NCLEX-PN tipo bandomieji klausimai (LPN/LVN): pasiruošimo paketas

Formulių lapai, pagrindiniai kiekvienos temos metodų žingsniai ir 34 uždavinių, o pilni sprendimai pateikti gale.

Nauji uždaviniaiAtgal į kursą

Spausdinimo lange pasirinkite „Išsaugoti kaip PDF“, kad nuosavą kopiją išsaugotumėte savo įrenginyje.

1Formulės ir metodai

Infekcijų kontrolė ir pacientų sauga

Metodas

  1. Pradėkite nuo standartinių atsargumo priemonių kiekvienam pacientui: rankų higiena, asmeninės apsaugos priemonės numatomai ekspozicijai, saugūs aštrūs daiktai.
  2. Pridėkite atsargumo priemones pagal plitimo kelią: kontaktinė (chalatas, pirštinės), lašelinė (chirurginė kaukė), oro (N95, neigiamo slėgio kambarys).
  3. Steriliems daiktams išlaikykite sterilumą: jei abejojate, jis nesterilus; pakeiskite, niekada nenuvalykite.
  4. Užkirskite kelią žalai aplinkoje: griuvimų prevencija, suvaržymai tik kaip paskutinė priemonė, RACE ir PASS gaisro atveju.
  5. Patikrinkite vaistų skyrimo teises, du identifikatorius ir papildomas apsaugos priemones didelės rizikos vaistams; praneškite apie klaidas ir vos nepasitaikiusius atvejus.

Prioritetų nustatymas ir delegavimas

Metodas

  1. Paklauskite, kas pacientui pakenks greičiausiai, jei nieko nedarysite.
  2. Taikykite ABC (C-A-B per širdies sustojimą), tada Maslow: fiziologiniai poreikiai pirma saugumo, saugumas pirma psichologinių poreikių.
  3. Palyginkite galimybes: ūmus prieš lėtinį, nestabilus prieš stabilų, netikėtas prieš tikėtiną, sisteminis prieš vietinį, ir kiekvieną požymį palyginkite su paciento pradiniu lygiu.
  4. Vertinkite prieš veikdami, nebent tai neatidėliotinas atvejis; tada rinkitės žingsnį, nuo kurio priklauso kiti.
  5. Delegavimui patikrinkite penkias teises: užduotis, aplinkybės, asmuo, nurodymai ir priežiūra. Vertinimas, mokymas ir įvertinimas lieka registruotai slaugytojai (RN).

Laboratorinės reikšmės ir elektrolitai

Metodas

  1. Palyginkite vertę su paties laboratorijos nustatytu referenciniu intervalu, tada su paciento pradiniu lygiu ir kitimu.
  2. Patikrinkite mėginį: hemolizė, vėlavimas ar kraujas, paimtas šalia IV, gali duoti klaidingus rezultatus.
  3. Susiekite vertę su tipiniais požymiais ir ją sukeliančiais vaistais bei būklėmis.
  4. Ieškokite sąveikų: mažas kalio ar magnio kiekis didina digoksino toksiškumą; dehidratacija didina ličio koncentraciją.
  5. Veikite pacientui: įvertinkite, sulaikykite vaistą, jei koncentracija nesaugi, kritines vertes perskaitykite atgal ir informuokite gydytoją.

Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemos

Metodas

  1. Įvardykite problemą: siurblio nepakankamumas, užsikimšusi arterija, ritmas, krešulys, kvėpavimo takų susiaurėjimas, infekcija ar prietaiso problema.
  2. Pirmiausia patikrinkite pavojaus požymius: hipoksiją, hipotenziją, krūtinės skausmą, naują sumišimą, šaltą kojos be pulso.
  3. Deguonį priderinkite pacientui: 94–98 % daugumai, 88–92 % tiems, kuriems kyla CO₂ susilaikymo rizika.
  4. Kiekvieną vaistą susiekite su jo tyrimu ir rizika: varfarinas ir INR, heparinas ir aPTT bei trombocitai, diuretikai ir kalis.
  5. Pasirinkite saugų pirmąjį veiksmą, tada eskaluokite ir vertinkite iš naujo.

Vidaus ligų ir chirurginė slauga: nervų, endokrininė ir inkstų sistemos

Metodas

  1. Pasitikrinkite gliukozę kiekvienam pacientui su nauju sumišimu, silpnumu ar traukuliais.
  2. Sąmonės lygį naudokite kaip ankstyviausią smegenų sutrikimo įspėjimą; vyzdžiai ir Cushing triada pasirodo vėlai.
  3. Diabeto nelaimėse atskirkite DKA (ketonai, acidozė) nuo HHS (labai didelis osmoliališkumas, dehidratacija); pirmiausia skirkite skysčių.
  4. Natrio ir vandens atveju nuspręskite, ar ADH yra per daug (SIADH), ar trūksta (DI), ir lėtinius pokyčius koreguokite lėtai.
  5. Inkstų problemų atveju priežastį priskirkite prerenalinei, vidinei ar postrenalinei ir stebėkite kalį bei skysčius.

Vidaus ligų ir chirurginė slauga: virškinimo trakto, perioperacinė ir onkologinė

Metodas

  1. Paklauskite, kas galėtų būti paslėpta: vidinis kraujavimas, infekcija be karščiavimo, hipoventiliacija esant normaliam SpO₂.
  2. Komplikacijas siaurinkite pagal laiką po operacijos: kraujavimas per valandas, krūtinės ląstos problemos per dienas, žaizdos ir nutekėjimo problemos vėliau.
  3. Skausmo atveju vertinkite, gydykite daugiamode analgezija, vertinkite iš naujo ir kiekvieno opioido metu stebėkite sedaciją.
  4. Onkologiniams pacientams bet kokią ligą nadyro metu laikykite neutropeniniu sepsiu ir žinokite onkologines skubias būkles.
  5. Nudegimų atveju skaičiuokite tik dalinio ir viso storio plotus, Parkland laikrodį paleiskite nuo nudegimo laiko ir titruokite pagal šlapimo išskyrimą.

Akušerinė slauga

Metodas

  1. Nustatykite moters padėtį laike: nėštumo savaitės, gimdymo tarpsnis ar diena po gimdymo, ir nuspręskite, kas tuo metu yra norma.
  2. Ieškokite pavojuje esančio paciento: motinos, vaisiaus ar naujagimio, o gal kelių iš jų.
  3. Susiekite požymį su priežastimi: VEAL CHOP deceleracijoms, keturi T kraujavimui, BUBBLE-HE po gimdymo.
  4. Pirmiausia rinkitės veiksmą, gerinantį kraujotaką ir deguonies patekimą (gulėjimas ant šono, oksitocino nutraukimas, gimdos dugno masažas), tada kvieskite pagalbą.

Pediatrinė slauga

Metodas

  1. Pirmiausia atkreipkite dėmesį į vaiko amžių: nuo jo priklauso gyvybinių rodiklių normos, raidos etapai ir tinkama skausmo skalė.
  2. Įvertinkite kvėpavimo takus, kvėpavimą ir kraujotaką, prisiminkite, kad vaikai kompensuoja, o paskui greitai blogėja.
  3. Pritaikykite veiksmą raidos etapui ir įtraukite šeimą.
  4. Patikrinkite, ar atsakymas saugus vaikui: dozė pagal svorį, jokio aspirino virusinės ligos metu, jokio kodeino jaunesniems nei 12 metų.

Psichikos sveikatos slauga

Metodas

  1. Nuspręskite, ar yra tiesioginis pavojus: savižudybė, smurtas, vaistų sukeltas neatidėliotinas atvejis ar somatinė liga.
  2. Pirmiausia imkitės saugumo veiksmų: stebėkite, pašalinkite priemones, nuraminkite, nutraukite žalingą vaistą, kvieskite pagalbą.
  3. Rinkitės terapinį atsaką: pripažinkite jausmus, pateikite tikrovę, venkite klaidingo raminimo ir klausimų „kodėl“.
  4. Gerbkite teises: mažiausiai varžanti galimybė, sutikimas ir konfidencialumas su jo ribomis.

Slaugos matematika ir vienetų konvertavimas

Metriniai žingsniai
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Svoris ir ilgis
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Buitiniai matai
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Temperatūra
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
24 valandų laikrodis
PM valandos 1–11: pridėkite 12; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Dozavimo greitis
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Laboratoriniai koeficientai
gliukozė 1 mmol/L = 18 mg/dL; kreatininas 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Metodas

  1. Užrašykite duotą dydį su jo vienetu ir norimą vienetą.
  2. Pasirinkite atitikmenį: 1000 tarp kg, g, mg ir mcg arba L ir mL; 1 kg = 2,2 lb; 1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 240 mL.
  3. Užrašykite trupmena taip, kad nereikalingas vienetas išsiredukuotų; greičiui naudokite po vieną trupmeną kiekvienam besikeičiančiam vienetui.
  4. Patikrinkite kryptį: mažesnis vienetas duoda didesnį skaičių.
  5. Apvalinkite tik galutinį atsakymą, klausime nurodytu tikslumu.

Dozių skaičiavimas

Dozė pagal koncentraciją
tūris = dozė / koncentracija
Dozė pagal kūno masę
dozė = mg/kg × kūno masė
Tabletės
skaičius = dozė / dozė tabletėje
Vienetai
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Metodas

  1. Paskirtą dozę ir turimo vaisto stiprumą išreikškite tais pačiais vienetais.
  2. Naudokite formulę „paskirta / turima × kiekis“: (D/H) × Q.
  3. Dozėms pagal kūno masę pirmiausia padauginkite iš masės kilogramais, tada paros dozę padalykite iš dozių skaičiaus.
  4. Pirmiausia įvertinkite apytiksliai ir patikrinkite, ar atsakymas tikėtinas.

Intraveninių infuzijų greitis

Pompos greitis
mL/h = volume (mL)/time (h)
Lašėjimo greitis
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Infuzijos trukmė
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Metodas

  1. Pompos greitis mL/h: tūris, padalytas iš laiko valandomis.
  2. Lašėjimo greitis lašais/min: tūris × lašų faktorius, padalytas iš laiko minutėmis.
  3. Likusiam laikui: likęs tūris, padalytas iš greičio.
  4. Apvalinkite taip, kaip reikalauja uždavinys arba įranga.

Infuziniai tirpalai ir skysčių balansas

Holliday–Segar per valandą
4 mL/kg (pirmiesiems 10 kg) + 2 mL/kg (kitiems 10 kg) + 1 mL/kg (kiekvienam kg virš 20)
Holliday–Segar per parą
100 / 50 / 20 mL/kg tiems patiems intervalams
Skysčių balansas
suvartota − išskirta
Ledo gabalėliai
skaičiuojami kaip pusė jų tūrio
Diurezė
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Infuzijos trukmė
laikas (h) = likęs tūris (mL) / greitis (mL/h)
Sulašintas tūris
mL = greitis × laikas

Klinikinio vertinimo skalės

Glazgo komos skalė
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
APGAR
5 požymiai × 0–2 = 0–10; 7–10 nuramina, 4–6 vidutiniškai nenormalu, 0–3 žema
Braden skalė
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 rizika
Morse griuvimų skalė
griuvimai 25, diagnozė 15, priemonė 15/30, IV 20, eisena 10/20, psichikos būklė 15
NEWS2 rizika
0–4 maža; pavienis 3 maža–vidutinė; 5–6 vidutinė; ≥ 7 didelė
Vidutinis arterinis spaudimas
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Pulsinis spaudimas ir šoko indeksas
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Kūno masės indeksas
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Metodas

  1. Raskite klausime naudojamą vertinimo lentelę ir jos ribas (GCS 3–15, Apgar 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Įvertinkite kiekvieną punktą atskirai, suderindami aprašymą su jo lygiu.
  3. Sudėkite punktų balus ir patikrinkite, ar suma patenka į intervalą.
  4. Taikykite ribas: NEWS2 atveju taip pat ieškokite bet kurio vieno rodiklio, įvertinto 3.
  5. Išvestinėms vertėms naudokite MAP = (SKS + 2·DKS)/3, PP = SKS − DKS, SI = pulsas/SKS ir KMI = kg/m².

2Uždaviniai

1.Slaugos pagrindaiVidutinis

Kuo slaugos diagnozė skiriasi nuo medicininės diagnozės?

  1. AJi įvardija ligą ar patologiją, sukeliančią paciento simptomus
  2. BJi apibūdina paciento reakciją į sveikatos problemą
  3. CJi naudojama tik po operacijos
  4. DJą nustato gydytojas, o slaugytojas nurašo
2.Slaugos pagrindaiSunkus

Which feature suggests that a sore area is a moisture lesion rather than a pressure ulcer?

  1. AA circular area of damage directly over the sacral bone
  2. BA dark area of necrotic tissue over the heel
  3. CDiffuse, irregular redness in a skin fold, not over a bone
  4. DA deep wound with straight edges over the hip
3.Infekcijų kontrolė ir pacientų saugaVidutinis

Which technique is used for suctioning a tracheostomy in hospital?

  1. AClean technique, with the catheter rinsed in tap water
  2. BClean technique, reusing the catheter during the shift
  3. CNo gloves at all, because the airway already contains bacteria
  4. DSterile technique, with a sterile catheter and sterile glove
4.Infekcijų kontrolė ir pacientų saugaSunkus

The fire alarm sounds, but the nurse does not know where the fire is. What should the nurse do?

  1. AOpen all doors so patients can be seen easily
  2. BEvacuate all patients down the stairs at once, starting with those in bed
  3. CLeave the unit and the building to find out where the fire is
  4. DClose the doors to patient rooms, stay on the unit and wait for instructions
5.Prioritetų nustatymas ir delegavimasVidutinis

Which action helps prevent a catheter-associated urinary tract infection?

  1. ADisconnecting the bag every shift to empty it
  2. BKeeping the drainage bag below the level of the bladder
  3. CRaising the drainage bag above the bladder when walking
  4. DLeaving the catheter in place longer than needed
6.Prioritetų nustatymas ir delegavimasSunkus

A patient with raised intracranial pressure is being nursed on the ward. Which position is best?

  1. AHead of the bed at about 30 degrees with the neck straight
  2. BSitting forward with the chin on the chest
  3. CHead down with the legs raised above the heart
  4. DFlat on the back with the head turned well over to one side
7.Klinikinė slaugaVidutinis

Kurį rodiklį svarbiausia patikrinti prieš duodant beta adrenoblokatorių?

  1. ATik gliukozę kraujyje
  2. BTik temperatūrą
  3. CŠirdies susitraukimų dažnį ir kraujospūdį
  4. DTuštinimąsi
8.Klinikinė slaugaSunkus

Why can sepsis be missed in older adults?

  1. AOlder adults cannot develop sepsis because their immune system is weaker
  2. BThey may have no fever and present with confusion, falls or reduced mobility
  3. CBlood tests are not useful in older people
  4. DOlder adults always have a very high fever
9.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitaiVidutinis

Pacientas, du dienas vėmęs, turi 32 mg/dL BUN (karbamidas 11,4 mmol/L) ir normalų kreatininą. Kokia labiausiai tikėtina priežastis?

  1. AMažai baltymų turinti dieta
  2. BDehidratacija
  3. CKepenų nepakankamumas
  4. DPerteklinė hidratacija
10.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitaiSunkus

Three days after starting haloperidol, a patient has a temperature of 40 °C, severe muscle rigidity and confusion. Which laboratory result would the nurse expect?

  1. AA very high serum lithium
  2. BA very high creatine kinase (CK)
  3. CA very low serum sodium
  4. DA very low white cell count
11.FarmakologijaVidutinis

During adult cardiac arrest, how often is IV adrenaline (epinephrine) usually repeated?

  1. AOnce only, at the start
  2. BEvery 15–20 minutes
  3. CEvery 3–5 minutes
  4. DEvery 30 seconds
12.FarmakologijaSunkus

Which strategy is most effective at preventing errors with IV insulin infusions?

  1. AAn independent double check and a smart pump with a drug library
  2. BPreparing insulin infusions in advance and leaving them unlabelled
  3. CWriting "U" for units on the order
  4. DUsing insulin syringes to measure large IV volumes
13.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemosVidutinis

A patient taking simvastatin drinks a large glass of grapefruit juice every morning. Why is this a concern?

  1. AIt stops the statin from being absorbed from the gut at all
  2. BIt raises statin levels and the risk of muscle damage
  3. CIt turns the statin into a blood thinner
  4. DIt causes the cholesterol level to rise sharply
14.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemosSunkus

A nurse is reviewing four telemetry patients. Which rhythm needs attention first?

  1. ARepeated runs of ventricular tachycardia in a patient who feels dizzy
  2. BFirst-degree heart block with a stable blood pressure and no symptoms
  3. CSinus bradycardia of 54/min in a patient who is asleep and comfortable
  4. DRate-controlled atrial fibrillation at 82/min
15.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: nervų, endokrininė ir inkstų sistemosVidutinis

Why might a patient taking a beta-blocker not notice a hypoglycaemic episode?

  1. ABeta-blockers make the patient sleep through every hypo
  2. BBeta-blockers raise blood glucose, so hypos cannot happen
  3. CBeta-blockers block the effect of all diabetes medicines
  4. DBeta-blockers can mask the tremor and racing heart of a hypo
16.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: nervų, endokrininė ir inkstų sistemosSunkus

A patient received IV insulin and glucose for hyperkalaemia an hour ago. What must the nurse monitor over the next few hours?

  1. AUrine colour, for blood in the urine
  2. BCapillary glucose, for hypoglycaemia
  3. CPupils, for raised intracranial pressure
  4. DSkin, for a drug rash
17.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: virškinimo trakto, perioperacinė ir onkologinėVidutinis

Why are urinary catheters removed as early as possible after surgery?

  1. ABecause patients cannot drink normally while a catheter is in place
  2. BBecause the catheter stops the bowel working
  3. CBecause catheters always cause kidney stones
  4. DTo reduce the risk of catheter-associated infection
18.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: virškinimo trakto, perioperacinė ir onkologinėSunkus

Shortly after a spinal anaesthetic, a patient says their arms feel weak and it is hard to breathe, and the BP is falling. What is most likely?

  1. AAn anxiety attack
  2. BA high spinal block
  3. CA post-dural puncture headache
  4. DA normal spinal effect
19.Akušerinė slaugaVidutinis

Parents ask why their baby is having a pulse oximetry check on the right hand and a foot. What is the reason?

  1. ATo measure the baby's blood pressure
  2. BTo screen for critical congenital heart disease
  3. CTo screen for hearing loss
  4. DTo check the baby's blood glucose
20.Akušerinė slaugaSunkus

A woman had a classical (vertical upper-segment) caesarean in her last pregnancy. She asks about her plan for this birth. Which answer is accurate?

  1. AShe should wait until 42 weeks and then decide
  2. BA planned repeat caesarean before labour is advised
  3. CHer previous incision makes no difference to the plan
  4. DShe should try for a vaginal birth with oxytocin induction
21.Pediatrinė slaugaVidutinis

Kuris šaltinis yra dažna švino apsinuodijimo priežastis mažiems vaikams?

  1. ASena luobėjanti dažų danga ir dulkės senesniuose būstuose
  2. BSveikos, gerai maitinamos motinos pienas
  3. CPernai pagaminti plastikiniai žaislai
  4. DŠvieži vaisiai
22.Pediatrinė slaugaSunkus

A mother says her 3-month-old broke his thigh bone by crawling off the bed. What should concern the nurse?

  1. AThigh fractures are common in young infants with soft bones
  2. BThe explanation does not fit the baby's stage of development
  3. CBabies of this age often crawl and fall
  4. DThe fracture is too small to need treatment and will heal by itself
23.Psichikos sveikatos slaugaVidutinis

Which activity is most suitable for a patient in an acute manic episode?

  1. AA competitive team game of volleyball
  2. BA long group discussion in the day room
  3. CA walk with a staff member
  4. DA complicated board game such as chess with other patients
24.Psichikos sveikatos slaugaSunkus

During a ward community meeting, several patients complain that the ward is too noisy at night. What reflects a therapeutic milieu?

  1. AEnd the meeting so the complaint is not discussed further
  2. BDiscuss the problem openly and involve patients in finding a solution
  3. CTell the patients that the rules cannot be changed
  4. DAsk the patients to write their complaints down and then do nothing
25.Slaugos matematika ir vienetų konvertavimasVidutinis
195,598 gtt/min? gtt/minapvalinti iki 1 gtt/min

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Lašų greičio skaičiavimas duoda 195,598 gtt/min. Šio uždavinio taisyklė tokia: lašų greitis apvalinamas iki artimiausio sveiko lašo. Kokią reikšmę x užrašote?

195,598 gtt/min
x = gtt/min
26.Slaugos matematika ir vienetų konvertavimasSunkus
00:0023:5502:35t = ?

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Infuzija prasideda 23:55 ir baigiasi 02:35 kitą rytą (24 valandų laikrodis). Kiek valandų t ji truko? Atsakymą pateikite valandomis dešimtainiu skaičiumi, suapvalintu iki dviejų ženklų po kablelio.

23:5502:35
t = h
27.Dozių skaičiavimasVidutinis
024681010 mL

35 kg sveriančiam vaikui paskirta 5 mg/kg vaisto. Pradiniame tirpale yra 25 mg/mL. Įtraukite dozę: kokį tūrį V suleidžiate?

35 kg5 mg/kg25 mg/mL
V = mL
28.Dozių skaičiavimasSunkus
100 mg/5 mLV = ? mL

20 kg sveriančiam vaikui paskirta 12,5 mg/kg vienai dozei geriamosios suspensijos, kurios 5 mL yra 100 mg. Kokį tūrį V duosite?

20 kg12,5 mg/kg100 mg/5 mL
V = mL
29.Intraveninių infuzijų greitisVidutinis
500 mL15 gtt/mL5 h? gtt/min

Sulašinkite 500 mL per 5 valandų sistema, kurios koeficientas 15 lašai/mL. Raskite lašėjimo greitį R lašais per minutę.

500 mL5 h15 gtt/mL
R = gtt/min
30.Intraveninių infuzijų greitisSunkus
2 g250 mL? mL/h0,5 mg/min

Maišelyje yra 2 g vaisto 250 mL tirpalo. Paskirta 0,5 mg per minutę. Kokį greitį R nustatysite pompai, mL/h?

2 g/250 mL0,5 mg/min
R = mL/h
31.Infuziniai tirpalai ir skysčių balansasVidutinis
SuvartotaIšskirta12 valandų pamainasultys120 mLželė100 mLvanduo150 mLledo gabalėliai240 mLIntraveninė infuzija50 mL/h × 12 hintraveninis antibiotikas1 × 50 mLšlapimas300 mLšlapimas150 mLšlapimas325 mLšlapimas150 mLžaizdos drenas150 mLvėmalai200 mL

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Lape pateikti paciento suvartoti ir išskirti skysčiai per vieną 12 valandų pamainą. Intraveninė infuzija visą pamainą buvo lašinama nurodytu greičiu. Raskite skysčių balansą B = suvartota − išskirta, mL (neigiamas atsakymas reiškia grynąjį netekimą). Ledo gabalėlius skaičiuokite kaip pusę jų tūrio.

sultys: 120 mLželė: 100 mLvanduo: 150 mLledo gabalėliai: 240 mLIntraveninė infuzija: 50 mL/h × 12 hintraveninis antibiotikas: 1 × 50 mLšlapimas: 300 mLšlapimas: 150 mLšlapimas: 325 mLšlapimas: 150 mLžaizdos drenas: 150 mLvėmalai: 200 mL
B = mL
32.Infuziniai tirpalai ir skysčių balansasSunkus
500 mL→ 75 mL/hpradžia 14:00tiš viso​ = ? h120 mL/h × 2 h

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). 500 mL infuzija pradedama 14:00 120 mL/h greičiu. Po 2 valandų greitis pakeičiamas į 75 mL/h ir daugiau nebekeičiamas. Po kiek valandų t nuo pradžios maišelis ištuštės? Apvalinkite iki vieno skaitmens po kablelio.

500 mL120 mL/h · 2 h75 mL/h
t = h
33.Klinikinio vertinimo skalėsVidutinis
S? / 4+M? / 4+A? / 4+Mob? / 4+N? / 4+F? / 3Σ?

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Mokomasis pacientas vertinamas pagal Braden skalę: jutiminis suvokimas: visiškai ribotas; drėgmė: kartais drėgna; aktyvumas: kartais vaikšto; judrumas: labai ribotas; mityba: pakankama; trintis ir šlytis: problema. Raskite Braden sumą B.

6–23
B =
34.Klinikinio vertinimo skalėsSunkus
rizikos nėramaža rizikavidutinė rizikadidelė rizikalabai didelė rizika

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Mokomasis pacientas vertinamas pagal Braden skalę: jutiminis suvokimas: sutrikimų nėra; drėgmė: kartais drėgna; aktyvumas: kartais vaikšto; judrumas: visiškai nejudrus; mityba: labai prasta; trintis ir šlytis: akivaizdžios problemos nėra. Naudokite grupes: 19–23 rizikos nėra, 15–18 maža, 13–14 vidutinė, 10–12 didelė ir 9 ar mažiau labai didelė. Spustelėkite rizikos lygį.

  1. 1rizikos nėra
  2. 2maža rizika
  3. 3vidutinė rizika
  4. 4didelė rizika
  5. 5labai didelė rizika

3Tirpalai

1.Slaugos pagrindai

Atsakymas: B · Ji apibūdina paciento reakciją į sveikatos problemą

Kodėl tai yra atsakymas

Medicininė diagnozė įvardija ligą, pvz., plaučių uždegimą. Slaugos diagnozė apibūdina paciento poreikius ar reakcijas, pvz., sutrikusią dujų apykaitą ar griuvimo riziką, kurias sprendžia slauga.

Atsakymas

B · Ji apibūdina paciento reakciją į sveikatos problemą
2.Slaugos pagrindai

Atsakymas: C · Diffuse, irregular redness in a skin fold, not over a bone

Kodėl tai yra atsakymas

Moisture lesions are usually superficial, diffuse and irregular, often in the natal cleft or skin folds. Pressure ulcers are typically over bony prominences and may have necrotic tissue.

Atsakymas

C · Diffuse, irregular redness in a skin fold, not over a bone
3.Infekcijų kontrolė ir pacientų sauga

Atsakymas: D · Sterile technique, with a sterile catheter and sterile glove

Kodėl tai yra atsakymas

In hospital, tracheal suctioning uses sterile technique to avoid introducing organisms into the lower airway. Clean technique may be taught for long-term home care, according to policy.

Atsakymas

D · Sterile technique, with a sterile catheter and sterile glove
4.Infekcijų kontrolė ir pacientų sauga

Atsakymas: D · Close the doors to patient rooms, stay on the unit and wait for instructions

Kodėl tai yra atsakymas

Closing doors limits the spread of smoke and fire. Staff follow the fire plan, keep corridors clear and prepare for evacuation, but do not evacuate until directed or the fire is in their area.

Atsakymas

D · Close the doors to patient rooms, stay on the unit and wait for instructions
5.Prioritetų nustatymas ir delegavimas

Atsakymas: B · Keeping the drainage bag below the level of the bladder

Kodėl tai yra atsakymas

Keeping the bag below the bladder prevents backflow, and the closed system is not broken. Catheters are removed as soon as they are no longer needed.

Atsakymas

B · Keeping the drainage bag below the level of the bladder
6.Prioritetų nustatymas ir delegavimas

Atsakymas: A · Head of the bed at about 30 degrees with the neck straight

Kodėl tai yra atsakymas

Raising the head to about 30 degrees and keeping the neck in line helps venous drainage and lowers intracranial pressure. Head-down positions and neck bending or turning can raise it.

Atsakymas

A · Head of the bed at about 30 degrees with the neck straight
7.Klinikinė slauga

Atsakymas: C · Širdies susitraukimų dažnį ir kraujospūdį

Kodėl tai yra atsakymas

Beta adrenoblokatoriai mažina širdies susitraukimų dažnį ir kraujospūdį, todėl esant bradikardijai ar hipotenzijai gali tekti dozės neduoti ir informuoti paskyrusį gydytoją.

Atsakymas

C · Širdies susitraukimų dažnį ir kraujospūdį
8.Klinikinė slauga

Atsakymas: B · They may have no fever and present with confusion, falls or reduced mobility

Kodėl tai yra atsakymas

Older people may have a normal or low temperature and present with delirium, falls or general decline. Early warning scores and a high index of suspicion are important.

Atsakymas

B · They may have no fever and present with confusion, falls or reduced mobility
9.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitai

Atsakymas: B · Dehidratacija

Kodėl tai yra atsakymas

Kai organizmui trūksta skysčių, inkstai reabsorbuoja daugiau karbamido, todėl BUN didėja neproporcingai kreatininui (BUN ir kreatinino santykis virš 20:1). Kepenų nepakankamumas ir mažai baltymų turinti dieta BUN sumažina.Patikrinta pagal: BUN (Blood Urea Nitrogen) · MedlinePlus (NIH) (2024)

Atsakymas

B · Dehidratacija
10.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitai

Atsakymas: B · A very high creatine kinase (CK)

Kodėl tai yra atsakymas

These signs suggest neuroleptic malignant syndrome, a medical emergency. Muscle rigidity releases CK, often to very high levels, and the white count is often raised. Myoglobin can damage the kidneys. The antipsychotic is stopped and supportive care is started.

Atsakymas

B · A very high creatine kinase (CK)
11.Farmakologija

Atsakymas: C · Every 3–5 minutes

Kodėl tai yra atsakymas

In adult advanced life support, adrenaline 1 mg IV or IO is repeated every 3–5 minutes during the arrest. High-quality CPR and defibrillation for shockable rhythms remain the priorities.

Atsakymas

C · Every 3–5 minutes
12.Farmakologija

Atsakymas: A · An independent double check and a smart pump with a drug library

Kodėl tai yra atsakymas

Independent double checks, standard concentrations and smart pumps with dose limits reduce insulin errors. "U" for units is avoided because it can be misread as a zero.

Atsakymas

A · An independent double check and a smart pump with a drug library
13.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemos

Atsakymas: B · It raises statin levels and the risk of muscle damage

Kodėl tai yra atsakymas

Grapefruit juice inhibits the CYP3A4 enzyme, increasing levels of drugs such as simvastatin and some calcium channel blockers. Higher statin levels raise the risk of myopathy. Patients are advised to avoid large amounts or choose a statin not affected.

Atsakymas

B · It raises statin levels and the risk of muscle damage
14.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemos

Atsakymas: A · Repeated runs of ventricular tachycardia in a patient who feels dizzy

Kodėl tai yra atsakymas

Symptomatic runs of VT can degenerate into VF or pulseless VT and need immediate assessment, electrolytes and treatment. Sinus bradycardia during sleep, controlled AF and first-degree heart block with stable observations are usually not urgent.

Atsakymas

A · Repeated runs of ventricular tachycardia in a patient who feels dizzy
15.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: nervų, endokrininė ir inkstų sistemos

Atsakymas: D · Beta-blockers can mask the tremor and racing heart of a hypo

Kodėl tai yra atsakymas

Beta-blockers blunt adrenergic warning symptoms such as palpitations and tremor. Sweating is often preserved. Patients should check their glucose when they feel unwell, rather than relying on symptoms alone.

Atsakymas

D · Beta-blockers can mask the tremor and racing heart of a hypo
16.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: nervų, endokrininė ir inkstų sistemos

Atsakymas: B · Capillary glucose, for hypoglycaemia

Kodėl tai yra atsakymas

Hypoglycaemia is a common complication of insulin–glucose treatment and can occur several hours later, especially in kidney failure. Glucose is checked regularly according to protocol, and potassium is rechecked.

Atsakymas

B · Capillary glucose, for hypoglycaemia
17.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: virškinimo trakto, perioperacinė ir onkologinė

Atsakymas: D · To reduce the risk of catheter-associated infection

Kodėl tai yra atsakymas

The risk of catheter-associated urinary tract infection increases with duration. Daily review of the need for a catheter, and early removal, reduce infection and help mobilisation.

Atsakymas

D · To reduce the risk of catheter-associated infection
18.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: virškinimo trakto, perioperacinė ir onkologinė

Atsakymas: B · A high spinal block

Kodėl tai yra atsakymas

If local anaesthetic spreads upwards, it can affect the arms, breathing muscles and cardiac nerves, causing hypotension and bradycardia. It is an emergency; help is called, and breathing and circulation are supported.

Atsakymas

B · A high spinal block
19.Akušerinė slauga

Atsakymas: B · To screen for critical congenital heart disease

Kodėl tai yra atsakymas

Pulse oximetry screening compares oxygen saturation in the right hand (pre-ductal) and a foot (post-ductal). A low reading or a significant difference can indicate critical congenital heart disease.

Atsakymas

B · To screen for critical congenital heart disease
20.Akušerinė slauga

Atsakymas: B · A planned repeat caesarean before labour is advised

Kodėl tai yra atsakymas

A classical uterine scar carries a high risk of rupture during labour, so trial of labour is contraindicated. A repeat caesarean is planned before labour starts, and she should come in at once if contractions begin.

Atsakymas

B · A planned repeat caesarean before labour is advised
21.Pediatrinė slauga

Atsakymas: A · Sena luobėjanti dažų danga ir dulkės senesniuose būstuose

Kodėl tai yra atsakymas

Dažni šaltiniai yra švino turintys dažai senuose pastatuose, užterštos dulkės ir dirvožemis bei kai kurie importuoti gaminiai. Švinas veikia besivystančias smegenis ir sukelia mokymosi bei elgesio problemų.

Atsakymas

A · Sena luobėjanti dažų danga ir dulkės senesniuose būstuose
22.Pediatrinė slauga

Atsakymas: B · The explanation does not fit the baby's stage of development

Kodėl tai yra atsakymas

A 3-month-old cannot crawl, and femur fractures in non-mobile infants are rare without major force. A history that does not match the injury or the child's development is a key indicator of possible abuse, so safeguarding procedures are followed.

Atsakymas

B · The explanation does not fit the baby's stage of development
23.Psichikos sveikatos slauga

Atsakymas: C · A walk with a staff member

Kodėl tai yra atsakymas

Solitary, non-competitive physical activity helps release energy safely. Competitive games, large groups and tasks requiring long concentration can increase agitation and conflict.

Atsakymas

C · A walk with a staff member
24.Psichikos sveikatos slauga

Atsakymas: B · Discuss the problem openly and involve patients in finding a solution

Kodėl tai yra atsakymas

In a therapeutic milieu, the ward environment itself is used for treatment. Shared decision-making in community meetings builds responsibility, social skills and trust.

Atsakymas

B · Discuss the problem openly and involve patients in finding a solution
25.Slaugos matematika ir vienetų konvertavimas

Atsakymas: x = 196 gtt/min

Apvalinimas: pažiūrėkite į skaitmenį iškart po apvalinamos vietos: 5 ar daugiau apvalinama aukštyn, 4 ar mažiau skaitmuo paliekamas. Apvalinkite tik galutinį atsakymą, niekada tarpinių žingsnių. Tipinės egzaminų taisyklės: 1 mL ar didesni tūriai iki dešimtųjų, mažesni nei 1 mL tūriai iki šimtųjų, lašų greitis iki sveikų lašų, svoris iki vieno ženklo po kablelio; visada laikykitės klausime nurodytos taisyklės.

Skaitmuo vietoje: vienetai

195.598 → 5

Lemia tik kitas skaitmuo

195.598 → 5
5 yra 5 ar daugiau, todėl 5 apvalinama į didesnę pusę.
Tolesni skaitmenys (98) neskaičiuojami: apvalinama vieną kartą, ne žingsniais.

Suapvalinkite

x = 196 gtt/min

Atsakymas

x = 196 gtt/min
26.Slaugos matematika ir vienetų konvertavimas

Atsakymas: t = 2,67 h

24 valandų laikrodis: nuo 13 val. (1 PM) pridėkite 12 prie valandos (3:45 PM = 15:45). Nuo vidurnakčio iki 12:59 AM yra 00:00–00:59, o 12:00–12:59 PM lieka 12:00–12:59. Grįžtant atimkite 12 iš 13–23 valandų ir pridėkite PM; 00 valanda tampa 12 AM. Laiką per vidurnaktį skaičiuokite dviem dalimis: iki 24:00 (00:00), paskui nuo 00:00.

Prieš vidurnaktį

23:55 → 24:00 = 5 min

Po vidurnakčio

00:00 → 02:35 = 155 min

Iš viso

5 + 155 = 160 min
t = 160/60 = 2,667 ≈ 2,67 h

Atsakymas

t = 2,67 h
27.Dozių skaičiavimas

Atsakymas: V = 7 mL

Dozės įtraukimas: tūris = (paskirta dozė/pradinio tirpalo stiprumas) × pradinio tirpalo tūris. Pirmiausia paverskite į tuos pačius vienetus, tada patikrinkite, ar tūris telpa į švirkštą ir patenka ant vienos iš jo skalės žymių.

Dozė pagal kūno svorį

D = 5·35 = 175 mg

Tūris

V = 175/25 = 7 mL

Ant švirkšto

Šio 10 mL švirkšto kiekviena maža linija yra 0,2 mL.

Atsakymas

V = 7 mL
28.Dozių skaičiavimas

Atsakymas: V = 12,5 mL

Dozės skaičiavimas: skirtinas kiekis lygus paskirtai dozei, padalytai iš turimo preparato stiprumo, padaugintai iš kiekio, kuriame tas stiprumas yra: kiekis = (paskirta dozė/stiprumas) × tūris. Visada suvienodinkite vienetus (pirmiausia g paverskite mg, mg – mcg) ir patikrinkite, ar atsakymas logiškas.

Dozė pagal kūno masę

12,5·20 = 250 mg

Tūris

V = (250/100)·5 = 12,5 mL

Atsakymas

V = 12,5 mL
29.Intraveninių infuzijų greitis

Atsakymas: R = 25 gtt/min

Infuzijos greitis: pompa nustatoma mL/h = tūris/laikas valandomis. Gravitacinė lašelinė skaičiuojama lašais per minutę: gtt/min = tūris (mL) × lašų koeficientas (gtt/mL)/laikas (min). Lašų koeficientas nurodytas ant infuzinės sistemos pakuotės: makrolašų sistemos duoda 10, 15 arba 20 gtt/mL (kraujo sistemos JAV dažnai 10 gtt/mL, JK 15), o mikrolašų sistemos 60 gtt/mL. Visada naudokite lašų koeficientą, nurodytą klausime arba ant pakuotės.

Laikas minutėmis

5·60 = 300 min

Lašėjimo greitis

R = 500·15/300 = 25 gtt/min

Atsakymas

R = 25 gtt/min
30.Intraveninių infuzijų greitis

Atsakymas: R = 3,75 mL/h

Dose-based infusions: concentration = amount of drug in the bag/bag volume. Pump rate (mL/h) = dose per hour/concentration, and dose per hour = mL/h × concentration. Convert per-minute doses to per-hour (× 60) and keep the mass units the same (1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg).

Koncentracija

2000 mg/250 mL = 8 mg/mL

Dozė per valandą

0,5·60 = 30 mg/h

Pompos greitis

R = 30/8 = 3,75 mL/h

Atsakymas

R = 3,75 mL/h
31.Infuziniai tirpalai ir skysčių balansas

Atsakymas: B = −135 mL

Suvartoti ir išskirti skysčiai: suvartotiems priskiriama viskas, kas patenka į organizmą (geriami skysčiai, intraveninės infuzijos, intraveniniai vaistai ir praplovimai, maitinimas per zondą); ledo gabalėliai skaičiuojami kaip pusė jų tūrio. Išskirtiems priskiriamas šlapimas, drenų išskyros, vėmalai ir kiti netekimai. Balansas = visi suvartoti − visi išskirti skysčiai; neigiamas balansas reiškia grynąjį netekimą. Skaičiai skirti tik praktikai; prie paciento lovos visada vadovaukitės vietiniais protokolais, o didelės rizikos dozes tegul dar kartą patikrina kitas specialistas.

Iš viso suvartota

per os: 120 + 100 + 150 = 370 mL
ledo gabalėliai: 240/2 = 120 mL
Intraveninė infuzija: 50·12 = 600 mL
intraveninis antibiotikas: 1·50 = 50 mL
iš viso suvartota = 1140 mL

Iš viso išskirta

300 + 150 + 325 + 150 + 150 + 200 = 1275 mL

Balansas

B = 1140 − 1275 = −135 mL

Atsakymas

B = −135 mL

Neigiamas: pacientas neteko daugiau skysčių, nei gavo.

32.Infuziniai tirpalai ir skysčių balansas

Atsakymas: t = 5,5 h

Infuzijos trukmė: laikas (h) = infuzuotinas tūris (mL)/greitis (mL/h); naudokite maišelyje dar likusį tūrį, o ne maišelio dydį. Sulašintas tūris = greitis × laikas. Dešimtaines valandas į valandas ir minutes perskaičiuokite padaugindami dalį iš 60 (0,5 h = 30 min, o ne 50 min). Skaičiai skirti tik praktikai; prie paciento lovos visada vadovaukitės vietiniais protokolais, o didelės rizikos dozes tegul dar kartą patikrina kitas specialistas.

Pirmoji dalis

120·2 = 240 mL
500 − 240 = 260 mL liko

Antroji dalis

260/75 = 3,467 h

Bendra trukmė

t = 2 + 3,467 = 5,467 ≈ 5,5 h

Atsakymas

t = 5,5 h

Tai maždaug 5 h 28 min, todėl maišelis ištuštės apie 19:28.

33.Klinikinio vertinimo skalės

Atsakymas: B = 13

Braden skalė: šešios poskalės pragulų rizikai vertinti. Jutiminis suvokimas, drėgmė, aktyvumas, judrumas ir mityba vertinami 1–4 balais, nuo blogiausio lygio (1) iki problemos nebuvimo (4); trintis ir šlytis vertinama 1–3 balais. Suma svyruoja nuo 6 iki 23, o mažesnė suma reiškia didesnę riziką. Dažnos grupės: 19–23 rizikos nėra, 15–18 maža rizika, 13–14 vidutinė rizika, 10–12 didelė rizika ir 9 ar mažiau labai didelė rizika.

Įvertinkite kiekvieną poskalę

jutiminis suvokimas: visiškai ribotas → 1
drėgmė: kartais drėgna → 3
aktyvumas: kartais vaikšto → 3
judrumas: labai ribotas → 2
mityba: pakankama → 3
trintis ir šlytis: problema → 1

Sudėtis

Braden suma = 1 + 3 + 3 + 2 + 3 + 1 = 13

Atsakymas

B = 13
34.Klinikinio vertinimo skalės

Atsakymas: maža rizika

Braden skalė: šešios poskalės pragulų rizikai vertinti. Jutiminis suvokimas, drėgmė, aktyvumas, judrumas ir mityba vertinami 1–4 balais, nuo blogiausio lygio (1) iki problemos nebuvimo (4); trintis ir šlytis vertinama 1–3 balais. Suma svyruoja nuo 6 iki 23, o mažesnė suma reiškia didesnę riziką. Dažnos grupės: 19–23 rizikos nėra, 15–18 maža rizika, 13–14 vidutinė rizika, 10–12 didelė rizika ir 9 ar mažiau labai didelė rizika.

Įvertinkite kiekvieną poskalę

jutiminis suvokimas: sutrikimų nėra → 4
drėgmė: kartais drėgna → 3
aktyvumas: kartais vaikšto → 3
judrumas: visiškai nejudrus → 1
mityba: labai prasta → 1
trintis ir šlytis: akivaizdžios problemos nėra → 3

Sudėtis

Braden suma = 4 + 3 + 3 + 1 + 1 + 3 = 15

Rizikos lygis

15 → maža rizika

Atsakymas

maža rizika

Tai savarankiška mokymosi medžiaga. ExamProblems nėra susijusi su šį egzaminą organizuojančia institucija ir jos nėra patvirtinta, o egzamino pavadinimas naudojamas tik turiniui apibūdinti. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® yra the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN) prekių ženklai; ši organizacija nėra susijusi su ExamProblems, jo neremia ir neatsako už jo tikslumą.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-pn-practice-questions