NCLEX-PN tipo bandomieji klausimai (LPN/LVN): pasiruošimo paketas

Formulių lapai, pagrindiniai kiekvienos temos metodų žingsniai ir 34 uždavinių, o pilni sprendimai pateikti gale.

Nauji uždaviniaiAtgal į kursą

Spausdinimo lange pasirinkite „Išsaugoti kaip PDF“, kad nuosavą kopiją išsaugotumėte savo įrenginyje.

1Formulės ir metodai

Infekcijų kontrolė ir pacientų sauga

Metodas

  1. Pradėkite nuo standartinių atsargumo priemonių kiekvienam pacientui: rankų higiena, asmeninės apsaugos priemonės numatomai ekspozicijai, saugūs aštrūs daiktai.
  2. Pridėkite atsargumo priemones pagal plitimo kelią: kontaktinė (chalatas, pirštinės), lašelinė (chirurginė kaukė), oro (N95, neigiamo slėgio kambarys).
  3. Steriliems daiktams išlaikykite sterilumą: jei abejojate, jis nesterilus; pakeiskite, niekada nenuvalykite.
  4. Užkirskite kelią žalai aplinkoje: griuvimų prevencija, suvaržymai tik kaip paskutinė priemonė, RACE ir PASS gaisro atveju.
  5. Patikrinkite vaistų skyrimo teises, du identifikatorius ir papildomas apsaugos priemones didelės rizikos vaistams; praneškite apie klaidas ir vos nepasitaikiusius atvejus.

Prioritetų nustatymas ir delegavimas

Metodas

  1. Paklauskite, kas pacientui pakenks greičiausiai, jei nieko nedarysite.
  2. Taikykite ABC (C-A-B per širdies sustojimą), tada Maslow: fiziologiniai poreikiai pirma saugumo, saugumas pirma psichologinių poreikių.
  3. Palyginkite galimybes: ūmus prieš lėtinį, nestabilus prieš stabilų, netikėtas prieš tikėtiną, sisteminis prieš vietinį, ir kiekvieną požymį palyginkite su paciento pradiniu lygiu.
  4. Vertinkite prieš veikdami, nebent tai neatidėliotinas atvejis; tada rinkitės žingsnį, nuo kurio priklauso kiti.
  5. Delegavimui patikrinkite penkias teises: užduotis, aplinkybės, asmuo, nurodymai ir priežiūra. Vertinimas, mokymas ir įvertinimas lieka registruotai slaugytojai (RN).

Laboratorinės reikšmės ir elektrolitai

Metodas

  1. Palyginkite vertę su paties laboratorijos nustatytu referenciniu intervalu, tada su paciento pradiniu lygiu ir kitimu.
  2. Patikrinkite mėginį: hemolizė, vėlavimas ar kraujas, paimtas šalia IV, gali duoti klaidingus rezultatus.
  3. Susiekite vertę su tipiniais požymiais ir ją sukeliančiais vaistais bei būklėmis.
  4. Ieškokite sąveikų: mažas kalio ar magnio kiekis didina digoksino toksiškumą; dehidratacija didina ličio koncentraciją.
  5. Veikite pacientui: įvertinkite, sulaikykite vaistą, jei koncentracija nesaugi, kritines vertes perskaitykite atgal ir informuokite gydytoją.

Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemos

Metodas

  1. Įvardykite problemą: siurblio nepakankamumas, užsikimšusi arterija, ritmas, krešulys, kvėpavimo takų susiaurėjimas, infekcija ar prietaiso problema.
  2. Pirmiausia patikrinkite pavojaus požymius: hipoksiją, hipotenziją, krūtinės skausmą, naują sumišimą, šaltą kojos be pulso.
  3. Deguonį priderinkite pacientui: 94–98 % daugumai, 88–92 % tiems, kuriems kyla CO₂ susilaikymo rizika.
  4. Kiekvieną vaistą susiekite su jo tyrimu ir rizika: varfarinas ir INR, heparinas ir aPTT bei trombocitai, diuretikai ir kalis.
  5. Pasirinkite saugų pirmąjį veiksmą, tada eskaluokite ir vertinkite iš naujo.

Vidaus ligų ir chirurginė slauga: nervų, endokrininė ir inkstų sistemos

Metodas

  1. Pasitikrinkite gliukozę kiekvienam pacientui su nauju sumišimu, silpnumu ar traukuliais.
  2. Sąmonės lygį naudokite kaip ankstyviausią smegenų sutrikimo įspėjimą; vyzdžiai ir Cushing triada pasirodo vėlai.
  3. Diabeto nelaimėse atskirkite DKA (ketonai, acidozė) nuo HHS (labai didelis osmoliališkumas, dehidratacija); pirmiausia skirkite skysčių.
  4. Natrio ir vandens atveju nuspręskite, ar ADH yra per daug (SIADH), ar trūksta (DI), ir lėtinius pokyčius koreguokite lėtai.
  5. Inkstų problemų atveju priežastį priskirkite prerenalinei, vidinei ar postrenalinei ir stebėkite kalį bei skysčius.

Vidaus ligų ir chirurginė slauga: virškinimo trakto, perioperacinė ir onkologinė

Metodas

  1. Paklauskite, kas galėtų būti paslėpta: vidinis kraujavimas, infekcija be karščiavimo, hipoventiliacija esant normaliam SpO₂.
  2. Komplikacijas siaurinkite pagal laiką po operacijos: kraujavimas per valandas, krūtinės ląstos problemos per dienas, žaizdos ir nutekėjimo problemos vėliau.
  3. Skausmo atveju vertinkite, gydykite daugiamode analgezija, vertinkite iš naujo ir kiekvieno opioido metu stebėkite sedaciją.
  4. Onkologiniams pacientams bet kokią ligą nadyro metu laikykite neutropeniniu sepsiu ir žinokite onkologines skubias būkles.
  5. Nudegimų atveju skaičiuokite tik dalinio ir viso storio plotus, Parkland laikrodį paleiskite nuo nudegimo laiko ir titruokite pagal šlapimo išskyrimą.

Akušerinė slauga

Metodas

  1. Nustatykite moters padėtį laike: nėštumo savaitės, gimdymo tarpsnis ar diena po gimdymo, ir nuspręskite, kas tuo metu yra norma.
  2. Ieškokite pavojuje esančio paciento: motinos, vaisiaus ar naujagimio, o gal kelių iš jų.
  3. Susiekite požymį su priežastimi: VEAL CHOP deceleracijoms, keturi T kraujavimui, BUBBLE-HE po gimdymo.
  4. Pirmiausia rinkitės veiksmą, gerinantį kraujotaką ir deguonies patekimą (gulėjimas ant šono, oksitocino nutraukimas, gimdos dugno masažas), tada kvieskite pagalbą.

Pediatrinė slauga

Metodas

  1. Pirmiausia atkreipkite dėmesį į vaiko amžių: nuo jo priklauso gyvybinių rodiklių normos, raidos etapai ir tinkama skausmo skalė.
  2. Įvertinkite kvėpavimo takus, kvėpavimą ir kraujotaką, prisiminkite, kad vaikai kompensuoja, o paskui greitai blogėja.
  3. Pritaikykite veiksmą raidos etapui ir įtraukite šeimą.
  4. Patikrinkite, ar atsakymas saugus vaikui: dozė pagal svorį, jokio aspirino virusinės ligos metu, jokio kodeino jaunesniems nei 12 metų.

Psichikos sveikatos slauga

Metodas

  1. Nuspręskite, ar yra tiesioginis pavojus: savižudybė, smurtas, vaistų sukeltas neatidėliotinas atvejis ar somatinė liga.
  2. Pirmiausia imkitės saugumo veiksmų: stebėkite, pašalinkite priemones, nuraminkite, nutraukite žalingą vaistą, kvieskite pagalbą.
  3. Rinkitės terapinį atsaką: pripažinkite jausmus, pateikite tikrovę, venkite klaidingo raminimo ir klausimų „kodėl“.
  4. Gerbkite teises: mažiausiai varžanti galimybė, sutikimas ir konfidencialumas su jo ribomis.

Slaugos matematika ir vienetų konvertavimas

Metriniai žingsniai
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Svoris ir ilgis
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Buitiniai matai
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Temperatūra
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
24 valandų laikrodis
PM valandos 1–11: pridėkite 12; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Dozavimo greitis
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Laboratoriniai koeficientai
gliukozė 1 mmol/L = 18 mg/dL; kreatininas 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Metodas

  1. Užrašykite duotą dydį su jo vienetu ir norimą vienetą.
  2. Pasirinkite atitikmenį: 1000 tarp kg, g, mg ir mcg arba L ir mL; 1 kg = 2,2 lb; 1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 240 mL.
  3. Užrašykite trupmena taip, kad nereikalingas vienetas išsiredukuotų; greičiui naudokite po vieną trupmeną kiekvienam besikeičiančiam vienetui.
  4. Patikrinkite kryptį: mažesnis vienetas duoda didesnį skaičių.
  5. Apvalinkite tik galutinį atsakymą, klausime nurodytu tikslumu.

Dozių skaičiavimas

Dozė pagal koncentraciją
tūris = dozė / koncentracija
Dozė pagal kūno masę
dozė = mg/kg × kūno masė
Tabletės
skaičius = dozė / dozė tabletėje
Vienetai
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Metodas

  1. Paskirtą dozę ir turimo vaisto stiprumą išreikškite tais pačiais vienetais.
  2. Naudokite formulę „paskirta / turima × kiekis“: (D/H) × Q.
  3. Dozėms pagal kūno masę pirmiausia padauginkite iš masės kilogramais, tada paros dozę padalykite iš dozių skaičiaus.
  4. Pirmiausia įvertinkite apytiksliai ir patikrinkite, ar atsakymas tikėtinas.

Intraveninių infuzijų greitis

Pompos greitis
mL/h = volume (mL)/time (h)
Lašėjimo greitis
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Infuzijos trukmė
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Metodas

  1. Pompos greitis mL/h: tūris, padalytas iš laiko valandomis.
  2. Lašėjimo greitis lašais/min: tūris × lašų faktorius, padalytas iš laiko minutėmis.
  3. Likusiam laikui: likęs tūris, padalytas iš greičio.
  4. Apvalinkite taip, kaip reikalauja uždavinys arba įranga.

Infuziniai tirpalai ir skysčių balansas

Holliday–Segar per valandą
4 mL/kg (pirmiesiems 10 kg) + 2 mL/kg (kitiems 10 kg) + 1 mL/kg (kiekvienam kg virš 20)
Holliday–Segar per parą
100 / 50 / 20 mL/kg tiems patiems intervalams
Skysčių balansas
suvartota − išskirta
Ledo gabalėliai
skaičiuojami kaip pusė jų tūrio
Diurezė
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Infuzijos trukmė
laikas (h) = likęs tūris (mL) / greitis (mL/h)
Sulašintas tūris
mL = greitis × laikas

Klinikinio vertinimo skalės

Glazgo komos skalė
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
APGAR
5 požymiai × 0–2 = 0–10; 7–10 nuramina, 4–6 vidutiniškai nenormalu, 0–3 žema
Braden skalė
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 rizika
Morse griuvimų skalė
griuvimai 25, diagnozė 15, priemonė 15/30, IV 20, eisena 10/20, psichikos būklė 15
NEWS2 rizika
0–4 maža; pavienis 3 maža–vidutinė; 5–6 vidutinė; ≥ 7 didelė
Vidutinis arterinis spaudimas
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Pulsinis spaudimas ir šoko indeksas
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Kūno masės indeksas
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Metodas

  1. Raskite klausime naudojamą vertinimo lentelę ir jos ribas (GCS 3–15, Apgar 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Įvertinkite kiekvieną punktą atskirai, suderindami aprašymą su jo lygiu.
  3. Sudėkite punktų balus ir patikrinkite, ar suma patenka į intervalą.
  4. Taikykite ribas: NEWS2 atveju taip pat ieškokite bet kurio vieno rodiklio, įvertinto 3.
  5. Išvestinėms vertėms naudokite MAP = (SKS + 2·DKS)/3, PP = SKS − DKS, SI = pulsas/SKS ir KMI = kg/m².

2Uždaviniai

1.Slaugos pagrindaiVidutinis

An older patient is found to be mildly hypothermic. Which care is most appropriate?

  1. APlacing hot water bottles directly on the skin
  2. BGradual rewarming with blankets and warm surroundings
  3. CGiving an alcoholic drink to warm them up
  4. DPutting the patient in a very hot bath straight away
2.Slaugos pagrindaiSunkus

A postoperative wound drain that had drained little suddenly fills with bright red blood. What should the nurse do?

  1. AEmpty the drain and record it at the next routine round
  2. BCheck the patient's vital signs and report it urgently
  3. CClamp the drain and tell no one
  4. DRemove the drain because it is not working
3.Infekcijų kontrolė ir pacientų saugaVidutinis

When should blood specimen tubes be labeled?

  1. AAt the nurses’ station before going to the patient, to save time
  2. BBy the laboratory staff after the tubes arrive
  3. CBack at the station after all the samples are collected
  4. DAt the bedside, in front of the patient, right after collection
4.Infekcijų kontrolė ir pacientų saugaSunkus

Over a few hours, the emergency department sees many previously healthy people with the same unusual severe symptoms. What should the nurse do?

  1. AReport it to infection prevention and public health authorities promptly
  2. BTell only the patients’ families about the pattern
  3. CSend the patients home quickly to avoid crowding the emergency department
  4. DTreat each patient and wait to see if more arrive next week
5.Prioritetų nustatymas ir delegavimasVidutinis

After a hip replacement using a posterior approach, which statement shows a need for further teaching?

  1. A“I will use a raised toilet seat at home.”
  2. B“I will cross my legs when I sit, so I am more comfortable.”
  3. C“I will keep a pillow between my knees when I lie on my side in bed.”
  4. D“I will not bend my hip past 90 degrees.”
6.Prioritetų nustatymas ir delegavimasSunkus

During a power cut, which patient is the nurse’s first priority?

  1. AA patient whose call light is not working
  2. BA patient who depends on a ventilator
  3. CA patient whose bed will not raise electrically
  4. DA patient watching television when it switched off
7.Klinikinė slaugaVidutinis

After a needlestick injury from a patient known to have HIV, why must the nurse report it immediately?

  1. APost-exposure prophylaxis works best when started as soon as possible
  2. BThe nurse must be tested for HIV the same day to confirm infection
  3. CThe needle must be sent for culture
  4. DThe patient will need antibiotics
8.Klinikinė slaugaSunkus

An older patient has fallen several times since starting a new medicine. Which drug group is most likely to contribute?

  1. ALubricating eye drops
  2. BEmollient creams applied to the legs
  3. CVitamin D supplements
  4. DBenzodiazepine sleeping tablets
9.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitaiVidutinis

Kaip į veną leidžiamas kalcio gliukonatas padeda pacientui, turinčiam sunkią hiperkalemiją?

  1. AJis stabilizuoja širdies ląstelių membranas nemažindamas kalio
  2. BJis jungia kalį žarnyne, kad šis būtų išskirtas su išmatomis
  3. CJis didina kalio išskyrimą per inkstus
  4. DJis perkelia kalį iš kraujo į ląsteles
10.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitaiSunkus

An older adult with type 2 diabetes is drowsy and very dehydrated. Glucose 920 mg/dL (51 mmol/L), serum osmolality 350 mOsm/kg, pH 7,36, urine ketones negative or trace. Which condition fits best?

  1. ADiabetic ketoacidosis (DKA)
  2. BHyperosmolar hyperglycemic state (HHS)
  3. CSyndrome of inappropriate ADH (SIADH)
  4. DMetformin-related lactic acidosis
11.FarmakologijaVidutinis

How many micrograms are in 0,5 mg?

  1. A5 micrograms
  2. B5000 micrograms
  3. C50 micrograms
  4. D500 micrograms
12.FarmakologijaSunkus

Why is vancomycin given by mouth, not intravenously, for Clostridioides difficile infection?

  1. AThe oral form is cheaper but has the same effect as IV
  2. BOral vancomycin is not absorbed, so it reaches high levels in the colon
  3. CIntravenous vancomycin causes C. difficile infection
  4. DOral vancomycin is absorbed into the blood better than IV vancomycin
13.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemosVidutinis

A patient with heart failure is comfortable at rest but becomes breathless walking across a room. Which NYHA class fits best?

  1. AClass I
  2. BClass IV
  3. CClass III
  4. DClass II
14.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemosSunkus

A patient on an unfractionated heparin infusion has a nosebleed that will not stop, and the aPTT is far above the target range. What is the most appropriate action?

  1. AIncrease the infusion, as the aPTT will settle
  2. BContinue the infusion at the same rate and pack the nose firmly
  3. CGive vitamin K and continue the infusion at a slightly lower rate
  4. DStop the infusion, inform the prescriber and anticipate protamine
15.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: nervų, endokrininė ir inkstų sistemosVidutinis

A patient with multiple sclerosis says their symptoms get worse after a hot bath. What should the nurse explain?

  1. AThis shows that the disease has entered a new progressive stage
  2. BHeat can briefly worsen MS symptoms, which settle when they cool down
  3. CThey should take very cold baths to reverse the damage
  4. DHot baths cause new areas of damage in the brain
16.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: nervų, endokrininė ir inkstų sistemosSunkus

A patient with Parkinson's disease becomes agitated and confused at night. Which newly prescribed drug should the nurse question?

  1. AHaloperidol
  2. BMelatonin
  3. CLactulose
  4. DParacetamol (acetaminophen)
17.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: virškinimo trakto, perioperacinė ir onkologinėVidutinis

Which statement about pain relief in acute pancreatitis is correct?

  1. AOnly paracetamol may be given
  2. BOpioids must never be used in pancreatitis
  3. COpioids can be used, and good analgesia is a priority
  4. DPain relief should be withheld until the diagnosis is certain
18.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: virškinimo trakto, perioperacinė ir onkologinėSunkus

An older patient with atrial fibrillation has sudden severe abdominal pain, but the abdomen is soft with little tenderness. Lactate is raised. What should the nurse suspect?

  1. ASimple constipation
  2. BMuscle strain from coughing
  3. CAcute mesenteric ischaemia
  4. DIrritable bowel syndrome
19.Akušerinė slaugaVidutinis

Which finding is a contraindication to a fetal scalp electrode?

  1. AMaternal HIV infection
  2. BCervical dilation of 4 cm
  3. CMembranes that have ruptured
  4. DA cephalic presentation
20.Akušerinė slaugaSunkus

A newborn's cord stump has redness spreading onto the abdominal skin and a foul discharge. What is the priority?

  1. AApply talc and recheck in a week
  2. BTeach the parents to pull the stump off
  3. CCover the cord with a tight dressing
  4. DReport it as possible omphalitis
21.Pediatrinė slaugaVidutinis

Which drink is best for a child with mild dehydration from gastroenteritis?

  1. AOral rehydration solution
  2. BCola or other fizzy drinks
  3. CSports drinks
  4. DUndiluted apple juice
22.Pediatrinė slaugaSunkus

A 6-month-old has just learned to roll over. Which safety advice is most urgent now?

  1. ATurn pan handles towards the back of the stove and fit a guard around the cooker
  2. BTeach her not to touch the hot oven door
  3. CNever leave her alone on a changing table, bed or sofa
  4. DInstall locks on all kitchen cupboards and drawers
23.Psichikos sveikatos slaugaVidutinis

A patient taking phenelzine, an MAOI, is being taught before discharge. Which statement shows a need for further teaching?

  1. A"A sudden severe headache is a reason to get help straight away."
  2. B"I can take any cold and flu remedy from the pharmacy."
  3. C"I'll tell any new doctor or dentist that I take an MAOI."
  4. D"I'll avoid aged cheese and cured meats."
24.Psichikos sveikatos slaugaSunkus

The family of a patient with schizophrenia asks how they can tell if he is becoming unwell again. Which signs should the nurse teach them to watch for?

  1. AA better appetite and more interest in his hobbies
  2. BPoor sleep, withdrawal from others and increasing suspiciousness
  3. CMild dry mouth in the first week of a new medicine
  4. DTalking more openly with his family about his feelings and his plans for the future
25.Slaugos matematika ir vienetų konvertavimasVidutinis
12345678910111211:50 PM?22:5011:5000:5023:50

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Dozė pažymėta 11:50 PM. Kuris įrašas yra tas pats laikas 24 valandų laikrodyje? Spustelėkite jį.

11:50 PM
  1. 122:50
  2. 211:50
  3. 300:50
  4. 423:50
26.Slaugos matematika ir vienetų konvertavimasSunkus
2 tsp · 4/parą · 14 d? × 100 mL1 tsp = 5 mL

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Recepte nurodyta: 2 tsp geriamosios suspensijos keturis kartus per dieną 14 dienas. Suspensija tiekiama 100 mL buteliukais. Naudodami 1 tsp = 5 mL, kiek sveikų buteliukų N reikia išduoti, kad kursas būtų baigtas?

2 tspketuris kartus per dieną14 dienos100 mL1 tsp = 5 mL
N =
27.Dozių skaičiavimasVidutinis
45 kg2 mg/kg/parą2× per parąD = ? mg

Pacientas sveria 45 kg. Paskirta dozė – 2 mg/kg per parą, padalyta į 2 lygias dozes. Kiek miligramų D skiriama vienai dozei?

45 kg2 mg/kg/parą2× per parą
D = mg
28.Dozių skaičiavimasSunkus
50k vnt.250 mL? mL/h1200 vnt./h

Infuzijoje yra 50000 vienetų vaisto 250 mL. Paskirta 1200 vienetų per valandą. Kokį greitį R nustatysite pompoje, mL/h?

50000 vnt./250 mL1200 vnt./h
R = mL/h
29.Intraveninių infuzijų greitisVidutinis
60 gtt/mL30 mL/h? gtt/min

Paskirta infuzija 30 mL/h greičiu, bet pompos nėra. Ji lašinama savitaka per 60 gtt/mL sistemą. Raskite lašėjimo greitį R lašais per minutę.

30 mL/h60 gtt/mL
R = gtt/min
30.Intraveninių infuzijų greitisSunkus
1 g250 mL? mL/h1 mg/min

Maišelyje yra 1 g vaisto 250 mL tirpalo. Paskirta 1 mg per minutę. Kokį greitį R nustatysite pompai, mL/h?

1 g/250 mL1 mg/min
R = mL/h
31.Infuziniai tirpalai ir skysčių balansasVidutinis
SuvartotaIšskirta12 valandų pamainasultys100 mLsriuba250 mLIntraveninė infuzija50 mL/h × 12 hintraveninis antibiotikas1 × 50 mLšlapimas200 mLšlapimas425 mLšlapimas300 mLšlapimas175 mLžaizdos drenas30 mL

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Lape pateikti paciento suvartoti ir išskirti skysčiai per vieną 12 valandų pamainą. Intraveninė infuzija visą pamainą buvo lašinama nurodytu greičiu. Raskite skysčių balansą B = suvartota − išskirta, mL (neigiamas atsakymas reiškia grynąjį netekimą).

sultys: 100 mLsriuba: 250 mLIntraveninė infuzija: 50 mL/h × 12 hintraveninis antibiotikas: 1 × 50 mLšlapimas: 200 mLšlapimas: 425 mLšlapimas: 300 mLšlapimas: 175 mLžaizdos drenas: 30 mL
B = mL
32.Infuziniai tirpalai ir skysčių balansasSunkus
500 mL80 mL/hpradžia 06:4507:45: ? mL

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). 500 mL maišelis pradėtas lašinti 06:45 ir lašinamas pompa 80 mL/h greičiu. Kiek mL V liks maišelyje 07:45?

500 mL80 mL/h06:45 → 07:45
V = mL
33.Klinikinio vertinimo skalėsVidutinis
lengvavidutinėsunki

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Mokomasis pacientas po galvos traumos atmerkia akis spontaniškai, kalba sakiniais, bet yra sumišęs ir geriausias motorinis atsakas: galūnės atitraukimas nuo spaudimo (normalus lenkimas). Apskaičiuokite GCS ir pagal jį įvertinkite galvos traumos sunkumą. Spustelėkite atsakymą.

  1. 1lengva
  2. 2vidutinė
  3. 3sunki
34.Klinikinio vertinimo skalėsSunkus
nuraminavidutiniškai nenormalužemas

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Praėjus 1 minutei po gimimo, pratybų naujagimio būklė: rausvas kūnas su mėlynomis rankomis ir kojomis, pulsas 80/min., reakcijos į dirginimą nėra, suglebusios galūnės be raumenų tonuso ir kvėpavimo nėra. Apskaičiuokite Apgar balą ir spustelėkite, kaip jis interpretuojamas.

  1. 1nuramina
  2. 2vidutiniškai nenormalu
  3. 3žemas

3Tirpalai

1.Slaugos pagrindai

Atsakymas: B · Gradual rewarming with blankets and warm surroundings

Kodėl tai yra atsakymas

Gradual passive rewarming with blankets, a warm room and warm drinks if they can swallow is safe for mild hypothermia. Direct heat can burn and rapid rewarming can be dangerous.

Atsakymas

B · Gradual rewarming with blankets and warm surroundings
2.Slaugos pagrindai

Atsakymas: B · Check the patient's vital signs and report it urgently

Kodėl tai yra atsakymas

A sudden increase in fresh blood may mean active bleeding. The nurse assesses for signs of shock, such as a rising pulse and falling blood pressure, and escalates immediately.

Atsakymas

B · Check the patient's vital signs and report it urgently
3.Infekcijų kontrolė ir pacientų sauga

Atsakymas: D · At the bedside, in front of the patient, right after collection

Kodėl tai yra atsakymas

Labeling tubes at the bedside, using two patient identifiers and in the patient’s presence, prevents wrong-patient specimens. Pre-labeled or later-labeled tubes are easily mixed up.

Atsakymas

D · At the bedside, in front of the patient, right after collection
4.Infekcijų kontrolė ir pacientų sauga

Atsakymas: A · Report it to infection prevention and public health authorities promptly

Kodėl tai yra atsakymas

Clusters of similar unusual illness can signal an outbreak or bioterrorism. Early reporting allows public health to investigate, guide precautions and treatment, and protect the community.

Atsakymas

A · Report it to infection prevention and public health authorities promptly
5.Prioritetų nustatymas ir delegavimas

Atsakymas: B · “I will cross my legs when I sit, so I am more comfortable.”

Kodėl tai yra atsakymas

After a posterior hip replacement, crossing the legs, bending the hip beyond 90 degrees and turning the leg inwards can cause dislocation. Raised seats and a pillow between the knees help prevent it.

Atsakymas

B · “I will cross my legs when I sit, so I am more comfortable.”
6.Prioritetų nustatymas ir delegavimas

Atsakymas: B · A patient who depends on a ventilator

Kodėl tai yra atsakymas

A ventilator-dependent patient is at immediate risk. The nurse checks that the ventilator is on emergency power or battery and keeps a manual resuscitation bag ready.

Atsakymas

B · A patient who depends on a ventilator
7.Klinikinė slauga

Atsakymas: A · Post-exposure prophylaxis works best when started as soon as possible

Kodėl tai yra atsakymas

HIV post-exposure prophylaxis should be started as soon as possible after exposure, ideally within hours. Occupational health or the emergency department will assess the risk and arrange follow-up testing.

Atsakymas

A · Post-exposure prophylaxis works best when started as soon as possible
8.Klinikinė slauga

Atsakymas: D · Benzodiazepine sleeping tablets

Kodėl tai yra atsakymas

Sedatives, hypnotics, antipsychotics and drugs that lower blood pressure increase falls risk. A medication review is part of every falls assessment.

Atsakymas

D · Benzodiazepine sleeping tablets
9.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitai

Atsakymas: A · Jis stabilizuoja širdies ląstelių membranas nemažindamas kalio

Kodėl tai yra atsakymas

Kalcis per kelias minutes atsveria didelio kalio poveikį širdies elektriniam aktyvumui. Kalį vis tiek reikia sumažinti perkeliant į ląsteles (insulinas su gliukoze) ir pašalinant (rišikliai, diuretikai ar dializė).

Atsakymas

A · Jis stabilizuoja širdies ląstelių membranas nemažindamas kalio
10.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitai

Atsakymas: B · Hyperosmolar hyperglycemic state (HHS)

Kodėl tai yra atsakymas

HHS causes extreme hyperglycemia and high osmolality with severe dehydration, but enough insulin is present to prevent significant ketosis, so the pH is near normal. DKA has ketones and acidosis; SIADH has low osmolality.

Atsakymas

B · Hyperosmolar hyperglycemic state (HHS)
11.Farmakologija

Atsakymas: D · 500 micrograms

Kodėl tai yra atsakymas

0,5 mg × 1000 = 500 micrograms. Writing "micrograms" in full (or "mcg" in US practice), not "µg", helps avoid confusion with "mg".

Atsakymas

D · 500 micrograms
12.Farmakologija

Atsakymas: B · Oral vancomycin is not absorbed, so it reaches high levels in the colon

Kodėl tai yra atsakymas

Oral vancomycin stays in the gut and acts directly on C. difficile in the colon. IV vancomycin is not excreted into the gut in useful amounts, so it does not treat this infection.

Atsakymas

B · Oral vancomycin is not absorbed, so it reaches high levels in the colon
13.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemos

Atsakymas: C · Class III

Kodėl tai yra atsakymas

NYHA class I has no limitation, class II slight limitation with ordinary activity, class III marked limitation with less than ordinary activity but comfortable at rest, and class IV symptoms at rest. The class guides treatment and prognosis.

Atsakymas

C · Class III
14.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemos

Atsakymas: D · Stop the infusion, inform the prescriber and anticipate protamine

Kodėl tai yra atsakymas

With bleeding and a high aPTT, the heparin infusion is stopped at once and the prescriber informed. Because heparin's effect wears off within hours, stopping is often enough, but protamine sulfate can reverse it. Vitamin K reverses warfarin, not heparin.

Atsakymas

D · Stop the infusion, inform the prescriber and anticipate protamine
15.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: nervų, endokrininė ir inkstų sistemos

Atsakymas: B · Heat can briefly worsen MS symptoms, which settle when they cool down

Kodėl tai yra atsakymas

Heat sensitivity (Uhthoff's phenomenon) is common in MS. A rise in body temperature slows conduction in demyelinated nerves and temporarily worsens symptoms. It is not a relapse, and the symptoms settle with cooling.

Atsakymas

B · Heat can briefly worsen MS symptoms, which settle when they cool down
16.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: nervų, endokrininė ir inkstų sistemos

Atsakymas: A · Haloperidol

Kodėl tai yra atsakymas

Haloperidol is a dopamine antagonist and can severely worsen parkinsonian symptoms. Metoclopramide is avoided for the same reason. Causes of delirium should be looked for, and specialist advice is needed if a drug is required.

Atsakymas

A · Haloperidol
17.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: virškinimo trakto, perioperacinė ir onkologinė

Atsakymas: C · Opioids can be used, and good analgesia is a priority

Kodėl tai yra atsakymas

Acute pancreatitis is very painful, and opioids are used as part of multimodal analgesia. There is no good evidence that they worsen the condition. Sedation and breathing are monitored.

Atsakymas

C · Opioids can be used, and good analgesia is a priority
18.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: virškinimo trakto, perioperacinė ir onkologinė

Atsakymas: C · Acute mesenteric ischaemia

Kodėl tai yra atsakymas

An embolus from AF can block the mesenteric artery, causing bowel ischaemia. Early signs are severe pain with few findings; raised lactate and peritonitis appear as the bowel dies. It needs urgent CT and surgery.

Atsakymas

C · Acute mesenteric ischaemia
19.Akušerinė slauga

Atsakymas: A · Maternal HIV infection

Kodėl tai yra atsakymas

A scalp electrode punctures fetal skin and could transmit blood-borne infections such as HIV, hepatitis B or C and herpes. It needs ruptured membranes, some dilation and an identifiable presenting part.

Atsakymas

A · Maternal HIV infection
20.Akušerinė slauga

Atsakymas: D · Report it as possible omphalitis

Kodėl tai yra atsakymas

Spreading redness, swelling and foul discharge suggest omphalitis, which can lead to sepsis. It needs prompt medical assessment and antibiotics.

Atsakymas

D · Report it as possible omphalitis
21.Pediatrinė slauga

Atsakymas: A · Oral rehydration solution

Kodėl tai yra atsakymas

Oral rehydration solution has the right balance of sodium and glucose to promote water absorption. Juice, fizzy drinks and many sports drinks contain too much sugar and too little sodium and can worsen diarrhoea.

Atsakymas

A · Oral rehydration solution
22.Pediatrinė slauga

Atsakymas: C · Never leave her alone on a changing table, bed or sofa

Kodėl tai yra atsakymas

Rolling makes falls from raised surfaces the main immediate risk, so a hand should always stay on the baby on any raised surface. Cupboard locks and kitchen safety become important as she starts to crawl and pull to stand.

Atsakymas

C · Never leave her alone on a changing table, bed or sofa
23.Psichikos sveikatos slauga

Atsakymas: B · "I can take any cold and flu remedy from the pharmacy."

Kodėl tai yra atsakymas

Decongestants such as pseudoephedrine are sympathomimetics and can cause a hypertensive crisis with MAOIs. Patients should check any new medicine, including over-the-counter remedies, with a pharmacist or prescriber.

Atsakymas

B · "I can take any cold and flu remedy from the pharmacy."
24.Psichikos sveikatos slauga

Atsakymas: B · Poor sleep, withdrawal from others and increasing suspiciousness

Kodėl tai yra atsakymas

Early warning signs of relapse include sleep disturbance, social withdrawal, irritability, suspiciousness and neglect of self-care. Recognising them early allows treatment to be reviewed before a full relapse.

Atsakymas

B · Poor sleep, withdrawal from others and increasing suspiciousness
25.Slaugos matematika ir vienetų konvertavimas

Atsakymas: 23:50

24 valandų laikrodis: nuo 13 val. (1 PM) pridėkite 12 prie valandos (3:45 PM = 15:45). Nuo vidurnakčio iki 12:59 AM yra 00:00–00:59, o 12:00–12:59 PM lieka 12:00–12:59. Grįžtant atimkite 12 iš 13–23 valandų ir pridėkite PM; 00 valanda tampa 12 AM. Laiką per vidurnaktį skaičiuokite dviem dalimis: iki 24:00 (00:00), paskui nuo 00:00.

Paverskite valandą

11 PM → 11 + 12 = 23

Atsakymas

23:50

Atsakymas

23:50
26.Slaugos matematika ir vienetų konvertavimas

Atsakymas: N = 6

Dimensinė analizė: užrašykite duotą dydį, tada dauginkite iš perskaičiavimo koeficientų, užrašytų trupmenomis (pavyzdžiui, 60 min/1 h arba 1 mg/1000 mcg), kad kiekvienas nereikalingas vienetas pasirodytų vieną kartą viršuje ir vieną kartą apačioje ir susiredukuotų. Likus tik reikiamam vienetui, skaičiuokite. Naudokite klausime pateiktus atitikmenis ir apvalinkite tik galutinį atsakymą.

Bendras tūris

10 mL × 4 × 14 = 560 mL

Buteliukai

560/100 = 5,6 → N = 6

Atsakymas

N = 6
27.Dozių skaičiavimas

Atsakymas: D = 45 mg

Dozės skaičiavimas: skirtinas kiekis lygus paskirtai dozei, padalytai iš turimo preparato stiprumo, padaugintai iš kiekio, kuriame tas stiprumas yra: kiekis = (paskirta dozė/stiprumas) × tūris. Visada suvienodinkite vienetus (pirmiausia g paverskite mg, mg – mcg) ir patikrinkite, ar atsakymas logiškas.

Iš viso per parą

2·45 = 90 mg

Vienai dozei

D = 90/2 = 45 mg

Atsakymas

D = 45 mg
28.Dozių skaičiavimas

Atsakymas: R = 6 mL/h

Dozės skaičiavimas: skirtinas kiekis lygus paskirtai dozei, padalytai iš turimo preparato stiprumo, padaugintai iš kiekio, kuriame tas stiprumas yra: kiekis = (paskirta dozė/stiprumas) × tūris. Visada suvienodinkite vienetus (pirmiausia g paverskite mg, mg – mcg) ir patikrinkite, ar atsakymas logiškas.

Koncentracija

50000/250 = 200 vnt./mL

Pompos greitis

R = 1200/200 = 6 mL/h

Atsakymas

R = 6 mL/h
29.Intraveninių infuzijų greitis

Atsakymas: R = 30 gtt/min

Infusion rates: a pump is set in mL/h = volume/time in hours. A gravity drip is counted in drops per minute: gtt/min = volume (mL) × drop factor (gtt/mL)/time (min). The drop factor is printed on the tubing package: macrodrip sets deliver 10, 15 or 20 gtt/mL (blood sets often 10 gtt/mL in the US, 15 in the UK) and microdrip sets 60 gtt/mL. Always use the drop factor the question or package gives.

Mililitrai per minutę

30/60 = 0,5 mL/min

Lašėjimo greitis

R = 0,5·60 = 30 gtt/min

Atsakymas

R = 30 gtt/min

Su mikrolašų sistema (60 gtt/mL) gtt/min lygu mL/h.

30.Intraveninių infuzijų greitis

Atsakymas: R = 15 mL/h

Dose-based infusions: concentration = amount of drug in the bag/bag volume. Pump rate (mL/h) = dose per hour/concentration, and dose per hour = mL/h × concentration. Convert per-minute doses to per-hour (× 60) and keep the mass units the same (1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg).

Koncentracija

1000 mg/250 mL = 4 mg/mL

Dozė per valandą

1·60 = 60 mg/h

Pompos greitis

R = 60/4 = 15 mL/h

Atsakymas

R = 15 mL/h
31.Infuziniai tirpalai ir skysčių balansas

Atsakymas: B = −130 mL

Suvartoti ir išskirti skysčiai: suvartotiems priskiriama viskas, kas patenka į organizmą (geriami skysčiai, intraveninės infuzijos, intraveniniai vaistai ir praplovimai, maitinimas per zondą); ledo gabalėliai skaičiuojami kaip pusė jų tūrio. Išskirtiems priskiriamas šlapimas, drenų išskyros, vėmalai ir kiti netekimai. Balansas = visi suvartoti − visi išskirti skysčiai; neigiamas balansas reiškia grynąjį netekimą. Skaičiai skirti tik praktikai; prie paciento lovos visada vadovaukitės vietiniais protokolais, o didelės rizikos dozes tegul dar kartą patikrina kitas specialistas.

Iš viso suvartota

per os: 100 + 250 = 350 mL
Intraveninė infuzija: 50·12 = 600 mL
intraveninis antibiotikas: 1·50 = 50 mL
iš viso suvartota = 1000 mL

Iš viso išskirta

200 + 425 + 300 + 175 + 30 = 1130 mL

Balansas

B = 1000 − 1130 = −130 mL

Atsakymas

B = −130 mL

Neigiamas: pacientas neteko daugiau skysčių, nei gavo.

32.Infuziniai tirpalai ir skysčių balansas

Atsakymas: V = 420 mL

Infuzijos trukmė: laikas (h) = infuzuotinas tūris (mL)/greitis (mL/h); naudokite maišelyje dar likusį tūrį, o ne maišelio dydį. Sulašintas tūris = greitis × laikas. Dešimtaines valandas į valandas ir minutes perskaičiuokite padaugindami dalį iš 60 (0,5 h = 30 min, o ne 50 min). Skaičiai skirti tik praktikai; prie paciento lovos visada vadovaukitės vietiniais protokolais, o didelės rizikos dozes tegul dar kartą patikrina kitas specialistas.

Praėjęs laikas

06:45 → 07:45 = 1 h

Sulašintas tūris

80·1 = 80 mL

Likęs tūris

V = 500 − 80 = 420 mL

Atsakymas

V = 420 mL
33.Klinikinio vertinimo skalės

Atsakymas: vidutinė

Glazgo komos skalė: sudėkite geriausią atsaką trijose srityse. Akių atmerkimas E: 4 spontaniškai, 3 į garsą ar kalbinimą, 2 į spaudimą, 1 nėra. Žodinis atsakas V: 5 orientuotas, 4 sumišęs, 3 netinkami žodžiai, 2 nesuprantami garsai, 1 nėra. Motorinis atsakas M: 6 vykdo komandas, 5 lokalizuoja, 4 normalus lenkimas (atitraukia), 3 nenormalus lenkimas, 2 tiesimas, 1 nėra. Suma svyruoja nuo 3 iki 15. Po galvos traumos 13–15 paprastai vadinama lengva, 9–12 vidutine, o 3–8 sunkia.

Įvertinkite kiekvieną sritį

E: atmerkia akis spontaniškai → 4
V: kalba sakiniais, bet yra sumišęs → 4
M: galūnės atitraukimas nuo spaudimo (normalus lenkimas) → 4

Sudėtis

GCS = 4 + 4 + 4 = 12

Sunkumas

GCS 12 → vidutinė

Atsakymas

vidutinė
34.Klinikinio vertinimo skalės

Atsakymas: žemas

Apgar skalė: penki požymiai, kurių kiekvienas vertinamas 0, 1 ar 2 balais, tikrinami 1 ir 5 minutę po gimimo. Išvaizda (spalva): mėlyna ar išblyškusi 0, rausvas kūnas su mėlynomis galūnėmis 1, rausva visur 2. Pulsas: nėra 0, mažiau nei 100/min. 1, 100/min. ar daugiau 2. Reakcija į dirginimą (refleksinis jautrumas): nėra 0, grimasa 1, verksmas, kosulys ar čiaudulys 2. Aktyvumas (tonusas): suglebęs 0, šiek tiek lenkia 1, aktyvūs judesiai 2. Kvėpavimas: nėra 0, lėtas ar nereguliarus su silpnu verksmu 1, geras su stipriu verksmu 2. Suma 7–10 nuramina, 4–6 vidutiniškai nenormali ir 0–3 žema.

Įvertinkite kiekvieną požymį

Išvaizda: rausvas kūnas su mėlynomis rankomis ir kojomis → 1
Pulsas: 80/min → 1
Reakcija į dirginimą: reakcijos į dirginimą nėra → 0
Aktyvumas: suglebusios galūnės be raumenų tonuso → 0
Kvėpavimas: kvėpavimo nėra → 0

Sudėtis

APGAR = 1 + 1 + 0 + 0 + 0 = 2

Interpretacija

2 → žemas

Atsakymas

žemas

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-pn-practice-questions