NCLEX-PN tipo bandomieji klausimai (LPN/LVN): pasiruošimo paketas

Formulių lapai, pagrindiniai kiekvienos temos metodų žingsniai ir 34 uždavinių, o pilni sprendimai pateikti gale.

Nauji uždaviniaiAtgal į kursą

Spausdinimo lange pasirinkite „Išsaugoti kaip PDF“, kad nuosavą kopiją išsaugotumėte savo įrenginyje.

1Formulės ir metodai

Infekcijų kontrolė ir pacientų sauga

Metodas

  1. Pradėkite nuo standartinių atsargumo priemonių kiekvienam pacientui: rankų higiena, asmeninės apsaugos priemonės numatomai ekspozicijai, saugūs aštrūs daiktai.
  2. Pridėkite atsargumo priemones pagal plitimo kelią: kontaktinė (chalatas, pirštinės), lašelinė (chirurginė kaukė), oro (N95, neigiamo slėgio kambarys).
  3. Steriliems daiktams išlaikykite sterilumą: jei abejojate, jis nesterilus; pakeiskite, niekada nenuvalykite.
  4. Užkirskite kelią žalai aplinkoje: griuvimų prevencija, suvaržymai tik kaip paskutinė priemonė, RACE ir PASS gaisro atveju.
  5. Patikrinkite vaistų skyrimo teises, du identifikatorius ir papildomas apsaugos priemones didelės rizikos vaistams; praneškite apie klaidas ir vos nepasitaikiusius atvejus.

Prioritetų nustatymas ir delegavimas

Metodas

  1. Paklauskite, kas pacientui pakenks greičiausiai, jei nieko nedarysite.
  2. Taikykite ABC (C-A-B per širdies sustojimą), tada Maslow: fiziologiniai poreikiai pirma saugumo, saugumas pirma psichologinių poreikių.
  3. Palyginkite galimybes: ūmus prieš lėtinį, nestabilus prieš stabilų, netikėtas prieš tikėtiną, sisteminis prieš vietinį, ir kiekvieną požymį palyginkite su paciento pradiniu lygiu.
  4. Vertinkite prieš veikdami, nebent tai neatidėliotinas atvejis; tada rinkitės žingsnį, nuo kurio priklauso kiti.
  5. Delegavimui patikrinkite penkias teises: užduotis, aplinkybės, asmuo, nurodymai ir priežiūra. Vertinimas, mokymas ir įvertinimas lieka registruotai slaugytojai (RN).

Laboratorinės reikšmės ir elektrolitai

Metodas

  1. Palyginkite vertę su paties laboratorijos nustatytu referenciniu intervalu, tada su paciento pradiniu lygiu ir kitimu.
  2. Patikrinkite mėginį: hemolizė, vėlavimas ar kraujas, paimtas šalia IV, gali duoti klaidingus rezultatus.
  3. Susiekite vertę su tipiniais požymiais ir ją sukeliančiais vaistais bei būklėmis.
  4. Ieškokite sąveikų: mažas kalio ar magnio kiekis didina digoksino toksiškumą; dehidratacija didina ličio koncentraciją.
  5. Veikite pacientui: įvertinkite, sulaikykite vaistą, jei koncentracija nesaugi, kritines vertes perskaitykite atgal ir informuokite gydytoją.

Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemos

Metodas

  1. Įvardykite problemą: siurblio nepakankamumas, užsikimšusi arterija, ritmas, krešulys, kvėpavimo takų susiaurėjimas, infekcija ar prietaiso problema.
  2. Pirmiausia patikrinkite pavojaus požymius: hipoksiją, hipotenziją, krūtinės skausmą, naują sumišimą, šaltą kojos be pulso.
  3. Deguonį priderinkite pacientui: 94–98 % daugumai, 88–92 % tiems, kuriems kyla CO₂ susilaikymo rizika.
  4. Kiekvieną vaistą susiekite su jo tyrimu ir rizika: varfarinas ir INR, heparinas ir aPTT bei trombocitai, diuretikai ir kalis.
  5. Pasirinkite saugų pirmąjį veiksmą, tada eskaluokite ir vertinkite iš naujo.

Vidaus ligų ir chirurginė slauga: nervų, endokrininė ir inkstų sistemos

Metodas

  1. Pasitikrinkite gliukozę kiekvienam pacientui su nauju sumišimu, silpnumu ar traukuliais.
  2. Sąmonės lygį naudokite kaip ankstyviausią smegenų sutrikimo įspėjimą; vyzdžiai ir Cushing triada pasirodo vėlai.
  3. Diabeto nelaimėse atskirkite DKA (ketonai, acidozė) nuo HHS (labai didelis osmoliališkumas, dehidratacija); pirmiausia skirkite skysčių.
  4. Natrio ir vandens atveju nuspręskite, ar ADH yra per daug (SIADH), ar trūksta (DI), ir lėtinius pokyčius koreguokite lėtai.
  5. Inkstų problemų atveju priežastį priskirkite prerenalinei, vidinei ar postrenalinei ir stebėkite kalį bei skysčius.

Vidaus ligų ir chirurginė slauga: virškinimo trakto, perioperacinė ir onkologinė

Metodas

  1. Paklauskite, kas galėtų būti paslėpta: vidinis kraujavimas, infekcija be karščiavimo, hipoventiliacija esant normaliam SpO₂.
  2. Komplikacijas siaurinkite pagal laiką po operacijos: kraujavimas per valandas, krūtinės ląstos problemos per dienas, žaizdos ir nutekėjimo problemos vėliau.
  3. Skausmo atveju vertinkite, gydykite daugiamode analgezija, vertinkite iš naujo ir kiekvieno opioido metu stebėkite sedaciją.
  4. Onkologiniams pacientams bet kokią ligą nadyro metu laikykite neutropeniniu sepsiu ir žinokite onkologines skubias būkles.
  5. Nudegimų atveju skaičiuokite tik dalinio ir viso storio plotus, Parkland laikrodį paleiskite nuo nudegimo laiko ir titruokite pagal šlapimo išskyrimą.

Akušerinė slauga

Metodas

  1. Nustatykite moters padėtį laike: nėštumo savaitės, gimdymo tarpsnis ar diena po gimdymo, ir nuspręskite, kas tuo metu yra norma.
  2. Ieškokite pavojuje esančio paciento: motinos, vaisiaus ar naujagimio, o gal kelių iš jų.
  3. Susiekite požymį su priežastimi: VEAL CHOP deceleracijoms, keturi T kraujavimui, BUBBLE-HE po gimdymo.
  4. Pirmiausia rinkitės veiksmą, gerinantį kraujotaką ir deguonies patekimą (gulėjimas ant šono, oksitocino nutraukimas, gimdos dugno masažas), tada kvieskite pagalbą.

Pediatrinė slauga

Metodas

  1. Pirmiausia atkreipkite dėmesį į vaiko amžių: nuo jo priklauso gyvybinių rodiklių normos, raidos etapai ir tinkama skausmo skalė.
  2. Įvertinkite kvėpavimo takus, kvėpavimą ir kraujotaką, prisiminkite, kad vaikai kompensuoja, o paskui greitai blogėja.
  3. Pritaikykite veiksmą raidos etapui ir įtraukite šeimą.
  4. Patikrinkite, ar atsakymas saugus vaikui: dozė pagal svorį, jokio aspirino virusinės ligos metu, jokio kodeino jaunesniems nei 12 metų.

Psichikos sveikatos slauga

Metodas

  1. Nuspręskite, ar yra tiesioginis pavojus: savižudybė, smurtas, vaistų sukeltas neatidėliotinas atvejis ar somatinė liga.
  2. Pirmiausia imkitės saugumo veiksmų: stebėkite, pašalinkite priemones, nuraminkite, nutraukite žalingą vaistą, kvieskite pagalbą.
  3. Rinkitės terapinį atsaką: pripažinkite jausmus, pateikite tikrovę, venkite klaidingo raminimo ir klausimų „kodėl“.
  4. Gerbkite teises: mažiausiai varžanti galimybė, sutikimas ir konfidencialumas su jo ribomis.

Slaugos matematika ir vienetų konvertavimas

Metriniai žingsniai
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Svoris ir ilgis
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Buitiniai matai
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Temperatūra
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
24 valandų laikrodis
PM valandos 1–11: pridėkite 12; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Dozavimo greitis
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Laboratoriniai koeficientai
gliukozė 1 mmol/L = 18 mg/dL; kreatininas 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Metodas

  1. Užrašykite duotą dydį su jo vienetu ir norimą vienetą.
  2. Pasirinkite atitikmenį: 1000 tarp kg, g, mg ir mcg arba L ir mL; 1 kg = 2,2 lb; 1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 240 mL.
  3. Užrašykite trupmena taip, kad nereikalingas vienetas išsiredukuotų; greičiui naudokite po vieną trupmeną kiekvienam besikeičiančiam vienetui.
  4. Patikrinkite kryptį: mažesnis vienetas duoda didesnį skaičių.
  5. Apvalinkite tik galutinį atsakymą, klausime nurodytu tikslumu.

Dozių skaičiavimas

Dozė pagal koncentraciją
tūris = dozė / koncentracija
Dozė pagal kūno masę
dozė = mg/kg × kūno masė
Tabletės
skaičius = dozė / dozė tabletėje
Vienetai
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Metodas

  1. Paskirtą dozę ir turimo vaisto stiprumą išreikškite tais pačiais vienetais.
  2. Naudokite formulę „paskirta / turima × kiekis“: (D/H) × Q.
  3. Dozėms pagal kūno masę pirmiausia padauginkite iš masės kilogramais, tada paros dozę padalykite iš dozių skaičiaus.
  4. Pirmiausia įvertinkite apytiksliai ir patikrinkite, ar atsakymas tikėtinas.

Intraveninių infuzijų greitis

Pompos greitis
mL/h = volume (mL)/time (h)
Lašėjimo greitis
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Infuzijos trukmė
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Metodas

  1. Pompos greitis mL/h: tūris, padalytas iš laiko valandomis.
  2. Lašėjimo greitis lašais/min: tūris × lašų faktorius, padalytas iš laiko minutėmis.
  3. Likusiam laikui: likęs tūris, padalytas iš greičio.
  4. Apvalinkite taip, kaip reikalauja uždavinys arba įranga.

Infuziniai tirpalai ir skysčių balansas

Holliday–Segar per valandą
4 mL/kg (pirmiesiems 10 kg) + 2 mL/kg (kitiems 10 kg) + 1 mL/kg (kiekvienam kg virš 20)
Holliday–Segar per parą
100 / 50 / 20 mL/kg tiems patiems intervalams
Skysčių balansas
suvartota − išskirta
Ledo gabalėliai
skaičiuojami kaip pusė jų tūrio
Diurezė
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Infuzijos trukmė
laikas (h) = likęs tūris (mL) / greitis (mL/h)
Sulašintas tūris
mL = greitis × laikas

Klinikinio vertinimo skalės

Glazgo komos skalė
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
APGAR
5 požymiai × 0–2 = 0–10; 7–10 nuramina, 4–6 vidutiniškai nenormalu, 0–3 žema
Braden skalė
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 rizika
Morse griuvimų skalė
griuvimai 25, diagnozė 15, priemonė 15/30, IV 20, eisena 10/20, psichikos būklė 15
NEWS2 rizika
0–4 maža; pavienis 3 maža–vidutinė; 5–6 vidutinė; ≥ 7 didelė
Vidutinis arterinis spaudimas
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Pulsinis spaudimas ir šoko indeksas
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Kūno masės indeksas
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Metodas

  1. Raskite klausime naudojamą vertinimo lentelę ir jos ribas (GCS 3–15, Apgar 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Įvertinkite kiekvieną punktą atskirai, suderindami aprašymą su jo lygiu.
  3. Sudėkite punktų balus ir patikrinkite, ar suma patenka į intervalą.
  4. Taikykite ribas: NEWS2 atveju taip pat ieškokite bet kurio vieno rodiklio, įvertinto 3.
  5. Išvestinėms vertėms naudokite MAP = (SKS + 2·DKS)/3, PP = SKS − DKS, SI = pulsas/SKS ir KMI = kg/m².

2Uždaviniai

1.Slaugos pagrindaiVidutinis

Which nursing record entry is the best example of objective documentation?

  1. A"Ate well, as usual."
  2. B"Seemed to enjoy the meal."
  3. C"Ate half of lunch; drank 200 mL of water."
  4. D"Had a good appetite today and enjoyed lunch."
2.Slaugos pagrindaiSunkus

Aspirate from a newly placed nasogastric tube has a pH of 7. What should the nurse do?

  1. APush air down the tube and listen over the stomach
  2. BNot use the tube and follow policy, which may mean a chest X-ray
  3. CFlush the tube with water and start the feed
  4. DStart the feed, as a pH of 7 confirms that the tube is in the stomach
3.Infekcijų kontrolė ir pacientų saugaVidutinis

An infant has had a cleft lip repair. Why are elbow restraints often used?

  1. ATo keep the infant from rolling over in the crib
  2. BTo hold the IV line in place during feeds and stop it being pulled out
  3. CTo stop the infant’s hands reaching the mouth while still allowing arm movement
  4. DTo prevent the infant from sucking a pacifier
4.Infekcijų kontrolė ir pacientų saugaSunkus

A patient rescued from a house fire has a headache and confusion, but the pulse oximeter reads 99%. Why might this reading be misleading?

  1. AThe reading is accurate, so carbon monoxide poisoning is ruled out
  2. BConfusion and headache make pulse oximetry readings inaccurate in every patient
  3. CPulse oximeters always read falsely low after any kind of smoke exposure
  4. DPulse oximetry cannot tell carbon monoxide-bound hemoglobin from oxygen-bound hemoglobin
5.Prioritetų nustatymas ir delegavimasVidutinis

Kurį pacientą slaugytojas gali saugiai pamatyti paskutinį?

  1. APacientą su staigiu stipriu galvos skausmu
  2. BPacientą su naujais karkalais ir rausvais, putotais skrepliais
  3. CPacientą, sergantį LOPL, gaunantį 1 L/min deguonies, SpO₂ 90 % (tikslas 88–92 %), kalbantį pilnais sakiniais
  4. DPacientą praėjus dviem valandoms po operacijos, kurio širdies susitraukimų dažnis didėja nuo 88 iki 118/min
6.Prioritetų nustatymas ir delegavimasSunkus

A patient has a potassium of 7,0 mEq/L with peaked T waves. Several drugs are prescribed. Which one is usually given first to protect the heart?

  1. AOral sodium bicarbonate
  2. BIV furosemide
  3. CIV calcium gluconate
  4. DOral potassium binder
7.Klinikinė slaugaVidutinis

Which group of symptoms suggests hypothyroidism?

  1. AFever, neck stiffness and photophobia
  2. BWeight loss, heat intolerance and tremor
  3. CExcessive thirst and passing large volumes of urine
  4. DTiredness, weight gain and feeling cold
8.Klinikinė slaugaSunkus

A patient who speaks little English needs to give consent for a procedure. Their 14-year-old child offers to interpret. What is the best action?

  1. ALet the child interpret to save time
  2. BArrange a professional interpreter
  3. CAsk the patient to sign the form without explanation
  4. DUse gestures and proceed
9.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitaiVidutinis

When should a blood sample for a digoxin level be drawn to be interpreted correctly?

  1. AAt any time, because digoxin levels do not change during the day
  2. BAt least 6–8 hours after a dose, often just before the next one
  3. COnly after a meal, because food is needed for absorption
  4. DWithin 30 minutes after an oral dose to show the peak level
10.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitaiSunkus

A patient started methimazole for hyperthyroidism 6 weeks ago and now has a fever and a severe sore throat. Which action is most important?

  1. AAdvise the patient to continue the drug and drink more fluid
  2. BCheck the TSH and double the dose if it is still low
  3. CHold the drug and arrange an urgent white cell and neutrophil count
  4. DGive the next dose and suggest warm salt-water gargles for comfort
11.FarmakologijaVidutinis

Why is testing for HLA-B*15:02 recommended before carbamazepine in people of some Asian ancestries?

  1. AThis gene variant makes carbamazepine ineffective
  2. BThis gene variant causes carbamazepine to raise blood glucose
  3. CThis gene variant speeds up the kidney excretion of carbamazepine
  4. DIt greatly raises the risk of Stevens–Johnson syndrome
12.FarmakologijaSunkus

A patient who used heroin a few hours ago is given a first dose of buprenorphine and quickly develops severe withdrawal. Why?

  1. ABuprenorphine is a pure antagonist like naloxone with no agonist effect
  2. BBuprenorphine is a high-affinity partial agonist that displaces heroin
  3. CBuprenorphine causes an allergic reaction in heroin users
  4. DBuprenorphine has no effect at opioid receptors
13.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemosVidutinis

Pacientui dėl GVT pradedamas skirti varfarinas. Kodėl pirmąsias kelias dienas kartu skiriamas ir heparinas ar MMH?

  1. AVarfarinui reikia kelių dienų, kad pasiektų visą poveikį
  2. BHeparinas pagerina varfarino įsisavinimą
  3. CAbu vaistai visada turi būti tęsiami kartu visą gyvenimą
  4. DHeparinas saugo nuo kraujavimo dėl varfarino
14.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemosSunkus

A 74-year-old with atrial fibrillation, hypertension and diabetes asks why she needs an anticoagulant when she feels well. Which reply is best?

  1. AHer risk of stroke is high, and an anticoagulant lowers it
  2. BIt is given to lower her blood pressure
  3. CIt is needed only while she has palpitations
  4. DThe anticoagulant will stop the irregular heartbeat for good
15.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: nervų, endokrininė ir inkstų sistemosVidutinis

A patient taking sodium valproate becomes tired and is vomiting, and the nurse notices yellowing of the eyes. What is the main concern?

  1. AA sign that the dose is too low
  2. BLiver toxicity from valproate
  3. CA normal adjustment reaction to the drug
  4. DDehydration from drinking too little
16.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: nervų, endokrininė ir inkstų sistemosSunkus

A patient on levothyroxine has palpitations, weight loss and poor sleep. TSH is suppressed, and free T4 is high. What is the most likely explanation?

  1. AThe thyroid has stopped working
  2. BThe dose is too low
  3. CA normal response to the drug
  4. DThe dose is too high
17.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: virškinimo trakto, perioperacinė ir onkologinėVidutinis

Kuriuo laikotarpiu po operacijos žaizdos išsiskyrimas (dehiscencija) labiausiai tikėtinas?

  1. ADaugiau nei metus po operacijos
  2. BMaždaug 5–10 dienų po operacijos
  3. CPer pirmąją valandą
  4. DTik operacijos metu
18.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: virškinimo trakto, perioperacinė ir onkologinėSunkus

Pacientas, kuriam žinomos stemplės varikozinės venos, vemia dideliais šviežio kraujo kiekiais. Kokio gydymo prieš endoskopiją turėtų tikėtis slaugytojas?

  1. AOktreotido ar terlipresino ir antibiotikų į veną gaivinimo metu
  2. BGeriamojo NVNU skausmui ir daug baltymų turinčio valgio
  3. CSkubaus ryjamo bario tyrimo prieš bet kokį vaistinį gydymą
  4. DGreitos fiziologinio tirpalo infuzijos iki aukšto kraujospūdžio
19.Akušerinė slaugaVidutinis

Which behaviour shows positive early bonding between mother and newborn?

  1. AAvoiding holding the baby during the first day
  2. BFace-to-face eye contact and talking to the baby
  3. CAsking staff to keep the baby in the nursery at all times
  4. DCalling the baby "it" and not looking at it
20.Akušerinė slaugaSunkus

A woman at 41 weeks has a Bishop score of 3 and is booked for induction. What is the most likely first step?

  1. AA high-dose oxytocin infusion straight away
  2. BAn emergency caesarean
  3. CAn immediate amniotomy at the bedside
  4. DCervical ripening with a prostaglandin
21.Pediatrinė slaugaVidutinis

Vaikui, kuriam žinoma alergija kiaušiniams, metas skiepytis nuo gripo. Kuris teiginys atspindi naujausias rekomendacijas?

  1. AVien alergija kiaušiniams paprastai nebėra priežastis nesuleisti gripo vakcinos
  2. BVakcinos niekada negalima skirti niekam, kas alergiškas kiaušiniams
  3. CVaikui pirmiausia reikia odos mėginio su vakcina
  4. DVaikui reikia suleisti pusę dozės dvi skirtingas dienas, stebint po kiekvienos
22.Pediatrinė slaugaSunkus

A few weeks after diagnosis of type 1 diabetes, a child's insulin needs fall a lot. The parents think the diabetes is cured. What should the nurse explain?

  1. AThe diabetes has turned into type 2 diabetes
  2. BThe child has become insulin resistant and now needs tablets instead of injections
  3. CThe diagnosis was probably wrong, and insulin can be stopped
  4. DThis is the temporary "honeymoon" phase; insulin is still needed
23.Psichikos sveikatos slaugaVidutinis

According to DSM-5, how long must signs of the disturbance last before schizophrenia can be diagnosed?

  1. AAt least 2 years, including 6 months of active symptoms
  2. BAt least 6 months, including at least 1 month of active symptoms
  3. CAt least 2 weeks of continuous symptoms
  4. DAt least 1 month, with no further time required
24.Psichikos sveikatos slaugaSunkus

A caller says she is a patient's sister and asks how he is doing. The patient has not given consent to share information. What should the nurse do?

  1. ATell her that he is on the ward but refuse to say anything else about his care or condition
  2. BGive a full update, because she is a close family member
  3. CAsk her to prove she is his sister and then share the details
  4. DNeither confirm nor deny that he is there, and offer to pass on a message
25.Slaugos matematika ir vienetų konvertavimasVidutinis
4 ft 2 in1 ft = 12 in1 in = 2,54 cmh = ? cm

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Paciento ūgis yra 4 ft 2 in. Naudodami 1 ft = 12 in ir 1 in = 2,54 cm, raskite ūgį h centimetrais, suapvalinę iki sveikų centimetrų.

4 ft 2 in1 ft = 12 in1 in = 2,54 cm
h = cm
26.Slaugos matematika ir vienetų konvertavimasSunkus
½ tsp? mL4 fl oz? mL¼ puodelis? mL3 tbsp? mLΣ = ? mL

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Per pamainą pacientas suvartoja: ½ tsp iš kosulio sirupas, 4 fl oz iš sultys, ¼ puodelis iš arbata, 3 tbsp iš skystasis papildas. Naudodami pateiktus atitikmenis, raskite bendrą suvartotą kiekį per burną V mL.

1 tsp = 5 mL1 fl oz = 30 mL1 puodelis = 8 fl oz = 240 mL1 tbsp = 15 mL
V = mL
27.Dozių skaičiavimasVidutinis
51 kgBSA = 1,4 m²75 mg/m²D = ? mg

51 kg sveriančio paciento kūno paviršiaus plotas 1,4 m². Paskirta 75 mg/m². Raskite dozę D mg.

51 kgBSA = 1,4 m²75 mg/m²
D = mg
28.Dozių skaičiavimasSunkus
00,10,20,30,40,50,60,70,80,911 mL

Paskirta 3800 mikrogramų. Ampulėje yra 4 mg/mL. Įtraukite dozę į 1 mL švirkštą: kokį tūrį V suleidžiate?

3800 mcg4 mg/mL
V = mL
29.Intraveninių infuzijų greitisVidutinis
1000 mL20 gtt/mL8 h? gtt/min

Sulašinkite 1000 mL per 8 valandų sistema, kurios koeficientas 20 lašai/mL. Raskite lašėjimo greitį R lašais per minutę. Apvalinkite iki artimiausio sveikojo skaičiaus.

1000 mL8 h20 gtt/mL
R = gtt/min
30.Intraveninių infuzijų greitisSunkus
50 mg500 mL24 mL/h? mcg/min

50 mg 500 mL infuzija lašinama 24 mL/h greičiu. Kiek mikrogramų per minutę D gauna pacientas?

50 mg/500 mL24 mL/h
D = mcg/min
31.Infuziniai tirpalai ir skysčių balansasVidutinis
SuvartotaIšskirta12 valandų pamainapienas200 mLarbata150 mLIntraveninė infuzija80 mL/h × 12 hintraveninis antibiotikas2 × 50 mLšlapimas300 mLšlapimas425 mLšlapimas200 mLvėmalai200 mL

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Lape pateikti paciento suvartoti ir išskirti skysčiai per vieną 12 valandų pamainą. Intraveninė infuzija visą pamainą buvo lašinama nurodytu greičiu. Raskite visą suvartotų skysčių kiekį I mL.

pienas: 200 mLarbata: 150 mLIntraveninė infuzija: 80 mL/h × 12 hintraveninis antibiotikas: 2 × 50 mL
I = mL
32.Infuziniai tirpalai ir skysčių balansasSunkus
500 mL→ 100 mL/hpradžia 20:00tiš viso​ = ? h125 mL/h × 3 h

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). 500 mL infuzija pradedama 20:00 125 mL/h greičiu. Po 3 valandų greitis pakeičiamas į 100 mL/h ir daugiau nebekeičiamas. Po kiek valandų t nuo pradžios maišelis ištuštės? Apvalinkite iki vieno skaitmens po kablelio.

500 mL125 mL/h · 3 h100 mL/h
t = h
33.Klinikinio vertinimo skalėsVidutinis
S? / 4+M? / 4+A? / 4+Mob? / 4+N? / 4+F? / 3Σ?

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Mokomasis pacientas vertinamas pagal Braden skalę: jutiminis suvokimas: šiek tiek ribotas; drėgmė: kartais drėgna; aktyvumas: kartais vaikšto; judrumas: šiek tiek ribotas; mityba: tikriausiai nepakankama; trintis ir šlytis: akivaizdžios problemos nėra. Raskite Braden sumą B.

6–23
B =
34.Klinikinio vertinimo skalėsSunkus
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96oras / O₂O₂orasSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1žemasmaža–vidutinėvidutinisaukštas

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Šiems stebėjimams naudokite NEWS2 lentelę (SpO₂ 1 skalė): kvėpavimo dažnis 14/min., SpO₂ 94 % kvėpuojant kambario oru, kraujospūdis 124/74 mmHg, pulsas 58/min., budrus, temperatūra 35,2 °C. Į kokią klinikinės rizikos grupę patenka pacientas? Spustelėkite ją.

RR 14SpO₂ 94%orasSBP 124HR 58AT 35,2 °C
  1. 1žemas
  2. 2maža–vidutinė
  3. 3vidutinis
  4. 4aukštas

3Tirpalai

1.Slaugos pagrindai

Atsakymas: C · "Ate half of lunch; drank 200 mL of water."

Kodėl tai yra atsakymas

Objective entries describe what was observed or measured. Vague or judgemental phrases such as "good" or "as usual" cannot be checked or compared.

Atsakymas

C · "Ate half of lunch; drank 200 mL of water."
2.Slaugos pagrindai

Atsakymas: B · Not use the tube and follow policy, which may mean a chest X-ray

Kodėl tai yra atsakymas

A low pH supports gastric placement (1–5,5 in UK guidance; 5 or below is typical in US guidance). A pH of 7 does not rule out the lungs, so nothing is put down the tube until position is confirmed, usually by X-ray. The "whoosh" air test is unreliable.

Atsakymas

B · Not use the tube and follow policy, which may mean a chest X-ray
3.Infekcijų kontrolė ir pacientų sauga

Atsakymas: C · To stop the infant’s hands reaching the mouth while still allowing arm movement

Kodėl tai yra atsakymas

Elbow restraints keep the elbows straight so the infant cannot touch the suture line. They are removed regularly, one at a time, for skin checks and movement under supervision.

Atsakymas

C · To stop the infant’s hands reaching the mouth while still allowing arm movement
4.Infekcijų kontrolė ir pacientų sauga

Atsakymas: D · Pulse oximetry cannot tell carbon monoxide-bound hemoglobin from oxygen-bound hemoglobin

Kodėl tai yra atsakymas

Standard pulse oximeters read carboxyhemoglobin as oxyhemoglobin, so SpO2 can look normal in carbon monoxide poisoning. A blood carboxyhemoglobin level confirms it, and high-flow oxygen is given.

Atsakymas

D · Pulse oximetry cannot tell carbon monoxide-bound hemoglobin from oxygen-bound hemoglobin
5.Prioritetų nustatymas ir delegavimas

Atsakymas: C · Pacientą, sergantį LOPL, gaunantį 1 L/min deguonies, SpO₂ 90 % (tikslas 88–92 %), kalbantį pilnais sakiniais

Kodėl tai yra atsakymas

LOPL sergantis pacientas yra paskirtose tikslo ribose ir jaučiasi patogiai, taigi yra stabilus. Didėjantis širdies susitraukimų dažnis po operacijos, plaučių edemos požymiai ir staigus stiprus galvos skausmas reikalauja skubaus vertinimo.

Atsakymas

C · Pacientą, sergantį LOPL, gaunantį 1 L/min deguonies, SpO₂ 90 % (tikslas 88–92 %), kalbantį pilnais sakiniais
6.Prioritetų nustatymas ir delegavimas

Atsakymas: C · IV calcium gluconate

Kodėl tai yra atsakymas

IV calcium stabilizes the cardiac cell membranes within minutes and is given first when hyperkalemia changes the ECG. Insulin with glucose, binders and diuretics then lower the potassium.

Atsakymas

C · IV calcium gluconate
7.Klinikinė slauga

Atsakymas: D · Tiredness, weight gain and feeling cold

Kodėl tai yra atsakymas

Low thyroid hormone slows metabolism, causing fatigue, weight gain, cold intolerance, constipation, dry skin and bradycardia. Weight loss, heat intolerance and tremor suggest hyperthyroidism.

Atsakymas

D · Tiredness, weight gain and feeling cold
8.Klinikinė slauga

Atsakymas: B · Arrange a professional interpreter

Kodėl tai yra atsakymas

Professional interpreters provide accurate, impartial translation and protect confidentiality. Children and family members should not be used for important clinical discussions such as consent.

Atsakymas

B · Arrange a professional interpreter
9.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitai

Atsakymas: B · At least 6–8 hours after a dose, often just before the next one

Kodėl tai yra atsakymas

Digoxin distributes slowly from blood to tissues, so a sample taken too soon after a dose is falsely high. Levels are drawn at least 6–8 hours after a dose, commonly as a trough before the next dose.

Atsakymas

B · At least 6–8 hours after a dose, often just before the next one
10.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitai

Atsakymas: C · Hold the drug and arrange an urgent white cell and neutrophil count

Kodėl tai yra atsakymas

Methimazole and propylthiouracil can cause agranulocytosis, often in the first months of therapy. Fever or sore throat must be reported at once; the drug is held and a CBC with differential is checked. Infection is treated urgently if neutrophils are low.

Atsakymas

C · Hold the drug and arrange an urgent white cell and neutrophil count
11.Farmakologija

Atsakymas: D · It greatly raises the risk of Stevens–Johnson syndrome

Kodėl tai yra atsakymas

The HLA-B*15:02 allele, common in parts of South-East Asia, is strongly linked to carbamazepine-induced Stevens–Johnson syndrome and toxic epidermal necrolysis. Carriers are given a different drug.

Atsakymas

D · It greatly raises the risk of Stevens–Johnson syndrome
12.Farmakologija

Atsakymas: B · Buprenorphine is a high-affinity partial agonist that displaces heroin

Kodėl tai yra atsakymas

Buprenorphine binds mu receptors more strongly than heroin but activates them less, so it can precipitate withdrawal. Induction is started when the patient already has mild to moderate withdrawal signs.

Atsakymas

B · Buprenorphine is a high-affinity partial agonist that displaces heroin
13.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemos

Atsakymas: A · Varfarinui reikia kelių dienų, kad pasiektų visą poveikį

Kodėl tai yra atsakymas

Varfarinas mažina nuo vitamino K priklausomų krešėjimo faktorių sintezę, tačiau esami faktoriai pasišalina per kelias dienas, o pradžioje varfarinas gali trumpam padidinti polinkį krešėti. Heparinas ar MMH skiriamas kartu mažiausiai penkias dienas ir tol, kol TNS bent 24 valandas yra tiksliniame intervale (paprastai ≥2).

Atsakymas

A · Varfarinui reikia kelių dienų, kad pasiektų visą poveikį
14.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemos

Atsakymas: A · Her risk of stroke is high, and an anticoagulant lowers it

Kodėl tai yra atsakymas

In AF, blood stasis in the left atrium causes clots that can travel to the brain. Scores such as CHA₂DS₂-VASc (age, hypertension, diabetes, female sex and others) estimate stroke risk; her score is high. Anticoagulation reduces stroke risk but does not change the rhythm.

Atsakymas

A · Her risk of stroke is high, and an anticoagulant lowers it
15.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: nervų, endokrininė ir inkstų sistemos

Atsakymas: B · Liver toxicity from valproate

Kodėl tai yra atsakymas

Valproate can cause serious liver injury, especially early in treatment. Jaundice, vomiting, lethargy or abdominal pain need urgent review and liver function tests. Pancreatitis is another rare but serious effect.

Atsakymas

B · Liver toxicity from valproate
16.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: nervų, endokrininė ir inkstų sistemos

Atsakymas: D · The dose is too high

Kodėl tai yra atsakymas

A suppressed TSH with raised free T4 and hyperthyroid symptoms in a patient on levothyroxine suggests over-replacement. The prescriber usually lowers the dose. Long-term over-replacement increases the risk of atrial fibrillation and bone loss.

Atsakymas

D · The dose is too high
17.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: virškinimo trakto, perioperacinė ir onkologinė

Atsakymas: B · Maždaug 5–10 dienų po operacijos

Kodėl tai yra atsakymas

Dehiscencija dažniausiai pasitaiko maždaug 5–10 dieną, kai žaizda priklauso nuo siūlų ir ankstyvo kolageno. Rizikos veiksniai: nutukimas, nepakankama mityba, diabetas, infekcija, steroidų vartojimas, rūkymas, kosulys ir tuštinimosi spaudimas.

Atsakymas

B · Maždaug 5–10 dienų po operacijos
18.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: virškinimo trakto, perioperacinė ir onkologinė

Atsakymas: A · Oktreotido ar terlipresino ir antibiotikų į veną gaivinimo metu

Kodėl tai yra atsakymas

Įtariant varikozinį kraujavimą, vazoaktyvus vaistas (JAV – oktreotidas, o ten, kur jis registruotas, – terlipresinas) mažina portinį spaudimą, o profilaktiniai antibiotikai, pvz., ceftriaksonas, mažina infekcijas ir mirtingumą sergant ciroze. Gaivinimas atliekamas atsargiai, kad nebūtų padidintas portinis spaudimas. Galutinis gydymas – endoskopinis perrišimas žiedais.

Atsakymas

A · Oktreotido ar terlipresino ir antibiotikų į veną gaivinimo metu
19.Akušerinė slauga

Atsakymas: B · Face-to-face eye contact and talking to the baby

Kodėl tai yra atsakymas

En face positioning, touching, talking in a high-pitched voice and calling the baby by name are positive bonding behaviours. Persistent avoidance needs further assessment and support.

Atsakymas

B · Face-to-face eye contact and talking to the baby
20.Akušerinė slauga

Atsakymas: D · Cervical ripening with a prostaglandin

Kodėl tai yra atsakymas

A low Bishop score means the cervix is not ready. Cervical ripening with prostaglandins or a balloon catheter is done before oxytocin or amniotomy, which may not be possible with a closed cervix.

Atsakymas

D · Cervical ripening with a prostaglandin
21.Pediatrinė slauga

Atsakymas: A · Vien alergija kiaušiniams paprastai nebėra priežastis nesuleisti gripo vakcinos

Kodėl tai yra atsakymas

Daugelio šalių rekomendacijose dabar nurodoma, kad vaikai, alergiški kiaušiniams, gali gauti gripo vakciną įprastoje aplinkoje, nes ovalbumino kiekis labai mažas. Konkrečiais atvejais laikykitės galiojančių nacionalinių rekomendacijų.

Atsakymas

A · Vien alergija kiaušiniams paprastai nebėra priežastis nesuleisti gripo vakcinos
22.Pediatrinė slauga

Atsakymas: D · This is the temporary "honeymoon" phase; insulin is still needed

Kodėl tai yra atsakymas

After insulin treatment starts, remaining beta cells may recover partly, so insulin needs fall for weeks to months. This partial remission is temporary; insulin should continue, with doses adjusted to glucose readings.

Atsakymas

D · This is the temporary "honeymoon" phase; insulin is still needed
23.Psichikos sveikatos slauga

Atsakymas: B · At least 6 months, including at least 1 month of active symptoms

Kodėl tai yra atsakymas

Schizophrenia needs continuous signs for at least 6 months, with at least 1 month of active-phase symptoms such as delusions or hallucinations. An episode of 1 to 6 months is schizophreniform disorder.

Atsakymas

B · At least 6 months, including at least 1 month of active symptoms
24.Psichikos sveikatos slauga

Atsakymas: D · Neither confirm nor deny that he is there, and offer to pass on a message

Kodėl tai yra atsakymas

Without the patient's consent, the nurse should not disclose that a person is receiving mental health care. Offering to pass on a message respects confidentiality while allowing the patient to decide.

Atsakymas

D · Neither confirm nor deny that he is there, and offer to pass on a message
25.Slaugos matematika ir vienetų konvertavimas

Atsakymas: h = 127 cm

Buitiniai matai ir svoris: slaugos egzaminuose naudojami suapvalinti atitikmenys: 1 arbatinis šaukštelis (tsp) = 5 mL, 1 valgomasis šaukštas (tbsp) = 15 mL = 3 tsp, 1 skysčio uncija (fl oz) = 30 mL = 2 tbsp, o 1 puodelis = 8 fl oz = 240 mL. Svoriui 1 kg = 2,2 lb ir 1 lb = 16 oz; ilgiui 1 colis = 2,54 cm. Sudarykite perskaičiavimą taip, kad nereikalingas vienetas išsiredukuotų.

Ūgis coliais

4·12 + 2 = 50 in

Coliai į centimetrus

h = 50·2,54 = 127 cm

Atsakymas

h = 127 cm
26.Slaugos matematika ir vienetų konvertavimas

Atsakymas: V = 227,5 mL

Buitiniai matai ir svoris: slaugos egzaminuose naudojami suapvalinti atitikmenys: 1 arbatinis šaukštelis (tsp) = 5 mL, 1 valgomasis šaukštas (tbsp) = 15 mL = 3 tsp, 1 skysčio uncija (fl oz) = 30 mL = 2 tbsp, o 1 puodelis = 8 fl oz = 240 mL. Svoriui 1 kg = 2,2 lb ir 1 lb = 16 oz; ilgiui 1 colis = 2,54 cm. Sudarykite perskaičiavimą taip, kad nereikalingas vienetas išsiredukuotų.

Kiekviena eilutė mL

½ tsp = 0,5·5 = 2,5 mL
4 fl oz = 4·30 = 120 mL
¼ puodelis = 0,25·240 = 60 mL
3 tbsp = 3·15 = 45 mL

Sudėtis

V = 2,5 + 120 + 60 + 45 = 227,5 mL

Atsakymas

V = 227,5 mL
27.Dozių skaičiavimas

Atsakymas: D = 105 mg

Body-surface-area dosing: many cytotoxic and some paediatric doses are prescribed per square metre of body surface area: dose (mg) = dose per m² × BSA (m²). The Mosteller formula estimates BSA = √(height (cm) × weight (kg)/3600).

Dozė

D = 75·1,4 = 105 mg

Atsakymas

D = 105 mg
28.Dozių skaičiavimas

Atsakymas: V = 0,95 mL

Dozės įtraukimas: tūris = (paskirta dozė/pradinio tirpalo stiprumas) × pradinio tirpalo tūris. Pirmiausia paverskite į tuos pačius vienetus, tada patikrinkite, ar tūris telpa į švirkštą ir patenka ant vienos iš jo skalės žymių.

Tie patys vienetai

4 mg/mL = 4000 mcg/mL

Tūris

V = 3800/4000 = 0,95 mL

Atsakymas

V = 0,95 mL
29.Intraveninių infuzijų greitis

Atsakymas: R = 42 gtt/min

Infuzijos greitis: pompa nustatoma mL/h = tūris/laikas valandomis. Gravitacinė lašelinė skaičiuojama lašais per minutę: gtt/min = tūris (mL) × lašų koeficientas (gtt/mL)/laikas (min). Lašų koeficientas nurodytas ant infuzinės sistemos pakuotės: makrolašų sistemos duoda 10, 15 arba 20 gtt/mL (kraujo sistemos JAV dažnai 10 gtt/mL, JK 15), o mikrolašų sistemos 60 gtt/mL. Visada naudokite lašų koeficientą, nurodytą klausime arba ant pakuotės.

Laikas minutėmis

8·60 = 480 min

Lašėjimo greitis

R = 1000·20/480 = 41,67 ≈ 42 gtt/min

Atsakymas

R = 42 gtt/min

Prie lovos apvalinama iki artimiausio sveiko lašo: 42 lašų/min.

30.Intraveninių infuzijų greitis

Atsakymas: D = 40 mcg/min

Dose-based infusions: concentration = amount of drug in the bag/bag volume. Pump rate (mL/h) = dose per hour/concentration, and dose per hour = mL/h × concentration. Convert per-minute doses to per-hour (× 60) and keep the mass units the same (1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg).

Koncentracija

50000 mcg/500 mL = 100 mcg/mL

Dozė per valandą

24·100 = 2400 mcg/h

Dozė per minutę

D = 2400/60 = 40 mcg/min

Atsakymas

D = 40 mcg/min
31.Infuziniai tirpalai ir skysčių balansas

Atsakymas: I = 1410 mL

Suvartoti ir išskirti skysčiai: suvartotiems priskiriama viskas, kas patenka į organizmą (geriami skysčiai, intraveninės infuzijos, intraveniniai vaistai ir praplovimai, maitinimas per zondą); ledo gabalėliai skaičiuojami kaip pusė jų tūrio. Išskirtiems priskiriamas šlapimas, drenų išskyros, vėmalai ir kiti netekimai. Balansas = visi suvartoti − visi išskirti skysčiai; neigiamas balansas reiškia grynąjį netekimą. Skaičiai skirti tik praktikai; prie paciento lovos visada vadovaukitės vietiniais protokolais, o didelės rizikos dozes tegul dar kartą patikrina kitas specialistas.

Sudėkite suvartotus skysčius

per os: 200 + 150 = 350 mL
Intraveninė infuzija: 80·12 = 960 mL
intraveninis antibiotikas: 2·50 = 100 mL
I = 1410 mL

Atsakymas

I = 1410 mL
32.Infuziniai tirpalai ir skysčių balansas

Atsakymas: t = 4,3 h

Infuzijos trukmė: laikas (h) = infuzuotinas tūris (mL)/greitis (mL/h); naudokite maišelyje dar likusį tūrį, o ne maišelio dydį. Sulašintas tūris = greitis × laikas. Dešimtaines valandas į valandas ir minutes perskaičiuokite padaugindami dalį iš 60 (0,5 h = 30 min, o ne 50 min). Skaičiai skirti tik praktikai; prie paciento lovos visada vadovaukitės vietiniais protokolais, o didelės rizikos dozes tegul dar kartą patikrina kitas specialistas.

Pirmoji dalis

125·3 = 375 mL
500 − 375 = 125 mL liko

Antroji dalis

125/100 = 1,25 h

Bendra trukmė

t = 3 + 1,25 = 4,25 ≈ 4,3 h

Atsakymas

t = 4,3 h

Tai maždaug 4 h 15 min, todėl maišelis ištuštės apie 00:15.

33.Klinikinio vertinimo skalės

Atsakymas: B = 17

Braden skalė: šešios poskalės pragulų rizikai vertinti. Jutiminis suvokimas, drėgmė, aktyvumas, judrumas ir mityba vertinami 1–4 balais, nuo blogiausio lygio (1) iki problemos nebuvimo (4); trintis ir šlytis vertinama 1–3 balais. Suma svyruoja nuo 6 iki 23, o mažesnė suma reiškia didesnę riziką. Dažnos grupės: 19–23 rizikos nėra, 15–18 maža rizika, 13–14 vidutinė rizika, 10–12 didelė rizika ir 9 ar mažiau labai didelė rizika.

Įvertinkite kiekvieną poskalę

jutiminis suvokimas: šiek tiek ribotas → 3
drėgmė: kartais drėgna → 3
aktyvumas: kartais vaikšto → 3
judrumas: šiek tiek ribotas → 3
mityba: tikriausiai nepakankama → 2
trintis ir šlytis: akivaizdžios problemos nėra → 3

Sudėtis

Braden suma = 3 + 3 + 3 + 3 + 2 + 3 = 17

Atsakymas

B = 17
34.Klinikinio vertinimo skalės

Atsakymas: žemas

NEWS2 (Nacionalinė ankstyvojo perspėjimo skalė 2, Karališkoji gydytojų kolegija, 2017): įvertinkite kiekvieną iš septynių rodiklių pagal lentelę (kvėpavimo dažnis, SpO₂ pagal 1 skalę, oras ar papildomas deguonis, sistolinis kraujospūdis, pulsas, sąmonė pagal ACVPU skalę ir temperatūra) ir sudėkite balus. Klinikinė rizika: 0–4 maža; 3 balai bet kuriame viename rodiklyje – maža–vidutinė; 5–6 vidutinė; 7 ar daugiau didelė. Suma 5 ar daugiau reikalauja skubios reakcijos.

Įvertinkite kiekvieną rodiklį

RR 14/min → 0
SpO₂ 94% → 1
kvėpuojant oru → 0
SBP 124 mmHg → 0
HR 58/min → 0
budrus (A) → 0
T 35,2 °C → 1

Suma ir raudoni balai

NEWS2 = 0 + 1 + 0 + 0 + 0 + 0 + 1 = 2
Joks rodiklis nevertinamas 3.

Rizikos grupė

žemas

Atsakymas

žemas

Tai savarankiška mokymosi medžiaga. ExamProblems nėra susijusi su šį egzaminą organizuojančia institucija ir jos nėra patvirtinta, o egzamino pavadinimas naudojamas tik turiniui apibūdinti. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® yra the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN) prekių ženklai; ši organizacija nėra susijusi su ExamProblems, jo neremia ir neatsako už jo tikslumą.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-pn-practice-questions