Sveikatos vertinimas: pasiruošimo paketas

Formulių lapai, pagrindiniai kiekvienos temos metodų žingsniai ir 8 uždavinių, o pilni sprendimai pateikti gale.

Nauji uždaviniaiAtgal į kursą

Spausdinimo lange pasirinkite „Išsaugoti kaip PDF“, kad nuosavą kopiją išsaugotumėte savo įrenginyje.

1Formulės ir metodai

Klinikinio vertinimo skalės

Glazgo komos skalė
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
APGAR
5 požymiai × 0–2 = 0–10; 7–10 nuramina, 4–6 vidutiniškai nenormalu, 0–3 žema
Braden skalė
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 rizika
Morse griuvimų skalė
griuvimai 25, diagnozė 15, priemonė 15/30, IV 20, eisena 10/20, psichikos būklė 15
NEWS2 rizika
0–4 maža; pavienis 3 maža–vidutinė; 5–6 vidutinė; ≥ 7 didelė
Vidutinis arterinis spaudimas
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Pulsinis spaudimas ir šoko indeksas
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Kūno masės indeksas
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Metodas

  1. Raskite klausime naudojamą vertinimo lentelę ir jos ribas (GCS 3–15, Apgar 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Įvertinkite kiekvieną punktą atskirai, suderindami aprašymą su jo lygiu.
  3. Sudėkite punktų balus ir patikrinkite, ar suma patenka į intervalą.
  4. Taikykite ribas: NEWS2 atveju taip pat ieškokite bet kurio vieno rodiklio, įvertinto 3.
  5. Išvestinėms vertėms naudokite MAP = (SKS + 2·DKS)/3, PP = SKS − DKS, SI = pulsas/SKS ir KMI = kg/m².

Arterinio kraujo dujų interpretavimas

Normos ribos
pH 7,35–7,45, PaCO₂ 35–45 mmHg (4,7–6,0 kPa), HCO₃⁻ 22–26 mmol/L
ROME
Kvėpavimo: PaCO₂ priešinga pH krypčiai; Metabolinė: HCO₃⁻ ta pati kryptis kaip pH
Winterso formulė
PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2
Metabolinė alkalozė
PaCO₂ ≈ 0,7·HCO₃⁻ + 21
Anijonų tarpas
AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ≈ 8–12
Pagal albuminą pataisytas tarpas
AG + 2,5·(4,0 − alb g/dL) = AG + 0,25·(40 − alb g/L)
Delta santykis
(AG − 12)/(24 − HCO₃⁻)
P/F santykis
PaO₂/FiO₂
Alveolių dujų lygtis
PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8
Serumo osmoliališkumas
2·Na⁺ + glucose + urea (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2,8)

Metodas

  1. Perskaitykite pH: mažiau nei 7,35 yra acidozė, daugiau nei 7,45 – alkalozė.
  2. Raskite reikšmę, kuri tai paaiškina: PaCO₂, kintanti priešinga pH kryptimi, rodo kvėpavimo sutrikimą, o HCO₃⁻, kintantis kartu su pH, – metabolinį.
  3. Pažiūrėkite į kitą reikšmę: normali reiškia nekompensuotą sutrikimą, nenormali kompensuojančia kryptimi – dalinę kompensaciją, o normalus pH su abiem nenormaliomis reikšmėmis – visišką kompensaciją.
  4. Esant metabolinei acidozei, palyginkite PaCO₂ su Winterso formule 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 ir apskaičiuokite anijonų tarpą Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
  5. Padidėjusį anijonų tarpą patikrinkite delta santykiu, o kai albumino mažai – pataisytu tarpu.

Slaugos matematika ir vienetų konvertavimas

Metriniai žingsniai
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Svoris ir ilgis
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Buitiniai matai
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Temperatūra
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
24 valandų laikrodis
PM valandos 1–11: pridėkite 12; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Dozavimo greitis
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Laboratoriniai koeficientai
gliukozė 1 mmol/L = 18 mg/dL; kreatininas 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Metodas

  1. Užrašykite duotą dydį su jo vienetu ir norimą vienetą.
  2. Pasirinkite atitikmenį: 1000 tarp kg, g, mg ir mcg arba L ir mL; 1 kg = 2,2 lb; 1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 240 mL.
  3. Užrašykite trupmena taip, kad nereikalingas vienetas išsiredukuotų; greičiui naudokite po vieną trupmeną kiekvienam besikeičiančiam vienetui.
  4. Patikrinkite kryptį: mažesnis vienetas duoda didesnį skaičių.
  5. Apvalinkite tik galutinį atsakymą, klausime nurodytu tikslumu.

2Uždaviniai

1.Klinikinio vertinimo skalėsVidutinis
H? / 25+D? / 15+Aid? / 30+IV? / 20+G? / 20+MS? / 15Σ?

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Mokomasis pacientas vertinamas pagal Morse griuvimų skalę: griuvimų anamnezė per pastaruosius 3 mėnesius: ne; antrinė diagnozė: taip; judėjimo priemonė: įsitvėrusi į baldus; IV terapija arba fiziologinio tirpalo kateterio fiksatorius: ne; eisena: silpna; psichikos būklė: pervertina arba pamiršta ribas. Raskite Morse sumą MFS.

0–125
MFS =
2.Klinikinio vertinimo skalėsSunkus
rizikos nėramaža rizikavidutinė rizikadidelė rizikalabai didelė rizika

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Mokomasis pacientas vertinamas pagal Braden skalę: jutiminis suvokimas: visiškai ribotas; drėgmė: labai drėgna; aktyvumas: kartais vaikšto; judrumas: šiek tiek ribotas; mityba: puiki; trintis ir šlytis: problema. Naudokite grupes: 19–23 rizikos nėra, 15–18 maža, 13–14 vidutinė, 10–12 didelė ir 9 ar mažiau labai didelė. Spustelėkite rizikos lygį.

  1. 1rizikos nėra
  2. 2maža rizika
  3. 3vidutinė rizika
  4. 4didelė rizika
  5. 5labai didelė rizika
3.Arterinio kraujo dujų interpretavimasVidutinis

Mokomasis dujų tyrimas rodo metabolinę acidozę su HCO₃⁻ 18 mmol/L. Winterso formule raskite tikėtiną PaCO₂ (ribos vidurį) mmHg.

HCO₃⁻ 18 mmol/L
PaCO₂ = mmHg
4.Arterinio kraujo dujų interpretavimasSunkus

Mokomosios reikšmės: Na⁺ 140, Cl⁻ 91 ir HCO₃⁻ 15 mmol/L. Apskaičiuokite delta santykį (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻), naudodami AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻). Pateikite dviem skaitmenimis po kablelio.

Na⁺ 140 mmol/LCl⁻ 91 mmol/LHCO₃⁻ 15 mmol/L
delta santykis =
5.Slaugos pagrindaiVidutinis

Pacientui 38,6 °C temperatūra, širdies susitraukimų dažnis 118/min, kvėpavimo dažnis 24/min ir naujai atsiradęs sumišimas. Ką pirmiausia reikėtų įtarti?

  1. ASepsį
  2. BNormalų pooperacinį sveikimą
  3. CTik hipoglikemiją
  4. DTik dehidrataciją dėl per mažo vandens kiekio
6.Slaugos pagrindaiSunkus

A patient taking furosemide has a serum potassium of 3,0 mmol/L (3,0 mEq/L). Why is this important?

  1. ALoop diuretics cause potassium loss, and low levels can cause arrhythmias
  2. BLow potassium only causes mild thirst
  3. CThe level is normal and needs no action
  4. DFurosemide raises potassium, so this level is falsely low and can be ignored
7.Slaugos matematika ir vienetų konvertavimasVidutinis
12345678910111206:30?6:30 AM5:30 AM8:30 AM6:30 PM

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Dozė pažymėta 06:30 (24 valandų laikrodis). Kuris įrašas yra tas pats laikas 12 valandų laikrodyje? Spustelėkite jį.

06:30
  1. 16:30 AM
  2. 25:30 AM
  3. 38:30 AM
  4. 46:30 PM
8.Slaugos matematika ir vienetų konvertavimasSunkus
1 tbsp · 2/parą · 5 d? mL1 tbsp = 15 mL

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Recepte nurodyta: 1 tbsp geriamosios suspensijos du kartus per dieną 5 dienas. Naudodami 1 tbsp = 15 mL, kiek mL V reikia visam kursui?

1 tbspdu kartus per dieną5 dienos1 tbsp = 15 mL
V = mL

3Tirpalai

1.Klinikinio vertinimo skalės

Atsakymas: MFS = 70

Morse griuvimų skalė: šeši punktai. Griuvimų anamnezė: ne 0, taip 25. Antrinė diagnozė: ne 0, taip 15. Judėjimo priemonė: nėra, lovos režimas ar slaugytojos pagalba 0; ramentai, lazda ar vaikštynė 15; laikosi už baldų 30. IV terapija arba fiziologinio tirpalo kateterio fiksatorius: ne 0, taip 20. Eisena: normali, lovos režimas ar neįgaliojo vežimėlis 0; silpna 10; sutrikusi 20. Psichikos būklė: žino savo ribas 0; pervertina arba pamiršta ribas 15. Suma svyruoja nuo 0 iki 125. Rizikos ribos ligoninėse skiriasi; dažnai naudojama: 0–24 maža, 25–44 vidutinė ir 45 ar daugiau didelė.

Įvertinkite kiekvieną punktą

griuvimų anamnezė per pastaruosius 3 mėnesius: ne → 0
antrinė diagnozė: taip → 15
judėjimo priemonė: įsitvėrusi į baldus → 30
IV terapija arba fiziologinio tirpalo kateterio fiksatorius: ne → 0
eisena: silpna → 10
psichikos būklė: pervertina arba pamiršta ribas → 15

Sudėtis

Morse suma = 0 + 15 + 30 + 0 + 10 + 15 = 70

Atsakymas

MFS = 70
2.Klinikinio vertinimo skalės

Atsakymas: vidutinė rizika

Braden skalė: šešios poskalės pragulų rizikai vertinti. Jutiminis suvokimas, drėgmė, aktyvumas, judrumas ir mityba vertinami 1–4 balais, nuo blogiausio lygio (1) iki problemos nebuvimo (4); trintis ir šlytis vertinama 1–3 balais. Suma svyruoja nuo 6 iki 23, o mažesnė suma reiškia didesnę riziką. Dažnos grupės: 19–23 rizikos nėra, 15–18 maža rizika, 13–14 vidutinė rizika, 10–12 didelė rizika ir 9 ar mažiau labai didelė rizika.

Įvertinkite kiekvieną poskalę

jutiminis suvokimas: visiškai ribotas → 1
drėgmė: labai drėgna → 2
aktyvumas: kartais vaikšto → 3
judrumas: šiek tiek ribotas → 3
mityba: puiki → 4
trintis ir šlytis: problema → 1

Sudėtis

Braden suma = 1 + 2 + 3 + 3 + 4 + 1 = 14

Rizikos lygis

14 → vidutinė rizika

Atsakymas

vidutinė rizika
3.Arterinio kraujo dujų interpretavimas

Atsakymas: PaCO₂ = 35 mmHg

Tikėtina kompensacija: esant metabolinei acidozei, Winterio formulė numato PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; išmatuota reikšmė virš šio intervalo rodo papildomą respiracinę acidozę, žemiau jo – papildomą respiracinę alkalozę. Anijonų tarpas AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), normaliai apie 8–12 mmol/L, atskiria metabolinę acidozę su padidėjusiu tarpu nuo acidozės su normaliu tarpu; mažas albumino kiekis maskuoja padidėjusį tarpą (pridėkite 2,5 kiekvienam g/dL, kiek albumino yra mažiau nei 4,0). Delta santykis (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) tarp maždaug 0,8 ir 2 atitinka gryną acidozę su padidėjusiu tarpu (kai kuriuose vadovėliuose vietoj 0,8 naudojama 1), mažesnis – papildomą acidozę su normaliu tarpu, o didesnis nei 2 – papildomą metabolinę alkalozę.

Winterso formulė

PaCO₂ = 1,5·18 + 8 = 35 mmHg
nuotolis: 33–37 mmHg

Atsakymas

PaCO₂ = 35 mmHg
4.Arterinio kraujo dujų interpretavimas

Atsakymas: delta santykis = 2,444

Tikėtina kompensacija: esant metabolinei acidozei, Winterio formulė numato PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; išmatuota reikšmė virš šio intervalo rodo papildomą respiracinę acidozę, žemiau jo – papildomą respiracinę alkalozę. Anijonų tarpas AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), normaliai apie 8–12 mmol/L, atskiria metabolinę acidozę su padidėjusiu tarpu nuo acidozės su normaliu tarpu; mažas albumino kiekis maskuoja padidėjusį tarpą (pridėkite 2,5 kiekvienam g/dL, kiek albumino yra mažiau nei 4,0). Delta santykis (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) tarp maždaug 0,8 ir 2 atitinka gryną acidozę su padidėjusiu tarpu (kai kuriuose vadovėliuose vietoj 0,8 naudojama 1), mažesnis – papildomą acidozę su normaliu tarpu, o didesnis nei 2 – papildomą metabolinę alkalozę.

Anijonų tarpas

AG = 140 − (91 + 15) = 34

Delta santykis

(34 − 12)/(24 − 15) = 22/9 = 2,444

Atsakymas

delta santykis = 2,444

Daugiau nei 2: papildoma metabolinė alkalozė.

5.Slaugos pagrindai

Atsakymas: A · Sepsį

Kodėl tai yra atsakymas

Karščiavimas, tachikardija, tachipnėja ir pakitusi sąmonė rodo sepsį. Reikia skubiai kviesti pagalbą ir gydyti, pavyzdžiui, taikant „sepsis six" priemonių rinkinį.

Atsakymas

A · Sepsį
6.Slaugos pagrindai

Atsakymas: A · Loop diuretics cause potassium loss, and low levels can cause arrhythmias

Kodėl tai yra atsakymas

Furosemide increases potassium loss in the urine. Hypokalaemia causes muscle weakness and cardiac arrhythmias, so the result is reported and replacement considered.

Atsakymas

A · Loop diuretics cause potassium loss, and low levels can cause arrhythmias
7.Slaugos matematika ir vienetų konvertavimas

Atsakymas: 6:30 AM

24 valandų laikrodis: nuo 13 val. (1 PM) pridėkite 12 prie valandos (3:45 PM = 15:45). Nuo vidurnakčio iki 12:59 AM yra 00:00–00:59, o 12:00–12:59 PM lieka 12:00–12:59. Grįžtant atimkite 12 iš 13–23 valandų ir pridėkite PM; 00 valanda tampa 12 AM. Laiką per vidurnaktį skaičiuokite dviem dalimis: iki 24:00 (00:00), paskui nuo 00:00.

Paverskite valandą

06 → 6 AM

Atsakymas

6:30 AM

Atsakymas

6:30 AM
8.Slaugos matematika ir vienetų konvertavimas

Atsakymas: V = 150 mL

Dimensinė analizė: užrašykite duotą dydį, tada dauginkite iš perskaičiavimo koeficientų, užrašytų trupmenomis (pavyzdžiui, 60 min/1 h arba 1 mg/1000 mcg), kad kiekvienas nereikalingas vienetas pasirodytų vieną kartą viršuje ir vieną kartą apačioje ir susiredukuotų. Likus tik reikiamam vienetui, skaičiuokite. Naudokite klausime pateiktus atitikmenis ir apvalinkite tik galutinį atsakymą.

Vienos dozės tūris

1 tbsp = 1·15 = 15 mL

Visas kursas

V = 15 mL × 2/parą × 5 = 150 mL

Atsakymas

V = 150 mL

ExamProblems · examproblems.com/courses/health-assessment