NCLEX-PN tipo bandomieji klausimai (LPN/LVN): pasiruošimo paketas

Formulių lapai, pagrindiniai kiekvienos temos metodų žingsniai ir 34 uždavinių, o pilni sprendimai pateikti gale.

Nauji uždaviniaiAtgal į kursą

Spausdinimo lange pasirinkite „Išsaugoti kaip PDF“, kad nuosavą kopiją išsaugotumėte savo įrenginyje.

1Formulės ir metodai

Infekcijų kontrolė ir pacientų sauga

Metodas

  1. Pradėkite nuo standartinių atsargumo priemonių kiekvienam pacientui: rankų higiena, asmeninės apsaugos priemonės numatomai ekspozicijai, saugūs aštrūs daiktai.
  2. Pridėkite atsargumo priemones pagal plitimo kelią: kontaktinė (chalatas, pirštinės), lašelinė (chirurginė kaukė), oro (N95, neigiamo slėgio kambarys).
  3. Steriliems daiktams išlaikykite sterilumą: jei abejojate, jis nesterilus; pakeiskite, niekada nenuvalykite.
  4. Užkirskite kelią žalai aplinkoje: griuvimų prevencija, suvaržymai tik kaip paskutinė priemonė, RACE ir PASS gaisro atveju.
  5. Patikrinkite vaistų skyrimo teises, du identifikatorius ir papildomas apsaugos priemones didelės rizikos vaistams; praneškite apie klaidas ir vos nepasitaikiusius atvejus.

Prioritetų nustatymas ir delegavimas

Metodas

  1. Paklauskite, kas pacientui pakenks greičiausiai, jei nieko nedarysite.
  2. Taikykite ABC (C-A-B per širdies sustojimą), tada Maslow: fiziologiniai poreikiai pirma saugumo, saugumas pirma psichologinių poreikių.
  3. Palyginkite galimybes: ūmus prieš lėtinį, nestabilus prieš stabilų, netikėtas prieš tikėtiną, sisteminis prieš vietinį, ir kiekvieną požymį palyginkite su paciento pradiniu lygiu.
  4. Vertinkite prieš veikdami, nebent tai neatidėliotinas atvejis; tada rinkitės žingsnį, nuo kurio priklauso kiti.
  5. Delegavimui patikrinkite penkias teises: užduotis, aplinkybės, asmuo, nurodymai ir priežiūra. Vertinimas, mokymas ir įvertinimas lieka registruotai slaugytojai (RN).

Laboratorinės reikšmės ir elektrolitai

Metodas

  1. Palyginkite vertę su paties laboratorijos nustatytu referenciniu intervalu, tada su paciento pradiniu lygiu ir kitimu.
  2. Patikrinkite mėginį: hemolizė, vėlavimas ar kraujas, paimtas šalia IV, gali duoti klaidingus rezultatus.
  3. Susiekite vertę su tipiniais požymiais ir ją sukeliančiais vaistais bei būklėmis.
  4. Ieškokite sąveikų: mažas kalio ar magnio kiekis didina digoksino toksiškumą; dehidratacija didina ličio koncentraciją.
  5. Veikite pacientui: įvertinkite, sulaikykite vaistą, jei koncentracija nesaugi, kritines vertes perskaitykite atgal ir informuokite gydytoją.

Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemos

Metodas

  1. Įvardykite problemą: siurblio nepakankamumas, užsikimšusi arterija, ritmas, krešulys, kvėpavimo takų susiaurėjimas, infekcija ar prietaiso problema.
  2. Pirmiausia patikrinkite pavojaus požymius: hipoksiją, hipotenziją, krūtinės skausmą, naują sumišimą, šaltą kojos be pulso.
  3. Deguonį priderinkite pacientui: 94–98 % daugumai, 88–92 % tiems, kuriems kyla CO₂ susilaikymo rizika.
  4. Kiekvieną vaistą susiekite su jo tyrimu ir rizika: varfarinas ir INR, heparinas ir aPTT bei trombocitai, diuretikai ir kalis.
  5. Pasirinkite saugų pirmąjį veiksmą, tada eskaluokite ir vertinkite iš naujo.

Vidaus ligų ir chirurginė slauga: nervų, endokrininė ir inkstų sistemos

Metodas

  1. Pasitikrinkite gliukozę kiekvienam pacientui su nauju sumišimu, silpnumu ar traukuliais.
  2. Sąmonės lygį naudokite kaip ankstyviausią smegenų sutrikimo įspėjimą; vyzdžiai ir Cushing triada pasirodo vėlai.
  3. Diabeto nelaimėse atskirkite DKA (ketonai, acidozė) nuo HHS (labai didelis osmoliališkumas, dehidratacija); pirmiausia skirkite skysčių.
  4. Natrio ir vandens atveju nuspręskite, ar ADH yra per daug (SIADH), ar trūksta (DI), ir lėtinius pokyčius koreguokite lėtai.
  5. Inkstų problemų atveju priežastį priskirkite prerenalinei, vidinei ar postrenalinei ir stebėkite kalį bei skysčius.

Vidaus ligų ir chirurginė slauga: virškinimo trakto, perioperacinė ir onkologinė

Metodas

  1. Paklauskite, kas galėtų būti paslėpta: vidinis kraujavimas, infekcija be karščiavimo, hipoventiliacija esant normaliam SpO₂.
  2. Komplikacijas siaurinkite pagal laiką po operacijos: kraujavimas per valandas, krūtinės ląstos problemos per dienas, žaizdos ir nutekėjimo problemos vėliau.
  3. Skausmo atveju vertinkite, gydykite daugiamode analgezija, vertinkite iš naujo ir kiekvieno opioido metu stebėkite sedaciją.
  4. Onkologiniams pacientams bet kokią ligą nadyro metu laikykite neutropeniniu sepsiu ir žinokite onkologines skubias būkles.
  5. Nudegimų atveju skaičiuokite tik dalinio ir viso storio plotus, Parkland laikrodį paleiskite nuo nudegimo laiko ir titruokite pagal šlapimo išskyrimą.

Akušerinė slauga

Metodas

  1. Nustatykite moters padėtį laike: nėštumo savaitės, gimdymo tarpsnis ar diena po gimdymo, ir nuspręskite, kas tuo metu yra norma.
  2. Ieškokite pavojuje esančio paciento: motinos, vaisiaus ar naujagimio, o gal kelių iš jų.
  3. Susiekite požymį su priežastimi: VEAL CHOP deceleracijoms, keturi T kraujavimui, BUBBLE-HE po gimdymo.
  4. Pirmiausia rinkitės veiksmą, gerinantį kraujotaką ir deguonies patekimą (gulėjimas ant šono, oksitocino nutraukimas, gimdos dugno masažas), tada kvieskite pagalbą.

Pediatrinė slauga

Metodas

  1. Pirmiausia atkreipkite dėmesį į vaiko amžių: nuo jo priklauso gyvybinių rodiklių normos, raidos etapai ir tinkama skausmo skalė.
  2. Įvertinkite kvėpavimo takus, kvėpavimą ir kraujotaką, prisiminkite, kad vaikai kompensuoja, o paskui greitai blogėja.
  3. Pritaikykite veiksmą raidos etapui ir įtraukite šeimą.
  4. Patikrinkite, ar atsakymas saugus vaikui: dozė pagal svorį, jokio aspirino virusinės ligos metu, jokio kodeino jaunesniems nei 12 metų.

Psichikos sveikatos slauga

Metodas

  1. Nuspręskite, ar yra tiesioginis pavojus: savižudybė, smurtas, vaistų sukeltas neatidėliotinas atvejis ar somatinė liga.
  2. Pirmiausia imkitės saugumo veiksmų: stebėkite, pašalinkite priemones, nuraminkite, nutraukite žalingą vaistą, kvieskite pagalbą.
  3. Rinkitės terapinį atsaką: pripažinkite jausmus, pateikite tikrovę, venkite klaidingo raminimo ir klausimų „kodėl“.
  4. Gerbkite teises: mažiausiai varžanti galimybė, sutikimas ir konfidencialumas su jo ribomis.

Slaugos matematika ir vienetų konvertavimas

Metriniai žingsniai
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Svoris ir ilgis
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Buitiniai matai
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Temperatūra
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
24 valandų laikrodis
PM valandos 1–11: pridėkite 12; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Dozavimo greitis
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Laboratoriniai koeficientai
gliukozė 1 mmol/L = 18 mg/dL; kreatininas 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Metodas

  1. Užrašykite duotą dydį su jo vienetu ir norimą vienetą.
  2. Pasirinkite atitikmenį: 1000 tarp kg, g, mg ir mcg arba L ir mL; 1 kg = 2,2 lb; 1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 240 mL.
  3. Užrašykite trupmena taip, kad nereikalingas vienetas išsiredukuotų; greičiui naudokite po vieną trupmeną kiekvienam besikeičiančiam vienetui.
  4. Patikrinkite kryptį: mažesnis vienetas duoda didesnį skaičių.
  5. Apvalinkite tik galutinį atsakymą, klausime nurodytu tikslumu.

Dozių skaičiavimas

Dozė pagal koncentraciją
tūris = dozė / koncentracija
Dozė pagal kūno masę
dozė = mg/kg × kūno masė
Tabletės
skaičius = dozė / dozė tabletėje
Vienetai
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Metodas

  1. Paskirtą dozę ir turimo vaisto stiprumą išreikškite tais pačiais vienetais.
  2. Naudokite formulę „paskirta / turima × kiekis“: (D/H) × Q.
  3. Dozėms pagal kūno masę pirmiausia padauginkite iš masės kilogramais, tada paros dozę padalykite iš dozių skaičiaus.
  4. Pirmiausia įvertinkite apytiksliai ir patikrinkite, ar atsakymas tikėtinas.

Intraveninių infuzijų greitis

Pompos greitis
mL/h = volume (mL)/time (h)
Lašėjimo greitis
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Infuzijos trukmė
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Metodas

  1. Pompos greitis mL/h: tūris, padalytas iš laiko valandomis.
  2. Lašėjimo greitis lašais/min: tūris × lašų faktorius, padalytas iš laiko minutėmis.
  3. Likusiam laikui: likęs tūris, padalytas iš greičio.
  4. Apvalinkite taip, kaip reikalauja uždavinys arba įranga.

Infuziniai tirpalai ir skysčių balansas

Holliday–Segar per valandą
4 mL/kg (pirmiesiems 10 kg) + 2 mL/kg (kitiems 10 kg) + 1 mL/kg (kiekvienam kg virš 20)
Holliday–Segar per parą
100 / 50 / 20 mL/kg tiems patiems intervalams
Skysčių balansas
suvartota − išskirta
Ledo gabalėliai
skaičiuojami kaip pusė jų tūrio
Diurezė
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Infuzijos trukmė
laikas (h) = likęs tūris (mL) / greitis (mL/h)
Sulašintas tūris
mL = greitis × laikas

Klinikinio vertinimo skalės

Glazgo komos skalė
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
APGAR
5 požymiai × 0–2 = 0–10; 7–10 nuramina, 4–6 vidutiniškai nenormalu, 0–3 žema
Braden skalė
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 rizika
Morse griuvimų skalė
griuvimai 25, diagnozė 15, priemonė 15/30, IV 20, eisena 10/20, psichikos būklė 15
NEWS2 rizika
0–4 maža; pavienis 3 maža–vidutinė; 5–6 vidutinė; ≥ 7 didelė
Vidutinis arterinis spaudimas
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Pulsinis spaudimas ir šoko indeksas
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Kūno masės indeksas
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Metodas

  1. Raskite klausime naudojamą vertinimo lentelę ir jos ribas (GCS 3–15, Apgar 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Įvertinkite kiekvieną punktą atskirai, suderindami aprašymą su jo lygiu.
  3. Sudėkite punktų balus ir patikrinkite, ar suma patenka į intervalą.
  4. Taikykite ribas: NEWS2 atveju taip pat ieškokite bet kurio vieno rodiklio, įvertinto 3.
  5. Išvestinėms vertėms naudokite MAP = (SKS + 2·DKS)/3, PP = SKS − DKS, SI = pulsas/SKS ir KMI = kg/m².

2Uždaviniai

1.Slaugos pagrindaiVidutinis

Pacientui didelė kritimo rizika. Kuri priemonė tinkamiausia?

  1. AVisiems pacientams įprastai pakelti visus lovos turėklus ir laikyti juos lovoje, kol bus įvertinti
  2. BŽemai nuleista lova, iškvietimo mygtukas pasiekiamas ir neslystanti avalynė
  3. CNaktį duoti raminamųjų
  4. DLaikyti pacientą lovoje be įvertinimo
2.Slaugos pagrindaiSunkus

Eight hours after surgery a patient has not passed urine and has lower abdominal discomfort with a swelling above the pubic bone. What should the nurse do?

  1. ARecord it and check again the next morning
  2. BEncourage the patient to drink two litres of water quickly
  3. CCheck the bladder volume with a scanner and report the findings
  4. DGive a laxative to relieve the swelling
3.Infekcijų kontrolė ir pacientų saugaVidutinis

How should a nurse handle soiled bed linen?

  1. AShake it out first to check for lost items
  2. BCarry it bundled against the body to the soiled utility room down the hall
  3. CPut it on the floor until the bed is made
  4. DHold it away from the uniform and place it straight into a linen bag
4.Infekcijų kontrolė ir pacientų saugaSunkus

Pacientas, kurio imunitetas labai nusilpęs po kamieninių ląstelių transplantacijos, yra apsauginėje aplinkoje. Kurio daikto negalima nešti į palatą?

  1. AŠeimos nuotraukos rėmelyje, kuris nuvalytas
  2. BŠviežių gėlių ar vazoninių augalų
  3. CŠvaraus, dezinfekuoto planšetinio kompiuterio
  4. DPaties paciento švarių drabužių
5.Prioritetų nustatymas ir delegavimasVidutinis

A patient wants to leave the hospital against medical advice. What should the nurse do?

  1. AHide the patient’s clothes and belongings until the provider arrives
  2. BLet the patient leave without telling anyone
  3. CInform the provider, explain the risks and document the discussion
  4. DLock the door so the patient cannot leave the unit
6.Prioritetų nustatymas ir delegavimasSunkus

A patient was knocked out briefly in a fall, then woke and talked normally. Two hours later the patient becomes drowsy and one pupil is larger. What is the most likely cause?

  1. AA mild concussion that is settling
  2. BNormal tiredness after a fall
  3. CLow blood sugar from missing a meal
  4. DAn epidural hematoma
7.Klinikinė slaugaVidutinis

Why is oxygen often humidified for a patient with a tracheostomy?

  1. AHumidification lowers the oxygen concentration to a safer level
  2. BDry oxygen causes high blood glucose
  3. CHumidity is needed for the oxygen to work as a drug
  4. DThe tube bypasses the nose, which normally warms and moistens air
8.Klinikinė slaugaSunkus

A patient suddenly develops a painful red eye with blurred vision, haloes around lights and vomiting. What should be suspected?

  1. ADry eye syndrome
  2. BSimple conjunctivitis from a viral infection
  3. CAcute angle-closure glaucoma
  4. DA stye
9.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitaiVidutinis

Pacientui, vartojančiam varfariną dėl prieširdžių virpėjimo, INR yra 1,4. Ką tai reiškia?

  1. APacientui didelė kraujavimo rizika ir reikia nedelsiant vitamino K
  2. BAntikoaguliacija yra žemiau tikslo, todėl krešulių ir insulto labiau tikėtina
  3. CPacientui nebereikia vartoti varfarino
  4. DDozė visiškai tinkama ir jos keisti nereikia
10.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitaiSunkus

aPTT rezultatas yra labai didelis, bet slaugytojas sužino, kad mėginys paimtas iš rankos, kur teka heparino infuzija. Koks geriausias veiksmas?

  1. APriimti rezultatą ir perpus sumažinti infuzijos greitį
  2. BPrieš koreguojant dozę paprašyti naujo mėginio iš priešingos rankos
  3. CNedelsiant duoti protamino heparino poveikiui panaikinti
  4. DVisam laikui nutraukti heparino infuziją ir informuoti gydytoją
11.FarmakologijaVidutinis

Which blood test is used to monitor warfarin therapy?

  1. ASerum albumin
  2. BINR (prothrombin time)
  3. CPlatelet count
  4. DActivated partial thromboplastin time (aPTT)
12.FarmakologijaSunkus

A patient taking azathioprine is prescribed allopurinol for gout. What is the main danger?

  1. ASevere bone marrow suppression, because azathioprine breakdown is reduced
  2. BLiver enzyme induction, making azathioprine ineffective
  3. CGout becomes worse because allopurinol is inactivated by azathioprine
  4. DSevere hypertension from the combination
13.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemosVidutinis

Which investigation is usually used to confirm a deep vein thrombosis in the leg?

  1. ACompression duplex ultrasound
  2. BA lung function test
  3. CAn exercise ECG
  4. DA plain chest X-ray and an ECG
14.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemosSunkus

Pacientui prieširdžių virpėjimas, širdies susitraukimų dažnis 165/min., kraujospūdis 78/45 mmHg, krūtinės skausmas ir naujai atsiradęs sumišimas. Kokio gydymo turėtų tikėtis slaugytojas?

  1. ASkubios sinchronizuotos elektrinės kardioversijos
  2. BGeriamojo bisoprololio ir peržiūros ryte
  3. CNesinchronizuotos defibriliacijos kaip širdies sustojimo metu
  4. DAtropino į veną kraujospūdžiui pagerinti
15.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: nervų, endokrininė ir inkstų sistemosVidutinis

Which complication is a particular risk in nephrotic syndrome?

  1. AVenous thrombosis
  2. BHypoglycaemia
  3. CLow cholesterol
  4. DBleeding from low platelets
16.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: nervų, endokrininė ir inkstų sistemosSunkus

An older patient with a UTI is now confused, with a respiratory rate of 24/min, BP 88/50 mmHg and a pulse of 120/min. What should happen?

  1. AStart sepsis care at once, with IV antibiotics and fluids
  2. BEncourage oral fluids and wait for the urine culture
  3. CGive oral antibiotics and recheck in four hours
  4. DTreat the confusion with a sedative
17.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: virškinimo trakto, perioperacinė ir onkologinėVidutinis

Which change suggests that a burn wound is becoming infected?

  1. AThe wound becoming pink and a little smaller at each dressing change
  2. BDry, healing skin with mild itching
  3. CA partial-thickness burn becoming deeper, with new discolouration
  4. DLess exudate on each dressing change
18.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: virškinimo trakto, perioperacinė ir onkologinėSunkus

Oda aplink paciento ileostomą yra raudona, nubrozdinta ir šlapiuojanti, o maišelis dažnai prasisunkia. Kokia labiausiai tikėtina priežastis?

  1. AAlergija pačioms išmatoms, kuriai reikia steroidų
  2. BStomos išemija, kuriai reikia skubios operacijos
  3. CNormali reakcija, kuriai priežiūros keisti nereikia
  4. DIšskyros ant odos, dažnai dėl prastai priglundančios priemonės
19.Akušerinė slaugaVidutinis

Why is congenital hypothyroidism included in newborn screening?

  1. AIt can only be treated before birth
  2. BIt causes hip dysplasia
  3. CIt causes jaundice that cannot be treated
  4. DEarly treatment prevents brain damage
20.Akušerinė slaugaSunkus

A woman needs an emergency caesarean under general anaesthesia. Why is she given an antacid such as sodium citrate before induction?

  1. ATo prevent nausea after the operation
  2. BTo make aspirated stomach contents less acidic
  3. CTo lower her blood pressure before surgery
  4. DTo speed up gastric emptying for surgery
21.Pediatrinė slaugaVidutinis

5 savaičių kūdikis po kiekvieno maitinimo stipriai (srove) vemia ir po to atrodo alkanas. Kokia tikėtina priežastis?

  1. APilorostenozė
  2. BGastroezofaginis refliuksas, normalus pagal amžių
  3. CInvaginacija
  4. DHiršprungo liga
22.Pediatrinė slaugaSunkus

6 metų vaikas, sergantis hemofilija, nukrito ir jo kelis patino bei skauda. Kas prioritetas?

  1. ASkatinti vaiką vaikščioti ant kelio, kad sąnarys išliktų judrus ir nesustiręs
  2. BŠildyti kelį
  3. CSkirti krešėjimo faktoriaus pakaitinę terapiją pagal paskyrimą ir užtikrinti poilsį, šaltį, kompresiją bei sąnario pakėlimą
  4. DSkausmui malšinti duoti aspirino
23.Psichikos sveikatos slaugaVidutinis

Kuri radinių grupė rodo piktybinį neuroleptinį sindromą?

  1. ASvorio augimas ir padidėjusi gliukozė kraujyje
  2. BHiperrefleksija, klonusas, viduriavimas, išsiplėtę vyzdžiai ir sujaudinimas per kelias valandas nuo naujo serotoninerginio vaisto
  3. CSmulkus tremoras ir padidėjęs troškulys
  4. DAukšta temperatūra, stiprus „švino vamzdžio" raumenų rigidiškumas, sumišimas, nestabilus kraujospūdis ir padidėjęs CK
24.Psichikos sveikatos slaugaSunkus

A patient tells the nurse, "You're the only one I can talk to. You're much better than the other nurses." What is the most appropriate response?

  1. A"You shouldn't compare nurses. That's not fair to them, and it's rude."
  2. B"Thank you. I'll make sure I'm always the one assigned to you from now on."
  3. C"I'm glad our talks help. All the staff here are working with you, and it's important that you can talk to them too."
  4. D"The other nurses are not as experienced as I am, so it makes sense that you prefer talking to me."
25.Slaugos matematika ir vienetų konvertavimasVidutinis
5 ft 4 in1 ft = 12 in1 in = 2,54 cmh = ? cm

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Paciento ūgis yra 5 ft 4 in. Naudodami 1 ft = 12 in ir 1 in = 2,54 cm, raskite ūgį h centimetrais, suapvalinę iki sveikų centimetrų.

5 ft 4 in1 ft = 12 in1 in = 2,54 cm
h = cm
26.Slaugos matematika ir vienetų konvertavimasSunkus
00:0018:5008:35t = ?

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Infuzija prasideda 18:50 ir baigiasi 08:35 kitą rytą (24 valandų laikrodis). Kiek minučių t ji truko?

18:5008:35
t = min
27.Dozių skaičiavimasVidutinis
62 kgBSA = 1,52 m²50 mg/m²D = ? mg

62 kg sveriančio paciento kūno paviršiaus plotas 1,52 m². Paskirta 50 mg/m². Raskite dozę D mg.

62 kgBSA = 1,52 m²50 mg/m²
D = mg
28.Dozių skaičiavimasSunkus
00,10,20,30,40,50,60,70,80,911 mL

Paskirta 1,46 mg. Ampulėje yra 2000 mikrogramų viename mL. Įtraukite dozę į 1 mL švirkštą: kokį tūrį V suleidžiate?

1,46 mg2000 mcg/mL
V = mL
29.Intraveninių infuzijų greitisVidutinis
1500 mL20 gtt/mL10 h? gtt/min

Sulašinkite 1500 mL per 10 valandų sistema, kurios koeficientas 20 lašai/mL. Raskite lašėjimo greitį R lašais per minutę.

1500 mL10 h20 gtt/mL
R = gtt/min
30.Intraveninių infuzijų greitisSunkus
50 mg500 mL15 mL/h? mcg/min

50 mg 500 mL infuzija lašinama 15 mL/h greičiu. Kiek mikrogramų per minutę D gauna pacientas?

50 mg/500 mL15 mL/h
D = mcg/min
31.Infuziniai tirpalai ir skysčių balansasVidutinis
SuvartotaIšskirta8 valandų pamainavanduo150 mLarbata200 mLsultys120 mLIntraveninė infuzija100 mL/h × 8 hintraveninis antibiotikas1 × 100 mLšlapimas150 mLšlapimas275 mLšlapimas450 mLžaizdos drenas140 mL

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Lape pateikti paciento suvartoti ir išskirti skysčiai per vieną 8 valandų pamainą. Intraveninė infuzija visą pamainą buvo lašinama nurodytu greičiu. Raskite skysčių balansą B = suvartota − išskirta, mL (neigiamas atsakymas reiškia grynąjį netekimą).

vanduo: 150 mLarbata: 200 mLsultys: 120 mLIntraveninė infuzija: 100 mL/h × 8 hintraveninis antibiotikas: 1 × 100 mLšlapimas: 150 mLšlapimas: 275 mLšlapimas: 450 mLžaizdos drenas: 140 mL
B = mL
32.Infuziniai tirpalai ir skysčių balansasSunkus
1000 mL→ 50 mL/hpradžia 13:00tiš viso​ = ? h120 mL/h × 4 h

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). 1000 mL infuzija pradedama 13:00 120 mL/h greičiu. Po 4 valandų greitis pakeičiamas į 50 mL/h ir daugiau nebekeičiamas. Po kiek valandų t nuo pradžios maišelis ištuštės? Apvalinkite iki vieno skaitmens po kablelio.

1000 mL120 mL/h · 4 h50 mL/h
t = h
33.Klinikinio vertinimo skalėsVidutinis
lengvavidutinėsunki

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Mokomasis pacientas po galvos traumos atmerkia akis į kalbinimą, yra orientuotas asmenyje, vietoje ir laike ir geriausias motorinis atsakas: rankos kėlimas į spaudimo vietą (lokalizavimas). Apskaičiuokite GCS ir pagal jį įvertinkite galvos traumos sunkumą. Spustelėkite atsakymą.

  1. 1lengva
  2. 2vidutinė
  3. 3sunki
34.Klinikinio vertinimo skalėsSunkus
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96oras / O₂O₂orasSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1žemasmaža–vidutinėvidutinisaukštas

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Šiems stebėjimams naudokite NEWS2 lentelę (SpO₂ 1 skalė): kvėpavimo dažnis 12/min., SpO₂ 97 % kvėpuojant kambario oru, kraujospūdis 102/62 mmHg, pulsas 92/min., budrus, temperatūra 35,2 °C. Į kokią klinikinės rizikos grupę patenka pacientas? Spustelėkite ją.

RR 12SpO₂ 97%orasSBP 102HR 92AT 35,2 °C
  1. 1žemas
  2. 2maža–vidutinė
  3. 3vidutinis
  4. 4aukštas

3Tirpalai

1.Slaugos pagrindai

Atsakymas: B · Žemai nuleista lova, iškvietimo mygtukas pasiekiamas ir neslystanti avalynė

Kodėl tai yra atsakymas

Kritimų prevencija apima žemą lovą, pasiekiamą iškvietimo mygtuką ir asmeninius daiktus, gerą apšvietimą, tinkamą avalynę ir reguliarią priežiūrą. Turėklams ir sedacijai reikia individualaus įvertinimo.

Atsakymas

B · Žemai nuleista lova, iškvietimo mygtukas pasiekiamas ir neslystanti avalynė
2.Slaugos pagrindai

Atsakymas: C · Check the bladder volume with a scanner and report the findings

Kodėl tai yra atsakymas

These signs suggest postoperative urinary retention. A bladder scan confirms the volume, and the doctor is told so it can be relieved, often by catheterisation.

Atsakymas

C · Check the bladder volume with a scanner and report the findings
3.Infekcijų kontrolė ir pacientų sauga

Atsakymas: D · Hold it away from the uniform and place it straight into a linen bag

Kodėl tai yra atsakymas

Soiled linen is rolled up, held away from the uniform and placed directly into a laundry bag at the bedside. Shaking linen spreads organisms into the air, and the floor is a contaminated surface.

Atsakymas

D · Hold it away from the uniform and place it straight into a linen bag
4.Infekcijų kontrolė ir pacientų sauga

Atsakymas: B · Šviežių gėlių ar vazoninių augalų

Kodėl tai yra atsakymas

Šviežios gėlės ir augalai gali nešioti pelėsius, pvz., Aspergillus, ir vandeniu plintančias bakterijas, galinčias sukelti sunkias infekcijas labai imunosupresuotiems pacientams. Švarūs, nušluostomi asmeniniai daiktai paprastai leidžiami.

Atsakymas

B · Šviežių gėlių ar vazoninių augalų
5.Prioritetų nustatymas ir delegavimas

Atsakymas: C · Inform the provider, explain the risks and document the discussion

Kodėl tai yra atsakymas

A competent adult has the right to leave. The nurse informs the provider, makes sure the patient understands the risks and documents it; holding the patient against their will may be false imprisonment.

Atsakymas

C · Inform the provider, explain the risks and document the discussion
6.Prioritetų nustatymas ir delegavimas

Atsakymas: D · An epidural hematoma

Kodėl tai yra atsakymas

An epidural hematoma often causes a brief loss of consciousness, a lucid interval, then rapid deterioration as arterial bleeding compresses the brain. It is a neurosurgical emergency.

Atsakymas

D · An epidural hematoma
7.Klinikinė slauga

Atsakymas: D · The tube bypasses the nose, which normally warms and moistens air

Kodėl tai yra atsakymas

The upper airway normally humidifies inspired air. Without it, secretions become thick and may block the tracheostomy tube, so humidification is used.

Atsakymas

D · The tube bypasses the nose, which normally warms and moistens air
8.Klinikinė slauga

Atsakymas: C · Acute angle-closure glaucoma

Kodėl tai yra atsakymas

Acute angle-closure glaucoma causes a rapid rise in eye pressure, with pain, visual disturbance, haloes and vomiting. It is an emergency that can cause permanent sight loss without urgent treatment.

Atsakymas

C · Acute angle-closure glaucoma
9.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitai

Atsakymas: B · Antikoaguliacija yra žemiau tikslo, todėl krešulių ir insulto labiau tikėtina

Kodėl tai yra atsakymas

Žemesnis už tikslinį intervalą INR reiškia, kad kraujas šiai indikacijai krešėja per lengvai. Informuojamas skiriantysis gydytojas, o dozė ir galimos priežastys, pavyzdžiui, praleistos dozės ar sąveikos, peržiūrimos.Patikrinta pagal: Prothrombin Time Test and INR (PT/INR) · MedlinePlus (NIH) (2024)

Atsakymas

B · Antikoaguliacija yra žemiau tikslo, todėl krešulių ir insulto labiau tikėtina
10.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitai

Atsakymas: B · Prieš koreguojant dozę paprašyti naujo mėginio iš priešingos rankos

Kodėl tai yra atsakymas

Iš infuzijos rankos paimtas kraujas turi heparino iš lašelinės, todėl aPTT klaidingai didelis. Mėginys iš kitos rankos duoda tikrą rezultatą. Keičiant dozę pagal klaidingą rezultatą galėtų atsirasti krešulių.Patikrinta pagal: Partial Thromboplastin Time (PTT) Test · MedlinePlus (NIH) (2026)

Atsakymas

B · Prieš koreguojant dozę paprašyti naujo mėginio iš priešingos rankos
11.Farmakologija

Atsakymas: B · INR (prothrombin time)

Kodėl tai yra atsakymas

Warfarin is monitored with the INR, a standardised prothrombin time. For most indications, such as atrial fibrillation or venous thrombosis, the target is usually 2–3.

Atsakymas

B · INR (prothrombin time)
12.Farmakologija

Atsakymas: A · Severe bone marrow suppression, because azathioprine breakdown is reduced

Kodėl tai yra atsakymas

Azathioprine is converted to mercaptopurine, which is partly inactivated by xanthine oxidase. Allopurinol blocks this enzyme, so levels rise and dangerous myelosuppression can occur unless the dose is greatly reduced or the combination avoided.

Atsakymas

A · Severe bone marrow suppression, because azathioprine breakdown is reduced
13.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemos

Atsakymas: A · Compression duplex ultrasound

Kodėl tai yra atsakymas

Compression ultrasound shows whether a deep vein is compressible and whether flow is normal; a vein containing clot does not compress. A low clinical probability with a negative D-dimer can rule out DVT without imaging.

Atsakymas

A · Compression duplex ultrasound
14.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemos

Atsakymas: A · Skubios sinchronizuotos elektrinės kardioversijos

Kodėl tai yra atsakymas

Tachiaritmijai su nepalankiais požymiais (šoku, miokardo išemija, sinkope ar širdies nepakankamumu) reikia skubios sinchronizuotos nuolatinės srovės kardioversijos taikant sedaciją ar nejautrą. Šokas sinchronizuojamas su R banga, kad neišprovokuotų skilvelių virpėjimo. Nesinchronizuota defibriliacija skirta ritmams be pulso, o atropinas – bradikardijai.

Atsakymas

A · Skubios sinchronizuotos elektrinės kardioversijos
15.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: nervų, endokrininė ir inkstų sistemos

Atsakymas: A · Venous thrombosis

Kodėl tai yra atsakymas

In nephrotic syndrome, anticoagulant proteins such as antithrombin are lost, and clotting factors made by the liver rise, so venous thrombosis is more likely. Infection and high cholesterol are other complications.

Atsakymas

A · Venous thrombosis
16.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: nervų, endokrininė ir inkstų sistemos

Atsakymas: A · Start sepsis care at once, with IV antibiotics and fluids

Kodėl tai yra atsakymas

These findings suggest sepsis from a urinary source. Blood cultures, lactate, IV antibiotics within the hour, IV fluids and close monitoring of urine output are started, and senior review is requested.

Atsakymas

A · Start sepsis care at once, with IV antibiotics and fluids
17.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: virškinimo trakto, perioperacinė ir onkologinė

Atsakymas: C · A partial-thickness burn becoming deeper, with new discolouration

Kodėl tai yra atsakymas

Signs of burn wound infection include conversion to a deeper burn, new dark or green discolouration, increasing pain, offensive exudate, spreading redness and systemic signs such as fever or tachycardia.

Atsakymas

C · A partial-thickness burn becoming deeper, with new discolouration
18.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: virškinimo trakto, perioperacinė ir onkologinė

Atsakymas: D · Išskyros ant odos, dažnai dėl prastai priglundančios priemonės

Kodėl tai yra atsakymas

Dirginamasis dermatitas dėl prasisunkiančių išskyrų yra dažniausia peristominės odos problema, ypač sergant ileostoma. Stoma iš naujo išmatuojama, anga ir priemonė (pvz., išgaubtas pagrindas ar sandariklis) koreguojami ir naudojama odos apsauga, geriausia su stomos slaugytojo pagalba. Nubrozdinta oda taip pat blogiau laiko priemonę, todėl prasisunkia dar labiau.

Atsakymas

D · Išskyros ant odos, dažnai dėl prastai priglundančios priemonės
19.Akušerinė slauga

Atsakymas: D · Early treatment prevents brain damage

Kodėl tai yra atsakymas

Untreated congenital hypothyroidism causes poor growth and intellectual disability. Daily levothyroxine started in the first weeks allows normal development.

Atsakymas

D · Early treatment prevents brain damage
20.Akušerinė slauga

Atsakymas: B · To make aspirated stomach contents less acidic

Kodėl tai yra atsakymas

Pregnant women are at high risk of aspirating stomach contents under general anaesthesia. Sodium citrate neutralises gastric acid, reducing the severity of lung injury if aspiration happens.

Atsakymas

B · To make aspirated stomach contents less acidic
21.Pediatrinė slauga

Atsakymas: A · Pilorostenozė

Kodėl tai yra atsakymas

Pilorostenozė paprastai pasireiškia 2–8 savaitę srove vemiant be tulžies, kūdikiui po vėmimo esant alkanam, svoriui mažėjant ir kartais apčiuopiamu alyvuogės formos dariniu.

Atsakymas

A · Pilorostenozė
22.Pediatrinė slauga

Atsakymas: C · Skirti krešėjimo faktoriaus pakaitinę terapiją pagal paskyrimą ir užtikrinti poilsį, šaltį, kompresiją bei sąnario pakėlimą

Kodėl tai yra atsakymas

Ankstyva faktoriaus pakaitinė terapija sustabdo kraujavimą. Poilsis, šaltis, švelni kompresija ir pakėlimas mažina tinimą. Aspirinas ir šiluma kraujavimą didintų. Pasikartojantys sąnarių kraujavimai pažeidžia sąnarį.

Atsakymas

C · Skirti krešėjimo faktoriaus pakaitinę terapiją pagal paskyrimą ir užtikrinti poilsį, šaltį, kompresiją bei sąnario pakėlimą
23.Psichikos sveikatos slauga

Atsakymas: D · Aukšta temperatūra, stiprus „švino vamzdžio" raumenų rigidiškumas, sumišimas, nestabilus kraujospūdis ir padidėjęs CK

Kodėl tai yra atsakymas

Piktybinis neuroleptinis sindromas dažniausiai vystosi per dienas su hipertermija, rigidiškumu, sutrikusia sąmone, autonominiu nestabilumu ir padidėjusia kreatinkinaze. Antipsichotikas nutraukiamas ir skiriama skubi medicininė pagalba.

Atsakymas

D · Aukšta temperatūra, stiprus „švino vamzdžio" raumenų rigidiškumas, sumišimas, nestabilus kraujospūdis ir padidėjęs CK
24.Psichikos sveikatos slauga

Atsakymas: C · "I'm glad our talks help. All the staff here are working with you, and it's important that you can talk to them too."

Kodėl tai yra atsakymas

Accepting the role of the "only" helper encourages dependence and splitting. The nurse acknowledges the patient's feeling and encourages trust in the whole team, which keeps care consistent.

Atsakymas

C · "I'm glad our talks help. All the staff here are working with you, and it's important that you can talk to them too."
25.Slaugos matematika ir vienetų konvertavimas

Atsakymas: h = 163 cm

Buitiniai matai ir svoris: slaugos egzaminuose naudojami suapvalinti atitikmenys: 1 arbatinis šaukštelis (tsp) = 5 mL, 1 valgomasis šaukštas (tbsp) = 15 mL = 3 tsp, 1 skysčio uncija (fl oz) = 30 mL = 2 tbsp, o 1 puodelis = 8 fl oz = 240 mL. Svoriui 1 kg = 2,2 lb ir 1 lb = 16 oz; ilgiui 1 colis = 2,54 cm. Sudarykite perskaičiavimą taip, kad nereikalingas vienetas išsiredukuotų.

Ūgis coliais

5·12 + 4 = 64 in

Coliai į centimetrus

h = 64·2,54 = 162,6 ≈ 163 cm

Atsakymas

h = 163 cm
26.Slaugos matematika ir vienetų konvertavimas

Atsakymas: t = 825 min

24 valandų laikrodis: nuo 13 val. (1 PM) pridėkite 12 prie valandos (3:45 PM = 15:45). Nuo vidurnakčio iki 12:59 AM yra 00:00–00:59, o 12:00–12:59 PM lieka 12:00–12:59. Grįžtant atimkite 12 iš 13–23 valandų ir pridėkite PM; 00 valanda tampa 12 AM. Laiką per vidurnaktį skaičiuokite dviem dalimis: iki 24:00 (00:00), paskui nuo 00:00.

Prieš vidurnaktį

18:50 → 24:00 = 310 min

Po vidurnakčio

00:00 → 08:35 = 515 min

Iš viso

t = 310 + 515 = 825 min

Atsakymas

t = 825 min
27.Dozių skaičiavimas

Atsakymas: D = 76 mg

Body-surface-area dosing: many cytotoxic and some paediatric doses are prescribed per square metre of body surface area: dose (mg) = dose per m² × BSA (m²). The Mosteller formula estimates BSA = √(height (cm) × weight (kg)/3600).

Dozė

D = 50·1,52 = 76 mg

Atsakymas

D = 76 mg
28.Dozių skaičiavimas

Atsakymas: V = 0,73 mL

Dozės įtraukimas: tūris = (paskirta dozė/pradinio tirpalo stiprumas) × pradinio tirpalo tūris. Pirmiausia paverskite į tuos pačius vienetus, tada patikrinkite, ar tūris telpa į švirkštą ir patenka ant vienos iš jo skalės žymių.

Tie patys vienetai

1,46 mg = 1460 mcg

Tūris

V = 1460/2000 = 0,73 mL

Atsakymas

V = 0,73 mL
29.Intraveninių infuzijų greitis

Atsakymas: R = 50 gtt/min

Infuzijos greitis: pompa nustatoma mL/h = tūris/laikas valandomis. Gravitacinė lašelinė skaičiuojama lašais per minutę: gtt/min = tūris (mL) × lašų koeficientas (gtt/mL)/laikas (min). Lašų koeficientas nurodytas ant infuzinės sistemos pakuotės: makrolašų sistemos duoda 10, 15 arba 20 gtt/mL (kraujo sistemos JAV dažnai 10 gtt/mL, JK 15), o mikrolašų sistemos 60 gtt/mL. Visada naudokite lašų koeficientą, nurodytą klausime arba ant pakuotės.

Laikas minutėmis

10·60 = 600 min

Lašėjimo greitis

R = 1500·20/600 = 50 gtt/min

Atsakymas

R = 50 gtt/min
30.Intraveninių infuzijų greitis

Atsakymas: D = 25 mcg/min

Dose-based infusions: concentration = amount of drug in the bag/bag volume. Pump rate (mL/h) = dose per hour/concentration, and dose per hour = mL/h × concentration. Convert per-minute doses to per-hour (× 60) and keep the mass units the same (1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg).

Koncentracija

50000 mcg/500 mL = 100 mcg/mL

Dozė per valandą

15·100 = 1500 mcg/h

Dozė per minutę

D = 1500/60 = 25 mcg/min

Atsakymas

D = 25 mcg/min
31.Infuziniai tirpalai ir skysčių balansas

Atsakymas: B = 355 mL

Suvartoti ir išskirti skysčiai: suvartotiems priskiriama viskas, kas patenka į organizmą (geriami skysčiai, intraveninės infuzijos, intraveniniai vaistai ir praplovimai, maitinimas per zondą); ledo gabalėliai skaičiuojami kaip pusė jų tūrio. Išskirtiems priskiriamas šlapimas, drenų išskyros, vėmalai ir kiti netekimai. Balansas = visi suvartoti − visi išskirti skysčiai; neigiamas balansas reiškia grynąjį netekimą. Skaičiai skirti tik praktikai; prie paciento lovos visada vadovaukitės vietiniais protokolais, o didelės rizikos dozes tegul dar kartą patikrina kitas specialistas.

Iš viso suvartota

per os: 150 + 200 + 120 = 470 mL
Intraveninė infuzija: 100·8 = 800 mL
intraveninis antibiotikas: 1·100 = 100 mL
iš viso suvartota = 1370 mL

Iš viso išskirta

150 + 275 + 450 + 140 = 1015 mL

Balansas

B = 1370 − 1015 = 355 mL

Atsakymas

B = 355 mL

Teigiamas: gauta daugiau skysčių, nei išskirta.

32.Infuziniai tirpalai ir skysčių balansas

Atsakymas: t = 14,4 h

Infuzijos trukmė: laikas (h) = infuzuotinas tūris (mL)/greitis (mL/h); naudokite maišelyje dar likusį tūrį, o ne maišelio dydį. Sulašintas tūris = greitis × laikas. Dešimtaines valandas į valandas ir minutes perskaičiuokite padaugindami dalį iš 60 (0,5 h = 30 min, o ne 50 min). Skaičiai skirti tik praktikai; prie paciento lovos visada vadovaukitės vietiniais protokolais, o didelės rizikos dozes tegul dar kartą patikrina kitas specialistas.

Pirmoji dalis

120·4 = 480 mL
1000 − 480 = 520 mL liko

Antroji dalis

520/50 = 10,4 h

Bendra trukmė

t = 4 + 10,4 = 14,4 h

Atsakymas

t = 14,4 h

Tai maždaug 14 h 24 min, todėl maišelis ištuštės apie 03:24.

33.Klinikinio vertinimo skalės

Atsakymas: lengva

Glazgo komos skalė: sudėkite geriausią atsaką trijose srityse. Akių atmerkimas E: 4 spontaniškai, 3 į garsą ar kalbinimą, 2 į spaudimą, 1 nėra. Žodinis atsakas V: 5 orientuotas, 4 sumišęs, 3 netinkami žodžiai, 2 nesuprantami garsai, 1 nėra. Motorinis atsakas M: 6 vykdo komandas, 5 lokalizuoja, 4 normalus lenkimas (atitraukia), 3 nenormalus lenkimas, 2 tiesimas, 1 nėra. Suma svyruoja nuo 3 iki 15. Po galvos traumos 13–15 paprastai vadinama lengva, 9–12 vidutine, o 3–8 sunkia.

Įvertinkite kiekvieną sritį

E: atmerkia akis į kalbinimą → 3
V: yra orientuotas asmenyje, vietoje ir laike → 5
M: rankos kėlimas į spaudimo vietą (lokalizavimas) → 5

Sudėtis

GCS = 3 + 5 + 5 = 13

Sunkumas

GCS 13 → lengva

Atsakymas

lengva
34.Klinikinio vertinimo skalės

Atsakymas: žemas

NEWS2 (Nacionalinė ankstyvojo perspėjimo skalė 2, Karališkoji gydytojų kolegija, 2017): įvertinkite kiekvieną iš septynių rodiklių pagal lentelę (kvėpavimo dažnis, SpO₂ pagal 1 skalę, oras ar papildomas deguonis, sistolinis kraujospūdis, pulsas, sąmonė pagal ACVPU skalę ir temperatūra) ir sudėkite balus. Klinikinė rizika: 0–4 maža; 3 balai bet kuriame viename rodiklyje – maža–vidutinė; 5–6 vidutinė; 7 ar daugiau didelė. Suma 5 ar daugiau reikalauja skubios reakcijos.

Įvertinkite kiekvieną rodiklį

RR 12/min → 0
SpO₂ 97% → 0
kvėpuojant oru → 0
SBP 102 mmHg → 1
HR 92/min → 1
budrus (A) → 0
T 35,2 °C → 1

Suma ir raudoni balai

NEWS2 = 0 + 0 + 0 + 1 + 1 + 0 + 1 = 3
Joks rodiklis nevertinamas 3.

Rizikos grupė

žemas

Atsakymas

žemas

Tai savarankiška mokymosi medžiaga. ExamProblems nėra susijusi su šį egzaminą organizuojančia institucija ir jos nėra patvirtinta, o egzamino pavadinimas naudojamas tik turiniui apibūdinti. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® yra the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN) prekių ženklai; ši organizacija nėra susijusi su ExamProblems, jo neremia ir neatsako už jo tikslumą.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-pn-practice-questions