NCLEX-PN tipo bandomieji klausimai (LPN/LVN): pasiruošimo paketas

Formulių lapai, pagrindiniai kiekvienos temos metodų žingsniai ir 34 uždavinių, o pilni sprendimai pateikti gale.

Nauji uždaviniaiAtgal į kursą

Spausdinimo lange pasirinkite „Išsaugoti kaip PDF“, kad nuosavą kopiją išsaugotumėte savo įrenginyje.

1Formulės ir metodai

Infekcijų kontrolė ir pacientų sauga

Metodas

  1. Pradėkite nuo standartinių atsargumo priemonių kiekvienam pacientui: rankų higiena, asmeninės apsaugos priemonės numatomai ekspozicijai, saugūs aštrūs daiktai.
  2. Pridėkite atsargumo priemones pagal plitimo kelią: kontaktinė (chalatas, pirštinės), lašelinė (chirurginė kaukė), oro (N95, neigiamo slėgio kambarys).
  3. Steriliems daiktams išlaikykite sterilumą: jei abejojate, jis nesterilus; pakeiskite, niekada nenuvalykite.
  4. Užkirskite kelią žalai aplinkoje: griuvimų prevencija, suvaržymai tik kaip paskutinė priemonė, RACE ir PASS gaisro atveju.
  5. Patikrinkite vaistų skyrimo teises, du identifikatorius ir papildomas apsaugos priemones didelės rizikos vaistams; praneškite apie klaidas ir vos nepasitaikiusius atvejus.

Prioritetų nustatymas ir delegavimas

Metodas

  1. Paklauskite, kas pacientui pakenks greičiausiai, jei nieko nedarysite.
  2. Taikykite ABC (C-A-B per širdies sustojimą), tada Maslow: fiziologiniai poreikiai pirma saugumo, saugumas pirma psichologinių poreikių.
  3. Palyginkite galimybes: ūmus prieš lėtinį, nestabilus prieš stabilų, netikėtas prieš tikėtiną, sisteminis prieš vietinį, ir kiekvieną požymį palyginkite su paciento pradiniu lygiu.
  4. Vertinkite prieš veikdami, nebent tai neatidėliotinas atvejis; tada rinkitės žingsnį, nuo kurio priklauso kiti.
  5. Delegavimui patikrinkite penkias teises: užduotis, aplinkybės, asmuo, nurodymai ir priežiūra. Vertinimas, mokymas ir įvertinimas lieka registruotai slaugytojai (RN).

Laboratorinės reikšmės ir elektrolitai

Metodas

  1. Palyginkite vertę su paties laboratorijos nustatytu referenciniu intervalu, tada su paciento pradiniu lygiu ir kitimu.
  2. Patikrinkite mėginį: hemolizė, vėlavimas ar kraujas, paimtas šalia IV, gali duoti klaidingus rezultatus.
  3. Susiekite vertę su tipiniais požymiais ir ją sukeliančiais vaistais bei būklėmis.
  4. Ieškokite sąveikų: mažas kalio ar magnio kiekis didina digoksino toksiškumą; dehidratacija didina ličio koncentraciją.
  5. Veikite pacientui: įvertinkite, sulaikykite vaistą, jei koncentracija nesaugi, kritines vertes perskaitykite atgal ir informuokite gydytoją.

Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemos

Metodas

  1. Įvardykite problemą: siurblio nepakankamumas, užsikimšusi arterija, ritmas, krešulys, kvėpavimo takų susiaurėjimas, infekcija ar prietaiso problema.
  2. Pirmiausia patikrinkite pavojaus požymius: hipoksiją, hipotenziją, krūtinės skausmą, naują sumišimą, šaltą kojos be pulso.
  3. Deguonį priderinkite pacientui: 94–98 % daugumai, 88–92 % tiems, kuriems kyla CO₂ susilaikymo rizika.
  4. Kiekvieną vaistą susiekite su jo tyrimu ir rizika: varfarinas ir INR, heparinas ir aPTT bei trombocitai, diuretikai ir kalis.
  5. Pasirinkite saugų pirmąjį veiksmą, tada eskaluokite ir vertinkite iš naujo.

Vidaus ligų ir chirurginė slauga: nervų, endokrininė ir inkstų sistemos

Metodas

  1. Pasitikrinkite gliukozę kiekvienam pacientui su nauju sumišimu, silpnumu ar traukuliais.
  2. Sąmonės lygį naudokite kaip ankstyviausią smegenų sutrikimo įspėjimą; vyzdžiai ir Cushing triada pasirodo vėlai.
  3. Diabeto nelaimėse atskirkite DKA (ketonai, acidozė) nuo HHS (labai didelis osmoliališkumas, dehidratacija); pirmiausia skirkite skysčių.
  4. Natrio ir vandens atveju nuspręskite, ar ADH yra per daug (SIADH), ar trūksta (DI), ir lėtinius pokyčius koreguokite lėtai.
  5. Inkstų problemų atveju priežastį priskirkite prerenalinei, vidinei ar postrenalinei ir stebėkite kalį bei skysčius.

Vidaus ligų ir chirurginė slauga: virškinimo trakto, perioperacinė ir onkologinė

Metodas

  1. Paklauskite, kas galėtų būti paslėpta: vidinis kraujavimas, infekcija be karščiavimo, hipoventiliacija esant normaliam SpO₂.
  2. Komplikacijas siaurinkite pagal laiką po operacijos: kraujavimas per valandas, krūtinės ląstos problemos per dienas, žaizdos ir nutekėjimo problemos vėliau.
  3. Skausmo atveju vertinkite, gydykite daugiamode analgezija, vertinkite iš naujo ir kiekvieno opioido metu stebėkite sedaciją.
  4. Onkologiniams pacientams bet kokią ligą nadyro metu laikykite neutropeniniu sepsiu ir žinokite onkologines skubias būkles.
  5. Nudegimų atveju skaičiuokite tik dalinio ir viso storio plotus, Parkland laikrodį paleiskite nuo nudegimo laiko ir titruokite pagal šlapimo išskyrimą.

Akušerinė slauga

Metodas

  1. Nustatykite moters padėtį laike: nėštumo savaitės, gimdymo tarpsnis ar diena po gimdymo, ir nuspręskite, kas tuo metu yra norma.
  2. Ieškokite pavojuje esančio paciento: motinos, vaisiaus ar naujagimio, o gal kelių iš jų.
  3. Susiekite požymį su priežastimi: VEAL CHOP deceleracijoms, keturi T kraujavimui, BUBBLE-HE po gimdymo.
  4. Pirmiausia rinkitės veiksmą, gerinantį kraujotaką ir deguonies patekimą (gulėjimas ant šono, oksitocino nutraukimas, gimdos dugno masažas), tada kvieskite pagalbą.

Pediatrinė slauga

Metodas

  1. Pirmiausia atkreipkite dėmesį į vaiko amžių: nuo jo priklauso gyvybinių rodiklių normos, raidos etapai ir tinkama skausmo skalė.
  2. Įvertinkite kvėpavimo takus, kvėpavimą ir kraujotaką, prisiminkite, kad vaikai kompensuoja, o paskui greitai blogėja.
  3. Pritaikykite veiksmą raidos etapui ir įtraukite šeimą.
  4. Patikrinkite, ar atsakymas saugus vaikui: dozė pagal svorį, jokio aspirino virusinės ligos metu, jokio kodeino jaunesniems nei 12 metų.

Psichikos sveikatos slauga

Metodas

  1. Nuspręskite, ar yra tiesioginis pavojus: savižudybė, smurtas, vaistų sukeltas neatidėliotinas atvejis ar somatinė liga.
  2. Pirmiausia imkitės saugumo veiksmų: stebėkite, pašalinkite priemones, nuraminkite, nutraukite žalingą vaistą, kvieskite pagalbą.
  3. Rinkitės terapinį atsaką: pripažinkite jausmus, pateikite tikrovę, venkite klaidingo raminimo ir klausimų „kodėl“.
  4. Gerbkite teises: mažiausiai varžanti galimybė, sutikimas ir konfidencialumas su jo ribomis.

Slaugos matematika ir vienetų konvertavimas

Metriniai žingsniai
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Svoris ir ilgis
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Buitiniai matai
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Temperatūra
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
24 valandų laikrodis
PM valandos 1–11: pridėkite 12; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Dozavimo greitis
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Laboratoriniai koeficientai
gliukozė 1 mmol/L = 18 mg/dL; kreatininas 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Metodas

  1. Užrašykite duotą dydį su jo vienetu ir norimą vienetą.
  2. Pasirinkite atitikmenį: 1000 tarp kg, g, mg ir mcg arba L ir mL; 1 kg = 2,2 lb; 1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 240 mL.
  3. Užrašykite trupmena taip, kad nereikalingas vienetas išsiredukuotų; greičiui naudokite po vieną trupmeną kiekvienam besikeičiančiam vienetui.
  4. Patikrinkite kryptį: mažesnis vienetas duoda didesnį skaičių.
  5. Apvalinkite tik galutinį atsakymą, klausime nurodytu tikslumu.

Dozių skaičiavimas

Dozė pagal koncentraciją
tūris = dozė / koncentracija
Dozė pagal kūno masę
dozė = mg/kg × kūno masė
Tabletės
skaičius = dozė / dozė tabletėje
Vienetai
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Metodas

  1. Paskirtą dozę ir turimo vaisto stiprumą išreikškite tais pačiais vienetais.
  2. Naudokite formulę „paskirta / turima × kiekis“: (D/H) × Q.
  3. Dozėms pagal kūno masę pirmiausia padauginkite iš masės kilogramais, tada paros dozę padalykite iš dozių skaičiaus.
  4. Pirmiausia įvertinkite apytiksliai ir patikrinkite, ar atsakymas tikėtinas.

Intraveninių infuzijų greitis

Pompos greitis
mL/h = volume (mL)/time (h)
Lašėjimo greitis
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Infuzijos trukmė
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Metodas

  1. Pompos greitis mL/h: tūris, padalytas iš laiko valandomis.
  2. Lašėjimo greitis lašais/min: tūris × lašų faktorius, padalytas iš laiko minutėmis.
  3. Likusiam laikui: likęs tūris, padalytas iš greičio.
  4. Apvalinkite taip, kaip reikalauja uždavinys arba įranga.

Infuziniai tirpalai ir skysčių balansas

Holliday–Segar per valandą
4 mL/kg (pirmiesiems 10 kg) + 2 mL/kg (kitiems 10 kg) + 1 mL/kg (kiekvienam kg virš 20)
Holliday–Segar per parą
100 / 50 / 20 mL/kg tiems patiems intervalams
Skysčių balansas
suvartota − išskirta
Ledo gabalėliai
skaičiuojami kaip pusė jų tūrio
Diurezė
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Infuzijos trukmė
laikas (h) = likęs tūris (mL) / greitis (mL/h)
Sulašintas tūris
mL = greitis × laikas

Klinikinio vertinimo skalės

Glazgo komos skalė
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
APGAR
5 požymiai × 0–2 = 0–10; 7–10 nuramina, 4–6 vidutiniškai nenormalu, 0–3 žema
Braden skalė
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 rizika
Morse griuvimų skalė
griuvimai 25, diagnozė 15, priemonė 15/30, IV 20, eisena 10/20, psichikos būklė 15
NEWS2 rizika
0–4 maža; pavienis 3 maža–vidutinė; 5–6 vidutinė; ≥ 7 didelė
Vidutinis arterinis spaudimas
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Pulsinis spaudimas ir šoko indeksas
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Kūno masės indeksas
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Metodas

  1. Raskite klausime naudojamą vertinimo lentelę ir jos ribas (GCS 3–15, Apgar 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Įvertinkite kiekvieną punktą atskirai, suderindami aprašymą su jo lygiu.
  3. Sudėkite punktų balus ir patikrinkite, ar suma patenka į intervalą.
  4. Taikykite ribas: NEWS2 atveju taip pat ieškokite bet kurio vieno rodiklio, įvertinto 3.
  5. Išvestinėms vertėms naudokite MAP = (SKS + 2·DKS)/3, PP = SKS − DKS, SI = pulsas/SKS ir KMI = kg/m².

2Uždaviniai

1.Slaugos pagrindaiVidutinis

While being helped to eat, a patient with dysphagia coughs and their voice sounds wet and gurgly. What should the nurse do?

  1. AStop feeding and report for a swallowing assessment
  2. BLie the patient flat to rest
  3. CGive a drink of water to wash the food down
  4. DFeed more quickly so the meal is finished before they tire
2.Slaugos pagrindaiSunkus

Kam naudojama Bradeno arba Waterlow skalė?

  1. AKritimo rizikai įvertinti
  2. BSąmonės lygiui įvertinti
  3. CTik mitybos būklei įvertinti
  4. DPragulų rizikai įvertinti
3.Infekcijų kontrolė ir pacientų saugaVidutinis

A patient with delirium is at risk of falls and of pulling out lines. Which option is less restrictive than restraints?

  1. AA vest restraint applied for the whole night
  2. BA trained sitter or video monitoring with staff nearby
  3. CFour side rails raised and the door closed so the patient stays in bed
  4. DA sedative given every few hours as needed
4.Infekcijų kontrolė ir pacientų saugaSunkus

During a procedure, a nurse sees that the team is about to start without a time-out. What should the nurse do?

  1. AReport it to the manager at the end of the week
  2. BWait and raise the issue after the procedure is finished
  3. CSay nothing, because the surgeon is responsible for the procedure
  4. DSpeak up clearly and stop the start until the time-out is done
5.Prioritetų nustatymas ir delegavimasVidutinis

A patient is receiving a blood transfusion. Which task can the nurse delegate to a nursing assistant?

  1. ADeciding whether to stop the transfusion if the patient has chills
  2. BMeasuring and reporting vital signs at the times set by the nurse
  3. CAssessing the patient for signs of a transfusion reaction
  4. DStarting the transfusion once the blood arrives
6.Prioritetų nustatymas ir delegavimasSunkus

Kardiologijos skyriuje, kurį pacientą slaugytojas turėtų pamatyti pirmiausia?

  1. APacientą, kuriam liepta nevalgyti prieš rytojaus tyrimą
  2. BPacientą, sergantį širdies nepakankamumu, priaugusį 0,3 kg nuo vakar
  3. CPacientą, sergantį prieširdžių virpėjimu, kurio širdies susitraukimų dažnis 88/min ir nereguliarus kaip anksčiau
  4. DPacientą, vartojantį digoksiną, kurio pulsas 48/min, jaučia pykinimą ir kalio koncentracija 3,0 mEq/L
7.Klinikinė slaugaVidutinis

A patient on the ward has shingles with open blisters. Which people are most at risk from contact?

  1. APeople who have already had chickenpox in childhood and are now healthy
  2. BPregnant women and immunocompromised people who have not had chickenpox
  3. COnly people over 80 who have already had shingles themselves
  4. DNo one, because shingles cannot spread
8.Klinikinė slaugaSunkus

A patient has a blood pressure of 220/130 mmHg with headache, confusion and visual disturbance. Why is the blood pressure lowered in a controlled way rather than as fast as possible?

  1. ABlood pressure cannot be lowered with drugs
  2. BRapid lowering always causes the hypertension to come back much worse
  3. CRapid lowering causes hyperglycaemia
  4. DA sudden drop can reduce blood flow to the brain, heart and kidneys
9.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitaiVidutinis

A patient with a low clinical probability of deep vein thrombosis has a normal (negative) D-dimer. What is the best interpretation?

  1. AThe test is useless and should always be ignored
  2. BA DVT is unlikely and can usually be ruled out
  3. CA pulmonary embolism is now certain to be present
  4. DA DVT is confirmed and anticoagulation is needed
10.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitaiSunkus

Four drug levels are reported. Which patient should the nurse assess first?

  1. ALithium 1,8 mEq/L with a new coarse tremor
  2. BDigoxin 1,0 ng/mL with a pulse of 72/min
  3. CValproate 75 mcg/mL with no symptoms
  4. DPhenytoin 15 mcg/mL with no symptoms
11.FarmakologijaVidutinis

Which antihypertensive class can raise blood glucose and uric acid levels, sometimes triggering gout?

  1. AThiazide diuretics
  2. BACE inhibitors
  3. CAlpha-1 blockers
  4. DAngiotensin II receptor blockers
12.FarmakologijaSunkus

A patient on simvastatin is prescribed gemfibrozil. What is the main concern?

  1. AA much higher risk of myopathy and rhabdomyolysis
  2. BA sharp rise in LDL cholesterol and triglycerides
  3. CLoss of all lipid-lowering effect
  4. DSevere hypoglycaemia
13.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemosVidutinis

A patient is going home with a 24-hour Holter monitor. Which instruction is most important?

  1. AKeep a diary of symptoms and activities with the times
  2. BRemove the monitor whenever symptoms occur and restart it
  3. CStay in bed for the full 24 hours so the trace is clear
  4. DShower as normal with the monitor on
14.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemosSunkus

Two days after coronary artery bypass surgery, a patient feels palpitations. The pulse is irregularly irregular at 140/min and BP is 112/70 mmHg. Which rhythm is most likely?

  1. AAtrial fibrillation
  2. BVentricular fibrillation
  3. CSinus tachycardia
  4. DComplete heart block
15.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: nervų, endokrininė ir inkstų sistemosVidutinis

Why does a patient with untreated hypothyroidism need extra care when given opioids or sedatives?

  1. AThey break the drugs down slowly and are more sensitive to them
  2. BThey clear the drugs too fast, so higher doses are needed
  3. CThere is no difference compared with other patients
  4. DThese drugs make the thyroid gland overactive
16.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: nervų, endokrininė ir inkstų sistemosSunkus

A patient with AKI has a low urine sodium and concentrated urine. What does this suggest?

  1. AA post-renal blockage, with urine backed up
  2. BAcute tubular necrosis, with damaged and leaking tubules
  3. CDiabetes insipidus, with too little ADH
  4. DA pre-renal cause, with kidneys holding salt and water
17.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: virškinimo trakto, perioperacinė ir onkologinėVidutinis

Which statement correctly describes physical dependence on opioids?

  1. AWithdrawal occurs if the drug is stopped suddenly
  2. BThe drug no longer has any side effects
  3. CThe patient is allergic to opioids
  4. DThe patient always craves the drug and misuses it despite harm
18.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: virškinimo trakto, perioperacinė ir onkologinėSunkus

Kokia skysčių strategija paprastai rekomenduojama pirmosiomis ūminio pankreatito valandomis?

  1. AJokių skysčių į veną, tik nedideli vandens gurkšniai
  2. BTikslinė subalansuotų kristaloidų terapija, valdoma pagal atsaką
  3. CLabai dideli tūriai, nepaisant paciento atsako
  4. DVien albuminas į veną vietoj bet kokio kristaloido
19.Akušerinė slaugaVidutinis

Which finding is a contraindication to a fetal scalp electrode?

  1. AA cephalic presentation
  2. BMembranes that have ruptured
  3. CCervical dilation of 4 cm
  4. DMaternal HIV infection
20.Akušerinė slaugaSunkus

An 18-year-old at 30 weeks has missed several antenatal visits. What is the most helpful nursing approach?

  1. AReport her to social services for missing visits
  2. BTell her she is putting her baby at risk and must attend
  3. CExplore barriers and offer flexible, youth-friendly care
  4. DDischarge her from antenatal care
21.Pediatrinė slaugaVidutinis

The parents of a 2-year-old worry that she eats much less than she did as a baby. She is growing along her centile. What should the nurse advise?

  1. AThis is a sign of illness and she needs blood tests
  2. BAppetite falls as growth slows; offer small, healthy portions without pressure
  3. CEncourage her to finish every meal, even if this takes a long time at the table
  4. DGive extra bottles of milk to make up for the meals she refuses
22.Pediatrinė slaugaSunkus

An infant on digoxin has vomited twice. The apical pulse is below the limit set by the prescriber. What should the nurse do?

  1. AWithhold the dose and inform the prescriber
  2. BGive the dose and recheck the pulse in an hour
  3. CGive half the dose to be on the safe side
  4. DGive the dose with milk to stop the vomiting
23.Psichikos sveikatos slaugaVidutinis

Pacientas, sergantis ribiniu asmenybės sutrikimu, giria vieną slaugytoją kaip „vienintelį, kuris mane supranta", o kitus vadina nenaudingais. Koks geriausias komandos atsakas?

  1. APasakyti pacientui, kad kiti slaugytojai taip pat nenaudingi
  2. BVengti paciento
  3. CSusitarti dėl nuoseklių taisyklių ir atsakymų visoje komandoje
  4. DLeisti mėgstamam slaugytojui priimti visus sprendimus šiam pacientui
24.Psichikos sveikatos slaugaSunkus

A 30-year-old who used cocaine an hour ago has crushing chest pain and sweating. What is the priority?

  1. AReassure him that young people do not have heart problems
  2. BTreat it as a possible heart attack, with an urgent ECG and medical review
  3. CLet him rest, because the pain will pass when the drug wears off
  4. DGive him a benzodiazepine for the anxiety and send him home to rest once he feels calmer
25.Slaugos matematika ir vienetų konvertavimasVidutinis
6 ft 7 in1 ft = 12 in1 in = 2,54 cmh = ? cm

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Paciento ūgis yra 6 ft 7 in. Naudodami 1 ft = 12 in ir 1 in = 2,54 cm, raskite ūgį h centimetrais, suapvalinę iki sveikų centimetrų.

6 ft 7 in1 ft = 12 in1 in = 2,54 cm
h = cm
26.Slaugos matematika ir vienetų konvertavimasSunkus
228 µmol/L? mg/dL1 mg/dL = 88,4 µmol/L

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Kreatinino kiekis serume yra 228 µmol/L. Naudodami 1 mg/dL = 88,4 µmol/L kreatininui, raskite c mg/dL. Suapvalinkite iki dviejų ženklų po kablelio.

228 µmol/L1 mg/dL = 88,4 µmol/L
c = mg/dL
27.Dozių skaičiavimasVidutinis
25 kg30 mg/kgD = ? mg

Pacientas sveria 25 kg, jam paskirta 30 mg/kg vienkartinė dozė. Raskite dozę D mg.

25 kg30 mg/kg
D = mg
28.Dozių skaičiavimasSunkus
70 kg164 cmBSA = √(h·w/3600)75 mg/m²D = ? mg

Pacientas yra 164 cm ūgio ir sveria 70 kg. Paskirta 75 mg/m². Naudodami Mostellerio formulę BSA = √(ūgis (cm) × svoris (kg)/3600), raskite dozę D mg.

164 cm70 kg75 mg/m²
D = mg
29.Intraveninių infuzijų greitisVidutinis
180 mLliko? mL/h2 h liko

Paskirta sulašinti 500 mL per 6 valandas. Po 4 valandų pastebite, kad maišelyje dar liko 180 mL, o infuzija vis tiek turi baigtis laiku. Kokį greitį R mL/h reikia nustatyti pompai iš naujo?

500 mL / 6 hpo 4 h: 180 mL
R = mL/h
30.Intraveninių infuzijų greitisSunkus
320 mLliko? mL/h3 h liko

Paskirta sulašinti 500 mL per 6 valandas. Po 3 valandų pastebite, kad maišelyje dar liko 320 mL, o infuzija vis tiek turi baigtis laiku. Keliais procentais Δ reikia padidinti pradinį pompos greitį?

500 mL / 6 hpo 3 h: 320 mL
Δ = %
31.Infuziniai tirpalai ir skysčių balansasVidutinis
SuvartotaIšskirta12 valandų pamainavanduo120 mLsultys200 mLarbata200 mLIntraveninė infuzija80 mL/h × 12 hintraveninis antibiotikas1 × 100 mLšlapimas250 mLšlapimas175 mLšlapimas500 mLšlapimas325 mLžaizdos drenas30 mL

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Lape pateikti paciento suvartoti ir išskirti skysčiai per vieną 12 valandų pamainą. Intraveninė infuzija visą pamainą buvo lašinama nurodytu greičiu. Raskite visą suvartotų skysčių kiekį I mL.

vanduo: 120 mLsultys: 200 mLarbata: 200 mLIntraveninė infuzija: 80 mL/h × 12 hintraveninis antibiotikas: 1 × 100 mL
I = mL
32.Infuziniai tirpalai ir skysčių balansasSunkus
1000 mL450 mL sulašinta80 mL/h06:00t = ? h

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). 1000 mL maišelis lašinamas pompa 80 mL/h greičiu. 06:00 jau sulašinta 450 mL. Po kiek valandų t maišelis ištuštės? Apvalinkite iki vieno skaitmens po kablelio.

1000 mL450 mL sulašinta80 mL/h
t = h
33.Klinikinio vertinimo skalėsVidutinis
H? / 25+D? / 15+Aid? / 30+IV? / 20+G? / 20+MS? / 15Σ?

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Mokomasis pacientas vertinamas pagal Morse griuvimų skalę: griuvimų anamnezė per pastaruosius 3 mėnesius: taip; antrinė diagnozė: taip; judėjimo priemonė: nėra, lovos režimas arba padeda slaugytoja; IV terapija arba fiziologinio tirpalo kateterio fiksatorius: taip; eisena: normali, lovos režimas ar neįgaliojo vežimėlis; psichikos būklė: žino savo ribas. Raskite Morse sumą MFS.

0–125
MFS =
34.Klinikinio vertinimo skalėsSunkus
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96oras / O₂O₂orasSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1žemasmaža–vidutinėvidutinisaukštas

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Šiems stebėjimams naudokite NEWS2 lentelę (SpO₂ 1 skalė): kvėpavimo dažnis 28/min., SpO₂ 91 % skiriant papildomą deguonį, kraujospūdis 130/78 mmHg, pulsas 82/min., budrus, temperatūra 38,1 °C. Į kokią klinikinės rizikos grupę patenka pacientas? Spustelėkite ją.

RR 28SpO₂ 91%O₂SBP 130HR 82AT 38,1 °C
  1. 1žemas
  2. 2maža–vidutinė
  3. 3vidutinis
  4. 4aukštas

3Tirpalai

1.Slaugos pagrindai

Atsakymas: A · Stop feeding and report for a swallowing assessment

Kodėl tai yra atsakymas

Coughing, choking and a wet voice during meals suggest food or drink is entering the airway. Feeding stops, the patient sits upright and a speech and language therapist assesses them.

Atsakymas

A · Stop feeding and report for a swallowing assessment
2.Slaugos pagrindai

Atsakymas: D · Pragulų rizikai įvertinti

Kodėl tai yra atsakymas

Abi skalės įvertina pragulų riziką ir padeda parinkti prevenciją, pavyzdžiui, padėties keitimą, priešpragulinius čiužinius ir mitybos palaikymą.

Atsakymas

D · Pragulų rizikai įvertinti
3.Infekcijų kontrolė ir pacientų sauga

Atsakymas: B · A trained sitter or video monitoring with staff nearby

Kodėl tai yra atsakymas

Close observation by a sitter or video monitoring allows staff to step in quickly, without restricting the patient. It is often combined with reorientation and family presence.

Atsakymas

B · A trained sitter or video monitoring with staff nearby
4.Infekcijų kontrolė ir pacientų sauga

Atsakymas: D · Speak up clearly and stop the start until the time-out is done

Kodėl tai yra atsakymas

The time-out is a key step to prevent wrong-patient, wrong-site and wrong-procedure errors. Any team member who sees it being skipped should speak up and halt the procedure until it is done.

Atsakymas

D · Speak up clearly and stop the start until the time-out is done
5.Prioritetų nustatymas ir delegavimas

Atsakymas: B · Measuring and reporting vital signs at the times set by the nurse

Kodėl tai yra atsakymas

An assistant can measure vital signs and report them. Assessing for a reaction, starting the transfusion and deciding to stop it need the nurse’s judgement.

Atsakymas

B · Measuring and reporting vital signs at the times set by the nurse
6.Prioritetų nustatymas ir delegavimas

Atsakymas: D · Pacientą, vartojantį digoksiną, kurio pulsas 48/min, jaučia pykinimą ir kalio koncentracija 3,0 mEq/L

Kodėl tai yra atsakymas

Bradikardija ir pykinimas digoksiną vartojančiam pacientui rodo toksiškumą, o maža kalio koncentracija jį daro labiau tikėtiną ir pavojingesnį. Nedidelis svorio pokytis ir kontroliuojamas, žinomas prieširdžių virpėjimas yra stabilūs.

Atsakymas

D · Pacientą, vartojantį digoksiną, kurio pulsas 48/min, jaučia pykinimą ir kalio koncentracija 3,0 mEq/L
7.Klinikinė slauga

Atsakymas: B · Pregnant women and immunocompromised people who have not had chickenpox

Kodėl tai yra atsakymas

Someone who has never had chickenpox can catch chickenpox from contact with shingles blisters. Non-immune pregnant and immunocompromised people are at particular risk, so lesions are covered and precautions followed.

Atsakymas

B · Pregnant women and immunocompromised people who have not had chickenpox
8.Klinikinė slauga

Atsakymas: D · A sudden drop can reduce blood flow to the brain, heart and kidneys

Kodėl tai yra atsakymas

In a hypertensive emergency, autoregulation in vital organs is reset to higher pressures. Lowering BP too fast can cause ischaemia, so it is reduced gradually under close monitoring.

Atsakymas

D · A sudden drop can reduce blood flow to the brain, heart and kidneys
9.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitai

Atsakymas: B · A DVT is unlikely and can usually be ruled out

Kodėl tai yra atsakymas

D-dimer is very sensitive, so a negative result in a patient with low clinical probability makes DVT or PE unlikely. A positive result is not specific, because surgery, infection, pregnancy and cancer also raise D-dimer; imaging is then needed.Patikrinta pagal: D-Dimer Test · MedlinePlus (NIH) (2024)

Atsakymas

B · A DVT is unlikely and can usually be ruled out
10.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitai

Atsakymas: A · Lithium 1,8 mEq/L with a new coarse tremor

Kodėl tai yra atsakymas

A lithium level of 1,8 mEq/L with a coarse tremor suggests toxicity, which can progress to confusion and seizures. The digoxin, phenytoin and valproate levels are within commonly cited ranges and the patients are stable.

Atsakymas

A · Lithium 1,8 mEq/L with a new coarse tremor
11.Farmakologija

Atsakymas: A · Thiazide diuretics

Kodėl tai yra atsakymas

Thiazide diuretics reduce uric acid excretion and can worsen glucose tolerance. They also cause low potassium and sodium, so electrolytes are monitored.

Atsakymas

A · Thiazide diuretics
12.Farmakologija

Atsakymas: A · A much higher risk of myopathy and rhabdomyolysis

Kodėl tai yra atsakymas

Gemfibrozil reduces statin clearance and adds its own muscle toxicity. The combination greatly increases the risk of rhabdomyolysis and is generally avoided.

Atsakymas

A · A much higher risk of myopathy and rhabdomyolysis
13.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemos

Atsakymas: A · Keep a diary of symptoms and activities with the times

Kodėl tai yra atsakymas

A Holter monitor records the ECG continuously during normal daily life. A diary of symptoms and activities lets the reviewer match symptoms such as palpitations or dizziness to the rhythm. The device is kept dry unless it is designed to be waterproof.

Atsakymas

A · Keep a diary of symptoms and activities with the times
14.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemos

Atsakymas: A · Atrial fibrillation

Kodėl tai yra atsakymas

New atrial fibrillation affects a large proportion of patients in the first days after cardiac surgery, often due to inflammation, electrolyte shifts and stress. Management includes a 12-lead ECG, checking potassium and magnesium, rate or rhythm control and considering anticoagulation.

Atsakymas

A · Atrial fibrillation
15.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: nervų, endokrininė ir inkstų sistemos

Atsakymas: A · They break the drugs down slowly and are more sensitive to them

Kodėl tai yra atsakymas

In hypothyroidism, drug metabolism is slowed, and patients are more sensitive to sedatives and opioids. These drugs can cause respiratory depression and may even trigger myxoedema coma, so they are used with caution.

Atsakymas

A · They break the drugs down slowly and are more sensitive to them
16.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: nervų, endokrininė ir inkstų sistemos

Atsakymas: D · A pre-renal cause, with kidneys holding salt and water

Kodėl tai yra atsakymas

In pre-renal AKI, the tubules work normally and conserve sodium and water, so urine sodium is low and urine is concentrated. In acute tubular necrosis, damaged tubules cannot conserve sodium, so urine sodium is higher.

Atsakymas

D · A pre-renal cause, with kidneys holding salt and water
17.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: virškinimo trakto, perioperacinė ir onkologinė

Atsakymas: A · Withdrawal occurs if the drug is stopped suddenly

Kodėl tai yra atsakymas

Physical dependence is a predictable adaptation to regular opioids, causing withdrawal if they stop suddenly, so doses are tapered. Addiction is a behavioural condition with craving, loss of control and continued use despite harm.

Atsakymas

A · Withdrawal occurs if the drug is stopped suddenly
18.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: virškinimo trakto, perioperacinė ir onkologinė

Atsakymas: B · Tikslinė subalansuotų kristaloidų terapija, valdoma pagal atsaką

Kodėl tai yra atsakymas

Pankreatitas sukelia skysčių netekimą į audinius, todėl ankstyvi skysčiai į veną svarbūs. Naujausios rekomendacijos pasisako už vidutinio tūrio, tikslinį gaivinimą subalansuotais kristaloidais, pvz., Hartmano ar laktatiniu Ringerio tirpalu, koreguojant pagal širdies susitraukimų dažnį, kraujospūdį ir šlapimo išskyrimą, nes labai agresyvūs skysčiai didina perkrovą be naudos.

Atsakymas

B · Tikslinė subalansuotų kristaloidų terapija, valdoma pagal atsaką
19.Akušerinė slauga

Atsakymas: D · Maternal HIV infection

Kodėl tai yra atsakymas

A scalp electrode punctures fetal skin and could transmit blood-borne infections such as HIV, hepatitis B or C and herpes. It needs ruptured membranes, some dilation and an identifiable presenting part.

Atsakymas

D · Maternal HIV infection
20.Akušerinė slauga

Atsakymas: C · Explore barriers and offer flexible, youth-friendly care

Kodėl tai yra atsakymas

Teenagers may miss care because of school, transport, fear or stigma. Asking about barriers and offering flexible, non-judgemental services improves attendance and outcomes.

Atsakymas

C · Explore barriers and offer flexible, youth-friendly care
21.Pediatrinė slauga

Atsakymas: B · Appetite falls as growth slows; offer small, healthy portions without pressure

Kodėl tai yra atsakymas

Growth slows after the first year, so toddlers often eat less (sometimes called physiological anorexia). Offering small portions, regular meals and snacks and avoiding battles over food is advised; too much milk can reduce appetite and cause iron deficiency.

Atsakymas

B · Appetite falls as growth slows; offer small, healthy portions without pressure
22.Pediatrinė slauga

Atsakymas: A · Withhold the dose and inform the prescriber

Kodėl tai yra atsakymas

Vomiting and bradycardia are signs of possible digoxin toxicity. The dose is withheld and the prescriber informed; a digoxin level and potassium level may be checked. The nurse should never alter the dose independently.

Atsakymas

A · Withhold the dose and inform the prescriber
23.Psichikos sveikatos slauga

Atsakymas: C · Susitarti dėl nuoseklių taisyklių ir atsakymų visoje komandoje

Kodėl tai yra atsakymas

Skilimas (angl. splitting) padalija personalą į „visiškai gerus" ir „visiškai blogus". Nuoseklus komandos požiūris, aiškios ribos ir geras personalo bendravimas apsaugo nuo komandos manipuliavimo ir padeda pacientui.

Atsakymas

C · Susitarti dėl nuoseklių taisyklių ir atsakymų visoje komandoje
24.Psichikos sveikatos slauga

Atsakymas: B · Treat it as a possible heart attack, with an urgent ECG and medical review

Kodėl tai yra atsakymas

Cocaine can cause coronary vasospasm, myocardial infarction and arrhythmias, even in young people without heart disease. Chest pain after cocaine use needs urgent cardiac assessment.

Atsakymas

B · Treat it as a possible heart attack, with an urgent ECG and medical review
25.Slaugos matematika ir vienetų konvertavimas

Atsakymas: h = 201 cm

Buitiniai matai ir svoris: slaugos egzaminuose naudojami suapvalinti atitikmenys: 1 arbatinis šaukštelis (tsp) = 5 mL, 1 valgomasis šaukštas (tbsp) = 15 mL = 3 tsp, 1 skysčio uncija (fl oz) = 30 mL = 2 tbsp, o 1 puodelis = 8 fl oz = 240 mL. Svoriui 1 kg = 2,2 lb ir 1 lb = 16 oz; ilgiui 1 colis = 2,54 cm. Sudarykite perskaičiavimą taip, kad nereikalingas vienetas išsiredukuotų.

Ūgis coliais

6·12 + 7 = 79 in

Coliai į centimetrus

h = 79·2,54 = 200,7 ≈ 201 cm

Atsakymas

h = 201 cm
26.Slaugos matematika ir vienetų konvertavimas

Atsakymas: c = 2,58 mg/dL

Dimensinė analizė: užrašykite duotą dydį, tada dauginkite iš perskaičiavimo koeficientų, užrašytų trupmenomis (pavyzdžiui, 60 min/1 h arba 1 mg/1000 mcg), kad kiekvienas nereikalingas vienetas pasirodytų vieną kartą viršuje ir vieną kartą apačioje ir susiredukuotų. Likus tik reikiamam vienetui, skaičiuokite. Naudokite klausime pateiktus atitikmenis ir apvalinkite tik galutinį atsakymą.

Konvertuoti

c = 228/88,4 = 2,579 ≈ 2,58 mg/dL

Atsakymas

c = 2,58 mg/dL
27.Dozių skaičiavimas

Atsakymas: D = 750 mg

Dozės skaičiavimas: skirtinas kiekis lygus paskirtai dozei, padalytai iš turimo preparato stiprumo, padaugintai iš kiekio, kuriame tas stiprumas yra: kiekis = (paskirta dozė/stiprumas) × tūris. Visada suvienodinkite vienetus (pirmiausia g paverskite mg, mg – mcg) ir patikrinkite, ar atsakymas logiškas.

Dozė

30·25 = 750 mg

Atsakymas

D = 750 mg
28.Dozių skaičiavimas

Atsakymas: D = 133,9 mg

Body-surface-area dosing: many cytotoxic and some paediatric doses are prescribed per square metre of body surface area: dose (mg) = dose per m² × BSA (m²). The Mosteller formula estimates BSA = √(height (cm) × weight (kg)/3600).

Kūno paviršiaus plotas

BSA = √(164·70/3600) = √3,189 = 1,786 m²

Dozė

D = 75·1,786 = 133,9 mg

Atsakymas

D = 133,9 mg
29.Intraveninių infuzijų greitis

Atsakymas: R = 90 mL/h

Infusion rates: a pump is set in mL/h = volume/time in hours. A gravity drip is counted in drops per minute: gtt/min = volume (mL) × drop factor (gtt/mL)/time (min). The drop factor is printed on the tubing package: macrodrip sets deliver 10, 15 or 20 gtt/mL (blood sets often 10 gtt/mL in the US, 15 in the UK) and microdrip sets 60 gtt/mL. Always use the drop factor the question or package gives.

Pradinis greitis

500/6 = 83,33 mL/h

Naujas greitis

R = 180/2 = 90 mL/h

Atsakymas

R = 90 mL/h

Daugelyje ligoninių toks koregavimas iki 25 % leidžiamas be naujo paskyrimo; pasitikrinkite vietos tvarką.

30.Intraveninių infuzijų greitis

Atsakymas: Δ = 28 %

Infusion rates: a pump is set in mL/h = volume/time in hours. A gravity drip is counted in drops per minute: gtt/min = volume (mL) × drop factor (gtt/mL)/time (min). The drop factor is printed on the tubing package: macrodrip sets deliver 10, 15 or 20 gtt/mL (blood sets often 10 gtt/mL in the US, 15 in the UK) and microdrip sets 60 gtt/mL. Always use the drop factor the question or package gives.

Pradinis greitis

500/6 = 83,33 mL/h

Naujas greitis

R = 320/3 = 106,7 mL/h

Pokytis procentais

Δ = (106,7 − 83,33)/83,33·100% = 28%

Atsakymas

Δ = 28%

Tai daugiau nei 25% padidėjimas: daugelyje ligoninių reikia ne „pasivyti“, o susisiekti su vaistą paskyrusiu gydytoju ir įvertinti, ar pacientui nėra skysčių pertekliaus.

31.Infuziniai tirpalai ir skysčių balansas

Atsakymas: I = 1580 mL

Suvartoti ir išskirti skysčiai: suvartotiems priskiriama viskas, kas patenka į organizmą (geriami skysčiai, intraveninės infuzijos, intraveniniai vaistai ir praplovimai, maitinimas per zondą); ledo gabalėliai skaičiuojami kaip pusė jų tūrio. Išskirtiems priskiriamas šlapimas, drenų išskyros, vėmalai ir kiti netekimai. Balansas = visi suvartoti − visi išskirti skysčiai; neigiamas balansas reiškia grynąjį netekimą. Skaičiai skirti tik praktikai; prie paciento lovos visada vadovaukitės vietiniais protokolais, o didelės rizikos dozes tegul dar kartą patikrina kitas specialistas.

Sudėkite suvartotus skysčius

per os: 120 + 200 + 200 = 520 mL
Intraveninė infuzija: 80·12 = 960 mL
intraveninis antibiotikas: 1·100 = 100 mL
I = 1580 mL

Atsakymas

I = 1580 mL
32.Infuziniai tirpalai ir skysčių balansas

Atsakymas: t = 6,9 h

Infuzijos trukmė: laikas (h) = infuzuotinas tūris (mL)/greitis (mL/h); naudokite maišelyje dar likusį tūrį, o ne maišelio dydį. Sulašintas tūris = greitis × laikas. Dešimtaines valandas į valandas ir minutes perskaičiuokite padaugindami dalį iš 60 (0,5 h = 30 min, o ne 50 min). Skaičiai skirti tik praktikai; prie paciento lovos visada vadovaukitės vietiniais protokolais, o didelės rizikos dozes tegul dar kartą patikrina kitas specialistas.

Likęs tūris

1000 − 450 = 550 mL

Laikas

t = 550/80 = 6,875 ≈ 6,9 h

Atsakymas

t = 6,9 h

Tai maždaug 6 h 53 min, todėl maišelis ištuštės apie 12:53.

33.Klinikinio vertinimo skalės

Atsakymas: MFS = 60

Morse griuvimų skalė: šeši punktai. Griuvimų anamnezė: ne 0, taip 25. Antrinė diagnozė: ne 0, taip 15. Judėjimo priemonė: nėra, lovos režimas ar slaugytojos pagalba 0; ramentai, lazda ar vaikštynė 15; laikosi už baldų 30. IV terapija arba fiziologinio tirpalo kateterio fiksatorius: ne 0, taip 20. Eisena: normali, lovos režimas ar neįgaliojo vežimėlis 0; silpna 10; sutrikusi 20. Psichikos būklė: žino savo ribas 0; pervertina arba pamiršta ribas 15. Suma svyruoja nuo 0 iki 125. Rizikos ribos ligoninėse skiriasi; dažnai naudojama: 0–24 maža, 25–44 vidutinė ir 45 ar daugiau didelė.

Įvertinkite kiekvieną punktą

griuvimų anamnezė per pastaruosius 3 mėnesius: taip → 25
antrinė diagnozė: taip → 15
judėjimo priemonė: nėra, lovos režimas arba padeda slaugytoja → 0
IV terapija arba fiziologinio tirpalo kateterio fiksatorius: taip → 20
eisena: normali, lovos režimas ar neįgaliojo vežimėlis → 0
psichikos būklė: žino savo ribas → 0

Sudėtis

Morse suma = 25 + 15 + 0 + 20 + 0 + 0 = 60

Atsakymas

MFS = 60
34.Klinikinio vertinimo skalės

Atsakymas: aukštas

NEWS2 (Nacionalinė ankstyvojo perspėjimo skalė 2, Karališkoji gydytojų kolegija, 2017): įvertinkite kiekvieną iš septynių rodiklių pagal lentelę (kvėpavimo dažnis, SpO₂ pagal 1 skalę, oras ar papildomas deguonis, sistolinis kraujospūdis, pulsas, sąmonė pagal ACVPU skalę ir temperatūra) ir sudėkite balus. Klinikinė rizika: 0–4 maža; 3 balai bet kuriame viename rodiklyje – maža–vidutinė; 5–6 vidutinė; 7 ar daugiau didelė. Suma 5 ar daugiau reikalauja skubios reakcijos.

Įvertinkite kiekvieną rodiklį

RR 28/min → 3
SpO₂ 91% → 3
su deguonimi → 2
SBP 130 mmHg → 0
HR 82/min → 0
budrus (A) → 0
T 38,1 °C → 1

Suma ir raudoni balai

NEWS2 = 3 + 3 + 2 + 0 + 0 + 0 + 1 = 9
Bent vienas rodiklis vertinamas 3.

Rizikos grupė

aukštas

Atsakymas

aukštas

Suma 5 ar daugiau reikalauja skubios klinikinės reakcijos.

Tai savarankiška mokymosi medžiaga. ExamProblems nėra susijusi su šį egzaminą organizuojančia institucija ir jos nėra patvirtinta, o egzamino pavadinimas naudojamas tik turiniui apibūdinti. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® yra the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN) prekių ženklai; ši organizacija nėra susijusi su ExamProblems, jo neremia ir neatsako už jo tikslumą.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-pn-practice-questions