NCLEX-PN tipo bandomieji klausimai (LPN/LVN): pasiruošimo paketas

Formulių lapai, pagrindiniai kiekvienos temos metodų žingsniai ir 34 uždavinių, o pilni sprendimai pateikti gale.

Nauji uždaviniaiAtgal į kursą

Spausdinimo lange pasirinkite „Išsaugoti kaip PDF“, kad nuosavą kopiją išsaugotumėte savo įrenginyje.

1Formulės ir metodai

Infekcijų kontrolė ir pacientų sauga

Metodas

  1. Pradėkite nuo standartinių atsargumo priemonių kiekvienam pacientui: rankų higiena, asmeninės apsaugos priemonės numatomai ekspozicijai, saugūs aštrūs daiktai.
  2. Pridėkite atsargumo priemones pagal plitimo kelią: kontaktinė (chalatas, pirštinės), lašelinė (chirurginė kaukė), oro (N95, neigiamo slėgio kambarys).
  3. Steriliems daiktams išlaikykite sterilumą: jei abejojate, jis nesterilus; pakeiskite, niekada nenuvalykite.
  4. Užkirskite kelią žalai aplinkoje: griuvimų prevencija, suvaržymai tik kaip paskutinė priemonė, RACE ir PASS gaisro atveju.
  5. Patikrinkite vaistų skyrimo teises, du identifikatorius ir papildomas apsaugos priemones didelės rizikos vaistams; praneškite apie klaidas ir vos nepasitaikiusius atvejus.

Prioritetų nustatymas ir delegavimas

Metodas

  1. Paklauskite, kas pacientui pakenks greičiausiai, jei nieko nedarysite.
  2. Taikykite ABC (C-A-B per širdies sustojimą), tada Maslow: fiziologiniai poreikiai pirma saugumo, saugumas pirma psichologinių poreikių.
  3. Palyginkite galimybes: ūmus prieš lėtinį, nestabilus prieš stabilų, netikėtas prieš tikėtiną, sisteminis prieš vietinį, ir kiekvieną požymį palyginkite su paciento pradiniu lygiu.
  4. Vertinkite prieš veikdami, nebent tai neatidėliotinas atvejis; tada rinkitės žingsnį, nuo kurio priklauso kiti.
  5. Delegavimui patikrinkite penkias teises: užduotis, aplinkybės, asmuo, nurodymai ir priežiūra. Vertinimas, mokymas ir įvertinimas lieka registruotai slaugytojai (RN).

Laboratorinės reikšmės ir elektrolitai

Metodas

  1. Palyginkite vertę su paties laboratorijos nustatytu referenciniu intervalu, tada su paciento pradiniu lygiu ir kitimu.
  2. Patikrinkite mėginį: hemolizė, vėlavimas ar kraujas, paimtas šalia IV, gali duoti klaidingus rezultatus.
  3. Susiekite vertę su tipiniais požymiais ir ją sukeliančiais vaistais bei būklėmis.
  4. Ieškokite sąveikų: mažas kalio ar magnio kiekis didina digoksino toksiškumą; dehidratacija didina ličio koncentraciją.
  5. Veikite pacientui: įvertinkite, sulaikykite vaistą, jei koncentracija nesaugi, kritines vertes perskaitykite atgal ir informuokite gydytoją.

Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemos

Metodas

  1. Įvardykite problemą: siurblio nepakankamumas, užsikimšusi arterija, ritmas, krešulys, kvėpavimo takų susiaurėjimas, infekcija ar prietaiso problema.
  2. Pirmiausia patikrinkite pavojaus požymius: hipoksiją, hipotenziją, krūtinės skausmą, naują sumišimą, šaltą kojos be pulso.
  3. Deguonį priderinkite pacientui: 94–98 % daugumai, 88–92 % tiems, kuriems kyla CO₂ susilaikymo rizika.
  4. Kiekvieną vaistą susiekite su jo tyrimu ir rizika: varfarinas ir INR, heparinas ir aPTT bei trombocitai, diuretikai ir kalis.
  5. Pasirinkite saugų pirmąjį veiksmą, tada eskaluokite ir vertinkite iš naujo.

Vidaus ligų ir chirurginė slauga: nervų, endokrininė ir inkstų sistemos

Metodas

  1. Pasitikrinkite gliukozę kiekvienam pacientui su nauju sumišimu, silpnumu ar traukuliais.
  2. Sąmonės lygį naudokite kaip ankstyviausią smegenų sutrikimo įspėjimą; vyzdžiai ir Cushing triada pasirodo vėlai.
  3. Diabeto nelaimėse atskirkite DKA (ketonai, acidozė) nuo HHS (labai didelis osmoliališkumas, dehidratacija); pirmiausia skirkite skysčių.
  4. Natrio ir vandens atveju nuspręskite, ar ADH yra per daug (SIADH), ar trūksta (DI), ir lėtinius pokyčius koreguokite lėtai.
  5. Inkstų problemų atveju priežastį priskirkite prerenalinei, vidinei ar postrenalinei ir stebėkite kalį bei skysčius.

Vidaus ligų ir chirurginė slauga: virškinimo trakto, perioperacinė ir onkologinė

Metodas

  1. Paklauskite, kas galėtų būti paslėpta: vidinis kraujavimas, infekcija be karščiavimo, hipoventiliacija esant normaliam SpO₂.
  2. Komplikacijas siaurinkite pagal laiką po operacijos: kraujavimas per valandas, krūtinės ląstos problemos per dienas, žaizdos ir nutekėjimo problemos vėliau.
  3. Skausmo atveju vertinkite, gydykite daugiamode analgezija, vertinkite iš naujo ir kiekvieno opioido metu stebėkite sedaciją.
  4. Onkologiniams pacientams bet kokią ligą nadyro metu laikykite neutropeniniu sepsiu ir žinokite onkologines skubias būkles.
  5. Nudegimų atveju skaičiuokite tik dalinio ir viso storio plotus, Parkland laikrodį paleiskite nuo nudegimo laiko ir titruokite pagal šlapimo išskyrimą.

Akušerinė slauga

Metodas

  1. Nustatykite moters padėtį laike: nėštumo savaitės, gimdymo tarpsnis ar diena po gimdymo, ir nuspręskite, kas tuo metu yra norma.
  2. Ieškokite pavojuje esančio paciento: motinos, vaisiaus ar naujagimio, o gal kelių iš jų.
  3. Susiekite požymį su priežastimi: VEAL CHOP deceleracijoms, keturi T kraujavimui, BUBBLE-HE po gimdymo.
  4. Pirmiausia rinkitės veiksmą, gerinantį kraujotaką ir deguonies patekimą (gulėjimas ant šono, oksitocino nutraukimas, gimdos dugno masažas), tada kvieskite pagalbą.

Pediatrinė slauga

Metodas

  1. Pirmiausia atkreipkite dėmesį į vaiko amžių: nuo jo priklauso gyvybinių rodiklių normos, raidos etapai ir tinkama skausmo skalė.
  2. Įvertinkite kvėpavimo takus, kvėpavimą ir kraujotaką, prisiminkite, kad vaikai kompensuoja, o paskui greitai blogėja.
  3. Pritaikykite veiksmą raidos etapui ir įtraukite šeimą.
  4. Patikrinkite, ar atsakymas saugus vaikui: dozė pagal svorį, jokio aspirino virusinės ligos metu, jokio kodeino jaunesniems nei 12 metų.

Psichikos sveikatos slauga

Metodas

  1. Nuspręskite, ar yra tiesioginis pavojus: savižudybė, smurtas, vaistų sukeltas neatidėliotinas atvejis ar somatinė liga.
  2. Pirmiausia imkitės saugumo veiksmų: stebėkite, pašalinkite priemones, nuraminkite, nutraukite žalingą vaistą, kvieskite pagalbą.
  3. Rinkitės terapinį atsaką: pripažinkite jausmus, pateikite tikrovę, venkite klaidingo raminimo ir klausimų „kodėl“.
  4. Gerbkite teises: mažiausiai varžanti galimybė, sutikimas ir konfidencialumas su jo ribomis.

Slaugos matematika ir vienetų konvertavimas

Metriniai žingsniai
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Svoris ir ilgis
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Buitiniai matai
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Temperatūra
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
24 valandų laikrodis
PM valandos 1–11: pridėkite 12; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Dozavimo greitis
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Laboratoriniai koeficientai
gliukozė 1 mmol/L = 18 mg/dL; kreatininas 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Metodas

  1. Užrašykite duotą dydį su jo vienetu ir norimą vienetą.
  2. Pasirinkite atitikmenį: 1000 tarp kg, g, mg ir mcg arba L ir mL; 1 kg = 2,2 lb; 1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 240 mL.
  3. Užrašykite trupmena taip, kad nereikalingas vienetas išsiredukuotų; greičiui naudokite po vieną trupmeną kiekvienam besikeičiančiam vienetui.
  4. Patikrinkite kryptį: mažesnis vienetas duoda didesnį skaičių.
  5. Apvalinkite tik galutinį atsakymą, klausime nurodytu tikslumu.

Dozių skaičiavimas

Dozė pagal koncentraciją
tūris = dozė / koncentracija
Dozė pagal kūno masę
dozė = mg/kg × kūno masė
Tabletės
skaičius = dozė / dozė tabletėje
Vienetai
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Metodas

  1. Paskirtą dozę ir turimo vaisto stiprumą išreikškite tais pačiais vienetais.
  2. Naudokite formulę „paskirta / turima × kiekis“: (D/H) × Q.
  3. Dozėms pagal kūno masę pirmiausia padauginkite iš masės kilogramais, tada paros dozę padalykite iš dozių skaičiaus.
  4. Pirmiausia įvertinkite apytiksliai ir patikrinkite, ar atsakymas tikėtinas.

Intraveninių infuzijų greitis

Pompos greitis
mL/h = volume (mL)/time (h)
Lašėjimo greitis
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Infuzijos trukmė
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Metodas

  1. Pompos greitis mL/h: tūris, padalytas iš laiko valandomis.
  2. Lašėjimo greitis lašais/min: tūris × lašų faktorius, padalytas iš laiko minutėmis.
  3. Likusiam laikui: likęs tūris, padalytas iš greičio.
  4. Apvalinkite taip, kaip reikalauja uždavinys arba įranga.

Infuziniai tirpalai ir skysčių balansas

Holliday–Segar per valandą
4 mL/kg (pirmiesiems 10 kg) + 2 mL/kg (kitiems 10 kg) + 1 mL/kg (kiekvienam kg virš 20)
Holliday–Segar per parą
100 / 50 / 20 mL/kg tiems patiems intervalams
Skysčių balansas
suvartota − išskirta
Ledo gabalėliai
skaičiuojami kaip pusė jų tūrio
Diurezė
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Infuzijos trukmė
laikas (h) = likęs tūris (mL) / greitis (mL/h)
Sulašintas tūris
mL = greitis × laikas

Klinikinio vertinimo skalės

Glazgo komos skalė
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
APGAR
5 požymiai × 0–2 = 0–10; 7–10 nuramina, 4–6 vidutiniškai nenormalu, 0–3 žema
Braden skalė
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 rizika
Morse griuvimų skalė
griuvimai 25, diagnozė 15, priemonė 15/30, IV 20, eisena 10/20, psichikos būklė 15
NEWS2 rizika
0–4 maža; pavienis 3 maža–vidutinė; 5–6 vidutinė; ≥ 7 didelė
Vidutinis arterinis spaudimas
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Pulsinis spaudimas ir šoko indeksas
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Kūno masės indeksas
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Metodas

  1. Raskite klausime naudojamą vertinimo lentelę ir jos ribas (GCS 3–15, Apgar 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Įvertinkite kiekvieną punktą atskirai, suderindami aprašymą su jo lygiu.
  3. Sudėkite punktų balus ir patikrinkite, ar suma patenka į intervalą.
  4. Taikykite ribas: NEWS2 atveju taip pat ieškokite bet kurio vieno rodiklio, įvertinto 3.
  5. Išvestinėms vertėms naudokite MAP = (SKS + 2·DKS)/3, PP = SKS − DKS, SI = pulsas/SKS ir KMI = kg/m².

2Uždaviniai

1.Slaugos pagrindaiVidutinis

Registruotas slaugytojas paveda užduotį slaugytojo padėjėjui. Kas atsako už sprendimą pavesti?

  1. ANiekas, kai užduotis perduota
  2. BPacientas
  3. CRegistruotas slaugytojas
  4. DTik slaugytojo padėjėjas
2.Slaugos pagrindaiSunkus

An 82-year-old takes nine regular medicines and has had two falls this month. What is the most useful next step?

  1. AStop all the medicines straight away
  2. BAsk for a full medication review
  3. CAdvise the patient to stay in bed
  4. DAdd a sedative to help them rest
3.Infekcijų kontrolė ir pacientų saugaVidutinis

A parent says, “I tell my son his medicine is candy so he takes it.” What should the nurse teach?

  1. AIt only matters for medicines that taste bitter or are hard to swallow
  2. BThis is a good idea and makes giving medicine easier
  3. CDo not call medicine candy, because the child may take it when no one is watching
  4. DIt is fine as long as the medicine is kept in the fridge
4.Infekcijų kontrolė ir pacientų saugaSunkus

A 2-year-old living in a house built many decades ago has anemia, irritability and poor appetite. Which cause should the nurse suspect?

  1. AA food allergy to cow’s milk proteins
  2. BLead poisoning from old paint dust or chips
  3. CCarbon dioxide from a gas cooker
  4. DIron overload from eating too much red meat
5.Prioritetų nustatymas ir delegavimasVidutinis

A nurse teaches foot care to a patient with diabetes. Which statement shows a need for further teaching?

  1. A“I will soak my feet in hot water every evening.”
  2. B“I will check the soles of my feet every day with a mirror.”
  3. C“I will dry well between my toes after washing.”
  4. D“I will wear shoes that fit well, even at home.”
6.Prioritetų nustatymas ir delegavimasSunkus

Slaugytojas prižiūri naują slaugytojo padėjėją. Kada slaugytojas turėtų atidžiausiai tikrinti padėjėjo darbą?

  1. AKai padėjėjas naujas užduotyje arba pacientas mažiau stabilus
  2. BNiekada, nes padėjėjas turi pažymėjimą šiam vaidmeniui
  3. CTik pamainos pabaigoje, kai peržiūrimi dokumentai
  4. DTik kai padėjėjas prašo pagalbos dėl užduoties, kurią mano sunkia
7.Klinikinė slaugaVidutinis

A patient says they are "allergic" to codeine because it made them constipated. How should this be recorded?

  1. AAs a side effect or intolerance, not a true allergy
  2. BAs a severe anaphylactic allergy to all opioids
  3. CIt should not be recorded at all
  4. DAs an allergy to all painkillers
8.Klinikinė slaugaSunkus

Sunkia astma sergantis pacientas nutyla, girdima „tyli krūtinė“, jis išsekęs, o kvėpavimo dažnis mažėja. Ką tai rodo?

  1. AGyvybei grėsmingą astmą su artėjančiu kvėpavimo sustojimu
  2. BPriepuolio pagerėjimą, kai bronchospazmas aprimsta ir kvėpavimo takai atsipalaiduoja
  3. CNormalų atsigavimą po purkštuvo
  4. DTik nerimą
9.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitaiVidutinis

Why must vitamin B12 deficiency be ruled out before treating macrocytic anemia with folic acid alone?

  1. AFolic acid can fix the anemia while B12-related nerve damage continues
  2. BFolic acid makes B12 deficiency anemia much worse within a few days
  3. CFolic acid causes iron overload when B12 levels are low
  4. DFolic acid blocks the absorption of all B12 from the diet
10.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitaiSunkus

The nurse teaches a patient with chronic kidney disease about a potassium-restricted diet. Which statement shows a need for further teaching?

  1. A"I'll check food labels and ask my dietitian about portion sizes"
  2. B"Dried apricots and raisins will be a good snack for me now"
  3. C"I'll limit bananas, oranges and potatoes in my meals"
  4. D"I can leach potatoes by soaking them before cooking them"
11.FarmakologijaVidutinis

Kaip SGLT2 inhibitoriai, pvz., empagliflozinas, mažina gliukozės kiekį kraujyje?

  1. AVerčia kepenis sukaupti daugiau glikogeno
  2. BPadidina gliukozės netekimą su šlapimu
  3. CSkatina insulino išsiskyrimą iš beta ląstelių
  4. DLėtina skrandžio išsituštinimą
12.FarmakologijaSunkus

A patient taking dabigatran has a life-threatening bleed. Which specific reversal agent is used?

  1. AVitamin K
  2. BAndexanet alfa
  3. CProtamine sulfate
  4. DIdarucizumab
13.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemosVidutinis

Kas yra plaučių reabilitacija sergant LOPL?

  1. AOperacija labiausiai pažeistoms plaučių sritims pašalinti
  2. BPrižiūrimas fizinis krūvis ir mokymas, mažinantys dusulį
  3. CKiekvieną žiemą namuose skiriamas geriamųjų steroidų ir antibiotikų kursas
  4. DPlaučių funkcijos tyrimas, kartojamas kas šešis mėnesius
14.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemosSunkus

After positive end-expiratory pressure (PEEP) is increased on a ventilated patient, the blood pressure falls. What is the most likely reason?

  1. APEEP causes immediate blood loss from the alveolar capillaries
  2. BPEEP lowers the blood oxygen level
  3. CHigher chest pressure reduces venous return to the heart
  4. DPEEP directly weakens the heart muscle and its contraction
15.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: nervų, endokrininė ir inkstų sistemosVidutinis

Pacientui, sergančiam SIADH, natrio koncentracija 126 mmol/l ir simptomai lengvi. Koks gydymas paprastai pirmos eilės?

  1. ASkysčių ribojimas
  2. BDesmopresinas
  3. C5 % gliukozės infuzija į veną
  4. DPapildomas geriamas vanduo
16.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: nervų, endokrininė ir inkstų sistemosSunkus

A patient with myasthenia gravis took extra pyridostigmine doses. They now have more weakness, heavy salivation, sweating, diarrhoea, small pupils and a slow pulse. What is most likely?

  1. AAn allergic reaction to the drug
  2. BA normal response to a higher dose
  3. CA cholinergic crisis from too much medication
  4. DA myasthenic crisis from too little medication
17.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: virškinimo trakto, perioperacinė ir onkologinėVidutinis

A patient takes co-codamol at home (a combination tablet sold under different names in different countries). Why should the nurse check this before giving regular paracetamol (acetaminophen)?

  1. ACo-codamol stops paracetamol from working
  2. BCo-codamol must be stopped a week before any paracetamol
  3. CParacetamol and codeine cause a severe allergic reaction when combined
  4. DIt already contains paracetamol, so overdose could occur
18.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: virškinimo trakto, perioperacinė ir onkologinėSunkus

After two days of large volumes of IV 5% glucose, a postoperative patient becomes confused with a headache. Sodium is 124 mmol/L. What is the likely cause?

  1. ANormal confusion after any anaesthetic
  2. BHyponatraemia from hypotonic fluids
  3. CHypoglycaemia from the glucose
  4. DHypernatraemia from too much salt
19.Akušerinė slaugaVidutinis

Kuris sąrašas nurodo biofizinio profilio sudedamąsias dalis?

  1. AVaisiaus širdies susitraukimų dažnio modelis, motinos kraujospūdis, gliukozė kraujyje, svoris ir baltymai šlapime
  2. BApgar balas, virkštelės kraujo dujos, gimimo svoris, ūgis ir galvos apimtis
  3. CGimdos dugno aukštis, vaisiaus išsidėstymas, stotis, išsitrynimas ir atsivėrimas
  4. DNestresinis testas, vaisiaus kvėpavimas, vaisiaus judesiai, vaisiaus raumenų tonusas ir vaisiaus vandenų kiekis
20.Akušerinė slaugaSunkus

At a booking visit, a woman says she drinks heavily most weekends. Which nursing response is most appropriate?

  1. AReassure her that weekend drinking is safe if she avoids weekdays
  2. BTell her the damage is done, so stopping will not help
  3. CAdvise her to change to beer, which has less alcohol
  4. DExplain the risks and refer her for support to stop
21.Pediatrinė slaugaVidutinis

A medicine is prescribed at 10 mg/kg. The child weighs 18 kg and the liquid contains 120 mg in 5 mL. What volume should be given?

  1. A1,5 mL
  2. B3,75 mL
  3. C7,5 mL
  4. D15 mL
22.Pediatrinė slaugaSunkus

Which finding in an infant with suspected reflux needs prompt medical review?

  1. AHiccups after feeds that settle on their own
  2. BSmall posseting after feeds in a contented, growing baby
  3. CSpitting up more after a large feed
  4. DPoor weight gain, refusing feeds and blood in the vomit
23.Psichikos sveikatos slaugaVidutinis

19 metų jaunuolis ką tik pradėjo vartoti antidepresantą. Ką slaugytojas turėtų ypač atidžiai stebėti pirmąsias savaites?

  1. AGreitą svorio augimą
  2. BAkių spalvos pokyčius
  3. CPlaukų slinkimą
  4. DNaujas ar sustiprėjusias savižudiškas mintis ar elgesį
24.Psichikos sveikatos slaugaSunkus

A patient who takes fluoxetine in the evening says he has had trouble falling asleep since starting it. What should the nurse suggest?

  1. AStop the fluoxetine at once and tell the prescriber at his next appointment
  2. BDrink a small glass of wine or beer before bed to help him fall asleep
  3. CDiscuss with the prescriber whether he can take it in the morning instead
  4. DTake a double dose at night to make him sleepy
25.Slaugos matematika ir vienetų konvertavimasVidutinis
94969810010210410635363738394041°F°C? °F35,6 °C

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Paciento temperatūra yra 35,6 °C. Konvertuokite į Farenheito laipsnius T pagal °F = °C × 9/5 + 32. Suapvalinkite iki vieno ženklo po kablelio.

35,6 °C
T = °F
26.Slaugos matematika ir vienetų konvertavimasSunkus
00:0017:1507:55t = ?

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Infuzija prasideda 17:15 ir baigiasi 07:55 kitą rytą (24 valandų laikrodis). Kiek minučių t ji truko?

17:1507:55
t = min
27.Dozių skaičiavimasVidutinis
45 kg5 mg/kg/parą3× per parąD = ? mg

Pacientas sveria 45 kg. Paskirta dozė – 5 mg/kg per parą, padalyta į 3 lygias dozes. Kiek miligramų D skiriama vienai dozei?

45 kg5 mg/kg/parą3× per parą
D = mg
28.Dozių skaičiavimasSunkus
26 kg106 cmBSA = √(h·w/3600)50 mg/m²D = ? mg

Pacientas yra 106 cm ūgio ir sveria 26 kg. Paskirta 50 mg/m². Naudodami Mostellerio formulę BSA = √(ūgis (cm) × svoris (kg)/3600), raskite dozę D mg.

106 cm26 kg50 mg/m²
D = mg
29.Intraveninių infuzijų greitisVidutinis
600 mLliko? mL/h2 h liko

Paskirta sulašinti 1500 mL per 6 valandas. Po 4 valandų pastebite, kad maišelyje dar liko 600 mL, o infuzija vis tiek turi baigtis laiku. Kokį greitį R mL/h reikia nustatyti pompai iš naujo?

1500 mL / 6 hpo 4 h: 600 mL
R = mL/h
30.Intraveninių infuzijų greitisSunkus
1 g500 mL? mL/h2 mg/min

Maišelyje yra 1 g vaisto 500 mL tirpalo. Paskirta 2 mg per minutę. Kokį greitį R nustatysite pompai, mL/h?

1 g/500 mL2 mg/min
R = mL/h
31.Infuziniai tirpalai ir skysčių balansasVidutinis
SuvartotaIšskirta12 valandų pamainavanduo120 mLsultys120 mLželė120 mLledo gabalėliai240 mLIntraveninė infuzija100 mL/h × 12 hintraveninis antibiotikas2 × 50 mLšlapimas375 mLšlapimas300 mLšlapimas500 mLžaizdos drenas120 mL

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Lape pateikti paciento suvartoti ir išskirti skysčiai per vieną 12 valandų pamainą. Intraveninė infuzija visą pamainą buvo lašinama nurodytu greičiu. Raskite visą suvartotų skysčių kiekį I mL. Ledo gabalėlius skaičiuokite kaip pusę jų tūrio.

vanduo: 120 mLsultys: 120 mLželė: 120 mLledo gabalėliai: 240 mLIntraveninė infuzija: 100 mL/h × 12 hintraveninis antibiotikas: 2 × 50 mL
I = mL
32.Infuziniai tirpalai ir skysčių balansasSunkus
1000 mL750 mL sulašinta150 mL/h10:30t = ? h

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). 1000 mL maišelis lašinamas pompa 150 mL/h greičiu. 10:30 jau sulašinta 750 mL. Po kiek valandų t maišelis ištuštės? Apvalinkite iki vieno skaitmens po kablelio.

1000 mL750 mL sulašinta150 mL/h
t = h
33.Klinikinio vertinimo skalėsVidutinis
S? / 4+M? / 4+A? / 4+Mob? / 4+N? / 4+F? / 3Σ?

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Mokomasis pacientas vertinamas pagal Braden skalę: jutiminis suvokimas: šiek tiek ribotas; drėgmė: retai drėgna; aktyvumas: prikaustytas prie lovos; judrumas: visiškai nejudrus; mityba: labai prasta; trintis ir šlytis: problema. Raskite Braden sumą B.

6–23
B =
34.Klinikinio vertinimo skalėsSunkus
maža rizikavidutinė rizikadidelė rizika

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Mokomasis pacientas vertinamas pagal Morse griuvimų skalę: griuvimų anamnezė per pastaruosius 3 mėnesius: ne; antrinė diagnozė: ne; judėjimo priemonė: įsitvėrusi į baldus; IV terapija arba fiziologinio tirpalo kateterio fiksatorius: taip; eisena: silpna; psichikos būklė: žino savo ribas. Naudodami ribas 0–24 maža, 25–44 vidutinė ir 45 ar daugiau didelė, spustelėkite griuvimo rizikos lygį.

  1. 1maža rizika
  2. 2vidutinė rizika
  3. 3didelė rizika

3Tirpalai

1.Slaugos pagrindai

Atsakymas: C · Registruotas slaugytojas

Kodėl tai yra atsakymas

Slaugytojas atsako už tai, kad užduotis būtų tinkamai pavesta kompetentingam asmeniui, prireikus prižiūrint. Užduotį priėmęs asmuo atsako už tinkamą jos atlikimą.

Atsakymas

C · Registruotas slaugytojas
2.Slaugos pagrindai

Atsakymas: B · Ask for a full medication review

Kodėl tai yra atsakymas

Polypharmacy increases the risk of falls, side effects and interactions in older adults. A review by the prescriber or pharmacist can stop or adjust medicines safely.

Atsakymas

B · Ask for a full medication review
3.Infekcijų kontrolė ir pacientų sauga

Atsakymas: C · Do not call medicine candy, because the child may take it when no one is watching

Kodėl tai yra atsakymas

Calling medicine candy encourages children to look for it and swallow it, which can lead to poisoning. Parents are taught to call medicine medicine and keep it locked away.

Atsakymas

C · Do not call medicine candy, because the child may take it when no one is watching
4.Infekcijų kontrolė ir pacientų sauga

Atsakymas: B · Lead poisoning from old paint dust or chips

Kodėl tai yra atsakymas

Lead-based paint in older housing is the main source of lead exposure in young children, who put dust and chips in their mouths. Lead can cause anemia, behavior changes and developmental problems, and a blood lead level confirms it.

Atsakymas

B · Lead poisoning from old paint dust or chips
5.Prioritetų nustatymas ir delegavimas

Atsakymas: A · “I will soak my feet in hot water every evening.”

Kodėl tai yra atsakymas

Neuropathy can stop the patient feeling heat, so hot soaks can cause burns, and long soaking dries the skin. Daily checks, careful drying and well-fitting shoes are correct.

Atsakymas

A · “I will soak my feet in hot water every evening.”
6.Prioritetų nustatymas ir delegavimas

Atsakymas: A · Kai padėjėjas naujas užduotyje arba pacientas mažiau stabilus

Kodėl tai yra atsakymas

Priežiūra didesnė, kai deleguojamas asmuo turi mažiau patirties, paciento būklė mažiau nuspėjama ar užduotis rizikingesnė. Pasyvus ar pamainos pabaigos tikrinimas gali praleisti problemas, kol jas dar galima ištaisyti.

Atsakymas

A · Kai padėjėjas naujas užduotyje arba pacientas mažiau stabilus
7.Klinikinė slauga

Atsakymas: A · As a side effect or intolerance, not a true allergy

Kodėl tai yra atsakymas

Constipation is a predictable side effect of opioids, not an immune response. Recording it accurately avoids withholding useful medicines while still noting the patient's experience.

Atsakymas

A · As a side effect or intolerance, not a true allergy
8.Klinikinė slauga

Atsakymas: A · Gyvybei grėsmingą astmą su artėjančiu kvėpavimo sustojimu

Kodėl tai yra atsakymas

Tyli krūtinė, išsekimas, cianozė ir sumišimas yra gyvybei grėsmingi požymiai. Pacientui reikia nedelsiant vyresniojo gydytojo ir intensyviosios terapijos pagalbos.

Atsakymas

A · Gyvybei grėsmingą astmą su artėjančiu kvėpavimo sustojimu
9.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitai

Atsakymas: A · Folic acid can fix the anemia while B12-related nerve damage continues

Kodėl tai yra atsakymas

Folic acid can improve the blood picture in B12 deficiency but does not prevent nerve damage. Giving folate alone can therefore mask the deficiency while neurological damage progresses. Both levels are checked before treatment.

Atsakymas

A · Folic acid can fix the anemia while B12-related nerve damage continues
10.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitai

Atsakymas: B · "Dried apricots and raisins will be a good snack for me now"

Kodėl tai yra atsakymas

Dried fruits such as apricots and raisins are very high in potassium and should be limited in kidney disease with hyperkalemia. Limiting high-potassium foods, leaching vegetables and reading labels are correct strategies.Patikrinta pagal: Potassium in diet · MedlinePlus (NIH) (2026); Spironolactone · MedlinePlus (NIH) (2018)

Atsakymas

B · "Dried apricots and raisins will be a good snack for me now"
11.Farmakologija

Atsakymas: B · Padidina gliukozės netekimą su šlapimu

Kodėl tai yra atsakymas

SGLT2 proksimaliniame kanalėlyje reabsorbuoja didžiąją dalį prafiltruotos gliukozės. Jį užblokavus, gliukozė pasišalina su šlapimu; tai taip pat paaiškina didesnę lytinių organų grybelinių infekcijų riziką.

Atsakymas

B · Padidina gliukozės netekimą su šlapimu
12.Farmakologija

Atsakymas: D · Idarucizumab

Kodėl tai yra atsakymas

Idarucizumab is an antibody fragment that binds dabigatran. Andexanet alfa reverses factor Xa inhibitors, protamine reverses heparin, and vitamin K reverses warfarin.

Atsakymas

D · Idarucizumab
13.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemos

Atsakymas: B · Prižiūrimas fizinis krūvis ir mokymas, mažinantys dusulį

Kodėl tai yra atsakymas

Plaučių reabilitacija jungia individualiai pritaikytus fizinio krūvio treniruotes, mokymą ir kvėpavimo technikas. Ji gerina fizinį pajėgumą, dusulį ir gyvenimo kokybę bei mažina hospitalizacijų skaičių. Ji rekomenduojama LOPL sergantiems žmonėms, kuriuos riboja dusulys, ir po paūmėjimo.

Atsakymas

B · Prižiūrimas fizinis krūvis ir mokymas, mažinantys dusulį
14.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemos

Atsakymas: C · Higher chest pressure reduces venous return to the heart

Kodėl tai yra atsakymas

PEEP keeps alveoli open and improves oxygenation, but higher intrathoracic pressure impedes venous return, reducing preload and cardiac output, especially in hypovolaemic patients. The team may give fluid or adjust PEEP. High pressures also risk barotrauma.

Atsakymas

C · Higher chest pressure reduces venous return to the heart
15.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: nervų, endokrininė ir inkstų sistemos

Atsakymas: A · Skysčių ribojimas

Kodėl tai yra atsakymas

Sergant SIADH organizmas sulaiko vandenį. Skysčių ribojimas yra pirmos eilės gydymas esant lengviems ar vidutinio sunkumo atvejams, kartu gydant priežastį. Hipotoniniai skysčiai ir desmopresinas dar labiau sumažintų natrį. Sunkiems simptomams (traukuliai, sumažėjusi sąmonė) reikia hipertoninio fiziologinio tirpalo stebimomis sąlygomis.

Atsakymas

A · Skysčių ribojimas
16.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: nervų, endokrininė ir inkstų sistemos

Atsakymas: C · A cholinergic crisis from too much medication

Kodėl tai yra atsakymas

Too much cholinesterase inhibitor causes a cholinergic crisis: weakness plus muscarinic effects such as salivation, sweating, diarrhoea, miosis and bradycardia. A myasthenic crisis is weakness from under-treatment or triggers. Both can cause respiratory failure, so the airway is the priority.

Atsakymas

C · A cholinergic crisis from too much medication
17.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: virškinimo trakto, perioperacinė ir onkologinė

Atsakymas: D · It already contains paracetamol, so overdose could occur

Kodėl tai yra atsakymas

Co-codamol combines codeine and paracetamol. Giving extra paracetamol can exceed the maximum daily dose and cause liver damage, so all sources of paracetamol are counted.

Atsakymas

D · It already contains paracetamol, so overdose could occur
18.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: virškinimo trakto, perioperacinė ir onkologinė

Atsakymas: B · Hyponatraemia from hypotonic fluids

Kodėl tai yra atsakymas

Once the glucose is metabolised, 5% glucose acts as free water. Surgical stress increases ADH, so sodium falls, which can cause cerebral oedema. The team reviews fluids and corrects sodium carefully.

Atsakymas

B · Hyponatraemia from hypotonic fluids
19.Akušerinė slauga

Atsakymas: D · Nestresinis testas, vaisiaus kvėpavimas, vaisiaus judesiai, vaisiaus raumenų tonusas ir vaisiaus vandenų kiekis

Kodėl tai yra atsakymas

Kiekviena iš penkių sudedamųjų dalių vertinama 0 arba 2 balais. 8–10 balų suma ramina; mažesnius balus reikia vertinti toliau arba planuoti gimdymą.

Atsakymas

D · Nestresinis testas, vaisiaus kvėpavimas, vaisiaus judesiai, vaisiaus raumenų tonusas ir vaisiaus vandenų kiekis
20.Akušerinė slauga

Atsakymas: D · Explain the risks and refer her for support to stop

Kodėl tai yra atsakymas

Alcohol can harm the fetus throughout pregnancy, and stopping at any point reduces the risk. The nurse gives clear, non-judgemental information and refers her to support services.

Atsakymas

D · Explain the risks and refer her for support to stop
21.Pediatrinė slauga

Atsakymas: C · 7,5 mL

Kodėl tai yra atsakymas

Dose = 10 mg × 18 kg = 180 mg. Volume = 180 ÷ 120 × 5 mL = 7,5 mL. Calculations for children are checked carefully, often by a second nurse.

Atsakymas

C · 7,5 mL
22.Pediatrinė slauga

Atsakymas: D · Poor weight gain, refusing feeds and blood in the vomit

Kodėl tai yra atsakymas

Many babies regurgitate small amounts and grow well; this needs only reassurance. Faltering growth, feed refusal, blood in the vomit, bilious vomiting or breathing problems suggest complications or another diagnosis.

Atsakymas

D · Poor weight gain, refusing feeds and blood in the vomit
23.Psichikos sveikatos slauga

Atsakymas: D · Naujas ar sustiprėjusias savižudiškas mintis ar elgesį

Kodėl tai yra atsakymas

Vaikams ir jauniems suaugusiesiems antidepresantai gydymo pradžioje gali padidinti savižudiškas mintis. Reikia atidžiai stebėti, ypač pirmąsias savaites ir pakeitus dozę.

Atsakymas

D · Naujas ar sustiprėjusias savižudiškas mintis ar elgesį
24.Psichikos sveikatos slauga

Atsakymas: C · Discuss with the prescriber whether he can take it in the morning instead

Kodėl tai yra atsakymas

Fluoxetine can be activating and cause insomnia. Taking it in the morning, with the prescriber's agreement, often helps. Stopping suddenly or using alcohol is unsafe.

Atsakymas

C · Discuss with the prescriber whether he can take it in the morning instead
25.Slaugos matematika ir vienetų konvertavimas

Atsakymas: T = 96,1 °F

Temperatūra: °C = (°F − 32) × 5/9 ir °F = °C × 9/5 + 32. Iš °F pirmiausia atimkite 32, o tik paskui dauginkite; iš °C pirmiausia dauginkite ir tada pridėkite 32. Greita patikra: 37 °C yra 98,6 °F, o kiekvienas 1 °C yra 1,8 °F.

Dauginkite iš 9/5

35,6·9/5 = 64,08

Pridėkite 32

T = 64,08 + 32 = 96,08 ≈ 96,1 °F

Atsakymas

T = 96,1 °F
26.Slaugos matematika ir vienetų konvertavimas

Atsakymas: t = 880 min

24 valandų laikrodis: nuo 13 val. (1 PM) pridėkite 12 prie valandos (3:45 PM = 15:45). Nuo vidurnakčio iki 12:59 AM yra 00:00–00:59, o 12:00–12:59 PM lieka 12:00–12:59. Grįžtant atimkite 12 iš 13–23 valandų ir pridėkite PM; 00 valanda tampa 12 AM. Laiką per vidurnaktį skaičiuokite dviem dalimis: iki 24:00 (00:00), paskui nuo 00:00.

Prieš vidurnaktį

17:15 → 24:00 = 405 min

Po vidurnakčio

00:00 → 07:55 = 475 min

Iš viso

t = 405 + 475 = 880 min

Atsakymas

t = 880 min
27.Dozių skaičiavimas

Atsakymas: D = 75 mg

Dozės skaičiavimas: skirtinas kiekis lygus paskirtai dozei, padalytai iš turimo preparato stiprumo, padaugintai iš kiekio, kuriame tas stiprumas yra: kiekis = (paskirta dozė/stiprumas) × tūris. Visada suvienodinkite vienetus (pirmiausia g paverskite mg, mg – mcg) ir patikrinkite, ar atsakymas logiškas.

Iš viso per parą

5·45 = 225 mg

Vienai dozei

D = 225/3 = 75 mg

Atsakymas

D = 75 mg
28.Dozių skaičiavimas

Atsakymas: D = 43,75 mg

Body-surface-area dosing: many cytotoxic and some paediatric doses are prescribed per square metre of body surface area: dose (mg) = dose per m² × BSA (m²). The Mosteller formula estimates BSA = √(height (cm) × weight (kg)/3600).

Kūno paviršiaus plotas

BSA = √(106·26/3600) = √0,7656 = 0,875 m²

Dozė

D = 50·0,875 = 43,75 mg

Atsakymas

D = 43,75 mg
29.Intraveninių infuzijų greitis

Atsakymas: R = 300 mL/h

Infusion rates: a pump is set in mL/h = volume/time in hours. A gravity drip is counted in drops per minute: gtt/min = volume (mL) × drop factor (gtt/mL)/time (min). The drop factor is printed on the tubing package: macrodrip sets deliver 10, 15 or 20 gtt/mL (blood sets often 10 gtt/mL in the US, 15 in the UK) and microdrip sets 60 gtt/mL. Always use the drop factor the question or package gives.

Pradinis greitis

1500/6 = 250 mL/h

Naujas greitis

R = 600/2 = 300 mL/h

Atsakymas

R = 300 mL/h

Daugelyje ligoninių toks koregavimas iki 25 % leidžiamas be naujo paskyrimo; pasitikrinkite vietos tvarką.

30.Intraveninių infuzijų greitis

Atsakymas: R = 60 mL/h

Dose-based infusions: concentration = amount of drug in the bag/bag volume. Pump rate (mL/h) = dose per hour/concentration, and dose per hour = mL/h × concentration. Convert per-minute doses to per-hour (× 60) and keep the mass units the same (1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg).

Koncentracija

1000 mg/500 mL = 2 mg/mL

Dozė per valandą

2·60 = 120 mg/h

Pompos greitis

R = 120/2 = 60 mL/h

Atsakymas

R = 60 mL/h
31.Infuziniai tirpalai ir skysčių balansas

Atsakymas: I = 1780 mL

Suvartoti ir išskirti skysčiai: suvartotiems priskiriama viskas, kas patenka į organizmą (geriami skysčiai, intraveninės infuzijos, intraveniniai vaistai ir praplovimai, maitinimas per zondą); ledo gabalėliai skaičiuojami kaip pusė jų tūrio. Išskirtiems priskiriamas šlapimas, drenų išskyros, vėmalai ir kiti netekimai. Balansas = visi suvartoti − visi išskirti skysčiai; neigiamas balansas reiškia grynąjį netekimą. Skaičiai skirti tik praktikai; prie paciento lovos visada vadovaukitės vietiniais protokolais, o didelės rizikos dozes tegul dar kartą patikrina kitas specialistas.

Sudėkite suvartotus skysčius

per os: 120 + 120 + 120 = 360 mL
ledo gabalėliai: 240/2 = 120 mL
Intraveninė infuzija: 100·12 = 1200 mL
intraveninis antibiotikas: 2·50 = 100 mL
I = 1780 mL

Atsakymas

I = 1780 mL
32.Infuziniai tirpalai ir skysčių balansas

Atsakymas: t = 1,7 h

Infuzijos trukmė: laikas (h) = infuzuotinas tūris (mL)/greitis (mL/h); naudokite maišelyje dar likusį tūrį, o ne maišelio dydį. Sulašintas tūris = greitis × laikas. Dešimtaines valandas į valandas ir minutes perskaičiuokite padaugindami dalį iš 60 (0,5 h = 30 min, o ne 50 min). Skaičiai skirti tik praktikai; prie paciento lovos visada vadovaukitės vietiniais protokolais, o didelės rizikos dozes tegul dar kartą patikrina kitas specialistas.

Likęs tūris

1000 − 750 = 250 mL

Laikas

t = 250/150 = 1,667 ≈ 1,7 h

Atsakymas

t = 1,7 h

Tai maždaug 1 h 40 min, todėl maišelis ištuštės apie 12:10.

33.Klinikinio vertinimo skalės

Atsakymas: B = 11

Braden skalė: šešios poskalės pragulų rizikai vertinti. Jutiminis suvokimas, drėgmė, aktyvumas, judrumas ir mityba vertinami 1–4 balais, nuo blogiausio lygio (1) iki problemos nebuvimo (4); trintis ir šlytis vertinama 1–3 balais. Suma svyruoja nuo 6 iki 23, o mažesnė suma reiškia didesnę riziką. Dažnos grupės: 19–23 rizikos nėra, 15–18 maža rizika, 13–14 vidutinė rizika, 10–12 didelė rizika ir 9 ar mažiau labai didelė rizika.

Įvertinkite kiekvieną poskalę

jutiminis suvokimas: šiek tiek ribotas → 3
drėgmė: retai drėgna → 4
aktyvumas: prikaustytas prie lovos → 1
judrumas: visiškai nejudrus → 1
mityba: labai prasta → 1
trintis ir šlytis: problema → 1

Sudėtis

Braden suma = 3 + 4 + 1 + 1 + 1 + 1 = 11

Atsakymas

B = 11
34.Klinikinio vertinimo skalės

Atsakymas: didelė rizika

Morse griuvimų skalė: šeši punktai. Griuvimų anamnezė: ne 0, taip 25. Antrinė diagnozė: ne 0, taip 15. Judėjimo priemonė: nėra, lovos režimas ar slaugytojos pagalba 0; ramentai, lazda ar vaikštynė 15; laikosi už baldų 30. IV terapija arba fiziologinio tirpalo kateterio fiksatorius: ne 0, taip 20. Eisena: normali, lovos režimas ar neįgaliojo vežimėlis 0; silpna 10; sutrikusi 20. Psichikos būklė: žino savo ribas 0; pervertina arba pamiršta ribas 15. Suma svyruoja nuo 0 iki 125. Rizikos ribos ligoninėse skiriasi; dažnai naudojama: 0–24 maža, 25–44 vidutinė ir 45 ar daugiau didelė.

Įvertinkite kiekvieną punktą

griuvimų anamnezė per pastaruosius 3 mėnesius: ne → 0
antrinė diagnozė: ne → 0
judėjimo priemonė: įsitvėrusi į baldus → 30
IV terapija arba fiziologinio tirpalo kateterio fiksatorius: taip → 20
eisena: silpna → 10
psichikos būklė: žino savo ribas → 0

Sudėtis

Morse suma = 0 + 0 + 30 + 20 + 10 + 0 = 60

Rizikos lygis

60 → didelė rizika

Atsakymas

didelė rizika

Tai savarankiška mokymosi medžiaga. ExamProblems nėra susijusi su šį egzaminą organizuojančia institucija ir jos nėra patvirtinta, o egzamino pavadinimas naudojamas tik turiniui apibūdinti. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® yra the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN) prekių ženklai; ši organizacija nėra susijusi su ExamProblems, jo neremia ir neatsako už jo tikslumą.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-pn-practice-questions