NCLEX-PN tipo bandomieji klausimai (LPN/LVN): pasiruošimo paketas

Formulių lapai, pagrindiniai kiekvienos temos metodų žingsniai ir 34 uždavinių, o pilni sprendimai pateikti gale.

Nauji uždaviniaiAtgal į kursą

Spausdinimo lange pasirinkite „Išsaugoti kaip PDF“, kad nuosavą kopiją išsaugotumėte savo įrenginyje.

1Formulės ir metodai

Infekcijų kontrolė ir pacientų sauga

Metodas

  1. Pradėkite nuo standartinių atsargumo priemonių kiekvienam pacientui: rankų higiena, asmeninės apsaugos priemonės numatomai ekspozicijai, saugūs aštrūs daiktai.
  2. Pridėkite atsargumo priemones pagal plitimo kelią: kontaktinė (chalatas, pirštinės), lašelinė (chirurginė kaukė), oro (N95, neigiamo slėgio kambarys).
  3. Steriliems daiktams išlaikykite sterilumą: jei abejojate, jis nesterilus; pakeiskite, niekada nenuvalykite.
  4. Užkirskite kelią žalai aplinkoje: griuvimų prevencija, suvaržymai tik kaip paskutinė priemonė, RACE ir PASS gaisro atveju.
  5. Patikrinkite vaistų skyrimo teises, du identifikatorius ir papildomas apsaugos priemones didelės rizikos vaistams; praneškite apie klaidas ir vos nepasitaikiusius atvejus.

Prioritetų nustatymas ir delegavimas

Metodas

  1. Paklauskite, kas pacientui pakenks greičiausiai, jei nieko nedarysite.
  2. Taikykite ABC (C-A-B per širdies sustojimą), tada Maslow: fiziologiniai poreikiai pirma saugumo, saugumas pirma psichologinių poreikių.
  3. Palyginkite galimybes: ūmus prieš lėtinį, nestabilus prieš stabilų, netikėtas prieš tikėtiną, sisteminis prieš vietinį, ir kiekvieną požymį palyginkite su paciento pradiniu lygiu.
  4. Vertinkite prieš veikdami, nebent tai neatidėliotinas atvejis; tada rinkitės žingsnį, nuo kurio priklauso kiti.
  5. Delegavimui patikrinkite penkias teises: užduotis, aplinkybės, asmuo, nurodymai ir priežiūra. Vertinimas, mokymas ir įvertinimas lieka registruotai slaugytojai (RN).

Laboratorinės reikšmės ir elektrolitai

Metodas

  1. Palyginkite vertę su paties laboratorijos nustatytu referenciniu intervalu, tada su paciento pradiniu lygiu ir kitimu.
  2. Patikrinkite mėginį: hemolizė, vėlavimas ar kraujas, paimtas šalia IV, gali duoti klaidingus rezultatus.
  3. Susiekite vertę su tipiniais požymiais ir ją sukeliančiais vaistais bei būklėmis.
  4. Ieškokite sąveikų: mažas kalio ar magnio kiekis didina digoksino toksiškumą; dehidratacija didina ličio koncentraciją.
  5. Veikite pacientui: įvertinkite, sulaikykite vaistą, jei koncentracija nesaugi, kritines vertes perskaitykite atgal ir informuokite gydytoją.

Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemos

Metodas

  1. Įvardykite problemą: siurblio nepakankamumas, užsikimšusi arterija, ritmas, krešulys, kvėpavimo takų susiaurėjimas, infekcija ar prietaiso problema.
  2. Pirmiausia patikrinkite pavojaus požymius: hipoksiją, hipotenziją, krūtinės skausmą, naują sumišimą, šaltą kojos be pulso.
  3. Deguonį priderinkite pacientui: 94–98 % daugumai, 88–92 % tiems, kuriems kyla CO₂ susilaikymo rizika.
  4. Kiekvieną vaistą susiekite su jo tyrimu ir rizika: varfarinas ir INR, heparinas ir aPTT bei trombocitai, diuretikai ir kalis.
  5. Pasirinkite saugų pirmąjį veiksmą, tada eskaluokite ir vertinkite iš naujo.

Vidaus ligų ir chirurginė slauga: nervų, endokrininė ir inkstų sistemos

Metodas

  1. Pasitikrinkite gliukozę kiekvienam pacientui su nauju sumišimu, silpnumu ar traukuliais.
  2. Sąmonės lygį naudokite kaip ankstyviausią smegenų sutrikimo įspėjimą; vyzdžiai ir Cushing triada pasirodo vėlai.
  3. Diabeto nelaimėse atskirkite DKA (ketonai, acidozė) nuo HHS (labai didelis osmoliališkumas, dehidratacija); pirmiausia skirkite skysčių.
  4. Natrio ir vandens atveju nuspręskite, ar ADH yra per daug (SIADH), ar trūksta (DI), ir lėtinius pokyčius koreguokite lėtai.
  5. Inkstų problemų atveju priežastį priskirkite prerenalinei, vidinei ar postrenalinei ir stebėkite kalį bei skysčius.

Vidaus ligų ir chirurginė slauga: virškinimo trakto, perioperacinė ir onkologinė

Metodas

  1. Paklauskite, kas galėtų būti paslėpta: vidinis kraujavimas, infekcija be karščiavimo, hipoventiliacija esant normaliam SpO₂.
  2. Komplikacijas siaurinkite pagal laiką po operacijos: kraujavimas per valandas, krūtinės ląstos problemos per dienas, žaizdos ir nutekėjimo problemos vėliau.
  3. Skausmo atveju vertinkite, gydykite daugiamode analgezija, vertinkite iš naujo ir kiekvieno opioido metu stebėkite sedaciją.
  4. Onkologiniams pacientams bet kokią ligą nadyro metu laikykite neutropeniniu sepsiu ir žinokite onkologines skubias būkles.
  5. Nudegimų atveju skaičiuokite tik dalinio ir viso storio plotus, Parkland laikrodį paleiskite nuo nudegimo laiko ir titruokite pagal šlapimo išskyrimą.

Akušerinė slauga

Metodas

  1. Nustatykite moters padėtį laike: nėštumo savaitės, gimdymo tarpsnis ar diena po gimdymo, ir nuspręskite, kas tuo metu yra norma.
  2. Ieškokite pavojuje esančio paciento: motinos, vaisiaus ar naujagimio, o gal kelių iš jų.
  3. Susiekite požymį su priežastimi: VEAL CHOP deceleracijoms, keturi T kraujavimui, BUBBLE-HE po gimdymo.
  4. Pirmiausia rinkitės veiksmą, gerinantį kraujotaką ir deguonies patekimą (gulėjimas ant šono, oksitocino nutraukimas, gimdos dugno masažas), tada kvieskite pagalbą.

Pediatrinė slauga

Metodas

  1. Pirmiausia atkreipkite dėmesį į vaiko amžių: nuo jo priklauso gyvybinių rodiklių normos, raidos etapai ir tinkama skausmo skalė.
  2. Įvertinkite kvėpavimo takus, kvėpavimą ir kraujotaką, prisiminkite, kad vaikai kompensuoja, o paskui greitai blogėja.
  3. Pritaikykite veiksmą raidos etapui ir įtraukite šeimą.
  4. Patikrinkite, ar atsakymas saugus vaikui: dozė pagal svorį, jokio aspirino virusinės ligos metu, jokio kodeino jaunesniems nei 12 metų.

Psichikos sveikatos slauga

Metodas

  1. Nuspręskite, ar yra tiesioginis pavojus: savižudybė, smurtas, vaistų sukeltas neatidėliotinas atvejis ar somatinė liga.
  2. Pirmiausia imkitės saugumo veiksmų: stebėkite, pašalinkite priemones, nuraminkite, nutraukite žalingą vaistą, kvieskite pagalbą.
  3. Rinkitės terapinį atsaką: pripažinkite jausmus, pateikite tikrovę, venkite klaidingo raminimo ir klausimų „kodėl“.
  4. Gerbkite teises: mažiausiai varžanti galimybė, sutikimas ir konfidencialumas su jo ribomis.

Slaugos matematika ir vienetų konvertavimas

Metriniai žingsniai
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Svoris ir ilgis
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Buitiniai matai
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Temperatūra
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
24 valandų laikrodis
PM valandos 1–11: pridėkite 12; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Dozavimo greitis
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Laboratoriniai koeficientai
gliukozė 1 mmol/L = 18 mg/dL; kreatininas 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Metodas

  1. Užrašykite duotą dydį su jo vienetu ir norimą vienetą.
  2. Pasirinkite atitikmenį: 1000 tarp kg, g, mg ir mcg arba L ir mL; 1 kg = 2,2 lb; 1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 240 mL.
  3. Užrašykite trupmena taip, kad nereikalingas vienetas išsiredukuotų; greičiui naudokite po vieną trupmeną kiekvienam besikeičiančiam vienetui.
  4. Patikrinkite kryptį: mažesnis vienetas duoda didesnį skaičių.
  5. Apvalinkite tik galutinį atsakymą, klausime nurodytu tikslumu.

Dozių skaičiavimas

Dozė pagal koncentraciją
tūris = dozė / koncentracija
Dozė pagal kūno masę
dozė = mg/kg × kūno masė
Tabletės
skaičius = dozė / dozė tabletėje
Vienetai
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Metodas

  1. Paskirtą dozę ir turimo vaisto stiprumą išreikškite tais pačiais vienetais.
  2. Naudokite formulę „paskirta / turima × kiekis“: (D/H) × Q.
  3. Dozėms pagal kūno masę pirmiausia padauginkite iš masės kilogramais, tada paros dozę padalykite iš dozių skaičiaus.
  4. Pirmiausia įvertinkite apytiksliai ir patikrinkite, ar atsakymas tikėtinas.

Intraveninių infuzijų greitis

Pompos greitis
mL/h = volume (mL)/time (h)
Lašėjimo greitis
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Infuzijos trukmė
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Metodas

  1. Pompos greitis mL/h: tūris, padalytas iš laiko valandomis.
  2. Lašėjimo greitis lašais/min: tūris × lašų faktorius, padalytas iš laiko minutėmis.
  3. Likusiam laikui: likęs tūris, padalytas iš greičio.
  4. Apvalinkite taip, kaip reikalauja uždavinys arba įranga.

Infuziniai tirpalai ir skysčių balansas

Holliday–Segar per valandą
4 mL/kg (pirmiesiems 10 kg) + 2 mL/kg (kitiems 10 kg) + 1 mL/kg (kiekvienam kg virš 20)
Holliday–Segar per parą
100 / 50 / 20 mL/kg tiems patiems intervalams
Skysčių balansas
suvartota − išskirta
Ledo gabalėliai
skaičiuojami kaip pusė jų tūrio
Diurezė
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Infuzijos trukmė
laikas (h) = likęs tūris (mL) / greitis (mL/h)
Sulašintas tūris
mL = greitis × laikas

Klinikinio vertinimo skalės

Glazgo komos skalė
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
APGAR
5 požymiai × 0–2 = 0–10; 7–10 nuramina, 4–6 vidutiniškai nenormalu, 0–3 žema
Braden skalė
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 rizika
Morse griuvimų skalė
griuvimai 25, diagnozė 15, priemonė 15/30, IV 20, eisena 10/20, psichikos būklė 15
NEWS2 rizika
0–4 maža; pavienis 3 maža–vidutinė; 5–6 vidutinė; ≥ 7 didelė
Vidutinis arterinis spaudimas
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Pulsinis spaudimas ir šoko indeksas
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Kūno masės indeksas
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Metodas

  1. Raskite klausime naudojamą vertinimo lentelę ir jos ribas (GCS 3–15, Apgar 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Įvertinkite kiekvieną punktą atskirai, suderindami aprašymą su jo lygiu.
  3. Sudėkite punktų balus ir patikrinkite, ar suma patenka į intervalą.
  4. Taikykite ribas: NEWS2 atveju taip pat ieškokite bet kurio vieno rodiklio, įvertinto 3.
  5. Išvestinėms vertėms naudokite MAP = (SKS + 2·DKS)/3, PP = SKS − DKS, SI = pulsas/SKS ir KMI = kg/m².

2Uždaviniai

1.Slaugos pagrindaiVidutinis

A large pressure ulcer is left open and fills in with new tissue from its base. This is called healing by:

  1. ADelayed intention
  2. BTertiary intention
  3. CSecondary intention
  4. DPrimary intention
2.Slaugos pagrindaiSunkus

The wife of a man with terminal cancer cries often and says she is already grieving for him. What is this called?

  1. AComplicated grief
  2. BDisenfranchised grief
  3. CDelayed grief
  4. DAnticipatory grief
3.Infekcijų kontrolė ir pacientų saugaVidutinis

Which drugs are used as antidotes for nerve agent poisoning?

  1. AAtropine and pralidoxime
  2. BNaloxone and flumazenil
  3. CVitamin K and protamine
  4. DAcetylcysteine and charcoal
4.Infekcijų kontrolė ir pacientų saugaSunkus

An IV bag from the pharmacy holds the correct drug, but the label shows another patient’s name. What should the nurse do?

  1. AAsk the patient whether it is fine to use the bag
  2. BCross out the name and write in the correct patient’s name
  3. CHang it, because the drug and dose are correct
  4. DNot hang it, and get a correctly labeled bag from the pharmacy
5.Prioritetų nustatymas ir delegavimasVidutinis

Which SBAR recommendation is the clearest?

  1. A“He seems a bit off tonight, so maybe you could come up and do something about it.”
  2. B“I will keep watching him and call again tomorrow.”
  3. C“I just wanted to let you know about him.”
  4. D“I would like you to see him within 15 minutes and consider a fluid bolus.”
6.Prioritetų nustatymas ir delegavimasSunkus

A patient is deteriorating quickly. The nurse has called the provider twice, but the provider has not come. What is the best action?

  1. AActivate the rapid response team
  2. BAsk the patient’s family to call the provider
  3. CWait another hour and call the provider again
  4. DDocument the concern and continue routine care
7.Klinikinė slaugaVidutinis

A patient is admitted with cellulitis of the leg. Why might the nurse mark the edge of the redness on the skin?

  1. ATo show the surgeon exactly where to make the incision
  2. BTo help the patient find the sore area
  3. CTo monitor whether the infection is spreading or improving
  4. DTo mark the site for an injection
8.Klinikinė slaugaSunkus

Why might a patient with diabetes who takes a beta-blocker not notice hypoglycaemia early?

  1. ABeta-blockers stop the liver from responding to insulin
  2. BBeta-blockers make the patient sleep through the night
  3. CBeta-blockers raise blood glucose, so true hypoglycaemia cannot happen at all
  4. DBeta-blockers can mask warning signs such as tremor and a fast heart rate
9.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitaiVidutinis

Why must vitamin B12 deficiency be ruled out before treating macrocytic anemia with folic acid alone?

  1. AFolic acid can fix the anemia while B12-related nerve damage continues
  2. BFolic acid causes iron overload when B12 levels are low
  3. CFolic acid blocks the absorption of all B12 from the diet
  4. DFolic acid makes B12 deficiency anemia much worse within a few days
10.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitaiSunkus

A young woman with frequent self-induced vomiting has swollen salivary glands. Which laboratory pattern is most likely?

  1. ALow sodium, low bicarbonate and high lipase
  2. BLow potassium, high bicarbonate and high amylase
  3. CHigh potassium, low bicarbonate and low amylase
  4. DHigh calcium, high phosphate and high glucose
11.FarmakologijaVidutinis

Kuris vaistas yra priešnuodis perdozavus opioidų?

  1. ANaloksonas
  2. BAtropinas
  3. CFlumazenilis
  4. DAcetilcisteinas
12.FarmakologijaSunkus

During an IV glyceryl trinitrate (nitroglycerin) infusion for chest pain, the patient's blood pressure drops to 82/50 mmHg and he feels faint. What is the nurse's first action?

  1. AStop or reduce the infusion as per protocol, lay the patient flat and notify the prescriber
  2. BSit the patient fully upright and give paracetamol for the headache
  3. CIncrease the infusion rate to improve blood flow to the heart
  4. DGive a sublingual nitroglycerin tablet and increase the rate to relieve the remaining chest pain
13.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemosVidutinis

A patient with a regular narrow-complex tachycardia of 180/min is alert with a normal blood pressure. What is usually tried first?

  1. AVagal manoeuvres such as a modified Valsalva
  2. BA large oral dose of digoxin
  3. CChest compressions until the rate slows
  4. DAn immediate unsynchronised shock with the defibrillator
14.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemosSunkus

Pacientas, sveikstantis po miokardo infarkto, nerimauja dėl grįžimo į įprastą gyvenimą. Kuri intervencija geriausiai palaiko sveikimą?

  1. APatarimas nustoti vartoti tabletes, kai tik pasijunta gerai
  2. BPatarimas visam laikui vengti bet kokio fizinio krūvio
  3. CPatarimas tris mėnesius gulėti lovoje
  4. DSiuntimas į kardiologinę reabilitaciją
15.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: nervų, endokrininė ir inkstų sistemosVidutinis

How do DPP-4 inhibitors such as sitagliptin work?

  1. AThey stop the gut from absorbing fat
  2. BThey block glucose reabsorption in the kidney
  3. CThey prolong the action of gut incretin hormones
  4. DThey replace insulin that the pancreas cannot make
16.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: nervų, endokrininė ir inkstų sistemosSunkus

The nurse has four neurology patients. Which one needs to be seen first?

  1. AA patient with Parkinson's disease whose next dose is due in one hour
  2. BA patient with a headache after a lumbar puncture this morning
  3. CA patient with multiple sclerosis who is tired after physiotherapy
  4. DA patient with Guillain–Barré syndrome whose vital capacity is falling
17.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: virškinimo trakto, perioperacinė ir onkologinėVidutinis

Why are patients with large burns at risk of hypothermia?

  1. ATheir metabolism stops after the injury
  2. BLoss of skin reduces their ability to keep in heat
  3. CBurns always cause a low thyroid hormone level in the blood
  4. DThe fluids given are always chilled
18.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: virškinimo trakto, perioperacinė ir onkologinėSunkus

A patient has an implanted port for chemotherapy. Which needle is used to access it?

  1. AAn intramuscular injection needle
  2. BA non-coring (Huber) needle
  3. CA standard hollow needle used for venepuncture
  4. DA wide-bore cannula with a steel stylet
19.Akušerinė slaugaVidutinis

Kur paprastai jaučiamas gimdos dugnas praėjus maždaug 12 valandų po gimdymo per natūralius takus?

  1. AKietas ir pasislinkęs toli į kairę pusę
  2. BMinkštas, dviem pirštų pločiais virš kardo ataugos
  3. CŽemiau gaktikaulio sąaugos ir neapčiuopiamas
  4. DKietas, vidurinėje linijoje, maždaug bambos lygyje
20.Akušerinė slaugaSunkus

Naujagimis, jį sušildžius, nusausinus ir sudirginus, tebėra apnėjos būsenos. Koks kitas žingsnis?

  1. ANedelsiant pradėti krūtinės ląstos paspaudimus
  2. BLaikyti kūdikį aukštyn kojomis ir plekšnoti per nugarą
  3. CPradėti dirbtinę plaučių ventiliaciją teigiamu slėgiu kauke ir maišu
  4. DPalaukti ir įvertinti 5 minutės Apgar balą prieš ką nors darant
21.Pediatrinė slaugaVidutinis

Kaip reikėtų duoti geriamojo rehidratacijos tirpalo vaikui, kuriam yra lengva ar vidutinė dehidratacija ir kuris vemia?

  1. AMažais kiekiais, dažnai, pavyzdžiui, šaukšteliu ar švirkštu
  2. BSumaišytą su vaisių sultimis, kad būtų skanesnis
  3. CVienu dideliu gėrimu kas kelias valandas
  4. DTik tada, kai vėmimas nesikartoja 24 valandas, kad būtų išvengta tolesnių netekimų
22.Pediatrinė slaugaSunkus

A toddler with sickle cell disease suddenly becomes pale and lethargic, with a fast heart rate and an enlarging left upper abdomen. What should the nurse suspect?

  1. AA simple viral infection with mild anaemia
  2. BSplenic sequestration crisis, an emergency
  3. CConstipation causing abdominal swelling and discomfort
  4. DA pain crisis in the abdominal muscles
23.Psichikos sveikatos slaugaVidutinis

Which communication approach is best for a patient with moderate dementia?

  1. ASpeak loudly and quickly so that the patient stays alert
  2. BUse abstract language and long explanations so the patient feels respected
  3. CUse short, simple sentences and give one instruction at a time
  4. DAsk several questions together to save time
24.Psichikos sveikatos slaugaSunkus

Pacientas, sergantis šizofrenija, atsisako antipsichotiko, sakydamas, kad nuo jo jaučiasi lėtas. Koks geriausias pradinis atsakas?

  1. AIšsiaiškinti jo priežastis ir šalutinius poveikius bei informuoti komandą, kad gydymas būtų peržiūrėtas
  2. BUžrašyti „atsisakė" ir daugiau niekada to neaptarinėti
  3. CPasakyti, kad jis bus suvaržytas ir jam bus suleista injekcija, jei nevartos tablečių per burną
  4. DPaslėpti vaistą jo maiste
25.Slaugos matematika ir vienetų konvertavimasVidutinis
5 lb 9 oz? kg1 lb = 16 oz1 kg = 2,2 lb

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Naujagimis sveria 5 lb 9 oz. Naudodami 1 lb = 16 oz ir 1 kg = 2,2 lb, raskite svorį m kilogramais. Suapvalinkite iki dviejų ženklų po kablelio.

5 lb 9 oz1 lb = 16 oz1 kg = 2,2 lb
m = kg
26.Slaugos matematika ir vienetų konvertavimasSunkus
00:0021:5503:05t = ?

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Infuzija prasideda 21:55 ir baigiasi 03:05 kitą rytą (24 valandų laikrodis). Kiek valandų t ji truko? Atsakymą pateikite valandomis dešimtainiu skaičiumi, suapvalintu iki dviejų ženklų po kablelio.

21:5503:05
t = h
27.Dozių skaičiavimasVidutinis
20%w/vV = ? mL

Reikia 500 mg dozės iš 20 % (w/v) tirpalo. Kokiame tūryje V yra ši dozė?

500 mg20% w/v
V = mL
28.Dozių skaičiavimasSunkus
40 mg/1 mLV = ? mL

Pacientas sveria 182,6 lb. Paskirta 2 mg/kg vienkartinė dozė, o pradiniame tirpale yra 40 mg 1 mL. Laikydami, kad 1 kg = 2,2 lb, raskite, kokį tūrį V duosite. Apvalinkite iki vieno skaitmens po kablelio.

182,6 lb2 mg/kg40 mg/1 mL1 kg = 2,2 lb
V = mL
29.Intraveninių infuzijų greitisVidutinis
1500 mL10 gtt/mL6 h? gtt/min

Sulašinkite 1500 mL per 6 valandų sistema, kurios koeficientas 10 lašai/mL. Raskite lašėjimo greitį R lašais per minutę. Apvalinkite iki artimiausio sveikojo skaičiaus.

1500 mL6 h10 gtt/mL
R = gtt/min
30.Intraveninių infuzijų greitisSunkus
2 g250 mL? mL/h1,5 mg/min

Maišelyje yra 2 g vaisto 250 mL tirpalo. Paskirta 1,5 mg per minutę. Kokį greitį R nustatysite pompai, mL/h?

2 g/250 mL1,5 mg/min
R = mL/h
31.Infuziniai tirpalai ir skysčių balansasVidutinis
SuvartotaIšskirta8 valandų pamainapienas100 mLsriuba200 mLIntraveninė infuzija75 mL/h × 8 hintraveninis antibiotikas2 × 50 mLšlapimas500 mLšlapimas425 mLvėmalai150 mL

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Lape pateikti paciento suvartoti ir išskirti skysčiai per vieną 8 valandų pamainą. Pacientas sveria 55 kg. Raskite vidutinę diurezę U mL/kg/h. Apvalinkite iki dviejų skaitmenų po kablelio.

55 kg8 hšlapimas: 500 mLšlapimas: 425 mLvėmalai: 150 mL
U = mL/kg/h
32.Infuziniai tirpalai ir skysčių balansasSunkus
1000 mL→ 125 mL/hpradžia 11:00tiš viso​ = ? h80 mL/h × 4 h

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). 1000 mL infuzija pradedama 11:00 80 mL/h greičiu. Po 4 valandų greitis pakeičiamas į 125 mL/h ir daugiau nebekeičiamas. Po kiek valandų t nuo pradžios maišelis ištuštės? Apvalinkite iki vieno skaitmens po kablelio.

1000 mL80 mL/h · 4 h125 mL/h
t = h
33.Klinikinio vertinimo skalėsVidutinis
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96oras / O₂O₂orasSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Šiems stebėjimams naudokite NEWS2 lentelę (SpO₂ 1 skalė): kvėpavimo dažnis 20/min., SpO₂ 97 % skiriant papildomą deguonį, kraujospūdis 150/90 mmHg, pulsas 82/min., budrus, temperatūra 37,3 °C. Kokia bendra NEWS2 suma?

RR 20SpO₂ 97%O₂SBP 150HR 82AT 37,3 °C
NEWS2 =
34.Klinikinio vertinimo skalėsSunkus
maža rizikavidutinė rizikadidelė rizika

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Mokomasis pacientas vertinamas pagal Morse griuvimų skalę: griuvimų anamnezė per pastaruosius 3 mėnesius: taip; antrinė diagnozė: taip; judėjimo priemonė: nėra, lovos režimas arba padeda slaugytoja; IV terapija arba fiziologinio tirpalo kateterio fiksatorius: taip; eisena: normali, lovos režimas ar neįgaliojo vežimėlis; psichikos būklė: žino savo ribas. Naudodami ribas 0–24 maža, 25–44 vidutinė ir 45 ar daugiau didelė, spustelėkite griuvimo rizikos lygį.

  1. 1maža rizika
  2. 2vidutinė rizika
  3. 3didelė rizika

3Tirpalai

1.Slaugos pagrindai

Atsakymas: C · Secondary intention

Kodėl tai yra atsakymas

Wounds with tissue loss that cannot be closed heal by secondary intention, with granulation filling the wound and more scarring. Tertiary (delayed primary) closure is when a wound is left open first and closed later.

Atsakymas

C · Secondary intention
2.Slaugos pagrindai

Atsakymas: D · Anticipatory grief

Kodėl tai yra atsakymas

Anticipatory grief happens before an expected death. It is a normal reaction, and nurses can support it by listening and involving the family in care.

Atsakymas

D · Anticipatory grief
3.Infekcijų kontrolė ir pacientų sauga

Atsakymas: A · Atropine and pralidoxime

Kodėl tai yra atsakymas

Nerve agents inhibit acetylcholinesterase, causing excess acetylcholine. Atropine blocks muscarinic effects such as secretions and bradycardia, and pralidoxime helps to reactivate the enzyme.

Atsakymas

A · Atropine and pralidoxime
4.Infekcijų kontrolė ir pacientų sauga

Atsakymas: D · Not hang it, and get a correctly labeled bag from the pharmacy

Kodėl tai yra atsakymas

A label with another patient’s name means the bag may be meant for someone else or may differ in other ways. The nurse does not use it, returns it and reports the issue so the error can be investigated.

Atsakymas

D · Not hang it, and get a correctly labeled bag from the pharmacy
5.Prioritetų nustatymas ir delegavimas

Atsakymas: D · “I would like you to see him within 15 minutes and consider a fluid bolus.”

Kodėl tai yra atsakymas

A good recommendation is specific about the request and the time frame. Vague statements leave the provider unsure how urgent the problem is.

Atsakymas

D · “I would like you to see him within 15 minutes and consider a fluid bolus.”
6.Prioritetų nustatymas ir delegavimas

Atsakymas: A · Activate the rapid response team

Kodėl tai yra atsakymas

Nurses can call the rapid response team directly when a patient is deteriorating. The nurse also informs the charge nurse and follows the chain of command about the provider’s lack of response.

Atsakymas

A · Activate the rapid response team
7.Klinikinė slauga

Atsakymas: C · To monitor whether the infection is spreading or improving

Kodėl tai yra atsakymas

Marking the margin helps staff see whether the redness is spreading despite treatment, which may mean antibiotics need review. The limb is also elevated and observations monitored.

Atsakymas

C · To monitor whether the infection is spreading or improving
8.Klinikinė slauga

Atsakymas: D · Beta-blockers can mask warning signs such as tremor and a fast heart rate

Kodėl tai yra atsakymas

Tremor, palpitations and anxiety in hypoglycaemia are driven by the sympathetic system, which beta-blockers blunt. Sweating is often still present, and patients need to monitor glucose closely.

Atsakymas

D · Beta-blockers can mask warning signs such as tremor and a fast heart rate
9.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitai

Atsakymas: A · Folic acid can fix the anemia while B12-related nerve damage continues

Kodėl tai yra atsakymas

Folic acid can improve the blood picture in B12 deficiency but does not prevent nerve damage. Giving folate alone can therefore mask the deficiency while neurological damage progresses. Both levels are checked before treatment.

Atsakymas

A · Folic acid can fix the anemia while B12-related nerve damage continues
10.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitai

Atsakymas: B · Low potassium, high bicarbonate and high amylase

Kodėl tai yra atsakymas

Repeated vomiting causes hypokalemia and metabolic alkalosis (high bicarbonate) from the loss of stomach acid. Enlarged salivary glands can raise salivary amylase. Hypokalemia can cause dangerous arrhythmias, so it is monitored and corrected.Patikrinta pagal: Bulimia · MedlinePlus (NIH) (2026)

Atsakymas

B · Low potassium, high bicarbonate and high amylase
11.Farmakologija

Atsakymas: A · Naloksonas

Kodėl tai yra atsakymas

Naloksonas panaikina opioidų sukeltą kvėpavimo slopinimą. Flumazenilis veikia prieš benzodiazepinus, acetilcisteinas skiriamas perdozavus paracetamolio, o atropinas – esant bradikardijai ar apsinuodijus fosforo organiniais junginiais.

Atsakymas

A · Naloksonas
12.Farmakologija

Atsakymas: A · Stop or reduce the infusion as per protocol, lay the patient flat and notify the prescriber

Kodėl tai yra atsakymas

Hypotension is a major adverse effect of nitrates due to venous and arterial dilation. The infusion is stopped or reduced, the patient is positioned flat to improve venous return, and the prescriber is informed.

Atsakymas

A · Stop or reduce the infusion as per protocol, lay the patient flat and notify the prescriber
13.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemos

Atsakymas: A · Vagal manoeuvres such as a modified Valsalva

Kodėl tai yra atsakymas

In stable supraventricular tachycardia, vagal manoeuvres slow AV node conduction and can stop the rhythm. If they fail, IV adenosine is usually next. Electrical cardioversion is for patients with adverse features such as shock or chest pain.

Atsakymas

A · Vagal manoeuvres such as a modified Valsalva
14.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemos

Atsakymas: D · Siuntimas į kardiologinę reabilitaciją

Kodėl tai yra atsakymas

Kardiologinė reabilitacija jungia prižiūrimą fizinį krūvį, rizikos veiksnių mokymą, patarimus dėl vaistų ir psichologinę pagalbą. Ji gerina gyvenimo kokybę ir mažina širdies ir kraujagyslių mirtingumą bei pakartotinį hospitalizavimą. Pacientai skatinami palaipsniui grįžti prie veiklos, įskaitant darbą, vairavimą ir lytinį gyvenimą, pagal patarimus.

Atsakymas

D · Siuntimas į kardiologinę reabilitaciją
15.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: nervų, endokrininė ir inkstų sistemos

Atsakymas: C · They prolong the action of gut incretin hormones

Kodėl tai yra atsakymas

DPP-4 inhibitors slow the breakdown of incretins such as GLP-1, so more insulin is released and less glucagon after meals. They rarely cause hypoglycaemia on their own and are weight-neutral.

Atsakymas

C · They prolong the action of gut incretin hormones
16.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: nervų, endokrininė ir inkstų sistemos

Atsakymas: D · A patient with Guillain–Barré syndrome whose vital capacity is falling

Kodėl tai yra atsakymas

A falling vital capacity and weak cough in Guillain–Barré syndrome warn of respiratory failure, which may need ventilation. The other patients have expected or less urgent problems.

Atsakymas

D · A patient with Guillain–Barré syndrome whose vital capacity is falling
17.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: virškinimo trakto, perioperacinė ir onkologinė

Atsakymas: B · Loss of skin reduces their ability to keep in heat

Kodėl tai yra atsakymas

Burned skin loses heat and water through evaporation. Cooling the burn is limited to the wound, the rest of the patient is kept warm, and fluids and the environment are warmed.

Atsakymas

B · Loss of skin reduces their ability to keep in heat
18.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: virškinimo trakto, perioperacinė ir onkologinė

Atsakymas: B · A non-coring (Huber) needle

Kodėl tai yra atsakymas

Implanted ports have a silicone septum that reseals after access with a non-coring needle. Aseptic technique, checking blood return before use and flushing according to policy keep the device working safely.

Atsakymas

B · A non-coring (Huber) needle
19.Akušerinė slauga

Atsakymas: D · Kietas, vidurinėje linijoje, maždaug bambos lygyje

Kodėl tai yra atsakymas

Per pirmąsias 12 valandų gimdos dugnas pakyla maždaug iki bambos, paskui nusileidžia maždaug po 1 cm (vieną pirštų plotį) per dieną. Maždaug po 2 savaičių jis paprastai nebeapčiuopiamas virš gaktikaulio sąaugos.

Atsakymas

D · Kietas, vidurinėje linijoje, maždaug bambos lygyje
20.Akušerinė slauga

Atsakymas: C · Pradėti dirbtinę plaučių ventiliaciją teigiamu slėgiu kauke ir maišu

Kodėl tai yra atsakymas

Jei naujagimis nekvėpuoja ar tik gaudo orą arba širdies susitraukimų dažnis po pradinių veiksmų mažesnis nei 100/min, teigiamo slėgio ventiliacija pradedama per pirmą minutę. Veiksminga ventiliacija yra svarbiausias žingsnis gaivinant naujagimį.

Atsakymas

C · Pradėti dirbtinę plaučių ventiliaciją teigiamu slėgiu kauke ir maišu
21.Pediatrinė slauga

Atsakymas: A · Mažais kiekiais, dažnai, pavyzdžiui, šaukšteliu ar švirkštu

Kodėl tai yra atsakymas

Maži, dažni gurkšniai paprastai toleruojami net vemiant. Sultyse ir gaiviuosiuose gėrimuose yra per daug cukraus ir per mažai druskos, todėl viduriavimas gali pasunkėti.

Atsakymas

A · Mažais kiekiais, dažnai, pavyzdžiui, šaukšteliu ar švirkštu
22.Pediatrinė slauga

Atsakymas: B · Splenic sequestration crisis, an emergency

Kodėl tai yra atsakymas

In splenic sequestration, sickled cells are trapped in the spleen, which enlarges quickly while haemoglobin falls sharply, leading to shock. It needs urgent fluids and transfusion; parents are taught to feel the spleen and seek help.

Atsakymas

B · Splenic sequestration crisis, an emergency
23.Psichikos sveikatos slauga

Atsakymas: C · Use short, simple sentences and give one instruction at a time

Kodėl tai yra atsakymas

Simple, one-step instructions, calm tone, eye contact and enough time to respond support understanding. Questions with yes/no or limited choices are easier to answer than open, complex ones.

Atsakymas

C · Use short, simple sentences and give one instruction at a time
24.Psichikos sveikatos slauga

Atsakymas: A · Išsiaiškinti jo priežastis ir šalutinius poveikius bei informuoti komandą, kad gydymas būtų peržiūrėtas

Kodėl tai yra atsakymas

Pacientai turi teisę būti išklausyti ir daugeliu atvejų atsisakyti gydymo. Priežasčių ir šalutinių poveikių išsiaiškinimas padeda komandai peržiūrėti gydymą. Slaptas vaistų skyrimas leidžiamas tik pagal specialias teisines ir tvarkos sąlygas.

Atsakymas

A · Išsiaiškinti jo priežastis ir šalutinius poveikius bei informuoti komandą, kad gydymas būtų peržiūrėtas
25.Slaugos matematika ir vienetų konvertavimas

Atsakymas: m = 2,53 kg

Buitiniai matai ir svoris: slaugos egzaminuose naudojami suapvalinti atitikmenys: 1 arbatinis šaukštelis (tsp) = 5 mL, 1 valgomasis šaukštas (tbsp) = 15 mL = 3 tsp, 1 skysčio uncija (fl oz) = 30 mL = 2 tbsp, o 1 puodelis = 8 fl oz = 240 mL. Svoriui 1 kg = 2,2 lb ir 1 lb = 16 oz; ilgiui 1 colis = 2,54 cm. Sudarykite perskaičiavimą taip, kad nereikalingas vienetas išsiredukuotų.

Uncijos į svarus

9 oz/16 = 0,5625 lb
5 + 0,5625 = 5,563 lb

Svarai į kilogramus

m = 5,563/2,2 = 2,528 ≈ 2,53 kg

Atsakymas

m = 2,53 kg
26.Slaugos matematika ir vienetų konvertavimas

Atsakymas: t = 5,17 h

24 valandų laikrodis: nuo 13 val. (1 PM) pridėkite 12 prie valandos (3:45 PM = 15:45). Nuo vidurnakčio iki 12:59 AM yra 00:00–00:59, o 12:00–12:59 PM lieka 12:00–12:59. Grįžtant atimkite 12 iš 13–23 valandų ir pridėkite PM; 00 valanda tampa 12 AM. Laiką per vidurnaktį skaičiuokite dviem dalimis: iki 24:00 (00:00), paskui nuo 00:00.

Prieš vidurnaktį

21:55 → 24:00 = 125 min

Po vidurnakčio

00:00 → 03:05 = 185 min

Iš viso

125 + 185 = 310 min
t = 310/60 = 5,167 ≈ 5,17 h

Atsakymas

t = 5,17 h
27.Dozių skaičiavimas

Atsakymas: V = 2,5 mL

Solution strengths: a percentage strength is grams per 100 mL, so 1% = 1 g/100 mL = 10 mg/mL. A ratio strength 1:1000 means 1 g in 1000 mL = 1 mg/mL; 1:10 000 is 0,1 mg/mL. For a dilution the amount of drug stays the same: C₁·V₁ = C₂·V₂.

Koncentracija

20% = 200 mg/mL

Tūris

V = 500/200 = 2,5 mL

Atsakymas

V = 2,5 mL
28.Dozių skaičiavimas

Atsakymas: V = 4,2 mL

Dose calculation: the amount to give equals what is prescribed divided by what you have, times the quantity it comes in: amount = (desired dose/stock strength) × stock volume. Always keep the units the same (convert g to mg, mg to mcg first) and check that the answer is sensible.

Kūno masė kg

182,6/2,2 = 83 kg

Dozė

2·83 = 166 mg

Tūris

V = (166/40)·1 = 4,15 ≈ 4,2 mL

Atsakymas

V = 4,2 mL
29.Intraveninių infuzijų greitis

Atsakymas: R = 42 gtt/min

Infuzijos greitis: pompa nustatoma mL/h = tūris/laikas valandomis. Gravitacinė lašelinė skaičiuojama lašais per minutę: gtt/min = tūris (mL) × lašų koeficientas (gtt/mL)/laikas (min). Lašų koeficientas nurodytas ant infuzinės sistemos pakuotės: makrolašų sistemos duoda 10, 15 arba 20 gtt/mL (kraujo sistemos JAV dažnai 10 gtt/mL, JK 15), o mikrolašų sistemos 60 gtt/mL. Visada naudokite lašų koeficientą, nurodytą klausime arba ant pakuotės.

Laikas minutėmis

6·60 = 360 min

Lašėjimo greitis

R = 1500·10/360 = 41,67 ≈ 42 gtt/min

Atsakymas

R = 42 gtt/min

Prie lovos apvalinama iki artimiausio sveiko lašo: 42 lašų/min.

30.Intraveninių infuzijų greitis

Atsakymas: R = 11,25 mL/h

Dose-based infusions: concentration = amount of drug in the bag/bag volume. Pump rate (mL/h) = dose per hour/concentration, and dose per hour = mL/h × concentration. Convert per-minute doses to per-hour (× 60) and keep the mass units the same (1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg).

Koncentracija

2000 mg/250 mL = 8 mg/mL

Dozė per valandą

1,5·60 = 90 mg/h

Pompos greitis

R = 90/8 = 11,25 mL/h

Atsakymas

R = 11,25 mL/h
31.Infuziniai tirpalai ir skysčių balansas

Atsakymas: U = 2,1 mL/kg/h

Suvartoti ir išskirti skysčiai: suvartotiems priskiriama viskas, kas patenka į organizmą (geriami skysčiai, intraveninės infuzijos, intraveniniai vaistai ir praplovimai, maitinimas per zondą); ledo gabalėliai skaičiuojami kaip pusė jų tūrio. Išskirtiems priskiriamas šlapimas, drenų išskyros, vėmalai ir kiti netekimai. Balansas = visi suvartoti − visi išskirti skysčiai; neigiamas balansas reiškia grynąjį netekimą. Skaičiai skirti tik praktikai; prie paciento lovos visada vadovaukitės vietiniais protokolais, o didelės rizikos dozes tegul dar kartą patikrina kitas specialistas.

Iš viso šlapimo

500 + 425 = 925 mL

Kilogramui per valandą

U = 925/(55·8) = 2,102 ≈ 2,1 mL/kg/h

Atsakymas

U = 2,1 mL/kg/h
32.Infuziniai tirpalai ir skysčių balansas

Atsakymas: t = 9,4 h

Infuzijos trukmė: laikas (h) = infuzuotinas tūris (mL)/greitis (mL/h); naudokite maišelyje dar likusį tūrį, o ne maišelio dydį. Sulašintas tūris = greitis × laikas. Dešimtaines valandas į valandas ir minutes perskaičiuokite padaugindami dalį iš 60 (0,5 h = 30 min, o ne 50 min). Skaičiai skirti tik praktikai; prie paciento lovos visada vadovaukitės vietiniais protokolais, o didelės rizikos dozes tegul dar kartą patikrina kitas specialistas.

Pirmoji dalis

80·4 = 320 mL
1000 − 320 = 680 mL liko

Antroji dalis

680/125 = 5,44 h

Bendra trukmė

t = 4 + 5,44 = 9,44 ≈ 9,4 h

Atsakymas

t = 9,4 h

Tai maždaug 9 h 26 min, todėl maišelis ištuštės apie 20:26.

33.Klinikinio vertinimo skalės

Atsakymas: NEWS2 = 2

NEWS2 (Nacionalinė ankstyvojo perspėjimo skalė 2, Karališkoji gydytojų kolegija, 2017): įvertinkite kiekvieną iš septynių rodiklių pagal lentelę (kvėpavimo dažnis, SpO₂ pagal 1 skalę, oras ar papildomas deguonis, sistolinis kraujospūdis, pulsas, sąmonė pagal ACVPU skalę ir temperatūra) ir sudėkite balus. Klinikinė rizika: 0–4 maža; 3 balai bet kuriame viename rodiklyje – maža–vidutinė; 5–6 vidutinė; 7 ar daugiau didelė. Suma 5 ar daugiau reikalauja skubios reakcijos.

Įvertinkite kiekvieną rodiklį

RR 20/min → 0
SpO₂ 97% → 0
su deguonimi → 2
SBP 150 mmHg → 0
HR 82/min → 0
budrus (A) → 0
T 37,3 °C → 0

Sudėtis

NEWS2 = 0 + 0 + 2 + 0 + 0 + 0 + 0 = 2

Atsakymas

NEWS2 = 2
34.Klinikinio vertinimo skalės

Atsakymas: didelė rizika

Morse griuvimų skalė: šeši punktai. Griuvimų anamnezė: ne 0, taip 25. Antrinė diagnozė: ne 0, taip 15. Judėjimo priemonė: nėra, lovos režimas ar slaugytojos pagalba 0; ramentai, lazda ar vaikštynė 15; laikosi už baldų 30. IV terapija arba fiziologinio tirpalo kateterio fiksatorius: ne 0, taip 20. Eisena: normali, lovos režimas ar neįgaliojo vežimėlis 0; silpna 10; sutrikusi 20. Psichikos būklė: žino savo ribas 0; pervertina arba pamiršta ribas 15. Suma svyruoja nuo 0 iki 125. Rizikos ribos ligoninėse skiriasi; dažnai naudojama: 0–24 maža, 25–44 vidutinė ir 45 ar daugiau didelė.

Įvertinkite kiekvieną punktą

griuvimų anamnezė per pastaruosius 3 mėnesius: taip → 25
antrinė diagnozė: taip → 15
judėjimo priemonė: nėra, lovos režimas arba padeda slaugytoja → 0
IV terapija arba fiziologinio tirpalo kateterio fiksatorius: taip → 20
eisena: normali, lovos režimas ar neįgaliojo vežimėlis → 0
psichikos būklė: žino savo ribas → 0

Sudėtis

Morse suma = 25 + 15 + 0 + 20 + 0 + 0 = 60

Rizikos lygis

60 → didelė rizika

Atsakymas

didelė rizika

Tai savarankiška mokymosi medžiaga. ExamProblems nėra susijusi su šį egzaminą organizuojančia institucija ir jos nėra patvirtinta, o egzamino pavadinimas naudojamas tik turiniui apibūdinti. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® yra the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN) prekių ženklai; ši organizacija nėra susijusi su ExamProblems, jo neremia ir neatsako už jo tikslumą.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-pn-practice-questions