NCLEX-PN tipo bandomieji klausimai (LPN/LVN): pasiruošimo paketas

Formulių lapai, pagrindiniai kiekvienos temos metodų žingsniai ir 34 uždavinių, o pilni sprendimai pateikti gale.

Nauji uždaviniaiAtgal į kursą

Spausdinimo lange pasirinkite „Išsaugoti kaip PDF“, kad nuosavą kopiją išsaugotumėte savo įrenginyje.

1Formulės ir metodai

Infekcijų kontrolė ir pacientų sauga

Metodas

  1. Pradėkite nuo standartinių atsargumo priemonių kiekvienam pacientui: rankų higiena, asmeninės apsaugos priemonės numatomai ekspozicijai, saugūs aštrūs daiktai.
  2. Pridėkite atsargumo priemones pagal plitimo kelią: kontaktinė (chalatas, pirštinės), lašelinė (chirurginė kaukė), oro (N95, neigiamo slėgio kambarys).
  3. Steriliems daiktams išlaikykite sterilumą: jei abejojate, jis nesterilus; pakeiskite, niekada nenuvalykite.
  4. Užkirskite kelią žalai aplinkoje: griuvimų prevencija, suvaržymai tik kaip paskutinė priemonė, RACE ir PASS gaisro atveju.
  5. Patikrinkite vaistų skyrimo teises, du identifikatorius ir papildomas apsaugos priemones didelės rizikos vaistams; praneškite apie klaidas ir vos nepasitaikiusius atvejus.

Prioritetų nustatymas ir delegavimas

Metodas

  1. Paklauskite, kas pacientui pakenks greičiausiai, jei nieko nedarysite.
  2. Taikykite ABC (C-A-B per širdies sustojimą), tada Maslow: fiziologiniai poreikiai pirma saugumo, saugumas pirma psichologinių poreikių.
  3. Palyginkite galimybes: ūmus prieš lėtinį, nestabilus prieš stabilų, netikėtas prieš tikėtiną, sisteminis prieš vietinį, ir kiekvieną požymį palyginkite su paciento pradiniu lygiu.
  4. Vertinkite prieš veikdami, nebent tai neatidėliotinas atvejis; tada rinkitės žingsnį, nuo kurio priklauso kiti.
  5. Delegavimui patikrinkite penkias teises: užduotis, aplinkybės, asmuo, nurodymai ir priežiūra. Vertinimas, mokymas ir įvertinimas lieka registruotai slaugytojai (RN).

Laboratorinės reikšmės ir elektrolitai

Metodas

  1. Palyginkite vertę su paties laboratorijos nustatytu referenciniu intervalu, tada su paciento pradiniu lygiu ir kitimu.
  2. Patikrinkite mėginį: hemolizė, vėlavimas ar kraujas, paimtas šalia IV, gali duoti klaidingus rezultatus.
  3. Susiekite vertę su tipiniais požymiais ir ją sukeliančiais vaistais bei būklėmis.
  4. Ieškokite sąveikų: mažas kalio ar magnio kiekis didina digoksino toksiškumą; dehidratacija didina ličio koncentraciją.
  5. Veikite pacientui: įvertinkite, sulaikykite vaistą, jei koncentracija nesaugi, kritines vertes perskaitykite atgal ir informuokite gydytoją.

Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemos

Metodas

  1. Įvardykite problemą: siurblio nepakankamumas, užsikimšusi arterija, ritmas, krešulys, kvėpavimo takų susiaurėjimas, infekcija ar prietaiso problema.
  2. Pirmiausia patikrinkite pavojaus požymius: hipoksiją, hipotenziją, krūtinės skausmą, naują sumišimą, šaltą kojos be pulso.
  3. Deguonį priderinkite pacientui: 94–98 % daugumai, 88–92 % tiems, kuriems kyla CO₂ susilaikymo rizika.
  4. Kiekvieną vaistą susiekite su jo tyrimu ir rizika: varfarinas ir INR, heparinas ir aPTT bei trombocitai, diuretikai ir kalis.
  5. Pasirinkite saugų pirmąjį veiksmą, tada eskaluokite ir vertinkite iš naujo.

Vidaus ligų ir chirurginė slauga: nervų, endokrininė ir inkstų sistemos

Metodas

  1. Pasitikrinkite gliukozę kiekvienam pacientui su nauju sumišimu, silpnumu ar traukuliais.
  2. Sąmonės lygį naudokite kaip ankstyviausią smegenų sutrikimo įspėjimą; vyzdžiai ir Cushing triada pasirodo vėlai.
  3. Diabeto nelaimėse atskirkite DKA (ketonai, acidozė) nuo HHS (labai didelis osmoliališkumas, dehidratacija); pirmiausia skirkite skysčių.
  4. Natrio ir vandens atveju nuspręskite, ar ADH yra per daug (SIADH), ar trūksta (DI), ir lėtinius pokyčius koreguokite lėtai.
  5. Inkstų problemų atveju priežastį priskirkite prerenalinei, vidinei ar postrenalinei ir stebėkite kalį bei skysčius.

Vidaus ligų ir chirurginė slauga: virškinimo trakto, perioperacinė ir onkologinė

Metodas

  1. Paklauskite, kas galėtų būti paslėpta: vidinis kraujavimas, infekcija be karščiavimo, hipoventiliacija esant normaliam SpO₂.
  2. Komplikacijas siaurinkite pagal laiką po operacijos: kraujavimas per valandas, krūtinės ląstos problemos per dienas, žaizdos ir nutekėjimo problemos vėliau.
  3. Skausmo atveju vertinkite, gydykite daugiamode analgezija, vertinkite iš naujo ir kiekvieno opioido metu stebėkite sedaciją.
  4. Onkologiniams pacientams bet kokią ligą nadyro metu laikykite neutropeniniu sepsiu ir žinokite onkologines skubias būkles.
  5. Nudegimų atveju skaičiuokite tik dalinio ir viso storio plotus, Parkland laikrodį paleiskite nuo nudegimo laiko ir titruokite pagal šlapimo išskyrimą.

Akušerinė slauga

Metodas

  1. Nustatykite moters padėtį laike: nėštumo savaitės, gimdymo tarpsnis ar diena po gimdymo, ir nuspręskite, kas tuo metu yra norma.
  2. Ieškokite pavojuje esančio paciento: motinos, vaisiaus ar naujagimio, o gal kelių iš jų.
  3. Susiekite požymį su priežastimi: VEAL CHOP deceleracijoms, keturi T kraujavimui, BUBBLE-HE po gimdymo.
  4. Pirmiausia rinkitės veiksmą, gerinantį kraujotaką ir deguonies patekimą (gulėjimas ant šono, oksitocino nutraukimas, gimdos dugno masažas), tada kvieskite pagalbą.

Pediatrinė slauga

Metodas

  1. Pirmiausia atkreipkite dėmesį į vaiko amžių: nuo jo priklauso gyvybinių rodiklių normos, raidos etapai ir tinkama skausmo skalė.
  2. Įvertinkite kvėpavimo takus, kvėpavimą ir kraujotaką, prisiminkite, kad vaikai kompensuoja, o paskui greitai blogėja.
  3. Pritaikykite veiksmą raidos etapui ir įtraukite šeimą.
  4. Patikrinkite, ar atsakymas saugus vaikui: dozė pagal svorį, jokio aspirino virusinės ligos metu, jokio kodeino jaunesniems nei 12 metų.

Psichikos sveikatos slauga

Metodas

  1. Nuspręskite, ar yra tiesioginis pavojus: savižudybė, smurtas, vaistų sukeltas neatidėliotinas atvejis ar somatinė liga.
  2. Pirmiausia imkitės saugumo veiksmų: stebėkite, pašalinkite priemones, nuraminkite, nutraukite žalingą vaistą, kvieskite pagalbą.
  3. Rinkitės terapinį atsaką: pripažinkite jausmus, pateikite tikrovę, venkite klaidingo raminimo ir klausimų „kodėl“.
  4. Gerbkite teises: mažiausiai varžanti galimybė, sutikimas ir konfidencialumas su jo ribomis.

Slaugos matematika ir vienetų konvertavimas

Metriniai žingsniai
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Svoris ir ilgis
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Buitiniai matai
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Temperatūra
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
24 valandų laikrodis
PM valandos 1–11: pridėkite 12; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Dozavimo greitis
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Laboratoriniai koeficientai
gliukozė 1 mmol/L = 18 mg/dL; kreatininas 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Metodas

  1. Užrašykite duotą dydį su jo vienetu ir norimą vienetą.
  2. Pasirinkite atitikmenį: 1000 tarp kg, g, mg ir mcg arba L ir mL; 1 kg = 2,2 lb; 1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 240 mL.
  3. Užrašykite trupmena taip, kad nereikalingas vienetas išsiredukuotų; greičiui naudokite po vieną trupmeną kiekvienam besikeičiančiam vienetui.
  4. Patikrinkite kryptį: mažesnis vienetas duoda didesnį skaičių.
  5. Apvalinkite tik galutinį atsakymą, klausime nurodytu tikslumu.

Dozių skaičiavimas

Dozė pagal koncentraciją
tūris = dozė / koncentracija
Dozė pagal kūno masę
dozė = mg/kg × kūno masė
Tabletės
skaičius = dozė / dozė tabletėje
Vienetai
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Metodas

  1. Paskirtą dozę ir turimo vaisto stiprumą išreikškite tais pačiais vienetais.
  2. Naudokite formulę „paskirta / turima × kiekis“: (D/H) × Q.
  3. Dozėms pagal kūno masę pirmiausia padauginkite iš masės kilogramais, tada paros dozę padalykite iš dozių skaičiaus.
  4. Pirmiausia įvertinkite apytiksliai ir patikrinkite, ar atsakymas tikėtinas.

Intraveninių infuzijų greitis

Pompos greitis
mL/h = volume (mL)/time (h)
Lašėjimo greitis
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Infuzijos trukmė
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Metodas

  1. Pompos greitis mL/h: tūris, padalytas iš laiko valandomis.
  2. Lašėjimo greitis lašais/min: tūris × lašų faktorius, padalytas iš laiko minutėmis.
  3. Likusiam laikui: likęs tūris, padalytas iš greičio.
  4. Apvalinkite taip, kaip reikalauja uždavinys arba įranga.

Infuziniai tirpalai ir skysčių balansas

Holliday–Segar per valandą
4 mL/kg (pirmiesiems 10 kg) + 2 mL/kg (kitiems 10 kg) + 1 mL/kg (kiekvienam kg virš 20)
Holliday–Segar per parą
100 / 50 / 20 mL/kg tiems patiems intervalams
Skysčių balansas
suvartota − išskirta
Ledo gabalėliai
skaičiuojami kaip pusė jų tūrio
Diurezė
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Infuzijos trukmė
laikas (h) = likęs tūris (mL) / greitis (mL/h)
Sulašintas tūris
mL = greitis × laikas

Klinikinio vertinimo skalės

Glazgo komos skalė
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
APGAR
5 požymiai × 0–2 = 0–10; 7–10 nuramina, 4–6 vidutiniškai nenormalu, 0–3 žema
Braden skalė
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 rizika
Morse griuvimų skalė
griuvimai 25, diagnozė 15, priemonė 15/30, IV 20, eisena 10/20, psichikos būklė 15
NEWS2 rizika
0–4 maža; pavienis 3 maža–vidutinė; 5–6 vidutinė; ≥ 7 didelė
Vidutinis arterinis spaudimas
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Pulsinis spaudimas ir šoko indeksas
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Kūno masės indeksas
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Metodas

  1. Raskite klausime naudojamą vertinimo lentelę ir jos ribas (GCS 3–15, Apgar 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Įvertinkite kiekvieną punktą atskirai, suderindami aprašymą su jo lygiu.
  3. Sudėkite punktų balus ir patikrinkite, ar suma patenka į intervalą.
  4. Taikykite ribas: NEWS2 atveju taip pat ieškokite bet kurio vieno rodiklio, įvertinto 3.
  5. Išvestinėms vertėms naudokite MAP = (SKS + 2·DKS)/3, PP = SKS − DKS, SI = pulsas/SKS ir KMI = kg/m².

2Uždaviniai

1.Slaugos pagrindaiVidutinis

A patient with expressive aphasia after a stroke understands speech but struggles to find words. Which approach helps most?

  1. AAsk simple yes/no questions and allow plenty of time
  2. BFinish their sentences quickly for them to save them frustration
  3. CSpeak louder and more slowly than usual
  4. DTalk to the family instead of the patient
2.Slaugos pagrindaiSunkus

During a handover the nurse notices a colleague is sharing patient details loudly in a busy corridor. What should the nurse do?

  1. ASuggest moving the handover to a private place
  2. BJoin in to finish the handover more quickly
  3. CIgnore it, as handover is part of care
  4. DReport the colleague to the police
3.Infekcijų kontrolė ir pacientų saugaVidutinis

Which measure reduces errors caused by interruptions during medication preparation?

  1. AAnswering phone calls and pages while counting tablets, to save time
  2. BPreparing medications at the busiest place on the ward
  3. CPreparing medications for all patients at once
  4. DA quiet “no interruption” zone or signal while preparing medications
4.Infekcijų kontrolė ir pacientų saugaSunkus

Įvedant šlapimo pūslės kateterį sterilia technika, kateterio galiukas palietė paciento šlaunį. Ką turėtų daryti slaugytojas?

  1. ATęsti, nes šlaunis buvo nuvalyta
  2. BIšmesti kateterį ir naudoti naują sterilų
  3. CNuskalauti galiuką steriliu vandeniu ir tęsti
  4. DNušluostyti galiuką antiseptiku ir tęsti
5.Prioritetų nustatymas ir delegavimasVidutinis

A drowsy patient has an arterial blood gas with pH 7,30, PaCO₂ 58 mmHg (7,7 kPa) and HCO₃⁻ 25 mEq/L (mmol/L). Which problem is the priority?

  1. AToo much bicarbonate from antacids
  2. BLoss of bicarbonate from the bowel through severe diarrhea
  3. CPoor ventilation causing carbon dioxide to build up
  4. DHyperventilation caused by anxiety
6.Prioritetų nustatymas ir delegavimasSunkus

An RN has five patients and a nursing assistant. One patient has just become short of breath. Which task should the RN delegate so that the RN can go to that patient?

  1. AMorning vital signs on the four stable patients
  2. BGiving the breathless patient’s IV furosemide
  3. CAssessing the breathless patient’s lung sounds
  4. DExplaining the new diagnosis to the breathless patient’s family
7.Klinikinė slaugaVidutinis

Kuris vaistas naudojamas nefrakcionuoto heparino poveikiui panaikinti?

  1. AProtamino sulfatas
  2. BFlumazenilis
  3. CVitaminas K (fitomenadionas)
  4. DNaloksonas
8.Klinikinė slaugaSunkus

An older patient's blood pressure is 142/80 mmHg lying and 116/72 mmHg after standing for three minutes, and they feel dizzy. What does this show?

  1. APostural hypotension
  2. BHypertensive emergency
  3. CNormal blood pressure variation
  4. DWhite coat hypertension
9.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitaiVidutinis

An older adult with chronic kidney disease takes glyburide (glibenclamide, a sulfonylurea) and has repeated low glucose readings. Why is this a concern?

  1. AThe drug makes the glucose meter read falsely low
  2. BThe drug stops working entirely when the kidneys fail
  3. CThe drug causes high potassium that lowers the glucose
  4. DThe drug and its metabolites build up and cause long lows
10.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitaiSunkus

A patient's AST is about twice the ALT, both moderately raised, and the GGT is high. Which cause is most likely?

  1. AAlcohol-related liver disease
  2. BAcute viral hepatitis A
  3. CAcute myocardial infarction
  4. DGallstone blocking the bile duct
11.FarmakologijaVidutinis

Bethanechol may be used for non-obstructive urinary retention. How does it work?

  1. AIt shrinks the prostate gland
  2. BIt increases urine production in the kidney
  3. CIt blocks muscarinic receptors and relaxes the bladder wall muscle
  4. DIt stimulates muscarinic receptors and contracts the bladder muscle
12.FarmakologijaSunkus

Why are antipsychotics used with great caution in older people with dementia?

  1. AThey cause severe hypoglycaemia in older people
  2. BThey always cure the dementia and stop all behaviour problems
  3. CThey are linked to a higher risk of stroke and death
  4. DThey are not absorbed in people over 65
13.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemosVidutinis

What is the purpose of cardiac resynchronisation therapy (a biventricular pacemaker)?

  1. ATo replace a damaged heart valve
  2. BTo make both ventricles contract together and more efficiently
  3. CTo deliver a shock whenever the heart rate exceeds 100/min
  4. DTo slow the atrial rate in patients with atrial fibrillation
14.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemosSunkus

Ten days after cardiac surgery, a patient has a fever, a red sternal wound with discharge and a clicking feeling in the chest when coughing. What should the nurse suspect?

  1. ASternal wound infection with an unstable sternum
  2. BPericarditis from the operation
  3. CCostochondritis caused by forceful coughing
  4. DNormal wound healing with some expected discharge
15.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: nervų, endokrininė ir inkstų sistemosVidutinis

A man starts tamsulosin for BPH. Which teaching point is most important?

  1. ATake it with grapefruit juice to make it work better
  2. BExpect the drug to shrink the prostate within a day
  3. CStop it if the urine stream improves
  4. DStand up slowly, because it can make you dizzy
16.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: nervų, endokrininė ir inkstų sistemosSunkus

A nurse teaches a carer to give buccal midazolam for prolonged seizures. Which statement shows a need for further teaching?

  1. A"I will write down the time the seizure started and the time I gave the dose."
  2. B"I will put something between his teeth so he does not bite his tongue."
  3. C"I will give it into the space between his gum and cheek."
  4. D"I will call an ambulance if the care plan tells me to."
17.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: virškinimo trakto, perioperacinė ir onkologinėVidutinis

After a percutaneous liver biopsy, how is the patient usually positioned at first?

  1. ASitting upright, with the legs over the edge of the bed
  2. BOn the right side, to press on the puncture site
  3. COn the left side, to drain the liver
  4. DProne, with the head lower than the feet
18.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: virškinimo trakto, perioperacinė ir onkologinėSunkus

Pacientui taikoma neigiamo slėgio žaizdų terapija. Pompa signalizuoja, o tvarstis prarado sandarumą. Kuris veiksmas tinkamiausias?

  1. AAtkurti sandarumą; jei to laiku nepavyksta, pakeisti drėgnu tvarsčiu
  2. BSiurbimą padidinti iki didžiausio nustatymo, kad sandarumas sugrįžtų
  3. CUžkimšti žaizdą sausa marle virš putplasčio ir tvirtai užklijuoti
  4. DPalikti putplastį žaizdoje be siurbimo kelioms dienoms iki peržiūros
19.Akušerinė slaugaVidutinis

A newborn at 42 weeks has dry, cracked, peeling skin, long nails and little vernix. How is this baby best described?

  1. APreterm
  2. BLarge for gestational age
  3. CSmall for gestational age only
  4. DPost-term (postmature)
20.Akušerinė slaugaSunkus

A pregnant woman involved in a car crash asks how to wear a seat belt. Which instruction is correct?

  1. ALap belt under the bump, shoulder belt between the breasts
  2. BWear only the shoulder part of the belt
  3. CPut the lap belt across the top of the bump, above the uterus
  4. DDo not wear a seat belt in pregnancy
21.Pediatrinė slaugaVidutinis

Which stool pattern is typical of Hirschsprung disease in an older child?

  1. AChronic constipation with thin, ribbon-like, foul-smelling stools and distension
  2. BFrequent bloody diarrhoea with fever after eating chicken
  3. CNormal stools with occasional itching around the anus at night
  4. DPale, bulky, fatty stools that float and are hard to flush, with a large appetite
22.Pediatrinė slaugaSunkus

6 metų vaikas, sergantis hemofilija, nukrito ir jo kelis patino bei skauda. Kas prioritetas?

  1. ASkatinti vaiką vaikščioti ant kelio, kad sąnarys išliktų judrus ir nesustiręs
  2. BSkirti krešėjimo faktoriaus pakaitinę terapiją pagal paskyrimą ir užtikrinti poilsį, šaltį, kompresiją bei sąnario pakėlimą
  3. CŠildyti kelį
  4. DSkausmui malšinti duoti aspirino
23.Psichikos sveikatos slaugaVidutinis

Which postpartum presentation is a psychiatric emergency?

  1. AFeeling tearful at times but enjoying the baby and sleeping well when she can
  2. BTearfulness and mood swings on the third day after birth
  3. CTiredness and worry about feeding the baby in the first week
  4. DConfusion, hallucinations and rapidly changing mood a few days after birth
24.Psichikos sveikatos slaugaSunkus

A patient says, "I don't have a drinking problem. I only drink at weekends, like everyone else." He drinks heavily every weekend. Which approach fits his stage of change best?

  1. AHelp him set a quit date for next week
  2. BRefer him straight to a residential detox programme
  3. COffer non-judgemental information and explore how drinking affects his life
  4. DDiscuss detailed strategies to prevent a relapse after he has stopped drinking
25.Slaugos matematika ir vienetų konvertavimasVidutinis
94969810010210410635363738394041°F°C? °F40,9 °C

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Paciento temperatūra yra 40,9 °C. Konvertuokite į Farenheito laipsnius T pagal °F = °C × 9/5 + 32. Suapvalinkite iki vieno ženklo po kablelio.

40,9 °C
T = °F
26.Slaugos matematika ir vienetų konvertavimasSunkus
2 tsp · 3/parą · 7 d? mL1 tsp = 5 mL

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Recepte nurodyta: 2 tsp geriamosios suspensijos kas 8 valandas 7 dienas. Naudodami 1 tsp = 5 mL, kiek mL V reikia visam kursui?

2 tspkas 8 valandas7 dienos1 tsp = 5 mL
V = mL
27.Dozių skaičiavimasVidutinis
14 kgBSA = 0,83 m²100 mg/m²D = ? mg

14 kg sveriančio paciento kūno paviršiaus plotas 0,83 m². Paskirta 100 mg/m². Raskite dozę D mg.

14 kgBSA = 0,83 m²100 mg/m²
D = mg
28.Dozių skaičiavimasSunkus
20k vnt.250 mL? mL/h800 vnt./h

Infuzijoje yra 20000 vienetų vaisto 250 mL. Paskirta 800 vienetų per valandą. Kokį greitį R nustatysite pompoje, mL/h?

20000 vnt./250 mL800 vnt./h
R = mL/h
29.Intraveninių infuzijų greitisVidutinis
250 mL60 gtt/mL3 h? gtt/min

Sulašinkite 250 mL per 3 valandų sistema, kurios koeficientas 60 lašai/mL. Raskite lašėjimo greitį R lašais per minutę. Apvalinkite iki artimiausio sveikojo skaičiaus.

250 mL3 h60 gtt/mL
R = gtt/min
30.Intraveninių infuzijų greitisSunkus
500 mg500 mL15 gtt/mL60 mg/h? gtt/min

500 mg vaisto praskiedžiama 500 mL ir lašinama savitaka per 15 gtt/mL sistemą. Paskirta 60 mg per valandą. Raskite lašėjimo greitį R lašais per minutę.

500 mg/500 mL60 mg/h15 gtt/mL
R = gtt/min
31.Infuziniai tirpalai ir skysčių balansasVidutinis
SuvartotaIšskirta12 valandų pamainaželė120 mLarbata240 mLIntraveninė infuzija75 mL/h × 12 hintraveninis antibiotikas1 × 50 mLšlapimas150 mLšlapimas300 mLžaizdos drenas90 mL

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Lape pateikti paciento suvartoti ir išskirti skysčiai per vieną 12 valandų pamainą. Intraveninė infuzija visą pamainą buvo lašinama nurodytu greičiu. Raskite visą suvartotų skysčių kiekį I mL.

želė: 120 mLarbata: 240 mLIntraveninė infuzija: 75 mL/h × 12 hintraveninis antibiotikas: 1 × 50 mL
I = mL
32.Infuziniai tirpalai ir skysčių balansasSunkus
1000 mL200 mL sulašinta150 mL/h16:00t = ? h

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). 1000 mL maišelis lašinamas pompa 150 mL/h greičiu. 16:00 jau sulašinta 200 mL. Po kiek valandų t maišelis ištuštės? Apvalinkite iki vieno skaitmens po kablelio.

1000 mL200 mL sulašinta150 mL/h
t = h
33.Klinikinio vertinimo skalėsVidutinis
H? / 25+D? / 15+Aid? / 30+IV? / 20+G? / 20+MS? / 15Σ?

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Mokomasis pacientas vertinamas pagal Morse griuvimų skalę: griuvimų anamnezė per pastaruosius 3 mėnesius: ne; antrinė diagnozė: ne; judėjimo priemonė: įsitvėrusi į baldus; IV terapija arba fiziologinio tirpalo kateterio fiksatorius: taip; eisena: silpna; psichikos būklė: žino savo ribas. Raskite Morse sumą MFS.

0–125
MFS =
34.Klinikinio vertinimo skalėsSunkus
maža rizikavidutinė rizikadidelė rizika

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Mokomasis pacientas vertinamas pagal Morse griuvimų skalę: griuvimų anamnezė per pastaruosius 3 mėnesius: ne; antrinė diagnozė: ne; judėjimo priemonė: nėra, lovos režimas arba padeda slaugytoja; IV terapija arba fiziologinio tirpalo kateterio fiksatorius: taip; eisena: normali, lovos režimas ar neįgaliojo vežimėlis; psichikos būklė: žino savo ribas. Naudodami ribas 0–24 maža, 25–44 vidutinė ir 45 ar daugiau didelė, spustelėkite griuvimo rizikos lygį.

  1. 1maža rizika
  2. 2vidutinė rizika
  3. 3didelė rizika

3Tirpalai

1.Slaugos pagrindai

Atsakymas: A · Ask simple yes/no questions and allow plenty of time

Kodėl tai yra atsakymas

Short questions that can be answered with yes, no or a gesture, picture boards and patience let the patient communicate. Hearing is not the problem, so shouting does not help.

Atsakymas

A · Ask simple yes/no questions and allow plenty of time
2.Slaugos pagrindai

Atsakymas: A · Suggest moving the handover to a private place

Kodėl tai yra atsakymas

Information shared for care must still be protected from people who do not need it. Moving to a private area or speaking quietly at the bedside protects patient confidentiality.

Atsakymas

A · Suggest moving the handover to a private place
3.Infekcijų kontrolė ir pacientų sauga

Atsakymas: D · A quiet “no interruption” zone or signal while preparing medications

Kodėl tai yra atsakymas

Interruptions during medication preparation are linked to more errors. Many units use quiet zones, vests or signs to show that the nurse should not be interrupted.

Atsakymas

D · A quiet “no interruption” zone or signal while preparing medications
4.Infekcijų kontrolė ir pacientų sauga

Atsakymas: B · Išmesti kateterį ir naudoti naują sterilų

Kodėl tai yra atsakymas

Kai sterilus daiktas palieka nesterilų paviršių, jis užterštas ir keičiamas. Įvedus užterštą kateterį į šlapimo pūslę patenka bakterijų ir didėja šlapimo takų infekcijos rizika.

Atsakymas

B · Išmesti kateterį ir naudoti naują sterilų
5.Prioritetų nustatymas ir delegavimas

Atsakymas: C · Poor ventilation causing carbon dioxide to build up

Kodėl tai yra atsakymas

A low pH with a high PaCO₂ and normal bicarbonate is respiratory acidosis. The patient is not breathing out enough carbon dioxide, so the priority is to support ventilation and escalate.

Atsakymas

C · Poor ventilation causing carbon dioxide to build up
6.Prioritetų nustatymas ir delegavimas

Atsakymas: A · Morning vital signs on the four stable patients

Kodėl tai yra atsakymas

Routine vital signs on stable patients can be delegated, freeing the RN to assess and treat the unstable patient. Assessment, IV medication and explaining a new diagnosis stay with the RN.

Atsakymas

A · Morning vital signs on the four stable patients
7.Klinikinė slauga

Atsakymas: A · Protamino sulfatas

Kodėl tai yra atsakymas

Protaminas jungiasi su heparinu ir jį neutralizuoja. Vitaminas K naudojamas varfarino atveju.

Atsakymas

A · Protamino sulfatas
8.Klinikinė slauga

Atsakymas: A · Postural hypotension

Kodėl tai yra atsakymas

A fall in systolic pressure of 20 mmHg or more (here 26 mmHg) on standing, especially with symptoms, indicates postural hypotension. Causes include medicines, dehydration and autonomic problems.

Atsakymas

A · Postural hypotension
9.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitai

Atsakymas: D · The drug and its metabolites build up and cause long lows

Kodėl tai yra atsakymas

Glyburide and its active metabolites are cleared by the kidneys, so they accumulate in CKD and can cause severe, prolonged hypoglycemia. Older adults are at greater risk. The prescriber is informed, and a different drug is usually chosen.

Atsakymas

D · The drug and its metabolites build up and cause long lows
10.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitai

Atsakymas: A · Alcohol-related liver disease

Kodėl tai yra atsakymas

An AST:ALT ratio of about 2:1 or more with a high GGT is typical of alcohol-related liver disease. In acute viral hepatitis ALT is usually higher than AST and often very high; bile-duct obstruction mainly raises ALP.

Atsakymas

A · Alcohol-related liver disease
11.Farmakologija

Atsakymas: D · It stimulates muscarinic receptors and contracts the bladder muscle

Kodėl tai yra atsakymas

Bethanechol mimics acetylcholine at muscarinic receptors, contracting the detrusor muscle. It must not be used if there is mechanical obstruction to outflow.

Atsakymas

D · It stimulates muscarinic receptors and contracts the bladder muscle
12.Farmakologija

Atsakymas: C · They are linked to a higher risk of stroke and death

Kodėl tai yra atsakymas

In older people with dementia, antipsychotics increase the risk of stroke and death. Non-drug approaches are tried first, and antipsychotics are used at low doses for short periods if needed.

Atsakymas

C · They are linked to a higher risk of stroke and death
13.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemos

Atsakymas: B · To make both ventricles contract together and more efficiently

Kodėl tai yra atsakymas

In heart failure with a wide QRS (often left bundle branch block), the ventricles contract out of step. Pacing both ventricles restores coordinated contraction, improving symptoms and survival. Many devices also include a defibrillator.

Atsakymas

B · To make both ventricles contract together and more efficiently
14.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemos

Atsakymas: A · Sternal wound infection with an unstable sternum

Kodėl tai yra atsakymas

Deep sternal wound infection and sternal dehiscence are serious complications, more common with diabetes, obesity and COPD. Signs include fever, wound discharge, redness and an unstable or clicking sternum. Urgent surgical review, wound swabs, blood cultures and antibiotics are needed.

Atsakymas

A · Sternal wound infection with an unstable sternum
15.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: nervų, endokrininė ir inkstų sistemos

Atsakymas: D · Stand up slowly, because it can make you dizzy

Kodėl tai yra atsakymas

Tamsulosin relaxes smooth muscle in the prostate and bladder neck, improving urine flow within days. It can cause postural hypotension and dizziness, especially after the first dose, so patients rise slowly.

Atsakymas

D · Stand up slowly, because it can make you dizzy
16.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: nervų, endokrininė ir inkstų sistemos

Atsakymas: B · "I will put something between his teeth so he does not bite his tongue."

Kodėl tai yra atsakymas

Nothing should ever be put between the teeth during a seizure. Buccal midazolam is given between the gum and cheek, so the mouth does not need to be forced open. Timing the seizure and following the emergency care plan are correct.

Atsakymas

B · "I will put something between his teeth so he does not bite his tongue."
17.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: virškinimo trakto, perioperacinė ir onkologinė

Atsakymas: B · On the right side, to press on the puncture site

Kodėl tai yra atsakymas

Lying on the right side presses the liver capsule against the chest wall and helps stop bleeding. The nurse monitors pulse and BP closely for haemorrhage, which is the main risk.

Atsakymas

B · On the right side, to press on the puncture site
18.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: virškinimo trakto, perioperacinė ir onkologinė

Atsakymas: A · Atkurti sandarumą; jei to laiku nepavyksta, pakeisti drėgnu tvarsčiu

Kodėl tai yra atsakymas

NPWT reikia hermetiško sandarumo. Jei sandarumas ar siurbimas prarastas ir greitai jo atkurti negalima (daugelyje rekomendacijų nurodoma apie 2 valandas), putplastis pašalinamas ir pakeičiamas standartiniu tvarsčiu, kad sumažėtų infekcijos rizika. Saugų intervalą nustato gamintojas ir vietos rekomendacijos.

Atsakymas

A · Atkurti sandarumą; jei to laiku nepavyksta, pakeisti drėgnu tvarsčiu
19.Akušerinė slauga

Atsakymas: D · Post-term (postmature)

Kodėl tai yra atsakymas

Post-term babies often have dry, peeling skin, long nails, little vernix and lanugo and an alert look. They may also have meconium staining and are at risk of hypoglycaemia.

Atsakymas

D · Post-term (postmature)
20.Akušerinė slauga

Atsakymas: A · Lap belt under the bump, shoulder belt between the breasts

Kodėl tai yra atsakymas

The lap belt should sit low under the abdomen across the hips and thighs, with the shoulder belt across the chest and to the side of the bump. Wearing a seat belt greatly reduces maternal and fetal injury.

Atsakymas

A · Lap belt under the bump, shoulder belt between the breasts
21.Pediatrinė slauga

Atsakymas: A · Chronic constipation with thin, ribbon-like, foul-smelling stools and distension

Kodėl tai yra atsakymas

In children diagnosed later, Hirschsprung disease causes chronic constipation, abdominal distension, poor growth and thin, ribbon-like, foul-smelling stools. Most cases are found in the newborn period with delayed meconium.

Atsakymas

A · Chronic constipation with thin, ribbon-like, foul-smelling stools and distension
22.Pediatrinė slauga

Atsakymas: B · Skirti krešėjimo faktoriaus pakaitinę terapiją pagal paskyrimą ir užtikrinti poilsį, šaltį, kompresiją bei sąnario pakėlimą

Kodėl tai yra atsakymas

Ankstyva faktoriaus pakaitinė terapija sustabdo kraujavimą. Poilsis, šaltis, švelni kompresija ir pakėlimas mažina tinimą. Aspirinas ir šiluma kraujavimą didintų. Pasikartojantys sąnarių kraujavimai pažeidžia sąnarį.

Atsakymas

B · Skirti krešėjimo faktoriaus pakaitinę terapiją pagal paskyrimą ir užtikrinti poilsį, šaltį, kompresiją bei sąnario pakėlimą
23.Psichikos sveikatos slauga

Atsakymas: D · Confusion, hallucinations and rapidly changing mood a few days after birth

Kodėl tai yra atsakymas

Postpartum psychosis usually begins within days to weeks of birth and can include confusion, delusions and hallucinations. It carries risks to mother and baby and needs immediate assessment, often in hospital.

Atsakymas

D · Confusion, hallucinations and rapidly changing mood a few days after birth
24.Psichikos sveikatos slauga

Atsakymas: C · Offer non-judgemental information and explore how drinking affects his life

Kodėl tai yra atsakymas

In precontemplation, the aim is to raise awareness without confrontation, for example by giving personalised feedback and exploring the pros and cons. Action-focused plans fit later stages.

Atsakymas

C · Offer non-judgemental information and explore how drinking affects his life
25.Slaugos matematika ir vienetų konvertavimas

Atsakymas: T = 105,6 °F

Temperatūra: °C = (°F − 32) × 5/9 ir °F = °C × 9/5 + 32. Iš °F pirmiausia atimkite 32, o tik paskui dauginkite; iš °C pirmiausia dauginkite ir tada pridėkite 32. Greita patikra: 37 °C yra 98,6 °F, o kiekvienas 1 °C yra 1,8 °F.

Dauginkite iš 9/5

40,9·9/5 = 73,62

Pridėkite 32

T = 73,62 + 32 = 105,6 °F

Atsakymas

T = 105,6 °F
26.Slaugos matematika ir vienetų konvertavimas

Atsakymas: V = 210 mL

Dimensinė analizė: užrašykite duotą dydį, tada dauginkite iš perskaičiavimo koeficientų, užrašytų trupmenomis (pavyzdžiui, 60 min/1 h arba 1 mg/1000 mcg), kad kiekvienas nereikalingas vienetas pasirodytų vieną kartą viršuje ir vieną kartą apačioje ir susiredukuotų. Likus tik reikiamam vienetui, skaičiuokite. Naudokite klausime pateiktus atitikmenis ir apvalinkite tik galutinį atsakymą.

Vienos dozės tūris

2 tsp = 2·5 = 10 mL

Visas kursas

V = 10 mL × 3/parą × 7 = 210 mL

Atsakymas

V = 210 mL
27.Dozių skaičiavimas

Atsakymas: D = 83 mg

Body-surface-area dosing: many cytotoxic and some paediatric doses are prescribed per square metre of body surface area: dose (mg) = dose per m² × BSA (m²). The Mosteller formula estimates BSA = √(height (cm) × weight (kg)/3600).

Dozė

D = 100·0,83 = 83 mg

Atsakymas

D = 83 mg
28.Dozių skaičiavimas

Atsakymas: R = 10 mL/h

Dozės skaičiavimas: skirtinas kiekis lygus paskirtai dozei, padalytai iš turimo preparato stiprumo, padaugintai iš kiekio, kuriame tas stiprumas yra: kiekis = (paskirta dozė/stiprumas) × tūris. Visada suvienodinkite vienetus (pirmiausia g paverskite mg, mg – mcg) ir patikrinkite, ar atsakymas logiškas.

Koncentracija

20000/250 = 80 vnt./mL

Pompos greitis

R = 800/80 = 10 mL/h

Atsakymas

R = 10 mL/h
29.Intraveninių infuzijų greitis

Atsakymas: R = 83 gtt/min

Infuzijos greitis: pompa nustatoma mL/h = tūris/laikas valandomis. Gravitacinė lašelinė skaičiuojama lašais per minutę: gtt/min = tūris (mL) × lašų koeficientas (gtt/mL)/laikas (min). Lašų koeficientas nurodytas ant infuzinės sistemos pakuotės: makrolašų sistemos duoda 10, 15 arba 20 gtt/mL (kraujo sistemos JAV dažnai 10 gtt/mL, JK 15), o mikrolašų sistemos 60 gtt/mL. Visada naudokite lašų koeficientą, nurodytą klausime arba ant pakuotės.

Laikas minutėmis

3·60 = 180 min

Lašėjimo greitis

R = 250·60/180 = 83,33 ≈ 83 gtt/min

Atsakymas

R = 83 gtt/min

Prie lovos apvalinama iki artimiausio sveiko lašo: 83 lašų/min.

30.Intraveninių infuzijų greitis

Atsakymas: R = 15 gtt/min

Dose-based infusions: concentration = amount of drug in the bag/bag volume. Pump rate (mL/h) = dose per hour/concentration, and dose per hour = mL/h × concentration. Convert per-minute doses to per-hour (× 60) and keep the mass units the same (1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg).

Koncentracija

500/500 = 1 mg/mL

Tūris per valandą

60/1 = 60 mL/h

Lašėjimo greitis

R = 60·15/60 = 15 gtt/min

Atsakymas

R = 15 gtt/min
31.Infuziniai tirpalai ir skysčių balansas

Atsakymas: I = 1310 mL

Suvartoti ir išskirti skysčiai: suvartotiems priskiriama viskas, kas patenka į organizmą (geriami skysčiai, intraveninės infuzijos, intraveniniai vaistai ir praplovimai, maitinimas per zondą); ledo gabalėliai skaičiuojami kaip pusė jų tūrio. Išskirtiems priskiriamas šlapimas, drenų išskyros, vėmalai ir kiti netekimai. Balansas = visi suvartoti − visi išskirti skysčiai; neigiamas balansas reiškia grynąjį netekimą. Skaičiai skirti tik praktikai; prie paciento lovos visada vadovaukitės vietiniais protokolais, o didelės rizikos dozes tegul dar kartą patikrina kitas specialistas.

Sudėkite suvartotus skysčius

per os: 120 + 240 = 360 mL
Intraveninė infuzija: 75·12 = 900 mL
intraveninis antibiotikas: 1·50 = 50 mL
I = 1310 mL

Atsakymas

I = 1310 mL
32.Infuziniai tirpalai ir skysčių balansas

Atsakymas: t = 5,3 h

Infuzijos trukmė: laikas (h) = infuzuotinas tūris (mL)/greitis (mL/h); naudokite maišelyje dar likusį tūrį, o ne maišelio dydį. Sulašintas tūris = greitis × laikas. Dešimtaines valandas į valandas ir minutes perskaičiuokite padaugindami dalį iš 60 (0,5 h = 30 min, o ne 50 min). Skaičiai skirti tik praktikai; prie paciento lovos visada vadovaukitės vietiniais protokolais, o didelės rizikos dozes tegul dar kartą patikrina kitas specialistas.

Likęs tūris

1000 − 200 = 800 mL

Laikas

t = 800/150 = 5,333 ≈ 5,3 h

Atsakymas

t = 5,3 h

Tai maždaug 5 h 20 min, todėl maišelis ištuštės apie 21:20.

33.Klinikinio vertinimo skalės

Atsakymas: MFS = 60

Morse griuvimų skalė: šeši punktai. Griuvimų anamnezė: ne 0, taip 25. Antrinė diagnozė: ne 0, taip 15. Judėjimo priemonė: nėra, lovos režimas ar slaugytojos pagalba 0; ramentai, lazda ar vaikštynė 15; laikosi už baldų 30. IV terapija arba fiziologinio tirpalo kateterio fiksatorius: ne 0, taip 20. Eisena: normali, lovos režimas ar neįgaliojo vežimėlis 0; silpna 10; sutrikusi 20. Psichikos būklė: žino savo ribas 0; pervertina arba pamiršta ribas 15. Suma svyruoja nuo 0 iki 125. Rizikos ribos ligoninėse skiriasi; dažnai naudojama: 0–24 maža, 25–44 vidutinė ir 45 ar daugiau didelė.

Įvertinkite kiekvieną punktą

griuvimų anamnezė per pastaruosius 3 mėnesius: ne → 0
antrinė diagnozė: ne → 0
judėjimo priemonė: įsitvėrusi į baldus → 30
IV terapija arba fiziologinio tirpalo kateterio fiksatorius: taip → 20
eisena: silpna → 10
psichikos būklė: žino savo ribas → 0

Sudėtis

Morse suma = 0 + 0 + 30 + 20 + 10 + 0 = 60

Atsakymas

MFS = 60
34.Klinikinio vertinimo skalės

Atsakymas: maža rizika

Morse griuvimų skalė: šeši punktai. Griuvimų anamnezė: ne 0, taip 25. Antrinė diagnozė: ne 0, taip 15. Judėjimo priemonė: nėra, lovos režimas ar slaugytojos pagalba 0; ramentai, lazda ar vaikštynė 15; laikosi už baldų 30. IV terapija arba fiziologinio tirpalo kateterio fiksatorius: ne 0, taip 20. Eisena: normali, lovos režimas ar neįgaliojo vežimėlis 0; silpna 10; sutrikusi 20. Psichikos būklė: žino savo ribas 0; pervertina arba pamiršta ribas 15. Suma svyruoja nuo 0 iki 125. Rizikos ribos ligoninėse skiriasi; dažnai naudojama: 0–24 maža, 25–44 vidutinė ir 45 ar daugiau didelė.

Įvertinkite kiekvieną punktą

griuvimų anamnezė per pastaruosius 3 mėnesius: ne → 0
antrinė diagnozė: ne → 0
judėjimo priemonė: nėra, lovos režimas arba padeda slaugytoja → 0
IV terapija arba fiziologinio tirpalo kateterio fiksatorius: taip → 20
eisena: normali, lovos režimas ar neįgaliojo vežimėlis → 0
psichikos būklė: žino savo ribas → 0

Sudėtis

Morse suma = 0 + 0 + 0 + 20 + 0 + 0 = 20

Rizikos lygis

20 → maža rizika

Atsakymas

maža rizika

Tai savarankiška mokymosi medžiaga. ExamProblems nėra susijusi su šį egzaminą organizuojančia institucija ir jos nėra patvirtinta, o egzamino pavadinimas naudojamas tik turiniui apibūdinti. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® yra the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN) prekių ženklai; ši organizacija nėra susijusi su ExamProblems, jo neremia ir neatsako už jo tikslumą.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-pn-practice-questions