NCLEX-PN tipo bandomieji klausimai (LPN/LVN): pasiruošimo paketas

Formulių lapai, pagrindiniai kiekvienos temos metodų žingsniai ir 34 uždavinių, o pilni sprendimai pateikti gale.

Nauji uždaviniaiAtgal į kursą

Spausdinimo lange pasirinkite „Išsaugoti kaip PDF“, kad nuosavą kopiją išsaugotumėte savo įrenginyje.

1Formulės ir metodai

Infekcijų kontrolė ir pacientų sauga

Metodas

  1. Pradėkite nuo standartinių atsargumo priemonių kiekvienam pacientui: rankų higiena, asmeninės apsaugos priemonės numatomai ekspozicijai, saugūs aštrūs daiktai.
  2. Pridėkite atsargumo priemones pagal plitimo kelią: kontaktinė (chalatas, pirštinės), lašelinė (chirurginė kaukė), oro (N95, neigiamo slėgio kambarys).
  3. Steriliems daiktams išlaikykite sterilumą: jei abejojate, jis nesterilus; pakeiskite, niekada nenuvalykite.
  4. Užkirskite kelią žalai aplinkoje: griuvimų prevencija, suvaržymai tik kaip paskutinė priemonė, RACE ir PASS gaisro atveju.
  5. Patikrinkite vaistų skyrimo teises, du identifikatorius ir papildomas apsaugos priemones didelės rizikos vaistams; praneškite apie klaidas ir vos nepasitaikiusius atvejus.

Prioritetų nustatymas ir delegavimas

Metodas

  1. Paklauskite, kas pacientui pakenks greičiausiai, jei nieko nedarysite.
  2. Taikykite ABC (C-A-B per širdies sustojimą), tada Maslow: fiziologiniai poreikiai pirma saugumo, saugumas pirma psichologinių poreikių.
  3. Palyginkite galimybes: ūmus prieš lėtinį, nestabilus prieš stabilų, netikėtas prieš tikėtiną, sisteminis prieš vietinį, ir kiekvieną požymį palyginkite su paciento pradiniu lygiu.
  4. Vertinkite prieš veikdami, nebent tai neatidėliotinas atvejis; tada rinkitės žingsnį, nuo kurio priklauso kiti.
  5. Delegavimui patikrinkite penkias teises: užduotis, aplinkybės, asmuo, nurodymai ir priežiūra. Vertinimas, mokymas ir įvertinimas lieka registruotai slaugytojai (RN).

Laboratorinės reikšmės ir elektrolitai

Metodas

  1. Palyginkite vertę su paties laboratorijos nustatytu referenciniu intervalu, tada su paciento pradiniu lygiu ir kitimu.
  2. Patikrinkite mėginį: hemolizė, vėlavimas ar kraujas, paimtas šalia IV, gali duoti klaidingus rezultatus.
  3. Susiekite vertę su tipiniais požymiais ir ją sukeliančiais vaistais bei būklėmis.
  4. Ieškokite sąveikų: mažas kalio ar magnio kiekis didina digoksino toksiškumą; dehidratacija didina ličio koncentraciją.
  5. Veikite pacientui: įvertinkite, sulaikykite vaistą, jei koncentracija nesaugi, kritines vertes perskaitykite atgal ir informuokite gydytoją.

Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemos

Metodas

  1. Įvardykite problemą: siurblio nepakankamumas, užsikimšusi arterija, ritmas, krešulys, kvėpavimo takų susiaurėjimas, infekcija ar prietaiso problema.
  2. Pirmiausia patikrinkite pavojaus požymius: hipoksiją, hipotenziją, krūtinės skausmą, naują sumišimą, šaltą kojos be pulso.
  3. Deguonį priderinkite pacientui: 94–98 % daugumai, 88–92 % tiems, kuriems kyla CO₂ susilaikymo rizika.
  4. Kiekvieną vaistą susiekite su jo tyrimu ir rizika: varfarinas ir INR, heparinas ir aPTT bei trombocitai, diuretikai ir kalis.
  5. Pasirinkite saugų pirmąjį veiksmą, tada eskaluokite ir vertinkite iš naujo.

Vidaus ligų ir chirurginė slauga: nervų, endokrininė ir inkstų sistemos

Metodas

  1. Pasitikrinkite gliukozę kiekvienam pacientui su nauju sumišimu, silpnumu ar traukuliais.
  2. Sąmonės lygį naudokite kaip ankstyviausią smegenų sutrikimo įspėjimą; vyzdžiai ir Cushing triada pasirodo vėlai.
  3. Diabeto nelaimėse atskirkite DKA (ketonai, acidozė) nuo HHS (labai didelis osmoliališkumas, dehidratacija); pirmiausia skirkite skysčių.
  4. Natrio ir vandens atveju nuspręskite, ar ADH yra per daug (SIADH), ar trūksta (DI), ir lėtinius pokyčius koreguokite lėtai.
  5. Inkstų problemų atveju priežastį priskirkite prerenalinei, vidinei ar postrenalinei ir stebėkite kalį bei skysčius.

Vidaus ligų ir chirurginė slauga: virškinimo trakto, perioperacinė ir onkologinė

Metodas

  1. Paklauskite, kas galėtų būti paslėpta: vidinis kraujavimas, infekcija be karščiavimo, hipoventiliacija esant normaliam SpO₂.
  2. Komplikacijas siaurinkite pagal laiką po operacijos: kraujavimas per valandas, krūtinės ląstos problemos per dienas, žaizdos ir nutekėjimo problemos vėliau.
  3. Skausmo atveju vertinkite, gydykite daugiamode analgezija, vertinkite iš naujo ir kiekvieno opioido metu stebėkite sedaciją.
  4. Onkologiniams pacientams bet kokią ligą nadyro metu laikykite neutropeniniu sepsiu ir žinokite onkologines skubias būkles.
  5. Nudegimų atveju skaičiuokite tik dalinio ir viso storio plotus, Parkland laikrodį paleiskite nuo nudegimo laiko ir titruokite pagal šlapimo išskyrimą.

Akušerinė slauga

Metodas

  1. Nustatykite moters padėtį laike: nėštumo savaitės, gimdymo tarpsnis ar diena po gimdymo, ir nuspręskite, kas tuo metu yra norma.
  2. Ieškokite pavojuje esančio paciento: motinos, vaisiaus ar naujagimio, o gal kelių iš jų.
  3. Susiekite požymį su priežastimi: VEAL CHOP deceleracijoms, keturi T kraujavimui, BUBBLE-HE po gimdymo.
  4. Pirmiausia rinkitės veiksmą, gerinantį kraujotaką ir deguonies patekimą (gulėjimas ant šono, oksitocino nutraukimas, gimdos dugno masažas), tada kvieskite pagalbą.

Pediatrinė slauga

Metodas

  1. Pirmiausia atkreipkite dėmesį į vaiko amžių: nuo jo priklauso gyvybinių rodiklių normos, raidos etapai ir tinkama skausmo skalė.
  2. Įvertinkite kvėpavimo takus, kvėpavimą ir kraujotaką, prisiminkite, kad vaikai kompensuoja, o paskui greitai blogėja.
  3. Pritaikykite veiksmą raidos etapui ir įtraukite šeimą.
  4. Patikrinkite, ar atsakymas saugus vaikui: dozė pagal svorį, jokio aspirino virusinės ligos metu, jokio kodeino jaunesniems nei 12 metų.

Psichikos sveikatos slauga

Metodas

  1. Nuspręskite, ar yra tiesioginis pavojus: savižudybė, smurtas, vaistų sukeltas neatidėliotinas atvejis ar somatinė liga.
  2. Pirmiausia imkitės saugumo veiksmų: stebėkite, pašalinkite priemones, nuraminkite, nutraukite žalingą vaistą, kvieskite pagalbą.
  3. Rinkitės terapinį atsaką: pripažinkite jausmus, pateikite tikrovę, venkite klaidingo raminimo ir klausimų „kodėl“.
  4. Gerbkite teises: mažiausiai varžanti galimybė, sutikimas ir konfidencialumas su jo ribomis.

Slaugos matematika ir vienetų konvertavimas

Metriniai žingsniai
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Svoris ir ilgis
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Buitiniai matai
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Temperatūra
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
24 valandų laikrodis
PM valandos 1–11: pridėkite 12; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Dozavimo greitis
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Laboratoriniai koeficientai
gliukozė 1 mmol/L = 18 mg/dL; kreatininas 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Metodas

  1. Užrašykite duotą dydį su jo vienetu ir norimą vienetą.
  2. Pasirinkite atitikmenį: 1000 tarp kg, g, mg ir mcg arba L ir mL; 1 kg = 2,2 lb; 1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 240 mL.
  3. Užrašykite trupmena taip, kad nereikalingas vienetas išsiredukuotų; greičiui naudokite po vieną trupmeną kiekvienam besikeičiančiam vienetui.
  4. Patikrinkite kryptį: mažesnis vienetas duoda didesnį skaičių.
  5. Apvalinkite tik galutinį atsakymą, klausime nurodytu tikslumu.

Dozių skaičiavimas

Dozė pagal koncentraciją
tūris = dozė / koncentracija
Dozė pagal kūno masę
dozė = mg/kg × kūno masė
Tabletės
skaičius = dozė / dozė tabletėje
Vienetai
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Metodas

  1. Paskirtą dozę ir turimo vaisto stiprumą išreikškite tais pačiais vienetais.
  2. Naudokite formulę „paskirta / turima × kiekis“: (D/H) × Q.
  3. Dozėms pagal kūno masę pirmiausia padauginkite iš masės kilogramais, tada paros dozę padalykite iš dozių skaičiaus.
  4. Pirmiausia įvertinkite apytiksliai ir patikrinkite, ar atsakymas tikėtinas.

Intraveninių infuzijų greitis

Pompos greitis
mL/h = volume (mL)/time (h)
Lašėjimo greitis
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Infuzijos trukmė
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Metodas

  1. Pompos greitis mL/h: tūris, padalytas iš laiko valandomis.
  2. Lašėjimo greitis lašais/min: tūris × lašų faktorius, padalytas iš laiko minutėmis.
  3. Likusiam laikui: likęs tūris, padalytas iš greičio.
  4. Apvalinkite taip, kaip reikalauja uždavinys arba įranga.

Infuziniai tirpalai ir skysčių balansas

Holliday–Segar per valandą
4 mL/kg (pirmiesiems 10 kg) + 2 mL/kg (kitiems 10 kg) + 1 mL/kg (kiekvienam kg virš 20)
Holliday–Segar per parą
100 / 50 / 20 mL/kg tiems patiems intervalams
Skysčių balansas
suvartota − išskirta
Ledo gabalėliai
skaičiuojami kaip pusė jų tūrio
Diurezė
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Infuzijos trukmė
laikas (h) = likęs tūris (mL) / greitis (mL/h)
Sulašintas tūris
mL = greitis × laikas

Klinikinio vertinimo skalės

Glazgo komos skalė
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
APGAR
5 požymiai × 0–2 = 0–10; 7–10 nuramina, 4–6 vidutiniškai nenormalu, 0–3 žema
Braden skalė
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 rizika
Morse griuvimų skalė
griuvimai 25, diagnozė 15, priemonė 15/30, IV 20, eisena 10/20, psichikos būklė 15
NEWS2 rizika
0–4 maža; pavienis 3 maža–vidutinė; 5–6 vidutinė; ≥ 7 didelė
Vidutinis arterinis spaudimas
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Pulsinis spaudimas ir šoko indeksas
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Kūno masės indeksas
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Metodas

  1. Raskite klausime naudojamą vertinimo lentelę ir jos ribas (GCS 3–15, Apgar 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Įvertinkite kiekvieną punktą atskirai, suderindami aprašymą su jo lygiu.
  3. Sudėkite punktų balus ir patikrinkite, ar suma patenka į intervalą.
  4. Taikykite ribas: NEWS2 atveju taip pat ieškokite bet kurio vieno rodiklio, įvertinto 3.
  5. Išvestinėms vertėms naudokite MAP = (SKS + 2·DKS)/3, PP = SKS − DKS, SI = pulsas/SKS ir KMI = kg/m².

2Uždaviniai

1.Slaugos pagrindaiVidutinis

How should a liquid medicine be measured in a medicine cup?

  1. ABy pouring until it looks about right
  2. BFrom above, reading the highest point at the edge of the liquid
  3. CAt eye level, reading the lowest point of the curved surface
  4. DBy filling the cup to the very top
2.Slaugos pagrindaiSunkus

A patient describes burning, shooting pain with pins and needles in both feet. Which type of pain is most likely?

  1. AAcute somatic pain
  2. BReferred pain
  3. CNeuropathic pain
  4. DVisceral pain
3.Infekcijų kontrolė ir pacientų saugaVidutinis

A patient is on seizure precautions. Which equipment should be ready at the bedside?

  1. AWorking suction and oxygen equipment
  2. BA tongue blade to put between the teeth
  3. CAn ice pack to place on the forehead
  4. DRestraints ready for all four limbs
4.Infekcijų kontrolė ir pacientų saugaSunkus

A patient with fever and a spreading rash is suspected of having smallpox. Which precautions are needed?

  1. ADroplet precautions with a surgical mask
  2. BAirborne and contact precautions
  3. CStandard precautions only
  4. DContact precautions only
5.Prioritetų nustatymas ir delegavimasVidutinis

Two hours after birth, the nurse finds the uterus firm but above the umbilicus and pushed to the right. What should the nurse do first?

  1. AHelp the patient empty her bladder
  2. BAsk the patient to lie still for another hour
  3. CMassage the uterus firmly for ten minutes
  4. DGive a dose of oxytocin straight away
6.Prioritetų nustatymas ir delegavimasSunkus

Weeks after a kidney transplant, a patient has a fever, less urine and tenderness over the new kidney. What should the nurse suspect?

  1. ANormal healing of the transplant
  2. BA side effect of eating salty food
  3. CDehydration from drinking too much
  4. DRejection of the transplant
7.Klinikinė slaugaVidutinis

What should a nurse do during a generalised tonic-clonic seizure?

  1. AProtect the head, time the seizure and do not put anything in the mouth
  2. BGive the patient a drink of water
  3. CPut a tongue depressor between the teeth so that the tongue is not bitten
  4. DHold the limbs firmly to stop the jerking and prevent injury
8.Klinikinė slaugaSunkus

An acutely ill patient without COPD is on 15 L/min oxygen, and their SpO2 is now 100% and stable. What should be done?

  1. AStop the oxygen and the saturation monitoring because the patient is now well
  2. BReduce the oxygen to keep the SpO2 within the prescribed target range
  3. CKeep the oxygen at 15 L/min for at least a week to be on the safe side
  4. DIncrease the oxygen further to build up a reserve
9.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitaiVidutinis

A healthy patient's result is slightly outside the laboratory reference range, and all other results are normal. Which statement best explains why this can happen?

  1. AReference ranges are the same in every laboratory worldwide
  2. BRanges cover about 95% of healthy people, so some fall outside
  3. CReference ranges include every healthy person without exception
  4. DAny result outside the range always means disease is present
10.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitaiSunkus

A patient on IV gentamicin has a trough level above the target, and the creatinine has risen since yesterday. The next dose is due. What is the best action?

  1. AGive the dose with extra oral fluids to protect the kidneys
  2. BHold the dose and report the results to the prescriber
  3. CGive half of the dose and document the reason for it
  4. DGive the dose now and recheck the levels next week
11.FarmakologijaVidutinis

A man taking tamsulosin is planning cataract surgery. What should the nurse advise?

  1. AThe drug has no link with eye surgery
  2. BTake a double dose on the day of surgery
  3. CTell the eye surgeon, as it can cause floppy iris syndrome
  4. DStop the drug for one day and no further action is needed
12.FarmakologijaSunkus

A patient on stable warfarin is prescribed a course of metronidazole. What is the likely effect, and what should the nurse expect?

  1. AThe INR falls, so the risk of clotting increases
  2. BThe INR rises, so closer INR monitoring is needed
  3. CMetronidazole replaces warfarin, so warfarin is stopped
  4. DThe INR stays the same, as these drugs do not interact
13.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemosVidutinis

A patient has exercise-induced asthma. Which advice is most appropriate?

  1. AAvoid all forms of exercise permanently to prevent attacks
  2. BTake a beta-blocker before exercise
  3. CExercise only in cold, dry air to toughen the airways
  4. DUse the reliever inhaler shortly before exercise and warm up
14.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemosSunkus

A patient with severe sepsis becomes increasingly breathless over 24 hours. SpO₂ stays low despite high-flow oxygen, and the chest X-ray shows bilateral infiltrates. The heart function is normal. Which condition is most likely?

  1. AAcute respiratory distress syndrome
  2. BAn acute asthma attack
  3. CSpontaneous pneumothorax
  4. DAcute left ventricular failure after an MI
15.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: nervų, endokrininė ir inkstų sistemosVidutinis

A patient takes an SGLT2 inhibitor. Which sick-day advice is correct?

  1. AStop drinking fluids while taking the drug
  2. BDouble the dose during illness to control the glucose
  3. CKeep taking it as normal, whatever the illness
  4. DPause the drug during illness with vomiting or poor intake
16.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: nervų, endokrininė ir inkstų sistemosSunkus

22 metų pacientui, sergančiam 1 tipo diabetu, gliukozė 28 mmol/l, ketonų 5,2 mmol/l, pH 7,10, kalio 5,9 mmol/l. Kuris teiginys apie kalį teisingas?

  1. APradėjus insuliną kalio pakartotinai tikrinti nereikia
  2. BBendras kalio kiekis organizme yra didelis, todėl dabar reikia kalio rišiklio
  3. CBendras kalio kiekis organizme yra mažas ir gydant jo koncentracija kris
  4. DInsuliną reikia sulaikyti, kad kalio lygis liktų stabilus
17.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: virškinimo trakto, perioperacinė ir onkologinėVidutinis

Why is a pregnancy test often done before surgery in women who could be pregnant?

  1. APregnant women cannot sign consent forms
  2. BPregnancy always makes surgery impossible
  3. CAnaesthesia, drugs and some tests may harm a fetus
  4. DIt is needed to calculate the anaesthetic drug dose
18.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: virškinimo trakto, perioperacinė ir onkologinėSunkus

On day 5 after a major burn, a patient is confused, with a temperature of 39,2 °C, tachycardia, and an offensive, discoloured wound. What should the nurse suspect?

  1. AAn allergy to the dressing only
  2. BThe normal hypermetabolic response alone
  3. CDelirium from boredom on the ward
  4. DBurn wound infection with sepsis
19.Akušerinė slaugaVidutinis

Two days after a caesarean, a woman feels bloated with gas pains. Which advice is most helpful?

  1. ADrink fizzy drinks to bring up the gas
  2. BWalk around regularly
  3. CStay in bed until the pain stops
  4. DUse straws to drink fluids
20.Akušerinė slaugaSunkus

A biophysical profile scores 4 out of 10 at 38 weeks. How should the nurse interpret this?

  1. AIt is abnormal and needs prompt review
  2. BIt is equivocal and should be repeated next week
  3. CIt is normal and reassuring
  4. DIt only means the woman needs to drink more water
21.Pediatrinė slaugaVidutinis

What is a normal capillary refill time in a child?

  1. A5 seconds or less
  2. B15 to 20 seconds
  3. C2 seconds or less
  4. D8 to 10 seconds
22.Pediatrinė slaugaSunkus

A 4-year-old chokes on a sweet but is coughing forcefully and can speak. What should the nurse do?

  1. AGive her a large drink of water to try to wash the sweet down
  2. BDo a finger sweep of the mouth to find the sweet
  3. CGive back blows straight away to dislodge the sweet
  4. DEncourage her to keep coughing and stay with her, watching closely
23.Psichikos sveikatos slaugaVidutinis

A 24-year-old woman with bipolar disorder is starting valproate. What is the most important teaching point?

  1. AIt will cause her to lose weight quickly, so she should eat extra meals and snacks every day
  2. BIt can seriously harm an unborn baby, so effective contraception and specialist advice are essential
  3. CIt is safe in pregnancy and needs no special precautions
  4. DIt must be taken with grapefruit juice to be absorbed
24.Psichikos sveikatos slaugaSunkus

Praėjus trims savaitėms nuo klozapino pradžios, pacientui atsiranda krūtinės skausmas, 125/min širdies susitraukimų dažnis ramybėje ir karščiavimas. Ko turėtų įtarti slaugytojas?

  1. ANerimo priepuolį
  2. BVidurių užkietėjimą
  3. CMiokarditą, kuriam reikia skubaus gydytojo įvertinimo
  4. DNormalius šalutinius poveikius, kurie praeis
25.Slaugos matematika ir vienetų konvertavimasVidutinis
12345678910111214:25?2:25 PM2:25 AM1:25 PM4:25 PM

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Dozė pažymėta 14:25 (24 valandų laikrodis). Kuris įrašas yra tas pats laikas 12 valandų laikrodyje? Spustelėkite jį.

14:25
  1. 12:25 PM
  2. 22:25 AM
  3. 31:25 PM
  4. 44:25 PM
26.Slaugos matematika ir vienetų konvertavimasSunkus
00:0020:4500:35t = ?

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Infuzija prasideda 20:45 ir baigiasi 00:35 kitą rytą (24 valandų laikrodis). Kiek minučių t ji truko?

20:4500:35
t = min
27.Dozių skaičiavimasVidutinis
18 kg2 mg/kg/parą2× per parąD = ? mg

Pacientas sveria 18 kg. Paskirta dozė – 2 mg/kg per parą, padalyta į 2 lygias dozes. Kiek miligramų D skiriama vienai dozei?

18 kg2 mg/kg/parą2× per parą
D = mg
28.Dozių skaičiavimasSunkus
00,10,20,30,40,50,60,70,80,911 mL

Paskirta 230 vienetų vaisto, kuris tiekiamas 1000 vienetų/mL. Įtraukite dozę į 1 mL švirkštą: kokį tūrį V suleidžiate?

230 units1000 units/mL
V = mL
29.Intraveninių infuzijų greitisVidutinis
V = ?15 gtt/mL35 gtt/min12 h

Lašinama 35 gtt/min greičiu per 15 gtt/mL sistemą. Kiek mililitrų V pacientas gauna per 12 valandas?

35 gtt/min15 gtt/mL12 h
V = mL
30.Intraveninių infuzijų greitisSunkus
600 mL60 gtt/mL32 gtt/mint = ? h

Lašelinė laša 32 lašų/min greičiu per 60 lašų/mL sistemą. Maišelyje liko 600 mL. Po kiek valandų t jis bus tuščias? Apvalinkite iki vieno skaitmens po kablelio.

32 gtt/min60 gtt/mL600 mL
t = h
31.Infuziniai tirpalai ir skysčių balansasVidutinis
SuvartotaIšskirta12 valandų pamainasriuba250 mLsultys150 mLledo gabalėliai120 mLIntraveninė infuzija60 mL/h × 12 hintraveninis antibiotikas2 × 50 mLšlapimas425 mLšlapimas300 mLžaizdos drenas150 mLvėmalai250 mL

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Lape pateikti paciento suvartoti ir išskirti skysčiai per vieną 12 valandų pamainą. Pacientas sveria 57 kg. Raskite vidutinę diurezę U mL/kg/h. Apvalinkite iki dviejų skaitmenų po kablelio.

57 kg12 hšlapimas: 425 mLšlapimas: 300 mLžaizdos drenas: 150 mLvėmalai: 250 mL
U = mL/kg/h
32.Infuziniai tirpalai ir skysčių balansasSunkus
500 mL→ 80 mL/hpradžia 18:00tiš viso​ = ? h120 mL/h × 2 h

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). 500 mL infuzija pradedama 18:00 120 mL/h greičiu. Po 2 valandų greitis pakeičiamas į 80 mL/h ir daugiau nebekeičiamas. Po kiek valandų t nuo pradžios maišelis ištuštės? Apvalinkite iki vieno skaitmens po kablelio.

500 mL120 mL/h · 2 h80 mL/h
t = h
33.Klinikinio vertinimo skalėsVidutinis
lengvavidutinėsunki

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Mokomasis pacientas po galvos traumos atmerkia akis tik į spaudimą (skausmingą dirgiklį), skleidžia tik nesuprantamus garsus, pavyzdžiui, dejones ir geriausias motorinis atsakas: rankų ir kojų tiesimas (nenormalus tiesimas). Apskaičiuokite GCS ir pagal jį įvertinkite galvos traumos sunkumą. Spustelėkite atsakymą.

  1. 1lengva
  2. 2vidutinė
  3. 3sunki
34.Klinikinio vertinimo skalėsSunkus
nuraminavidutiniškai nenormalužemas

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Praėjus 1 minutei po gimimo, pratybų naujagimio būklė: mėlyna ar išblyškusi oda visur, širdies plakimo nėra, reakcijos į dirginimą nėra, suglebusios galūnės be raumenų tonuso ir kvėpavimo nėra. Apskaičiuokite Apgar balą ir spustelėkite, kaip jis interpretuojamas.

  1. 1nuramina
  2. 2vidutiniškai nenormalu
  3. 3žemas

3Tirpalai

1.Slaugos pagrindai

Atsakymas: C · At eye level, reading the lowest point of the curved surface

Kodėl tai yra atsakymas

The cup is placed on a flat surface and read at eye level at the bottom of the meniscus. An oral syringe is more accurate for small volumes.

Atsakymas

C · At eye level, reading the lowest point of the curved surface
2.Slaugos pagrindai

Atsakymas: C · Neuropathic pain

Kodėl tai yra atsakymas

Neuropathic pain comes from damage to nerves, for example in diabetes, and is often burning, shooting or tingling. It may respond poorly to standard analgesics and need specific drugs.

Atsakymas

C · Neuropathic pain
3.Infekcijų kontrolė ir pacientų sauga

Atsakymas: A · Working suction and oxygen equipment

Kodėl tai yra atsakymas

Suction and oxygen are kept ready to manage secretions and support breathing during or after a seizure. Nothing is put in the mouth, and restraints are not used because they can cause injury.

Atsakymas

A · Working suction and oxygen equipment
4.Infekcijų kontrolė ir pacientų sauga

Atsakymas: B · Airborne and contact precautions

Kodėl tai yra atsakymas

Smallpox spreads by respiratory particles and by contact with lesions or contaminated items, so airborne and contact precautions are used. Only immunized staff should provide care where possible.

Atsakymas

B · Airborne and contact precautions
5.Prioritetų nustatymas ir delegavimas

Atsakymas: A · Help the patient empty her bladder

Kodėl tai yra atsakymas

A uterus that is high and displaced to one side usually means a full bladder. A full bladder stops the uterus contracting well, so the nurse helps the patient void and reassesses.

Atsakymas

A · Help the patient empty her bladder
6.Prioritetų nustatymas ir delegavimas

Atsakymas: D · Rejection of the transplant

Kodėl tai yra atsakymas

Fever, falling urine output and graft tenderness are signs of possible rejection. The nurse reports promptly, because early treatment can save the kidney.

Atsakymas

D · Rejection of the transplant
7.Klinikinė slauga

Atsakymas: A · Protect the head, time the seizure and do not put anything in the mouth

Kodėl tai yra atsakymas

Remove nearby hazards, cushion the head, note the time and do not restrain or put objects in the mouth. Once jerking stops, place the patient in the recovery position and check the airway.

Atsakymas

A · Protect the head, time the seizure and do not put anything in the mouth
8.Klinikinė slauga

Atsakymas: B · Reduce the oxygen to keep the SpO2 within the prescribed target range

Kodėl tai yra atsakymas

Oxygen is prescribed to a target range, usually 94–98% for most patients. Once the patient is stable it should be weaned down, as unnecessary hyperoxia has no benefit and can be harmful.

Atsakymas

B · Reduce the oxygen to keep the SpO2 within the prescribed target range
9.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitai

Atsakymas: B · Ranges cover about 95% of healthy people, so some fall outside

Kodėl tai yra atsakymas

A reference range is usually the central 95% of results from a healthy population, so about 1 in 20 healthy people will have a value just outside it. The result is interpreted with the clinical picture and previous values, and repeated if needed.Patikrinta pagal: How to Understand Your Lab Results · MedlinePlus (NIH) (2025)

Atsakymas

B · Ranges cover about 95% of healthy people, so some fall outside
10.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitai

Atsakymas: B · Hold the dose and report the results to the prescriber

Kodėl tai yra atsakymas

A high aminoglycoside trough with rising creatinine means the drug is accumulating, which increases the risk of kidney damage and hearing loss. The nurse holds the dose, reports to the prescriber and asks about hearing changes and tinnitus. Only the prescriber or pharmacist changes the regimen.Patikrinta pagal: Gentamicin sulfate injection - Boxed Warning (US prescribing information) · Pfizer Medical Information (FDA label)

Atsakymas

B · Hold the dose and report the results to the prescriber
11.Farmakologija

Atsakymas: C · Tell the eye surgeon, as it can cause floppy iris syndrome

Kodėl tai yra atsakymas

Tamsulosin can cause intraoperative floppy iris syndrome, which complicates cataract surgery. The surgeon needs to know so that the technique can be adapted.

Atsakymas

C · Tell the eye surgeon, as it can cause floppy iris syndrome
12.Farmakologija

Atsakymas: B · The INR rises, so closer INR monitoring is needed

Kodėl tai yra atsakymas

Metronidazole inhibits the metabolism of warfarin (mainly via CYP2C9), so warfarin levels and the INR rise. The bleeding risk increases, and the INR is checked more often during and after the course.

Atsakymas

B · The INR rises, so closer INR monitoring is needed
13.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemos

Atsakymas: D · Use the reliever inhaler shortly before exercise and warm up

Kodėl tai yra atsakymas

A short-acting bronchodilator taken shortly before exercise, a gradual warm-up and covering the mouth in cold air help prevent symptoms. Frequent exercise symptoms may mean asthma is poorly controlled and preventer treatment needs review.

Atsakymas

D · Use the reliever inhaler shortly before exercise and warm up
14.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemos

Atsakymas: A · Acute respiratory distress syndrome

Kodėl tai yra atsakymas

ARDS is acute, non-cardiogenic pulmonary oedema caused by widespread inflammation, triggered by sepsis, pneumonia, trauma or pancreatitis. It causes severe hypoxaemia that responds poorly to oxygen, with bilateral infiltrates not explained by heart failure. Treatment includes lung-protective ventilation and often prone positioning.

Atsakymas

A · Acute respiratory distress syndrome
15.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: nervų, endokrininė ir inkstų sistemos

Atsakymas: D · Pause the drug during illness with vomiting or poor intake

Kodėl tai yra atsakymas

During dehydrating illness, SGLT2 inhibitors increase the risk of DKA, which can occur with only modestly raised glucose, and of acute kidney injury. Patients are taught to pause them until they are eating and drinking normally.

Atsakymas

D · Pause the drug during illness with vomiting or poor intake
16.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: nervų, endokrininė ir inkstų sistemos

Atsakymas: C · Bendras kalio kiekis organizme yra mažas ir gydant jo koncentracija kris

Kodėl tai yra atsakymas

Esant DKA, kalis išeina iš ląstelių, o inkstai jį praranda su šlapimu, todėl serumo kalis gali būti normalus ar padidėjęs, nepaisant didelio bendro deficito. Skysčiai ir insulinas jį greitai sumažina. Kalis atidžiai stebimas ir papildomas, kai nukrenta į normalų intervalą, pagal protokolą.

Atsakymas

C · Bendras kalio kiekis organizme yra mažas ir gydant jo koncentracija kris
17.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: virškinimo trakto, perioperacinė ir onkologinė

Atsakymas: C · Anaesthesia, drugs and some tests may harm a fetus

Kodėl tai yra atsakymas

Unknown pregnancy can change the decision to operate, the timing, and the choice of drugs and X-rays. Testing is offered with consent, according to local policy.

Atsakymas

C · Anaesthesia, drugs and some tests may harm a fetus
18.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: virškinimo trakto, perioperacinė ir onkologinė

Atsakymas: D · Burn wound infection with sepsis

Kodėl tai yra atsakymas

Burn patients are at high risk of infection. Wound changes with systemic deterioration suggest sepsis, needing urgent escalation, cultures, IV antibiotics and wound review. The hypermetabolic state causes mild fever, but not these wound changes.

Atsakymas

D · Burn wound infection with sepsis
19.Akušerinė slauga

Atsakymas: B · Walk around regularly

Kodėl tai yra atsakymas

Early and regular walking stimulates peristalsis and helps relieve gas. Carbonated drinks and straws introduce more air. Walking also reduces the risk of venous thromboembolism.

Atsakymas

B · Walk around regularly
20.Akušerinė slauga

Atsakymas: A · It is abnormal and needs prompt review

Kodėl tai yra atsakymas

A score of 8 to 10 is normal, 6 is equivocal, and 4 or less is abnormal and suggests fetal hypoxia. At term, a low score usually leads to prompt review and consideration of birth.

Atsakymas

A · It is abnormal and needs prompt review
21.Pediatrinė slauga

Atsakymas: C · 2 seconds or less

Kodėl tai yra atsakymas

A capillary refill time of 2 seconds or less is normal. A longer time suggests poor perfusion, as in dehydration or shock, though a cold environment can also prolong it.

Atsakymas

C · 2 seconds or less
22.Pediatrinė slauga

Atsakymas: D · Encourage her to keep coughing and stay with her, watching closely

Kodėl tai yra atsakymas

A child who can cough effectively and speak has a partly open airway. Back blows or thrusts are not started, and blind finger sweeps can push the object further in. If the cough becomes ineffective, back blows and abdominal thrusts are given.

Atsakymas

D · Encourage her to keep coughing and stay with her, watching closely
23.Psichikos sveikatos slauga

Atsakymas: B · It can seriously harm an unborn baby, so effective contraception and specialist advice are essential

Kodėl tai yra atsakymas

Valproate is highly teratogenic, causing neural tube defects and developmental problems. Women who could become pregnant need clear information, effective contraception and specialist review.

Atsakymas

B · It can seriously harm an unborn baby, so effective contraception and specialist advice are essential
24.Psichikos sveikatos slauga

Atsakymas: C · Miokarditą, kuriam reikia skubaus gydytojo įvertinimo

Kodėl tai yra atsakymas

Klozapino sukeltas miokarditas paprastai atsiranda per pirmuosius 2 mėnesius su tachikardija, karščiavimu, krūtinės skausmu ar į gripą panašiais simptomais. Reikia skubaus vertinimo (EKG, troponinas, uždegiminiai žymenys).

Atsakymas

C · Miokarditą, kuriam reikia skubaus gydytojo įvertinimo
25.Slaugos matematika ir vienetų konvertavimas

Atsakymas: 2:25 PM

24 valandų laikrodis: nuo 13 val. (1 PM) pridėkite 12 prie valandos (3:45 PM = 15:45). Nuo vidurnakčio iki 12:59 AM yra 00:00–00:59, o 12:00–12:59 PM lieka 12:00–12:59. Grįžtant atimkite 12 iš 13–23 valandų ir pridėkite PM; 00 valanda tampa 12 AM. Laiką per vidurnaktį skaičiuokite dviem dalimis: iki 24:00 (00:00), paskui nuo 00:00.

Paverskite valandą

14 − 12 = 2 → PM

Atsakymas

2:25 PM

Atsakymas

2:25 PM
26.Slaugos matematika ir vienetų konvertavimas

Atsakymas: t = 230 min

24 valandų laikrodis: nuo 13 val. (1 PM) pridėkite 12 prie valandos (3:45 PM = 15:45). Nuo vidurnakčio iki 12:59 AM yra 00:00–00:59, o 12:00–12:59 PM lieka 12:00–12:59. Grįžtant atimkite 12 iš 13–23 valandų ir pridėkite PM; 00 valanda tampa 12 AM. Laiką per vidurnaktį skaičiuokite dviem dalimis: iki 24:00 (00:00), paskui nuo 00:00.

Prieš vidurnaktį

20:45 → 24:00 = 195 min

Po vidurnakčio

00:00 → 00:35 = 35 min

Iš viso

t = 195 + 35 = 230 min

Atsakymas

t = 230 min
27.Dozių skaičiavimas

Atsakymas: D = 18 mg

Dozės skaičiavimas: skirtinas kiekis lygus paskirtai dozei, padalytai iš turimo preparato stiprumo, padaugintai iš kiekio, kuriame tas stiprumas yra: kiekis = (paskirta dozė/stiprumas) × tūris. Visada suvienodinkite vienetus (pirmiausia g paverskite mg, mg – mcg) ir patikrinkite, ar atsakymas logiškas.

Iš viso per parą

2·18 = 36 mg

Vienai dozei

D = 36/2 = 18 mg

Atsakymas

D = 18 mg
28.Dozių skaičiavimas

Atsakymas: V = 0,23 mL

Dozės įtraukimas: tūris = (paskirta dozė/pradinio tirpalo stiprumas) × pradinio tirpalo tūris. Pirmiausia paverskite į tuos pačius vienetus, tada patikrinkite, ar tūris telpa į švirkštą ir patenka ant vienos iš jo skalės žymių.

Tūris

V = 230/1000 = 0,23 mL

Ant švirkšto

Šio 1 mL švirkšto kiekviena maža linija yra 0,01 mL.

Atsakymas

V = 0,23 mL
29.Intraveninių infuzijų greitis

Atsakymas: V = 1680 mL

Infusion rates: a pump is set in mL/h = volume/time in hours. A gravity drip is counted in drops per minute: gtt/min = volume (mL) × drop factor (gtt/mL)/time (min). The drop factor is printed on the tubing package: macrodrip sets deliver 10, 15 or 20 gtt/mL (blood sets often 10 gtt/mL in the US, 15 in the UK) and microdrip sets 60 gtt/mL. Always use the drop factor the question or package gives.

Greitis mL/h

35·60/15 = 140 mL/h

Tūris

V = 140·12 = 1680 mL

Atsakymas

V = 1680 mL
30.Intraveninių infuzijų greitis

Atsakymas: t = 18,8 h

Infuzijos greitis: pompa nustatoma mL/h = tūris/laikas valandomis. Gravitacinė lašelinė skaičiuojama lašais per minutę: gtt/min = tūris (mL) × lašų koeficientas (gtt/mL)/laikas (min). Lašų koeficientas nurodytas ant infuzinės sistemos pakuotės: makrolašų sistemos duoda 10, 15 arba 20 gtt/mL (kraujo sistemos JAV dažnai 10 gtt/mL, JK 15), o mikrolašų sistemos 60 gtt/mL. Visada naudokite lašų koeficientą, nurodytą klausime arba ant pakuotės.

Greitis mL/h

32·60/60 = 32 mL/h

Likęs laikas

t = 600/32 = 18,75 ≈ 18,8 h

Atsakymas

t = 18,8 h
31.Infuziniai tirpalai ir skysčių balansas

Atsakymas: U = 1,06 mL/kg/h

Suvartoti ir išskirti skysčiai: suvartotiems priskiriama viskas, kas patenka į organizmą (geriami skysčiai, intraveninės infuzijos, intraveniniai vaistai ir praplovimai, maitinimas per zondą); ledo gabalėliai skaičiuojami kaip pusė jų tūrio. Išskirtiems priskiriamas šlapimas, drenų išskyros, vėmalai ir kiti netekimai. Balansas = visi suvartoti − visi išskirti skysčiai; neigiamas balansas reiškia grynąjį netekimą. Skaičiai skirti tik praktikai; prie paciento lovos visada vadovaukitės vietiniais protokolais, o didelės rizikos dozes tegul dar kartą patikrina kitas specialistas.

Iš viso šlapimo

425 + 300 = 725 mL

Kilogramui per valandą

U = 725/(57·12) = 1,06 mL/kg/h

Atsakymas

U = 1,06 mL/kg/h
32.Infuziniai tirpalai ir skysčių balansas

Atsakymas: t = 5,3 h

Infuzijos trukmė: laikas (h) = infuzuotinas tūris (mL)/greitis (mL/h); naudokite maišelyje dar likusį tūrį, o ne maišelio dydį. Sulašintas tūris = greitis × laikas. Dešimtaines valandas į valandas ir minutes perskaičiuokite padaugindami dalį iš 60 (0,5 h = 30 min, o ne 50 min). Skaičiai skirti tik praktikai; prie paciento lovos visada vadovaukitės vietiniais protokolais, o didelės rizikos dozes tegul dar kartą patikrina kitas specialistas.

Pirmoji dalis

120·2 = 240 mL
500 − 240 = 260 mL liko

Antroji dalis

260/80 = 3,25 h

Bendra trukmė

t = 2 + 3,25 = 5,25 ≈ 5,3 h

Atsakymas

t = 5,3 h

Tai maždaug 5 h 15 min, todėl maišelis ištuštės apie 23:15.

33.Klinikinio vertinimo skalės

Atsakymas: sunki

Glazgo komos skalė: sudėkite geriausią atsaką trijose srityse. Akių atmerkimas E: 4 spontaniškai, 3 į garsą ar kalbinimą, 2 į spaudimą, 1 nėra. Žodinis atsakas V: 5 orientuotas, 4 sumišęs, 3 netinkami žodžiai, 2 nesuprantami garsai, 1 nėra. Motorinis atsakas M: 6 vykdo komandas, 5 lokalizuoja, 4 normalus lenkimas (atitraukia), 3 nenormalus lenkimas, 2 tiesimas, 1 nėra. Suma svyruoja nuo 3 iki 15. Po galvos traumos 13–15 paprastai vadinama lengva, 9–12 vidutine, o 3–8 sunkia.

Įvertinkite kiekvieną sritį

E: atmerkia akis tik į spaudimą (skausmingą dirgiklį) → 2
V: skleidžia tik nesuprantamus garsus, pavyzdžiui, dejones → 2
M: rankų ir kojų tiesimas (nenormalus tiesimas) → 2

Sudėtis

GCS = 2 + 2 + 2 = 6

Sunkumas

GCS 6 → sunki

Atsakymas

sunki
34.Klinikinio vertinimo skalės

Atsakymas: žemas

Apgar skalė: penki požymiai, kurių kiekvienas vertinamas 0, 1 ar 2 balais, tikrinami 1 ir 5 minutę po gimimo. Išvaizda (spalva): mėlyna ar išblyškusi 0, rausvas kūnas su mėlynomis galūnėmis 1, rausva visur 2. Pulsas: nėra 0, mažiau nei 100/min. 1, 100/min. ar daugiau 2. Reakcija į dirginimą (refleksinis jautrumas): nėra 0, grimasa 1, verksmas, kosulys ar čiaudulys 2. Aktyvumas (tonusas): suglebęs 0, šiek tiek lenkia 1, aktyvūs judesiai 2. Kvėpavimas: nėra 0, lėtas ar nereguliarus su silpnu verksmu 1, geras su stipriu verksmu 2. Suma 7–10 nuramina, 4–6 vidutiniškai nenormali ir 0–3 žema.

Įvertinkite kiekvieną požymį

Išvaizda: mėlyna ar išblyškusi oda visur → 0
Pulsas: 0 → 0
Reakcija į dirginimą: reakcijos į dirginimą nėra → 0
Aktyvumas: suglebusios galūnės be raumenų tonuso → 0
Kvėpavimas: kvėpavimo nėra → 0

Sudėtis

APGAR = 0 + 0 + 0 + 0 + 0 = 0

Interpretacija

0 → žemas

Atsakymas

žemas

Tai savarankiška mokymosi medžiaga. ExamProblems nėra susijusi su šį egzaminą organizuojančia institucija ir jos nėra patvirtinta, o egzamino pavadinimas naudojamas tik turiniui apibūdinti. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® yra the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN) prekių ženklai; ši organizacija nėra susijusi su ExamProblems, jo neremia ir neatsako už jo tikslumą.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-pn-practice-questions