Sveikatos vertinimas: pasiruošimo paketas

Formulių lapai, pagrindiniai kiekvienos temos metodų žingsniai ir 8 uždavinių, o pilni sprendimai pateikti gale.

Nauji uždaviniaiAtgal į kursą

Spausdinimo lange pasirinkite „Išsaugoti kaip PDF“, kad nuosavą kopiją išsaugotumėte savo įrenginyje.

1Formulės ir metodai

Klinikinio vertinimo skalės

Glazgo komos skalė
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
APGAR
5 požymiai × 0–2 = 0–10; 7–10 nuramina, 4–6 vidutiniškai nenormalu, 0–3 žema
Braden skalė
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 rizika
Morse griuvimų skalė
griuvimai 25, diagnozė 15, priemonė 15/30, IV 20, eisena 10/20, psichikos būklė 15
NEWS2 rizika
0–4 maža; pavienis 3 maža–vidutinė; 5–6 vidutinė; ≥ 7 didelė
Vidutinis arterinis spaudimas
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Pulsinis spaudimas ir šoko indeksas
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Kūno masės indeksas
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Metodas

  1. Raskite klausime naudojamą vertinimo lentelę ir jos ribas (GCS 3–15, Apgar 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Įvertinkite kiekvieną punktą atskirai, suderindami aprašymą su jo lygiu.
  3. Sudėkite punktų balus ir patikrinkite, ar suma patenka į intervalą.
  4. Taikykite ribas: NEWS2 atveju taip pat ieškokite bet kurio vieno rodiklio, įvertinto 3.
  5. Išvestinėms vertėms naudokite MAP = (SKS + 2·DKS)/3, PP = SKS − DKS, SI = pulsas/SKS ir KMI = kg/m².

Arterinio kraujo dujų interpretavimas

Normos ribos
pH 7,35–7,45, PaCO₂ 35–45 mmHg (4,7–6,0 kPa), HCO₃⁻ 22–26 mmol/L
ROME
Kvėpavimo: PaCO₂ priešinga pH krypčiai; Metabolinė: HCO₃⁻ ta pati kryptis kaip pH
Winterso formulė
PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2
Metabolinė alkalozė
PaCO₂ ≈ 0,7·HCO₃⁻ + 21
Anijonų tarpas
AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ≈ 8–12
Pagal albuminą pataisytas tarpas
AG + 2,5·(4,0 − alb g/dL) = AG + 0,25·(40 − alb g/L)
Delta santykis
(AG − 12)/(24 − HCO₃⁻)
P/F santykis
PaO₂/FiO₂
Alveolių dujų lygtis
PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8
Serumo osmoliališkumas
2·Na⁺ + glucose + urea (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2,8)

Metodas

  1. Perskaitykite pH: mažiau nei 7,35 yra acidozė, daugiau nei 7,45 – alkalozė.
  2. Raskite reikšmę, kuri tai paaiškina: PaCO₂, kintanti priešinga pH kryptimi, rodo kvėpavimo sutrikimą, o HCO₃⁻, kintantis kartu su pH, – metabolinį.
  3. Pažiūrėkite į kitą reikšmę: normali reiškia nekompensuotą sutrikimą, nenormali kompensuojančia kryptimi – dalinę kompensaciją, o normalus pH su abiem nenormaliomis reikšmėmis – visišką kompensaciją.
  4. Esant metabolinei acidozei, palyginkite PaCO₂ su Winterso formule 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 ir apskaičiuokite anijonų tarpą Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
  5. Padidėjusį anijonų tarpą patikrinkite delta santykiu, o kai albumino mažai – pataisytu tarpu.

Slaugos matematika ir vienetų konvertavimas

Metriniai žingsniai
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Svoris ir ilgis
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Buitiniai matai
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Temperatūra
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
24 valandų laikrodis
PM valandos 1–11: pridėkite 12; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Dozavimo greitis
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Laboratoriniai koeficientai
gliukozė 1 mmol/L = 18 mg/dL; kreatininas 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Metodas

  1. Užrašykite duotą dydį su jo vienetu ir norimą vienetą.
  2. Pasirinkite atitikmenį: 1000 tarp kg, g, mg ir mcg arba L ir mL; 1 kg = 2,2 lb; 1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 240 mL.
  3. Užrašykite trupmena taip, kad nereikalingas vienetas išsiredukuotų; greičiui naudokite po vieną trupmeną kiekvienam besikeičiančiam vienetui.
  4. Patikrinkite kryptį: mažesnis vienetas duoda didesnį skaičių.
  5. Apvalinkite tik galutinį atsakymą, klausime nurodytu tikslumu.

2Uždaviniai

1.Klinikinio vertinimo skalėsVidutinis
H? / 25+D? / 15+Aid? / 30+IV? / 20+G? / 20+MS? / 15Σ?

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Mokomasis pacientas vertinamas pagal Morse griuvimų skalę: griuvimų anamnezė per pastaruosius 3 mėnesius: taip; antrinė diagnozė: ne; judėjimo priemonė: įsitvėrusi į baldus; IV terapija arba fiziologinio tirpalo kateterio fiksatorius: taip; eisena: normali, lovos režimas ar neįgaliojo vežimėlis; psichikos būklė: pervertina arba pamiršta ribas. Raskite Morse sumą MFS.

0–125
MFS =
2.Klinikinio vertinimo skalėsSunkus
rizikos nėramaža rizikavidutinė rizikadidelė rizikalabai didelė rizika

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Mokomasis pacientas vertinamas pagal Braden skalę: jutiminis suvokimas: labai ribotas; drėgmė: retai drėgna; aktyvumas: prikaustytas prie lovos; judrumas: apribojimų nėra; mityba: tikriausiai nepakankama; trintis ir šlytis: problema. Naudokite grupes: 19–23 rizikos nėra, 15–18 maža, 13–14 vidutinė, 10–12 didelė ir 9 ar mažiau labai didelė. Spustelėkite rizikos lygį.

  1. 1rizikos nėra
  2. 2maža rizika
  3. 3vidutinė rizika
  4. 4didelė rizika
  5. 5labai didelė rizika
3.Arterinio kraujo dujų interpretavimasVidutinis

Mokomosios reikšmės: Na⁺ 135 mmol/L, gliukozė 11,4 mmol/L ir karbamidas 19,2 mmol/L. Apskaičiuokite serumo osmoliališkumą Osm = 2·Na⁺ + gliukozė + karbamidas, suapvalindami iki sveiko skaičiaus.

Na⁺ 135 mmol/Lgliukozė 11,4 mmol/Lkarbamidas 19,2 mmol/L
Osm = mOsm/kg
4.Arterinio kraujo dujų interpretavimasSunkus

Mokomasis dujų tyrimas rodo metabolinę alkalozę su HCO₃⁻ 45 mmol/L. Naudodami tikėtiną PaCO₂ = 0,7·HCO₃⁻ + 21, raskite tikėtiną PaCO₂.

HCO₃⁻ 45 mmol/L
PaCO₂ = mmHg
5.Slaugos pagrindaiVidutinis

Paciento stipininės arterijos pulsas nereguliarus. Kaip jį reikėtų skaičiuoti?

  1. A10 sekundžių ir padauginti iš šešių
  2. BTik automatiniu kraujospūdžio matuokliu
  3. C15 sekundžių ir padauginti iš keturių
  4. DVisas 60 sekundžių, geriausia širdies viršūnėje
6.Slaugos pagrindaiSunkus

A dehydrated patient is receiving IV fluids. Which finding best shows the treatment is working?

  1. AUrine output rises and the heart rate falls towards normal
  2. BThe urine becomes darker and more concentrated
  3. CThe patient feels more thirsty than before the fluids started
  4. DThe heart rate rises and the skin becomes cooler
7.Slaugos matematika ir vienetų konvertavimasVidutinis
94969810010210410635363738394041°F°C? °F39,2 °C

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Paciento temperatūra yra 39,2 °C. Konvertuokite į Farenheito laipsnius T pagal °F = °C × 9/5 + 32. Suapvalinkite iki vieno ženklo po kablelio.

39,2 °C
T = °F
8.Slaugos matematika ir vienetų konvertavimasSunkus
3 puodeliai? mL2 tsp? mL8 fl oz? mLΣ = ? mL

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Per pamainą pacientas suvartoja: 3 puodeliai iš arbata, 2 tsp iš kosulio sirupas, 8 fl oz iš sultys. Naudodami pateiktus atitikmenis, raskite bendrą suvartotą kiekį per burną V mL.

1 puodelis = 8 fl oz = 240 mL1 tsp = 5 mL1 fl oz = 30 mL
V = mL

3Tirpalai

1.Klinikinio vertinimo skalės

Atsakymas: MFS = 90

Morse griuvimų skalė: šeši punktai. Griuvimų anamnezė: ne 0, taip 25. Antrinė diagnozė: ne 0, taip 15. Judėjimo priemonė: nėra, lovos režimas ar slaugytojos pagalba 0; ramentai, lazda ar vaikštynė 15; laikosi už baldų 30. IV terapija arba fiziologinio tirpalo kateterio fiksatorius: ne 0, taip 20. Eisena: normali, lovos režimas ar neįgaliojo vežimėlis 0; silpna 10; sutrikusi 20. Psichikos būklė: žino savo ribas 0; pervertina arba pamiršta ribas 15. Suma svyruoja nuo 0 iki 125. Rizikos ribos ligoninėse skiriasi; dažnai naudojama: 0–24 maža, 25–44 vidutinė ir 45 ar daugiau didelė.

Įvertinkite kiekvieną punktą

griuvimų anamnezė per pastaruosius 3 mėnesius: taip → 25
antrinė diagnozė: ne → 0
judėjimo priemonė: įsitvėrusi į baldus → 30
IV terapija arba fiziologinio tirpalo kateterio fiksatorius: taip → 20
eisena: normali, lovos režimas ar neįgaliojo vežimėlis → 0
psichikos būklė: pervertina arba pamiršta ribas → 15

Sudėtis

Morse suma = 25 + 0 + 30 + 20 + 0 + 15 = 90

Atsakymas

MFS = 90
2.Klinikinio vertinimo skalės

Atsakymas: vidutinė rizika

Braden skalė: šešios poskalės pragulų rizikai vertinti. Jutiminis suvokimas, drėgmė, aktyvumas, judrumas ir mityba vertinami 1–4 balais, nuo blogiausio lygio (1) iki problemos nebuvimo (4); trintis ir šlytis vertinama 1–3 balais. Suma svyruoja nuo 6 iki 23, o mažesnė suma reiškia didesnę riziką. Dažnos grupės: 19–23 rizikos nėra, 15–18 maža rizika, 13–14 vidutinė rizika, 10–12 didelė rizika ir 9 ar mažiau labai didelė rizika.

Įvertinkite kiekvieną poskalę

jutiminis suvokimas: labai ribotas → 2
drėgmė: retai drėgna → 4
aktyvumas: prikaustytas prie lovos → 1
judrumas: apribojimų nėra → 4
mityba: tikriausiai nepakankama → 2
trintis ir šlytis: problema → 1

Sudėtis

Braden suma = 2 + 4 + 1 + 4 + 2 + 1 = 14

Rizikos lygis

14 → vidutinė rizika

Atsakymas

vidutinė rizika
3.Arterinio kraujo dujų interpretavimas

Atsakymas: Osm = 301 mOsm/kg

Išvestinės reikšmės: apskaičiuotas serumo osmoliališkumas yra 2·Na⁺ + gliukozė + karbamidas, kai visos reikšmės mmol/L (2·Na⁺ + gliukozė/18 + BUN/2,8, kai gliukozė ir BUN išreikšti mg/dL); norma yra apie 275–295 mOsm/kg. P/F santykis yra PaO₂, padalytas iš FiO₂ trupmenos. Alveolių deguonies slėgis jūros lygyje yra PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8 mmHg, o A–a gradientas yra PAO₂ − PaO₂.

Apskaičiuotas osmoliališkumas

Osm = 2·135 + 11,4 + 19,2 = 300,6 ≈ 301 mOsm/kg

Atsakymas

Osm = 301 mOsm/kg
4.Arterinio kraujo dujų interpretavimas

Atsakymas: PaCO₂ = 52,5 mmHg

Tikėtina kompensacija: esant metabolinei acidozei, Winterio formulė numato PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; išmatuota reikšmė virš šio intervalo rodo papildomą respiracinę acidozę, žemiau jo – papildomą respiracinę alkalozę. Anijonų tarpas AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), normaliai apie 8–12 mmol/L, atskiria metabolinę acidozę su padidėjusiu tarpu nuo acidozės su normaliu tarpu; mažas albumino kiekis maskuoja padidėjusį tarpą (pridėkite 2,5 kiekvienam g/dL, kiek albumino yra mažiau nei 4,0). Delta santykis (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) tarp maždaug 0,8 ir 2 atitinka gryną acidozę su padidėjusiu tarpu (kai kuriuose vadovėliuose vietoj 0,8 naudojama 1), mažesnis – papildomą acidozę su normaliu tarpu, o didesnis nei 2 – papildomą metabolinę alkalozę.

Tikėtinas PaCO₂

0,7·45 + 21 = 52,5 mmHg

Atsakymas

PaCO₂ = 52,5 mmHg

Padidėjimas turi ribą: vien dėl kompensacijos PaCO₂ retai pakyla virš maždaug 55 mmHg.

5.Slaugos pagrindai

Atsakymas: D · Visas 60 sekundžių, geriausia širdies viršūnėje

Kodėl tai yra atsakymas

Nereguliarų pulsą reikia skaičiuoti visą minutę. Skaičiavimas širdies viršūnėje stetoskopu tikslesnis, nes kai kurie susitraukimai gali būti per silpni, kad būtų čiuopiami ties riešu.

Atsakymas

D · Visas 60 sekundžių, geriausia širdies viršūnėje
6.Slaugos pagrindai

Atsakymas: A · Urine output rises and the heart rate falls towards normal

Kodėl tai yra atsakymas

With effective fluid replacement, perfusion improves: urine output increases, the heart rate settles and the blood pressure stabilises. Watching for fluid overload is also important.

Atsakymas

A · Urine output rises and the heart rate falls towards normal
7.Slaugos matematika ir vienetų konvertavimas

Atsakymas: T = 102,6 °F

Temperatūra: °C = (°F − 32) × 5/9 ir °F = °C × 9/5 + 32. Iš °F pirmiausia atimkite 32, o tik paskui dauginkite; iš °C pirmiausia dauginkite ir tada pridėkite 32. Greita patikra: 37 °C yra 98,6 °F, o kiekvienas 1 °C yra 1,8 °F.

Dauginkite iš 9/5

39,2·9/5 = 70,56

Pridėkite 32

T = 70,56 + 32 = 102,6 °F

Atsakymas

T = 102,6 °F
8.Slaugos matematika ir vienetų konvertavimas

Atsakymas: V = 970 mL

Buitiniai matai ir svoris: slaugos egzaminuose naudojami suapvalinti atitikmenys: 1 arbatinis šaukštelis (tsp) = 5 mL, 1 valgomasis šaukštas (tbsp) = 15 mL = 3 tsp, 1 skysčio uncija (fl oz) = 30 mL = 2 tbsp, o 1 puodelis = 8 fl oz = 240 mL. Svoriui 1 kg = 2,2 lb ir 1 lb = 16 oz; ilgiui 1 colis = 2,54 cm. Sudarykite perskaičiavimą taip, kad nereikalingas vienetas išsiredukuotų.

Kiekviena eilutė mL

3 puodeliai = 3·240 = 720 mL
2 tsp = 2·5 = 10 mL
8 fl oz = 8·30 = 240 mL

Sudėtis

V = 720 + 10 + 240 = 970 mL

Atsakymas

V = 970 mL

ExamProblems · examproblems.com/courses/health-assessment