NCLEX-PN tipo bandomieji klausimai (LPN/LVN): pasiruošimo paketas

Formulių lapai, pagrindiniai kiekvienos temos metodų žingsniai ir 34 uždavinių, o pilni sprendimai pateikti gale.

Nauji uždaviniaiAtgal į kursą

Spausdinimo lange pasirinkite „Išsaugoti kaip PDF“, kad nuosavą kopiją išsaugotumėte savo įrenginyje.

1Formulės ir metodai

Infekcijų kontrolė ir pacientų sauga

Metodas

  1. Pradėkite nuo standartinių atsargumo priemonių kiekvienam pacientui: rankų higiena, asmeninės apsaugos priemonės numatomai ekspozicijai, saugūs aštrūs daiktai.
  2. Pridėkite atsargumo priemones pagal plitimo kelią: kontaktinė (chalatas, pirštinės), lašelinė (chirurginė kaukė), oro (N95, neigiamo slėgio kambarys).
  3. Steriliems daiktams išlaikykite sterilumą: jei abejojate, jis nesterilus; pakeiskite, niekada nenuvalykite.
  4. Užkirskite kelią žalai aplinkoje: griuvimų prevencija, suvaržymai tik kaip paskutinė priemonė, RACE ir PASS gaisro atveju.
  5. Patikrinkite vaistų skyrimo teises, du identifikatorius ir papildomas apsaugos priemones didelės rizikos vaistams; praneškite apie klaidas ir vos nepasitaikiusius atvejus.

Prioritetų nustatymas ir delegavimas

Metodas

  1. Paklauskite, kas pacientui pakenks greičiausiai, jei nieko nedarysite.
  2. Taikykite ABC (C-A-B per širdies sustojimą), tada Maslow: fiziologiniai poreikiai pirma saugumo, saugumas pirma psichologinių poreikių.
  3. Palyginkite galimybes: ūmus prieš lėtinį, nestabilus prieš stabilų, netikėtas prieš tikėtiną, sisteminis prieš vietinį, ir kiekvieną požymį palyginkite su paciento pradiniu lygiu.
  4. Vertinkite prieš veikdami, nebent tai neatidėliotinas atvejis; tada rinkitės žingsnį, nuo kurio priklauso kiti.
  5. Delegavimui patikrinkite penkias teises: užduotis, aplinkybės, asmuo, nurodymai ir priežiūra. Vertinimas, mokymas ir įvertinimas lieka registruotai slaugytojai (RN).

Laboratorinės reikšmės ir elektrolitai

Metodas

  1. Palyginkite vertę su paties laboratorijos nustatytu referenciniu intervalu, tada su paciento pradiniu lygiu ir kitimu.
  2. Patikrinkite mėginį: hemolizė, vėlavimas ar kraujas, paimtas šalia IV, gali duoti klaidingus rezultatus.
  3. Susiekite vertę su tipiniais požymiais ir ją sukeliančiais vaistais bei būklėmis.
  4. Ieškokite sąveikų: mažas kalio ar magnio kiekis didina digoksino toksiškumą; dehidratacija didina ličio koncentraciją.
  5. Veikite pacientui: įvertinkite, sulaikykite vaistą, jei koncentracija nesaugi, kritines vertes perskaitykite atgal ir informuokite gydytoją.

Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemos

Metodas

  1. Įvardykite problemą: siurblio nepakankamumas, užsikimšusi arterija, ritmas, krešulys, kvėpavimo takų susiaurėjimas, infekcija ar prietaiso problema.
  2. Pirmiausia patikrinkite pavojaus požymius: hipoksiją, hipotenziją, krūtinės skausmą, naują sumišimą, šaltą kojos be pulso.
  3. Deguonį priderinkite pacientui: 94–98 % daugumai, 88–92 % tiems, kuriems kyla CO₂ susilaikymo rizika.
  4. Kiekvieną vaistą susiekite su jo tyrimu ir rizika: varfarinas ir INR, heparinas ir aPTT bei trombocitai, diuretikai ir kalis.
  5. Pasirinkite saugų pirmąjį veiksmą, tada eskaluokite ir vertinkite iš naujo.

Vidaus ligų ir chirurginė slauga: nervų, endokrininė ir inkstų sistemos

Metodas

  1. Pasitikrinkite gliukozę kiekvienam pacientui su nauju sumišimu, silpnumu ar traukuliais.
  2. Sąmonės lygį naudokite kaip ankstyviausią smegenų sutrikimo įspėjimą; vyzdžiai ir Cushing triada pasirodo vėlai.
  3. Diabeto nelaimėse atskirkite DKA (ketonai, acidozė) nuo HHS (labai didelis osmoliališkumas, dehidratacija); pirmiausia skirkite skysčių.
  4. Natrio ir vandens atveju nuspręskite, ar ADH yra per daug (SIADH), ar trūksta (DI), ir lėtinius pokyčius koreguokite lėtai.
  5. Inkstų problemų atveju priežastį priskirkite prerenalinei, vidinei ar postrenalinei ir stebėkite kalį bei skysčius.

Vidaus ligų ir chirurginė slauga: virškinimo trakto, perioperacinė ir onkologinė

Metodas

  1. Paklauskite, kas galėtų būti paslėpta: vidinis kraujavimas, infekcija be karščiavimo, hipoventiliacija esant normaliam SpO₂.
  2. Komplikacijas siaurinkite pagal laiką po operacijos: kraujavimas per valandas, krūtinės ląstos problemos per dienas, žaizdos ir nutekėjimo problemos vėliau.
  3. Skausmo atveju vertinkite, gydykite daugiamode analgezija, vertinkite iš naujo ir kiekvieno opioido metu stebėkite sedaciją.
  4. Onkologiniams pacientams bet kokią ligą nadyro metu laikykite neutropeniniu sepsiu ir žinokite onkologines skubias būkles.
  5. Nudegimų atveju skaičiuokite tik dalinio ir viso storio plotus, Parkland laikrodį paleiskite nuo nudegimo laiko ir titruokite pagal šlapimo išskyrimą.

Akušerinė slauga

Metodas

  1. Nustatykite moters padėtį laike: nėštumo savaitės, gimdymo tarpsnis ar diena po gimdymo, ir nuspręskite, kas tuo metu yra norma.
  2. Ieškokite pavojuje esančio paciento: motinos, vaisiaus ar naujagimio, o gal kelių iš jų.
  3. Susiekite požymį su priežastimi: VEAL CHOP deceleracijoms, keturi T kraujavimui, BUBBLE-HE po gimdymo.
  4. Pirmiausia rinkitės veiksmą, gerinantį kraujotaką ir deguonies patekimą (gulėjimas ant šono, oksitocino nutraukimas, gimdos dugno masažas), tada kvieskite pagalbą.

Pediatrinė slauga

Metodas

  1. Pirmiausia atkreipkite dėmesį į vaiko amžių: nuo jo priklauso gyvybinių rodiklių normos, raidos etapai ir tinkama skausmo skalė.
  2. Įvertinkite kvėpavimo takus, kvėpavimą ir kraujotaką, prisiminkite, kad vaikai kompensuoja, o paskui greitai blogėja.
  3. Pritaikykite veiksmą raidos etapui ir įtraukite šeimą.
  4. Patikrinkite, ar atsakymas saugus vaikui: dozė pagal svorį, jokio aspirino virusinės ligos metu, jokio kodeino jaunesniems nei 12 metų.

Psichikos sveikatos slauga

Metodas

  1. Nuspręskite, ar yra tiesioginis pavojus: savižudybė, smurtas, vaistų sukeltas neatidėliotinas atvejis ar somatinė liga.
  2. Pirmiausia imkitės saugumo veiksmų: stebėkite, pašalinkite priemones, nuraminkite, nutraukite žalingą vaistą, kvieskite pagalbą.
  3. Rinkitės terapinį atsaką: pripažinkite jausmus, pateikite tikrovę, venkite klaidingo raminimo ir klausimų „kodėl“.
  4. Gerbkite teises: mažiausiai varžanti galimybė, sutikimas ir konfidencialumas su jo ribomis.

Slaugos matematika ir vienetų konvertavimas

Metriniai žingsniai
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Svoris ir ilgis
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Buitiniai matai
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Temperatūra
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
24 valandų laikrodis
PM valandos 1–11: pridėkite 12; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Dozavimo greitis
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Laboratoriniai koeficientai
gliukozė 1 mmol/L = 18 mg/dL; kreatininas 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Metodas

  1. Užrašykite duotą dydį su jo vienetu ir norimą vienetą.
  2. Pasirinkite atitikmenį: 1000 tarp kg, g, mg ir mcg arba L ir mL; 1 kg = 2,2 lb; 1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 240 mL.
  3. Užrašykite trupmena taip, kad nereikalingas vienetas išsiredukuotų; greičiui naudokite po vieną trupmeną kiekvienam besikeičiančiam vienetui.
  4. Patikrinkite kryptį: mažesnis vienetas duoda didesnį skaičių.
  5. Apvalinkite tik galutinį atsakymą, klausime nurodytu tikslumu.

Dozių skaičiavimas

Dozė pagal koncentraciją
tūris = dozė / koncentracija
Dozė pagal kūno masę
dozė = mg/kg × kūno masė
Tabletės
skaičius = dozė / dozė tabletėje
Vienetai
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Metodas

  1. Paskirtą dozę ir turimo vaisto stiprumą išreikškite tais pačiais vienetais.
  2. Naudokite formulę „paskirta / turima × kiekis“: (D/H) × Q.
  3. Dozėms pagal kūno masę pirmiausia padauginkite iš masės kilogramais, tada paros dozę padalykite iš dozių skaičiaus.
  4. Pirmiausia įvertinkite apytiksliai ir patikrinkite, ar atsakymas tikėtinas.

Intraveninių infuzijų greitis

Pompos greitis
mL/h = volume (mL)/time (h)
Lašėjimo greitis
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Infuzijos trukmė
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Metodas

  1. Pompos greitis mL/h: tūris, padalytas iš laiko valandomis.
  2. Lašėjimo greitis lašais/min: tūris × lašų faktorius, padalytas iš laiko minutėmis.
  3. Likusiam laikui: likęs tūris, padalytas iš greičio.
  4. Apvalinkite taip, kaip reikalauja uždavinys arba įranga.

Infuziniai tirpalai ir skysčių balansas

Holliday–Segar per valandą
4 mL/kg (pirmiesiems 10 kg) + 2 mL/kg (kitiems 10 kg) + 1 mL/kg (kiekvienam kg virš 20)
Holliday–Segar per parą
100 / 50 / 20 mL/kg tiems patiems intervalams
Skysčių balansas
suvartota − išskirta
Ledo gabalėliai
skaičiuojami kaip pusė jų tūrio
Diurezė
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Infuzijos trukmė
laikas (h) = likęs tūris (mL) / greitis (mL/h)
Sulašintas tūris
mL = greitis × laikas

Klinikinio vertinimo skalės

Glazgo komos skalė
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
APGAR
5 požymiai × 0–2 = 0–10; 7–10 nuramina, 4–6 vidutiniškai nenormalu, 0–3 žema
Braden skalė
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 rizika
Morse griuvimų skalė
griuvimai 25, diagnozė 15, priemonė 15/30, IV 20, eisena 10/20, psichikos būklė 15
NEWS2 rizika
0–4 maža; pavienis 3 maža–vidutinė; 5–6 vidutinė; ≥ 7 didelė
Vidutinis arterinis spaudimas
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Pulsinis spaudimas ir šoko indeksas
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Kūno masės indeksas
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Metodas

  1. Raskite klausime naudojamą vertinimo lentelę ir jos ribas (GCS 3–15, Apgar 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Įvertinkite kiekvieną punktą atskirai, suderindami aprašymą su jo lygiu.
  3. Sudėkite punktų balus ir patikrinkite, ar suma patenka į intervalą.
  4. Taikykite ribas: NEWS2 atveju taip pat ieškokite bet kurio vieno rodiklio, įvertinto 3.
  5. Išvestinėms vertėms naudokite MAP = (SKS + 2·DKS)/3, PP = SKS − DKS, SI = pulsas/SKS ir KMI = kg/m².

2Uždaviniai

1.Slaugos pagrindaiVidutinis

Why is a slide sheet used to move a patient up the bed?

  1. AIt lets one nurse lift the patient alone
  2. BIt reduces friction and shear on the skin
  3. CIt warms the patient during the move
  4. DIt keeps the bed clean during the move
2.Slaugos pagrindaiSunkus

A nurse escalated a deteriorating patient, but the doctor has not come after 30 minutes and the patient is getting worse. What should the nurse do?

  1. ATreat the patient with drugs from the cupboard without a prescription
  2. BWrite in the notes that the doctor did not come and do nothing else
  3. CEscalate further, for example to a senior doctor or the rapid response team
  4. DWait, since the doctor has already been told
3.Infekcijų kontrolė ir pacientų saugaVidutinis

Which measure is part of the bundle for inserting a central venous catheter to prevent bloodstream infection?

  1. AChlorhexidine-alcohol skin antisepsis and maximal sterile barrier precautions
  2. BChoosing the femoral vein as the first site in adults
  3. CGiving antibiotics to every patient before insertion
  4. DRoutine replacement of the catheter on a fixed schedule, such as every three days
4.Infekcijų kontrolė ir pacientų saugaSunkus

A patient’s white cell differential shows a raised number of band (immature) neutrophils, called a “shift to the left”. What does this usually suggest?

  1. AA long-standing parasitic infection
  2. BAn allergic reaction
  3. CAn acute bacterial infection
  4. DA typical viral infection
5.Prioritetų nustatymas ir delegavimasVidutinis

Which patient on an addiction unit should the nurse see first?

  1. ALast drink two days ago; now shaking, sweating, heart rate 124/min and seeing insects
  2. BLast drink this morning; asking when lunch will arrive
  3. CLast drink one week ago; asking about support groups
  4. DIn recovery for a year; came to the clinic today for a routine check and a repeat prescription
6.Prioritetų nustatymas ir delegavimasSunkus

A dehydrated child is to receive IV fluids with added potassium. Which finding should the nurse confirm first?

  1. AThat the child can walk without help
  2. BThat the child’s temperature is normal
  3. CThat the child is hungry
  4. DThat the child is passing urine
7.Klinikinė slaugaVidutinis

A patient is receiving IV fluids for several days. Which monitoring is essential?

  1. AMonthly HbA1c
  2. BFluid balance, regular weights and urea, creatinine and electrolytes
  3. CPeak flow readings
  4. DWeekly temperature and a single blood glucose reading
8.Klinikinė slaugaSunkus

Why should chronic hypernatraemia be corrected gradually?

  1. AFast correction causes severe hyperkalaemia
  2. BLowering the sodium too fast can cause cerebral oedema
  3. CFast correction causes osmotic demyelination from swelling of the kidneys
  4. DSlow correction is only needed in children
9.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitaiVidutinis

A patient taking empagliflozin (an SGLT2 inhibitor) has glucose in the urine but a normal blood glucose. What is the best interpretation?

  1. AUncontrolled diabetes needing insulin
  2. BAn expected effect of the drug
  3. CA sign of kidney failure
  4. DA urinary tract infection
10.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitaiSunkus

Paciento bendrasis kalcis yra 7,9 mg/dL (2,0 mmol/L), albuminas 2,4 g/dL (24 g/L), simptomų nėra. Kuris tyrimas geriausiai išaiškintų, ar yra tikra hipokalcemija?

  1. AŠlapimo savitasis svoris
  2. BHbA1c
  3. CJonizuotas kalcis
  4. DNatris serume
11.FarmakologijaVidutinis

Derinant SSRI su kuriuo vaistu labiausiai padidėja serotonino sindromo rizika?

  1. AOmeprazolu
  2. BAmoksicilinu
  3. CMonoaminooksidazės inhibitoriumi
  4. DParacetamoliu
12.FarmakologijaSunkus

A noradrenaline infusion is running through a peripheral cannula. The skin around the site becomes pale, cold and hard. What should the nurse do?

  1. AIncrease the rate to improve blood flow to the area
  2. BApply heat and massage the area, then continue the infusion
  3. CLeave the infusion running and recheck in 4 hours
  4. DStop the infusion at that site and follow the extravasation protocol
13.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemosVidutinis

Which history is a contraindication to thrombolysis for a STEMI?

  1. AMild asthma controlled with inhalers
  2. BA previous haemorrhagic stroke
  3. CA previous appendicectomy many years ago
  4. DTreated high blood pressure
14.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemosSunkus

After a fall onto the chest, part of a patient's chest wall moves inward when they breathe in and outward when they breathe out. What does this indicate?

  1. AA single simple rib fracture with no lung injury
  2. BNormal chest movement caused by pain on breathing
  3. CA large pleural effusion pressing on the chest wall
  4. DA flail chest from ribs broken in more than one place
15.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: nervų, endokrininė ir inkstų sistemosVidutinis

Po hipofizės operacijos pacientas tris valandas išskiria po 400 ml šlapimo per valandą su mažu savituoju svoriu. Ką turėtų įtarti slaugytojas?

  1. ASIADH
  2. BNecukrinį diabetą
  3. CŪminį inkstų pažeidimą
  4. DNormalią diurezę
16.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: nervų, endokrininė ir inkstų sistemosSunkus

Pacientui su halo korsetu dėl kaklinio stuburo lūžio sustoja širdis. Kas turi būti iš karto prieinama?

  1. AĮrankis korseto priekinei daliai atidaryti, kad būtų galima atlikti gaivinimą
  2. BKieta lenta, kurią galima pakišti po korsetu
  3. CPagalvė galvai ir pečiams pakelti
  4. DŽirklės kaukolės kaiščiams perkirpti
17.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: virškinimo trakto, perioperacinė ir onkologinėVidutinis

Why is pethidine (meperidine) generally avoided for regular pain relief?

  1. AIt can only be given by mouth
  2. BIt has no pain-relieving effect at all in adults
  3. CA metabolite can build up and cause seizures
  4. DIt always causes severe diarrhoea
18.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: virškinimo trakto, perioperacinė ir onkologinėSunkus

Suaugusiojo, sveriančio 70 kg, nudegimai sudaro 40 % viso kūno paviršiaus ploto. Pagal Parklando formulę, kaip paprastai paskirstomas pirmų 24 valandų kristaloidų kiekis?

  1. APusė pirmąsias 8 valandas nuo nudegimo momento, pusė per kitas 16 valandų
  2. BViskas per pirmą valandą, tada visą dieną tik skysčiai per burną
  3. CKetvirtis per pirmąsias 8 valandas nuo atvykimo, likusi dalis per 16 valandų
  4. DVienodi valandiniai kiekiai per 24 valandas, skaičiuojant nuo atvykimo į ligoninę
19.Akušerinė slaugaVidutinis

Which feature suggests a newborn is preterm rather than term?

  1. ACreases covering the whole sole
  2. BFirm ear cartilage that springs back
  3. CLabia majora covering the labia minora
  4. DPlantar creases only on the front of the sole
20.Akušerinė slaugaSunkus

A woman with a history of postnatal depression is pregnant again. What is the most appropriate plan?

  1. AWait to see whether depression returns after birth
  2. BTell her that breastfeeding will prevent it
  3. CPlan early support and monitoring before and after birth
  4. DAdvise her that it will not happen again
21.Pediatrinė slaugaVidutinis

Which finding may suggest that a school-age child is being bullied?

  1. AEnjoying school clubs and inviting friends home
  2. BWanting to collect trading cards and play team games with classmates
  3. CArguing with a sibling about the TV remote
  4. DNot wanting to go to school, lost belongings and frequent stomach aches
22.Pediatrinė slaugaSunkus

After successful treatment of anaphylaxis, why is the child observed for several hours?

  1. ASymptoms can return even after recovery
  2. BThe child must stay until antibody tests come back
  3. CAdrenaline always causes a dangerous rash later
  4. DObservation is only needed for legal reasons
23.Psichikos sveikatos slaugaVidutinis

A patient who started a high-dose corticosteroid (prednisolone or prednisone) a week ago is now euphoric, sleeping little and talking very fast. What should the nurse suspect?

  1. ALithium toxicity
  2. BAlcohol withdrawal
  3. CMood changes caused by the corticosteroid
  4. DA normal reaction to feeling better from the treatment
24.Psichikos sveikatos slaugaSunkus

After witnessing a serious accident, a woman suddenly cannot move her legs. Full investigations are normal. Which nursing approach is most appropriate?

  1. AIgnore her requests for help completely until she agrees to try to walk again on her own
  2. BFocus every conversation on the details of her leg weakness
  3. CAccept that the symptom is real for her, help with mobility needs and gently explore recent stress
  4. DTell her that the paralysis is fake and that she should stand up
25.Slaugos matematika ir vienetų konvertavimasVidutinis
94969810010210410635363738394041°F°C96,5 °F? °C

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Paciento temperatūra yra 96,5 °F. Konvertuokite į Celsijaus laipsnius T pagal °C = (°F − 32) × 5/9. Suapvalinkite iki vieno ženklo po kablelio.

96,5 °F
T = °C
26.Slaugos matematika ir vienetų konvertavimasSunkus
00:0020:5002:50t = ?

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Infuzija prasideda 20:50 ir baigiasi 02:50 kitą rytą (24 valandų laikrodis). Kiek minučių t ji truko?

20:5002:50
t = min
27.Dozių skaičiavimasVidutinis
024681010 mL

16 kg sveriančiam vaikui paskirta 4 mg/kg vaisto. Pradiniame tirpale yra 10 mg/mL. Įtraukite dozę: kokį tūrį V suleidžiate?

16 kg4 mg/kg10 mg/mL
V = mL
28.Dozių skaičiavimasSunkus
40k vnt.250 mL? mL/h1000 vnt./h

Infuzijoje yra 40000 vienetų vaisto 250 mL. Paskirta 1000 vienetų per valandą. Kokį greitį R nustatysite pompoje, mL/h?

40000 vnt./250 mL1000 vnt./h
R = mL/h
29.Intraveninių infuzijų greitisVidutinis
1000 mL15 gtt/mL4 h? gtt/min

Sulašinkite 1000 mL per 4 valandų sistema, kurios koeficientas 15 lašai/mL. Raskite lašėjimo greitį R lašais per minutę. Apvalinkite iki artimiausio sveikojo skaičiaus.

1000 mL4 h15 gtt/mL
R = gtt/min
30.Intraveninių infuzijų greitisSunkus
1000 mg100 mL15 mL/h? mg/h

Maišelyje yra 1000 mg vaisto 100 mL, jis laša 15 mL/h greičiu. Kiek miligramų per valandą D gauna pacientas?

1000 mg/100 mL15 mL/h
D = mg/h
31.Infuziniai tirpalai ir skysčių balansasVidutinis
SuvartotaIšskirta8 valandų pamainapienas100 mLželė120 mLvanduo150 mLledo gabalėliai200 mLIntraveninė infuzija80 mL/h × 8 hintraveninis antibiotikas2 × 50 mLšlapimas250 mLšlapimas200 mLšlapimas175 mLšlapimas450 mL

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Lape pateikti paciento suvartoti ir išskirti skysčiai per vieną 8 valandų pamainą. Intraveninė infuzija visą pamainą buvo lašinama nurodytu greičiu. Raskite visą suvartotų skysčių kiekį I mL. Ledo gabalėlius skaičiuokite kaip pusę jų tūrio.

pienas: 100 mLželė: 120 mLvanduo: 150 mLledo gabalėliai: 200 mLIntraveninė infuzija: 80 mL/h × 8 hintraveninis antibiotikas: 2 × 50 mL
I = mL
32.Infuziniai tirpalai ir skysčių balansasSunkus
1000 mL→ 60 mL/hpradžia 10:00tiš viso​ = ? h100 mL/h × 2 h

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). 1000 mL infuzija pradedama 10:00 100 mL/h greičiu. Po 2 valandų greitis pakeičiamas į 60 mL/h ir daugiau nebekeičiamas. Po kiek valandų t nuo pradžios maišelis ištuštės? Apvalinkite iki vieno skaitmens po kablelio.

1000 mL100 mL/h · 2 h60 mL/h
t = h
33.Klinikinio vertinimo skalėsVidutinis
S? / 4+M? / 4+A? / 4+Mob? / 4+N? / 4+F? / 3Σ?

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Mokomasis pacientas vertinamas pagal Braden skalę: jutiminis suvokimas: labai ribotas; drėgmė: nuolat drėgna; aktyvumas: prikaustytas prie kėdės; judrumas: labai ribotas; mityba: pakankama; trintis ir šlytis: akivaizdžios problemos nėra. Raskite Braden sumą B.

6–23
B =
34.Klinikinio vertinimo skalėsSunkus
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96oras / O₂O₂orasSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1žemasmaža–vidutinėvidutinisaukštas

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Šiems stebėjimams naudokite NEWS2 lentelę (SpO₂ 1 skalė): kvėpavimo dažnis 14/min., SpO₂ 97 % kvėpuojant kambario oru, kraujospūdis 150/90 mmHg, pulsas 132/min., budrus, temperatūra 37,9 °C. Į kokią klinikinės rizikos grupę patenka pacientas? Spustelėkite ją.

RR 14SpO₂ 97%orasSBP 150HR 132AT 37,9 °C
  1. 1žemas
  2. 2maža–vidutinė
  3. 3vidutinis
  4. 4aukštas

3Tirpalai

1.Slaugos pagrindai

Atsakymas: B · It reduces friction and shear on the skin

Kodėl tai yra atsakymas

Slide sheets let the patient glide rather than be dragged, protecting the skin from friction and shear and reducing strain on staff.

Atsakymas

B · It reduces friction and shear on the skin
2.Slaugos pagrindai

Atsakymas: C · Escalate further, for example to a senior doctor or the rapid response team

Kodėl tai yra atsakymas

If a response is delayed and the patient deteriorates, the nurse follows the escalation policy to the next level and keeps monitoring and supporting ABCDE. Each step is documented.

Atsakymas

C · Escalate further, for example to a senior doctor or the rapid response team
3.Infekcijų kontrolė ir pacientų sauga

Atsakymas: A · Chlorhexidine-alcohol skin antisepsis and maximal sterile barrier precautions

Kodėl tai yra atsakymas

The insertion bundle includes hand hygiene, chlorhexidine-alcohol skin prep, maximal barrier precautions (cap, mask, sterile gown, sterile gloves and a full body drape) and avoiding the femoral site in adults. Routine replacement and routine antibiotics are not recommended.

Atsakymas

A · Chlorhexidine-alcohol skin antisepsis and maximal sterile barrier precautions
4.Infekcijų kontrolė ir pacientų sauga

Atsakymas: C · An acute bacterial infection

Kodėl tai yra atsakymas

In acute bacterial infection, the bone marrow releases neutrophils before they mature, raising the proportion of bands. Allergies and parasites raise eosinophils, and viral infections more often raise lymphocytes.

Atsakymas

C · An acute bacterial infection
5.Prioritetų nustatymas ir delegavimas

Atsakymas: A · Last drink two days ago; now shaking, sweating, heart rate 124/min and seeing insects

Kodėl tai yra atsakymas

Hallucinations, tremor, sweating and tachycardia two to three days after the last drink suggest severe withdrawal and possible delirium tremens, which can be fatal. This patient needs prompt assessment and treatment.

Atsakymas

A · Last drink two days ago; now shaking, sweating, heart rate 124/min and seeing insects
6.Prioritetų nustatymas ir delegavimas

Atsakymas: D · That the child is passing urine

Kodėl tai yra atsakymas

Potassium is not added to IV fluids until the child is passing urine, because poor kidney function can let potassium build up to dangerous levels.

Atsakymas

D · That the child is passing urine
7.Klinikinė slauga

Atsakymas: B · Fluid balance, regular weights and urea, creatinine and electrolytes

Kodėl tai yra atsakymas

IV fluids can cause overload or electrolyte imbalance. Fluid balance charts, weight, clinical assessment and blood tests guide the prescription.

Atsakymas

B · Fluid balance, regular weights and urea, creatinine and electrolytes
8.Klinikinė slauga

Atsakymas: B · Lowering the sodium too fast can cause cerebral oedema

Kodėl tai yra atsakymas

In chronic hypernatraemia, brain cells adapt by holding extra solutes. If sodium falls too quickly, water moves into brain cells and causes cerebral oedema, so correction is controlled.

Atsakymas

B · Lowering the sodium too fast can cause cerebral oedema
9.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitai

Atsakymas: B · An expected effect of the drug

Kodėl tai yra atsakymas

SGLT2 inhibitors block glucose reabsorption in the proximal tubule, so glycosuria is expected even with normal blood glucose. Urine glucose cannot be used to monitor control in these patients. The drugs also raise the risk of genital infections and DKA.Patikrinta pagal: Ketones blood test · MedlinePlus (NIH) (2025)

Atsakymas

B · An expected effect of the drug
10.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitai

Atsakymas: C · Jonizuotas kalcis

Kodėl tai yra atsakymas

Mažas albuminas sumažina bendrąjį kalcį nebūtinai sumažindamas aktyvų, jonizuotą kalcį. Tiesiogiai išmatuotas jonizuotas kalcis yra patikimiausias būdas nuspręsti, ar reikia gydymo.Patikrinta pagal: Calcium - ionized · MedlinePlus (NIH) (2025); Calcium Blood Test · MedlinePlus (NIH) (2024)

Atsakymas

C · Jonizuotas kalcis
11.Farmakologija

Atsakymas: C · Monoaminooksidazės inhibitoriumi

Kodėl tai yra atsakymas

SSRI blokuoja serotonino reabsorbciją, o MAO inhibitoriai – jo skaidymą. Kartu jie gali sukelti serotonino sindromą su sujaudinimu, hipertermija, drebuliu ir klonusu.

Atsakymas

C · Monoaminooksidazės inhibitoriumi
12.Farmakologija

Atsakymas: D · Stop the infusion at that site and follow the extravasation protocol

Kodėl tai yra atsakymas

Extravasation of a vasopressor can cause tissue necrosis. The infusion is stopped and moved to another site, and phentolamine, an alpha blocker, may be injected into the area to reverse vasoconstriction.

Atsakymas

D · Stop the infusion at that site and follow the extravasation protocol
13.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemos

Atsakymas: B · A previous haemorrhagic stroke

Kodėl tai yra atsakymas

Absolute contraindications include any previous intracranial haemorrhage, recent ischaemic stroke, active internal bleeding, suspected aortic dissection and recent major trauma or surgery. Thrombolysis is used when primary PCI cannot be delivered in time.

Atsakymas

B · A previous haemorrhagic stroke
14.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemos

Atsakymas: D · A flail chest from ribs broken in more than one place

Kodėl tai yra atsakymas

A flail segment occurs when adjacent ribs are fractured in two or more places, so the segment moves paradoxically. It is often associated with lung contusion and respiratory failure. Management includes oxygen, strong analgesia and sometimes ventilation or surgical fixation.

Atsakymas

D · A flail chest from ribs broken in more than one place
15.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: nervų, endokrininė ir inkstų sistemos

Atsakymas: B · Necukrinį diabetą

Kodėl tai yra atsakymas

Užpakalinės hipofizės skilties ar pagumburio pažeidimas gali sustabdyti ADH išsiskyrimą ir sukelti centrinį necukrinį diabetą su dideliais praskiesto šlapimo kiekiais. Slaugytojas apie tai praneša, atidžiai stebi skysčių balansą ir natrio koncentraciją serume bei tikisi gydymo desmopresinu.

Atsakymas

B · Necukrinį diabetą
16.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: nervų, endokrininė ir inkstų sistemos

Atsakymas: A · Įrankis korseto priekinei daliai atidaryti, kad būtų galima atlikti gaivinimą

Kodėl tai yra atsakymas

Įrankis priekinei korseto daliai atlaisvinti laikomas prikabintas prie korseto, kad jį būtų galima greitai atidaryti gaivinimui ar kvėpavimo takų tvarkymui. Kaiščių vietas reikia reguliariai prižiūrėti, kad nekiltų infekcija, o pacientą mokyti odos priežiūros po korsetu.

Atsakymas

A · Įrankis korseto priekinei daliai atidaryti, kad būtų galima atlikti gaivinimą
17.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: virškinimo trakto, perioperacinė ir onkologinė

Atsakymas: C · A metabolite can build up and cause seizures

Kodėl tai yra atsakymas

Pethidine's metabolite norpethidine accumulates with repeated doses or kidney impairment and can cause agitation, tremor and seizures. Other opioids are preferred.

Atsakymas

C · A metabolite can build up and cause seizures
18.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: virškinimo trakto, perioperacinė ir onkologinė

Atsakymas: A · Pusė pirmąsias 8 valandas nuo nudegimo momento, pusė per kitas 16 valandų

Kodėl tai yra atsakymas

Pagal Parklandą per 24 valandas gaunama 4 × 70 × 40 = 11 200 ml. Pusė (5600 ml) skiriama per pirmąsias 8 valandas, skaičiuojant nuo nudegimo momento, o ne nuo atvykimo, o likusi dalis – per 16 valandų. Greitis vėliau koreguojamas pagal šlapimo išskyrimą.

Atsakymas

A · Pusė pirmąsias 8 valandas nuo nudegimo momento, pusė per kitas 16 valandų
19.Akušerinė slauga

Atsakymas: D · Plantar creases only on the front of the sole

Kodėl tai yra atsakymas

Preterm babies have few plantar creases, abundant lanugo, flat areolae, soft ears, prominent labia minora and an extended posture. Creases over the whole sole suggest a term baby.

Atsakymas

D · Plantar creases only on the front of the sole
20.Akušerinė slauga

Atsakymas: C · Plan early support and monitoring before and after birth

Kodėl tai yra atsakymas

A past episode increases the risk of recurrence. Early identification, a care plan with mental health services, support and monitoring during pregnancy and after birth are recommended.

Atsakymas

C · Plan early support and monitoring before and after birth
21.Pediatrinė slauga

Atsakymas: D · Not wanting to go to school, lost belongings and frequent stomach aches

Kodėl tai yra atsakymas

Children being bullied may refuse school, have unexplained injuries or lost items, complain of headaches or stomach aches, sleep poorly or seem withdrawn. Nurses should ask sensitively and involve parents and school.

Atsakymas

D · Not wanting to go to school, lost belongings and frequent stomach aches
22.Pediatrinė slauga

Atsakymas: A · Symptoms can return even after recovery

Kodėl tai yra atsakymas

Some children have a biphasic reaction, with symptoms returning hours after initial recovery without further exposure. They are observed for a period set by guidelines, discharged with an action plan and auto-injectors, and referred to an allergy service.

Atsakymas

A · Symptoms can return even after recovery
23.Psichikos sveikatos slauga

Atsakymas: C · Mood changes caused by the corticosteroid

Kodėl tai yra atsakymas

High-dose corticosteroids can cause mood changes, including mania, depression and psychosis. The nurse reports the change so the prescriber can review the dose and treatment.

Atsakymas

C · Mood changes caused by the corticosteroid
24.Psichikos sveikatos slauga

Atsakymas: C · Accept that the symptom is real for her, help with mobility needs and gently explore recent stress

Kodėl tai yra atsakymas

In conversion disorder, the symptom is real to the patient and is not faked. The nurse meets physical needs, avoids reinforcing the symptom through excessive attention, and supports the patient in talking about stress and feelings.

Atsakymas

C · Accept that the symptom is real for her, help with mobility needs and gently explore recent stress
25.Slaugos matematika ir vienetų konvertavimas

Atsakymas: T = 35,8 °C

Temperatūra: °C = (°F − 32) × 5/9 ir °F = °C × 9/5 + 32. Iš °F pirmiausia atimkite 32, o tik paskui dauginkite; iš °C pirmiausia dauginkite ir tada pridėkite 32. Greita patikra: 37 °C yra 98,6 °F, o kiekvienas 1 °C yra 1,8 °F.

Atimkite 32

96,5 − 32 = 64,5

Dauginkite iš 5/9

T = 64,5·5/9 = 35,83 ≈ 35,8 °C

Atsakymas

T = 35,8 °C
26.Slaugos matematika ir vienetų konvertavimas

Atsakymas: t = 360 min

24 valandų laikrodis: nuo 13 val. (1 PM) pridėkite 12 prie valandos (3:45 PM = 15:45). Nuo vidurnakčio iki 12:59 AM yra 00:00–00:59, o 12:00–12:59 PM lieka 12:00–12:59. Grįžtant atimkite 12 iš 13–23 valandų ir pridėkite PM; 00 valanda tampa 12 AM. Laiką per vidurnaktį skaičiuokite dviem dalimis: iki 24:00 (00:00), paskui nuo 00:00.

Prieš vidurnaktį

20:50 → 24:00 = 190 min

Po vidurnakčio

00:00 → 02:50 = 170 min

Iš viso

t = 190 + 170 = 360 min

Atsakymas

t = 360 min
27.Dozių skaičiavimas

Atsakymas: V = 6,4 mL

Dozės įtraukimas: tūris = (paskirta dozė/pradinio tirpalo stiprumas) × pradinio tirpalo tūris. Pirmiausia paverskite į tuos pačius vienetus, tada patikrinkite, ar tūris telpa į švirkštą ir patenka ant vienos iš jo skalės žymių.

Dozė pagal kūno svorį

D = 4·16 = 64 mg

Tūris

V = 64/10 = 6,4 mL

Ant švirkšto

Šio 10 mL švirkšto kiekviena maža linija yra 0,2 mL.

Atsakymas

V = 6,4 mL
28.Dozių skaičiavimas

Atsakymas: R = 6,25 mL/h

Dozės skaičiavimas: skirtinas kiekis lygus paskirtai dozei, padalytai iš turimo preparato stiprumo, padaugintai iš kiekio, kuriame tas stiprumas yra: kiekis = (paskirta dozė/stiprumas) × tūris. Visada suvienodinkite vienetus (pirmiausia g paverskite mg, mg – mcg) ir patikrinkite, ar atsakymas logiškas.

Koncentracija

40000/250 = 160 vnt./mL

Pompos greitis

R = 1000/160 = 6,25 mL/h

Atsakymas

R = 6,25 mL/h
29.Intraveninių infuzijų greitis

Atsakymas: R = 63 gtt/min

Infuzijos greitis: pompa nustatoma mL/h = tūris/laikas valandomis. Gravitacinė lašelinė skaičiuojama lašais per minutę: gtt/min = tūris (mL) × lašų koeficientas (gtt/mL)/laikas (min). Lašų koeficientas nurodytas ant infuzinės sistemos pakuotės: makrolašų sistemos duoda 10, 15 arba 20 gtt/mL (kraujo sistemos JAV dažnai 10 gtt/mL, JK 15), o mikrolašų sistemos 60 gtt/mL. Visada naudokite lašų koeficientą, nurodytą klausime arba ant pakuotės.

Laikas minutėmis

4·60 = 240 min

Lašėjimo greitis

R = 1000·15/240 = 62,5 ≈ 63 gtt/min

Atsakymas

R = 63 gtt/min

Prie lovos apvalinama iki artimiausio sveiko lašo: 63 lašų/min.

30.Intraveninių infuzijų greitis

Atsakymas: D = 150 mg/h

Infuzijos greitis: pompa nustatoma mL/h = tūris/laikas valandomis. Gravitacinė lašelinė skaičiuojama lašais per minutę: gtt/min = tūris (mL) × lašų koeficientas (gtt/mL)/laikas (min). Lašų koeficientas nurodytas ant infuzinės sistemos pakuotės: makrolašų sistemos duoda 10, 15 arba 20 gtt/mL (kraujo sistemos JAV dažnai 10 gtt/mL, JK 15), o mikrolašų sistemos 60 gtt/mL. Visada naudokite lašų koeficientą, nurodytą klausime arba ant pakuotės.

Koncentracija

1000/100 = 10 mg/mL

Dozavimo greitis

D = 10·15 = 150 mg/h

Atsakymas

D = 150 mg/h
31.Infuziniai tirpalai ir skysčių balansas

Atsakymas: I = 1210 mL

Suvartoti ir išskirti skysčiai: suvartotiems priskiriama viskas, kas patenka į organizmą (geriami skysčiai, intraveninės infuzijos, intraveniniai vaistai ir praplovimai, maitinimas per zondą); ledo gabalėliai skaičiuojami kaip pusė jų tūrio. Išskirtiems priskiriamas šlapimas, drenų išskyros, vėmalai ir kiti netekimai. Balansas = visi suvartoti − visi išskirti skysčiai; neigiamas balansas reiškia grynąjį netekimą. Skaičiai skirti tik praktikai; prie paciento lovos visada vadovaukitės vietiniais protokolais, o didelės rizikos dozes tegul dar kartą patikrina kitas specialistas.

Sudėkite suvartotus skysčius

per os: 100 + 120 + 150 = 370 mL
ledo gabalėliai: 200/2 = 100 mL
Intraveninė infuzija: 80·8 = 640 mL
intraveninis antibiotikas: 2·50 = 100 mL
I = 1210 mL

Atsakymas

I = 1210 mL
32.Infuziniai tirpalai ir skysčių balansas

Atsakymas: t = 15,3 h

Infuzijos trukmė: laikas (h) = infuzuotinas tūris (mL)/greitis (mL/h); naudokite maišelyje dar likusį tūrį, o ne maišelio dydį. Sulašintas tūris = greitis × laikas. Dešimtaines valandas į valandas ir minutes perskaičiuokite padaugindami dalį iš 60 (0,5 h = 30 min, o ne 50 min). Skaičiai skirti tik praktikai; prie paciento lovos visada vadovaukitės vietiniais protokolais, o didelės rizikos dozes tegul dar kartą patikrina kitas specialistas.

Pirmoji dalis

100·2 = 200 mL
1000 − 200 = 800 mL liko

Antroji dalis

800/60 = 13,33 h

Bendra trukmė

t = 2 + 13,33 = 15,33 ≈ 15,3 h

Atsakymas

t = 15,3 h

Tai maždaug 15 h 20 min, todėl maišelis ištuštės apie 01:20.

33.Klinikinio vertinimo skalės

Atsakymas: B = 13

Braden skalė: šešios poskalės pragulų rizikai vertinti. Jutiminis suvokimas, drėgmė, aktyvumas, judrumas ir mityba vertinami 1–4 balais, nuo blogiausio lygio (1) iki problemos nebuvimo (4); trintis ir šlytis vertinama 1–3 balais. Suma svyruoja nuo 6 iki 23, o mažesnė suma reiškia didesnę riziką. Dažnos grupės: 19–23 rizikos nėra, 15–18 maža rizika, 13–14 vidutinė rizika, 10–12 didelė rizika ir 9 ar mažiau labai didelė rizika.

Įvertinkite kiekvieną poskalę

jutiminis suvokimas: labai ribotas → 2
drėgmė: nuolat drėgna → 1
aktyvumas: prikaustytas prie kėdės → 2
judrumas: labai ribotas → 2
mityba: pakankama → 3
trintis ir šlytis: akivaizdžios problemos nėra → 3

Sudėtis

Braden suma = 2 + 1 + 2 + 2 + 3 + 3 = 13

Atsakymas

B = 13
34.Klinikinio vertinimo skalės

Atsakymas: maža–vidutinė

NEWS2 (Nacionalinė ankstyvojo perspėjimo skalė 2, Karališkoji gydytojų kolegija, 2017): įvertinkite kiekvieną iš septynių rodiklių pagal lentelę (kvėpavimo dažnis, SpO₂ pagal 1 skalę, oras ar papildomas deguonis, sistolinis kraujospūdis, pulsas, sąmonė pagal ACVPU skalę ir temperatūra) ir sudėkite balus. Klinikinė rizika: 0–4 maža; 3 balai bet kuriame viename rodiklyje – maža–vidutinė; 5–6 vidutinė; 7 ar daugiau didelė. Suma 5 ar daugiau reikalauja skubios reakcijos.

Įvertinkite kiekvieną rodiklį

RR 14/min → 0
SpO₂ 97% → 0
kvėpuojant oru → 0
SBP 150 mmHg → 0
HR 132/min → 3
budrus (A) → 0
T 37,9 °C → 0

Suma ir raudoni balai

NEWS2 = 0 + 0 + 0 + 0 + 3 + 0 + 0 = 3
Bent vienas rodiklis vertinamas 3.

Rizikos grupė

maža–vidutinė

Atsakymas

maža–vidutinė

Vienas 3 balų įvertis reikalauja skubios apžiūros, net kai suma maža.

Tai savarankiška mokymosi medžiaga. ExamProblems nėra susijusi su šį egzaminą organizuojančia institucija ir jos nėra patvirtinta, o egzamino pavadinimas naudojamas tik turiniui apibūdinti. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® yra the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN) prekių ženklai; ši organizacija nėra susijusi su ExamProblems, jo neremia ir neatsako už jo tikslumą.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-pn-practice-questions