NCLEX-PN tipo bandomieji klausimai (LPN/LVN): pasiruošimo paketas

Formulių lapai, pagrindiniai kiekvienos temos metodų žingsniai ir 34 uždavinių, o pilni sprendimai pateikti gale.

Nauji uždaviniaiAtgal į kursą

Spausdinimo lange pasirinkite „Išsaugoti kaip PDF“, kad nuosavą kopiją išsaugotumėte savo įrenginyje.

1Formulės ir metodai

Infekcijų kontrolė ir pacientų sauga

Metodas

  1. Pradėkite nuo standartinių atsargumo priemonių kiekvienam pacientui: rankų higiena, asmeninės apsaugos priemonės numatomai ekspozicijai, saugūs aštrūs daiktai.
  2. Pridėkite atsargumo priemones pagal plitimo kelią: kontaktinė (chalatas, pirštinės), lašelinė (chirurginė kaukė), oro (N95, neigiamo slėgio kambarys).
  3. Steriliems daiktams išlaikykite sterilumą: jei abejojate, jis nesterilus; pakeiskite, niekada nenuvalykite.
  4. Užkirskite kelią žalai aplinkoje: griuvimų prevencija, suvaržymai tik kaip paskutinė priemonė, RACE ir PASS gaisro atveju.
  5. Patikrinkite vaistų skyrimo teises, du identifikatorius ir papildomas apsaugos priemones didelės rizikos vaistams; praneškite apie klaidas ir vos nepasitaikiusius atvejus.

Prioritetų nustatymas ir delegavimas

Metodas

  1. Paklauskite, kas pacientui pakenks greičiausiai, jei nieko nedarysite.
  2. Taikykite ABC (C-A-B per širdies sustojimą), tada Maslow: fiziologiniai poreikiai pirma saugumo, saugumas pirma psichologinių poreikių.
  3. Palyginkite galimybes: ūmus prieš lėtinį, nestabilus prieš stabilų, netikėtas prieš tikėtiną, sisteminis prieš vietinį, ir kiekvieną požymį palyginkite su paciento pradiniu lygiu.
  4. Vertinkite prieš veikdami, nebent tai neatidėliotinas atvejis; tada rinkitės žingsnį, nuo kurio priklauso kiti.
  5. Delegavimui patikrinkite penkias teises: užduotis, aplinkybės, asmuo, nurodymai ir priežiūra. Vertinimas, mokymas ir įvertinimas lieka registruotai slaugytojai (RN).

Laboratorinės reikšmės ir elektrolitai

Metodas

  1. Palyginkite vertę su paties laboratorijos nustatytu referenciniu intervalu, tada su paciento pradiniu lygiu ir kitimu.
  2. Patikrinkite mėginį: hemolizė, vėlavimas ar kraujas, paimtas šalia IV, gali duoti klaidingus rezultatus.
  3. Susiekite vertę su tipiniais požymiais ir ją sukeliančiais vaistais bei būklėmis.
  4. Ieškokite sąveikų: mažas kalio ar magnio kiekis didina digoksino toksiškumą; dehidratacija didina ličio koncentraciją.
  5. Veikite pacientui: įvertinkite, sulaikykite vaistą, jei koncentracija nesaugi, kritines vertes perskaitykite atgal ir informuokite gydytoją.

Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemos

Metodas

  1. Įvardykite problemą: siurblio nepakankamumas, užsikimšusi arterija, ritmas, krešulys, kvėpavimo takų susiaurėjimas, infekcija ar prietaiso problema.
  2. Pirmiausia patikrinkite pavojaus požymius: hipoksiją, hipotenziją, krūtinės skausmą, naują sumišimą, šaltą kojos be pulso.
  3. Deguonį priderinkite pacientui: 94–98 % daugumai, 88–92 % tiems, kuriems kyla CO₂ susilaikymo rizika.
  4. Kiekvieną vaistą susiekite su jo tyrimu ir rizika: varfarinas ir INR, heparinas ir aPTT bei trombocitai, diuretikai ir kalis.
  5. Pasirinkite saugų pirmąjį veiksmą, tada eskaluokite ir vertinkite iš naujo.

Vidaus ligų ir chirurginė slauga: nervų, endokrininė ir inkstų sistemos

Metodas

  1. Pasitikrinkite gliukozę kiekvienam pacientui su nauju sumišimu, silpnumu ar traukuliais.
  2. Sąmonės lygį naudokite kaip ankstyviausią smegenų sutrikimo įspėjimą; vyzdžiai ir Cushing triada pasirodo vėlai.
  3. Diabeto nelaimėse atskirkite DKA (ketonai, acidozė) nuo HHS (labai didelis osmoliališkumas, dehidratacija); pirmiausia skirkite skysčių.
  4. Natrio ir vandens atveju nuspręskite, ar ADH yra per daug (SIADH), ar trūksta (DI), ir lėtinius pokyčius koreguokite lėtai.
  5. Inkstų problemų atveju priežastį priskirkite prerenalinei, vidinei ar postrenalinei ir stebėkite kalį bei skysčius.

Vidaus ligų ir chirurginė slauga: virškinimo trakto, perioperacinė ir onkologinė

Metodas

  1. Paklauskite, kas galėtų būti paslėpta: vidinis kraujavimas, infekcija be karščiavimo, hipoventiliacija esant normaliam SpO₂.
  2. Komplikacijas siaurinkite pagal laiką po operacijos: kraujavimas per valandas, krūtinės ląstos problemos per dienas, žaizdos ir nutekėjimo problemos vėliau.
  3. Skausmo atveju vertinkite, gydykite daugiamode analgezija, vertinkite iš naujo ir kiekvieno opioido metu stebėkite sedaciją.
  4. Onkologiniams pacientams bet kokią ligą nadyro metu laikykite neutropeniniu sepsiu ir žinokite onkologines skubias būkles.
  5. Nudegimų atveju skaičiuokite tik dalinio ir viso storio plotus, Parkland laikrodį paleiskite nuo nudegimo laiko ir titruokite pagal šlapimo išskyrimą.

Akušerinė slauga

Metodas

  1. Nustatykite moters padėtį laike: nėštumo savaitės, gimdymo tarpsnis ar diena po gimdymo, ir nuspręskite, kas tuo metu yra norma.
  2. Ieškokite pavojuje esančio paciento: motinos, vaisiaus ar naujagimio, o gal kelių iš jų.
  3. Susiekite požymį su priežastimi: VEAL CHOP deceleracijoms, keturi T kraujavimui, BUBBLE-HE po gimdymo.
  4. Pirmiausia rinkitės veiksmą, gerinantį kraujotaką ir deguonies patekimą (gulėjimas ant šono, oksitocino nutraukimas, gimdos dugno masažas), tada kvieskite pagalbą.

Pediatrinė slauga

Metodas

  1. Pirmiausia atkreipkite dėmesį į vaiko amžių: nuo jo priklauso gyvybinių rodiklių normos, raidos etapai ir tinkama skausmo skalė.
  2. Įvertinkite kvėpavimo takus, kvėpavimą ir kraujotaką, prisiminkite, kad vaikai kompensuoja, o paskui greitai blogėja.
  3. Pritaikykite veiksmą raidos etapui ir įtraukite šeimą.
  4. Patikrinkite, ar atsakymas saugus vaikui: dozė pagal svorį, jokio aspirino virusinės ligos metu, jokio kodeino jaunesniems nei 12 metų.

Psichikos sveikatos slauga

Metodas

  1. Nuspręskite, ar yra tiesioginis pavojus: savižudybė, smurtas, vaistų sukeltas neatidėliotinas atvejis ar somatinė liga.
  2. Pirmiausia imkitės saugumo veiksmų: stebėkite, pašalinkite priemones, nuraminkite, nutraukite žalingą vaistą, kvieskite pagalbą.
  3. Rinkitės terapinį atsaką: pripažinkite jausmus, pateikite tikrovę, venkite klaidingo raminimo ir klausimų „kodėl“.
  4. Gerbkite teises: mažiausiai varžanti galimybė, sutikimas ir konfidencialumas su jo ribomis.

Slaugos matematika ir vienetų konvertavimas

Metriniai žingsniai
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Svoris ir ilgis
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Buitiniai matai
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Temperatūra
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
24 valandų laikrodis
PM valandos 1–11: pridėkite 12; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Dozavimo greitis
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Laboratoriniai koeficientai
gliukozė 1 mmol/L = 18 mg/dL; kreatininas 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Metodas

  1. Užrašykite duotą dydį su jo vienetu ir norimą vienetą.
  2. Pasirinkite atitikmenį: 1000 tarp kg, g, mg ir mcg arba L ir mL; 1 kg = 2,2 lb; 1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 240 mL.
  3. Užrašykite trupmena taip, kad nereikalingas vienetas išsiredukuotų; greičiui naudokite po vieną trupmeną kiekvienam besikeičiančiam vienetui.
  4. Patikrinkite kryptį: mažesnis vienetas duoda didesnį skaičių.
  5. Apvalinkite tik galutinį atsakymą, klausime nurodytu tikslumu.

Dozių skaičiavimas

Dozė pagal koncentraciją
tūris = dozė / koncentracija
Dozė pagal kūno masę
dozė = mg/kg × kūno masė
Tabletės
skaičius = dozė / dozė tabletėje
Vienetai
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Metodas

  1. Paskirtą dozę ir turimo vaisto stiprumą išreikškite tais pačiais vienetais.
  2. Naudokite formulę „paskirta / turima × kiekis“: (D/H) × Q.
  3. Dozėms pagal kūno masę pirmiausia padauginkite iš masės kilogramais, tada paros dozę padalykite iš dozių skaičiaus.
  4. Pirmiausia įvertinkite apytiksliai ir patikrinkite, ar atsakymas tikėtinas.

Intraveninių infuzijų greitis

Pompos greitis
mL/h = volume (mL)/time (h)
Lašėjimo greitis
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Infuzijos trukmė
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Metodas

  1. Pompos greitis mL/h: tūris, padalytas iš laiko valandomis.
  2. Lašėjimo greitis lašais/min: tūris × lašų faktorius, padalytas iš laiko minutėmis.
  3. Likusiam laikui: likęs tūris, padalytas iš greičio.
  4. Apvalinkite taip, kaip reikalauja uždavinys arba įranga.

Infuziniai tirpalai ir skysčių balansas

Holliday–Segar per valandą
4 mL/kg (pirmiesiems 10 kg) + 2 mL/kg (kitiems 10 kg) + 1 mL/kg (kiekvienam kg virš 20)
Holliday–Segar per parą
100 / 50 / 20 mL/kg tiems patiems intervalams
Skysčių balansas
suvartota − išskirta
Ledo gabalėliai
skaičiuojami kaip pusė jų tūrio
Diurezė
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Infuzijos trukmė
laikas (h) = likęs tūris (mL) / greitis (mL/h)
Sulašintas tūris
mL = greitis × laikas

Klinikinio vertinimo skalės

Glazgo komos skalė
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
APGAR
5 požymiai × 0–2 = 0–10; 7–10 nuramina, 4–6 vidutiniškai nenormalu, 0–3 žema
Braden skalė
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 rizika
Morse griuvimų skalė
griuvimai 25, diagnozė 15, priemonė 15/30, IV 20, eisena 10/20, psichikos būklė 15
NEWS2 rizika
0–4 maža; pavienis 3 maža–vidutinė; 5–6 vidutinė; ≥ 7 didelė
Vidutinis arterinis spaudimas
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Pulsinis spaudimas ir šoko indeksas
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Kūno masės indeksas
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Metodas

  1. Raskite klausime naudojamą vertinimo lentelę ir jos ribas (GCS 3–15, Apgar 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Įvertinkite kiekvieną punktą atskirai, suderindami aprašymą su jo lygiu.
  3. Sudėkite punktų balus ir patikrinkite, ar suma patenka į intervalą.
  4. Taikykite ribas: NEWS2 atveju taip pat ieškokite bet kurio vieno rodiklio, įvertinto 3.
  5. Išvestinėms vertėms naudokite MAP = (SKS + 2·DKS)/3, PP = SKS − DKS, SI = pulsas/SKS ir KMI = kg/m².

2Uždaviniai

1.Slaugos pagrindaiVidutinis

Why are older adults at higher risk of dehydration?

  1. ATheir kidneys hold on to more water
  2. BThey lose less water through the skin
  3. CTheir sense of thirst is often reduced
  4. DThey usually drink more than younger adults
2.Slaugos pagrindaiSunkus

A patient with delirium tries to leave the ward at night, saying they are going home, and would be at serious risk outside. What is correct (England and Wales)?

  1. AGive a sedative without asking anyone
  2. BLock them in a side room until the morning for their own safety
  3. CAssess capacity and, if it is lacking, act in their best interests
  4. DLet them leave, as all adults are free to go wherever they like
3.Infekcijų kontrolė ir pacientų saugaVidutinis

Before helping a patient from bed into a wheelchair, what should the nurse do with the wheelchair?

  1. APlace it on the patient’s weaker side so that side is supported
  2. BLeave the brakes off so the chair can move along with the patient during the pivot
  3. CPlace it at the foot of the bed, facing away
  4. DLock the brakes and place it close to the bed on the patient’s stronger side
4.Infekcijų kontrolė ir pacientų saugaSunkus

Paciento žaizdoje buvo MRSA ir dabar reikia keisti tvarstį. Kokios AAP tinkamos?

  1. ATik sterilios pirštinės, be chalato ar kitos apsaugos
  2. BJokių AAP, jei vėliau nuvalomos rankos
  3. CTik N95 respiratorius, nes MRSA yra atsparus mikroorganizmas
  4. DChalatas ir pirštinės, taip pat akių apsauga ir kaukė, jei tikėtini aptaškymai
5.Prioritetų nustatymas ir delegavimasVidutinis

Kurį pacientą slaugytojas turėtų pamatyti pirmiausia po pamainos perdavimo?

  1. APacientą, vartojantį diuretiką, kuris nuo 08:00 išskyrė 400 mL šlapimo
  2. BPacientą, sergantį osteoartritu, skundžiantį kasryt jaučiamą sąstingį
  3. CPacientą, kuris nori pagalbos nusiprausti po dušu prieš ateinant lankytojams
  4. DPacientą su nauju gipsu, kuris sako, kad pėda nutirpusi ir pirštai šalti
6.Prioritetų nustatymas ir delegavimasSunkus

A nurse sees a colleague put a vial of an opioid into their own pocket instead of returning it. What should the nurse do?

  1. AAsk the colleague to share the vial with them
  2. BTell the patients to watch the colleague carefully
  3. CSay nothing, because it is not their business
  4. DReport it to the nurse manager according to policy
7.Klinikinė slaugaVidutinis

During a vesicant chemotherapy infusion, the patient reports burning and swelling at the cannula site. What should the nurse do first?

  1. AIncrease the rate so that the infusion finishes as quickly as possible
  2. BApply a warm pack and continue the infusion
  3. CFlush the cannula hard with saline
  4. DStop the infusion straight away and follow the extravasation protocol
8.Klinikinė slaugaSunkus

A patient with a central venous catheter develops fever and rigors shortly after the line is flushed, with no other obvious source. What should be suspected?

  1. ANormal response to line use
  2. BA pulmonary embolism
  3. CA catheter-related bloodstream infection
  4. DAn allergic reaction to the saline flush
9.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitaiVidutinis

A patient's potassium is unexpectedly 5,8 mEq/L. The sample was taken after the tourniquet was on for several minutes while the patient pumped their fist. What is the best interpretation?

  1. ATourniquet time affects only the glucose result, not the potassium
  2. BThe result confirms true hyperkalemia and needs no further checking
  3. CThe result may be falsely high and should be repeated with better technique
  4. DFist pumping lowers potassium, so the true level is even higher
10.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitaiSunkus

Pacientui, sergančiam diabetine ketoacidoze, į veną infuzuojamas insulinas. Kurią laboratorinę reikšmę reikia ypač atidžiai stebėti?

  1. AAlbuminą, nes insulinas verčia kepenis nustoti jį gaminti
  2. BNatrį, nes insulinas verčia inkstus išskirti labai daug jo
  3. CHemoglobiną, nes insulinas ardo raudonuosius kraujo kūnelius
  4. DKalį, nes insulinas perkelia jį į ląsteles ir jis gali greitai sumažėti
11.FarmakologijaVidutinis

Which approach is usually recommended to prevent constipation in a patient on regular opioids?

  1. AA stimulant laxative such as senna, often with a stool softener
  2. BBulk-forming fibre alone, with fluid intake restricted
  3. CNo laxative until the patient has not opened the bowels for a week
  4. DAn antidiarrhoeal drug at night to slow the gut
12.FarmakologijaSunkus

Two days after starting chemotherapy for a leukaemia with a high white cell count, a patient has reduced urine output. Which lab pattern suggests tumour lysis syndrome?

  1. AHigh sodium, high glucose and low potassium
  2. BLow potassium, low phosphate, low uric acid and high calcium
  3. CHigh potassium, high phosphate, high uric acid and low calcium
  4. DNormal electrolytes with a high haemoglobin
13.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemosVidutinis

Which finding shows that long-standing hypertension has caused target organ damage?

  1. ALeft ventricular hypertrophy on the ECG
  2. BClear lung fields on the chest X-ray
  3. CA heart rate of 72/min
  4. DA normal fasting glucose
14.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemosSunkus

A nurse finds a patient collapsed in bed and unresponsive. What should the nurse do first?

  1. ALeave the patient to fetch a defibrillator before calling anyone
  2. BShout for help, open the airway and check breathing for up to 10 seconds
  3. CTake a full set of observations, including temperature and blood glucose
  4. DGive two rescue breaths, then check the blood glucose before calling anyone
15.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: nervų, endokrininė ir inkstų sistemosVidutinis

Before surgery for a phaeochromocytoma, why is an alpha-blocker started before any beta-blocker?

  1. AA beta-blocker alone can cause a dangerous rise in BP
  2. BAlpha-blockers lower the blood glucose before surgery
  3. CThe order of the two drugs makes no difference
  4. DBeta-blockers given first would make the tumour grow faster
16.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: nervų, endokrininė ir inkstų sistemosSunkus

Ventiliuojamam pacientui yra trauminis smegenų sužalojimas. Kokio PaCO₂ tikslo paprastai siekiama, nebent gresia smegenų įstrigimas?

  1. ANormalaus PaCO₂ (normokapnijos)
  2. BMažo PaCO₂ dėl užsitęsusios hiperventiliacijos
  3. CDidelio PaCO₂, kad atsivertų smegenų kraujagyslės
  4. DBet kokio PaCO₂, nes jis IKS neveikia
17.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: virškinimo trakto, perioperacinė ir onkologinėVidutinis

Kodėl pirmosiomis dienomis po didelės operacijos dažnai pirmenybė teikiama reguliariam (pagal grafiką) nuskausminimui, o ne dozėms „pagal poreikį"?

  1. AJis panaikina poreikį dienos metu vertinti paciento skausmą
  2. BJis leidžia duoti dozes, viršijančias didžiausią paros ribą
  3. CJis išlaiko pastovų vaisto kiekį ir užkerta kelią stipriems skausmo pikams
  4. DJis visiškai užkerta kelią visam opioidų šalutiniam poveikiui
18.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: virškinimo trakto, perioperacinė ir onkologinėSunkus

Which new prescription for a patient with cirrhosis should the nurse question?

  1. ARegular ibuprofen for back pain
  2. BSpironolactone for ascites
  3. CLactulose to keep the bowels open
  4. DThiamine supplements
19.Akušerinė slaugaVidutinis

Which set of findings is consistent with hypovolaemia after a postpartum haemorrhage?

  1. AIncreased urine output and flushed skin
  2. BSlow heart rate, high blood pressure and warm, dry skin
  3. CRising pulse, falling blood pressure, low urine output
  4. DSlow breathing and a rising blood pressure
20.Akušerinė slaugaSunkus

A woman with gestational diabetes on insulin asks about her baby after birth. Which statement by the nurse is accurate?

  1. AThe baby will be born with diabetes
  2. BThe baby's glucose will be checked for hypoglycaemia
  3. CThe baby must not be breastfed in the first week
  4. DThe baby will need insulin for the first days
21.Pediatrinė slaugaVidutinis

Which task can the registered nurse delegate to a healthcare assistant (nursing assistant) on a children's ward?

  1. ATeaching a parent how to give insulin injections
  2. BCarrying out the admission assessment of a new patient
  3. CMeasuring and recording the vital signs of a stable child
  4. DAssessing pain after surgery and choosing the analgesia
22.Pediatrinė slaugaSunkus

Why does a child with juvenile idiopathic arthritis need regular eye examinations?

  1. AUveitis can develop without symptoms and damage vision
  2. BThe joints of the eye socket are affected by arthritis
  3. CEye checks are only needed if the child already wears glasses for short sight
  4. DArthritis drugs always cause cataracts within a year
23.Psichikos sveikatos slaugaVidutinis

Which action reflects trauma-informed care?

  1. AUsing physical restraint early to prevent any loss of control
  2. BExplaining each procedure in advance and offering choices wherever possible
  3. CAsking the patient to repeat the full trauma story to each new staff member
  4. DMaking all decisions for the patient so that she does not feel burdened
24.Psichikos sveikatos slaugaSunkus

A patient who takes fluoxetine in the evening says he has had trouble falling asleep since starting it. What should the nurse suggest?

  1. ADiscuss with the prescriber whether he can take it in the morning instead
  2. BStop the fluoxetine at once and tell the prescriber at his next appointment
  3. CTake a double dose at night to make him sleepy
  4. DDrink a small glass of wine or beer before bed to help him fall asleep
25.Slaugos matematika ir vienetų konvertavimasVidutinis
93,7752 kg? kgapvalinti iki 0,1 kg

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Svorio konvertavimas duoda 93,7752 kg. Šio uždavinio taisyklė tokia: svoris apvalinamas iki kilogramo dešimtųjų. Kokią reikšmę x užrašote?

93,7752 kg
x = kg
26.Slaugos matematika ir vienetų konvertavimasSunkus
00:0022:1007:10t = ?

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Infuzija prasideda 22:10 ir baigiasi 07:10 kitą rytą (24 valandų laikrodis). Kiek minučių t ji truko?

22:1007:10
t = min
27.Dozių skaičiavimasVidutinis
12 kg7,5 mg/kg/parą4× per parąD = ? mg

Pacientas sveria 12 kg. Paskirta dozė – 7,5 mg/kg per parą, padalyta į 4 lygias dozes. Kiek miligramų D skiriama vienai dozei?

12 kg7,5 mg/kg/parą4× per parą
D = mg
28.Dozių skaičiavimasSunkus
20%pradinis tirpalasV₁ = ? mL

Turite paruošti 100 mL 1% (w/v) tirpalo iš 20% (w/v) pradinio tirpalo. Kokio pradinio tirpalo tūrio V₁ reikia?

C₁ = 20%C₂ = 1%V₂ = 100 mL
V₁ = mL
29.Intraveninių infuzijų greitisVidutinis
V = ?60 gtt/mL50 gtt/min6 h

Lašinama 50 gtt/min greičiu per 60 gtt/mL sistemą. Kiek mililitrų V pacientas gauna per 6 valandas?

50 gtt/min60 gtt/mL6 h
V = mL
30.Intraveninių infuzijų greitisSunkus
2 g500 mL? mL/h2 mg/min

Maišelyje yra 2 g vaisto 500 mL tirpalo. Paskirta 2 mg per minutę. Kokį greitį R nustatysite pompai, mL/h?

2 g/500 mL2 mg/min
R = mL/h
31.Infuziniai tirpalai ir skysčių balansasVidutinis
SuvartotaIšskirta12 valandų pamainaarbata150 mLvanduo300 mLIntraveninė infuzija100 mL/h × 12 hintraveninis antibiotikas2 × 50 mLšlapimas325 mLšlapimas450 mLšlapimas375 mLšlapimas275 mL

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Lape pateikti paciento suvartoti ir išskirti skysčiai per vieną 12 valandų pamainą. Intraveninė infuzija visą pamainą buvo lašinama nurodytu greičiu. Raskite skysčių balansą B = suvartota − išskirta, mL (neigiamas atsakymas reiškia grynąjį netekimą).

arbata: 150 mLvanduo: 300 mLIntraveninė infuzija: 100 mL/h × 12 hintraveninis antibiotikas: 2 × 50 mLšlapimas: 325 mLšlapimas: 450 mLšlapimas: 375 mLšlapimas: 275 mL
B = mL
32.Infuziniai tirpalai ir skysčių balansasSunkus
1000 mL→ 60 mL/hpradžia 20:00tiš viso​ = ? h80 mL/h × 2 h

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). 1000 mL infuzija pradedama 20:00 80 mL/h greičiu. Po 2 valandų greitis pakeičiamas į 60 mL/h ir daugiau nebekeičiamas. Po kiek valandų t nuo pradžios maišelis ištuštės? Apvalinkite iki vieno skaitmens po kablelio.

1000 mL80 mL/h · 2 h60 mL/h
t = h
33.Klinikinio vertinimo skalėsVidutinis
H? / 25+D? / 15+Aid? / 30+IV? / 20+G? / 20+MS? / 15Σ?

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Mokomasis pacientas vertinamas pagal Morse griuvimų skalę: griuvimų anamnezė per pastaruosius 3 mėnesius: ne; antrinė diagnozė: ne; judėjimo priemonė: nėra, lovos režimas arba padeda slaugytoja; IV terapija arba fiziologinio tirpalo kateterio fiksatorius: ne; eisena: sutrikusi; psichikos būklė: žino savo ribas. Raskite Morse sumą MFS.

0–125
MFS =
34.Klinikinio vertinimo skalėsSunkus
rizikos nėramaža rizikavidutinė rizikadidelė rizikalabai didelė rizika

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Mokomasis pacientas vertinamas pagal Braden skalę: jutiminis suvokimas: sutrikimų nėra; drėgmė: nuolat drėgna; aktyvumas: vaikšto dažnai; judrumas: labai ribotas; mityba: pakankama; trintis ir šlytis: akivaizdžios problemos nėra. Naudokite grupes: 19–23 rizikos nėra, 15–18 maža, 13–14 vidutinė, 10–12 didelė ir 9 ar mažiau labai didelė. Spustelėkite rizikos lygį.

  1. 1rizikos nėra
  2. 2maža rizika
  3. 3vidutinė rizika
  4. 4didelė rizika
  5. 5labai didelė rizika

3Tirpalai

1.Slaugos pagrindai

Atsakymas: C · Their sense of thirst is often reduced

Kodėl tai yra atsakymas

Ageing blunts thirst and reduces body water and the kidneys' ability to concentrate urine. Older patients often need to be offered and helped with drinks.

Atsakymas

C · Their sense of thirst is often reduced
2.Slaugos pagrindai

Atsakymas: C · Assess capacity and, if it is lacking, act in their best interests

Kodėl tai yra atsakymas

A delirious patient may lack capacity for this decision. Staff can take reasonable, proportionate steps in their best interests, such as calm persuasion and close supervision, while seeking medical review.

Atsakymas

C · Assess capacity and, if it is lacking, act in their best interests
3.Infekcijų kontrolė ir pacientų sauga

Atsakymas: D · Lock the brakes and place it close to the bed on the patient’s stronger side

Kodėl tai yra atsakymas

Locked brakes stop the chair rolling away during the transfer. Placing it close to the bed on the stronger side lets the patient lead with their strong leg.

Atsakymas

D · Lock the brakes and place it close to the bed on the patient’s stronger side
4.Infekcijų kontrolė ir pacientų sauga

Atsakymas: D · Chalatas ir pirštinės, taip pat akių apsauga ir kaukė, jei tikėtini aptaškymai

Kodėl tai yra atsakymas

MRSA plinta kontaktu, todėl dėvimas chalatas ir pirštinės. Pagal standartines atsargumo priemones pridedama akių ir veido apsauga, kai galimas žaizdos skysčio aptaškymas. Dėl žaizdos MRSA respiratoriaus nereikia.

Atsakymas

D · Chalatas ir pirštinės, taip pat akių apsauga ir kaukė, jei tikėtini aptaškymai
5.Prioritetų nustatymas ir delegavimas

Atsakymas: D · Pacientą su nauju gipsu, kuris sako, kad pėda nutirpusi ir pirštai šalti

Kodėl tai yra atsakymas

Nutirpimas ir šalti pirštai po gipsu rodo sutrikusią kraujotaką, galbūt skyrių sindromą, galintį per kelias valandas sukelti negrįžtamą žalą. Kiti radiniai yra tikėtini arba įprasti.

Atsakymas

D · Pacientą su nauju gipsu, kuris sako, kad pėda nutirpusi ir pirštai šalti
6.Prioritetų nustatymas ir delegavimas

Atsakymas: D · Report it to the nurse manager according to policy

Kodėl tai yra atsakymas

Suspected drug diversion must be reported through the proper channel, usually the manager. It protects patients and allows the colleague to get help; staying silent is not acceptable.

Atsakymas

D · Report it to the nurse manager according to policy
7.Klinikinė slauga

Atsakymas: D · Stop the infusion straight away and follow the extravasation protocol

Kodėl tai yra atsakymas

Suspected extravasation of a vesicant needs the infusion stopped immediately. Local protocols then guide aspiration through the cannula, specific treatments, elevation, documentation and specialist review.

Atsakymas

D · Stop the infusion straight away and follow the extravasation protocol
8.Klinikinė slauga

Atsakymas: C · A catheter-related bloodstream infection

Kodėl tai yra atsakymas

Rigors after flushing suggest bacteria colonising the catheter. Blood cultures are taken (often from the line and a peripheral vein) and the team decides whether to remove the line.

Atsakymas

C · A catheter-related bloodstream infection
9.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitai

Atsakymas: C · The result may be falsely high and should be repeated with better technique

Kodėl tai yra atsakymas

Repeated fist clenching and a long tourniquet time release potassium from muscle and can cause hemolysis, both of which give a falsely high potassium. The patient is assessed and the test is repeated with correct technique; true hyperkalemia must not be missed.Patikrinta pagal: Potassium Blood Test · MedlinePlus (NIH) (2024); Potassium test · MedlinePlus (NIH) (2025)

Atsakymas

C · The result may be falsely high and should be repeated with better technique
10.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitai

Atsakymas: D · Kalį, nes insulinas perkelia jį į ląsteles ir jis gali greitai sumažėti

Kodėl tai yra atsakymas

Esant DKA organizmas per šlapimą neteko kalio, bet koncentracija serume gali būti normali ar didelė, nes acidozė ir insulino stoka išstumia kalį iš ląstelių. Insulinas varo jį atgal, todėl koncentracija gali greitai kristi. Kalis tikrinamas dažnai ir papildomas pagal paskyrimą.

Atsakymas

D · Kalį, nes insulinas perkelia jį į ląsteles ir jis gali greitai sumažėti
11.Farmakologija

Atsakymas: A · A stimulant laxative such as senna, often with a stool softener

Kodėl tai yra atsakymas

Opioid-induced constipation does not usually resolve with time, so a laxative is started with the opioid. Stimulant laxatives counter reduced motility; bulk-forming laxatives alone can worsen symptoms if fluid intake is low.

Atsakymas

A · A stimulant laxative such as senna, often with a stool softener
12.Farmakologija

Atsakymas: C · High potassium, high phosphate, high uric acid and low calcium

Kodėl tai yra atsakymas

Rapid tumour cell death releases potassium, phosphate and nucleic acids (which become uric acid). Phosphate binds calcium, lowering it; prevention includes IV fluids and drugs that lower uric acid.

Atsakymas

C · High potassium, high phosphate, high uric acid and low calcium
13.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemos

Atsakymas: A · Left ventricular hypertrophy on the ECG

Kodėl tai yra atsakymas

Target organ damage from hypertension includes left ventricular hypertrophy, retinopathy, chronic kidney disease with proteinuria, and stroke. Its presence changes treatment urgency and targets.

Atsakymas

A · Left ventricular hypertrophy on the ECG
14.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemos

Atsakymas: B · Shout for help, open the airway and check breathing for up to 10 seconds

Kodėl tai yra atsakymas

In hospital, the nurse shouts for help, opens the airway and looks for normal breathing (and a pulse if trained) for up to 10 seconds. If the patient is not breathing normally, the arrest team is called and CPR started, with a defibrillator brought as soon as possible.

Atsakymas

B · Shout for help, open the airway and check breathing for up to 10 seconds
15.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: nervų, endokrininė ir inkstų sistemos

Atsakymas: A · A beta-blocker alone can cause a dangerous rise in BP

Kodėl tai yra atsakymas

Blocking beta receptors alone leaves catecholamines acting on alpha receptors, causing severe vasoconstriction and a hypertensive crisis. Alpha blockade, such as with phenoxybenzamine, comes first, and a beta-blocker may be added later for tachycardia.

Atsakymas

A · A beta-blocker alone can cause a dangerous rise in BP
16.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: nervų, endokrininė ir inkstų sistemos

Atsakymas: A · Normalaus PaCO₂ (normokapnijos)

Kodėl tai yra atsakymas

Didelis CO₂ plečia smegenų kraujagysles ir didina IKS, o hiperventiliacija jas susiaurina ir gali sukelti smegenų išemiją. Paprastai siekiama normokapnijos (apie 4,7–5,3 kPa arba 35–40 mmHg); trumpa hiperventiliacija taupoma gresiančio smegenų įstrigimo požymiams kaip tiltas iki galutinio gydymo.

Atsakymas

A · Normalaus PaCO₂ (normokapnijos)
17.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: virškinimo trakto, perioperacinė ir onkologinė

Atsakymas: C · Jis išlaiko pastovų vaisto kiekį ir užkerta kelią stipriems skausmo pikams

Kodėl tai yra atsakymas

Nuspėjamas, nuolatinis pooperacinis skausmas geriausiai tvarkomas reguliariu daugiamodaliu nuskausminimu (pvz., paracetamoliu ir, kai saugu, NVNU), o proveržio skausmui skiriamos dozės pagal poreikį. Skausmas ir šalutinis poveikis vis tiek vertinami reguliariai.

Atsakymas

C · Jis išlaiko pastovų vaisto kiekį ir užkerta kelią stipriems skausmo pikams
18.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: virškinimo trakto, perioperacinė ir onkologinė

Atsakymas: A · Regular ibuprofen for back pain

Kodėl tai yra atsakymas

NSAIDs can cause kidney injury, fluid retention and GI bleeding in cirrhosis and should be avoided. Paracetamol at a reduced, carefully reviewed dose is usually preferred for pain.

Atsakymas

A · Regular ibuprofen for back pain
19.Akušerinė slauga

Atsakymas: C · Rising pulse, falling blood pressure, low urine output

Kodėl tai yra atsakymas

Tachycardia is often the earliest sign, then narrowing pulse pressure, falling blood pressure, pale clammy skin, restlessness and oliguria. Blood pressure may stay normal until a large loss has occurred.

Atsakymas

C · Rising pulse, falling blood pressure, low urine output
20.Akušerinė slauga

Atsakymas: B · The baby's glucose will be checked for hypoglycaemia

Kodėl tai yra atsakymas

Babies of mothers with diabetes may have high insulin levels after birth, causing hypoglycaemia. Early, frequent feeding, often skin-to-skin, and glucose monitoring per protocol are standard.

Atsakymas

B · The baby's glucose will be checked for hypoglycaemia
21.Pediatrinė slauga

Atsakymas: C · Measuring and recording the vital signs of a stable child

Kodėl tai yra atsakymas

Routine tasks with predictable outcomes for stable patients, such as recording vital signs, can be delegated. Assessment, care planning, teaching and evaluation remain the responsibility of the registered nurse, who also reviews the results.

Atsakymas

C · Measuring and recording the vital signs of a stable child
22.Pediatrinė slauga

Atsakymas: A · Uveitis can develop without symptoms and damage vision

Kodėl tai yra atsakymas

Children with JIA, especially some subtypes, can develop chronic anterior uveitis that causes no pain or redness at first. Regular slit-lamp screening allows early treatment and prevents vision loss.

Atsakymas

A · Uveitis can develop without symptoms and damage vision
23.Psichikos sveikatos slauga

Atsakymas: B · Explaining each procedure in advance and offering choices wherever possible

Kodėl tai yra atsakymas

Trauma-informed care assumes that many patients have trauma histories. It focuses on safety, trust, choice and collaboration, and on avoiding practices that can re-traumatise, such as unnecessary restraint.

Atsakymas

B · Explaining each procedure in advance and offering choices wherever possible
24.Psichikos sveikatos slauga

Atsakymas: A · Discuss with the prescriber whether he can take it in the morning instead

Kodėl tai yra atsakymas

Fluoxetine can be activating and cause insomnia. Taking it in the morning, with the prescriber's agreement, often helps. Stopping suddenly or using alcohol is unsafe.

Atsakymas

A · Discuss with the prescriber whether he can take it in the morning instead
25.Slaugos matematika ir vienetų konvertavimas

Atsakymas: x = 93,8 kg

Apvalinimas: pažiūrėkite į skaitmenį iškart po apvalinamos vietos: 5 ar daugiau apvalinama aukštyn, 4 ar mažiau skaitmuo paliekamas. Apvalinkite tik galutinį atsakymą, niekada tarpinių žingsnių. Tipinės egzaminų taisyklės: 1 mL ar didesni tūriai iki dešimtųjų, mažesni nei 1 mL tūriai iki šimtųjų, lašų greitis iki sveikų lašų, svoris iki vieno ženklo po kablelio; visada laikykitės klausime nurodytos taisyklės.

Skaitmuo vietoje: dešimtosios

93.7752 → 7

Lemia tik kitas skaitmuo

93,7752 → 7
7 yra 5 ar daugiau, todėl 7 apvalinama į didesnę pusę.
Tolesni skaitmenys (52) neskaičiuojami: apvalinama vieną kartą, ne žingsniais.

Suapvalinkite

x = 93,8 kg

Atsakymas

x = 93,8 kg
26.Slaugos matematika ir vienetų konvertavimas

Atsakymas: t = 540 min

24 valandų laikrodis: nuo 13 val. (1 PM) pridėkite 12 prie valandos (3:45 PM = 15:45). Nuo vidurnakčio iki 12:59 AM yra 00:00–00:59, o 12:00–12:59 PM lieka 12:00–12:59. Grįžtant atimkite 12 iš 13–23 valandų ir pridėkite PM; 00 valanda tampa 12 AM. Laiką per vidurnaktį skaičiuokite dviem dalimis: iki 24:00 (00:00), paskui nuo 00:00.

Prieš vidurnaktį

22:10 → 24:00 = 110 min

Po vidurnakčio

00:00 → 07:10 = 430 min

Iš viso

t = 110 + 430 = 540 min

Atsakymas

t = 540 min
27.Dozių skaičiavimas

Atsakymas: D = 22,5 mg

Dozės skaičiavimas: skirtinas kiekis lygus paskirtai dozei, padalytai iš turimo preparato stiprumo, padaugintai iš kiekio, kuriame tas stiprumas yra: kiekis = (paskirta dozė/stiprumas) × tūris. Visada suvienodinkite vienetus (pirmiausia g paverskite mg, mg – mcg) ir patikrinkite, ar atsakymas logiškas.

Iš viso per parą

7,5·12 = 90 mg

Vienai dozei

D = 90/4 = 22,5 mg

Atsakymas

D = 22,5 mg
28.Dozių skaičiavimas

Atsakymas: V₁ = 5 mL

Solution strengths: a percentage strength is grams per 100 mL, so 1% = 1 g/100 mL = 10 mg/mL. A ratio strength 1:1000 means 1 g in 1000 mL = 1 mg/mL; 1:10 000 is 0,1 mg/mL. For a dilution the amount of drug stays the same: C₁·V₁ = C₂·V₂.

Pradinio tirpalo tūris

V₁ = 1·100/20 = 5 mL

Atsakymas

V₁ = 5 mL
29.Intraveninių infuzijų greitis

Atsakymas: V = 300 mL

Infusion rates: a pump is set in mL/h = volume/time in hours. A gravity drip is counted in drops per minute: gtt/min = volume (mL) × drop factor (gtt/mL)/time (min). The drop factor is printed on the tubing package: macrodrip sets deliver 10, 15 or 20 gtt/mL (blood sets often 10 gtt/mL in the US, 15 in the UK) and microdrip sets 60 gtt/mL. Always use the drop factor the question or package gives.

Greitis mL/h

50·60/60 = 50 mL/h

Tūris

V = 50·6 = 300 mL

Atsakymas

V = 300 mL
30.Intraveninių infuzijų greitis

Atsakymas: R = 30 mL/h

Dose-based infusions: concentration = amount of drug in the bag/bag volume. Pump rate (mL/h) = dose per hour/concentration, and dose per hour = mL/h × concentration. Convert per-minute doses to per-hour (× 60) and keep the mass units the same (1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg).

Koncentracija

2000 mg/500 mL = 4 mg/mL

Dozė per valandą

2·60 = 120 mg/h

Pompos greitis

R = 120/4 = 30 mL/h

Atsakymas

R = 30 mL/h
31.Infuziniai tirpalai ir skysčių balansas

Atsakymas: B = 325 mL

Suvartoti ir išskirti skysčiai: suvartotiems priskiriama viskas, kas patenka į organizmą (geriami skysčiai, intraveninės infuzijos, intraveniniai vaistai ir praplovimai, maitinimas per zondą); ledo gabalėliai skaičiuojami kaip pusė jų tūrio. Išskirtiems priskiriamas šlapimas, drenų išskyros, vėmalai ir kiti netekimai. Balansas = visi suvartoti − visi išskirti skysčiai; neigiamas balansas reiškia grynąjį netekimą. Skaičiai skirti tik praktikai; prie paciento lovos visada vadovaukitės vietiniais protokolais, o didelės rizikos dozes tegul dar kartą patikrina kitas specialistas.

Iš viso suvartota

per os: 150 + 300 = 450 mL
Intraveninė infuzija: 100·12 = 1200 mL
intraveninis antibiotikas: 2·50 = 100 mL
iš viso suvartota = 1750 mL

Iš viso išskirta

325 + 450 + 375 + 275 = 1425 mL

Balansas

B = 1750 − 1425 = 325 mL

Atsakymas

B = 325 mL

Teigiamas: gauta daugiau skysčių, nei išskirta.

32.Infuziniai tirpalai ir skysčių balansas

Atsakymas: t = 16 h

Infuzijos trukmė: laikas (h) = infuzuotinas tūris (mL)/greitis (mL/h); naudokite maišelyje dar likusį tūrį, o ne maišelio dydį. Sulašintas tūris = greitis × laikas. Dešimtaines valandas į valandas ir minutes perskaičiuokite padaugindami dalį iš 60 (0,5 h = 30 min, o ne 50 min). Skaičiai skirti tik praktikai; prie paciento lovos visada vadovaukitės vietiniais protokolais, o didelės rizikos dozes tegul dar kartą patikrina kitas specialistas.

Pirmoji dalis

80·2 = 160 mL
1000 − 160 = 840 mL liko

Antroji dalis

840/60 = 14 h

Bendra trukmė

t = 2 + 14 = 16 h

Atsakymas

t = 16 h

Tai maždaug 16 h 00 min, todėl maišelis ištuštės apie 12:00.

33.Klinikinio vertinimo skalės

Atsakymas: MFS = 20

Morse griuvimų skalė: šeši punktai. Griuvimų anamnezė: ne 0, taip 25. Antrinė diagnozė: ne 0, taip 15. Judėjimo priemonė: nėra, lovos režimas ar slaugytojos pagalba 0; ramentai, lazda ar vaikštynė 15; laikosi už baldų 30. IV terapija arba fiziologinio tirpalo kateterio fiksatorius: ne 0, taip 20. Eisena: normali, lovos režimas ar neįgaliojo vežimėlis 0; silpna 10; sutrikusi 20. Psichikos būklė: žino savo ribas 0; pervertina arba pamiršta ribas 15. Suma svyruoja nuo 0 iki 125. Rizikos ribos ligoninėse skiriasi; dažnai naudojama: 0–24 maža, 25–44 vidutinė ir 45 ar daugiau didelė.

Įvertinkite kiekvieną punktą

griuvimų anamnezė per pastaruosius 3 mėnesius: ne → 0
antrinė diagnozė: ne → 0
judėjimo priemonė: nėra, lovos režimas arba padeda slaugytoja → 0
IV terapija arba fiziologinio tirpalo kateterio fiksatorius: ne → 0
eisena: sutrikusi → 20
psichikos būklė: žino savo ribas → 0

Sudėtis

Morse suma = 0 + 0 + 0 + 0 + 20 + 0 = 20

Atsakymas

MFS = 20
34.Klinikinio vertinimo skalės

Atsakymas: maža rizika

Braden skalė: šešios poskalės pragulų rizikai vertinti. Jutiminis suvokimas, drėgmė, aktyvumas, judrumas ir mityba vertinami 1–4 balais, nuo blogiausio lygio (1) iki problemos nebuvimo (4); trintis ir šlytis vertinama 1–3 balais. Suma svyruoja nuo 6 iki 23, o mažesnė suma reiškia didesnę riziką. Dažnos grupės: 19–23 rizikos nėra, 15–18 maža rizika, 13–14 vidutinė rizika, 10–12 didelė rizika ir 9 ar mažiau labai didelė rizika.

Įvertinkite kiekvieną poskalę

jutiminis suvokimas: sutrikimų nėra → 4
drėgmė: nuolat drėgna → 1
aktyvumas: vaikšto dažnai → 4
judrumas: labai ribotas → 2
mityba: pakankama → 3
trintis ir šlytis: akivaizdžios problemos nėra → 3

Sudėtis

Braden suma = 4 + 1 + 4 + 2 + 3 + 3 = 17

Rizikos lygis

17 → maža rizika

Atsakymas

maža rizika

Tai savarankiška mokymosi medžiaga. ExamProblems nėra susijusi su šį egzaminą organizuojančia institucija ir jos nėra patvirtinta, o egzamino pavadinimas naudojamas tik turiniui apibūdinti. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® yra the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN) prekių ženklai; ši organizacija nėra susijusi su ExamProblems, jo neremia ir neatsako už jo tikslumą.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-pn-practice-questions