Spausdinimo lange pasirinkite „Išsaugoti kaip PDF“, kad nuosavą kopiją išsaugotumėte savo įrenginyje.
1Formulės ir metodai
Infekcijų kontrolė ir pacientų sauga
Metodas
Pradėkite nuo standartinių atsargumo priemonių kiekvienam pacientui: rankų higiena, asmeninės apsaugos priemonės numatomai ekspozicijai, saugūs aštrūs daiktai.
Pridėkite atsargumo priemones pagal plitimo kelią: kontaktinė (chalatas, pirštinės), lašelinė (chirurginė kaukė), oro (N95, neigiamo slėgio kambarys).
Steriliems daiktams išlaikykite sterilumą: jei abejojate, jis nesterilus; pakeiskite, niekada nenuvalykite.
Užkirskite kelią žalai aplinkoje: griuvimų prevencija, suvaržymai tik kaip paskutinė priemonė, RACE ir PASS gaisro atveju.
Patikrinkite vaistų skyrimo teises, du identifikatorius ir papildomas apsaugos priemones didelės rizikos vaistams; praneškite apie klaidas ir vos nepasitaikiusius atvejus.
Prioritetų nustatymas ir delegavimas
Metodas
Paklauskite, kas pacientui pakenks greičiausiai, jei nieko nedarysite.
Taikykite ABC (C-A-B per širdies sustojimą), tada Maslow: fiziologiniai poreikiai pirma saugumo, saugumas pirma psichologinių poreikių.
Palyginkite galimybes: ūmus prieš lėtinį, nestabilus prieš stabilų, netikėtas prieš tikėtiną, sisteminis prieš vietinį, ir kiekvieną požymį palyginkite su paciento pradiniu lygiu.
Vertinkite prieš veikdami, nebent tai neatidėliotinas atvejis; tada rinkitės žingsnį, nuo kurio priklauso kiti.
Delegavimui patikrinkite penkias teises: užduotis, aplinkybės, asmuo, nurodymai ir priežiūra. Vertinimas, mokymas ir įvertinimas lieka registruotai slaugytojai (RN).
Laboratorinės reikšmės ir elektrolitai
Metodas
Palyginkite vertę su paties laboratorijos nustatytu referenciniu intervalu, tada su paciento pradiniu lygiu ir kitimu.
Patikrinkite mėginį: hemolizė, vėlavimas ar kraujas, paimtas šalia IV, gali duoti klaidingus rezultatus.
Susiekite vertę su tipiniais požymiais ir ją sukeliančiais vaistais bei būklėmis.
Ieškokite sąveikų: mažas kalio ar magnio kiekis didina digoksino toksiškumą; dehidratacija didina ličio koncentraciją.
Veikite pacientui: įvertinkite, sulaikykite vaistą, jei koncentracija nesaugi, kritines vertes perskaitykite atgal ir informuokite gydytoją.
Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemos
Metodas
Įvardykite problemą: siurblio nepakankamumas, užsikimšusi arterija, ritmas, krešulys, kvėpavimo takų susiaurėjimas, infekcija ar prietaiso problema.
Pirmiausia patikrinkite pavojaus požymius: hipoksiją, hipotenziją, krūtinės skausmą, naują sumišimą, šaltą kojos be pulso.
Deguonį priderinkite pacientui: 94–98 % daugumai, 88–92 % tiems, kuriems kyla CO₂ susilaikymo rizika.
Kiekvieną vaistą susiekite su jo tyrimu ir rizika: varfarinas ir INR, heparinas ir aPTT bei trombocitai, diuretikai ir kalis.
Pasirinkite saugų pirmąjį veiksmą, tada eskaluokite ir vertinkite iš naujo.
Vidaus ligų ir chirurginė slauga: nervų, endokrininė ir inkstų sistemos
Metodas
Pasitikrinkite gliukozę kiekvienam pacientui su nauju sumišimu, silpnumu ar traukuliais.
Sąmonės lygį naudokite kaip ankstyviausią smegenų sutrikimo įspėjimą; vyzdžiai ir Cushing triada pasirodo vėlai.
Diabeto nelaimėse atskirkite DKA (ketonai, acidozė) nuo HHS (labai didelis osmoliališkumas, dehidratacija); pirmiausia skirkite skysčių.
Natrio ir vandens atveju nuspręskite, ar ADH yra per daug (SIADH), ar trūksta (DI), ir lėtinius pokyčius koreguokite lėtai.
Inkstų problemų atveju priežastį priskirkite prerenalinei, vidinei ar postrenalinei ir stebėkite kalį bei skysčius.
Vidaus ligų ir chirurginė slauga: virškinimo trakto, perioperacinė ir onkologinė
Metodas
Paklauskite, kas galėtų būti paslėpta: vidinis kraujavimas, infekcija be karščiavimo, hipoventiliacija esant normaliam SpO₂.
Komplikacijas siaurinkite pagal laiką po operacijos: kraujavimas per valandas, krūtinės ląstos problemos per dienas, žaizdos ir nutekėjimo problemos vėliau.
Skausmo atveju vertinkite, gydykite daugiamode analgezija, vertinkite iš naujo ir kiekvieno opioido metu stebėkite sedaciją.
Onkologiniams pacientams bet kokią ligą nadyro metu laikykite neutropeniniu sepsiu ir žinokite onkologines skubias būkles.
Nudegimų atveju skaičiuokite tik dalinio ir viso storio plotus, Parkland laikrodį paleiskite nuo nudegimo laiko ir titruokite pagal šlapimo išskyrimą.
Akušerinė slauga
Metodas
Nustatykite moters padėtį laike: nėštumo savaitės, gimdymo tarpsnis ar diena po gimdymo, ir nuspręskite, kas tuo metu yra norma.
Ieškokite pavojuje esančio paciento: motinos, vaisiaus ar naujagimio, o gal kelių iš jų.
Susiekite požymį su priežastimi: VEAL CHOP deceleracijoms, keturi T kraujavimui, BUBBLE-HE po gimdymo.
Pirmiausia rinkitės veiksmą, gerinantį kraujotaką ir deguonies patekimą (gulėjimas ant šono, oksitocino nutraukimas, gimdos dugno masažas), tada kvieskite pagalbą.
Pediatrinė slauga
Metodas
Pirmiausia atkreipkite dėmesį į vaiko amžių: nuo jo priklauso gyvybinių rodiklių normos, raidos etapai ir tinkama skausmo skalė.
Įvertinkite kvėpavimo takus, kvėpavimą ir kraujotaką, prisiminkite, kad vaikai kompensuoja, o paskui greitai blogėja.
Pritaikykite veiksmą raidos etapui ir įtraukite šeimą.
Patikrinkite, ar atsakymas saugus vaikui: dozė pagal svorį, jokio aspirino virusinės ligos metu, jokio kodeino jaunesniems nei 12 metų.
Psichikos sveikatos slauga
Metodas
Nuspręskite, ar yra tiesioginis pavojus: savižudybė, smurtas, vaistų sukeltas neatidėliotinas atvejis ar somatinė liga.
Pirmiausia imkitės saugumo veiksmų: stebėkite, pašalinkite priemones, nuraminkite, nutraukite žalingą vaistą, kvieskite pagalbą.
0–4 maža; pavienis 3 maža–vidutinė; 5–6 vidutinė; ≥ 7 didelė
Vidutinis arterinis spaudimas
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Pulsinis spaudimas ir šoko indeksas
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Kūno masės indeksas
BMI = kg/m² = 703·lb/in²
Metodas
Raskite klausime naudojamą vertinimo lentelę ir jos ribas (GCS 3–15, Apgar 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
Įvertinkite kiekvieną punktą atskirai, suderindami aprašymą su jo lygiu.
Sudėkite punktų balus ir patikrinkite, ar suma patenka į intervalą.
Taikykite ribas: NEWS2 atveju taip pat ieškokite bet kurio vieno rodiklio, įvertinto 3.
Išvestinėms vertėms naudokite MAP = (SKS + 2·DKS)/3, PP = SKS − DKS, SI = pulsas/SKS ir KMI = kg/m².
2Uždaviniai
1.Slaugos pagrindaiVidutinis
Kokia teisinga žaizdos gijimo fazių seka?
ABrendimas, proliferacija, uždegimas, hemostazė
BUždegimas, hemostazė, brendimas, proliferacija
CProliferacija, uždegimas, hemostazė, brendimas
DHemostazė, uždegimas, proliferacija, brendimas
2.Slaugos pagrindaiSunkus
For a healthy adult having planned surgery, until how long before anaesthesia can water usually still be taken?
AUp to 24 hours before
BWater is not allowed from the day before
CUp to 2 hours before
DUp to 12 hours before
3.Infekcijų kontrolė ir pacientų saugaVidutinis
A nurse who never had BCG vaccine has a positive tuberculin skin test for the first time. The chest x-ray is clear and there are no symptoms. What does this most likely mean?
AImmunity to TB from a past exposure
BLatent TB infection, which is not contagious
CActive TB, which needs airborne isolation
DA failed test that must be repeated next year
4.Infekcijų kontrolė ir pacientų saugaSunkus
During bedside handoff, the patient says, “I’m allergic to sulfa drugs,” but no allergy is recorded. What should the nurse do?
AClarify the reaction, update the allergy record and tell the prescriber
BWait until the patient is discharged to update the record
CIgnore it, because the electronic record is more reliable than the patient’s memory
DTell the patient that sulfa drugs are always safe
5.Prioritetų nustatymas ir delegavimasVidutinis
A patient is receiving continuous tube feeds. Which action best reduces the risk of aspiration?
AKeep the head of the bed raised to at least 30 degrees
BLay the patient flat for an hour after each bag is hung
CIncrease the feed rate so the stomach empties sooner
DTurn the feed off only while the patient is asleep at night
6.Prioritetų nustatymas ir delegavimasSunkus
Kuriuo slaugytojo padėjėjo pranešimu slaugytojas turėtų imtis veiksmų pirmiausia?
APo šįryt atliktos juosmens stuburo fuzijos pacientas nejaučia ir nejudina kojų
DPacientas, sergantis diabetu, sako, kad jo pėdos dažnai dilgčioja, kaip įprastai
7.Klinikinė slaugaVidutinis
Paciento NEWS2 balas padidėjo iki 7. Koks tinkamas atsakas?
ADuoti raminamąjį ir vėliau patikrinti
BTęsti stebėjimą kas 12 valandų
CSkubus įvertinimas klinikinės komandos, turinčios intensyviosios terapijos įgūdžių
DUžrašyti balą, dažniau stebėti ir laukti rytinio vizito
8.Klinikinė slaugaSunkus
A catheterised postoperative patient has passed only 10 mL of urine in the last two hours. What should the nurse check first?
AThe patient's cholesterol level from the admission bloods
BWhether the patient has eaten breakfast
CThat the catheter and tubing are not kinked or blocked
DThe patient's weight from last year
9.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitaiVidutinis
A patient takes low-dose methotrexate weekly for rheumatoid arthritis. Which laboratory tests are monitored regularly?
AComplete blood count, liver tests and kidney function
BTroponin, creatine kinase and myoglobin
CSerum amylase, lipase and blood ketones
DSerum lithium, sodium and urine specific gravity
10.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitaiSunkus
Pacientui be inkstų problemų ir su normalia EKG kalio koncentracija 6,2 mEq/L. Laboratorija pastebi, kad mėginys buvo hemolizuotas. Koks geriausias aiškinimas?
AKalis tikrai normalus ir tolesnių veiksmų nereikia
BRezultatas gali būti klaidingai didelis; įvertinti pacientą ir organizuoti pakartotinį mėginį
CNedelsiant gydyti insulinu ir gliukoze be tolesnių patikrinimų
DPacientas serga inkstų nepakankamumu
11.FarmakologijaVidutinis
Kuris šalutinis poveikis būdingas kalcio kanalų blokatoriui amlodipinui?
ABronchų spazmas
BKulkšnių tinimas
CSausas kosulys
DHiperkalemija
12.FarmakologijaSunkus
Probenecidas buvo naudojamas penicilino koncentracijai plazmoje padidinti. Kaip jis tai daro?
APadidina penicilino absorbciją iš plonosios žarnos
CIšstumia peniciliną iš jungčių su plazmos baltymais
DSlopina penicilino metabolizmą kepenyse
13.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemosVidutinis
Pacientui, neseniai patyrusiam insultą ir sunkiai ryjančiam, atsirado karščiavimas ir karkalai dešinės apatinės skilties srityje. Kokia labiausiai tikėtina priežastis?
AAspiracinė pneumonija
BKairiojo skilvelio nepakankamumas
CŪmi astma
DPlautinė embolija
14.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemosSunkus
Ventiliuojamam intensyviosios terapijos pacientui kyla ventiliatoriaus sukeltos pneumonijos rizika. Kuri slaugos priemonė padeda ją mažinti?
ALovos galvūgalio laikymas pakeltas 30–45°
BVengti burnos priežiūros, kad nekraujuotų dantenos
CPaciento laikymas gulint horizontaliai, kad būtų apsaugotas endotrachėjinis vamzdelis
DVentiliatoriaus vamzdelių keitimas kas kelias valandas
15.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: nervų, endokrininė ir inkstų sistemosVidutinis
A patient with myasthenia gravis wants to plan a busy day. Which advice fits the disease?
ADo the hardest tasks in the evening when muscles are warmed up
BDo demanding tasks in the morning or when the drug works best
CExercise to exhaustion so the muscles get stronger quickly
DAvoid rest periods, because rest makes the weakness worse
16.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: nervų, endokrininė ir inkstų sistemosSunkus
Kuris iš šių ūminiu išeminiu insultu sergančių pacientų mažiausiai tikėtinai tinka trombolizei į veną?
APacientas, kuriam prieš penkias dienas atlikta didelė pilvo operacija
BPacientas, kurio KT neparodo jokių intrakranijinio kraujavimo požymių
CPacientas, kurio simptomai prasidėjo prieš 90 minučių
DPacientas, kurio kraujospūdis 170/95 mmHg
17.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: virškinimo trakto, perioperacinė ir onkologinėVidutinis
When is cold therapy most useful for pain?
AFor long-term muscle stiffness, applied continuously for several hours
BSoon after an acute soft tissue injury, to reduce swelling
COver numb areas where sensation is lost
DDirectly on skin with poor circulation
18.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: virškinimo trakto, perioperacinė ir onkologinėSunkus
An hour after a line flush, a patient receiving parenteral nutrition has rigors and a temperature of 39,1 °C. What should the nurse suspect and do?
ALow blood glucose; give a sugary drink
BLine infection; escalate and take blood cultures
CA normal reaction; give paracetamol and continue the infusion
DFluid overload; reduce the infusion rate only
19.Akušerinė slaugaVidutinis
A woman in labour has severe back pain with each contraction. The fetus is in an occiput posterior position. Which measure is most likely to help?
ASacral counterpressure and a hands-and-knees position
BAvoiding movement until full dilation
CLying flat on her back with her legs raised
DHolding her breath and pushing with each contraction
20.Akušerinė slaugaSunkus
A woman has cytomegalovirus (CMV) infection in pregnancy. Which outcome in the baby is a major concern?
APhenylketonuria
BClubfoot only
COpen neural tube defects such as spina bifida
DHearing loss and developmental delay
21.Pediatrinė slaugaVidutinis
Which advice best prevents dog bites in young children?
ALet the child hug the dog while it eats so it gets used to children
BNever leave a young child alone with a dog, even the family pet
CChoose a small breed, as small dogs never bite
DTeach the child to stare into the dog's eyes to show who is in charge
22.Pediatrinė slaugaSunkus
A child with leukaemia and a very high white cell count starts chemotherapy. Which blood results suggest tumour lysis syndrome?
ALow haemoglobin and low platelets with a normal potassium
BLow potassium, low phosphate, low uric acid and high calcium
CHigh potassium, high phosphate, high uric acid and low calcium
DHigh sodium, high glucose, low albumin and low urea
23.Psichikos sveikatos slaugaVidutinis
A woman with advanced dementia keeps asking for her mother, who died many years ago. Which response is most appropriate?
A"You're thinking about your mother. Tell me about her."
B"Please stop asking about her now and finish your lunch before it gets cold."
C"Your mother died 30 years ago. You know that."
D"Your mother will visit you later this afternoon."
24.Psichikos sveikatos slaugaSunkus
A man with gambling disorder has lost his savings and has large debts. He tells the nurse, "My family would be better off without me." What should the nurse do?
AFocus only on helping him create a budget
BReassure him that his family will forgive him
CChange the subject to his gambling triggers and how to avoid the betting shop
DAsk directly about suicidal thoughts and plans, and assess his risk
25.Slaugos matematika ir vienetų konvertavimasVidutinis
Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Svorio konvertavimas duoda 129,9380 kg. Šio uždavinio taisyklė tokia: svoris apvalinamas iki kilogramo dešimtųjų. Kokią reikšmę x užrašote?
129,9380 kg
x = kg
26.Slaugos matematika ir vienetų konvertavimasSunkus
Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Recepte nurodyta: 1½ tsp geriamosios suspensijos kas 6 valandas 14 dienas. Naudodami 1 tsp = 5 mL, kiek mL V reikia visam kursui?
1½ tspkas 6 valandas14 dienos1 tsp = 5 mL
V = mL
27.Dozių skaičiavimasVidutinis
Flakone yra 1 g miltelių. Etiketėje parašyta: įpilkite 9,6 mL injekcinio vandens, kad bendras tūris būtų 10 mL. Paskirta 300 mg. Kokį paruošto tirpalo tūrį V duosite?
1 g+ 9,6 mL → 10 mL300 mg
V = mL
28.Dozių skaičiavimasSunkus
Infuzijoje yra 40000 vienetų vaisto 1000 mL. Paskirta 1500 vienetų per valandą. Kokį greitį R nustatysite pompoje, mL/h?
40000 vnt./1000 mL1500 vnt./h
R = mL/h
29.Intraveninių infuzijų greitisVidutinis
Sulašinkite 1500 mL per 6 valandų sistema, kurios koeficientas 10 lašai/mL. Raskite lašėjimo greitį R lašais per minutę. Apvalinkite iki artimiausio sveikojo skaičiaus.
1500 mL6 h10 gtt/mL
R = gtt/min
30.Intraveninių infuzijų greitisSunkus
Lašelinė laša 40 lašų/min greičiu per 60 lašų/mL sistemą. Maišelyje liko 400 mL. Po kiek valandų t jis bus tuščias?
40 gtt/min60 gtt/mL400 mL
t = h
31.Infuziniai tirpalai ir skysčių balansasVidutinis
Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Lape pateikti paciento suvartoti ir išskirti skysčiai per vieną 12 valandų pamainą. Intraveninė infuzija visą pamainą buvo lašinama nurodytu greičiu. Raskite visą suvartotų skysčių kiekį I mL.
Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). 1000 mL infuzija pradedama 13:00 100 mL/h greičiu. Po 4 valandų greitis pakeičiamas į 200 mL/h ir daugiau nebekeičiamas. Po kiek valandų t nuo pradžios maišelis ištuštės? Apvalinkite iki vieno skaitmens po kablelio.
1000 mL100 mL/h · 4 h200 mL/h
t = h
33.Klinikinio vertinimo skalėsVidutinis
Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Mokomasis pacientas po galvos traumos visai neatmerkia akių, skleidžia tik nesuprantamus garsus, pavyzdžiui, dejones ir geriausias motorinis atsakas: jokių judesių. Apskaičiuokite GCS ir pagal jį įvertinkite galvos traumos sunkumą. Spustelėkite atsakymą.
1lengva
2vidutinė
3sunki
34.Klinikinio vertinimo skalėsSunkus
Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Šiems stebėjimams naudokite NEWS2 lentelę (SpO₂ 1 skalė): kvėpavimo dažnis 20/min., SpO₂ 91 % kvėpuojant kambario oru, kraujospūdis 124/74 mmHg, pulsas 70/min., budrus, temperatūra 37,9 °C. Į kokią klinikinės rizikos grupę patenka pacientas? Spustelėkite ją.
RR 20SpO₂ 91%orasSBP 124HR 70AT 37,9 °C
1žemas
2maža–vidutinė
3vidutinis
4aukštas
3Tirpalai
1.Slaugos pagrindai
Atsakymas: D · Hemostazė, uždegimas, proliferacija, brendimas
Kodėl tai yra atsakymas
Gijimas prasideda hemostaze, tada uždegimas pašalina nešvarumus, proliferacija kuria naują audinį, o brendimas (remodeliavimas) per kelis mėnesius sutvirtina randą.
Atsakymas
D · Hemostazė, uždegimas, proliferacija, brendimas
2.Slaugos pagrindai
Atsakymas: C · Up to 2 hours before
Kodėl tai yra atsakymas
Standard guidance allows clear fluids up to 2 hours and food up to 6 hours before elective anaesthesia. Long fasting causes thirst, dehydration and discomfort without added safety.
Atsakymas
C · Up to 2 hours before
3.Infekcijų kontrolė ir pacientų sauga
Atsakymas: B · Latent TB infection, which is not contagious
Kodėl tai yra atsakymas
A positive skin test with no symptoms and a normal chest x-ray suggests latent TB infection. The person cannot spread TB but should be evaluated for treatment to prevent active disease later.
Atsakymas
B · Latent TB infection, which is not contagious
4.Infekcijų kontrolė ir pacientų sauga
Atsakymas: A · Clarify the reaction, update the allergy record and tell the prescriber
Kodėl tai yra atsakymas
Bedside handoff lets patients correct errors. The nurse asks about the reaction, updates the record and alerts the prescriber and pharmacy so current and future orders can be checked.
Atsakymas
A · Clarify the reaction, update the allergy record and tell the prescriber
5.Prioritetų nustatymas ir delegavimas
Atsakymas: A · Keep the head of the bed raised to at least 30 degrees
Kodėl tai yra atsakymas
Raising the head of the bed to at least 30 degrees during and after feeding lowers the risk of reflux and aspiration. Lying flat greatly increases the risk.
Atsakymas
A · Keep the head of the bed raised to at least 30 degrees
6.Prioritetų nustatymas ir delegavimas
Atsakymas: A · Po šįryt atliktos juosmens stuburo fuzijos pacientas nejaučia ir nejudina kojų
Kodėl tai yra atsakymas
Naujas kojų jutimo ar judesių praradimas po stuburo operacijos gali reikšti hematomą, spaudžiančią nugaros smegenis ar nervus, ir reikalauja neatidėliotino vertinimo bei eskalavimo. Geltoni skrepliai sergant pneumonija ir ilgalaikė neuropatija yra tikėtini.
Atsakymas
A · Po šįryt atliktos juosmens stuburo fuzijos pacientas nejaučia ir nejudina kojų
7.Klinikinė slauga
Atsakymas: C · Skubus įvertinimas klinikinės komandos, turinčios intensyviosios terapijos įgūdžių
Kodėl tai yra atsakymas
Pagal NEWS2 7 ar daugiau balų sukelia skubų atsaką – paprastai nuolatinį stebėjimą ir skubų komandos, kompetentingos gydyti kritinės būklės pacientus, įvertinimą.
Atsakymas
C · Skubus įvertinimas klinikinės komandos, turinčios intensyviosios terapijos įgūdžių
8.Klinikinė slauga
Atsakymas: C · That the catheter and tubing are not kinked or blocked
Kodėl tai yra atsakymas
A sudden fall in catheter output may be due to a kinked, clamped or blocked catheter. If it is draining freely, the nurse assesses fluid status and vital signs and escalates possible hypovolaemia or AKI.
Atsakymas
C · That the catheter and tubing are not kinked or blocked
9.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitai
Atsakymas: A · Complete blood count, liver tests and kidney function
Kodėl tai yra atsakymas
Methotrexate can cause bone marrow suppression, liver toxicity and, as it is cleared by the kidneys, toxicity when kidney function falls. The CBC, liver tests and creatinine are checked regularly, and folic acid is usually given to reduce adverse effects.Patikrinta pagal:Methotrexate · StatPearls (NCBI Bookshelf) (2024)
Atsakymas
A · Complete blood count, liver tests and kidney function
10.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitai
Atsakymas: B · Rezultatas gali būti klaidingai didelis; įvertinti pacientą ir organizuoti pakartotinį mėginį
Kodėl tai yra atsakymas
Raudonieji kraujo kūneliai gausiai turi kalio. Kai jie suyra mėgintuvėlyje (dėl per stipriai užveržto žgaučio, kumščio gniaužymo ar plonos adatos), kalis ištenka ir rezultatas klaidingai didelis. Slaugytojas vis tiek vertina pacientą ir kartoja tyrimą, nes tikros hiperkalemijos praleisti negalima.Patikrinta pagal:Potassium Blood Test · MedlinePlus (NIH) (2024)
Atsakymas
B · Rezultatas gali būti klaidingai didelis; įvertinti pacientą ir organizuoti pakartotinį mėginį
11.Farmakologija
Atsakymas: B · Kulkšnių tinimas
Kodėl tai yra atsakymas
Dihidropiridininiai kalcio kanalų blokatoriai plečia arterioles, padidina kapiliarų slėgį kojose ir sukelia kulkšnių edemą. Sausas kosulys būdingas AKF inhibitoriams.
Atsakymas
B · Kulkšnių tinimas
12.Farmakologija
Atsakymas: B · Blokuoja penicilino kanalėlinę sekreciją inkstuose
Kodėl tai yra atsakymas
Penicilinai daugiausia išskiriami proksimalinio kanalėlio organinių anijonų nešikliais. Probenecidas konkuruoja dėl šių nešiklių, todėl penicilinas išskiriamas lėčiau ir jo koncentracija išlieka didesnė.
Atsakymas
B · Blokuoja penicilino kanalėlinę sekreciją inkstuose
13.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemos
Atsakymas: A · Aspiracinė pneumonija
Kodėl tai yra atsakymas
Disfagija po insulto didina aspiracijos riziką. Aspiruota medžiaga dažnai patenka į dešinę apatinę skiltį, nes dešinysis pagrindinis bronchas platesnis ir vertikalesnis. Rijimo tikrinimas, padėtis stačiai ir burnos priežiūra mažina riziką.
Atsakymas
A · Aspiracinė pneumonija
14.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemos
Atsakymas: A · Lovos galvūgalio laikymas pakeltas 30–45°
Kodėl tai yra atsakymas
Ventiliatoriaus priežiūros paketai apima galvūgalio pakėlimą 30–45°, reguliarią burnos priežiūrą, kasdienį pasirengimo atjunginėti vertinimą (sedacijos pertraukas) ir subglotinių sekretų šalinimą, kai tai įmanoma. Dažnai keisti kontūrą nerekomenduojama, nebent vamzdeliai užteršti ar sugedę.
Atsakymas
A · Lovos galvūgalio laikymas pakeltas 30–45°
15.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: nervų, endokrininė ir inkstų sistemos
Atsakymas: B · Do demanding tasks in the morning or when the drug works best
Kodėl tai yra atsakymas
In myasthenia gravis, muscles tire with use and recover with rest, so weakness is often worse later in the day. Planning demanding tasks for times of peak strength and building in rest helps.
Atsakymas
B · Do demanding tasks in the morning or when the drug works best
16.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: nervų, endokrininė ir inkstų sistemos
Atsakymas: A · Pacientas, kuriam prieš penkias dienas atlikta didelė pilvo operacija
Kodėl tai yra atsakymas
Neseniai atlikta didelė operacija (daugelyje rekomendacijų per maždaug 14 dienų) labai padidina kraujavimo riziką ir yra trombolizės kontraindikacija. Pradžia per 4,5 valandos, kraujospūdis žemesnis nei 185/110 mmHg ir KT be kraujavimo yra sąlygos, leidžiančios ją skirti.
Atsakymas
A · Pacientas, kuriam prieš penkias dienas atlikta didelė pilvo operacija
17.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: virškinimo trakto, perioperacinė ir onkologinė
Atsakymas: B · Soon after an acute soft tissue injury, to reduce swelling
Kodėl tai yra atsakymas
Cold reduces swelling, bleeding and nerve conduction in acute injuries. It is wrapped and applied for short periods and avoided on areas with poor circulation or sensation. Heat is better for muscle spasm and stiffness.
Atsakymas
B · Soon after an acute soft tissue injury, to reduce swelling
18.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: virškinimo trakto, perioperacinė ir onkologinė
Atsakymas: B · Line infection; escalate and take blood cultures
Kodėl tai yra atsakymas
Fever and rigors after flushing a central line suggest a catheter-related bloodstream infection. The nurse escalates urgently, takes cultures from the line and peripherally per policy, and starts sepsis care.
Atsakymas
B · Line infection; escalate and take blood cultures
19.Akušerinė slauga
Atsakymas: A · Sacral counterpressure and a hands-and-knees position
Kodėl tai yra atsakymas
In occiput posterior positions the fetal head presses on the sacrum. Counterpressure on the lower back and positions such as hands-and-knees or leaning forward ease pain and may help the head rotate.
Atsakymas
A · Sacral counterpressure and a hands-and-knees position
20.Akušerinė slauga
Atsakymas: D · Hearing loss and developmental delay
Kodėl tai yra atsakymas
Congenital CMV is a leading cause of non-genetic sensorineural hearing loss and can cause microcephaly and developmental delay. Hand hygiene after contact with young children's saliva and urine reduces the risk.
Atsakymas
D · Hearing loss and developmental delay
21.Pediatrinė slauga
Atsakymas: B · Never leave a young child alone with a dog, even the family pet
Kodėl tai yra atsakymas
Most dog bites to young children are from familiar dogs, often to the face. Constant supervision, teaching children not to disturb dogs that are eating or sleeping and not to hug or stare at dogs reduces the risk.
Atsakymas
B · Never leave a young child alone with a dog, even the family pet
22.Pediatrinė slauga
Atsakymas: C · High potassium, high phosphate, high uric acid and low calcium
Kodėl tai yra atsakymas
Rapid breakdown of tumour cells releases potassium, phosphate and nucleic acids (forming uric acid); phosphate binds calcium, lowering it. This can cause arrhythmias and kidney failure, so hydration, allopurinol or rasburicase and close monitoring are used.
Atsakymas
C · High potassium, high phosphate, high uric acid and low calcium
23.Psichikos sveikatos slauga
Atsakymas: A · "You're thinking about your mother. Tell me about her."
Kodėl tai yra atsakymas
In advanced dementia, repeatedly correcting the facts can cause fresh grief each time. Validation responds to the feelings and need behind the words, such as comfort or security, without lying.
Atsakymas
A · "You're thinking about your mother. Tell me about her."
24.Psichikos sveikatos slauga
Atsakymas: D · Ask directly about suicidal thoughts and plans, and assess his risk
Kodėl tai yra atsakymas
Gambling disorder is associated with a raised risk of suicide, especially with debt, shame and hopelessness. The statement is a warning sign that needs direct questions and risk assessment.
Atsakymas
D · Ask directly about suicidal thoughts and plans, and assess his risk
25.Slaugos matematika ir vienetų konvertavimas
Atsakymas: x = 129,9 kg
Apvalinimas: pažiūrėkite į skaitmenį iškart po apvalinamos vietos: 5 ar daugiau apvalinama aukštyn, 4 ar mažiau skaitmuo paliekamas. Apvalinkite tik galutinį atsakymą, niekada tarpinių žingsnių. Tipinės egzaminų taisyklės: 1 mL ar didesni tūriai iki dešimtųjų, mažesni nei 1 mL tūriai iki šimtųjų, lašų greitis iki sveikų lašų, svoris iki vieno ženklo po kablelio; visada laikykitės klausime nurodytos taisyklės.
Skaitmuo vietoje: dešimtosios
129.9380 → 9
Lemia tik kitas skaitmuo
129,9380 → 3
3 yra 4 ar mažiau, todėl 9 lieka.
Tolesni skaitmenys (8) neskaičiuojami: apvalinama vieną kartą, ne žingsniais.
Suapvalinkite
x = 129,9 kg
Atsakymas
x = 129,9 kg
26.Slaugos matematika ir vienetų konvertavimas
Atsakymas: V = 420 mL
Dimensinė analizė: užrašykite duotą dydį, tada dauginkite iš perskaičiavimo koeficientų, užrašytų trupmenomis (pavyzdžiui, 60 min/1 h arba 1 mg/1000 mcg), kad kiekvienas nereikalingas vienetas pasirodytų vieną kartą viršuje ir vieną kartą apačioje ir susiredukuotų. Likus tik reikiamam vienetui, skaičiuokite. Naudokite klausime pateiktus atitikmenis ir apvalinkite tik galutinį atsakymą.
Vienos dozės tūris
1½ tsp = 1,5·5 = 7,5 mL
Visas kursas
V = 7,5 mL × 4/parą × 14 = 420 mL
Atsakymas
V = 420 mL
27.Dozių skaičiavimas
Atsakymas: V = 3 mL
Dose calculation: the amount to give equals what is prescribed divided by what you have, times the quantity it comes in: amount = (desired dose/stock strength) × stock volume. Always keep the units the same (convert g to mg, mg to mcg first) and check that the answer is sensible.
Koncentracija sumaišius
1000 mg/10 mL = 100 mg/mL
Tūris
V = 300/100 = 3 mL
Atsakymas
V = 3 mL
28.Dozių skaičiavimas
Atsakymas: R = 37,5 mL/h
Dozės skaičiavimas: skirtinas kiekis lygus paskirtai dozei, padalytai iš turimo preparato stiprumo, padaugintai iš kiekio, kuriame tas stiprumas yra: kiekis = (paskirta dozė/stiprumas) × tūris. Visada suvienodinkite vienetus (pirmiausia g paverskite mg, mg – mcg) ir patikrinkite, ar atsakymas logiškas.
Koncentracija
40000/1000 = 40 vnt./mL
Pompos greitis
R = 1500/40 = 37,5 mL/h
Atsakymas
R = 37,5 mL/h
29.Intraveninių infuzijų greitis
Atsakymas: R = 42 gtt/min
Infuzijos greitis: pompa nustatoma mL/h = tūris/laikas valandomis. Gravitacinė lašelinė skaičiuojama lašais per minutę: gtt/min = tūris (mL) × lašų koeficientas (gtt/mL)/laikas (min). Lašų koeficientas nurodytas ant infuzinės sistemos pakuotės: makrolašų sistemos duoda 10, 15 arba 20 gtt/mL (kraujo sistemos JAV dažnai 10 gtt/mL, JK 15), o mikrolašų sistemos 60 gtt/mL. Visada naudokite lašų koeficientą, nurodytą klausime arba ant pakuotės.
Laikas minutėmis
6·60 = 360 min
Lašėjimo greitis
R = 1500·10/360 = 41,67 ≈ 42 gtt/min
Atsakymas
R = 42 gtt/min
Prie lovos apvalinama iki artimiausio sveiko lašo: 42 lašų/min.
30.Intraveninių infuzijų greitis
Atsakymas: t = 10 h
Infuzijos greitis: pompa nustatoma mL/h = tūris/laikas valandomis. Gravitacinė lašelinė skaičiuojama lašais per minutę: gtt/min = tūris (mL) × lašų koeficientas (gtt/mL)/laikas (min). Lašų koeficientas nurodytas ant infuzinės sistemos pakuotės: makrolašų sistemos duoda 10, 15 arba 20 gtt/mL (kraujo sistemos JAV dažnai 10 gtt/mL, JK 15), o mikrolašų sistemos 60 gtt/mL. Visada naudokite lašų koeficientą, nurodytą klausime arba ant pakuotės.
Greitis mL/h
40·60/60 = 40 mL/h
Likęs laikas
t = 400/40 = 10 h
Atsakymas
t = 10 h
31.Infuziniai tirpalai ir skysčių balansas
Atsakymas: I = 1360 mL
Suvartoti ir išskirti skysčiai: suvartotiems priskiriama viskas, kas patenka į organizmą (geriami skysčiai, intraveninės infuzijos, intraveniniai vaistai ir praplovimai, maitinimas per zondą); ledo gabalėliai skaičiuojami kaip pusė jų tūrio. Išskirtiems priskiriamas šlapimas, drenų išskyros, vėmalai ir kiti netekimai. Balansas = visi suvartoti − visi išskirti skysčiai; neigiamas balansas reiškia grynąjį netekimą. Skaičiai skirti tik praktikai; prie paciento lovos visada vadovaukitės vietiniais protokolais, o didelės rizikos dozes tegul dar kartą patikrina kitas specialistas.
Sudėkite suvartotus skysčius
per os: 100 + 200 = 300 mL
Intraveninė infuzija: 80·12 = 960 mL
intraveninis antibiotikas: 2·50 = 100 mL
I = 1360 mL
Atsakymas
I = 1360 mL
32.Infuziniai tirpalai ir skysčių balansas
Atsakymas: t = 7 h
Infuzijos trukmė: laikas (h) = infuzuotinas tūris (mL)/greitis (mL/h); naudokite maišelyje dar likusį tūrį, o ne maišelio dydį. Sulašintas tūris = greitis × laikas. Dešimtaines valandas į valandas ir minutes perskaičiuokite padaugindami dalį iš 60 (0,5 h = 30 min, o ne 50 min). Skaičiai skirti tik praktikai; prie paciento lovos visada vadovaukitės vietiniais protokolais, o didelės rizikos dozes tegul dar kartą patikrina kitas specialistas.
Pirmoji dalis
100·4 = 400 mL
1000 − 400 = 600 mL liko
Antroji dalis
600/200 = 3 h
Bendra trukmė
t = 4 + 3 = 7 h
Atsakymas
t = 7 h
Tai maždaug 7 h 00 min, todėl maišelis ištuštės apie 20:00.
33.Klinikinio vertinimo skalės
Atsakymas: sunki
Glazgo komos skalė: sudėkite geriausią atsaką trijose srityse. Akių atmerkimas E: 4 spontaniškai, 3 į garsą ar kalbinimą, 2 į spaudimą, 1 nėra. Žodinis atsakas V: 5 orientuotas, 4 sumišęs, 3 netinkami žodžiai, 2 nesuprantami garsai, 1 nėra. Motorinis atsakas M: 6 vykdo komandas, 5 lokalizuoja, 4 normalus lenkimas (atitraukia), 3 nenormalus lenkimas, 2 tiesimas, 1 nėra. Suma svyruoja nuo 3 iki 15. Po galvos traumos 13–15 paprastai vadinama lengva, 9–12 vidutine, o 3–8 sunkia.
Įvertinkite kiekvieną sritį
E: visai neatmerkia akių → 1
V: skleidžia tik nesuprantamus garsus, pavyzdžiui, dejones → 2
M: jokių judesių → 1
Sudėtis
GCS = 1 + 2 + 1 = 4
Sunkumas
GCS 4 → sunki
Atsakymas
sunki
34.Klinikinio vertinimo skalės
Atsakymas: maža–vidutinė
NEWS2 (Nacionalinė ankstyvojo perspėjimo skalė 2, Karališkoji gydytojų kolegija, 2017): įvertinkite kiekvieną iš septynių rodiklių pagal lentelę (kvėpavimo dažnis, SpO₂ pagal 1 skalę, oras ar papildomas deguonis, sistolinis kraujospūdis, pulsas, sąmonė pagal ACVPU skalę ir temperatūra) ir sudėkite balus. Klinikinė rizika: 0–4 maža; 3 balai bet kuriame viename rodiklyje – maža–vidutinė; 5–6 vidutinė; 7 ar daugiau didelė. Suma 5 ar daugiau reikalauja skubios reakcijos.
Įvertinkite kiekvieną rodiklį
RR 20/min → 0
SpO₂ 91% → 3
kvėpuojant oru → 0
SBP 124 mmHg → 0
HR 70/min → 0
budrus (A) → 0
T 37,9 °C → 0
Suma ir raudoni balai
NEWS2 = 0 + 3 + 0 + 0 + 0 + 0 + 0 = 3
Bent vienas rodiklis vertinamas 3.
Rizikos grupė
maža–vidutinė
Atsakymas
maža–vidutinė
Vienas 3 balų įvertis reikalauja skubios apžiūros, net kai suma maža.
Tai savarankiška mokymosi medžiaga. ExamProblems nėra susijusi su šį egzaminą organizuojančia institucija ir jos nėra patvirtinta, o egzamino pavadinimas naudojamas tik turiniui apibūdinti. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® yra the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN) prekių ženklai; ši organizacija nėra susijusi su ExamProblems, jo neremia ir neatsako už jo tikslumą.