NCLEX-PN tipo bandomieji klausimai (LPN/LVN): pasiruošimo paketas

Formulių lapai, pagrindiniai kiekvienos temos metodų žingsniai ir 34 uždavinių, o pilni sprendimai pateikti gale.

Nauji uždaviniaiAtgal į kursą

Spausdinimo lange pasirinkite „Išsaugoti kaip PDF“, kad nuosavą kopiją išsaugotumėte savo įrenginyje.

1Formulės ir metodai

Infekcijų kontrolė ir pacientų sauga

Metodas

  1. Pradėkite nuo standartinių atsargumo priemonių kiekvienam pacientui: rankų higiena, asmeninės apsaugos priemonės numatomai ekspozicijai, saugūs aštrūs daiktai.
  2. Pridėkite atsargumo priemones pagal plitimo kelią: kontaktinė (chalatas, pirštinės), lašelinė (chirurginė kaukė), oro (N95, neigiamo slėgio kambarys).
  3. Steriliems daiktams išlaikykite sterilumą: jei abejojate, jis nesterilus; pakeiskite, niekada nenuvalykite.
  4. Užkirskite kelią žalai aplinkoje: griuvimų prevencija, suvaržymai tik kaip paskutinė priemonė, RACE ir PASS gaisro atveju.
  5. Patikrinkite vaistų skyrimo teises, du identifikatorius ir papildomas apsaugos priemones didelės rizikos vaistams; praneškite apie klaidas ir vos nepasitaikiusius atvejus.

Prioritetų nustatymas ir delegavimas

Metodas

  1. Paklauskite, kas pacientui pakenks greičiausiai, jei nieko nedarysite.
  2. Taikykite ABC (C-A-B per širdies sustojimą), tada Maslow: fiziologiniai poreikiai pirma saugumo, saugumas pirma psichologinių poreikių.
  3. Palyginkite galimybes: ūmus prieš lėtinį, nestabilus prieš stabilų, netikėtas prieš tikėtiną, sisteminis prieš vietinį, ir kiekvieną požymį palyginkite su paciento pradiniu lygiu.
  4. Vertinkite prieš veikdami, nebent tai neatidėliotinas atvejis; tada rinkitės žingsnį, nuo kurio priklauso kiti.
  5. Delegavimui patikrinkite penkias teises: užduotis, aplinkybės, asmuo, nurodymai ir priežiūra. Vertinimas, mokymas ir įvertinimas lieka registruotai slaugytojai (RN).

Laboratorinės reikšmės ir elektrolitai

Metodas

  1. Palyginkite vertę su paties laboratorijos nustatytu referenciniu intervalu, tada su paciento pradiniu lygiu ir kitimu.
  2. Patikrinkite mėginį: hemolizė, vėlavimas ar kraujas, paimtas šalia IV, gali duoti klaidingus rezultatus.
  3. Susiekite vertę su tipiniais požymiais ir ją sukeliančiais vaistais bei būklėmis.
  4. Ieškokite sąveikų: mažas kalio ar magnio kiekis didina digoksino toksiškumą; dehidratacija didina ličio koncentraciją.
  5. Veikite pacientui: įvertinkite, sulaikykite vaistą, jei koncentracija nesaugi, kritines vertes perskaitykite atgal ir informuokite gydytoją.

Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemos

Metodas

  1. Įvardykite problemą: siurblio nepakankamumas, užsikimšusi arterija, ritmas, krešulys, kvėpavimo takų susiaurėjimas, infekcija ar prietaiso problema.
  2. Pirmiausia patikrinkite pavojaus požymius: hipoksiją, hipotenziją, krūtinės skausmą, naują sumišimą, šaltą kojos be pulso.
  3. Deguonį priderinkite pacientui: 94–98 % daugumai, 88–92 % tiems, kuriems kyla CO₂ susilaikymo rizika.
  4. Kiekvieną vaistą susiekite su jo tyrimu ir rizika: varfarinas ir INR, heparinas ir aPTT bei trombocitai, diuretikai ir kalis.
  5. Pasirinkite saugų pirmąjį veiksmą, tada eskaluokite ir vertinkite iš naujo.

Vidaus ligų ir chirurginė slauga: nervų, endokrininė ir inkstų sistemos

Metodas

  1. Pasitikrinkite gliukozę kiekvienam pacientui su nauju sumišimu, silpnumu ar traukuliais.
  2. Sąmonės lygį naudokite kaip ankstyviausią smegenų sutrikimo įspėjimą; vyzdžiai ir Cushing triada pasirodo vėlai.
  3. Diabeto nelaimėse atskirkite DKA (ketonai, acidozė) nuo HHS (labai didelis osmoliališkumas, dehidratacija); pirmiausia skirkite skysčių.
  4. Natrio ir vandens atveju nuspręskite, ar ADH yra per daug (SIADH), ar trūksta (DI), ir lėtinius pokyčius koreguokite lėtai.
  5. Inkstų problemų atveju priežastį priskirkite prerenalinei, vidinei ar postrenalinei ir stebėkite kalį bei skysčius.

Vidaus ligų ir chirurginė slauga: virškinimo trakto, perioperacinė ir onkologinė

Metodas

  1. Paklauskite, kas galėtų būti paslėpta: vidinis kraujavimas, infekcija be karščiavimo, hipoventiliacija esant normaliam SpO₂.
  2. Komplikacijas siaurinkite pagal laiką po operacijos: kraujavimas per valandas, krūtinės ląstos problemos per dienas, žaizdos ir nutekėjimo problemos vėliau.
  3. Skausmo atveju vertinkite, gydykite daugiamode analgezija, vertinkite iš naujo ir kiekvieno opioido metu stebėkite sedaciją.
  4. Onkologiniams pacientams bet kokią ligą nadyro metu laikykite neutropeniniu sepsiu ir žinokite onkologines skubias būkles.
  5. Nudegimų atveju skaičiuokite tik dalinio ir viso storio plotus, Parkland laikrodį paleiskite nuo nudegimo laiko ir titruokite pagal šlapimo išskyrimą.

Akušerinė slauga

Metodas

  1. Nustatykite moters padėtį laike: nėštumo savaitės, gimdymo tarpsnis ar diena po gimdymo, ir nuspręskite, kas tuo metu yra norma.
  2. Ieškokite pavojuje esančio paciento: motinos, vaisiaus ar naujagimio, o gal kelių iš jų.
  3. Susiekite požymį su priežastimi: VEAL CHOP deceleracijoms, keturi T kraujavimui, BUBBLE-HE po gimdymo.
  4. Pirmiausia rinkitės veiksmą, gerinantį kraujotaką ir deguonies patekimą (gulėjimas ant šono, oksitocino nutraukimas, gimdos dugno masažas), tada kvieskite pagalbą.

Pediatrinė slauga

Metodas

  1. Pirmiausia atkreipkite dėmesį į vaiko amžių: nuo jo priklauso gyvybinių rodiklių normos, raidos etapai ir tinkama skausmo skalė.
  2. Įvertinkite kvėpavimo takus, kvėpavimą ir kraujotaką, prisiminkite, kad vaikai kompensuoja, o paskui greitai blogėja.
  3. Pritaikykite veiksmą raidos etapui ir įtraukite šeimą.
  4. Patikrinkite, ar atsakymas saugus vaikui: dozė pagal svorį, jokio aspirino virusinės ligos metu, jokio kodeino jaunesniems nei 12 metų.

Psichikos sveikatos slauga

Metodas

  1. Nuspręskite, ar yra tiesioginis pavojus: savižudybė, smurtas, vaistų sukeltas neatidėliotinas atvejis ar somatinė liga.
  2. Pirmiausia imkitės saugumo veiksmų: stebėkite, pašalinkite priemones, nuraminkite, nutraukite žalingą vaistą, kvieskite pagalbą.
  3. Rinkitės terapinį atsaką: pripažinkite jausmus, pateikite tikrovę, venkite klaidingo raminimo ir klausimų „kodėl“.
  4. Gerbkite teises: mažiausiai varžanti galimybė, sutikimas ir konfidencialumas su jo ribomis.

Slaugos matematika ir vienetų konvertavimas

Metriniai žingsniai
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Svoris ir ilgis
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Buitiniai matai
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Temperatūra
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
24 valandų laikrodis
PM valandos 1–11: pridėkite 12; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Dozavimo greitis
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Laboratoriniai koeficientai
gliukozė 1 mmol/L = 18 mg/dL; kreatininas 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Metodas

  1. Užrašykite duotą dydį su jo vienetu ir norimą vienetą.
  2. Pasirinkite atitikmenį: 1000 tarp kg, g, mg ir mcg arba L ir mL; 1 kg = 2,2 lb; 1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 240 mL.
  3. Užrašykite trupmena taip, kad nereikalingas vienetas išsiredukuotų; greičiui naudokite po vieną trupmeną kiekvienam besikeičiančiam vienetui.
  4. Patikrinkite kryptį: mažesnis vienetas duoda didesnį skaičių.
  5. Apvalinkite tik galutinį atsakymą, klausime nurodytu tikslumu.

Dozių skaičiavimas

Dozė pagal koncentraciją
tūris = dozė / koncentracija
Dozė pagal kūno masę
dozė = mg/kg × kūno masė
Tabletės
skaičius = dozė / dozė tabletėje
Vienetai
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Metodas

  1. Paskirtą dozę ir turimo vaisto stiprumą išreikškite tais pačiais vienetais.
  2. Naudokite formulę „paskirta / turima × kiekis“: (D/H) × Q.
  3. Dozėms pagal kūno masę pirmiausia padauginkite iš masės kilogramais, tada paros dozę padalykite iš dozių skaičiaus.
  4. Pirmiausia įvertinkite apytiksliai ir patikrinkite, ar atsakymas tikėtinas.

Intraveninių infuzijų greitis

Pompos greitis
mL/h = volume (mL)/time (h)
Lašėjimo greitis
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Infuzijos trukmė
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Metodas

  1. Pompos greitis mL/h: tūris, padalytas iš laiko valandomis.
  2. Lašėjimo greitis lašais/min: tūris × lašų faktorius, padalytas iš laiko minutėmis.
  3. Likusiam laikui: likęs tūris, padalytas iš greičio.
  4. Apvalinkite taip, kaip reikalauja uždavinys arba įranga.

Infuziniai tirpalai ir skysčių balansas

Holliday–Segar per valandą
4 mL/kg (pirmiesiems 10 kg) + 2 mL/kg (kitiems 10 kg) + 1 mL/kg (kiekvienam kg virš 20)
Holliday–Segar per parą
100 / 50 / 20 mL/kg tiems patiems intervalams
Skysčių balansas
suvartota − išskirta
Ledo gabalėliai
skaičiuojami kaip pusė jų tūrio
Diurezė
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Infuzijos trukmė
laikas (h) = likęs tūris (mL) / greitis (mL/h)
Sulašintas tūris
mL = greitis × laikas

Klinikinio vertinimo skalės

Glazgo komos skalė
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
APGAR
5 požymiai × 0–2 = 0–10; 7–10 nuramina, 4–6 vidutiniškai nenormalu, 0–3 žema
Braden skalė
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 rizika
Morse griuvimų skalė
griuvimai 25, diagnozė 15, priemonė 15/30, IV 20, eisena 10/20, psichikos būklė 15
NEWS2 rizika
0–4 maža; pavienis 3 maža–vidutinė; 5–6 vidutinė; ≥ 7 didelė
Vidutinis arterinis spaudimas
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Pulsinis spaudimas ir šoko indeksas
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Kūno masės indeksas
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Metodas

  1. Raskite klausime naudojamą vertinimo lentelę ir jos ribas (GCS 3–15, Apgar 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Įvertinkite kiekvieną punktą atskirai, suderindami aprašymą su jo lygiu.
  3. Sudėkite punktų balus ir patikrinkite, ar suma patenka į intervalą.
  4. Taikykite ribas: NEWS2 atveju taip pat ieškokite bet kurio vieno rodiklio, įvertinto 3.
  5. Išvestinėms vertėms naudokite MAP = (SKS + 2·DKS)/3, PP = SKS − DKS, SI = pulsas/SKS ir KMI = kg/m².

2Uždaviniai

1.Slaugos pagrindaiVidutinis

A patient with a leg injury is climbing stairs with crutches. Which leg should go up first?

  1. AThe crutches always go first
  2. BThe unaffected leg
  3. CThe injured leg
  4. DBoth legs together
2.Slaugos pagrindaiSunkus

A patient with delirium tries to leave the ward at night, saying they are going home, and would be at serious risk outside. What is correct (England and Wales)?

  1. AGive a sedative without asking anyone
  2. BAssess capacity and, if it is lacking, act in their best interests
  3. CLock them in a side room until the morning for their own safety
  4. DLet them leave, as all adults are free to go wherever they like
3.Infekcijų kontrolė ir pacientų saugaVidutinis

A patient has a very low platelet count. Which safety measure is appropriate?

  1. AFloss hard each day to keep the gums healthy
  2. BUse a soft toothbrush and an electric razor
  3. CUse a firm toothbrush and a safety razor
  4. DTake rectal temperatures for accuracy
4.Infekcijų kontrolė ir pacientų saugaSunkus

A nurse teaches parents about using an infant car seat. Which statement shows a need for further teaching?

  1. A“We will make sure the harness straps are snug against the baby’s chest.”
  2. B“We will install the seat in the back seat, facing the rear.”
  3. C“We will use the car seat for every trip, even short ones.”
  4. D“We will put the rear-facing seat in the front so we can see the baby.”
5.Prioritetų nustatymas ir delegavimasVidutinis

A child with fever and headache develops a purple rash that does not fade when pressed with a glass. What should the nurse do?

  1. ATreat it as an emergency and escalate at once
  2. BApply a soothing cream to the rash
  3. CGive acetaminophen (paracetamol) and reassess in four hours
  4. DAdvise the family to see their doctor next week
6.Prioritetų nustatymas ir delegavimasSunkus

Which finding after a laparoscopic cholecystectomy is expected and needs only reassurance and comfort measures?

  1. ARight shoulder pain from the gas used during surgery
  2. BIncreasing abdominal pain with a temperature of 39 °C
  3. CYellow skin with dark urine on the second day
  4. DA heart rate of 125/min with a falling blood pressure
7.Klinikinė slaugaVidutinis

When a patient returns to the ward from theatre, what should the nurse assess first?

  1. AAirway, breathing, circulation and level of consciousness
  2. BThe patient's dietary preferences for the next meal
  3. CWhether visitors are waiting to see the patient
  4. DThe discharge date
8.Klinikinė slaugaSunkus

Netrukus po perpylimo pradžios pacientas pradeda dusti, švokšti, jam atsiranda hipotenzija ir veido patinimas. Ką slaugytojas turėtų padaryti pirmiausia?

  1. ADuoti paracetamolio bei antihistamininio vaisto ir tęsti perpylimą
  2. BSustabdyti perpylimą, išlaikyti intraveninę prieigą ir kviesti skubią pagalbą
  3. CGreitai užbaigti vienetą, kad sąlyčio laikas būtų kuo trumpesnis
  4. DSulėtinti perpylimą ir rodiklius pakartotinai patikrinti po valandos
9.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitaiVidutinis

Pacientui absoliutus neutrofilų skaičius 0,4 × 10³/µL. Kuri priemonė tinkama?

  1. AGriežta rankų higiena, temperatūros tikrinimas ir jokių lankytojų su infekcijomis
  2. BDalijimasis kambariu su kitu pacientu, gydomu nuo pneumonijos
  3. CTemperatūros matavimas tiesiojoje žarnoje, nes rodmenys tikslesni
  4. DŠviežių gėlių įnešimas į kambarį paciento nuotaikai pakelti
10.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitaiSunkus

Two sets of blood cultures were taken from separate sites. Only one bottle in one set grows coagulase-negative staphylococci, and the patient has no line or implant. What is the most likely interpretation?

  1. AProbable skin contamination of the sample
  2. BProof that the patient has infective endocarditis
  3. CCertain bloodstream infection needing treatment
  4. DInfection with a resistant organism such as MRSA
11.FarmakologijaVidutinis

How many micrograms are in 0,5 mg?

  1. A5000 micrograms
  2. B50 micrograms
  3. C5 micrograms
  4. D500 micrograms
12.FarmakologijaSunkus

A patient with epilepsy needs pain relief. Why is tramadol used with caution?

  1. AIt always causes respiratory arrest in epilepsy
  2. BIt causes a sharp rise in blood glucose
  3. CIt speeds up the metabolism of all antiepileptic drugs
  4. DIt lowers the seizure threshold
13.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemosVidutinis

A patient who had a stroke has a weak swallow. Which measure most reduces the risk of aspiration pneumonia?

  1. ALying flat for 30 minutes after eating to aid digestion
  2. BGiving meals while the patient is drowsy
  3. CA swallowing assessment and sitting upright for meals
  4. DGiving thin fluids quickly through a straw between meals
14.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemosSunkus

A patient receiving weeks of IV antibiotics through a PICC line in the left arm develops swelling and aching of that arm and neck veins that look fuller on the left. What should the nurse suspect?

  1. ALymphoedema from lying in bed
  2. BAn expected effect of the antibiotic
  3. CA local skin allergy to the dressing
  4. DA catheter-related deep vein thrombosis
15.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: nervų, endokrininė ir inkstų sistemosVidutinis

An 85-year-old care home resident becomes newly confused and is falling more often. A UTI is one possibility. Why?

  1. AOlder adults often show infection as confusion
  2. BConfusion is the only symptom of a UTI at any age
  3. CUrinary infections always cause a high fever in older adults
  4. DA UTI cannot occur in people over 80
16.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: nervų, endokrininė ir inkstų sistemosSunkus

A patient on IV gentamicin has a rising creatinine and a high trough level. What should the nurse do?

  1. AHold the next dose and inform the prescriber
  2. BStop measuring the drug levels
  3. CGive the next dose early to clear the infection quickly
  4. DEncourage more fluids and give the dose as planned
17.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: virškinimo trakto, perioperacinė ir onkologinėVidutinis

Why do patients usually have a dental review before radiotherapy to the head and neck?

  1. ATeeth block the radiation beam completely
  2. BRadiotherapy can only be given once all the teeth have been removed
  3. CThe dentist gives the radiotherapy
  4. DIt causes dry mouth and raises the risk of decay and jaw damage
18.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: virškinimo trakto, perioperacinė ir onkologinėSunkus

A patient with a leg ulcer has an ABPI of 0,5. The doctor's plan mentions starting strong compression bandages. What should the nurse do?

  1. AApply compression but only at night
  2. BApply the strongest compression to speed healing
  3. CWithhold strong compression and discuss urgent vascular referral
  4. DApply compression and elevate the leg above the heart all day
19.Akušerinė slaugaVidutinis

Kaip galima atskirti cefalohematomą nuo gimdymo naviko (caput succedaneum)?

  1. ACefalohematoma yra tik minkštas galvos odos patinimas
  2. BCefalohematoma neperžengia siūlių linijų
  3. CCefalohematoma yra gimimo metu ir išnyksta per kelias dienas
  4. DCefalohematoma kerta kaukolės vidurio liniją
20.Akušerinė slaugaSunkus

A woman in labour has a breech presentation and her membranes rupture. What should the nurse check first?

  1. AHer blood glucose level
  2. BThe colour of her urine
  3. CThe fetal heart rate and for cord prolapse
  4. DThe baby's sex on ultrasound
21.Pediatrinė slaugaVidutinis

How does hydroxyurea (hydroxycarbamide) help children with sickle cell disease?

  1. AIt kills bacteria in the blood and prevents infections
  2. BIt replaces the missing clotting factors
  3. CIt removes extra iron after blood transfusions
  4. DIt increases fetal haemoglobin, which reduces sickling
22.Pediatrinė slaugaSunkus

A 3-year-old says the IV pump "is angry" when it beeps. Which feature of thinking does this show?

  1. AAbstract reasoning, typical of formal operations
  2. BObject permanence, typical of the sensorimotor stage
  3. CAnimism, typical of preoperational thinking
  4. DConservation, typical of concrete operations
23.Psichikos sveikatos slaugaVidutinis

A newly admitted patient asks, "Do you think I'm crazy?" Which response is most therapeutic?

  1. A"Of course not. Only crazy people would ask that."
  2. B"Everyone here is a bit crazy in some way, so there's really nothing for you to worry about."
  3. C"You seem worried about what being here means. Can you tell me more?"
  4. D"Yes, but you're in the right place now."
24.Psichikos sveikatos slaugaSunkus

A 30-year-old who used cocaine an hour ago has crushing chest pain and sweating. What is the priority?

  1. AReassure him that young people do not have heart problems
  2. BTreat it as a possible heart attack, with an urgent ECG and medical review
  3. CLet him rest, because the pain will pass when the drug wears off
  4. DGive him a benzodiazepine for the anxiety and send him home to rest once he feels calmer
25.Slaugos matematika ir vienetų konvertavimasVidutinis
9,6432 mL? mLapvalinti iki 0,1 mL

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Injekcijos dozės skaičiavimas duoda 9,6432 mL. Šio uždavinio taisyklė tokia: 1 mL ar didesni tūriai apvalinami iki mL dešimtųjų. Kokią reikšmę x užrašote?

9,6432 mL
x = mL
26.Slaugos matematika ir vienetų konvertavimasSunkus
8 mcg/kg/min? mg/h51 kg1 h = 60 min1 mg = 1000 mcg

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Paskyrime nurodyta 8 mcg/kg/min pacientui, kuris sveria 51 kg. Išreikškite dozės greitį D mg/h. Suapvalinkite iki dviejų ženklų po kablelio.

8 mcg/kg/min51 kg
D = mg/h
27.Dozių skaičiavimasVidutinis
1:10 000ampulėV = ? mL

Užpildyto epinefrino (adrenalino) švirkšto etiketėje nurodyta 1:10 000 (0,1 mg/mL). Paskirta 1 mg IV sustojus širdžiai. Kokį tūrį V suleisite?

1:10 0001 mg
V = mL
28.Dozių skaičiavimasSunkus
00,10,20,30,40,50,60,70,80,911 mL

Paskirta 1850 vienetų vaisto, kuris tiekiamas 5000 vienetų/mL. Įtraukite dozę į 1 mL švirkštą: kokį tūrį V suleidžiate?

1850 units5000 units/mL
V = mL
29.Intraveninių infuzijų greitisVidutinis
500 mL10 gtt/mL4 h? gtt/min

Sulašinkite 500 mL per 4 valandų sistema, kurios koeficientas 10 lašai/mL. Raskite lašėjimo greitį R lašais per minutę. Apvalinkite iki artimiausio sveikojo skaičiaus.

500 mL4 h10 gtt/mL
R = gtt/min
30.Intraveninių infuzijų greitisSunkus
450 mL15 gtt/mL25 gtt/mint = ? h

Lašelinė laša 25 lašų/min greičiu per 15 lašų/mL sistemą. Maišelyje liko 450 mL. Po kiek valandų t jis bus tuščias?

25 gtt/min15 gtt/mL450 mL
t = h
31.Infuziniai tirpalai ir skysčių balansasVidutinis
SuvartotaIšskirta12 valandų pamainasultys100 mLželė120 mLIntraveninė infuzija50 mL/h × 12 hintraveninis antibiotikas2 × 50 mLšlapimas450 mLšlapimas500 mLšlapimas275 mLšlapimas200 mLžaizdos drenas110 mL

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Lape pateikti paciento suvartoti ir išskirti skysčiai per vieną 12 valandų pamainą. Intraveninė infuzija visą pamainą buvo lašinama nurodytu greičiu. Raskite visą suvartotų skysčių kiekį I mL.

sultys: 100 mLželė: 120 mLIntraveninė infuzija: 50 mL/h × 12 hintraveninis antibiotikas: 2 × 50 mL
I = mL
32.Infuziniai tirpalai ir skysčių balansasSunkus
500 mL→ 200 mL/hpradžia 17:30tiš viso​ = ? h125 mL/h × 3 h

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). 500 mL infuzija pradedama 17:30 125 mL/h greičiu. Po 3 valandų greitis pakeičiamas į 200 mL/h ir daugiau nebekeičiamas. Po kiek valandų t nuo pradžios maišelis ištuštės? Apvalinkite iki vieno skaitmens po kablelio.

500 mL125 mL/h · 3 h200 mL/h
t = h
33.Klinikinio vertinimo skalėsVidutinis
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96oras / O₂O₂orasSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Šiems stebėjimams naudokite NEWS2 lentelę (SpO₂ 1 skalė): kvėpavimo dažnis 16/min., SpO₂ 96 % kvėpuojant kambario oru, kraujospūdis 84/50 mmHg, pulsas 82/min., reaguoja tik į kalbinimą, temperatūra 37,4 °C. Kokia bendra NEWS2 suma?

RR 16SpO₂ 96%orasSBP 84HR 82VT 37,4 °C
NEWS2 =
34.Klinikinio vertinimo skalėsSunkus
maža rizikavidutinė rizikadidelė rizika

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Mokomasis pacientas vertinamas pagal Morse griuvimų skalę: griuvimų anamnezė per pastaruosius 3 mėnesius: ne; antrinė diagnozė: taip; judėjimo priemonė: nėra, lovos režimas arba padeda slaugytoja; IV terapija arba fiziologinio tirpalo kateterio fiksatorius: taip; eisena: silpna; psichikos būklė: pervertina arba pamiršta ribas. Naudodami ribas 0–24 maža, 25–44 vidutinė ir 45 ar daugiau didelė, spustelėkite griuvimo rizikos lygį.

  1. 1maža rizika
  2. 2vidutinė rizika
  3. 3didelė rizika

3Tirpalai

1.Slaugos pagrindai

Atsakymas: B · The unaffected leg

Kodėl tai yra atsakymas

Going up, the strong leg steps first and lifts the body, followed by the crutches and the injured leg. Going down, the crutches and injured leg go first.

Atsakymas

B · The unaffected leg
2.Slaugos pagrindai

Atsakymas: B · Assess capacity and, if it is lacking, act in their best interests

Kodėl tai yra atsakymas

A delirious patient may lack capacity for this decision. Staff can take reasonable, proportionate steps in their best interests, such as calm persuasion and close supervision, while seeking medical review.

Atsakymas

B · Assess capacity and, if it is lacking, act in their best interests
3.Infekcijų kontrolė ir pacientų sauga

Atsakymas: B · Use a soft toothbrush and an electric razor

Kodėl tai yra atsakymas

With thrombocytopenia, minor trauma can cause serious bleeding. Bleeding precautions include soft toothbrushes, electric razors, avoiding rectal procedures and IM injections where possible, and preventing falls.

Atsakymas

B · Use a soft toothbrush and an electric razor
4.Infekcijų kontrolė ir pacientų sauga

Atsakymas: D · “We will put the rear-facing seat in the front so we can see the baby.”

Kodėl tai yra atsakymas

A rear-facing car seat must never be placed in front of an active airbag, which can strike the seat with great force. Infants ride rear-facing in the back seat, with a snug harness, on every trip.

Atsakymas

D · “We will put the rear-facing seat in the front so we can see the baby.”
5.Prioritetų nustatymas ir delegavimas

Atsakymas: A · Treat it as an emergency and escalate at once

Kodėl tai yra atsakymas

A non-blanching rash with fever can be a sign of meningococcal septicemia, which can progress within hours. Urgent escalation for antibiotics and supportive care is needed.

Atsakymas

A · Treat it as an emergency and escalate at once
6.Prioritetų nustatymas ir delegavimas

Atsakymas: A · Right shoulder pain from the gas used during surgery

Kodėl tai yra atsakymas

Gas used to inflate the abdomen irritates the diaphragm and causes referred shoulder pain, which settles in a day or two. Jaundice, fever with worsening pain and signs of shock suggest complications.

Atsakymas

A · Right shoulder pain from the gas used during surgery
7.Klinikinė slauga

Atsakymas: A · Airway, breathing, circulation and level of consciousness

Kodėl tai yra atsakymas

Early postoperative assessment checks the airway, breathing, oxygen saturation, circulation, consciousness, pain, wound and drains. This detects anaesthetic and surgical complications early.

Atsakymas

A · Airway, breathing, circulation and level of consciousness
8.Klinikinė slauga

Atsakymas: B · Sustabdyti perpylimą, išlaikyti intraveninę prieigą ir kviesti skubią pagalbą

Kodėl tai yra atsakymas

Sunkios perpylimo reakcijos, įskaitant anafilaksiją, reikalauja nedelsiant sustabdyti perpylimą, išlaikyti veninę prieigą, laikytis ABCDE metodo ir gydyti anafilaksiją adrenalinu į raumenis.

Atsakymas

B · Sustabdyti perpylimą, išlaikyti intraveninę prieigą ir kviesti skubią pagalbą
9.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitai

Atsakymas: A · Griežta rankų higiena, temperatūros tikrinimas ir jokių lankytojų su infekcijomis

Kodėl tai yra atsakymas

Sunki neutropenija kelia didelę infekcijos riziką. Svarbiausia rankų higiena, ankstyvas karščiavimo atpažinimas ir apsauga nuo infekcijos šaltinių. Gėlės gali nešti mikroorganizmus, procedūros tiesiojoje žarnoje gali pažeisti gleivinę, o kaimynas su pneumonija yra infekcijos rizika.Patikrinta pagal: Low white blood cell count and cancer · MedlinePlus (NIH) (2025)

Atsakymas

A · Griežta rankų higiena, temperatūros tikrinimas ir jokių lankytojų su infekcijomis
10.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitai

Atsakymas: A · Probable skin contamination of the sample

Kodėl tai yra atsakymas

Coagulase-negative staphylococci are common skin flora. Growth in only one of several bottles, without a catheter or implant, most often reflects contamination during collection. Good skin antisepsis reduces contamination, which can lead to unnecessary antibiotics.Patikrinta pagal: Blood culture · MedlinePlus (NIH) (2025)

Atsakymas

A · Probable skin contamination of the sample
11.Farmakologija

Atsakymas: D · 500 micrograms

Kodėl tai yra atsakymas

0,5 mg × 1000 = 500 micrograms. Writing "micrograms" in full (or "mcg" in US practice), not "µg", helps avoid confusion with "mg".

Atsakymas

D · 500 micrograms
12.Farmakologija

Atsakymas: D · It lowers the seizure threshold

Kodėl tai yra atsakymas

Tramadol can cause seizures, especially at high doses or with other drugs that lower the seizure threshold. Its serotonergic action also raises the risk of serotonin syndrome.

Atsakymas

D · It lowers the seizure threshold
13.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemos

Atsakymas: C · A swallowing assessment and sitting upright for meals

Kodėl tai yra atsakymas

Patients with dysphagia need a formal swallowing assessment, food and fluid textures that are safe for them, sitting upright during and after meals and close supervision. Good oral hygiene also reduces the bacterial load that can be aspirated.

Atsakymas

C · A swallowing assessment and sitting upright for meals
14.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemos

Atsakymas: D · A catheter-related deep vein thrombosis

Kodėl tai yra atsakymas

Upper-limb DVT is a recognised complication of PICCs and other central lines. Arm swelling, pain and distended veins should be reported, and an ultrasound arranged. The line is not flushed forcefully, and treatment usually involves anticoagulation.

Atsakymas

D · A catheter-related deep vein thrombosis
15.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: nervų, endokrininė ir inkstų sistemos

Atsakymas: A · Older adults often show infection as confusion

Kodėl tai yra atsakymas

In older adults, infections such as UTI may present with delirium, falls or reduced mobility rather than dysuria or fever. Other causes of delirium must also be considered, and urine tests alone can mislead.

Atsakymas

A · Older adults often show infection as confusion
16.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: nervų, endokrininė ir inkstų sistemos

Atsakymas: A · Hold the next dose and inform the prescriber

Kodėl tai yra atsakymas

Aminoglycosides can cause acute tubular necrosis and ototoxicity, especially with high trough levels. A high trough suggests poor clearance. The dose is held and the prescriber reviews the regimen.

Atsakymas

A · Hold the next dose and inform the prescriber
17.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: virškinimo trakto, perioperacinė ir onkologinė

Atsakymas: D · It causes dry mouth and raises the risk of decay and jaw damage

Kodėl tai yra atsakymas

Head and neck radiotherapy damages salivary glands, causing xerostomia and dental decay, and can cause osteoradionecrosis of the jaw after extractions. Dental treatment is done first, with careful oral hygiene and fluoride.

Atsakymas

D · It causes dry mouth and raises the risk of decay and jaw damage
18.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: virškinimo trakto, perioperacinė ir onkologinė

Atsakymas: C · Withhold strong compression and discuss urgent vascular referral

Kodėl tai yra atsakymas

An ABPI of 0,5 suggests severe arterial disease, and strong compression could cause limb ischaemia. The nurse raises the concern and the patient is referred to vascular specialists.

Atsakymas

C · Withhold strong compression and discuss urgent vascular referral
19.Akušerinė slauga

Atsakymas: B · Cefalohematoma neperžengia siūlių linijų

Kodėl tai yra atsakymas

Gimdymo navikas yra galvos odos edema, esanti gimstant, kertanti siūles ir išnykstanti per kelias dienas. Cefalohematoma yra kraujavimas po antkauliu, ribojamas siūlių; ji atsiranda po gimimo, trunka savaites ir gali sustiprinti geltą.

Atsakymas

B · Cefalohematoma neperžengia siūlių linijų
20.Akušerinė slauga

Atsakymas: C · The fetal heart rate and for cord prolapse

Kodėl tai yra atsakymas

In breech presentations, the presenting part fits the pelvis less snugly, so cord prolapse is more likely after rupture of the membranes. The fetal heart rate is checked immediately and a vaginal examination done if indicated.

Atsakymas

C · The fetal heart rate and for cord prolapse
21.Pediatrinė slauga

Atsakymas: D · It increases fetal haemoglobin, which reduces sickling

Kodėl tai yra atsakymas

Hydroxyurea raises the level of fetal haemoglobin (HbF), which does not sickle, reducing pain crises and acute chest syndrome. Regular blood counts are needed because it can lower white cells and platelets.

Atsakymas

D · It increases fetal haemoglobin, which reduces sickling
22.Pediatrinė slauga

Atsakymas: C · Animism, typical of preoperational thinking

Kodėl tai yra atsakymas

Animism, giving lifelike qualities to objects, is a feature of Piaget's preoperational stage. Nurses can use it by explaining equipment in simple, friendly terms and letting the child touch it.

Atsakymas

C · Animism, typical of preoperational thinking
23.Psichikos sveikatos slauga

Atsakymas: C · "You seem worried about what being here means. Can you tell me more?"

Kodėl tai yra atsakymas

The question often hides fear or shame about being in a mental health setting. Exploring the concern shows acceptance, while labelling or false reassurance does not help.

Atsakymas

C · "You seem worried about what being here means. Can you tell me more?"
24.Psichikos sveikatos slauga

Atsakymas: B · Treat it as a possible heart attack, with an urgent ECG and medical review

Kodėl tai yra atsakymas

Cocaine can cause coronary vasospasm, myocardial infarction and arrhythmias, even in young people without heart disease. Chest pain after cocaine use needs urgent cardiac assessment.

Atsakymas

B · Treat it as a possible heart attack, with an urgent ECG and medical review
25.Slaugos matematika ir vienetų konvertavimas

Atsakymas: x = 9,6 mL

Apvalinimas: pažiūrėkite į skaitmenį iškart po apvalinamos vietos: 5 ar daugiau apvalinama aukštyn, 4 ar mažiau skaitmuo paliekamas. Apvalinkite tik galutinį atsakymą, niekada tarpinių žingsnių. Tipinės egzaminų taisyklės: 1 mL ar didesni tūriai iki dešimtųjų, mažesni nei 1 mL tūriai iki šimtųjų, lašų greitis iki sveikų lašų, svoris iki vieno ženklo po kablelio; visada laikykitės klausime nurodytos taisyklės.

Skaitmuo vietoje: dešimtosios

9.6432 → 6

Lemia tik kitas skaitmuo

9,6432 → 4
4 yra 4 ar mažiau, todėl 6 lieka.
Tolesni skaitmenys (32) neskaičiuojami: apvalinama vieną kartą, ne žingsniais.

Suapvalinkite

x = 9,6 mL

Atsakymas

x = 9,6 mL
26.Slaugos matematika ir vienetų konvertavimas

Atsakymas: D = 24,48 mg/h

Dimensinė analizė: užrašykite duotą dydį, tada dauginkite iš perskaičiavimo koeficientų, užrašytų trupmenomis (pavyzdžiui, 60 min/1 h arba 1 mg/1000 mcg), kad kiekvienas nereikalingas vienetas pasirodytų vieną kartą viršuje ir vieną kartą apačioje ir susiredukuotų. Likus tik reikiamam vienetui, skaičiuokite. Naudokite klausime pateiktus atitikmenis ir apvalinkite tik galutinį atsakymą.

Sudarykite grandinę

D = 8 mcg/kg/min × 51 kg × (60 min/1 h) × (1 mg/1000 mcg)

Apskaičiuokite

D = 8·51·60/1000 = 24,48 mg/h

Atsakymas

D = 24,48 mg/h
27.Dozių skaičiavimas

Atsakymas: V = 10 mL

Solution strengths: a percentage strength is grams per 100 mL, so 1% = 1 g/100 mL = 10 mg/mL. A ratio strength 1:1000 means 1 g in 1000 mL = 1 mg/mL; 1:10 000 is 0,1 mg/mL. For a dilution the amount of drug stays the same: C₁·V₁ = C₂·V₂.

Koncentracija

1:10 000 = 1 g/10000 mL = 0,1 mg/mL

Tūris

V = 1/0,1 = 10 mL

Atsakymas

V = 10 mL

JAV etiketėse dabar nurodoma mg/mL (1 mg/mL = 1:1000; 0,1 mg/mL = 1:10 000). Niekada nesuleiskite 1 mg/mL epinefrino IV srove.

28.Dozių skaičiavimas

Atsakymas: V = 0,37 mL

Dozės įtraukimas: tūris = (paskirta dozė/pradinio tirpalo stiprumas) × pradinio tirpalo tūris. Pirmiausia paverskite į tuos pačius vienetus, tada patikrinkite, ar tūris telpa į švirkštą ir patenka ant vienos iš jo skalės žymių.

Tūris

V = 1850/5000 = 0,37 mL

Ant švirkšto

Šio 1 mL švirkšto kiekviena maža linija yra 0,01 mL.

Atsakymas

V = 0,37 mL
29.Intraveninių infuzijų greitis

Atsakymas: R = 21 gtt/min

Infuzijos greitis: pompa nustatoma mL/h = tūris/laikas valandomis. Gravitacinė lašelinė skaičiuojama lašais per minutę: gtt/min = tūris (mL) × lašų koeficientas (gtt/mL)/laikas (min). Lašų koeficientas nurodytas ant infuzinės sistemos pakuotės: makrolašų sistemos duoda 10, 15 arba 20 gtt/mL (kraujo sistemos JAV dažnai 10 gtt/mL, JK 15), o mikrolašų sistemos 60 gtt/mL. Visada naudokite lašų koeficientą, nurodytą klausime arba ant pakuotės.

Laikas minutėmis

4·60 = 240 min

Lašėjimo greitis

R = 500·10/240 = 20,83 ≈ 21 gtt/min

Atsakymas

R = 21 gtt/min

Prie lovos apvalinama iki artimiausio sveiko lašo: 21 lašų/min.

30.Intraveninių infuzijų greitis

Atsakymas: t = 4,5 h

Infuzijos greitis: pompa nustatoma mL/h = tūris/laikas valandomis. Gravitacinė lašelinė skaičiuojama lašais per minutę: gtt/min = tūris (mL) × lašų koeficientas (gtt/mL)/laikas (min). Lašų koeficientas nurodytas ant infuzinės sistemos pakuotės: makrolašų sistemos duoda 10, 15 arba 20 gtt/mL (kraujo sistemos JAV dažnai 10 gtt/mL, JK 15), o mikrolašų sistemos 60 gtt/mL. Visada naudokite lašų koeficientą, nurodytą klausime arba ant pakuotės.

Greitis mL/h

25·60/15 = 100 mL/h

Likęs laikas

t = 450/100 = 4,5 h

Atsakymas

t = 4,5 h
31.Infuziniai tirpalai ir skysčių balansas

Atsakymas: I = 920 mL

Suvartoti ir išskirti skysčiai: suvartotiems priskiriama viskas, kas patenka į organizmą (geriami skysčiai, intraveninės infuzijos, intraveniniai vaistai ir praplovimai, maitinimas per zondą); ledo gabalėliai skaičiuojami kaip pusė jų tūrio. Išskirtiems priskiriamas šlapimas, drenų išskyros, vėmalai ir kiti netekimai. Balansas = visi suvartoti − visi išskirti skysčiai; neigiamas balansas reiškia grynąjį netekimą. Skaičiai skirti tik praktikai; prie paciento lovos visada vadovaukitės vietiniais protokolais, o didelės rizikos dozes tegul dar kartą patikrina kitas specialistas.

Sudėkite suvartotus skysčius

per os: 100 + 120 = 220 mL
Intraveninė infuzija: 50·12 = 600 mL
intraveninis antibiotikas: 2·50 = 100 mL
I = 920 mL

Atsakymas

I = 920 mL
32.Infuziniai tirpalai ir skysčių balansas

Atsakymas: t = 3,6 h

Infuzijos trukmė: laikas (h) = infuzuotinas tūris (mL)/greitis (mL/h); naudokite maišelyje dar likusį tūrį, o ne maišelio dydį. Sulašintas tūris = greitis × laikas. Dešimtaines valandas į valandas ir minutes perskaičiuokite padaugindami dalį iš 60 (0,5 h = 30 min, o ne 50 min). Skaičiai skirti tik praktikai; prie paciento lovos visada vadovaukitės vietiniais protokolais, o didelės rizikos dozes tegul dar kartą patikrina kitas specialistas.

Pirmoji dalis

125·3 = 375 mL
500 − 375 = 125 mL liko

Antroji dalis

125/200 = 0,625 h

Bendra trukmė

t = 3 + 0,625 = 3,625 ≈ 3,6 h

Atsakymas

t = 3,6 h

Tai maždaug 3 h 38 min, todėl maišelis ištuštės apie 21:08.

33.Klinikinio vertinimo skalės

Atsakymas: NEWS2 = 6

NEWS2 (Nacionalinė ankstyvojo perspėjimo skalė 2, Karališkoji gydytojų kolegija, 2017): įvertinkite kiekvieną iš septynių rodiklių pagal lentelę (kvėpavimo dažnis, SpO₂ pagal 1 skalę, oras ar papildomas deguonis, sistolinis kraujospūdis, pulsas, sąmonė pagal ACVPU skalę ir temperatūra) ir sudėkite balus. Klinikinė rizika: 0–4 maža; 3 balai bet kuriame viename rodiklyje – maža–vidutinė; 5–6 vidutinė; 7 ar daugiau didelė. Suma 5 ar daugiau reikalauja skubios reakcijos.

Įvertinkite kiekvieną rodiklį

RR 16/min → 0
SpO₂ 96% → 0
kvėpuojant oru → 0
SBP 84 mmHg → 3
HR 82/min → 0
reaguoja tik į kalbinimą (V) → 3
T 37,4 °C → 0

Sudėtis

NEWS2 = 0 + 0 + 0 + 3 + 0 + 3 + 0 = 6

Atsakymas

NEWS2 = 6
34.Klinikinio vertinimo skalės

Atsakymas: didelė rizika

Morse griuvimų skalė: šeši punktai. Griuvimų anamnezė: ne 0, taip 25. Antrinė diagnozė: ne 0, taip 15. Judėjimo priemonė: nėra, lovos režimas ar slaugytojos pagalba 0; ramentai, lazda ar vaikštynė 15; laikosi už baldų 30. IV terapija arba fiziologinio tirpalo kateterio fiksatorius: ne 0, taip 20. Eisena: normali, lovos režimas ar neįgaliojo vežimėlis 0; silpna 10; sutrikusi 20. Psichikos būklė: žino savo ribas 0; pervertina arba pamiršta ribas 15. Suma svyruoja nuo 0 iki 125. Rizikos ribos ligoninėse skiriasi; dažnai naudojama: 0–24 maža, 25–44 vidutinė ir 45 ar daugiau didelė.

Įvertinkite kiekvieną punktą

griuvimų anamnezė per pastaruosius 3 mėnesius: ne → 0
antrinė diagnozė: taip → 15
judėjimo priemonė: nėra, lovos režimas arba padeda slaugytoja → 0
IV terapija arba fiziologinio tirpalo kateterio fiksatorius: taip → 20
eisena: silpna → 10
psichikos būklė: pervertina arba pamiršta ribas → 15

Sudėtis

Morse suma = 0 + 15 + 0 + 20 + 10 + 15 = 60

Rizikos lygis

60 → didelė rizika

Atsakymas

didelė rizika

Tai savarankiška mokymosi medžiaga. ExamProblems nėra susijusi su šį egzaminą organizuojančia institucija ir jos nėra patvirtinta, o egzamino pavadinimas naudojamas tik turiniui apibūdinti. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® yra the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN) prekių ženklai; ši organizacija nėra susijusi su ExamProblems, jo neremia ir neatsako už jo tikslumą.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-pn-practice-questions