NCLEX-PN tipo bandomieji klausimai (LPN/LVN): pasiruošimo paketas

Formulių lapai, pagrindiniai kiekvienos temos metodų žingsniai ir 34 uždavinių, o pilni sprendimai pateikti gale.

Nauji uždaviniaiAtgal į kursą

Spausdinimo lange pasirinkite „Išsaugoti kaip PDF“, kad nuosavą kopiją išsaugotumėte savo įrenginyje.

1Formulės ir metodai

Infekcijų kontrolė ir pacientų sauga

Metodas

  1. Pradėkite nuo standartinių atsargumo priemonių kiekvienam pacientui: rankų higiena, asmeninės apsaugos priemonės numatomai ekspozicijai, saugūs aštrūs daiktai.
  2. Pridėkite atsargumo priemones pagal plitimo kelią: kontaktinė (chalatas, pirštinės), lašelinė (chirurginė kaukė), oro (N95, neigiamo slėgio kambarys).
  3. Steriliems daiktams išlaikykite sterilumą: jei abejojate, jis nesterilus; pakeiskite, niekada nenuvalykite.
  4. Užkirskite kelią žalai aplinkoje: griuvimų prevencija, suvaržymai tik kaip paskutinė priemonė, RACE ir PASS gaisro atveju.
  5. Patikrinkite vaistų skyrimo teises, du identifikatorius ir papildomas apsaugos priemones didelės rizikos vaistams; praneškite apie klaidas ir vos nepasitaikiusius atvejus.

Prioritetų nustatymas ir delegavimas

Metodas

  1. Paklauskite, kas pacientui pakenks greičiausiai, jei nieko nedarysite.
  2. Taikykite ABC (C-A-B per širdies sustojimą), tada Maslow: fiziologiniai poreikiai pirma saugumo, saugumas pirma psichologinių poreikių.
  3. Palyginkite galimybes: ūmus prieš lėtinį, nestabilus prieš stabilų, netikėtas prieš tikėtiną, sisteminis prieš vietinį, ir kiekvieną požymį palyginkite su paciento pradiniu lygiu.
  4. Vertinkite prieš veikdami, nebent tai neatidėliotinas atvejis; tada rinkitės žingsnį, nuo kurio priklauso kiti.
  5. Delegavimui patikrinkite penkias teises: užduotis, aplinkybės, asmuo, nurodymai ir priežiūra. Vertinimas, mokymas ir įvertinimas lieka registruotai slaugytojai (RN).

Laboratorinės reikšmės ir elektrolitai

Metodas

  1. Palyginkite vertę su paties laboratorijos nustatytu referenciniu intervalu, tada su paciento pradiniu lygiu ir kitimu.
  2. Patikrinkite mėginį: hemolizė, vėlavimas ar kraujas, paimtas šalia IV, gali duoti klaidingus rezultatus.
  3. Susiekite vertę su tipiniais požymiais ir ją sukeliančiais vaistais bei būklėmis.
  4. Ieškokite sąveikų: mažas kalio ar magnio kiekis didina digoksino toksiškumą; dehidratacija didina ličio koncentraciją.
  5. Veikite pacientui: įvertinkite, sulaikykite vaistą, jei koncentracija nesaugi, kritines vertes perskaitykite atgal ir informuokite gydytoją.

Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemos

Metodas

  1. Įvardykite problemą: siurblio nepakankamumas, užsikimšusi arterija, ritmas, krešulys, kvėpavimo takų susiaurėjimas, infekcija ar prietaiso problema.
  2. Pirmiausia patikrinkite pavojaus požymius: hipoksiją, hipotenziją, krūtinės skausmą, naują sumišimą, šaltą kojos be pulso.
  3. Deguonį priderinkite pacientui: 94–98 % daugumai, 88–92 % tiems, kuriems kyla CO₂ susilaikymo rizika.
  4. Kiekvieną vaistą susiekite su jo tyrimu ir rizika: varfarinas ir INR, heparinas ir aPTT bei trombocitai, diuretikai ir kalis.
  5. Pasirinkite saugų pirmąjį veiksmą, tada eskaluokite ir vertinkite iš naujo.

Vidaus ligų ir chirurginė slauga: nervų, endokrininė ir inkstų sistemos

Metodas

  1. Pasitikrinkite gliukozę kiekvienam pacientui su nauju sumišimu, silpnumu ar traukuliais.
  2. Sąmonės lygį naudokite kaip ankstyviausią smegenų sutrikimo įspėjimą; vyzdžiai ir Cushing triada pasirodo vėlai.
  3. Diabeto nelaimėse atskirkite DKA (ketonai, acidozė) nuo HHS (labai didelis osmoliališkumas, dehidratacija); pirmiausia skirkite skysčių.
  4. Natrio ir vandens atveju nuspręskite, ar ADH yra per daug (SIADH), ar trūksta (DI), ir lėtinius pokyčius koreguokite lėtai.
  5. Inkstų problemų atveju priežastį priskirkite prerenalinei, vidinei ar postrenalinei ir stebėkite kalį bei skysčius.

Vidaus ligų ir chirurginė slauga: virškinimo trakto, perioperacinė ir onkologinė

Metodas

  1. Paklauskite, kas galėtų būti paslėpta: vidinis kraujavimas, infekcija be karščiavimo, hipoventiliacija esant normaliam SpO₂.
  2. Komplikacijas siaurinkite pagal laiką po operacijos: kraujavimas per valandas, krūtinės ląstos problemos per dienas, žaizdos ir nutekėjimo problemos vėliau.
  3. Skausmo atveju vertinkite, gydykite daugiamode analgezija, vertinkite iš naujo ir kiekvieno opioido metu stebėkite sedaciją.
  4. Onkologiniams pacientams bet kokią ligą nadyro metu laikykite neutropeniniu sepsiu ir žinokite onkologines skubias būkles.
  5. Nudegimų atveju skaičiuokite tik dalinio ir viso storio plotus, Parkland laikrodį paleiskite nuo nudegimo laiko ir titruokite pagal šlapimo išskyrimą.

Akušerinė slauga

Metodas

  1. Nustatykite moters padėtį laike: nėštumo savaitės, gimdymo tarpsnis ar diena po gimdymo, ir nuspręskite, kas tuo metu yra norma.
  2. Ieškokite pavojuje esančio paciento: motinos, vaisiaus ar naujagimio, o gal kelių iš jų.
  3. Susiekite požymį su priežastimi: VEAL CHOP deceleracijoms, keturi T kraujavimui, BUBBLE-HE po gimdymo.
  4. Pirmiausia rinkitės veiksmą, gerinantį kraujotaką ir deguonies patekimą (gulėjimas ant šono, oksitocino nutraukimas, gimdos dugno masažas), tada kvieskite pagalbą.

Pediatrinė slauga

Metodas

  1. Pirmiausia atkreipkite dėmesį į vaiko amžių: nuo jo priklauso gyvybinių rodiklių normos, raidos etapai ir tinkama skausmo skalė.
  2. Įvertinkite kvėpavimo takus, kvėpavimą ir kraujotaką, prisiminkite, kad vaikai kompensuoja, o paskui greitai blogėja.
  3. Pritaikykite veiksmą raidos etapui ir įtraukite šeimą.
  4. Patikrinkite, ar atsakymas saugus vaikui: dozė pagal svorį, jokio aspirino virusinės ligos metu, jokio kodeino jaunesniems nei 12 metų.

Psichikos sveikatos slauga

Metodas

  1. Nuspręskite, ar yra tiesioginis pavojus: savižudybė, smurtas, vaistų sukeltas neatidėliotinas atvejis ar somatinė liga.
  2. Pirmiausia imkitės saugumo veiksmų: stebėkite, pašalinkite priemones, nuraminkite, nutraukite žalingą vaistą, kvieskite pagalbą.
  3. Rinkitės terapinį atsaką: pripažinkite jausmus, pateikite tikrovę, venkite klaidingo raminimo ir klausimų „kodėl“.
  4. Gerbkite teises: mažiausiai varžanti galimybė, sutikimas ir konfidencialumas su jo ribomis.

Slaugos matematika ir vienetų konvertavimas

Metriniai žingsniai
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Svoris ir ilgis
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Buitiniai matai
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Temperatūra
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
24 valandų laikrodis
PM valandos 1–11: pridėkite 12; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Dozavimo greitis
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Laboratoriniai koeficientai
gliukozė 1 mmol/L = 18 mg/dL; kreatininas 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Metodas

  1. Užrašykite duotą dydį su jo vienetu ir norimą vienetą.
  2. Pasirinkite atitikmenį: 1000 tarp kg, g, mg ir mcg arba L ir mL; 1 kg = 2,2 lb; 1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 240 mL.
  3. Užrašykite trupmena taip, kad nereikalingas vienetas išsiredukuotų; greičiui naudokite po vieną trupmeną kiekvienam besikeičiančiam vienetui.
  4. Patikrinkite kryptį: mažesnis vienetas duoda didesnį skaičių.
  5. Apvalinkite tik galutinį atsakymą, klausime nurodytu tikslumu.

Dozių skaičiavimas

Dozė pagal koncentraciją
tūris = dozė / koncentracija
Dozė pagal kūno masę
dozė = mg/kg × kūno masė
Tabletės
skaičius = dozė / dozė tabletėje
Vienetai
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Metodas

  1. Paskirtą dozę ir turimo vaisto stiprumą išreikškite tais pačiais vienetais.
  2. Naudokite formulę „paskirta / turima × kiekis“: (D/H) × Q.
  3. Dozėms pagal kūno masę pirmiausia padauginkite iš masės kilogramais, tada paros dozę padalykite iš dozių skaičiaus.
  4. Pirmiausia įvertinkite apytiksliai ir patikrinkite, ar atsakymas tikėtinas.

Intraveninių infuzijų greitis

Pompos greitis
mL/h = volume (mL)/time (h)
Lašėjimo greitis
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Infuzijos trukmė
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Metodas

  1. Pompos greitis mL/h: tūris, padalytas iš laiko valandomis.
  2. Lašėjimo greitis lašais/min: tūris × lašų faktorius, padalytas iš laiko minutėmis.
  3. Likusiam laikui: likęs tūris, padalytas iš greičio.
  4. Apvalinkite taip, kaip reikalauja uždavinys arba įranga.

Infuziniai tirpalai ir skysčių balansas

Holliday–Segar per valandą
4 mL/kg (pirmiesiems 10 kg) + 2 mL/kg (kitiems 10 kg) + 1 mL/kg (kiekvienam kg virš 20)
Holliday–Segar per parą
100 / 50 / 20 mL/kg tiems patiems intervalams
Skysčių balansas
suvartota − išskirta
Ledo gabalėliai
skaičiuojami kaip pusė jų tūrio
Diurezė
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Infuzijos trukmė
laikas (h) = likęs tūris (mL) / greitis (mL/h)
Sulašintas tūris
mL = greitis × laikas

Klinikinio vertinimo skalės

Glazgo komos skalė
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
APGAR
5 požymiai × 0–2 = 0–10; 7–10 nuramina, 4–6 vidutiniškai nenormalu, 0–3 žema
Braden skalė
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 rizika
Morse griuvimų skalė
griuvimai 25, diagnozė 15, priemonė 15/30, IV 20, eisena 10/20, psichikos būklė 15
NEWS2 rizika
0–4 maža; pavienis 3 maža–vidutinė; 5–6 vidutinė; ≥ 7 didelė
Vidutinis arterinis spaudimas
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Pulsinis spaudimas ir šoko indeksas
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Kūno masės indeksas
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Metodas

  1. Raskite klausime naudojamą vertinimo lentelę ir jos ribas (GCS 3–15, Apgar 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Įvertinkite kiekvieną punktą atskirai, suderindami aprašymą su jo lygiu.
  3. Sudėkite punktų balus ir patikrinkite, ar suma patenka į intervalą.
  4. Taikykite ribas: NEWS2 atveju taip pat ieškokite bet kurio vieno rodiklio, įvertinto 3.
  5. Išvestinėms vertėms naudokite MAP = (SKS + 2·DKS)/3, PP = SKS − DKS, SI = pulsas/SKS ir KMI = kg/m².

2Uždaviniai

1.Slaugos pagrindaiVidutinis

How should dentures be cleaned to avoid breaking them?

  1. AOver an empty, hard sink so they can be seen clearly
  2. BBy soaking them in very hot water to sterilise them
  3. COver a sink lined with a towel or partly filled with water
  4. DWith an abrasive cleaning powder to remove stains
2.Slaugos pagrindaiSunkus

Which postoperative finding should be reported most urgently?

  1. AUrine output of 50 mL in the last hour
  2. BRespiratory rate 8/min and difficult to rouse
  3. CTemperature 37,4 °C on the first day
  4. DPain score of 4/10 at the wound site when moving
3.Infekcijų kontrolė ir pacientų saugaVidutinis

A nurse who never had BCG vaccine has a positive tuberculin skin test for the first time. The chest x-ray is clear and there are no symptoms. What does this most likely mean?

  1. AActive TB, which needs airborne isolation
  2. BLatent TB infection, which is not contagious
  3. CImmunity to TB from a past exposure
  4. DA failed test that must be repeated next year
4.Infekcijų kontrolė ir pacientų saugaSunkus

A patient weighs 180 kg and needs to be moved from bed to chair. The standard ceiling lift on the unit has a lower weight limit. What should the nurse do?

  1. AUse bariatric-rated equipment and enough trained staff
  2. BHave two staff lift the patient by hand
  3. CAsk the patient to stand and pivot without help
  4. DUse the standard lift, because limits include a safety margin
5.Prioritetų nustatymas ir delegavimasVidutinis

A nurse has given rapid-acting insulin, and then learns that the patient’s meal tray will be 45 minutes late. What should the nurse do?

  1. ATell the patient to wait and do nothing until the tray comes
  2. BGive a second, smaller dose of insulin when the meal tray finally arrives
  3. CGet the patient some carbohydrate food now and check the glucose
  4. DAsk the patient to walk around the ward until the food arrives
6.Prioritetų nustatymas ir delegavimasSunkus

Atliekant START triažą, nevaikštantis suaugusysis kvėpuoja 28 kartus per minutę, neturi stipininės arterijos pulso, o jo kapiliarų prisipildymas 4 sekundės. Kokia kategorija jam suteikiama?

  1. AGeltona (atidėtina), nes kvėpavimo dažnis mažesnis nei 30/min
  2. BRaudona (neatidėliotina)
  3. CŽalia (lengva)
  4. DJuoda (tikėtina mirtis)
7.Klinikinė slaugaVidutinis

Pacientui, pradėjusiam vartoti AKF inhibitorių, atsiranda nuolatinis sausas kosulys. Kokia tikėtina priežastis?

  1. AŽinomas AKF inhibitoriaus šalutinis poveikis
  2. BBeta adrenoblokatoriaus sukelta astma
  3. CPlaučių embolija
  4. DAlerginė reakcija į neseniai paskirtą peniciliną
8.Klinikinė slaugaSunkus

Sunkia astma sergantis pacientas nutyla, girdima „tyli krūtinė“, jis išsekęs, o kvėpavimo dažnis mažėja. Ką tai rodo?

  1. APriepuolio pagerėjimą, kai bronchospazmas aprimsta ir kvėpavimo takai atsipalaiduoja
  2. BGyvybei grėsmingą astmą su artėjančiu kvėpavimo sustojimu
  3. CTik nerimą
  4. DNormalų atsigavimą po purkštuvo
9.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitaiVidutinis

An older adult with chronic kidney disease takes glyburide (glibenclamide, a sulfonylurea) and has repeated low glucose readings. Why is this a concern?

  1. AThe drug causes high potassium that lowers the glucose
  2. BThe drug and its metabolites build up and cause long lows
  3. CThe drug stops working entirely when the kidneys fail
  4. DThe drug makes the glucose meter read falsely low
10.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitaiSunkus

A patient on long-term amiodarone has fatigue and weight gain. TSH is 11 mIU/L and the free T4 is low. What is the most likely explanation?

  1. AAmiodarone-induced hyperthyroidism
  2. BAmiodarone-induced hypothyroidism
  3. CA normal response to amiodarone needing no action
  4. DSecondary hypothyroidism from pituitary failure
11.FarmakologijaVidutinis

A patient with Addison's disease on hydrocortisone develops a fever with flu. What is the usual advice?

  1. AMake no change, as illness does not affect cortisol needs
  2. BHalve the hydrocortisone to reduce side effects
  3. CStop the hydrocortisone until the fever settles, to let the body recover
  4. DIncrease the dose as instructed (sick-day rules) and seek help if vomiting
12.FarmakologijaSunkus

A patient on long-term prednisolone has been vomiting for two days and could not take her tablets. She is now hypotensive and confused, with low sodium and high potassium. What is the most urgent treatment?

  1. AIV insulin with glucose only
  2. BIV hydrocortisone and IV fluids
  3. COral prednisolone with a glass of water
  4. DIV furosemide
13.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemosVidutinis

A peripheral cannula site is red, warm, tender and swollen along the vein. What should the nurse do?

  1. ACover the site and keep using it until it blocks
  2. BFlush the cannula hard to clear it
  3. CRemove the cannula, document and monitor the site
  4. DLeave it in place, as this is normal after 24 hours
14.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemosSunkus

A patient with a valid, documented do-not-attempt-CPR decision (DNACPR in the UK, DNR or DNAR in the US) is found in cardiac arrest. What should the nurse do?

  1. AStart CPR but use only chest compressions
  2. BNot start CPR, call for support, and provide dignity and comfort
  3. CStart full CPR because the patient's family is not present
  4. DCall the arrest team and let them decide whether to resuscitate
15.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: nervų, endokrininė ir inkstų sistemosVidutinis

A kidney transplant recipient asks about travel vaccines. Which statement is correct?

  1. AAll vaccines are completely safe after a transplant
  2. BOnly live vaccines are effective after a transplant
  3. CVaccines will cause the kidney to be rejected
  4. DLive vaccines are usually avoided
16.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: nervų, endokrininė ir inkstų sistemosSunkus

A patient arrives five hours after the onset of a stroke. A CT angiogram shows a blockage of a large artery in the brain. What is the most appropriate next step?

  1. AUrgent referral for assessment for mechanical thrombectomy
  2. BGive aspirin and plan a review on the ward tomorrow
  3. CNo treatment, because the time for any reperfusion has passed
  4. DStart IV alteplase immediately without further imaging
17.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: virškinimo trakto, perioperacinė ir onkologinėVidutinis

Why is a pregnancy test often done before surgery in women who could be pregnant?

  1. AIt is needed to calculate the anaesthetic drug dose
  2. BPregnant women cannot sign consent forms
  3. CPregnancy always makes surgery impossible
  4. DAnaesthesia, drugs and some tests may harm a fetus
18.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: virškinimo trakto, perioperacinė ir onkologinėSunkus

Pacientas, po chemoterapijos gaunantis filgrastimo (G-KSF), klausia, kokio šalutinio poveikio tikėtis. Kuris šalutinis poveikis dažniausias?

  1. ANegrįžtamas klausos netekimas
  2. BŪžiantis kaulų skausmas, nes stimuliuojami kaulų čiulpai
  3. CVisiškas plaukų slinkimas per kelias dienas po pirmos injekcijos
  4. DGreitas baltųjų kraujo kūnelių skaičiaus kritimas
19.Akušerinė slaugaVidutinis

A woman in labour has severe back pain with each contraction. The fetus is in an occiput posterior position. Which measure is most likely to help?

  1. ALying flat on her back with her legs raised
  2. BHolding her breath and pushing with each contraction
  3. CSacral counterpressure and a hands-and-knees position
  4. DAvoiding movement until full dilation
20.Akušerinė slaugaSunkus

Which statement by a woman with postnatal depression shows that the nurse's teaching has been effective?

  1. A"Depression after birth means I am a bad mother."
  2. B"I should keep my feelings to myself so I don't worry my family."
  3. C"I will tell my midwife or doctor if I have thoughts of harming myself."
  4. D"If I take medicine I can never breastfeed again."
21.Pediatrinė slaugaVidutinis

Which group of findings is typical in a teenager with severe anorexia nervosa?

  1. AWeight gain, oedema and high blood pressure
  2. BFast heart rate, high blood pressure and a high fever
  3. CRapid growth, acne and an increased appetite
  4. DSlow heart rate, low blood pressure and low body temperature
22.Pediatrinė slaugaSunkus

A toddler weighed 10 kg before 2 days of diarrhoea and now weighs 9,5 kg. How much has he lost?

  1. A50 g, about 0,5% of his body weight
  2. B500 g, about 5% of his body weight, mostly fluid
  3. C500 g, about 50% of his body weight
  4. D1 kg, about 10% of his body weight
23.Psichikos sveikatos slaugaVidutinis

How does obsessive-compulsive personality disorder differ from obsessive-compulsive disorder?

  1. APeople with it always feel that their behaviour is senseless and unwanted
  2. BIt starts suddenly in later life after a stressful event and goes away on its own within a few months
  3. CIt is a lasting pattern of perfectionism and control without true obsessions and compulsions
  4. DIt always involves repeated hand washing and checking rituals
24.Psichikos sveikatos slaugaSunkus

A man with schizophrenia who has been well for 2 years wants to stop his antipsychotic. Which approach best reflects recovery-oriented care?

  1. AAdvise him to stop it suddenly on his own and see what happens over the next month
  2. BDiscuss benefits and risks, decide together with the prescriber and agree a relapse plan
  3. CReport him to the police and his employer for non-adherence to treatment
  4. DTell him he must take it for life and refuse to discuss it
25.Slaugos matematika ir vienetų konvertavimasVidutinis
94969810010210410635363738394041°F°C105,9 °F? °C

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Paciento temperatūra yra 105,9 °F. Konvertuokite į Celsijaus laipsnius T pagal °C = (°F − 32) × 5/9. Suapvalinkite iki vieno ženklo po kablelio.

105,9 °F
T = °C
26.Slaugos matematika ir vienetų konvertavimasSunkus
00:0017:0505:10t = ?

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Infuzija prasideda 17:05 ir baigiasi 05:10 kitą rytą (24 valandų laikrodis). Kiek minučių t ji truko?

17:0505:10
t = min
27.Dozių skaičiavimasVidutinis
90 kg2 mg/kgD = ? mg

Pacientas sveria 90 kg, jam paskirta 2 mg/kg vienkartinė dozė. Raskite dozę D mg.

90 kg2 mg/kg
D = mg
28.Dozių skaičiavimasSunkus
00,10,20,30,40,50,60,70,80,911 mL

Paskirta 95 mikrogramų. Ampulėje yra 0,5 mg/mL. Įtraukite dozę į 1 mL švirkštą: kokį tūrį V suleidžiate?

95 mcg0,5 mg/mL
V = mL
29.Intraveninių infuzijų greitisVidutinis
60 gtt/mL75 mL/h? gtt/min

Paskirta infuzija 75 mL/h greičiu, bet pompos nėra. Ji lašinama savitaka per 60 gtt/mL sistemą. Raskite lašėjimo greitį R lašais per minutę.

75 mL/h60 gtt/mL
R = gtt/min
30.Intraveninių infuzijų greitisSunkus
250 mg250 mL15 gtt/mL60 mg/h? gtt/min

250 mg vaisto praskiedžiama 250 mL ir lašinama savitaka per 15 gtt/mL sistemą. Paskirta 60 mg per valandą. Raskite lašėjimo greitį R lašais per minutę.

250 mg/250 mL60 mg/h15 gtt/mL
R = gtt/min
31.Infuziniai tirpalai ir skysčių balansasVidutinis
SuvartotaIšskirta8 valandų pamainavanduo120 mLsriuba180 mLIntraveninė infuzija50 mL/h × 8 hintraveninis antibiotikas1 × 100 mLšlapimas325 mLšlapimas225 mLžaizdos drenas90 mL

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Lape pateikti paciento suvartoti ir išskirti skysčiai per vieną 8 valandų pamainą. Intraveninė infuzija visą pamainą buvo lašinama nurodytu greičiu. Raskite skysčių balansą B = suvartota − išskirta, mL (neigiamas atsakymas reiškia grynąjį netekimą).

vanduo: 120 mLsriuba: 180 mLIntraveninė infuzija: 50 mL/h × 8 hintraveninis antibiotikas: 1 × 100 mLšlapimas: 325 mLšlapimas: 225 mLžaizdos drenas: 90 mL
B = mL
32.Infuziniai tirpalai ir skysčių balansasSunkus
1000 mL120 mL/hpradžia 11:1518:15: ? mL

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). 1000 mL maišelis pradėtas lašinti 11:15 ir lašinamas pompa 120 mL/h greičiu. Kiek mL V liks maišelyje 18:15?

1000 mL120 mL/h11:15 → 18:15
V = mL
33.Klinikinio vertinimo skalėsVidutinis
H? / 25+D? / 15+Aid? / 30+IV? / 20+G? / 20+MS? / 15Σ?

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Mokomasis pacientas vertinamas pagal Morse griuvimų skalę: griuvimų anamnezė per pastaruosius 3 mėnesius: taip; antrinė diagnozė: taip; judėjimo priemonė: įsitvėrusi į baldus; IV terapija arba fiziologinio tirpalo kateterio fiksatorius: ne; eisena: silpna; psichikos būklė: žino savo ribas. Raskite Morse sumą MFS.

0–125
MFS =
34.Klinikinio vertinimo skalėsSunkus
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96oras / O₂O₂orasSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1žemasmaža–vidutinėvidutinisaukštas

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Šiems stebėjimams naudokite NEWS2 lentelę (SpO₂ 1 skalė): kvėpavimo dažnis 12/min., SpO₂ 96 % kvėpuojant kambario oru, kraujospūdis 142/86 mmHg, pulsas 82/min., budrus, temperatūra 36,6 °C. Į kokią klinikinės rizikos grupę patenka pacientas? Spustelėkite ją.

RR 12SpO₂ 96%orasSBP 142HR 82AT 36,6 °C
  1. 1žemas
  2. 2maža–vidutinė
  3. 3vidutinis
  4. 4aukštas

3Tirpalai

1.Slaugos pagrindai

Atsakymas: C · Over a sink lined with a towel or partly filled with water

Kodėl tai yra atsakymas

Cleaning over a padded or water-filled sink cushions a fall. Hot water can warp dentures, and abrasives scratch them; they are stored in a labelled denture pot.

Atsakymas

C · Over a sink lined with a towel or partly filled with water
2.Slaugos pagrindai

Atsakymas: B · Respiratory rate 8/min and difficult to rouse

Kodėl tai yra atsakymas

A low respiratory rate with reduced consciousness may mean opioid toxicity or deterioration and threatens the airway. The other findings are common after surgery and can be managed routinely.

Atsakymas

B · Respiratory rate 8/min and difficult to rouse
3.Infekcijų kontrolė ir pacientų sauga

Atsakymas: B · Latent TB infection, which is not contagious

Kodėl tai yra atsakymas

A positive skin test with no symptoms and a normal chest x-ray suggests latent TB infection. The person cannot spread TB but should be evaluated for treatment to prevent active disease later.

Atsakymas

B · Latent TB infection, which is not contagious
4.Infekcijų kontrolė ir pacientų sauga

Atsakymas: A · Use bariatric-rated equipment and enough trained staff

Kodėl tai yra atsakymas

Using equipment above its rated capacity can cause collapse and injury. Bariatric lifts, chairs and beds are used, with enough trained staff and a plan agreed in advance.

Atsakymas

A · Use bariatric-rated equipment and enough trained staff
5.Prioritetų nustatymas ir delegavimas

Atsakymas: C · Get the patient some carbohydrate food now and check the glucose

Kodėl tai yra atsakymas

Rapid-acting insulin starts working within minutes, so a long delay before eating risks hypoglycemia. The nurse arranges food or carbohydrate now and monitors the glucose.

Atsakymas

C · Get the patient some carbohydrate food now and check the glucose
6.Prioritetų nustatymas ir delegavimas

Atsakymas: B · Raudona (neatidėliotina)

Kodėl tai yra atsakymas

Mažesnis nei 30/min dažnis išlaiko kvėpavimo patikrą, bet nesantis stipininės arterijos pulsas ar ilgesnis nei 2 sekundžių kapiliarų prisipildymas neišlaiko perfuzijos patikros, taigi auka yra neatidėliotina (raudona). Sustoti po kvėpavimo patikros yra spąstai.

Atsakymas

B · Raudona (neatidėliotina)
7.Klinikinė slauga

Atsakymas: A · Žinomas AKF inhibitoriaus šalutinis poveikis

Kodėl tai yra atsakymas

Sausas kosulys yra dažnas AKF inhibitorių, pvz., ramiprilio, šalutinis poveikis. Dažnai jie pakeičiami angiotenzino II receptorių blokatoriumi.

Atsakymas

A · Žinomas AKF inhibitoriaus šalutinis poveikis
8.Klinikinė slauga

Atsakymas: B · Gyvybei grėsmingą astmą su artėjančiu kvėpavimo sustojimu

Kodėl tai yra atsakymas

Tyli krūtinė, išsekimas, cianozė ir sumišimas yra gyvybei grėsmingi požymiai. Pacientui reikia nedelsiant vyresniojo gydytojo ir intensyviosios terapijos pagalbos.

Atsakymas

B · Gyvybei grėsmingą astmą su artėjančiu kvėpavimo sustojimu
9.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitai

Atsakymas: B · The drug and its metabolites build up and cause long lows

Kodėl tai yra atsakymas

Glyburide and its active metabolites are cleared by the kidneys, so they accumulate in CKD and can cause severe, prolonged hypoglycemia. Older adults are at greater risk. The prescriber is informed, and a different drug is usually chosen.

Atsakymas

B · The drug and its metabolites build up and cause long lows
10.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitai

Atsakymas: B · Amiodarone-induced hypothyroidism

Kodėl tai yra atsakymas

Amiodarone is rich in iodine and can cause either hypothyroidism or hyperthyroidism. A high TSH with a low free T4 shows primary hypothyroidism, so thyroid function is monitored before and during therapy; liver tests are monitored too.Patikrinta pagal: Hypothyroidism · MedlinePlus (NIH) (2024)

Atsakymas

B · Amiodarone-induced hypothyroidism
11.Farmakologija

Atsakymas: D · Increase the dose as instructed (sick-day rules) and seek help if vomiting

Kodėl tai yra atsakymas

During illness, the body needs more cortisol, so patients usually double their glucocorticoid dose as instructed. If they cannot keep tablets down, they need injectable hydrocortisone and urgent care.

Atsakymas

D · Increase the dose as instructed (sick-day rules) and seek help if vomiting
12.Farmakologija

Atsakymas: B · IV hydrocortisone and IV fluids

Kodėl tai yra atsakymas

This suggests an adrenal crisis triggered by missed steroids and illness. Treatment is immediate IV or IM hydrocortisone, IV fluids with glucose as needed, and treating the cause.

Atsakymas

B · IV hydrocortisone and IV fluids
13.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemos

Atsakymas: C · Remove the cannula, document and monitor the site

Kodėl tai yra atsakymas

Redness, pain, warmth and swelling along the vein indicate phlebitis. The cannula is removed, the site is observed for infection and the event is documented. Regular visual phlebitis scoring and removing cannulas that are no longer needed reduce the risk.

Atsakymas

C · Remove the cannula, document and monitor the site
14.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemos

Atsakymas: B · Not start CPR, call for support, and provide dignity and comfort

Kodėl tai yra atsakymas

A valid do-not-attempt-CPR decision means CPR is not attempted. Other appropriate care continues, the senior team and family are informed and the patient is cared for with dignity. Nurses should check that the decision is valid and applies to the situation.

Atsakymas

B · Not start CPR, call for support, and provide dignity and comfort
15.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: nervų, endokrininė ir inkstų sistemos

Atsakymas: D · Live vaccines are usually avoided

Kodėl tai yra atsakymas

Live vaccines, such as yellow fever, can cause infection in immunosuppressed patients and are usually avoided. Inactivated vaccines, such as influenza, are recommended, although the response may be weaker.

Atsakymas

D · Live vaccines are usually avoided
16.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: nervų, endokrininė ir inkstų sistemos

Atsakymas: A · Urgent referral for assessment for mechanical thrombectomy

Kodėl tai yra atsakymas

IV thrombolysis is usually given within 4,5 hours of onset. Mechanical thrombectomy for a large vessel occlusion can be done later, typically up to 6 hours and in selected patients up to 24 hours, based on imaging. Time still matters, so referral is urgent.

Atsakymas

A · Urgent referral for assessment for mechanical thrombectomy
17.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: virškinimo trakto, perioperacinė ir onkologinė

Atsakymas: D · Anaesthesia, drugs and some tests may harm a fetus

Kodėl tai yra atsakymas

Unknown pregnancy can change the decision to operate, the timing, and the choice of drugs and X-rays. Testing is offered with consent, according to local policy.

Atsakymas

D · Anaesthesia, drugs and some tests may harm a fetus
18.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: virškinimo trakto, perioperacinė ir onkologinė

Atsakymas: B · Ūžiantis kaulų skausmas, nes stimuliuojami kaulų čiulpai

Kodėl tai yra atsakymas

Granulocitų kolonijas stimuliuojantys faktoriai skatina kaulų čiulpus gaminti neutrofilus, o tai dažnai sukelia ūžiantį kaulų skausmą, ypač nugaros, dubens ir ilgųjų kaulų srityse; jis paprastai tvarkomas paprastu nuskausminimu pagal paskyrimą. Retas, bet sunkus poveikis – blužnies plyšimas, todėl apie naują skausmą kairėje viršutinėje pilvo dalyje ar peties viršūnėje reikia pranešti nedelsiant.

Atsakymas

B · Ūžiantis kaulų skausmas, nes stimuliuojami kaulų čiulpai
19.Akušerinė slauga

Atsakymas: C · Sacral counterpressure and a hands-and-knees position

Kodėl tai yra atsakymas

In occiput posterior positions the fetal head presses on the sacrum. Counterpressure on the lower back and positions such as hands-and-knees or leaning forward ease pain and may help the head rotate.

Atsakymas

C · Sacral counterpressure and a hands-and-knees position
20.Akušerinė slauga

Atsakymas: C · "I will tell my midwife or doctor if I have thoughts of harming myself."

Kodėl tai yra atsakymas

Teaching aims to reduce shame, encourage support and make clear that thoughts of self-harm must be reported urgently. Many antidepressants are compatible with breastfeeding, and depression is a treatable illness, not a failure.

Atsakymas

C · "I will tell my midwife or doctor if I have thoughts of harming myself."
21.Pediatrinė slauga

Atsakymas: D · Slow heart rate, low blood pressure and low body temperature

Kodėl tai yra atsakymas

Starvation leads to bradycardia, hypotension (often postural), hypothermia, cold hands and feet and missed periods. These findings help judge medical risk and the need for admission.

Atsakymas

D · Slow heart rate, low blood pressure and low body temperature
22.Pediatrinė slauga

Atsakymas: B · 500 g, about 5% of his body weight, mostly fluid

Kodėl tai yra atsakymas

10 kg − 9,5 kg = 0,5 kg; 0,5 ÷ 10 = 5%. Rapid weight loss during acute illness is mostly fluid, so it is a useful measure of the degree of dehydration, alongside clinical signs.

Atsakymas

B · 500 g, about 5% of his body weight, mostly fluid
23.Psichikos sveikatos slauga

Atsakymas: C · It is a lasting pattern of perfectionism and control without true obsessions and compulsions

Kodėl tai yra atsakymas

In OCPD, rigid perfectionism, orderliness and control are part of the personality and usually feel right to the person. In OCD, the person has intrusive obsessions and compulsions that they usually find distressing.

Atsakymas

C · It is a lasting pattern of perfectionism and control without true obsessions and compulsions
24.Psichikos sveikatos slauga

Atsakymas: B · Discuss benefits and risks, decide together with the prescriber and agree a relapse plan

Kodėl tai yra atsakymas

Recovery-oriented care values the person's choices and shared decision-making. Any change is planned with the prescriber, often by tapering slowly, with clear early warning signs and a plan for what to do if they appear.

Atsakymas

B · Discuss benefits and risks, decide together with the prescriber and agree a relapse plan
25.Slaugos matematika ir vienetų konvertavimas

Atsakymas: T = 41,1 °C

Temperatūra: °C = (°F − 32) × 5/9 ir °F = °C × 9/5 + 32. Iš °F pirmiausia atimkite 32, o tik paskui dauginkite; iš °C pirmiausia dauginkite ir tada pridėkite 32. Greita patikra: 37 °C yra 98,6 °F, o kiekvienas 1 °C yra 1,8 °F.

Atimkite 32

105,9 − 32 = 73,9

Dauginkite iš 5/9

T = 73,9·5/9 = 41,06 ≈ 41,1 °C

Atsakymas

T = 41,1 °C
26.Slaugos matematika ir vienetų konvertavimas

Atsakymas: t = 725 min

24 valandų laikrodis: nuo 13 val. (1 PM) pridėkite 12 prie valandos (3:45 PM = 15:45). Nuo vidurnakčio iki 12:59 AM yra 00:00–00:59, o 12:00–12:59 PM lieka 12:00–12:59. Grįžtant atimkite 12 iš 13–23 valandų ir pridėkite PM; 00 valanda tampa 12 AM. Laiką per vidurnaktį skaičiuokite dviem dalimis: iki 24:00 (00:00), paskui nuo 00:00.

Prieš vidurnaktį

17:05 → 24:00 = 415 min

Po vidurnakčio

00:00 → 05:10 = 310 min

Iš viso

t = 415 + 310 = 725 min

Atsakymas

t = 725 min
27.Dozių skaičiavimas

Atsakymas: D = 180 mg

Dozės skaičiavimas: skirtinas kiekis lygus paskirtai dozei, padalytai iš turimo preparato stiprumo, padaugintai iš kiekio, kuriame tas stiprumas yra: kiekis = (paskirta dozė/stiprumas) × tūris. Visada suvienodinkite vienetus (pirmiausia g paverskite mg, mg – mcg) ir patikrinkite, ar atsakymas logiškas.

Dozė

2·90 = 180 mg

Atsakymas

D = 180 mg
28.Dozių skaičiavimas

Atsakymas: V = 0,19 mL

Dozės įtraukimas: tūris = (paskirta dozė/pradinio tirpalo stiprumas) × pradinio tirpalo tūris. Pirmiausia paverskite į tuos pačius vienetus, tada patikrinkite, ar tūris telpa į švirkštą ir patenka ant vienos iš jo skalės žymių.

Tie patys vienetai

0,5 mg/mL = 500 mcg/mL

Tūris

V = 95/500 = 0,19 mL

Atsakymas

V = 0,19 mL
29.Intraveninių infuzijų greitis

Atsakymas: R = 75 gtt/min

Infusion rates: a pump is set in mL/h = volume/time in hours. A gravity drip is counted in drops per minute: gtt/min = volume (mL) × drop factor (gtt/mL)/time (min). The drop factor is printed on the tubing package: macrodrip sets deliver 10, 15 or 20 gtt/mL (blood sets often 10 gtt/mL in the US, 15 in the UK) and microdrip sets 60 gtt/mL. Always use the drop factor the question or package gives.

Mililitrai per minutę

75/60 = 1,25 mL/min

Lašėjimo greitis

R = 1,25·60 = 75 gtt/min

Atsakymas

R = 75 gtt/min

Su mikrolašų sistema (60 gtt/mL) gtt/min lygu mL/h.

30.Intraveninių infuzijų greitis

Atsakymas: R = 15 gtt/min

Dose-based infusions: concentration = amount of drug in the bag/bag volume. Pump rate (mL/h) = dose per hour/concentration, and dose per hour = mL/h × concentration. Convert per-minute doses to per-hour (× 60) and keep the mass units the same (1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg).

Koncentracija

250/250 = 1 mg/mL

Tūris per valandą

60/1 = 60 mL/h

Lašėjimo greitis

R = 60·15/60 = 15 gtt/min

Atsakymas

R = 15 gtt/min
31.Infuziniai tirpalai ir skysčių balansas

Atsakymas: B = 160 mL

Suvartoti ir išskirti skysčiai: suvartotiems priskiriama viskas, kas patenka į organizmą (geriami skysčiai, intraveninės infuzijos, intraveniniai vaistai ir praplovimai, maitinimas per zondą); ledo gabalėliai skaičiuojami kaip pusė jų tūrio. Išskirtiems priskiriamas šlapimas, drenų išskyros, vėmalai ir kiti netekimai. Balansas = visi suvartoti − visi išskirti skysčiai; neigiamas balansas reiškia grynąjį netekimą. Skaičiai skirti tik praktikai; prie paciento lovos visada vadovaukitės vietiniais protokolais, o didelės rizikos dozes tegul dar kartą patikrina kitas specialistas.

Iš viso suvartota

per os: 120 + 180 = 300 mL
Intraveninė infuzija: 50·8 = 400 mL
intraveninis antibiotikas: 1·100 = 100 mL
iš viso suvartota = 800 mL

Iš viso išskirta

325 + 225 + 90 = 640 mL

Balansas

B = 800 − 640 = 160 mL

Atsakymas

B = 160 mL

Teigiamas: gauta daugiau skysčių, nei išskirta.

32.Infuziniai tirpalai ir skysčių balansas

Atsakymas: V = 160 mL

Infuzijos trukmė: laikas (h) = infuzuotinas tūris (mL)/greitis (mL/h); naudokite maišelyje dar likusį tūrį, o ne maišelio dydį. Sulašintas tūris = greitis × laikas. Dešimtaines valandas į valandas ir minutes perskaičiuokite padaugindami dalį iš 60 (0,5 h = 30 min, o ne 50 min). Skaičiai skirti tik praktikai; prie paciento lovos visada vadovaukitės vietiniais protokolais, o didelės rizikos dozes tegul dar kartą patikrina kitas specialistas.

Praėjęs laikas

11:15 → 18:15 = 7 h

Sulašintas tūris

120·7 = 840 mL

Likęs tūris

V = 1000 − 840 = 160 mL

Atsakymas

V = 160 mL
33.Klinikinio vertinimo skalės

Atsakymas: MFS = 80

Morse griuvimų skalė: šeši punktai. Griuvimų anamnezė: ne 0, taip 25. Antrinė diagnozė: ne 0, taip 15. Judėjimo priemonė: nėra, lovos režimas ar slaugytojos pagalba 0; ramentai, lazda ar vaikštynė 15; laikosi už baldų 30. IV terapija arba fiziologinio tirpalo kateterio fiksatorius: ne 0, taip 20. Eisena: normali, lovos režimas ar neįgaliojo vežimėlis 0; silpna 10; sutrikusi 20. Psichikos būklė: žino savo ribas 0; pervertina arba pamiršta ribas 15. Suma svyruoja nuo 0 iki 125. Rizikos ribos ligoninėse skiriasi; dažnai naudojama: 0–24 maža, 25–44 vidutinė ir 45 ar daugiau didelė.

Įvertinkite kiekvieną punktą

griuvimų anamnezė per pastaruosius 3 mėnesius: taip → 25
antrinė diagnozė: taip → 15
judėjimo priemonė: įsitvėrusi į baldus → 30
IV terapija arba fiziologinio tirpalo kateterio fiksatorius: ne → 0
eisena: silpna → 10
psichikos būklė: žino savo ribas → 0

Sudėtis

Morse suma = 25 + 15 + 30 + 0 + 10 + 0 = 80

Atsakymas

MFS = 80
34.Klinikinio vertinimo skalės

Atsakymas: žemas

NEWS2 (Nacionalinė ankstyvojo perspėjimo skalė 2, Karališkoji gydytojų kolegija, 2017): įvertinkite kiekvieną iš septynių rodiklių pagal lentelę (kvėpavimo dažnis, SpO₂ pagal 1 skalę, oras ar papildomas deguonis, sistolinis kraujospūdis, pulsas, sąmonė pagal ACVPU skalę ir temperatūra) ir sudėkite balus. Klinikinė rizika: 0–4 maža; 3 balai bet kuriame viename rodiklyje – maža–vidutinė; 5–6 vidutinė; 7 ar daugiau didelė. Suma 5 ar daugiau reikalauja skubios reakcijos.

Įvertinkite kiekvieną rodiklį

RR 12/min → 0
SpO₂ 96% → 0
kvėpuojant oru → 0
SBP 142 mmHg → 0
HR 82/min → 0
budrus (A) → 0
T 36,6 °C → 0

Suma ir raudoni balai

NEWS2 = 0 + 0 + 0 + 0 + 0 + 0 + 0 = 0
Joks rodiklis nevertinamas 3.

Rizikos grupė

žemas

Atsakymas

žemas

Tai savarankiška mokymosi medžiaga. ExamProblems nėra susijusi su šį egzaminą organizuojančia institucija ir jos nėra patvirtinta, o egzamino pavadinimas naudojamas tik turiniui apibūdinti. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® yra the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN) prekių ženklai; ši organizacija nėra susijusi su ExamProblems, jo neremia ir neatsako už jo tikslumą.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-pn-practice-questions