NCLEX-PN tipo bandomieji klausimai (LPN/LVN): pasiruošimo paketas

Formulių lapai, pagrindiniai kiekvienos temos metodų žingsniai ir 34 uždavinių, o pilni sprendimai pateikti gale.

Nauji uždaviniaiAtgal į kursą

Spausdinimo lange pasirinkite „Išsaugoti kaip PDF“, kad nuosavą kopiją išsaugotumėte savo įrenginyje.

1Formulės ir metodai

Infekcijų kontrolė ir pacientų sauga

Metodas

  1. Pradėkite nuo standartinių atsargumo priemonių kiekvienam pacientui: rankų higiena, asmeninės apsaugos priemonės numatomai ekspozicijai, saugūs aštrūs daiktai.
  2. Pridėkite atsargumo priemones pagal plitimo kelią: kontaktinė (chalatas, pirštinės), lašelinė (chirurginė kaukė), oro (N95, neigiamo slėgio kambarys).
  3. Steriliems daiktams išlaikykite sterilumą: jei abejojate, jis nesterilus; pakeiskite, niekada nenuvalykite.
  4. Užkirskite kelią žalai aplinkoje: griuvimų prevencija, suvaržymai tik kaip paskutinė priemonė, RACE ir PASS gaisro atveju.
  5. Patikrinkite vaistų skyrimo teises, du identifikatorius ir papildomas apsaugos priemones didelės rizikos vaistams; praneškite apie klaidas ir vos nepasitaikiusius atvejus.

Prioritetų nustatymas ir delegavimas

Metodas

  1. Paklauskite, kas pacientui pakenks greičiausiai, jei nieko nedarysite.
  2. Taikykite ABC (C-A-B per širdies sustojimą), tada Maslow: fiziologiniai poreikiai pirma saugumo, saugumas pirma psichologinių poreikių.
  3. Palyginkite galimybes: ūmus prieš lėtinį, nestabilus prieš stabilų, netikėtas prieš tikėtiną, sisteminis prieš vietinį, ir kiekvieną požymį palyginkite su paciento pradiniu lygiu.
  4. Vertinkite prieš veikdami, nebent tai neatidėliotinas atvejis; tada rinkitės žingsnį, nuo kurio priklauso kiti.
  5. Delegavimui patikrinkite penkias teises: užduotis, aplinkybės, asmuo, nurodymai ir priežiūra. Vertinimas, mokymas ir įvertinimas lieka registruotai slaugytojai (RN).

Laboratorinės reikšmės ir elektrolitai

Metodas

  1. Palyginkite vertę su paties laboratorijos nustatytu referenciniu intervalu, tada su paciento pradiniu lygiu ir kitimu.
  2. Patikrinkite mėginį: hemolizė, vėlavimas ar kraujas, paimtas šalia IV, gali duoti klaidingus rezultatus.
  3. Susiekite vertę su tipiniais požymiais ir ją sukeliančiais vaistais bei būklėmis.
  4. Ieškokite sąveikų: mažas kalio ar magnio kiekis didina digoksino toksiškumą; dehidratacija didina ličio koncentraciją.
  5. Veikite pacientui: įvertinkite, sulaikykite vaistą, jei koncentracija nesaugi, kritines vertes perskaitykite atgal ir informuokite gydytoją.

Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemos

Metodas

  1. Įvardykite problemą: siurblio nepakankamumas, užsikimšusi arterija, ritmas, krešulys, kvėpavimo takų susiaurėjimas, infekcija ar prietaiso problema.
  2. Pirmiausia patikrinkite pavojaus požymius: hipoksiją, hipotenziją, krūtinės skausmą, naują sumišimą, šaltą kojos be pulso.
  3. Deguonį priderinkite pacientui: 94–98 % daugumai, 88–92 % tiems, kuriems kyla CO₂ susilaikymo rizika.
  4. Kiekvieną vaistą susiekite su jo tyrimu ir rizika: varfarinas ir INR, heparinas ir aPTT bei trombocitai, diuretikai ir kalis.
  5. Pasirinkite saugų pirmąjį veiksmą, tada eskaluokite ir vertinkite iš naujo.

Vidaus ligų ir chirurginė slauga: nervų, endokrininė ir inkstų sistemos

Metodas

  1. Pasitikrinkite gliukozę kiekvienam pacientui su nauju sumišimu, silpnumu ar traukuliais.
  2. Sąmonės lygį naudokite kaip ankstyviausią smegenų sutrikimo įspėjimą; vyzdžiai ir Cushing triada pasirodo vėlai.
  3. Diabeto nelaimėse atskirkite DKA (ketonai, acidozė) nuo HHS (labai didelis osmoliališkumas, dehidratacija); pirmiausia skirkite skysčių.
  4. Natrio ir vandens atveju nuspręskite, ar ADH yra per daug (SIADH), ar trūksta (DI), ir lėtinius pokyčius koreguokite lėtai.
  5. Inkstų problemų atveju priežastį priskirkite prerenalinei, vidinei ar postrenalinei ir stebėkite kalį bei skysčius.

Vidaus ligų ir chirurginė slauga: virškinimo trakto, perioperacinė ir onkologinė

Metodas

  1. Paklauskite, kas galėtų būti paslėpta: vidinis kraujavimas, infekcija be karščiavimo, hipoventiliacija esant normaliam SpO₂.
  2. Komplikacijas siaurinkite pagal laiką po operacijos: kraujavimas per valandas, krūtinės ląstos problemos per dienas, žaizdos ir nutekėjimo problemos vėliau.
  3. Skausmo atveju vertinkite, gydykite daugiamode analgezija, vertinkite iš naujo ir kiekvieno opioido metu stebėkite sedaciją.
  4. Onkologiniams pacientams bet kokią ligą nadyro metu laikykite neutropeniniu sepsiu ir žinokite onkologines skubias būkles.
  5. Nudegimų atveju skaičiuokite tik dalinio ir viso storio plotus, Parkland laikrodį paleiskite nuo nudegimo laiko ir titruokite pagal šlapimo išskyrimą.

Akušerinė slauga

Metodas

  1. Nustatykite moters padėtį laike: nėštumo savaitės, gimdymo tarpsnis ar diena po gimdymo, ir nuspręskite, kas tuo metu yra norma.
  2. Ieškokite pavojuje esančio paciento: motinos, vaisiaus ar naujagimio, o gal kelių iš jų.
  3. Susiekite požymį su priežastimi: VEAL CHOP deceleracijoms, keturi T kraujavimui, BUBBLE-HE po gimdymo.
  4. Pirmiausia rinkitės veiksmą, gerinantį kraujotaką ir deguonies patekimą (gulėjimas ant šono, oksitocino nutraukimas, gimdos dugno masažas), tada kvieskite pagalbą.

Pediatrinė slauga

Metodas

  1. Pirmiausia atkreipkite dėmesį į vaiko amžių: nuo jo priklauso gyvybinių rodiklių normos, raidos etapai ir tinkama skausmo skalė.
  2. Įvertinkite kvėpavimo takus, kvėpavimą ir kraujotaką, prisiminkite, kad vaikai kompensuoja, o paskui greitai blogėja.
  3. Pritaikykite veiksmą raidos etapui ir įtraukite šeimą.
  4. Patikrinkite, ar atsakymas saugus vaikui: dozė pagal svorį, jokio aspirino virusinės ligos metu, jokio kodeino jaunesniems nei 12 metų.

Psichikos sveikatos slauga

Metodas

  1. Nuspręskite, ar yra tiesioginis pavojus: savižudybė, smurtas, vaistų sukeltas neatidėliotinas atvejis ar somatinė liga.
  2. Pirmiausia imkitės saugumo veiksmų: stebėkite, pašalinkite priemones, nuraminkite, nutraukite žalingą vaistą, kvieskite pagalbą.
  3. Rinkitės terapinį atsaką: pripažinkite jausmus, pateikite tikrovę, venkite klaidingo raminimo ir klausimų „kodėl“.
  4. Gerbkite teises: mažiausiai varžanti galimybė, sutikimas ir konfidencialumas su jo ribomis.

Slaugos matematika ir vienetų konvertavimas

Metriniai žingsniai
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Svoris ir ilgis
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Buitiniai matai
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Temperatūra
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
24 valandų laikrodis
PM valandos 1–11: pridėkite 12; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Dozavimo greitis
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Laboratoriniai koeficientai
gliukozė 1 mmol/L = 18 mg/dL; kreatininas 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Metodas

  1. Užrašykite duotą dydį su jo vienetu ir norimą vienetą.
  2. Pasirinkite atitikmenį: 1000 tarp kg, g, mg ir mcg arba L ir mL; 1 kg = 2,2 lb; 1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 240 mL.
  3. Užrašykite trupmena taip, kad nereikalingas vienetas išsiredukuotų; greičiui naudokite po vieną trupmeną kiekvienam besikeičiančiam vienetui.
  4. Patikrinkite kryptį: mažesnis vienetas duoda didesnį skaičių.
  5. Apvalinkite tik galutinį atsakymą, klausime nurodytu tikslumu.

Dozių skaičiavimas

Dozė pagal koncentraciją
tūris = dozė / koncentracija
Dozė pagal kūno masę
dozė = mg/kg × kūno masė
Tabletės
skaičius = dozė / dozė tabletėje
Vienetai
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Metodas

  1. Paskirtą dozę ir turimo vaisto stiprumą išreikškite tais pačiais vienetais.
  2. Naudokite formulę „paskirta / turima × kiekis“: (D/H) × Q.
  3. Dozėms pagal kūno masę pirmiausia padauginkite iš masės kilogramais, tada paros dozę padalykite iš dozių skaičiaus.
  4. Pirmiausia įvertinkite apytiksliai ir patikrinkite, ar atsakymas tikėtinas.

Intraveninių infuzijų greitis

Pompos greitis
mL/h = volume (mL)/time (h)
Lašėjimo greitis
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Infuzijos trukmė
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Metodas

  1. Pompos greitis mL/h: tūris, padalytas iš laiko valandomis.
  2. Lašėjimo greitis lašais/min: tūris × lašų faktorius, padalytas iš laiko minutėmis.
  3. Likusiam laikui: likęs tūris, padalytas iš greičio.
  4. Apvalinkite taip, kaip reikalauja uždavinys arba įranga.

Infuziniai tirpalai ir skysčių balansas

Holliday–Segar per valandą
4 mL/kg (pirmiesiems 10 kg) + 2 mL/kg (kitiems 10 kg) + 1 mL/kg (kiekvienam kg virš 20)
Holliday–Segar per parą
100 / 50 / 20 mL/kg tiems patiems intervalams
Skysčių balansas
suvartota − išskirta
Ledo gabalėliai
skaičiuojami kaip pusė jų tūrio
Diurezė
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Infuzijos trukmė
laikas (h) = likęs tūris (mL) / greitis (mL/h)
Sulašintas tūris
mL = greitis × laikas

Klinikinio vertinimo skalės

Glazgo komos skalė
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
APGAR
5 požymiai × 0–2 = 0–10; 7–10 nuramina, 4–6 vidutiniškai nenormalu, 0–3 žema
Braden skalė
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 rizika
Morse griuvimų skalė
griuvimai 25, diagnozė 15, priemonė 15/30, IV 20, eisena 10/20, psichikos būklė 15
NEWS2 rizika
0–4 maža; pavienis 3 maža–vidutinė; 5–6 vidutinė; ≥ 7 didelė
Vidutinis arterinis spaudimas
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Pulsinis spaudimas ir šoko indeksas
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Kūno masės indeksas
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Metodas

  1. Raskite klausime naudojamą vertinimo lentelę ir jos ribas (GCS 3–15, Apgar 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Įvertinkite kiekvieną punktą atskirai, suderindami aprašymą su jo lygiu.
  3. Sudėkite punktų balus ir patikrinkite, ar suma patenka į intervalą.
  4. Taikykite ribas: NEWS2 atveju taip pat ieškokite bet kurio vieno rodiklio, įvertinto 3.
  5. Išvestinėms vertėms naudokite MAP = (SKS + 2·DKS)/3, PP = SKS − DKS, SI = pulsas/SKS ir KMI = kg/m².

2Uždaviniai

1.Slaugos pagrindaiVidutinis

Which of these is recorded as fluid intake on a fluid balance chart?

  1. AUrine output from a catheter
  2. BVomit
  3. CIntravenous fluids
  4. DWound drainage
2.Slaugos pagrindaiSunkus

A nurse realises that a dose of analgesia given two hours ago was not documented. What is correct?

  1. AWrite it in the space for two hours ago as if it was recorded then
  2. BLeave it out, as it is now too late to record it in the notes
  3. CAsk a colleague to sign that they gave it
  4. DWrite it now as a late entry, stating when it was given
3.Infekcijų kontrolė ir pacientų saugaVidutinis

Slaugytojas ruošia vaistus dviem pacientams. Koks būdas saugiausias?

  1. APaprašyti vieno paciento perduoti vaistus kitam
  2. BAbiejų pacientų vaistus sudėti į vieną puodelį ir išrūšiuoti prie lovos
  3. CAbiejų pacientų vaistus paruošti kartu, kad sutaupytų laiko
  4. DRuošti ir duoti vaistus vienam pacientui vienu metu
4.Infekcijų kontrolė ir pacientų saugaSunkus

Sutrikusios sąmonės pacientas nuolat tampo nosies ir skrandžio zondą. Kuris požiūris turi būti išbandytas pirmiausia?

  1. AIš karto fiksuoti riešus, kad zondas būtų apsaugotas
  2. BRaminamasis, kad pacientas ramiai miegotų visą naktį
  3. CPašalinti zondą nepasitarus su komanda
  4. DMažiau ribojančios priemonės, pvz., reorientavimas ir budėtojas
5.Prioritetų nustatymas ir delegavimasVidutinis

Pacientui staiga bėga kraujas iš nosies, jis budrus ir kvėpuoja normaliai. Ką slaugytojas daro pirmiausia?

  1. APaprašo pacientą stipriai nusišnypšti, kad pasišalintų krešuliai
  2. BAtloškia galvą ir uždeda ledo ant sprando
  3. CPasodina pacientą, pasvirina jį į priekį ir suspaudžia minkštąją nosies dalį
  4. DPaguldo pacientą ant nugaros su pagalve po keliais
6.Prioritetų nustatymas ir delegavimasSunkus

Pacientui su centriniu veniniu kateteriu, šalinant liniją, staiga atsiranda dusulys, krūtinės skausmas ir krintantis SpO₂. Ką slaugytojas daro pirmiausia?

  1. AUždengia vietą, paguldo ant kairiojo šono galva žemyn, duoda deguonies ir kviečia pagalbą
  2. BPaprašo pacientą lėtai ir giliai kvėpuoti ir tęsia
  3. CPraplauna kateterį fiziologiniu tirpalu užsikimšimui pašalinti
  4. DPasodina pacientą tiesiai ir greitai baigia šalinti liniją
7.Klinikinė slaugaVidutinis

Why are older adults at higher risk of dehydration?

  1. ATheir kidneys hold on to too much water
  2. BTheir body water content increases with age
  3. CTheir sense of thirst is often reduced
  4. DThey always drink large amounts of tea
8.Klinikinė slaugaSunkus

Which type of drug is commonly used to treat neuropathic pain?

  1. AAntibiotics such as amoxicillin, given as a long course
  2. BProton pump inhibitors such as omeprazole
  3. CSome anticonvulsants or antidepressants, such as gabapentin
  4. DAntihistamines such as cetirizine
9.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitaiVidutinis

When should a blood specimen tube be labeled?

  1. ABefore entering the room, so tubes are ready for the next patients
  2. BAt the nurses' station, after all samples for the shift are drawn
  3. CIn the laboratory, by the staff who receive the unlabeled sample
  4. DAt the bedside, in the patient's presence, using two identifiers
10.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitaiSunkus

At the start of a shift, the nurse reviews four new results. Which patient needs attention first?

  1. AGlucose 180 mg/dL (10 mmol/L) after a meal in a patient with diabetes
  2. BHemoglobin 11,0 g/dL (110 g/L) in a patient with rheumatoid arthritis
  3. CSodium 119 mEq/L in a patient with new confusion and vomiting
  4. DPotassium 5,2 mEq/L in a patient with stable chronic kidney disease
11.FarmakologijaVidutinis

A child weighing 20 kg is prescribed a drug at 15 mg/kg per dose. What is the dose?

  1. A150 mg
  2. B300 mg
  3. C3000 mg
  4. D35 mg
12.FarmakologijaSunkus

Dėl inkstų nepakankamumo vaisto klirensas sumažėja perpus, o pasiskirstymo tūris nepakinta. Kas nutinka jo pusinės eliminacijos laikui?

  1. AJis padvigubėja
  2. BJis padidėja keturis kartus
  3. CJis sutrumpėja perpus
  4. DJis nepakinta
13.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemosVidutinis

Shortly after a permanent pacemaker is inserted via the subclavian vein, the patient becomes breathless with reduced breath sounds on that side. What complication should be suspected?

  1. APericarditis
  2. BPulmonary oedema
  3. CPneumothorax
  4. DAsthma
14.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemosSunkus

Praėjus keturioms valandoms po PKI per šlaunies arteriją, kirkšnies tvarstis permirkęs krauju ir auga tvirtas patinimas. Koks neatidėliotinas veiksmas?

  1. APadėti pacientui atsisėsti ir nueiti į tualetą pasišlapinti
  2. BPadidinti heparino infuzijos greitį, kad vietoje nesusidarytų krešulys
  3. CTvirtai spausti tuoj virš punkcijos vietos ir kviesti pagalbą
  4. DNuimti tvarstį ir palikti vietą atvirą orui
15.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: nervų, endokrininė ir inkstų sistemosVidutinis

A patient with gout has recurrent uric acid kidney stones. Which treatment helps prevent them?

  1. ACalcium tablets and a low-fluid diet
  2. BAllopurinol and making the urine less acidic
  3. CRestricting fluids in the evening only
  4. DVitamin C supplements and a high-meat diet
16.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: nervų, endokrininė ir inkstų sistemosSunkus

Pacientas, kuriam įtariamas insultas, atvyksta praėjus dviem valandoms nuo pradžios. Kapiliarinė gliukozė yra 2,4 mmol/l (43 mg/dl). Kas turėtų būti daroma toliau?

  1. AIgnoruoti gliukozę, nes ji nėra svarbi insulto vertinimui
  2. BĮ veną suleisti insulino smegenų ląstelėms apsaugoti
  3. CGydyti mažą gliukozę ir iš naujo įvertinti neurologinius požymius
  4. DIš karto skirti trombolizę be tolesnių patikrinimų
17.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: virškinimo trakto, perioperacinė ir onkologinėVidutinis

Apie kurį žolinį papildą prieš operaciją dažnai klausiama, nes jis gali didinti kraujavimą?

  1. ARamunėlių
  2. BGinkmedžio (Ginkgo biloba)
  3. CSpanguolių
  4. DMėtų aliejų
18.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: virškinimo trakto, perioperacinė ir onkologinėSunkus

Four patients are on a gastroenterology ward. Which should the nurse see first?

  1. AA patient with GORD who wants an antacid
  2. BA patient with an ileostomy waiting to change the pouch
  3. CA patient with stable ulcerative colitis asking about diet
  4. DA patient with cirrhosis who is newly confused and drowsy
19.Akušerinė slaugaVidutinis

Which nursing measure is used during phototherapy?

  1. ATurn the baby often and monitor hydration
  2. BKeep the baby fully clothed under the lights
  3. CLimit feeds to reduce stooling
  4. DRemove the eye shields while the lights are on
20.Akušerinė slaugaSunkus

Netrukus po epidurinės nejautros pradžios gimdyvės kraujospūdis nukrenta iki 86/50 mmHg, o vaisiaus širdies susitraukimų dažnis sumažėja. Ką slaugytojas turi daryti pirmiausia?

  1. APaprašyti jos pavaikščioti po kambarį
  2. BPadidinti epidurinės infuzijos greitį
  3. CPakelti lovos galvūgalį į aukštą sėdimą padėtį kvėpavimui pagerinti
  4. DPaversti ją ant šono, kad gimda nespaustų didelių kraujagyslių
21.Pediatrinė slaugaVidutinis

A 6-year-old with a life-limiting illness asks the nurse, "Am I going to die?" What is the best response?

  1. AFind out what prompted the question, then answer honestly and simply, with the family
  2. BChange the subject quickly so the child is not upset
  3. CTell the child firmly that this will not happen
  4. DTell the child that only the doctor is allowed to talk about this subject with children
22.Pediatrinė slaugaSunkus

A boy with haemophilia A bumps his head hard on a table. He seems well. What should the nurse advise?

  1. AGive aspirin for the pain and apply ice to the bump
  2. BSeek urgent care, as factor replacement may be needed before symptoms appear
  3. CNo action is needed, because head bleeds are rare in haemophilia
  4. DWatch him at home for a week and bring him in only if he vomits or has a headache
23.Psichikos sveikatos slaugaVidutinis

A patient says, "The doctor says I'm getting better, but I don't think anyone here really knows me." Which nurse response is most therapeutic?

  1. A"Why do you think the doctor is wrong about you?"
  2. B"You feel that people here don't really know you?"
  3. C"Everyone here knows you well, so don't worry."
  4. D"The doctor is very experienced, so you should trust her."
24.Psichikos sveikatos slaugaSunkus

A patient who has taken haloperidol for many years now has repeated lip smacking and tongue movements. Which action is most appropriate?

  1. AIncrease the haloperidol dose, because a higher dose suppresses the abnormal movements of the mouth and tongue
  2. BGive benztropine, because it reliably reverses these movements
  3. CReport the movements, assess them with a scale such as the AIMS and ask for a medication review
  4. DReassure the patient that the movements will soon stop on their own
25.Slaugos matematika ir vienetų konvertavimasVidutinis
94969810010210410635363738394041°F°C? °F36,2 °C

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Paciento temperatūra yra 36,2 °C. Konvertuokite į Farenheito laipsnius T pagal °F = °C × 9/5 + 32. Suapvalinkite iki vieno ženklo po kablelio.

36,2 °C
T = °F
26.Slaugos matematika ir vienetų konvertavimasSunkus
326 mg/dL? mmol/L1 mmol/L = 18 mg/dL

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Gliukozės koncentracija kraujyje yra 326 mg/dL. Naudodami 1 mmol/L = 18 mg/dL gliukozei, raskite c mmol/L. Suapvalinkite iki vieno ženklo po kablelio.

326 mg/dL1 mmol/L = 18 mg/dL
c = mmol/L
27.Dozių skaičiavimasVidutinis
024681010 mL

40 kg sveriančiam vaikui paskirta 5 mg/kg vaisto. Pradiniame tirpale yra 50 mg/mL. Įtraukite dozę: kokį tūrį V suleidžiate?

40 kg5 mg/kg50 mg/mL
V = mL
28.Dozių skaičiavimasSunkus
250 mg/5 mLV = ? mL

12 kg sveriančiam vaikui paskirta 10 mg/kg vienai dozei geriamosios suspensijos, kurios 5 mL yra 250 mg. Kokį tūrį V duosite?

12 kg10 mg/kg250 mg/5 mL
V = mL
29.Intraveninių infuzijų greitisVidutinis
1000 mL10 gtt/mL3 h? gtt/min

Sulašinkite 1000 mL per 3 valandų sistema, kurios koeficientas 10 lašai/mL. Raskite lašėjimo greitį R lašais per minutę. Apvalinkite iki artimiausio sveikojo skaičiaus.

1000 mL3 h10 gtt/mL
R = gtt/min
30.Intraveninių infuzijų greitisSunkus
100 mg250 mL5 mL/h? mg/h

Maišelyje yra 100 mg vaisto 250 mL, jis laša 5 mL/h greičiu. Kiek miligramų per valandą D gauna pacientas?

100 mg/250 mL5 mL/h
D = mg/h
31.Infuziniai tirpalai ir skysčių balansasVidutinis
SuvartotaIšskirta12 valandų pamainapienas240 mLsriuba200 mLželė100 mLIntraveninė infuzija60 mL/h × 12 hintraveninis antibiotikas1 × 50 mLšlapimas500 mLšlapimas475 mLžaizdos drenas150 mL

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Lape pateikti paciento suvartoti ir išskirti skysčiai per vieną 12 valandų pamainą. Pacientas sveria 93 kg. Raskite vidutinę diurezę U mL/kg/h. Apvalinkite iki dviejų skaitmenų po kablelio.

93 kg12 hšlapimas: 500 mLšlapimas: 475 mLžaizdos drenas: 150 mL
U = mL/kg/h
32.Infuziniai tirpalai ir skysčių balansasSunkus
1000 mL→ 80 mL/hpradžia 10:00tiš viso​ = ? h100 mL/h × 4 h

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). 1000 mL infuzija pradedama 10:00 100 mL/h greičiu. Po 4 valandų greitis pakeičiamas į 80 mL/h ir daugiau nebekeičiamas. Po kiek valandų t nuo pradžios maišelis ištuštės? Apvalinkite iki vieno skaitmens po kablelio.

1000 mL100 mL/h · 4 h80 mL/h
t = h
33.Klinikinio vertinimo skalėsVidutinis
lengvavidutinėsunki

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Mokomasis pacientas po galvos traumos atmerkia akis tik į spaudimą (skausmingą dirgiklį), neskleidžia jokių garsų ir geriausias motorinis atsakas: rankų ir kojų tiesimas (nenormalus tiesimas). Apskaičiuokite GCS ir pagal jį įvertinkite galvos traumos sunkumą. Spustelėkite atsakymą.

  1. 1lengva
  2. 2vidutinė
  3. 3sunki
34.Klinikinio vertinimo skalėsSunkus
maža rizikavidutinė rizikadidelė rizika

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Mokomasis pacientas vertinamas pagal Morse griuvimų skalę: griuvimų anamnezė per pastaruosius 3 mėnesius: ne; antrinė diagnozė: taip; judėjimo priemonė: nėra, lovos režimas arba padeda slaugytoja; IV terapija arba fiziologinio tirpalo kateterio fiksatorius: ne; eisena: silpna; psichikos būklė: pervertina arba pamiršta ribas. Naudodami ribas 0–24 maža, 25–44 vidutinė ir 45 ar daugiau didelė, spustelėkite griuvimo rizikos lygį.

  1. 1maža rizika
  2. 2vidutinė rizika
  3. 3didelė rizika

3Tirpalai

1.Slaugos pagrindai

Atsakymas: C · Intravenous fluids

Kodėl tai yra atsakymas

Intake includes oral fluids, enteral feeds and IV fluids, including drug infusions. Urine, vomit, drainage and stool are output.

Atsakymas

C · Intravenous fluids
2.Slaugos pagrindai

Atsakymas: D · Write it now as a late entry, stating when it was given

Kodėl tai yra atsakymas

Late entries are clearly marked as such, showing both when care was given and when the note was written. This keeps the record accurate and prevents a second dose being given.

Atsakymas

D · Write it now as a late entry, stating when it was given
3.Infekcijų kontrolė ir pacientų sauga

Atsakymas: D · Ruošti ir duoti vaistus vienam pacientui vienu metu

Kodėl tai yra atsakymas

Vaistus paruošiant, patikrinant ir duodant vienam pacientui vienu metu, prie lovos, sumažėja klaidų dėl netinkamo paciento. Maišant vaistus klaidų tikimybė didėja.

Atsakymas

D · Ruošti ir duoti vaistus vienam pacientui vienu metu
4.Infekcijų kontrolė ir pacientų sauga

Atsakymas: D · Mažiau ribojančios priemonės, pvz., reorientavimas ir budėtojas

Kodėl tai yra atsakymas

Pirmiausia išbandomos mažiau ribojančios priemonės: reorientavimas, tokių priežasčių kaip skausmas tikrinimas, zondo pritvirtinimas nepastebimoje vietoje ir budėjimas prie paciento. Fiksavimo priemonės ar raminamieji naudojami tik jei jos nepadeda ir pacientui kyla pavojus, esant paskyrimui.

Atsakymas

D · Mažiau ribojančios priemonės, pvz., reorientavimas ir budėtojas
5.Prioritetų nustatymas ir delegavimas

Atsakymas: C · Pasodina pacientą, pasvirina jį į priekį ir suspaudžia minkštąją nosies dalį

Kodėl tai yra atsakymas

Palinkimas į priekį neleidžia kraujui patekti į kvėpavimo takus ir skrandį, o tvirtas minkštosios nosies dalies spaudimas dažniausiai sustabdo kraujavimą. Atloškus galvą ar gulint kraujas teka į gerklę.

Atsakymas

C · Pasodina pacientą, pasvirina jį į priekį ir suspaudžia minkštąją nosies dalį
6.Prioritetų nustatymas ir delegavimas

Atsakymas: A · Uždengia vietą, paguldo ant kairiojo šono galva žemyn, duoda deguonies ir kviečia pagalbą

Kodėl tai yra atsakymas

Šie požymiai šalinant liniją rodo oro emboliją. Vietos uždengimas sandariu tvarsčiu sustabdo tolesnį oro patekimą, o padėtis ant kairiojo šono galva žemyn padeda sulaikyti orą dešiniojoje širdies pusėje, toliau nuo plaučių arterijos. Toliau duodamas deguonis ir kviečiama skubi pagalba.

Atsakymas

A · Uždengia vietą, paguldo ant kairiojo šono galva žemyn, duoda deguonies ir kviečia pagalbą
7.Klinikinė slauga

Atsakymas: C · Their sense of thirst is often reduced

Kodėl tai yra atsakymas

With age, thirst is blunted, kidney concentrating ability falls and total body water decreases. Cognitive or physical problems can also make it harder to drink.

Atsakymas

C · Their sense of thirst is often reduced
8.Klinikinė slauga

Atsakymas: C · Some anticonvulsants or antidepressants, such as gabapentin

Kodėl tai yra atsakymas

Neuropathic pain responds poorly to standard analgesics. Drugs that modify nerve signalling, such as gabapentinoids and some antidepressants, are used, with doses increased gradually.

Atsakymas

C · Some anticonvulsants or antidepressants, such as gabapentin
9.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitai

Atsakymas: D · At the bedside, in the patient's presence, using two identifiers

Kodėl tai yra atsakymas

Specimens are labeled immediately after collection, at the bedside, after checking two patient identifiers such as name and date of birth. Pre-labeling or labeling away from the patient can put the wrong patient's name on the sample, which can lead to harmful decisions.

Atsakymas

D · At the bedside, in the patient's presence, using two identifiers
10.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitai

Atsakymas: C · Sodium 119 mEq/L in a patient with new confusion and vomiting

Kodėl tai yra atsakymas

Severe hyponatremia with confusion and vomiting suggests cerebral edema and can progress to seizures and coma. The other results are mildly abnormal and expected for those conditions, so they are less urgent.Patikrinta pagal: Low blood sodium - Medical Encyclopedia · MedlinePlus (NIH) (2025); Sodium Blood Test · MedlinePlus (NIH) (2024)

Atsakymas

C · Sodium 119 mEq/L in a patient with new confusion and vomiting
11.Farmakologija

Atsakymas: B · 300 mg

Kodėl tai yra atsakymas

20 kg × 15 mg/kg = 300 mg. The result is also checked against the safe dose range and the adult maximum.

Atsakymas

B · 300 mg
12.Farmakologija

Atsakymas: A · Jis padvigubėja

Kodėl tai yra atsakymas

Pusinės eliminacijos laikas proporcingas Vd ir atvirkščiai proporcingas klirensui. Sumažinus klirensą perpus, pusinės eliminacijos laikas padvigubėja, todėl vaistas kaupiasi ir ilgiau užtrunka pasiekti pusiausvyros būseną.

Atsakymas

A · Jis padvigubėja
13.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemos

Atsakymas: C · Pneumothorax

Kodėl tai yra atsakymas

Subclavian puncture can injure the pleura and cause a pneumothorax. A chest X-ray is usually taken after implantation. Other complications include haematoma, lead displacement and infection.

Atsakymas

C · Pneumothorax
14.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemos

Atsakymas: C · Tvirtai spausti tuoj virš punkcijos vietos ir kviesti pagalbą

Kodėl tai yra atsakymas

Kraujavimas ar hematoma arterinės prieigos vietoje yra dažna komplikacija, ją sustiprina antiagregantai ir antikoaguliantai. Pirmas veiksmas – tvirtas rankinis spaudimas tuoj virš odos punkcijos (virš arterijos punkcijos), pacientui gulint ant nugaros, kartu vertinant gyvybinius rodiklius, distalinį pulsą ir kreipiantis pagalbos. Užpilvaplėvinis kraujavimas gali būti paslėptas, todėl reikia stebėti nugaros skausmą ir hipotenziją.

Atsakymas

C · Tvirtai spausti tuoj virš punkcijos vietos ir kviesti pagalbą
15.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: nervų, endokrininė ir inkstų sistemos

Atsakymas: B · Allopurinol and making the urine less acidic

Kodėl tai yra atsakymas

Uric acid stones form when urine is acidic and rich in uric acid. High fluid intake, alkalinising the urine (for example with potassium citrate) and allopurinol reduce the risk. Purine-rich foods are limited.

Atsakymas

B · Allopurinol and making the urine less acidic
16.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: nervų, endokrininė ir inkstų sistemos

Atsakymas: C · Gydyti mažą gliukozę ir iš naujo įvertinti neurologinius požymius

Kodėl tai yra atsakymas

Hipoglikemija gali sukelti židininius deficitus, imituojančius insultą. Ją pirmiausia reikia ištaisyti ir pacientą įvertinti iš naujo. Gliukozė mažesnė nei maždaug 2,7 mmol/l (50 mg/dl) paprastai yra priežastis neskirti trombolizės, kol ji nėra gydoma ir deficitas išlieka.

Atsakymas

C · Gydyti mažą gliukozę ir iš naujo įvertinti neurologinius požymius
17.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: virškinimo trakto, perioperacinė ir onkologinė

Atsakymas: B · Ginkmedžio (Ginkgo biloba)

Kodėl tai yra atsakymas

Ginkmedis, česnakai, ženšenis, žuvų taukai ir kiti gali didinti kraujavimo riziką; jonažolė sąveikauja su daugeliu vaistų. Pacientai turėtų pranešti apie visus papildus, o chirurgų komanda pataria, ar juos nutraukti prieš operaciją.

Atsakymas

B · Ginkmedžio (Ginkgo biloba)
18.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: virškinimo trakto, perioperacinė ir onkologinė

Atsakymas: D · A patient with cirrhosis who is newly confused and drowsy

Kodėl tai yra atsakymas

New confusion and drowsiness in cirrhosis may be hepatic encephalopathy with a precipitant such as bleeding or infection, and the airway may be at risk. The others are stable.

Atsakymas

D · A patient with cirrhosis who is newly confused and drowsy
19.Akušerinė slauga

Atsakymas: A · Turn the baby often and monitor hydration

Kodėl tai yra atsakymas

The baby is undressed except for a small nappy, eyes are shielded, position is changed and temperature and hydration are monitored. Frequent feeds help excrete bilirubin through stools.

Atsakymas

A · Turn the baby often and monitor hydration
20.Akušerinė slauga

Atsakymas: D · Paversti ją ant šono, kad gimda nespaustų didelių kraujagyslių

Kodėl tai yra atsakymas

Padėtis ant šono panaikina aortos ir tuščiosios venos spaudimą ir pagerina veninį grįžimą bei kraujotaką placentoje. Tada pagal paskyrimą didinkite skysčių infuziją į veną, informuokite anesteziologą ar gydytoją ir, jei paskirta, skirkite vazopresorių.

Atsakymas

D · Paversti ją ant šono, kad gimda nespaustų didelių kraujagyslių
21.Pediatrinė slauga

Atsakymas: A · Find out what prompted the question, then answer honestly and simply, with the family

Kodėl tai yra atsakymas

Children with serious illness often sense what is happening. Exploring the question ("What makes you ask?") and answering honestly, at the child's level and in agreement with the family, reduces isolation and fear. False reassurance damages trust.

Atsakymas

A · Find out what prompted the question, then answer honestly and simply, with the family
22.Pediatrinė slauga

Atsakymas: B · Seek urgent care, as factor replacement may be needed before symptoms appear

Kodėl tai yra atsakymas

Intracranial bleeding is the most dangerous bleed in haemophilia and can develop hours after injury. Any significant head injury needs urgent assessment and usually prompt factor replacement. Aspirin is avoided because it impairs platelet function.

Atsakymas

B · Seek urgent care, as factor replacement may be needed before symptoms appear
23.Psichikos sveikatos slauga

Atsakymas: B · "You feel that people here don't really know you?"

Kodėl tai yra atsakymas

Reflecting the patient's concern invites them to explore it. Defending the doctor, reassuring falsely or asking "why" all close the conversation down.

Atsakymas

B · "You feel that people here don't really know you?"
24.Psichikos sveikatos slauga

Atsakymas: C · Report the movements, assess them with a scale such as the AIMS and ask for a medication review

Kodėl tai yra atsakymas

These are signs of tardive dyskinesia, which can be permanent. Early detection and review of the antipsychotic are key; anticholinergic drugs do not treat tardive dyskinesia and may worsen it.

Atsakymas

C · Report the movements, assess them with a scale such as the AIMS and ask for a medication review
25.Slaugos matematika ir vienetų konvertavimas

Atsakymas: T = 97,2 °F

Temperatūra: °C = (°F − 32) × 5/9 ir °F = °C × 9/5 + 32. Iš °F pirmiausia atimkite 32, o tik paskui dauginkite; iš °C pirmiausia dauginkite ir tada pridėkite 32. Greita patikra: 37 °C yra 98,6 °F, o kiekvienas 1 °C yra 1,8 °F.

Dauginkite iš 9/5

36,2·9/5 = 65,16

Pridėkite 32

T = 65,16 + 32 = 97,16 ≈ 97,2 °F

Atsakymas

T = 97,2 °F
26.Slaugos matematika ir vienetų konvertavimas

Atsakymas: c = 18,1 mmol/L

Dimensinė analizė: užrašykite duotą dydį, tada dauginkite iš perskaičiavimo koeficientų, užrašytų trupmenomis (pavyzdžiui, 60 min/1 h arba 1 mg/1000 mcg), kad kiekvienas nereikalingas vienetas pasirodytų vieną kartą viršuje ir vieną kartą apačioje ir susiredukuotų. Likus tik reikiamam vienetui, skaičiuokite. Naudokite klausime pateiktus atitikmenis ir apvalinkite tik galutinį atsakymą.

Konvertuoti

c = 326/18 = 18,11 ≈ 18,1 mmol/L

Atsakymas

c = 18,1 mmol/L
27.Dozių skaičiavimas

Atsakymas: V = 4 mL

Dozės įtraukimas: tūris = (paskirta dozė/pradinio tirpalo stiprumas) × pradinio tirpalo tūris. Pirmiausia paverskite į tuos pačius vienetus, tada patikrinkite, ar tūris telpa į švirkštą ir patenka ant vienos iš jo skalės žymių.

Dozė pagal kūno svorį

D = 5·40 = 200 mg

Tūris

V = 200/50 = 4 mL

Ant švirkšto

Šio 10 mL švirkšto kiekviena maža linija yra 0,2 mL.

Atsakymas

V = 4 mL
28.Dozių skaičiavimas

Atsakymas: V = 2,4 mL

Dozės skaičiavimas: skirtinas kiekis lygus paskirtai dozei, padalytai iš turimo preparato stiprumo, padaugintai iš kiekio, kuriame tas stiprumas yra: kiekis = (paskirta dozė/stiprumas) × tūris. Visada suvienodinkite vienetus (pirmiausia g paverskite mg, mg – mcg) ir patikrinkite, ar atsakymas logiškas.

Dozė pagal kūno masę

10·12 = 120 mg

Tūris

V = (120/250)·5 = 2,4 mL

Atsakymas

V = 2,4 mL
29.Intraveninių infuzijų greitis

Atsakymas: R = 56 gtt/min

Infuzijos greitis: pompa nustatoma mL/h = tūris/laikas valandomis. Gravitacinė lašelinė skaičiuojama lašais per minutę: gtt/min = tūris (mL) × lašų koeficientas (gtt/mL)/laikas (min). Lašų koeficientas nurodytas ant infuzinės sistemos pakuotės: makrolašų sistemos duoda 10, 15 arba 20 gtt/mL (kraujo sistemos JAV dažnai 10 gtt/mL, JK 15), o mikrolašų sistemos 60 gtt/mL. Visada naudokite lašų koeficientą, nurodytą klausime arba ant pakuotės.

Laikas minutėmis

3·60 = 180 min

Lašėjimo greitis

R = 1000·10/180 = 55,56 ≈ 56 gtt/min

Atsakymas

R = 56 gtt/min

Prie lovos apvalinama iki artimiausio sveiko lašo: 56 lašų/min.

30.Intraveninių infuzijų greitis

Atsakymas: D = 2 mg/h

Infuzijos greitis: pompa nustatoma mL/h = tūris/laikas valandomis. Gravitacinė lašelinė skaičiuojama lašais per minutę: gtt/min = tūris (mL) × lašų koeficientas (gtt/mL)/laikas (min). Lašų koeficientas nurodytas ant infuzinės sistemos pakuotės: makrolašų sistemos duoda 10, 15 arba 20 gtt/mL (kraujo sistemos JAV dažnai 10 gtt/mL, JK 15), o mikrolašų sistemos 60 gtt/mL. Visada naudokite lašų koeficientą, nurodytą klausime arba ant pakuotės.

Koncentracija

100/250 = 0,4 mg/mL

Dozavimo greitis

D = 0,4·5 = 2 mg/h

Atsakymas

D = 2 mg/h
31.Infuziniai tirpalai ir skysčių balansas

Atsakymas: U = 0,87 mL/kg/h

Suvartoti ir išskirti skysčiai: suvartotiems priskiriama viskas, kas patenka į organizmą (geriami skysčiai, intraveninės infuzijos, intraveniniai vaistai ir praplovimai, maitinimas per zondą); ledo gabalėliai skaičiuojami kaip pusė jų tūrio. Išskirtiems priskiriamas šlapimas, drenų išskyros, vėmalai ir kiti netekimai. Balansas = visi suvartoti − visi išskirti skysčiai; neigiamas balansas reiškia grynąjį netekimą. Skaičiai skirti tik praktikai; prie paciento lovos visada vadovaukitės vietiniais protokolais, o didelės rizikos dozes tegul dar kartą patikrina kitas specialistas.

Iš viso šlapimo

500 + 475 = 975 mL

Kilogramui per valandą

U = 975/(93·12) = 0,8737 ≈ 0,87 mL/kg/h

Atsakymas

U = 0,87 mL/kg/h
32.Infuziniai tirpalai ir skysčių balansas

Atsakymas: t = 11,5 h

Infuzijos trukmė: laikas (h) = infuzuotinas tūris (mL)/greitis (mL/h); naudokite maišelyje dar likusį tūrį, o ne maišelio dydį. Sulašintas tūris = greitis × laikas. Dešimtaines valandas į valandas ir minutes perskaičiuokite padaugindami dalį iš 60 (0,5 h = 30 min, o ne 50 min). Skaičiai skirti tik praktikai; prie paciento lovos visada vadovaukitės vietiniais protokolais, o didelės rizikos dozes tegul dar kartą patikrina kitas specialistas.

Pirmoji dalis

100·4 = 400 mL
1000 − 400 = 600 mL liko

Antroji dalis

600/80 = 7,5 h

Bendra trukmė

t = 4 + 7,5 = 11,5 h

Atsakymas

t = 11,5 h

Tai maždaug 11 h 30 min, todėl maišelis ištuštės apie 21:30.

33.Klinikinio vertinimo skalės

Atsakymas: sunki

Glazgo komos skalė: sudėkite geriausią atsaką trijose srityse. Akių atmerkimas E: 4 spontaniškai, 3 į garsą ar kalbinimą, 2 į spaudimą, 1 nėra. Žodinis atsakas V: 5 orientuotas, 4 sumišęs, 3 netinkami žodžiai, 2 nesuprantami garsai, 1 nėra. Motorinis atsakas M: 6 vykdo komandas, 5 lokalizuoja, 4 normalus lenkimas (atitraukia), 3 nenormalus lenkimas, 2 tiesimas, 1 nėra. Suma svyruoja nuo 3 iki 15. Po galvos traumos 13–15 paprastai vadinama lengva, 9–12 vidutine, o 3–8 sunkia.

Įvertinkite kiekvieną sritį

E: atmerkia akis tik į spaudimą (skausmingą dirgiklį) → 2
V: neskleidžia jokių garsų → 1
M: rankų ir kojų tiesimas (nenormalus tiesimas) → 2

Sudėtis

GCS = 2 + 1 + 2 = 5

Sunkumas

GCS 5 → sunki

Atsakymas

sunki
34.Klinikinio vertinimo skalės

Atsakymas: vidutinė rizika

Morse griuvimų skalė: šeši punktai. Griuvimų anamnezė: ne 0, taip 25. Antrinė diagnozė: ne 0, taip 15. Judėjimo priemonė: nėra, lovos režimas ar slaugytojos pagalba 0; ramentai, lazda ar vaikštynė 15; laikosi už baldų 30. IV terapija arba fiziologinio tirpalo kateterio fiksatorius: ne 0, taip 20. Eisena: normali, lovos režimas ar neįgaliojo vežimėlis 0; silpna 10; sutrikusi 20. Psichikos būklė: žino savo ribas 0; pervertina arba pamiršta ribas 15. Suma svyruoja nuo 0 iki 125. Rizikos ribos ligoninėse skiriasi; dažnai naudojama: 0–24 maža, 25–44 vidutinė ir 45 ar daugiau didelė.

Įvertinkite kiekvieną punktą

griuvimų anamnezė per pastaruosius 3 mėnesius: ne → 0
antrinė diagnozė: taip → 15
judėjimo priemonė: nėra, lovos režimas arba padeda slaugytoja → 0
IV terapija arba fiziologinio tirpalo kateterio fiksatorius: ne → 0
eisena: silpna → 10
psichikos būklė: pervertina arba pamiršta ribas → 15

Sudėtis

Morse suma = 0 + 15 + 0 + 0 + 10 + 15 = 40

Rizikos lygis

40 → vidutinė rizika

Atsakymas

vidutinė rizika

Tai savarankiška mokymosi medžiaga. ExamProblems nėra susijusi su šį egzaminą organizuojančia institucija ir jos nėra patvirtinta, o egzamino pavadinimas naudojamas tik turiniui apibūdinti. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® yra the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN) prekių ženklai; ši organizacija nėra susijusi su ExamProblems, jo neremia ir neatsako už jo tikslumą.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-pn-practice-questions