NCLEX-PN tipo bandomieji klausimai (LPN/LVN): pasiruošimo paketas

Formulių lapai, pagrindiniai kiekvienos temos metodų žingsniai ir 34 uždavinių, o pilni sprendimai pateikti gale.

Nauji uždaviniaiAtgal į kursą

Spausdinimo lange pasirinkite „Išsaugoti kaip PDF“, kad nuosavą kopiją išsaugotumėte savo įrenginyje.

1Formulės ir metodai

Infekcijų kontrolė ir pacientų sauga

Metodas

  1. Pradėkite nuo standartinių atsargumo priemonių kiekvienam pacientui: rankų higiena, asmeninės apsaugos priemonės numatomai ekspozicijai, saugūs aštrūs daiktai.
  2. Pridėkite atsargumo priemones pagal plitimo kelią: kontaktinė (chalatas, pirštinės), lašelinė (chirurginė kaukė), oro (N95, neigiamo slėgio kambarys).
  3. Steriliems daiktams išlaikykite sterilumą: jei abejojate, jis nesterilus; pakeiskite, niekada nenuvalykite.
  4. Užkirskite kelią žalai aplinkoje: griuvimų prevencija, suvaržymai tik kaip paskutinė priemonė, RACE ir PASS gaisro atveju.
  5. Patikrinkite vaistų skyrimo teises, du identifikatorius ir papildomas apsaugos priemones didelės rizikos vaistams; praneškite apie klaidas ir vos nepasitaikiusius atvejus.

Prioritetų nustatymas ir delegavimas

Metodas

  1. Paklauskite, kas pacientui pakenks greičiausiai, jei nieko nedarysite.
  2. Taikykite ABC (C-A-B per širdies sustojimą), tada Maslow: fiziologiniai poreikiai pirma saugumo, saugumas pirma psichologinių poreikių.
  3. Palyginkite galimybes: ūmus prieš lėtinį, nestabilus prieš stabilų, netikėtas prieš tikėtiną, sisteminis prieš vietinį, ir kiekvieną požymį palyginkite su paciento pradiniu lygiu.
  4. Vertinkite prieš veikdami, nebent tai neatidėliotinas atvejis; tada rinkitės žingsnį, nuo kurio priklauso kiti.
  5. Delegavimui patikrinkite penkias teises: užduotis, aplinkybės, asmuo, nurodymai ir priežiūra. Vertinimas, mokymas ir įvertinimas lieka registruotai slaugytojai (RN).

Laboratorinės reikšmės ir elektrolitai

Metodas

  1. Palyginkite vertę su paties laboratorijos nustatytu referenciniu intervalu, tada su paciento pradiniu lygiu ir kitimu.
  2. Patikrinkite mėginį: hemolizė, vėlavimas ar kraujas, paimtas šalia IV, gali duoti klaidingus rezultatus.
  3. Susiekite vertę su tipiniais požymiais ir ją sukeliančiais vaistais bei būklėmis.
  4. Ieškokite sąveikų: mažas kalio ar magnio kiekis didina digoksino toksiškumą; dehidratacija didina ličio koncentraciją.
  5. Veikite pacientui: įvertinkite, sulaikykite vaistą, jei koncentracija nesaugi, kritines vertes perskaitykite atgal ir informuokite gydytoją.

Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemos

Metodas

  1. Įvardykite problemą: siurblio nepakankamumas, užsikimšusi arterija, ritmas, krešulys, kvėpavimo takų susiaurėjimas, infekcija ar prietaiso problema.
  2. Pirmiausia patikrinkite pavojaus požymius: hipoksiją, hipotenziją, krūtinės skausmą, naują sumišimą, šaltą kojos be pulso.
  3. Deguonį priderinkite pacientui: 94–98 % daugumai, 88–92 % tiems, kuriems kyla CO₂ susilaikymo rizika.
  4. Kiekvieną vaistą susiekite su jo tyrimu ir rizika: varfarinas ir INR, heparinas ir aPTT bei trombocitai, diuretikai ir kalis.
  5. Pasirinkite saugų pirmąjį veiksmą, tada eskaluokite ir vertinkite iš naujo.

Vidaus ligų ir chirurginė slauga: nervų, endokrininė ir inkstų sistemos

Metodas

  1. Pasitikrinkite gliukozę kiekvienam pacientui su nauju sumišimu, silpnumu ar traukuliais.
  2. Sąmonės lygį naudokite kaip ankstyviausią smegenų sutrikimo įspėjimą; vyzdžiai ir Cushing triada pasirodo vėlai.
  3. Diabeto nelaimėse atskirkite DKA (ketonai, acidozė) nuo HHS (labai didelis osmoliališkumas, dehidratacija); pirmiausia skirkite skysčių.
  4. Natrio ir vandens atveju nuspręskite, ar ADH yra per daug (SIADH), ar trūksta (DI), ir lėtinius pokyčius koreguokite lėtai.
  5. Inkstų problemų atveju priežastį priskirkite prerenalinei, vidinei ar postrenalinei ir stebėkite kalį bei skysčius.

Vidaus ligų ir chirurginė slauga: virškinimo trakto, perioperacinė ir onkologinė

Metodas

  1. Paklauskite, kas galėtų būti paslėpta: vidinis kraujavimas, infekcija be karščiavimo, hipoventiliacija esant normaliam SpO₂.
  2. Komplikacijas siaurinkite pagal laiką po operacijos: kraujavimas per valandas, krūtinės ląstos problemos per dienas, žaizdos ir nutekėjimo problemos vėliau.
  3. Skausmo atveju vertinkite, gydykite daugiamode analgezija, vertinkite iš naujo ir kiekvieno opioido metu stebėkite sedaciją.
  4. Onkologiniams pacientams bet kokią ligą nadyro metu laikykite neutropeniniu sepsiu ir žinokite onkologines skubias būkles.
  5. Nudegimų atveju skaičiuokite tik dalinio ir viso storio plotus, Parkland laikrodį paleiskite nuo nudegimo laiko ir titruokite pagal šlapimo išskyrimą.

Akušerinė slauga

Metodas

  1. Nustatykite moters padėtį laike: nėštumo savaitės, gimdymo tarpsnis ar diena po gimdymo, ir nuspręskite, kas tuo metu yra norma.
  2. Ieškokite pavojuje esančio paciento: motinos, vaisiaus ar naujagimio, o gal kelių iš jų.
  3. Susiekite požymį su priežastimi: VEAL CHOP deceleracijoms, keturi T kraujavimui, BUBBLE-HE po gimdymo.
  4. Pirmiausia rinkitės veiksmą, gerinantį kraujotaką ir deguonies patekimą (gulėjimas ant šono, oksitocino nutraukimas, gimdos dugno masažas), tada kvieskite pagalbą.

Pediatrinė slauga

Metodas

  1. Pirmiausia atkreipkite dėmesį į vaiko amžių: nuo jo priklauso gyvybinių rodiklių normos, raidos etapai ir tinkama skausmo skalė.
  2. Įvertinkite kvėpavimo takus, kvėpavimą ir kraujotaką, prisiminkite, kad vaikai kompensuoja, o paskui greitai blogėja.
  3. Pritaikykite veiksmą raidos etapui ir įtraukite šeimą.
  4. Patikrinkite, ar atsakymas saugus vaikui: dozė pagal svorį, jokio aspirino virusinės ligos metu, jokio kodeino jaunesniems nei 12 metų.

Psichikos sveikatos slauga

Metodas

  1. Nuspręskite, ar yra tiesioginis pavojus: savižudybė, smurtas, vaistų sukeltas neatidėliotinas atvejis ar somatinė liga.
  2. Pirmiausia imkitės saugumo veiksmų: stebėkite, pašalinkite priemones, nuraminkite, nutraukite žalingą vaistą, kvieskite pagalbą.
  3. Rinkitės terapinį atsaką: pripažinkite jausmus, pateikite tikrovę, venkite klaidingo raminimo ir klausimų „kodėl“.
  4. Gerbkite teises: mažiausiai varžanti galimybė, sutikimas ir konfidencialumas su jo ribomis.

Slaugos matematika ir vienetų konvertavimas

Metriniai žingsniai
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Svoris ir ilgis
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Buitiniai matai
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Temperatūra
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
24 valandų laikrodis
PM valandos 1–11: pridėkite 12; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Dozavimo greitis
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Laboratoriniai koeficientai
gliukozė 1 mmol/L = 18 mg/dL; kreatininas 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Metodas

  1. Užrašykite duotą dydį su jo vienetu ir norimą vienetą.
  2. Pasirinkite atitikmenį: 1000 tarp kg, g, mg ir mcg arba L ir mL; 1 kg = 2,2 lb; 1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 240 mL.
  3. Užrašykite trupmena taip, kad nereikalingas vienetas išsiredukuotų; greičiui naudokite po vieną trupmeną kiekvienam besikeičiančiam vienetui.
  4. Patikrinkite kryptį: mažesnis vienetas duoda didesnį skaičių.
  5. Apvalinkite tik galutinį atsakymą, klausime nurodytu tikslumu.

Dozių skaičiavimas

Dozė pagal koncentraciją
tūris = dozė / koncentracija
Dozė pagal kūno masę
dozė = mg/kg × kūno masė
Tabletės
skaičius = dozė / dozė tabletėje
Vienetai
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Metodas

  1. Paskirtą dozę ir turimo vaisto stiprumą išreikškite tais pačiais vienetais.
  2. Naudokite formulę „paskirta / turima × kiekis“: (D/H) × Q.
  3. Dozėms pagal kūno masę pirmiausia padauginkite iš masės kilogramais, tada paros dozę padalykite iš dozių skaičiaus.
  4. Pirmiausia įvertinkite apytiksliai ir patikrinkite, ar atsakymas tikėtinas.

Intraveninių infuzijų greitis

Pompos greitis
mL/h = volume (mL)/time (h)
Lašėjimo greitis
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Infuzijos trukmė
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Metodas

  1. Pompos greitis mL/h: tūris, padalytas iš laiko valandomis.
  2. Lašėjimo greitis lašais/min: tūris × lašų faktorius, padalytas iš laiko minutėmis.
  3. Likusiam laikui: likęs tūris, padalytas iš greičio.
  4. Apvalinkite taip, kaip reikalauja uždavinys arba įranga.

Infuziniai tirpalai ir skysčių balansas

Holliday–Segar per valandą
4 mL/kg (pirmiesiems 10 kg) + 2 mL/kg (kitiems 10 kg) + 1 mL/kg (kiekvienam kg virš 20)
Holliday–Segar per parą
100 / 50 / 20 mL/kg tiems patiems intervalams
Skysčių balansas
suvartota − išskirta
Ledo gabalėliai
skaičiuojami kaip pusė jų tūrio
Diurezė
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Infuzijos trukmė
laikas (h) = likęs tūris (mL) / greitis (mL/h)
Sulašintas tūris
mL = greitis × laikas

Klinikinio vertinimo skalės

Glazgo komos skalė
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
APGAR
5 požymiai × 0–2 = 0–10; 7–10 nuramina, 4–6 vidutiniškai nenormalu, 0–3 žema
Braden skalė
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 rizika
Morse griuvimų skalė
griuvimai 25, diagnozė 15, priemonė 15/30, IV 20, eisena 10/20, psichikos būklė 15
NEWS2 rizika
0–4 maža; pavienis 3 maža–vidutinė; 5–6 vidutinė; ≥ 7 didelė
Vidutinis arterinis spaudimas
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Pulsinis spaudimas ir šoko indeksas
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Kūno masės indeksas
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Metodas

  1. Raskite klausime naudojamą vertinimo lentelę ir jos ribas (GCS 3–15, Apgar 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Įvertinkite kiekvieną punktą atskirai, suderindami aprašymą su jo lygiu.
  3. Sudėkite punktų balus ir patikrinkite, ar suma patenka į intervalą.
  4. Taikykite ribas: NEWS2 atveju taip pat ieškokite bet kurio vieno rodiklio, įvertinto 3.
  5. Išvestinėms vertėms naudokite MAP = (SKS + 2·DKS)/3, PP = SKS − DKS, SI = pulsas/SKS ir KMI = kg/m².

2Uždaviniai

1.Slaugos pagrindaiVidutinis

A small blood spill is found on the ward floor. What is the correct approach?

  1. ACover it with a sheet so no one steps in it
  2. BWipe it up with a paper towel without gloves, then wash your hands well afterwards
  3. CWear gloves and an apron and clean it with an approved disinfectant per policy
  4. DLeave it for the domestic staff to clean at the end of the day
2.Slaugos pagrindaiSunkus

A runner collapses on a hot day with a temperature of 40,5 °C and confusion. Why will paracetamol (acetaminophen) not help much?

  1. AParacetamol only lowers temperature in children, not in adults
  2. BThe heat comes from failed heat loss, not a raised set point
  3. CParacetamol makes the body produce more heat
  4. DParacetamol needs a temperature below 37 °C to work
3.Infekcijų kontrolė ir pacientų saugaVidutinis

Kokia turi būti riešo fiksavimo juosta?

  1. APakankamai laisva, kad tarp juostos ir odos tilptų du pirštai
  2. BKuo standesnė, kad pacientas negalėtų judinti rankos
  3. CPakankamai standi, kad sulėtėtų pulsas ties riešu
  4. DPakankamai laisva, kad paciento plaštaka galėtų išslysti
4.Infekcijų kontrolė ir pacientų saugaSunkus

Dalijant geriamuosius vaistus pacientas prašo tabletę išgerti vėliau. Slaugytojas palieka ją ant spintelės prie lovos. Kokia pagrindinė saugos problema?

  1. ATabletės greitai ištirpsta paliktos atviroje erdvėje
  2. BTabletė gali prarasti spalvą ir vėliau ją bus sunku atpažinti
  3. CSlaugytojas negali patvirtinti, kad ji išgerta, ir ją gali paimti kitas asmuo
  4. DJei pacientas budrus, saugos problemos nėra
5.Prioritetų nustatymas ir delegavimasVidutinis

Suaugusysis, valgantis dienos kambaryje, staiga čiumpa gerklę ir negali kalbėti, kvėpuoti ar kosėti. Ką slaugytojas turėtų daryti pirmiausia?

  1. AAklai šluoti burną pirštu
  2. BDuoti pacientui stiklinę vandens maistui nuplauti
  3. CPalaukti, ar pacientas iškosės
  4. DPasišaukti pagalbos ir atlikti smūgius į nugarą bei pilvo spaudimus
6.Prioritetų nustatymas ir delegavimasSunkus

A patient with raised intracranial pressure is being nursed on the ward. Which position is best?

  1. AFlat on the back with the head turned well over to one side
  2. BHead of the bed at about 30 degrees with the neck straight
  3. CHead down with the legs raised above the heart
  4. DSitting forward with the chin on the chest
7.Klinikinė slaugaVidutinis

A patient with renal colic is asked to pass urine through a strainer. Why?

  1. ATo make passing urine less painful
  2. BTo remove bacteria from the urine
  3. CTo catch any stone so that it can be analysed
  4. DTo measure the urine's pH and specific gravity
8.Klinikinė slaugaSunkus

A nurse teaches a patient with asthma about a new inhaled steroid "preventer". Which statement shows a need for further teaching?

  1. A"I will only use it when I'm wheezy."
  2. B"I will rinse my mouth after using it."
  3. C"I will use it every day even when I feel well."
  4. D"I'll keep my reliever inhaler with me."
9.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitaiVidutinis

A patient with pneumonia had a CRP of 180 mg/L on admission and 40 mg/L after 4 days of antibiotics. What does this most likely show?

  1. AThe inflammation is settling with treatment
  2. BThe patient has developed a new infection
  3. CThe antibiotic is causing liver damage
  4. DThe infection has spread to another organ
10.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitaiSunkus

A patient has a hemoglobin of 11,2 g/dL (112 g/L), an MCV of 64 fL, a normal ferritin and a normal-to-high red cell count. What is the most likely cause?

  1. AThalassemia trait
  2. BAcute blood loss
  3. CIron deficiency
  4. DVitamin B12 deficiency
11.FarmakologijaVidutinis

A patient takes isoniazid. Which advice is most important?

  1. ATake it with antacids to protect the stomach from irritation
  2. BStop the drug when the cough improves
  3. CExpect the urine to turn orange
  4. DAvoid alcohol and report jaundice, dark urine or poor appetite
12.FarmakologijaSunkus

A patient on long-term lithium passes large amounts of dilute urine and is always thirsty. What is the most likely explanation?

  1. ALithium increases ADH release from the pituitary
  2. BThe patient is drinking too much and lithium is unrelated
  3. CLithium blocks the kidney's response to ADH (nephrogenic diabetes insipidus)
  4. DLithium causes type 1 diabetes by destroying the pancreatic beta cells
13.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemosVidutinis

What is the purpose of cardiac resynchronisation therapy (a biventricular pacemaker)?

  1. ATo replace a damaged heart valve
  2. BTo deliver a shock whenever the heart rate exceeds 100/min
  3. CTo slow the atrial rate in patients with atrial fibrillation
  4. DTo make both ventricles contract together and more efficiently
14.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemosSunkus

A patient regains a pulse after a ventricular fibrillation arrest that was probably caused by a heart attack. Which investigation is most urgent?

  1. AA 12-lead ECG
  2. BSpirometry
  3. CAn abdominal ultrasound
  4. DA lumbar puncture
15.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: nervų, endokrininė ir inkstų sistemosVidutinis

After a kidney biopsy, which observation is most important?

  1. ASigns of bleeding, such as haematuria and a rising pulse
  2. BThe patient's appetite at the next meal
  3. CThe colour of the patient's skin on the face
  4. DThe temperature every four hours only
16.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: nervų, endokrininė ir inkstų sistemosSunkus

Pacientas po insulto su dešinės pusės silpnumu pasirengęs persikelti iš lovos į kėdę. Kuris būdas saugiausias?

  1. APakelti pacientą už dešiniojo peties ir riešo
  2. BPastatyti kėdę dešinėje ir kelti už silpnos rankos
  3. CPaprašyti paciento atsistoti vienam ir nueiti iki kėdės
  4. DPastatyti kėdę kairėje pusėje ir pasisukti link jos
17.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: virškinimo trakto, perioperacinė ir onkologinėVidutinis

After a spinal anaesthetic, which nursing check is particularly important?

  1. APeak flow before and after each meal
  2. BReturn of leg sensation and movement, and passing urine
  3. CBlood glucose every 15 minutes overnight
  4. DPupil reaction every five minutes for the next full day
18.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: virškinimo trakto, perioperacinė ir onkologinėSunkus

Just after extubation in recovery, a patient develops a high-pitched noise on breathing in, with falling SpO₂. What should the nurse do first?

  1. ACall for help, give 100% oxygen and use a jaw thrust
  2. BGive an opioid to calm the patient's breathing and reduce anxiety
  3. CWait a few minutes to see if it passes
  4. DSit the patient up and give a drink of water
19.Akušerinė slaugaVidutinis

Moteris nėščia. Anksčiau 35 savaitę ji pagimdė dvynius (abu gyvi) ir 10 savaitę turėjo persileidimą. Koks jos GTPAL?

  1. AG4 T0 P2 A1 L2
  2. BG3 T1 P0 A1 L2
  3. CG3 T0 P1 A1 L2
  4. DG2 T0 P1 A1 L2
20.Akušerinė slaugaSunkus

30 savaičių nėščiajai prasideda reguliarūs skausmingi susitraukimai kas 5 minutes ir keičiasi gimdos kaklelis. Koks gydymas tikėtinai apsaugotų kūdikio plaučius, jei įvyktų gimdymas?

  1. AOksitocinas
  2. BMetilergometrinas
  3. CPrenataliniai kortikosteroidai
  4. DAnti-D imunoglobulinas
21.Pediatrinė slaugaVidutinis

Why are IV fluids for young children given with an infusion pump or a volume-control set?

  1. ATo allow the child to adjust the rate
  2. BTo prevent accidental fluid overload
  3. CTo remove bacteria from the fluid
  4. DTo make the fluid warmer before it enters the vein
22.Pediatrinė slaugaSunkus

An 18-month-old with gastroenteritis has a heart rate of 170/min, a capillary refill time of 4 seconds and cool hands and feet. Her blood pressure is normal. What does this indicate?

  1. ACompensated shock that needs urgent treatment
  2. BShock is unlikely while the blood pressure is normal
  3. CMild dehydration that only needs a drink
  4. DNormal findings in a toddler who is upset
23.Psichikos sveikatos slaugaVidutinis

A man with few physical symptoms is convinced he has cancer, checks his body many times a day and is not reassured by normal test results. According to DSM-5, which disorder does this suggest?

  1. ASomatic symptom disorder
  2. BConversion disorder
  3. CFactitious disorder
  4. DIllness anxiety disorder
24.Psichikos sveikatos slaugaSunkus

A patient who stopped drinking 24 hours ago has a generalised tonic-clonic seizure in bed. What is the nurse's first action?

  1. AProtect the airway and keep him safe from injury
  2. BRestrain his arms and legs to stop the movements
  3. CGive oral thiamine with a glass of water
  4. DPut something in his mouth to stop him biting his tongue
25.Slaugos matematika ir vienetų konvertavimasVidutinis
94969810010210410635363738394041°F°C101,1 °F? °C

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Paciento temperatūra yra 101,1 °F. Konvertuokite į Celsijaus laipsnius T pagal °C = (°F − 32) × 5/9. Suapvalinkite iki vieno ženklo po kablelio.

101,1 °F
T = °C
26.Slaugos matematika ir vienetų konvertavimasSunkus
50 mL/h? L/parą1 parą = 24 h1 L = 1000 mL

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Palaikomoji infuzija be pertraukos teka 50 mL/h greičiu. Kiek litrų V ji suleidžia per 24 valandas?

50 mL/h24 h
V = L
27.Dozių skaičiavimasVidutinis
45 kg15 mg/kgD = ? mg

Pacientas sveria 45 kg, jam paskirta 15 mg/kg vienkartinė dozė. Raskite dozę D mg.

45 kg15 mg/kg
D = mg
28.Dozių skaičiavimasSunkus
00,10,20,30,40,50,60,70,80,911 mL

Paskirta 1,42 mg. Ampulėje yra 2000 mikrogramų viename mL. Įtraukite dozę į 1 mL švirkštą: kokį tūrį V suleidžiate?

1,42 mg2000 mcg/mL
V = mL
29.Intraveninių infuzijų greitisVidutinis
250 mL60 gtt/mL4 h? gtt/min

Sulašinkite 250 mL per 4 valandų sistema, kurios koeficientas 60 lašai/mL. Raskite lašėjimo greitį R lašais per minutę. Apvalinkite iki artimiausio sveikojo skaičiaus.

250 mL4 h60 gtt/mL
R = gtt/min
30.Intraveninių infuzijų greitisSunkus
1000 mg250 mL15 gtt/mL160 mg/h? gtt/min

1000 mg vaisto praskiedžiama 250 mL ir lašinama savitaka per 15 gtt/mL sistemą. Paskirta 160 mg per valandą. Raskite lašėjimo greitį R lašais per minutę.

1000 mg/250 mL160 mg/h15 gtt/mL
R = gtt/min
31.Infuziniai tirpalai ir skysčių balansasVidutinis
SuvartotaIšskirta12 valandų pamainasriuba180 mLželė100 mLpienas100 mLIntraveninė infuzija100 mL/h × 12 hintraveninis antibiotikas1 × 100 mLšlapimas425 mLšlapimas475 mLšlapimas275 mLvėmalai100 mL

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Lape pateikti paciento suvartoti ir išskirti skysčiai per vieną 12 valandų pamainą. Intraveninė infuzija visą pamainą buvo lašinama nurodytu greičiu. Raskite visą suvartotų skysčių kiekį I mL.

sriuba: 180 mLželė: 100 mLpienas: 100 mLIntraveninė infuzija: 100 mL/h × 12 hintraveninis antibiotikas: 1 × 100 mL
I = mL
32.Infuziniai tirpalai ir skysčių balansasSunkus
500 mL→ 125 mL/hpradžia 20:00tiš viso​ = ? h120 mL/h × 3 h

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). 500 mL infuzija pradedama 20:00 120 mL/h greičiu. Po 3 valandų greitis pakeičiamas į 125 mL/h ir daugiau nebekeičiamas. Po kiek valandų t nuo pradžios maišelis ištuštės? Apvalinkite iki vieno skaitmens po kablelio.

500 mL120 mL/h · 3 h125 mL/h
t = h
33.Klinikinio vertinimo skalėsVidutinis
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96oras / O₂O₂orasSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Šiems stebėjimams naudokite NEWS2 lentelę (SpO₂ 1 skalė): kvėpavimo dažnis 7/min., SpO₂ 95 % skiriant papildomą deguonį, kraujospūdis 106/64 mmHg, pulsas 40/min., budrus, temperatūra 34,8 °C. Kokia bendra NEWS2 suma?

RR 7SpO₂ 95%O₂SBP 106HR 40AT 34,8 °C
NEWS2 =
34.Klinikinio vertinimo skalėsSunkus
rizikos nėramaža rizikavidutinė rizikadidelė rizikalabai didelė rizika

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Mokomasis pacientas vertinamas pagal Braden skalę: jutiminis suvokimas: šiek tiek ribotas; drėgmė: nuolat drėgna; aktyvumas: prikaustytas prie lovos; judrumas: šiek tiek ribotas; mityba: tikriausiai nepakankama; trintis ir šlytis: galima problema. Naudokite grupes: 19–23 rizikos nėra, 15–18 maža, 13–14 vidutinė, 10–12 didelė ir 9 ar mažiau labai didelė. Spustelėkite rizikos lygį.

  1. 1rizikos nėra
  2. 2maža rizika
  3. 3vidutinė rizika
  4. 4didelė rizika
  5. 5labai didelė rizika

3Tirpalai

1.Slaugos pagrindai

Atsakymas: C · Wear gloves and an apron and clean it with an approved disinfectant per policy

Kodėl tai yra atsakymas

Under standard precautions all blood is handled as potentially infectious. Spills are cleaned promptly using PPE and the spill kit or disinfectant set out in local policy.

Atsakymas

C · Wear gloves and an apron and clean it with an approved disinfectant per policy
2.Slaugos pagrindai

Atsakymas: B · The heat comes from failed heat loss, not a raised set point

Kodėl tai yra atsakymas

In fever the hypothalamus raises the set point, and antipyretics lower it. In heatstroke the set point is normal but heat cannot be lost, so active cooling is needed.

Atsakymas

B · The heat comes from failed heat loss, not a raised set point
3.Infekcijų kontrolė ir pacientų sauga

Atsakymas: A · Pakankamai laisva, kad tarp juostos ir odos tilptų du pirštai

Kodėl tai yra atsakymas

Galimybė po juosta pakišti du pirštus užtikrina saugų fiksavimą nenutraukiant kraujotakos ir nepažeidžiant odos. Kraujotaka, jutimas ir oda tikrinami dažnai.

Atsakymas

A · Pakankamai laisva, kad tarp juostos ir odos tilptų du pirštai
4.Infekcijų kontrolė ir pacientų sauga

Atsakymas: C · Slaugytojas negali patvirtinti, kad ji išgerta, ir ją gali paimti kitas asmuo

Kodėl tai yra atsakymas

Vaistai prie lovos nepaliekami, nebent yra sutarta savarankiško vartojimo tvarka. Slaugytojas turi matyti, kaip vaistas išgeriamas, kad tinkamai dokumentuotų, o be priežiūros paliktas tabletes gali paimti kitas pacientas arba jos gali pasimesti.

Atsakymas

C · Slaugytojas negali patvirtinti, kad ji išgerta, ir ją gali paimti kitas asmuo
5.Prioritetų nustatymas ir delegavimas

Atsakymas: D · Pasišaukti pagalbos ir atlikti smūgius į nugarą bei pilvo spaudimus

Kodėl tai yra atsakymas

Suaugusiajam, kuris negali kalbėti, kvėpuoti ar kosėti, yra sunki kvėpavimo takų obstrukcija. Gaivinimo gairės, pavyzdžiui, Europos gaivinimo tarybos, rekomenduoja iki 5 smūgių į nugarą, po kurių iki 5 pilvo spaudimų, kartojant, kol daiktas pasišalins; kai kuriose gairėse pradedama nuo pilvo spaudimų. Jei pacientas praranda sąmonę, pradedamas gaivinimas. Aklas šlavimas pirštu gali įstumti daiktą giliau.

Atsakymas

D · Pasišaukti pagalbos ir atlikti smūgius į nugarą bei pilvo spaudimus
6.Prioritetų nustatymas ir delegavimas

Atsakymas: B · Head of the bed at about 30 degrees with the neck straight

Kodėl tai yra atsakymas

Raising the head to about 30 degrees and keeping the neck in line helps venous drainage and lowers intracranial pressure. Head-down positions and neck bending or turning can raise it.

Atsakymas

B · Head of the bed at about 30 degrees with the neck straight
7.Klinikinė slauga

Atsakymas: C · To catch any stone so that it can be analysed

Kodėl tai yra atsakymas

Collecting a passed stone allows its composition to be identified, which helps guide diet and treatment to prevent recurrence.

Atsakymas

C · To catch any stone so that it can be analysed
8.Klinikinė slauga

Atsakymas: A · "I will only use it when I'm wheezy."

Kodėl tai yra atsakymas

Inhaled corticosteroids must be used regularly to reduce airway inflammation and prevent attacks. The short-acting reliever is used for symptoms.

Atsakymas

A · "I will only use it when I'm wheezy."
9.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitai

Atsakymas: A · The inflammation is settling with treatment

Kodėl tai yra atsakymas

CRP has a short half-life of about 19 hours, so it falls within days when inflammation is controlled. A falling CRP, together with clinical improvement, supports a response to treatment; a CRP that stays high or rises again needs review.Patikrinta pagal: C-reactive protein · MedlinePlus (NIH) (2025)

Atsakymas

A · The inflammation is settling with treatment
10.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitai

Atsakymas: A · Thalassemia trait

Kodėl tai yra atsakymas

Thalassemia trait causes microcytosis from reduced globin production, often with a normal or high red cell count and normal ferritin. Iron deficiency has low ferritin. Iron supplements do not help thalassemia trait and can cause iron overload.Patikrinta pagal: Thalassemia - Medical Encyclopedia · MedlinePlus (NIH) (2026); Red Blood Cell (RBC) Indices · MedlinePlus (NIH) (2024)

Atsakymas

A · Thalassemia trait
11.Farmakologija

Atsakymas: D · Avoid alcohol and report jaundice, dark urine or poor appetite

Kodėl tai yra atsakymas

Isoniazid can cause hepatitis, and alcohol increases the risk. Signs of liver injury are reported at once, and liver tests may be checked.

Atsakymas

D · Avoid alcohol and report jaundice, dark urine or poor appetite
12.Farmakologija

Atsakymas: C · Lithium blocks the kidney's response to ADH (nephrogenic diabetes insipidus)

Kodėl tai yra atsakymas

Lithium interferes with ADH action in the collecting duct, causing polyuria and polydipsia. Dehydration from this can raise lithium levels further, so fluid balance matters.

Atsakymas

C · Lithium blocks the kidney's response to ADH (nephrogenic diabetes insipidus)
13.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemos

Atsakymas: D · To make both ventricles contract together and more efficiently

Kodėl tai yra atsakymas

In heart failure with a wide QRS (often left bundle branch block), the ventricles contract out of step. Pacing both ventricles restores coordinated contraction, improving symptoms and survival. Many devices also include a defibrillator.

Atsakymas

D · To make both ventricles contract together and more efficiently
14.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemos

Atsakymas: A · A 12-lead ECG

Kodėl tai yra atsakymas

After return of spontaneous circulation, a 12-lead ECG looks for STEMI, which needs urgent coronary angiography and PCI. Post-resuscitation care also aims for normal oxygen and CO₂ levels, blood pressure support, glucose control and avoiding fever.

Atsakymas

A · A 12-lead ECG
15.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: nervų, endokrininė ir inkstų sistemos

Atsakymas: A · Signs of bleeding, such as haematuria and a rising pulse

Kodėl tai yra atsakymas

Bleeding is the main complication of kidney biopsy. The patient usually has bed rest for some hours, with frequent BP and pulse checks and inspection of urine for haematuria. Back pain or a falling BP is reported at once.

Atsakymas

A · Signs of bleeding, such as haematuria and a rising pulse
16.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: nervų, endokrininė ir inkstų sistemos

Atsakymas: D · Pastatyti kėdę kairėje pusėje ir pasisukti link jos

Kodėl tai yra atsakymas

Perkelti saugiau link stipresnės pusės, kad pacientas galėtų remtis ir suktis ant sveikos kojos. Traukimas už silpnos rankos gali sukelti peties subluksaciją ir skausmą. Reikia laikytis fizioterapeuto patarimų ir naudoti tinkamas priemones.

Atsakymas

D · Pastatyti kėdę kairėje pusėje ir pasisukti link jos
17.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: virškinimo trakto, perioperacinė ir onkologinė

Atsakymas: B · Return of leg sensation and movement, and passing urine

Kodėl tai yra atsakymas

The nurse monitors the level of the block, recovery of leg movement and sensation, BP and bladder function. Urinary retention is common, and early mobilisation is only safe once motor function returns.

Atsakymas

B · Return of leg sensation and movement, and passing urine
18.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: virškinimo trakto, perioperacinė ir onkologinė

Atsakymas: A · Call for help, give 100% oxygen and use a jaw thrust

Kodėl tai yra atsakymas

Stridor after extubation suggests laryngospasm or another upper airway obstruction. The nurse calls for help, applies high-flow oxygen and airway manoeuvres, and the anaesthetist may give drugs or reintubate.

Atsakymas

A · Call for help, give 100% oxygen and use a jaw thrust
19.Akušerinė slauga

Atsakymas: C · G3 T0 P1 A1 L2

Kodėl tai yra atsakymas

Gravida apima dabartinį nėštumą: 3. Dvyniai gimė neišnešioti (20–36 savaitės) ir skaičiuojami kaip vienas gimdymas: T0 P1. Persileidimas duoda A1, o gyvi yra 2 vaikai: L2. Dvynius suskaičiavus du kartus gaunama G4 P2 klaida.

Atsakymas

C · G3 T0 P1 A1 L2
20.Akušerinė slauga

Atsakymas: C · Prenataliniai kortikosteroidai

Kodėl tai yra atsakymas

Prenataliniai kortikosteroidai mažina neišnešiotų kūdikių kvėpavimo nepakankamumą. Laikui laimėti gali būti skiriami tokolitikai, o magnio sulfatas gali būti skiriamas vaisiaus neuroprotekcijai, kai gimdymas prieš maždaug 32 savaitę yra tikėtinas.

Atsakymas

C · Prenataliniai kortikosteroidai
21.Pediatrinė slauga

Atsakymas: B · To prevent accidental fluid overload

Kodėl tai yra atsakymas

Infants and young children can quickly become fluid overloaded. Infusion pumps and burette (volume-control) sets limit how much fluid can run in, and the rate and site are checked regularly.

Atsakymas

B · To prevent accidental fluid overload
22.Pediatrinė slauga

Atsakymas: A · Compensated shock that needs urgent treatment

Kodėl tai yra atsakymas

Tachycardia, prolonged capillary refill and cool peripheries with a normal blood pressure suggest compensated shock. Children can maintain blood pressure until they suddenly decompensate, so urgent medical review and fluid resuscitation are needed.

Atsakymas

A · Compensated shock that needs urgent treatment
23.Psichikos sveikatos slauga

Atsakymas: D · Illness anxiety disorder

Kodėl tai yra atsakymas

In illness anxiety disorder, the person is preoccupied with having or getting a serious illness, with no or only mild symptoms. In somatic symptom disorder, the distressing physical symptoms themselves are prominent. ICD-11 calls this condition hypochondriasis.

Atsakymas

D · Illness anxiety disorder
24.Psichikos sveikatos slauga

Atsakymas: A · Protect the airway and keep him safe from injury

Kodėl tai yra atsakymas

During a seizure, the nurse protects the airway, removes nearby hazards, does not restrain or put anything in the mouth, and calls for help. Alcohol withdrawal seizures are most likely in the first 48 hours.

Atsakymas

A · Protect the airway and keep him safe from injury
25.Slaugos matematika ir vienetų konvertavimas

Atsakymas: T = 38,4 °C

Temperatūra: °C = (°F − 32) × 5/9 ir °F = °C × 9/5 + 32. Iš °F pirmiausia atimkite 32, o tik paskui dauginkite; iš °C pirmiausia dauginkite ir tada pridėkite 32. Greita patikra: 37 °C yra 98,6 °F, o kiekvienas 1 °C yra 1,8 °F.

Atimkite 32

101,1 − 32 = 69,1

Dauginkite iš 5/9

T = 69,1·5/9 = 38,39 ≈ 38,4 °C

Atsakymas

T = 38,4 °C
26.Slaugos matematika ir vienetų konvertavimas

Atsakymas: V = 1,2 L

Dimensinė analizė: užrašykite duotą dydį, tada dauginkite iš perskaičiavimo koeficientų, užrašytų trupmenomis (pavyzdžiui, 60 min/1 h arba 1 mg/1000 mcg), kad kiekvienas nereikalingas vienetas pasirodytų vieną kartą viršuje ir vieną kartą apačioje ir susiredukuotų. Likus tik reikiamam vienetui, skaičiuokite. Naudokite klausime pateiktus atitikmenis ir apvalinkite tik galutinį atsakymą.

Tūris per parą

50 mL/h × 24 h = 1200 mL

Litrais

V = 1200/1000 = 1,2 L

Atsakymas

V = 1,2 L
27.Dozių skaičiavimas

Atsakymas: D = 675 mg

Dozės skaičiavimas: skirtinas kiekis lygus paskirtai dozei, padalytai iš turimo preparato stiprumo, padaugintai iš kiekio, kuriame tas stiprumas yra: kiekis = (paskirta dozė/stiprumas) × tūris. Visada suvienodinkite vienetus (pirmiausia g paverskite mg, mg – mcg) ir patikrinkite, ar atsakymas logiškas.

Dozė

15·45 = 675 mg

Atsakymas

D = 675 mg
28.Dozių skaičiavimas

Atsakymas: V = 0,71 mL

Dozės įtraukimas: tūris = (paskirta dozė/pradinio tirpalo stiprumas) × pradinio tirpalo tūris. Pirmiausia paverskite į tuos pačius vienetus, tada patikrinkite, ar tūris telpa į švirkštą ir patenka ant vienos iš jo skalės žymių.

Tie patys vienetai

1,42 mg = 1420 mcg

Tūris

V = 1420/2000 = 0,71 mL

Atsakymas

V = 0,71 mL
29.Intraveninių infuzijų greitis

Atsakymas: R = 63 gtt/min

Infuzijos greitis: pompa nustatoma mL/h = tūris/laikas valandomis. Gravitacinė lašelinė skaičiuojama lašais per minutę: gtt/min = tūris (mL) × lašų koeficientas (gtt/mL)/laikas (min). Lašų koeficientas nurodytas ant infuzinės sistemos pakuotės: makrolašų sistemos duoda 10, 15 arba 20 gtt/mL (kraujo sistemos JAV dažnai 10 gtt/mL, JK 15), o mikrolašų sistemos 60 gtt/mL. Visada naudokite lašų koeficientą, nurodytą klausime arba ant pakuotės.

Laikas minutėmis

4·60 = 240 min

Lašėjimo greitis

R = 250·60/240 = 62,5 ≈ 63 gtt/min

Atsakymas

R = 63 gtt/min

Prie lovos apvalinama iki artimiausio sveiko lašo: 63 lašų/min.

30.Intraveninių infuzijų greitis

Atsakymas: R = 10 gtt/min

Dose-based infusions: concentration = amount of drug in the bag/bag volume. Pump rate (mL/h) = dose per hour/concentration, and dose per hour = mL/h × concentration. Convert per-minute doses to per-hour (× 60) and keep the mass units the same (1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg).

Koncentracija

1000/250 = 4 mg/mL

Tūris per valandą

160/4 = 40 mL/h

Lašėjimo greitis

R = 40·15/60 = 10 gtt/min

Atsakymas

R = 10 gtt/min
31.Infuziniai tirpalai ir skysčių balansas

Atsakymas: I = 1680 mL

Suvartoti ir išskirti skysčiai: suvartotiems priskiriama viskas, kas patenka į organizmą (geriami skysčiai, intraveninės infuzijos, intraveniniai vaistai ir praplovimai, maitinimas per zondą); ledo gabalėliai skaičiuojami kaip pusė jų tūrio. Išskirtiems priskiriamas šlapimas, drenų išskyros, vėmalai ir kiti netekimai. Balansas = visi suvartoti − visi išskirti skysčiai; neigiamas balansas reiškia grynąjį netekimą. Skaičiai skirti tik praktikai; prie paciento lovos visada vadovaukitės vietiniais protokolais, o didelės rizikos dozes tegul dar kartą patikrina kitas specialistas.

Sudėkite suvartotus skysčius

per os: 180 + 100 + 100 = 380 mL
Intraveninė infuzija: 100·12 = 1200 mL
intraveninis antibiotikas: 1·100 = 100 mL
I = 1680 mL

Atsakymas

I = 1680 mL
32.Infuziniai tirpalai ir skysčių balansas

Atsakymas: t = 4,1 h

Infuzijos trukmė: laikas (h) = infuzuotinas tūris (mL)/greitis (mL/h); naudokite maišelyje dar likusį tūrį, o ne maišelio dydį. Sulašintas tūris = greitis × laikas. Dešimtaines valandas į valandas ir minutes perskaičiuokite padaugindami dalį iš 60 (0,5 h = 30 min, o ne 50 min). Skaičiai skirti tik praktikai; prie paciento lovos visada vadovaukitės vietiniais protokolais, o didelės rizikos dozes tegul dar kartą patikrina kitas specialistas.

Pirmoji dalis

120·3 = 360 mL
500 − 360 = 140 mL liko

Antroji dalis

140/125 = 1,12 h

Bendra trukmė

t = 3 + 1,12 = 4,12 ≈ 4,1 h

Atsakymas

t = 4,1 h

Tai maždaug 4 h 07 min, todėl maišelis ištuštės apie 00:07.

33.Klinikinio vertinimo skalės

Atsakymas: NEWS2 = 13

NEWS2 (Nacionalinė ankstyvojo perspėjimo skalė 2, Karališkoji gydytojų kolegija, 2017): įvertinkite kiekvieną iš septynių rodiklių pagal lentelę (kvėpavimo dažnis, SpO₂ pagal 1 skalę, oras ar papildomas deguonis, sistolinis kraujospūdis, pulsas, sąmonė pagal ACVPU skalę ir temperatūra) ir sudėkite balus. Klinikinė rizika: 0–4 maža; 3 balai bet kuriame viename rodiklyje – maža–vidutinė; 5–6 vidutinė; 7 ar daugiau didelė. Suma 5 ar daugiau reikalauja skubios reakcijos.

Įvertinkite kiekvieną rodiklį

RR 7/min → 3
SpO₂ 95% → 1
su deguonimi → 2
SBP 106 mmHg → 1
HR 40/min → 3
budrus (A) → 0
T 34,8 °C → 3

Sudėtis

NEWS2 = 3 + 1 + 2 + 1 + 3 + 0 + 3 = 13

Atsakymas

NEWS2 = 13
34.Klinikinio vertinimo skalės

Atsakymas: didelė rizika

Braden skalė: šešios poskalės pragulų rizikai vertinti. Jutiminis suvokimas, drėgmė, aktyvumas, judrumas ir mityba vertinami 1–4 balais, nuo blogiausio lygio (1) iki problemos nebuvimo (4); trintis ir šlytis vertinama 1–3 balais. Suma svyruoja nuo 6 iki 23, o mažesnė suma reiškia didesnę riziką. Dažnos grupės: 19–23 rizikos nėra, 15–18 maža rizika, 13–14 vidutinė rizika, 10–12 didelė rizika ir 9 ar mažiau labai didelė rizika.

Įvertinkite kiekvieną poskalę

jutiminis suvokimas: šiek tiek ribotas → 3
drėgmė: nuolat drėgna → 1
aktyvumas: prikaustytas prie lovos → 1
judrumas: šiek tiek ribotas → 3
mityba: tikriausiai nepakankama → 2
trintis ir šlytis: galima problema → 2

Sudėtis

Braden suma = 3 + 1 + 1 + 3 + 2 + 2 = 12

Rizikos lygis

12 → didelė rizika

Atsakymas

didelė rizika

Tai savarankiška mokymosi medžiaga. ExamProblems nėra susijusi su šį egzaminą organizuojančia institucija ir jos nėra patvirtinta, o egzamino pavadinimas naudojamas tik turiniui apibūdinti. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® yra the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN) prekių ženklai; ši organizacija nėra susijusi su ExamProblems, jo neremia ir neatsako už jo tikslumą.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-pn-practice-questions