NCLEX-PN tipo bandomieji klausimai (LPN/LVN): pasiruošimo paketas

Formulių lapai, pagrindiniai kiekvienos temos metodų žingsniai ir 34 uždavinių, o pilni sprendimai pateikti gale.

Nauji uždaviniaiAtgal į kursą

Spausdinimo lange pasirinkite „Išsaugoti kaip PDF“, kad nuosavą kopiją išsaugotumėte savo įrenginyje.

1Formulės ir metodai

Infekcijų kontrolė ir pacientų sauga

Metodas

  1. Pradėkite nuo standartinių atsargumo priemonių kiekvienam pacientui: rankų higiena, asmeninės apsaugos priemonės numatomai ekspozicijai, saugūs aštrūs daiktai.
  2. Pridėkite atsargumo priemones pagal plitimo kelią: kontaktinė (chalatas, pirštinės), lašelinė (chirurginė kaukė), oro (N95, neigiamo slėgio kambarys).
  3. Steriliems daiktams išlaikykite sterilumą: jei abejojate, jis nesterilus; pakeiskite, niekada nenuvalykite.
  4. Užkirskite kelią žalai aplinkoje: griuvimų prevencija, suvaržymai tik kaip paskutinė priemonė, RACE ir PASS gaisro atveju.
  5. Patikrinkite vaistų skyrimo teises, du identifikatorius ir papildomas apsaugos priemones didelės rizikos vaistams; praneškite apie klaidas ir vos nepasitaikiusius atvejus.

Prioritetų nustatymas ir delegavimas

Metodas

  1. Paklauskite, kas pacientui pakenks greičiausiai, jei nieko nedarysite.
  2. Taikykite ABC (C-A-B per širdies sustojimą), tada Maslow: fiziologiniai poreikiai pirma saugumo, saugumas pirma psichologinių poreikių.
  3. Palyginkite galimybes: ūmus prieš lėtinį, nestabilus prieš stabilų, netikėtas prieš tikėtiną, sisteminis prieš vietinį, ir kiekvieną požymį palyginkite su paciento pradiniu lygiu.
  4. Vertinkite prieš veikdami, nebent tai neatidėliotinas atvejis; tada rinkitės žingsnį, nuo kurio priklauso kiti.
  5. Delegavimui patikrinkite penkias teises: užduotis, aplinkybės, asmuo, nurodymai ir priežiūra. Vertinimas, mokymas ir įvertinimas lieka registruotai slaugytojai (RN).

Laboratorinės reikšmės ir elektrolitai

Metodas

  1. Palyginkite vertę su paties laboratorijos nustatytu referenciniu intervalu, tada su paciento pradiniu lygiu ir kitimu.
  2. Patikrinkite mėginį: hemolizė, vėlavimas ar kraujas, paimtas šalia IV, gali duoti klaidingus rezultatus.
  3. Susiekite vertę su tipiniais požymiais ir ją sukeliančiais vaistais bei būklėmis.
  4. Ieškokite sąveikų: mažas kalio ar magnio kiekis didina digoksino toksiškumą; dehidratacija didina ličio koncentraciją.
  5. Veikite pacientui: įvertinkite, sulaikykite vaistą, jei koncentracija nesaugi, kritines vertes perskaitykite atgal ir informuokite gydytoją.

Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemos

Metodas

  1. Įvardykite problemą: siurblio nepakankamumas, užsikimšusi arterija, ritmas, krešulys, kvėpavimo takų susiaurėjimas, infekcija ar prietaiso problema.
  2. Pirmiausia patikrinkite pavojaus požymius: hipoksiją, hipotenziją, krūtinės skausmą, naują sumišimą, šaltą kojos be pulso.
  3. Deguonį priderinkite pacientui: 94–98 % daugumai, 88–92 % tiems, kuriems kyla CO₂ susilaikymo rizika.
  4. Kiekvieną vaistą susiekite su jo tyrimu ir rizika: varfarinas ir INR, heparinas ir aPTT bei trombocitai, diuretikai ir kalis.
  5. Pasirinkite saugų pirmąjį veiksmą, tada eskaluokite ir vertinkite iš naujo.

Vidaus ligų ir chirurginė slauga: nervų, endokrininė ir inkstų sistemos

Metodas

  1. Pasitikrinkite gliukozę kiekvienam pacientui su nauju sumišimu, silpnumu ar traukuliais.
  2. Sąmonės lygį naudokite kaip ankstyviausią smegenų sutrikimo įspėjimą; vyzdžiai ir Cushing triada pasirodo vėlai.
  3. Diabeto nelaimėse atskirkite DKA (ketonai, acidozė) nuo HHS (labai didelis osmoliališkumas, dehidratacija); pirmiausia skirkite skysčių.
  4. Natrio ir vandens atveju nuspręskite, ar ADH yra per daug (SIADH), ar trūksta (DI), ir lėtinius pokyčius koreguokite lėtai.
  5. Inkstų problemų atveju priežastį priskirkite prerenalinei, vidinei ar postrenalinei ir stebėkite kalį bei skysčius.

Vidaus ligų ir chirurginė slauga: virškinimo trakto, perioperacinė ir onkologinė

Metodas

  1. Paklauskite, kas galėtų būti paslėpta: vidinis kraujavimas, infekcija be karščiavimo, hipoventiliacija esant normaliam SpO₂.
  2. Komplikacijas siaurinkite pagal laiką po operacijos: kraujavimas per valandas, krūtinės ląstos problemos per dienas, žaizdos ir nutekėjimo problemos vėliau.
  3. Skausmo atveju vertinkite, gydykite daugiamode analgezija, vertinkite iš naujo ir kiekvieno opioido metu stebėkite sedaciją.
  4. Onkologiniams pacientams bet kokią ligą nadyro metu laikykite neutropeniniu sepsiu ir žinokite onkologines skubias būkles.
  5. Nudegimų atveju skaičiuokite tik dalinio ir viso storio plotus, Parkland laikrodį paleiskite nuo nudegimo laiko ir titruokite pagal šlapimo išskyrimą.

Akušerinė slauga

Metodas

  1. Nustatykite moters padėtį laike: nėštumo savaitės, gimdymo tarpsnis ar diena po gimdymo, ir nuspręskite, kas tuo metu yra norma.
  2. Ieškokite pavojuje esančio paciento: motinos, vaisiaus ar naujagimio, o gal kelių iš jų.
  3. Susiekite požymį su priežastimi: VEAL CHOP deceleracijoms, keturi T kraujavimui, BUBBLE-HE po gimdymo.
  4. Pirmiausia rinkitės veiksmą, gerinantį kraujotaką ir deguonies patekimą (gulėjimas ant šono, oksitocino nutraukimas, gimdos dugno masažas), tada kvieskite pagalbą.

Pediatrinė slauga

Metodas

  1. Pirmiausia atkreipkite dėmesį į vaiko amžių: nuo jo priklauso gyvybinių rodiklių normos, raidos etapai ir tinkama skausmo skalė.
  2. Įvertinkite kvėpavimo takus, kvėpavimą ir kraujotaką, prisiminkite, kad vaikai kompensuoja, o paskui greitai blogėja.
  3. Pritaikykite veiksmą raidos etapui ir įtraukite šeimą.
  4. Patikrinkite, ar atsakymas saugus vaikui: dozė pagal svorį, jokio aspirino virusinės ligos metu, jokio kodeino jaunesniems nei 12 metų.

Psichikos sveikatos slauga

Metodas

  1. Nuspręskite, ar yra tiesioginis pavojus: savižudybė, smurtas, vaistų sukeltas neatidėliotinas atvejis ar somatinė liga.
  2. Pirmiausia imkitės saugumo veiksmų: stebėkite, pašalinkite priemones, nuraminkite, nutraukite žalingą vaistą, kvieskite pagalbą.
  3. Rinkitės terapinį atsaką: pripažinkite jausmus, pateikite tikrovę, venkite klaidingo raminimo ir klausimų „kodėl“.
  4. Gerbkite teises: mažiausiai varžanti galimybė, sutikimas ir konfidencialumas su jo ribomis.

Slaugos matematika ir vienetų konvertavimas

Metriniai žingsniai
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Svoris ir ilgis
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Buitiniai matai
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Temperatūra
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
24 valandų laikrodis
PM valandos 1–11: pridėkite 12; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Dozavimo greitis
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Laboratoriniai koeficientai
gliukozė 1 mmol/L = 18 mg/dL; kreatininas 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Metodas

  1. Užrašykite duotą dydį su jo vienetu ir norimą vienetą.
  2. Pasirinkite atitikmenį: 1000 tarp kg, g, mg ir mcg arba L ir mL; 1 kg = 2,2 lb; 1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 240 mL.
  3. Užrašykite trupmena taip, kad nereikalingas vienetas išsiredukuotų; greičiui naudokite po vieną trupmeną kiekvienam besikeičiančiam vienetui.
  4. Patikrinkite kryptį: mažesnis vienetas duoda didesnį skaičių.
  5. Apvalinkite tik galutinį atsakymą, klausime nurodytu tikslumu.

Dozių skaičiavimas

Dozė pagal koncentraciją
tūris = dozė / koncentracija
Dozė pagal kūno masę
dozė = mg/kg × kūno masė
Tabletės
skaičius = dozė / dozė tabletėje
Vienetai
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Metodas

  1. Paskirtą dozę ir turimo vaisto stiprumą išreikškite tais pačiais vienetais.
  2. Naudokite formulę „paskirta / turima × kiekis“: (D/H) × Q.
  3. Dozėms pagal kūno masę pirmiausia padauginkite iš masės kilogramais, tada paros dozę padalykite iš dozių skaičiaus.
  4. Pirmiausia įvertinkite apytiksliai ir patikrinkite, ar atsakymas tikėtinas.

Intraveninių infuzijų greitis

Pompos greitis
mL/h = volume (mL)/time (h)
Lašėjimo greitis
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Infuzijos trukmė
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Metodas

  1. Pompos greitis mL/h: tūris, padalytas iš laiko valandomis.
  2. Lašėjimo greitis lašais/min: tūris × lašų faktorius, padalytas iš laiko minutėmis.
  3. Likusiam laikui: likęs tūris, padalytas iš greičio.
  4. Apvalinkite taip, kaip reikalauja uždavinys arba įranga.

Infuziniai tirpalai ir skysčių balansas

Holliday–Segar per valandą
4 mL/kg (pirmiesiems 10 kg) + 2 mL/kg (kitiems 10 kg) + 1 mL/kg (kiekvienam kg virš 20)
Holliday–Segar per parą
100 / 50 / 20 mL/kg tiems patiems intervalams
Skysčių balansas
suvartota − išskirta
Ledo gabalėliai
skaičiuojami kaip pusė jų tūrio
Diurezė
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Infuzijos trukmė
laikas (h) = likęs tūris (mL) / greitis (mL/h)
Sulašintas tūris
mL = greitis × laikas

Klinikinio vertinimo skalės

Glazgo komos skalė
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
APGAR
5 požymiai × 0–2 = 0–10; 7–10 nuramina, 4–6 vidutiniškai nenormalu, 0–3 žema
Braden skalė
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 rizika
Morse griuvimų skalė
griuvimai 25, diagnozė 15, priemonė 15/30, IV 20, eisena 10/20, psichikos būklė 15
NEWS2 rizika
0–4 maža; pavienis 3 maža–vidutinė; 5–6 vidutinė; ≥ 7 didelė
Vidutinis arterinis spaudimas
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Pulsinis spaudimas ir šoko indeksas
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Kūno masės indeksas
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Metodas

  1. Raskite klausime naudojamą vertinimo lentelę ir jos ribas (GCS 3–15, Apgar 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Įvertinkite kiekvieną punktą atskirai, suderindami aprašymą su jo lygiu.
  3. Sudėkite punktų balus ir patikrinkite, ar suma patenka į intervalą.
  4. Taikykite ribas: NEWS2 atveju taip pat ieškokite bet kurio vieno rodiklio, įvertinto 3.
  5. Išvestinėms vertėms naudokite MAP = (SKS + 2·DKS)/3, PP = SKS − DKS, SI = pulsas/SKS ir KMI = kg/m².

2Uždaviniai

1.Slaugos pagrindaiVidutinis

During a manual blood pressure measurement in an adult, which point is usually recorded as the diastolic pressure?

  1. AWhen the sounds disappear completely
  2. BWhen the cuff is fully deflated
  3. CWhen the first clear tapping sound is heard
  4. DWhen the sounds become loudest
2.Slaugos pagrindaiSunkus

A nurse uses SBAR to call a doctor about a breathless patient. Which item belongs under "Background"?

  1. A"I am calling about Mr Smith in bed 4, who is very breathless."
  2. BThe patient has COPD and was admitted two days ago with pneumonia
  3. C"Please come and review him within the next 10 minutes."
  4. DHis respiratory rate is 30 and his SpO₂ is 86% on 2 L of oxygen
3.Infekcijų kontrolė ir pacientų saugaVidutinis

A patient has received oral radioactive iodine therapy. Which precaution is usually taken?

  1. ALet the patient share a bathroom with other patients
  2. BPlace the patient on droplet precautions with a surgical mask
  3. CLimit time close to the patient and handle body fluids per radiation policy
  4. DEncourage pregnant visitors to sit close to the patient to give emotional support
4.Infekcijų kontrolė ir pacientų saugaSunkus

A patient is admitted with suspected pneumonic plague after a possible bioterrorism release. Which precautions are used?

  1. ADroplet precautions
  2. BAirborne precautions
  3. CStandard precautions only
  4. DContact precautions only
5.Prioritetų nustatymas ir delegavimasVidutinis

A malnourished patient admitted with alcohol use disorder needs IV glucose. Which vitamin is given before or with it?

  1. AVitamin K (phytonadione)
  2. BThiamine (vitamin B1)
  3. CVitamin C (ascorbic acid)
  4. DVitamin D (calciferol)
6.Prioritetų nustatymas ir delegavimasSunkus

Skubios pagalbos skyriuje, kuris pacientas turėtų iškart eiti į procedūrų kambarį?

  1. A25 metų pacientas su išnirusiu riešu ir normaliais gyvybiniais rodikliais
  2. B30 metų pacientas, dvi dienas skundžiantis gerklės skausmu ir 38,0 °C temperatūra
  3. C60 metų vyras su krūtinės spaudimu, prakaitavimu ir pykinimu 20 minučių
  4. D45 metų pacientas, prašantis pakartotinio recepto
7.Klinikinė slaugaVidutinis

Paciento traukulių priepuolis trunka ilgiau nei penkias minutes. Ką tai reiškia?

  1. AĮ burną reikia įdėti daiktą, kad neįsikąstų liežuvio
  2. BJis turi būti gydomas kaip epilepsinė būklė, skiriant skubios pagalbos vaistų
  3. CTai normalu ir gydymo nereikia
  4. DReikia sulaikyti galūnes, kad judesiai liautųsi
8.Klinikinė slaugaSunkus

A healthcare assistant reports four observations. Which one needs the nurse's immediate action?

  1. A"Mr Patel's breathing rate is 8 a minute and he's hard to wake."
  2. B"Mr Chen's blood pressure is 128/80 as usual."
  3. C"Ms Ali has walked to the bathroom on her own."
  4. D"Mrs Jones would like a cup of tea and her glasses cleaned."
9.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitaiVidutinis

A patient with HIV on antiretroviral therapy has an undetectable viral load. What does this mean?

  1. AThe virus has been completely cured and removed
  2. BThe treatment is suppressing the virus very well
  3. CThe treatment can now be stopped without any risk
  4. DThe CD4 count must now be dangerously low too
10.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitaiSunkus

A patient with long-term heavy alcohol use is admitted with alcohol withdrawal. Which group of electrolyte problems is most common?

  1. ALow chloride, high bicarbonate and high calcium
  2. BLow magnesium, low phosphate and low potassium
  3. CHigh magnesium, high phosphate and high potassium
  4. DHigh sodium, high calcium and high glucose
11.FarmakologijaVidutinis

Why are many drugs started at lower doses in older adults?

  1. AKidney and liver clearance often decline, and sensitivity to drugs increases
  2. BOlder adults absorb no drugs from the stomach
  3. CLower doses are cheaper for older patients
  4. DOlder adults always weigh more than younger adults, so drugs last longer
12.FarmakologijaSunkus

A patient taking a GLP-1 receptor agonist such as semaglutide has severe, constant upper abdominal pain spreading to the back, with vomiting. What should the nurse suspect?

  1. AExpected nausea; the patient should take the next dose with food
  2. BHypoglycaemia; the patient should eat sweets and continue as usual
  3. CAcute pancreatitis; the drug is stopped and urgent assessment arranged
  4. DConstipation; a laxative will solve the problem
13.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemosVidutinis

The telemetry monitor suddenly shows a chaotic waveform resembling ventricular fibrillation, but the patient is talking and brushing their teeth. What should the nurse do first?

  1. AGive IV amiodarone as a bolus
  2. BStart chest compressions straight away and call the arrest team
  3. CDeliver an immediate defibrillation shock before checking anything
  4. DCheck the patient and the electrodes, as this is likely artefact
14.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemosSunkus

A patient on three blood pressure drugs still has high readings at every visit. What should the nurse check first?

  1. AWhether the readings should be ignored
  2. BWhether a fourth drug can be added at today's appointment
  3. CWhether the patient needs surgery on the renal arteries
  4. DWhether the patient is taking the medicines as prescribed
15.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: nervų, endokrininė ir inkstų sistemosVidutinis

A patient's potassium stays low despite replacement. Which other level should be checked?

  1. AAmylase
  2. BFerritin
  3. CBilirubin
  4. DMagnesium
16.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: nervų, endokrininė ir inkstų sistemosSunkus

A patient arrives five hours after the onset of a stroke. A CT angiogram shows a blockage of a large artery in the brain. What is the most appropriate next step?

  1. AGive aspirin and plan a review on the ward tomorrow
  2. BUrgent referral for assessment for mechanical thrombectomy
  3. CStart IV alteplase immediately without further imaging
  4. DNo treatment, because the time for any reperfusion has passed
17.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: virškinimo trakto, perioperacinė ir onkologinėVidutinis

Kas pirmas prioritetas, kai pacientas po bendrosios nejautros atvyksta į pabudinimo skyrių?

  1. AVandens gurkšnis
  2. BKvėpavimo takai ir kvėpavimas
  3. CVaistų anamnezė
  4. DŽaizdos tvarstis ir drenažai
18.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: virškinimo trakto, perioperacinė ir onkologinėSunkus

Shortly after a spinal anaesthetic, a patient says their arms feel weak and it is hard to breathe, and the BP is falling. What is most likely?

  1. AAn anxiety attack
  2. BA normal spinal effect
  3. CA high spinal block
  4. DA post-dural puncture headache
19.Akušerinė slaugaVidutinis

A preterm baby on feeds develops a swollen abdomen, bloody stools and feeding intolerance. Which condition is suspected?

  1. ANecrotising enterocolitis
  2. BHirschsprung disease
  3. CInfantile pyloric stenosis
  4. DCow's milk protein allergy
20.Akušerinė slaugaSunkus

At a booking visit, a woman says she drinks heavily most weekends. Which nursing response is most appropriate?

  1. ATell her the damage is done, so stopping will not help
  2. BAdvise her to change to beer, which has less alcohol
  3. CReassure her that weekend drinking is safe if she avoids weekdays
  4. DExplain the risks and refer her for support to stop
21.Pediatrinė slaugaVidutinis

A 20-month-old drinks about 1,5 litres of cow's milk a day and eats little solid food. He is pale and tired. What is the most likely problem?

  1. AIron-deficiency anaemia
  2. BVitamin B12 deficiency
  3. CLactose intolerance
  4. DSickle cell disease
22.Pediatrinė slaugaSunkus

A 9-year-old is being treated for an acute asthma attack. Which finding shows that treatment is working?

  1. AThe child is now sitting bolt upright, leaning on the arms
  2. BSlower breathing, easier speech and less use of the neck and chest muscles
  3. CThe wheeze has disappeared and the child is now very drowsy
  4. DThe heart rate has risen further after each dose of salbutamol
23.Psichikos sveikatos slaugaVidutinis

How should the nurse position herself when talking to an agitated patient?

  1. AAt a safe distance, slightly to the side, with a clear exit available
  2. BDirectly face to face, as close as possible, to show confidence
  3. CBetween the patient and the wall, so the patient can leave easily
  4. DBehind the patient and close to him, so that the patient does not feel threatened by eye contact
24.Psichikos sveikatos slaugaSunkus

Paciento ličio koncentracija yra 1,8 mmol/L. Jis sako jaučiantis gerai, išskyrus lengvą pykinimą. Ką turėtų daryti slaugytojas?

  1. APadidinti dozę atkryčiui išvengti
  2. BDuoti kitą dozę, nes jis jaučiasi gerai
  3. CPakartoti tyrimą po 1 mėnesio
  4. DPraleisti kitą dozę ir nedelsiant informuoti skiriantįjį gydytoją
25.Slaugos matematika ir vienetų konvertavimasVidutinis
47,5704 kg? kgapvalinti iki 0,1 kg

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Svorio konvertavimas duoda 47,5704 kg. Šio uždavinio taisyklė tokia: svoris apvalinamas iki kilogramo dešimtųjų. Kokią reikšmę x užrašote?

47,5704 kg
x = kg
26.Slaugos matematika ir vienetų konvertavimasSunkus
1½ tbsp? mL¾ puodelis? mL1½ fl oz? mL½ tsp? mLΣ = ? mL

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Per pamainą pacientas suvartoja: 1½ tbsp iš skystasis papildas, ¾ puodelis iš arbata, 1½ fl oz iš sultys, ½ tsp iš kosulio sirupas. Naudodami pateiktus atitikmenis, raskite bendrą suvartotą kiekį per burną V mL.

1 tbsp = 15 mL1 puodelis = 8 fl oz = 240 mL1 fl oz = 30 mL1 tsp = 5 mL
V = mL
27.Dozių skaičiavimasVidutinis
84 kgBSA = 1,71 m²250 mg/m²D = ? mg

84 kg sveriančio paciento kūno paviršiaus plotas 1,71 m². Paskirta 250 mg/m². Raskite dozę D mg.

84 kgBSA = 1,71 m²250 mg/m²
D = mg
28.Dozių skaičiavimasSunkus
00,10,20,30,40,50,60,70,80,911 mL

Paskirta 1,52 mg. Ampulėje yra 4000 mikrogramų viename mL. Įtraukite dozę į 1 mL švirkštą: kokį tūrį V suleidžiate?

1,52 mg4000 mcg/mL
V = mL
29.Intraveninių infuzijų greitisVidutinis
310 mLliko? mL/h4 h liko

Paskirta sulašinti 500 mL per 8 valandas. Po 4 valandų pastebite, kad maišelyje dar liko 310 mL, o infuzija vis tiek turi baigtis laiku. Kokį greitį R mL/h reikia nustatyti pompai iš naujo?

500 mL / 8 hpo 4 h: 310 mL
R = mL/h
30.Intraveninių infuzijų greitisSunkus
300 mL60 gtt/mL30 gtt/mint = ? h

Lašelinė laša 30 lašų/min greičiu per 60 lašų/mL sistemą. Maišelyje liko 300 mL. Po kiek valandų t jis bus tuščias?

30 gtt/min60 gtt/mL300 mL
t = h
31.Infuziniai tirpalai ir skysčių balansasVidutinis
SuvartotaIšskirta12 valandų pamainasriuba250 mLsultys150 mLvanduo150 mLIntraveninė infuzija80 mL/h × 12 hintraveninis antibiotikas2 × 100 mLšlapimas225 mLšlapimas275 mLšlapimas200 mLžaizdos drenas150 mL

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Lape pateikti paciento suvartoti ir išskirti skysčiai per vieną 12 valandų pamainą. Pacientas sveria 108 kg. Raskite vidutinę diurezę U mL/kg/h. Apvalinkite iki dviejų skaitmenų po kablelio.

108 kg12 hšlapimas: 225 mLšlapimas: 275 mLšlapimas: 200 mLžaizdos drenas: 150 mL
U = mL/kg/h
32.Infuziniai tirpalai ir skysčių balansasSunkus
1000 mL150 mL/hpradžia 08:4510:45: ? mL

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). 1000 mL maišelis pradėtas lašinti 08:45 ir lašinamas pompa 150 mL/h greičiu. Kiek mL V liks maišelyje 10:45?

1000 mL150 mL/h08:45 → 10:45
V = mL
33.Klinikinio vertinimo skalėsVidutinis
S? / 4+M? / 4+A? / 4+Mob? / 4+N? / 4+F? / 3Σ?

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Mokomasis pacientas vertinamas pagal Braden skalę: jutiminis suvokimas: visiškai ribotas; drėgmė: kartais drėgna; aktyvumas: prikaustytas prie kėdės; judrumas: šiek tiek ribotas; mityba: pakankama; trintis ir šlytis: galima problema. Raskite Braden sumą B.

6–23
B =
34.Klinikinio vertinimo skalėsSunkus
maža rizikavidutinė rizikadidelė rizika

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Mokomasis pacientas vertinamas pagal Morse griuvimų skalę: griuvimų anamnezė per pastaruosius 3 mėnesius: taip; antrinė diagnozė: taip; judėjimo priemonė: nėra, lovos režimas arba padeda slaugytoja; IV terapija arba fiziologinio tirpalo kateterio fiksatorius: ne; eisena: sutrikusi; psichikos būklė: žino savo ribas. Naudodami ribas 0–24 maža, 25–44 vidutinė ir 45 ar daugiau didelė, spustelėkite griuvimo rizikos lygį.

  1. 1maža rizika
  2. 2vidutinė rizika
  3. 3didelė rizika

3Tirpalai

1.Slaugos pagrindai

Atsakymas: A · When the sounds disappear completely

Kodėl tai yra atsakymas

The first clear sound marks the systolic pressure; in adults the point at which the sounds disappear (phase 5) is recorded as diastolic.

Atsakymas

A · When the sounds disappear completely
2.Slaugos pagrindai

Atsakymas: B · The patient has COPD and was admitted two days ago with pneumonia

Kodėl tai yra atsakymas

SBAR is Situation (why you are calling), Background (relevant history), Assessment (your findings) and Recommendation (what you need). Clear structure speeds up the response.

Atsakymas

B · The patient has COPD and was admitted two days ago with pneumonia
3.Infekcijų kontrolė ir pacientų sauga

Atsakymas: C · Limit time close to the patient and handle body fluids per radiation policy

Kodėl tai yra atsakymas

Radioactive iodine is excreted in urine, sweat and saliva, so the patient is usually in a private room with their own bathroom. Staff limit time near them, use distance and follow policy for body fluids and waste.

Atsakymas

C · Limit time close to the patient and handle body fluids per radiation policy
4.Infekcijų kontrolė ir pacientų sauga

Atsakymas: A · Droplet precautions

Kodėl tai yra atsakymas

Pneumonic plague spreads from person to person by respiratory droplets, so droplet precautions are used until the patient has had effective antibiotics for the period set by policy. Bubonic plague without lung involvement needs standard precautions.

Atsakymas

A · Droplet precautions
5.Prioritetų nustatymas ir delegavimas

Atsakymas: B · Thiamine (vitamin B1)

Kodėl tai yra atsakymas

Thiamine deficiency is common in heavy alcohol use, and giving glucose without thiamine can trigger Wernicke encephalopathy. Thiamine is given before or with glucose.

Atsakymas

B · Thiamine (vitamin B1)
6.Prioritetų nustatymas ir delegavimas

Atsakymas: C · 60 metų vyras su krūtinės spaudimu, prakaitavimu ir pykinimu 20 minučių

Kodėl tai yra atsakymas

Krūtinės spaudimas su prakaitavimu ir pykinimu gali būti miokardo infarktas, todėl pacientui per kelias minutes reikia EKG. Kiti pacientai stabilūs ir gali saugiai palaukti.

Atsakymas

C · 60 metų vyras su krūtinės spaudimu, prakaitavimu ir pykinimu 20 minučių
7.Klinikinė slauga

Atsakymas: B · Jis turi būti gydomas kaip epilepsinė būklė, skiriant skubios pagalbos vaistų

Kodėl tai yra atsakymas

Penkias minutes ar ilgiau trunkantis priepuolis ar pasikartojantys priepuoliai be atsigavimo gydomi kaip epilepsinė būklė. Apsaugokite nuo sužalojimų, duokite deguonies ir, kaip paskirta, skubios pagalbos vaistų nuo traukulių.

Atsakymas

B · Jis turi būti gydomas kaip epilepsinė būklė, skiriant skubios pagalbos vaistų
8.Klinikinė slauga

Atsakymas: A · "Mr Patel's breathing rate is 8 a minute and he's hard to wake."

Kodėl tai yra atsakymas

A low respiratory rate with reduced consciousness suggests respiratory depression, for example from opioids. It needs immediate assessment and escalation.

Atsakymas

A · "Mr Patel's breathing rate is 8 a minute and he's hard to wake."
9.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitai

Atsakymas: B · The treatment is suppressing the virus very well

Kodėl tai yra atsakymas

An undetectable viral load shows that antiretroviral therapy is suppressing viral replication. The virus remains in the body, so treatment must continue. People with a sustained undetectable viral load do not transmit HIV sexually.

Atsakymas

B · The treatment is suppressing the virus very well
10.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitai

Atsakymas: B · Low magnesium, low phosphate and low potassium

Kodėl tai yra atsakymas

Poor diet, vomiting, diarrhea and alcohol's effect on the kidneys commonly cause low magnesium, phosphate and potassium. These worsen arrhythmia and seizure risk, so they are checked and replaced, together with thiamine.

Atsakymas

B · Low magnesium, low phosphate and low potassium
11.Farmakologija

Atsakymas: A · Kidney and liver clearance often decline, and sensitivity to drugs increases

Kodėl tai yra atsakymas

Ageing reduces kidney function, changes body composition and often slows liver metabolism. Many drugs also have stronger effects on the ageing brain, so doses are started low and increased slowly.

Atsakymas

A · Kidney and liver clearance often decline, and sensitivity to drugs increases
12.Farmakologija

Atsakymas: C · Acute pancreatitis; the drug is stopped and urgent assessment arranged

Kodėl tai yra atsakymas

Mild nausea is common with GLP-1 agonists, but severe persistent abdominal pain radiating to the back suggests pancreatitis. The drug is stopped and the patient needs urgent assessment, including serum lipase or amylase.

Atsakymas

C · Acute pancreatitis; the drug is stopped and urgent assessment arranged
13.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemos

Atsakymas: D · Check the patient and the electrodes, as this is likely artefact

Kodėl tai yra atsakymas

Movement, loose electrodes and muscle activity can create artefact that looks like VF. A conscious, talking patient cannot be in VF. The nurse assesses the patient and checks the leads and electrodes, then reattaches them if needed.

Atsakymas

D · Check the patient and the electrodes, as this is likely artefact
14.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemos

Atsakymas: D · Whether the patient is taking the medicines as prescribed

Kodėl tai yra atsakymas

Before labelling hypertension as resistant, adherence, measurement technique, white-coat effect and interacting substances (NSAIDs, decongestants, alcohol, liquorice) should be checked. Side effects, cost and complex regimens are common reasons for missed doses.

Atsakymas

D · Whether the patient is taking the medicines as prescribed
15.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: nervų, endokrininė ir inkstų sistemos

Atsakymas: D · Magnesium

Kodėl tai yra atsakymas

Hypomagnesaemia increases potassium loss in the urine and makes hypokalaemia hard to correct. Magnesium is checked and replaced as well.

Atsakymas

D · Magnesium
16.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: nervų, endokrininė ir inkstų sistemos

Atsakymas: B · Urgent referral for assessment for mechanical thrombectomy

Kodėl tai yra atsakymas

IV thrombolysis is usually given within 4,5 hours of onset. Mechanical thrombectomy for a large vessel occlusion can be done later, typically up to 6 hours and in selected patients up to 24 hours, based on imaging. Time still matters, so referral is urgent.

Atsakymas

B · Urgent referral for assessment for mechanical thrombectomy
17.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: virškinimo trakto, perioperacinė ir onkologinė

Atsakymas: B · Kvėpavimo takai ir kvėpavimas

Kodėl tai yra atsakymas

Pabudinimo skyriuje likusi nejautra, opioidai ir raumenis atpalaiduojantys vaistai gali sukelti kvėpavimo takų obstrukciją ir kvėpavimo slopinimą. Pirmiausia vertinami kvėpavimo takai ir kvėpavimas, po to kraujotaka, sąmonė, skausmas, temperatūra ir žaizda.

Atsakymas

B · Kvėpavimo takai ir kvėpavimas
18.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: virškinimo trakto, perioperacinė ir onkologinė

Atsakymas: C · A high spinal block

Kodėl tai yra atsakymas

If local anaesthetic spreads upwards, it can affect the arms, breathing muscles and cardiac nerves, causing hypotension and bradycardia. It is an emergency; help is called, and breathing and circulation are supported.

Atsakymas

C · A high spinal block
19.Akušerinė slauga

Atsakymas: A · Necrotising enterocolitis

Kodėl tai yra atsakymas

Necrotising enterocolitis mainly affects preterm babies. Signs include abdominal distension, bilious aspirates, bloody stools and instability. Feeds are stopped and the baby is urgently reviewed. Breast milk lowers the risk.

Atsakymas

A · Necrotising enterocolitis
20.Akušerinė slauga

Atsakymas: D · Explain the risks and refer her for support to stop

Kodėl tai yra atsakymas

Alcohol can harm the fetus throughout pregnancy, and stopping at any point reduces the risk. The nurse gives clear, non-judgemental information and refers her to support services.

Atsakymas

D · Explain the risks and refer her for support to stop
21.Pediatrinė slauga

Atsakymas: A · Iron-deficiency anaemia

Kodėl tai yra atsakymas

Large volumes of cow's milk are low in iron, reduce appetite for iron-rich foods and can cause small losses of blood from the gut. Toddlers who drink too much milk are a classic group for iron-deficiency anaemia; milk is usually limited to about 500 mL a day.

Atsakymas

A · Iron-deficiency anaemia
22.Pediatrinė slauga

Atsakymas: B · Slower breathing, easier speech and less use of the neck and chest muscles

Kodėl tai yra atsakymas

Improvement shows as a lower respiratory rate, easier speech, less accessory muscle use and better oxygen saturation. A quiet chest with drowsiness signals exhaustion and danger, and tripod positioning shows ongoing distress.

Atsakymas

B · Slower breathing, easier speech and less use of the neck and chest muscles
23.Psichikos sveikatos slauga

Atsakymas: A · At a safe distance, slightly to the side, with a clear exit available

Kodėl tai yra atsakymas

Standing at an angle and outside arm's reach is less confrontational and safer. The nurse makes sure neither she nor the patient is trapped, so both have an exit.

Atsakymas

A · At a safe distance, slightly to the side, with a clear exit available
24.Psichikos sveikatos slauga

Atsakymas: D · Praleisti kitą dozę ir nedelsiant informuoti skiriantįjį gydytoją

Kodėl tai yra atsakymas

1,8 mmol/L koncentracija viršija terapinį intervalą, o toksiškumas gali greitai sustiprėti. Slaugytojas sulaiko dozę, ieško toksiškumo požymių ir informuoja skiriantįjį gydytoją.

Atsakymas

D · Praleisti kitą dozę ir nedelsiant informuoti skiriantįjį gydytoją
25.Slaugos matematika ir vienetų konvertavimas

Atsakymas: x = 47,6 kg

Apvalinimas: pažiūrėkite į skaitmenį iškart po apvalinamos vietos: 5 ar daugiau apvalinama aukštyn, 4 ar mažiau skaitmuo paliekamas. Apvalinkite tik galutinį atsakymą, niekada tarpinių žingsnių. Tipinės egzaminų taisyklės: 1 mL ar didesni tūriai iki dešimtųjų, mažesni nei 1 mL tūriai iki šimtųjų, lašų greitis iki sveikų lašų, svoris iki vieno ženklo po kablelio; visada laikykitės klausime nurodytos taisyklės.

Skaitmuo vietoje: dešimtosios

47.5704 → 5

Lemia tik kitas skaitmuo

47,5704 → 7
7 yra 5 ar daugiau, todėl 5 apvalinama į didesnę pusę.
Tolesni skaitmenys (04) neskaičiuojami: apvalinama vieną kartą, ne žingsniais.

Suapvalinkite

x = 47,6 kg

Atsakymas

x = 47,6 kg
26.Slaugos matematika ir vienetų konvertavimas

Atsakymas: V = 250 mL

Buitiniai matai ir svoris: slaugos egzaminuose naudojami suapvalinti atitikmenys: 1 arbatinis šaukštelis (tsp) = 5 mL, 1 valgomasis šaukštas (tbsp) = 15 mL = 3 tsp, 1 skysčio uncija (fl oz) = 30 mL = 2 tbsp, o 1 puodelis = 8 fl oz = 240 mL. Svoriui 1 kg = 2,2 lb ir 1 lb = 16 oz; ilgiui 1 colis = 2,54 cm. Sudarykite perskaičiavimą taip, kad nereikalingas vienetas išsiredukuotų.

Kiekviena eilutė mL

1½ tbsp = 1,5·15 = 22,5 mL
¾ puodelis = 0,75·240 = 180 mL
1½ fl oz = 1,5·30 = 45 mL
½ tsp = 0,5·5 = 2,5 mL

Sudėtis

V = 22,5 + 180 + 45 + 2,5 = 250 mL

Atsakymas

V = 250 mL
27.Dozių skaičiavimas

Atsakymas: D = 427,5 mg

Body-surface-area dosing: many cytotoxic and some paediatric doses are prescribed per square metre of body surface area: dose (mg) = dose per m² × BSA (m²). The Mosteller formula estimates BSA = √(height (cm) × weight (kg)/3600).

Dozė

D = 250·1,71 = 427,5 mg

Atsakymas

D = 427,5 mg
28.Dozių skaičiavimas

Atsakymas: V = 0,38 mL

Dozės įtraukimas: tūris = (paskirta dozė/pradinio tirpalo stiprumas) × pradinio tirpalo tūris. Pirmiausia paverskite į tuos pačius vienetus, tada patikrinkite, ar tūris telpa į švirkštą ir patenka ant vienos iš jo skalės žymių.

Tie patys vienetai

1,52 mg = 1520 mcg

Tūris

V = 1520/4000 = 0,38 mL

Atsakymas

V = 0,38 mL
29.Intraveninių infuzijų greitis

Atsakymas: R = 77,5 mL/h

Infusion rates: a pump is set in mL/h = volume/time in hours. A gravity drip is counted in drops per minute: gtt/min = volume (mL) × drop factor (gtt/mL)/time (min). The drop factor is printed on the tubing package: macrodrip sets deliver 10, 15 or 20 gtt/mL (blood sets often 10 gtt/mL in the US, 15 in the UK) and microdrip sets 60 gtt/mL. Always use the drop factor the question or package gives.

Pradinis greitis

500/8 = 62,5 mL/h

Naujas greitis

R = 310/4 = 77,5 mL/h

Atsakymas

R = 77,5 mL/h

Daugelyje ligoninių toks koregavimas iki 25 % leidžiamas be naujo paskyrimo; pasitikrinkite vietos tvarką.

30.Intraveninių infuzijų greitis

Atsakymas: t = 10 h

Infuzijos greitis: pompa nustatoma mL/h = tūris/laikas valandomis. Gravitacinė lašelinė skaičiuojama lašais per minutę: gtt/min = tūris (mL) × lašų koeficientas (gtt/mL)/laikas (min). Lašų koeficientas nurodytas ant infuzinės sistemos pakuotės: makrolašų sistemos duoda 10, 15 arba 20 gtt/mL (kraujo sistemos JAV dažnai 10 gtt/mL, JK 15), o mikrolašų sistemos 60 gtt/mL. Visada naudokite lašų koeficientą, nurodytą klausime arba ant pakuotės.

Greitis mL/h

30·60/60 = 30 mL/h

Likęs laikas

t = 300/30 = 10 h

Atsakymas

t = 10 h
31.Infuziniai tirpalai ir skysčių balansas

Atsakymas: U = 0,54 mL/kg/h

Suvartoti ir išskirti skysčiai: suvartotiems priskiriama viskas, kas patenka į organizmą (geriami skysčiai, intraveninės infuzijos, intraveniniai vaistai ir praplovimai, maitinimas per zondą); ledo gabalėliai skaičiuojami kaip pusė jų tūrio. Išskirtiems priskiriamas šlapimas, drenų išskyros, vėmalai ir kiti netekimai. Balansas = visi suvartoti − visi išskirti skysčiai; neigiamas balansas reiškia grynąjį netekimą. Skaičiai skirti tik praktikai; prie paciento lovos visada vadovaukitės vietiniais protokolais, o didelės rizikos dozes tegul dar kartą patikrina kitas specialistas.

Iš viso šlapimo

225 + 275 + 200 = 700 mL

Kilogramui per valandą

U = 700/(108·12) = 0,5401 ≈ 0,54 mL/kg/h

Atsakymas

U = 0,54 mL/kg/h
32.Infuziniai tirpalai ir skysčių balansas

Atsakymas: V = 700 mL

Infuzijos trukmė: laikas (h) = infuzuotinas tūris (mL)/greitis (mL/h); naudokite maišelyje dar likusį tūrį, o ne maišelio dydį. Sulašintas tūris = greitis × laikas. Dešimtaines valandas į valandas ir minutes perskaičiuokite padaugindami dalį iš 60 (0,5 h = 30 min, o ne 50 min). Skaičiai skirti tik praktikai; prie paciento lovos visada vadovaukitės vietiniais protokolais, o didelės rizikos dozes tegul dar kartą patikrina kitas specialistas.

Praėjęs laikas

08:45 → 10:45 = 2 h

Sulašintas tūris

150·2 = 300 mL

Likęs tūris

V = 1000 − 300 = 700 mL

Atsakymas

V = 700 mL
33.Klinikinio vertinimo skalės

Atsakymas: B = 14

Braden skalė: šešios poskalės pragulų rizikai vertinti. Jutiminis suvokimas, drėgmė, aktyvumas, judrumas ir mityba vertinami 1–4 balais, nuo blogiausio lygio (1) iki problemos nebuvimo (4); trintis ir šlytis vertinama 1–3 balais. Suma svyruoja nuo 6 iki 23, o mažesnė suma reiškia didesnę riziką. Dažnos grupės: 19–23 rizikos nėra, 15–18 maža rizika, 13–14 vidutinė rizika, 10–12 didelė rizika ir 9 ar mažiau labai didelė rizika.

Įvertinkite kiekvieną poskalę

jutiminis suvokimas: visiškai ribotas → 1
drėgmė: kartais drėgna → 3
aktyvumas: prikaustytas prie kėdės → 2
judrumas: šiek tiek ribotas → 3
mityba: pakankama → 3
trintis ir šlytis: galima problema → 2

Sudėtis

Braden suma = 1 + 3 + 2 + 3 + 3 + 2 = 14

Atsakymas

B = 14
34.Klinikinio vertinimo skalės

Atsakymas: didelė rizika

Morse griuvimų skalė: šeši punktai. Griuvimų anamnezė: ne 0, taip 25. Antrinė diagnozė: ne 0, taip 15. Judėjimo priemonė: nėra, lovos režimas ar slaugytojos pagalba 0; ramentai, lazda ar vaikštynė 15; laikosi už baldų 30. IV terapija arba fiziologinio tirpalo kateterio fiksatorius: ne 0, taip 20. Eisena: normali, lovos režimas ar neįgaliojo vežimėlis 0; silpna 10; sutrikusi 20. Psichikos būklė: žino savo ribas 0; pervertina arba pamiršta ribas 15. Suma svyruoja nuo 0 iki 125. Rizikos ribos ligoninėse skiriasi; dažnai naudojama: 0–24 maža, 25–44 vidutinė ir 45 ar daugiau didelė.

Įvertinkite kiekvieną punktą

griuvimų anamnezė per pastaruosius 3 mėnesius: taip → 25
antrinė diagnozė: taip → 15
judėjimo priemonė: nėra, lovos režimas arba padeda slaugytoja → 0
IV terapija arba fiziologinio tirpalo kateterio fiksatorius: ne → 0
eisena: sutrikusi → 20
psichikos būklė: žino savo ribas → 0

Sudėtis

Morse suma = 25 + 15 + 0 + 0 + 20 + 0 = 60

Rizikos lygis

60 → didelė rizika

Atsakymas

didelė rizika

Tai savarankiška mokymosi medžiaga. ExamProblems nėra susijusi su šį egzaminą organizuojančia institucija ir jos nėra patvirtinta, o egzamino pavadinimas naudojamas tik turiniui apibūdinti. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® yra the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN) prekių ženklai; ši organizacija nėra susijusi su ExamProblems, jo neremia ir neatsako už jo tikslumą.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-pn-practice-questions