NCLEX-PN tipo bandomieji klausimai (LPN/LVN): pasiruošimo paketas

Formulių lapai, pagrindiniai kiekvienos temos metodų žingsniai ir 34 uždavinių, o pilni sprendimai pateikti gale.

Nauji uždaviniaiAtgal į kursą

Spausdinimo lange pasirinkite „Išsaugoti kaip PDF“, kad nuosavą kopiją išsaugotumėte savo įrenginyje.

1Formulės ir metodai

Infekcijų kontrolė ir pacientų sauga

Metodas

  1. Pradėkite nuo standartinių atsargumo priemonių kiekvienam pacientui: rankų higiena, asmeninės apsaugos priemonės numatomai ekspozicijai, saugūs aštrūs daiktai.
  2. Pridėkite atsargumo priemones pagal plitimo kelią: kontaktinė (chalatas, pirštinės), lašelinė (chirurginė kaukė), oro (N95, neigiamo slėgio kambarys).
  3. Steriliems daiktams išlaikykite sterilumą: jei abejojate, jis nesterilus; pakeiskite, niekada nenuvalykite.
  4. Užkirskite kelią žalai aplinkoje: griuvimų prevencija, suvaržymai tik kaip paskutinė priemonė, RACE ir PASS gaisro atveju.
  5. Patikrinkite vaistų skyrimo teises, du identifikatorius ir papildomas apsaugos priemones didelės rizikos vaistams; praneškite apie klaidas ir vos nepasitaikiusius atvejus.

Prioritetų nustatymas ir delegavimas

Metodas

  1. Paklauskite, kas pacientui pakenks greičiausiai, jei nieko nedarysite.
  2. Taikykite ABC (C-A-B per širdies sustojimą), tada Maslow: fiziologiniai poreikiai pirma saugumo, saugumas pirma psichologinių poreikių.
  3. Palyginkite galimybes: ūmus prieš lėtinį, nestabilus prieš stabilų, netikėtas prieš tikėtiną, sisteminis prieš vietinį, ir kiekvieną požymį palyginkite su paciento pradiniu lygiu.
  4. Vertinkite prieš veikdami, nebent tai neatidėliotinas atvejis; tada rinkitės žingsnį, nuo kurio priklauso kiti.
  5. Delegavimui patikrinkite penkias teises: užduotis, aplinkybės, asmuo, nurodymai ir priežiūra. Vertinimas, mokymas ir įvertinimas lieka registruotai slaugytojai (RN).

Laboratorinės reikšmės ir elektrolitai

Metodas

  1. Palyginkite vertę su paties laboratorijos nustatytu referenciniu intervalu, tada su paciento pradiniu lygiu ir kitimu.
  2. Patikrinkite mėginį: hemolizė, vėlavimas ar kraujas, paimtas šalia IV, gali duoti klaidingus rezultatus.
  3. Susiekite vertę su tipiniais požymiais ir ją sukeliančiais vaistais bei būklėmis.
  4. Ieškokite sąveikų: mažas kalio ar magnio kiekis didina digoksino toksiškumą; dehidratacija didina ličio koncentraciją.
  5. Veikite pacientui: įvertinkite, sulaikykite vaistą, jei koncentracija nesaugi, kritines vertes perskaitykite atgal ir informuokite gydytoją.

Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemos

Metodas

  1. Įvardykite problemą: siurblio nepakankamumas, užsikimšusi arterija, ritmas, krešulys, kvėpavimo takų susiaurėjimas, infekcija ar prietaiso problema.
  2. Pirmiausia patikrinkite pavojaus požymius: hipoksiją, hipotenziją, krūtinės skausmą, naują sumišimą, šaltą kojos be pulso.
  3. Deguonį priderinkite pacientui: 94–98 % daugumai, 88–92 % tiems, kuriems kyla CO₂ susilaikymo rizika.
  4. Kiekvieną vaistą susiekite su jo tyrimu ir rizika: varfarinas ir INR, heparinas ir aPTT bei trombocitai, diuretikai ir kalis.
  5. Pasirinkite saugų pirmąjį veiksmą, tada eskaluokite ir vertinkite iš naujo.

Vidaus ligų ir chirurginė slauga: nervų, endokrininė ir inkstų sistemos

Metodas

  1. Pasitikrinkite gliukozę kiekvienam pacientui su nauju sumišimu, silpnumu ar traukuliais.
  2. Sąmonės lygį naudokite kaip ankstyviausią smegenų sutrikimo įspėjimą; vyzdžiai ir Cushing triada pasirodo vėlai.
  3. Diabeto nelaimėse atskirkite DKA (ketonai, acidozė) nuo HHS (labai didelis osmoliališkumas, dehidratacija); pirmiausia skirkite skysčių.
  4. Natrio ir vandens atveju nuspręskite, ar ADH yra per daug (SIADH), ar trūksta (DI), ir lėtinius pokyčius koreguokite lėtai.
  5. Inkstų problemų atveju priežastį priskirkite prerenalinei, vidinei ar postrenalinei ir stebėkite kalį bei skysčius.

Vidaus ligų ir chirurginė slauga: virškinimo trakto, perioperacinė ir onkologinė

Metodas

  1. Paklauskite, kas galėtų būti paslėpta: vidinis kraujavimas, infekcija be karščiavimo, hipoventiliacija esant normaliam SpO₂.
  2. Komplikacijas siaurinkite pagal laiką po operacijos: kraujavimas per valandas, krūtinės ląstos problemos per dienas, žaizdos ir nutekėjimo problemos vėliau.
  3. Skausmo atveju vertinkite, gydykite daugiamode analgezija, vertinkite iš naujo ir kiekvieno opioido metu stebėkite sedaciją.
  4. Onkologiniams pacientams bet kokią ligą nadyro metu laikykite neutropeniniu sepsiu ir žinokite onkologines skubias būkles.
  5. Nudegimų atveju skaičiuokite tik dalinio ir viso storio plotus, Parkland laikrodį paleiskite nuo nudegimo laiko ir titruokite pagal šlapimo išskyrimą.

Akušerinė slauga

Metodas

  1. Nustatykite moters padėtį laike: nėštumo savaitės, gimdymo tarpsnis ar diena po gimdymo, ir nuspręskite, kas tuo metu yra norma.
  2. Ieškokite pavojuje esančio paciento: motinos, vaisiaus ar naujagimio, o gal kelių iš jų.
  3. Susiekite požymį su priežastimi: VEAL CHOP deceleracijoms, keturi T kraujavimui, BUBBLE-HE po gimdymo.
  4. Pirmiausia rinkitės veiksmą, gerinantį kraujotaką ir deguonies patekimą (gulėjimas ant šono, oksitocino nutraukimas, gimdos dugno masažas), tada kvieskite pagalbą.

Pediatrinė slauga

Metodas

  1. Pirmiausia atkreipkite dėmesį į vaiko amžių: nuo jo priklauso gyvybinių rodiklių normos, raidos etapai ir tinkama skausmo skalė.
  2. Įvertinkite kvėpavimo takus, kvėpavimą ir kraujotaką, prisiminkite, kad vaikai kompensuoja, o paskui greitai blogėja.
  3. Pritaikykite veiksmą raidos etapui ir įtraukite šeimą.
  4. Patikrinkite, ar atsakymas saugus vaikui: dozė pagal svorį, jokio aspirino virusinės ligos metu, jokio kodeino jaunesniems nei 12 metų.

Psichikos sveikatos slauga

Metodas

  1. Nuspręskite, ar yra tiesioginis pavojus: savižudybė, smurtas, vaistų sukeltas neatidėliotinas atvejis ar somatinė liga.
  2. Pirmiausia imkitės saugumo veiksmų: stebėkite, pašalinkite priemones, nuraminkite, nutraukite žalingą vaistą, kvieskite pagalbą.
  3. Rinkitės terapinį atsaką: pripažinkite jausmus, pateikite tikrovę, venkite klaidingo raminimo ir klausimų „kodėl“.
  4. Gerbkite teises: mažiausiai varžanti galimybė, sutikimas ir konfidencialumas su jo ribomis.

Slaugos matematika ir vienetų konvertavimas

Metriniai žingsniai
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Svoris ir ilgis
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Buitiniai matai
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Temperatūra
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
24 valandų laikrodis
PM valandos 1–11: pridėkite 12; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Dozavimo greitis
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Laboratoriniai koeficientai
gliukozė 1 mmol/L = 18 mg/dL; kreatininas 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Metodas

  1. Užrašykite duotą dydį su jo vienetu ir norimą vienetą.
  2. Pasirinkite atitikmenį: 1000 tarp kg, g, mg ir mcg arba L ir mL; 1 kg = 2,2 lb; 1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 240 mL.
  3. Užrašykite trupmena taip, kad nereikalingas vienetas išsiredukuotų; greičiui naudokite po vieną trupmeną kiekvienam besikeičiančiam vienetui.
  4. Patikrinkite kryptį: mažesnis vienetas duoda didesnį skaičių.
  5. Apvalinkite tik galutinį atsakymą, klausime nurodytu tikslumu.

Dozių skaičiavimas

Dozė pagal koncentraciją
tūris = dozė / koncentracija
Dozė pagal kūno masę
dozė = mg/kg × kūno masė
Tabletės
skaičius = dozė / dozė tabletėje
Vienetai
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Metodas

  1. Paskirtą dozę ir turimo vaisto stiprumą išreikškite tais pačiais vienetais.
  2. Naudokite formulę „paskirta / turima × kiekis“: (D/H) × Q.
  3. Dozėms pagal kūno masę pirmiausia padauginkite iš masės kilogramais, tada paros dozę padalykite iš dozių skaičiaus.
  4. Pirmiausia įvertinkite apytiksliai ir patikrinkite, ar atsakymas tikėtinas.

Intraveninių infuzijų greitis

Pompos greitis
mL/h = volume (mL)/time (h)
Lašėjimo greitis
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Infuzijos trukmė
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Metodas

  1. Pompos greitis mL/h: tūris, padalytas iš laiko valandomis.
  2. Lašėjimo greitis lašais/min: tūris × lašų faktorius, padalytas iš laiko minutėmis.
  3. Likusiam laikui: likęs tūris, padalytas iš greičio.
  4. Apvalinkite taip, kaip reikalauja uždavinys arba įranga.

Infuziniai tirpalai ir skysčių balansas

Holliday–Segar per valandą
4 mL/kg (pirmiesiems 10 kg) + 2 mL/kg (kitiems 10 kg) + 1 mL/kg (kiekvienam kg virš 20)
Holliday–Segar per parą
100 / 50 / 20 mL/kg tiems patiems intervalams
Skysčių balansas
suvartota − išskirta
Ledo gabalėliai
skaičiuojami kaip pusė jų tūrio
Diurezė
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Infuzijos trukmė
laikas (h) = likęs tūris (mL) / greitis (mL/h)
Sulašintas tūris
mL = greitis × laikas

Klinikinio vertinimo skalės

Glazgo komos skalė
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
APGAR
5 požymiai × 0–2 = 0–10; 7–10 nuramina, 4–6 vidutiniškai nenormalu, 0–3 žema
Braden skalė
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 rizika
Morse griuvimų skalė
griuvimai 25, diagnozė 15, priemonė 15/30, IV 20, eisena 10/20, psichikos būklė 15
NEWS2 rizika
0–4 maža; pavienis 3 maža–vidutinė; 5–6 vidutinė; ≥ 7 didelė
Vidutinis arterinis spaudimas
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Pulsinis spaudimas ir šoko indeksas
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Kūno masės indeksas
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Metodas

  1. Raskite klausime naudojamą vertinimo lentelę ir jos ribas (GCS 3–15, Apgar 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Įvertinkite kiekvieną punktą atskirai, suderindami aprašymą su jo lygiu.
  3. Sudėkite punktų balus ir patikrinkite, ar suma patenka į intervalą.
  4. Taikykite ribas: NEWS2 atveju taip pat ieškokite bet kurio vieno rodiklio, įvertinto 3.
  5. Išvestinėms vertėms naudokite MAP = (SKS + 2·DKS)/3, PP = SKS − DKS, SI = pulsas/SKS ir KMI = kg/m².

2Uždaviniai

1.Slaugos pagrindaiVidutinis

At what angle is a subcutaneous injection usually given?

  1. A90 degrees after stretching the skin flat
  2. BAlways parallel to the skin
  3. CAlways exactly 15 degrees, with the skin stretched flat
  4. D45 to 90 degrees, depending on the amount of fat
2.Slaugos pagrindaiSunkus

A patient with heart failure weighs 2 kg more than yesterday on the same scales. What does this most likely show?

  1. AThe scales must have been faulty
  2. BThe patient is becoming dehydrated
  3. CThe patient has gained 2 kg of body fat
  4. DAbout 2 litres of fluid has been retained
3.Infekcijų kontrolė ir pacientų saugaVidutinis

A portable x-ray is taken at the bedside. Which action protects the nurse?

  1. ALook directly at the x-ray tube during the exposure to check its position
  2. BStay close to the patient to keep them still without protection
  3. CStand next to the patient and hold the film without protection
  4. DStep away from the patient or wear a lead apron during the exposure
4.Infekcijų kontrolė ir pacientų saugaSunkus

A patient given naloxone for an opioid overdose wakes up. An hour later, the patient is drowsy again with slow breathing. What is the likely reason?

  1. ANaloxone itself causes slow breathing and drowsiness once it has been given
  2. BThe patient is now allergic to naloxone
  3. CNaloxone wears off sooner than many opioids, so the opioid effect returns
  4. DThe patient is simply tired after the event
5.Prioritetų nustatymas ir delegavimasVidutinis

A nurse teaches a patient about levothyroxine. Which statement shows a need for further teaching?

  1. A“I will take it at breakfast with my calcium tablet.”
  2. B“I will take it at the same time each morning.”
  3. C“I will take it on an empty stomach with a glass of water.”
  4. D“I will keep taking it even when I feel well.”
6.Prioritetų nustatymas ir delegavimasSunkus

A patient suddenly has severe pain in one leg. The leg is pale and cold with no pedal pulse. What does this suggest?

  1. AA muscle cramp that will pass with stretching
  2. BA deep vein thrombosis that can be treated next week
  3. CAcute arterial occlusion, which is an emergency
  4. DChronic venous insufficiency that needs elevation
7.Klinikinė slaugaVidutinis

Which adverse effects should be monitored for in a patient receiving IV gentamicin?

  1. AHair loss and weight gain
  2. BKidney damage and hearing loss
  3. CConstipation and urinary retention
  4. DHyperglycaemia and tremor
8.Klinikinė slaugaSunkus

A patient is recognised by the team as being in the last days of life. Which approach is correct?

  1. AAvoid talking with the family about what is happening
  2. BStop all medicines, including pain relief and anti-sickness drugs
  3. CContinue all routine blood tests and observations four-hourly
  4. DReview and stop treatments that no longer help, and focus on comfort
9.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitaiVidutinis

A patient on peritoneal dialysis notices that the drained fluid is cloudy and has abdominal pain. What should the nurse do?

  1. ARecord it as normal and continue the usual exchanges
  2. BSend the fluid for cell count and culture and report it
  3. CAdd more glucose to the next bag to clear the fluid
  4. DStop dialysis for a week and recheck the fluid later
10.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitaiSunkus

A patient with long-term heavy alcohol use is admitted with alcohol withdrawal. Which group of electrolyte problems is most common?

  1. AHigh magnesium, high phosphate and high potassium
  2. BHigh sodium, high calcium and high glucose
  3. CLow chloride, high bicarbonate and high calcium
  4. DLow magnesium, low phosphate and low potassium
11.FarmakologijaVidutinis

A patient takes isoniazid. Which advice is most important?

  1. ATake it with antacids to protect the stomach from irritation
  2. BAvoid alcohol and report jaundice, dark urine or poor appetite
  3. CExpect the urine to turn orange
  4. DStop the drug when the cough improves
12.FarmakologijaSunkus

An older patient on amlodipine develops ankle swelling and is prescribed furosemide. She then becomes dizzy and falls. What does this sequence illustrate?

  1. AEnzyme induction
  2. BA prescribing cascade
  3. CDrug tolerance
  4. DA type B allergic reaction
13.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemosVidutinis

Why must anti-embolism stockings be measured and fitted correctly?

  1. APoorly fitting stockings can cause pressure damage
  2. BTight stockings work better, so the smallest size is always best
  3. CLoose stockings make the patient's legs too warm at night
  4. DCorrect fit is needed only to improve the appearance
14.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemosSunkus

A patient with a valid, documented do-not-attempt-CPR decision (DNACPR in the UK, DNR or DNAR in the US) is found in cardiac arrest. What should the nurse do?

  1. AStart CPR but use only chest compressions
  2. BCall the arrest team and let them decide whether to resuscitate
  3. CNot start CPR, call for support, and provide dignity and comfort
  4. DStart full CPR because the patient's family is not present
15.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: nervų, endokrininė ir inkstų sistemosVidutinis

Which nursing action helps most to prevent and manage delirium in an older inpatient?

  1. AUse glasses and hearing aids and reorient the patient often
  2. BKeep the lights on all night so the patient can see clearly
  3. CRestrain the patient so that they do not wander off the ward
  4. DMove the patient to a different room each day for variety
16.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: nervų, endokrininė ir inkstų sistemosSunkus

A patient with known back pain says they now cannot feel the skin between their legs and have not passed urine for 12 hours. What should happen?

  1. AA laxative and review in the clinic in a month
  2. BUrgent MRI and referral to the spinal surgeons
  3. CAdvice to rest at home and take stronger painkillers
  4. DA routine physiotherapy appointment next week
17.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: virškinimo trakto, perioperacinė ir onkologinėVidutinis

Which lifestyle change most improves the course of Crohn's disease?

  1. AStopping smoking
  2. BDrinking more coffee
  3. CEating more red meat
  4. DAvoiding all exercise
18.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: virškinimo trakto, perioperacinė ir onkologinėSunkus

On day 5 after bowel resection, a patient has a fever, tachycardia and worsening abdominal pain, and the drain contains brown, faeculent fluid. What is most likely?

  1. APostoperative constipation
  2. BAn anastomotic leak
  3. CA normal day 5 recovery
  4. DA urinary tract infection
19.Akušerinė slaugaVidutinis

Kaip galima atskirti cefalohematomą nuo gimdymo naviko (caput succedaneum)?

  1. ACefalohematoma yra tik minkštas galvos odos patinimas
  2. BCefalohematoma yra gimimo metu ir išnyksta per kelias dienas
  3. CCefalohematoma neperžengia siūlių linijų
  4. DCefalohematoma kerta kaukolės vidurio liniją
20.Akušerinė slaugaSunkus

Ten days after birth, a woman phones to say her bleeding has suddenly become heavy and bright red with clots, with lower abdominal pain and a temperature of 38,2 °C (100,8 °F). Which response is most appropriate?

  1. AAsk her to come in now; retained tissue or infection is possible
  2. BReassure her that lochia rubra often returns and review at 6 weeks
  3. CAdvise her to use tampons so the blood loss is easier to measure
  4. DTell her it is probably her first period and needs no action
21.Pediatrinė slaugaVidutinis

5 savaičių kūdikis po kiekvieno maitinimo stipriai (srove) vemia ir po to atrodo alkanas. Kokia tikėtina priežastis?

  1. APilorostenozė
  2. BInvaginacija
  3. CGastroezofaginis refliuksas, normalus pagal amžių
  4. DHiršprungo liga
22.Pediatrinė slaugaSunkus

After successful treatment of anaphylaxis, why is the child observed for several hours?

  1. AThe child must stay until antibody tests come back
  2. BObservation is only needed for legal reasons
  3. CSymptoms can return even after recovery
  4. DAdrenaline always causes a dangerous rash later
23.Psichikos sveikatos slaugaVidutinis

19 metų jaunuolis ką tik pradėjo vartoti antidepresantą. Ką slaugytojas turėtų ypač atidžiai stebėti pirmąsias savaites?

  1. APlaukų slinkimą
  2. BNaujas ar sustiprėjusias savižudiškas mintis ar elgesį
  3. CGreitą svorio augimą
  4. DAkių spalvos pokyčius
24.Psichikos sveikatos slaugaSunkus

A nurse realises she has given a patient another patient's olanzapine dose. What should she do first?

  1. AFill in an incident report before checking the patient
  2. BGive the patient his own prescribed medicine as well, to stay on schedule
  3. CAssess the patient, including his vital signs and level of sedation
  4. DSay nothing, because one dose will not cause harm
25.Slaugos matematika ir vienetų konvertavimasVidutinis
94969810010210410635363738394041°F°C103 °F? °C

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Paciento temperatūra yra 103 °F. Konvertuokite į Celsijaus laipsnius T pagal °C = (°F − 32) × 5/9. Suapvalinkite iki vieno ženklo po kablelio.

103 °F
T = °C
26.Slaugos matematika ir vienetų konvertavimasSunkus
10,1 g/dL? g/L1 L = 10 dL

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Hemoglobino rezultatas yra 10,1 g/dL. Išreikškite jį g/L Hb.

10,1 g/dL1 L = 10 dL
Hb = g/L
27.Dozių skaičiavimasVidutinis
024681010 mL

6 kg sveriančiam vaikui paskirta 20 mg/kg vaisto. Pradiniame tirpale yra 25 mg/mL. Įtraukite dozę: kokį tūrį V suleidžiate?

6 kg20 mg/kg25 mg/mL
V = mL
28.Dozių skaičiavimasSunkus
10%pradinis tirpalasvanduo = ? mL

Turite paruošti 1000 mL 5% (w/v) tirpalo iš 10% (w/v) pradinio tirpalo. Kiek vandens W reikia įpilti į pradinį tirpalą?

C₁ = 10%C₂ = 5%V₂ = 1000 mL
W = mL
29.Intraveninių infuzijų greitisVidutinis
500 mL10 gtt/mL8 h? gtt/min

Sulašinkite 500 mL per 8 valandų sistema, kurios koeficientas 10 lašai/mL. Raskite lašėjimo greitį R lašais per minutę. Apvalinkite iki artimiausio sveikojo skaičiaus.

500 mL8 h10 gtt/mL
R = gtt/min
30.Intraveninių infuzijų greitisSunkus
500 mg500 mL20 gtt/mL30 mg/h? gtt/min

500 mg vaisto praskiedžiama 500 mL ir lašinama savitaka per 20 gtt/mL sistemą. Paskirta 30 mg per valandą. Raskite lašėjimo greitį R lašais per minutę.

500 mg/500 mL30 mg/h20 gtt/mL
R = gtt/min
31.Infuziniai tirpalai ir skysčių balansasVidutinis
SuvartotaIšskirta12 valandų pamainavanduo200 mLželė120 mLpienas100 mLIntraveninė infuzija125 mL/h × 12 hintraveninis antibiotikas1 × 100 mLšlapimas275 mLšlapimas200 mLvėmalai250 mL

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Lape pateikti paciento suvartoti ir išskirti skysčiai per vieną 12 valandų pamainą. Intraveninė infuzija visą pamainą buvo lašinama nurodytu greičiu. Raskite visą suvartotų skysčių kiekį I mL.

vanduo: 200 mLželė: 120 mLpienas: 100 mLIntraveninė infuzija: 125 mL/h × 12 hintraveninis antibiotikas: 1 × 100 mL
I = mL
32.Infuziniai tirpalai ir skysčių balansasSunkus
1000 mL→ 150 mL/hpradžia 07:30tiš viso​ = ? h100 mL/h × 3 h

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). 1000 mL infuzija pradedama 07:30 100 mL/h greičiu. Po 3 valandų greitis pakeičiamas į 150 mL/h ir daugiau nebekeičiamas. Po kiek valandų t nuo pradžios maišelis ištuštės? Apvalinkite iki vieno skaitmens po kablelio.

1000 mL100 mL/h · 3 h150 mL/h
t = h
33.Klinikinio vertinimo skalėsVidutinis
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96oras / O₂O₂orasSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Šiems stebėjimams naudokite NEWS2 lentelę (SpO₂ 1 skalė): kvėpavimo dažnis 14/min., SpO₂ 98 % kvėpuojant kambario oru, kraujospūdis 90/54 mmHg, pulsas 92/min., budrus, temperatūra 37,2 °C. Kokia bendra NEWS2 suma?

RR 14SpO₂ 98%orasSBP 90HR 92AT 37,2 °C
NEWS2 =
34.Klinikinio vertinimo skalėsSunkus
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96oras / O₂O₂orasSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1žemasmaža–vidutinėvidutinisaukštas

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Šiems stebėjimams naudokite NEWS2 lentelę (SpO₂ 1 skalė): kvėpavimo dažnis 20/min., SpO₂ 97 % kvėpuojant kambario oru, kraujospūdis 142/86 mmHg, pulsas 130/min., budrus, temperatūra 37,7 °C. Į kokią klinikinės rizikos grupę patenka pacientas? Spustelėkite ją.

RR 20SpO₂ 97%orasSBP 142HR 130AT 37,7 °C
  1. 1žemas
  2. 2maža–vidutinė
  3. 3vidutinis
  4. 4aukštas

3Tirpalai

1.Slaugos pagrindai

Atsakymas: D · 45 to 90 degrees, depending on the amount of fat

Kodėl tai yra atsakymas

The angle depends on needle length and body fat. A short needle at 90 degrees suits most adults; in thin patients a pinch of skin or a 45-degree angle avoids reaching muscle.

Atsakymas

D · 45 to 90 degrees, depending on the amount of fat
2.Slaugos pagrindai

Atsakymas: D · About 2 litres of fluid has been retained

Kodėl tai yra atsakymas

A rapid weight change over a day reflects fluid, not fat; 1 kg is roughly 1 litre. Daily weights taken at the same time on the same scales are a sensitive measure of fluid retention.

Atsakymas

D · About 2 litres of fluid has been retained
3.Infekcijų kontrolė ir pacientų sauga

Atsakymas: D · Step away from the patient or wear a lead apron during the exposure

Kodėl tai yra atsakymas

Radiation exposure falls quickly with distance. Staff leave the immediate area or wear a lead apron, and anyone who must hold a patient wears protective clothing.

Atsakymas

D · Step away from the patient or wear a lead apron during the exposure
4.Infekcijų kontrolė ir pacientų sauga

Atsakymas: C · Naloxone wears off sooner than many opioids, so the opioid effect returns

Kodėl tai yra atsakymas

Naloxone acts for a shorter time than many opioids, so sedation and respiratory depression can return. Patients are monitored closely, and repeat doses or an infusion may be needed.

Atsakymas

C · Naloxone wears off sooner than many opioids, so the opioid effect returns
5.Prioritetų nustatymas ir delegavimas

Atsakymas: A · “I will take it at breakfast with my calcium tablet.”

Kodėl tai yra atsakymas

Levothyroxine is best absorbed on an empty stomach and is separated from calcium and iron by several hours. It is usually lifelong, so it is not stopped when the patient feels better.

Atsakymas

A · “I will take it at breakfast with my calcium tablet.”
6.Prioritetų nustatymas ir delegavimas

Atsakymas: C · Acute arterial occlusion, which is an emergency

Kodėl tai yra atsakymas

Sudden pain, pallor, coldness and loss of pulse suggest an embolus blocking an artery. The limb can be lost within hours, so the nurse escalates immediately.

Atsakymas

C · Acute arterial occlusion, which is an emergency
7.Klinikinė slauga

Atsakymas: B · Kidney damage and hearing loss

Kodėl tai yra atsakymas

Gentamicin is nephrotoxic and ototoxic. Blood levels and renal function are monitored, and any tinnitus, dizziness or hearing change is reported.

Atsakymas

B · Kidney damage and hearing loss
8.Klinikinė slauga

Atsakymas: D · Review and stop treatments that no longer help, and focus on comfort

Kodėl tai yra atsakymas

When dying is recognised, non-beneficial interventions are stopped and anticipatory medicines for symptoms such as pain, agitation and secretions are prescribed. Clear communication with the patient and family is essential.

Atsakymas

D · Review and stop treatments that no longer help, and focus on comfort
9.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitai

Atsakymas: B · Send the fluid for cell count and culture and report it

Kodėl tai yra atsakymas

Cloudy effluent with abdominal pain suggests peritonitis, the main serious complication of peritoneal dialysis. A sample is sent for white cell count, Gram stain and culture, and antibiotics (often given in the dialysis fluid) are started as prescribed.Patikrinta pagal: Dialysis - peritoneal · MedlinePlus (NIH) (2024)

Atsakymas

B · Send the fluid for cell count and culture and report it
10.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitai

Atsakymas: D · Low magnesium, low phosphate and low potassium

Kodėl tai yra atsakymas

Poor diet, vomiting, diarrhea and alcohol's effect on the kidneys commonly cause low magnesium, phosphate and potassium. These worsen arrhythmia and seizure risk, so they are checked and replaced, together with thiamine.

Atsakymas

D · Low magnesium, low phosphate and low potassium
11.Farmakologija

Atsakymas: B · Avoid alcohol and report jaundice, dark urine or poor appetite

Kodėl tai yra atsakymas

Isoniazid can cause hepatitis, and alcohol increases the risk. Signs of liver injury are reported at once, and liver tests may be checked.

Atsakymas

B · Avoid alcohol and report jaundice, dark urine or poor appetite
12.Farmakologija

Atsakymas: B · A prescribing cascade

Kodėl tai yra atsakymas

In a prescribing cascade, an adverse effect of one drug is mistaken for a new condition and treated with another drug, which brings new risks. Amlodipine oedema does not respond well to diuretics; reviewing the original drug is better.

Atsakymas

B · A prescribing cascade
13.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemos

Atsakymas: A · Poorly fitting stockings can cause pressure damage

Kodėl tai yra atsakymas

Stockings that are the wrong size or that roll down can act like a tourniquet and cause skin and pressure damage. They are measured to the leg, checked daily, and avoided in significant peripheral arterial disease, severe neuropathy or leg skin damage.

Atsakymas

A · Poorly fitting stockings can cause pressure damage
14.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemos

Atsakymas: C · Not start CPR, call for support, and provide dignity and comfort

Kodėl tai yra atsakymas

A valid do-not-attempt-CPR decision means CPR is not attempted. Other appropriate care continues, the senior team and family are informed and the patient is cared for with dignity. Nurses should check that the decision is valid and applies to the situation.

Atsakymas

C · Not start CPR, call for support, and provide dignity and comfort
15.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: nervų, endokrininė ir inkstų sistemos

Atsakymas: A · Use glasses and hearing aids and reorient the patient often

Kodėl tai yra atsakymas

Non-drug measures are the mainstay of delirium care: glasses and hearing aids, clocks and calendars, familiar faces, good sleep, hydration, mobility and treating the cause. Restraints and frequent moves make delirium worse.

Atsakymas

A · Use glasses and hearing aids and reorient the patient often
16.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: nervų, endokrininė ir inkstų sistemos

Atsakymas: B · Urgent MRI and referral to the spinal surgeons

Kodėl tai yra atsakymas

Saddle anaesthesia with urinary retention suggests cauda equina syndrome. Delay can lead to permanent bladder, bowel and sexual dysfunction. The patient needs an emergency MRI and surgical decompression if confirmed.

Atsakymas

B · Urgent MRI and referral to the spinal surgeons
17.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: virškinimo trakto, perioperacinė ir onkologinė

Atsakymas: A · Stopping smoking

Kodėl tai yra atsakymas

Smoking worsens Crohn's disease, increasing flares, complications and the need for surgery. Stopping smoking is one of the most effective changes a patient can make.

Atsakymas

A · Stopping smoking
18.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: virškinimo trakto, perioperacinė ir onkologinė

Atsakymas: B · An anastomotic leak

Kodėl tai yra atsakymas

Leakage at the join in the bowel causes peritonitis and sepsis, usually a few days after surgery. Faeculent drain fluid makes it very likely. It needs urgent surgical review, sepsis care and often return to theatre.

Atsakymas

B · An anastomotic leak
19.Akušerinė slauga

Atsakymas: C · Cefalohematoma neperžengia siūlių linijų

Kodėl tai yra atsakymas

Gimdymo navikas yra galvos odos edema, esanti gimstant, kertanti siūles ir išnykstanti per kelias dienas. Cefalohematoma yra kraujavimas po antkauliu, ribojamas siūlių; ji atsiranda po gimimo, trunka savaites ir gali sustiprinti geltą.

Atsakymas

C · Cefalohematoma neperžengia siūlių linijų
20.Akušerinė slauga

Atsakymas: A · Ask her to come in now; retained tissue or infection is possible

Kodėl tai yra atsakymas

Heavy bleeding between 24 hours and 12 weeks after birth is a secondary postpartum haemorrhage. With pain and fever it suggests retained placental tissue or endometritis, which needs same-day assessment and possibly ultrasound, antibiotics or evacuation. Tampons are avoided in the postnatal period.

Atsakymas

A · Ask her to come in now; retained tissue or infection is possible
21.Pediatrinė slauga

Atsakymas: A · Pilorostenozė

Kodėl tai yra atsakymas

Pilorostenozė paprastai pasireiškia 2–8 savaitę srove vemiant be tulžies, kūdikiui po vėmimo esant alkanam, svoriui mažėjant ir kartais apčiuopiamu alyvuogės formos dariniu.

Atsakymas

A · Pilorostenozė
22.Pediatrinė slauga

Atsakymas: C · Symptoms can return even after recovery

Kodėl tai yra atsakymas

Some children have a biphasic reaction, with symptoms returning hours after initial recovery without further exposure. They are observed for a period set by guidelines, discharged with an action plan and auto-injectors, and referred to an allergy service.

Atsakymas

C · Symptoms can return even after recovery
23.Psichikos sveikatos slauga

Atsakymas: B · Naujas ar sustiprėjusias savižudiškas mintis ar elgesį

Kodėl tai yra atsakymas

Vaikams ir jauniems suaugusiesiems antidepresantai gydymo pradžioje gali padidinti savižudiškas mintis. Reikia atidžiai stebėti, ypač pirmąsias savaites ir pakeitus dozę.

Atsakymas

B · Naujas ar sustiprėjusias savižudiškas mintis ar elgesį
24.Psichikos sveikatos slauga

Atsakymas: C · Assess the patient, including his vital signs and level of sedation

Kodėl tai yra atsakymas

After a medicine error, the first step is to assess and monitor the patient for any effects. The nurse then informs the prescriber and the nurse in charge, follows instructions, documents and reports the incident.

Atsakymas

C · Assess the patient, including his vital signs and level of sedation
25.Slaugos matematika ir vienetų konvertavimas

Atsakymas: T = 39,4 °C

Temperatūra: °C = (°F − 32) × 5/9 ir °F = °C × 9/5 + 32. Iš °F pirmiausia atimkite 32, o tik paskui dauginkite; iš °C pirmiausia dauginkite ir tada pridėkite 32. Greita patikra: 37 °C yra 98,6 °F, o kiekvienas 1 °C yra 1,8 °F.

Atimkite 32

103 − 32 = 71

Dauginkite iš 5/9

T = 71·5/9 = 39,44 ≈ 39,4 °C

Atsakymas

T = 39,4 °C
26.Slaugos matematika ir vienetų konvertavimas

Atsakymas: Hb = 101 g/L

Dimensinė analizė: užrašykite duotą dydį, tada dauginkite iš perskaičiavimo koeficientų, užrašytų trupmenomis (pavyzdžiui, 60 min/1 h arba 1 mg/1000 mcg), kad kiekvienas nereikalingas vienetas pasirodytų vieną kartą viršuje ir vieną kartą apačioje ir susiredukuotų. Likus tik reikiamam vienetui, skaičiuokite. Naudokite klausime pateiktus atitikmenis ir apvalinkite tik galutinį atsakymą.

Konvertuoti

Hb = 10,1 g/dL × 10 dL/L = 101 g/L

Atsakymas

Hb = 101 g/L
27.Dozių skaičiavimas

Atsakymas: V = 4,8 mL

Dozės įtraukimas: tūris = (paskirta dozė/pradinio tirpalo stiprumas) × pradinio tirpalo tūris. Pirmiausia paverskite į tuos pačius vienetus, tada patikrinkite, ar tūris telpa į švirkštą ir patenka ant vienos iš jo skalės žymių.

Dozė pagal kūno svorį

D = 20·6 = 120 mg

Tūris

V = 120/25 = 4,8 mL

Ant švirkšto

Šio 10 mL švirkšto kiekviena maža linija yra 0,2 mL.

Atsakymas

V = 4,8 mL
28.Dozių skaičiavimas

Atsakymas: W = 500 mL

Solution strengths: a percentage strength is grams per 100 mL, so 1% = 1 g/100 mL = 10 mg/mL. A ratio strength 1:1000 means 1 g in 1000 mL = 1 mg/mL; 1:10 000 is 0,1 mg/mL. For a dilution the amount of drug stays the same: C₁·V₁ = C₂·V₂.

Pradinio tirpalo tūris

V₁ = 5·1000/10 = 500 mL

Įpilamas vanduo

W = 1000 − 500 = 500 mL

Atsakymas

W = 500 mL
29.Intraveninių infuzijų greitis

Atsakymas: R = 10 gtt/min

Infuzijos greitis: pompa nustatoma mL/h = tūris/laikas valandomis. Gravitacinė lašelinė skaičiuojama lašais per minutę: gtt/min = tūris (mL) × lašų koeficientas (gtt/mL)/laikas (min). Lašų koeficientas nurodytas ant infuzinės sistemos pakuotės: makrolašų sistemos duoda 10, 15 arba 20 gtt/mL (kraujo sistemos JAV dažnai 10 gtt/mL, JK 15), o mikrolašų sistemos 60 gtt/mL. Visada naudokite lašų koeficientą, nurodytą klausime arba ant pakuotės.

Laikas minutėmis

8·60 = 480 min

Lašėjimo greitis

R = 500·10/480 = 10,42 ≈ 10 gtt/min

Atsakymas

R = 10 gtt/min

Prie lovos apvalinama iki artimiausio sveiko lašo: 10 lašų/min.

30.Intraveninių infuzijų greitis

Atsakymas: R = 10 gtt/min

Dose-based infusions: concentration = amount of drug in the bag/bag volume. Pump rate (mL/h) = dose per hour/concentration, and dose per hour = mL/h × concentration. Convert per-minute doses to per-hour (× 60) and keep the mass units the same (1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg).

Koncentracija

500/500 = 1 mg/mL

Tūris per valandą

30/1 = 30 mL/h

Lašėjimo greitis

R = 30·20/60 = 10 gtt/min

Atsakymas

R = 10 gtt/min
31.Infuziniai tirpalai ir skysčių balansas

Atsakymas: I = 2020 mL

Suvartoti ir išskirti skysčiai: suvartotiems priskiriama viskas, kas patenka į organizmą (geriami skysčiai, intraveninės infuzijos, intraveniniai vaistai ir praplovimai, maitinimas per zondą); ledo gabalėliai skaičiuojami kaip pusė jų tūrio. Išskirtiems priskiriamas šlapimas, drenų išskyros, vėmalai ir kiti netekimai. Balansas = visi suvartoti − visi išskirti skysčiai; neigiamas balansas reiškia grynąjį netekimą. Skaičiai skirti tik praktikai; prie paciento lovos visada vadovaukitės vietiniais protokolais, o didelės rizikos dozes tegul dar kartą patikrina kitas specialistas.

Sudėkite suvartotus skysčius

per os: 200 + 120 + 100 = 420 mL
Intraveninė infuzija: 125·12 = 1500 mL
intraveninis antibiotikas: 1·100 = 100 mL
I = 2020 mL

Atsakymas

I = 2020 mL
32.Infuziniai tirpalai ir skysčių balansas

Atsakymas: t = 7,7 h

Infuzijos trukmė: laikas (h) = infuzuotinas tūris (mL)/greitis (mL/h); naudokite maišelyje dar likusį tūrį, o ne maišelio dydį. Sulašintas tūris = greitis × laikas. Dešimtaines valandas į valandas ir minutes perskaičiuokite padaugindami dalį iš 60 (0,5 h = 30 min, o ne 50 min). Skaičiai skirti tik praktikai; prie paciento lovos visada vadovaukitės vietiniais protokolais, o didelės rizikos dozes tegul dar kartą patikrina kitas specialistas.

Pirmoji dalis

100·3 = 300 mL
1000 − 300 = 700 mL liko

Antroji dalis

700/150 = 4,667 h

Bendra trukmė

t = 3 + 4,667 = 7,667 ≈ 7,7 h

Atsakymas

t = 7,7 h

Tai maždaug 7 h 40 min, todėl maišelis ištuštės apie 15:10.

33.Klinikinio vertinimo skalės

Atsakymas: NEWS2 = 4

NEWS2 (Nacionalinė ankstyvojo perspėjimo skalė 2, Karališkoji gydytojų kolegija, 2017): įvertinkite kiekvieną iš septynių rodiklių pagal lentelę (kvėpavimo dažnis, SpO₂ pagal 1 skalę, oras ar papildomas deguonis, sistolinis kraujospūdis, pulsas, sąmonė pagal ACVPU skalę ir temperatūra) ir sudėkite balus. Klinikinė rizika: 0–4 maža; 3 balai bet kuriame viename rodiklyje – maža–vidutinė; 5–6 vidutinė; 7 ar daugiau didelė. Suma 5 ar daugiau reikalauja skubios reakcijos.

Įvertinkite kiekvieną rodiklį

RR 14/min → 0
SpO₂ 98% → 0
kvėpuojant oru → 0
SBP 90 mmHg → 3
HR 92/min → 1
budrus (A) → 0
T 37,2 °C → 0

Sudėtis

NEWS2 = 0 + 0 + 0 + 3 + 1 + 0 + 0 = 4

Atsakymas

NEWS2 = 4
34.Klinikinio vertinimo skalės

Atsakymas: žemas

NEWS2 (Nacionalinė ankstyvojo perspėjimo skalė 2, Karališkoji gydytojų kolegija, 2017): įvertinkite kiekvieną iš septynių rodiklių pagal lentelę (kvėpavimo dažnis, SpO₂ pagal 1 skalę, oras ar papildomas deguonis, sistolinis kraujospūdis, pulsas, sąmonė pagal ACVPU skalę ir temperatūra) ir sudėkite balus. Klinikinė rizika: 0–4 maža; 3 balai bet kuriame viename rodiklyje – maža–vidutinė; 5–6 vidutinė; 7 ar daugiau didelė. Suma 5 ar daugiau reikalauja skubios reakcijos.

Įvertinkite kiekvieną rodiklį

RR 20/min → 0
SpO₂ 97% → 0
kvėpuojant oru → 0
SBP 142 mmHg → 0
HR 130/min → 2
budrus (A) → 0
T 37,7 °C → 0

Suma ir raudoni balai

NEWS2 = 0 + 0 + 0 + 0 + 2 + 0 + 0 = 2
Joks rodiklis nevertinamas 3.

Rizikos grupė

žemas

Atsakymas

žemas

Tai savarankiška mokymosi medžiaga. ExamProblems nėra susijusi su šį egzaminą organizuojančia institucija ir jos nėra patvirtinta, o egzamino pavadinimas naudojamas tik turiniui apibūdinti. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® yra the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN) prekių ženklai; ši organizacija nėra susijusi su ExamProblems, jo neremia ir neatsako už jo tikslumą.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-pn-practice-questions