NCLEX-PN tipo bandomieji klausimai (LPN/LVN): pasiruošimo paketas

Formulių lapai, pagrindiniai kiekvienos temos metodų žingsniai ir 34 uždavinių, o pilni sprendimai pateikti gale.

Nauji uždaviniaiAtgal į kursą

Spausdinimo lange pasirinkite „Išsaugoti kaip PDF“, kad nuosavą kopiją išsaugotumėte savo įrenginyje.

1Formulės ir metodai

Infekcijų kontrolė ir pacientų sauga

Metodas

  1. Pradėkite nuo standartinių atsargumo priemonių kiekvienam pacientui: rankų higiena, asmeninės apsaugos priemonės numatomai ekspozicijai, saugūs aštrūs daiktai.
  2. Pridėkite atsargumo priemones pagal plitimo kelią: kontaktinė (chalatas, pirštinės), lašelinė (chirurginė kaukė), oro (N95, neigiamo slėgio kambarys).
  3. Steriliems daiktams išlaikykite sterilumą: jei abejojate, jis nesterilus; pakeiskite, niekada nenuvalykite.
  4. Užkirskite kelią žalai aplinkoje: griuvimų prevencija, suvaržymai tik kaip paskutinė priemonė, RACE ir PASS gaisro atveju.
  5. Patikrinkite vaistų skyrimo teises, du identifikatorius ir papildomas apsaugos priemones didelės rizikos vaistams; praneškite apie klaidas ir vos nepasitaikiusius atvejus.

Prioritetų nustatymas ir delegavimas

Metodas

  1. Paklauskite, kas pacientui pakenks greičiausiai, jei nieko nedarysite.
  2. Taikykite ABC (C-A-B per širdies sustojimą), tada Maslow: fiziologiniai poreikiai pirma saugumo, saugumas pirma psichologinių poreikių.
  3. Palyginkite galimybes: ūmus prieš lėtinį, nestabilus prieš stabilų, netikėtas prieš tikėtiną, sisteminis prieš vietinį, ir kiekvieną požymį palyginkite su paciento pradiniu lygiu.
  4. Vertinkite prieš veikdami, nebent tai neatidėliotinas atvejis; tada rinkitės žingsnį, nuo kurio priklauso kiti.
  5. Delegavimui patikrinkite penkias teises: užduotis, aplinkybės, asmuo, nurodymai ir priežiūra. Vertinimas, mokymas ir įvertinimas lieka registruotai slaugytojai (RN).

Laboratorinės reikšmės ir elektrolitai

Metodas

  1. Palyginkite vertę su paties laboratorijos nustatytu referenciniu intervalu, tada su paciento pradiniu lygiu ir kitimu.
  2. Patikrinkite mėginį: hemolizė, vėlavimas ar kraujas, paimtas šalia IV, gali duoti klaidingus rezultatus.
  3. Susiekite vertę su tipiniais požymiais ir ją sukeliančiais vaistais bei būklėmis.
  4. Ieškokite sąveikų: mažas kalio ar magnio kiekis didina digoksino toksiškumą; dehidratacija didina ličio koncentraciją.
  5. Veikite pacientui: įvertinkite, sulaikykite vaistą, jei koncentracija nesaugi, kritines vertes perskaitykite atgal ir informuokite gydytoją.

Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemos

Metodas

  1. Įvardykite problemą: siurblio nepakankamumas, užsikimšusi arterija, ritmas, krešulys, kvėpavimo takų susiaurėjimas, infekcija ar prietaiso problema.
  2. Pirmiausia patikrinkite pavojaus požymius: hipoksiją, hipotenziją, krūtinės skausmą, naują sumišimą, šaltą kojos be pulso.
  3. Deguonį priderinkite pacientui: 94–98 % daugumai, 88–92 % tiems, kuriems kyla CO₂ susilaikymo rizika.
  4. Kiekvieną vaistą susiekite su jo tyrimu ir rizika: varfarinas ir INR, heparinas ir aPTT bei trombocitai, diuretikai ir kalis.
  5. Pasirinkite saugų pirmąjį veiksmą, tada eskaluokite ir vertinkite iš naujo.

Vidaus ligų ir chirurginė slauga: nervų, endokrininė ir inkstų sistemos

Metodas

  1. Pasitikrinkite gliukozę kiekvienam pacientui su nauju sumišimu, silpnumu ar traukuliais.
  2. Sąmonės lygį naudokite kaip ankstyviausią smegenų sutrikimo įspėjimą; vyzdžiai ir Cushing triada pasirodo vėlai.
  3. Diabeto nelaimėse atskirkite DKA (ketonai, acidozė) nuo HHS (labai didelis osmoliališkumas, dehidratacija); pirmiausia skirkite skysčių.
  4. Natrio ir vandens atveju nuspręskite, ar ADH yra per daug (SIADH), ar trūksta (DI), ir lėtinius pokyčius koreguokite lėtai.
  5. Inkstų problemų atveju priežastį priskirkite prerenalinei, vidinei ar postrenalinei ir stebėkite kalį bei skysčius.

Vidaus ligų ir chirurginė slauga: virškinimo trakto, perioperacinė ir onkologinė

Metodas

  1. Paklauskite, kas galėtų būti paslėpta: vidinis kraujavimas, infekcija be karščiavimo, hipoventiliacija esant normaliam SpO₂.
  2. Komplikacijas siaurinkite pagal laiką po operacijos: kraujavimas per valandas, krūtinės ląstos problemos per dienas, žaizdos ir nutekėjimo problemos vėliau.
  3. Skausmo atveju vertinkite, gydykite daugiamode analgezija, vertinkite iš naujo ir kiekvieno opioido metu stebėkite sedaciją.
  4. Onkologiniams pacientams bet kokią ligą nadyro metu laikykite neutropeniniu sepsiu ir žinokite onkologines skubias būkles.
  5. Nudegimų atveju skaičiuokite tik dalinio ir viso storio plotus, Parkland laikrodį paleiskite nuo nudegimo laiko ir titruokite pagal šlapimo išskyrimą.

Akušerinė slauga

Metodas

  1. Nustatykite moters padėtį laike: nėštumo savaitės, gimdymo tarpsnis ar diena po gimdymo, ir nuspręskite, kas tuo metu yra norma.
  2. Ieškokite pavojuje esančio paciento: motinos, vaisiaus ar naujagimio, o gal kelių iš jų.
  3. Susiekite požymį su priežastimi: VEAL CHOP deceleracijoms, keturi T kraujavimui, BUBBLE-HE po gimdymo.
  4. Pirmiausia rinkitės veiksmą, gerinantį kraujotaką ir deguonies patekimą (gulėjimas ant šono, oksitocino nutraukimas, gimdos dugno masažas), tada kvieskite pagalbą.

Pediatrinė slauga

Metodas

  1. Pirmiausia atkreipkite dėmesį į vaiko amžių: nuo jo priklauso gyvybinių rodiklių normos, raidos etapai ir tinkama skausmo skalė.
  2. Įvertinkite kvėpavimo takus, kvėpavimą ir kraujotaką, prisiminkite, kad vaikai kompensuoja, o paskui greitai blogėja.
  3. Pritaikykite veiksmą raidos etapui ir įtraukite šeimą.
  4. Patikrinkite, ar atsakymas saugus vaikui: dozė pagal svorį, jokio aspirino virusinės ligos metu, jokio kodeino jaunesniems nei 12 metų.

Psichikos sveikatos slauga

Metodas

  1. Nuspręskite, ar yra tiesioginis pavojus: savižudybė, smurtas, vaistų sukeltas neatidėliotinas atvejis ar somatinė liga.
  2. Pirmiausia imkitės saugumo veiksmų: stebėkite, pašalinkite priemones, nuraminkite, nutraukite žalingą vaistą, kvieskite pagalbą.
  3. Rinkitės terapinį atsaką: pripažinkite jausmus, pateikite tikrovę, venkite klaidingo raminimo ir klausimų „kodėl“.
  4. Gerbkite teises: mažiausiai varžanti galimybė, sutikimas ir konfidencialumas su jo ribomis.

Slaugos matematika ir vienetų konvertavimas

Metriniai žingsniai
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Svoris ir ilgis
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Buitiniai matai
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Temperatūra
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
24 valandų laikrodis
PM valandos 1–11: pridėkite 12; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Dozavimo greitis
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Laboratoriniai koeficientai
gliukozė 1 mmol/L = 18 mg/dL; kreatininas 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Metodas

  1. Užrašykite duotą dydį su jo vienetu ir norimą vienetą.
  2. Pasirinkite atitikmenį: 1000 tarp kg, g, mg ir mcg arba L ir mL; 1 kg = 2,2 lb; 1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 240 mL.
  3. Užrašykite trupmena taip, kad nereikalingas vienetas išsiredukuotų; greičiui naudokite po vieną trupmeną kiekvienam besikeičiančiam vienetui.
  4. Patikrinkite kryptį: mažesnis vienetas duoda didesnį skaičių.
  5. Apvalinkite tik galutinį atsakymą, klausime nurodytu tikslumu.

Dozių skaičiavimas

Dozė pagal koncentraciją
tūris = dozė / koncentracija
Dozė pagal kūno masę
dozė = mg/kg × kūno masė
Tabletės
skaičius = dozė / dozė tabletėje
Vienetai
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Metodas

  1. Paskirtą dozę ir turimo vaisto stiprumą išreikškite tais pačiais vienetais.
  2. Naudokite formulę „paskirta / turima × kiekis“: (D/H) × Q.
  3. Dozėms pagal kūno masę pirmiausia padauginkite iš masės kilogramais, tada paros dozę padalykite iš dozių skaičiaus.
  4. Pirmiausia įvertinkite apytiksliai ir patikrinkite, ar atsakymas tikėtinas.

Intraveninių infuzijų greitis

Pompos greitis
mL/h = volume (mL)/time (h)
Lašėjimo greitis
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Infuzijos trukmė
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Metodas

  1. Pompos greitis mL/h: tūris, padalytas iš laiko valandomis.
  2. Lašėjimo greitis lašais/min: tūris × lašų faktorius, padalytas iš laiko minutėmis.
  3. Likusiam laikui: likęs tūris, padalytas iš greičio.
  4. Apvalinkite taip, kaip reikalauja uždavinys arba įranga.

Infuziniai tirpalai ir skysčių balansas

Holliday–Segar per valandą
4 mL/kg (pirmiesiems 10 kg) + 2 mL/kg (kitiems 10 kg) + 1 mL/kg (kiekvienam kg virš 20)
Holliday–Segar per parą
100 / 50 / 20 mL/kg tiems patiems intervalams
Skysčių balansas
suvartota − išskirta
Ledo gabalėliai
skaičiuojami kaip pusė jų tūrio
Diurezė
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Infuzijos trukmė
laikas (h) = likęs tūris (mL) / greitis (mL/h)
Sulašintas tūris
mL = greitis × laikas

Klinikinio vertinimo skalės

Glazgo komos skalė
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
APGAR
5 požymiai × 0–2 = 0–10; 7–10 nuramina, 4–6 vidutiniškai nenormalu, 0–3 žema
Braden skalė
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 rizika
Morse griuvimų skalė
griuvimai 25, diagnozė 15, priemonė 15/30, IV 20, eisena 10/20, psichikos būklė 15
NEWS2 rizika
0–4 maža; pavienis 3 maža–vidutinė; 5–6 vidutinė; ≥ 7 didelė
Vidutinis arterinis spaudimas
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Pulsinis spaudimas ir šoko indeksas
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Kūno masės indeksas
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Metodas

  1. Raskite klausime naudojamą vertinimo lentelę ir jos ribas (GCS 3–15, Apgar 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Įvertinkite kiekvieną punktą atskirai, suderindami aprašymą su jo lygiu.
  3. Sudėkite punktų balus ir patikrinkite, ar suma patenka į intervalą.
  4. Taikykite ribas: NEWS2 atveju taip pat ieškokite bet kurio vieno rodiklio, įvertinto 3.
  5. Išvestinėms vertėms naudokite MAP = (SKS + 2·DKS)/3, PP = SKS − DKS, SI = pulsas/SKS ir KMI = kg/m².

2Uždaviniai

1.Slaugos pagrindaiVidutinis

Kuris elgesys rodo aktyvų klausymąsi?

  1. ATemos keitimas iškilus emocijoms
  2. BPaciento žodžių perfrazavimas supratimui patikrinti
  3. CAtsakymo planavimas pacientui kalbant
  4. DŽiūrėjimas į kompiuterio ekraną, kad pokalbio metu būtų užrašoma
2.Slaugos pagrindaiSunkus

A patient taking furosemide has a serum potassium of 3,0 mmol/L (3,0 mEq/L). Why is this important?

  1. AFurosemide raises potassium, so this level is falsely low and can be ignored
  2. BThe level is normal and needs no action
  3. CLow potassium only causes mild thirst
  4. DLoop diuretics cause potassium loss, and low levels can cause arrhythmias
3.Infekcijų kontrolė ir pacientų saugaVidutinis

Infuzomato vaistų bibliotekoje pasirodo perspėjimas, kad užprogramuota dozė viršija saugią ribą. Ką turėtų daryti slaugytojas?

  1. AŠiai infuzijai išjungti vaistų biblioteką
  2. BTęsti infuziją ir pamainos pabaigoje dar kartą patikrinti infuzomatą
  3. CIgnoruoti perspėjimą, nes infuzomato perspėjimai dažnai klaidingi
  4. DPirmiausia pakartotinai patikrinti paskyrimą, skaičiavimą ir infuzomato nustatymus
4.Infekcijų kontrolė ir pacientų saugaSunkus

A patient’s blood splashes onto a nurse’s forearm. The skin is intact. What is the correct response?

  1. AWash the area with soap and water, then follow the reporting policy
  2. BStart HIV post-exposure prophylaxis right away, before any other step is taken
  3. CDo nothing, because intact skin cannot be contaminated
  4. DScrub the area with undiluted bleach
5.Prioritetų nustatymas ir delegavimasVidutinis

A patient has heart failure. Which instruction about daily weights is best to give the nursing assistant?

  1. A“Only weigh him if his ankles look more swollen than they did yesterday afternoon.”
  2. B“Weigh him at any time today, on whichever scale is free.”
  3. C“Weigh him after lunch, fully dressed, with his shoes on.”
  4. D“Weigh him each morning before breakfast, on the same scale, and tell me the result.”
6.Prioritetų nustatymas ir delegavimasSunkus

A patient is admitted with inhalational anthrax. Which precautions are needed?

  1. AFull contact and droplet precautions for all staff and visitors on the unit
  2. BDroplet precautions with a surgical mask for everyone who enters
  3. CAirborne precautions in a negative-pressure room for the whole of the hospital stay
  4. DStandard precautions, because it does not usually spread from person to person
7.Klinikinė slaugaVidutinis

Which group of symptoms suggests hypercalcaemia?

  1. ATingling lips, muscle cramps and spasms of the hands and feet
  2. BSweating, tremor and sudden hunger
  3. CThirst, constipation, confusion and abdominal pain
  4. DWeight gain, feeling cold and a slow pulse
8.Klinikinė slaugaSunkus

Paguldomas pacientas, kurio nudegimas apima 30% kūno paviršiaus ploto. Kuri ankstyva komplikacija per pirmąsias 24 valandas kelia didžiausią susirūpinimą?

  1. AHipovoleminis šokas dėl skysčių netekimo
  2. BRandai ir kontraktūros
  3. CPragulos dėl ilgalaikio nejudrumo
  4. DVidurių užkietėjimas
9.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitaiVidutinis

When several samples are drawn at the same venipuncture, which tubes or bottles are filled first?

  1. AFluoride (glucose) tubes
  2. BCoagulation (citrate) tubes
  3. CEDTA (complete blood count) tubes
  4. DBlood culture bottles
10.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitaiSunkus

A frail older adult in a nursing home has been drinking very little during a heat wave. She is confused, and her sodium is 158 mEq/L. Which treatment would the nurse expect?

  1. AStrict fluid restriction to below 800 mL a day
  2. BGradual replacement of free water over many hours
  3. CA loop diuretic to remove the extra sodium quickly
  4. DRapid infusion of 3% saline to raise the volume
11.FarmakologijaVidutinis

Which signs suggest early lithium toxicity?

  1. ADiarrhoea, vomiting, coarse tremor and drowsiness
  2. BHair loss and dark urine only
  3. CVery high blood pressure and a severe headache
  4. DPinpoint pupils and slow breathing
12.FarmakologijaSunkus

A patient took a large paracetamol (acetaminophen) overdose 6 hours ago and feels well. Why is treatment still urgent?

  1. ALiver damage appears 1–3 days later, and early treatment works best
  2. BParacetamol overdose only causes harm if symptoms start in the first hour
  3. CThe drug will cause kidney stones within a few hours
  4. DThe patient is at risk of immediate respiratory arrest
13.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemosVidutinis

A patient uses a salbutamol (albuterol) inhaler and a steroid inhaler at the same times each day. Which order is usually taught?

  1. ASalbutamol first, then the steroid after a short wait
  2. BSteroid first, then salbutamol straight afterwards
  3. CThe order makes no difference to either drug
  4. DBoth inhalers puffed together in one breath
14.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemosSunkus

Shortly after a thoracentesis, a patient becomes breathless with sharp chest pain and reduced breath sounds on the same side. What complication is most likely?

  1. AInfection at the puncture site
  2. BPneumothorax
  3. CPulmonary embolism from the leg
  4. DRe-accumulation of the effusion
15.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: nervų, endokrininė ir inkstų sistemosVidutinis

A patient with Conn's syndrome starts spironolactone. Which blood test should the nurse watch most closely?

  1. AAmylase
  2. BPotassium
  3. CCalcium
  4. DGlucose
16.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: nervų, endokrininė ir inkstų sistemosSunkus

A man who takes tamsulosin for BPH is listed for cataract surgery. Which statement is correct?

  1. ATamsulosin has no effects outside the urinary tract, so nothing changes
  2. BThe dose should be doubled before surgery to prevent urinary retention
  3. CIt should be swapped for oxybutynin the night before to protect the eye
  4. DThe eye surgeon must be told, as it can cause floppy iris during surgery
17.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: virškinimo trakto, perioperacinė ir onkologinėVidutinis

Kodėl svarbu, kai opioidus vartojantis pacientas tampa labiau sedatuotas?

  1. ASedacija yra nekenksmingas ir laukiamas visų opioidų poveikis
  2. BStiprėjanti sedacija paprastai ateina prieš kvėpavimo slopinimą
  3. CSedacija reiškia, kad dabar reikia didesnės dozės
  4. DSedacija reiškia, kad skausmas dabar visiškai ir saugiai kontroliuojamas
18.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: virškinimo trakto, perioperacinė ir onkologinėSunkus

Which preoperative task can a registered nurse usually delegate to a healthcare assistant (nursing assistant)?

  1. ADeciding whether abnormal results need reporting
  2. BRecording baseline vital signs
  3. CTeaching the patient how to use a PCA pump
  4. DAssessing the patient's understanding of the surgery
19.Akušerinė slaugaVidutinis

A woman at 37 weeks had a placental abruption. Which laboratory finding suggests she is developing disseminated intravascular coagulation (DIC)?

  1. AA high fibrinogen level and high platelets
  2. BA low fibrinogen level and low platelets
  3. CA raised haemoglobin level
  4. DA low white cell count only
20.Akušerinė slaugaSunkus

A newborn passed no meconium by 48 hours and has a swollen abdomen and green vomiting. Which condition should be suspected?

  1. ADevelopmental hip dysplasia
  2. BHirschsprung disease
  3. CPhysiological jaundice
  4. DErythema toxicum
21.Pediatrinė slaugaVidutinis

Kuri atsargumo priemonė taikoma vaikui, sergančiam hemofilija?

  1. ASkausmui malšinti duoti aspirino
  2. BŠildyti kraujuojantį sąnarį
  3. CKai įmanoma, vengti injekcijų į raumenis ir temperatūros matavimo tiesiojoje žarnoje
  4. DSkatinti kontaktinį sportą, pavyzdžiui, regbį, sąnariams ir raumenims sustiprinti
22.Pediatrinė slaugaSunkus

Why does a child with juvenile idiopathic arthritis need regular eye examinations?

  1. AThe joints of the eye socket are affected by arthritis
  2. BArthritis drugs always cause cataracts within a year
  3. CEye checks are only needed if the child already wears glasses for short sight
  4. DUveitis can develop without symptoms and damage vision
23.Psichikos sveikatos slaugaVidutinis

Kuris stebėjimas ypač svarbus pacientams, vartojantiems antros kartos antipsichotikus, pavyzdžiui, olanzapiną?

  1. ATik trombocitų skaičius
  2. BTik kaulų tankis
  3. CSvoris, juosmens apimtis, gliukozė kraujyje ir lipidai
  4. DTik klausa ir regėjimas, nes juos vaistas labiausiai veikia
24.Psichikos sveikatos slaugaSunkus

A nurse notices that a colleague smells of alcohol, has slurred speech and is about to give medicines. What should the nurse do?

  1. AWait until the end of the shift, then talk privately with the colleague
  2. BSay nothing, because it is not her responsibility
  3. CGive the colleague some strong coffee and let her continue with the medicine round if she says she feels fine
  4. DReport the concern immediately to the nurse in charge, following policy, to protect patients
25.Slaugos matematika ir vienetų konvertavimasVidutinis
1234567891011124:40 AM?04:4003:4016:4005:40

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Dozė pažymėta 4:40 AM. Kuris įrašas yra tas pats laikas 24 valandų laikrodyje? Spustelėkite jį.

4:40 AM
  1. 104:40
  2. 203:40
  3. 316:40
  4. 405:40
26.Slaugos matematika ir vienetų konvertavimasSunkus
00:0022:2503:00t = ?

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Infuzija prasideda 22:25 ir baigiasi 03:00 kitą rytą (24 valandų laikrodis). Kiek valandų t ji truko? Atsakymą pateikite valandomis dešimtainiu skaičiumi, suapvalintu iki dviejų ženklų po kablelio.

22:2503:00
t = h
27.Dozių skaičiavimasVidutinis
42 kgBSA = 1,28 m²175 mg/m²D = ? mg

42 kg sveriančio paciento kūno paviršiaus plotas 1,28 m². Paskirta 175 mg/m². Raskite dozę D mg.

42 kgBSA = 1,28 m²175 mg/m²
D = mg
28.Dozių skaičiavimasSunkus
00,10,20,30,40,50,60,70,80,911 mL

Paskirta 3050 vienetų vaisto, kuris tiekiamas 5000 vienetų/mL. Įtraukite dozę į 1 mL švirkštą: kokį tūrį V suleidžiate?

3050 units5000 units/mL
V = mL
29.Intraveninių infuzijų greitisVidutinis
1000 mL15 gtt/mL6 h? gtt/min

Sulašinkite 1000 mL per 6 valandų sistema, kurios koeficientas 15 lašai/mL. Raskite lašėjimo greitį R lašais per minutę. Apvalinkite iki artimiausio sveikojo skaičiaus.

1000 mL6 h15 gtt/mL
R = gtt/min
30.Intraveninių infuzijų greitisSunkus
400 mg500 mL10 mL/h? mg/h

Maišelyje yra 400 mg vaisto 500 mL, jis laša 10 mL/h greičiu. Kiek miligramų per valandą D gauna pacientas?

400 mg/500 mL10 mL/h
D = mg/h
31.Infuziniai tirpalai ir skysčių balansasVidutinis
SuvartotaIšskirta8 valandų pamainavanduo240 mLsriuba250 mLželė100 mLledo gabalėliai200 mLIntraveninė infuzija75 mL/h × 8 hintraveninis antibiotikas1 × 50 mLšlapimas425 mLšlapimas200 mLšlapimas250 mL

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Lape pateikti paciento suvartoti ir išskirti skysčiai per vieną 8 valandų pamainą. Intraveninė infuzija visą pamainą buvo lašinama nurodytu greičiu. Raskite visą suvartotų skysčių kiekį I mL. Ledo gabalėlius skaičiuokite kaip pusę jų tūrio.

vanduo: 240 mLsriuba: 250 mLželė: 100 mLledo gabalėliai: 200 mLIntraveninė infuzija: 75 mL/h × 8 hintraveninis antibiotikas: 1 × 50 mL
I = mL
32.Infuziniai tirpalai ir skysčių balansasSunkus
500 mL300 mL sulašinta50 mL/h14:30t = ? h

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). 500 mL maišelis lašinamas pompa 50 mL/h greičiu. 14:30 jau sulašinta 300 mL. Po kiek valandų t maišelis ištuštės? Apvalinkite iki vieno skaitmens po kablelio.

500 mL300 mL sulašinta50 mL/h
t = h
33.Klinikinio vertinimo skalėsVidutinis
H? / 25+D? / 15+Aid? / 30+IV? / 20+G? / 20+MS? / 15Σ?

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Mokomasis pacientas vertinamas pagal Morse griuvimų skalę: griuvimų anamnezė per pastaruosius 3 mėnesius: ne; antrinė diagnozė: taip; judėjimo priemonė: ramentai, lazda ar vaikštynė; IV terapija arba fiziologinio tirpalo kateterio fiksatorius: taip; eisena: silpna; psichikos būklė: žino savo ribas. Raskite Morse sumą MFS.

0–125
MFS =
34.Klinikinio vertinimo skalėsSunkus
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96oras / O₂O₂orasSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1žemasmaža–vidutinėvidutinisaukštas

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Šiems stebėjimams naudokite NEWS2 lentelę (SpO₂ 1 skalė): kvėpavimo dažnis 10/min., SpO₂ 98 % kvėpuojant kambario oru, kraujospūdis 102/62 mmHg, pulsas 58/min., budrus, temperatūra 37,6 °C. Į kokią klinikinės rizikos grupę patenka pacientas? Spustelėkite ją.

RR 10SpO₂ 98%orasSBP 102HR 58AT 37,6 °C
  1. 1žemas
  2. 2maža–vidutinė
  3. 3vidutinis
  4. 4aukštas

3Tirpalai

1.Slaugos pagrindai

Atsakymas: B · Paciento žodžių perfrazavimas supratimui patikrinti

Kodėl tai yra atsakymas

Aktyvus klausymasis apima dėmesį, tinkamą akių kontaktą, linktelėjimus, atspindėjimą ir perfrazavimą. Jis padeda pacientams jaustis išgirstiems, o slaugytojui suteikia tikslios informacijos.

Atsakymas

B · Paciento žodžių perfrazavimas supratimui patikrinti
2.Slaugos pagrindai

Atsakymas: D · Loop diuretics cause potassium loss, and low levels can cause arrhythmias

Kodėl tai yra atsakymas

Furosemide increases potassium loss in the urine. Hypokalaemia causes muscle weakness and cardiac arrhythmias, so the result is reported and replacement considered.

Atsakymas

D · Loop diuretics cause potassium loss, and low levels can cause arrhythmias
3.Infekcijų kontrolė ir pacientų sauga

Atsakymas: D · Pirmiausia pakartotinai patikrinti paskyrimą, skaičiavimą ir infuzomato nustatymus

Kodėl tai yra atsakymas

Išmaniųjų infuzomatų ribos nustatytos programavimo ir skaičiavimo klaidoms sugauti. Slaugytojas patikrina paskyrimą, koncentraciją, dozę ir greitį, prieš spręsdamas, ar ignoruoti perspėjimą tikrai tinkama.

Atsakymas

D · Pirmiausia pakartotinai patikrinti paskyrimą, skaičiavimą ir infuzomato nustatymus
4.Infekcijų kontrolė ir pacientų sauga

Atsakymas: A · Wash the area with soap and water, then follow the reporting policy

Kodėl tai yra atsakymas

Blood on intact skin carries very little risk of bloodborne infection, but it is still washed off promptly and handled according to policy. Bleach damages skin, and prophylaxis is for higher-risk exposures.

Atsakymas

A · Wash the area with soap and water, then follow the reporting policy
5.Prioritetų nustatymas ir delegavimas

Atsakymas: D · “Weigh him each morning before breakfast, on the same scale, and tell me the result.”

Kodėl tai yra atsakymas

Daily weights are measured at the same time, on the same scale and in similar clothing so that changes show real fluid gain. A quick rise in weight can be an early sign of worsening heart failure.

Atsakymas

D · “Weigh him each morning before breakfast, on the same scale, and tell me the result.”
6.Prioritetų nustatymas ir delegavimas

Atsakymas: D · Standard precautions, because it does not usually spread from person to person

Kodėl tai yra atsakymas

Inhalational anthrax is not spread from person to person, so standard precautions are used. Contact precautions may be added for skin (cutaneous) anthrax with draining lesions.

Atsakymas

D · Standard precautions, because it does not usually spread from person to person
7.Klinikinė slauga

Atsakymas: C · Thirst, constipation, confusion and abdominal pain

Kodėl tai yra atsakymas

High calcium causes polyuria and thirst, constipation, abdominal pain, kidney stones and confusion. Tingling and cramps suggest low calcium instead.

Atsakymas

C · Thirst, constipation, confusion and abdominal pain
8.Klinikinė slauga

Atsakymas: A · Hipovoleminis šokas dėl skysčių netekimo

Kodėl tai yra atsakymas

Dideli nudegimai sukelia skysčių pasislinkimą iš kraujotakos, todėl svarbiausia – pagal formulę planuojama intraveninė skysčių terapija ir šlapimo kiekio stebėjimas. Kitas ankstyvas pavojus – kvėpavimo takų nudegimai.

Atsakymas

A · Hipovoleminis šokas dėl skysčių netekimo
9.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitai

Atsakymas: D · Blood culture bottles

Kodėl tai yra atsakymas

Blood cultures are drawn first to reduce contamination. A standard order of draw then follows (citrate, serum, heparin, EDTA, fluoride), which prevents additives being carried from one tube into the next and distorting results.

Atsakymas

D · Blood culture bottles
10.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitai

Atsakymas: B · Gradual replacement of free water over many hours

Kodėl tai yra atsakymas

Older adults have a reduced sense of thirst and easily develop hypernatremia from water loss. Free water is replaced gradually, because lowering sodium too quickly can cause cerebral edema. Hypertonic saline and fluid restriction would make it worse.

Atsakymas

B · Gradual replacement of free water over many hours
11.Farmakologija

Atsakymas: A · Diarrhoea, vomiting, coarse tremor and drowsiness

Kodėl tai yra atsakymas

Early lithium toxicity causes GI upset, a coarse tremor, sluggishness and unsteadiness. Higher levels cause confusion, seizures and arrhythmias, so the drug is held and the level checked.

Atsakymas

A · Diarrhoea, vomiting, coarse tremor and drowsiness
12.Farmakologija

Atsakymas: A · Liver damage appears 1–3 days later, and early treatment works best

Kodėl tai yra atsakymas

Paracetamol overdose often causes few symptoms at first, while the toxic metabolite damages the liver. Liver injury peaks after about 3 days, so the decision to treat is based on the timed blood level, not on symptoms.

Atsakymas

A · Liver damage appears 1–3 days later, and early treatment works best
13.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemos

Atsakymas: A · Salbutamol first, then the steroid after a short wait

Kodėl tai yra atsakymas

Using the bronchodilator first opens the airways so the inhaled corticosteroid can reach the smaller airways. A short wait between inhalers and a mouth rinse after the steroid are also taught.

Atsakymas

A · Salbutamol first, then the steroid after a short wait
14.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemos

Atsakymas: B · Pneumothorax

Kodėl tai yra atsakymas

Pneumothorax is a common complication of thoracentesis, caused by the needle puncturing the lung or air entering the chest. The nurse assesses the patient, gives oxygen and informs the team, who will arrange a chest X-ray. An effusion re-accumulates over days, and infection appears later.

Atsakymas

B · Pneumothorax
15.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: nervų, endokrininė ir inkstų sistemos

Atsakymas: B · Potassium

Kodėl tai yra atsakymas

Spironolactone is an aldosterone antagonist. It retains potassium, so hyperkalaemia can develop, especially with kidney disease or ACE inhibitors. Breast enlargement is another known side effect.

Atsakymas

B · Potassium
16.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: nervų, endokrininė ir inkstų sistemos

Atsakymas: D · The eye surgeon must be told, as it can cause floppy iris during surgery

Kodėl tai yra atsakymas

Tamsulosin blocks alpha-1A receptors in the iris dilator muscle as well as in the prostate, which can cause intraoperative floppy iris syndrome during cataract surgery. The effect can persist after the drug is stopped, so the surgeon must know in advance to plan the operation. Whether to pause it is a decision for the team.

Atsakymas

D · The eye surgeon must be told, as it can cause floppy iris during surgery
17.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: virškinimo trakto, perioperacinė ir onkologinė

Atsakymas: B · Stiprėjanti sedacija paprastai ateina prieš kvėpavimo slopinimą

Kodėl tai yra atsakymas

Sedacijos balai dažnai pablogėja anksčiau nei krenta kvėpavimo dažnis. Sedacijos stebėjimas (pvz., sedacijos skale) kartu su kvėpavimo dažniu ir deguonies saturacija padeda anksti aptikti opioidų toksiškumą. Stiprėjanti sedacija reiškia, kad kitą dozę reikia sulaikyti, o pacientą peržiūrėti.

Atsakymas

B · Stiprėjanti sedacija paprastai ateina prieš kvėpavimo slopinimą
18.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: virškinimo trakto, perioperacinė ir onkologinė

Atsakymas: B · Recording baseline vital signs

Kodėl tai yra atsakymas

Trained assistants can record routine observations and report them. Assessment, teaching and interpreting results need registered nurse knowledge and judgement.

Atsakymas

B · Recording baseline vital signs
19.Akušerinė slauga

Atsakymas: B · A low fibrinogen level and low platelets

Kodėl tai yra atsakymas

In DIC, widespread clotting consumes fibrinogen and platelets, leading to bleeding. Fibrinogen is normally raised in pregnancy, so a low level is especially concerning.

Atsakymas

B · A low fibrinogen level and low platelets
20.Akušerinė slauga

Atsakymas: B · Hirschsprung disease

Kodėl tai yra atsakymas

Delayed meconium, abdominal distension and bilious vomiting suggest bowel obstruction, such as Hirschsprung disease. Bilious vomiting in a newborn is always an emergency.

Atsakymas

B · Hirschsprung disease
21.Pediatrinė slauga

Atsakymas: C · Kai įmanoma, vengti injekcijų į raumenis ir temperatūros matavimo tiesiojoje žarnoje

Kodėl tai yra atsakymas

Venkite procedūrų ir vaistų, sukeliančių kraujavimą: injekcijų į raumenis, temperatūros matavimo tiesiojoje žarnoje, aspirino ir NVNU. Sąnario kraujavimas gydomas krešėjimo faktoriaus pakaitine terapija, poilsiu, šalčiu, kompresija ir pakėlimu.

Atsakymas

C · Kai įmanoma, vengti injekcijų į raumenis ir temperatūros matavimo tiesiojoje žarnoje
22.Pediatrinė slauga

Atsakymas: D · Uveitis can develop without symptoms and damage vision

Kodėl tai yra atsakymas

Children with JIA, especially some subtypes, can develop chronic anterior uveitis that causes no pain or redness at first. Regular slit-lamp screening allows early treatment and prevents vision loss.

Atsakymas

D · Uveitis can develop without symptoms and damage vision
23.Psichikos sveikatos slauga

Atsakymas: C · Svoris, juosmens apimtis, gliukozė kraujyje ir lipidai

Kodėl tai yra atsakymas

Daugelis antros kartos antipsichotikų sukelia svorio augimą, insulino rezistentiškumą ir dislipidemiją. Metabolinis stebėjimas atliekamas pradžioje ir reguliariai gydymo metu.

Atsakymas

C · Svoris, juosmens apimtis, gliukozė kraujyje ir lipidai
24.Psichikos sveikatos slauga

Atsakymas: D · Report the concern immediately to the nurse in charge, following policy, to protect patients

Kodėl tai yra atsakymas

An impaired nurse is a risk to patients. The concern is reported at once through the proper channel so the colleague can be removed from patient care and offered support through the organisation's procedures.

Atsakymas

D · Report the concern immediately to the nurse in charge, following policy, to protect patients
25.Slaugos matematika ir vienetų konvertavimas

Atsakymas: 04:40

24 valandų laikrodis: nuo 13 val. (1 PM) pridėkite 12 prie valandos (3:45 PM = 15:45). Nuo vidurnakčio iki 12:59 AM yra 00:00–00:59, o 12:00–12:59 PM lieka 12:00–12:59. Grįžtant atimkite 12 iš 13–23 valandų ir pridėkite PM; 00 valanda tampa 12 AM. Laiką per vidurnaktį skaičiuokite dviem dalimis: iki 24:00 (00:00), paskui nuo 00:00.

Paverskite valandą

4 AM → 04

Atsakymas

04:40

Atsakymas

04:40
26.Slaugos matematika ir vienetų konvertavimas

Atsakymas: t = 4,58 h

24 valandų laikrodis: nuo 13 val. (1 PM) pridėkite 12 prie valandos (3:45 PM = 15:45). Nuo vidurnakčio iki 12:59 AM yra 00:00–00:59, o 12:00–12:59 PM lieka 12:00–12:59. Grįžtant atimkite 12 iš 13–23 valandų ir pridėkite PM; 00 valanda tampa 12 AM. Laiką per vidurnaktį skaičiuokite dviem dalimis: iki 24:00 (00:00), paskui nuo 00:00.

Prieš vidurnaktį

22:25 → 24:00 = 95 min

Po vidurnakčio

00:00 → 03:00 = 180 min

Iš viso

95 + 180 = 275 min
t = 275/60 = 4,583 ≈ 4,58 h

Atsakymas

t = 4,58 h
27.Dozių skaičiavimas

Atsakymas: D = 224 mg

Body-surface-area dosing: many cytotoxic and some paediatric doses are prescribed per square metre of body surface area: dose (mg) = dose per m² × BSA (m²). The Mosteller formula estimates BSA = √(height (cm) × weight (kg)/3600).

Dozė

D = 175·1,28 = 224 mg

Atsakymas

D = 224 mg
28.Dozių skaičiavimas

Atsakymas: V = 0,61 mL

Dozės įtraukimas: tūris = (paskirta dozė/pradinio tirpalo stiprumas) × pradinio tirpalo tūris. Pirmiausia paverskite į tuos pačius vienetus, tada patikrinkite, ar tūris telpa į švirkštą ir patenka ant vienos iš jo skalės žymių.

Tūris

V = 3050/5000 = 0,61 mL

Ant švirkšto

Šio 1 mL švirkšto kiekviena maža linija yra 0,01 mL.

Atsakymas

V = 0,61 mL
29.Intraveninių infuzijų greitis

Atsakymas: R = 42 gtt/min

Infuzijos greitis: pompa nustatoma mL/h = tūris/laikas valandomis. Gravitacinė lašelinė skaičiuojama lašais per minutę: gtt/min = tūris (mL) × lašų koeficientas (gtt/mL)/laikas (min). Lašų koeficientas nurodytas ant infuzinės sistemos pakuotės: makrolašų sistemos duoda 10, 15 arba 20 gtt/mL (kraujo sistemos JAV dažnai 10 gtt/mL, JK 15), o mikrolašų sistemos 60 gtt/mL. Visada naudokite lašų koeficientą, nurodytą klausime arba ant pakuotės.

Laikas minutėmis

6·60 = 360 min

Lašėjimo greitis

R = 1000·15/360 = 41,67 ≈ 42 gtt/min

Atsakymas

R = 42 gtt/min

Prie lovos apvalinama iki artimiausio sveiko lašo: 42 lašų/min.

30.Intraveninių infuzijų greitis

Atsakymas: D = 8 mg/h

Infuzijos greitis: pompa nustatoma mL/h = tūris/laikas valandomis. Gravitacinė lašelinė skaičiuojama lašais per minutę: gtt/min = tūris (mL) × lašų koeficientas (gtt/mL)/laikas (min). Lašų koeficientas nurodytas ant infuzinės sistemos pakuotės: makrolašų sistemos duoda 10, 15 arba 20 gtt/mL (kraujo sistemos JAV dažnai 10 gtt/mL, JK 15), o mikrolašų sistemos 60 gtt/mL. Visada naudokite lašų koeficientą, nurodytą klausime arba ant pakuotės.

Koncentracija

400/500 = 0,8 mg/mL

Dozavimo greitis

D = 0,8·10 = 8 mg/h

Atsakymas

D = 8 mg/h
31.Infuziniai tirpalai ir skysčių balansas

Atsakymas: I = 1340 mL

Suvartoti ir išskirti skysčiai: suvartotiems priskiriama viskas, kas patenka į organizmą (geriami skysčiai, intraveninės infuzijos, intraveniniai vaistai ir praplovimai, maitinimas per zondą); ledo gabalėliai skaičiuojami kaip pusė jų tūrio. Išskirtiems priskiriamas šlapimas, drenų išskyros, vėmalai ir kiti netekimai. Balansas = visi suvartoti − visi išskirti skysčiai; neigiamas balansas reiškia grynąjį netekimą. Skaičiai skirti tik praktikai; prie paciento lovos visada vadovaukitės vietiniais protokolais, o didelės rizikos dozes tegul dar kartą patikrina kitas specialistas.

Sudėkite suvartotus skysčius

per os: 240 + 250 + 100 = 590 mL
ledo gabalėliai: 200/2 = 100 mL
Intraveninė infuzija: 75·8 = 600 mL
intraveninis antibiotikas: 1·50 = 50 mL
I = 1340 mL

Atsakymas

I = 1340 mL
32.Infuziniai tirpalai ir skysčių balansas

Atsakymas: t = 4 h

Infuzijos trukmė: laikas (h) = infuzuotinas tūris (mL)/greitis (mL/h); naudokite maišelyje dar likusį tūrį, o ne maišelio dydį. Sulašintas tūris = greitis × laikas. Dešimtaines valandas į valandas ir minutes perskaičiuokite padaugindami dalį iš 60 (0,5 h = 30 min, o ne 50 min). Skaičiai skirti tik praktikai; prie paciento lovos visada vadovaukitės vietiniais protokolais, o didelės rizikos dozes tegul dar kartą patikrina kitas specialistas.

Likęs tūris

500 − 300 = 200 mL

Laikas

t = 200/50 = 4 h

Atsakymas

t = 4 h

Tai maždaug 4 h 00 min, todėl maišelis ištuštės apie 18:30.

33.Klinikinio vertinimo skalės

Atsakymas: MFS = 60

Morse griuvimų skalė: šeši punktai. Griuvimų anamnezė: ne 0, taip 25. Antrinė diagnozė: ne 0, taip 15. Judėjimo priemonė: nėra, lovos režimas ar slaugytojos pagalba 0; ramentai, lazda ar vaikštynė 15; laikosi už baldų 30. IV terapija arba fiziologinio tirpalo kateterio fiksatorius: ne 0, taip 20. Eisena: normali, lovos režimas ar neįgaliojo vežimėlis 0; silpna 10; sutrikusi 20. Psichikos būklė: žino savo ribas 0; pervertina arba pamiršta ribas 15. Suma svyruoja nuo 0 iki 125. Rizikos ribos ligoninėse skiriasi; dažnai naudojama: 0–24 maža, 25–44 vidutinė ir 45 ar daugiau didelė.

Įvertinkite kiekvieną punktą

griuvimų anamnezė per pastaruosius 3 mėnesius: ne → 0
antrinė diagnozė: taip → 15
judėjimo priemonė: ramentai, lazda ar vaikštynė → 15
IV terapija arba fiziologinio tirpalo kateterio fiksatorius: taip → 20
eisena: silpna → 10
psichikos būklė: žino savo ribas → 0

Sudėtis

Morse suma = 0 + 15 + 15 + 20 + 10 + 0 = 60

Atsakymas

MFS = 60
34.Klinikinio vertinimo skalės

Atsakymas: žemas

NEWS2 (Nacionalinė ankstyvojo perspėjimo skalė 2, Karališkoji gydytojų kolegija, 2017): įvertinkite kiekvieną iš septynių rodiklių pagal lentelę (kvėpavimo dažnis, SpO₂ pagal 1 skalę, oras ar papildomas deguonis, sistolinis kraujospūdis, pulsas, sąmonė pagal ACVPU skalę ir temperatūra) ir sudėkite balus. Klinikinė rizika: 0–4 maža; 3 balai bet kuriame viename rodiklyje – maža–vidutinė; 5–6 vidutinė; 7 ar daugiau didelė. Suma 5 ar daugiau reikalauja skubios reakcijos.

Įvertinkite kiekvieną rodiklį

RR 10/min → 1
SpO₂ 98% → 0
kvėpuojant oru → 0
SBP 102 mmHg → 1
HR 58/min → 0
budrus (A) → 0
T 37,6 °C → 0

Suma ir raudoni balai

NEWS2 = 1 + 0 + 0 + 1 + 0 + 0 + 0 = 2
Joks rodiklis nevertinamas 3.

Rizikos grupė

žemas

Atsakymas

žemas

Tai savarankiška mokymosi medžiaga. ExamProblems nėra susijusi su šį egzaminą organizuojančia institucija ir jos nėra patvirtinta, o egzamino pavadinimas naudojamas tik turiniui apibūdinti. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® yra the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN) prekių ženklai; ši organizacija nėra susijusi su ExamProblems, jo neremia ir neatsako už jo tikslumą.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-pn-practice-questions