NCLEX-PN tipo bandomieji klausimai (LPN/LVN): pasiruošimo paketas

Formulių lapai, pagrindiniai kiekvienos temos metodų žingsniai ir 34 uždavinių, o pilni sprendimai pateikti gale.

Nauji uždaviniaiAtgal į kursą

Spausdinimo lange pasirinkite „Išsaugoti kaip PDF“, kad nuosavą kopiją išsaugotumėte savo įrenginyje.

1Formulės ir metodai

Infekcijų kontrolė ir pacientų sauga

Metodas

  1. Pradėkite nuo standartinių atsargumo priemonių kiekvienam pacientui: rankų higiena, asmeninės apsaugos priemonės numatomai ekspozicijai, saugūs aštrūs daiktai.
  2. Pridėkite atsargumo priemones pagal plitimo kelią: kontaktinė (chalatas, pirštinės), lašelinė (chirurginė kaukė), oro (N95, neigiamo slėgio kambarys).
  3. Steriliems daiktams išlaikykite sterilumą: jei abejojate, jis nesterilus; pakeiskite, niekada nenuvalykite.
  4. Užkirskite kelią žalai aplinkoje: griuvimų prevencija, suvaržymai tik kaip paskutinė priemonė, RACE ir PASS gaisro atveju.
  5. Patikrinkite vaistų skyrimo teises, du identifikatorius ir papildomas apsaugos priemones didelės rizikos vaistams; praneškite apie klaidas ir vos nepasitaikiusius atvejus.

Prioritetų nustatymas ir delegavimas

Metodas

  1. Paklauskite, kas pacientui pakenks greičiausiai, jei nieko nedarysite.
  2. Taikykite ABC (C-A-B per širdies sustojimą), tada Maslow: fiziologiniai poreikiai pirma saugumo, saugumas pirma psichologinių poreikių.
  3. Palyginkite galimybes: ūmus prieš lėtinį, nestabilus prieš stabilų, netikėtas prieš tikėtiną, sisteminis prieš vietinį, ir kiekvieną požymį palyginkite su paciento pradiniu lygiu.
  4. Vertinkite prieš veikdami, nebent tai neatidėliotinas atvejis; tada rinkitės žingsnį, nuo kurio priklauso kiti.
  5. Delegavimui patikrinkite penkias teises: užduotis, aplinkybės, asmuo, nurodymai ir priežiūra. Vertinimas, mokymas ir įvertinimas lieka registruotai slaugytojai (RN).

Laboratorinės reikšmės ir elektrolitai

Metodas

  1. Palyginkite vertę su paties laboratorijos nustatytu referenciniu intervalu, tada su paciento pradiniu lygiu ir kitimu.
  2. Patikrinkite mėginį: hemolizė, vėlavimas ar kraujas, paimtas šalia IV, gali duoti klaidingus rezultatus.
  3. Susiekite vertę su tipiniais požymiais ir ją sukeliančiais vaistais bei būklėmis.
  4. Ieškokite sąveikų: mažas kalio ar magnio kiekis didina digoksino toksiškumą; dehidratacija didina ličio koncentraciją.
  5. Veikite pacientui: įvertinkite, sulaikykite vaistą, jei koncentracija nesaugi, kritines vertes perskaitykite atgal ir informuokite gydytoją.

Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemos

Metodas

  1. Įvardykite problemą: siurblio nepakankamumas, užsikimšusi arterija, ritmas, krešulys, kvėpavimo takų susiaurėjimas, infekcija ar prietaiso problema.
  2. Pirmiausia patikrinkite pavojaus požymius: hipoksiją, hipotenziją, krūtinės skausmą, naują sumišimą, šaltą kojos be pulso.
  3. Deguonį priderinkite pacientui: 94–98 % daugumai, 88–92 % tiems, kuriems kyla CO₂ susilaikymo rizika.
  4. Kiekvieną vaistą susiekite su jo tyrimu ir rizika: varfarinas ir INR, heparinas ir aPTT bei trombocitai, diuretikai ir kalis.
  5. Pasirinkite saugų pirmąjį veiksmą, tada eskaluokite ir vertinkite iš naujo.

Vidaus ligų ir chirurginė slauga: nervų, endokrininė ir inkstų sistemos

Metodas

  1. Pasitikrinkite gliukozę kiekvienam pacientui su nauju sumišimu, silpnumu ar traukuliais.
  2. Sąmonės lygį naudokite kaip ankstyviausią smegenų sutrikimo įspėjimą; vyzdžiai ir Cushing triada pasirodo vėlai.
  3. Diabeto nelaimėse atskirkite DKA (ketonai, acidozė) nuo HHS (labai didelis osmoliališkumas, dehidratacija); pirmiausia skirkite skysčių.
  4. Natrio ir vandens atveju nuspręskite, ar ADH yra per daug (SIADH), ar trūksta (DI), ir lėtinius pokyčius koreguokite lėtai.
  5. Inkstų problemų atveju priežastį priskirkite prerenalinei, vidinei ar postrenalinei ir stebėkite kalį bei skysčius.

Vidaus ligų ir chirurginė slauga: virškinimo trakto, perioperacinė ir onkologinė

Metodas

  1. Paklauskite, kas galėtų būti paslėpta: vidinis kraujavimas, infekcija be karščiavimo, hipoventiliacija esant normaliam SpO₂.
  2. Komplikacijas siaurinkite pagal laiką po operacijos: kraujavimas per valandas, krūtinės ląstos problemos per dienas, žaizdos ir nutekėjimo problemos vėliau.
  3. Skausmo atveju vertinkite, gydykite daugiamode analgezija, vertinkite iš naujo ir kiekvieno opioido metu stebėkite sedaciją.
  4. Onkologiniams pacientams bet kokią ligą nadyro metu laikykite neutropeniniu sepsiu ir žinokite onkologines skubias būkles.
  5. Nudegimų atveju skaičiuokite tik dalinio ir viso storio plotus, Parkland laikrodį paleiskite nuo nudegimo laiko ir titruokite pagal šlapimo išskyrimą.

Akušerinė slauga

Metodas

  1. Nustatykite moters padėtį laike: nėštumo savaitės, gimdymo tarpsnis ar diena po gimdymo, ir nuspręskite, kas tuo metu yra norma.
  2. Ieškokite pavojuje esančio paciento: motinos, vaisiaus ar naujagimio, o gal kelių iš jų.
  3. Susiekite požymį su priežastimi: VEAL CHOP deceleracijoms, keturi T kraujavimui, BUBBLE-HE po gimdymo.
  4. Pirmiausia rinkitės veiksmą, gerinantį kraujotaką ir deguonies patekimą (gulėjimas ant šono, oksitocino nutraukimas, gimdos dugno masažas), tada kvieskite pagalbą.

Pediatrinė slauga

Metodas

  1. Pirmiausia atkreipkite dėmesį į vaiko amžių: nuo jo priklauso gyvybinių rodiklių normos, raidos etapai ir tinkama skausmo skalė.
  2. Įvertinkite kvėpavimo takus, kvėpavimą ir kraujotaką, prisiminkite, kad vaikai kompensuoja, o paskui greitai blogėja.
  3. Pritaikykite veiksmą raidos etapui ir įtraukite šeimą.
  4. Patikrinkite, ar atsakymas saugus vaikui: dozė pagal svorį, jokio aspirino virusinės ligos metu, jokio kodeino jaunesniems nei 12 metų.

Psichikos sveikatos slauga

Metodas

  1. Nuspręskite, ar yra tiesioginis pavojus: savižudybė, smurtas, vaistų sukeltas neatidėliotinas atvejis ar somatinė liga.
  2. Pirmiausia imkitės saugumo veiksmų: stebėkite, pašalinkite priemones, nuraminkite, nutraukite žalingą vaistą, kvieskite pagalbą.
  3. Rinkitės terapinį atsaką: pripažinkite jausmus, pateikite tikrovę, venkite klaidingo raminimo ir klausimų „kodėl“.
  4. Gerbkite teises: mažiausiai varžanti galimybė, sutikimas ir konfidencialumas su jo ribomis.

Slaugos matematika ir vienetų konvertavimas

Metriniai žingsniai
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Svoris ir ilgis
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Buitiniai matai
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Temperatūra
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
24 valandų laikrodis
PM valandos 1–11: pridėkite 12; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Dozavimo greitis
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Laboratoriniai koeficientai
gliukozė 1 mmol/L = 18 mg/dL; kreatininas 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Metodas

  1. Užrašykite duotą dydį su jo vienetu ir norimą vienetą.
  2. Pasirinkite atitikmenį: 1000 tarp kg, g, mg ir mcg arba L ir mL; 1 kg = 2,2 lb; 1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 240 mL.
  3. Užrašykite trupmena taip, kad nereikalingas vienetas išsiredukuotų; greičiui naudokite po vieną trupmeną kiekvienam besikeičiančiam vienetui.
  4. Patikrinkite kryptį: mažesnis vienetas duoda didesnį skaičių.
  5. Apvalinkite tik galutinį atsakymą, klausime nurodytu tikslumu.

Dozių skaičiavimas

Dozė pagal koncentraciją
tūris = dozė / koncentracija
Dozė pagal kūno masę
dozė = mg/kg × kūno masė
Tabletės
skaičius = dozė / dozė tabletėje
Vienetai
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Metodas

  1. Paskirtą dozę ir turimo vaisto stiprumą išreikškite tais pačiais vienetais.
  2. Naudokite formulę „paskirta / turima × kiekis“: (D/H) × Q.
  3. Dozėms pagal kūno masę pirmiausia padauginkite iš masės kilogramais, tada paros dozę padalykite iš dozių skaičiaus.
  4. Pirmiausia įvertinkite apytiksliai ir patikrinkite, ar atsakymas tikėtinas.

Intraveninių infuzijų greitis

Pompos greitis
mL/h = volume (mL)/time (h)
Lašėjimo greitis
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Infuzijos trukmė
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Metodas

  1. Pompos greitis mL/h: tūris, padalytas iš laiko valandomis.
  2. Lašėjimo greitis lašais/min: tūris × lašų faktorius, padalytas iš laiko minutėmis.
  3. Likusiam laikui: likęs tūris, padalytas iš greičio.
  4. Apvalinkite taip, kaip reikalauja uždavinys arba įranga.

Infuziniai tirpalai ir skysčių balansas

Holliday–Segar per valandą
4 mL/kg (pirmiesiems 10 kg) + 2 mL/kg (kitiems 10 kg) + 1 mL/kg (kiekvienam kg virš 20)
Holliday–Segar per parą
100 / 50 / 20 mL/kg tiems patiems intervalams
Skysčių balansas
suvartota − išskirta
Ledo gabalėliai
skaičiuojami kaip pusė jų tūrio
Diurezė
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Infuzijos trukmė
laikas (h) = likęs tūris (mL) / greitis (mL/h)
Sulašintas tūris
mL = greitis × laikas

Klinikinio vertinimo skalės

Glazgo komos skalė
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
APGAR
5 požymiai × 0–2 = 0–10; 7–10 nuramina, 4–6 vidutiniškai nenormalu, 0–3 žema
Braden skalė
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 rizika
Morse griuvimų skalė
griuvimai 25, diagnozė 15, priemonė 15/30, IV 20, eisena 10/20, psichikos būklė 15
NEWS2 rizika
0–4 maža; pavienis 3 maža–vidutinė; 5–6 vidutinė; ≥ 7 didelė
Vidutinis arterinis spaudimas
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Pulsinis spaudimas ir šoko indeksas
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Kūno masės indeksas
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Metodas

  1. Raskite klausime naudojamą vertinimo lentelę ir jos ribas (GCS 3–15, Apgar 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Įvertinkite kiekvieną punktą atskirai, suderindami aprašymą su jo lygiu.
  3. Sudėkite punktų balus ir patikrinkite, ar suma patenka į intervalą.
  4. Taikykite ribas: NEWS2 atveju taip pat ieškokite bet kurio vieno rodiklio, įvertinto 3.
  5. Išvestinėms vertėms naudokite MAP = (SKS + 2·DKS)/3, PP = SKS − DKS, SI = pulsas/SKS ir KMI = kg/m².

2Uždaviniai

1.Slaugos pagrindaiVidutinis

Sąmoningo diabetu sergančio paciento gliukozė kraujyje maža, ir jis gali saugiai ryti. Koks pirmas žingsnis?

  1. AIš karto duoti sotų valgį ir kitą rytą pakartotinai patikrinti gliukozę
  2. BNieko neduoti, kol atvyks gydytojas
  3. CSuleisti kitą insulino dozę
  4. DDuoti greitai veikiančių angliavandenių per burną ir pakartotinai patikrinti gliukozę
2.Slaugos pagrindaiSunkus

A postoperative wound drain that had drained little suddenly fills with bright red blood. What should the nurse do?

  1. ACheck the patient's vital signs and report it urgently
  2. BRemove the drain because it is not working
  3. CClamp the drain and tell no one
  4. DEmpty the drain and record it at the next routine round
3.Infekcijų kontrolė ir pacientų saugaVidutinis

Why are some patients screened with a nasal swab for MRSA on admission?

  1. ATo find carriers so precautions or decolonization can be used
  2. BTo diagnose a sinus infection
  3. CTo measure the patient’s immunity to MRSA
  4. DTo check whether the patient is allergic to penicillin before surgery
4.Infekcijų kontrolė ir pacientų saugaSunkus

A nurse teaches parents of a toddler about drowning prevention. Which statement shows a need for further teaching?

  1. A“I empty buckets of water as soon as I have used them.”
  2. B“I stay within arm’s reach of my child whenever we are near any water.”
  3. C“We keep the gate in the pool fence closed and locked at all times.”
  4. D“I can leave my 2-year-old in the bath for a minute if the water is shallow.”
5.Prioritetų nustatymas ir delegavimasVidutinis

A nurse cannot read part of a medication order. What should the nurse do?

  1. AGive the usual dose of the drug the nurse thinks was meant
  2. BAsk another nurse to guess what the order most likely says, then give it
  3. CContact the prescriber to clarify the order before giving the drug
  4. DSkip the drug and not tell anyone until the next ward round
6.Prioritetų nustatymas ir delegavimasSunkus

A patient with MRSA in a wound is on contact precautions. Which instruction to the nursing assistant is correct?

  1. AOnly wear gloves when touching the wound itself; skin and bedding are safe
  2. BWear a gown and gloves for contact with the patient or the room, and use dedicated equipment
  3. CNo special precautions are needed if the wound is covered with a dressing
  4. DWear a respirator mask in the room, because MRSA in a wound spreads through the air to others
7.Klinikinė slaugaVidutinis

Kokie požymiai per pirmąsias minutes rodo reakciją į kraujo perpylimą?

  1. ALėtas, pastovus hemoglobino didėjimas per kitą parą
  2. BGeresnė spalva ir daugiau energijos
  3. CKarščiavimas, šaltkrėtis, nugaros skausmas ir žemas kraujospūdis
  4. DLengvas alkis
8.Klinikinė slaugaSunkus

Four call bells ring at the same time. Which patient should the nurse see first?

  1. AA patient asking what time they will be discharged
  2. BA patient who has just become breathless after starting an IV antibiotic
  3. CA patient asking for pain relief for chronic back pain that they rate as 3/10
  4. DA patient who needs help to go to the toilet and has rung twice
9.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitaiVidutinis

A patient with schizophrenia is starting clozapine. Which laboratory value must be monitored regularly?

  1. ASerum lithium level
  2. BAbsolute neutrophil count
  3. CInternational normalized ratio
  4. DSerum amylase
10.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitaiSunkus

A young man has a swollen knee after minor trauma. His aPTT is prolonged, but his PT/INR and platelet count are normal. Which condition fits best?

  1. AHemophilia A (factor VIII deficiency)
  2. BVitamin K deficiency from poor diet
  3. CImmune thrombocytopenia (ITP)
  4. DDisseminated intravascular coagulation
11.FarmakologijaVidutinis

Kaip neostigminas sergant miastenija gravis didina raumenų jėgą?

  1. ATiesiogiai stimuliuoja raumenų muskarininius receptorius
  2. BSlopina acetilcholinesterazę, todėl daugiau acetilcholino pasiekia receptorius
  3. CBlokuoja autoantikūnus prieš receptorių
  4. DPadidina acetilcholino receptorių skaičių nervo ir raumens sinapsėje
12.FarmakologijaSunkus

500 mg dozė į veną sukuria pradinę 10 mg/L koncentraciją plazmoje. Koks pasiskirstymo tūris?

  1. A5 L
  2. B50 L
  3. C5000 L
  4. D500 L
13.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemosVidutinis

Kuris laboratorinis tyrimas naudojamas nefrakcionuoto heparino infuzijai koreguoti?

  1. ASerumo fibrinogeno kiekis
  2. BAPTL (arba anti-Xa aktyvumas)
  3. CD-dimerų kiekis
  4. DTNS (tarptautinis normalizuotasis santykis)
14.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemosSunkus

After chest trauma, a patient is hypotensive with reduced breath sounds on the left. Which finding suggests a haemothorax rather than a tension pneumothorax?

  1. ADullness to percussion on the affected side
  2. BDistended neck veins
  3. CHyper-resonance on the affected side
  4. DTrachea pushed away from the affected side
15.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: nervų, endokrininė ir inkstų sistemosVidutinis

A conscious patient with a glucose of 3,1 mmol/L (56 mg/dL) can swallow safely. Which is the best first treatment?

  1. AGlucose tablets or a small glass of fruit juice
  2. BA chocolate bar and a cup of tea with milk
  3. CA glass of milk and two plain biscuits
  4. DA dose of rapid-acting insulin with a sandwich
16.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: nervų, endokrininė ir inkstų sistemosSunkus

Pacientas, ilgai vartojantis dideles prednizolono dozes, praėjus trims dienoms po žarnyno operacijos skundžiasi tik lengvu pilvo skausmu, bet širdies susitraukimų dažnis padidėjo iki 115/min., temperatūra 37,4 °C. Kodėl slaugytojas turėtų būti ypač susirūpinęs?

  1. ASteroidai saugo nuo infekcijos, todėl sepsis labai mažai tikėtinas
  2. BLengvas skausmas rodo, kad žarnynas gyja kaip tikėtasi
  3. CSteroidai visiems pacientams sukelia tachikardiją, todėl veiksmų nereikia
  4. DSteroidai gali užmaskuoti karščiavimą, skausmą ir peritonizmą, paslėpdami komplikacijas
17.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: virškinimo trakto, perioperacinė ir onkologinėVidutinis

A patient with a new colostomy asks what to eat at home. Which advice is most appropriate?

  1. AEat only liquids until the stoma is removed
  2. BDrink as little fluid as possible to reduce output
  3. CEat a normal, balanced diet and introduce foods gradually
  4. DAvoid all fruit and vegetables for the rest of their life
18.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: virškinimo trakto, perioperacinė ir onkologinėSunkus

Praėjus valandoms po epidurinio kateterio pašalinimo, pacientui, vartojančiam antikoaguliantą, atsiranda nugaros skausmas ir stiprėjantis kojų silpnumas. Ką reikėtų įtarti?

  1. AŠlapimo takų infekciją, sukeliančią nugaros skausmą
  2. BKryžkaulio pragulą, sukeliančią atspindėtą kojų skausmą
  3. CNormalų epidurinės blokados išnykimą per dieną
  4. DEpidurinę hematomą, kuriai reikia skubaus įvertinimo ir MRT
19.Akušerinė slaugaVidutinis

A pregnant woman taking iron says her stools have turned black. What is the best response?

  1. AExplain that this is an expected effect of iron
  2. BTell her to double the dose of the tablets
  3. CAdvise her to go to the emergency department now
  4. DTell her to stop the iron immediately
20.Akušerinė slaugaSunkus

After the placenta is delivered, the nurse examines it. Why?

  1. ATo decide whether the baby needs vitamin K
  2. BTo check that it is complete and nothing is retained
  3. CTo estimate the baby's gestational age from its weight
  4. DTo check the mother's blood type and Rh factor
21.Pediatrinė slaugaVidutinis

A child with a myelomeningocele has a neurogenic bladder. Which management is usual?

  1. AWaiting for bladder control to develop naturally
  2. BRestricting fluids to reduce urine volume
  3. CA permanent catheter left in place for life
  4. DClean intermittent catheterisation
22.Pediatrinė slaugaSunkus

The nurse has taught a parent about treating head lice. Which statement shows a need for further teaching?

  1. A"Lice can spread when children's heads touch."
  2. B"I'll use a fine-toothed comb on wet hair to find lice."
  3. C"After one treatment, I won't need to check her hair again."
  4. D"I'll check everyone else in the family for lice as well."
23.Psichikos sveikatos slaugaVidutinis

In families of people with schizophrenia, which pattern of "high expressed emotion" is linked to a higher rate of relapse?

  1. ACalm, supportive and warm communication
  2. BRegular contact with the care team and other families
  3. CFrequent criticism, hostility and emotional over-involvement
  4. DEncouraging the patient to take part in activities
24.Psichikos sveikatos slaugaSunkus

A patient taking naltrexone for alcohol dependence is brought to the emergency department with a broken leg. Why should the nurse tell the team about the naltrexone?

  1. ANaltrexone blocks opioid analgesics, so pain relief needs to be planned differently
  2. BNaltrexone causes broken bones to heal more slowly
  3. CNaltrexone makes opioids much stronger, so smaller doses must be used
  4. DIt is not relevant, because naltrexone only affects the way the body responds to alcohol
25.Slaugos matematika ir vienetų konvertavimasVidutinis
12345678910111210:45 AM?11:4522:4509:4510:45

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Dozė pažymėta 10:45 AM. Kuris įrašas yra tas pats laikas 24 valandų laikrodyje? Spustelėkite jį.

10:45 AM
  1. 111:45
  2. 222:45
  3. 309:45
  4. 410:45
26.Slaugos matematika ir vienetų konvertavimasSunkus
1½ fl oz? mL1 puodelis? mL1½ tsp? mLΣ = ? mL

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Per pamainą pacientas suvartoja: 1½ fl oz iš sultys, 1 puodelis iš arbata, 1½ tsp iš kosulio sirupas. Naudodami pateiktus atitikmenis, raskite bendrą suvartotą kiekį per burną V mL.

1 fl oz = 30 mL1 puodelis = 8 fl oz = 240 mL1 tsp = 5 mL
V = mL
27.Dozių skaičiavimasVidutinis
25 kg20 mg/kg/parą4× per parąD = ? mg

Pacientas sveria 25 kg. Paskirta dozė – 20 mg/kg per parą, padalyta į 4 lygias dozes. Kiek miligramų D skiriama vienai dozei?

25 kg20 mg/kg/parą4× per parą
D = mg
28.Dozių skaičiavimasSunkus
25k vnt.500 mL? mL/h800 vnt./h

Infuzijoje yra 25000 vienetų vaisto 500 mL. Paskirta 800 vienetų per valandą. Kokį greitį R nustatysite pompoje, mL/h?

25000 vnt./500 mL800 vnt./h
R = mL/h
29.Intraveninių infuzijų greitisVidutinis
V = ?15 gtt/mL50 gtt/min2 h

Lašinama 50 gtt/min greičiu per 15 gtt/mL sistemą. Kiek mililitrų V pacientas gauna per 2 valandas?

50 gtt/min15 gtt/mL2 h
V = mL
30.Intraveninių infuzijų greitisSunkus
500 mg100 mL15 mL/h? mg/h

Maišelyje yra 500 mg vaisto 100 mL, jis laša 15 mL/h greičiu. Kiek miligramų per valandą D gauna pacientas?

500 mg/100 mL15 mL/h
D = mg/h
31.Infuziniai tirpalai ir skysčių balansasVidutinis
SuvartotaIšskirta8 valandų pamainasriuba200 mLpienas100 mLledo gabalėliai200 mLIntraveninė infuzija125 mL/h × 8 hintraveninis antibiotikas2 × 50 mLšlapimas150 mLšlapimas275 mLšlapimas300 mLžaizdos drenas70 mL

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Lape pateikti paciento suvartoti ir išskirti skysčiai per vieną 8 valandų pamainą. Pacientas sveria 108 kg. Raskite vidutinę diurezę U mL/kg/h. Apvalinkite iki dviejų skaitmenų po kablelio.

108 kg8 hšlapimas: 150 mLšlapimas: 275 mLšlapimas: 300 mLžaizdos drenas: 70 mL
U = mL/kg/h
32.Infuziniai tirpalai ir skysčių balansasSunkus
1000 mL650 mL sulašinta120 mL/h08:30t = ? h

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). 1000 mL maišelis lašinamas pompa 120 mL/h greičiu. 08:30 jau sulašinta 650 mL. Po kiek valandų t maišelis ištuštės? Apvalinkite iki vieno skaitmens po kablelio.

1000 mL650 mL sulašinta120 mL/h
t = h
33.Klinikinio vertinimo skalėsVidutinis
H? / 25+D? / 15+Aid? / 30+IV? / 20+G? / 20+MS? / 15Σ?

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Mokomasis pacientas vertinamas pagal Morse griuvimų skalę: griuvimų anamnezė per pastaruosius 3 mėnesius: taip; antrinė diagnozė: taip; judėjimo priemonė: įsitvėrusi į baldus; IV terapija arba fiziologinio tirpalo kateterio fiksatorius: taip; eisena: sutrikusi; psichikos būklė: žino savo ribas. Raskite Morse sumą MFS.

0–125
MFS =
34.Klinikinio vertinimo skalėsSunkus
nuraminavidutiniškai nenormalužemas

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Praėjus 5 min. po gimimo mokomasis naujagimis turi tokius požymius: rausvas kūnas su mėlynomis rankomis ir kojomis, pulsas 60/min., reakcijos į dirginimą nėra, suglebusios galūnės be raumenų tonuso ir lėtas, nereguliarus kvėpavimas su silpnu verksmu. Apskaičiuokite Apgar balą ir spustelėkite, kaip jis interpretuojamas.

  1. 1nuramina
  2. 2vidutiniškai nenormalu
  3. 3žemas

3Tirpalai

1.Slaugos pagrindai

Atsakymas: D · Duoti greitai veikiančių angliavandenių per burną ir pakartotinai patikrinti gliukozę

Kodėl tai yra atsakymas

Sąmoningiems, galintiems ryti pacientams duodama greitai veikiančios gliukozės, pvz., gliukozės tablečių ar sulčių, ir po trumpo laiko gliukozė patikrinama pakartotinai. Jai padidėjus, duodama ilgiau veikiančių angliavandenių.

Atsakymas

D · Duoti greitai veikiančių angliavandenių per burną ir pakartotinai patikrinti gliukozę
2.Slaugos pagrindai

Atsakymas: A · Check the patient's vital signs and report it urgently

Kodėl tai yra atsakymas

A sudden increase in fresh blood may mean active bleeding. The nurse assesses for signs of shock, such as a rising pulse and falling blood pressure, and escalates immediately.

Atsakymas

A · Check the patient's vital signs and report it urgently
3.Infekcijų kontrolė ir pacientų sauga

Atsakymas: A · To find carriers so precautions or decolonization can be used

Kodėl tai yra atsakymas

Screening identifies people who are colonized with MRSA, often in the nose. Precautions and, in some cases, decolonization reduce spread and the risk of the patient’s own infection after surgery.

Atsakymas

A · To find carriers so precautions or decolonization can be used
4.Infekcijų kontrolė ir pacientų sauga

Atsakymas: D · “I can leave my 2-year-old in the bath for a minute if the water is shallow.”

Kodėl tai yra atsakymas

A toddler should never be left alone in the bath, even for a moment and even in shallow water. Fencing pools, constant close supervision and emptying containers are correct.

Atsakymas

D · “I can leave my 2-year-old in the bath for a minute if the water is shallow.”
5.Prioritetų nustatymas ir delegavimas

Atsakymas: C · Contact the prescriber to clarify the order before giving the drug

Kodėl tai yra atsakymas

An unclear order must be clarified with the prescriber before the medication is given. Guessing or ignoring the order can harm the patient.

Atsakymas

C · Contact the prescriber to clarify the order before giving the drug
6.Prioritetų nustatymas ir delegavimas

Atsakymas: B · Wear a gown and gloves for contact with the patient or the room, and use dedicated equipment

Kodėl tai yra atsakymas

MRSA spreads through direct contact and contaminated surfaces. Gown and gloves, hand hygiene and dedicated equipment prevent transmission; a respirator is not needed for contact precautions.

Atsakymas

B · Wear a gown and gloves for contact with the patient or the room, and use dedicated equipment
7.Klinikinė slauga

Atsakymas: C · Karščiavimas, šaltkrėtis, nugaros skausmas ir žemas kraujospūdis

Kodėl tai yra atsakymas

Ūminė hemolizinė ar febrilinė reakcija gali sukelti karščiavimą, šaltkrėtį, juosmens ar nugaros skausmą, dusulį ir hipotenziją. Sustabdykite perpylimą ir kvieskite pagalbą.

Atsakymas

C · Karščiavimas, šaltkrėtis, nugaros skausmas ir žemas kraujospūdis
8.Klinikinė slauga

Atsakymas: B · A patient who has just become breathless after starting an IV antibiotic

Kodėl tai yra atsakymas

Breathlessness soon after a new IV antibiotic suggests possible anaphylaxis, an airway and breathing emergency. The infusion should be stopped and the patient assessed immediately.

Atsakymas

B · A patient who has just become breathless after starting an IV antibiotic
9.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitai

Atsakymas: B · Absolute neutrophil count

Kodėl tai yra atsakymas

Clozapine can cause severe neutropenia (agranulocytosis), so the ANC is checked before starting and regularly during treatment. A sore throat, fever or other sign of infection must be reported at once.

Atsakymas

B · Absolute neutrophil count
10.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitai

Atsakymas: A · Hemophilia A (factor VIII deficiency)

Kodėl tai yra atsakymas

Hemophilia A is an X-linked lack of factor VIII, which belongs to the intrinsic pathway, so only the aPTT is prolonged. Bleeding into joints and muscles is typical. Vitamin K deficiency and DIC prolong the PT as well, and ITP lowers the platelets.Patikrinta pagal: Hemophilia A · MedlinePlus (NIH) (2026); Partial Thromboplastin Time (PTT) Test · MedlinePlus (NIH)

Atsakymas

A · Hemophilia A (factor VIII deficiency)
11.Farmakologija

Atsakymas: B · Slopina acetilcholinesterazę, todėl daugiau acetilcholino pasiekia receptorius

Kodėl tai yra atsakymas

Neostigminas slopina acetilcholinesterazę nervo ir raumens jungtyje, todėl acetilcholinas veikia ilgiau ir gali veiksmingiau aktyvuoti likusius nikotininius receptorius.

Atsakymas

B · Slopina acetilcholinesterazę, todėl daugiau acetilcholino pasiekia receptorius
12.Farmakologija

Atsakymas: B · 50 L

Kodėl tai yra atsakymas

Vd = 500 mg ÷ 10 mg/L = 50 L. Tai artima bendram organizmo vandens kiekiui, todėl vaistas pasiskirsto už plazmos ribų, bet nėra gausiai kaupiamas audiniuose.

Atsakymas

B · 50 L
13.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemos

Atsakymas: B · APTL (arba anti-Xa aktyvumas)

Kodėl tai yra atsakymas

Nefrakcionuoto heparino infuzijos į veną poveikis kintamas, todėl dozė titruojama pagal APTL (ar anti-Xa aktyvumą) pagal paskirtą protokolą. Taip pat tikrinamas trombocitų skaičius, kad būtų aptikta heparino sukelta trombocitopenija. D-dimerai naudojami trombozei padėti atmesti, o ne gydymui stebėti.

Atsakymas

B · APTL (arba anti-Xa aktyvumas)
14.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemos

Atsakymas: A · Dullness to percussion on the affected side

Kodėl tai yra atsakymas

Blood in the pleural space gives a dull percussion note, whereas air gives hyper-resonance. In haemothorax the neck veins are often flat because of blood loss; in tension pneumothorax they are distended. A massive haemothorax needs a large chest drain, blood replacement and surgical review.

Atsakymas

A · Dullness to percussion on the affected side
15.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: nervų, endokrininė ir inkstų sistemos

Atsakymas: A · Glucose tablets or a small glass of fruit juice

Kodėl tai yra atsakymas

About 15–20 g of fast-acting carbohydrate, such as glucose tablets or juice, raises glucose quickly. Chocolate and milk contain fat, which slows absorption. Glucose is rechecked after about 15 minutes.

Atsakymas

A · Glucose tablets or a small glass of fruit juice
16.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: nervų, endokrininė ir inkstų sistemos

Atsakymas: D · Steroidai gali užmaskuoti karščiavimą, skausmą ir peritonizmą, paslėpdami komplikacijas

Kodėl tai yra atsakymas

Ilgalaikiai steroidai slopina karščiavimą, skausmą ir pilvo raumenų įtampą, todėl anastomozės nesandarumas, abscesas ar perforacija gali pasireikšti tik subtiliais požymiais, pvz., tachikardija. Slaugytojas turėtų atidžiai įvertinti ir anksti eskaluoti. Tokiems pacientams aplink operaciją taip pat reikia steroidų dangos, kad nebūtų antinksčių krizės.

Atsakymas

D · Steroidai gali užmaskuoti karščiavimą, skausmą ir peritonizmą, paslėpdami komplikacijas
17.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: virškinimo trakto, perioperacinė ir onkologinė

Atsakymas: C · Eat a normal, balanced diet and introduce foods gradually

Kodėl tai yra atsakymas

People with a colostomy can usually eat a normal diet. Foods are reintroduced gradually to see how each one affects gas, odour and output, and regular meals and fluids help.

Atsakymas

C · Eat a normal, balanced diet and introduce foods gradually
18.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: virškinimo trakto, perioperacinė ir onkologinė

Atsakymas: D · Epidurinę hematomą, kuriai reikia skubaus įvertinimo ir MRT

Kodėl tai yra atsakymas

Stiprėjantis motorinis silpnumas, nutirpimas, nugaros skausmas ar šlapimo pūslės funkcijos sutrikimas su epidurine nejautra ar po jos pašalinimo, ypač vartojant antikoaguliantus, gali rodyti epidurinę hematomą ar abscesą. Tai skubi būklė: reikia skubaus anesteziologo vertinimo ir MRT, prireikus – chirurginės dekompresijos, kad būtų išvengta negrįžtamo paralyžiaus.

Atsakymas

D · Epidurinę hematomą, kuriai reikia skubaus įvertinimo ir MRT
19.Akušerinė slauga

Atsakymas: A · Explain that this is an expected effect of iron

Kodėl tai yra atsakymas

Iron supplements commonly make stools dark green or black. This is harmless, unlike tarry stools with signs of bleeding such as dizziness.

Atsakymas

A · Explain that this is an expected effect of iron
20.Akušerinė slauga

Atsakymas: B · To check that it is complete and nothing is retained

Kodėl tai yra atsakymas

The placenta and membranes are inspected for completeness. Retained fragments prevent the uterus contracting and cause postpartum haemorrhage and infection. The number of cord vessels is also checked.

Atsakymas

B · To check that it is complete and nothing is retained
21.Pediatrinė slauga

Atsakymas: D · Clean intermittent catheterisation

Kodėl tai yra atsakymas

Damage to the spinal nerves causes a bladder that does not empty fully, risking infection and kidney damage. Clean intermittent catheterisation several times a day, taught to parents and later to the child, is the usual approach.

Atsakymas

D · Clean intermittent catheterisation
22.Pediatrinė slauga

Atsakymas: C · "After one treatment, I won't need to check her hair again."

Kodėl tai yra atsakymas

Many treatments do not kill all eggs, so a second application or repeated wet combing over about two weeks is usually needed, with checks afterwards. Checking family members and wet combing are correct.

Atsakymas

C · "After one treatment, I won't need to check her hair again."
23.Psichikos sveikatos slauga

Atsakymas: C · Frequent criticism, hostility and emotional over-involvement

Kodėl tai yra atsakymas

High expressed emotion, including criticism, hostility and over-involvement, is associated with relapse. Family psychoeducation and support can reduce it.

Atsakymas

C · Frequent criticism, hostility and emotional over-involvement
24.Psichikos sveikatos slauga

Atsakymas: A · Naltrexone blocks opioid analgesics, so pain relief needs to be planned differently

Kodėl tai yra atsakymas

Naltrexone blocks opioid receptors, so usual opioid doses may not work, and attempts to overcome the block with high doses can be dangerous. The team needs to know so that analgesia can be planned safely.

Atsakymas

A · Naltrexone blocks opioid analgesics, so pain relief needs to be planned differently
25.Slaugos matematika ir vienetų konvertavimas

Atsakymas: 10:45

24 valandų laikrodis: nuo 13 val. (1 PM) pridėkite 12 prie valandos (3:45 PM = 15:45). Nuo vidurnakčio iki 12:59 AM yra 00:00–00:59, o 12:00–12:59 PM lieka 12:00–12:59. Grįžtant atimkite 12 iš 13–23 valandų ir pridėkite PM; 00 valanda tampa 12 AM. Laiką per vidurnaktį skaičiuokite dviem dalimis: iki 24:00 (00:00), paskui nuo 00:00.

Paverskite valandą

10 AM → 10

Atsakymas

10:45

Atsakymas

10:45
26.Slaugos matematika ir vienetų konvertavimas

Atsakymas: V = 292,5 mL

Buitiniai matai ir svoris: slaugos egzaminuose naudojami suapvalinti atitikmenys: 1 arbatinis šaukštelis (tsp) = 5 mL, 1 valgomasis šaukštas (tbsp) = 15 mL = 3 tsp, 1 skysčio uncija (fl oz) = 30 mL = 2 tbsp, o 1 puodelis = 8 fl oz = 240 mL. Svoriui 1 kg = 2,2 lb ir 1 lb = 16 oz; ilgiui 1 colis = 2,54 cm. Sudarykite perskaičiavimą taip, kad nereikalingas vienetas išsiredukuotų.

Kiekviena eilutė mL

1½ fl oz = 1,5·30 = 45 mL
1 puodelis = 1·240 = 240 mL
1½ tsp = 1,5·5 = 7,5 mL

Sudėtis

V = 45 + 240 + 7,5 = 292,5 mL

Atsakymas

V = 292,5 mL
27.Dozių skaičiavimas

Atsakymas: D = 125 mg

Dozės skaičiavimas: skirtinas kiekis lygus paskirtai dozei, padalytai iš turimo preparato stiprumo, padaugintai iš kiekio, kuriame tas stiprumas yra: kiekis = (paskirta dozė/stiprumas) × tūris. Visada suvienodinkite vienetus (pirmiausia g paverskite mg, mg – mcg) ir patikrinkite, ar atsakymas logiškas.

Iš viso per parą

20·25 = 500 mg

Vienai dozei

D = 500/4 = 125 mg

Atsakymas

D = 125 mg
28.Dozių skaičiavimas

Atsakymas: R = 16 mL/h

Dozės skaičiavimas: skirtinas kiekis lygus paskirtai dozei, padalytai iš turimo preparato stiprumo, padaugintai iš kiekio, kuriame tas stiprumas yra: kiekis = (paskirta dozė/stiprumas) × tūris. Visada suvienodinkite vienetus (pirmiausia g paverskite mg, mg – mcg) ir patikrinkite, ar atsakymas logiškas.

Koncentracija

25000/500 = 50 vnt./mL

Pompos greitis

R = 800/50 = 16 mL/h

Atsakymas

R = 16 mL/h
29.Intraveninių infuzijų greitis

Atsakymas: V = 400 mL

Infusion rates: a pump is set in mL/h = volume/time in hours. A gravity drip is counted in drops per minute: gtt/min = volume (mL) × drop factor (gtt/mL)/time (min). The drop factor is printed on the tubing package: macrodrip sets deliver 10, 15 or 20 gtt/mL (blood sets often 10 gtt/mL in the US, 15 in the UK) and microdrip sets 60 gtt/mL. Always use the drop factor the question or package gives.

Greitis mL/h

50·60/15 = 200 mL/h

Tūris

V = 200·2 = 400 mL

Atsakymas

V = 400 mL
30.Intraveninių infuzijų greitis

Atsakymas: D = 75 mg/h

Infuzijos greitis: pompa nustatoma mL/h = tūris/laikas valandomis. Gravitacinė lašelinė skaičiuojama lašais per minutę: gtt/min = tūris (mL) × lašų koeficientas (gtt/mL)/laikas (min). Lašų koeficientas nurodytas ant infuzinės sistemos pakuotės: makrolašų sistemos duoda 10, 15 arba 20 gtt/mL (kraujo sistemos JAV dažnai 10 gtt/mL, JK 15), o mikrolašų sistemos 60 gtt/mL. Visada naudokite lašų koeficientą, nurodytą klausime arba ant pakuotės.

Koncentracija

500/100 = 5 mg/mL

Dozavimo greitis

D = 5·15 = 75 mg/h

Atsakymas

D = 75 mg/h
31.Infuziniai tirpalai ir skysčių balansas

Atsakymas: U = 0,84 mL/kg/h

Suvartoti ir išskirti skysčiai: suvartotiems priskiriama viskas, kas patenka į organizmą (geriami skysčiai, intraveninės infuzijos, intraveniniai vaistai ir praplovimai, maitinimas per zondą); ledo gabalėliai skaičiuojami kaip pusė jų tūrio. Išskirtiems priskiriamas šlapimas, drenų išskyros, vėmalai ir kiti netekimai. Balansas = visi suvartoti − visi išskirti skysčiai; neigiamas balansas reiškia grynąjį netekimą. Skaičiai skirti tik praktikai; prie paciento lovos visada vadovaukitės vietiniais protokolais, o didelės rizikos dozes tegul dar kartą patikrina kitas specialistas.

Iš viso šlapimo

150 + 275 + 300 = 725 mL

Kilogramui per valandą

U = 725/(108·8) = 0,8391 ≈ 0,84 mL/kg/h

Atsakymas

U = 0,84 mL/kg/h
32.Infuziniai tirpalai ir skysčių balansas

Atsakymas: t = 2,9 h

Infuzijos trukmė: laikas (h) = infuzuotinas tūris (mL)/greitis (mL/h); naudokite maišelyje dar likusį tūrį, o ne maišelio dydį. Sulašintas tūris = greitis × laikas. Dešimtaines valandas į valandas ir minutes perskaičiuokite padaugindami dalį iš 60 (0,5 h = 30 min, o ne 50 min). Skaičiai skirti tik praktikai; prie paciento lovos visada vadovaukitės vietiniais protokolais, o didelės rizikos dozes tegul dar kartą patikrina kitas specialistas.

Likęs tūris

1000 − 650 = 350 mL

Laikas

t = 350/120 = 2,917 ≈ 2,9 h

Atsakymas

t = 2,9 h

Tai maždaug 2 h 55 min, todėl maišelis ištuštės apie 11:25.

33.Klinikinio vertinimo skalės

Atsakymas: MFS = 110

Morse griuvimų skalė: šeši punktai. Griuvimų anamnezė: ne 0, taip 25. Antrinė diagnozė: ne 0, taip 15. Judėjimo priemonė: nėra, lovos režimas ar slaugytojos pagalba 0; ramentai, lazda ar vaikštynė 15; laikosi už baldų 30. IV terapija arba fiziologinio tirpalo kateterio fiksatorius: ne 0, taip 20. Eisena: normali, lovos režimas ar neįgaliojo vežimėlis 0; silpna 10; sutrikusi 20. Psichikos būklė: žino savo ribas 0; pervertina arba pamiršta ribas 15. Suma svyruoja nuo 0 iki 125. Rizikos ribos ligoninėse skiriasi; dažnai naudojama: 0–24 maža, 25–44 vidutinė ir 45 ar daugiau didelė.

Įvertinkite kiekvieną punktą

griuvimų anamnezė per pastaruosius 3 mėnesius: taip → 25
antrinė diagnozė: taip → 15
judėjimo priemonė: įsitvėrusi į baldus → 30
IV terapija arba fiziologinio tirpalo kateterio fiksatorius: taip → 20
eisena: sutrikusi → 20
psichikos būklė: žino savo ribas → 0

Sudėtis

Morse suma = 25 + 15 + 30 + 20 + 20 + 0 = 110

Atsakymas

MFS = 110
34.Klinikinio vertinimo skalės

Atsakymas: žemas

Apgar skalė: penki požymiai, kurių kiekvienas vertinamas 0, 1 ar 2 balais, tikrinami 1 ir 5 minutę po gimimo. Išvaizda (spalva): mėlyna ar išblyškusi 0, rausvas kūnas su mėlynomis galūnėmis 1, rausva visur 2. Pulsas: nėra 0, mažiau nei 100/min. 1, 100/min. ar daugiau 2. Reakcija į dirginimą (refleksinis jautrumas): nėra 0, grimasa 1, verksmas, kosulys ar čiaudulys 2. Aktyvumas (tonusas): suglebęs 0, šiek tiek lenkia 1, aktyvūs judesiai 2. Kvėpavimas: nėra 0, lėtas ar nereguliarus su silpnu verksmu 1, geras su stipriu verksmu 2. Suma 7–10 nuramina, 4–6 vidutiniškai nenormali ir 0–3 žema.

Įvertinkite kiekvieną požymį

Išvaizda: rausvas kūnas su mėlynomis rankomis ir kojomis → 1
Pulsas: 60/min → 1
Reakcija į dirginimą: reakcijos į dirginimą nėra → 0
Aktyvumas: suglebusios galūnės be raumenų tonuso → 0
Kvėpavimas: lėtas, nereguliarus kvėpavimas su silpnu verksmu → 1

Sudėtis

APGAR = 1 + 1 + 0 + 0 + 1 = 3

Interpretacija

3 → žemas

Atsakymas

žemas

Jei 5 minutę balas mažesnis nei 7, jis paprastai kartojamas kas 5 minutes iki 20 minučių.

Tai savarankiška mokymosi medžiaga. ExamProblems nėra susijusi su šį egzaminą organizuojančia institucija ir jos nėra patvirtinta, o egzamino pavadinimas naudojamas tik turiniui apibūdinti. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® yra the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN) prekių ženklai; ši organizacija nėra susijusi su ExamProblems, jo neremia ir neatsako už jo tikslumą.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-pn-practice-questions