NCLEX-PN tipo bandomieji klausimai (LPN/LVN): pasiruošimo paketas

Formulių lapai, pagrindiniai kiekvienos temos metodų žingsniai ir 34 uždavinių, o pilni sprendimai pateikti gale.

Nauji uždaviniaiAtgal į kursą

Spausdinimo lange pasirinkite „Išsaugoti kaip PDF“, kad nuosavą kopiją išsaugotumėte savo įrenginyje.

1Formulės ir metodai

Infekcijų kontrolė ir pacientų sauga

Metodas

  1. Pradėkite nuo standartinių atsargumo priemonių kiekvienam pacientui: rankų higiena, asmeninės apsaugos priemonės numatomai ekspozicijai, saugūs aštrūs daiktai.
  2. Pridėkite atsargumo priemones pagal plitimo kelią: kontaktinė (chalatas, pirštinės), lašelinė (chirurginė kaukė), oro (N95, neigiamo slėgio kambarys).
  3. Steriliems daiktams išlaikykite sterilumą: jei abejojate, jis nesterilus; pakeiskite, niekada nenuvalykite.
  4. Užkirskite kelią žalai aplinkoje: griuvimų prevencija, suvaržymai tik kaip paskutinė priemonė, RACE ir PASS gaisro atveju.
  5. Patikrinkite vaistų skyrimo teises, du identifikatorius ir papildomas apsaugos priemones didelės rizikos vaistams; praneškite apie klaidas ir vos nepasitaikiusius atvejus.

Prioritetų nustatymas ir delegavimas

Metodas

  1. Paklauskite, kas pacientui pakenks greičiausiai, jei nieko nedarysite.
  2. Taikykite ABC (C-A-B per širdies sustojimą), tada Maslow: fiziologiniai poreikiai pirma saugumo, saugumas pirma psichologinių poreikių.
  3. Palyginkite galimybes: ūmus prieš lėtinį, nestabilus prieš stabilų, netikėtas prieš tikėtiną, sisteminis prieš vietinį, ir kiekvieną požymį palyginkite su paciento pradiniu lygiu.
  4. Vertinkite prieš veikdami, nebent tai neatidėliotinas atvejis; tada rinkitės žingsnį, nuo kurio priklauso kiti.
  5. Delegavimui patikrinkite penkias teises: užduotis, aplinkybės, asmuo, nurodymai ir priežiūra. Vertinimas, mokymas ir įvertinimas lieka registruotai slaugytojai (RN).

Laboratorinės reikšmės ir elektrolitai

Metodas

  1. Palyginkite vertę su paties laboratorijos nustatytu referenciniu intervalu, tada su paciento pradiniu lygiu ir kitimu.
  2. Patikrinkite mėginį: hemolizė, vėlavimas ar kraujas, paimtas šalia IV, gali duoti klaidingus rezultatus.
  3. Susiekite vertę su tipiniais požymiais ir ją sukeliančiais vaistais bei būklėmis.
  4. Ieškokite sąveikų: mažas kalio ar magnio kiekis didina digoksino toksiškumą; dehidratacija didina ličio koncentraciją.
  5. Veikite pacientui: įvertinkite, sulaikykite vaistą, jei koncentracija nesaugi, kritines vertes perskaitykite atgal ir informuokite gydytoją.

Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemos

Metodas

  1. Įvardykite problemą: siurblio nepakankamumas, užsikimšusi arterija, ritmas, krešulys, kvėpavimo takų susiaurėjimas, infekcija ar prietaiso problema.
  2. Pirmiausia patikrinkite pavojaus požymius: hipoksiją, hipotenziją, krūtinės skausmą, naują sumišimą, šaltą kojos be pulso.
  3. Deguonį priderinkite pacientui: 94–98 % daugumai, 88–92 % tiems, kuriems kyla CO₂ susilaikymo rizika.
  4. Kiekvieną vaistą susiekite su jo tyrimu ir rizika: varfarinas ir INR, heparinas ir aPTT bei trombocitai, diuretikai ir kalis.
  5. Pasirinkite saugų pirmąjį veiksmą, tada eskaluokite ir vertinkite iš naujo.

Vidaus ligų ir chirurginė slauga: nervų, endokrininė ir inkstų sistemos

Metodas

  1. Pasitikrinkite gliukozę kiekvienam pacientui su nauju sumišimu, silpnumu ar traukuliais.
  2. Sąmonės lygį naudokite kaip ankstyviausią smegenų sutrikimo įspėjimą; vyzdžiai ir Cushing triada pasirodo vėlai.
  3. Diabeto nelaimėse atskirkite DKA (ketonai, acidozė) nuo HHS (labai didelis osmoliališkumas, dehidratacija); pirmiausia skirkite skysčių.
  4. Natrio ir vandens atveju nuspręskite, ar ADH yra per daug (SIADH), ar trūksta (DI), ir lėtinius pokyčius koreguokite lėtai.
  5. Inkstų problemų atveju priežastį priskirkite prerenalinei, vidinei ar postrenalinei ir stebėkite kalį bei skysčius.

Vidaus ligų ir chirurginė slauga: virškinimo trakto, perioperacinė ir onkologinė

Metodas

  1. Paklauskite, kas galėtų būti paslėpta: vidinis kraujavimas, infekcija be karščiavimo, hipoventiliacija esant normaliam SpO₂.
  2. Komplikacijas siaurinkite pagal laiką po operacijos: kraujavimas per valandas, krūtinės ląstos problemos per dienas, žaizdos ir nutekėjimo problemos vėliau.
  3. Skausmo atveju vertinkite, gydykite daugiamode analgezija, vertinkite iš naujo ir kiekvieno opioido metu stebėkite sedaciją.
  4. Onkologiniams pacientams bet kokią ligą nadyro metu laikykite neutropeniniu sepsiu ir žinokite onkologines skubias būkles.
  5. Nudegimų atveju skaičiuokite tik dalinio ir viso storio plotus, Parkland laikrodį paleiskite nuo nudegimo laiko ir titruokite pagal šlapimo išskyrimą.

Akušerinė slauga

Metodas

  1. Nustatykite moters padėtį laike: nėštumo savaitės, gimdymo tarpsnis ar diena po gimdymo, ir nuspręskite, kas tuo metu yra norma.
  2. Ieškokite pavojuje esančio paciento: motinos, vaisiaus ar naujagimio, o gal kelių iš jų.
  3. Susiekite požymį su priežastimi: VEAL CHOP deceleracijoms, keturi T kraujavimui, BUBBLE-HE po gimdymo.
  4. Pirmiausia rinkitės veiksmą, gerinantį kraujotaką ir deguonies patekimą (gulėjimas ant šono, oksitocino nutraukimas, gimdos dugno masažas), tada kvieskite pagalbą.

Pediatrinė slauga

Metodas

  1. Pirmiausia atkreipkite dėmesį į vaiko amžių: nuo jo priklauso gyvybinių rodiklių normos, raidos etapai ir tinkama skausmo skalė.
  2. Įvertinkite kvėpavimo takus, kvėpavimą ir kraujotaką, prisiminkite, kad vaikai kompensuoja, o paskui greitai blogėja.
  3. Pritaikykite veiksmą raidos etapui ir įtraukite šeimą.
  4. Patikrinkite, ar atsakymas saugus vaikui: dozė pagal svorį, jokio aspirino virusinės ligos metu, jokio kodeino jaunesniems nei 12 metų.

Psichikos sveikatos slauga

Metodas

  1. Nuspręskite, ar yra tiesioginis pavojus: savižudybė, smurtas, vaistų sukeltas neatidėliotinas atvejis ar somatinė liga.
  2. Pirmiausia imkitės saugumo veiksmų: stebėkite, pašalinkite priemones, nuraminkite, nutraukite žalingą vaistą, kvieskite pagalbą.
  3. Rinkitės terapinį atsaką: pripažinkite jausmus, pateikite tikrovę, venkite klaidingo raminimo ir klausimų „kodėl“.
  4. Gerbkite teises: mažiausiai varžanti galimybė, sutikimas ir konfidencialumas su jo ribomis.

Slaugos matematika ir vienetų konvertavimas

Metriniai žingsniai
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Svoris ir ilgis
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Buitiniai matai
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Temperatūra
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
24 valandų laikrodis
PM valandos 1–11: pridėkite 12; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Dozavimo greitis
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Laboratoriniai koeficientai
gliukozė 1 mmol/L = 18 mg/dL; kreatininas 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Metodas

  1. Užrašykite duotą dydį su jo vienetu ir norimą vienetą.
  2. Pasirinkite atitikmenį: 1000 tarp kg, g, mg ir mcg arba L ir mL; 1 kg = 2,2 lb; 1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 240 mL.
  3. Užrašykite trupmena taip, kad nereikalingas vienetas išsiredukuotų; greičiui naudokite po vieną trupmeną kiekvienam besikeičiančiam vienetui.
  4. Patikrinkite kryptį: mažesnis vienetas duoda didesnį skaičių.
  5. Apvalinkite tik galutinį atsakymą, klausime nurodytu tikslumu.

Dozių skaičiavimas

Dozė pagal koncentraciją
tūris = dozė / koncentracija
Dozė pagal kūno masę
dozė = mg/kg × kūno masė
Tabletės
skaičius = dozė / dozė tabletėje
Vienetai
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Metodas

  1. Paskirtą dozę ir turimo vaisto stiprumą išreikškite tais pačiais vienetais.
  2. Naudokite formulę „paskirta / turima × kiekis“: (D/H) × Q.
  3. Dozėms pagal kūno masę pirmiausia padauginkite iš masės kilogramais, tada paros dozę padalykite iš dozių skaičiaus.
  4. Pirmiausia įvertinkite apytiksliai ir patikrinkite, ar atsakymas tikėtinas.

Intraveninių infuzijų greitis

Pompos greitis
mL/h = volume (mL)/time (h)
Lašėjimo greitis
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Infuzijos trukmė
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Metodas

  1. Pompos greitis mL/h: tūris, padalytas iš laiko valandomis.
  2. Lašėjimo greitis lašais/min: tūris × lašų faktorius, padalytas iš laiko minutėmis.
  3. Likusiam laikui: likęs tūris, padalytas iš greičio.
  4. Apvalinkite taip, kaip reikalauja uždavinys arba įranga.

Infuziniai tirpalai ir skysčių balansas

Holliday–Segar per valandą
4 mL/kg (pirmiesiems 10 kg) + 2 mL/kg (kitiems 10 kg) + 1 mL/kg (kiekvienam kg virš 20)
Holliday–Segar per parą
100 / 50 / 20 mL/kg tiems patiems intervalams
Skysčių balansas
suvartota − išskirta
Ledo gabalėliai
skaičiuojami kaip pusė jų tūrio
Diurezė
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Infuzijos trukmė
laikas (h) = likęs tūris (mL) / greitis (mL/h)
Sulašintas tūris
mL = greitis × laikas

Klinikinio vertinimo skalės

Glazgo komos skalė
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
APGAR
5 požymiai × 0–2 = 0–10; 7–10 nuramina, 4–6 vidutiniškai nenormalu, 0–3 žema
Braden skalė
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 rizika
Morse griuvimų skalė
griuvimai 25, diagnozė 15, priemonė 15/30, IV 20, eisena 10/20, psichikos būklė 15
NEWS2 rizika
0–4 maža; pavienis 3 maža–vidutinė; 5–6 vidutinė; ≥ 7 didelė
Vidutinis arterinis spaudimas
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Pulsinis spaudimas ir šoko indeksas
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Kūno masės indeksas
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Metodas

  1. Raskite klausime naudojamą vertinimo lentelę ir jos ribas (GCS 3–15, Apgar 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Įvertinkite kiekvieną punktą atskirai, suderindami aprašymą su jo lygiu.
  3. Sudėkite punktų balus ir patikrinkite, ar suma patenka į intervalą.
  4. Taikykite ribas: NEWS2 atveju taip pat ieškokite bet kurio vieno rodiklio, įvertinto 3.
  5. Išvestinėms vertėms naudokite MAP = (SKS + 2·DKS)/3, PP = SKS − DKS, SI = pulsas/SKS ir KMI = kg/m².

2Uždaviniai

1.Slaugos pagrindaiVidutinis

Kokia teisinga žaizdos gijimo fazių seka?

  1. ABrendimas, proliferacija, uždegimas, hemostazė
  2. BProliferacija, uždegimas, hemostazė, brendimas
  3. CUždegimas, hemostazė, brendimas, proliferacija
  4. DHemostazė, uždegimas, proliferacija, brendimas
2.Slaugos pagrindaiSunkus

Which task is most appropriate for a registered nurse to delegate to a healthcare assistant (nursing assistant)?

  1. AAssessing a newly admitted patient's falls risk
  2. BEvaluating a patient who has just fallen
  3. CTeaching a patient how to use crutches
  4. DHelping a stable patient walk to the bathroom
3.Infekcijų kontrolė ir pacientų saugaVidutinis

A patient has a weak left leg. Which instruction about using a cane is correct?

  1. AHold the cane in the right hand, on the stronger side
  2. BKeep the cane well out to the side, away from the body
  3. CMove the cane and the right leg forward together
  4. DHold the cane in the left hand, on the weaker side
4.Infekcijų kontrolė ir pacientų saugaSunkus

While preparing a chemotherapy infusion, the drug splashes onto a nurse’s forearm. What should the nurse do first?

  1. ARemove contaminated PPE and wash the skin with soap and water at once
  2. BWipe the skin with an alcohol swab and continue preparing the infusion
  3. CFinish hanging the infusion and then wash the skin
  4. DCover the area with a dressing and report later
5.Prioritetų nustatymas ir delegavimasVidutinis

When making patient assignments, what should the charge nurse consider first?

  1. AMatching each patient’s needs to staff competence
  2. BGiving the newest staff the most complex patients
  3. CLetting staff choose the patients they prefer
  4. DGiving each nurse patients in rooms next to each other
6.Prioritetų nustatymas ir delegavimasSunkus

After the RN taught a patient to inject insulin, an LPN/LVN reports that the patient still cannot draw up the dose correctly. What should happen next?

  1. AThe RN reassesses the patient’s learning needs and adjusts the teaching
  2. BThe patient is discharged with a leaflet to read at home
  3. CThe LPN/LVN writes a new teaching plan and evaluates it at the end of the shift
  4. DThe nursing assistant shows the patient again at lunch
7.Klinikinė slaugaVidutinis

How is Helicobacter pylori infection usually treated?

  1. AA single dose of paracetamol and a bland diet for a week
  2. BA combination of antibiotics with a proton pump inhibitor
  3. CSurgery to remove the stomach
  4. DAntacids alone, taken after every meal for a month
8.Klinikinė slaugaSunkus

A patient taking dapagliflozin is vomiting and unwell, with high blood ketones and a blood glucose of only 11 mmol/L (198 mg/dL). What should be suspected?

  1. AHypoglycaemia
  2. BHyperosmolar hyperglycaemic state
  3. CSimple gastroenteritis with no further concern
  4. DEuglycaemic diabetic ketoacidosis
9.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitaiVidutinis

Kodėl mažą bendrąjį kalcį reikia aiškinti atsargiai pacientui, kurio albuminas serume mažas?

  1. ADaug kalcio yra surišta su albuminu, todėl bendrasis kalcis mažėja, net jei jonizuotas kalcis normalus
  2. BMažas albuminas daro kiekvieną kalcio tyrimą netikslų ir nenaudingą
  3. CAlbuminas ir kalcis matuojami ta pačia chemine reakcija, todėl visada mažėja kartu
  4. DMažas albuminas visada sukelia tikrą, simptominę hipokalcemiją
10.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitaiSunkus

A patient with kidney stones and fatigue has a calcium of 11,6 mg/dL (2,9 mmol/L), a high parathyroid hormone (PTH) and a low phosphate. Which condition is most likely?

  1. ACancer-related hypercalcemia
  2. BVitamin D deficiency
  3. CPrimary hyperparathyroidism
  4. DHypoparathyroidism
11.FarmakologijaVidutinis

Which group of effects would the nurse expect after a dose of an anticholinergic drug such as atropine?

  1. ABronchial secretions, wheeze and tearing of the eyes
  2. BHeavy salivation, slow heart rate and small pupils
  3. CDry mouth, faster heart rate and dilated pupils
  4. DDiarrhoea, frequent urination and sweating
12.FarmakologijaSunkus

A patient is switched from oral to intravenous morphine. Why is the IV dose lower than the oral dose?

  1. AThe oral route causes tolerance faster than the IV route
  2. BIV morphine is a stronger chemical form of the drug
  3. CIV morphine is excreted much more slowly by the kidney than oral morphine
  4. DOral morphine has a large first-pass effect, so less reaches the blood
13.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemosVidutinis

Kodėl krūtinės ląstos drenažo vamzdelio paprastai negalima užspausti?

  1. AUžspaudus vanduo sandarinimo kameroje išgaruotų
  2. BUžspaudus vamzdelis visam laikui susilpnėja ir įtrūksta
  3. CUžspaudus skystis iš krūtinės ištekėtų per greitai
  4. DĮstrigęs oras gali kauptis ir sukelti įtempimo pneumotoraksą
14.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemosSunkus

After positive end-expiratory pressure (PEEP) is increased on a ventilated patient, the blood pressure falls. What is the most likely reason?

  1. APEEP lowers the blood oxygen level
  2. BPEEP causes immediate blood loss from the alveolar capillaries
  3. CHigher chest pressure reduces venous return to the heart
  4. DPEEP directly weakens the heart muscle and its contraction
15.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: nervų, endokrininė ir inkstų sistemosVidutinis

Kodėl po nugaros smegenų pažeidimo dažnai mokoma periodinės savikateterizacijos?

  1. AJi daugiausia naudojama šlapimo kiekiui tiksliai išmatuoti
  2. BJi treniruoja šlapimo pūslę palaipsniui didėti
  3. CŠlapimo pūslė gali neištuštėti, o reguliarus ištuštinimas saugo inkstus
  4. DJi visiškai pašalina šlapimo takų infekcijos riziką
16.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: nervų, endokrininė ir inkstų sistemosSunkus

A man who takes tamsulosin for BPH is listed for cataract surgery. Which statement is correct?

  1. AIt should be swapped for oxybutynin the night before to protect the eye
  2. BThe dose should be doubled before surgery to prevent urinary retention
  3. CThe eye surgeon must be told, as it can cause floppy iris during surgery
  4. DTamsulosin has no effects outside the urinary tract, so nothing changes
17.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: virškinimo trakto, perioperacinė ir onkologinėVidutinis

Which lifestyle change most improves the course of Crohn's disease?

  1. AAvoiding all exercise
  2. BStopping smoking
  3. CDrinking more coffee
  4. DEating more red meat
18.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: virškinimo trakto, perioperacinė ir onkologinėSunkus

Pacientas, sergantis kepenų encefalopatija, naktį neramus. Miegui siūlomas benzodiazepinas. Ką turėtų daryti slaugytojas?

  1. ADuoti dvigubą įprastą dozę, kad tikrai užmigtų
  2. BDuoti, nes kepenys raminamųjų neveikia
  3. CSuabejoti, nes raminamieji gali pabloginti encefalopatiją
  4. DDuoti ir nutraukti laktuliozę, kad nebūtų viduriavimo
19.Akušerinė slaugaVidutinis

Which is a common sign of iron deficiency anaemia in pregnancy?

  1. AWeight gain and ankle swelling
  2. BTiredness, pallor and breathlessness
  3. CIncreased appetite and frequent urination
  4. DHigh blood pressure and headache
20.Akušerinė slaugaSunkus

A term newborn has rapid breathing at 2 hours after a caesarean without labour. Saturation is normal, there is no fever and the chest X-ray shows fluid in the fissures. What is the most likely diagnosis?

  1. ARespiratory distress syndrome of prematurity
  2. BMeconium aspiration syndrome
  3. CNeonatal pneumonia with sepsis
  4. DTransient tachypnoea of the newborn
21.Pediatrinė slaugaVidutinis

Vaikas, kuriam įtariamas epiglotitas, seilėjasi ir sėdi palinkęs į priekį. Kurio veiksmo reikia vengti?

  1. APalikti vaiką su tėvu ar motina
  2. BLeisti vaikui sėdėti pasirinkta padėtimi
  3. CGerklės apžiūros mentele
  4. DKviesti kvėpavimo takų valdymo specialistų komandą
22.Pediatrinė slaugaSunkus

7 metų vaikas, patiriantis astmos priepuolį, garsiai švokštė, bet dabar tylus, mieguistas ir jo kvėpavimo takais labai mažai patenka oro. Ką tai rodo?

  1. APriepuolis baigiasi
  2. BVaikas normaliai užmiega
  3. CGerą atsaką į palengvinamąjį inhaliatorių, kvėpavimo takai vėl atsiveria
  4. DGyvybei pavojingą pablogėjimą su išsekimu ir labai prastu oro judėjimu
23.Psichikos sveikatos slaugaVidutinis

Kurie požymiai būdingi opioidų abstinencijai?

  1. AGilus miegas ir vidurių užkietėjimas
  2. BAukšta temperatūra, „švino vamzdžio" rigidiškumas ir sumišimas per dieną nuo paskutinės dozės
  3. CŽiovulys, tekanti nosis, išsiplėtę vyzdžiai, žąsies oda ir viduriavimas
  4. DTaškiniai vyzdžiai ir lėtas kvėpavimas
24.Psichikos sveikatos slaugaSunkus

The parent of a 16-year-old taking a stimulant for ADHD says her son's friends keep asking him for his tablets. What should the nurse teach?

  1. AStore it securely and never share it, because stimulants are controlled drugs
  2. BStop the medicine so that there is no risk of sharing
  3. CSharing is fine as long as the friends are the same age
  4. DGive the friends a smaller dose if they ask, so that they do not have side effects
25.Slaugos matematika ir vienetų konvertavimasVidutinis
12345678910111213:00?1:00 PM3:00 PM12:00 PM1:00 AM

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Dozė pažymėta 13:00 (24 valandų laikrodis). Kuris įrašas yra tas pats laikas 12 valandų laikrodyje? Spustelėkite jį.

13:00
  1. 11:00 PM
  2. 23:00 PM
  3. 312:00 PM
  4. 41:00 AM
26.Slaugos matematika ir vienetų konvertavimasSunkus
4 tbsp? mL1 puodelis? mL1 tsp? mL3 fl oz? mLΣ = ? mL

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Per pamainą pacientas suvartoja: 4 tbsp iš skystasis papildas, 1 puodelis iš arbata, 1 tsp iš kosulio sirupas, 3 fl oz iš sultys. Naudodami pateiktus atitikmenis, raskite bendrą suvartotą kiekį per burną V mL.

1 tbsp = 15 mL1 puodelis = 8 fl oz = 240 mL1 tsp = 5 mL1 fl oz = 30 mL
V = mL
27.Dozių skaičiavimasVidutinis
90 kg10 mg/kgD = ? mg

Pacientas sveria 90 kg, jam paskirta 10 mg/kg vienkartinė dozė. Raskite dozę D mg.

90 kg10 mg/kg
D = mg
28.Dozių skaičiavimasSunkus
10%pradinis tirpalasvanduo = ? mL

Turite paruošti 500 mL 2,5% (w/v) tirpalo iš 10% (w/v) pradinio tirpalo. Kiek vandens W reikia įpilti į pradinį tirpalą?

C₁ = 10%C₂ = 2,5%V₂ = 500 mL
W = mL
29.Intraveninių infuzijų greitisVidutinis
250 mL60 gtt/mL8 h? gtt/min

Sulašinkite 250 mL per 8 valandų sistema, kurios koeficientas 60 lašai/mL. Raskite lašėjimo greitį R lašais per minutę. Apvalinkite iki artimiausio sveikojo skaičiaus.

250 mL8 h60 gtt/mL
R = gtt/min
30.Intraveninių infuzijų greitisSunkus
100 mg100 mL12 mL/h? mg/h

Maišelyje yra 100 mg vaisto 100 mL, jis laša 12 mL/h greičiu. Kiek miligramų per valandą D gauna pacientas?

100 mg/100 mL12 mL/h
D = mg/h
31.Infuziniai tirpalai ir skysčių balansasVidutinis
SuvartotaIšskirta12 valandų pamainasultys100 mLželė100 mLledo gabalėliai100 mLIntraveninė infuzija100 mL/h × 12 hintraveninis antibiotikas1 × 100 mLšlapimas200 mLšlapimas325 mLšlapimas450 mLšlapimas350 mLžaizdos drenas50 mLvėmalai100 mL

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Lape pateikti paciento suvartoti ir išskirti skysčiai per vieną 12 valandų pamainą. Intraveninė infuzija visą pamainą buvo lašinama nurodytu greičiu. Raskite visą suvartotų skysčių kiekį I mL. Ledo gabalėlius skaičiuokite kaip pusę jų tūrio.

sultys: 100 mLželė: 100 mLledo gabalėliai: 100 mLIntraveninė infuzija: 100 mL/h × 12 hintraveninis antibiotikas: 1 × 100 mL
I = mL
32.Infuziniai tirpalai ir skysčių balansasSunkus
1000 mL→ 100 mL/hpradžia 15:30tiš viso​ = ? h150 mL/h × 2 h

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). 1000 mL infuzija pradedama 15:30 150 mL/h greičiu. Po 2 valandų greitis pakeičiamas į 100 mL/h ir daugiau nebekeičiamas. Po kiek valandų t nuo pradžios maišelis ištuštės? Apvalinkite iki vieno skaitmens po kablelio.

1000 mL150 mL/h · 2 h100 mL/h
t = h
33.Klinikinio vertinimo skalėsVidutinis
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96oras / O₂O₂orasSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Šiems stebėjimams naudokite NEWS2 lentelę (SpO₂ 1 skalė): kvėpavimo dažnis 14/min., SpO₂ 98 % kvėpuojant kambario oru, kraujospūdis 78/46 mmHg, pulsas 58/min., budrus, temperatūra 37,0 °C. Kokia bendra NEWS2 suma?

RR 14SpO₂ 98%orasSBP 78HR 58AT 37,0 °C
NEWS2 =
34.Klinikinio vertinimo skalėsSunkus
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96oras / O₂O₂orasSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1žemasmaža–vidutinėvidutinisaukštas

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Šiems stebėjimams naudokite NEWS2 lentelę (SpO₂ 1 skalė): kvėpavimo dažnis 16/min., SpO₂ 97 % kvėpuojant kambario oru, kraujospūdis 136/82 mmHg, pulsas 58/min., reaguoja tik į skausmą, temperatūra 36,1 °C. Į kokią klinikinės rizikos grupę patenka pacientas? Spustelėkite ją.

RR 16SpO₂ 97%orasSBP 136HR 58PT 36,1 °C
  1. 1žemas
  2. 2maža–vidutinė
  3. 3vidutinis
  4. 4aukštas

3Tirpalai

1.Slaugos pagrindai

Atsakymas: D · Hemostazė, uždegimas, proliferacija, brendimas

Kodėl tai yra atsakymas

Gijimas prasideda hemostaze, tada uždegimas pašalina nešvarumus, proliferacija kuria naują audinį, o brendimas (remodeliavimas) per kelis mėnesius sutvirtina randą.

Atsakymas

D · Hemostazė, uždegimas, proliferacija, brendimas
2.Slaugos pagrindai

Atsakymas: D · Helping a stable patient walk to the bathroom

Kodėl tai yra atsakymas

Routine help with care for a stable patient can be delegated. Assessment, teaching and evaluation need registered nurse judgement.

Atsakymas

D · Helping a stable patient walk to the bathroom
3.Infekcijų kontrolė ir pacientų sauga

Atsakymas: A · Hold the cane in the right hand, on the stronger side

Kodėl tai yra atsakymas

The cane is held on the strong side and moved forward with the weak leg, so it shares the weight that the weak leg cannot take. It is kept close to the body for stability.

Atsakymas

A · Hold the cane in the right hand, on the stronger side
4.Infekcijų kontrolė ir pacientų sauga

Atsakymas: A · Remove contaminated PPE and wash the skin with soap and water at once

Kodėl tai yra atsakymas

Skin exposure to hazardous drugs is washed immediately with soap and water after removing contaminated gloves or gown. The exposure is then reported and treated according to policy.

Atsakymas

A · Remove contaminated PPE and wash the skin with soap and water at once
5.Prioritetų nustatymas ir delegavimas

Atsakymas: A · Matching each patient’s needs to staff competence

Kodėl tai yra atsakymas

Assignments are based mainly on patient acuity and needs and on each staff member’s skills and scope. Geography and continuity of care help, but they come after safety.

Atsakymas

A · Matching each patient’s needs to staff competence
6.Prioritetų nustatymas ir delegavimas

Atsakymas: A · The RN reassesses the patient’s learning needs and adjusts the teaching

Kodėl tai yra atsakymas

Evaluating learning and changing the teaching plan belong to the RN. The LPN/LVN can reinforce teaching, but a teaching plan that is not working needs RN reassessment.

Atsakymas

A · The RN reassesses the patient’s learning needs and adjusts the teaching
7.Klinikinė slauga

Atsakymas: B · A combination of antibiotics with a proton pump inhibitor

Kodėl tai yra atsakymas

Eradication therapy combines a PPI with two antibiotics for a set course. Completing the course is important for success.

Atsakymas

B · A combination of antibiotics with a proton pump inhibitor
8.Klinikinė slauga

Atsakymas: D · Euglycaemic diabetic ketoacidosis

Kodėl tai yra atsakymas

SGLT2 inhibitors can cause DKA with near-normal or modestly raised glucose because glucose is lost in the urine. Ketones should be checked in unwell patients on these drugs.

Atsakymas

D · Euglycaemic diabetic ketoacidosis
9.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitai

Atsakymas: A · Daug kalcio yra surišta su albuminu, todėl bendrasis kalcis mažėja, net jei jonizuotas kalcis normalus

Kodėl tai yra atsakymas

Apie 40 % kalcio yra surišta su albuminu. Kai albuminas mažas, bendrasis kalcis mažėja, nors jonizuotas kalcis gali būti normalus. Pataisytas kalcis arba išmatuotas jonizuotas kalcis parodo tikrąjį vaizdą.

Atsakymas

A · Daug kalcio yra surišta su albuminu, todėl bendrasis kalcis mažėja, net jei jonizuotas kalcis normalus
10.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitai

Atsakymas: C · Primary hyperparathyroidism

Kodėl tai yra atsakymas

In primary hyperparathyroidism, usually from an adenoma, PTH is high despite high calcium, and phosphate is low because PTH increases its excretion. Cancer-related hypercalcemia typically has a suppressed PTH.

Atsakymas

C · Primary hyperparathyroidism
11.Farmakologija

Atsakymas: C · Dry mouth, faster heart rate and dilated pupils

Kodėl tai yra atsakymas

Anticholinergic drugs block muscarinic receptors, so parasympathetic effects are reduced. This gives dry mouth, tachycardia, dilated pupils, constipation and urinary retention.

Atsakymas

C · Dry mouth, faster heart rate and dilated pupils
12.Farmakologija

Atsakymas: D · Oral morphine has a large first-pass effect, so less reaches the blood

Kodėl tai yra atsakymas

Much of an oral morphine dose is metabolised by the liver before reaching the systemic circulation. Equianalgesic tables are used, so the IV dose is a fraction of the oral dose.

Atsakymas

D · Oral morphine has a large first-pass effect, so less reaches the blood
13.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemos

Atsakymas: D · Įstrigęs oras gali kauptis ir sukelti įtempimo pneumotoraksą

Kodėl tai yra atsakymas

Užspaudus drenažą, kai oras dar nuteka iš plaučių, pleuros ertmėje kaupiasi slėgis, kuris gali sukelti įtempimo pneumotoraksą. Užspaudžiama tik trumpam dėl konkrečių priežasčių, pvz., keičiant prietaisą, ir tik gavus nurodymą.

Atsakymas

D · Įstrigęs oras gali kauptis ir sukelti įtempimo pneumotoraksą
14.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemos

Atsakymas: C · Higher chest pressure reduces venous return to the heart

Kodėl tai yra atsakymas

PEEP keeps alveoli open and improves oxygenation, but higher intrathoracic pressure impedes venous return, reducing preload and cardiac output, especially in hypovolaemic patients. The team may give fluid or adjust PEEP. High pressures also risk barotrauma.

Atsakymas

C · Higher chest pressure reduces venous return to the heart
15.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: nervų, endokrininė ir inkstų sistemos

Atsakymas: C · Šlapimo pūslė gali neištuštėti, o reguliarus ištuštinimas saugo inkstus

Kodėl tai yra atsakymas

Nugaros smegenų pažeidimas dažnai sukelia neurogeninę šlapimo pūslę. Švari periodinė kateterizacija reguliariais intervalais ištuština pūslę, užkerta kelią dideliam spaudimui, mažina infekcijų ir inkstų pažeidimo riziką bei apsaugo nuo autonominės disrefleksijos provokavimo.

Atsakymas

C · Šlapimo pūslė gali neištuštėti, o reguliarus ištuštinimas saugo inkstus
16.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: nervų, endokrininė ir inkstų sistemos

Atsakymas: C · The eye surgeon must be told, as it can cause floppy iris during surgery

Kodėl tai yra atsakymas

Tamsulosin blocks alpha-1A receptors in the iris dilator muscle as well as in the prostate, which can cause intraoperative floppy iris syndrome during cataract surgery. The effect can persist after the drug is stopped, so the surgeon must know in advance to plan the operation. Whether to pause it is a decision for the team.

Atsakymas

C · The eye surgeon must be told, as it can cause floppy iris during surgery
17.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: virškinimo trakto, perioperacinė ir onkologinė

Atsakymas: B · Stopping smoking

Kodėl tai yra atsakymas

Smoking worsens Crohn's disease, increasing flares, complications and the need for surgery. Stopping smoking is one of the most effective changes a patient can make.

Atsakymas

B · Stopping smoking
18.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: virškinimo trakto, perioperacinė ir onkologinė

Atsakymas: C · Suabejoti, nes raminamieji gali pabloginti encefalopatiją

Kodėl tai yra atsakymas

Benzodiazepinai ir opioidai kaupiasi esant kepenų nepakankamumui ir gali išprovokuoti ar pabloginti encefalopatiją. Ieškoma provokuojančių veiksnių, pvz., infekcijos, vidurių užkietėjimo, virškinamojo trakto kraujavimo, dehidratacijos ir elektrolitų pokyčių. Benzodiazepinai alkoholio abstinencijai yra išimtis, vartojama atsargiai.

Atsakymas

C · Suabejoti, nes raminamieji gali pabloginti encefalopatiją
19.Akušerinė slauga

Atsakymas: B · Tiredness, pallor and breathlessness

Kodėl tai yra atsakymas

Iron deficiency causes fatigue, pallor, breathlessness, palpitations and sometimes pica. A full blood count and ferritin confirm the diagnosis.

Atsakymas

B · Tiredness, pallor and breathlessness
20.Akušerinė slauga

Atsakymas: D · Transient tachypnoea of the newborn

Kodėl tai yra atsakymas

Transient tachypnoea is common after caesarean birth without labour. Supportive care is usually enough, but infection must be considered if the baby becomes unwell or fails to improve.

Atsakymas

D · Transient tachypnoea of the newborn
21.Pediatrinė slauga

Atsakymas: C · Gerklės apžiūros mentele

Kodėl tai yra atsakymas

Gerklės apžiūra, vaiko paguldymas ar sukeltas stresas gali sukelti visišką kvėpavimo takų obstrukciją. Laikykite vaiką ramų ir vertikalioje padėtyje bei kvieskite kvėpavimo takų specialistus.

Atsakymas

C · Gerklės apžiūros mentele
22.Pediatrinė slauga

Atsakymas: D · Gyvybei pavojingą pablogėjimą su išsekimu ir labai prastu oro judėjimu

Kodėl tai yra atsakymas

„Tylus plaučių vaizdas" ir mieguistumas reiškia, kad juda per mažai oro ir vaikas pavargsta. Tai skubi būklė: kvieskite pagalbą, duokite deguonies ir skubų gydymą pagal paskyrimą.

Atsakymas

D · Gyvybei pavojingą pablogėjimą su išsekimu ir labai prastu oro judėjimu
23.Psichikos sveikatos slauga

Atsakymas: C · Žiovulys, tekanti nosis, išsiplėtę vyzdžiai, žąsies oda ir viduriavimas

Kodėl tai yra atsakymas

Opioidų abstinencija sukelia rinorėją, ašarojimą, žiovulį, midriazę, žąsies odą, pilvo mėšlungį, viduriavimą ir nerimą. Ji labai nemaloni, bet sveikiems suaugusiesiems retai pavojinga gyvybei.

Atsakymas

C · Žiovulys, tekanti nosis, išsiplėtę vyzdžiai, žąsies oda ir viduriavimas
24.Psichikos sveikatos slauga

Atsakymas: A · Store it securely and never share it, because stimulants are controlled drugs

Kodėl tai yra atsakymas

Stimulants can be diverted and misused for studying or recreation. They are controlled drugs, so secure storage, monitoring the number of tablets and not sharing them are important.

Atsakymas

A · Store it securely and never share it, because stimulants are controlled drugs
25.Slaugos matematika ir vienetų konvertavimas

Atsakymas: 1:00 PM

24 valandų laikrodis: nuo 13 val. (1 PM) pridėkite 12 prie valandos (3:45 PM = 15:45). Nuo vidurnakčio iki 12:59 AM yra 00:00–00:59, o 12:00–12:59 PM lieka 12:00–12:59. Grįžtant atimkite 12 iš 13–23 valandų ir pridėkite PM; 00 valanda tampa 12 AM. Laiką per vidurnaktį skaičiuokite dviem dalimis: iki 24:00 (00:00), paskui nuo 00:00.

Paverskite valandą

13 − 12 = 1 → PM

Atsakymas

1:00 PM

Atsakymas

1:00 PM
26.Slaugos matematika ir vienetų konvertavimas

Atsakymas: V = 395 mL

Buitiniai matai ir svoris: slaugos egzaminuose naudojami suapvalinti atitikmenys: 1 arbatinis šaukštelis (tsp) = 5 mL, 1 valgomasis šaukštas (tbsp) = 15 mL = 3 tsp, 1 skysčio uncija (fl oz) = 30 mL = 2 tbsp, o 1 puodelis = 8 fl oz = 240 mL. Svoriui 1 kg = 2,2 lb ir 1 lb = 16 oz; ilgiui 1 colis = 2,54 cm. Sudarykite perskaičiavimą taip, kad nereikalingas vienetas išsiredukuotų.

Kiekviena eilutė mL

4 tbsp = 4·15 = 60 mL
1 puodelis = 1·240 = 240 mL
1 tsp = 1·5 = 5 mL
3 fl oz = 3·30 = 90 mL

Sudėtis

V = 60 + 240 + 5 + 90 = 395 mL

Atsakymas

V = 395 mL
27.Dozių skaičiavimas

Atsakymas: D = 900 mg

Dozės skaičiavimas: skirtinas kiekis lygus paskirtai dozei, padalytai iš turimo preparato stiprumo, padaugintai iš kiekio, kuriame tas stiprumas yra: kiekis = (paskirta dozė/stiprumas) × tūris. Visada suvienodinkite vienetus (pirmiausia g paverskite mg, mg – mcg) ir patikrinkite, ar atsakymas logiškas.

Dozė

10·90 = 900 mg

Atsakymas

D = 900 mg
28.Dozių skaičiavimas

Atsakymas: W = 375 mL

Solution strengths: a percentage strength is grams per 100 mL, so 1% = 1 g/100 mL = 10 mg/mL. A ratio strength 1:1000 means 1 g in 1000 mL = 1 mg/mL; 1:10 000 is 0,1 mg/mL. For a dilution the amount of drug stays the same: C₁·V₁ = C₂·V₂.

Pradinio tirpalo tūris

V₁ = 2,5·500/10 = 125 mL

Įpilamas vanduo

W = 500 − 125 = 375 mL

Atsakymas

W = 375 mL
29.Intraveninių infuzijų greitis

Atsakymas: R = 31 gtt/min

Infuzijos greitis: pompa nustatoma mL/h = tūris/laikas valandomis. Gravitacinė lašelinė skaičiuojama lašais per minutę: gtt/min = tūris (mL) × lašų koeficientas (gtt/mL)/laikas (min). Lašų koeficientas nurodytas ant infuzinės sistemos pakuotės: makrolašų sistemos duoda 10, 15 arba 20 gtt/mL (kraujo sistemos JAV dažnai 10 gtt/mL, JK 15), o mikrolašų sistemos 60 gtt/mL. Visada naudokite lašų koeficientą, nurodytą klausime arba ant pakuotės.

Laikas minutėmis

8·60 = 480 min

Lašėjimo greitis

R = 250·60/480 = 31,25 ≈ 31 gtt/min

Atsakymas

R = 31 gtt/min

Prie lovos apvalinama iki artimiausio sveiko lašo: 31 lašų/min.

30.Intraveninių infuzijų greitis

Atsakymas: D = 12 mg/h

Infuzijos greitis: pompa nustatoma mL/h = tūris/laikas valandomis. Gravitacinė lašelinė skaičiuojama lašais per minutę: gtt/min = tūris (mL) × lašų koeficientas (gtt/mL)/laikas (min). Lašų koeficientas nurodytas ant infuzinės sistemos pakuotės: makrolašų sistemos duoda 10, 15 arba 20 gtt/mL (kraujo sistemos JAV dažnai 10 gtt/mL, JK 15), o mikrolašų sistemos 60 gtt/mL. Visada naudokite lašų koeficientą, nurodytą klausime arba ant pakuotės.

Koncentracija

100/100 = 1 mg/mL

Dozavimo greitis

D = 1·12 = 12 mg/h

Atsakymas

D = 12 mg/h
31.Infuziniai tirpalai ir skysčių balansas

Atsakymas: I = 1550 mL

Suvartoti ir išskirti skysčiai: suvartotiems priskiriama viskas, kas patenka į organizmą (geriami skysčiai, intraveninės infuzijos, intraveniniai vaistai ir praplovimai, maitinimas per zondą); ledo gabalėliai skaičiuojami kaip pusė jų tūrio. Išskirtiems priskiriamas šlapimas, drenų išskyros, vėmalai ir kiti netekimai. Balansas = visi suvartoti − visi išskirti skysčiai; neigiamas balansas reiškia grynąjį netekimą. Skaičiai skirti tik praktikai; prie paciento lovos visada vadovaukitės vietiniais protokolais, o didelės rizikos dozes tegul dar kartą patikrina kitas specialistas.

Sudėkite suvartotus skysčius

per os: 100 + 100 = 200 mL
ledo gabalėliai: 100/2 = 50 mL
Intraveninė infuzija: 100·12 = 1200 mL
intraveninis antibiotikas: 1·100 = 100 mL
I = 1550 mL

Atsakymas

I = 1550 mL
32.Infuziniai tirpalai ir skysčių balansas

Atsakymas: t = 9 h

Infuzijos trukmė: laikas (h) = infuzuotinas tūris (mL)/greitis (mL/h); naudokite maišelyje dar likusį tūrį, o ne maišelio dydį. Sulašintas tūris = greitis × laikas. Dešimtaines valandas į valandas ir minutes perskaičiuokite padaugindami dalį iš 60 (0,5 h = 30 min, o ne 50 min). Skaičiai skirti tik praktikai; prie paciento lovos visada vadovaukitės vietiniais protokolais, o didelės rizikos dozes tegul dar kartą patikrina kitas specialistas.

Pirmoji dalis

150·2 = 300 mL
1000 − 300 = 700 mL liko

Antroji dalis

700/100 = 7 h

Bendra trukmė

t = 2 + 7 = 9 h

Atsakymas

t = 9 h

Tai maždaug 9 h 00 min, todėl maišelis ištuštės apie 00:30.

33.Klinikinio vertinimo skalės

Atsakymas: NEWS2 = 3

NEWS2 (Nacionalinė ankstyvojo perspėjimo skalė 2, Karališkoji gydytojų kolegija, 2017): įvertinkite kiekvieną iš septynių rodiklių pagal lentelę (kvėpavimo dažnis, SpO₂ pagal 1 skalę, oras ar papildomas deguonis, sistolinis kraujospūdis, pulsas, sąmonė pagal ACVPU skalę ir temperatūra) ir sudėkite balus. Klinikinė rizika: 0–4 maža; 3 balai bet kuriame viename rodiklyje – maža–vidutinė; 5–6 vidutinė; 7 ar daugiau didelė. Suma 5 ar daugiau reikalauja skubios reakcijos.

Įvertinkite kiekvieną rodiklį

RR 14/min → 0
SpO₂ 98% → 0
kvėpuojant oru → 0
SBP 78 mmHg → 3
HR 58/min → 0
budrus (A) → 0
T 37,0 °C → 0

Sudėtis

NEWS2 = 0 + 0 + 0 + 3 + 0 + 0 + 0 = 3

Atsakymas

NEWS2 = 3
34.Klinikinio vertinimo skalės

Atsakymas: maža–vidutinė

NEWS2 (Nacionalinė ankstyvojo perspėjimo skalė 2, Karališkoji gydytojų kolegija, 2017): įvertinkite kiekvieną iš septynių rodiklių pagal lentelę (kvėpavimo dažnis, SpO₂ pagal 1 skalę, oras ar papildomas deguonis, sistolinis kraujospūdis, pulsas, sąmonė pagal ACVPU skalę ir temperatūra) ir sudėkite balus. Klinikinė rizika: 0–4 maža; 3 balai bet kuriame viename rodiklyje – maža–vidutinė; 5–6 vidutinė; 7 ar daugiau didelė. Suma 5 ar daugiau reikalauja skubios reakcijos.

Įvertinkite kiekvieną rodiklį

RR 16/min → 0
SpO₂ 97% → 0
kvėpuojant oru → 0
SBP 136 mmHg → 0
HR 58/min → 0
reaguoja tik į skausmą (P) → 3
T 36,1 °C → 0

Suma ir raudoni balai

NEWS2 = 0 + 0 + 0 + 0 + 0 + 3 + 0 = 3
Bent vienas rodiklis vertinamas 3.

Rizikos grupė

maža–vidutinė

Atsakymas

maža–vidutinė

Vienas 3 balų įvertis reikalauja skubios apžiūros, net kai suma maža.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-pn-practice-questions