NCLEX-PN tipo bandomieji klausimai (LPN/LVN): pasiruošimo paketas

Formulių lapai, pagrindiniai kiekvienos temos metodų žingsniai ir 34 uždavinių, o pilni sprendimai pateikti gale.

Nauji uždaviniaiAtgal į kursą

Spausdinimo lange pasirinkite „Išsaugoti kaip PDF“, kad nuosavą kopiją išsaugotumėte savo įrenginyje.

1Formulės ir metodai

Infekcijų kontrolė ir pacientų sauga

Metodas

  1. Pradėkite nuo standartinių atsargumo priemonių kiekvienam pacientui: rankų higiena, asmeninės apsaugos priemonės numatomai ekspozicijai, saugūs aštrūs daiktai.
  2. Pridėkite atsargumo priemones pagal plitimo kelią: kontaktinė (chalatas, pirštinės), lašelinė (chirurginė kaukė), oro (N95, neigiamo slėgio kambarys).
  3. Steriliems daiktams išlaikykite sterilumą: jei abejojate, jis nesterilus; pakeiskite, niekada nenuvalykite.
  4. Užkirskite kelią žalai aplinkoje: griuvimų prevencija, suvaržymai tik kaip paskutinė priemonė, RACE ir PASS gaisro atveju.
  5. Patikrinkite vaistų skyrimo teises, du identifikatorius ir papildomas apsaugos priemones didelės rizikos vaistams; praneškite apie klaidas ir vos nepasitaikiusius atvejus.

Prioritetų nustatymas ir delegavimas

Metodas

  1. Paklauskite, kas pacientui pakenks greičiausiai, jei nieko nedarysite.
  2. Taikykite ABC (C-A-B per širdies sustojimą), tada Maslow: fiziologiniai poreikiai pirma saugumo, saugumas pirma psichologinių poreikių.
  3. Palyginkite galimybes: ūmus prieš lėtinį, nestabilus prieš stabilų, netikėtas prieš tikėtiną, sisteminis prieš vietinį, ir kiekvieną požymį palyginkite su paciento pradiniu lygiu.
  4. Vertinkite prieš veikdami, nebent tai neatidėliotinas atvejis; tada rinkitės žingsnį, nuo kurio priklauso kiti.
  5. Delegavimui patikrinkite penkias teises: užduotis, aplinkybės, asmuo, nurodymai ir priežiūra. Vertinimas, mokymas ir įvertinimas lieka registruotai slaugytojai (RN).

Laboratorinės reikšmės ir elektrolitai

Metodas

  1. Palyginkite vertę su paties laboratorijos nustatytu referenciniu intervalu, tada su paciento pradiniu lygiu ir kitimu.
  2. Patikrinkite mėginį: hemolizė, vėlavimas ar kraujas, paimtas šalia IV, gali duoti klaidingus rezultatus.
  3. Susiekite vertę su tipiniais požymiais ir ją sukeliančiais vaistais bei būklėmis.
  4. Ieškokite sąveikų: mažas kalio ar magnio kiekis didina digoksino toksiškumą; dehidratacija didina ličio koncentraciją.
  5. Veikite pacientui: įvertinkite, sulaikykite vaistą, jei koncentracija nesaugi, kritines vertes perskaitykite atgal ir informuokite gydytoją.

Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemos

Metodas

  1. Įvardykite problemą: siurblio nepakankamumas, užsikimšusi arterija, ritmas, krešulys, kvėpavimo takų susiaurėjimas, infekcija ar prietaiso problema.
  2. Pirmiausia patikrinkite pavojaus požymius: hipoksiją, hipotenziją, krūtinės skausmą, naują sumišimą, šaltą kojos be pulso.
  3. Deguonį priderinkite pacientui: 94–98 % daugumai, 88–92 % tiems, kuriems kyla CO₂ susilaikymo rizika.
  4. Kiekvieną vaistą susiekite su jo tyrimu ir rizika: varfarinas ir INR, heparinas ir aPTT bei trombocitai, diuretikai ir kalis.
  5. Pasirinkite saugų pirmąjį veiksmą, tada eskaluokite ir vertinkite iš naujo.

Vidaus ligų ir chirurginė slauga: nervų, endokrininė ir inkstų sistemos

Metodas

  1. Pasitikrinkite gliukozę kiekvienam pacientui su nauju sumišimu, silpnumu ar traukuliais.
  2. Sąmonės lygį naudokite kaip ankstyviausią smegenų sutrikimo įspėjimą; vyzdžiai ir Cushing triada pasirodo vėlai.
  3. Diabeto nelaimėse atskirkite DKA (ketonai, acidozė) nuo HHS (labai didelis osmoliališkumas, dehidratacija); pirmiausia skirkite skysčių.
  4. Natrio ir vandens atveju nuspręskite, ar ADH yra per daug (SIADH), ar trūksta (DI), ir lėtinius pokyčius koreguokite lėtai.
  5. Inkstų problemų atveju priežastį priskirkite prerenalinei, vidinei ar postrenalinei ir stebėkite kalį bei skysčius.

Vidaus ligų ir chirurginė slauga: virškinimo trakto, perioperacinė ir onkologinė

Metodas

  1. Paklauskite, kas galėtų būti paslėpta: vidinis kraujavimas, infekcija be karščiavimo, hipoventiliacija esant normaliam SpO₂.
  2. Komplikacijas siaurinkite pagal laiką po operacijos: kraujavimas per valandas, krūtinės ląstos problemos per dienas, žaizdos ir nutekėjimo problemos vėliau.
  3. Skausmo atveju vertinkite, gydykite daugiamode analgezija, vertinkite iš naujo ir kiekvieno opioido metu stebėkite sedaciją.
  4. Onkologiniams pacientams bet kokią ligą nadyro metu laikykite neutropeniniu sepsiu ir žinokite onkologines skubias būkles.
  5. Nudegimų atveju skaičiuokite tik dalinio ir viso storio plotus, Parkland laikrodį paleiskite nuo nudegimo laiko ir titruokite pagal šlapimo išskyrimą.

Akušerinė slauga

Metodas

  1. Nustatykite moters padėtį laike: nėštumo savaitės, gimdymo tarpsnis ar diena po gimdymo, ir nuspręskite, kas tuo metu yra norma.
  2. Ieškokite pavojuje esančio paciento: motinos, vaisiaus ar naujagimio, o gal kelių iš jų.
  3. Susiekite požymį su priežastimi: VEAL CHOP deceleracijoms, keturi T kraujavimui, BUBBLE-HE po gimdymo.
  4. Pirmiausia rinkitės veiksmą, gerinantį kraujotaką ir deguonies patekimą (gulėjimas ant šono, oksitocino nutraukimas, gimdos dugno masažas), tada kvieskite pagalbą.

Pediatrinė slauga

Metodas

  1. Pirmiausia atkreipkite dėmesį į vaiko amžių: nuo jo priklauso gyvybinių rodiklių normos, raidos etapai ir tinkama skausmo skalė.
  2. Įvertinkite kvėpavimo takus, kvėpavimą ir kraujotaką, prisiminkite, kad vaikai kompensuoja, o paskui greitai blogėja.
  3. Pritaikykite veiksmą raidos etapui ir įtraukite šeimą.
  4. Patikrinkite, ar atsakymas saugus vaikui: dozė pagal svorį, jokio aspirino virusinės ligos metu, jokio kodeino jaunesniems nei 12 metų.

Psichikos sveikatos slauga

Metodas

  1. Nuspręskite, ar yra tiesioginis pavojus: savižudybė, smurtas, vaistų sukeltas neatidėliotinas atvejis ar somatinė liga.
  2. Pirmiausia imkitės saugumo veiksmų: stebėkite, pašalinkite priemones, nuraminkite, nutraukite žalingą vaistą, kvieskite pagalbą.
  3. Rinkitės terapinį atsaką: pripažinkite jausmus, pateikite tikrovę, venkite klaidingo raminimo ir klausimų „kodėl“.
  4. Gerbkite teises: mažiausiai varžanti galimybė, sutikimas ir konfidencialumas su jo ribomis.

Slaugos matematika ir vienetų konvertavimas

Metriniai žingsniai
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Svoris ir ilgis
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Buitiniai matai
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Temperatūra
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
24 valandų laikrodis
PM valandos 1–11: pridėkite 12; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Dozavimo greitis
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Laboratoriniai koeficientai
gliukozė 1 mmol/L = 18 mg/dL; kreatininas 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Metodas

  1. Užrašykite duotą dydį su jo vienetu ir norimą vienetą.
  2. Pasirinkite atitikmenį: 1000 tarp kg, g, mg ir mcg arba L ir mL; 1 kg = 2,2 lb; 1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 240 mL.
  3. Užrašykite trupmena taip, kad nereikalingas vienetas išsiredukuotų; greičiui naudokite po vieną trupmeną kiekvienam besikeičiančiam vienetui.
  4. Patikrinkite kryptį: mažesnis vienetas duoda didesnį skaičių.
  5. Apvalinkite tik galutinį atsakymą, klausime nurodytu tikslumu.

Dozių skaičiavimas

Dozė pagal koncentraciją
tūris = dozė / koncentracija
Dozė pagal kūno masę
dozė = mg/kg × kūno masė
Tabletės
skaičius = dozė / dozė tabletėje
Vienetai
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Metodas

  1. Paskirtą dozę ir turimo vaisto stiprumą išreikškite tais pačiais vienetais.
  2. Naudokite formulę „paskirta / turima × kiekis“: (D/H) × Q.
  3. Dozėms pagal kūno masę pirmiausia padauginkite iš masės kilogramais, tada paros dozę padalykite iš dozių skaičiaus.
  4. Pirmiausia įvertinkite apytiksliai ir patikrinkite, ar atsakymas tikėtinas.

Intraveninių infuzijų greitis

Pompos greitis
mL/h = volume (mL)/time (h)
Lašėjimo greitis
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Infuzijos trukmė
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Metodas

  1. Pompos greitis mL/h: tūris, padalytas iš laiko valandomis.
  2. Lašėjimo greitis lašais/min: tūris × lašų faktorius, padalytas iš laiko minutėmis.
  3. Likusiam laikui: likęs tūris, padalytas iš greičio.
  4. Apvalinkite taip, kaip reikalauja uždavinys arba įranga.

Infuziniai tirpalai ir skysčių balansas

Holliday–Segar per valandą
4 mL/kg (pirmiesiems 10 kg) + 2 mL/kg (kitiems 10 kg) + 1 mL/kg (kiekvienam kg virš 20)
Holliday–Segar per parą
100 / 50 / 20 mL/kg tiems patiems intervalams
Skysčių balansas
suvartota − išskirta
Ledo gabalėliai
skaičiuojami kaip pusė jų tūrio
Diurezė
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Infuzijos trukmė
laikas (h) = likęs tūris (mL) / greitis (mL/h)
Sulašintas tūris
mL = greitis × laikas

Klinikinio vertinimo skalės

Glazgo komos skalė
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
APGAR
5 požymiai × 0–2 = 0–10; 7–10 nuramina, 4–6 vidutiniškai nenormalu, 0–3 žema
Braden skalė
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 rizika
Morse griuvimų skalė
griuvimai 25, diagnozė 15, priemonė 15/30, IV 20, eisena 10/20, psichikos būklė 15
NEWS2 rizika
0–4 maža; pavienis 3 maža–vidutinė; 5–6 vidutinė; ≥ 7 didelė
Vidutinis arterinis spaudimas
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Pulsinis spaudimas ir šoko indeksas
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Kūno masės indeksas
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Metodas

  1. Raskite klausime naudojamą vertinimo lentelę ir jos ribas (GCS 3–15, Apgar 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Įvertinkite kiekvieną punktą atskirai, suderindami aprašymą su jo lygiu.
  3. Sudėkite punktų balus ir patikrinkite, ar suma patenka į intervalą.
  4. Taikykite ribas: NEWS2 atveju taip pat ieškokite bet kurio vieno rodiklio, įvertinto 3.
  5. Išvestinėms vertėms naudokite MAP = (SKS + 2·DKS)/3, PP = SKS − DKS, SI = pulsas/SKS ir KMI = kg/m².

2Uždaviniai

1.Slaugos pagrindaiVidutinis

A patient tells the nurse about abuse and asks them to keep it a secret. What should the nurse say?

  1. AThat they promise to keep it secret, so the patient keeps trusting them
  2. BThat they cannot listen to this and the patient should tell a doctor
  3. CThat they will tell everyone on the ward so the patient is safe
  4. DThat they cannot promise secrecy if someone is at risk of harm
2.Slaugos pagrindaiSunkus

Why must a needlestick injury be reported straight away rather than at the end of the shift?

  1. AReporting late means the nurse has to pay for the tests
  2. BPost-exposure prophylaxis works best when it is started as soon as possible
  3. CThe injury must be documented within ten minutes for the report to be valid
  4. DThe source patient will be discharged soon
3.Infekcijų kontrolė ir pacientų saugaVidutinis

Which practice reduces back strain when a nurse moves a patient or heavy object?

  1. AHold the load at arm’s length to keep it steady
  2. BBend at the waist and keep both knees straight
  3. CKeep the load close to the body and avoid twisting
  4. DStand with the feet close together for balance
4.Infekcijų kontrolė ir pacientų saugaSunkus

A nurse finds that a patient has been taking their own sleeping pills from a bedside drawer while also receiving a hypnotic from the ward. What should the nurse do?

  1. AStop giving the hospital hypnotic without telling the provider or the pharmacy
  2. BLet the patient keep them, since they are the patient’s own
  3. CSecure the home medication per policy and inform the provider
  4. DThrow the patient’s pills away in the bin
5.Prioritetų nustatymas ir delegavimasVidutinis

Atliekant START triažą masinės nelaimės vietoje, auka paprašyta gali nueiti į nurodytą zoną. Kokia kategorija jai suteikiama?

  1. AJuoda (tikėtina mirtis)
  2. BŽalia (lengva)
  3. CRaudona (neatidėliotina)
  4. DGeltona (atidėtina)
6.Prioritetų nustatymas ir delegavimasSunkus

Which nursing approach may raise intracranial pressure in a patient with a head injury?

  1. ADoing suctioning, turning and bathing all at the same time
  2. BKeeping the head in line with the body
  3. CSpacing out care with rest periods in between activities
  4. DKeeping the room calm and quiet
7.Klinikinė slaugaVidutinis

Why are patients encouraged to use an incentive spirometer after abdominal surgery?

  1. ATo measure their lung function so the result can go in the discharge letter
  2. BTo lower their heart rate before mobilising
  3. CTo encourage deep breaths that prevent atelectasis and chest infection
  4. DTo strengthen the abdominal muscles around the wound
8.Klinikinė slaugaSunkus

A patient with a confirmed pulmonary embolism is started on anticoagulation. Which statement best explains its purpose?

  1. AIt thins the blood so that the lungs absorb more oxygen
  2. BIt dissolves the clot completely within minutes of the first dose being given
  3. CIt is mainly given to lower the blood pressure
  4. DIt stops the clot growing and prevents new clots while the body breaks it down
9.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitaiVidutinis

A patient with HIV on antiretroviral therapy has an undetectable viral load. What does this mean?

  1. AThe treatment can now be stopped without any risk
  2. BThe treatment is suppressing the virus very well
  3. CThe CD4 count must now be dangerously low too
  4. DThe virus has been completely cured and removed
10.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitaiSunkus

Pacientui, sergančiam diabetine ketoacidoze, kalis yra 3,0 mEq/L prieš pradedant insulino infuziją. Ko turėtų tikėtis slaugytojas?

  1. ASkysčiai nutraukiami, kol kalis bus normalus
  2. BPirmiausia papildomas kalis, o insulinas atidedamas, kol koncentracija taps saugi pagal protokolą
  3. CInsulinas pradedamas nedelsiant didesniu greičiu
  4. DKalis nepapildomas, nes insulinas jį padidins
11.FarmakologijaVidutinis

A patient with a fentanyl patch is given home-care advice. Which instruction is correct?

  1. AThrow used patches loose into the household bin with the packaging
  2. BApply each new patch over the same skin area
  3. CAvoid heating pads, hot baths and saunas over or near the patch
  4. DCut the patch in half if the pain is mild
12.FarmakologijaSunkus

Kodėl ilgai veikiančius nitratus vartojantiems pacientams patariama kasdien turėti kelių valandų laikotarpį be nitratų?

  1. AKad nitratai nesikauptų riebaliniame audinyje
  2. BKad kepenys atsigautų po toksinio poveikio
  3. CKad sumažėtų kraujavimo rizika
  4. DKad būtų išvengta tolerancijos nitratui
13.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemosVidutinis

Pacientui, sergančiam širdies nepakankamumu, kartu su AKF inhibitoriumi pradedamas skirti spironolaktonas. Kurį kraujo rodiklį reikia atidžiai stebėti?

  1. AGliukozę, nes abu vaistai gali sukelti hipoglikemiją
  2. BKalį, nes abu vaistai gali jį didinti
  3. CKalcį, nes abu vaistai gali jį mažinti
  4. DHemoglobiną, nes abu vaistai gali sukelti kraujavimą
14.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemosSunkus

Praėjus keturioms valandoms po PKI per šlaunies arteriją, kirkšnies tvarstis permirkęs krauju ir auga tvirtas patinimas. Koks neatidėliotinas veiksmas?

  1. ANuimti tvarstį ir palikti vietą atvirą orui
  2. BPadidinti heparino infuzijos greitį, kad vietoje nesusidarytų krešulys
  3. CPadėti pacientui atsisėsti ir nueiti į tualetą pasišlapinti
  4. DTvirtai spausti tuoj virš punkcijos vietos ir kviesti pagalbą
15.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: nervų, endokrininė ir inkstų sistemosVidutinis

Apie kokį šalutinį poveikį reikėtų pamokyti pacientą, ilgai vartojantį fenitoiną?

  1. ADantenų hiperplaziją, todėl svarbi gera burnos higiena
  2. BLaipsnišką, negrįžtamą klausos netekimą
  3. CPlaukų slinkimą ant galvos beveik visiems pacientams
  4. DSvorio kritimą ir netoleravimą šilumos
16.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: nervų, endokrininė ir inkstų sistemosSunkus

A patient with Guillain–Barré syndrome has a blood pressure that swings between 80/50 and 190/100 mmHg and a heart rate that changes suddenly. What does this suggest?

  1. AAnxiety that will settle with reassurance alone
  2. BA faulty blood pressure cuff that should be replaced and the readings ignored
  3. CAutonomic dysfunction, which needs continuous cardiac monitoring
  4. DA drug reaction that means all medicines must stop
17.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: virškinimo trakto, perioperacinė ir onkologinėVidutinis

How should a patient use an incentive spirometer after surgery?

  1. ABlow out as hard and as fast as possible
  2. BUse it once a day, just before going to sleep at night
  3. CBreathe quickly in and out ten times in a row
  4. DBreathe in slowly and deeply, then hold briefly
18.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: virškinimo trakto, perioperacinė ir onkologinėSunkus

Pacientui, sergančiam žarnų nepraeinamumu, atsiranda pastovus stiprus skausmas (nebe dieglių pobūdžio), karščiavimas, širdies susitraukimų dažnis 120/min., kietas, skausmingas pilvas. Ką tai rodo?

  1. AObstrukcija išsisprendžia, nes žarna pradeda judėti
  2. BStrangulaciją ar perforaciją, kuriai reikia skubaus chirurgo vertinimo
  3. CNormalią eigą, kuriai reikia tik reguliaraus paprasto nuskausminimo
  4. DVidurių užkietėjimą, gydytiną stimuliuojamuoju vidurius laisvinančiu vaistu
19.Akušerinė slaugaVidutinis

A woman at 39 weeks with a healthy pregnancy asks about walking in early labour. What is the best advice?

  1. AShe must stay in bed on her back for the whole labour
  2. BWalking and upright positions can help progress
  3. CUpright positions always make labour slower
  4. DWalking will cause the cord to prolapse
20.Akušerinė slaugaSunkus

A labouring woman has had an epidural for 3 hours. The fundus is displaced and a bulge is seen above the pubic bone. What should the nurse do?

  1. AStart an oxytocin infusion
  2. BPrepare her for an emergency caesarean
  3. CIncrease the rate of the epidural
  4. DCheck for bladder distension and empty the bladder
21.Pediatrinė slaugaVidutinis

A child with a known peanut allergy is starting school. What is the most important step?

  1. AA written allergy action plan, with in-date auto-injectors and trained staff
  2. BAllowing the child to eat only foods brought by classmates
  3. CAsking the child to tell the teachers if she feels unwell
  4. DKeeping the auto-injector at home, so that it cannot be lost or misused by other children
22.Pediatrinė slaugaSunkus

Kuris viduriuojančio kūdikio radinys rodo sunkiausią dehidrataciją?

  1. ANežymiai sumažėjęs apetitas
  2. BLetargija, 4 sekundžių kapiliarų prisipildymas ir 10 valandų nebuvusios šlapios sauskelnės
  3. CNormalus momenėlis, drėgnos gleivinės ir 4 šiandien šlapios sauskelnės
  4. DŠiek tiek sausos lūpos ir troškulys
23.Psichikos sveikatos slaugaVidutinis

A student avoids eating in the canteen and speaking in seminars because she fears others will judge her or see her blush. Which disorder does this suggest?

  1. AAgoraphobia
  2. BGeneralised anxiety disorder
  3. CSocial anxiety disorder
  4. DObsessive-compulsive disorder
24.Psichikos sveikatos slaugaSunkus

After her house burned down, a woman developed delusions and disorganised speech. Ten days later the symptoms have gone completely and she is back to normal. Which diagnosis best fits?

  1. ASchizophreniform disorder
  2. BDelusional disorder
  3. CSchizophrenia
  4. DBrief psychotic disorder
25.Slaugos matematika ir vienetų konvertavimasVidutinis
4 ft 7 in1 ft = 12 in1 in = 2,54 cmh = ? cm

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Paciento ūgis yra 4 ft 7 in. Naudodami 1 ft = 12 in ir 1 in = 2,54 cm, raskite ūgį h centimetrais, suapvalinę iki sveikų centimetrų.

4 ft 7 in1 ft = 12 in1 in = 2,54 cm
h = cm
26.Slaugos matematika ir vienetų konvertavimasSunkus
00:0020:5004:20t = ?

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Infuzija prasideda 20:50 ir baigiasi 04:20 kitą rytą (24 valandų laikrodis). Kiek minučių t ji truko?

20:5004:20
t = min
27.Dozių skaičiavimasVidutinis
1:1000ampulėV = ? mL

Epinefrino (adrenalino) ampulės etiketėje nurodyta 1:1000 (1 mg/mL). Paskirta 0,3 mg IM esant anafilaksijai. Kokį tūrį V įtrauksite į švirkštą?

1:10000,3 mg
V = mL
28.Dozių skaičiavimasSunkus
125 mg/5 mLV = ? mL

8 kg sveriančiam vaikui paskirta 15 mg/kg vienai dozei geriamosios suspensijos, kurios 5 mL yra 125 mg. Kokį tūrį V duosite?

8 kg15 mg/kg125 mg/5 mL
V = mL
29.Intraveninių infuzijų greitisVidutinis
500 mL15 gtt/mL6 h? gtt/min

Sulašinkite 500 mL per 6 valandų sistema, kurios koeficientas 15 lašai/mL. Raskite lašėjimo greitį R lašais per minutę. Apvalinkite iki artimiausio sveikojo skaičiaus.

500 mL6 h15 gtt/mL
R = gtt/min
30.Intraveninių infuzijų greitisSunkus
250 mg250 mL20 mL/h? mg/h

Maišelyje yra 250 mg vaisto 250 mL, jis laša 20 mL/h greičiu. Kiek miligramų per valandą D gauna pacientas?

250 mg/250 mL20 mL/h
D = mg/h
31.Infuziniai tirpalai ir skysčių balansasVidutinis
SuvartotaIšskirta12 valandų pamainaželė120 mLsultys100 mLledo gabalėliai100 mLIntraveninė infuzija80 mL/h × 12 hintraveninis antibiotikas2 × 100 mLšlapimas350 mLšlapimas250 mLžaizdos drenas100 mLvėmalai100 mL

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Lape pateikti paciento suvartoti ir išskirti skysčiai per vieną 12 valandų pamainą. Intraveninė infuzija visą pamainą buvo lašinama nurodytu greičiu. Raskite visą suvartotų skysčių kiekį I mL. Ledo gabalėlius skaičiuokite kaip pusę jų tūrio.

želė: 120 mLsultys: 100 mLledo gabalėliai: 100 mLIntraveninė infuzija: 80 mL/h × 12 hintraveninis antibiotikas: 2 × 100 mL
I = mL
32.Infuziniai tirpalai ir skysčių balansasSunkus
1000 mL→ 60 mL/hpradžia 10:30tiš viso​ = ? h80 mL/h × 3 h

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). 1000 mL infuzija pradedama 10:30 80 mL/h greičiu. Po 3 valandų greitis pakeičiamas į 60 mL/h ir daugiau nebekeičiamas. Po kiek valandų t nuo pradžios maišelis ištuštės? Apvalinkite iki vieno skaitmens po kablelio.

1000 mL80 mL/h · 3 h60 mL/h
t = h
33.Klinikinio vertinimo skalėsVidutinis
S? / 4+M? / 4+A? / 4+Mob? / 4+N? / 4+F? / 3Σ?

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Mokomasis pacientas vertinamas pagal Braden skalę: jutiminis suvokimas: visiškai ribotas; drėgmė: labai drėgna; aktyvumas: prikaustytas prie lovos; judrumas: šiek tiek ribotas; mityba: tikriausiai nepakankama; trintis ir šlytis: galima problema. Raskite Braden sumą B.

6–23
B =
34.Klinikinio vertinimo skalėsSunkus
nuraminavidutiniškai nenormalužemas

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Praėjus 1 minutei po gimimo, pratybų naujagimio būklė: mėlyna ar išblyškusi oda visur, širdies plakimo nėra, reakcijos į dirginimą nėra, suglebusios galūnės be raumenų tonuso ir kvėpavimo nėra. Apskaičiuokite Apgar balą ir spustelėkite, kaip jis interpretuojamas.

  1. 1nuramina
  2. 2vidutiniškai nenormalu
  3. 3žemas

3Tirpalai

1.Slaugos pagrindai

Atsakymas: D · That they cannot promise secrecy if someone is at risk of harm

Kodėl tai yra atsakymas

Nurses must not promise secrecy when there is a risk of harm. They listen, stay calm, explain what will happen, record the disclosure and follow safeguarding procedures.

Atsakymas

D · That they cannot promise secrecy if someone is at risk of harm
2.Slaugos pagrindai

Atsakymas: B · Post-exposure prophylaxis works best when it is started as soon as possible

Kodėl tai yra atsakymas

After a high-risk exposure, for example to HIV or hepatitis B, preventive treatment is most effective when started early. Prompt reporting also allows the source patient to be assessed.

Atsakymas

B · Post-exposure prophylaxis works best when it is started as soon as possible
3.Infekcijų kontrolė ir pacientų sauga

Atsakymas: C · Keep the load close to the body and avoid twisting

Kodėl tai yra atsakymas

Good body mechanics include a wide base of support, bending at the hips and knees, keeping the load close and turning with the feet instead of twisting the spine. Lifting aids are used whenever possible.

Atsakymas

C · Keep the load close to the body and avoid twisting
4.Infekcijų kontrolė ir pacientų sauga

Atsakymas: C · Secure the home medication per policy and inform the provider

Kodėl tai yra atsakymas

Unrecorded home medicines can lead to duplicate doses, interactions and falls. They are stored or sent home according to policy, and the provider is told so the treatment plan can be reviewed.

Atsakymas

C · Secure the home medication per policy and inform the provider
5.Prioritetų nustatymas ir delegavimas

Atsakymas: B · Žalia (lengva)

Kodėl tai yra atsakymas

Aukos, galinčios vaikščioti, žymimos žaliai ir nukreipiamos pirmiausia. Jos įvertinamos vėliau, nes kai kurių sužalojimai gali blogėti.

Atsakymas

B · Žalia (lengva)
6.Prioritetų nustatymas ir delegavimas

Atsakymas: A · Doing suctioning, turning and bathing all at the same time

Kodėl tai yra atsakymas

Clustering several stimulating activities can cause a sustained rise in intracranial pressure. Spacing care, keeping the neck straight and a calm environment help keep it down.

Atsakymas

A · Doing suctioning, turning and bathing all at the same time
7.Klinikinė slauga

Atsakymas: C · To encourage deep breaths that prevent atelectasis and chest infection

Kodėl tai yra atsakymas

Shallow breathing after surgery lets alveoli collapse, causing atelectasis and pneumonia. Deep-breathing exercises with an incentive spirometer help keep the lungs expanded.

Atsakymas

C · To encourage deep breaths that prevent atelectasis and chest infection
8.Klinikinė slauga

Atsakymas: D · It stops the clot growing and prevents new clots while the body breaks it down

Kodėl tai yra atsakymas

Anticoagulants prevent clot extension and new clots; the body's own fibrinolysis gradually breaks down the existing clot. Thrombolysis, which actively dissolves clots, is reserved for massive PE with shock.

Atsakymas

D · It stops the clot growing and prevents new clots while the body breaks it down
9.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitai

Atsakymas: B · The treatment is suppressing the virus very well

Kodėl tai yra atsakymas

An undetectable viral load shows that antiretroviral therapy is suppressing viral replication. The virus remains in the body, so treatment must continue. People with a sustained undetectable viral load do not transmit HIV sexually.

Atsakymas

B · The treatment is suppressing the virus very well
10.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitai

Atsakymas: B · Pirmiausia papildomas kalis, o insulinas atidedamas, kol koncentracija taps saugi pagal protokolą

Kodėl tai yra atsakymas

Insulinas dar labiau sumažins kalį ir gali sukelti pavojingas aritmijas. Įprastose rekomendacijose kalis papildomas, o insulinas atidedamas, kol koncentracija pasieks bent maždaug 3,3 mEq/L, o skysčiai į veną tęsiami. Slaugytojas vadovaujasi ligoninės protokolu ir stebi EKG.Patikrinta pagal: Ketoacidosis · StatPearls (NCBI Bookshelf) (2023)

Atsakymas

B · Pirmiausia papildomas kalis, o insulinas atidedamas, kol koncentracija taps saugi pagal protokolą
11.Farmakologija

Atsakymas: C · Avoid heating pads, hot baths and saunas over or near the patch

Kodėl tai yra atsakymas

Heat increases fentanyl absorption and can cause overdose. Sites are rotated, patches are never cut, and used patches are folded sticky sides together and disposed of safely, away from children and pets.

Atsakymas

C · Avoid heating pads, hot baths and saunas over or near the patch
12.Farmakologija

Atsakymas: D · Kad būtų išvengta tolerancijos nitratui

Kodėl tai yra atsakymas

Esant pastoviai koncentracijai, tolerancija nitratams išsivysto greitai. Asimetrinis dozavimo grafikas ar pleistrų nuėmimas nakčiai išlaiko jų veiksmingumą.

Atsakymas

D · Kad būtų išvengta tolerancijos nitratui
13.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemos

Atsakymas: B · Kalį, nes abu vaistai gali jį didinti

Kodėl tai yra atsakymas

AKF inhibitoriai mažina aldosterono gamybą, o spironolaktonas blokuoja jo receptorių, todėl abu mažina kalio išsiskyrimą. Kartu jie gali sukelti pavojingą hiperkalemiją, ypač sutrikus inkstų funkcijai. Stebimas kalis ir inkstų funkcija, kalio papildų paprastai vengiama.

Atsakymas

B · Kalį, nes abu vaistai gali jį didinti
14.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemos

Atsakymas: D · Tvirtai spausti tuoj virš punkcijos vietos ir kviesti pagalbą

Kodėl tai yra atsakymas

Kraujavimas ar hematoma arterinės prieigos vietoje yra dažna komplikacija, ją sustiprina antiagregantai ir antikoaguliantai. Pirmas veiksmas – tvirtas rankinis spaudimas tuoj virš odos punkcijos (virš arterijos punkcijos), pacientui gulint ant nugaros, kartu vertinant gyvybinius rodiklius, distalinį pulsą ir kreipiantis pagalbos. Užpilvaplėvinis kraujavimas gali būti paslėptas, todėl reikia stebėti nugaros skausmą ir hipotenziją.

Atsakymas

D · Tvirtai spausti tuoj virš punkcijos vietos ir kviesti pagalbą
15.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: nervų, endokrininė ir inkstų sistemos

Atsakymas: A · Dantenų hiperplaziją, todėl svarbi gera burnos higiena

Kodėl tai yra atsakymas

Fenitoinas dažnai sukelia dantenų hiperplaziją, taip pat hirsutizmą, veido bruožų šiurkštėjimą, o esant dideliam kiekiui – ataksiją, nistagmą ir mieguistumą. Gera dantų priežiūra mažina dantenų problemas. Koncentracija stebima, nes vaisto terapinis diapazonas siauras.

Atsakymas

A · Dantenų hiperplaziją, todėl svarbi gera burnos higiena
16.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: nervų, endokrininė ir inkstų sistemos

Atsakymas: C · Autonomic dysfunction, which needs continuous cardiac monitoring

Kodėl tai yra atsakymas

Guillain–Barré syndrome can involve autonomic nerves, causing labile blood pressure and dangerous arrhythmias. Patients need continuous ECG monitoring and close observation, often in a high-dependency setting.

Atsakymas

C · Autonomic dysfunction, which needs continuous cardiac monitoring
17.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: virškinimo trakto, perioperacinė ir onkologinė

Atsakymas: D · Breathe in slowly and deeply, then hold briefly

Kodėl tai yra atsakymas

Slow, deep inspiration with a short hold expands the alveoli and helps prevent atelectasis. It is repeated regularly while awake, together with coughing and good pain control.

Atsakymas

D · Breathe in slowly and deeply, then hold briefly
18.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: virškinimo trakto, perioperacinė ir onkologinė

Atsakymas: B · Strangulaciją ar perforaciją, kuriai reikia skubaus chirurgo vertinimo

Kodėl tai yra atsakymas

Skausmo pasikeitimas iš dieglių į pastovų su karščiavimu, tachikardija, peritonizmu ar padidėjusiu laktatu rodo išemiją (strangulaciją) arba perforaciją. Tai chirurginė skubi būklė. Vidurius laisvinantys vaistai esant mechaninei obstrukcijai kontraindikuotini.

Atsakymas

B · Strangulaciją ar perforaciją, kuriai reikia skubaus chirurgo vertinimo
19.Akušerinė slauga

Atsakymas: B · Walking and upright positions can help progress

Kodėl tai yra atsakymas

Upright positions and mobility in the first stage can shorten labour and reduce the need for epidurals. She can choose positions that feel comfortable.

Atsakymas

B · Walking and upright positions can help progress
20.Akušerinė slauga

Atsakymas: D · Check for bladder distension and empty the bladder

Kodėl tai yra atsakymas

Epidurals block bladder sensation, so the bladder can overfill. A full bladder can slow descent of the fetus and cause injury. The nurse should encourage voiding or catheterise per protocol.

Atsakymas

D · Check for bladder distension and empty the bladder
21.Pediatrinė slauga

Atsakymas: A · A written allergy action plan, with in-date auto-injectors and trained staff

Kodėl tai yra atsakymas

Schools need an individual action plan describing symptoms and steps, staff trained to recognise anaphylaxis and give adrenaline, and auto-injectors that are always quickly available. Avoiding the allergen and not sharing food also help.

Atsakymas

A · A written allergy action plan, with in-date auto-injectors and trained staff
22.Pediatrinė slauga

Atsakymas: B · Letargija, 4 sekundžių kapiliarų prisipildymas ir 10 valandų nebuvusios šlapios sauskelnės

Kodėl tai yra atsakymas

Sutrikusi sąmonė, pailgėjęs kapiliarų prisipildymas ir šlapimo nebuvimas rodo sunkią dehidrataciją ir galimą šoką. Tam reikia skubaus gydymo, paprastai skysčių į veną.

Atsakymas

B · Letargija, 4 sekundžių kapiliarų prisipildymas ir 10 valandų nebuvusios šlapios sauskelnės
23.Psichikos sveikatos slauga

Atsakymas: C · Social anxiety disorder

Kodėl tai yra atsakymas

Social anxiety disorder is a marked fear of social situations in which the person may be scrutinised, with fear of embarrassment or negative judgement, leading to avoidance or intense distress.

Atsakymas

C · Social anxiety disorder
24.Psichikos sveikatos slauga

Atsakymas: D · Brief psychotic disorder

Kodėl tai yra atsakymas

Brief psychotic disorder lasts at least 1 day but less than 1 month, followed by a full return to the previous level of functioning. It may follow a severe stressor.

Atsakymas

D · Brief psychotic disorder
25.Slaugos matematika ir vienetų konvertavimas

Atsakymas: h = 140 cm

Buitiniai matai ir svoris: slaugos egzaminuose naudojami suapvalinti atitikmenys: 1 arbatinis šaukštelis (tsp) = 5 mL, 1 valgomasis šaukštas (tbsp) = 15 mL = 3 tsp, 1 skysčio uncija (fl oz) = 30 mL = 2 tbsp, o 1 puodelis = 8 fl oz = 240 mL. Svoriui 1 kg = 2,2 lb ir 1 lb = 16 oz; ilgiui 1 colis = 2,54 cm. Sudarykite perskaičiavimą taip, kad nereikalingas vienetas išsiredukuotų.

Ūgis coliais

4·12 + 7 = 55 in

Coliai į centimetrus

h = 55·2,54 = 139,7 ≈ 140 cm

Atsakymas

h = 140 cm
26.Slaugos matematika ir vienetų konvertavimas

Atsakymas: t = 450 min

24 valandų laikrodis: nuo 13 val. (1 PM) pridėkite 12 prie valandos (3:45 PM = 15:45). Nuo vidurnakčio iki 12:59 AM yra 00:00–00:59, o 12:00–12:59 PM lieka 12:00–12:59. Grįžtant atimkite 12 iš 13–23 valandų ir pridėkite PM; 00 valanda tampa 12 AM. Laiką per vidurnaktį skaičiuokite dviem dalimis: iki 24:00 (00:00), paskui nuo 00:00.

Prieš vidurnaktį

20:50 → 24:00 = 190 min

Po vidurnakčio

00:00 → 04:20 = 260 min

Iš viso

t = 190 + 260 = 450 min

Atsakymas

t = 450 min
27.Dozių skaičiavimas

Atsakymas: V = 0,3 mL

Solution strengths: a percentage strength is grams per 100 mL, so 1% = 1 g/100 mL = 10 mg/mL. A ratio strength 1:1000 means 1 g in 1000 mL = 1 mg/mL; 1:10 000 is 0,1 mg/mL. For a dilution the amount of drug stays the same: C₁·V₁ = C₂·V₂.

Koncentracija

1:1000 = 1 g/1000 mL = 1 mg/mL

Tūris

V = 0,3/1 = 0,3 mL

Atsakymas

V = 0,3 mL

JAV etiketėse dabar nurodoma mg/mL (1 mg/mL = 1:1000; 0,1 mg/mL = 1:10 000). Niekada nesuleiskite 1 mg/mL epinefrino IV srove.

28.Dozių skaičiavimas

Atsakymas: V = 4,8 mL

Dozės skaičiavimas: skirtinas kiekis lygus paskirtai dozei, padalytai iš turimo preparato stiprumo, padaugintai iš kiekio, kuriame tas stiprumas yra: kiekis = (paskirta dozė/stiprumas) × tūris. Visada suvienodinkite vienetus (pirmiausia g paverskite mg, mg – mcg) ir patikrinkite, ar atsakymas logiškas.

Dozė pagal kūno masę

15·8 = 120 mg

Tūris

V = (120/125)·5 = 4,8 mL

Atsakymas

V = 4,8 mL
29.Intraveninių infuzijų greitis

Atsakymas: R = 21 gtt/min

Infuzijos greitis: pompa nustatoma mL/h = tūris/laikas valandomis. Gravitacinė lašelinė skaičiuojama lašais per minutę: gtt/min = tūris (mL) × lašų koeficientas (gtt/mL)/laikas (min). Lašų koeficientas nurodytas ant infuzinės sistemos pakuotės: makrolašų sistemos duoda 10, 15 arba 20 gtt/mL (kraujo sistemos JAV dažnai 10 gtt/mL, JK 15), o mikrolašų sistemos 60 gtt/mL. Visada naudokite lašų koeficientą, nurodytą klausime arba ant pakuotės.

Laikas minutėmis

6·60 = 360 min

Lašėjimo greitis

R = 500·15/360 = 20,83 ≈ 21 gtt/min

Atsakymas

R = 21 gtt/min

Prie lovos apvalinama iki artimiausio sveiko lašo: 21 lašų/min.

30.Intraveninių infuzijų greitis

Atsakymas: D = 20 mg/h

Infuzijos greitis: pompa nustatoma mL/h = tūris/laikas valandomis. Gravitacinė lašelinė skaičiuojama lašais per minutę: gtt/min = tūris (mL) × lašų koeficientas (gtt/mL)/laikas (min). Lašų koeficientas nurodytas ant infuzinės sistemos pakuotės: makrolašų sistemos duoda 10, 15 arba 20 gtt/mL (kraujo sistemos JAV dažnai 10 gtt/mL, JK 15), o mikrolašų sistemos 60 gtt/mL. Visada naudokite lašų koeficientą, nurodytą klausime arba ant pakuotės.

Koncentracija

250/250 = 1 mg/mL

Dozavimo greitis

D = 1·20 = 20 mg/h

Atsakymas

D = 20 mg/h
31.Infuziniai tirpalai ir skysčių balansas

Atsakymas: I = 1430 mL

Suvartoti ir išskirti skysčiai: suvartotiems priskiriama viskas, kas patenka į organizmą (geriami skysčiai, intraveninės infuzijos, intraveniniai vaistai ir praplovimai, maitinimas per zondą); ledo gabalėliai skaičiuojami kaip pusė jų tūrio. Išskirtiems priskiriamas šlapimas, drenų išskyros, vėmalai ir kiti netekimai. Balansas = visi suvartoti − visi išskirti skysčiai; neigiamas balansas reiškia grynąjį netekimą. Skaičiai skirti tik praktikai; prie paciento lovos visada vadovaukitės vietiniais protokolais, o didelės rizikos dozes tegul dar kartą patikrina kitas specialistas.

Sudėkite suvartotus skysčius

per os: 120 + 100 = 220 mL
ledo gabalėliai: 100/2 = 50 mL
Intraveninė infuzija: 80·12 = 960 mL
intraveninis antibiotikas: 2·100 = 200 mL
I = 1430 mL

Atsakymas

I = 1430 mL
32.Infuziniai tirpalai ir skysčių balansas

Atsakymas: t = 15,7 h

Infuzijos trukmė: laikas (h) = infuzuotinas tūris (mL)/greitis (mL/h); naudokite maišelyje dar likusį tūrį, o ne maišelio dydį. Sulašintas tūris = greitis × laikas. Dešimtaines valandas į valandas ir minutes perskaičiuokite padaugindami dalį iš 60 (0,5 h = 30 min, o ne 50 min). Skaičiai skirti tik praktikai; prie paciento lovos visada vadovaukitės vietiniais protokolais, o didelės rizikos dozes tegul dar kartą patikrina kitas specialistas.

Pirmoji dalis

80·3 = 240 mL
1000 − 240 = 760 mL liko

Antroji dalis

760/60 = 12,67 h

Bendra trukmė

t = 3 + 12,67 = 15,67 ≈ 15,7 h

Atsakymas

t = 15,7 h

Tai maždaug 15 h 40 min, todėl maišelis ištuštės apie 02:10.

33.Klinikinio vertinimo skalės

Atsakymas: B = 11

Braden skalė: šešios poskalės pragulų rizikai vertinti. Jutiminis suvokimas, drėgmė, aktyvumas, judrumas ir mityba vertinami 1–4 balais, nuo blogiausio lygio (1) iki problemos nebuvimo (4); trintis ir šlytis vertinama 1–3 balais. Suma svyruoja nuo 6 iki 23, o mažesnė suma reiškia didesnę riziką. Dažnos grupės: 19–23 rizikos nėra, 15–18 maža rizika, 13–14 vidutinė rizika, 10–12 didelė rizika ir 9 ar mažiau labai didelė rizika.

Įvertinkite kiekvieną poskalę

jutiminis suvokimas: visiškai ribotas → 1
drėgmė: labai drėgna → 2
aktyvumas: prikaustytas prie lovos → 1
judrumas: šiek tiek ribotas → 3
mityba: tikriausiai nepakankama → 2
trintis ir šlytis: galima problema → 2

Sudėtis

Braden suma = 1 + 2 + 1 + 3 + 2 + 2 = 11

Atsakymas

B = 11
34.Klinikinio vertinimo skalės

Atsakymas: žemas

Apgar skalė: penki požymiai, kurių kiekvienas vertinamas 0, 1 ar 2 balais, tikrinami 1 ir 5 minutę po gimimo. Išvaizda (spalva): mėlyna ar išblyškusi 0, rausvas kūnas su mėlynomis galūnėmis 1, rausva visur 2. Pulsas: nėra 0, mažiau nei 100/min. 1, 100/min. ar daugiau 2. Reakcija į dirginimą (refleksinis jautrumas): nėra 0, grimasa 1, verksmas, kosulys ar čiaudulys 2. Aktyvumas (tonusas): suglebęs 0, šiek tiek lenkia 1, aktyvūs judesiai 2. Kvėpavimas: nėra 0, lėtas ar nereguliarus su silpnu verksmu 1, geras su stipriu verksmu 2. Suma 7–10 nuramina, 4–6 vidutiniškai nenormali ir 0–3 žema.

Įvertinkite kiekvieną požymį

Išvaizda: mėlyna ar išblyškusi oda visur → 0
Pulsas: 0 → 0
Reakcija į dirginimą: reakcijos į dirginimą nėra → 0
Aktyvumas: suglebusios galūnės be raumenų tonuso → 0
Kvėpavimas: kvėpavimo nėra → 0

Sudėtis

APGAR = 0 + 0 + 0 + 0 + 0 = 0

Interpretacija

0 → žemas

Atsakymas

žemas

Tai savarankiška mokymosi medžiaga. ExamProblems nėra susijusi su šį egzaminą organizuojančia institucija ir jos nėra patvirtinta, o egzamino pavadinimas naudojamas tik turiniui apibūdinti. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® yra the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN) prekių ženklai; ši organizacija nėra susijusi su ExamProblems, jo neremia ir neatsako už jo tikslumą.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-pn-practice-questions