NCLEX-PN tipo bandomieji klausimai (LPN/LVN): pasiruošimo paketas

Formulių lapai, pagrindiniai kiekvienos temos metodų žingsniai ir 34 uždavinių, o pilni sprendimai pateikti gale.

Nauji uždaviniaiAtgal į kursą

Spausdinimo lange pasirinkite „Išsaugoti kaip PDF“, kad nuosavą kopiją išsaugotumėte savo įrenginyje.

1Formulės ir metodai

Infekcijų kontrolė ir pacientų sauga

Metodas

  1. Pradėkite nuo standartinių atsargumo priemonių kiekvienam pacientui: rankų higiena, asmeninės apsaugos priemonės numatomai ekspozicijai, saugūs aštrūs daiktai.
  2. Pridėkite atsargumo priemones pagal plitimo kelią: kontaktinė (chalatas, pirštinės), lašelinė (chirurginė kaukė), oro (N95, neigiamo slėgio kambarys).
  3. Steriliems daiktams išlaikykite sterilumą: jei abejojate, jis nesterilus; pakeiskite, niekada nenuvalykite.
  4. Užkirskite kelią žalai aplinkoje: griuvimų prevencija, suvaržymai tik kaip paskutinė priemonė, RACE ir PASS gaisro atveju.
  5. Patikrinkite vaistų skyrimo teises, du identifikatorius ir papildomas apsaugos priemones didelės rizikos vaistams; praneškite apie klaidas ir vos nepasitaikiusius atvejus.

Prioritetų nustatymas ir delegavimas

Metodas

  1. Paklauskite, kas pacientui pakenks greičiausiai, jei nieko nedarysite.
  2. Taikykite ABC (C-A-B per širdies sustojimą), tada Maslow: fiziologiniai poreikiai pirma saugumo, saugumas pirma psichologinių poreikių.
  3. Palyginkite galimybes: ūmus prieš lėtinį, nestabilus prieš stabilų, netikėtas prieš tikėtiną, sisteminis prieš vietinį, ir kiekvieną požymį palyginkite su paciento pradiniu lygiu.
  4. Vertinkite prieš veikdami, nebent tai neatidėliotinas atvejis; tada rinkitės žingsnį, nuo kurio priklauso kiti.
  5. Delegavimui patikrinkite penkias teises: užduotis, aplinkybės, asmuo, nurodymai ir priežiūra. Vertinimas, mokymas ir įvertinimas lieka registruotai slaugytojai (RN).

Laboratorinės reikšmės ir elektrolitai

Metodas

  1. Palyginkite vertę su paties laboratorijos nustatytu referenciniu intervalu, tada su paciento pradiniu lygiu ir kitimu.
  2. Patikrinkite mėginį: hemolizė, vėlavimas ar kraujas, paimtas šalia IV, gali duoti klaidingus rezultatus.
  3. Susiekite vertę su tipiniais požymiais ir ją sukeliančiais vaistais bei būklėmis.
  4. Ieškokite sąveikų: mažas kalio ar magnio kiekis didina digoksino toksiškumą; dehidratacija didina ličio koncentraciją.
  5. Veikite pacientui: įvertinkite, sulaikykite vaistą, jei koncentracija nesaugi, kritines vertes perskaitykite atgal ir informuokite gydytoją.

Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemos

Metodas

  1. Įvardykite problemą: siurblio nepakankamumas, užsikimšusi arterija, ritmas, krešulys, kvėpavimo takų susiaurėjimas, infekcija ar prietaiso problema.
  2. Pirmiausia patikrinkite pavojaus požymius: hipoksiją, hipotenziją, krūtinės skausmą, naują sumišimą, šaltą kojos be pulso.
  3. Deguonį priderinkite pacientui: 94–98 % daugumai, 88–92 % tiems, kuriems kyla CO₂ susilaikymo rizika.
  4. Kiekvieną vaistą susiekite su jo tyrimu ir rizika: varfarinas ir INR, heparinas ir aPTT bei trombocitai, diuretikai ir kalis.
  5. Pasirinkite saugų pirmąjį veiksmą, tada eskaluokite ir vertinkite iš naujo.

Vidaus ligų ir chirurginė slauga: nervų, endokrininė ir inkstų sistemos

Metodas

  1. Pasitikrinkite gliukozę kiekvienam pacientui su nauju sumišimu, silpnumu ar traukuliais.
  2. Sąmonės lygį naudokite kaip ankstyviausią smegenų sutrikimo įspėjimą; vyzdžiai ir Cushing triada pasirodo vėlai.
  3. Diabeto nelaimėse atskirkite DKA (ketonai, acidozė) nuo HHS (labai didelis osmoliališkumas, dehidratacija); pirmiausia skirkite skysčių.
  4. Natrio ir vandens atveju nuspręskite, ar ADH yra per daug (SIADH), ar trūksta (DI), ir lėtinius pokyčius koreguokite lėtai.
  5. Inkstų problemų atveju priežastį priskirkite prerenalinei, vidinei ar postrenalinei ir stebėkite kalį bei skysčius.

Vidaus ligų ir chirurginė slauga: virškinimo trakto, perioperacinė ir onkologinė

Metodas

  1. Paklauskite, kas galėtų būti paslėpta: vidinis kraujavimas, infekcija be karščiavimo, hipoventiliacija esant normaliam SpO₂.
  2. Komplikacijas siaurinkite pagal laiką po operacijos: kraujavimas per valandas, krūtinės ląstos problemos per dienas, žaizdos ir nutekėjimo problemos vėliau.
  3. Skausmo atveju vertinkite, gydykite daugiamode analgezija, vertinkite iš naujo ir kiekvieno opioido metu stebėkite sedaciją.
  4. Onkologiniams pacientams bet kokią ligą nadyro metu laikykite neutropeniniu sepsiu ir žinokite onkologines skubias būkles.
  5. Nudegimų atveju skaičiuokite tik dalinio ir viso storio plotus, Parkland laikrodį paleiskite nuo nudegimo laiko ir titruokite pagal šlapimo išskyrimą.

Akušerinė slauga

Metodas

  1. Nustatykite moters padėtį laike: nėštumo savaitės, gimdymo tarpsnis ar diena po gimdymo, ir nuspręskite, kas tuo metu yra norma.
  2. Ieškokite pavojuje esančio paciento: motinos, vaisiaus ar naujagimio, o gal kelių iš jų.
  3. Susiekite požymį su priežastimi: VEAL CHOP deceleracijoms, keturi T kraujavimui, BUBBLE-HE po gimdymo.
  4. Pirmiausia rinkitės veiksmą, gerinantį kraujotaką ir deguonies patekimą (gulėjimas ant šono, oksitocino nutraukimas, gimdos dugno masažas), tada kvieskite pagalbą.

Pediatrinė slauga

Metodas

  1. Pirmiausia atkreipkite dėmesį į vaiko amžių: nuo jo priklauso gyvybinių rodiklių normos, raidos etapai ir tinkama skausmo skalė.
  2. Įvertinkite kvėpavimo takus, kvėpavimą ir kraujotaką, prisiminkite, kad vaikai kompensuoja, o paskui greitai blogėja.
  3. Pritaikykite veiksmą raidos etapui ir įtraukite šeimą.
  4. Patikrinkite, ar atsakymas saugus vaikui: dozė pagal svorį, jokio aspirino virusinės ligos metu, jokio kodeino jaunesniems nei 12 metų.

Psichikos sveikatos slauga

Metodas

  1. Nuspręskite, ar yra tiesioginis pavojus: savižudybė, smurtas, vaistų sukeltas neatidėliotinas atvejis ar somatinė liga.
  2. Pirmiausia imkitės saugumo veiksmų: stebėkite, pašalinkite priemones, nuraminkite, nutraukite žalingą vaistą, kvieskite pagalbą.
  3. Rinkitės terapinį atsaką: pripažinkite jausmus, pateikite tikrovę, venkite klaidingo raminimo ir klausimų „kodėl“.
  4. Gerbkite teises: mažiausiai varžanti galimybė, sutikimas ir konfidencialumas su jo ribomis.

Slaugos matematika ir vienetų konvertavimas

Metriniai žingsniai
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Svoris ir ilgis
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Buitiniai matai
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Temperatūra
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
24 valandų laikrodis
PM valandos 1–11: pridėkite 12; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Dozavimo greitis
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Laboratoriniai koeficientai
gliukozė 1 mmol/L = 18 mg/dL; kreatininas 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Metodas

  1. Užrašykite duotą dydį su jo vienetu ir norimą vienetą.
  2. Pasirinkite atitikmenį: 1000 tarp kg, g, mg ir mcg arba L ir mL; 1 kg = 2,2 lb; 1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 240 mL.
  3. Užrašykite trupmena taip, kad nereikalingas vienetas išsiredukuotų; greičiui naudokite po vieną trupmeną kiekvienam besikeičiančiam vienetui.
  4. Patikrinkite kryptį: mažesnis vienetas duoda didesnį skaičių.
  5. Apvalinkite tik galutinį atsakymą, klausime nurodytu tikslumu.

Dozių skaičiavimas

Dozė pagal koncentraciją
tūris = dozė / koncentracija
Dozė pagal kūno masę
dozė = mg/kg × kūno masė
Tabletės
skaičius = dozė / dozė tabletėje
Vienetai
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Metodas

  1. Paskirtą dozę ir turimo vaisto stiprumą išreikškite tais pačiais vienetais.
  2. Naudokite formulę „paskirta / turima × kiekis“: (D/H) × Q.
  3. Dozėms pagal kūno masę pirmiausia padauginkite iš masės kilogramais, tada paros dozę padalykite iš dozių skaičiaus.
  4. Pirmiausia įvertinkite apytiksliai ir patikrinkite, ar atsakymas tikėtinas.

Intraveninių infuzijų greitis

Pompos greitis
mL/h = volume (mL)/time (h)
Lašėjimo greitis
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Infuzijos trukmė
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Metodas

  1. Pompos greitis mL/h: tūris, padalytas iš laiko valandomis.
  2. Lašėjimo greitis lašais/min: tūris × lašų faktorius, padalytas iš laiko minutėmis.
  3. Likusiam laikui: likęs tūris, padalytas iš greičio.
  4. Apvalinkite taip, kaip reikalauja uždavinys arba įranga.

Infuziniai tirpalai ir skysčių balansas

Holliday–Segar per valandą
4 mL/kg (pirmiesiems 10 kg) + 2 mL/kg (kitiems 10 kg) + 1 mL/kg (kiekvienam kg virš 20)
Holliday–Segar per parą
100 / 50 / 20 mL/kg tiems patiems intervalams
Skysčių balansas
suvartota − išskirta
Ledo gabalėliai
skaičiuojami kaip pusė jų tūrio
Diurezė
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Infuzijos trukmė
laikas (h) = likęs tūris (mL) / greitis (mL/h)
Sulašintas tūris
mL = greitis × laikas

Klinikinio vertinimo skalės

Glazgo komos skalė
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
APGAR
5 požymiai × 0–2 = 0–10; 7–10 nuramina, 4–6 vidutiniškai nenormalu, 0–3 žema
Braden skalė
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 rizika
Morse griuvimų skalė
griuvimai 25, diagnozė 15, priemonė 15/30, IV 20, eisena 10/20, psichikos būklė 15
NEWS2 rizika
0–4 maža; pavienis 3 maža–vidutinė; 5–6 vidutinė; ≥ 7 didelė
Vidutinis arterinis spaudimas
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Pulsinis spaudimas ir šoko indeksas
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Kūno masės indeksas
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Metodas

  1. Raskite klausime naudojamą vertinimo lentelę ir jos ribas (GCS 3–15, Apgar 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Įvertinkite kiekvieną punktą atskirai, suderindami aprašymą su jo lygiu.
  3. Sudėkite punktų balus ir patikrinkite, ar suma patenka į intervalą.
  4. Taikykite ribas: NEWS2 atveju taip pat ieškokite bet kurio vieno rodiklio, įvertinto 3.
  5. Išvestinėms vertėms naudokite MAP = (SKS + 2·DKS)/3, PP = SKS − DKS, SI = pulsas/SKS ir KMI = kg/m².

2Uždaviniai

1.Slaugos pagrindaiVidutinis

A patient has just died. What should the nurse find out before starting last offices?

  1. AThe family's religious and cultural wishes
  2. BWhether the patient's bills had all been paid
  3. CThe patient's favourite food
  4. DThe patient's blood group
2.Slaugos pagrindaiSunkus

Which task is most appropriate for a registered nurse to delegate to a healthcare assistant (nursing assistant)?

  1. AAssessing a newly admitted patient's falls risk
  2. BEvaluating a patient who has just fallen
  3. CTeaching a patient how to use crutches
  4. DHelping a stable patient walk to the bathroom
3.Infekcijų kontrolė ir pacientų saugaVidutinis

Why should a child’s weight be recorded only in kilograms?

  1. AChildren weigh less, so smaller units are needed
  2. BScales that show kilograms are always more accurate than those that show pounds
  3. CKilograms are easier for parents to remember
  4. DMixing up pounds and kilograms can lead to large dosing errors
4.Infekcijų kontrolė ir pacientų saugaSunkus

A patient who speaks little English is being discharged with new medications. The patient’s 12-year-old child offers to interpret. What should the nurse do?

  1. AUse a professional medical interpreter
  2. BUse simple English and many hand gestures
  3. CLet the child interpret, because the family prefers it
  4. DGive written instructions in English only
5.Prioritetų nustatymas ir delegavimasVidutinis

A patient on a continuous IV heparin infusion has new black, tarry stools and an aPTT well above the target range. What should the nurse do first?

  1. ACheck the pump rate and leave the infusion running
  2. BGive a dose of vitamin K by mouth
  3. COffer an iron-rich meal to replace the lost blood
  4. DStop the heparin infusion and inform the provider
6.Prioritetų nustatymas ir delegavimasSunkus

A patient has a wrist restraint. The nurse finds the fingers on that hand pale, cool and tingling. What should the nurse do first?

  1. ALoosen the restraint and assess the circulation
  2. BRaise the arm on a pillow and check again in two hours
  3. CDocument the finding and continue with the medication round
  4. DTighten the restraint so the patient moves less
7.Klinikinė slaugaVidutinis

Which side effect of regular opioids usually needs preventive treatment from the start?

  1. AHigh blood pressure
  2. BExcessive hunger
  3. CDiarrhoea
  4. DConstipation
8.Klinikinė slaugaSunkus

A postoperative patient on IV fluids has a sodium of 128 mmol/L and is becoming confused. Which fluid could make this worse if given in large amounts?

  1. AHuman albumin solution
  2. B5% glucose (D5W)
  3. CHartmann's solution (similar to lactated Ringer's)
  4. D0,9% sodium chloride
9.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitaiVidutinis

A patient had a right mastectomy with removal of axillary lymph nodes. Where is the best place to draw blood?

  1. AThe right arm
  2. BEither arm equally
  3. CThe left arm
  4. DThe right hand
10.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitaiSunkus

Netinkamai maitinamas pacientas vėl pradeda valgyti ir 3 dieną fosfatas yra 1,2 mg/dL (0,39 mmol/L), pasireiškia raumenų silpnumas ir dusulys. Kokia pagrindinė rizika?

  1. AGreitas svorio augimas, bet jokio rimto pavojaus
  2. BInkstų akmenys dėl iš kaulų išsiskyrusio kalcio
  3. CSilpni kvėpavimo raumenys ir širdies nepakankamumas dėl mažo fosfato
  4. DHiperkalemija, nes ląstelės išleidžia kalį
11.FarmakologijaVidutinis

Which group of signs suggests opioid withdrawal?

  1. APinpoint pupils, slow breathing and drowsiness
  2. BYawning, runny nose, sweating, dilated pupils and diarrhoea
  3. CDry mouth, urinary retention, blurred vision and confusion
  4. DConstipation, itching and a slow heart rate
12.FarmakologijaSunkus

A malnourished patient with low serum albumin shows nystagmus and unsteady gait. Her total phenytoin level is within range. What is the most likely explanation?

  1. AMore phenytoin is unbound when albumin is low, so free levels rise
  2. BThe total level is high, but the laboratory is wrong
  3. CLow albumin makes phenytoin bind more tightly, so the drug is less active
  4. DLow albumin speeds up phenytoin metabolism
13.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemosVidutinis

Why are patients with mitral stenosis at high risk of atrial fibrillation?

  1. AThe left atrium enlarges as it pushes blood through the narrow valve
  2. BThe coronary arteries become blocked by the valve
  3. CThe narrow valve presses on the sinus node and slows it down directly
  4. DThe right ventricle shrinks and stops contracting properly over time
14.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemosSunkus

A patient with severe sepsis becomes increasingly breathless over 24 hours. SpO₂ stays low despite high-flow oxygen, and the chest X-ray shows bilateral infiltrates. The heart function is normal. Which condition is most likely?

  1. AAcute left ventricular failure after an MI
  2. BAcute respiratory distress syndrome
  3. CAn acute asthma attack
  4. DSpontaneous pneumothorax
15.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: nervų, endokrininė ir inkstų sistemosVidutinis

Kaip reikia šildyti peritoninės dializės skystį prieš naudojimą?

  1. AMikrobangų krosnelėje
  2. BDubenyje su karštu vandeniu iš čiaupo
  3. CJį reikia naudoti šaltą iš šaldytuvo
  4. DSpecialiame sauso šildymo šildytuve
16.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: nervų, endokrininė ir inkstų sistemosSunkus

Pacientas, sveikstantis po ūminės kanalėlių nekrozės, patenka į poliurinę fazę, per dieną išskirdamas daugiau nei 4 l šlapimo. Kokia pagrindinė slaugos problema?

  1. ADehidratacija su mažu kalio ir natrio kiekiu
  2. BPer didelio insulino sukelta hipoglikemija
  3. CSkysčių perteklius su dideliu kalio kiekiu
  4. DŠlapimo susilaikymas ištemptoje šlapimo pūslėje
17.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: virškinimo trakto, perioperacinė ir onkologinėVidutinis

Which patient is at highest risk of refeeding syndrome?

  1. AA healthy adult after an overnight fast for minor surgery
  2. BA patient with a normal BMI eating three meals a day
  3. CAn underweight patient who has eaten very little for 10 days
  4. DA patient who missed one lunch because of a scan
18.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: virškinimo trakto, perioperacinė ir onkologinėSunkus

A few hours after an ERCP, a patient has severe epigastric pain radiating to the back, with vomiting. Which complication is most likely?

  1. APost-ERCP pancreatitis
  2. BBiliary colic from a new stone
  3. CHepatitis B infection
  4. DAcute appendicitis
19.Akušerinė slaugaVidutinis

32 savaitę gimdos dugno aukštis yra 37 cm. Kurį paaiškinimą reikėtų apsvarstyti?

  1. ADaugiavaisį nėštumą arba per daug vaisiaus vandenų
  2. BVaisius nusileido į dubenį
  3. CPer mažai vaisiaus vandenų
  4. DVaisiaus augimo sulėtėjimą
20.Akušerinė slaugaSunkus

On abdominal palpation, the nurse feels a hard, round, movable mass in the fundus, and the fetal heart is heard above the umbilicus. What does this suggest?

  1. AA cephalic presentation
  2. BAn occiput posterior position
  3. CA transverse lie with the head in the pelvis
  4. DA breech presentation
21.Pediatrinė slaugaVidutinis

Vaikas, patiriantis kvėpavimo nepakankamumą, tampa bradikardiškas. Ką tai reiškia?

  1. AVaikas sveiksta ir nurimsta
  2. BNormalią reakciją į miegą
  3. CSunkios hipoksijos ir galimo artėjančio širdies sustojimo požymį
  4. DDeguonies terapijos šalutinį poveikį
22.Pediatrinė slaugaSunkus

Two healthcare rescuers are giving CPR to an infant. Which compression technique is recommended?

  1. ACompressions with one finger over the upper sternum
  2. BThe two-thumb technique with the hands encircling the chest
  3. CBoth hands placed one on top of the other over the upper abdomen
  4. DBoth hands interlocked over the centre of the chest, with arms straight
23.Psichikos sveikatos slaugaVidutinis

A severely depressed older patient says, "My insides have rotted away; I am already dead." Which type of delusion is this?

  1. AErotomanic
  2. BNihilistic
  3. CGrandiose
  4. DPersecutory
24.Psichikos sveikatos slaugaSunkus

A patient who believes he is a famous religious leader becomes upset when other patients laugh at him. What is the most appropriate nursing action?

  1. AAsk him to prove his identity in front of the group, so that the laughing stops
  2. BProtect him from ridicule, avoid arguing and focus on real activities
  3. CEncourage the other patients to explain why the belief is wrong
  4. DAgree that he is the religious leader so that he feels respected
25.Slaugos matematika ir vienetų konvertavimasVidutinis
94969810010210410635363738394041°F°C? °F37,2 °C

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Paciento temperatūra yra 37,2 °C. Konvertuokite į Farenheito laipsnius T pagal °F = °C × 9/5 + 32. Suapvalinkite iki vieno ženklo po kablelio.

37,2 °C
T = °F
26.Slaugos matematika ir vienetų konvertavimasSunkus
¼ puodelis? mL4 tbsp? mL2½ tsp? mL1 fl oz? mLΣ = ? mL

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Per pamainą pacientas suvartoja: ¼ puodelis iš arbata, 4 tbsp iš skystasis papildas, 2½ tsp iš kosulio sirupas, 1 fl oz iš sultys. Naudodami pateiktus atitikmenis, raskite bendrą suvartotą kiekį per burną V mL.

1 puodelis = 8 fl oz = 240 mL1 tbsp = 15 mL1 tsp = 5 mL1 fl oz = 30 mL
V = mL
27.Dozių skaičiavimasVidutinis
2 g+ 9,2 mLV = ? mL

Flakone yra 2 g miltelių. Etiketėje parašyta: įpilkite 9,2 mL injekcinio vandens, kad bendras tūris būtų 10 mL. Paskirta 120 mg. Kokį paruošto tirpalo tūrį V duosite?

2 g+ 9,2 mL → 10 mL120 mg
V = mL
28.Dozių skaičiavimasSunkus
00,10,20,30,40,50,60,70,80,911 mL

Paskirta 1,08 mg. Ampulėje yra 4000 mikrogramų viename mL. Įtraukite dozę į 1 mL švirkštą: kokį tūrį V suleidžiate?

1,08 mg4000 mcg/mL
V = mL
29.Intraveninių infuzijų greitisVidutinis
500 mL15 gtt/mL10 h? gtt/min

Sulašinkite 500 mL per 10 valandų sistema, kurios koeficientas 15 lašai/mL. Raskite lašėjimo greitį R lašais per minutę. Apvalinkite iki artimiausio sveikojo skaičiaus.

500 mL10 h15 gtt/mL
R = gtt/min
30.Intraveninių infuzijų greitisSunkus
450 mL20 gtt/mL28 gtt/mint = ? h

Lašelinė laša 28 lašų/min greičiu per 20 lašų/mL sistemą. Maišelyje liko 450 mL. Po kiek valandų t jis bus tuščias? Apvalinkite iki vieno skaitmens po kablelio.

28 gtt/min20 gtt/mL450 mL
t = h
31.Infuziniai tirpalai ir skysčių balansasVidutinis
SuvartotaIšskirta12 valandų pamainaarbata240 mLvanduo350 mLsultys100 mLledo gabalėliai240 mLIntraveninė infuzija100 mL/h × 12 hintraveninis antibiotikas1 × 100 mLšlapimas275 mLšlapimas375 mLšlapimas175 mLžaizdos drenas150 mL

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Lape pateikti paciento suvartoti ir išskirti skysčiai per vieną 12 valandų pamainą. Intraveninė infuzija visą pamainą buvo lašinama nurodytu greičiu. Raskite visą suvartotų skysčių kiekį I mL. Ledo gabalėlius skaičiuokite kaip pusę jų tūrio.

arbata: 240 mLvanduo: 350 mLsultys: 100 mLledo gabalėliai: 240 mLIntraveninė infuzija: 100 mL/h × 12 hintraveninis antibiotikas: 1 × 100 mL
I = mL
32.Infuziniai tirpalai ir skysčių balansasSunkus
500 mL→ 75 mL/hpradžia 17:30tiš viso​ = ? h80 mL/h × 3 h

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). 500 mL infuzija pradedama 17:30 80 mL/h greičiu. Po 3 valandų greitis pakeičiamas į 75 mL/h ir daugiau nebekeičiamas. Po kiek valandų t nuo pradžios maišelis ištuštės? Apvalinkite iki vieno skaitmens po kablelio.

500 mL80 mL/h · 3 h75 mL/h
t = h
33.Klinikinio vertinimo skalėsVidutinis
S? / 4+M? / 4+A? / 4+Mob? / 4+N? / 4+F? / 3Σ?

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Mokomasis pacientas vertinamas pagal Braden skalę: jutiminis suvokimas: sutrikimų nėra; drėgmė: retai drėgna; aktyvumas: prikaustytas prie kėdės; judrumas: labai ribotas; mityba: tikriausiai nepakankama; trintis ir šlytis: galima problema. Raskite Braden sumą B.

6–23
B =
34.Klinikinio vertinimo skalėsSunkus
maža rizikavidutinė rizikadidelė rizika

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Mokomasis pacientas vertinamas pagal Morse griuvimų skalę: griuvimų anamnezė per pastaruosius 3 mėnesius: ne; antrinė diagnozė: ne; judėjimo priemonė: nėra, lovos režimas arba padeda slaugytoja; IV terapija arba fiziologinio tirpalo kateterio fiksatorius: ne; eisena: silpna; psichikos būklė: žino savo ribas. Naudodami ribas 0–24 maža, 25–44 vidutinė ir 45 ar daugiau didelė, spustelėkite griuvimo rizikos lygį.

  1. 1maža rizika
  2. 2vidutinė rizika
  3. 3didelė rizika

3Tirpalai

1.Slaugos pagrindai

Atsakymas: A · The family's religious and cultural wishes

Kodėl tai yra atsakymas

Some faiths have specific rules, for example about who may touch or wash the body and how soon burial should happen. Asking first respects the person and the family.

Atsakymas

A · The family's religious and cultural wishes
2.Slaugos pagrindai

Atsakymas: D · Helping a stable patient walk to the bathroom

Kodėl tai yra atsakymas

Routine help with care for a stable patient can be delegated. Assessment, teaching and evaluation need registered nurse judgement.

Atsakymas

D · Helping a stable patient walk to the bathroom
3.Infekcijų kontrolė ir pacientų sauga

Atsakymas: D · Mixing up pounds and kilograms can lead to large dosing errors

Kodėl tai yra atsakymas

Pediatric doses are often calculated per kilogram. A weight recorded in pounds but read as kilograms gives a dose more than twice as high, so weight is recorded and used only in kilograms.

Atsakymas

D · Mixing up pounds and kilograms can lead to large dosing errors
4.Infekcijų kontrolė ir pacientų sauga

Atsakymas: A · Use a professional medical interpreter

Kodėl tai yra atsakymas

Professional medical interpreters reduce errors and protect privacy. Children and other family members may translate wrongly, leave things out or be placed in a difficult position.

Atsakymas

A · Use a professional medical interpreter
5.Prioritetų nustatymas ir delegavimas

Atsakymas: D · Stop the heparin infusion and inform the provider

Kodėl tai yra atsakymas

Black, tarry stools suggest upper GI bleeding, and a high aPTT shows too much anticoagulation. The nurse stops the heparin, checks vital signs and informs the provider, who may prescribe protamine sulfate. Vitamin K reverses warfarin, not heparin.

Atsakymas

D · Stop the heparin infusion and inform the provider
6.Prioritetų nustatymas ir delegavimas

Atsakymas: A · Loosen the restraint and assess the circulation

Kodėl tai yra atsakymas

Pale, cool fingers with tingling suggest that the restraint is too tight and blood flow is reduced. The nurse releases it at once, assesses the hand and reviews whether the restraint is still needed.

Atsakymas

A · Loosen the restraint and assess the circulation
7.Klinikinė slauga

Atsakymas: D · Constipation

Kodėl tai yra atsakymas

Opioids slow gut movement, and constipation persists with long-term use. A regular laxative is usually prescribed together with the opioid.

Atsakymas

D · Constipation
8.Klinikinė slauga

Atsakymas: B · 5% glucose (D5W)

Kodėl tai yra atsakymas

The glucose in 5% glucose is metabolised, leaving free water that dilutes the plasma sodium further. Postoperative patients often have raised ADH, so large volumes of hypotonic fluid can cause dangerous hyponatraemia.

Atsakymas

B · 5% glucose (D5W)
9.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitai

Atsakymas: C · The left arm

Kodėl tai yra atsakymas

After axillary node removal, venipuncture and blood pressure readings are usually avoided on that side to reduce the risk of lymphedema and infection. The opposite arm is used whenever possible, according to policy.

Atsakymas

C · The left arm
10.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitai

Atsakymas: C · Silpni kvėpavimo raumenys ir širdies nepakankamumas dėl mažo fosfato

Kodėl tai yra atsakymas

Vėl pradėjus maitinti, insulinas varo fosfatą į ląsteles, todėl fosfatas serume gali staigiai sumažėti (persimaitinimo sindromas). Sunki hipofosfatemija silpnina diafragmą ir širdį. Fosfatas papildomas, o maitinimas didinamas lėtai.Patikrinta pagal: Refeeding Syndrome · StatPearls (NCBI Bookshelf)

Atsakymas

C · Silpni kvėpavimo raumenys ir širdies nepakankamumas dėl mažo fosfato
11.Farmakologija

Atsakymas: B · Yawning, runny nose, sweating, dilated pupils and diarrhoea

Kodėl tai yra atsakymas

Opioid withdrawal causes rhinorrhoea, lacrimation, yawning, sweating, mydriasis, cramps, diarrhoea and anxiety. It is very unpleasant but rarely life-threatening in healthy adults.

Atsakymas

B · Yawning, runny nose, sweating, dilated pupils and diarrhoea
12.Farmakologija

Atsakymas: A · More phenytoin is unbound when albumin is low, so free levels rise

Kodėl tai yra atsakymas

Phenytoin is highly protein bound. When albumin is low, the free fraction rises, so toxicity can occur with a "normal" total level; a free phenytoin level or corrected level is more useful.

Atsakymas

A · More phenytoin is unbound when albumin is low, so free levels rise
13.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemos

Atsakymas: A · The left atrium enlarges as it pushes blood through the narrow valve

Kodėl tai yra atsakymas

A narrowed mitral valve raises pressure in the left atrium, which dilates. A stretched atrium is prone to atrial fibrillation, and blood stasis there carries a high risk of clots and stroke. Anticoagulation is therefore essential in mitral stenosis with AF.

Atsakymas

A · The left atrium enlarges as it pushes blood through the narrow valve
14.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemos

Atsakymas: B · Acute respiratory distress syndrome

Kodėl tai yra atsakymas

ARDS is acute, non-cardiogenic pulmonary oedema caused by widespread inflammation, triggered by sepsis, pneumonia, trauma or pancreatitis. It causes severe hypoxaemia that responds poorly to oxygen, with bilateral infiltrates not explained by heart failure. Treatment includes lung-protective ventilation and often prone positioning.

Atsakymas

B · Acute respiratory distress syndrome
15.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: nervų, endokrininė ir inkstų sistemos

Atsakymas: D · Specialiame sauso šildymo šildytuve

Kodėl tai yra atsakymas

Dializato pašildymas iki kūno temperatūros pagerina komfortą. Mikrobangų krosnelė šildo netolygiai ir gali sukelti karštus taškus; mirkymas gali užteršti jungtis. Naudojami gamintojo patvirtinti sauso šildymo šildytuvai.

Atsakymas

D · Specialiame sauso šildymo šildytuve
16.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: nervų, endokrininė ir inkstų sistemos

Atsakymas: A · Dehidratacija su mažu kalio ir natrio kiekiu

Kodėl tai yra atsakymas

Diurezės fazėje po ūminės kanalėlių nekrozės filtracija atsigauna anksčiau nei kanalėlių reabsorbcija, todėl išskiriama daug praskiesto šlapimo. Pacientams kyla hipovolemijos ir kalio bei natrio netekimo rizika. Stebimas skysčių balansas, kasdienis svoris ir elektrolitai, o skysčiai pakeičiami pagal paskyrimą.

Atsakymas

A · Dehidratacija su mažu kalio ir natrio kiekiu
17.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: virškinimo trakto, perioperacinė ir onkologinė

Atsakymas: C · An underweight patient who has eaten very little for 10 days

Kodėl tai yra atsakymas

Risk factors include a low BMI, little or no intake for over 5 days, significant weight loss, alcohol misuse and low electrolytes before feeding. These patients start nutrition slowly with electrolyte monitoring.

Atsakymas

C · An underweight patient who has eaten very little for 10 days
18.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: virškinimo trakto, perioperacinė ir onkologinė

Atsakymas: A · Post-ERCP pancreatitis

Kodėl tai yra atsakymas

Pancreatitis is the most common serious complication of ERCP. Severe epigastric pain radiating to the back with raised amylase or lipase suggests it; management includes analgesia, IV fluids and close monitoring.

Atsakymas

A · Post-ERCP pancreatitis
19.Akušerinė slauga

Atsakymas: A · Daugiavaisį nėštumą arba per daug vaisiaus vandenų

Kodėl tai yra atsakymas

Didesnis nei pagal datą turėtų būti gimdos dugno aukštis leidžia įtarti daugiavaisį nėštumą, polihidramnioną, didelį vaisių ar neteisingas datas. Augimo sulėtėjimas, oligohidramnionas ir vaisiaus nusileidimas matavimą sumažina.

Atsakymas

A · Daugiavaisį nėštumą arba per daug vaisiaus vandenų
20.Akušerinė slauga

Atsakymas: D · A breech presentation

Kodėl tai yra atsakymas

A hard, round, ballotable head in the fundus means the buttocks are presenting. The fetal heart in breech presentations is usually heard above the umbilicus.

Atsakymas

D · A breech presentation
21.Pediatrinė slauga

Atsakymas: C · Sunkios hipoksijos ir galimo artėjančio širdies sustojimo požymį

Kodėl tai yra atsakymas

Vaikams hipoksijos sukelta bradikardija yra grėsmingas priešsustojimo požymis. Reikia nedelsiant palaikyti kvėpavimo takus ir kvėpavimą bei kviesti skubią pagalbą.

Atsakymas

C · Sunkios hipoksijos ir galimo artėjančio širdies sustojimo požymį
22.Pediatrinė slauga

Atsakymas: B · The two-thumb technique with the hands encircling the chest

Kodėl tai yra atsakymas

When two rescuers are present, the two-thumb technique with the hands encircling the chest is recommended for infants because it gives better compression depth and pressure. One or two hands on the lower sternum are used for older children.

Atsakymas

B · The two-thumb technique with the hands encircling the chest
23.Psichikos sveikatos slauga

Atsakymas: B · Nihilistic

Kodėl tai yra atsakymas

Nihilistic delusions are beliefs that the self, the body or the world does not exist or has been destroyed. They can occur in psychotic depression and require urgent assessment, including of nutrition and suicide risk.

Atsakymas

B · Nihilistic
24.Psichikos sveikatos slauga

Atsakymas: B · Protect him from ridicule, avoid arguing and focus on real activities

Kodėl tai yra atsakymas

Arguing or agreeing strengthens a delusion. The nurse protects the patient's dignity, responds to his feelings and focuses on real, present activities and concerns.

Atsakymas

B · Protect him from ridicule, avoid arguing and focus on real activities
25.Slaugos matematika ir vienetų konvertavimas

Atsakymas: T = 99 °F

Temperatūra: °C = (°F − 32) × 5/9 ir °F = °C × 9/5 + 32. Iš °F pirmiausia atimkite 32, o tik paskui dauginkite; iš °C pirmiausia dauginkite ir tada pridėkite 32. Greita patikra: 37 °C yra 98,6 °F, o kiekvienas 1 °C yra 1,8 °F.

Dauginkite iš 9/5

37,2·9/5 = 66,96

Pridėkite 32

T = 66,96 + 32 = 98,96 ≈ 99 °F

Atsakymas

T = 99 °F
26.Slaugos matematika ir vienetų konvertavimas

Atsakymas: V = 162,5 mL

Buitiniai matai ir svoris: slaugos egzaminuose naudojami suapvalinti atitikmenys: 1 arbatinis šaukštelis (tsp) = 5 mL, 1 valgomasis šaukštas (tbsp) = 15 mL = 3 tsp, 1 skysčio uncija (fl oz) = 30 mL = 2 tbsp, o 1 puodelis = 8 fl oz = 240 mL. Svoriui 1 kg = 2,2 lb ir 1 lb = 16 oz; ilgiui 1 colis = 2,54 cm. Sudarykite perskaičiavimą taip, kad nereikalingas vienetas išsiredukuotų.

Kiekviena eilutė mL

¼ puodelis = 0,25·240 = 60 mL
4 tbsp = 4·15 = 60 mL
2½ tsp = 2,5·5 = 12,5 mL
1 fl oz = 1·30 = 30 mL

Sudėtis

V = 60 + 60 + 12,5 + 30 = 162,5 mL

Atsakymas

V = 162,5 mL
27.Dozių skaičiavimas

Atsakymas: V = 0,6 mL

Dose calculation: the amount to give equals what is prescribed divided by what you have, times the quantity it comes in: amount = (desired dose/stock strength) × stock volume. Always keep the units the same (convert g to mg, mg to mcg first) and check that the answer is sensible.

Koncentracija sumaišius

2000 mg/10 mL = 200 mg/mL

Tūris

V = 120/200 = 0,6 mL

Atsakymas

V = 0,6 mL
28.Dozių skaičiavimas

Atsakymas: V = 0,27 mL

Dozės įtraukimas: tūris = (paskirta dozė/pradinio tirpalo stiprumas) × pradinio tirpalo tūris. Pirmiausia paverskite į tuos pačius vienetus, tada patikrinkite, ar tūris telpa į švirkštą ir patenka ant vienos iš jo skalės žymių.

Tie patys vienetai

1,08 mg = 1080 mcg

Tūris

V = 1080/4000 = 0,27 mL

Atsakymas

V = 0,27 mL
29.Intraveninių infuzijų greitis

Atsakymas: R = 13 gtt/min

Infuzijos greitis: pompa nustatoma mL/h = tūris/laikas valandomis. Gravitacinė lašelinė skaičiuojama lašais per minutę: gtt/min = tūris (mL) × lašų koeficientas (gtt/mL)/laikas (min). Lašų koeficientas nurodytas ant infuzinės sistemos pakuotės: makrolašų sistemos duoda 10, 15 arba 20 gtt/mL (kraujo sistemos JAV dažnai 10 gtt/mL, JK 15), o mikrolašų sistemos 60 gtt/mL. Visada naudokite lašų koeficientą, nurodytą klausime arba ant pakuotės.

Laikas minutėmis

10·60 = 600 min

Lašėjimo greitis

R = 500·15/600 = 12,5 ≈ 13 gtt/min

Atsakymas

R = 13 gtt/min

Prie lovos apvalinama iki artimiausio sveiko lašo: 13 lašų/min.

30.Intraveninių infuzijų greitis

Atsakymas: t = 5,4 h

Infuzijos greitis: pompa nustatoma mL/h = tūris/laikas valandomis. Gravitacinė lašelinė skaičiuojama lašais per minutę: gtt/min = tūris (mL) × lašų koeficientas (gtt/mL)/laikas (min). Lašų koeficientas nurodytas ant infuzinės sistemos pakuotės: makrolašų sistemos duoda 10, 15 arba 20 gtt/mL (kraujo sistemos JAV dažnai 10 gtt/mL, JK 15), o mikrolašų sistemos 60 gtt/mL. Visada naudokite lašų koeficientą, nurodytą klausime arba ant pakuotės.

Greitis mL/h

28·60/20 = 84 mL/h

Likęs laikas

t = 450/84 = 5,357 ≈ 5,4 h

Atsakymas

t = 5,4 h
31.Infuziniai tirpalai ir skysčių balansas

Atsakymas: I = 2110 mL

Suvartoti ir išskirti skysčiai: suvartotiems priskiriama viskas, kas patenka į organizmą (geriami skysčiai, intraveninės infuzijos, intraveniniai vaistai ir praplovimai, maitinimas per zondą); ledo gabalėliai skaičiuojami kaip pusė jų tūrio. Išskirtiems priskiriamas šlapimas, drenų išskyros, vėmalai ir kiti netekimai. Balansas = visi suvartoti − visi išskirti skysčiai; neigiamas balansas reiškia grynąjį netekimą. Skaičiai skirti tik praktikai; prie paciento lovos visada vadovaukitės vietiniais protokolais, o didelės rizikos dozes tegul dar kartą patikrina kitas specialistas.

Sudėkite suvartotus skysčius

per os: 240 + 350 + 100 = 690 mL
ledo gabalėliai: 240/2 = 120 mL
Intraveninė infuzija: 100·12 = 1200 mL
intraveninis antibiotikas: 1·100 = 100 mL
I = 2110 mL

Atsakymas

I = 2110 mL
32.Infuziniai tirpalai ir skysčių balansas

Atsakymas: t = 6,5 h

Infuzijos trukmė: laikas (h) = infuzuotinas tūris (mL)/greitis (mL/h); naudokite maišelyje dar likusį tūrį, o ne maišelio dydį. Sulašintas tūris = greitis × laikas. Dešimtaines valandas į valandas ir minutes perskaičiuokite padaugindami dalį iš 60 (0,5 h = 30 min, o ne 50 min). Skaičiai skirti tik praktikai; prie paciento lovos visada vadovaukitės vietiniais protokolais, o didelės rizikos dozes tegul dar kartą patikrina kitas specialistas.

Pirmoji dalis

80·3 = 240 mL
500 − 240 = 260 mL liko

Antroji dalis

260/75 = 3,467 h

Bendra trukmė

t = 3 + 3,467 = 6,467 ≈ 6,5 h

Atsakymas

t = 6,5 h

Tai maždaug 6 h 28 min, todėl maišelis ištuštės apie 23:58.

33.Klinikinio vertinimo skalės

Atsakymas: B = 16

Braden skalė: šešios poskalės pragulų rizikai vertinti. Jutiminis suvokimas, drėgmė, aktyvumas, judrumas ir mityba vertinami 1–4 balais, nuo blogiausio lygio (1) iki problemos nebuvimo (4); trintis ir šlytis vertinama 1–3 balais. Suma svyruoja nuo 6 iki 23, o mažesnė suma reiškia didesnę riziką. Dažnos grupės: 19–23 rizikos nėra, 15–18 maža rizika, 13–14 vidutinė rizika, 10–12 didelė rizika ir 9 ar mažiau labai didelė rizika.

Įvertinkite kiekvieną poskalę

jutiminis suvokimas: sutrikimų nėra → 4
drėgmė: retai drėgna → 4
aktyvumas: prikaustytas prie kėdės → 2
judrumas: labai ribotas → 2
mityba: tikriausiai nepakankama → 2
trintis ir šlytis: galima problema → 2

Sudėtis

Braden suma = 4 + 4 + 2 + 2 + 2 + 2 = 16

Atsakymas

B = 16
34.Klinikinio vertinimo skalės

Atsakymas: maža rizika

Morse griuvimų skalė: šeši punktai. Griuvimų anamnezė: ne 0, taip 25. Antrinė diagnozė: ne 0, taip 15. Judėjimo priemonė: nėra, lovos režimas ar slaugytojos pagalba 0; ramentai, lazda ar vaikštynė 15; laikosi už baldų 30. IV terapija arba fiziologinio tirpalo kateterio fiksatorius: ne 0, taip 20. Eisena: normali, lovos režimas ar neįgaliojo vežimėlis 0; silpna 10; sutrikusi 20. Psichikos būklė: žino savo ribas 0; pervertina arba pamiršta ribas 15. Suma svyruoja nuo 0 iki 125. Rizikos ribos ligoninėse skiriasi; dažnai naudojama: 0–24 maža, 25–44 vidutinė ir 45 ar daugiau didelė.

Įvertinkite kiekvieną punktą

griuvimų anamnezė per pastaruosius 3 mėnesius: ne → 0
antrinė diagnozė: ne → 0
judėjimo priemonė: nėra, lovos režimas arba padeda slaugytoja → 0
IV terapija arba fiziologinio tirpalo kateterio fiksatorius: ne → 0
eisena: silpna → 10
psichikos būklė: žino savo ribas → 0

Sudėtis

Morse suma = 0 + 0 + 0 + 0 + 10 + 0 = 10

Rizikos lygis

10 → maža rizika

Atsakymas

maža rizika

Tai savarankiška mokymosi medžiaga. ExamProblems nėra susijusi su šį egzaminą organizuojančia institucija ir jos nėra patvirtinta, o egzamino pavadinimas naudojamas tik turiniui apibūdinti. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® yra the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN) prekių ženklai; ši organizacija nėra susijusi su ExamProblems, jo neremia ir neatsako už jo tikslumą.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-pn-practice-questions