NCLEX-PN tipo bandomieji klausimai (LPN/LVN): pasiruošimo paketas

Formulių lapai, pagrindiniai kiekvienos temos metodų žingsniai ir 34 uždavinių, o pilni sprendimai pateikti gale.

Nauji uždaviniaiAtgal į kursą

Spausdinimo lange pasirinkite „Išsaugoti kaip PDF“, kad nuosavą kopiją išsaugotumėte savo įrenginyje.

1Formulės ir metodai

Infekcijų kontrolė ir pacientų sauga

Metodas

  1. Pradėkite nuo standartinių atsargumo priemonių kiekvienam pacientui: rankų higiena, asmeninės apsaugos priemonės numatomai ekspozicijai, saugūs aštrūs daiktai.
  2. Pridėkite atsargumo priemones pagal plitimo kelią: kontaktinė (chalatas, pirštinės), lašelinė (chirurginė kaukė), oro (N95, neigiamo slėgio kambarys).
  3. Steriliems daiktams išlaikykite sterilumą: jei abejojate, jis nesterilus; pakeiskite, niekada nenuvalykite.
  4. Užkirskite kelią žalai aplinkoje: griuvimų prevencija, suvaržymai tik kaip paskutinė priemonė, RACE ir PASS gaisro atveju.
  5. Patikrinkite vaistų skyrimo teises, du identifikatorius ir papildomas apsaugos priemones didelės rizikos vaistams; praneškite apie klaidas ir vos nepasitaikiusius atvejus.

Prioritetų nustatymas ir delegavimas

Metodas

  1. Paklauskite, kas pacientui pakenks greičiausiai, jei nieko nedarysite.
  2. Taikykite ABC (C-A-B per širdies sustojimą), tada Maslow: fiziologiniai poreikiai pirma saugumo, saugumas pirma psichologinių poreikių.
  3. Palyginkite galimybes: ūmus prieš lėtinį, nestabilus prieš stabilų, netikėtas prieš tikėtiną, sisteminis prieš vietinį, ir kiekvieną požymį palyginkite su paciento pradiniu lygiu.
  4. Vertinkite prieš veikdami, nebent tai neatidėliotinas atvejis; tada rinkitės žingsnį, nuo kurio priklauso kiti.
  5. Delegavimui patikrinkite penkias teises: užduotis, aplinkybės, asmuo, nurodymai ir priežiūra. Vertinimas, mokymas ir įvertinimas lieka registruotai slaugytojai (RN).

Laboratorinės reikšmės ir elektrolitai

Metodas

  1. Palyginkite vertę su paties laboratorijos nustatytu referenciniu intervalu, tada su paciento pradiniu lygiu ir kitimu.
  2. Patikrinkite mėginį: hemolizė, vėlavimas ar kraujas, paimtas šalia IV, gali duoti klaidingus rezultatus.
  3. Susiekite vertę su tipiniais požymiais ir ją sukeliančiais vaistais bei būklėmis.
  4. Ieškokite sąveikų: mažas kalio ar magnio kiekis didina digoksino toksiškumą; dehidratacija didina ličio koncentraciją.
  5. Veikite pacientui: įvertinkite, sulaikykite vaistą, jei koncentracija nesaugi, kritines vertes perskaitykite atgal ir informuokite gydytoją.

Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemos

Metodas

  1. Įvardykite problemą: siurblio nepakankamumas, užsikimšusi arterija, ritmas, krešulys, kvėpavimo takų susiaurėjimas, infekcija ar prietaiso problema.
  2. Pirmiausia patikrinkite pavojaus požymius: hipoksiją, hipotenziją, krūtinės skausmą, naują sumišimą, šaltą kojos be pulso.
  3. Deguonį priderinkite pacientui: 94–98 % daugumai, 88–92 % tiems, kuriems kyla CO₂ susilaikymo rizika.
  4. Kiekvieną vaistą susiekite su jo tyrimu ir rizika: varfarinas ir INR, heparinas ir aPTT bei trombocitai, diuretikai ir kalis.
  5. Pasirinkite saugų pirmąjį veiksmą, tada eskaluokite ir vertinkite iš naujo.

Vidaus ligų ir chirurginė slauga: nervų, endokrininė ir inkstų sistemos

Metodas

  1. Pasitikrinkite gliukozę kiekvienam pacientui su nauju sumišimu, silpnumu ar traukuliais.
  2. Sąmonės lygį naudokite kaip ankstyviausią smegenų sutrikimo įspėjimą; vyzdžiai ir Cushing triada pasirodo vėlai.
  3. Diabeto nelaimėse atskirkite DKA (ketonai, acidozė) nuo HHS (labai didelis osmoliališkumas, dehidratacija); pirmiausia skirkite skysčių.
  4. Natrio ir vandens atveju nuspręskite, ar ADH yra per daug (SIADH), ar trūksta (DI), ir lėtinius pokyčius koreguokite lėtai.
  5. Inkstų problemų atveju priežastį priskirkite prerenalinei, vidinei ar postrenalinei ir stebėkite kalį bei skysčius.

Vidaus ligų ir chirurginė slauga: virškinimo trakto, perioperacinė ir onkologinė

Metodas

  1. Paklauskite, kas galėtų būti paslėpta: vidinis kraujavimas, infekcija be karščiavimo, hipoventiliacija esant normaliam SpO₂.
  2. Komplikacijas siaurinkite pagal laiką po operacijos: kraujavimas per valandas, krūtinės ląstos problemos per dienas, žaizdos ir nutekėjimo problemos vėliau.
  3. Skausmo atveju vertinkite, gydykite daugiamode analgezija, vertinkite iš naujo ir kiekvieno opioido metu stebėkite sedaciją.
  4. Onkologiniams pacientams bet kokią ligą nadyro metu laikykite neutropeniniu sepsiu ir žinokite onkologines skubias būkles.
  5. Nudegimų atveju skaičiuokite tik dalinio ir viso storio plotus, Parkland laikrodį paleiskite nuo nudegimo laiko ir titruokite pagal šlapimo išskyrimą.

Akušerinė slauga

Metodas

  1. Nustatykite moters padėtį laike: nėštumo savaitės, gimdymo tarpsnis ar diena po gimdymo, ir nuspręskite, kas tuo metu yra norma.
  2. Ieškokite pavojuje esančio paciento: motinos, vaisiaus ar naujagimio, o gal kelių iš jų.
  3. Susiekite požymį su priežastimi: VEAL CHOP deceleracijoms, keturi T kraujavimui, BUBBLE-HE po gimdymo.
  4. Pirmiausia rinkitės veiksmą, gerinantį kraujotaką ir deguonies patekimą (gulėjimas ant šono, oksitocino nutraukimas, gimdos dugno masažas), tada kvieskite pagalbą.

Pediatrinė slauga

Metodas

  1. Pirmiausia atkreipkite dėmesį į vaiko amžių: nuo jo priklauso gyvybinių rodiklių normos, raidos etapai ir tinkama skausmo skalė.
  2. Įvertinkite kvėpavimo takus, kvėpavimą ir kraujotaką, prisiminkite, kad vaikai kompensuoja, o paskui greitai blogėja.
  3. Pritaikykite veiksmą raidos etapui ir įtraukite šeimą.
  4. Patikrinkite, ar atsakymas saugus vaikui: dozė pagal svorį, jokio aspirino virusinės ligos metu, jokio kodeino jaunesniems nei 12 metų.

Psichikos sveikatos slauga

Metodas

  1. Nuspręskite, ar yra tiesioginis pavojus: savižudybė, smurtas, vaistų sukeltas neatidėliotinas atvejis ar somatinė liga.
  2. Pirmiausia imkitės saugumo veiksmų: stebėkite, pašalinkite priemones, nuraminkite, nutraukite žalingą vaistą, kvieskite pagalbą.
  3. Rinkitės terapinį atsaką: pripažinkite jausmus, pateikite tikrovę, venkite klaidingo raminimo ir klausimų „kodėl“.
  4. Gerbkite teises: mažiausiai varžanti galimybė, sutikimas ir konfidencialumas su jo ribomis.

Slaugos matematika ir vienetų konvertavimas

Metriniai žingsniai
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Svoris ir ilgis
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Buitiniai matai
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Temperatūra
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
24 valandų laikrodis
PM valandos 1–11: pridėkite 12; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Dozavimo greitis
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Laboratoriniai koeficientai
gliukozė 1 mmol/L = 18 mg/dL; kreatininas 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Metodas

  1. Užrašykite duotą dydį su jo vienetu ir norimą vienetą.
  2. Pasirinkite atitikmenį: 1000 tarp kg, g, mg ir mcg arba L ir mL; 1 kg = 2,2 lb; 1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 240 mL.
  3. Užrašykite trupmena taip, kad nereikalingas vienetas išsiredukuotų; greičiui naudokite po vieną trupmeną kiekvienam besikeičiančiam vienetui.
  4. Patikrinkite kryptį: mažesnis vienetas duoda didesnį skaičių.
  5. Apvalinkite tik galutinį atsakymą, klausime nurodytu tikslumu.

Dozių skaičiavimas

Dozė pagal koncentraciją
tūris = dozė / koncentracija
Dozė pagal kūno masę
dozė = mg/kg × kūno masė
Tabletės
skaičius = dozė / dozė tabletėje
Vienetai
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Metodas

  1. Paskirtą dozę ir turimo vaisto stiprumą išreikškite tais pačiais vienetais.
  2. Naudokite formulę „paskirta / turima × kiekis“: (D/H) × Q.
  3. Dozėms pagal kūno masę pirmiausia padauginkite iš masės kilogramais, tada paros dozę padalykite iš dozių skaičiaus.
  4. Pirmiausia įvertinkite apytiksliai ir patikrinkite, ar atsakymas tikėtinas.

Intraveninių infuzijų greitis

Pompos greitis
mL/h = volume (mL)/time (h)
Lašėjimo greitis
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Infuzijos trukmė
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Metodas

  1. Pompos greitis mL/h: tūris, padalytas iš laiko valandomis.
  2. Lašėjimo greitis lašais/min: tūris × lašų faktorius, padalytas iš laiko minutėmis.
  3. Likusiam laikui: likęs tūris, padalytas iš greičio.
  4. Apvalinkite taip, kaip reikalauja uždavinys arba įranga.

Infuziniai tirpalai ir skysčių balansas

Holliday–Segar per valandą
4 mL/kg (pirmiesiems 10 kg) + 2 mL/kg (kitiems 10 kg) + 1 mL/kg (kiekvienam kg virš 20)
Holliday–Segar per parą
100 / 50 / 20 mL/kg tiems patiems intervalams
Skysčių balansas
suvartota − išskirta
Ledo gabalėliai
skaičiuojami kaip pusė jų tūrio
Diurezė
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Infuzijos trukmė
laikas (h) = likęs tūris (mL) / greitis (mL/h)
Sulašintas tūris
mL = greitis × laikas

Klinikinio vertinimo skalės

Glazgo komos skalė
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
APGAR
5 požymiai × 0–2 = 0–10; 7–10 nuramina, 4–6 vidutiniškai nenormalu, 0–3 žema
Braden skalė
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 rizika
Morse griuvimų skalė
griuvimai 25, diagnozė 15, priemonė 15/30, IV 20, eisena 10/20, psichikos būklė 15
NEWS2 rizika
0–4 maža; pavienis 3 maža–vidutinė; 5–6 vidutinė; ≥ 7 didelė
Vidutinis arterinis spaudimas
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Pulsinis spaudimas ir šoko indeksas
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Kūno masės indeksas
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Metodas

  1. Raskite klausime naudojamą vertinimo lentelę ir jos ribas (GCS 3–15, Apgar 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Įvertinkite kiekvieną punktą atskirai, suderindami aprašymą su jo lygiu.
  3. Sudėkite punktų balus ir patikrinkite, ar suma patenka į intervalą.
  4. Taikykite ribas: NEWS2 atveju taip pat ieškokite bet kurio vieno rodiklio, įvertinto 3.
  5. Išvestinėms vertėms naudokite MAP = (SKS + 2·DKS)/3, PP = SKS − DKS, SI = pulsas/SKS ir KMI = kg/m².

2Uždaviniai

1.Slaugos pagrindaiVidutinis

A patient is found on the floor beside the bed. What should the nurse do first?

  1. ALift the patient straight back into bed
  2. BAsk the patient to stand up on their own
  3. CComplete the incident report first, then go back to assess the patient fully
  4. DCheck responsiveness and look for injuries before moving them
2.Slaugos pagrindaiSunkus

Why is the level of sedation a useful early warning in a patient on opioids?

  1. AIncreasing sedation usually comes before respiratory depression
  2. BSedation means the opioid dose is too low
  3. CSedation only occurs after the breathing has stopped
  4. DSedation shows that the pain has completely gone and the dose is right
3.Infekcijų kontrolė ir pacientų saugaVidutinis

Which technique is used for suctioning a tracheostomy in hospital?

  1. ASterile technique, with a sterile catheter and sterile glove
  2. BClean technique, with the catheter rinsed in tap water
  3. CClean technique, reusing the catheter during the shift
  4. DNo gloves at all, because the airway already contains bacteria
4.Infekcijų kontrolė ir pacientų saugaSunkus

A visitor is receiving an electric shock from a faulty lamp and is still touching it. What should the nurse do first?

  1. AStart chest compressions straight away
  2. BThrow water over the lamp to stop the current
  3. CPull the visitor away from the lamp by the arm as quickly as possible
  4. DSwitch off the power or unplug the lamp without touching the person
5.Prioritetų nustatymas ir delegavimasVidutinis

An anxious patient is breathing very fast and has tingling fingers. The blood gas shows pH 7,51 and PaCO₂ 29 mmHg (3,9 kPa). What should the nurse do first?

  1. AEncourage the patient to breathe even faster
  2. BStay with the patient and coach slow, calm breathing
  3. CGive IV sodium bicarbonate as soon as it can be found
  4. DGive oxygen at the highest flow and leave the room
6.Prioritetų nustatymas ir delegavimasSunkus

Vyresnio amžiaus pacientas, sergantis pneumonija, naujai sumišęs. Kuris veiksmas eina pirmas?

  1. AUždėti riešų varžtus, kad pacientas netampytų veninės linijos
  2. BPaklausti šeimos, ar tai pacientui normalu
  3. CDuoti paskirtą prireikus vartojamą raminamąjį
  4. DPatikrinti deguonies įsotinimą ir kitus gyvybinius rodiklius
7.Klinikinė slaugaVidutinis

Kuris elektrolitų sutrikimas pavojingiausias širdies ritmui?

  1. AMažas natris
  2. BPer didelis ar per mažas kalis
  3. CMažas fosfatas
  4. DDidelis chloras
8.Klinikinė slaugaSunkus

After a high spinal cord injury, a patient has low blood pressure with a slow heart rate and warm, dry skin. What is most likely?

  1. ANeurogenic shock
  2. BHypovolaemic shock
  3. CCardiac tamponade
  4. DSeptic shock
9.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitaiVidutinis

Vankomicino slenkstinė koncentracija viršija tikslinį intervalą. Koks pagrindinis nepageidaujamas poveikis kelia rūpestį?

  1. AMaža gliukozės koncentracija kraujyje (hipoglikemija)
  2. BVidurių užkietėjimas ir pūtimas
  3. CInkstų pažeidimas (nefrotoksiškumas)
  4. DPadidėjęs trombocitų skaičius (trombocitozė)
10.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitaiSunkus

The nurse teaches a patient about the HbA1c test. Which statement shows a need for further teaching?

  1. A"I must not eat anything for 12 hours before the HbA1c test"
  2. B"The test shows my average glucose over the past few months"
  3. C"My daily finger-stick readings still matter between the tests"
  4. D"A lower result means less risk of damage to my eyes and kidneys"
11.FarmakologijaVidutinis

A patient starting niacin (nicotinic acid) complains of flushing and warmth after doses. Which advice may reduce this?

  1. ATake it on an empty stomach in a hot bath
  2. BDouble the dose to build tolerance faster
  3. CTake aspirin 30 minutes before the niacin, if the prescriber agrees
  4. DTake the niacin with a hot drink so that it dissolves and acts faster
12.FarmakologijaSunkus

Pacientui ankstyvoje aspirino (salicilatų) perdozavimo stadijoje ūžia ausyse ir jis kvėpuoja dažnai. Kuris rūgščių ir šarmų pusiausvyros pokytis klasikinis?

  1. AKvėpavimo acidozė su normaliu bikarbonatu
  2. BKvėpavimo alkalozė, po kurios išsivysto metabolinė acidozė
  3. CMetabolinė alkalozė, po kurios išsivysto kvėpavimo acidozė
  4. DGryna metabolinė alkalozė
13.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemosVidutinis

Which patient is most typical of a primary spontaneous pneumothorax?

  1. AA middle-aged woman with high blood pressure
  2. BA tall, thin young man who smokes
  3. CA child with a viral sore throat
  4. DAn older woman with long-standing heart failure
14.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemosSunkus

Pacientui, kuriam patvirtinta blauzdos GVT, pradėta gydomoji antikoaguliacija ir jis klausia, ar privalo gulėti lovoje. Kuris atsakymas tiksliausias?

  1. APradėjus gydymą paprastai skatinama vaikščioti, kiek toleruojama
  2. BVaikščioti neleidžiama, kol krešulys visiškai neištirps
  3. CKojos prieš kiekvieną pasivaikščiojimą reikia masažuoti
  4. DReikia griežto lovos režimo bent dvi savaites
15.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: nervų, endokrininė ir inkstų sistemosVidutinis

Which side effects are common with oxybutynin for an overactive bladder?

  1. AA cough and a raised potassium
  2. BWeight loss and a fast tremor
  3. CDry mouth and constipation
  4. DDiarrhoea and heavy sweating
16.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: nervų, endokrininė ir inkstų sistemosSunkus

Po operacijos pacientui, sergančiam Greivso liga, temperatūra 39,8 °C, širdies susitraukimų dažnis 160/min., jis sujaudintas ir vemia. Kuris gydymo rinkinys tinkamiausias?

  1. AAušinimas, beta adrenoblokatorius, antitiroidinis vaistas, vėliau jodas ir steroidai
  2. BAspirinas karščiavimui mažinti ir šeimos gydytojo apžiūra per savaitę
  3. CLevotiroksinas ir šilti pledai drebėjimui nuraminti
  4. DSkysčių ribojimas ir kilpinis diuretikas tachikardijai gydyti
17.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: virškinimo trakto, perioperacinė ir onkologinėVidutinis

Which statement about giving medicines through a feeding tube is correct?

  1. AAll tablets can be crushed together and given at once
  2. BTubes do not need flushing between medicines
  3. CModified-release tablets should not be crushed
  4. DMedicines can be added to the bag of feed
18.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: virškinimo trakto, perioperacinė ir onkologinėSunkus

A dying patient has noisy, rattling breathing. The patient seems unaware, but the family is distressed. What is the best nursing approach?

  1. AReposition, explain the cause and give prescribed drugs if needed
  2. BPerform deep suction every hour
  3. CAsk the family to leave the room
  4. DGive large volumes of IV fluid to loosen and thin the secretions
19.Akušerinė slaugaVidutinis

Which breastfeeding mother should be advised not to breastfeed?

  1. AA mother receiving chemotherapy
  2. BA mother with mastitis
  3. CA mother who had a caesarean birth
  4. DA mother with a common cold
20.Akušerinė slaugaSunkus

A fetal tracing shows a smooth, wave-like pattern with no variability, like a sine wave. What should the nurse suspect?

  1. ASevere fetal anaemia
  2. BFetal head compression
  3. CA normal fetal sleep cycle
  4. DA maternal urinary infection
21.Pediatrinė slaugaVidutinis

A newborn with suspected oesophageal atresia is drooling frothy saliva. What is the immediate nursing care?

  1. AKeep the baby nil by mouth, raise the head and suction the upper pouch as needed
  2. BGive a full feed by bottle and observe for vomiting afterwards
  3. CLay the baby flat and give the next feed slowly through a teat
  4. DOffer small sips of sterile water to check whether the baby can swallow
22.Pediatrinė slaugaSunkus

9 mėnesių kūdikiui, kuriam įtariama invaginacija, buvo verksmo priepuolių. Laukiant procedūros, kūdikis išskiria normalias rudas išmatas ir skausmas liovėsi. Ką turėtų daryti slaugytojas?

  1. ANedelsiant pranešti, nes tai gali reikšti, kad invaginacija išsitaisė
  2. BPadaryti klizmą žarnynui išvalyti
  3. CIškart duoti kūdikiui didelį maitinimą
  4. DNekreipti dėmesio, nes normalios išmatos invaginacijos atveju neturi klinikinės reikšmės
23.Psichikos sveikatos slaugaVidutinis

A patient with limited English needs a mental health assessment. Who should interpret?

  1. AThe patient's 12-year-old son
  2. BAnother patient on the ward who speaks the language
  3. CThe nurse, using an online translation app on her phone for the whole assessment
  4. DA trained professional interpreter
24.Psichikos sveikatos slaugaSunkus

A woman taking carbamazepine for bipolar disorder uses an oral contraceptive pill. What should the nurse teach?

  1. AShe should take the pill and the carbamazepine at exactly the same time each day so that both of them stay fully effective
  2. BCarbamazepine can make the pill less effective, so she should discuss contraception with the prescriber
  3. CCarbamazepine increases the effect of the pill, so she can take it every other day
  4. DThe two drugs do not interact in any way
25.Slaugos matematika ir vienetų konvertavimasVidutinis
94969810010210410635363738394041°F°C? °F35,8 °C

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Paciento temperatūra yra 35,8 °C. Konvertuokite į Farenheito laipsnius T pagal °F = °C × 9/5 + 32. Suapvalinkite iki vieno ženklo po kablelio.

35,8 °C
T = °F
26.Slaugos matematika ir vienetų konvertavimasSunkus
25 mcg/min? mg/h1 h = 60 min1 mg = 1000 mcg

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Infuzija skiria 25 mcg/min. Išreikškite šį dozės greitį D mg/h.

25 mcg/min1 h = 60 min1 mg = 1000 mcg
D = mg/h
27.Dozių skaičiavimasVidutinis
80 kg20 mg/kg/parą4× per parąD = ? mg

Pacientas sveria 80 kg. Paskirta dozė – 20 mg/kg per parą, padalyta į 4 lygias dozes. Kiek miligramų D skiriama vienai dozei?

80 kg20 mg/kg/parą4× per parą
D = mg
28.Dozių skaičiavimasSunkus
71 kg174 cmBSA = √(h·w/3600)100 mg/m²D = ? mg

Pacientas yra 174 cm ūgio ir sveria 71 kg. Paskirta 100 mg/m². Naudodami Mostellerio formulę BSA = √(ūgis (cm) × svoris (kg)/3600), raskite dozę D mg.

174 cm71 kg100 mg/m²
D = mg
29.Intraveninių infuzijų greitisVidutinis
250 mL15 gtt/mL3 h? gtt/min

Sulašinkite 250 mL per 3 valandų sistema, kurios koeficientas 15 lašai/mL. Raskite lašėjimo greitį R lašais per minutę. Apvalinkite iki artimiausio sveikojo skaičiaus.

250 mL3 h15 gtt/mL
R = gtt/min
30.Intraveninių infuzijų greitisSunkus
4 g1000 mL? mL/h3 mg/min

Maišelyje yra 4 g vaisto 1000 mL tirpalo. Paskirta 3 mg per minutę. Kokį greitį R nustatysite pompai, mL/h?

4 g/1000 mL3 mg/min
R = mL/h
31.Infuziniai tirpalai ir skysčių balansasVidutinis
SuvartotaIšskirta8 valandų pamainasriuba250 mLpienas200 mLIntraveninė infuzija60 mL/h × 8 hintraveninis antibiotikas2 × 50 mLšlapimas250 mLšlapimas300 mLžaizdos drenas150 mL

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Lape pateikti paciento suvartoti ir išskirti skysčiai per vieną 8 valandų pamainą. Intraveninė infuzija visą pamainą buvo lašinama nurodytu greičiu. Raskite skysčių balansą B = suvartota − išskirta, mL (neigiamas atsakymas reiškia grynąjį netekimą).

sriuba: 250 mLpienas: 200 mLIntraveninė infuzija: 60 mL/h × 8 hintraveninis antibiotikas: 2 × 50 mLšlapimas: 250 mLšlapimas: 300 mLžaizdos drenas: 150 mL
B = mL
32.Infuziniai tirpalai ir skysčių balansasSunkus
1000 mL→ 200 mL/hpradžia 08:30tiš viso​ = ? h125 mL/h × 3 h

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). 1000 mL infuzija pradedama 08:30 125 mL/h greičiu. Po 3 valandų greitis pakeičiamas į 200 mL/h ir daugiau nebekeičiamas. Po kiek valandų t nuo pradžios maišelis ištuštės? Apvalinkite iki vieno skaitmens po kablelio.

1000 mL125 mL/h · 3 h200 mL/h
t = h
33.Klinikinio vertinimo skalėsVidutinis
S? / 4+M? / 4+A? / 4+Mob? / 4+N? / 4+F? / 3Σ?

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Mokomasis pacientas vertinamas pagal Braden skalę: jutiminis suvokimas: šiek tiek ribotas; drėgmė: kartais drėgna; aktyvumas: vaikšto dažnai; judrumas: visiškai nejudrus; mityba: tikriausiai nepakankama; trintis ir šlytis: akivaizdžios problemos nėra. Raskite Braden sumą B.

6–23
B =
34.Klinikinio vertinimo skalėsSunkus
nuraminavidutiniškai nenormalužemas

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Praėjus 1 minutei po gimimo, pratybų naujagimio būklė: rausva oda visur, pulsas 145/min., verksmas, kosulys ar čiaudulys dirginant, šiek tiek sulenktos rankos ir kojos ir lėtas, nereguliarus kvėpavimas su silpnu verksmu. Apskaičiuokite Apgar balą ir spustelėkite, kaip jis interpretuojamas.

  1. 1nuramina
  2. 2vidutiniškai nenormalu
  3. 3žemas

3Tirpalai

1.Slaugos pagrindai

Atsakymas: D · Check responsiveness and look for injuries before moving them

Kodėl tai yra atsakymas

The nurse first calls for help and assesses the patient, including for head and hip injury. The patient is moved only when safe, using proper equipment, and the doctor is informed.

Atsakymas

D · Check responsiveness and look for injuries before moving them
2.Slaugos pagrindai

Atsakymas: A · Increasing sedation usually comes before respiratory depression

Kodėl tai yra atsakymas

Patients usually become drowsy before their breathing slows dangerously. Checking sedation with a simple scale alongside respiratory rate allows early action.

Atsakymas

A · Increasing sedation usually comes before respiratory depression
3.Infekcijų kontrolė ir pacientų sauga

Atsakymas: A · Sterile technique, with a sterile catheter and sterile glove

Kodėl tai yra atsakymas

In hospital, tracheal suctioning uses sterile technique to avoid introducing organisms into the lower airway. Clean technique may be taught for long-term home care, according to policy.

Atsakymas

A · Sterile technique, with a sterile catheter and sterile glove
4.Infekcijų kontrolė ir pacientų sauga

Atsakymas: D · Switch off the power or unplug the lamp without touching the person

Kodėl tai yra atsakymas

The rescuer must not touch someone still in contact with live current. The power is switched off or the plug pulled first, then the person is assessed and resuscitation is started if needed.

Atsakymas

D · Switch off the power or unplug the lamp without touching the person
5.Prioritetų nustatymas ir delegavimas

Atsakymas: B · Stay with the patient and coach slow, calm breathing

Kodėl tai yra atsakymas

These results show respiratory alkalosis caused by hyperventilation. Calming the patient and coaching slower breathing lets carbon dioxide return to normal; the nurse also looks for physical causes.

Atsakymas

B · Stay with the patient and coach slow, calm breathing
6.Prioritetų nustatymas ir delegavimas

Atsakymas: D · Patikrinti deguonies įsotinimą ir kitus gyvybinius rodiklius

Kodėl tai yra atsakymas

Naują sumišimą gali sukelti hipoksija, sepsis ar maža gliukozė. Pirmiausia vertinama oksigenacija ir gyvybiniai rodikliai. Varžtai ir raminamieji gydo elgesį, o ne priežastį, ir gali pabloginti delyrą.

Atsakymas

D · Patikrinti deguonies įsotinimą ir kitus gyvybinius rodiklius
7.Klinikinė slauga

Atsakymas: B · Per didelis ar per mažas kalis

Kodėl tai yra atsakymas

Tiek hiperkalemija, tiek hipokalemija gali sukelti gyvybei pavojingas aritmijas. Kalio niekada negalima leisti neatskiesto greita injekcija į veną.

Atsakymas

B · Per didelis ar per mažas kalis
8.Klinikinė slauga

Atsakymas: A · Neurogenic shock

Kodėl tai yra atsakymas

Neurogenic shock from cervical or high thoracic injury causes vasodilation and bradycardia because sympathetic outflow is lost. Hypovolaemic shock usually causes tachycardia and cool, pale skin.

Atsakymas

A · Neurogenic shock
9.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitai

Atsakymas: C · Inkstų pažeidimas (nefrotoksiškumas)

Kodėl tai yra atsakymas

Didelės vankomicino koncentracijos siejamos su ūminiu inkstų pažeidimu ir rečiau – klausos pažeidimu. Slaugytojas praneša rezultatą prieš kitą dozę ir patikrina kreatininą bei šlapimo kiekį.

Atsakymas

C · Inkstų pažeidimas (nefrotoksiškumas)
10.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitai

Atsakymas: A · "I must not eat anything for 12 hours before the HbA1c test"

Kodėl tai yra atsakymas

HbA1c reflects glucose attached to hemoglobin over about 2–3 months, so fasting is not needed. Lower HbA1c values are linked to fewer microvascular complications, and home glucose monitoring is still useful for day-to-day decisions.Patikrinta pagal: The A1C Test & Diabetes · NIDDK (NIH) (2018); Hemoglobin A1C (HbA1c) Test · MedlinePlus (NIH) (2025)

Atsakymas

A · "I must not eat anything for 12 hours before the HbA1c test"
11.Farmakologija

Atsakymas: C · Take aspirin 30 minutes before the niacin, if the prescriber agrees

Kodėl tai yra atsakymas

Niacin causes prostaglandin-mediated vasodilation and flushing. Aspirin beforehand, taking it with food and avoiding hot drinks and alcohol reduce this effect.

Atsakymas

C · Take aspirin 30 minutes before the niacin, if the prescriber agrees
12.Farmakologija

Atsakymas: B · Kvėpavimo alkalozė, po kurios išsivysto metabolinė acidozė

Kodėl tai yra atsakymas

Salicilatai stimuliuoja kvėpavimą ir anksti sukelia kvėpavimo alkalozę. Paskui jie sutrikdo ląstelių metabolizmą ir sukelia metabolinę acidozę su padidėjusiu anijonų tarpu. Suaugusiesiems dažnai būna mišrus vaizdas.

Atsakymas

B · Kvėpavimo alkalozė, po kurios išsivysto metabolinė acidozė
13.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemos

Atsakymas: B · A tall, thin young man who smokes

Kodėl tai yra atsakymas

Primary spontaneous pneumothorax usually occurs in tall, thin young men, often smokers, when small apical blebs rupture. Secondary pneumothorax occurs in people with lung disease such as COPD and tends to be more serious.

Atsakymas

B · A tall, thin young man who smokes
14.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemos

Atsakymas: A · Pradėjus gydymą paprastai skatinama vaikščioti, kiek toleruojama

Kodėl tai yra atsakymas

Ankstyvas mobilizavimas taikant veiksmingą antikoaguliaciją nedidina plautinės embolijos rizikos ir gali sumažinti skausmą, tinimą bei potrombozinį sindromą. Įprastinis lovos režimas nebėra rekomenduojamas. Pažeistos kojos masažo reikia vengti.

Atsakymas

A · Pradėjus gydymą paprastai skatinama vaikščioti, kiek toleruojama
15.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: nervų, endokrininė ir inkstų sistemos

Atsakymas: C · Dry mouth and constipation

Kodėl tai yra atsakymas

Oxybutynin blocks muscarinic receptors, causing dry mouth, constipation, blurred vision, urinary retention and, especially in older adults, confusion. Newer agents may have fewer effects on the brain.

Atsakymas

C · Dry mouth and constipation
16.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: nervų, endokrininė ir inkstų sistemos

Atsakymas: A · Aušinimas, beta adrenoblokatorius, antitiroidinis vaistas, vėliau jodas ir steroidai

Kodėl tai yra atsakymas

Tirotoksinė krizė kelia pavojų gyvybei. Gydymas apima palaikomąją priežiūrą ir aušinimą, beta blokadą adrenerginiams simptomams, tionamidą (dažnai propiltiouracilą) sintezei blokuoti, jodą, skiriamą po tionamido, hormono išsiskyrimui blokuoti, ir kortikosteroidus. Aspirino vengiama, nes jis gali padidinti laisvo skydliaukės hormono kiekį.

Atsakymas

A · Aušinimas, beta adrenoblokatorius, antitiroidinis vaistas, vėliau jodas ir steroidai
17.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: virškinimo trakto, perioperacinė ir onkologinė

Atsakymas: C · Modified-release tablets should not be crushed

Kodėl tai yra atsakymas

Crushing modified-release or enteric-coated tablets can cause toxicity or loss of effect. Liquid forms are preferred; each medicine is given separately with flushes, and a pharmacist advises.

Atsakymas

C · Modified-release tablets should not be crushed
18.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: virškinimo trakto, perioperacinė ir onkologinė

Atsakymas: A · Reposition, explain the cause and give prescribed drugs if needed

Kodėl tai yra atsakymas

Noisy respiratory secretions near death come from secretions in the throat that the patient cannot clear. Repositioning, explanation and anticholinergic drugs may help; deep suction is usually distressing and ineffective.

Atsakymas

A · Reposition, explain the cause and give prescribed drugs if needed
19.Akušerinė slauga

Atsakymas: A · A mother receiving chemotherapy

Kodėl tai yra atsakymas

Breastfeeding is contraindicated with most cytotoxic chemotherapy, untreated active tuberculosis, use of illicit drugs, and in an infant with galactosaemia. Mastitis and colds are not reasons to stop.

Atsakymas

A · A mother receiving chemotherapy
20.Akušerinė slauga

Atsakymas: A · Severe fetal anaemia

Kodėl tai yra atsakymas

A sinusoidal pattern is a regular, smooth undulating rhythm without variability. It is associated with severe fetal anaemia, for example from isoimmunisation or fetomaternal haemorrhage, and needs urgent evaluation.

Atsakymas

A · Severe fetal anaemia
21.Pediatrinė slauga

Atsakymas: A · Keep the baby nil by mouth, raise the head and suction the upper pouch as needed

Kodėl tai yra atsakymas

Nothing is given by mouth because it would pool and be inhaled. The head is raised and a tube in the upper pouch is used for continuous or frequent suction, while the baby is prepared for surgery.

Atsakymas

A · Keep the baby nil by mouth, raise the head and suction the upper pouch as needed
22.Pediatrinė slauga

Atsakymas: A · Nedelsiant pranešti, nes tai gali reikšti, kad invaginacija išsitaisė

Kodėl tai yra atsakymas

Normalios išmatos gali reikšti, kad invaginacija išsitaisė pati. Reikia informuoti gydytoją, nes planuota procedūra gali pasikeisti; kūdikis toliau stebimas dėl atkryčio.

Atsakymas

A · Nedelsiant pranešti, nes tai gali reikšti, kad invaginacija išsitaisė
23.Psichikos sveikatos slauga

Atsakymas: D · A trained professional interpreter

Kodėl tai yra atsakymas

Professional interpreters translate accurately and keep confidentiality. Family members, especially children, may filter information and should not interpret sensitive assessments such as those about suicide or abuse.

Atsakymas

D · A trained professional interpreter
24.Psichikos sveikatos slauga

Atsakymas: B · Carbamazepine can make the pill less effective, so she should discuss contraception with the prescriber

Kodėl tai yra atsakymas

Carbamazepine induces liver enzymes and speeds up the breakdown of many drugs, including hormonal contraceptives. This can lead to unplanned pregnancy, and carbamazepine is also teratogenic.

Atsakymas

B · Carbamazepine can make the pill less effective, so she should discuss contraception with the prescriber
25.Slaugos matematika ir vienetų konvertavimas

Atsakymas: T = 96,4 °F

Temperatūra: °C = (°F − 32) × 5/9 ir °F = °C × 9/5 + 32. Iš °F pirmiausia atimkite 32, o tik paskui dauginkite; iš °C pirmiausia dauginkite ir tada pridėkite 32. Greita patikra: 37 °C yra 98,6 °F, o kiekvienas 1 °C yra 1,8 °F.

Dauginkite iš 9/5

35,8·9/5 = 64,44

Pridėkite 32

T = 64,44 + 32 = 96,44 ≈ 96,4 °F

Atsakymas

T = 96,4 °F
26.Slaugos matematika ir vienetų konvertavimas

Atsakymas: D = 1,5 mg/h

Dimensinė analizė: užrašykite duotą dydį, tada dauginkite iš perskaičiavimo koeficientų, užrašytų trupmenomis (pavyzdžiui, 60 min/1 h arba 1 mg/1000 mcg), kad kiekvienas nereikalingas vienetas pasirodytų vieną kartą viršuje ir vieną kartą apačioje ir susiredukuotų. Likus tik reikiamam vienetui, skaičiuokite. Naudokite klausime pateiktus atitikmenis ir apvalinkite tik galutinį atsakymą.

Sudarykite grandinę

D = 25 mcg/min × (60 min/1 h) × (1 mg/1000 mcg)

Apskaičiuokite

D = 25·60/1000 = 1,5 mg/h

Atsakymas

D = 1,5 mg/h
27.Dozių skaičiavimas

Atsakymas: D = 400 mg

Dozės skaičiavimas: skirtinas kiekis lygus paskirtai dozei, padalytai iš turimo preparato stiprumo, padaugintai iš kiekio, kuriame tas stiprumas yra: kiekis = (paskirta dozė/stiprumas) × tūris. Visada suvienodinkite vienetus (pirmiausia g paverskite mg, mg – mcg) ir patikrinkite, ar atsakymas logiškas.

Iš viso per parą

20·80 = 1600 mg

Vienai dozei

D = 1600/4 = 400 mg

Atsakymas

D = 400 mg
28.Dozių skaičiavimas

Atsakymas: D = 185,2 mg

Body-surface-area dosing: many cytotoxic and some paediatric doses are prescribed per square metre of body surface area: dose (mg) = dose per m² × BSA (m²). The Mosteller formula estimates BSA = √(height (cm) × weight (kg)/3600).

Kūno paviršiaus plotas

BSA = √(174·71/3600) = √3,432 = 1,852 m²

Dozė

D = 100·1,852 = 185,2 mg

Atsakymas

D = 185,2 mg
29.Intraveninių infuzijų greitis

Atsakymas: R = 21 gtt/min

Infuzijos greitis: pompa nustatoma mL/h = tūris/laikas valandomis. Gravitacinė lašelinė skaičiuojama lašais per minutę: gtt/min = tūris (mL) × lašų koeficientas (gtt/mL)/laikas (min). Lašų koeficientas nurodytas ant infuzinės sistemos pakuotės: makrolašų sistemos duoda 10, 15 arba 20 gtt/mL (kraujo sistemos JAV dažnai 10 gtt/mL, JK 15), o mikrolašų sistemos 60 gtt/mL. Visada naudokite lašų koeficientą, nurodytą klausime arba ant pakuotės.

Laikas minutėmis

3·60 = 180 min

Lašėjimo greitis

R = 250·15/180 = 20,83 ≈ 21 gtt/min

Atsakymas

R = 21 gtt/min

Prie lovos apvalinama iki artimiausio sveiko lašo: 21 lašų/min.

30.Intraveninių infuzijų greitis

Atsakymas: R = 45 mL/h

Dose-based infusions: concentration = amount of drug in the bag/bag volume. Pump rate (mL/h) = dose per hour/concentration, and dose per hour = mL/h × concentration. Convert per-minute doses to per-hour (× 60) and keep the mass units the same (1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg).

Koncentracija

4000 mg/1000 mL = 4 mg/mL

Dozė per valandą

3·60 = 180 mg/h

Pompos greitis

R = 180/4 = 45 mL/h

Atsakymas

R = 45 mL/h
31.Infuziniai tirpalai ir skysčių balansas

Atsakymas: B = 330 mL

Suvartoti ir išskirti skysčiai: suvartotiems priskiriama viskas, kas patenka į organizmą (geriami skysčiai, intraveninės infuzijos, intraveniniai vaistai ir praplovimai, maitinimas per zondą); ledo gabalėliai skaičiuojami kaip pusė jų tūrio. Išskirtiems priskiriamas šlapimas, drenų išskyros, vėmalai ir kiti netekimai. Balansas = visi suvartoti − visi išskirti skysčiai; neigiamas balansas reiškia grynąjį netekimą. Skaičiai skirti tik praktikai; prie paciento lovos visada vadovaukitės vietiniais protokolais, o didelės rizikos dozes tegul dar kartą patikrina kitas specialistas.

Iš viso suvartota

per os: 250 + 200 = 450 mL
Intraveninė infuzija: 60·8 = 480 mL
intraveninis antibiotikas: 2·50 = 100 mL
iš viso suvartota = 1030 mL

Iš viso išskirta

250 + 300 + 150 = 700 mL

Balansas

B = 1030 − 700 = 330 mL

Atsakymas

B = 330 mL

Teigiamas: gauta daugiau skysčių, nei išskirta.

32.Infuziniai tirpalai ir skysčių balansas

Atsakymas: t = 6,1 h

Infuzijos trukmė: laikas (h) = infuzuotinas tūris (mL)/greitis (mL/h); naudokite maišelyje dar likusį tūrį, o ne maišelio dydį. Sulašintas tūris = greitis × laikas. Dešimtaines valandas į valandas ir minutes perskaičiuokite padaugindami dalį iš 60 (0,5 h = 30 min, o ne 50 min). Skaičiai skirti tik praktikai; prie paciento lovos visada vadovaukitės vietiniais protokolais, o didelės rizikos dozes tegul dar kartą patikrina kitas specialistas.

Pirmoji dalis

125·3 = 375 mL
1000 − 375 = 625 mL liko

Antroji dalis

625/200 = 3,125 h

Bendra trukmė

t = 3 + 3,125 = 6,125 ≈ 6,1 h

Atsakymas

t = 6,1 h

Tai maždaug 6 h 08 min, todėl maišelis ištuštės apie 14:38.

33.Klinikinio vertinimo skalės

Atsakymas: B = 16

Braden skalė: šešios poskalės pragulų rizikai vertinti. Jutiminis suvokimas, drėgmė, aktyvumas, judrumas ir mityba vertinami 1–4 balais, nuo blogiausio lygio (1) iki problemos nebuvimo (4); trintis ir šlytis vertinama 1–3 balais. Suma svyruoja nuo 6 iki 23, o mažesnė suma reiškia didesnę riziką. Dažnos grupės: 19–23 rizikos nėra, 15–18 maža rizika, 13–14 vidutinė rizika, 10–12 didelė rizika ir 9 ar mažiau labai didelė rizika.

Įvertinkite kiekvieną poskalę

jutiminis suvokimas: šiek tiek ribotas → 3
drėgmė: kartais drėgna → 3
aktyvumas: vaikšto dažnai → 4
judrumas: visiškai nejudrus → 1
mityba: tikriausiai nepakankama → 2
trintis ir šlytis: akivaizdžios problemos nėra → 3

Sudėtis

Braden suma = 3 + 3 + 4 + 1 + 2 + 3 = 16

Atsakymas

B = 16
34.Klinikinio vertinimo skalės

Atsakymas: nuramina

Apgar skalė: penki požymiai, kurių kiekvienas vertinamas 0, 1 ar 2 balais, tikrinami 1 ir 5 minutę po gimimo. Išvaizda (spalva): mėlyna ar išblyškusi 0, rausvas kūnas su mėlynomis galūnėmis 1, rausva visur 2. Pulsas: nėra 0, mažiau nei 100/min. 1, 100/min. ar daugiau 2. Reakcija į dirginimą (refleksinis jautrumas): nėra 0, grimasa 1, verksmas, kosulys ar čiaudulys 2. Aktyvumas (tonusas): suglebęs 0, šiek tiek lenkia 1, aktyvūs judesiai 2. Kvėpavimas: nėra 0, lėtas ar nereguliarus su silpnu verksmu 1, geras su stipriu verksmu 2. Suma 7–10 nuramina, 4–6 vidutiniškai nenormali ir 0–3 žema.

Įvertinkite kiekvieną požymį

Išvaizda: rausva oda visur → 2
Pulsas: 145/min → 2
Reakcija į dirginimą: verksmas, kosulys ar čiaudulys dirginant → 2
Aktyvumas: šiek tiek sulenktos rankos ir kojos → 1
Kvėpavimas: lėtas, nereguliarus kvėpavimas su silpnu verksmu → 1

Sudėtis

APGAR = 2 + 2 + 2 + 1 + 1 = 8

Interpretacija

8 → nuramina

Atsakymas

nuramina

Tai savarankiška mokymosi medžiaga. ExamProblems nėra susijusi su šį egzaminą organizuojančia institucija ir jos nėra patvirtinta, o egzamino pavadinimas naudojamas tik turiniui apibūdinti. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® yra the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN) prekių ženklai; ši organizacija nėra susijusi su ExamProblems, jo neremia ir neatsako už jo tikslumą.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-pn-practice-questions