NCLEX-PN tipo bandomieji klausimai (LPN/LVN): pasiruošimo paketas

Formulių lapai, pagrindiniai kiekvienos temos metodų žingsniai ir 34 uždavinių, o pilni sprendimai pateikti gale.

Nauji uždaviniaiAtgal į kursą

Spausdinimo lange pasirinkite „Išsaugoti kaip PDF“, kad nuosavą kopiją išsaugotumėte savo įrenginyje.

1Formulės ir metodai

Infekcijų kontrolė ir pacientų sauga

Metodas

  1. Pradėkite nuo standartinių atsargumo priemonių kiekvienam pacientui: rankų higiena, asmeninės apsaugos priemonės numatomai ekspozicijai, saugūs aštrūs daiktai.
  2. Pridėkite atsargumo priemones pagal plitimo kelią: kontaktinė (chalatas, pirštinės), lašelinė (chirurginė kaukė), oro (N95, neigiamo slėgio kambarys).
  3. Steriliems daiktams išlaikykite sterilumą: jei abejojate, jis nesterilus; pakeiskite, niekada nenuvalykite.
  4. Užkirskite kelią žalai aplinkoje: griuvimų prevencija, suvaržymai tik kaip paskutinė priemonė, RACE ir PASS gaisro atveju.
  5. Patikrinkite vaistų skyrimo teises, du identifikatorius ir papildomas apsaugos priemones didelės rizikos vaistams; praneškite apie klaidas ir vos nepasitaikiusius atvejus.

Prioritetų nustatymas ir delegavimas

Metodas

  1. Paklauskite, kas pacientui pakenks greičiausiai, jei nieko nedarysite.
  2. Taikykite ABC (C-A-B per širdies sustojimą), tada Maslow: fiziologiniai poreikiai pirma saugumo, saugumas pirma psichologinių poreikių.
  3. Palyginkite galimybes: ūmus prieš lėtinį, nestabilus prieš stabilų, netikėtas prieš tikėtiną, sisteminis prieš vietinį, ir kiekvieną požymį palyginkite su paciento pradiniu lygiu.
  4. Vertinkite prieš veikdami, nebent tai neatidėliotinas atvejis; tada rinkitės žingsnį, nuo kurio priklauso kiti.
  5. Delegavimui patikrinkite penkias teises: užduotis, aplinkybės, asmuo, nurodymai ir priežiūra. Vertinimas, mokymas ir įvertinimas lieka registruotai slaugytojai (RN).

Laboratorinės reikšmės ir elektrolitai

Metodas

  1. Palyginkite vertę su paties laboratorijos nustatytu referenciniu intervalu, tada su paciento pradiniu lygiu ir kitimu.
  2. Patikrinkite mėginį: hemolizė, vėlavimas ar kraujas, paimtas šalia IV, gali duoti klaidingus rezultatus.
  3. Susiekite vertę su tipiniais požymiais ir ją sukeliančiais vaistais bei būklėmis.
  4. Ieškokite sąveikų: mažas kalio ar magnio kiekis didina digoksino toksiškumą; dehidratacija didina ličio koncentraciją.
  5. Veikite pacientui: įvertinkite, sulaikykite vaistą, jei koncentracija nesaugi, kritines vertes perskaitykite atgal ir informuokite gydytoją.

Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemos

Metodas

  1. Įvardykite problemą: siurblio nepakankamumas, užsikimšusi arterija, ritmas, krešulys, kvėpavimo takų susiaurėjimas, infekcija ar prietaiso problema.
  2. Pirmiausia patikrinkite pavojaus požymius: hipoksiją, hipotenziją, krūtinės skausmą, naują sumišimą, šaltą kojos be pulso.
  3. Deguonį priderinkite pacientui: 94–98 % daugumai, 88–92 % tiems, kuriems kyla CO₂ susilaikymo rizika.
  4. Kiekvieną vaistą susiekite su jo tyrimu ir rizika: varfarinas ir INR, heparinas ir aPTT bei trombocitai, diuretikai ir kalis.
  5. Pasirinkite saugų pirmąjį veiksmą, tada eskaluokite ir vertinkite iš naujo.

Vidaus ligų ir chirurginė slauga: nervų, endokrininė ir inkstų sistemos

Metodas

  1. Pasitikrinkite gliukozę kiekvienam pacientui su nauju sumišimu, silpnumu ar traukuliais.
  2. Sąmonės lygį naudokite kaip ankstyviausią smegenų sutrikimo įspėjimą; vyzdžiai ir Cushing triada pasirodo vėlai.
  3. Diabeto nelaimėse atskirkite DKA (ketonai, acidozė) nuo HHS (labai didelis osmoliališkumas, dehidratacija); pirmiausia skirkite skysčių.
  4. Natrio ir vandens atveju nuspręskite, ar ADH yra per daug (SIADH), ar trūksta (DI), ir lėtinius pokyčius koreguokite lėtai.
  5. Inkstų problemų atveju priežastį priskirkite prerenalinei, vidinei ar postrenalinei ir stebėkite kalį bei skysčius.

Vidaus ligų ir chirurginė slauga: virškinimo trakto, perioperacinė ir onkologinė

Metodas

  1. Paklauskite, kas galėtų būti paslėpta: vidinis kraujavimas, infekcija be karščiavimo, hipoventiliacija esant normaliam SpO₂.
  2. Komplikacijas siaurinkite pagal laiką po operacijos: kraujavimas per valandas, krūtinės ląstos problemos per dienas, žaizdos ir nutekėjimo problemos vėliau.
  3. Skausmo atveju vertinkite, gydykite daugiamode analgezija, vertinkite iš naujo ir kiekvieno opioido metu stebėkite sedaciją.
  4. Onkologiniams pacientams bet kokią ligą nadyro metu laikykite neutropeniniu sepsiu ir žinokite onkologines skubias būkles.
  5. Nudegimų atveju skaičiuokite tik dalinio ir viso storio plotus, Parkland laikrodį paleiskite nuo nudegimo laiko ir titruokite pagal šlapimo išskyrimą.

Akušerinė slauga

Metodas

  1. Nustatykite moters padėtį laike: nėštumo savaitės, gimdymo tarpsnis ar diena po gimdymo, ir nuspręskite, kas tuo metu yra norma.
  2. Ieškokite pavojuje esančio paciento: motinos, vaisiaus ar naujagimio, o gal kelių iš jų.
  3. Susiekite požymį su priežastimi: VEAL CHOP deceleracijoms, keturi T kraujavimui, BUBBLE-HE po gimdymo.
  4. Pirmiausia rinkitės veiksmą, gerinantį kraujotaką ir deguonies patekimą (gulėjimas ant šono, oksitocino nutraukimas, gimdos dugno masažas), tada kvieskite pagalbą.

Pediatrinė slauga

Metodas

  1. Pirmiausia atkreipkite dėmesį į vaiko amžių: nuo jo priklauso gyvybinių rodiklių normos, raidos etapai ir tinkama skausmo skalė.
  2. Įvertinkite kvėpavimo takus, kvėpavimą ir kraujotaką, prisiminkite, kad vaikai kompensuoja, o paskui greitai blogėja.
  3. Pritaikykite veiksmą raidos etapui ir įtraukite šeimą.
  4. Patikrinkite, ar atsakymas saugus vaikui: dozė pagal svorį, jokio aspirino virusinės ligos metu, jokio kodeino jaunesniems nei 12 metų.

Psichikos sveikatos slauga

Metodas

  1. Nuspręskite, ar yra tiesioginis pavojus: savižudybė, smurtas, vaistų sukeltas neatidėliotinas atvejis ar somatinė liga.
  2. Pirmiausia imkitės saugumo veiksmų: stebėkite, pašalinkite priemones, nuraminkite, nutraukite žalingą vaistą, kvieskite pagalbą.
  3. Rinkitės terapinį atsaką: pripažinkite jausmus, pateikite tikrovę, venkite klaidingo raminimo ir klausimų „kodėl“.
  4. Gerbkite teises: mažiausiai varžanti galimybė, sutikimas ir konfidencialumas su jo ribomis.

Slaugos matematika ir vienetų konvertavimas

Metriniai žingsniai
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Svoris ir ilgis
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Buitiniai matai
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Temperatūra
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
24 valandų laikrodis
PM valandos 1–11: pridėkite 12; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Dozavimo greitis
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Laboratoriniai koeficientai
gliukozė 1 mmol/L = 18 mg/dL; kreatininas 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Metodas

  1. Užrašykite duotą dydį su jo vienetu ir norimą vienetą.
  2. Pasirinkite atitikmenį: 1000 tarp kg, g, mg ir mcg arba L ir mL; 1 kg = 2,2 lb; 1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 240 mL.
  3. Užrašykite trupmena taip, kad nereikalingas vienetas išsiredukuotų; greičiui naudokite po vieną trupmeną kiekvienam besikeičiančiam vienetui.
  4. Patikrinkite kryptį: mažesnis vienetas duoda didesnį skaičių.
  5. Apvalinkite tik galutinį atsakymą, klausime nurodytu tikslumu.

Dozių skaičiavimas

Dozė pagal koncentraciją
tūris = dozė / koncentracija
Dozė pagal kūno masę
dozė = mg/kg × kūno masė
Tabletės
skaičius = dozė / dozė tabletėje
Vienetai
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Metodas

  1. Paskirtą dozę ir turimo vaisto stiprumą išreikškite tais pačiais vienetais.
  2. Naudokite formulę „paskirta / turima × kiekis“: (D/H) × Q.
  3. Dozėms pagal kūno masę pirmiausia padauginkite iš masės kilogramais, tada paros dozę padalykite iš dozių skaičiaus.
  4. Pirmiausia įvertinkite apytiksliai ir patikrinkite, ar atsakymas tikėtinas.

Intraveninių infuzijų greitis

Pompos greitis
mL/h = volume (mL)/time (h)
Lašėjimo greitis
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Infuzijos trukmė
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Metodas

  1. Pompos greitis mL/h: tūris, padalytas iš laiko valandomis.
  2. Lašėjimo greitis lašais/min: tūris × lašų faktorius, padalytas iš laiko minutėmis.
  3. Likusiam laikui: likęs tūris, padalytas iš greičio.
  4. Apvalinkite taip, kaip reikalauja uždavinys arba įranga.

Infuziniai tirpalai ir skysčių balansas

Holliday–Segar per valandą
4 mL/kg (pirmiesiems 10 kg) + 2 mL/kg (kitiems 10 kg) + 1 mL/kg (kiekvienam kg virš 20)
Holliday–Segar per parą
100 / 50 / 20 mL/kg tiems patiems intervalams
Skysčių balansas
suvartota − išskirta
Ledo gabalėliai
skaičiuojami kaip pusė jų tūrio
Diurezė
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Infuzijos trukmė
laikas (h) = likęs tūris (mL) / greitis (mL/h)
Sulašintas tūris
mL = greitis × laikas

Klinikinio vertinimo skalės

Glazgo komos skalė
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
APGAR
5 požymiai × 0–2 = 0–10; 7–10 nuramina, 4–6 vidutiniškai nenormalu, 0–3 žema
Braden skalė
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 rizika
Morse griuvimų skalė
griuvimai 25, diagnozė 15, priemonė 15/30, IV 20, eisena 10/20, psichikos būklė 15
NEWS2 rizika
0–4 maža; pavienis 3 maža–vidutinė; 5–6 vidutinė; ≥ 7 didelė
Vidutinis arterinis spaudimas
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Pulsinis spaudimas ir šoko indeksas
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Kūno masės indeksas
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Metodas

  1. Raskite klausime naudojamą vertinimo lentelę ir jos ribas (GCS 3–15, Apgar 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Įvertinkite kiekvieną punktą atskirai, suderindami aprašymą su jo lygiu.
  3. Sudėkite punktų balus ir patikrinkite, ar suma patenka į intervalą.
  4. Taikykite ribas: NEWS2 atveju taip pat ieškokite bet kurio vieno rodiklio, įvertinto 3.
  5. Išvestinėms vertėms naudokite MAP = (SKS + 2·DKS)/3, PP = SKS − DKS, SI = pulsas/SKS ir KMI = kg/m².

2Uždaviniai

1.Slaugos pagrindaiVidutinis

Kas yra ortostatinė (posturalinė) hipotenzija?

  1. AŽemas kraujospūdis tik miegant
  2. BKraujospūdžio sumažėjimas atsistojus, dažnai sukeliantis galvos svaigimą
  3. CAukštas kraujospūdis gulint
  4. DDidesnis nei 10 mmHg kraujospūdžio skirtumas tarp abiejų rankų
2.Slaugos pagrindaiSunkus

A patient with new swallowing difficulty is prescribed a modified-release tablet. What should the nurse do?

  1. AContact the prescriber or pharmacist for a suitable alternative
  2. BCrush the tablet and mix it with yoghurt
  3. COmit the medicine without telling anyone
  4. DCut the tablet into quarters and give the pieces one at a time with water
3.Infekcijų kontrolė ir pacientų saugaVidutinis

Which drugs are used as antidotes for nerve agent poisoning?

  1. AAtropine and pralidoxime
  2. BNaloxone and flumazenil
  3. CVitamin K and protamine
  4. DAcetylcysteine and charcoal
4.Infekcijų kontrolė ir pacientų saugaSunkus

A nurse caring for a patient with influenza on droplet precautions will assist with an aerosol-generating procedure, such as bronchoscopy. What change in PPE is needed?

  1. AWear a fit-tested respirator (N95 or FFP3) and eye protection instead of a surgical mask
  2. BWear two surgical masks, one on top of the other, for the length of the procedure
  3. CWear gloves only, because the procedure is short
  4. DNo change, because influenza only needs droplet precautions
5.Prioritetų nustatymas ir delegavimasVidutinis

A malnourished patient admitted with alcohol use disorder needs IV glucose. Which vitamin is given before or with it?

  1. AVitamin C (ascorbic acid)
  2. BVitamin D (calciferol)
  3. CThiamine (vitamin B1)
  4. DVitamin K (phytonadione)
6.Prioritetų nustatymas ir delegavimasSunkus

Six hours after surgery, a patient has not passed urine, feels the urge to go and has a firm swelling above the pubic bone. What is the most likely problem?

  1. AAcute kidney injury with no urine made
  2. BA normal effect of the anesthetic
  3. CUrinary retention
  4. DDehydration from fasting before surgery
7.Klinikinė slaugaVidutinis

Pacientui priepuolinis pilvo skausmas, išsipūtęs pilvas, vėmimas, ir jau dvi dienas neišeina išmatos ir dujos. Kokia tikėtina problema?

  1. ANekomplikuotas apendicitas
  2. BGastroenteritas
  3. CDirgliosios žarnos sindromas
  4. DŽarnyno nepraeinamumas
8.Klinikinė slaugaSunkus

A patient who has had a kidney stone is taught about prevention. Which statement shows a need for further teaching?

  1. A"I will aim to drink plenty of fluids spread through every day."
  2. B"I will drink less water so I don't need to pass urine as often."
  3. C"I will try to pass pale urine."
  4. D"I will follow the diet advice for my stone type."
9.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitaiVidutinis

A patient with central diabetes insipidus starts desmopressin. Which laboratory result is most important to monitor for an adverse effect?

  1. ASerum potassium, which may rise too high
  2. BSerum glucose, which may rise very high
  3. CSerum calcium, which may rise too high
  4. DSerum sodium, which may fall too low
10.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitaiSunkus

A patient receiving chemotherapy has a white cell count of 1,8 × 10³/µL with 20% neutrophils and 5% bands. What is the absolute neutrophil count (ANC)?

  1. A450/µL
  2. B1,800/µL
  3. C4,500/µL
  4. D360/µL
11.FarmakologijaVidutinis

A prescriber gives a verbal medication order in an emergency. What should the nurse do?

  1. ARemember it and write it in the chart at the end of the shift
  2. BWrite it down and read it back to the prescriber to confirm
  3. CGive the drug without recording the order
  4. DAsk another nurse to remember the order
12.FarmakologijaSunkus

A patient develops a dry cough on an ACE inhibitor and is switched to losartan. Why is losartan less likely to cause cough?

  1. AIt is excreted faster by the kidney
  2. BIt does not block the breakdown of bradykinin
  3. CIt also acts as a bronchodilator
  4. DIt blocks histamine receptors in the airways
13.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemosVidutinis

Unless fluids are restricted, why are patients with pneumonia encouraged to drink plenty?

  1. ATo lower the temperature by diluting the blood plasma
  2. BTo prevent dehydration and keep secretions thinner
  3. CTo flush the bacteria out through the urine
  4. DTo make the cough completely stop
14.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemosSunkus

Pacientui, skundžiančiam krūtinės skausmu, II, III ir aVF derivacijose ST pakilimas. Kraujospūdis 86/54 mmHg, plaučiai švarūs, kaklo venos išsiplėtusios. Dėl kurio paskirto vaisto slaugytojas turėtų abejoti?

  1. APoliežuvinį gliceril trinitratą
  2. BVaistą nuo pykinimo į veną
  3. CSukramtytą 300 mg aspiriną
  4. DDeguonį, jei SpO₂ nukrenta žemiau tikslinės vertės
15.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: nervų, endokrininė ir inkstų sistemosVidutinis

A patient has acute low back pain with no red flags. Which advice is most appropriate?

  1. AStay as active as possible and use simple pain relief
  2. BStay in bed for two weeks until the pain is gone
  3. CAvoid all movement until an MRI scan has been done
  4. DWear a rigid back brace all day and night for at least three months
16.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: nervų, endokrininė ir inkstų sistemosSunkus

A patient with type 1 diabetes has a seizure on the ward. Their capillary glucose is 1,9 mmol/L (34 mg/dL). They cannot swallow. What is the most appropriate treatment?

  1. AIV glucose or IM glucagon, then recheck the glucose
  2. BGlucose gel squeezed into the mouth during the seizure
  3. CA rapid-acting insulin dose to stabilise the glucose
  4. DAn antiepileptic drug only, because seizures need seizure treatment
17.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: virškinimo trakto, perioperacinė ir onkologinėVidutinis

Which neutrophil count indicates severe neutropenia?

  1. ABelow 0,5 × 109/L
  2. BAbove 2,0 × 109/L
  3. CBelow 7,5 × 109/L
  4. DAbove 10 × 109/L
18.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: virškinimo trakto, perioperacinė ir onkologinėSunkus

Using the adult rule of nines, what is the total burn area of the whole right arm plus the whole front of the trunk (both with partial-thickness burns)?

  1. A45%
  2. B36%
  3. C27%
  4. D18%
19.Akušerinė slaugaVidutinis

Which substance in amniotic fluid is used to judge fetal lung maturity?

  1. ABilirubin, assessed by its colour
  2. BSurfactant, assessed by the lecithin/sphingomyelin (L/S) ratio
  3. CAlpha-fetoprotein, assessed by its level
  4. DGlucose, assessed by its concentration
20.Akušerinė slaugaSunkus

A preterm baby's parents are being taught about breast milk. Which statement shows they understand its special benefit for preterm babies?

  1. A"Breast milk removes the need for eye screening."
  2. B"Breast milk lowers the risk of necrotising enterocolitis."
  3. C"Breast milk stops jaundice from ever developing."
  4. D"Breast milk means our baby will not need any oxygen."
21.Pediatrinė slaugaVidutinis

When is the best time to tell a 2-year-old about an upcoming procedure?

  1. AJust before it happens, in simple, concrete words
  2. BNot at all, to avoid upsetting the child beforehand
  3. CThe day before, with a detailed explanation
  4. DAbout a week before, so there is time to get used to it
22.Pediatrinė slaugaSunkus

Kuris viduriuojančio kūdikio radinys rodo sunkiausią dehidrataciją?

  1. AŠiek tiek sausos lūpos ir troškulys
  2. BNormalus momenėlis, drėgnos gleivinės ir 4 šiandien šlapios sauskelnės
  3. CLetargija, 4 sekundžių kapiliarų prisipildymas ir 10 valandų nebuvusios šlapios sauskelnės
  4. DNežymiai sumažėjęs apetitas
23.Psichikos sveikatos slaugaVidutinis

A patient lies awake in bed for hours worrying about not sleeping. Which stimulus control advice is correct?

  1. ALook at the clock often to check how much sleep is being lost
  2. BDo vigorous exercise in the bedroom until tired enough to fall asleep straight away
  3. CIf still awake after about 20 minutes, get up, do something calm and return when sleepy
  4. DStay in bed and watch television or use a phone until sleep finally comes
24.Psichikos sveikatos slaugaSunkus

An 8-year-old with separation anxiety disorder has missed two weeks of school. What is the most helpful approach?

  1. ALet a parent stay with him in class every day for the rest of the year
  2. BTell him that he is being silly and must go
  3. CAllow him to stay at home until he wants to go back
  4. DSupport a gradual, planned return to school with a consistent goodbye routine
25.Slaugos matematika ir vienetų konvertavimasVidutinis
8 lb 3 oz? kg1 lb = 16 oz1 kg = 2,2 lb

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Naujagimis sveria 8 lb 3 oz. Naudodami 1 lb = 16 oz ir 1 kg = 2,2 lb, raskite svorį m kilogramais. Suapvalinkite iki dviejų ženklų po kablelio.

8 lb 3 oz1 lb = 16 oz1 kg = 2,2 lb
m = kg
26.Slaugos matematika ir vienetų konvertavimasSunkus
½ tsp · 3/parą · 10 d? × 100 mL1 tsp = 5 mL

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Recepte nurodyta: ½ tsp geriamosios suspensijos tris kartus per dieną 10 dienas. Suspensija tiekiama 100 mL buteliukais. Naudodami 1 tsp = 5 mL, kiek sveikų buteliukų N reikia išduoti, kad kursas būtų baigtas?

½ tsptris kartus per dieną10 dienos100 mL1 tsp = 5 mL
N =
27.Dozių skaičiavimasVidutinis
80 kg5 mg/kgD = ? mg

Pacientas sveria 80 kg, jam paskirta 5 mg/kg vienkartinė dozė. Raskite dozę D mg.

80 kg5 mg/kg
D = mg
28.Dozių skaičiavimasSunkus
00,10,20,30,40,50,60,70,80,911 mL

Paskirta 9200 vienetų vaisto, kuris tiekiamas 10000 vienetų/mL. Įtraukite dozę į 1 mL švirkštą: kokį tūrį V suleidžiate?

9200 units10000 units/mL
V = mL
29.Intraveninių infuzijų greitisVidutinis
250 mL15 gtt/mL3 h? gtt/min

Sulašinkite 250 mL per 3 valandų sistema, kurios koeficientas 15 lašai/mL. Raskite lašėjimo greitį R lašais per minutę. Apvalinkite iki artimiausio sveikojo skaičiaus.

250 mL3 h15 gtt/mL
R = gtt/min
30.Intraveninių infuzijų greitisSunkus
600 mL15 gtt/mL32 gtt/mint = ? h

Lašelinė laša 32 lašų/min greičiu per 15 lašų/mL sistemą. Maišelyje liko 600 mL. Po kiek valandų t jis bus tuščias? Apvalinkite iki vieno skaitmens po kablelio.

32 gtt/min15 gtt/mL600 mL
t = h
31.Infuziniai tirpalai ir skysčių balansasVidutinis
SuvartotaIšskirta8 valandų pamainapienas100 mLsriuba150 mLarbata200 mLIntraveninė infuzija50 mL/h × 8 hintraveninis antibiotikas2 × 100 mLšlapimas225 mLšlapimas175 mLvėmalai200 mL

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Lape pateikti paciento suvartoti ir išskirti skysčiai per vieną 8 valandų pamainą. Intraveninė infuzija visą pamainą buvo lašinama nurodytu greičiu. Raskite skysčių balansą B = suvartota − išskirta, mL (neigiamas atsakymas reiškia grynąjį netekimą).

pienas: 100 mLsriuba: 150 mLarbata: 200 mLIntraveninė infuzija: 50 mL/h × 8 hintraveninis antibiotikas: 2 × 100 mLšlapimas: 225 mLšlapimas: 175 mLvėmalai: 200 mL
B = mL
32.Infuziniai tirpalai ir skysčių balansasSunkus
1000 mL120 mL/hpradžia 12:1516:45: ? mL

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). 1000 mL maišelis pradėtas lašinti 12:15 ir lašinamas pompa 120 mL/h greičiu. Kiek mL V liks maišelyje 16:45?

1000 mL120 mL/h12:15 → 16:45
V = mL
33.Klinikinio vertinimo skalėsVidutinis
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96oras / O₂O₂orasSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Šiems stebėjimams naudokite NEWS2 lentelę (SpO₂ 1 skalė): kvėpavimo dažnis 11/min., SpO₂ 97 % skiriant papildomą deguonį, kraujospūdis 118/70 mmHg, pulsas 82/min., budrus, temperatūra 35,5 °C. Kokia bendra NEWS2 suma?

RR 11SpO₂ 97%O₂SBP 118HR 82AT 35,5 °C
NEWS2 =
34.Klinikinio vertinimo skalėsSunkus
rizikos nėramaža rizikavidutinė rizikadidelė rizikalabai didelė rizika

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Mokomasis pacientas vertinamas pagal Braden skalę: jutiminis suvokimas: šiek tiek ribotas; drėgmė: kartais drėgna; aktyvumas: vaikšto dažnai; judrumas: apribojimų nėra; mityba: pakankama; trintis ir šlytis: galima problema. Naudokite grupes: 19–23 rizikos nėra, 15–18 maža, 13–14 vidutinė, 10–12 didelė ir 9 ar mažiau labai didelė. Spustelėkite rizikos lygį.

  1. 1rizikos nėra
  2. 2maža rizika
  3. 3vidutinė rizika
  4. 4didelė rizika
  5. 5labai didelė rizika

3Tirpalai

1.Slaugos pagrindai

Atsakymas: B · Kraujospūdžio sumažėjimas atsistojus, dažnai sukeliantis galvos svaigimą

Kodėl tai yra atsakymas

Ortostatinė hipotenzija yra kraujospūdžio sumažėjimas pereinant į vertikalią padėtį. Ji dažna vyresniems žmonėms ir vartojant kai kuriuos vaistus bei didina griuvimo riziką.

Atsakymas

B · Kraujospūdžio sumažėjimas atsistojus, dažnai sukeliantis galvos svaigimą
2.Slaugos pagrindai

Atsakymas: A · Contact the prescriber or pharmacist for a suitable alternative

Kodėl tai yra atsakymas

Crushing a modified-release tablet can release the full dose at once and cause toxicity. The prescriber or pharmacist can suggest a liquid, a patch or another drug, and any omitted dose is documented.

Atsakymas

A · Contact the prescriber or pharmacist for a suitable alternative
3.Infekcijų kontrolė ir pacientų sauga

Atsakymas: A · Atropine and pralidoxime

Kodėl tai yra atsakymas

Nerve agents inhibit acetylcholinesterase, causing excess acetylcholine. Atropine blocks muscarinic effects such as secretions and bradycardia, and pralidoxime helps to reactivate the enzyme.

Atsakymas

A · Atropine and pralidoxime
4.Infekcijų kontrolė ir pacientų sauga

Atsakymas: A · Wear a fit-tested respirator (N95 or FFP3) and eye protection instead of a surgical mask

Kodėl tai yra atsakymas

Aerosol-generating procedures can spread influenza in small particles that a surgical mask does not filter well. Staff wear a fit-tested respirator (N95 in the US, FFP3 in the UK), eye protection, gown and gloves, and the number of people in the room is kept low.

Atsakymas

A · Wear a fit-tested respirator (N95 or FFP3) and eye protection instead of a surgical mask
5.Prioritetų nustatymas ir delegavimas

Atsakymas: C · Thiamine (vitamin B1)

Kodėl tai yra atsakymas

Thiamine deficiency is common in heavy alcohol use, and giving glucose without thiamine can trigger Wernicke encephalopathy. Thiamine is given before or with glucose.

Atsakymas

C · Thiamine (vitamin B1)
6.Prioritetų nustatymas ir delegavimas

Atsakymas: C · Urinary retention

Kodėl tai yra atsakymas

An urge to void with a palpable bladder points to retention, not reduced urine production. The nurse confirms with a bladder scan if available and follows the prescribed plan, such as catheterization.

Atsakymas

C · Urinary retention
7.Klinikinė slauga

Atsakymas: D · Žarnyno nepraeinamumas

Kodėl tai yra atsakymas

Žarnyno nepraeinamumas sukelia pilvo išsipūtimą, priepuolinį skausmą, vėmimą ir visišką vidurių užkietėjimą. Pacientams dažnai nieko neduodama per burną, o skrandžiui dekompresuoti įvedamas nazogastrinis zondas.

Atsakymas

D · Žarnyno nepraeinamumas
8.Klinikinė slauga

Atsakymas: B · "I will drink less water so I don't need to pass urine as often."

Kodėl tai yra atsakymas

A high fluid intake dilutes urine and is the most important general measure to prevent stones. Dietary advice depends on the stone's composition.

Atsakymas

B · "I will drink less water so I don't need to pass urine as often."
9.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitai

Atsakymas: D · Serum sodium, which may fall too low

Kodėl tai yra atsakymas

Desmopressin acts like ADH, so the kidneys retain water. If the patient drinks too much, water retention can cause hyponatremia, which may lead to confusion and seizures. Sodium, weight and fluid balance are monitored.

Atsakymas

D · Serum sodium, which may fall too low
10.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitai

Atsakymas: A · 450/µL

Kodėl tai yra atsakymas

ANC = 1,800 × (0,20 + 0,05) = 450/µL. A value below 500/µL is severe neutropenia with a high risk of serious infection, so neutropenic precautions and early reporting of fever are essential.Patikrinta pagal: Blood Differential · MedlinePlus (NIH) (2024)

Atsakymas

A · 450/µL
11.Farmakologija

Atsakymas: B · Write it down and read it back to the prescriber to confirm

Kodėl tai yra atsakymas

Reading back the drug, dose, route and frequency confirms the order and catches errors. Verbal orders are documented immediately and signed by the prescriber according to policy.

Atsakymas

B · Write it down and read it back to the prescriber to confirm
12.Farmakologija

Atsakymas: B · It does not block the breakdown of bradykinin

Kodėl tai yra atsakymas

ACE (kininase II) breaks down bradykinin, so ACE inhibitors raise bradykinin, which can cause cough and angioedema. ARBs block the angiotensin II receptor without affecting bradykinin breakdown.

Atsakymas

B · It does not block the breakdown of bradykinin
13.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemos

Atsakymas: B · To prevent dehydration and keep secretions thinner

Kodėl tai yra atsakymas

Fever, sweating and tachypnoea increase insensible fluid loss. Good hydration prevents dehydration and helps keep secretions less sticky. Patients with heart failure or other restrictions need individual plans.

Atsakymas

B · To prevent dehydration and keep secretions thinner
14.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemos

Atsakymas: A · Poliežuvinį gliceril trinitratą

Kodėl tai yra atsakymas

Apatinės sienos STEMI su hipotenzija, padidėjusiu jungo venų spaudimu ir švariais plaučiais rodo dešiniojo skilvelio infarktą. Šie pacientai priklauso nuo priešapkrovos, o nitratai gali sukelti ryškią hipotenziją; sistolinis kraujospūdis žemiau 90 mmHg pats savaime yra priežastis jų neduoti. Aspirinas vis tiek indikuotinas, o skubi reperfuzija yra galutinis gydymas.

Atsakymas

A · Poliežuvinį gliceril trinitratą
15.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: nervų, endokrininė ir inkstų sistemos

Atsakymas: A · Stay as active as possible and use simple pain relief

Kodėl tai yra atsakymas

Most acute low back pain improves within weeks. Staying active, simple analgesia and gradual return to normal activities help recovery. Imaging is usually not needed without red flags.

Atsakymas

A · Stay as active as possible and use simple pain relief
16.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: nervų, endokrininė ir inkstų sistemos

Atsakymas: A · IV glucose or IM glucagon, then recheck the glucose

Kodėl tai yra atsakymas

Severe hypoglycaemia can cause seizures. A patient who cannot swallow needs IV glucose, or IM glucagon if there is no IV access. Nothing should be put in the mouth of a fitting or unconscious patient. Glucose is rechecked and a long-acting carbohydrate is given when safe.

Atsakymas

A · IV glucose or IM glucagon, then recheck the glucose
17.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: virškinimo trakto, perioperacinė ir onkologinė

Atsakymas: A · Below 0,5 × 109/L

Kodėl tai yra atsakymas

A neutrophil count below 0,5 × 109/L (500/mm³) is severe neutropenia, with a high risk of life-threatening infection. Fever in this setting is treated as neutropenic sepsis.

Atsakymas

A · Below 0,5 × 109/L
18.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: virškinimo trakto, perioperacinė ir onkologinė

Atsakymas: C · 27%

Kodėl tai yra atsakymas

The whole arm is 9% and the front of the trunk 18%, giving 27% total body surface area. Superficial (redness only) areas would not be counted.

Atsakymas

C · 27%
19.Akušerinė slauga

Atsakymas: B · Surfactant, assessed by the lecithin/sphingomyelin (L/S) ratio

Kodėl tai yra atsakymas

Surfactant reduces surface tension and keeps alveoli open. An L/S ratio of about 2:1 or more suggests the lungs are mature. Amniotic fluid testing for lung maturity is now rarely used in practice.

Atsakymas

B · Surfactant, assessed by the lecithin/sphingomyelin (L/S) ratio
20.Akušerinė slauga

Atsakymas: B · "Breast milk lowers the risk of necrotising enterocolitis."

Kodėl tai yra atsakymas

Human milk, including expressed or donor milk, reduces the risk of necrotising enterocolitis and infection in preterm babies. It does not remove the need for other monitoring.

Atsakymas

B · "Breast milk lowers the risk of necrotising enterocolitis."
21.Pediatrinė slauga

Atsakymas: A · Just before it happens, in simple, concrete words

Kodėl tai yra atsakymas

Toddlers do not understand future time, so preparation long in advance only creates anxiety. A short, honest explanation immediately before, with a parent present and a comfort object, works best.

Atsakymas

A · Just before it happens, in simple, concrete words
22.Pediatrinė slauga

Atsakymas: C · Letargija, 4 sekundžių kapiliarų prisipildymas ir 10 valandų nebuvusios šlapios sauskelnės

Kodėl tai yra atsakymas

Sutrikusi sąmonė, pailgėjęs kapiliarų prisipildymas ir šlapimo nebuvimas rodo sunkią dehidrataciją ir galimą šoką. Tam reikia skubaus gydymo, paprastai skysčių į veną.

Atsakymas

C · Letargija, 4 sekundžių kapiliarų prisipildymas ir 10 valandų nebuvusios šlapios sauskelnės
23.Psichikos sveikatos slauga

Atsakymas: C · If still awake after about 20 minutes, get up, do something calm and return when sleepy

Kodėl tai yra atsakymas

Stimulus control strengthens the bed as a cue for sleep. Getting up when unable to sleep, using the bed only for sleep and intimacy, and keeping a regular wake time are key parts.

Atsakymas

C · If still awake after about 20 minutes, get up, do something calm and return when sleepy
24.Psichikos sveikatos slauga

Atsakymas: D · Support a gradual, planned return to school with a consistent goodbye routine

Kodėl tai yra atsakymas

Long-term avoidance strengthens anxiety. A gradual, planned return, short and predictable goodbyes, praise for brave behaviour and cooperation between parents and school, often with CBT, help the child cope.

Atsakymas

D · Support a gradual, planned return to school with a consistent goodbye routine
25.Slaugos matematika ir vienetų konvertavimas

Atsakymas: m = 3,72 kg

Buitiniai matai ir svoris: slaugos egzaminuose naudojami suapvalinti atitikmenys: 1 arbatinis šaukštelis (tsp) = 5 mL, 1 valgomasis šaukštas (tbsp) = 15 mL = 3 tsp, 1 skysčio uncija (fl oz) = 30 mL = 2 tbsp, o 1 puodelis = 8 fl oz = 240 mL. Svoriui 1 kg = 2,2 lb ir 1 lb = 16 oz; ilgiui 1 colis = 2,54 cm. Sudarykite perskaičiavimą taip, kad nereikalingas vienetas išsiredukuotų.

Uncijos į svarus

3 oz/16 = 0,1875 lb
8 + 0,1875 = 8,188 lb

Svarai į kilogramus

m = 8,188/2,2 = 3,722 ≈ 3,72 kg

Atsakymas

m = 3,72 kg
26.Slaugos matematika ir vienetų konvertavimas

Atsakymas: N = 1

Dimensinė analizė: užrašykite duotą dydį, tada dauginkite iš perskaičiavimo koeficientų, užrašytų trupmenomis (pavyzdžiui, 60 min/1 h arba 1 mg/1000 mcg), kad kiekvienas nereikalingas vienetas pasirodytų vieną kartą viršuje ir vieną kartą apačioje ir susiredukuotų. Likus tik reikiamam vienetui, skaičiuokite. Naudokite klausime pateiktus atitikmenis ir apvalinkite tik galutinį atsakymą.

Bendras tūris

2,5 mL × 3 × 10 = 75 mL

Buteliukai

75/100 = 0,75 → N = 1

Atsakymas

N = 1
27.Dozių skaičiavimas

Atsakymas: D = 400 mg

Dozės skaičiavimas: skirtinas kiekis lygus paskirtai dozei, padalytai iš turimo preparato stiprumo, padaugintai iš kiekio, kuriame tas stiprumas yra: kiekis = (paskirta dozė/stiprumas) × tūris. Visada suvienodinkite vienetus (pirmiausia g paverskite mg, mg – mcg) ir patikrinkite, ar atsakymas logiškas.

Dozė

5·80 = 400 mg

Atsakymas

D = 400 mg
28.Dozių skaičiavimas

Atsakymas: V = 0,92 mL

Dozės įtraukimas: tūris = (paskirta dozė/pradinio tirpalo stiprumas) × pradinio tirpalo tūris. Pirmiausia paverskite į tuos pačius vienetus, tada patikrinkite, ar tūris telpa į švirkštą ir patenka ant vienos iš jo skalės žymių.

Tūris

V = 9200/10000 = 0,92 mL

Ant švirkšto

Šio 1 mL švirkšto kiekviena maža linija yra 0,01 mL.

Atsakymas

V = 0,92 mL
29.Intraveninių infuzijų greitis

Atsakymas: R = 21 gtt/min

Infuzijos greitis: pompa nustatoma mL/h = tūris/laikas valandomis. Gravitacinė lašelinė skaičiuojama lašais per minutę: gtt/min = tūris (mL) × lašų koeficientas (gtt/mL)/laikas (min). Lašų koeficientas nurodytas ant infuzinės sistemos pakuotės: makrolašų sistemos duoda 10, 15 arba 20 gtt/mL (kraujo sistemos JAV dažnai 10 gtt/mL, JK 15), o mikrolašų sistemos 60 gtt/mL. Visada naudokite lašų koeficientą, nurodytą klausime arba ant pakuotės.

Laikas minutėmis

3·60 = 180 min

Lašėjimo greitis

R = 250·15/180 = 20,83 ≈ 21 gtt/min

Atsakymas

R = 21 gtt/min

Prie lovos apvalinama iki artimiausio sveiko lašo: 21 lašų/min.

30.Intraveninių infuzijų greitis

Atsakymas: t = 4,7 h

Infuzijos greitis: pompa nustatoma mL/h = tūris/laikas valandomis. Gravitacinė lašelinė skaičiuojama lašais per minutę: gtt/min = tūris (mL) × lašų koeficientas (gtt/mL)/laikas (min). Lašų koeficientas nurodytas ant infuzinės sistemos pakuotės: makrolašų sistemos duoda 10, 15 arba 20 gtt/mL (kraujo sistemos JAV dažnai 10 gtt/mL, JK 15), o mikrolašų sistemos 60 gtt/mL. Visada naudokite lašų koeficientą, nurodytą klausime arba ant pakuotės.

Greitis mL/h

32·60/15 = 128 mL/h

Likęs laikas

t = 600/128 = 4,688 ≈ 4,7 h

Atsakymas

t = 4,7 h
31.Infuziniai tirpalai ir skysčių balansas

Atsakymas: B = 450 mL

Suvartoti ir išskirti skysčiai: suvartotiems priskiriama viskas, kas patenka į organizmą (geriami skysčiai, intraveninės infuzijos, intraveniniai vaistai ir praplovimai, maitinimas per zondą); ledo gabalėliai skaičiuojami kaip pusė jų tūrio. Išskirtiems priskiriamas šlapimas, drenų išskyros, vėmalai ir kiti netekimai. Balansas = visi suvartoti − visi išskirti skysčiai; neigiamas balansas reiškia grynąjį netekimą. Skaičiai skirti tik praktikai; prie paciento lovos visada vadovaukitės vietiniais protokolais, o didelės rizikos dozes tegul dar kartą patikrina kitas specialistas.

Iš viso suvartota

per os: 100 + 150 + 200 = 450 mL
Intraveninė infuzija: 50·8 = 400 mL
intraveninis antibiotikas: 2·100 = 200 mL
iš viso suvartota = 1050 mL

Iš viso išskirta

225 + 175 + 200 = 600 mL

Balansas

B = 1050 − 600 = 450 mL

Atsakymas

B = 450 mL

Teigiamas: gauta daugiau skysčių, nei išskirta.

32.Infuziniai tirpalai ir skysčių balansas

Atsakymas: V = 460 mL

Infuzijos trukmė: laikas (h) = infuzuotinas tūris (mL)/greitis (mL/h); naudokite maišelyje dar likusį tūrį, o ne maišelio dydį. Sulašintas tūris = greitis × laikas. Dešimtaines valandas į valandas ir minutes perskaičiuokite padaugindami dalį iš 60 (0,5 h = 30 min, o ne 50 min). Skaičiai skirti tik praktikai; prie paciento lovos visada vadovaukitės vietiniais protokolais, o didelės rizikos dozes tegul dar kartą patikrina kitas specialistas.

Praėjęs laikas

12:15 → 16:45 = 4,5 h

Sulašintas tūris

120·4,5 = 540 mL

Likęs tūris

V = 1000 − 540 = 460 mL

Atsakymas

V = 460 mL
33.Klinikinio vertinimo skalės

Atsakymas: NEWS2 = 4

NEWS2 (Nacionalinė ankstyvojo perspėjimo skalė 2, Karališkoji gydytojų kolegija, 2017): įvertinkite kiekvieną iš septynių rodiklių pagal lentelę (kvėpavimo dažnis, SpO₂ pagal 1 skalę, oras ar papildomas deguonis, sistolinis kraujospūdis, pulsas, sąmonė pagal ACVPU skalę ir temperatūra) ir sudėkite balus. Klinikinė rizika: 0–4 maža; 3 balai bet kuriame viename rodiklyje – maža–vidutinė; 5–6 vidutinė; 7 ar daugiau didelė. Suma 5 ar daugiau reikalauja skubios reakcijos.

Įvertinkite kiekvieną rodiklį

RR 11/min → 1
SpO₂ 97% → 0
su deguonimi → 2
SBP 118 mmHg → 0
HR 82/min → 0
budrus (A) → 0
T 35,5 °C → 1

Sudėtis

NEWS2 = 1 + 0 + 2 + 0 + 0 + 0 + 1 = 4

Atsakymas

NEWS2 = 4
34.Klinikinio vertinimo skalės

Atsakymas: rizikos nėra

Braden skalė: šešios poskalės pragulų rizikai vertinti. Jutiminis suvokimas, drėgmė, aktyvumas, judrumas ir mityba vertinami 1–4 balais, nuo blogiausio lygio (1) iki problemos nebuvimo (4); trintis ir šlytis vertinama 1–3 balais. Suma svyruoja nuo 6 iki 23, o mažesnė suma reiškia didesnę riziką. Dažnos grupės: 19–23 rizikos nėra, 15–18 maža rizika, 13–14 vidutinė rizika, 10–12 didelė rizika ir 9 ar mažiau labai didelė rizika.

Įvertinkite kiekvieną poskalę

jutiminis suvokimas: šiek tiek ribotas → 3
drėgmė: kartais drėgna → 3
aktyvumas: vaikšto dažnai → 4
judrumas: apribojimų nėra → 4
mityba: pakankama → 3
trintis ir šlytis: galima problema → 2

Sudėtis

Braden suma = 3 + 3 + 4 + 4 + 3 + 2 = 19

Rizikos lygis

19 → rizikos nėra

Atsakymas

rizikos nėra

Tai savarankiška mokymosi medžiaga. ExamProblems nėra susijusi su šį egzaminą organizuojančia institucija ir jos nėra patvirtinta, o egzamino pavadinimas naudojamas tik turiniui apibūdinti. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® yra the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN) prekių ženklai; ši organizacija nėra susijusi su ExamProblems, jo neremia ir neatsako už jo tikslumą.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-pn-practice-questions