Perskaitykite pH: mažiau nei 7,35 yra acidozė, daugiau nei 7,45 – alkalozė.
Raskite reikšmę, kuri tai paaiškina: PaCO₂, kintanti priešinga pH kryptimi, rodo kvėpavimo sutrikimą, o HCO₃⁻, kintantis kartu su pH, – metabolinį.
Pažiūrėkite į kitą reikšmę: normali reiškia nekompensuotą sutrikimą, nenormali kompensuojančia kryptimi – dalinę kompensaciją, o normalus pH su abiem nenormaliomis reikšmėmis – visišką kompensaciją.
Esant metabolinei acidozei, palyginkite PaCO₂ su Winterso formule 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 ir apskaičiuokite anijonų tarpą Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
Padidėjusį anijonų tarpą patikrinkite delta santykiu, o kai albumino mažai – pataisytu tarpu.
Slaugos matematika ir vienetų konvertavimas
Metriniai žingsniai
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Svoris ir ilgis
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Buitiniai matai
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Užrašykite duotą dydį su jo vienetu ir norimą vienetą.
Pasirinkite atitikmenį: 1000 tarp kg, g, mg ir mcg arba L ir mL; 1 kg = 2,2 lb; 1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 240 mL.
Užrašykite trupmena taip, kad nereikalingas vienetas išsiredukuotų; greičiui naudokite po vieną trupmeną kiekvienam besikeičiančiam vienetui.
Patikrinkite kryptį: mažesnis vienetas duoda didesnį skaičių.
Apvalinkite tik galutinį atsakymą, klausime nurodytu tikslumu.
2Uždaviniai
1.Klinikinio vertinimo skalėsVidutinis
Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Mokomojoje kortelėje užfiksuota GCS 15, su E4 ir V5. Koks motorinio atsako balas M buvo užfiksuotas ir kokį atsaką jis apibūdina? Nurodykite skaičių.
GCS 15E4V5
M =
2.Klinikinio vertinimo skalėsSunkus
Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Šiems stebėjimams naudokite NEWS2 lentelę (SpO₂ 1 skalė): kvėpavimo dažnis 14/min., SpO₂ 88 % kvėpuojant kambario oru, kraujospūdis 130/78 mmHg, pulsas 64/min., budrus, temperatūra 35,5 °C. Į kokią klinikinės rizikos grupę patenka pacientas? Spustelėkite ją.
RR 14SpO₂ 88%orasSBP 130HR 64AT 35,5 °C
1žemas
2maža–vidutinė
3vidutinis
4aukštas
3.Arterinio kraujo dujų interpretavimasVidutinis
Mokomosios reikšmės: Na⁺ 143 mmol/L, gliukozė 13,2 mmol/L ir karbamidas 17,9 mmol/L. Apskaičiuokite serumo osmoliališkumą Osm = 2·Na⁺ + gliukozė + karbamidas, suapvalindami iki sveiko skaičiaus.
Which stool sample is suitable for Clostridioides difficile testing?
AA dry smear of stool on a tissue
BA loose stool that takes the shape of the container
CA hard, formed stool collected first thing in the morning
DA stool sample mixed with urine
6.Slaugos pagrindaiSunkus
Which task should a registered nurse not delegate to a healthcare assistant (nursing assistant)?
AHelping a patient with a morning wash
BTaking routine observations on a stable patient
CAssessing a patient who reports new chest pain
DRecording a patient's oral fluid intake
7.Slaugos matematika ir vienetų konvertavimasVidutinis
Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Paciento temperatūra yra 101,6 °F. Konvertuokite į Celsijaus laipsnius T pagal °C = (°F − 32) × 5/9. Suapvalinkite iki vieno ženklo po kablelio.
101,6 °F
T = °C
8.Slaugos matematika ir vienetų konvertavimasSunkus
Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Per pamainą pacientas suvartoja: ½ tbsp iš skystasis papildas, 1 puodelis iš arbata, 1 tsp iš kosulio sirupas. Naudodami pateiktus atitikmenis, raskite bendrą suvartotą kiekį per burną V mL.
1 tbsp = 15 mL1 puodelis = 8 fl oz = 240 mL1 tsp = 5 mL
V = mL
3Tirpalai
1.Klinikinio vertinimo skalės
Atsakymas: M = 6
Glazgo komos skalė: sudėkite geriausią atsaką trijose srityse. Akių atmerkimas E: 4 spontaniškai, 3 į garsą ar kalbinimą, 2 į spaudimą, 1 nėra. Žodinis atsakas V: 5 orientuotas, 4 sumišęs, 3 netinkami žodžiai, 2 nesuprantami garsai, 1 nėra. Motorinis atsakas M: 6 vykdo komandas, 5 lokalizuoja, 4 normalus lenkimas (atitraukia), 3 nenormalus lenkimas, 2 tiesimas, 1 nėra. Suma svyruoja nuo 3 iki 15. Po galvos traumos 13–15 paprastai vadinama lengva, 9–12 vidutine, o 3–8 sunkia.
Motorinio atsako balas
M = 15 − 4 − 5 = 6
M6: komandų vykdymas
Atsakymas
M = 6
2.Klinikinio vertinimo skalės
Atsakymas: maža–vidutinė
NEWS2 (Nacionalinė ankstyvojo perspėjimo skalė 2, Karališkoji gydytojų kolegija, 2017): įvertinkite kiekvieną iš septynių rodiklių pagal lentelę (kvėpavimo dažnis, SpO₂ pagal 1 skalę, oras ar papildomas deguonis, sistolinis kraujospūdis, pulsas, sąmonė pagal ACVPU skalę ir temperatūra) ir sudėkite balus. Klinikinė rizika: 0–4 maža; 3 balai bet kuriame viename rodiklyje – maža–vidutinė; 5–6 vidutinė; 7 ar daugiau didelė. Suma 5 ar daugiau reikalauja skubios reakcijos.
Įvertinkite kiekvieną rodiklį
RR 14/min → 0
SpO₂ 88% → 3
kvėpuojant oru → 0
SBP 130 mmHg → 0
HR 64/min → 0
budrus (A) → 0
T 35,5 °C → 1
Suma ir raudoni balai
NEWS2 = 0 + 3 + 0 + 0 + 0 + 0 + 1 = 4
Bent vienas rodiklis vertinamas 3.
Rizikos grupė
maža–vidutinė
Atsakymas
maža–vidutinė
Vienas 3 balų įvertis reikalauja skubios apžiūros, net kai suma maža.
3.Arterinio kraujo dujų interpretavimas
Atsakymas: Osm = 317 mOsm/kg
Išvestinės reikšmės: apskaičiuotas serumo osmoliališkumas yra 2·Na⁺ + gliukozė + karbamidas, kai visos reikšmės mmol/L (2·Na⁺ + gliukozė/18 + BUN/2,8, kai gliukozė ir BUN išreikšti mg/dL); norma yra apie 275–295 mOsm/kg. P/F santykis yra PaO₂, padalytas iš FiO₂ trupmenos. Alveolių deguonies slėgis jūros lygyje yra PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8 mmHg, o A–a gradientas yra PAO₂ − PaO₂.
Apskaičiuotas osmoliališkumas
Osm = 2·143 + 13,2 + 17,9 = 317,1 ≈ 317 mOsm/kg
Atsakymas
Osm = 317 mOsm/kg
4.Arterinio kraujo dujų interpretavimas
Atsakymas: AGc = 11,5 mmol/L
Tikėtina kompensacija: esant metabolinei acidozei, Winterio formulė numato PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; išmatuota reikšmė virš šio intervalo rodo papildomą respiracinę acidozę, žemiau jo – papildomą respiracinę alkalozę. Anijonų tarpas AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), normaliai apie 8–12 mmol/L, atskiria metabolinę acidozę su padidėjusiu tarpu nuo acidozės su normaliu tarpu; mažas albumino kiekis maskuoja padidėjusį tarpą (pridėkite 2,5 kiekvienam g/dL, kiek albumino yra mažiau nei 4,0). Delta santykis (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) tarp maždaug 0,8 ir 2 atitinka gryną acidozę su padidėjusiu tarpu (kai kuriuose vadovėliuose vietoj 0,8 naudojama 1), mažesnis – papildomą acidozę su normaliu tarpu, o didesnis nei 2 – papildomą metabolinę alkalozę.
Anijonų tarpas
AG = 136 − (113 + 14) = 9
Pataisa dėl albumino
9 + 0,25·(40 − 30) = 11,5 mmol/L
Atsakymas
AGc = 11,5 mmol/L
Po pataisos vis dar apie 8–12 ribose.
5.Slaugos pagrindai
Atsakymas: B · A loose stool that takes the shape of the container
Kodėl tai yra atsakymas
Only diarrhoeal stool (types 5–7 on the Bristol Stool Chart) is tested for C. difficile. The sample is collected in a clean pot without urine contamination.
Atsakymas
B · A loose stool that takes the shape of the container
6.Slaugos pagrindai
Atsakymas: C · Assessing a patient who reports new chest pain
Kodėl tai yra atsakymas
New symptoms in a patient need registered nurse assessment and decision-making. Routine, predictable tasks with stable patients can be delegated with clear instructions.
Atsakymas
C · Assessing a patient who reports new chest pain
7.Slaugos matematika ir vienetų konvertavimas
Atsakymas: T = 38,7 °C
Temperatūra: °C = (°F − 32) × 5/9 ir °F = °C × 9/5 + 32. Iš °F pirmiausia atimkite 32, o tik paskui dauginkite; iš °C pirmiausia dauginkite ir tada pridėkite 32. Greita patikra: 37 °C yra 98,6 °F, o kiekvienas 1 °C yra 1,8 °F.
Atimkite 32
101,6 − 32 = 69,6
Dauginkite iš 5/9
T = 69,6·5/9 = 38,67 ≈ 38,7 °C
Atsakymas
T = 38,7 °C
8.Slaugos matematika ir vienetų konvertavimas
Atsakymas: V = 252,5 mL
Buitiniai matai ir svoris: slaugos egzaminuose naudojami suapvalinti atitikmenys: 1 arbatinis šaukštelis (tsp) = 5 mL, 1 valgomasis šaukštas (tbsp) = 15 mL = 3 tsp, 1 skysčio uncija (fl oz) = 30 mL = 2 tbsp, o 1 puodelis = 8 fl oz = 240 mL. Svoriui 1 kg = 2,2 lb ir 1 lb = 16 oz; ilgiui 1 colis = 2,54 cm. Sudarykite perskaičiavimą taip, kad nereikalingas vienetas išsiredukuotų.