NCLEX-PN tipo bandomieji klausimai (LPN/LVN): pasiruošimo paketas

Formulių lapai, pagrindiniai kiekvienos temos metodų žingsniai ir 34 uždavinių, o pilni sprendimai pateikti gale.

Nauji uždaviniaiAtgal į kursą

Spausdinimo lange pasirinkite „Išsaugoti kaip PDF“, kad nuosavą kopiją išsaugotumėte savo įrenginyje.

1Formulės ir metodai

Infekcijų kontrolė ir pacientų sauga

Metodas

  1. Pradėkite nuo standartinių atsargumo priemonių kiekvienam pacientui: rankų higiena, asmeninės apsaugos priemonės numatomai ekspozicijai, saugūs aštrūs daiktai.
  2. Pridėkite atsargumo priemones pagal plitimo kelią: kontaktinė (chalatas, pirštinės), lašelinė (chirurginė kaukė), oro (N95, neigiamo slėgio kambarys).
  3. Steriliems daiktams išlaikykite sterilumą: jei abejojate, jis nesterilus; pakeiskite, niekada nenuvalykite.
  4. Užkirskite kelią žalai aplinkoje: griuvimų prevencija, suvaržymai tik kaip paskutinė priemonė, RACE ir PASS gaisro atveju.
  5. Patikrinkite vaistų skyrimo teises, du identifikatorius ir papildomas apsaugos priemones didelės rizikos vaistams; praneškite apie klaidas ir vos nepasitaikiusius atvejus.

Prioritetų nustatymas ir delegavimas

Metodas

  1. Paklauskite, kas pacientui pakenks greičiausiai, jei nieko nedarysite.
  2. Taikykite ABC (C-A-B per širdies sustojimą), tada Maslow: fiziologiniai poreikiai pirma saugumo, saugumas pirma psichologinių poreikių.
  3. Palyginkite galimybes: ūmus prieš lėtinį, nestabilus prieš stabilų, netikėtas prieš tikėtiną, sisteminis prieš vietinį, ir kiekvieną požymį palyginkite su paciento pradiniu lygiu.
  4. Vertinkite prieš veikdami, nebent tai neatidėliotinas atvejis; tada rinkitės žingsnį, nuo kurio priklauso kiti.
  5. Delegavimui patikrinkite penkias teises: užduotis, aplinkybės, asmuo, nurodymai ir priežiūra. Vertinimas, mokymas ir įvertinimas lieka registruotai slaugytojai (RN).

Laboratorinės reikšmės ir elektrolitai

Metodas

  1. Palyginkite vertę su paties laboratorijos nustatytu referenciniu intervalu, tada su paciento pradiniu lygiu ir kitimu.
  2. Patikrinkite mėginį: hemolizė, vėlavimas ar kraujas, paimtas šalia IV, gali duoti klaidingus rezultatus.
  3. Susiekite vertę su tipiniais požymiais ir ją sukeliančiais vaistais bei būklėmis.
  4. Ieškokite sąveikų: mažas kalio ar magnio kiekis didina digoksino toksiškumą; dehidratacija didina ličio koncentraciją.
  5. Veikite pacientui: įvertinkite, sulaikykite vaistą, jei koncentracija nesaugi, kritines vertes perskaitykite atgal ir informuokite gydytoją.

Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemos

Metodas

  1. Įvardykite problemą: siurblio nepakankamumas, užsikimšusi arterija, ritmas, krešulys, kvėpavimo takų susiaurėjimas, infekcija ar prietaiso problema.
  2. Pirmiausia patikrinkite pavojaus požymius: hipoksiją, hipotenziją, krūtinės skausmą, naują sumišimą, šaltą kojos be pulso.
  3. Deguonį priderinkite pacientui: 94–98 % daugumai, 88–92 % tiems, kuriems kyla CO₂ susilaikymo rizika.
  4. Kiekvieną vaistą susiekite su jo tyrimu ir rizika: varfarinas ir INR, heparinas ir aPTT bei trombocitai, diuretikai ir kalis.
  5. Pasirinkite saugų pirmąjį veiksmą, tada eskaluokite ir vertinkite iš naujo.

Vidaus ligų ir chirurginė slauga: nervų, endokrininė ir inkstų sistemos

Metodas

  1. Pasitikrinkite gliukozę kiekvienam pacientui su nauju sumišimu, silpnumu ar traukuliais.
  2. Sąmonės lygį naudokite kaip ankstyviausią smegenų sutrikimo įspėjimą; vyzdžiai ir Cushing triada pasirodo vėlai.
  3. Diabeto nelaimėse atskirkite DKA (ketonai, acidozė) nuo HHS (labai didelis osmoliališkumas, dehidratacija); pirmiausia skirkite skysčių.
  4. Natrio ir vandens atveju nuspręskite, ar ADH yra per daug (SIADH), ar trūksta (DI), ir lėtinius pokyčius koreguokite lėtai.
  5. Inkstų problemų atveju priežastį priskirkite prerenalinei, vidinei ar postrenalinei ir stebėkite kalį bei skysčius.

Vidaus ligų ir chirurginė slauga: virškinimo trakto, perioperacinė ir onkologinė

Metodas

  1. Paklauskite, kas galėtų būti paslėpta: vidinis kraujavimas, infekcija be karščiavimo, hipoventiliacija esant normaliam SpO₂.
  2. Komplikacijas siaurinkite pagal laiką po operacijos: kraujavimas per valandas, krūtinės ląstos problemos per dienas, žaizdos ir nutekėjimo problemos vėliau.
  3. Skausmo atveju vertinkite, gydykite daugiamode analgezija, vertinkite iš naujo ir kiekvieno opioido metu stebėkite sedaciją.
  4. Onkologiniams pacientams bet kokią ligą nadyro metu laikykite neutropeniniu sepsiu ir žinokite onkologines skubias būkles.
  5. Nudegimų atveju skaičiuokite tik dalinio ir viso storio plotus, Parkland laikrodį paleiskite nuo nudegimo laiko ir titruokite pagal šlapimo išskyrimą.

Akušerinė slauga

Metodas

  1. Nustatykite moters padėtį laike: nėštumo savaitės, gimdymo tarpsnis ar diena po gimdymo, ir nuspręskite, kas tuo metu yra norma.
  2. Ieškokite pavojuje esančio paciento: motinos, vaisiaus ar naujagimio, o gal kelių iš jų.
  3. Susiekite požymį su priežastimi: VEAL CHOP deceleracijoms, keturi T kraujavimui, BUBBLE-HE po gimdymo.
  4. Pirmiausia rinkitės veiksmą, gerinantį kraujotaką ir deguonies patekimą (gulėjimas ant šono, oksitocino nutraukimas, gimdos dugno masažas), tada kvieskite pagalbą.

Pediatrinė slauga

Metodas

  1. Pirmiausia atkreipkite dėmesį į vaiko amžių: nuo jo priklauso gyvybinių rodiklių normos, raidos etapai ir tinkama skausmo skalė.
  2. Įvertinkite kvėpavimo takus, kvėpavimą ir kraujotaką, prisiminkite, kad vaikai kompensuoja, o paskui greitai blogėja.
  3. Pritaikykite veiksmą raidos etapui ir įtraukite šeimą.
  4. Patikrinkite, ar atsakymas saugus vaikui: dozė pagal svorį, jokio aspirino virusinės ligos metu, jokio kodeino jaunesniems nei 12 metų.

Psichikos sveikatos slauga

Metodas

  1. Nuspręskite, ar yra tiesioginis pavojus: savižudybė, smurtas, vaistų sukeltas neatidėliotinas atvejis ar somatinė liga.
  2. Pirmiausia imkitės saugumo veiksmų: stebėkite, pašalinkite priemones, nuraminkite, nutraukite žalingą vaistą, kvieskite pagalbą.
  3. Rinkitės terapinį atsaką: pripažinkite jausmus, pateikite tikrovę, venkite klaidingo raminimo ir klausimų „kodėl“.
  4. Gerbkite teises: mažiausiai varžanti galimybė, sutikimas ir konfidencialumas su jo ribomis.

Slaugos matematika ir vienetų konvertavimas

Metriniai žingsniai
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Svoris ir ilgis
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Buitiniai matai
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Temperatūra
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
24 valandų laikrodis
PM valandos 1–11: pridėkite 12; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Dozavimo greitis
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Laboratoriniai koeficientai
gliukozė 1 mmol/L = 18 mg/dL; kreatininas 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Metodas

  1. Užrašykite duotą dydį su jo vienetu ir norimą vienetą.
  2. Pasirinkite atitikmenį: 1000 tarp kg, g, mg ir mcg arba L ir mL; 1 kg = 2,2 lb; 1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 240 mL.
  3. Užrašykite trupmena taip, kad nereikalingas vienetas išsiredukuotų; greičiui naudokite po vieną trupmeną kiekvienam besikeičiančiam vienetui.
  4. Patikrinkite kryptį: mažesnis vienetas duoda didesnį skaičių.
  5. Apvalinkite tik galutinį atsakymą, klausime nurodytu tikslumu.

Dozių skaičiavimas

Dozė pagal koncentraciją
tūris = dozė / koncentracija
Dozė pagal kūno masę
dozė = mg/kg × kūno masė
Tabletės
skaičius = dozė / dozė tabletėje
Vienetai
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Metodas

  1. Paskirtą dozę ir turimo vaisto stiprumą išreikškite tais pačiais vienetais.
  2. Naudokite formulę „paskirta / turima × kiekis“: (D/H) × Q.
  3. Dozėms pagal kūno masę pirmiausia padauginkite iš masės kilogramais, tada paros dozę padalykite iš dozių skaičiaus.
  4. Pirmiausia įvertinkite apytiksliai ir patikrinkite, ar atsakymas tikėtinas.

Intraveninių infuzijų greitis

Pompos greitis
mL/h = volume (mL)/time (h)
Lašėjimo greitis
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Infuzijos trukmė
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Metodas

  1. Pompos greitis mL/h: tūris, padalytas iš laiko valandomis.
  2. Lašėjimo greitis lašais/min: tūris × lašų faktorius, padalytas iš laiko minutėmis.
  3. Likusiam laikui: likęs tūris, padalytas iš greičio.
  4. Apvalinkite taip, kaip reikalauja uždavinys arba įranga.

Infuziniai tirpalai ir skysčių balansas

Holliday–Segar per valandą
4 mL/kg (pirmiesiems 10 kg) + 2 mL/kg (kitiems 10 kg) + 1 mL/kg (kiekvienam kg virš 20)
Holliday–Segar per parą
100 / 50 / 20 mL/kg tiems patiems intervalams
Skysčių balansas
suvartota − išskirta
Ledo gabalėliai
skaičiuojami kaip pusė jų tūrio
Diurezė
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Infuzijos trukmė
laikas (h) = likęs tūris (mL) / greitis (mL/h)
Sulašintas tūris
mL = greitis × laikas

Klinikinio vertinimo skalės

Glazgo komos skalė
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
APGAR
5 požymiai × 0–2 = 0–10; 7–10 nuramina, 4–6 vidutiniškai nenormalu, 0–3 žema
Braden skalė
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 rizika
Morse griuvimų skalė
griuvimai 25, diagnozė 15, priemonė 15/30, IV 20, eisena 10/20, psichikos būklė 15
NEWS2 rizika
0–4 maža; pavienis 3 maža–vidutinė; 5–6 vidutinė; ≥ 7 didelė
Vidutinis arterinis spaudimas
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Pulsinis spaudimas ir šoko indeksas
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Kūno masės indeksas
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Metodas

  1. Raskite klausime naudojamą vertinimo lentelę ir jos ribas (GCS 3–15, Apgar 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Įvertinkite kiekvieną punktą atskirai, suderindami aprašymą su jo lygiu.
  3. Sudėkite punktų balus ir patikrinkite, ar suma patenka į intervalą.
  4. Taikykite ribas: NEWS2 atveju taip pat ieškokite bet kurio vieno rodiklio, įvertinto 3.
  5. Išvestinėms vertėms naudokite MAP = (SKS + 2·DKS)/3, PP = SKS − DKS, SI = pulsas/SKS ir KMI = kg/m².

2Uždaviniai

1.Slaugos pagrindaiVidutinis

What is the purpose of the Z-track technique for intramuscular injections?

  1. AIt makes the injection go into the fatty tissue instead of the muscle
  2. BIt lets the nurse give a larger volume into a small muscle
  3. CIt numbs the skin before the needle goes in
  4. DIt seals the drug in the muscle and stops it leaking into the tissue above
2.Slaugos pagrindaiSunkus

A patient with new swallowing difficulty is prescribed a modified-release tablet. What should the nurse do?

  1. ACrush the tablet and mix it with yoghurt
  2. BOmit the medicine without telling anyone
  3. CCut the tablet into quarters and give the pieces one at a time with water
  4. DContact the prescriber or pharmacist for a suitable alternative
3.Infekcijų kontrolė ir pacientų saugaVidutinis

Why must visible dirt be removed from equipment before it is disinfected?

  1. AOrganic matter can shield organisms and weaken the disinfectant
  2. BCleaning first is only needed for metal items
  3. CDirt makes the disinfectant react and work too strongly on the surface
  4. DDisinfectants only work on wet surfaces
4.Infekcijų kontrolė ir pacientų saugaSunkus

A toddler has bruises of different ages and a burn, and the parent’s explanation does not fit the injuries. What should the nurse do?

  1. AReport the concern following child-protection (safeguarding) procedures
  2. BWait until there is clear proof of abuse before reporting anything at all
  3. CConfront the parent and ask them to admit to abuse
  4. DDocument only and say nothing to anyone
5.Prioritetų nustatymas ir delegavimasVidutinis

A nurse teaches a patient who has started warfarin. Which statement shows a need for further teaching?

  1. A“I will tell my dentist and pharmacist that I take warfarin.”
  2. B“I will keep my INR blood test appointments.”
  3. C“If I miss a dose, I will take two the next day.”
  4. D“I will use a soft toothbrush.”
6.Prioritetų nustatymas ir delegavimasSunkus

Which assignment by the charge nurse should be changed?

  1. AAn LPN/LVN is assigned to give oral medications to stable patients
  2. BAn RN is assigned to a patient receiving a blood transfusion
  3. CAn LPN/LVN is assigned to admit a new patient from the emergency department
  4. DA nursing assistant is assigned to help several stable patients with their meals
7.Klinikinė slaugaVidutinis

Paciento skysčių balanso lape per 24 valandas užrašyta 1,200 mL suvartota ir 2,300 mL išskirta. Ką tai rodo?

  1. ATeigiamą 3,500 mL skysčių balansą
  2. BTeigiamą 1,100 mL skysčių balansą
  3. CNeigiamą 1,100 mL skysčių balansą
  4. DSubalansuotą skysčių būklę
8.Klinikinė slaugaSunkus

A patient who used sildenafil the day before develops chest pain. Why is glyceryl trinitrate (GTN, nitroglycerin) normally avoided?

  1. AGTN makes sildenafil toxic to the liver
  2. BThe combination can cause a severe, dangerous fall in blood pressure
  3. CThe combination causes severe hyperkalaemia
  4. DSildenafil stops GTN from being absorbed under the tongue at all
9.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitaiVidutinis

A patient with joint aches has a positive antinuclear antibody (ANA) test. Which statement is correct?

  1. AA positive ANA supports lupus but does not diagnose it alone
  2. BA positive ANA rules out all other autoimmune diseases
  3. CA positive ANA means the patient has a viral infection
  4. DA positive ANA proves the patient has rheumatoid arthritis
10.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitaiSunkus

A patient on warfarin with an INR of 3,6 fell and hit their head an hour ago. They now report a worsening headache and drowsiness. What is the priority?

  1. AGive acetaminophen (paracetamol) and recheck the INR tomorrow
  2. BReport urgently for imaging and possible reversal
  3. CHold warfarin for one dose and observe at home
  4. DEncourage rest in a dark room to settle the pain
11.FarmakologijaVidutinis

A patient with diabetes is sweaty and shaky. Blood glucose is 3,0 mmol/L (54 mg/dL). The patient is awake and can swallow. What should the nurse do first?

  1. AGive the next scheduled dose of insulin
  2. BGive intramuscular glucagon at once
  3. CGive 15–20 g of fast-acting carbohydrate, such as juice
  4. DGive a large meal high in fat and protein to keep glucose up for longer
12.FarmakologijaSunkus

Pacientui po pirmosios amoksicilino dozės pasireiškia anafilaksinė reakcija. Kaip ši nepageidaujama reakcija klasifikuojama pagal dažną A/B sistemą?

  1. AB tipas, nes ji nenuspėjama ir nesusijusi su įprastu vaisto veikimu
  2. BA tipas, nes dozė buvo per didelė
  3. CB tipas, nes ji pasireiškia tik ilgai vartojant
  4. DA tipas, nes ji priklauso nuo dozės ir yra nuspėjama pagal vaisto farmakologiją
13.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemosVidutinis

A patient with diabetes is starting a beta-blocker. What should the nurse teach about hypoglycaemia?

  1. ASome warning signs, such as a fast heartbeat, may be masked
  2. BInsulin should be stopped while taking a beta-blocker
  3. CHypoglycaemia will always cause a very slow and weak pulse
  4. DThe beta-blocker will prevent all episodes of hypoglycaemia
14.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemosSunkus

A patient with severe COPD has increasing ankle oedema and a raised JVP, but no crackles and a normal left ventricle on echocardiography. Which condition is most likely?

  1. ALeft ventricular failure
  2. BAortic stenosis
  3. CDeep vein thrombosis
  4. DCor pulmonale
15.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: nervų, endokrininė ir inkstų sistemosVidutinis

Pacientui, kuriam ŪIP, šlapimo pūslės kateteris nieko nenuteka. Kuris greitas patikrinimas prie lovos padeda atmesti poinkstinę priežastį?

  1. ASkatinti pacientą gerti du litrus vandens
  2. BPatikrinti, ar kateteris nesulinkęs ar neužsikimšęs, ir atlikti šlapimo pūslės skenavimą
  3. CIš karto suleisti didelį skysčių bolusą į veną
  4. DIšsiųsti šlapimo mėginį pasėliui ir laukti laboratorijos rezultato
16.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: nervų, endokrininė ir inkstų sistemosSunkus

A patient with Parkinson's disease becomes agitated and confused at night. Which newly prescribed drug should the nurse question?

  1. ALactulose
  2. BHaloperidol
  3. CParacetamol (acetaminophen)
  4. DMelatonin
17.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: virškinimo trakto, perioperacinė ir onkologinėVidutinis

Patients on immune checkpoint inhibitors may develop immune-related side effects. Which symptom should they report promptly?

  1. AMild tiredness after a busy day
  2. BNew diarrhoea or abdominal pain
  3. CSlight hair thinning over months
  4. DA small bruise after a knock
18.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: virškinimo trakto, perioperacinė ir onkologinėSunkus

A patient arrives in the anaesthetic room without an identity band. What should the nurse do?

  1. AStop and confirm identity, then apply a band
  2. BProceed and add a band once in recovery
  3. CUse the spare identity band from the front of the patient's notes folder
  4. DProceed because the patient can say their name
19.Akušerinė slaugaVidutinis

A woman has a positive home pregnancy test. How is this sign classified?

  1. AA positive sign of pregnancy
  2. BA diagnostic sign of pregnancy
  3. CA probable sign of pregnancy
  4. DA presumptive sign of pregnancy
20.Akušerinė slaugaSunkus

A woman at 11 weeks has heavy bleeding, cramping and an open cervical os, and she has passed some tissue. Which type of miscarriage is this?

  1. AMissed miscarriage
  2. BIncomplete miscarriage
  3. CComplete miscarriage
  4. DThreatened miscarriage
21.Pediatrinė slaugaVidutinis

A 3-day-old has a red, swollen eyelid with a heavy discharge of pus. What should the nurse do?

  1. AClean the eye with breast milk and review in a week
  2. BApply an over-the-counter steroid eye ointment
  3. CReassure the parents that sticky eyes are always harmless in the first weeks of life
  4. DArrange prompt medical review, as infection from the birth canal is possible
22.Pediatrinė slaugaSunkus

3 metų vaikas, jau mokėjęs naudotis tualetu, hospitalizacijos metu pradeda šlapintis į lovą. Tėvai susirūpinę. Ką turėtų pasakyti slaugytojas?

  1. AVaiką reikėtų visam laikui vėl aprengti sauskelnėmis ir kelerius metus nebandyti mokyti naudotis tualetu
  2. BRegresija yra dažna reakcija į hospitalizacijos stresą ir dažniausiai praeina; vaiko nebausti
  3. CTai įrodo, kad vaikas turi sunkią inkstų ligą
  4. DVaikas išdykauja ir reikia jį subarti
23.Psichikos sveikatos slaugaVidutinis

Which statement about benzodiazepines in anxiety disorders is correct?

  1. AThey take 4–6 weeks to have any effect on anxiety, like antidepressants
  2. BThey are the preferred long-term treatment for generalised anxiety disorder
  3. CThey are safe to stop suddenly after many months of daily use
  4. DThey give rapid relief but are generally used only short-term because of tolerance and dependence
24.Psichikos sveikatos slaugaSunkus

Praėjus dviem savaitėms nuo SSRI pradžios pacientas sako: „Tai neveikia. Nustosiu vartoti." Koks geriausias atsakas?

  1. APasakyti, kad padvigubintų dozę
  2. BSutikti, kad jis turėtų nedelsiant nutraukti, nes antidepresantas, nepadėjęs per dvi savaites, vargu ar kada veiks
  3. CPaaiškinti, kad dažnai prireikia kelių savaičių, kol vaistas visiškai pradeda veikti, skatinti jį tęsti ir stebėti jo nuotaiką bei saugumą
  4. DPasakyti, kad antidepresantai niekada neveikia
25.Slaugos matematika ir vienetų konvertavimasVidutinis
1234567891011129:45 AM?21:4509:4508:4510:45

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Dozė pažymėta 9:45 AM. Kuris įrašas yra tas pats laikas 24 valandų laikrodyje? Spustelėkite jį.

9:45 AM
  1. 121:45
  2. 209:45
  3. 308:45
  4. 410:45
26.Slaugos matematika ir vienetų konvertavimasSunkus
16,1 g/dL? g/L1 L = 10 dL

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Hemoglobino rezultatas yra 16,1 g/dL. Išreikškite jį g/L Hb.

16,1 g/dL1 L = 10 dL
Hb = g/L
27.Dozių skaičiavimasVidutinis
80 kg5 mg/kg/parą2× per parąD = ? mg

Pacientas sveria 80 kg. Paskirta dozė – 5 mg/kg per parą, padalyta į 2 lygias dozes. Kiek miligramų D skiriama vienai dozei?

80 kg5 mg/kg/parą2× per parą
D = mg
28.Dozių skaičiavimasSunkus
25%pradinis tirpalasvanduo = ? mL

Turite paruošti 500 mL 2% (w/v) tirpalo iš 25% (w/v) pradinio tirpalo. Kiek vandens W reikia įpilti į pradinį tirpalą?

C₁ = 25%C₂ = 2%V₂ = 500 mL
W = mL
29.Intraveninių infuzijų greitisVidutinis
270 mLliko? mL/h3 h liko

Paskirta sulašinti 500 mL per 6 valandas. Po 3 valandų pastebite, kad maišelyje dar liko 270 mL, o infuzija vis tiek turi baigtis laiku. Kokį greitį R mL/h reikia nustatyti pompai iš naujo?

500 mL / 6 hpo 3 h: 270 mL
R = mL/h
30.Intraveninių infuzijų greitisSunkus
400 mg50 mL8 mL/h? mg/h

Maišelyje yra 400 mg vaisto 50 mL, jis laša 8 mL/h greičiu. Kiek miligramų per valandą D gauna pacientas?

400 mg/50 mL8 mL/h
D = mg/h
31.Infuziniai tirpalai ir skysčių balansasVidutinis
SuvartotaIšskirta12 valandų pamainapienas240 mLsriuba180 mLledo gabalėliai120 mLIntraveninė infuzija100 mL/h × 12 hintraveninis antibiotikas1 × 50 mLšlapimas250 mLšlapimas175 mLšlapimas225 mLšlapimas475 mLžaizdos drenas110 mL

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Lape pateikti paciento suvartoti ir išskirti skysčiai per vieną 12 valandų pamainą. Pacientas sveria 107 kg. Raskite vidutinę diurezę U mL/kg/h. Apvalinkite iki dviejų skaitmenų po kablelio.

107 kg12 hšlapimas: 250 mLšlapimas: 175 mLšlapimas: 225 mLšlapimas: 475 mLžaizdos drenas: 110 mL
U = mL/kg/h
32.Infuziniai tirpalai ir skysčių balansasSunkus
500 mL→ 200 mL/hpradžia 19:30tiš viso​ = ? h80 mL/h × 2 h

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). 500 mL infuzija pradedama 19:30 80 mL/h greičiu. Po 2 valandų greitis pakeičiamas į 200 mL/h ir daugiau nebekeičiamas. Po kiek valandų t nuo pradžios maišelis ištuštės? Apvalinkite iki vieno skaitmens po kablelio.

500 mL80 mL/h · 2 h200 mL/h
t = h
33.Klinikinio vertinimo skalėsVidutinis
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96oras / O₂O₂orasSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Šiems stebėjimams naudokite NEWS2 lentelę (SpO₂ 1 skalė): kvėpavimo dažnis 16/min., SpO₂ 90 % skiriant papildomą deguonį, kraujospūdis 142/86 mmHg, pulsas 58/min., budrus, temperatūra 36,0 °C. Kokia bendra NEWS2 suma?

RR 16SpO₂ 90%O₂SBP 142HR 58AT 36,0 °C
NEWS2 =
34.Klinikinio vertinimo skalėsSunkus
rizikos nėramaža rizikavidutinė rizikadidelė rizikalabai didelė rizika

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Mokomasis pacientas vertinamas pagal Braden skalę: jutiminis suvokimas: labai ribotas; drėgmė: retai drėgna; aktyvumas: vaikšto dažnai; judrumas: apribojimų nėra; mityba: labai prasta; trintis ir šlytis: problema. Naudokite grupes: 19–23 rizikos nėra, 15–18 maža, 13–14 vidutinė, 10–12 didelė ir 9 ar mažiau labai didelė. Spustelėkite rizikos lygį.

  1. 1rizikos nėra
  2. 2maža rizika
  3. 3vidutinė rizika
  4. 4didelė rizika
  5. 5labai didelė rizika

3Tirpalai

1.Slaugos pagrindai

Atsakymas: D · It seals the drug in the muscle and stops it leaking into the tissue above

Kodėl tai yra atsakymas

Pulling the skin sideways before injecting and releasing it afterwards makes a zigzag track that closes over the needle path, preventing leakage and skin staining.

Atsakymas

D · It seals the drug in the muscle and stops it leaking into the tissue above
2.Slaugos pagrindai

Atsakymas: D · Contact the prescriber or pharmacist for a suitable alternative

Kodėl tai yra atsakymas

Crushing a modified-release tablet can release the full dose at once and cause toxicity. The prescriber or pharmacist can suggest a liquid, a patch or another drug, and any omitted dose is documented.

Atsakymas

D · Contact the prescriber or pharmacist for a suitable alternative
3.Infekcijų kontrolė ir pacientų sauga

Atsakymas: A · Organic matter can shield organisms and weaken the disinfectant

Kodėl tai yra atsakymas

Blood, secretions and soil protect organisms and can inactivate disinfectants. Cleaning is always done first, followed by disinfection or sterilization as required.

Atsakymas

A · Organic matter can shield organisms and weaken the disinfectant
4.Infekcijų kontrolė ir pacientų sauga

Atsakymas: A · Report the concern following child-protection (safeguarding) procedures

Kodėl tai yra atsakymas

Injuries that do not match the history must be reported, and proof is not needed. In the US, nurses are legally mandated reporters; in the UK and many other countries, safeguarding procedures require the concern to be referred to the designated lead or children’s social care. The child’s safety is ensured and the findings are documented factually.

Atsakymas

A · Report the concern following child-protection (safeguarding) procedures
5.Prioritetų nustatymas ir delegavimas

Atsakymas: C · “If I miss a dose, I will take two the next day.”

Kodėl tai yra atsakymas

Doubling a missed warfarin dose raises the risk of bleeding. Patients are taught to follow the prescriber’s instructions for missed doses, and the other statements are correct.

Atsakymas

C · “If I miss a dose, I will take two the next day.”
6.Prioritetų nustatymas ir delegavimas

Atsakymas: C · An LPN/LVN is assigned to admit a new patient from the emergency department

Kodėl tai yra atsakymas

Admitting a new patient includes the initial assessment and plan of care, which belong to the RN. The other assignments match each staff member’s role.

Atsakymas

C · An LPN/LVN is assigned to admit a new patient from the emergency department
7.Klinikinė slauga

Atsakymas: C · Neigiamą 1,100 mL skysčių balansą

Kodėl tai yra atsakymas

1,200 − 2,300 = −1,100 mL. Neigiamas balansas reiškia, kad netenkama daugiau skysčių nei gaunama, o tai gali sukelti dehidrataciją.

Atsakymas

C · Neigiamą 1,100 mL skysčių balansą
8.Klinikinė slauga

Atsakymas: B · The combination can cause a severe, dangerous fall in blood pressure

Kodėl tai yra atsakymas

PDE5 inhibitors such as sildenafil enhance the vasodilating effect of nitrates, which can cause profound hypotension. Patients should always be asked about these drugs before nitrates are given.

Atsakymas

B · The combination can cause a severe, dangerous fall in blood pressure
9.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitai

Atsakymas: A · A positive ANA supports lupus but does not diagnose it alone

Kodėl tai yra atsakymas

Almost all patients with SLE have a positive ANA, so a negative test makes lupus unlikely. However, many healthy people and patients with other conditions also have a positive ANA, so diagnosis needs the clinical picture and more specific antibodies such as anti-dsDNA.Patikrinta pagal: ANA (Antinuclear Antibody) Test · MedlinePlus (NIH) (2025)

Atsakymas

A · A positive ANA supports lupus but does not diagnose it alone
10.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitai

Atsakymas: B · Report urgently for imaging and possible reversal

Kodėl tai yra atsakymas

A head injury in an anticoagulated patient, with worsening headache and drowsiness, suggests intracranial bleeding. The provider is told at once, neurological checks are done often, urgent imaging is arranged, and warfarin reversal (vitamin K and a prothrombin complex concentrate) may be prescribed.Patikrinta pagal: Taking warfarin (Coumadin, Jantoven) - what to ask your doctor · MedlinePlus (NIH) (2025); Prothrombin Time Test and INR (PT/INR) · MedlinePlus (NIH) (2024)

Atsakymas

B · Report urgently for imaging and possible reversal
11.Farmakologija

Atsakymas: C · Give 15–20 g of fast-acting carbohydrate, such as juice

Kodėl tai yra atsakymas

Conscious hypoglycaemia is treated with 15–20 g of fast-acting carbohydrate, with glucose rechecked after about 15 minutes. Fat slows absorption, and glucagon is kept for patients who cannot swallow.

Atsakymas

C · Give 15–20 g of fast-acting carbohydrate, such as juice
12.Farmakologija

Atsakymas: A · B tipas, nes ji nenuspėjama ir nesusijusi su įprastu vaisto veikimu

Kodėl tai yra atsakymas

A tipo (augmented) reakcijos nuspėjamos pagal vaisto farmakologiją ir priklauso nuo dozės. B tipo (bizarre) reakcijos, pvz., imuninės alergijos, nuo dozės nepriklauso ir sunkiai nuspėjamos.

Atsakymas

A · B tipas, nes ji nenuspėjama ir nesusijusi su įprastu vaisto veikimu
13.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemos

Atsakymas: A · Some warning signs, such as a fast heartbeat, may be masked

Kodėl tai yra atsakymas

Beta-blockers can blunt adrenergic symptoms of hypoglycaemia such as palpitations and tremor. Sweating usually remains. Patients should check their glucose if they feel unwell and know their other warning signs.

Atsakymas

A · Some warning signs, such as a fast heartbeat, may be masked
14.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemos

Atsakymas: D · Cor pulmonale

Kodėl tai yra atsakymas

Chronic hypoxia in COPD causes pulmonary hypertension, which strains the right ventricle and leads to right heart failure with oedema and raised JVP. Management includes treating hypoxia (long-term oxygen if eligible), diuretics for oedema and optimising COPD treatment.

Atsakymas

D · Cor pulmonale
15.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: nervų, endokrininė ir inkstų sistemos

Atsakymas: B · Patikrinti, ar kateteris nesulinkęs ar neužsikimšęs, ir atlikti šlapimo pūslės skenavimą

Kodėl tai yra atsakymas

Užsikimšęs ar sulinkęs kateteris arba pertempta šlapimo pūslė gali sukelti anuriją arba ją imituoti. Patikrinus vamzdelį, praplovus ar pakeitus kateterį, kiek leidžiama, ir atlikus šlapimo pūslės skenavimą, obstrukcija greitai nustatoma. Inkstų ultragarsu ieškoma aukštesnės obstrukcijos, pvz., hidronefrozės.

Atsakymas

B · Patikrinti, ar kateteris nesulinkęs ar neužsikimšęs, ir atlikti šlapimo pūslės skenavimą
16.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: nervų, endokrininė ir inkstų sistemos

Atsakymas: B · Haloperidol

Kodėl tai yra atsakymas

Haloperidol is a dopamine antagonist and can severely worsen parkinsonian symptoms. Metoclopramide is avoided for the same reason. Causes of delirium should be looked for, and specialist advice is needed if a drug is required.

Atsakymas

B · Haloperidol
17.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: virškinimo trakto, perioperacinė ir onkologinė

Atsakymas: B · New diarrhoea or abdominal pain

Kodėl tai yra atsakymas

Checkpoint inhibitors can cause immune-mediated colitis, pneumonitis, hepatitis, skin reactions and endocrine problems. Early reporting allows grading and treatment, often with corticosteroids.

Atsakymas

B · New diarrhoea or abdominal pain
18.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: virškinimo trakto, perioperacinė ir onkologinė

Atsakymas: A · Stop and confirm identity, then apply a band

Kodėl tai yra atsakymas

Correct identification before anaesthesia prevents wrong-patient surgery. The process stops until identity is confirmed with the patient and records and a band is applied, following the checklist.

Atsakymas

A · Stop and confirm identity, then apply a band
19.Akušerinė slauga

Atsakymas: C · A probable sign of pregnancy

Kodėl tai yra atsakymas

A positive hCG test is a probable sign, because hCG can also be raised by a molar pregnancy or some tumours. Only fetal heart activity, fetal movement felt by an examiner or visualisation of the fetus are positive signs.

Atsakymas

C · A probable sign of pregnancy
20.Akušerinė slauga

Atsakymas: B · Incomplete miscarriage

Kodėl tai yra atsakymas

An open os with some tissue passed and continued bleeding is an incomplete miscarriage. Retained tissue can cause haemorrhage and infection, so it is usually managed medically or surgically.

Atsakymas

B · Incomplete miscarriage
21.Pediatrinė slauga

Atsakymas: D · Arrange prompt medical review, as infection from the birth canal is possible

Kodėl tai yra atsakymas

Neonatal conjunctivitis with heavy pus and swelling may be caused by gonococcus or chlamydia acquired during birth. Gonococcal infection can damage the cornea rapidly, so swabs and prompt treatment are needed, and the parents are tested and treated too.

Atsakymas

D · Arrange prompt medical review, as infection from the birth canal is possible
22.Pediatrinė slauga

Atsakymas: B · Regresija yra dažna reakcija į hospitalizacijos stresą ir dažniausiai praeina; vaiko nebausti

Kodėl tai yra atsakymas

Laikina regresija dažna hospitalizuotiems mažiems vaikams. Priimkite be bausmių, išlaikykite pažįstamą dienotvarkę ir girkite vaiką; įgūdžiai paprastai sugrįžta išrašius.

Atsakymas

B · Regresija yra dažna reakcija į hospitalizacijos stresą ir dažniausiai praeina; vaiko nebausti
23.Psichikos sveikatos slauga

Atsakymas: D · They give rapid relief but are generally used only short-term because of tolerance and dependence

Kodėl tai yra atsakymas

Benzodiazepines act quickly by enhancing GABA, but long-term use leads to tolerance, dependence and withdrawal. SSRIs and psychological therapy are first-line long-term treatments for most anxiety disorders.

Atsakymas

D · They give rapid relief but are generally used only short-term because of tolerance and dependence
24.Psichikos sveikatos slauga

Atsakymas: C · Paaiškinti, kad dažnai prireikia kelių savaičių, kol vaistas visiškai pradeda veikti, skatinti jį tęsti ir stebėti jo nuotaiką bei saugumą

Kodėl tai yra atsakymas

Antidepresantams visam poveikiui reikia kelių savaičių. Staigus nutraukimas gali sukelti nutraukimo simptomus. Slaugytojas skatina laikytis gydymo, stebi savižudiškas mintis ir perduoda nuogąstavimus skiriančiajam gydytojui.

Atsakymas

C · Paaiškinti, kad dažnai prireikia kelių savaičių, kol vaistas visiškai pradeda veikti, skatinti jį tęsti ir stebėti jo nuotaiką bei saugumą
25.Slaugos matematika ir vienetų konvertavimas

Atsakymas: 09:45

24 valandų laikrodis: nuo 13 val. (1 PM) pridėkite 12 prie valandos (3:45 PM = 15:45). Nuo vidurnakčio iki 12:59 AM yra 00:00–00:59, o 12:00–12:59 PM lieka 12:00–12:59. Grįžtant atimkite 12 iš 13–23 valandų ir pridėkite PM; 00 valanda tampa 12 AM. Laiką per vidurnaktį skaičiuokite dviem dalimis: iki 24:00 (00:00), paskui nuo 00:00.

Paverskite valandą

9 AM → 09

Atsakymas

09:45

Atsakymas

09:45
26.Slaugos matematika ir vienetų konvertavimas

Atsakymas: Hb = 161 g/L

Dimensinė analizė: užrašykite duotą dydį, tada dauginkite iš perskaičiavimo koeficientų, užrašytų trupmenomis (pavyzdžiui, 60 min/1 h arba 1 mg/1000 mcg), kad kiekvienas nereikalingas vienetas pasirodytų vieną kartą viršuje ir vieną kartą apačioje ir susiredukuotų. Likus tik reikiamam vienetui, skaičiuokite. Naudokite klausime pateiktus atitikmenis ir apvalinkite tik galutinį atsakymą.

Konvertuoti

Hb = 16,1 g/dL × 10 dL/L = 161 g/L

Atsakymas

Hb = 161 g/L
27.Dozių skaičiavimas

Atsakymas: D = 200 mg

Dozės skaičiavimas: skirtinas kiekis lygus paskirtai dozei, padalytai iš turimo preparato stiprumo, padaugintai iš kiekio, kuriame tas stiprumas yra: kiekis = (paskirta dozė/stiprumas) × tūris. Visada suvienodinkite vienetus (pirmiausia g paverskite mg, mg – mcg) ir patikrinkite, ar atsakymas logiškas.

Iš viso per parą

5·80 = 400 mg

Vienai dozei

D = 400/2 = 200 mg

Atsakymas

D = 200 mg
28.Dozių skaičiavimas

Atsakymas: W = 460 mL

Solution strengths: a percentage strength is grams per 100 mL, so 1% = 1 g/100 mL = 10 mg/mL. A ratio strength 1:1000 means 1 g in 1000 mL = 1 mg/mL; 1:10 000 is 0,1 mg/mL. For a dilution the amount of drug stays the same: C₁·V₁ = C₂·V₂.

Pradinio tirpalo tūris

V₁ = 2·500/25 = 40 mL

Įpilamas vanduo

W = 500 − 40 = 460 mL

Atsakymas

W = 460 mL
29.Intraveninių infuzijų greitis

Atsakymas: R = 90 mL/h

Infusion rates: a pump is set in mL/h = volume/time in hours. A gravity drip is counted in drops per minute: gtt/min = volume (mL) × drop factor (gtt/mL)/time (min). The drop factor is printed on the tubing package: macrodrip sets deliver 10, 15 or 20 gtt/mL (blood sets often 10 gtt/mL in the US, 15 in the UK) and microdrip sets 60 gtt/mL. Always use the drop factor the question or package gives.

Pradinis greitis

500/6 = 83,33 mL/h

Naujas greitis

R = 270/3 = 90 mL/h

Atsakymas

R = 90 mL/h

Daugelyje ligoninių toks koregavimas iki 25 % leidžiamas be naujo paskyrimo; pasitikrinkite vietos tvarką.

30.Intraveninių infuzijų greitis

Atsakymas: D = 64 mg/h

Infuzijos greitis: pompa nustatoma mL/h = tūris/laikas valandomis. Gravitacinė lašelinė skaičiuojama lašais per minutę: gtt/min = tūris (mL) × lašų koeficientas (gtt/mL)/laikas (min). Lašų koeficientas nurodytas ant infuzinės sistemos pakuotės: makrolašų sistemos duoda 10, 15 arba 20 gtt/mL (kraujo sistemos JAV dažnai 10 gtt/mL, JK 15), o mikrolašų sistemos 60 gtt/mL. Visada naudokite lašų koeficientą, nurodytą klausime arba ant pakuotės.

Koncentracija

400/50 = 8 mg/mL

Dozavimo greitis

D = 8·8 = 64 mg/h

Atsakymas

D = 64 mg/h
31.Infuziniai tirpalai ir skysčių balansas

Atsakymas: U = 0,88 mL/kg/h

Suvartoti ir išskirti skysčiai: suvartotiems priskiriama viskas, kas patenka į organizmą (geriami skysčiai, intraveninės infuzijos, intraveniniai vaistai ir praplovimai, maitinimas per zondą); ledo gabalėliai skaičiuojami kaip pusė jų tūrio. Išskirtiems priskiriamas šlapimas, drenų išskyros, vėmalai ir kiti netekimai. Balansas = visi suvartoti − visi išskirti skysčiai; neigiamas balansas reiškia grynąjį netekimą. Skaičiai skirti tik praktikai; prie paciento lovos visada vadovaukitės vietiniais protokolais, o didelės rizikos dozes tegul dar kartą patikrina kitas specialistas.

Iš viso šlapimo

250 + 175 + 225 + 475 = 1125 mL

Kilogramui per valandą

U = 1125/(107·12) = 0,8762 ≈ 0,88 mL/kg/h

Atsakymas

U = 0,88 mL/kg/h
32.Infuziniai tirpalai ir skysčių balansas

Atsakymas: t = 3,7 h

Infuzijos trukmė: laikas (h) = infuzuotinas tūris (mL)/greitis (mL/h); naudokite maišelyje dar likusį tūrį, o ne maišelio dydį. Sulašintas tūris = greitis × laikas. Dešimtaines valandas į valandas ir minutes perskaičiuokite padaugindami dalį iš 60 (0,5 h = 30 min, o ne 50 min). Skaičiai skirti tik praktikai; prie paciento lovos visada vadovaukitės vietiniais protokolais, o didelės rizikos dozes tegul dar kartą patikrina kitas specialistas.

Pirmoji dalis

80·2 = 160 mL
500 − 160 = 340 mL liko

Antroji dalis

340/200 = 1,7 h

Bendra trukmė

t = 2 + 1,7 = 3,7 h

Atsakymas

t = 3,7 h

Tai maždaug 3 h 42 min, todėl maišelis ištuštės apie 23:12.

33.Klinikinio vertinimo skalės

Atsakymas: NEWS2 = 6

NEWS2 (Nacionalinė ankstyvojo perspėjimo skalė 2, Karališkoji gydytojų kolegija, 2017): įvertinkite kiekvieną iš septynių rodiklių pagal lentelę (kvėpavimo dažnis, SpO₂ pagal 1 skalę, oras ar papildomas deguonis, sistolinis kraujospūdis, pulsas, sąmonė pagal ACVPU skalę ir temperatūra) ir sudėkite balus. Klinikinė rizika: 0–4 maža; 3 balai bet kuriame viename rodiklyje – maža–vidutinė; 5–6 vidutinė; 7 ar daugiau didelė. Suma 5 ar daugiau reikalauja skubios reakcijos.

Įvertinkite kiekvieną rodiklį

RR 16/min → 0
SpO₂ 90% → 3
su deguonimi → 2
SBP 142 mmHg → 0
HR 58/min → 0
budrus (A) → 0
T 36,0 °C → 1

Sudėtis

NEWS2 = 0 + 3 + 2 + 0 + 0 + 0 + 1 = 6

Atsakymas

NEWS2 = 6
34.Klinikinio vertinimo skalės

Atsakymas: maža rizika

Braden skalė: šešios poskalės pragulų rizikai vertinti. Jutiminis suvokimas, drėgmė, aktyvumas, judrumas ir mityba vertinami 1–4 balais, nuo blogiausio lygio (1) iki problemos nebuvimo (4); trintis ir šlytis vertinama 1–3 balais. Suma svyruoja nuo 6 iki 23, o mažesnė suma reiškia didesnę riziką. Dažnos grupės: 19–23 rizikos nėra, 15–18 maža rizika, 13–14 vidutinė rizika, 10–12 didelė rizika ir 9 ar mažiau labai didelė rizika.

Įvertinkite kiekvieną poskalę

jutiminis suvokimas: labai ribotas → 2
drėgmė: retai drėgna → 4
aktyvumas: vaikšto dažnai → 4
judrumas: apribojimų nėra → 4
mityba: labai prasta → 1
trintis ir šlytis: problema → 1

Sudėtis

Braden suma = 2 + 4 + 4 + 4 + 1 + 1 = 16

Rizikos lygis

16 → maža rizika

Atsakymas

maža rizika

Tai savarankiška mokymosi medžiaga. ExamProblems nėra susijusi su šį egzaminą organizuojančia institucija ir jos nėra patvirtinta, o egzamino pavadinimas naudojamas tik turiniui apibūdinti. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® yra the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN) prekių ženklai; ši organizacija nėra susijusi su ExamProblems, jo neremia ir neatsako už jo tikslumą.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-pn-practice-questions