NCLEX-PN tipo bandomieji klausimai (LPN/LVN): pasiruošimo paketas

Formulių lapai, pagrindiniai kiekvienos temos metodų žingsniai ir 34 uždavinių, o pilni sprendimai pateikti gale.

Nauji uždaviniaiAtgal į kursą

Spausdinimo lange pasirinkite „Išsaugoti kaip PDF“, kad nuosavą kopiją išsaugotumėte savo įrenginyje.

1Formulės ir metodai

Infekcijų kontrolė ir pacientų sauga

Metodas

  1. Pradėkite nuo standartinių atsargumo priemonių kiekvienam pacientui: rankų higiena, asmeninės apsaugos priemonės numatomai ekspozicijai, saugūs aštrūs daiktai.
  2. Pridėkite atsargumo priemones pagal plitimo kelią: kontaktinė (chalatas, pirštinės), lašelinė (chirurginė kaukė), oro (N95, neigiamo slėgio kambarys).
  3. Steriliems daiktams išlaikykite sterilumą: jei abejojate, jis nesterilus; pakeiskite, niekada nenuvalykite.
  4. Užkirskite kelią žalai aplinkoje: griuvimų prevencija, suvaržymai tik kaip paskutinė priemonė, RACE ir PASS gaisro atveju.
  5. Patikrinkite vaistų skyrimo teises, du identifikatorius ir papildomas apsaugos priemones didelės rizikos vaistams; praneškite apie klaidas ir vos nepasitaikiusius atvejus.

Prioritetų nustatymas ir delegavimas

Metodas

  1. Paklauskite, kas pacientui pakenks greičiausiai, jei nieko nedarysite.
  2. Taikykite ABC (C-A-B per širdies sustojimą), tada Maslow: fiziologiniai poreikiai pirma saugumo, saugumas pirma psichologinių poreikių.
  3. Palyginkite galimybes: ūmus prieš lėtinį, nestabilus prieš stabilų, netikėtas prieš tikėtiną, sisteminis prieš vietinį, ir kiekvieną požymį palyginkite su paciento pradiniu lygiu.
  4. Vertinkite prieš veikdami, nebent tai neatidėliotinas atvejis; tada rinkitės žingsnį, nuo kurio priklauso kiti.
  5. Delegavimui patikrinkite penkias teises: užduotis, aplinkybės, asmuo, nurodymai ir priežiūra. Vertinimas, mokymas ir įvertinimas lieka registruotai slaugytojai (RN).

Laboratorinės reikšmės ir elektrolitai

Metodas

  1. Palyginkite vertę su paties laboratorijos nustatytu referenciniu intervalu, tada su paciento pradiniu lygiu ir kitimu.
  2. Patikrinkite mėginį: hemolizė, vėlavimas ar kraujas, paimtas šalia IV, gali duoti klaidingus rezultatus.
  3. Susiekite vertę su tipiniais požymiais ir ją sukeliančiais vaistais bei būklėmis.
  4. Ieškokite sąveikų: mažas kalio ar magnio kiekis didina digoksino toksiškumą; dehidratacija didina ličio koncentraciją.
  5. Veikite pacientui: įvertinkite, sulaikykite vaistą, jei koncentracija nesaugi, kritines vertes perskaitykite atgal ir informuokite gydytoją.

Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemos

Metodas

  1. Įvardykite problemą: siurblio nepakankamumas, užsikimšusi arterija, ritmas, krešulys, kvėpavimo takų susiaurėjimas, infekcija ar prietaiso problema.
  2. Pirmiausia patikrinkite pavojaus požymius: hipoksiją, hipotenziją, krūtinės skausmą, naują sumišimą, šaltą kojos be pulso.
  3. Deguonį priderinkite pacientui: 94–98 % daugumai, 88–92 % tiems, kuriems kyla CO₂ susilaikymo rizika.
  4. Kiekvieną vaistą susiekite su jo tyrimu ir rizika: varfarinas ir INR, heparinas ir aPTT bei trombocitai, diuretikai ir kalis.
  5. Pasirinkite saugų pirmąjį veiksmą, tada eskaluokite ir vertinkite iš naujo.

Vidaus ligų ir chirurginė slauga: nervų, endokrininė ir inkstų sistemos

Metodas

  1. Pasitikrinkite gliukozę kiekvienam pacientui su nauju sumišimu, silpnumu ar traukuliais.
  2. Sąmonės lygį naudokite kaip ankstyviausią smegenų sutrikimo įspėjimą; vyzdžiai ir Cushing triada pasirodo vėlai.
  3. Diabeto nelaimėse atskirkite DKA (ketonai, acidozė) nuo HHS (labai didelis osmoliališkumas, dehidratacija); pirmiausia skirkite skysčių.
  4. Natrio ir vandens atveju nuspręskite, ar ADH yra per daug (SIADH), ar trūksta (DI), ir lėtinius pokyčius koreguokite lėtai.
  5. Inkstų problemų atveju priežastį priskirkite prerenalinei, vidinei ar postrenalinei ir stebėkite kalį bei skysčius.

Vidaus ligų ir chirurginė slauga: virškinimo trakto, perioperacinė ir onkologinė

Metodas

  1. Paklauskite, kas galėtų būti paslėpta: vidinis kraujavimas, infekcija be karščiavimo, hipoventiliacija esant normaliam SpO₂.
  2. Komplikacijas siaurinkite pagal laiką po operacijos: kraujavimas per valandas, krūtinės ląstos problemos per dienas, žaizdos ir nutekėjimo problemos vėliau.
  3. Skausmo atveju vertinkite, gydykite daugiamode analgezija, vertinkite iš naujo ir kiekvieno opioido metu stebėkite sedaciją.
  4. Onkologiniams pacientams bet kokią ligą nadyro metu laikykite neutropeniniu sepsiu ir žinokite onkologines skubias būkles.
  5. Nudegimų atveju skaičiuokite tik dalinio ir viso storio plotus, Parkland laikrodį paleiskite nuo nudegimo laiko ir titruokite pagal šlapimo išskyrimą.

Akušerinė slauga

Metodas

  1. Nustatykite moters padėtį laike: nėštumo savaitės, gimdymo tarpsnis ar diena po gimdymo, ir nuspręskite, kas tuo metu yra norma.
  2. Ieškokite pavojuje esančio paciento: motinos, vaisiaus ar naujagimio, o gal kelių iš jų.
  3. Susiekite požymį su priežastimi: VEAL CHOP deceleracijoms, keturi T kraujavimui, BUBBLE-HE po gimdymo.
  4. Pirmiausia rinkitės veiksmą, gerinantį kraujotaką ir deguonies patekimą (gulėjimas ant šono, oksitocino nutraukimas, gimdos dugno masažas), tada kvieskite pagalbą.

Pediatrinė slauga

Metodas

  1. Pirmiausia atkreipkite dėmesį į vaiko amžių: nuo jo priklauso gyvybinių rodiklių normos, raidos etapai ir tinkama skausmo skalė.
  2. Įvertinkite kvėpavimo takus, kvėpavimą ir kraujotaką, prisiminkite, kad vaikai kompensuoja, o paskui greitai blogėja.
  3. Pritaikykite veiksmą raidos etapui ir įtraukite šeimą.
  4. Patikrinkite, ar atsakymas saugus vaikui: dozė pagal svorį, jokio aspirino virusinės ligos metu, jokio kodeino jaunesniems nei 12 metų.

Psichikos sveikatos slauga

Metodas

  1. Nuspręskite, ar yra tiesioginis pavojus: savižudybė, smurtas, vaistų sukeltas neatidėliotinas atvejis ar somatinė liga.
  2. Pirmiausia imkitės saugumo veiksmų: stebėkite, pašalinkite priemones, nuraminkite, nutraukite žalingą vaistą, kvieskite pagalbą.
  3. Rinkitės terapinį atsaką: pripažinkite jausmus, pateikite tikrovę, venkite klaidingo raminimo ir klausimų „kodėl“.
  4. Gerbkite teises: mažiausiai varžanti galimybė, sutikimas ir konfidencialumas su jo ribomis.

Slaugos matematika ir vienetų konvertavimas

Metriniai žingsniai
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Svoris ir ilgis
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Buitiniai matai
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Temperatūra
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
24 valandų laikrodis
PM valandos 1–11: pridėkite 12; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Dozavimo greitis
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Laboratoriniai koeficientai
gliukozė 1 mmol/L = 18 mg/dL; kreatininas 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Metodas

  1. Užrašykite duotą dydį su jo vienetu ir norimą vienetą.
  2. Pasirinkite atitikmenį: 1000 tarp kg, g, mg ir mcg arba L ir mL; 1 kg = 2,2 lb; 1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 240 mL.
  3. Užrašykite trupmena taip, kad nereikalingas vienetas išsiredukuotų; greičiui naudokite po vieną trupmeną kiekvienam besikeičiančiam vienetui.
  4. Patikrinkite kryptį: mažesnis vienetas duoda didesnį skaičių.
  5. Apvalinkite tik galutinį atsakymą, klausime nurodytu tikslumu.

Dozių skaičiavimas

Dozė pagal koncentraciją
tūris = dozė / koncentracija
Dozė pagal kūno masę
dozė = mg/kg × kūno masė
Tabletės
skaičius = dozė / dozė tabletėje
Vienetai
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Metodas

  1. Paskirtą dozę ir turimo vaisto stiprumą išreikškite tais pačiais vienetais.
  2. Naudokite formulę „paskirta / turima × kiekis“: (D/H) × Q.
  3. Dozėms pagal kūno masę pirmiausia padauginkite iš masės kilogramais, tada paros dozę padalykite iš dozių skaičiaus.
  4. Pirmiausia įvertinkite apytiksliai ir patikrinkite, ar atsakymas tikėtinas.

Intraveninių infuzijų greitis

Pompos greitis
mL/h = volume (mL)/time (h)
Lašėjimo greitis
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Infuzijos trukmė
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Metodas

  1. Pompos greitis mL/h: tūris, padalytas iš laiko valandomis.
  2. Lašėjimo greitis lašais/min: tūris × lašų faktorius, padalytas iš laiko minutėmis.
  3. Likusiam laikui: likęs tūris, padalytas iš greičio.
  4. Apvalinkite taip, kaip reikalauja uždavinys arba įranga.

Infuziniai tirpalai ir skysčių balansas

Holliday–Segar per valandą
4 mL/kg (pirmiesiems 10 kg) + 2 mL/kg (kitiems 10 kg) + 1 mL/kg (kiekvienam kg virš 20)
Holliday–Segar per parą
100 / 50 / 20 mL/kg tiems patiems intervalams
Skysčių balansas
suvartota − išskirta
Ledo gabalėliai
skaičiuojami kaip pusė jų tūrio
Diurezė
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Infuzijos trukmė
laikas (h) = likęs tūris (mL) / greitis (mL/h)
Sulašintas tūris
mL = greitis × laikas

Klinikinio vertinimo skalės

Glazgo komos skalė
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
APGAR
5 požymiai × 0–2 = 0–10; 7–10 nuramina, 4–6 vidutiniškai nenormalu, 0–3 žema
Braden skalė
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 rizika
Morse griuvimų skalė
griuvimai 25, diagnozė 15, priemonė 15/30, IV 20, eisena 10/20, psichikos būklė 15
NEWS2 rizika
0–4 maža; pavienis 3 maža–vidutinė; 5–6 vidutinė; ≥ 7 didelė
Vidutinis arterinis spaudimas
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Pulsinis spaudimas ir šoko indeksas
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Kūno masės indeksas
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Metodas

  1. Raskite klausime naudojamą vertinimo lentelę ir jos ribas (GCS 3–15, Apgar 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Įvertinkite kiekvieną punktą atskirai, suderindami aprašymą su jo lygiu.
  3. Sudėkite punktų balus ir patikrinkite, ar suma patenka į intervalą.
  4. Taikykite ribas: NEWS2 atveju taip pat ieškokite bet kurio vieno rodiklio, įvertinto 3.
  5. Išvestinėms vertėms naudokite MAP = (SKS + 2·DKS)/3, PP = SKS − DKS, SI = pulsas/SKS ir KMI = kg/m².

2Uždaviniai

1.Slaugos pagrindaiVidutinis

Why do nurses often count the respiratory rate while still appearing to take the pulse?

  1. ACounting breaths is only accurate when the wrist is held
  2. BIt is not allowed to tell patients that breathing is measured
  3. CPatients who know their breathing is watched tend to change it
  4. DThe pulse and breathing rates are always the same number
2.Slaugos pagrindaiSunkus

An infusion pump alarms "occlusion". What should the nurse check first?

  1. AThe clamps, the tubing for kinks and the cannula site
  2. BThe fluid prescription chart and the infusion rate written on it
  3. CThe patient's blood glucose level
  4. DThe battery level of the pump
3.Infekcijų kontrolė ir pacientų saugaVidutinis

Which practice is safe when transferring a patient from a bed to a stretcher?

  1. ALower the stretcher side rails during transport
  2. BLock the wheels of both the bed and the stretcher before moving the patient
  3. CLeave the stretcher wheels unlocked so it can move with the patient
  4. DHave the patient slide across without help or a slide sheet
4.Infekcijų kontrolė ir pacientų saugaSunkus

A patient rescued from a house fire has a headache and confusion, but the pulse oximeter reads 99%. Why might this reading be misleading?

  1. AThe reading is accurate, so carbon monoxide poisoning is ruled out
  2. BPulse oximeters always read falsely low after any kind of smoke exposure
  3. CPulse oximetry cannot tell carbon monoxide-bound hemoglobin from oxygen-bound hemoglobin
  4. DConfusion and headache make pulse oximetry readings inaccurate in every patient
5.Prioritetų nustatymas ir delegavimasVidutinis

Which telephone call should a clinic nurse return first?

  1. AAn adult asking for a repeat prescription for a statin
  2. BAn adult who wants to move a routine blood test appointment
  3. CA parent of a 6-week-old with a temperature of 38,3 °C
  4. DA parent of a 5-year-old with a runny nose for two days
6.Prioritetų nustatymas ir delegavimasSunkus

Six hours after surgery, a patient has not passed urine, feels the urge to go and has a firm swelling above the pubic bone. What is the most likely problem?

  1. AUrinary retention
  2. BDehydration from fasting before surgery
  3. CA normal effect of the anesthetic
  4. DAcute kidney injury with no urine made
7.Klinikinė slaugaVidutinis

Which is the correct technique for using a metered-dose inhaler without a spacer?

  1. APress the canister and wait one minute before breathing in
  2. BPress the canister twice quickly, then breathe in fast and breathe straight out again
  3. CBreathe in quickly through the nose while pressing the canister
  4. DBreathe out, then breathe in slowly and deeply while pressing the canister, then hold
8.Klinikinė slaugaSunkus

Ciroze sergančiam pacientui su dideliu, įtemptu pilvu atliekama paracentezė. Kodėl gali būti skiriama albumino?

  1. AKad sumažėtų kraujotakos sutrikimo rizika pašalinus didelį skysčių tūrį
  2. BKad būtų gydoma skysčio infekcija
  3. CKad kepenys nustotų gaminti daugiau tulžies
  4. DKad padidėtų kalio kiekis šlapime
9.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitaiVidutinis

Pacientas, du dienas vėmęs, turi 32 mg/dL BUN (karbamidas 11,4 mmol/L) ir normalų kreatininą. Kokia labiausiai tikėtina priežastis?

  1. APerteklinė hidratacija
  2. BDehidratacija
  3. CKepenų nepakankamumas
  4. DMažai baltymų turinti dieta
10.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitaiSunkus

A patient without symptoms has a TSH of 7,5 mIU/L on two occasions with a normal free T4. Which term fits best?

  1. ASubclinical hyperthyroidism
  2. BSecondary hypothyroidism
  3. COvert primary hypothyroidism
  4. DSubclinical hypothyroidism
11.FarmakologijaVidutinis

Which teaching about zolpidem is correct?

  1. ATake it in the morning so that it is out of the system by night
  2. BDrive soon after waking, as the drug has no next-day effect
  3. CTake it right before bed, only if you can sleep a full night
  4. DTake it with alcohol to make it act faster
12.FarmakologijaSunkus

Pirmojo laipsnio eliminacijos vaisto dozę padvigubinus (nekeičiant intervalo):

  1. ALaikas iki pusiausvyros sutrumpės perpus
  2. BPusiausvyros koncentracija padvigubės, bet laikas iki jos nepasikeis
  3. CPusinės eliminacijos laikas padvigubės
  4. DPusiausvyros koncentracija nepasikeis, bet laikas jai pasiekti sutrumpės perpus
13.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemosVidutinis

How does ezetimibe lower cholesterol?

  1. AIt reduces absorption of cholesterol from the gut
  2. BIt dissolves plaques already in the arteries
  3. CIt blocks cholesterol production by enzymes in the liver
  4. DIt increases cholesterol loss in the urine
14.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemosSunkus

A patient with a confirmed type A aortic dissection is hypertensive and tachycardic while awaiting surgery. Which drug class is usually given first to lower the heart rate and blood pressure?

  1. AAn intravenous fluid bolus
  2. BAn intravenous beta-blocker
  3. CAn intravenous thrombolytic
  4. DOral aspirin
15.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: nervų, endokrininė ir inkstų sistemosVidutinis

Which group of problems is typical of primary hyperparathyroidism?

  1. AKidney stones, bone pain, abdominal pain and low mood
  2. BHair loss, weight gain and feeling cold
  3. CHeat intolerance, tremor, weight loss and diarrhoea
  4. DMuscle cramps, tingling lips and seizures
16.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: nervų, endokrininė ir inkstų sistemosSunkus

A patient with a brain injury has a mean arterial pressure of 80 mmHg and an ICP of 25 mmHg. How should the nurse interpret this?

  1. AThe cerebral perfusion pressure is 80 mmHg, which is normal
  2. BThe cerebral perfusion pressure is 105 mmHg, which is too high
  3. CThe cerebral perfusion pressure is 55 mmHg, below the usual target
  4. DThe ICP cannot affect brain perfusion if the blood pressure is normal
17.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: virškinimo trakto, perioperacinė ir onkologinėVidutinis

Kodėl svarbu, kai opioidus vartojantis pacientas tampa labiau sedatuotas?

  1. ASedacija yra nekenksmingas ir laukiamas visų opioidų poveikis
  2. BSedacija reiškia, kad skausmas dabar visiškai ir saugiai kontroliuojamas
  3. CSedacija reiškia, kad dabar reikia didesnės dozės
  4. DStiprėjanti sedacija paprastai ateina prieš kvėpavimo slopinimą
18.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: virškinimo trakto, perioperacinė ir onkologinėSunkus

A patient taking IV antibiotics has three unexplained loose stools in 24 hours. What should the nurse do first?

  1. AGive loperamide after each loose stool and continue as usual
  2. BWait two days to see if the diarrhoea settles
  3. CIsolate the patient and send a stool sample for testing
  4. DMove the patient to a bay with other patients to watch them closely
19.Akušerinė slaugaVidutinis

A woman at 37 weeks is GBS-positive. When should she receive antibiotics?

  1. AIntravenously during labour
  2. BOrally at 37 weeks only
  3. CNot at all, because GBS is normal flora
  4. DOnly to the baby after birth
20.Akušerinė slaugaSunkus

After the placenta is delivered, the nurse examines it. Why?

  1. ATo check the mother's blood type and Rh factor
  2. BTo estimate the baby's gestational age from its weight
  3. CTo check that it is complete and nothing is retained
  4. DTo decide whether the baby needs vitamin K
21.Pediatrinė slaugaVidutinis

Which group of findings is typical in a teenager with severe anorexia nervosa?

  1. ASlow heart rate, low blood pressure and low body temperature
  2. BRapid growth, acne and an increased appetite
  3. CFast heart rate, high blood pressure and a high fever
  4. DWeight gain, oedema and high blood pressure
22.Pediatrinė slaugaSunkus

Which complication is a leading cause of death from measles in children?

  1. ADiarrhoea
  2. BOtitis media
  3. CPneumonia
  4. DConjunctivitis
23.Psichikos sveikatos slaugaVidutinis

Kuris vaistas labiausiai tikėtinai padidins paciento ličio koncentraciją?

  1. AIbuprofenas
  2. BParacetamolis
  3. CAmoksicilinas
  4. DOmeprazolis
24.Psichikos sveikatos slaugaSunkus

Which patient has the highest risk of suicide?

  1. AA 45-year-old man with well-controlled hypertension who works full time
  2. BA 72-year-old widowed man with alcohol dependence who has a gun at home and a plan
  3. CA 20-year-old student with exam stress who has no thoughts of suicide and good friends
  4. DA 30-year-old woman with mild anxiety who has a supportive family
25.Slaugos matematika ir vienetų konvertavimasVidutinis
4 ft 10 in1 ft = 12 in1 in = 2,54 cmh = ? cm

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Paciento ūgis yra 4 ft 10 in. Naudodami 1 ft = 12 in ir 1 in = 2,54 cm, raskite ūgį h centimetrais, suapvalinę iki sveikų centimetrų.

4 ft 10 in1 ft = 12 in1 in = 2,54 cm
h = cm
26.Slaugos matematika ir vienetų konvertavimasSunkus
0,5 mg/h? mcg/min1 mg = 1000 mcg1 h = 60 min

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Infuzija skiria 0,5 mg/h. Išreikškite šį dozės greitį D mcg/min. Suapvalinkite iki vieno ženklo po kablelio.

0,5 mg/h1 mg = 1000 mcg1 h = 60 min
D = mcg/min
27.Dozių skaičiavimasVidutinis
0,5%w/vV = ? mL

Reikia 5 mg dozės iš 0,5 % (w/v) tirpalo. Kokiame tūryje V yra ši dozė?

5 mg0,5% w/v
V = mL
28.Dozių skaičiavimasSunkus
40k vnt.1000 mL? mL/h2000 vnt./h

Infuzijoje yra 40000 vienetų vaisto 1000 mL. Paskirta 2000 vienetų per valandą. Kokį greitį R nustatysite pompoje, mL/h?

40000 vnt./1000 mL2000 vnt./h
R = mL/h
29.Intraveninių infuzijų greitisVidutinis
1500 mL20 gtt/mL5 h? gtt/min

Sulašinkite 1500 mL per 5 valandų sistema, kurios koeficientas 20 lašai/mL. Raskite lašėjimo greitį R lašais per minutę.

1500 mL5 h20 gtt/mL
R = gtt/min
30.Intraveninių infuzijų greitisSunkus
200 mL20 gtt/mL20 gtt/mint = ? h

Lašelinė laša 20 lašų/min greičiu per 20 lašų/mL sistemą. Maišelyje liko 200 mL. Po kiek valandų t jis bus tuščias? Apvalinkite iki vieno skaitmens po kablelio.

20 gtt/min20 gtt/mL200 mL
t = h
31.Infuziniai tirpalai ir skysčių balansasVidutinis
SuvartotaIšskirta12 valandų pamainapienas100 mLarbata150 mLželė100 mLledo gabalėliai240 mLIntraveninė infuzija100 mL/h × 12 hintraveninis antibiotikas1 × 100 mLšlapimas325 mLšlapimas400 mLšlapimas350 mLšlapimas250 mLžaizdos drenas50 mL

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Lape pateikti paciento suvartoti ir išskirti skysčiai per vieną 12 valandų pamainą. Intraveninė infuzija visą pamainą buvo lašinama nurodytu greičiu. Raskite visą suvartotų skysčių kiekį I mL. Ledo gabalėlius skaičiuokite kaip pusę jų tūrio.

pienas: 100 mLarbata: 150 mLželė: 100 mLledo gabalėliai: 240 mLIntraveninė infuzija: 100 mL/h × 12 hintraveninis antibiotikas: 1 × 100 mL
I = mL
32.Infuziniai tirpalai ir skysčių balansasSunkus
500 mL50 mL sulašinta120 mL/h15:00t = ? h

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). 500 mL maišelis lašinamas pompa 120 mL/h greičiu. 15:00 jau sulašinta 50 mL. Po kiek valandų t maišelis ištuštės? Apvalinkite iki vieno skaitmens po kablelio.

500 mL50 mL sulašinta120 mL/h
t = h
33.Klinikinio vertinimo skalėsVidutinis
lengvavidutinėsunki

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Mokomasis pacientas po galvos traumos visai neatmerkia akių, taria netinkamus, atsitiktinius žodžius ir geriausias motorinis atsakas: rankų ir kojų tiesimas (nenormalus tiesimas). Apskaičiuokite GCS ir pagal jį įvertinkite galvos traumos sunkumą. Spustelėkite atsakymą.

  1. 1lengva
  2. 2vidutinė
  3. 3sunki
34.Klinikinio vertinimo skalėsSunkus
maža rizikavidutinė rizikadidelė rizika

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Mokomasis pacientas vertinamas pagal Morse griuvimų skalę: griuvimų anamnezė per pastaruosius 3 mėnesius: ne; antrinė diagnozė: ne; judėjimo priemonė: nėra, lovos režimas arba padeda slaugytoja; IV terapija arba fiziologinio tirpalo kateterio fiksatorius: ne; eisena: normali, lovos režimas ar neįgaliojo vežimėlis; psichikos būklė: žino savo ribas. Naudodami ribas 0–24 maža, 25–44 vidutinė ir 45 ar daugiau didelė, spustelėkite griuvimo rizikos lygį.

  1. 1maža rizika
  2. 2vidutinė rizika
  3. 3didelė rizika

3Tirpalai

1.Slaugos pagrindai

Atsakymas: C · Patients who know their breathing is watched tend to change it

Kodėl tai yra atsakymas

Breathing can be changed on purpose, so a patient who is aware of being watched may breathe differently. Counting unobtrusively for a full minute gives a more accurate rate.

Atsakymas

C · Patients who know their breathing is watched tend to change it
2.Slaugos pagrindai

Atsakymas: A · The clamps, the tubing for kinks and the cannula site

Kodėl tai yra atsakymas

An occlusion alarm means the flow is blocked, for example by a closed clamp, kinked tubing, a bent arm or a blocked cannula. The nurse checks from the bag to the patient.

Atsakymas

A · The clamps, the tubing for kinks and the cannula site
3.Infekcijų kontrolė ir pacientų sauga

Atsakymas: B · Lock the wheels of both the bed and the stretcher before moving the patient

Kodėl tai yra atsakymas

Both surfaces are locked and at the same height before the transfer, a slide sheet is used and enough staff help. Side rails are raised on the stretcher during transport.

Atsakymas

B · Lock the wheels of both the bed and the stretcher before moving the patient
4.Infekcijų kontrolė ir pacientų sauga

Atsakymas: C · Pulse oximetry cannot tell carbon monoxide-bound hemoglobin from oxygen-bound hemoglobin

Kodėl tai yra atsakymas

Standard pulse oximeters read carboxyhemoglobin as oxyhemoglobin, so SpO2 can look normal in carbon monoxide poisoning. A blood carboxyhemoglobin level confirms it, and high-flow oxygen is given.

Atsakymas

C · Pulse oximetry cannot tell carbon monoxide-bound hemoglobin from oxygen-bound hemoglobin
5.Prioritetų nustatymas ir delegavimas

Atsakymas: C · A parent of a 6-week-old with a temperature of 38,3 °C

Kodėl tai yra atsakymas

A fever in an infant under about 3 months old needs urgent assessment, because serious bacterial infection is more likely and signs can be subtle. The other calls are routine.

Atsakymas

C · A parent of a 6-week-old with a temperature of 38,3 °C
6.Prioritetų nustatymas ir delegavimas

Atsakymas: A · Urinary retention

Kodėl tai yra atsakymas

An urge to void with a palpable bladder points to retention, not reduced urine production. The nurse confirms with a bladder scan if available and follows the prescribed plan, such as catheterization.

Atsakymas

A · Urinary retention
7.Klinikinė slauga

Atsakymas: D · Breathe out, then breathe in slowly and deeply while pressing the canister, then hold

Kodėl tai yra atsakymas

The patient breathes out, seals the lips around the mouthpiece, starts breathing in slowly, presses the canister and continues a deep breath, then holds it for about 10 seconds. Spacers make coordination easier.

Atsakymas

D · Breathe out, then breathe in slowly and deeply while pressing the canister, then hold
8.Klinikinė slauga

Atsakymas: A · Kad sumažėtų kraujotakos sutrikimo rizika pašalinus didelį skysčių tūrį

Kodėl tai yra atsakymas

Didelio tūrio paracentezė gali sukelti hipotenziją ir inkstų funkcijos sutrikimą. Albumino infuzija padeda išlaikyti cirkuliuojantį tūrį.

Atsakymas

A · Kad sumažėtų kraujotakos sutrikimo rizika pašalinus didelį skysčių tūrį
9.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitai

Atsakymas: B · Dehidratacija

Kodėl tai yra atsakymas

Kai organizmui trūksta skysčių, inkstai reabsorbuoja daugiau karbamido, todėl BUN didėja neproporcingai kreatininui (BUN ir kreatinino santykis virš 20:1). Kepenų nepakankamumas ir mažai baltymų turinti dieta BUN sumažina.Patikrinta pagal: BUN (Blood Urea Nitrogen) · MedlinePlus (NIH) (2024)

Atsakymas

B · Dehidratacija
10.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitai

Atsakymas: D · Subclinical hypothyroidism

Kodėl tai yra atsakymas

A raised TSH with a normal free T4 is subclinical hypothyroidism; the pituitary is working harder to keep T4 normal. Overt hypothyroidism has a low free T4, and subclinical hyperthyroidism has a low TSH.Patikrinta pagal: TSH (Thyroid-stimulating hormone) Test · MedlinePlus (NIH) (2024)

Atsakymas

D · Subclinical hypothyroidism
11.Farmakologija

Atsakymas: C · Take it right before bed, only if you can sleep a full night

Kodėl tai yra atsakymas

Zolpidem can cause next-day impairment and complex sleep behaviours such as sleep-walking or sleep-driving. Alcohol and other sedatives increase these risks.

Atsakymas

C · Take it right before bed, only if you can sleep a full night
12.Farmakologija

Atsakymas: B · Pusiausvyros koncentracija padvigubės, bet laikas iki jos nepasikeis

Kodėl tai yra atsakymas

Pirmojo laipsnio kinetikoje pusiausvyros koncentracija proporcinga dozavimo greičiui, bet vis tiek pasiekiama po maždaug 4–5 pusinės eliminacijos laikų.

Atsakymas

B · Pusiausvyros koncentracija padvigubės, bet laikas iki jos nepasikeis
13.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemos

Atsakymas: A · It reduces absorption of cholesterol from the gut

Kodėl tai yra atsakymas

Ezetimibe blocks the intestinal cholesterol transporter (NPC1L1), so less dietary and biliary cholesterol is absorbed and LDL falls. It is often added to a statin. Statins act by inhibiting HMG-CoA reductase in the liver.

Atsakymas

A · It reduces absorption of cholesterol from the gut
14.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemos

Atsakymas: B · An intravenous beta-blocker

Kodėl tai yra atsakymas

In acute dissection, IV beta-blockers are usually given first to reduce heart rate and the rate of rise of pressure, limiting extension of the tear. Vasodilators may follow once the heart rate is controlled. Antiplatelets, anticoagulants and thrombolytics are avoided. Type A dissection needs urgent surgery.

Atsakymas

B · An intravenous beta-blocker
15.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: nervų, endokrininė ir inkstų sistemos

Atsakymas: A · Kidney stones, bone pain, abdominal pain and low mood

Kodėl tai yra atsakymas

High PTH raises calcium, which can cause kidney stones, bone loss and pain, constipation and abdominal pain, and low mood or confusion ("stones, bones, groans and moans"). Many cases are found on routine blood tests.

Atsakymas

A · Kidney stones, bone pain, abdominal pain and low mood
16.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: nervų, endokrininė ir inkstų sistemos

Atsakymas: C · The cerebral perfusion pressure is 55 mmHg, below the usual target

Kodėl tai yra atsakymas

CPP = MAP − ICP, so 80 − 25 = 55 mmHg. A CPP below about 60 mmHg risks brain ischaemia. The team will act to lower the ICP and support the MAP.

Atsakymas

C · The cerebral perfusion pressure is 55 mmHg, below the usual target
17.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: virškinimo trakto, perioperacinė ir onkologinė

Atsakymas: D · Stiprėjanti sedacija paprastai ateina prieš kvėpavimo slopinimą

Kodėl tai yra atsakymas

Sedacijos balai dažnai pablogėja anksčiau nei krenta kvėpavimo dažnis. Sedacijos stebėjimas (pvz., sedacijos skale) kartu su kvėpavimo dažniu ir deguonies saturacija padeda anksti aptikti opioidų toksiškumą. Stiprėjanti sedacija reiškia, kad kitą dozę reikia sulaikyti, o pacientą peržiūrėti.

Atsakymas

D · Stiprėjanti sedacija paprastai ateina prieš kvėpavimo slopinimą
18.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: virškinimo trakto, perioperacinė ir onkologinė

Atsakymas: C · Isolate the patient and send a stool sample for testing

Kodėl tai yra atsakymas

Unexplained diarrhoea in a patient on antibiotics should be treated as possible C. difficile. The patient is isolated promptly, a stool sample is sent and the antibiotics are reviewed with the medical team.

Atsakymas

C · Isolate the patient and send a stool sample for testing
19.Akušerinė slauga

Atsakymas: A · Intravenously during labour

Kodėl tai yra atsakymas

Oral antibiotics before labour do not prevent recolonisation. IV antibiotics in labour, given ideally at least 4 hours before birth, greatly reduce early-onset GBS disease in the newborn.

Atsakymas

A · Intravenously during labour
20.Akušerinė slauga

Atsakymas: C · To check that it is complete and nothing is retained

Kodėl tai yra atsakymas

The placenta and membranes are inspected for completeness. Retained fragments prevent the uterus contracting and cause postpartum haemorrhage and infection. The number of cord vessels is also checked.

Atsakymas

C · To check that it is complete and nothing is retained
21.Pediatrinė slauga

Atsakymas: A · Slow heart rate, low blood pressure and low body temperature

Kodėl tai yra atsakymas

Starvation leads to bradycardia, hypotension (often postural), hypothermia, cold hands and feet and missed periods. These findings help judge medical risk and the need for admission.

Atsakymas

A · Slow heart rate, low blood pressure and low body temperature
22.Pediatrinė slauga

Atsakymas: C · Pneumonia

Kodėl tai yra atsakymas

Pneumonia, from measles itself or from secondary bacterial infection, causes most measles-related deaths in children. Encephalitis is a rarer but serious complication; vaccination prevents both.

Atsakymas

C · Pneumonia
23.Psichikos sveikatos slauga

Atsakymas: A · Ibuprofenas

Kodėl tai yra atsakymas

NVNU, tiazidiniai diuretikai ir AKF inhibitoriai mažina ličio klirensą ir gali sukelti toksiškumą. Lengvam skausmui litį vartojantiems pacientams paprastai teikiama pirmenybė paracetamoliui.

Atsakymas

A · Ibuprofenas
24.Psichikos sveikatos slauga

Atsakymas: B · A 72-year-old widowed man with alcohol dependence who has a gun at home and a plan

Kodėl tai yra atsakymas

Older age, male sex, being widowed, substance misuse, access to lethal means and a specific plan all raise suicide risk. Having several factors together greatly increases the overall risk.

Atsakymas

B · A 72-year-old widowed man with alcohol dependence who has a gun at home and a plan
25.Slaugos matematika ir vienetų konvertavimas

Atsakymas: h = 147 cm

Buitiniai matai ir svoris: slaugos egzaminuose naudojami suapvalinti atitikmenys: 1 arbatinis šaukštelis (tsp) = 5 mL, 1 valgomasis šaukštas (tbsp) = 15 mL = 3 tsp, 1 skysčio uncija (fl oz) = 30 mL = 2 tbsp, o 1 puodelis = 8 fl oz = 240 mL. Svoriui 1 kg = 2,2 lb ir 1 lb = 16 oz; ilgiui 1 colis = 2,54 cm. Sudarykite perskaičiavimą taip, kad nereikalingas vienetas išsiredukuotų.

Ūgis coliais

4·12 + 10 = 58 in

Coliai į centimetrus

h = 58·2,54 = 147,3 ≈ 147 cm

Atsakymas

h = 147 cm
26.Slaugos matematika ir vienetų konvertavimas

Atsakymas: D = 8,3 mcg/min

Dimensinė analizė: užrašykite duotą dydį, tada dauginkite iš perskaičiavimo koeficientų, užrašytų trupmenomis (pavyzdžiui, 60 min/1 h arba 1 mg/1000 mcg), kad kiekvienas nereikalingas vienetas pasirodytų vieną kartą viršuje ir vieną kartą apačioje ir susiredukuotų. Likus tik reikiamam vienetui, skaičiuokite. Naudokite klausime pateiktus atitikmenis ir apvalinkite tik galutinį atsakymą.

Sudarykite grandinę

D = 0,5 mg/h × (1000 mcg/1 mg) × (1 h/60 min)

Apskaičiuokite

D = 500/60 = 8,333 ≈ 8,3 mcg/min

Atsakymas

D = 8,3 mcg/min
27.Dozių skaičiavimas

Atsakymas: V = 1 mL

Solution strengths: a percentage strength is grams per 100 mL, so 1% = 1 g/100 mL = 10 mg/mL. A ratio strength 1:1000 means 1 g in 1000 mL = 1 mg/mL; 1:10 000 is 0,1 mg/mL. For a dilution the amount of drug stays the same: C₁·V₁ = C₂·V₂.

Koncentracija

0,5% = 5 mg/mL

Tūris

V = 5/5 = 1 mL

Atsakymas

V = 1 mL
28.Dozių skaičiavimas

Atsakymas: R = 50 mL/h

Dozės skaičiavimas: skirtinas kiekis lygus paskirtai dozei, padalytai iš turimo preparato stiprumo, padaugintai iš kiekio, kuriame tas stiprumas yra: kiekis = (paskirta dozė/stiprumas) × tūris. Visada suvienodinkite vienetus (pirmiausia g paverskite mg, mg – mcg) ir patikrinkite, ar atsakymas logiškas.

Koncentracija

40000/1000 = 40 vnt./mL

Pompos greitis

R = 2000/40 = 50 mL/h

Atsakymas

R = 50 mL/h
29.Intraveninių infuzijų greitis

Atsakymas: R = 100 gtt/min

Infuzijos greitis: pompa nustatoma mL/h = tūris/laikas valandomis. Gravitacinė lašelinė skaičiuojama lašais per minutę: gtt/min = tūris (mL) × lašų koeficientas (gtt/mL)/laikas (min). Lašų koeficientas nurodytas ant infuzinės sistemos pakuotės: makrolašų sistemos duoda 10, 15 arba 20 gtt/mL (kraujo sistemos JAV dažnai 10 gtt/mL, JK 15), o mikrolašų sistemos 60 gtt/mL. Visada naudokite lašų koeficientą, nurodytą klausime arba ant pakuotės.

Laikas minutėmis

5·60 = 300 min

Lašėjimo greitis

R = 1500·20/300 = 100 gtt/min

Atsakymas

R = 100 gtt/min
30.Intraveninių infuzijų greitis

Atsakymas: t = 3,3 h

Infuzijos greitis: pompa nustatoma mL/h = tūris/laikas valandomis. Gravitacinė lašelinė skaičiuojama lašais per minutę: gtt/min = tūris (mL) × lašų koeficientas (gtt/mL)/laikas (min). Lašų koeficientas nurodytas ant infuzinės sistemos pakuotės: makrolašų sistemos duoda 10, 15 arba 20 gtt/mL (kraujo sistemos JAV dažnai 10 gtt/mL, JK 15), o mikrolašų sistemos 60 gtt/mL. Visada naudokite lašų koeficientą, nurodytą klausime arba ant pakuotės.

Greitis mL/h

20·60/20 = 60 mL/h

Likęs laikas

t = 200/60 = 3,333 ≈ 3,3 h

Atsakymas

t = 3,3 h
31.Infuziniai tirpalai ir skysčių balansas

Atsakymas: I = 1770 mL

Suvartoti ir išskirti skysčiai: suvartotiems priskiriama viskas, kas patenka į organizmą (geriami skysčiai, intraveninės infuzijos, intraveniniai vaistai ir praplovimai, maitinimas per zondą); ledo gabalėliai skaičiuojami kaip pusė jų tūrio. Išskirtiems priskiriamas šlapimas, drenų išskyros, vėmalai ir kiti netekimai. Balansas = visi suvartoti − visi išskirti skysčiai; neigiamas balansas reiškia grynąjį netekimą. Skaičiai skirti tik praktikai; prie paciento lovos visada vadovaukitės vietiniais protokolais, o didelės rizikos dozes tegul dar kartą patikrina kitas specialistas.

Sudėkite suvartotus skysčius

per os: 100 + 150 + 100 = 350 mL
ledo gabalėliai: 240/2 = 120 mL
Intraveninė infuzija: 100·12 = 1200 mL
intraveninis antibiotikas: 1·100 = 100 mL
I = 1770 mL

Atsakymas

I = 1770 mL
32.Infuziniai tirpalai ir skysčių balansas

Atsakymas: t = 3,8 h

Infuzijos trukmė: laikas (h) = infuzuotinas tūris (mL)/greitis (mL/h); naudokite maišelyje dar likusį tūrį, o ne maišelio dydį. Sulašintas tūris = greitis × laikas. Dešimtaines valandas į valandas ir minutes perskaičiuokite padaugindami dalį iš 60 (0,5 h = 30 min, o ne 50 min). Skaičiai skirti tik praktikai; prie paciento lovos visada vadovaukitės vietiniais protokolais, o didelės rizikos dozes tegul dar kartą patikrina kitas specialistas.

Likęs tūris

500 − 50 = 450 mL

Laikas

t = 450/120 = 3,75 ≈ 3,8 h

Atsakymas

t = 3,8 h

Tai maždaug 3 h 45 min, todėl maišelis ištuštės apie 18:45.

33.Klinikinio vertinimo skalės

Atsakymas: sunki

Glazgo komos skalė: sudėkite geriausią atsaką trijose srityse. Akių atmerkimas E: 4 spontaniškai, 3 į garsą ar kalbinimą, 2 į spaudimą, 1 nėra. Žodinis atsakas V: 5 orientuotas, 4 sumišęs, 3 netinkami žodžiai, 2 nesuprantami garsai, 1 nėra. Motorinis atsakas M: 6 vykdo komandas, 5 lokalizuoja, 4 normalus lenkimas (atitraukia), 3 nenormalus lenkimas, 2 tiesimas, 1 nėra. Suma svyruoja nuo 3 iki 15. Po galvos traumos 13–15 paprastai vadinama lengva, 9–12 vidutine, o 3–8 sunkia.

Įvertinkite kiekvieną sritį

E: visai neatmerkia akių → 1
V: taria netinkamus, atsitiktinius žodžius → 3
M: rankų ir kojų tiesimas (nenormalus tiesimas) → 2

Sudėtis

GCS = 1 + 3 + 2 = 6

Sunkumas

GCS 6 → sunki

Atsakymas

sunki
34.Klinikinio vertinimo skalės

Atsakymas: maža rizika

Morse griuvimų skalė: šeši punktai. Griuvimų anamnezė: ne 0, taip 25. Antrinė diagnozė: ne 0, taip 15. Judėjimo priemonė: nėra, lovos režimas ar slaugytojos pagalba 0; ramentai, lazda ar vaikštynė 15; laikosi už baldų 30. IV terapija arba fiziologinio tirpalo kateterio fiksatorius: ne 0, taip 20. Eisena: normali, lovos režimas ar neįgaliojo vežimėlis 0; silpna 10; sutrikusi 20. Psichikos būklė: žino savo ribas 0; pervertina arba pamiršta ribas 15. Suma svyruoja nuo 0 iki 125. Rizikos ribos ligoninėse skiriasi; dažnai naudojama: 0–24 maža, 25–44 vidutinė ir 45 ar daugiau didelė.

Įvertinkite kiekvieną punktą

griuvimų anamnezė per pastaruosius 3 mėnesius: ne → 0
antrinė diagnozė: ne → 0
judėjimo priemonė: nėra, lovos režimas arba padeda slaugytoja → 0
IV terapija arba fiziologinio tirpalo kateterio fiksatorius: ne → 0
eisena: normali, lovos režimas ar neįgaliojo vežimėlis → 0
psichikos būklė: žino savo ribas → 0

Sudėtis

Morse suma = 0 + 0 + 0 + 0 + 0 + 0 = 0

Rizikos lygis

0 → maža rizika

Atsakymas

maža rizika

Tai savarankiška mokymosi medžiaga. ExamProblems nėra susijusi su šį egzaminą organizuojančia institucija ir jos nėra patvirtinta, o egzamino pavadinimas naudojamas tik turiniui apibūdinti. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® yra the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN) prekių ženklai; ši organizacija nėra susijusi su ExamProblems, jo neremia ir neatsako už jo tikslumą.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-pn-practice-questions