NCLEX-PN tipo bandomieji klausimai (LPN/LVN): pasiruošimo paketas

Formulių lapai, pagrindiniai kiekvienos temos metodų žingsniai ir 34 uždavinių, o pilni sprendimai pateikti gale.

Nauji uždaviniaiAtgal į kursą

Spausdinimo lange pasirinkite „Išsaugoti kaip PDF“, kad nuosavą kopiją išsaugotumėte savo įrenginyje.

1Formulės ir metodai

Infekcijų kontrolė ir pacientų sauga

Metodas

  1. Pradėkite nuo standartinių atsargumo priemonių kiekvienam pacientui: rankų higiena, asmeninės apsaugos priemonės numatomai ekspozicijai, saugūs aštrūs daiktai.
  2. Pridėkite atsargumo priemones pagal plitimo kelią: kontaktinė (chalatas, pirštinės), lašelinė (chirurginė kaukė), oro (N95, neigiamo slėgio kambarys).
  3. Steriliems daiktams išlaikykite sterilumą: jei abejojate, jis nesterilus; pakeiskite, niekada nenuvalykite.
  4. Užkirskite kelią žalai aplinkoje: griuvimų prevencija, suvaržymai tik kaip paskutinė priemonė, RACE ir PASS gaisro atveju.
  5. Patikrinkite vaistų skyrimo teises, du identifikatorius ir papildomas apsaugos priemones didelės rizikos vaistams; praneškite apie klaidas ir vos nepasitaikiusius atvejus.

Prioritetų nustatymas ir delegavimas

Metodas

  1. Paklauskite, kas pacientui pakenks greičiausiai, jei nieko nedarysite.
  2. Taikykite ABC (C-A-B per širdies sustojimą), tada Maslow: fiziologiniai poreikiai pirma saugumo, saugumas pirma psichologinių poreikių.
  3. Palyginkite galimybes: ūmus prieš lėtinį, nestabilus prieš stabilų, netikėtas prieš tikėtiną, sisteminis prieš vietinį, ir kiekvieną požymį palyginkite su paciento pradiniu lygiu.
  4. Vertinkite prieš veikdami, nebent tai neatidėliotinas atvejis; tada rinkitės žingsnį, nuo kurio priklauso kiti.
  5. Delegavimui patikrinkite penkias teises: užduotis, aplinkybės, asmuo, nurodymai ir priežiūra. Vertinimas, mokymas ir įvertinimas lieka registruotai slaugytojai (RN).

Laboratorinės reikšmės ir elektrolitai

Metodas

  1. Palyginkite vertę su paties laboratorijos nustatytu referenciniu intervalu, tada su paciento pradiniu lygiu ir kitimu.
  2. Patikrinkite mėginį: hemolizė, vėlavimas ar kraujas, paimtas šalia IV, gali duoti klaidingus rezultatus.
  3. Susiekite vertę su tipiniais požymiais ir ją sukeliančiais vaistais bei būklėmis.
  4. Ieškokite sąveikų: mažas kalio ar magnio kiekis didina digoksino toksiškumą; dehidratacija didina ličio koncentraciją.
  5. Veikite pacientui: įvertinkite, sulaikykite vaistą, jei koncentracija nesaugi, kritines vertes perskaitykite atgal ir informuokite gydytoją.

Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemos

Metodas

  1. Įvardykite problemą: siurblio nepakankamumas, užsikimšusi arterija, ritmas, krešulys, kvėpavimo takų susiaurėjimas, infekcija ar prietaiso problema.
  2. Pirmiausia patikrinkite pavojaus požymius: hipoksiją, hipotenziją, krūtinės skausmą, naują sumišimą, šaltą kojos be pulso.
  3. Deguonį priderinkite pacientui: 94–98 % daugumai, 88–92 % tiems, kuriems kyla CO₂ susilaikymo rizika.
  4. Kiekvieną vaistą susiekite su jo tyrimu ir rizika: varfarinas ir INR, heparinas ir aPTT bei trombocitai, diuretikai ir kalis.
  5. Pasirinkite saugų pirmąjį veiksmą, tada eskaluokite ir vertinkite iš naujo.

Vidaus ligų ir chirurginė slauga: nervų, endokrininė ir inkstų sistemos

Metodas

  1. Pasitikrinkite gliukozę kiekvienam pacientui su nauju sumišimu, silpnumu ar traukuliais.
  2. Sąmonės lygį naudokite kaip ankstyviausią smegenų sutrikimo įspėjimą; vyzdžiai ir Cushing triada pasirodo vėlai.
  3. Diabeto nelaimėse atskirkite DKA (ketonai, acidozė) nuo HHS (labai didelis osmoliališkumas, dehidratacija); pirmiausia skirkite skysčių.
  4. Natrio ir vandens atveju nuspręskite, ar ADH yra per daug (SIADH), ar trūksta (DI), ir lėtinius pokyčius koreguokite lėtai.
  5. Inkstų problemų atveju priežastį priskirkite prerenalinei, vidinei ar postrenalinei ir stebėkite kalį bei skysčius.

Vidaus ligų ir chirurginė slauga: virškinimo trakto, perioperacinė ir onkologinė

Metodas

  1. Paklauskite, kas galėtų būti paslėpta: vidinis kraujavimas, infekcija be karščiavimo, hipoventiliacija esant normaliam SpO₂.
  2. Komplikacijas siaurinkite pagal laiką po operacijos: kraujavimas per valandas, krūtinės ląstos problemos per dienas, žaizdos ir nutekėjimo problemos vėliau.
  3. Skausmo atveju vertinkite, gydykite daugiamode analgezija, vertinkite iš naujo ir kiekvieno opioido metu stebėkite sedaciją.
  4. Onkologiniams pacientams bet kokią ligą nadyro metu laikykite neutropeniniu sepsiu ir žinokite onkologines skubias būkles.
  5. Nudegimų atveju skaičiuokite tik dalinio ir viso storio plotus, Parkland laikrodį paleiskite nuo nudegimo laiko ir titruokite pagal šlapimo išskyrimą.

Akušerinė slauga

Metodas

  1. Nustatykite moters padėtį laike: nėštumo savaitės, gimdymo tarpsnis ar diena po gimdymo, ir nuspręskite, kas tuo metu yra norma.
  2. Ieškokite pavojuje esančio paciento: motinos, vaisiaus ar naujagimio, o gal kelių iš jų.
  3. Susiekite požymį su priežastimi: VEAL CHOP deceleracijoms, keturi T kraujavimui, BUBBLE-HE po gimdymo.
  4. Pirmiausia rinkitės veiksmą, gerinantį kraujotaką ir deguonies patekimą (gulėjimas ant šono, oksitocino nutraukimas, gimdos dugno masažas), tada kvieskite pagalbą.

Pediatrinė slauga

Metodas

  1. Pirmiausia atkreipkite dėmesį į vaiko amžių: nuo jo priklauso gyvybinių rodiklių normos, raidos etapai ir tinkama skausmo skalė.
  2. Įvertinkite kvėpavimo takus, kvėpavimą ir kraujotaką, prisiminkite, kad vaikai kompensuoja, o paskui greitai blogėja.
  3. Pritaikykite veiksmą raidos etapui ir įtraukite šeimą.
  4. Patikrinkite, ar atsakymas saugus vaikui: dozė pagal svorį, jokio aspirino virusinės ligos metu, jokio kodeino jaunesniems nei 12 metų.

Psichikos sveikatos slauga

Metodas

  1. Nuspręskite, ar yra tiesioginis pavojus: savižudybė, smurtas, vaistų sukeltas neatidėliotinas atvejis ar somatinė liga.
  2. Pirmiausia imkitės saugumo veiksmų: stebėkite, pašalinkite priemones, nuraminkite, nutraukite žalingą vaistą, kvieskite pagalbą.
  3. Rinkitės terapinį atsaką: pripažinkite jausmus, pateikite tikrovę, venkite klaidingo raminimo ir klausimų „kodėl“.
  4. Gerbkite teises: mažiausiai varžanti galimybė, sutikimas ir konfidencialumas su jo ribomis.

Slaugos matematika ir vienetų konvertavimas

Metriniai žingsniai
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Svoris ir ilgis
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Buitiniai matai
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Temperatūra
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
24 valandų laikrodis
PM valandos 1–11: pridėkite 12; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Dozavimo greitis
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Laboratoriniai koeficientai
gliukozė 1 mmol/L = 18 mg/dL; kreatininas 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Metodas

  1. Užrašykite duotą dydį su jo vienetu ir norimą vienetą.
  2. Pasirinkite atitikmenį: 1000 tarp kg, g, mg ir mcg arba L ir mL; 1 kg = 2,2 lb; 1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 240 mL.
  3. Užrašykite trupmena taip, kad nereikalingas vienetas išsiredukuotų; greičiui naudokite po vieną trupmeną kiekvienam besikeičiančiam vienetui.
  4. Patikrinkite kryptį: mažesnis vienetas duoda didesnį skaičių.
  5. Apvalinkite tik galutinį atsakymą, klausime nurodytu tikslumu.

Dozių skaičiavimas

Dozė pagal koncentraciją
tūris = dozė / koncentracija
Dozė pagal kūno masę
dozė = mg/kg × kūno masė
Tabletės
skaičius = dozė / dozė tabletėje
Vienetai
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Metodas

  1. Paskirtą dozę ir turimo vaisto stiprumą išreikškite tais pačiais vienetais.
  2. Naudokite formulę „paskirta / turima × kiekis“: (D/H) × Q.
  3. Dozėms pagal kūno masę pirmiausia padauginkite iš masės kilogramais, tada paros dozę padalykite iš dozių skaičiaus.
  4. Pirmiausia įvertinkite apytiksliai ir patikrinkite, ar atsakymas tikėtinas.

Intraveninių infuzijų greitis

Pompos greitis
mL/h = volume (mL)/time (h)
Lašėjimo greitis
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Infuzijos trukmė
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Metodas

  1. Pompos greitis mL/h: tūris, padalytas iš laiko valandomis.
  2. Lašėjimo greitis lašais/min: tūris × lašų faktorius, padalytas iš laiko minutėmis.
  3. Likusiam laikui: likęs tūris, padalytas iš greičio.
  4. Apvalinkite taip, kaip reikalauja uždavinys arba įranga.

Infuziniai tirpalai ir skysčių balansas

Holliday–Segar per valandą
4 mL/kg (pirmiesiems 10 kg) + 2 mL/kg (kitiems 10 kg) + 1 mL/kg (kiekvienam kg virš 20)
Holliday–Segar per parą
100 / 50 / 20 mL/kg tiems patiems intervalams
Skysčių balansas
suvartota − išskirta
Ledo gabalėliai
skaičiuojami kaip pusė jų tūrio
Diurezė
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Infuzijos trukmė
laikas (h) = likęs tūris (mL) / greitis (mL/h)
Sulašintas tūris
mL = greitis × laikas

Klinikinio vertinimo skalės

Glazgo komos skalė
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
APGAR
5 požymiai × 0–2 = 0–10; 7–10 nuramina, 4–6 vidutiniškai nenormalu, 0–3 žema
Braden skalė
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 rizika
Morse griuvimų skalė
griuvimai 25, diagnozė 15, priemonė 15/30, IV 20, eisena 10/20, psichikos būklė 15
NEWS2 rizika
0–4 maža; pavienis 3 maža–vidutinė; 5–6 vidutinė; ≥ 7 didelė
Vidutinis arterinis spaudimas
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Pulsinis spaudimas ir šoko indeksas
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Kūno masės indeksas
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Metodas

  1. Raskite klausime naudojamą vertinimo lentelę ir jos ribas (GCS 3–15, Apgar 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Įvertinkite kiekvieną punktą atskirai, suderindami aprašymą su jo lygiu.
  3. Sudėkite punktų balus ir patikrinkite, ar suma patenka į intervalą.
  4. Taikykite ribas: NEWS2 atveju taip pat ieškokite bet kurio vieno rodiklio, įvertinto 3.
  5. Išvestinėms vertėms naudokite MAP = (SKS + 2·DKS)/3, PP = SKS − DKS, SI = pulsas/SKS ir KMI = kg/m².

2Uždaviniai

1.Slaugos pagrindaiVidutinis

Kuris elgesys rodo aktyvų klausymąsi?

  1. AŽiūrėjimas į kompiuterio ekraną, kad pokalbio metu būtų užrašoma
  2. BAtsakymo planavimas pacientui kalbant
  3. CPaciento žodžių perfrazavimas supratimui patikrinti
  4. DTemos keitimas iškilus emocijoms
2.Slaugos pagrindaiSunkus

An infusion pump alarms "occlusion". What should the nurse check first?

  1. AThe patient's blood glucose level
  2. BThe clamps, the tubing for kinks and the cannula site
  3. CThe fluid prescription chart and the infusion rate written on it
  4. DThe battery level of the pump
3.Infekcijų kontrolė ir pacientų saugaVidutinis

Which household item is a strangulation risk for young children?

  1. AA large wooden building block
  2. BA plastic picture book
  3. CLooped cords on window blinds
  4. DSoft cotton socks
4.Infekcijų kontrolė ir pacientų saugaSunkus

Slaugytojas, kuriam atsirado peršalimo pūslelė (labialinis herpes), paskirtas dirbti naujagimių skyriuje. Kas tinkamiausia?

  1. ANiekam nesakyti ir pamainų metu uždengti pažeidimą makiažu
  2. BMūvėti pirštines ir dirbti kaip įprasta
  3. CDirbti kaip įprasta, nes peršalimo pūslelės labai dažnos
  4. DPranešti vadovui, kuris gali slaugytoją laikinai perskirstyti
5.Prioritetų nustatymas ir delegavimasVidutinis

Po pamainos perdavimo, kurį pacientą slaugytojas turėtų pamatyti pirmiausia?

  1. APacientą, sergantį diabetu, kurio gliukozė prieš pusryčius yra 160 mg/dL (8,9 mmol/L)
  2. BPacientą, sergantį pneumonija, temperatūra 38,2 °C, kuriam prieš 30 minučių duotas karščiavimą mažinantis vaistas
  3. CPacientą, sergantį astma, kuris naudoja pagalbinius kvėpavimo raumenis ir kurio SpO₂ yra 88 %
  4. DPacientą praėjus dviem dienoms po klubo sąnario endoprotezavimo, skausmas 5/10
6.Prioritetų nustatymas ir delegavimasSunkus

Two days after starting haloperidol, a patient suddenly develops painful neck twisting and the eyes roll upwards. What should the nurse anticipate?

  1. AAn anticholinergic drug, such as benztropine or procyclidine, as prescribed
  2. BNo action, because the spasm is a sign of improvement
  3. CPhysical restraint until the spasm passes
  4. DA higher dose of haloperidol to calm the patient and stop the movements quickly
7.Klinikinė slaugaVidutinis

A patient is receiving enteral feeding through a nasogastric tube. How should they be positioned during feeding?

  1. AWith the head of the bed raised to at least 30 degrees
  2. BLying on the left side with the head down to help the feed drain
  3. CLying completely flat
  4. DIn any position, as long as the feed runs slowly
8.Klinikinė slaugaSunkus

A patient with several days of vomiting and diarrhoea has low blood pressure, low urine output and a rising creatinine. Which description fits best?

  1. APre-renal acute kidney injury from poor perfusion, treated by restoring fluid volume
  2. BChronic kidney disease, treated with long-term dialysis three times a week
  3. CPost-renal acute kidney injury from obstruction, treated with a catheter
  4. DIntrinsic kidney injury from glomerulonephritis, treated with high-dose steroids
9.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitaiVidutinis

Pacientui natrio koncentracija 124 mEq/L, galvos skausmas ir naujas sumišimas. Kuri slaugos priemonė tinkamiausia?

  1. ASkatinti pacientą gerti daug paprasto vandens
  2. BTaikyti traukulių prevencijos priemones ir stebėti neurologinę būklę
  3. CLaikyti pacientą gulintį ir neurologinį tikrinimą riboti kartą per pamainą
  4. DAnksčiau laiko duoti kitą paskirtą tiazidinio diuretiko dozę
10.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitaiSunkus

A patient's creatinine was 0,9 mg/dL (80 µmol/L) on admission and is 1,3 mg/dL (115 µmol/L) 36 hours later. Using the common KDIGO criteria, what does this show?

  1. AA laboratory error, because creatinine cannot change within 2 days
  2. BAcute kidney injury, because it rose by at least 0,3 mg/dL within 48 hours
  3. CNo kidney injury, because the creatinine is still within the normal range
  4. DChronic kidney disease, because creatinine has risen above baseline
11.FarmakologijaVidutinis

What should the nurse teach a patient starting nitrofurantoin?

  1. AExpect blue urine, which shows that the drug is working well
  2. BTake it with food, and the urine may turn dark yellow or brown
  3. CTake it on an empty stomach with an antacid
  4. DStop it as soon as the burning settles
12.FarmakologijaSunkus

Beta-lactam antibiotics show time-dependent killing. What does this mean for administration?

  1. ADoses can be given at any time as long as the daily total is right
  2. BDoses should be given on time at evenly spaced intervals
  3. CDoses should be given only when the patient has a fever
  4. DA single very large daily dose works best
13.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemosVidutinis

Which patient is most typical of a primary spontaneous pneumothorax?

  1. AAn older woman with long-standing heart failure
  2. BA middle-aged woman with high blood pressure
  3. CA child with a viral sore throat
  4. DA tall, thin young man who smokes
14.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemosSunkus

A patient with lung cancer develops swelling of the face and arms, distended neck and chest veins and breathlessness that is worse when bending forward. What is the most likely cause?

  1. AA deep vein thrombosis in the leg
  2. BRight-sided heart failure
  3. CAn allergic reaction to chemotherapy
  4. DSuperior vena cava obstruction
15.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: nervų, endokrininė ir inkstų sistemosVidutinis

Which nursing action helps most to prevent and manage delirium in an older inpatient?

  1. AKeep the lights on all night so the patient can see clearly
  2. BMove the patient to a different room each day for variety
  3. CUse glasses and hearing aids and reorient the patient often
  4. DRestrain the patient so that they do not wander off the ward
16.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: nervų, endokrininė ir inkstų sistemosSunkus

A patient taking amiodarone has gained weight and feels tired and cold. Which blood test is most relevant?

  1. ABlood alcohol level
  2. BSerum ferritin
  3. CThyroid function tests
  4. DSerum amylase and lipase levels
17.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: virškinimo trakto, perioperacinė ir onkologinėVidutinis

Which statement correctly describes physical dependence on opioids?

  1. AThe patient is allergic to opioids
  2. BThe patient always craves the drug and misuses it despite harm
  3. CThe drug no longer has any side effects
  4. DWithdrawal occurs if the drug is stopped suddenly
18.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: virškinimo trakto, perioperacinė ir onkologinėSunkus

On the day after a Hartmann's procedure, the end colostomy is dark purple to black. What should the nurse do?

  1. AReport it urgently, as the stoma may be necrotic
  2. BRub the stoma to improve its colour
  3. CRecord it as normal postoperative bruising and recheck it next week
  4. DCut a smaller hole in the pouch
19.Akušerinė slaugaVidutinis

Which set of findings is consistent with hypovolaemia after a postpartum haemorrhage?

  1. ARising pulse, falling blood pressure, low urine output
  2. BIncreased urine output and flushed skin
  3. CSlow breathing and a rising blood pressure
  4. DSlow heart rate, high blood pressure and warm, dry skin
20.Akušerinė slaugaSunkus

Why does the foramen ovale close soon after birth?

  1. AProstaglandin levels rise in the newborn's blood
  2. BLeft atrial pressure rises above right atrial pressure
  3. CThe umbilical vein carries more blood to the heart
  4. DBlood flow to the lungs decreases after birth
21.Pediatrinė slaugaVidutinis

An infant with heart failure is treated with furosemide. Which blood result is most important to monitor?

  1. ASerum amylase and lipase
  2. BSerum potassium
  3. CPlatelet count
  4. DSerum bilirubin
22.Pediatrinė slaugaSunkus

Sąmoningas 10 metų vaikas, sergantis 1 tipo diabetu, dreba ir prakaituoja, jo gliukozės koncentracija kraujyje yra 3,2 mmol/L. Koks pirmas veiksmas?

  1. ASuleisti kitą insulino dozę
  2. BDuoti didelį patiekalą, kuriame tik baltymų ir riebalų, o gliukozę patikrinti kito valgio metu
  3. CDuoti greitai veikiančių angliavandenių per burną ir maždaug po 15 minučių patikrinti gliukozę
  4. DLeisti vaikui išsimiegoti
23.Psichikos sveikatos slaugaVidutinis

A patient says, "The doctor says I'm getting better, but I don't think anyone here really knows me." Which nurse response is most therapeutic?

  1. A"The doctor is very experienced, so you should trust her."
  2. B"Everyone here knows you well, so don't worry."
  3. C"Why do you think the doctor is wrong about you?"
  4. D"You feel that people here don't really know you?"
24.Psichikos sveikatos slaugaSunkus

Two days after surgery, a 79-year-old woman is quiet and drowsy, stares into space and gives muddled answers that vary through the day. Her daughter says she was sharp before. What is most likely?

  1. ADepression after surgery
  2. BHypoactive delirium
  3. CNormal tiredness after anaesthesia
  4. DAdvanced dementia
25.Slaugos matematika ir vienetų konvertavimasVidutinis
5 ft 9 in1 ft = 12 in1 in = 2,54 cmh = ? cm

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Paciento ūgis yra 5 ft 9 in. Naudodami 1 ft = 12 in ir 1 in = 2,54 cm, raskite ūgį h centimetrais, suapvalinę iki sveikų centimetrų.

5 ft 9 in1 ft = 12 in1 in = 2,54 cm
h = cm
26.Slaugos matematika ir vienetų konvertavimasSunkus
9,7 mmol/L? mg/dL1 mmol/L = 18 mg/dL

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Gliukozės koncentracija kraujyje yra 9,7 mmol/L. Naudodami 1 mmol/L = 18 mg/dL gliukozei, raskite c mg/dL, suapvalinę iki sveikojo skaičiaus.

9,7 mmol/L1 mmol/L = 18 mg/dL
c = mg/dL
27.Dozių skaičiavimasVidutinis
25 kg5 mg/kg/parą2× per parąD = ? mg

Pacientas sveria 25 kg. Paskirta dozė – 5 mg/kg per parą, padalyta į 2 lygias dozes. Kiek miligramų D skiriama vienai dozei?

25 kg5 mg/kg/parą2× per parą
D = mg
28.Dozių skaičiavimasSunkus
00,10,20,30,40,50,60,70,80,911 mL

Paskirta 850 vienetų vaisto, kuris tiekiamas 5000 vienetų/mL. Įtraukite dozę į 1 mL švirkštą: kokį tūrį V suleidžiate?

850 units5000 units/mL
V = mL
29.Intraveninių infuzijų greitisVidutinis
250 mL60 gtt/mL5 h? gtt/min

Sulašinkite 250 mL per 5 valandų sistema, kurios koeficientas 60 lašai/mL. Raskite lašėjimo greitį R lašais per minutę.

250 mL5 h60 gtt/mL
R = gtt/min
30.Intraveninių infuzijų greitisSunkus
1000 mg250 mL60 gtt/mL300 mg/h? gtt/min

1000 mg vaisto praskiedžiama 250 mL ir lašinama savitaka per 60 gtt/mL sistemą. Paskirta 300 mg per valandą. Raskite lašėjimo greitį R lašais per minutę.

1000 mg/250 mL300 mg/h60 gtt/mL
R = gtt/min
31.Infuziniai tirpalai ir skysčių balansasVidutinis
SuvartotaIšskirta8 valandų pamainaarbata240 mLželė100 mLIntraveninė infuzija125 mL/h × 8 hintraveninis antibiotikas1 × 50 mLšlapimas225 mLšlapimas250 mLšlapimas350 mLšlapimas475 mL

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Lape pateikti paciento suvartoti ir išskirti skysčiai per vieną 8 valandų pamainą. Pacientas sveria 106 kg. Raskite vidutinę diurezę U mL/kg/h. Apvalinkite iki dviejų skaitmenų po kablelio.

106 kg8 hšlapimas: 225 mLšlapimas: 250 mLšlapimas: 350 mLšlapimas: 475 mL
U = mL/kg/h
32.Infuziniai tirpalai ir skysčių balansasSunkus
1000 mL→ 150 mL/hpradžia 16:00tiš viso​ = ? h120 mL/h × 2 h

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). 1000 mL infuzija pradedama 16:00 120 mL/h greičiu. Po 2 valandų greitis pakeičiamas į 150 mL/h ir daugiau nebekeičiamas. Po kiek valandų t nuo pradžios maišelis ištuštės? Apvalinkite iki vieno skaitmens po kablelio.

1000 mL120 mL/h · 2 h150 mL/h
t = h
33.Klinikinio vertinimo skalėsVidutinis
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96oras / O₂O₂orasSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Šiems stebėjimams naudokite NEWS2 lentelę (SpO₂ 1 skalė): kvėpavimo dažnis 30/min., SpO₂ 94 % kvėpuojant kambario oru, kraujospūdis 110/66 mmHg, pulsas 58/min., budrus, temperatūra 36,8 °C. Kokia bendra NEWS2 suma?

RR 30SpO₂ 94%orasSBP 110HR 58AT 36,8 °C
NEWS2 =
34.Klinikinio vertinimo skalėsSunkus
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96oras / O₂O₂orasSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1žemasmaža–vidutinėvidutinisaukštas

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Šiems stebėjimams naudokite NEWS2 lentelę (SpO₂ 1 skalė): kvėpavimo dažnis 14/min., SpO₂ 96 % kvėpuojant kambario oru, kraujospūdis 150/90 mmHg, pulsas 88/min., nereaguoja, temperatūra 36,5 °C. Į kokią klinikinės rizikos grupę patenka pacientas? Spustelėkite ją.

RR 14SpO₂ 96%orasSBP 150HR 88UT 36,5 °C
  1. 1žemas
  2. 2maža–vidutinė
  3. 3vidutinis
  4. 4aukštas

3Tirpalai

1.Slaugos pagrindai

Atsakymas: C · Paciento žodžių perfrazavimas supratimui patikrinti

Kodėl tai yra atsakymas

Aktyvus klausymasis apima dėmesį, tinkamą akių kontaktą, linktelėjimus, atspindėjimą ir perfrazavimą. Jis padeda pacientams jaustis išgirstiems, o slaugytojui suteikia tikslios informacijos.

Atsakymas

C · Paciento žodžių perfrazavimas supratimui patikrinti
2.Slaugos pagrindai

Atsakymas: B · The clamps, the tubing for kinks and the cannula site

Kodėl tai yra atsakymas

An occlusion alarm means the flow is blocked, for example by a closed clamp, kinked tubing, a bent arm or a blocked cannula. The nurse checks from the bag to the patient.

Atsakymas

B · The clamps, the tubing for kinks and the cannula site
3.Infekcijų kontrolė ir pacientų sauga

Atsakymas: C · Looped cords on window blinds

Kodėl tai yra atsakymas

Young children can become entangled in looped blind and curtain cords. Cordless blinds or cord tie-downs, and keeping cribs away from windows, prevent strangulation.

Atsakymas

C · Looped cords on window blinds
4.Infekcijų kontrolė ir pacientų sauga

Atsakymas: D · Pranešti vadovui, kuris gali slaugytoją laikinai perskirstyti

Kodėl tai yra atsakymas

Paprastasis herpesas naujagimiams gali sukelti sunkią infekciją. Darbuotojai su aktyviais pažeidimais informuoja vadovą ir laikosi darbo medicinos specialistų patarimų, o tai dažnai reiškia vengti kontakto su naujagimiais ir kitais didelės rizikos pacientais, kol pažeidimas sugis.

Atsakymas

D · Pranešti vadovui, kuris gali slaugytoją laikinai perskirstyti
5.Prioritetų nustatymas ir delegavimas

Atsakymas: C · Pacientą, sergantį astma, kuris naudoja pagalbinius kvėpavimo raumenis ir kurio SpO₂ yra 88 %

Kodėl tai yra atsakymas

Pagalbinių kvėpavimo raumenų naudojimas ir mažas SpO₂ sergant astma rodo ūmų kvėpavimo nepakankamumą – kvėpavimo problemą. Padidėjusi gliukozė, vidutinis skausmas ir jau gydomas karščiavimas yra tikri, bet mažiau skubūs.

Atsakymas

C · Pacientą, sergantį astma, kuris naudoja pagalbinius kvėpavimo raumenis ir kurio SpO₂ yra 88 %
6.Prioritetų nustatymas ir delegavimas

Atsakymas: A · An anticholinergic drug, such as benztropine or procyclidine, as prescribed

Kodėl tai yra atsakymas

Acute dystonia is an early extrapyramidal effect of antipsychotics. It responds quickly to an anticholinergic drug; it can be frightening, and laryngeal spasm can threaten the airway.

Atsakymas

A · An anticholinergic drug, such as benztropine or procyclidine, as prescribed
7.Klinikinė slauga

Atsakymas: A · With the head of the bed raised to at least 30 degrees

Kodėl tai yra atsakymas

Keeping the head raised to at least 30–45° during feeding and for a period afterwards lowers the risk of aspiration pneumonia.

Atsakymas

A · With the head of the bed raised to at least 30 degrees
8.Klinikinė slauga

Atsakymas: A · Pre-renal acute kidney injury from poor perfusion, treated by restoring fluid volume

Kodėl tai yra atsakymas

Fluid loss reduces kidney perfusion, causing pre-renal AKI. Prompt fluid replacement can restore function before the kidney tissue itself is damaged.

Atsakymas

A · Pre-renal acute kidney injury from poor perfusion, treated by restoring fluid volume
9.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitai

Atsakymas: B · Taikyti traukulių prevencijos priemones ir stebėti neurologinę būklę

Kodėl tai yra atsakymas

Hiponatremija gali sukelti smegenų edemą ir traukulius. Slaugytojas stebi neurologinę būklę, taiko traukulių prevencijos priemones ir praneša rezultatą. Papildomas vanduo ir tiazidai gali dar labiau sumažinti natrį.Patikrinta pagal: Low blood sodium · MedlinePlus (NIH) (2025)

Atsakymas

B · Taikyti traukulių prevencijos priemones ir stebėti neurologinę būklę
10.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitai

Atsakymas: B · Acute kidney injury, because it rose by at least 0,3 mg/dL within 48 hours

Kodėl tai yra atsakymas

KDIGO defines AKI as a creatinine rise of at least 0,3 mg/dL (26,5 µmol/L) within 48 hours, a rise to 1,5 times baseline within 7 days, or urine output below 0,5 mL/kg/h for 6 hours. A result inside the reference range can still be a significant rise.

Atsakymas

B · Acute kidney injury, because it rose by at least 0,3 mg/dL within 48 hours
11.Farmakologija

Atsakymas: B · Take it with food, and the urine may turn dark yellow or brown

Kodėl tai yra atsakymas

Nitrofurantoin is taken with food to reduce nausea and can harmlessly darken the urine. The full course is completed, and cough, breathlessness or numbness should be reported.

Atsakymas

B · Take it with food, and the urine may turn dark yellow or brown
12.Farmakologija

Atsakymas: B · Doses should be given on time at evenly spaced intervals

Kodėl tai yra atsakymas

For beta-lactams, efficacy depends on the time the drug level stays above the minimum inhibitory concentration. Evenly spaced, on-time doses, or extended infusions, support this.

Atsakymas

B · Doses should be given on time at evenly spaced intervals
13.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemos

Atsakymas: D · A tall, thin young man who smokes

Kodėl tai yra atsakymas

Primary spontaneous pneumothorax usually occurs in tall, thin young men, often smokers, when small apical blebs rupture. Secondary pneumothorax occurs in people with lung disease such as COPD and tends to be more serious.

Atsakymas

D · A tall, thin young man who smokes
14.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemos

Atsakymas: D · Superior vena cava obstruction

Kodėl tai yra atsakymas

A tumour in the mediastinum can compress the superior vena cava, causing swelling of the face, neck and arms, dilated veins on the chest and breathlessness. It is an oncological emergency. The patient is sat upright and given oxygen if hypoxic, and treatment may include a stent, steroids or radiotherapy.

Atsakymas

D · Superior vena cava obstruction
15.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: nervų, endokrininė ir inkstų sistemos

Atsakymas: C · Use glasses and hearing aids and reorient the patient often

Kodėl tai yra atsakymas

Non-drug measures are the mainstay of delirium care: glasses and hearing aids, clocks and calendars, familiar faces, good sleep, hydration, mobility and treating the cause. Restraints and frequent moves make delirium worse.

Atsakymas

C · Use glasses and hearing aids and reorient the patient often
16.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: nervų, endokrininė ir inkstų sistemos

Atsakymas: C · Thyroid function tests

Kodėl tai yra atsakymas

Amiodarone is rich in iodine and can cause both hypothyroidism and hyperthyroidism. Thyroid function is checked before and during treatment. The symptoms here suggest hypothyroidism.

Atsakymas

C · Thyroid function tests
17.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: virškinimo trakto, perioperacinė ir onkologinė

Atsakymas: D · Withdrawal occurs if the drug is stopped suddenly

Kodėl tai yra atsakymas

Physical dependence is a predictable adaptation to regular opioids, causing withdrawal if they stop suddenly, so doses are tapered. Addiction is a behavioural condition with craving, loss of control and continued use despite harm.

Atsakymas

D · Withdrawal occurs if the drug is stopped suddenly
18.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: virškinimo trakto, perioperacinė ir onkologinė

Atsakymas: A · Report it urgently, as the stoma may be necrotic

Kodėl tai yra atsakymas

A dark or black stoma suggests poor blood supply and necrosis, which can extend below the skin. The surgical team must assess it urgently, as further surgery may be needed.

Atsakymas

A · Report it urgently, as the stoma may be necrotic
19.Akušerinė slauga

Atsakymas: A · Rising pulse, falling blood pressure, low urine output

Kodėl tai yra atsakymas

Tachycardia is often the earliest sign, then narrowing pulse pressure, falling blood pressure, pale clammy skin, restlessness and oliguria. Blood pressure may stay normal until a large loss has occurred.

Atsakymas

A · Rising pulse, falling blood pressure, low urine output
20.Akušerinė slauga

Atsakymas: B · Left atrial pressure rises above right atrial pressure

Kodėl tai yra atsakymas

With the first breaths, pulmonary resistance falls and more blood returns to the left atrium, while cord clamping lowers right-sided pressure. The higher left atrial pressure pushes the flap of the foramen ovale shut.

Atsakymas

B · Left atrial pressure rises above right atrial pressure
21.Pediatrinė slauga

Atsakymas: B · Serum potassium

Kodėl tai yra atsakymas

Furosemide causes loss of potassium in the urine. Low potassium can cause arrhythmias and increases the risk of digoxin toxicity, so potassium is checked regularly.

Atsakymas

B · Serum potassium
22.Pediatrinė slauga

Atsakymas: C · Duoti greitai veikiančių angliavandenių per burną ir maždaug po 15 minučių patikrinti gliukozę

Kodėl tai yra atsakymas

Sąmoningam vaikui, patiriančiam hipoglikemiją, reikia greitai veikiančių angliavandenių, pavyzdžiui, gliukozės tablečių ar sulčių, po maždaug 15 minučių patikrinti dar kartą, o pasveikus duoti ilgiau veikiančių angliavandenių užkandį. Gliukagonas skirtas vaikui, kuris negali nieko vartoti per burną.

Atsakymas

C · Duoti greitai veikiančių angliavandenių per burną ir maždaug po 15 minučių patikrinti gliukozę
23.Psichikos sveikatos slauga

Atsakymas: D · "You feel that people here don't really know you?"

Kodėl tai yra atsakymas

Reflecting the patient's concern invites them to explore it. Defending the doctor, reassuring falsely or asking "why" all close the conversation down.

Atsakymas

D · "You feel that people here don't really know you?"
24.Psichikos sveikatos slauga

Atsakymas: B · Hypoactive delirium

Kodėl tai yra atsakymas

Hypoactive delirium presents with drowsiness, slowness and reduced activity, and is often missed or mistaken for depression. Acute onset, fluctuating course and inattention point to delirium.

Atsakymas

B · Hypoactive delirium
25.Slaugos matematika ir vienetų konvertavimas

Atsakymas: h = 175 cm

Buitiniai matai ir svoris: slaugos egzaminuose naudojami suapvalinti atitikmenys: 1 arbatinis šaukštelis (tsp) = 5 mL, 1 valgomasis šaukštas (tbsp) = 15 mL = 3 tsp, 1 skysčio uncija (fl oz) = 30 mL = 2 tbsp, o 1 puodelis = 8 fl oz = 240 mL. Svoriui 1 kg = 2,2 lb ir 1 lb = 16 oz; ilgiui 1 colis = 2,54 cm. Sudarykite perskaičiavimą taip, kad nereikalingas vienetas išsiredukuotų.

Ūgis coliais

5·12 + 9 = 69 in

Coliai į centimetrus

h = 69·2,54 = 175,3 ≈ 175 cm

Atsakymas

h = 175 cm
26.Slaugos matematika ir vienetų konvertavimas

Atsakymas: c = 175 mg/dL

Dimensinė analizė: užrašykite duotą dydį, tada dauginkite iš perskaičiavimo koeficientų, užrašytų trupmenomis (pavyzdžiui, 60 min/1 h arba 1 mg/1000 mcg), kad kiekvienas nereikalingas vienetas pasirodytų vieną kartą viršuje ir vieną kartą apačioje ir susiredukuotų. Likus tik reikiamam vienetui, skaičiuokite. Naudokite klausime pateiktus atitikmenis ir apvalinkite tik galutinį atsakymą.

Konvertuoti

c = 9,7·18 = 174,6 ≈ 175 mg/dL

Atsakymas

c = 175 mg/dL
27.Dozių skaičiavimas

Atsakymas: D = 62,5 mg

Dozės skaičiavimas: skirtinas kiekis lygus paskirtai dozei, padalytai iš turimo preparato stiprumo, padaugintai iš kiekio, kuriame tas stiprumas yra: kiekis = (paskirta dozė/stiprumas) × tūris. Visada suvienodinkite vienetus (pirmiausia g paverskite mg, mg – mcg) ir patikrinkite, ar atsakymas logiškas.

Iš viso per parą

5·25 = 125 mg

Vienai dozei

D = 125/2 = 62,5 mg

Atsakymas

D = 62,5 mg
28.Dozių skaičiavimas

Atsakymas: V = 0,17 mL

Dozės įtraukimas: tūris = (paskirta dozė/pradinio tirpalo stiprumas) × pradinio tirpalo tūris. Pirmiausia paverskite į tuos pačius vienetus, tada patikrinkite, ar tūris telpa į švirkštą ir patenka ant vienos iš jo skalės žymių.

Tūris

V = 850/5000 = 0,17 mL

Ant švirkšto

Šio 1 mL švirkšto kiekviena maža linija yra 0,01 mL.

Atsakymas

V = 0,17 mL
29.Intraveninių infuzijų greitis

Atsakymas: R = 50 gtt/min

Infuzijos greitis: pompa nustatoma mL/h = tūris/laikas valandomis. Gravitacinė lašelinė skaičiuojama lašais per minutę: gtt/min = tūris (mL) × lašų koeficientas (gtt/mL)/laikas (min). Lašų koeficientas nurodytas ant infuzinės sistemos pakuotės: makrolašų sistemos duoda 10, 15 arba 20 gtt/mL (kraujo sistemos JAV dažnai 10 gtt/mL, JK 15), o mikrolašų sistemos 60 gtt/mL. Visada naudokite lašų koeficientą, nurodytą klausime arba ant pakuotės.

Laikas minutėmis

5·60 = 300 min

Lašėjimo greitis

R = 250·60/300 = 50 gtt/min

Atsakymas

R = 50 gtt/min
30.Intraveninių infuzijų greitis

Atsakymas: R = 75 gtt/min

Dose-based infusions: concentration = amount of drug in the bag/bag volume. Pump rate (mL/h) = dose per hour/concentration, and dose per hour = mL/h × concentration. Convert per-minute doses to per-hour (× 60) and keep the mass units the same (1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg).

Koncentracija

1000/250 = 4 mg/mL

Tūris per valandą

300/4 = 75 mL/h

Lašėjimo greitis

R = 75·60/60 = 75 gtt/min

Atsakymas

R = 75 gtt/min
31.Infuziniai tirpalai ir skysčių balansas

Atsakymas: U = 1,53 mL/kg/h

Suvartoti ir išskirti skysčiai: suvartotiems priskiriama viskas, kas patenka į organizmą (geriami skysčiai, intraveninės infuzijos, intraveniniai vaistai ir praplovimai, maitinimas per zondą); ledo gabalėliai skaičiuojami kaip pusė jų tūrio. Išskirtiems priskiriamas šlapimas, drenų išskyros, vėmalai ir kiti netekimai. Balansas = visi suvartoti − visi išskirti skysčiai; neigiamas balansas reiškia grynąjį netekimą. Skaičiai skirti tik praktikai; prie paciento lovos visada vadovaukitės vietiniais protokolais, o didelės rizikos dozes tegul dar kartą patikrina kitas specialistas.

Iš viso šlapimo

225 + 250 + 350 + 475 = 1300 mL

Kilogramui per valandą

U = 1300/(106·8) = 1,533 ≈ 1,53 mL/kg/h

Atsakymas

U = 1,53 mL/kg/h
32.Infuziniai tirpalai ir skysčių balansas

Atsakymas: t = 7,1 h

Infuzijos trukmė: laikas (h) = infuzuotinas tūris (mL)/greitis (mL/h); naudokite maišelyje dar likusį tūrį, o ne maišelio dydį. Sulašintas tūris = greitis × laikas. Dešimtaines valandas į valandas ir minutes perskaičiuokite padaugindami dalį iš 60 (0,5 h = 30 min, o ne 50 min). Skaičiai skirti tik praktikai; prie paciento lovos visada vadovaukitės vietiniais protokolais, o didelės rizikos dozes tegul dar kartą patikrina kitas specialistas.

Pirmoji dalis

120·2 = 240 mL
1000 − 240 = 760 mL liko

Antroji dalis

760/150 = 5,067 h

Bendra trukmė

t = 2 + 5,067 = 7,067 ≈ 7,1 h

Atsakymas

t = 7,1 h

Tai maždaug 7 h 04 min, todėl maišelis ištuštės apie 23:04.

33.Klinikinio vertinimo skalės

Atsakymas: NEWS2 = 5

NEWS2 (Nacionalinė ankstyvojo perspėjimo skalė 2, Karališkoji gydytojų kolegija, 2017): įvertinkite kiekvieną iš septynių rodiklių pagal lentelę (kvėpavimo dažnis, SpO₂ pagal 1 skalę, oras ar papildomas deguonis, sistolinis kraujospūdis, pulsas, sąmonė pagal ACVPU skalę ir temperatūra) ir sudėkite balus. Klinikinė rizika: 0–4 maža; 3 balai bet kuriame viename rodiklyje – maža–vidutinė; 5–6 vidutinė; 7 ar daugiau didelė. Suma 5 ar daugiau reikalauja skubios reakcijos.

Įvertinkite kiekvieną rodiklį

RR 30/min → 3
SpO₂ 94% → 1
kvėpuojant oru → 0
SBP 110 mmHg → 1
HR 58/min → 0
budrus (A) → 0
T 36,8 °C → 0

Sudėtis

NEWS2 = 3 + 1 + 0 + 1 + 0 + 0 + 0 = 5

Atsakymas

NEWS2 = 5
34.Klinikinio vertinimo skalės

Atsakymas: maža–vidutinė

NEWS2 (Nacionalinė ankstyvojo perspėjimo skalė 2, Karališkoji gydytojų kolegija, 2017): įvertinkite kiekvieną iš septynių rodiklių pagal lentelę (kvėpavimo dažnis, SpO₂ pagal 1 skalę, oras ar papildomas deguonis, sistolinis kraujospūdis, pulsas, sąmonė pagal ACVPU skalę ir temperatūra) ir sudėkite balus. Klinikinė rizika: 0–4 maža; 3 balai bet kuriame viename rodiklyje – maža–vidutinė; 5–6 vidutinė; 7 ar daugiau didelė. Suma 5 ar daugiau reikalauja skubios reakcijos.

Įvertinkite kiekvieną rodiklį

RR 14/min → 0
SpO₂ 96% → 0
kvėpuojant oru → 0
SBP 150 mmHg → 0
HR 88/min → 0
nereaguoja (U) → 3
T 36,5 °C → 0

Suma ir raudoni balai

NEWS2 = 0 + 0 + 0 + 0 + 0 + 3 + 0 = 3
Bent vienas rodiklis vertinamas 3.

Rizikos grupė

maža–vidutinė

Atsakymas

maža–vidutinė

Vienas 3 balų įvertis reikalauja skubios apžiūros, net kai suma maža.

Tai savarankiška mokymosi medžiaga. ExamProblems nėra susijusi su šį egzaminą organizuojančia institucija ir jos nėra patvirtinta, o egzamino pavadinimas naudojamas tik turiniui apibūdinti. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® yra the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN) prekių ženklai; ši organizacija nėra susijusi su ExamProblems, jo neremia ir neatsako už jo tikslumą.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-pn-practice-questions