NCLEX-PN tipo bandomieji klausimai (LPN/LVN): pasiruošimo paketas

Formulių lapai, pagrindiniai kiekvienos temos metodų žingsniai ir 34 uždavinių, o pilni sprendimai pateikti gale.

Nauji uždaviniaiAtgal į kursą

Spausdinimo lange pasirinkite „Išsaugoti kaip PDF“, kad nuosavą kopiją išsaugotumėte savo įrenginyje.

1Formulės ir metodai

Infekcijų kontrolė ir pacientų sauga

Metodas

  1. Pradėkite nuo standartinių atsargumo priemonių kiekvienam pacientui: rankų higiena, asmeninės apsaugos priemonės numatomai ekspozicijai, saugūs aštrūs daiktai.
  2. Pridėkite atsargumo priemones pagal plitimo kelią: kontaktinė (chalatas, pirštinės), lašelinė (chirurginė kaukė), oro (N95, neigiamo slėgio kambarys).
  3. Steriliems daiktams išlaikykite sterilumą: jei abejojate, jis nesterilus; pakeiskite, niekada nenuvalykite.
  4. Užkirskite kelią žalai aplinkoje: griuvimų prevencija, suvaržymai tik kaip paskutinė priemonė, RACE ir PASS gaisro atveju.
  5. Patikrinkite vaistų skyrimo teises, du identifikatorius ir papildomas apsaugos priemones didelės rizikos vaistams; praneškite apie klaidas ir vos nepasitaikiusius atvejus.

Prioritetų nustatymas ir delegavimas

Metodas

  1. Paklauskite, kas pacientui pakenks greičiausiai, jei nieko nedarysite.
  2. Taikykite ABC (C-A-B per širdies sustojimą), tada Maslow: fiziologiniai poreikiai pirma saugumo, saugumas pirma psichologinių poreikių.
  3. Palyginkite galimybes: ūmus prieš lėtinį, nestabilus prieš stabilų, netikėtas prieš tikėtiną, sisteminis prieš vietinį, ir kiekvieną požymį palyginkite su paciento pradiniu lygiu.
  4. Vertinkite prieš veikdami, nebent tai neatidėliotinas atvejis; tada rinkitės žingsnį, nuo kurio priklauso kiti.
  5. Delegavimui patikrinkite penkias teises: užduotis, aplinkybės, asmuo, nurodymai ir priežiūra. Vertinimas, mokymas ir įvertinimas lieka registruotai slaugytojai (RN).

Laboratorinės reikšmės ir elektrolitai

Metodas

  1. Palyginkite vertę su paties laboratorijos nustatytu referenciniu intervalu, tada su paciento pradiniu lygiu ir kitimu.
  2. Patikrinkite mėginį: hemolizė, vėlavimas ar kraujas, paimtas šalia IV, gali duoti klaidingus rezultatus.
  3. Susiekite vertę su tipiniais požymiais ir ją sukeliančiais vaistais bei būklėmis.
  4. Ieškokite sąveikų: mažas kalio ar magnio kiekis didina digoksino toksiškumą; dehidratacija didina ličio koncentraciją.
  5. Veikite pacientui: įvertinkite, sulaikykite vaistą, jei koncentracija nesaugi, kritines vertes perskaitykite atgal ir informuokite gydytoją.

Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemos

Metodas

  1. Įvardykite problemą: siurblio nepakankamumas, užsikimšusi arterija, ritmas, krešulys, kvėpavimo takų susiaurėjimas, infekcija ar prietaiso problema.
  2. Pirmiausia patikrinkite pavojaus požymius: hipoksiją, hipotenziją, krūtinės skausmą, naują sumišimą, šaltą kojos be pulso.
  3. Deguonį priderinkite pacientui: 94–98 % daugumai, 88–92 % tiems, kuriems kyla CO₂ susilaikymo rizika.
  4. Kiekvieną vaistą susiekite su jo tyrimu ir rizika: varfarinas ir INR, heparinas ir aPTT bei trombocitai, diuretikai ir kalis.
  5. Pasirinkite saugų pirmąjį veiksmą, tada eskaluokite ir vertinkite iš naujo.

Vidaus ligų ir chirurginė slauga: nervų, endokrininė ir inkstų sistemos

Metodas

  1. Pasitikrinkite gliukozę kiekvienam pacientui su nauju sumišimu, silpnumu ar traukuliais.
  2. Sąmonės lygį naudokite kaip ankstyviausią smegenų sutrikimo įspėjimą; vyzdžiai ir Cushing triada pasirodo vėlai.
  3. Diabeto nelaimėse atskirkite DKA (ketonai, acidozė) nuo HHS (labai didelis osmoliališkumas, dehidratacija); pirmiausia skirkite skysčių.
  4. Natrio ir vandens atveju nuspręskite, ar ADH yra per daug (SIADH), ar trūksta (DI), ir lėtinius pokyčius koreguokite lėtai.
  5. Inkstų problemų atveju priežastį priskirkite prerenalinei, vidinei ar postrenalinei ir stebėkite kalį bei skysčius.

Vidaus ligų ir chirurginė slauga: virškinimo trakto, perioperacinė ir onkologinė

Metodas

  1. Paklauskite, kas galėtų būti paslėpta: vidinis kraujavimas, infekcija be karščiavimo, hipoventiliacija esant normaliam SpO₂.
  2. Komplikacijas siaurinkite pagal laiką po operacijos: kraujavimas per valandas, krūtinės ląstos problemos per dienas, žaizdos ir nutekėjimo problemos vėliau.
  3. Skausmo atveju vertinkite, gydykite daugiamode analgezija, vertinkite iš naujo ir kiekvieno opioido metu stebėkite sedaciją.
  4. Onkologiniams pacientams bet kokią ligą nadyro metu laikykite neutropeniniu sepsiu ir žinokite onkologines skubias būkles.
  5. Nudegimų atveju skaičiuokite tik dalinio ir viso storio plotus, Parkland laikrodį paleiskite nuo nudegimo laiko ir titruokite pagal šlapimo išskyrimą.

Akušerinė slauga

Metodas

  1. Nustatykite moters padėtį laike: nėštumo savaitės, gimdymo tarpsnis ar diena po gimdymo, ir nuspręskite, kas tuo metu yra norma.
  2. Ieškokite pavojuje esančio paciento: motinos, vaisiaus ar naujagimio, o gal kelių iš jų.
  3. Susiekite požymį su priežastimi: VEAL CHOP deceleracijoms, keturi T kraujavimui, BUBBLE-HE po gimdymo.
  4. Pirmiausia rinkitės veiksmą, gerinantį kraujotaką ir deguonies patekimą (gulėjimas ant šono, oksitocino nutraukimas, gimdos dugno masažas), tada kvieskite pagalbą.

Pediatrinė slauga

Metodas

  1. Pirmiausia atkreipkite dėmesį į vaiko amžių: nuo jo priklauso gyvybinių rodiklių normos, raidos etapai ir tinkama skausmo skalė.
  2. Įvertinkite kvėpavimo takus, kvėpavimą ir kraujotaką, prisiminkite, kad vaikai kompensuoja, o paskui greitai blogėja.
  3. Pritaikykite veiksmą raidos etapui ir įtraukite šeimą.
  4. Patikrinkite, ar atsakymas saugus vaikui: dozė pagal svorį, jokio aspirino virusinės ligos metu, jokio kodeino jaunesniems nei 12 metų.

Psichikos sveikatos slauga

Metodas

  1. Nuspręskite, ar yra tiesioginis pavojus: savižudybė, smurtas, vaistų sukeltas neatidėliotinas atvejis ar somatinė liga.
  2. Pirmiausia imkitės saugumo veiksmų: stebėkite, pašalinkite priemones, nuraminkite, nutraukite žalingą vaistą, kvieskite pagalbą.
  3. Rinkitės terapinį atsaką: pripažinkite jausmus, pateikite tikrovę, venkite klaidingo raminimo ir klausimų „kodėl“.
  4. Gerbkite teises: mažiausiai varžanti galimybė, sutikimas ir konfidencialumas su jo ribomis.

Slaugos matematika ir vienetų konvertavimas

Metriniai žingsniai
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Svoris ir ilgis
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Buitiniai matai
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Temperatūra
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
24 valandų laikrodis
PM valandos 1–11: pridėkite 12; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Dozavimo greitis
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Laboratoriniai koeficientai
gliukozė 1 mmol/L = 18 mg/dL; kreatininas 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Metodas

  1. Užrašykite duotą dydį su jo vienetu ir norimą vienetą.
  2. Pasirinkite atitikmenį: 1000 tarp kg, g, mg ir mcg arba L ir mL; 1 kg = 2,2 lb; 1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 240 mL.
  3. Užrašykite trupmena taip, kad nereikalingas vienetas išsiredukuotų; greičiui naudokite po vieną trupmeną kiekvienam besikeičiančiam vienetui.
  4. Patikrinkite kryptį: mažesnis vienetas duoda didesnį skaičių.
  5. Apvalinkite tik galutinį atsakymą, klausime nurodytu tikslumu.

Dozių skaičiavimas

Dozė pagal koncentraciją
tūris = dozė / koncentracija
Dozė pagal kūno masę
dozė = mg/kg × kūno masė
Tabletės
skaičius = dozė / dozė tabletėje
Vienetai
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Metodas

  1. Paskirtą dozę ir turimo vaisto stiprumą išreikškite tais pačiais vienetais.
  2. Naudokite formulę „paskirta / turima × kiekis“: (D/H) × Q.
  3. Dozėms pagal kūno masę pirmiausia padauginkite iš masės kilogramais, tada paros dozę padalykite iš dozių skaičiaus.
  4. Pirmiausia įvertinkite apytiksliai ir patikrinkite, ar atsakymas tikėtinas.

Intraveninių infuzijų greitis

Pompos greitis
mL/h = volume (mL)/time (h)
Lašėjimo greitis
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Infuzijos trukmė
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Metodas

  1. Pompos greitis mL/h: tūris, padalytas iš laiko valandomis.
  2. Lašėjimo greitis lašais/min: tūris × lašų faktorius, padalytas iš laiko minutėmis.
  3. Likusiam laikui: likęs tūris, padalytas iš greičio.
  4. Apvalinkite taip, kaip reikalauja uždavinys arba įranga.

Infuziniai tirpalai ir skysčių balansas

Holliday–Segar per valandą
4 mL/kg (pirmiesiems 10 kg) + 2 mL/kg (kitiems 10 kg) + 1 mL/kg (kiekvienam kg virš 20)
Holliday–Segar per parą
100 / 50 / 20 mL/kg tiems patiems intervalams
Skysčių balansas
suvartota − išskirta
Ledo gabalėliai
skaičiuojami kaip pusė jų tūrio
Diurezė
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Infuzijos trukmė
laikas (h) = likęs tūris (mL) / greitis (mL/h)
Sulašintas tūris
mL = greitis × laikas

Klinikinio vertinimo skalės

Glazgo komos skalė
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
APGAR
5 požymiai × 0–2 = 0–10; 7–10 nuramina, 4–6 vidutiniškai nenormalu, 0–3 žema
Braden skalė
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 rizika
Morse griuvimų skalė
griuvimai 25, diagnozė 15, priemonė 15/30, IV 20, eisena 10/20, psichikos būklė 15
NEWS2 rizika
0–4 maža; pavienis 3 maža–vidutinė; 5–6 vidutinė; ≥ 7 didelė
Vidutinis arterinis spaudimas
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Pulsinis spaudimas ir šoko indeksas
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Kūno masės indeksas
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Metodas

  1. Raskite klausime naudojamą vertinimo lentelę ir jos ribas (GCS 3–15, Apgar 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Įvertinkite kiekvieną punktą atskirai, suderindami aprašymą su jo lygiu.
  3. Sudėkite punktų balus ir patikrinkite, ar suma patenka į intervalą.
  4. Taikykite ribas: NEWS2 atveju taip pat ieškokite bet kurio vieno rodiklio, įvertinto 3.
  5. Išvestinėms vertėms naudokite MAP = (SKS + 2·DKS)/3, PP = SKS − DKS, SI = pulsas/SKS ir KMI = kg/m².

2Uždaviniai

1.Slaugos pagrindaiVidutinis

Why is nail varnish or false nails often removed before surgery?

  1. AThey can affect pulse oximetry and checking skin colour
  2. BThey are a common cause of wound infection
  3. CThey can catch fire from the electrical equipment used in theatre
  4. DThey make the anaesthetic work less well
2.Slaugos pagrindaiSunkus

A patient says they have no pain, but grimaces and holds their side whenever they move. What should the nurse do?

  1. ARecord "no pain" and take no further action
  2. BGive the strongest analgesic available straight away
  3. CTell the patient they are not being honest
  4. DExplore the difference gently and assess the pain further
3.Infekcijų kontrolė ir pacientų saugaVidutinis

Kurios tvarsčių atliekos turi būti išmetamos į klinikinių (biologiškai pavojingų) atliekų talpyklą?

  1. ANepanaudotas, vis dar sandarus pasibaigusio tinkamumo termino tvarstis
  2. BŠvarus popierinis rankšluostis, kuriuo nusausintos rankos
  3. CIšorinis popierinis sterilaus tvarsčių rinkinio įpakavimas
  4. DTvarstis, prisotintas užkrėstos žaizdos skysčio
4.Infekcijų kontrolė ir pacientų saugaSunkus

A nurse teaches a patient going home with an MRSA wound infection. Which statement shows a need for further teaching?

  1. A“I will keep the wound covered with a clean, dry dressing.”
  2. B“I will put used dressings in a sealed bag before throwing them out.”
  3. C“I can share towels with my family if I wash them every week.”
  4. D“I will wash my hands after touching my dressing.”
5.Prioritetų nustatymas ir delegavimasVidutinis

Which patient with diabetes should the nurse see first?

  1. AGlucose 48 mg/dL (2,7 mmol/L), sweating and confused
  2. BNeeds foot care teaching before discharge tomorrow
  3. CGlucose 210 mg/dL (11,7 mmol/L) after a large lunch, feels well
  4. DHbA1c result of 8,2%, asking about diet
6.Prioritetų nustatymas ir delegavimasSunkus

Nelaimės metu, esant labai ribotiems ištekliams, auka su sunkiais nudegimais beveik visame kūne žymima juoda. Kuris principas paaiškina šį sprendimą?

  1. AGydyti aukas jų atvykimo eilės tvarka
  2. BPirmiausia gydyti jauniausias aukas
  3. CPirmiausia gydyti sunkiausiai sužeistą asmenį
  4. DDaugiausia gero daugiausia žmonių
7.Klinikinė slaugaVidutinis

After a laparoscopic cholecystectomy, a patient has pain in the shoulder tip. What is the most likely cause?

  1. AA heart attack caused by the stress of surgery
  2. BA broken collarbone from being moved onto the table
  3. CAn allergic reaction to the dressing
  4. DGas used during the operation irritating the diaphragm
8.Klinikinė slaugaSunkus

A nurse teaches a patient with asthma about a new inhaled steroid "preventer". Which statement shows a need for further teaching?

  1. A"I'll keep my reliever inhaler with me."
  2. B"I will use it every day even when I feel well."
  3. C"I will only use it when I'm wheezy."
  4. D"I will rinse my mouth after using it."
9.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitaiVidutinis

Kuri radinių grupė tinka hiperkalcemijai?

  1. ATetanija, raumenų mėšlungis ir teigiamas Chvosteko požymis
  2. BVidurių užkietėjimas, nuovargis, sumišimas ir inkstų akmenys
  3. CTroškulys su labai praskiestu šlapimu kaip vieninteliai požymiai
  4. DTik smailios T bangos ir raumenų silpnumas
10.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitaiSunkus

A patient taking an SGLT2 inhibitor has nausea and fast breathing. Glucose 190 mg/dL (10,5 mmol/L), pH 7,15, bicarbonate 10 mEq/L, blood ketones high. What is the most likely diagnosis?

  1. AEuglycemic diabetic ketoacidosis
  2. BRespiratory acidosis from COPD
  3. CSimple fasting ketosis only
  4. DHyperosmolar hyperglycemic state
11.FarmakologijaVidutinis

A patient starting sulfasalazine should be told about which harmless effect?

  1. AWhite spots on the nails
  2. BBlue colouring of the tongue and gums
  3. CGreen colouring of the sweat
  4. DOrange-yellow colouring of the urine
12.FarmakologijaSunkus

Nulinio laipsnio eliminacija, kaip alkoholio įprastais kiekiais, reiškia, kad:

  1. APer laiko vienetą pašalinamas pastovus kiekis
  2. BEsant didelei koncentracijai eliminacija sustoja
  3. CPer laiko vienetą pašalinama pastovi dalis
  4. DPusinės eliminacijos laikas nekinta nepriklausomai nuo koncentracijos
13.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemosVidutinis

Which emergency equipment should be kept at the bedside of a patient with a tracheostomy?

  1. AA nasogastric tube and a feeding pump
  2. BOnly a spare oxygen mask, since the tube rarely causes problems
  3. CA urinary catheter set, a blood glucose meter and a thermometer
  4. DSpare tubes (same size and one smaller), suction and oxygen
14.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemosSunkus

Four surgical patients need VTE prevention. For which patient is mechanical prophylaxis alone most appropriate?

  1. AA patient after an uncomplicated knee replacement
  2. BA patient who had a brain haemorrhage two days ago
  3. CAn obese patient after hip surgery
  4. DA patient with cancer having bowel surgery
15.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: nervų, endokrininė ir inkstų sistemosVidutinis

Kuris ūminio inkstų pažeidimo (KDIGO) kriterijus susijęs su šlapimo išskyrimu?

  1. ABet koks šlapimo spalvos pokytis
  2. BMažiau nei 0,5 ml/kg/val. 6 valandas ar ilgiau
  3. CMažiau nei 2 ml/kg/val. 1 valandą
  4. DMažiau nei 1 l per 24 valandas, nepriklausomai nuo suvartojimo
16.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: nervų, endokrininė ir inkstų sistemosSunkus

Pacientas, sergantis hipotiroidizmu, kelias savaites nevartojęs vaistų, hospitalizuotas hipotermiškas ir mieguistas, pulsas 46/min., mažas natrio kiekis ir padidėjęs PaCO₂. Kuri būklė labiausiai tikėtina?

  1. ATirotoksinė krizė
  2. BMiksedeminė koma
  3. CAntinksčių krizė
  4. DŠilumos smūgis
17.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: virškinimo trakto, perioperacinė ir onkologinėVidutinis

After a percutaneous liver biopsy, how is the patient usually positioned at first?

  1. ASitting upright, with the legs over the edge of the bed
  2. BOn the right side, to press on the puncture site
  3. CProne, with the head lower than the feet
  4. DOn the left side, to drain the liver
18.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: virškinimo trakto, perioperacinė ir onkologinėSunkus

Which patient has the highest risk of postoperative nausea and vomiting?

  1. AA man with no history of nausea having local anaesthetic only
  2. BA male smoker having a short procedure without opioids
  3. CA non-smoking woman with motion sickness who will need opioids
  4. DA smoker who has never had nausea after surgery
19.Akušerinė slaugaVidutinis

A woman whose first language is not English is in labour. Which action best ensures informed consent for a caesarean?

  1. AUse a professional interpreter
  2. BUse gestures and simple English only
  3. CAsk her 10-year-old child to interpret
  4. DAsk her partner to sign for her
20.Akušerinė slaugaSunkus

A pregnant woman involved in a car crash asks how to wear a seat belt. Which instruction is correct?

  1. ALap belt under the bump, shoulder belt between the breasts
  2. BDo not wear a seat belt in pregnancy
  3. CPut the lap belt across the top of the bump, above the uterus
  4. DWear only the shoulder part of the belt
21.Pediatrinė slaugaVidutinis

Which task can the registered nurse delegate to a healthcare assistant (nursing assistant) on a children's ward?

  1. ATeaching a parent how to give insulin injections
  2. BCarrying out the admission assessment of a new patient
  3. CMeasuring and recording the vital signs of a stable child
  4. DAssessing pain after surgery and choosing the analgesia
22.Pediatrinė slaugaSunkus

15 metų mergina, serganti 1 tipo diabetu, numetė svorio, o jos HbA1c smarkiai išaugo. Ji prisipažįsta praleidžianti insulino dozes. Ką turėtų apsvarstyti slaugytojas?

  1. AJi gali nevartoti insulino, kad numestų svorio, o tai valgymo sutrikimo forma, kurią reikia įvertinti
  2. BJai tiesiog reikia mažesnės insulino dozės
  3. CGliukozės matuoklis turbūt sugedęs
  4. DSvorio kritimas yra gero kontroliavimo požymis, todėl jos insulino dozę dabar galima dar sumažinti
23.Psichikos sveikatos slaugaVidutinis

A patient with limited English needs a mental health assessment. Who should interpret?

  1. AThe patient's 12-year-old son
  2. BA trained professional interpreter
  3. CThe nurse, using an online translation app on her phone for the whole assessment
  4. DAnother patient on the ward who speaks the language
24.Psichikos sveikatos slaugaSunkus

A patient with dementia repeatedly walks towards the ward exit, saying he must go to work. What is the most appropriate action?

  1. AUse a physical restraint in a chair for the rest of the day so that he stays safe and cannot reach the exit
  2. BLock him in his room so that he cannot leave
  3. CTell him firmly that he has been retired for 20 years
  4. DWalk with him, acknowledge his concern and gently redirect him to an activity
25.Slaugos matematika ir vienetų konvertavimasVidutinis
0,79802 mL? mLapvalinti iki 0,01 mL

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Mažos injekcijos dozės skaičiavimas duoda 0,79802 mL. Šio uždavinio taisyklė tokia: mažesni nei 1 mL tūriai apvalinami iki mL šimtųjų. Kokią reikšmę x užrašote?

0,79802 mL
x = mL
26.Slaugos matematika ir vienetų konvertavimasSunkus
4 tbsp? mL4 fl oz? mL2 puodeliai? mLΣ = ? mL

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Per pamainą pacientas suvartoja: 4 tbsp iš skystasis papildas, 4 fl oz iš sultys, 2 puodeliai iš arbata. Naudodami pateiktus atitikmenis, raskite bendrą suvartotą kiekį per burną V mL.

1 tbsp = 15 mL1 fl oz = 30 mL1 puodelis = 8 fl oz = 240 mL
V = mL
27.Dozių skaičiavimasVidutinis
18 kg10 mg/kg/parą4× per parąD = ? mg

Pacientas sveria 18 kg. Paskirta dozė – 10 mg/kg per parą, padalyta į 4 lygias dozes. Kiek miligramų D skiriama vienai dozei?

18 kg10 mg/kg/parą4× per parą
D = mg
28.Dozių skaičiavimasSunkus
00,10,20,30,40,50,60,70,80,911 mL

Paskirta 1,1 mg. Ampulėje yra 2000 mikrogramų viename mL. Įtraukite dozę į 1 mL švirkštą: kokį tūrį V suleidžiate?

1,1 mg2000 mcg/mL
V = mL
29.Intraveninių infuzijų greitisVidutinis
15 gtt/mL40 mL/h? gtt/min

Paskirta infuzija 40 mL/h greičiu, bet pompos nėra. Ji lašinama savitaka per 15 gtt/mL sistemą. Raskite lašėjimo greitį R lašais per minutę.

40 mL/h15 gtt/mL
R = gtt/min
30.Intraveninių infuzijų greitisSunkus
400 mL60 gtt/mL32 gtt/mint = ? h

Lašelinė laša 32 lašų/min greičiu per 60 lašų/mL sistemą. Maišelyje liko 400 mL. Po kiek valandų t jis bus tuščias?

32 gtt/min60 gtt/mL400 mL
t = h
31.Infuziniai tirpalai ir skysčių balansasVidutinis
SuvartotaIšskirta12 valandų pamainasriuba200 mLsultys120 mLvanduo350 mLIntraveninė infuzija125 mL/h × 12 hintraveninis antibiotikas2 × 50 mLšlapimas250 mLšlapimas500 mLšlapimas275 mL

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Lape pateikti paciento suvartoti ir išskirti skysčiai per vieną 12 valandų pamainą. Intraveninė infuzija visą pamainą buvo lašinama nurodytu greičiu. Raskite skysčių balansą B = suvartota − išskirta, mL (neigiamas atsakymas reiškia grynąjį netekimą).

sriuba: 200 mLsultys: 120 mLvanduo: 350 mLIntraveninė infuzija: 125 mL/h × 12 hintraveninis antibiotikas: 2 × 50 mLšlapimas: 250 mLšlapimas: 500 mLšlapimas: 275 mL
B = mL
32.Infuziniai tirpalai ir skysčių balansasSunkus
1000 mL→ 80 mL/hpradžia 18:30tiš viso​ = ? h150 mL/h × 2 h

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). 1000 mL infuzija pradedama 18:30 150 mL/h greičiu. Po 2 valandų greitis pakeičiamas į 80 mL/h ir daugiau nebekeičiamas. Po kiek valandų t nuo pradžios maišelis ištuštės? Apvalinkite iki vieno skaitmens po kablelio.

1000 mL150 mL/h · 2 h80 mL/h
t = h
33.Klinikinio vertinimo skalėsVidutinis
lengvavidutinėsunki

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Mokomasis pacientas po galvos traumos atmerkia akis į kalbinimą, yra orientuotas asmenyje, vietoje ir laike ir geriausias motorinis atsakas: rankos kėlimas į spaudimo vietą (lokalizavimas). Apskaičiuokite GCS ir pagal jį įvertinkite galvos traumos sunkumą. Spustelėkite atsakymą.

  1. 1lengva
  2. 2vidutinė
  3. 3sunki
34.Klinikinio vertinimo skalėsSunkus
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96oras / O₂O₂orasSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1žemasmaža–vidutinėvidutinisaukštas

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Šiems stebėjimams naudokite NEWS2 lentelę (SpO₂ 1 skalė): kvėpavimo dažnis 26/min., SpO₂ 98 % kvėpuojant kambario oru, kraujospūdis 142/86 mmHg, pulsas 64/min., budrus, temperatūra 36,4 °C. Į kokią klinikinės rizikos grupę patenka pacientas? Spustelėkite ją.

RR 26SpO₂ 98%orasSBP 142HR 64AT 36,4 °C
  1. 1žemas
  2. 2maža–vidutinė
  3. 3vidutinis
  4. 4aukštas

3Tirpalai

1.Slaugos pagrindai

Atsakymas: A · They can affect pulse oximetry and checking skin colour

Kodėl tai yra atsakymas

Dark varnish or false nails can block the oximeter's light and hide nail-bed colour. Clear access to the nails helps monitor oxygenation and circulation.

Atsakymas

A · They can affect pulse oximetry and checking skin colour
2.Slaugos pagrindai

Atsakymas: D · Explore the difference gently and assess the pain further

Kodėl tai yra atsakymas

When cues conflict, the nurse looks further. Patients may play pain down for many reasons, such as not wanting to bother staff or fearing side effects.

Atsakymas

D · Explore the difference gently and assess the pain further
3.Infekcijų kontrolė ir pacientų sauga

Atsakymas: D · Tvarstis, prisotintas užkrėstos žaizdos skysčio

Kodėl tai yra atsakymas

Krauju ar infekciniais kūno skysčiais užteršti daiktai pagal vietos taisykles išmetami kaip klinikinės atliekos. Švarus įpakavimas išmetamas su bendromis ar perdirbamomis atliekomis, kad klinikinių atliekų kiekis būtų kuo mažesnis.

Atsakymas

D · Tvarstis, prisotintas užkrėstos žaizdos skysčio
4.Infekcijų kontrolė ir pacientų sauga

Atsakymas: C · “I can share towels with my family if I wash them every week.”

Kodėl tai yra atsakymas

MRSA spreads by direct contact and shared items, so towels, razors and linen should not be shared. Hand hygiene, covering the wound and bagging dressings are correct.

Atsakymas

C · “I can share towels with my family if I wash them every week.”
5.Prioritetų nustatymas ir delegavimas

Atsakymas: A · Glucose 48 mg/dL (2,7 mmol/L), sweating and confused

Kodėl tai yra atsakymas

Severe hypoglycemia with confusion can quickly lead to seizures and loss of consciousness. The other patients have problems that matter but are not immediately dangerous.

Atsakymas

A · Glucose 48 mg/dL (2,7 mmol/L), sweating and confused
6.Prioritetų nustatymas ir delegavimas

Atsakymas: D · Daugiausia gero daugiausia žmonių

Kodėl tai yra atsakymas

Masinės nelaimės metu ištekliai naudojami ten, kur išgelbės daugiausia gyvybių. Aukai, kuri mažai tikėtinai išgyvens net visiškai gydoma, teikiama paliatyvi pagalba, o personalas gydo gelbėtinas aukas. Kasdieniame triaže paprastai pirmiausia apžiūrimas sunkiausias pacientas.

Atsakymas

D · Daugiausia gero daugiausia žmonių
7.Klinikinė slauga

Atsakymas: D · Gas used during the operation irritating the diaphragm

Kodėl tai yra atsakymas

Carbon dioxide used to inflate the abdomen can irritate the diaphragm, causing referred shoulder-tip pain. It usually settles within a few days with mobilisation and analgesia.

Atsakymas

D · Gas used during the operation irritating the diaphragm
8.Klinikinė slauga

Atsakymas: C · "I will only use it when I'm wheezy."

Kodėl tai yra atsakymas

Inhaled corticosteroids must be used regularly to reduce airway inflammation and prevent attacks. The short-acting reliever is used for symptoms.

Atsakymas

C · "I will only use it when I'm wheezy."
9.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitai

Atsakymas: B · Vidurių užkietėjimas, nuovargis, sumišimas ir inkstų akmenys

Kodėl tai yra atsakymas

Didelis kalcis mažina nervų ir raumenų jaudrumą, sukeldamas nuovargį, vidurių užkietėjimą, sumišimą, kaulų skausmą ir inkstų akmenis. Tetanija ir Chvosteko požymis yra mažo kalcio požymiai.Patikrinta pagal: Calcium Blood Test · MedlinePlus (NIH) (2024)

Atsakymas

B · Vidurių užkietėjimas, nuovargis, sumišimas ir inkstų akmenys
10.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitai

Atsakymas: A · Euglycemic diabetic ketoacidosis

Kodėl tai yra atsakymas

SGLT2 inhibitors can cause DKA with only mildly raised glucose because glucose is lost in the urine. Ketones and acidosis must be checked in any unwell patient on these drugs, even with a near-normal glucose.Patikrinta pagal: Ketones blood test · MedlinePlus (NIH) (2025)

Atsakymas

A · Euglycemic diabetic ketoacidosis
11.Farmakologija

Atsakymas: D · Orange-yellow colouring of the urine

Kodėl tai yra atsakymas

Sulfasalazine can colour urine and sometimes skin and contact lenses orange-yellow. More serious adverse effects include blood disorders and rash, so blood counts are monitored.

Atsakymas

D · Orange-yellow colouring of the urine
12.Farmakologija

Atsakymas: A · Per laiko vienetą pašalinamas pastovus kiekis

Kodėl tai yra atsakymas

Kai metabolizuojantys fermentai prisotinti, per valandą pašalinamas fiksuotas kiekis nepriklausomai nuo koncentracijos, todėl pusinės eliminacijos laikas ilgėja didėjant koncentracijai. Taip pat gali elgtis fenitoinas ir didelės aspirino dozės.

Atsakymas

A · Per laiko vienetą pašalinamas pastovus kiekis
13.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemos

Atsakymas: D · Spare tubes (same size and one smaller), suction and oxygen

Kodėl tai yra atsakymas

Bedside equipment usually includes spare tracheostomy tubes (same size and one size smaller), an obturator if used, suction with catheters, oxygen, a bag-valve-mask and tracheal dilators where policy requires. It is checked at every shift.

Atsakymas

D · Spare tubes (same size and one smaller), suction and oxygen
14.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemos

Atsakymas: B · A patient who had a brain haemorrhage two days ago

Kodėl tai yra atsakymas

When bleeding risk is high, such as after recent intracranial haemorrhage, mechanical methods (intermittent pneumatic compression) are used instead of anticoagulants until it is safe. The other patients are at high VTE risk and would usually receive pharmacological prophylaxis unless contraindicated.

Atsakymas

B · A patient who had a brain haemorrhage two days ago
15.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: nervų, endokrininė ir inkstų sistemos

Atsakymas: B · Mažiau nei 0,5 ml/kg/val. 6 valandas ar ilgiau

Kodėl tai yra atsakymas

KDIGO apibrėžia ŪIP kaip kreatinino padidėjimą ≥26,5 µmol/l (0,3 mg/dl) per 48 valandas, padidėjimą iki ≥1,5 karto virš pradinio per 7 dienas arba šlapimo išskyrimą mažiau nei 0,5 ml/kg/val. 6 valandas. Todėl tikslios skysčių balanso lentelės yra būtinos.

Atsakymas

B · Mažiau nei 0,5 ml/kg/val. 6 valandas ar ilgiau
16.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: nervų, endokrininė ir inkstų sistemos

Atsakymas: B · Miksedeminė koma

Kodėl tai yra atsakymas

Miksedeminė koma pasireiškia sutrikusia sąmone, hipotermija, bradikardija, hipoventiliacija, hiponatremija ir hipoglikemija, dažnai išprovokuota infekcijos ar praleisto gydymo. Jai reikia intensyviosios terapijos, skydliaukės hormono į veną, steroidų dangos, kol atmetamas antinksčių nepakankamumas, pasyvaus šildymo ir didelio atsargumo su raminamaisiais.

Atsakymas

B · Miksedeminė koma
17.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: virškinimo trakto, perioperacinė ir onkologinė

Atsakymas: B · On the right side, to press on the puncture site

Kodėl tai yra atsakymas

Lying on the right side presses the liver capsule against the chest wall and helps stop bleeding. The nurse monitors pulse and BP closely for haemorrhage, which is the main risk.

Atsakymas

B · On the right side, to press on the puncture site
18.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: virškinimo trakto, perioperacinė ir onkologinė

Atsakymas: C · A non-smoking woman with motion sickness who will need opioids

Kodėl tai yra atsakymas

Apfel risk factors are female sex, non-smoking status, a history of PONV or motion sickness, and postoperative opioids. Patients with more factors receive more preventive antiemetics.

Atsakymas

C · A non-smoking woman with motion sickness who will need opioids
19.Akušerinė slauga

Atsakymas: A · Use a professional interpreter

Kodėl tai yra atsakymas

Professional interpreters ensure accurate, confidential communication. Children and family members may not translate accurately and should not be used for consent. The woman herself must give consent if she has capacity.

Atsakymas

A · Use a professional interpreter
20.Akušerinė slauga

Atsakymas: A · Lap belt under the bump, shoulder belt between the breasts

Kodėl tai yra atsakymas

The lap belt should sit low under the abdomen across the hips and thighs, with the shoulder belt across the chest and to the side of the bump. Wearing a seat belt greatly reduces maternal and fetal injury.

Atsakymas

A · Lap belt under the bump, shoulder belt between the breasts
21.Pediatrinė slauga

Atsakymas: C · Measuring and recording the vital signs of a stable child

Kodėl tai yra atsakymas

Routine tasks with predictable outcomes for stable patients, such as recording vital signs, can be delegated. Assessment, care planning, teaching and evaluation remain the responsibility of the registered nurse, who also reviews the results.

Atsakymas

C · Measuring and recording the vital signs of a stable child
22.Pediatrinė slauga

Atsakymas: A · Ji gali nevartoti insulino, kad numestų svorio, o tai valgymo sutrikimo forma, kurią reikia įvertinti

Kodėl tai yra atsakymas

Tyčinis insulino praleidimas siekiant numesti svorio yra pripažintas valgymo sutrikimo elgesys jauniems žmonėms, sergantiems 1 tipo diabetu. Jis didina DKA ir komplikacijų riziką ir reikalauja jautraus įvertinimo bei siuntimo.

Atsakymas

A · Ji gali nevartoti insulino, kad numestų svorio, o tai valgymo sutrikimo forma, kurią reikia įvertinti
23.Psichikos sveikatos slauga

Atsakymas: B · A trained professional interpreter

Kodėl tai yra atsakymas

Professional interpreters translate accurately and keep confidentiality. Family members, especially children, may filter information and should not interpret sensitive assessments such as those about suicide or abuse.

Atsakymas

B · A trained professional interpreter
24.Psichikos sveikatos slauga

Atsakymas: D · Walk with him, acknowledge his concern and gently redirect him to an activity

Kodėl tai yra atsakymas

Wandering often has a reason, such as a past routine, boredom or a physical need. Redirection, meaningful activity and a safe environment are preferred over restraint, which increases agitation and the risk of injury.

Atsakymas

D · Walk with him, acknowledge his concern and gently redirect him to an activity
25.Slaugos matematika ir vienetų konvertavimas

Atsakymas: x = 0,8 mL

Apvalinimas: pažiūrėkite į skaitmenį iškart po apvalinamos vietos: 5 ar daugiau apvalinama aukštyn, 4 ar mažiau skaitmuo paliekamas. Apvalinkite tik galutinį atsakymą, niekada tarpinių žingsnių. Tipinės egzaminų taisyklės: 1 mL ar didesni tūriai iki dešimtųjų, mažesni nei 1 mL tūriai iki šimtųjų, lašų greitis iki sveikų lašų, svoris iki vieno ženklo po kablelio; visada laikykitės klausime nurodytos taisyklės.

Skaitmuo vietoje: šimtosios

0,79802 → 9

Lemia tik kitas skaitmuo

0,79802 → 8
8 yra 5 ar daugiau, todėl 9 apvalinama į didesnę pusę.
Tolesni skaitmenys (02) neskaičiuojami: apvalinama vieną kartą, ne žingsniais.

Suapvalinkite

x = 0,8 mL

Atsakymas

x = 0,8 mL
26.Slaugos matematika ir vienetų konvertavimas

Atsakymas: V = 660 mL

Buitiniai matai ir svoris: slaugos egzaminuose naudojami suapvalinti atitikmenys: 1 arbatinis šaukštelis (tsp) = 5 mL, 1 valgomasis šaukštas (tbsp) = 15 mL = 3 tsp, 1 skysčio uncija (fl oz) = 30 mL = 2 tbsp, o 1 puodelis = 8 fl oz = 240 mL. Svoriui 1 kg = 2,2 lb ir 1 lb = 16 oz; ilgiui 1 colis = 2,54 cm. Sudarykite perskaičiavimą taip, kad nereikalingas vienetas išsiredukuotų.

Kiekviena eilutė mL

4 tbsp = 4·15 = 60 mL
4 fl oz = 4·30 = 120 mL
2 puodeliai = 2·240 = 480 mL

Sudėtis

V = 60 + 120 + 480 = 660 mL

Atsakymas

V = 660 mL
27.Dozių skaičiavimas

Atsakymas: D = 45 mg

Dozės skaičiavimas: skirtinas kiekis lygus paskirtai dozei, padalytai iš turimo preparato stiprumo, padaugintai iš kiekio, kuriame tas stiprumas yra: kiekis = (paskirta dozė/stiprumas) × tūris. Visada suvienodinkite vienetus (pirmiausia g paverskite mg, mg – mcg) ir patikrinkite, ar atsakymas logiškas.

Iš viso per parą

10·18 = 180 mg

Vienai dozei

D = 180/4 = 45 mg

Atsakymas

D = 45 mg
28.Dozių skaičiavimas

Atsakymas: V = 0,55 mL

Dozės įtraukimas: tūris = (paskirta dozė/pradinio tirpalo stiprumas) × pradinio tirpalo tūris. Pirmiausia paverskite į tuos pačius vienetus, tada patikrinkite, ar tūris telpa į švirkštą ir patenka ant vienos iš jo skalės žymių.

Tie patys vienetai

1,1 mg = 1100 mcg

Tūris

V = 1100/2000 = 0,55 mL

Atsakymas

V = 0,55 mL
29.Intraveninių infuzijų greitis

Atsakymas: R = 10 gtt/min

Infusion rates: a pump is set in mL/h = volume/time in hours. A gravity drip is counted in drops per minute: gtt/min = volume (mL) × drop factor (gtt/mL)/time (min). The drop factor is printed on the tubing package: macrodrip sets deliver 10, 15 or 20 gtt/mL (blood sets often 10 gtt/mL in the US, 15 in the UK) and microdrip sets 60 gtt/mL. Always use the drop factor the question or package gives.

Mililitrai per minutę

40/60 = 0,6667 mL/min

Lašėjimo greitis

R = 0,6667·15 = 10 gtt/min

Atsakymas

R = 10 gtt/min
30.Intraveninių infuzijų greitis

Atsakymas: t = 12,5 h

Infuzijos greitis: pompa nustatoma mL/h = tūris/laikas valandomis. Gravitacinė lašelinė skaičiuojama lašais per minutę: gtt/min = tūris (mL) × lašų koeficientas (gtt/mL)/laikas (min). Lašų koeficientas nurodytas ant infuzinės sistemos pakuotės: makrolašų sistemos duoda 10, 15 arba 20 gtt/mL (kraujo sistemos JAV dažnai 10 gtt/mL, JK 15), o mikrolašų sistemos 60 gtt/mL. Visada naudokite lašų koeficientą, nurodytą klausime arba ant pakuotės.

Greitis mL/h

32·60/60 = 32 mL/h

Likęs laikas

t = 400/32 = 12,5 h

Atsakymas

t = 12,5 h
31.Infuziniai tirpalai ir skysčių balansas

Atsakymas: B = 1245 mL

Suvartoti ir išskirti skysčiai: suvartotiems priskiriama viskas, kas patenka į organizmą (geriami skysčiai, intraveninės infuzijos, intraveniniai vaistai ir praplovimai, maitinimas per zondą); ledo gabalėliai skaičiuojami kaip pusė jų tūrio. Išskirtiems priskiriamas šlapimas, drenų išskyros, vėmalai ir kiti netekimai. Balansas = visi suvartoti − visi išskirti skysčiai; neigiamas balansas reiškia grynąjį netekimą. Skaičiai skirti tik praktikai; prie paciento lovos visada vadovaukitės vietiniais protokolais, o didelės rizikos dozes tegul dar kartą patikrina kitas specialistas.

Iš viso suvartota

per os: 200 + 120 + 350 = 670 mL
Intraveninė infuzija: 125·12 = 1500 mL
intraveninis antibiotikas: 2·50 = 100 mL
iš viso suvartota = 2270 mL

Iš viso išskirta

250 + 500 + 275 = 1025 mL

Balansas

B = 2270 − 1025 = 1245 mL

Atsakymas

B = 1245 mL

Teigiamas: gauta daugiau skysčių, nei išskirta.

32.Infuziniai tirpalai ir skysčių balansas

Atsakymas: t = 10,8 h

Infuzijos trukmė: laikas (h) = infuzuotinas tūris (mL)/greitis (mL/h); naudokite maišelyje dar likusį tūrį, o ne maišelio dydį. Sulašintas tūris = greitis × laikas. Dešimtaines valandas į valandas ir minutes perskaičiuokite padaugindami dalį iš 60 (0,5 h = 30 min, o ne 50 min). Skaičiai skirti tik praktikai; prie paciento lovos visada vadovaukitės vietiniais protokolais, o didelės rizikos dozes tegul dar kartą patikrina kitas specialistas.

Pirmoji dalis

150·2 = 300 mL
1000 − 300 = 700 mL liko

Antroji dalis

700/80 = 8,75 h

Bendra trukmė

t = 2 + 8,75 = 10,75 ≈ 10,8 h

Atsakymas

t = 10,8 h

Tai maždaug 10 h 45 min, todėl maišelis ištuštės apie 05:15.

33.Klinikinio vertinimo skalės

Atsakymas: lengva

Glazgo komos skalė: sudėkite geriausią atsaką trijose srityse. Akių atmerkimas E: 4 spontaniškai, 3 į garsą ar kalbinimą, 2 į spaudimą, 1 nėra. Žodinis atsakas V: 5 orientuotas, 4 sumišęs, 3 netinkami žodžiai, 2 nesuprantami garsai, 1 nėra. Motorinis atsakas M: 6 vykdo komandas, 5 lokalizuoja, 4 normalus lenkimas (atitraukia), 3 nenormalus lenkimas, 2 tiesimas, 1 nėra. Suma svyruoja nuo 3 iki 15. Po galvos traumos 13–15 paprastai vadinama lengva, 9–12 vidutine, o 3–8 sunkia.

Įvertinkite kiekvieną sritį

E: atmerkia akis į kalbinimą → 3
V: yra orientuotas asmenyje, vietoje ir laike → 5
M: rankos kėlimas į spaudimo vietą (lokalizavimas) → 5

Sudėtis

GCS = 3 + 5 + 5 = 13

Sunkumas

GCS 13 → lengva

Atsakymas

lengva
34.Klinikinio vertinimo skalės

Atsakymas: maža–vidutinė

NEWS2 (Nacionalinė ankstyvojo perspėjimo skalė 2, Karališkoji gydytojų kolegija, 2017): įvertinkite kiekvieną iš septynių rodiklių pagal lentelę (kvėpavimo dažnis, SpO₂ pagal 1 skalę, oras ar papildomas deguonis, sistolinis kraujospūdis, pulsas, sąmonė pagal ACVPU skalę ir temperatūra) ir sudėkite balus. Klinikinė rizika: 0–4 maža; 3 balai bet kuriame viename rodiklyje – maža–vidutinė; 5–6 vidutinė; 7 ar daugiau didelė. Suma 5 ar daugiau reikalauja skubios reakcijos.

Įvertinkite kiekvieną rodiklį

RR 26/min → 3
SpO₂ 98% → 0
kvėpuojant oru → 0
SBP 142 mmHg → 0
HR 64/min → 0
budrus (A) → 0
T 36,4 °C → 0

Suma ir raudoni balai

NEWS2 = 3 + 0 + 0 + 0 + 0 + 0 + 0 = 3
Bent vienas rodiklis vertinamas 3.

Rizikos grupė

maža–vidutinė

Atsakymas

maža–vidutinė

Vienas 3 balų įvertis reikalauja skubios apžiūros, net kai suma maža.

Tai savarankiška mokymosi medžiaga. ExamProblems nėra susijusi su šį egzaminą organizuojančia institucija ir jos nėra patvirtinta, o egzamino pavadinimas naudojamas tik turiniui apibūdinti. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® yra the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN) prekių ženklai; ši organizacija nėra susijusi su ExamProblems, jo neremia ir neatsako už jo tikslumą.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-pn-practice-questions