Spausdinimo lange pasirinkite „Išsaugoti kaip PDF“, kad nuosavą kopiją išsaugotumėte savo įrenginyje.
1Formulės ir metodai
Infekcijų kontrolė ir pacientų sauga
Metodas
Pradėkite nuo standartinių atsargumo priemonių kiekvienam pacientui: rankų higiena, asmeninės apsaugos priemonės numatomai ekspozicijai, saugūs aštrūs daiktai.
Pridėkite atsargumo priemones pagal plitimo kelią: kontaktinė (chalatas, pirštinės), lašelinė (chirurginė kaukė), oro (N95, neigiamo slėgio kambarys).
Steriliems daiktams išlaikykite sterilumą: jei abejojate, jis nesterilus; pakeiskite, niekada nenuvalykite.
Užkirskite kelią žalai aplinkoje: griuvimų prevencija, suvaržymai tik kaip paskutinė priemonė, RACE ir PASS gaisro atveju.
Patikrinkite vaistų skyrimo teises, du identifikatorius ir papildomas apsaugos priemones didelės rizikos vaistams; praneškite apie klaidas ir vos nepasitaikiusius atvejus.
Prioritetų nustatymas ir delegavimas
Metodas
Paklauskite, kas pacientui pakenks greičiausiai, jei nieko nedarysite.
Taikykite ABC (C-A-B per širdies sustojimą), tada Maslow: fiziologiniai poreikiai pirma saugumo, saugumas pirma psichologinių poreikių.
Palyginkite galimybes: ūmus prieš lėtinį, nestabilus prieš stabilų, netikėtas prieš tikėtiną, sisteminis prieš vietinį, ir kiekvieną požymį palyginkite su paciento pradiniu lygiu.
Vertinkite prieš veikdami, nebent tai neatidėliotinas atvejis; tada rinkitės žingsnį, nuo kurio priklauso kiti.
Delegavimui patikrinkite penkias teises: užduotis, aplinkybės, asmuo, nurodymai ir priežiūra. Vertinimas, mokymas ir įvertinimas lieka registruotai slaugytojai (RN).
Laboratorinės reikšmės ir elektrolitai
Metodas
Palyginkite vertę su paties laboratorijos nustatytu referenciniu intervalu, tada su paciento pradiniu lygiu ir kitimu.
Patikrinkite mėginį: hemolizė, vėlavimas ar kraujas, paimtas šalia IV, gali duoti klaidingus rezultatus.
Susiekite vertę su tipiniais požymiais ir ją sukeliančiais vaistais bei būklėmis.
Ieškokite sąveikų: mažas kalio ar magnio kiekis didina digoksino toksiškumą; dehidratacija didina ličio koncentraciją.
Veikite pacientui: įvertinkite, sulaikykite vaistą, jei koncentracija nesaugi, kritines vertes perskaitykite atgal ir informuokite gydytoją.
Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemos
Metodas
Įvardykite problemą: siurblio nepakankamumas, užsikimšusi arterija, ritmas, krešulys, kvėpavimo takų susiaurėjimas, infekcija ar prietaiso problema.
Pirmiausia patikrinkite pavojaus požymius: hipoksiją, hipotenziją, krūtinės skausmą, naują sumišimą, šaltą kojos be pulso.
Deguonį priderinkite pacientui: 94–98 % daugumai, 88–92 % tiems, kuriems kyla CO₂ susilaikymo rizika.
Kiekvieną vaistą susiekite su jo tyrimu ir rizika: varfarinas ir INR, heparinas ir aPTT bei trombocitai, diuretikai ir kalis.
Pasirinkite saugų pirmąjį veiksmą, tada eskaluokite ir vertinkite iš naujo.
Vidaus ligų ir chirurginė slauga: nervų, endokrininė ir inkstų sistemos
Metodas
Pasitikrinkite gliukozę kiekvienam pacientui su nauju sumišimu, silpnumu ar traukuliais.
Sąmonės lygį naudokite kaip ankstyviausią smegenų sutrikimo įspėjimą; vyzdžiai ir Cushing triada pasirodo vėlai.
Diabeto nelaimėse atskirkite DKA (ketonai, acidozė) nuo HHS (labai didelis osmoliališkumas, dehidratacija); pirmiausia skirkite skysčių.
Natrio ir vandens atveju nuspręskite, ar ADH yra per daug (SIADH), ar trūksta (DI), ir lėtinius pokyčius koreguokite lėtai.
Inkstų problemų atveju priežastį priskirkite prerenalinei, vidinei ar postrenalinei ir stebėkite kalį bei skysčius.
Vidaus ligų ir chirurginė slauga: virškinimo trakto, perioperacinė ir onkologinė
Metodas
Paklauskite, kas galėtų būti paslėpta: vidinis kraujavimas, infekcija be karščiavimo, hipoventiliacija esant normaliam SpO₂.
Komplikacijas siaurinkite pagal laiką po operacijos: kraujavimas per valandas, krūtinės ląstos problemos per dienas, žaizdos ir nutekėjimo problemos vėliau.
Skausmo atveju vertinkite, gydykite daugiamode analgezija, vertinkite iš naujo ir kiekvieno opioido metu stebėkite sedaciją.
Onkologiniams pacientams bet kokią ligą nadyro metu laikykite neutropeniniu sepsiu ir žinokite onkologines skubias būkles.
Nudegimų atveju skaičiuokite tik dalinio ir viso storio plotus, Parkland laikrodį paleiskite nuo nudegimo laiko ir titruokite pagal šlapimo išskyrimą.
Akušerinė slauga
Metodas
Nustatykite moters padėtį laike: nėštumo savaitės, gimdymo tarpsnis ar diena po gimdymo, ir nuspręskite, kas tuo metu yra norma.
Ieškokite pavojuje esančio paciento: motinos, vaisiaus ar naujagimio, o gal kelių iš jų.
Susiekite požymį su priežastimi: VEAL CHOP deceleracijoms, keturi T kraujavimui, BUBBLE-HE po gimdymo.
Pirmiausia rinkitės veiksmą, gerinantį kraujotaką ir deguonies patekimą (gulėjimas ant šono, oksitocino nutraukimas, gimdos dugno masažas), tada kvieskite pagalbą.
Pediatrinė slauga
Metodas
Pirmiausia atkreipkite dėmesį į vaiko amžių: nuo jo priklauso gyvybinių rodiklių normos, raidos etapai ir tinkama skausmo skalė.
Įvertinkite kvėpavimo takus, kvėpavimą ir kraujotaką, prisiminkite, kad vaikai kompensuoja, o paskui greitai blogėja.
Pritaikykite veiksmą raidos etapui ir įtraukite šeimą.
Patikrinkite, ar atsakymas saugus vaikui: dozė pagal svorį, jokio aspirino virusinės ligos metu, jokio kodeino jaunesniems nei 12 metų.
Psichikos sveikatos slauga
Metodas
Nuspręskite, ar yra tiesioginis pavojus: savižudybė, smurtas, vaistų sukeltas neatidėliotinas atvejis ar somatinė liga.
Pirmiausia imkitės saugumo veiksmų: stebėkite, pašalinkite priemones, nuraminkite, nutraukite žalingą vaistą, kvieskite pagalbą.
0–4 maža; pavienis 3 maža–vidutinė; 5–6 vidutinė; ≥ 7 didelė
Vidutinis arterinis spaudimas
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Pulsinis spaudimas ir šoko indeksas
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Kūno masės indeksas
BMI = kg/m² = 703·lb/in²
Metodas
Raskite klausime naudojamą vertinimo lentelę ir jos ribas (GCS 3–15, Apgar 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
Įvertinkite kiekvieną punktą atskirai, suderindami aprašymą su jo lygiu.
Sudėkite punktų balus ir patikrinkite, ar suma patenka į intervalą.
Taikykite ribas: NEWS2 atveju taip pat ieškokite bet kurio vieno rodiklio, įvertinto 3.
Išvestinėms vertėms naudokite MAP = (SKS + 2·DKS)/3, PP = SKS − DKS, SI = pulsas/SKS ir KMI = kg/m².
2Uždaviniai
1.Slaugos pagrindaiVidutinis
Which of these is part of the UK "Sepsis Six"?
AGiving a sedative
BRestricting IV fluids
CMeasuring urine output
DWaiting for a chest X-ray before antibiotics
2.Slaugos pagrindaiSunkus
A patient wants to keep taking St John's wort, a herbal remedy, while in hospital. Why should the nurse tell the prescriber?
AIt has no effects, so it is a waste of time
BIt interacts with many medicines and can reduce their effect
CHerbal remedies are always banned in hospital
DIt must be swapped for a prescribed antidepressant at once
3.Infekcijų kontrolė ir pacientų saugaVidutinis
Skyriuje kilus norovirusų protrūkiui, kokį rankų higienos metodą personalas turėtų taikyti po paciento priežiūros?
APlauti rankas vandeniu ir muilu
BTik alkoholio pagrindo rankų antiseptiką
CRankų higienos nereikia, jei buvo mūvimos pirštinės
DTik nusišluostyti rankas popieriniu rankšluosčiu
4.Infekcijų kontrolė ir pacientų saugaSunkus
Slaugytojas, slaugydamas pacientą, kuriam taikomos kontaktinės atsargumo priemonės, pastebi, kad chalato rankovė perplyšusi. Ką turėtų daryti slaugytojas?
AUžsivilkti antrą chalatą ant perplyšusio
BPlyšį užklijuoti juostele ir dirbti toliau
CTęsti darbą, nes plyšys mažas ir tik ant rankovės
DPasitraukti nuo paciento, saugiai nusiimti AAP prie durų, nusivalyti rankas ir užsivilkti naują chalatą
5.Prioritetų nustatymas ir delegavimasVidutinis
Two nursing assistants argue loudly at the station about their assignments. What is the charge nurse’s best first step?
AReport them to human resources at once
BChange both of their assignments without any discussion
CMeet both of them privately to hear each side
DIgnore it and hope they sort it out
6.Prioritetų nustatymas ir delegavimasSunkus
Nelaimės metu, esant labai ribotiems ištekliams, auka su sunkiais nudegimais beveik visame kūne žymima juoda. Kuris principas paaiškina šį sprendimą?
APirmiausia gydyti sunkiausiai sužeistą asmenį
BPirmiausia gydyti jauniausias aukas
CGydyti aukas jų atvykimo eilės tvarka
DDaugiausia gero daugiausia žmonių
7.Klinikinė slaugaVidutinis
A patient is receiving IV fluids for several days. Which monitoring is essential?
AWeekly temperature and a single blood glucose reading
BPeak flow readings
CFluid balance, regular weights and urea, creatinine and electrolytes
DMonthly HbA1c
8.Klinikinė slaugaSunkus
A patient with hyperkalaemia is given IV insulin with glucose. What is the purpose, and what must be monitored?
ATo shift potassium into cells; blood glucose must be monitored for hypoglycaemia
BTo treat hidden diabetes; HbA1c must be checked daily
CTo protect the heart muscle directly; the patient must be kept nil by mouth
DTo remove potassium from the body; urine output must be stopped for a time
9.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitaiVidutinis
Kodėl pacientui, sergančiam kepenų nepakankamumu, gali būti padidėjęs INR, nevartojant varfarino?
AAlbuminas yra krešėjimo faktorius, ir jo kiekis mažėja
BBilirubinas tiesiogiai naikina krešėjimo faktorius
CInkstai nustoja šalinti krešėjimo faktorius iš kraujo
DKepenys gamina daugumą krešėjimo faktorių, todėl jų gamyba mažėja
10.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitaiSunkus
Ten minutes into a red cell transfusion, a patient develops fever, chills, low back pain and dark urine. After stopping the transfusion, what should the nurse do next?
AKeep the IV open with normal saline using new tubing and call the provider
BFlush the remaining blood through the line with the IV fluid to finish it
CDiscard the blood bag and tubing in the clinical waste to stop exposure
DRestart the transfusion more slowly after giving an antipyretic drug
11.FarmakologijaVidutinis
Dalinis agonistas skiriamas kartu su didele visiško agonisto doze. Kas nutinka atsakui?
AJis padvigubėja, nes abu vaistai aktyvuoja receptorių
BJis viršija visiško agonisto maksimumą
CJis sumažėja, nes dalinis agonistas konkuruoja dėl receptorių
DJis lieka lygiai toks pat, kaip vartojant vien didelę visiško agonisto dozę
12.FarmakologijaSunkus
A patient with latent tuberculosis feels well and is not infectious. Why is treatment such as isoniazid still offered?
ATo prevent progression to active TB later
BTo produce a negative skin test quickly
CTo cure an active lung infection
DTo stop the patient spreading TB at the moment
13.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemosVidutinis
A patient with chest pain has a first troponin result within the normal range one hour after the pain started. Why is a repeat test arranged?
AThe first sample is always contaminated
BTroponin falls during an MI, so a lower value confirms it
CThe repeat test is only needed for patients over 80
DTroponin may take a few hours to rise after muscle damage
14.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemosSunkus
A patient declines enoxaparin for VTE prevention because it is made from pork, which conflicts with their beliefs. What is the best response?
ATell the patient that refusal means they cannot have surgery
BRespect the decision, inform the prescriber and discuss non-animal options
CDocument the refusal in the notes and take no further action at all
DGive the injection anyway without explaining what the medicine is made from
15.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: nervų, endokrininė ir inkstų sistemosVidutinis
A patient with severe vomiting and diarrhoea takes ramipril, furosemide and metformin. Which advice is correct?
APause these medicines until eating and drinking again
BDouble the furosemide to prevent fluid retention
CKeep taking everything as normal and drink less
DAdd ibuprofen to treat the abdominal cramps
16.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: nervų, endokrininė ir inkstų sistemosSunkus
An older patient with a UTI is now confused, with a respiratory rate of 24/min, BP 88/50 mmHg and a pulse of 120/min. What should happen?
AGive oral antibiotics and recheck in four hours
BEncourage oral fluids and wait for the urine culture
CStart sepsis care at once, with IV antibiotics and fluids
DTreat the confusion with a sedative
17.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: virškinimo trakto, perioperacinė ir onkologinėVidutinis
Kuris elektrolitų sutrikimas gali prisidėti prie pooperacinio žarnų nepraeinamumo?
AHipernatremija
BHiperkalemija
CHiperfosfatemija
DHipokalemija
18.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: virškinimo trakto, perioperacinė ir onkologinėSunkus
Praėjus dešimčiai dienų po chemoterapijos, pacientui temperatūra 37,6 °C, bet jam šiurpina, jis blogai jaučiasi, pulsas 112/min., kraujospūdis 95/60 mmHg. Koks veiksmas teisingas?
ANuraminti pacientą, nes temperatūra vis dar žemesnė nei 38 °C
BLaukti neutrofilų skaičiaus prieš nusprendžiant dėl bet kokio gydymo
CDuoti paracetamolio ir temperatūrą pakartotinai patikrinti po keturių valandų
DGydyti kaip galimą neutropeninį sepsį: antibiotikai į veną per valandą
19.Akušerinė slaugaVidutinis
Which nursing measure is used during phototherapy?
ARemove the eye shields while the lights are on
BKeep the baby fully clothed under the lights
CLimit feeds to reduce stooling
DTurn the baby often and monitor hydration
20.Akušerinė slaugaSunkus
A woman at 29 weeks is in preterm labour and is given magnesium sulfate. What is the main reason for giving it at this gestation?
ATo speed up fetal lung maturation
BTo prevent eclamptic seizures
CTo reduce the baby's risk of cerebral palsy
DTo treat a urinary tract infection
21.Pediatrinė slaugaVidutinis
A child with type 1 diabetes has a stomach bug and is eating very little. What is the correct advice about insulin?
AStop all insulin until the child is eating normally again, then restart at the usual dose
BGive insulin only if the child is vomiting
CGive double the usual insulin to prevent ketones
DKeep giving insulin, check glucose and ketones more often and follow the sick-day plan
22.Pediatrinė slaugaSunkus
A toddler weighed 10 kg before 2 days of diarrhoea and now weighs 9,5 kg. How much has he lost?
A1 kg, about 10% of his body weight
B500 g, about 50% of his body weight
C50 g, about 0,5% of his body weight
D500 g, about 5% of his body weight, mostly fluid
23.Psichikos sveikatos slaugaVidutinis
Kokie tyrimai, be ličio koncentracijos, reguliariai stebimi ilgai gydant litiu?
ATik plaučių funkcija
BTik kaulų tankis
CInkstų funkcija ir skydliaukės funkcija
DKlausos tyrimai
24.Psichikos sveikatos slaugaSunkus
Pacientė sako namuose sukaupusi didelį kiekį tablečių ir planuojanti visas jas išgerti šį savaitgalį. Koks prioritetinis veiksmas?
APaprašyti pasirašyti rašytinį pažadą nesužaloti savęs ir tada paleisti namo savaitgaliui, kaip planuota
BAtidžiai ją stebėti, užtikrinti jos tiesioginį saugumą ir skubiai informuoti komandą
CSuplanuoti įprastą kontrolinį vizitą po mėnesio
DPasakyti jai, kad po savaitgalio viskas atrodys geriau
25.Slaugos matematika ir vienetų konvertavimasVidutinis
Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Paciento temperatūra yra 103,7 °F. Konvertuokite į Celsijaus laipsnius T pagal °C = (°F − 32) × 5/9. Suapvalinkite iki vieno ženklo po kablelio.
103,7 °F
T = °C
26.Slaugos matematika ir vienetų konvertavimasSunkus
Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Per pamainą pacientas suvartoja: 1 tsp iš kosulio sirupas, 3 tbsp iš skystasis papildas, ½ puodelis iš arbata, 1½ fl oz iš sultys. Naudodami pateiktus atitikmenis, raskite bendrą suvartotą kiekį per burną V mL.
1 tsp = 5 mL1 tbsp = 15 mL1 puodelis = 8 fl oz = 240 mL1 fl oz = 30 mL
V = mL
27.Dozių skaičiavimasVidutinis
Pacientas sveria 45 kg. Paskirta dozė – 30 mg/kg per parą, padalyta į 3 lygias dozes. Kiek miligramų D skiriama vienai dozei?
45 kg30 mg/kg/parą3× per parą
D = mg
28.Dozių skaičiavimasSunkus
20 kg sveriančiam vaikui paskirta 12,5 mg/kg vienai dozei geriamosios suspensijos, kurios 5 mL yra 125 mg. Kokį tūrį V duosite?
20 kg12,5 mg/kg125 mg/5 mL
V = mL
29.Intraveninių infuzijų greitisVidutinis
Lašinama 40 gtt/min greičiu per 60 gtt/mL sistemą. Kiek mililitrų V pacientas gauna per 6 valandas?
40 gtt/min60 gtt/mL6 h
V = mL
30.Intraveninių infuzijų greitisSunkus
1000 mg vaisto praskiedžiama 250 mL ir lašinama savitaka per 15 gtt/mL sistemą. Paskirta 80 mg per valandą. Raskite lašėjimo greitį R lašais per minutę.
1000 mg/250 mL80 mg/h15 gtt/mL
R = gtt/min
31.Infuziniai tirpalai ir skysčių balansasVidutinis
Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Lape pateikti paciento suvartoti ir išskirti skysčiai per vieną 8 valandų pamainą. Intraveninė infuzija visą pamainą buvo lašinama nurodytu greičiu. Raskite skysčių balansą B = suvartota − išskirta, mL (neigiamas atsakymas reiškia grynąjį netekimą).
Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). 1000 mL maišelis lašinamas pompa 150 mL/h greičiu. 13:00 jau sulašinta 250 mL. Po kiek valandų t maišelis ištuštės? Apvalinkite iki vieno skaitmens po kablelio.
1000 mL250 mL sulašinta150 mL/h
t = h
33.Klinikinio vertinimo skalėsVidutinis
Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Mokomasis pacientas vertinamas pagal Morse griuvimų skalę: griuvimų anamnezė per pastaruosius 3 mėnesius: taip; antrinė diagnozė: taip; judėjimo priemonė: įsitvėrusi į baldus; IV terapija arba fiziologinio tirpalo kateterio fiksatorius: ne; eisena: normali, lovos režimas ar neįgaliojo vežimėlis; psichikos būklė: pervertina arba pamiršta ribas. Raskite Morse sumą MFS.
0–125
MFS =
34.Klinikinio vertinimo skalėsSunkus
Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Šiems stebėjimams naudokite NEWS2 lentelę (SpO₂ 1 skalė): kvėpavimo dažnis 16/min., SpO₂ 99 % kvėpuojant kambario oru, kraujospūdis 142/86 mmHg, pulsas 132/min., budrus, temperatūra 37,8 °C. Į kokią klinikinės rizikos grupę patenka pacientas? Spustelėkite ją.
RR 16SpO₂ 99%orasSBP 142HR 132AT 37,8 °C
1žemas
2maža–vidutinė
3vidutinis
4aukštas
3Tirpalai
1.Slaugos pagrindai
Atsakymas: C · Measuring urine output
Kodėl tai yra atsakymas
The Sepsis Six are: give oxygen if needed, take blood cultures, give IV antibiotics, give IV fluids, check lactate and monitor urine output, ideally within the first hour.
Atsakymas
C · Measuring urine output
2.Slaugos pagrindai
Atsakymas: B · It interacts with many medicines and can reduce their effect
Kodėl tai yra atsakymas
St John's wort induces liver enzymes and can lower levels of drugs such as warfarin and the contraceptive pill. All herbal and over-the-counter products are recorded and reviewed.
Atsakymas
B · It interacts with many medicines and can reduce their effect
3.Infekcijų kontrolė ir pacientų sauga
Atsakymas: A · Plauti rankas vandeniu ir muilu
Kodėl tai yra atsakymas
Alkoholio pagrindo rankų antiseptikas norovirusų patikimai nesunaikina, todėl rankos plaunamos vandeniu ir muilu, kuris juos pašalina mechaniškai. Taip pat taikomos kontaktinės atsargumo priemonės ir kruopščiai valoma aplinka.
Atsakymas
A · Plauti rankas vandeniu ir muilu
4.Infekcijų kontrolė ir pacientų sauga
Atsakymas: D · Pasitraukti nuo paciento, saugiai nusiimti AAP prie durų, nusivalyti rankas ir užsivilkti naują chalatą
Kodėl tai yra atsakymas
Perplyšusios AAP leidžia užteršti odą ir drabužius. Kai saugu, slaugytojas pasitraukia nuo paciento, tinkama tvarka nusiima AAP prie durų arba prieškambaryje (šliuze), nusivalo rankas ir užsideda naujas AAP.
Atsakymas
D · Pasitraukti nuo paciento, saugiai nusiimti AAP prie durų, nusivalyti rankas ir užsivilkti naują chalatą
5.Prioritetų nustatymas ir delegavimas
Atsakymas: C · Meet both of them privately to hear each side
Kodėl tai yra atsakymas
Talking with both staff members privately allows the charge nurse to understand the problem and look for a fair solution. Ignoring the conflict or acting without facts usually makes it worse.
Atsakymas
C · Meet both of them privately to hear each side
6.Prioritetų nustatymas ir delegavimas
Atsakymas: D · Daugiausia gero daugiausia žmonių
Kodėl tai yra atsakymas
Masinės nelaimės metu ištekliai naudojami ten, kur išgelbės daugiausia gyvybių. Aukai, kuri mažai tikėtinai išgyvens net visiškai gydoma, teikiama paliatyvi pagalba, o personalas gydo gelbėtinas aukas. Kasdieniame triaže paprastai pirmiausia apžiūrimas sunkiausias pacientas.
Atsakymas
D · Daugiausia gero daugiausia žmonių
7.Klinikinė slauga
Atsakymas: C · Fluid balance, regular weights and urea, creatinine and electrolytes
Kodėl tai yra atsakymas
IV fluids can cause overload or electrolyte imbalance. Fluid balance charts, weight, clinical assessment and blood tests guide the prescription.
Atsakymas
C · Fluid balance, regular weights and urea, creatinine and electrolytes
8.Klinikinė slauga
Atsakymas: A · To shift potassium into cells; blood glucose must be monitored for hypoglycaemia
Kodėl tai yra atsakymas
Insulin drives potassium into cells, temporarily lowering serum levels. Glucose is given to prevent hypoglycaemia, but glucose monitoring is still needed for several hours.
Atsakymas
A · To shift potassium into cells; blood glucose must be monitored for hypoglycaemia
9.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitai
Atsakymas: D · Kepenys gamina daugumą krešėjimo faktorių, todėl jų gamyba mažėja
Kodėl tai yra atsakymas
Kepenys gamina daugumą krešėjimo faktorių, įskaitant nuo vitamino K priklausomus. Esant sunkiai kepenų ligai jų gamyba mažėja, todėl INR didėja. Padidėjęs INR yra vienas iš kepenų nepakankamumo sunkumo žymenų.Patikrinta pagal:Prothrombin Time Test and INR (PT/INR) · MedlinePlus (NIH) (2024)
Atsakymas
D · Kepenys gamina daugumą krešėjimo faktorių, todėl jų gamyba mažėja
10.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitai
Atsakymas: A · Keep the IV open with normal saline using new tubing and call the provider
Kodėl tai yra atsakymas
These signs suggest an acute hemolytic reaction. The transfusion is stopped, the line is kept open with normal saline through new tubing, the provider and blood bank are informed, and the bag, tubing and blood and urine samples are sent for testing as per policy.Patikrinta pagal:Hemolytic transfusion reaction · MedlinePlus (NIH) (2025)
Atsakymas
A · Keep the IV open with normal saline using new tubing and call the provider
11.Farmakologija
Atsakymas: C · Jis sumažėja, nes dalinis agonistas konkuruoja dėl receptorių
Kodėl tai yra atsakymas
Dalinio agonisto veiksmingumas mažesnis. Kai jis išstumia visišką agonistą iš receptorių, bendras atsakas sumažėja. Dėl šios priežasties buprenorfinas gali sukelti abstinenciją žmonėms, vartojantiems visiškus opioidų agonistus.
Atsakymas
C · Jis sumažėja, nes dalinis agonistas konkuruoja dėl receptorių
12.Farmakologija
Atsakymas: A · To prevent progression to active TB later
Kodėl tai yra atsakymas
People with latent TB carry dormant bacteria that can reactivate, especially if immunity weakens. Treatment reduces the risk of active disease, which would be infectious.
Atsakymas
A · To prevent progression to active TB later
13.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemos
Atsakymas: D · Troponin may take a few hours to rise after muscle damage
Kodėl tai yra atsakymas
Troponin starts to rise within hours of myocardial injury, so a very early result can be normal. Protocols use serial measurements at set intervals, with the ECG and clinical picture, to diagnose or exclude MI. A rising pattern supports acute injury.
Atsakymas
D · Troponin may take a few hours to rise after muscle damage
14.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemos
Atsakymas: B · Respect the decision, inform the prescriber and discuss non-animal options
Kodėl tai yra atsakymas
Most heparins are derived from porcine intestine. Patients have the right to know and to decline. The nurse informs the prescriber, who can consider synthetic alternatives (such as fondaparinux) or mechanical prophylaxis, and documents the discussion.
Atsakymas
B · Respect the decision, inform the prescriber and discuss non-animal options
15.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: nervų, endokrininė ir inkstų sistemos
Atsakymas: A · Pause these medicines until eating and drinking again
Kodėl tai yra atsakymas
During dehydrating illness, ACE inhibitors, diuretics and metformin can worsen AKI or its complications. Sick-day guidance usually advises pausing them until the person is eating and drinking normally, and NSAIDs are avoided.
Atsakymas
A · Pause these medicines until eating and drinking again
16.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: nervų, endokrininė ir inkstų sistemos
Atsakymas: C · Start sepsis care at once, with IV antibiotics and fluids
Kodėl tai yra atsakymas
These findings suggest sepsis from a urinary source. Blood cultures, lactate, IV antibiotics within the hour, IV fluids and close monitoring of urine output are started, and senior review is requested.
Atsakymas
C · Start sepsis care at once, with IV antibiotics and fluids
17.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: virškinimo trakto, perioperacinė ir onkologinė
Atsakymas: D · Hipokalemija
Kodėl tai yra atsakymas
Mažas kalio kiekis silpnina lygiųjų raumenų susitraukimą ir yra dažnas ištaisomas ileuso veiksnys. Taip pat tikrinamas ir koreguojamas magnis bei kiti elektrolitai.
Atsakymas
D · Hipokalemija
18.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: virškinimo trakto, perioperacinė ir onkologinė
Atsakymas: D · Gydyti kaip galimą neutropeninį sepsį: antibiotikai į veną per valandą
Kodėl tai yra atsakymas
Pacientas, kuriam bloga laukiamo nadiro metu, gydomas kaip sergantis neutropeniniu sepsiu net be aukšto karščiavimo; šiaurulys, tachikardija ir hipotenzija yra perspėjamieji požymiai. Paimami kraujo pasėliai ir empiriniai antibiotikai į veną pradedami per 1 valandą, nelaukiant kraujo tyrimo. Karščiavimą mažinantys vaistai gali užmaskuoti karščiavimą ir neturėtų vėlinti vertinimo.
Atsakymas
D · Gydyti kaip galimą neutropeninį sepsį: antibiotikai į veną per valandą
19.Akušerinė slauga
Atsakymas: D · Turn the baby often and monitor hydration
Kodėl tai yra atsakymas
The baby is undressed except for a small nappy, eyes are shielded, position is changed and temperature and hydration are monitored. Frequent feeds help excrete bilirubin through stools.
Atsakymas
D · Turn the baby often and monitor hydration
20.Akušerinė slauga
Atsakymas: C · To reduce the baby's risk of cerebral palsy
Kodėl tai yra atsakymas
Before about 32 weeks, magnesium sulfate given when preterm birth is imminent reduces the risk of cerebral palsy. It is a neuroprotective use, separate from seizure prevention in pre-eclampsia.
Atsakymas
C · To reduce the baby's risk of cerebral palsy
21.Pediatrinė slauga
Atsakymas: D · Keep giving insulin, check glucose and ketones more often and follow the sick-day plan
Kodėl tai yra atsakymas
Stress hormones during illness raise blood glucose and the risk of ketoacidosis. Insulin is never stopped; glucose and ketones are checked more often, fluids are encouraged and doses are adjusted according to the sick-day rules.
Atsakymas
D · Keep giving insulin, check glucose and ketones more often and follow the sick-day plan
22.Pediatrinė slauga
Atsakymas: D · 500 g, about 5% of his body weight, mostly fluid
Kodėl tai yra atsakymas
10 kg − 9,5 kg = 0,5 kg; 0,5 ÷ 10 = 5%. Rapid weight loss during acute illness is mostly fluid, so it is a useful measure of the degree of dehydration, alongside clinical signs.
Atsakymas
D · 500 g, about 5% of his body weight, mostly fluid
23.Psichikos sveikatos slauga
Atsakymas: C · Inkstų funkcija ir skydliaukės funkcija
Kodėl tai yra atsakymas
Litis gali sukelti hipotirozę ir sumažinti inkstų funkciją (įskaitant nefrogeninį necukrinį diabetą), todėl reguliariai tikrinama inkstų ir skydliaukės funkcija, kalcio kiekis ir svoris.
Atsakymas
C · Inkstų funkcija ir skydliaukės funkcija
24.Psichikos sveikatos slauga
Atsakymas: B · Atidžiai ją stebėti, užtikrinti jos tiesioginį saugumą ir skubiai informuoti komandą
Kodėl tai yra atsakymas
Konkretus planas, turimos priemonės ir laiko planas rodo didelę riziką. Pacientės negalima palikti vienos, komanda informuojama nedelsiant, o prieiga prie priemonių mažinama kaip skubaus vertinimo ir saugumo planavimo dalis.
Atsakymas
B · Atidžiai ją stebėti, užtikrinti jos tiesioginį saugumą ir skubiai informuoti komandą
25.Slaugos matematika ir vienetų konvertavimas
Atsakymas: T = 39,8 °C
Temperatūra: °C = (°F − 32) × 5/9 ir °F = °C × 9/5 + 32. Iš °F pirmiausia atimkite 32, o tik paskui dauginkite; iš °C pirmiausia dauginkite ir tada pridėkite 32. Greita patikra: 37 °C yra 98,6 °F, o kiekvienas 1 °C yra 1,8 °F.
Atimkite 32
103,7 − 32 = 71,7
Dauginkite iš 5/9
T = 71,7·5/9 = 39,83 ≈ 39,8 °C
Atsakymas
T = 39,8 °C
26.Slaugos matematika ir vienetų konvertavimas
Atsakymas: V = 215 mL
Buitiniai matai ir svoris: slaugos egzaminuose naudojami suapvalinti atitikmenys: 1 arbatinis šaukštelis (tsp) = 5 mL, 1 valgomasis šaukštas (tbsp) = 15 mL = 3 tsp, 1 skysčio uncija (fl oz) = 30 mL = 2 tbsp, o 1 puodelis = 8 fl oz = 240 mL. Svoriui 1 kg = 2,2 lb ir 1 lb = 16 oz; ilgiui 1 colis = 2,54 cm. Sudarykite perskaičiavimą taip, kad nereikalingas vienetas išsiredukuotų.
Kiekviena eilutė mL
1 tsp = 1·5 = 5 mL
3 tbsp = 3·15 = 45 mL
½ puodelis = 0,5·240 = 120 mL
1½ fl oz = 1,5·30 = 45 mL
Sudėtis
V = 5 + 45 + 120 + 45 = 215 mL
Atsakymas
V = 215 mL
27.Dozių skaičiavimas
Atsakymas: D = 450 mg
Dozės skaičiavimas: skirtinas kiekis lygus paskirtai dozei, padalytai iš turimo preparato stiprumo, padaugintai iš kiekio, kuriame tas stiprumas yra: kiekis = (paskirta dozė/stiprumas) × tūris. Visada suvienodinkite vienetus (pirmiausia g paverskite mg, mg – mcg) ir patikrinkite, ar atsakymas logiškas.
Iš viso per parą
30·45 = 1350 mg
Vienai dozei
D = 1350/3 = 450 mg
Atsakymas
D = 450 mg
28.Dozių skaičiavimas
Atsakymas: V = 10 mL
Dozės skaičiavimas: skirtinas kiekis lygus paskirtai dozei, padalytai iš turimo preparato stiprumo, padaugintai iš kiekio, kuriame tas stiprumas yra: kiekis = (paskirta dozė/stiprumas) × tūris. Visada suvienodinkite vienetus (pirmiausia g paverskite mg, mg – mcg) ir patikrinkite, ar atsakymas logiškas.
Dozė pagal kūno masę
12,5·20 = 250 mg
Tūris
V = (250/125)·5 = 10 mL
Atsakymas
V = 10 mL
29.Intraveninių infuzijų greitis
Atsakymas: V = 240 mL
Infusion rates: a pump is set in mL/h = volume/time in hours. A gravity drip is counted in drops per minute: gtt/min = volume (mL) × drop factor (gtt/mL)/time (min). The drop factor is printed on the tubing package: macrodrip sets deliver 10, 15 or 20 gtt/mL (blood sets often 10 gtt/mL in the US, 15 in the UK) and microdrip sets 60 gtt/mL. Always use the drop factor the question or package gives.
Greitis mL/h
40·60/60 = 40 mL/h
Tūris
V = 40·6 = 240 mL
Atsakymas
V = 240 mL
30.Intraveninių infuzijų greitis
Atsakymas: R = 5 gtt/min
Dose-based infusions: concentration = amount of drug in the bag/bag volume. Pump rate (mL/h) = dose per hour/concentration, and dose per hour = mL/h × concentration. Convert per-minute doses to per-hour (× 60) and keep the mass units the same (1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg).
Koncentracija
1000/250 = 4 mg/mL
Tūris per valandą
80/4 = 20 mL/h
Lašėjimo greitis
R = 20·15/60 = 5 gtt/min
Atsakymas
R = 5 gtt/min
31.Infuziniai tirpalai ir skysčių balansas
Atsakymas: B = −555 mL
Suvartoti ir išskirti skysčiai: suvartotiems priskiriama viskas, kas patenka į organizmą (geriami skysčiai, intraveninės infuzijos, intraveniniai vaistai ir praplovimai, maitinimas per zondą); ledo gabalėliai skaičiuojami kaip pusė jų tūrio. Išskirtiems priskiriamas šlapimas, drenų išskyros, vėmalai ir kiti netekimai. Balansas = visi suvartoti − visi išskirti skysčiai; neigiamas balansas reiškia grynąjį netekimą. Skaičiai skirti tik praktikai; prie paciento lovos visada vadovaukitės vietiniais protokolais, o didelės rizikos dozes tegul dar kartą patikrina kitas specialistas.
Iš viso suvartota
per os: 200 + 250 = 450 mL
Intraveninė infuzija: 50·8 = 400 mL
intraveninis antibiotikas: 1·100 = 100 mL
iš viso suvartota = 950 mL
Iš viso išskirta
375 + 425 + 275 + 350 + 80 = 1505 mL
Balansas
B = 950 − 1505 = −555 mL
Atsakymas
B = −555 mL
Neigiamas: pacientas neteko daugiau skysčių, nei gavo.
32.Infuziniai tirpalai ir skysčių balansas
Atsakymas: t = 5 h
Infuzijos trukmė: laikas (h) = infuzuotinas tūris (mL)/greitis (mL/h); naudokite maišelyje dar likusį tūrį, o ne maišelio dydį. Sulašintas tūris = greitis × laikas. Dešimtaines valandas į valandas ir minutes perskaičiuokite padaugindami dalį iš 60 (0,5 h = 30 min, o ne 50 min). Skaičiai skirti tik praktikai; prie paciento lovos visada vadovaukitės vietiniais protokolais, o didelės rizikos dozes tegul dar kartą patikrina kitas specialistas.
Likęs tūris
1000 − 250 = 750 mL
Laikas
t = 750/150 = 5 h
Atsakymas
t = 5 h
Tai maždaug 5 h 00 min, todėl maišelis ištuštės apie 18:00.
33.Klinikinio vertinimo skalės
Atsakymas: MFS = 85
Morse griuvimų skalė: šeši punktai. Griuvimų anamnezė: ne 0, taip 25. Antrinė diagnozė: ne 0, taip 15. Judėjimo priemonė: nėra, lovos režimas ar slaugytojos pagalba 0; ramentai, lazda ar vaikštynė 15; laikosi už baldų 30. IV terapija arba fiziologinio tirpalo kateterio fiksatorius: ne 0, taip 20. Eisena: normali, lovos režimas ar neįgaliojo vežimėlis 0; silpna 10; sutrikusi 20. Psichikos būklė: žino savo ribas 0; pervertina arba pamiršta ribas 15. Suma svyruoja nuo 0 iki 125. Rizikos ribos ligoninėse skiriasi; dažnai naudojama: 0–24 maža, 25–44 vidutinė ir 45 ar daugiau didelė.
Įvertinkite kiekvieną punktą
griuvimų anamnezė per pastaruosius 3 mėnesius: taip → 25
antrinė diagnozė: taip → 15
judėjimo priemonė: įsitvėrusi į baldus → 30
IV terapija arba fiziologinio tirpalo kateterio fiksatorius: ne → 0
eisena: normali, lovos režimas ar neįgaliojo vežimėlis → 0
psichikos būklė: pervertina arba pamiršta ribas → 15
Sudėtis
Morse suma = 25 + 15 + 30 + 0 + 0 + 15 = 85
Atsakymas
MFS = 85
34.Klinikinio vertinimo skalės
Atsakymas: maža–vidutinė
NEWS2 (Nacionalinė ankstyvojo perspėjimo skalė 2, Karališkoji gydytojų kolegija, 2017): įvertinkite kiekvieną iš septynių rodiklių pagal lentelę (kvėpavimo dažnis, SpO₂ pagal 1 skalę, oras ar papildomas deguonis, sistolinis kraujospūdis, pulsas, sąmonė pagal ACVPU skalę ir temperatūra) ir sudėkite balus. Klinikinė rizika: 0–4 maža; 3 balai bet kuriame viename rodiklyje – maža–vidutinė; 5–6 vidutinė; 7 ar daugiau didelė. Suma 5 ar daugiau reikalauja skubios reakcijos.
Įvertinkite kiekvieną rodiklį
RR 16/min → 0
SpO₂ 99% → 0
kvėpuojant oru → 0
SBP 142 mmHg → 0
HR 132/min → 3
budrus (A) → 0
T 37,8 °C → 0
Suma ir raudoni balai
NEWS2 = 0 + 0 + 0 + 0 + 3 + 0 + 0 = 3
Bent vienas rodiklis vertinamas 3.
Rizikos grupė
maža–vidutinė
Atsakymas
maža–vidutinė
Vienas 3 balų įvertis reikalauja skubios apžiūros, net kai suma maža.
Tai savarankiška mokymosi medžiaga. ExamProblems nėra susijusi su šį egzaminą organizuojančia institucija ir jos nėra patvirtinta, o egzamino pavadinimas naudojamas tik turiniui apibūdinti. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® yra the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN) prekių ženklai; ši organizacija nėra susijusi su ExamProblems, jo neremia ir neatsako už jo tikslumą.