NCLEX-PN tipo bandomieji klausimai (LPN/LVN): pasiruošimo paketas

Formulių lapai, pagrindiniai kiekvienos temos metodų žingsniai ir 34 uždavinių, o pilni sprendimai pateikti gale.

Nauji uždaviniaiAtgal į kursą

Spausdinimo lange pasirinkite „Išsaugoti kaip PDF“, kad nuosavą kopiją išsaugotumėte savo įrenginyje.

1Formulės ir metodai

Infekcijų kontrolė ir pacientų sauga

Metodas

  1. Pradėkite nuo standartinių atsargumo priemonių kiekvienam pacientui: rankų higiena, asmeninės apsaugos priemonės numatomai ekspozicijai, saugūs aštrūs daiktai.
  2. Pridėkite atsargumo priemones pagal plitimo kelią: kontaktinė (chalatas, pirštinės), lašelinė (chirurginė kaukė), oro (N95, neigiamo slėgio kambarys).
  3. Steriliems daiktams išlaikykite sterilumą: jei abejojate, jis nesterilus; pakeiskite, niekada nenuvalykite.
  4. Užkirskite kelią žalai aplinkoje: griuvimų prevencija, suvaržymai tik kaip paskutinė priemonė, RACE ir PASS gaisro atveju.
  5. Patikrinkite vaistų skyrimo teises, du identifikatorius ir papildomas apsaugos priemones didelės rizikos vaistams; praneškite apie klaidas ir vos nepasitaikiusius atvejus.

Prioritetų nustatymas ir delegavimas

Metodas

  1. Paklauskite, kas pacientui pakenks greičiausiai, jei nieko nedarysite.
  2. Taikykite ABC (C-A-B per širdies sustojimą), tada Maslow: fiziologiniai poreikiai pirma saugumo, saugumas pirma psichologinių poreikių.
  3. Palyginkite galimybes: ūmus prieš lėtinį, nestabilus prieš stabilų, netikėtas prieš tikėtiną, sisteminis prieš vietinį, ir kiekvieną požymį palyginkite su paciento pradiniu lygiu.
  4. Vertinkite prieš veikdami, nebent tai neatidėliotinas atvejis; tada rinkitės žingsnį, nuo kurio priklauso kiti.
  5. Delegavimui patikrinkite penkias teises: užduotis, aplinkybės, asmuo, nurodymai ir priežiūra. Vertinimas, mokymas ir įvertinimas lieka registruotai slaugytojai (RN).

Laboratorinės reikšmės ir elektrolitai

Metodas

  1. Palyginkite vertę su paties laboratorijos nustatytu referenciniu intervalu, tada su paciento pradiniu lygiu ir kitimu.
  2. Patikrinkite mėginį: hemolizė, vėlavimas ar kraujas, paimtas šalia IV, gali duoti klaidingus rezultatus.
  3. Susiekite vertę su tipiniais požymiais ir ją sukeliančiais vaistais bei būklėmis.
  4. Ieškokite sąveikų: mažas kalio ar magnio kiekis didina digoksino toksiškumą; dehidratacija didina ličio koncentraciją.
  5. Veikite pacientui: įvertinkite, sulaikykite vaistą, jei koncentracija nesaugi, kritines vertes perskaitykite atgal ir informuokite gydytoją.

Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemos

Metodas

  1. Įvardykite problemą: siurblio nepakankamumas, užsikimšusi arterija, ritmas, krešulys, kvėpavimo takų susiaurėjimas, infekcija ar prietaiso problema.
  2. Pirmiausia patikrinkite pavojaus požymius: hipoksiją, hipotenziją, krūtinės skausmą, naują sumišimą, šaltą kojos be pulso.
  3. Deguonį priderinkite pacientui: 94–98 % daugumai, 88–92 % tiems, kuriems kyla CO₂ susilaikymo rizika.
  4. Kiekvieną vaistą susiekite su jo tyrimu ir rizika: varfarinas ir INR, heparinas ir aPTT bei trombocitai, diuretikai ir kalis.
  5. Pasirinkite saugų pirmąjį veiksmą, tada eskaluokite ir vertinkite iš naujo.

Vidaus ligų ir chirurginė slauga: nervų, endokrininė ir inkstų sistemos

Metodas

  1. Pasitikrinkite gliukozę kiekvienam pacientui su nauju sumišimu, silpnumu ar traukuliais.
  2. Sąmonės lygį naudokite kaip ankstyviausią smegenų sutrikimo įspėjimą; vyzdžiai ir Cushing triada pasirodo vėlai.
  3. Diabeto nelaimėse atskirkite DKA (ketonai, acidozė) nuo HHS (labai didelis osmoliališkumas, dehidratacija); pirmiausia skirkite skysčių.
  4. Natrio ir vandens atveju nuspręskite, ar ADH yra per daug (SIADH), ar trūksta (DI), ir lėtinius pokyčius koreguokite lėtai.
  5. Inkstų problemų atveju priežastį priskirkite prerenalinei, vidinei ar postrenalinei ir stebėkite kalį bei skysčius.

Vidaus ligų ir chirurginė slauga: virškinimo trakto, perioperacinė ir onkologinė

Metodas

  1. Paklauskite, kas galėtų būti paslėpta: vidinis kraujavimas, infekcija be karščiavimo, hipoventiliacija esant normaliam SpO₂.
  2. Komplikacijas siaurinkite pagal laiką po operacijos: kraujavimas per valandas, krūtinės ląstos problemos per dienas, žaizdos ir nutekėjimo problemos vėliau.
  3. Skausmo atveju vertinkite, gydykite daugiamode analgezija, vertinkite iš naujo ir kiekvieno opioido metu stebėkite sedaciją.
  4. Onkologiniams pacientams bet kokią ligą nadyro metu laikykite neutropeniniu sepsiu ir žinokite onkologines skubias būkles.
  5. Nudegimų atveju skaičiuokite tik dalinio ir viso storio plotus, Parkland laikrodį paleiskite nuo nudegimo laiko ir titruokite pagal šlapimo išskyrimą.

Akušerinė slauga

Metodas

  1. Nustatykite moters padėtį laike: nėštumo savaitės, gimdymo tarpsnis ar diena po gimdymo, ir nuspręskite, kas tuo metu yra norma.
  2. Ieškokite pavojuje esančio paciento: motinos, vaisiaus ar naujagimio, o gal kelių iš jų.
  3. Susiekite požymį su priežastimi: VEAL CHOP deceleracijoms, keturi T kraujavimui, BUBBLE-HE po gimdymo.
  4. Pirmiausia rinkitės veiksmą, gerinantį kraujotaką ir deguonies patekimą (gulėjimas ant šono, oksitocino nutraukimas, gimdos dugno masažas), tada kvieskite pagalbą.

Pediatrinė slauga

Metodas

  1. Pirmiausia atkreipkite dėmesį į vaiko amžių: nuo jo priklauso gyvybinių rodiklių normos, raidos etapai ir tinkama skausmo skalė.
  2. Įvertinkite kvėpavimo takus, kvėpavimą ir kraujotaką, prisiminkite, kad vaikai kompensuoja, o paskui greitai blogėja.
  3. Pritaikykite veiksmą raidos etapui ir įtraukite šeimą.
  4. Patikrinkite, ar atsakymas saugus vaikui: dozė pagal svorį, jokio aspirino virusinės ligos metu, jokio kodeino jaunesniems nei 12 metų.

Psichikos sveikatos slauga

Metodas

  1. Nuspręskite, ar yra tiesioginis pavojus: savižudybė, smurtas, vaistų sukeltas neatidėliotinas atvejis ar somatinė liga.
  2. Pirmiausia imkitės saugumo veiksmų: stebėkite, pašalinkite priemones, nuraminkite, nutraukite žalingą vaistą, kvieskite pagalbą.
  3. Rinkitės terapinį atsaką: pripažinkite jausmus, pateikite tikrovę, venkite klaidingo raminimo ir klausimų „kodėl“.
  4. Gerbkite teises: mažiausiai varžanti galimybė, sutikimas ir konfidencialumas su jo ribomis.

Slaugos matematika ir vienetų konvertavimas

Metriniai žingsniai
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Svoris ir ilgis
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Buitiniai matai
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Temperatūra
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
24 valandų laikrodis
PM valandos 1–11: pridėkite 12; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Dozavimo greitis
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Laboratoriniai koeficientai
gliukozė 1 mmol/L = 18 mg/dL; kreatininas 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Metodas

  1. Užrašykite duotą dydį su jo vienetu ir norimą vienetą.
  2. Pasirinkite atitikmenį: 1000 tarp kg, g, mg ir mcg arba L ir mL; 1 kg = 2,2 lb; 1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 240 mL.
  3. Užrašykite trupmena taip, kad nereikalingas vienetas išsiredukuotų; greičiui naudokite po vieną trupmeną kiekvienam besikeičiančiam vienetui.
  4. Patikrinkite kryptį: mažesnis vienetas duoda didesnį skaičių.
  5. Apvalinkite tik galutinį atsakymą, klausime nurodytu tikslumu.

Dozių skaičiavimas

Dozė pagal koncentraciją
tūris = dozė / koncentracija
Dozė pagal kūno masę
dozė = mg/kg × kūno masė
Tabletės
skaičius = dozė / dozė tabletėje
Vienetai
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Metodas

  1. Paskirtą dozę ir turimo vaisto stiprumą išreikškite tais pačiais vienetais.
  2. Naudokite formulę „paskirta / turima × kiekis“: (D/H) × Q.
  3. Dozėms pagal kūno masę pirmiausia padauginkite iš masės kilogramais, tada paros dozę padalykite iš dozių skaičiaus.
  4. Pirmiausia įvertinkite apytiksliai ir patikrinkite, ar atsakymas tikėtinas.

Intraveninių infuzijų greitis

Pompos greitis
mL/h = volume (mL)/time (h)
Lašėjimo greitis
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Infuzijos trukmė
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Metodas

  1. Pompos greitis mL/h: tūris, padalytas iš laiko valandomis.
  2. Lašėjimo greitis lašais/min: tūris × lašų faktorius, padalytas iš laiko minutėmis.
  3. Likusiam laikui: likęs tūris, padalytas iš greičio.
  4. Apvalinkite taip, kaip reikalauja uždavinys arba įranga.

Infuziniai tirpalai ir skysčių balansas

Holliday–Segar per valandą
4 mL/kg (pirmiesiems 10 kg) + 2 mL/kg (kitiems 10 kg) + 1 mL/kg (kiekvienam kg virš 20)
Holliday–Segar per parą
100 / 50 / 20 mL/kg tiems patiems intervalams
Skysčių balansas
suvartota − išskirta
Ledo gabalėliai
skaičiuojami kaip pusė jų tūrio
Diurezė
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Infuzijos trukmė
laikas (h) = likęs tūris (mL) / greitis (mL/h)
Sulašintas tūris
mL = greitis × laikas

Klinikinio vertinimo skalės

Glazgo komos skalė
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
APGAR
5 požymiai × 0–2 = 0–10; 7–10 nuramina, 4–6 vidutiniškai nenormalu, 0–3 žema
Braden skalė
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 rizika
Morse griuvimų skalė
griuvimai 25, diagnozė 15, priemonė 15/30, IV 20, eisena 10/20, psichikos būklė 15
NEWS2 rizika
0–4 maža; pavienis 3 maža–vidutinė; 5–6 vidutinė; ≥ 7 didelė
Vidutinis arterinis spaudimas
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Pulsinis spaudimas ir šoko indeksas
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Kūno masės indeksas
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Metodas

  1. Raskite klausime naudojamą vertinimo lentelę ir jos ribas (GCS 3–15, Apgar 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Įvertinkite kiekvieną punktą atskirai, suderindami aprašymą su jo lygiu.
  3. Sudėkite punktų balus ir patikrinkite, ar suma patenka į intervalą.
  4. Taikykite ribas: NEWS2 atveju taip pat ieškokite bet kurio vieno rodiklio, įvertinto 3.
  5. Išvestinėms vertėms naudokite MAP = (SKS + 2·DKS)/3, PP = SKS − DKS, SI = pulsas/SKS ir KMI = kg/m².

2Uždaviniai

1.Slaugos pagrindaiVidutinis

If hair needs to be removed before surgery, what is recommended?

  1. AHair removal cream applied in theatre
  2. BShaving with a razor the night before
  3. CElectric clippers on the day of surgery
  4. DPlucking the hairs with tweezers
2.Slaugos pagrindaiSunkus

Which feature suggests that a sore area is a moisture lesion rather than a pressure ulcer?

  1. AA dark area of necrotic tissue over the heel
  2. BA deep wound with straight edges over the hip
  3. CA circular area of damage directly over the sacral bone
  4. DDiffuse, irregular redness in a skin fold, not over a bone
3.Infekcijų kontrolė ir pacientų saugaVidutinis

Ką slaugytojas turi padaryti prieš prisijungdamas prie centrinio veninio kateterio jungties?

  1. AGreitai nuvalyti sausu steriliu marlės tamponu
  2. BNušveisti jungtį antiseptiku ir leisti jai išdžiūti
  3. CŠvelniai papūsti ant jungties dulkėms pašalinti
  4. DNieko, nes jungtis apsaugota sterilia kepurėle
4.Infekcijų kontrolė ir pacientų saugaSunkus

A patient punches a nurse during care. The nurse is not seriously hurt. What should the nurse do?

  1. ARefuse to care for any patient for the rest of the week until the patient is moved
  2. BSay nothing, because violence is part of the job
  3. CGet medical assessment and report the assault according to policy
  4. DPunch the patient back in self-defense
5.Prioritetų nustatymas ir delegavimasVidutinis

During an IV vancomycin infusion, a patient develops flushing and itching of the face and neck. What should the nurse do first?

  1. AStop or slow the infusion and inform the provider
  2. BSpeed up the infusion to finish it quickly
  3. CIgnore it, because flushing is always harmless and passes
  4. DApply a warm compress to the face and neck
6.Prioritetų nustatymas ir delegavimasSunkus

A patient with a severe asthma attack had a PaCO₂ of 32 mmHg (4,3 kPa) on arrival. An hour later it is 46 mmHg (6,1 kPa), and the patient seems tired. What does this suggest?

  1. ARespiratory muscle fatigue with possible impending respiratory failure
  2. BThe patient is hyperventilating even more than before and needs calming
  3. CA laboratory error that should be ignored
  4. DThe asthma is improving, because the PaCO₂ is now near normal
7.Klinikinė slaugaVidutinis

Why are people with diabetes advised to have regular eye screening?

  1. ATo prevent conjunctivitis
  2. BTo detect diabetic retinopathy early, before sight is lost
  3. CTo measure their blood glucose through the eye
  4. DTo check whether they need reading glasses for close work
8.Klinikinė slaugaSunkus

A conscious patient with hypoglycaemia was given fast-acting carbohydrate. On re-check 15 minutes later the blood glucose is 3,6 mmol/L (65 mg/dL). What should the nurse do next?

  1. AGive another dose of fast-acting carbohydrate and recheck
  2. BGive a long-acting carbohydrate snack only and recheck tomorrow
  3. CGive a dose of subcutaneous insulin
  4. DTake no action because the level is rising
9.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitaiVidutinis

Which change in clotting tests is normal in late pregnancy?

  1. AFibrinogen and D-dimer rise
  2. BaPTT doubles from baseline
  3. CINR rises to about 3,0
  4. DPlatelets rise above 600 × 10³/µL
10.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitaiSunkus

Ličio koncentracija 1,0 mEq/L buvo nustatyta praėjus 2 valandoms po paciento rytinės dozės, ir skiriantysis gydytojas planuoja didinti dozę. Ką turėtų pastebėti slaugytojas?

  1. ALičio koncentraciją galima imti bet kuriuo paros metu, rezultato tai neveikia
  2. BKoncentracija per maža, todėl didelis dozės didinimas akivaizdžiai saugus
  3. CKoncentracija toksiška, todėl litį reikia nutraukti visam laikui
  4. DMėginys paimtas per anksti po dozės, todėl tai nėra tinkama koncentracija
11.FarmakologijaVidutinis

Which side effects are most common when starting gabapentin?

  1. ADrowsiness and dizziness
  2. BInsomnia and agitation
  3. CCough and runny nose
  4. DHair loss and weight loss
12.FarmakologijaSunkus

Kodėl gentamicino dozavimas stebimas pagal koncentraciją kraujyje?

  1. AJis nefrotoksiškas ir ototoksiškas, o terapinis indeksas siauras
  2. BJis sukelia sunkią hipoglikemiją
  3. CJis visiškai metabolizuojamas kepenyse, todėl dozę lemia kepenų funkcija
  4. DJis veikia tik labai didelėmis koncentracijomis
13.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemosVidutinis

After varicose vein surgery, which advice is usually given?

  1. AWear the compression stockings as advised and walk regularly
  2. BStand still for long periods to help the veins heal
  3. CAvoid all walking until the bruising has gone
  4. DStay in bed for two weeks with the legs hanging down
14.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemosSunkus

Pacientui prieširdžių virpėjimas, širdies susitraukimų dažnis 165/min., kraujospūdis 78/45 mmHg, krūtinės skausmas ir naujai atsiradęs sumišimas. Kokio gydymo turėtų tikėtis slaugytojas?

  1. ASkubios sinchronizuotos elektrinės kardioversijos
  2. BGeriamojo bisoprololio ir peržiūros ryte
  3. CAtropino į veną kraujospūdžiui pagerinti
  4. DNesinchronizuotos defibriliacijos kaip širdies sustojimo metu
15.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: nervų, endokrininė ir inkstų sistemosVidutinis

Po insulto trombolizės į veną, kurie stebėjimo duomenys svarbiausi pirmąsias 24 valandas?

  1. ADažnas neurologinis vertinimas ir kraujospūdis
  2. BKas valandą žarnyno garsai ir pilvo apimtis
  3. CKas valandą didžiausias iškvėpimo srautas ir deguonies saturacija
  4. DTik kasdienis svėrimas ir skysčių balansas
16.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: nervų, endokrininė ir inkstų sistemosSunkus

Which task for a patient with a urinary catheter can the nurse delegate to a healthcare assistant (nursing assistant)?

  1. ADeciding whether the catheter can be removed
  2. BTeaching self-catheterisation for the first time
  3. CAssessing a patient whose irrigation is not draining
  4. DEmptying the drainage bag and recording the volume
17.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: virškinimo trakto, perioperacinė ir onkologinėVidutinis

How does sucralfate help a peptic ulcer heal?

  1. AIt kills H. pylori in the stomach lining
  2. BIt blocks histamine receptors on parietal cells
  3. CIt forms a protective coating over the ulcer base
  4. DIt speeds up emptying of the stomach
18.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: virškinimo trakto, perioperacinė ir onkologinėSunkus

A patient with diabetes has a foot ulcer. A sterile probe touches bone at the base of the ulcer. What should the nurse suspect?

  1. AVenous insufficiency
  2. BSimple dry skin
  3. COsteomyelitis
  4. DA healing category 1 ulcer
19.Akušerinė slaugaVidutinis

Which antihypertensive is commonly used in pregnancy but should be avoided in a woman with asthma?

  1. AMethyldopa
  2. BHydralazine
  3. CNifedipine
  4. DLabetalol
20.Akušerinė slaugaSunkus

Which postpartum task can be delegated to an assistive staff member (healthcare assistant)?

  1. ATeaching a first-time mother about breastfeeding
  2. BTaking vital signs of a stable woman
  3. CEvaluating a woman for signs of postpartum depression
  4. DAssessing the fundus of a woman with heavy bleeding
21.Pediatrinė slaugaVidutinis

Which diet is usually recommended for a child with cystic fibrosis?

  1. AA low-salt diet to protect the heart and kidneys from damage later in life
  2. BA low-fat diet to reduce greasy stools and abdominal pain
  3. CA low-protein diet to reduce the work of the pancreas
  4. DA high-energy, high-fat diet with fat-soluble vitamin supplements
22.Pediatrinė slaugaSunkus

An infant on digoxin has vomited twice. The apical pulse is below the limit set by the prescriber. What should the nurse do?

  1. AGive the dose with milk to stop the vomiting
  2. BWithhold the dose and inform the prescriber
  3. CGive the dose and recheck the pulse in an hour
  4. DGive half the dose to be on the safe side
23.Psichikos sveikatos slaugaVidutinis

Which communication approach is best for a patient with moderate dementia?

  1. AUse abstract language and long explanations so the patient feels respected
  2. BAsk several questions together to save time
  3. CSpeak loudly and quickly so that the patient stays alert
  4. DUse short, simple sentences and give one instruction at a time
24.Psichikos sveikatos slaugaSunkus

Praėjus dviem savaitėms nuo SSRI pradžios pacientas sako: „Tai neveikia. Nustosiu vartoti." Koks geriausias atsakas?

  1. ASutikti, kad jis turėtų nedelsiant nutraukti, nes antidepresantas, nepadėjęs per dvi savaites, vargu ar kada veiks
  2. BPasakyti, kad padvigubintų dozę
  3. CPasakyti, kad antidepresantai niekada neveikia
  4. DPaaiškinti, kad dažnai prireikia kelių savaičių, kol vaistas visiškai pradeda veikti, skatinti jį tęsti ir stebėti jo nuotaiką bei saugumą
25.Slaugos matematika ir vienetų konvertavimasVidutinis
11,1172 mL? mLapvalinti iki 0,1 mL

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Injekcijos dozės skaičiavimas duoda 11,1172 mL. Šio uždavinio taisyklė tokia: 1 mL ar didesni tūriai apvalinami iki mL dešimtųjų. Kokią reikšmę x užrašote?

11,1172 mL
x = mL
26.Slaugos matematika ir vienetų konvertavimasSunkus
1½ tsp · 4/parą · 14 d? × 100 mL1 tsp = 5 mL

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Recepte nurodyta: 1½ tsp geriamosios suspensijos keturis kartus per dieną 14 dienas. Suspensija tiekiama 100 mL buteliukais. Naudodami 1 tsp = 5 mL, kiek sveikų buteliukų N reikia išduoti, kad kursas būtų baigtas?

1½ tspketuris kartus per dieną14 dienos100 mL1 tsp = 5 mL
N =
27.Dozių skaičiavimasVidutinis
2%w/vV = ? mL

Reikia 20 mg dozės iš 2 % (w/v) tirpalo. Kokiame tūryje V yra ši dozė?

20 mg2% w/v
V = mL
28.Dozių skaičiavimasSunkus
50k vnt.250 mL? mL/h1200 vnt./h

Infuzijoje yra 50000 vienetų vaisto 250 mL. Paskirta 1200 vienetų per valandą. Kokį greitį R nustatysite pompoje, mL/h?

50000 vnt./250 mL1200 vnt./h
R = mL/h
29.Intraveninių infuzijų greitisVidutinis
10 gtt/mL150 mL/h? gtt/min

Paskirta infuzija 150 mL/h greičiu, bet pompos nėra. Ji lašinama savitaka per 10 gtt/mL sistemą. Raskite lašėjimo greitį R lašais per minutę.

150 mL/h10 gtt/mL
R = gtt/min
30.Intraveninių infuzijų greitisSunkus
100 mg250 mL20 mL/h? mg/h

Maišelyje yra 100 mg vaisto 250 mL, jis laša 20 mL/h greičiu. Kiek miligramų per valandą D gauna pacientas?

100 mg/250 mL20 mL/h
D = mg/h
31.Infuziniai tirpalai ir skysčių balansasVidutinis
SuvartotaIšskirta8 valandų pamainasultys120 mLvanduo250 mLIntraveninė infuzija125 mL/h × 8 hintraveninis antibiotikas2 × 50 mLšlapimas450 mLšlapimas225 mLšlapimas450 mLšlapimas425 mLžaizdos drenas70 mL

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Lape pateikti paciento suvartoti ir išskirti skysčiai per vieną 8 valandų pamainą. Intraveninė infuzija visą pamainą buvo lašinama nurodytu greičiu. Raskite skysčių balansą B = suvartota − išskirta, mL (neigiamas atsakymas reiškia grynąjį netekimą).

sultys: 120 mLvanduo: 250 mLIntraveninė infuzija: 125 mL/h × 8 hintraveninis antibiotikas: 2 × 50 mLšlapimas: 450 mLšlapimas: 225 mLšlapimas: 450 mLšlapimas: 425 mLžaizdos drenas: 70 mL
B = mL
32.Infuziniai tirpalai ir skysčių balansasSunkus
500 mL80 mL/hpradžia 09:4513:45: ? mL

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). 500 mL maišelis pradėtas lašinti 09:45 ir lašinamas pompa 80 mL/h greičiu. Kiek mL V liks maišelyje 13:45?

500 mL80 mL/h09:45 → 13:45
V = mL
33.Klinikinio vertinimo skalėsVidutinis
lengvavidutinėsunki

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Mokomasis pacientas po galvos traumos atmerkia akis į kalbinimą, kalba sakiniais, bet yra sumišęs ir geriausias motorinis atsakas: komandų vykdymas. Apskaičiuokite GCS ir pagal jį įvertinkite galvos traumos sunkumą. Spustelėkite atsakymą.

  1. 1lengva
  2. 2vidutinė
  3. 3sunki
34.Klinikinio vertinimo skalėsSunkus
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96oras / O₂O₂orasSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1žemasmaža–vidutinėvidutinisaukštas

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Šiems stebėjimams naudokite NEWS2 lentelę (SpO₂ 1 skalė): kvėpavimo dažnis 10/min., SpO₂ 98 % kvėpuojant kambario oru, kraujospūdis 136/82 mmHg, pulsas 126/min., budrus, temperatūra 37,5 °C. Į kokią klinikinės rizikos grupę patenka pacientas? Spustelėkite ją.

RR 10SpO₂ 98%orasSBP 136HR 126AT 37,5 °C
  1. 1žemas
  2. 2maža–vidutinė
  3. 3vidutinis
  4. 4aukštas

3Tirpalai

1.Slaugos pagrindai

Atsakymas: C · Electric clippers on the day of surgery

Kodėl tai yra atsakymas

Razors cause small skin cuts that increase surgical site infection. If needed, hair is removed with electric clippers close to the time of surgery.

Atsakymas

C · Electric clippers on the day of surgery
2.Slaugos pagrindai

Atsakymas: D · Diffuse, irregular redness in a skin fold, not over a bone

Kodėl tai yra atsakymas

Moisture lesions are usually superficial, diffuse and irregular, often in the natal cleft or skin folds. Pressure ulcers are typically over bony prominences and may have necrotic tissue.

Atsakymas

D · Diffuse, irregular redness in a skin fold, not over a bone
3.Infekcijų kontrolė ir pacientų sauga

Atsakymas: B · Nušveisti jungtį antiseptiku ir leisti jai išdžiūti

Kodėl tai yra atsakymas

„Jungties šveitimas" antiseptiku, pvz., alkoholiu ar chlorheksidinu, trinant ir paliekant pakankamai laiko išdžiūti, sumažina su centriniu venos kateteriu susijusias kraujo infekcijas. Išdžiūvimo laikas yra dezinfekcijos dalis.

Atsakymas

B · Nušveisti jungtį antiseptiku ir leisti jai išdžiūti
4.Infekcijų kontrolė ir pacientų sauga

Atsakymas: C · Get medical assessment and report the assault according to policy

Kodėl tai yra atsakymas

Workplace violence should always be reported. Reporting allows care for the injured staff member, review of risks and changes to the patient’s care plan to protect staff and other patients.

Atsakymas

C · Get medical assessment and report the assault according to policy
5.Prioritetų nustatymas ir delegavimas

Atsakymas: A · Stop or slow the infusion and inform the provider

Kodėl tai yra atsakymas

Flushing of the upper body during vancomycin is usually an infusion reaction related to the rate. The nurse stops or slows the infusion, assesses for anaphylaxis and informs the provider.

Atsakymas

A · Stop or slow the infusion and inform the provider
6.Prioritetų nustatymas ir delegavimas

Atsakymas: A · Respiratory muscle fatigue with possible impending respiratory failure

Kodėl tai yra atsakymas

Early in an asthma attack, fast breathing lowers the PaCO₂. A rising, “normal” value in a tiring patient means they can no longer move enough air, which is a warning sign of respiratory failure.

Atsakymas

A · Respiratory muscle fatigue with possible impending respiratory failure
7.Klinikinė slauga

Atsakymas: B · To detect diabetic retinopathy early, before sight is lost

Kodėl tai yra atsakymas

Diabetic retinopathy often has no symptoms until it is advanced. Screening allows early treatment that can prevent blindness.

Atsakymas

B · To detect diabetic retinopathy early, before sight is lost
8.Klinikinė slauga

Atsakymas: A · Give another dose of fast-acting carbohydrate and recheck

Kodėl tai yra atsakymas

If blood glucose remains below the threshold (4 mmol/L in UK guidance, 70 mg/dL in US guidance), the fast-acting treatment is repeated. Once it is above the threshold, a longer-acting carbohydrate such as a sandwich or the next meal helps prevent recurrence.

Atsakymas

A · Give another dose of fast-acting carbohydrate and recheck
9.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitai

Atsakymas: A · Fibrinogen and D-dimer rise

Kodėl tai yra atsakymas

Pregnancy increases clotting factors and fibrinogen and raises the D-dimer, which helps prevent bleeding at delivery but raises the risk of clots. Because D-dimer is normally raised, it is less useful for excluding DVT in pregnancy.Patikrinta pagal: D-dimer Test · MedlinePlus (NIH) (2024)

Atsakymas

A · Fibrinogen and D-dimer rise
10.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitai

Atsakymas: D · Mėginys paimtas per anksti po dozės, todėl tai nėra tinkama koncentracija

Kodėl tai yra atsakymas

Ličio koncentracija standartizuota maždaug 12 valandų po paskutinės dozės, dažniausiai prieš rytinę dozę. Praėjus 2 valandoms po dozės mėginyje užfiksuojamas pasisavinimo pikas ir jis nepalyginamas su tiksliniu intervalu, todėl pagal jį dozės keisti negalima.

Atsakymas

D · Mėginys paimtas per anksti po dozės, todėl tai nėra tinkama koncentracija
11.Farmakologija

Atsakymas: A · Drowsiness and dizziness

Kodėl tai yra atsakymas

Gabapentin and pregabalin commonly cause sedation, dizziness and unsteadiness, which raise the risk of falls. They also increase sedation when combined with opioids.

Atsakymas

A · Drowsiness and dizziness
12.Farmakologija

Atsakymas: A · Jis nefrotoksiškas ir ototoksiškas, o terapinis indeksas siauras

Kodėl tai yra atsakymas

Aminoglikozidai, pvz., gentamicinas, gali pažeisti inkstus ir vidinę ausį. Jie išskiriami per inkstus, todėl esant inkstų nepakankamumui koncentracija didėja ir ją reikia stebėti.

Atsakymas

A · Jis nefrotoksiškas ir ototoksiškas, o terapinis indeksas siauras
13.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemos

Atsakymas: A · Wear the compression stockings as advised and walk regularly

Kodėl tai yra atsakymas

After varicose vein treatment, patients are encouraged to walk regularly and wear compression as instructed to reduce bruising, swelling and DVT risk. They avoid standing still or sitting for long periods and elevate the legs when resting.

Atsakymas

A · Wear the compression stockings as advised and walk regularly
14.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemos

Atsakymas: A · Skubios sinchronizuotos elektrinės kardioversijos

Kodėl tai yra atsakymas

Tachiaritmijai su nepalankiais požymiais (šoku, miokardo išemija, sinkope ar širdies nepakankamumu) reikia skubios sinchronizuotos nuolatinės srovės kardioversijos taikant sedaciją ar nejautrą. Šokas sinchronizuojamas su R banga, kad neišprovokuotų skilvelių virpėjimo. Nesinchronizuota defibriliacija skirta ritmams be pulso, o atropinas – bradikardijai.

Atsakymas

A · Skubios sinchronizuotos elektrinės kardioversijos
15.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: nervų, endokrininė ir inkstų sistemos

Atsakymas: A · Dažnas neurologinis vertinimas ir kraujospūdis

Kodėl tai yra atsakymas

Po trombolizės dažnai atliekami neurologiniai stebėjimai, kraujospūdžio matavimas ir kraujavimo patikra. Naujas galvos skausmas, vėmimas, krintantis GKS ar kylantis kraujospūdis gali rodyti kraujavimą. Antiagregantų ir antikoaguliantų paprastai vengiama 24 valandas.

Atsakymas

A · Dažnas neurologinis vertinimas ir kraujospūdis
16.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: nervų, endokrininė ir inkstų sistemos

Atsakymas: D · Emptying the drainage bag and recording the volume

Kodėl tai yra atsakymas

Emptying and recording urine volume is routine and can be delegated to trained staff. Decisions about removal, assessment of a possible blockage and first-time teaching need the registered nurse.

Atsakymas

D · Emptying the drainage bag and recording the volume
17.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: virškinimo trakto, perioperacinė ir onkologinė

Atsakymas: C · It forms a protective coating over the ulcer base

Kodėl tai yra atsakymas

Sucralfate binds to the ulcer base and forms a barrier against acid and pepsin. It works best on an empty stomach and can reduce the absorption of other drugs, so doses are separated.

Atsakymas

C · It forms a protective coating over the ulcer base
18.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: virškinimo trakto, perioperacinė ir onkologinė

Atsakymas: C · Osteomyelitis

Kodėl tai yra atsakymas

A positive probe-to-bone test in a diabetic foot ulcer strongly suggests osteomyelitis. Imaging, bone samples, prolonged antibiotics and specialist foot team care are usually needed.

Atsakymas

C · Osteomyelitis
19.Akušerinė slauga

Atsakymas: D · Labetalol

Kodėl tai yra atsakymas

Labetalol is a beta and alpha blocker and can cause bronchospasm, so it is avoided in asthma. Nifedipine, a calcium channel blocker, is often used instead.

Atsakymas

D · Labetalol
20.Akušerinė slauga

Atsakymas: B · Taking vital signs of a stable woman

Kodėl tai yra atsakymas

Routine vital signs for a stable patient can be delegated, with the nurse interpreting results. Assessment, teaching and evaluation of unstable patients are nursing responsibilities.

Atsakymas

B · Taking vital signs of a stable woman
21.Pediatrinė slauga

Atsakymas: D · A high-energy, high-fat diet with fat-soluble vitamin supplements

Kodėl tai yra atsakymas

Children with CF need more energy than usual because of malabsorption and the work of breathing. A high-energy diet with enzymes and extra vitamins A, D, E and K is standard; extra salt may be needed.

Atsakymas

D · A high-energy, high-fat diet with fat-soluble vitamin supplements
22.Pediatrinė slauga

Atsakymas: B · Withhold the dose and inform the prescriber

Kodėl tai yra atsakymas

Vomiting and bradycardia are signs of possible digoxin toxicity. The dose is withheld and the prescriber informed; a digoxin level and potassium level may be checked. The nurse should never alter the dose independently.

Atsakymas

B · Withhold the dose and inform the prescriber
23.Psichikos sveikatos slauga

Atsakymas: D · Use short, simple sentences and give one instruction at a time

Kodėl tai yra atsakymas

Simple, one-step instructions, calm tone, eye contact and enough time to respond support understanding. Questions with yes/no or limited choices are easier to answer than open, complex ones.

Atsakymas

D · Use short, simple sentences and give one instruction at a time
24.Psichikos sveikatos slauga

Atsakymas: D · Paaiškinti, kad dažnai prireikia kelių savaičių, kol vaistas visiškai pradeda veikti, skatinti jį tęsti ir stebėti jo nuotaiką bei saugumą

Kodėl tai yra atsakymas

Antidepresantams visam poveikiui reikia kelių savaičių. Staigus nutraukimas gali sukelti nutraukimo simptomus. Slaugytojas skatina laikytis gydymo, stebi savižudiškas mintis ir perduoda nuogąstavimus skiriančiajam gydytojui.

Atsakymas

D · Paaiškinti, kad dažnai prireikia kelių savaičių, kol vaistas visiškai pradeda veikti, skatinti jį tęsti ir stebėti jo nuotaiką bei saugumą
25.Slaugos matematika ir vienetų konvertavimas

Atsakymas: x = 11,1 mL

Apvalinimas: pažiūrėkite į skaitmenį iškart po apvalinamos vietos: 5 ar daugiau apvalinama aukštyn, 4 ar mažiau skaitmuo paliekamas. Apvalinkite tik galutinį atsakymą, niekada tarpinių žingsnių. Tipinės egzaminų taisyklės: 1 mL ar didesni tūriai iki dešimtųjų, mažesni nei 1 mL tūriai iki šimtųjų, lašų greitis iki sveikų lašų, svoris iki vieno ženklo po kablelio; visada laikykitės klausime nurodytos taisyklės.

Skaitmuo vietoje: dešimtosios

11.1172 → 1

Lemia tik kitas skaitmuo

11,1172 → 1
1 yra 4 ar mažiau, todėl 1 lieka.
Tolesni skaitmenys (72) neskaičiuojami: apvalinama vieną kartą, ne žingsniais.

Suapvalinkite

x = 11,1 mL

Atsakymas

x = 11,1 mL
26.Slaugos matematika ir vienetų konvertavimas

Atsakymas: N = 5

Dimensinė analizė: užrašykite duotą dydį, tada dauginkite iš perskaičiavimo koeficientų, užrašytų trupmenomis (pavyzdžiui, 60 min/1 h arba 1 mg/1000 mcg), kad kiekvienas nereikalingas vienetas pasirodytų vieną kartą viršuje ir vieną kartą apačioje ir susiredukuotų. Likus tik reikiamam vienetui, skaičiuokite. Naudokite klausime pateiktus atitikmenis ir apvalinkite tik galutinį atsakymą.

Bendras tūris

7,5 mL × 4 × 14 = 420 mL

Buteliukai

420/100 = 4,2 → N = 5

Atsakymas

N = 5
27.Dozių skaičiavimas

Atsakymas: V = 1 mL

Solution strengths: a percentage strength is grams per 100 mL, so 1% = 1 g/100 mL = 10 mg/mL. A ratio strength 1:1000 means 1 g in 1000 mL = 1 mg/mL; 1:10 000 is 0,1 mg/mL. For a dilution the amount of drug stays the same: C₁·V₁ = C₂·V₂.

Koncentracija

2% = 20 mg/mL

Tūris

V = 20/20 = 1 mL

Atsakymas

V = 1 mL
28.Dozių skaičiavimas

Atsakymas: R = 6 mL/h

Dozės skaičiavimas: skirtinas kiekis lygus paskirtai dozei, padalytai iš turimo preparato stiprumo, padaugintai iš kiekio, kuriame tas stiprumas yra: kiekis = (paskirta dozė/stiprumas) × tūris. Visada suvienodinkite vienetus (pirmiausia g paverskite mg, mg – mcg) ir patikrinkite, ar atsakymas logiškas.

Koncentracija

50000/250 = 200 vnt./mL

Pompos greitis

R = 1200/200 = 6 mL/h

Atsakymas

R = 6 mL/h
29.Intraveninių infuzijų greitis

Atsakymas: R = 25 gtt/min

Infusion rates: a pump is set in mL/h = volume/time in hours. A gravity drip is counted in drops per minute: gtt/min = volume (mL) × drop factor (gtt/mL)/time (min). The drop factor is printed on the tubing package: macrodrip sets deliver 10, 15 or 20 gtt/mL (blood sets often 10 gtt/mL in the US, 15 in the UK) and microdrip sets 60 gtt/mL. Always use the drop factor the question or package gives.

Mililitrai per minutę

150/60 = 2,5 mL/min

Lašėjimo greitis

R = 2,5·10 = 25 gtt/min

Atsakymas

R = 25 gtt/min
30.Intraveninių infuzijų greitis

Atsakymas: D = 8 mg/h

Infuzijos greitis: pompa nustatoma mL/h = tūris/laikas valandomis. Gravitacinė lašelinė skaičiuojama lašais per minutę: gtt/min = tūris (mL) × lašų koeficientas (gtt/mL)/laikas (min). Lašų koeficientas nurodytas ant infuzinės sistemos pakuotės: makrolašų sistemos duoda 10, 15 arba 20 gtt/mL (kraujo sistemos JAV dažnai 10 gtt/mL, JK 15), o mikrolašų sistemos 60 gtt/mL. Visada naudokite lašų koeficientą, nurodytą klausime arba ant pakuotės.

Koncentracija

100/250 = 0,4 mg/mL

Dozavimo greitis

D = 0,4·20 = 8 mg/h

Atsakymas

D = 8 mg/h
31.Infuziniai tirpalai ir skysčių balansas

Atsakymas: B = −150 mL

Suvartoti ir išskirti skysčiai: suvartotiems priskiriama viskas, kas patenka į organizmą (geriami skysčiai, intraveninės infuzijos, intraveniniai vaistai ir praplovimai, maitinimas per zondą); ledo gabalėliai skaičiuojami kaip pusė jų tūrio. Išskirtiems priskiriamas šlapimas, drenų išskyros, vėmalai ir kiti netekimai. Balansas = visi suvartoti − visi išskirti skysčiai; neigiamas balansas reiškia grynąjį netekimą. Skaičiai skirti tik praktikai; prie paciento lovos visada vadovaukitės vietiniais protokolais, o didelės rizikos dozes tegul dar kartą patikrina kitas specialistas.

Iš viso suvartota

per os: 120 + 250 = 370 mL
Intraveninė infuzija: 125·8 = 1000 mL
intraveninis antibiotikas: 2·50 = 100 mL
iš viso suvartota = 1470 mL

Iš viso išskirta

450 + 225 + 450 + 425 + 70 = 1620 mL

Balansas

B = 1470 − 1620 = −150 mL

Atsakymas

B = −150 mL

Neigiamas: pacientas neteko daugiau skysčių, nei gavo.

32.Infuziniai tirpalai ir skysčių balansas

Atsakymas: V = 180 mL

Infuzijos trukmė: laikas (h) = infuzuotinas tūris (mL)/greitis (mL/h); naudokite maišelyje dar likusį tūrį, o ne maišelio dydį. Sulašintas tūris = greitis × laikas. Dešimtaines valandas į valandas ir minutes perskaičiuokite padaugindami dalį iš 60 (0,5 h = 30 min, o ne 50 min). Skaičiai skirti tik praktikai; prie paciento lovos visada vadovaukitės vietiniais protokolais, o didelės rizikos dozes tegul dar kartą patikrina kitas specialistas.

Praėjęs laikas

09:45 → 13:45 = 4 h

Sulašintas tūris

80·4 = 320 mL

Likęs tūris

V = 500 − 320 = 180 mL

Atsakymas

V = 180 mL
33.Klinikinio vertinimo skalės

Atsakymas: lengva

Glazgo komos skalė: sudėkite geriausią atsaką trijose srityse. Akių atmerkimas E: 4 spontaniškai, 3 į garsą ar kalbinimą, 2 į spaudimą, 1 nėra. Žodinis atsakas V: 5 orientuotas, 4 sumišęs, 3 netinkami žodžiai, 2 nesuprantami garsai, 1 nėra. Motorinis atsakas M: 6 vykdo komandas, 5 lokalizuoja, 4 normalus lenkimas (atitraukia), 3 nenormalus lenkimas, 2 tiesimas, 1 nėra. Suma svyruoja nuo 3 iki 15. Po galvos traumos 13–15 paprastai vadinama lengva, 9–12 vidutine, o 3–8 sunkia.

Įvertinkite kiekvieną sritį

E: atmerkia akis į kalbinimą → 3
V: kalba sakiniais, bet yra sumišęs → 4
M: komandų vykdymas → 6

Sudėtis

GCS = 3 + 4 + 6 = 13

Sunkumas

GCS 13 → lengva

Atsakymas

lengva
34.Klinikinio vertinimo skalės

Atsakymas: žemas

NEWS2 (Nacionalinė ankstyvojo perspėjimo skalė 2, Karališkoji gydytojų kolegija, 2017): įvertinkite kiekvieną iš septynių rodiklių pagal lentelę (kvėpavimo dažnis, SpO₂ pagal 1 skalę, oras ar papildomas deguonis, sistolinis kraujospūdis, pulsas, sąmonė pagal ACVPU skalę ir temperatūra) ir sudėkite balus. Klinikinė rizika: 0–4 maža; 3 balai bet kuriame viename rodiklyje – maža–vidutinė; 5–6 vidutinė; 7 ar daugiau didelė. Suma 5 ar daugiau reikalauja skubios reakcijos.

Įvertinkite kiekvieną rodiklį

RR 10/min → 1
SpO₂ 98% → 0
kvėpuojant oru → 0
SBP 136 mmHg → 0
HR 126/min → 2
budrus (A) → 0
T 37,5 °C → 0

Suma ir raudoni balai

NEWS2 = 1 + 0 + 0 + 0 + 2 + 0 + 0 = 3
Joks rodiklis nevertinamas 3.

Rizikos grupė

žemas

Atsakymas

žemas

Tai savarankiška mokymosi medžiaga. ExamProblems nėra susijusi su šį egzaminą organizuojančia institucija ir jos nėra patvirtinta, o egzamino pavadinimas naudojamas tik turiniui apibūdinti. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® yra the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN) prekių ženklai; ši organizacija nėra susijusi su ExamProblems, jo neremia ir neatsako už jo tikslumą.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-pn-practice-questions