NCLEX-PN tipo bandomieji klausimai (LPN/LVN): pasiruošimo paketas

Formulių lapai, pagrindiniai kiekvienos temos metodų žingsniai ir 34 uždavinių, o pilni sprendimai pateikti gale.

Nauji uždaviniaiAtgal į kursą

Spausdinimo lange pasirinkite „Išsaugoti kaip PDF“, kad nuosavą kopiją išsaugotumėte savo įrenginyje.

1Formulės ir metodai

Infekcijų kontrolė ir pacientų sauga

Metodas

  1. Pradėkite nuo standartinių atsargumo priemonių kiekvienam pacientui: rankų higiena, asmeninės apsaugos priemonės numatomai ekspozicijai, saugūs aštrūs daiktai.
  2. Pridėkite atsargumo priemones pagal plitimo kelią: kontaktinė (chalatas, pirštinės), lašelinė (chirurginė kaukė), oro (N95, neigiamo slėgio kambarys).
  3. Steriliems daiktams išlaikykite sterilumą: jei abejojate, jis nesterilus; pakeiskite, niekada nenuvalykite.
  4. Užkirskite kelią žalai aplinkoje: griuvimų prevencija, suvaržymai tik kaip paskutinė priemonė, RACE ir PASS gaisro atveju.
  5. Patikrinkite vaistų skyrimo teises, du identifikatorius ir papildomas apsaugos priemones didelės rizikos vaistams; praneškite apie klaidas ir vos nepasitaikiusius atvejus.

Prioritetų nustatymas ir delegavimas

Metodas

  1. Paklauskite, kas pacientui pakenks greičiausiai, jei nieko nedarysite.
  2. Taikykite ABC (C-A-B per širdies sustojimą), tada Maslow: fiziologiniai poreikiai pirma saugumo, saugumas pirma psichologinių poreikių.
  3. Palyginkite galimybes: ūmus prieš lėtinį, nestabilus prieš stabilų, netikėtas prieš tikėtiną, sisteminis prieš vietinį, ir kiekvieną požymį palyginkite su paciento pradiniu lygiu.
  4. Vertinkite prieš veikdami, nebent tai neatidėliotinas atvejis; tada rinkitės žingsnį, nuo kurio priklauso kiti.
  5. Delegavimui patikrinkite penkias teises: užduotis, aplinkybės, asmuo, nurodymai ir priežiūra. Vertinimas, mokymas ir įvertinimas lieka registruotai slaugytojai (RN).

Laboratorinės reikšmės ir elektrolitai

Metodas

  1. Palyginkite vertę su paties laboratorijos nustatytu referenciniu intervalu, tada su paciento pradiniu lygiu ir kitimu.
  2. Patikrinkite mėginį: hemolizė, vėlavimas ar kraujas, paimtas šalia IV, gali duoti klaidingus rezultatus.
  3. Susiekite vertę su tipiniais požymiais ir ją sukeliančiais vaistais bei būklėmis.
  4. Ieškokite sąveikų: mažas kalio ar magnio kiekis didina digoksino toksiškumą; dehidratacija didina ličio koncentraciją.
  5. Veikite pacientui: įvertinkite, sulaikykite vaistą, jei koncentracija nesaugi, kritines vertes perskaitykite atgal ir informuokite gydytoją.

Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemos

Metodas

  1. Įvardykite problemą: siurblio nepakankamumas, užsikimšusi arterija, ritmas, krešulys, kvėpavimo takų susiaurėjimas, infekcija ar prietaiso problema.
  2. Pirmiausia patikrinkite pavojaus požymius: hipoksiją, hipotenziją, krūtinės skausmą, naują sumišimą, šaltą kojos be pulso.
  3. Deguonį priderinkite pacientui: 94–98 % daugumai, 88–92 % tiems, kuriems kyla CO₂ susilaikymo rizika.
  4. Kiekvieną vaistą susiekite su jo tyrimu ir rizika: varfarinas ir INR, heparinas ir aPTT bei trombocitai, diuretikai ir kalis.
  5. Pasirinkite saugų pirmąjį veiksmą, tada eskaluokite ir vertinkite iš naujo.

Vidaus ligų ir chirurginė slauga: nervų, endokrininė ir inkstų sistemos

Metodas

  1. Pasitikrinkite gliukozę kiekvienam pacientui su nauju sumišimu, silpnumu ar traukuliais.
  2. Sąmonės lygį naudokite kaip ankstyviausią smegenų sutrikimo įspėjimą; vyzdžiai ir Cushing triada pasirodo vėlai.
  3. Diabeto nelaimėse atskirkite DKA (ketonai, acidozė) nuo HHS (labai didelis osmoliališkumas, dehidratacija); pirmiausia skirkite skysčių.
  4. Natrio ir vandens atveju nuspręskite, ar ADH yra per daug (SIADH), ar trūksta (DI), ir lėtinius pokyčius koreguokite lėtai.
  5. Inkstų problemų atveju priežastį priskirkite prerenalinei, vidinei ar postrenalinei ir stebėkite kalį bei skysčius.

Vidaus ligų ir chirurginė slauga: virškinimo trakto, perioperacinė ir onkologinė

Metodas

  1. Paklauskite, kas galėtų būti paslėpta: vidinis kraujavimas, infekcija be karščiavimo, hipoventiliacija esant normaliam SpO₂.
  2. Komplikacijas siaurinkite pagal laiką po operacijos: kraujavimas per valandas, krūtinės ląstos problemos per dienas, žaizdos ir nutekėjimo problemos vėliau.
  3. Skausmo atveju vertinkite, gydykite daugiamode analgezija, vertinkite iš naujo ir kiekvieno opioido metu stebėkite sedaciją.
  4. Onkologiniams pacientams bet kokią ligą nadyro metu laikykite neutropeniniu sepsiu ir žinokite onkologines skubias būkles.
  5. Nudegimų atveju skaičiuokite tik dalinio ir viso storio plotus, Parkland laikrodį paleiskite nuo nudegimo laiko ir titruokite pagal šlapimo išskyrimą.

Akušerinė slauga

Metodas

  1. Nustatykite moters padėtį laike: nėštumo savaitės, gimdymo tarpsnis ar diena po gimdymo, ir nuspręskite, kas tuo metu yra norma.
  2. Ieškokite pavojuje esančio paciento: motinos, vaisiaus ar naujagimio, o gal kelių iš jų.
  3. Susiekite požymį su priežastimi: VEAL CHOP deceleracijoms, keturi T kraujavimui, BUBBLE-HE po gimdymo.
  4. Pirmiausia rinkitės veiksmą, gerinantį kraujotaką ir deguonies patekimą (gulėjimas ant šono, oksitocino nutraukimas, gimdos dugno masažas), tada kvieskite pagalbą.

Pediatrinė slauga

Metodas

  1. Pirmiausia atkreipkite dėmesį į vaiko amžių: nuo jo priklauso gyvybinių rodiklių normos, raidos etapai ir tinkama skausmo skalė.
  2. Įvertinkite kvėpavimo takus, kvėpavimą ir kraujotaką, prisiminkite, kad vaikai kompensuoja, o paskui greitai blogėja.
  3. Pritaikykite veiksmą raidos etapui ir įtraukite šeimą.
  4. Patikrinkite, ar atsakymas saugus vaikui: dozė pagal svorį, jokio aspirino virusinės ligos metu, jokio kodeino jaunesniems nei 12 metų.

Psichikos sveikatos slauga

Metodas

  1. Nuspręskite, ar yra tiesioginis pavojus: savižudybė, smurtas, vaistų sukeltas neatidėliotinas atvejis ar somatinė liga.
  2. Pirmiausia imkitės saugumo veiksmų: stebėkite, pašalinkite priemones, nuraminkite, nutraukite žalingą vaistą, kvieskite pagalbą.
  3. Rinkitės terapinį atsaką: pripažinkite jausmus, pateikite tikrovę, venkite klaidingo raminimo ir klausimų „kodėl“.
  4. Gerbkite teises: mažiausiai varžanti galimybė, sutikimas ir konfidencialumas su jo ribomis.

Slaugos matematika ir vienetų konvertavimas

Metriniai žingsniai
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Svoris ir ilgis
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Buitiniai matai
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Temperatūra
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
24 valandų laikrodis
PM valandos 1–11: pridėkite 12; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Dozavimo greitis
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Laboratoriniai koeficientai
gliukozė 1 mmol/L = 18 mg/dL; kreatininas 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Metodas

  1. Užrašykite duotą dydį su jo vienetu ir norimą vienetą.
  2. Pasirinkite atitikmenį: 1000 tarp kg, g, mg ir mcg arba L ir mL; 1 kg = 2,2 lb; 1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 240 mL.
  3. Užrašykite trupmena taip, kad nereikalingas vienetas išsiredukuotų; greičiui naudokite po vieną trupmeną kiekvienam besikeičiančiam vienetui.
  4. Patikrinkite kryptį: mažesnis vienetas duoda didesnį skaičių.
  5. Apvalinkite tik galutinį atsakymą, klausime nurodytu tikslumu.

Dozių skaičiavimas

Dozė pagal koncentraciją
tūris = dozė / koncentracija
Dozė pagal kūno masę
dozė = mg/kg × kūno masė
Tabletės
skaičius = dozė / dozė tabletėje
Vienetai
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Metodas

  1. Paskirtą dozę ir turimo vaisto stiprumą išreikškite tais pačiais vienetais.
  2. Naudokite formulę „paskirta / turima × kiekis“: (D/H) × Q.
  3. Dozėms pagal kūno masę pirmiausia padauginkite iš masės kilogramais, tada paros dozę padalykite iš dozių skaičiaus.
  4. Pirmiausia įvertinkite apytiksliai ir patikrinkite, ar atsakymas tikėtinas.

Intraveninių infuzijų greitis

Pompos greitis
mL/h = volume (mL)/time (h)
Lašėjimo greitis
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Infuzijos trukmė
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Metodas

  1. Pompos greitis mL/h: tūris, padalytas iš laiko valandomis.
  2. Lašėjimo greitis lašais/min: tūris × lašų faktorius, padalytas iš laiko minutėmis.
  3. Likusiam laikui: likęs tūris, padalytas iš greičio.
  4. Apvalinkite taip, kaip reikalauja uždavinys arba įranga.

Infuziniai tirpalai ir skysčių balansas

Holliday–Segar per valandą
4 mL/kg (pirmiesiems 10 kg) + 2 mL/kg (kitiems 10 kg) + 1 mL/kg (kiekvienam kg virš 20)
Holliday–Segar per parą
100 / 50 / 20 mL/kg tiems patiems intervalams
Skysčių balansas
suvartota − išskirta
Ledo gabalėliai
skaičiuojami kaip pusė jų tūrio
Diurezė
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Infuzijos trukmė
laikas (h) = likęs tūris (mL) / greitis (mL/h)
Sulašintas tūris
mL = greitis × laikas

Klinikinio vertinimo skalės

Glazgo komos skalė
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
APGAR
5 požymiai × 0–2 = 0–10; 7–10 nuramina, 4–6 vidutiniškai nenormalu, 0–3 žema
Braden skalė
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 rizika
Morse griuvimų skalė
griuvimai 25, diagnozė 15, priemonė 15/30, IV 20, eisena 10/20, psichikos būklė 15
NEWS2 rizika
0–4 maža; pavienis 3 maža–vidutinė; 5–6 vidutinė; ≥ 7 didelė
Vidutinis arterinis spaudimas
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Pulsinis spaudimas ir šoko indeksas
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Kūno masės indeksas
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Metodas

  1. Raskite klausime naudojamą vertinimo lentelę ir jos ribas (GCS 3–15, Apgar 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Įvertinkite kiekvieną punktą atskirai, suderindami aprašymą su jo lygiu.
  3. Sudėkite punktų balus ir patikrinkite, ar suma patenka į intervalą.
  4. Taikykite ribas: NEWS2 atveju taip pat ieškokite bet kurio vieno rodiklio, įvertinto 3.
  5. Išvestinėms vertėms naudokite MAP = (SKS + 2·DKS)/3, PP = SKS − DKS, SI = pulsas/SKS ir KMI = kg/m².

2Uždaviniai

1.Slaugos pagrindaiVidutinis

How should a patient walk with a standard (non-wheeled) walking frame?

  1. APush the frame along the floor while walking quickly
  2. BStep forward first, then pull the frame after
  3. CLean forward on the frame and slide the feet
  4. DLift the frame forward, then step into it
2.Slaugos pagrindaiSunkus

A colleague suggests giving a patient who "asks for pain relief too often" a saline injection to check whether the pain is real. What is correct?

  1. AIt is a good way to test whether the patient's pain is real
  2. BIt is acceptable, provided the patient is not told about it
  3. CIt is acceptable if the doctor agrees
  4. DIt is deceptive; the pain should be assessed and treated
3.Infekcijų kontrolė ir pacientų saugaVidutinis

How should a portable oxygen cylinder be kept in a patient’s room?

  1. ALaid on the bed next to the patient
  2. BSecured upright in a stand or holder
  3. CLying loose on the floor beside the bed
  4. DPlaced next to a heater to keep it warm
4.Infekcijų kontrolė ir pacientų saugaSunkus

A patient with pulmonary tuberculosis has been on treatment. Which findings usually allow airborne isolation to end?

  1. AOne negative chest x-ray after starting treatment
  2. BThree negative sputum smears, clinical improvement and continued therapy
  3. CThe cough has stopped, even with no sputum tests
  4. DThe patient has been in hospital for one week and has taken every dose of medicine
5.Prioritetų nustatymas ir delegavimasVidutinis

A nurse teaches a patient with COPD pursed-lip breathing. Which statement shows a need for further teaching?

  1. A“I will breathe in through my mouth and out quickly through my nose.”
  2. B“I will breathe in slowly through my nose.”
  3. C“I will make my breath out about twice as long as my breath in.”
  4. D“I will breathe out slowly through pursed lips.”
6.Prioritetų nustatymas ir delegavimasSunkus

An older patient with heart failure is receiving a second unit of blood. She becomes breathless, with crackles in both lungs and a rising blood pressure. What is most likely happening?

  1. ATransfusion-associated circulatory overload
  2. BHypoglycemia caused by the stored blood product
  3. CA mild allergic reaction with hives
  4. DAn expected effect of the first unit
7.Klinikinė slaugaVidutinis

A patient on haemodialysis has an arteriovenous fistula in the left arm. Which nursing care is correct?

  1. AKeep the arm raised and still at all times
  2. BAvoid blood pressure readings and blood samples on that arm
  3. CUse the fistula arm for routine IV cannulas
  4. DApply a tight bandage over the fistula at night to protect it
8.Klinikinė slaugaSunkus

Kurį pacientą rūšiuojant reikia apžiūrėti pirmiausia?

  1. APacientą, prašantį pakartotinio recepto
  2. BPacientą, kuriam dvi dienas skauda gerklę
  3. CPacientą su patemptu čiurnos raiščiu ir nedideliu patinimu
  4. DPacientą su triukšmingu kvėpavimu ir patinusiomis lūpomis, suvalgiusį žemės riešutų
9.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitaiVidutinis

A patient scheduled for surgery this morning has a potassium of 3,0 mEq/L on pre-operative tests. What should the nurse do?

  1. AGive an oral potassium dose without a prescription
  2. BSend the patient to surgery without comment
  3. CReport it to the surgical team before surgery
  4. DRepeat the test after the surgery is finished
10.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitaiSunkus

A patient with acute kidney injury has a potassium of 6,8 mEq/L despite medical treatment, a pH of 7,12 and pulmonary edema not responding to diuretics. Which treatment is most likely needed?

  1. AA potassium supplement
  2. BAn IV magnesium dose
  3. CMore oral fluid
  4. DUrgent dialysis
11.FarmakologijaVidutinis

How does sucralfate help a peptic ulcer heal?

  1. AIt forms a protective coating over the ulcer base
  2. BIt neutralises acid by releasing bicarbonate
  3. CIt blocks histamine H2 receptors in the stomach
  4. DIt kills Helicobacter pylori directly
12.FarmakologijaSunkus

A patient with Parkinson's disease has nausea. Why should metoclopramide be avoided?

  1. AIt inhibits the absorption of all oral drugs
  2. BIt blocks dopamine receptors in the brain and can worsen the parkinsonism
  3. CIt causes severe diarrhoea in Parkinson's disease
  4. DIt increases dopamine levels in the brain too much and causes psychosis
13.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemosVidutinis

A patient with stable angina is afraid nicotine patches will harm their heart. Which reply is most accurate?

  1. ANicotine patches are much more harmful to the heart than cigarettes
  2. BNicotine replacement only works if smoking continues
  3. CNicotine replacement is much safer than smoking and is recommended
  4. DPeople with angina must stop smoking without any help
14.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemosSunkus

An 84-year-old with heart failure becomes breathless with new crackles and a rising blood pressure during a blood transfusion. What should the nurse suspect?

  1. ANormal effects of the transfusion
  2. BAn acute haemolytic reaction from wrong blood
  3. CTransfusion-associated circulatory overload
  4. DA mild febrile reaction
15.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: nervų, endokrininė ir inkstų sistemosVidutinis

A man starts finasteride for an enlarged prostate. Which statement is correct?

  1. AIt works within hours by relaxing the bladder muscle
  2. BIt takes months to work; pregnant women must not handle broken tablets
  3. CIt lowers the blood pressure, so dizziness is very common
  4. DIt is used only for a few days at a time
16.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: nervų, endokrininė ir inkstų sistemosSunkus

A patient with SIADH needs IV fluid. Which fluid is most likely to worsen the hyponatraemia?

  1. A20% human albumin
  2. B8,4% sodium bicarbonate
  3. C3% saline
  4. D5% glucose (dextrose, D5W)
17.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: virškinimo trakto, perioperacinė ir onkologinėVidutinis

Which pain pattern classically suggests a duodenal rather than a gastric ulcer?

  1. APain in the right lower abdomen with fever and vomiting
  2. BPain straight after eating that is worsened by food
  3. CPain only on deep breathing that eases when sitting forwards
  4. DPain 2–3 hours after meals and at night, eased by eating
18.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: virškinimo trakto, perioperacinė ir onkologinėSunkus

Iš namų gaisro išgelbėtam pacientui SpO₂ 99 % kvėpuojant kambario oru, bet skauda galvą, jis sumišęs, o lūpos vyšninės spalvos. Ką turėtų daryti slaugytojas?

  1. ANutraukti deguonį, nes deguonies saturacija visiškai normali
  2. BDuoti 100 % deguonies per kaukę be pakartotinio kvėpavimo ir paprašyti karboksihemoglobino tyrimo
  3. CDuoti deguonies 2 l/min. per nosies kaniulę ir po valandos pakartotinai įvertinti
  4. DSkausmą gydyti paracetamoliu ir stebėti pacientą per naktį
19.Akušerinė slaugaVidutinis

A woman at 16 weeks has an amniocentesis. Which instruction after the procedure is correct?

  1. ADrink no fluids for 24 hours
  2. BNo follow-up is needed for any symptoms
  3. CBed rest is required for 2 weeks
  4. DReport fever, leaking fluid or bleeding
20.Akušerinė slaugaSunkus

A non-stress test at 36 weeks shows no accelerations in 40 minutes. What is the most appropriate next step?

  1. AImmediately start oxytocin to induce labour
  2. BFurther testing, such as a biophysical profile
  3. CRecord the result as reactive and reassuring
  4. DSend her home and repeat the test in a month
21.Pediatrinė slaugaVidutinis

Why is hearing screening done in the newborn period?

  1. ATo diagnose ear infections before discharge
  2. BTo check whether the baby will need glasses later in childhood
  3. CBecause hearing loss always causes balance problems
  4. DEarly detection allows support that protects language development
22.Pediatrinė slaugaSunkus

A 12-year-old with asthma has been prescribed a preventer inhaler (inhaled corticosteroid) to take every day. Which statement shows a need for further teaching?

  1. A"I use my spacer with my inhaler, even at school."
  2. B"I carry my reliever inhaler with me everywhere I go."
  3. C"I rinse my mouth after using my preventer inhaler."
  4. D"I stop taking my preventer inhaler whenever I've had a few good days."
23.Psichikos sveikatos slaugaVidutinis

A woman was assaulted 10 days ago. She has nightmares, avoids the area and feels detached. According to DSM-5, which diagnosis fits the timing best?

  1. AAcute stress disorder
  2. BAdjustment disorder with anxiety
  3. CPost-traumatic stress disorder
  4. DGeneralised anxiety disorder
24.Psichikos sveikatos slaugaSunkus

A young man spends hours a day checking his nose in mirrors and has asked for several operations, although others see nothing unusual about it. What is the most likely diagnosis?

  1. ADelusional disorder, jealous type
  2. BAnorexia nervosa
  3. CBody dysmorphic disorder
  4. DIllness anxiety disorder
25.Slaugos matematika ir vienetų konvertavimasVidutinis
4 ft 6 in1 ft = 12 in1 in = 2,54 cmh = ? cm

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Paciento ūgis yra 4 ft 6 in. Naudodami 1 ft = 12 in ir 1 in = 2,54 cm, raskite ūgį h centimetrais, suapvalinę iki sveikų centimetrų.

4 ft 6 in1 ft = 12 in1 in = 2,54 cm
h = cm
26.Slaugos matematika ir vienetų konvertavimasSunkus
½ tbsp · 2/parą · 5 d? mL1 tbsp = 15 mL

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Recepte nurodyta: ½ tbsp geriamosios suspensijos kas 12 valandų 5 dienas. Naudodami 1 tbsp = 15 mL, kiek mL V reikia visam kursui?

½ tbspkas 12 valandų5 dienos1 tbsp = 15 mL
V = mL
27.Dozių skaičiavimasVidutinis
024681010 mL

35 kg sveriančiam vaikui paskirta 4 mg/kg vaisto. Pradiniame tirpale yra 25 mg/mL. Įtraukite dozę: kokį tūrį V suleidžiate?

35 kg4 mg/kg25 mg/mL
V = mL
28.Dozių skaičiavimasSunkus
50%pradinis tirpalasV₁ = ? mL

Turite paruošti 250 mL 2,5% (w/v) tirpalo iš 50% (w/v) pradinio tirpalo. Kokio pradinio tirpalo tūrio V₁ reikia?

C₁ = 50%C₂ = 2,5%V₂ = 250 mL
V₁ = mL
29.Intraveninių infuzijų greitisVidutinis
500 mL15 gtt/mL2 h? gtt/min

Sulašinkite 500 mL per 2 valandų sistema, kurios koeficientas 15 lašai/mL. Raskite lašėjimo greitį R lašais per minutę. Apvalinkite iki artimiausio sveikojo skaičiaus.

500 mL2 h15 gtt/mL
R = gtt/min
30.Intraveninių infuzijų greitisSunkus
4 g500 mL? mL/h3 mg/min

Maišelyje yra 4 g vaisto 500 mL tirpalo. Paskirta 3 mg per minutę. Kokį greitį R nustatysite pompai, mL/h?

4 g/500 mL3 mg/min
R = mL/h
31.Infuziniai tirpalai ir skysčių balansasVidutinis
SuvartotaIšskirta12 valandų pamainaželė100 mLarbata240 mLsultys150 mLledo gabalėliai100 mLIntraveninė infuzija75 mL/h × 12 hintraveninis antibiotikas1 × 100 mLšlapimas350 mLšlapimas400 mLžaizdos drenas30 mLvėmalai100 mL

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Lape pateikti paciento suvartoti ir išskirti skysčiai per vieną 12 valandų pamainą. Intraveninė infuzija visą pamainą buvo lašinama nurodytu greičiu. Raskite skysčių balansą B = suvartota − išskirta, mL (neigiamas atsakymas reiškia grynąjį netekimą). Ledo gabalėlius skaičiuokite kaip pusę jų tūrio.

želė: 100 mLarbata: 240 mLsultys: 150 mLledo gabalėliai: 100 mLIntraveninė infuzija: 75 mL/h × 12 hintraveninis antibiotikas: 1 × 100 mLšlapimas: 350 mLšlapimas: 400 mLžaizdos drenas: 30 mLvėmalai: 100 mL
B = mL
32.Infuziniai tirpalai ir skysčių balansasSunkus
1000 mL500 mL sulašinta75 mL/h16:30t = ? h

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). 1000 mL maišelis lašinamas pompa 75 mL/h greičiu. 16:30 jau sulašinta 500 mL. Po kiek valandų t maišelis ištuštės? Apvalinkite iki vieno skaitmens po kablelio.

1000 mL500 mL sulašinta75 mL/h
t = h
33.Klinikinio vertinimo skalėsVidutinis
lengvavidutinėsunki

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Mokomasis pacientas po galvos traumos atmerkia akis į kalbinimą, skleidžia tik nesuprantamus garsus, pavyzdžiui, dejones ir geriausias motorinis atsakas: galūnės atitraukimas nuo spaudimo (normalus lenkimas). Apskaičiuokite GCS ir pagal jį įvertinkite galvos traumos sunkumą. Spustelėkite atsakymą.

  1. 1lengva
  2. 2vidutinė
  3. 3sunki
34.Klinikinio vertinimo skalėsSunkus
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96oras / O₂O₂orasSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1žemasmaža–vidutinėvidutinisaukštas

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Šiems stebėjimams naudokite NEWS2 lentelę (SpO₂ 1 skalė): kvėpavimo dažnis 18/min., SpO₂ 99 % skiriant papildomą deguonį, kraujospūdis 136/82 mmHg, pulsas 110/min., budrus, temperatūra 37,1 °C. Į kokią klinikinės rizikos grupę patenka pacientas? Spustelėkite ją.

RR 18SpO₂ 99%O₂SBP 136HR 110AT 37,1 °C
  1. 1žemas
  2. 2maža–vidutinė
  3. 3vidutinis
  4. 4aukštas

3Tirpalai

1.Slaugos pagrindai

Atsakymas: D · Lift the frame forward, then step into it

Kodėl tai yra atsakymas

The frame is lifted a short step forward with all four feet placed down, then the patient steps into it, usually leading with the weaker leg.

Atsakymas

D · Lift the frame forward, then step into it
2.Slaugos pagrindai

Atsakymas: D · It is deceptive; the pain should be assessed and treated

Kodėl tai yra atsakymas

Using a placebo without consent deceives the patient and damages trust. Response to a placebo does not prove the pain is not real. The patient's report should be believed and reassessed.

Atsakymas

D · It is deceptive; the pain should be assessed and treated
3.Infekcijų kontrolė ir pacientų sauga

Atsakymas: B · Secured upright in a stand or holder

Kodėl tai yra atsakymas

Oxygen cylinders are under high pressure and can be damaged or cause injury if they fall. They are kept upright in a holder or cart, away from heat and flames.

Atsakymas

B · Secured upright in a stand or holder
4.Infekcijų kontrolė ir pacientų sauga

Atsakymas: B · Three negative sputum smears, clinical improvement and continued therapy

Kodėl tai yra atsakymas

Airborne precautions usually continue until the patient is on effective therapy, is improving clinically and has three negative sputum smears for acid-fast bacilli, according to policy.

Atsakymas

B · Three negative sputum smears, clinical improvement and continued therapy
5.Prioritetų nustatymas ir delegavimas

Atsakymas: A · “I will breathe in through my mouth and out quickly through my nose.”

Kodėl tai yra atsakymas

Pursed-lip breathing means breathing in through the nose and out slowly through pursed lips, making exhalation longer. This keeps airways open and reduces air trapping.

Atsakymas

A · “I will breathe in through my mouth and out quickly through my nose.”
6.Prioritetų nustatymas ir delegavimas

Atsakymas: A · Transfusion-associated circulatory overload

Kodėl tai yra atsakymas

Breathlessness, crackles and hypertension during a transfusion in a patient with heart failure suggest circulatory overload. The nurse stops the transfusion, sits the patient up, gives oxygen as prescribed and informs the provider, who may prescribe a diuretic.

Atsakymas

A · Transfusion-associated circulatory overload
7.Klinikinė slauga

Atsakymas: B · Avoid blood pressure readings and blood samples on that arm

Kodėl tai yra atsakymas

The fistula arm is protected from pressure, cannulas and blood tests to prevent damage and clotting. Nurses check for a palpable thrill and audible bruit, which show it is working.

Atsakymas

B · Avoid blood pressure readings and blood samples on that arm
8.Klinikinė slauga

Atsakymas: D · Pacientą su triukšmingu kvėpavimu ir patinusiomis lūpomis, suvalgiusį žemės riešutų

Kodėl tai yra atsakymas

Stridoras ir lūpų patinimas rodo anafilaksiją su kvėpavimo takų pažeidimu, kuri tiesiogiai gresia gyvybei. Kiti gali saugiai palaukti.

Atsakymas

D · Pacientą su triukšmingu kvėpavimu ir patinusiomis lūpomis, suvalgiusį žemės riešutų
9.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitai

Atsakymas: C · Report it to the surgical team before surgery

Kodėl tai yra atsakymas

Hypokalemia increases the risk of arrhythmias during anesthesia and can prolong muscle weakness. Abnormal pre-operative results are reported to the surgeon and anesthetist, who decide whether to correct it or delay surgery.Patikrinta pagal: Hypokalemia · StatPearls (NCBI Bookshelf) (2025)

Atsakymas

C · Report it to the surgical team before surgery
10.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitai

Atsakymas: D · Urgent dialysis

Kodėl tai yra atsakymas

Indications for urgent dialysis in AKI include refractory hyperkalemia, severe metabolic acidosis, fluid overload not responding to diuretics, uremic complications and some poisonings. This patient has three of them.Patikrinta pagal: Acute tubular necrosis · MedlinePlus (NIH) (2025)

Atsakymas

D · Urgent dialysis
11.Farmakologija

Atsakymas: A · It forms a protective coating over the ulcer base

Kodėl tai yra atsakymas

Sucralfate forms a gel-like barrier that sticks to the ulcer and protects it from acid and pepsin. It is taken on an empty stomach and can reduce the absorption of other drugs taken at the same time.

Atsakymas

A · It forms a protective coating over the ulcer base
12.Farmakologija

Atsakymas: B · It blocks dopamine receptors in the brain and can worsen the parkinsonism

Kodėl tai yra atsakymas

Metoclopramide crosses the blood–brain barrier and antagonises D2 receptors. In Parkinson's disease this worsens rigidity and bradykinesia, so antiemetics that do not block central dopamine receptors are preferred.

Atsakymas

B · It blocks dopamine receptors in the brain and can worsen the parkinsonism
13.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemos

Atsakymas: C · Nicotine replacement is much safer than smoking and is recommended

Kodėl tai yra atsakymas

Nicotine replacement delivers nicotine without carbon monoxide, tar and other toxins and is considered safe in stable heart disease. Combining a patch with a short-acting form and behavioural support gives the best chance of quitting.

Atsakymas

C · Nicotine replacement is much safer than smoking and is recommended
14.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemos

Atsakymas: C · Transfusion-associated circulatory overload

Kodėl tai yra atsakymas

Transfusion-associated circulatory overload causes breathlessness, crackles, raised BP and JVP during or soon after transfusion, especially in older people and those with heart or kidney disease. The transfusion is stopped or slowed, the patient sat up and given oxygen, and diuretics may be prescribed. Slow rates and single units with reassessment reduce the risk.

Atsakymas

C · Transfusion-associated circulatory overload
15.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: nervų, endokrininė ir inkstų sistemos

Atsakymas: B · It takes months to work; pregnant women must not handle broken tablets

Kodėl tai yra atsakymas

Finasteride, a 5-alpha reductase inhibitor, reduces the conversion of testosterone to dihydrotestosterone and shrinks the prostate over several months. It can harm a male fetus, so pregnant women should avoid handling crushed or broken tablets.

Atsakymas

B · It takes months to work; pregnant women must not handle broken tablets
16.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: nervų, endokrininė ir inkstų sistemos

Atsakymas: D · 5% glucose (dextrose, D5W)

Kodėl tai yra atsakymas

5% glucose (5% dextrose, D5W) provides free water once the glucose is metabolised. In SIADH, this water is kept, so sodium falls further. Hypotonic fluids are avoided. Hypertonic saline is used for severe symptomatic hyponatraemia.

Atsakymas

D · 5% glucose (dextrose, D5W)
17.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: virškinimo trakto, perioperacinė ir onkologinė

Atsakymas: D · Pain 2–3 hours after meals and at night, eased by eating

Kodėl tai yra atsakymas

Classically, duodenal ulcer pain occurs when the stomach is empty and at night, and food or antacids ease it. Gastric ulcer pain is often brought on by eating. Patterns overlap, so endoscopy makes the diagnosis.

Atsakymas

D · Pain 2–3 hours after meals and at night, eased by eating
18.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: virškinimo trakto, perioperacinė ir onkologinė

Atsakymas: B · Duoti 100 % deguonies per kaukę be pakartotinio kvėpavimo ir paprašyti karboksihemoglobino tyrimo

Kodėl tai yra atsakymas

Anglies monoksidas su hemoglobinu jungiasi stipriau nei deguonis. Standartinė pulsoksimetrija karboksihemoglobiną nuskaito kaip oksihemoglobiną, todėl SpO₂ gali atrodyti normali. Didelės koncentracijos deguonis pagreitina CO šalinimą. Karboksihemoglobiną išmatuoja kraujo dujų tyrimas su kooksimetrija.

Atsakymas

B · Duoti 100 % deguonies per kaukę be pakartotinio kvėpavimo ir paprašyti karboksihemoglobino tyrimo
19.Akušerinė slauga

Atsakymas: D · Report fever, leaking fluid or bleeding

Kodėl tai yra atsakymas

After amniocentesis, she should report fever, leaking fluid, bleeding, severe cramps or reduced movements. Rh-negative women receive anti-D. Normal activity can usually resume soon.

Atsakymas

D · Report fever, leaking fluid or bleeding
20.Akušerinė slauga

Atsakymas: B · Further testing, such as a biophysical profile

Kodėl tai yra atsakymas

A non-reactive NST may reflect a fetal sleep cycle or drugs, but it can also indicate hypoxia. A biophysical profile or contraction stress test is used to clarify fetal wellbeing.

Atsakymas

B · Further testing, such as a biophysical profile
21.Pediatrinė slauga

Atsakymas: D · Early detection allows support that protects language development

Kodėl tai yra atsakymas

Permanent hearing loss is often not obvious in babies. Screening allows diagnosis and support, such as hearing aids, within the first months, which greatly improves speech and language outcomes.

Atsakymas

D · Early detection allows support that protects language development
22.Pediatrinė slauga

Atsakymas: D · "I stop taking my preventer inhaler whenever I've had a few good days."

Kodėl tai yra atsakymas

Preventer (inhaled corticosteroid) inhalers reduce airway inflammation and must be taken daily as prescribed, even when the child feels well. Carrying a reliever, rinsing the mouth and using a spacer are correct.

Atsakymas

D · "I stop taking my preventer inhaler whenever I've had a few good days."
23.Psichikos sveikatos slauga

Atsakymas: A · Acute stress disorder

Kodėl tai yra atsakymas

Acute stress disorder lasts from 3 days to 1 month after a trauma. If symptoms last longer than 1 month, PTSD is diagnosed. ICD-11 does not have this diagnosis and describes an acute stress reaction as a normal response rather than a disorder.

Atsakymas

A · Acute stress disorder
24.Psichikos sveikatos slauga

Atsakymas: C · Body dysmorphic disorder

Kodėl tai yra atsakymas

Body dysmorphic disorder is a preoccupation with perceived defects in appearance, with repetitive behaviours such as mirror checking or seeking reassurance. It is related to OCD, and cosmetic surgery rarely relieves it.

Atsakymas

C · Body dysmorphic disorder
25.Slaugos matematika ir vienetų konvertavimas

Atsakymas: h = 137 cm

Buitiniai matai ir svoris: slaugos egzaminuose naudojami suapvalinti atitikmenys: 1 arbatinis šaukštelis (tsp) = 5 mL, 1 valgomasis šaukštas (tbsp) = 15 mL = 3 tsp, 1 skysčio uncija (fl oz) = 30 mL = 2 tbsp, o 1 puodelis = 8 fl oz = 240 mL. Svoriui 1 kg = 2,2 lb ir 1 lb = 16 oz; ilgiui 1 colis = 2,54 cm. Sudarykite perskaičiavimą taip, kad nereikalingas vienetas išsiredukuotų.

Ūgis coliais

4·12 + 6 = 54 in

Coliai į centimetrus

h = 54·2,54 = 137,2 ≈ 137 cm

Atsakymas

h = 137 cm
26.Slaugos matematika ir vienetų konvertavimas

Atsakymas: V = 75 mL

Dimensinė analizė: užrašykite duotą dydį, tada dauginkite iš perskaičiavimo koeficientų, užrašytų trupmenomis (pavyzdžiui, 60 min/1 h arba 1 mg/1000 mcg), kad kiekvienas nereikalingas vienetas pasirodytų vieną kartą viršuje ir vieną kartą apačioje ir susiredukuotų. Likus tik reikiamam vienetui, skaičiuokite. Naudokite klausime pateiktus atitikmenis ir apvalinkite tik galutinį atsakymą.

Vienos dozės tūris

½ tbsp = 0,5·15 = 7,5 mL

Visas kursas

V = 7,5 mL × 2/parą × 5 = 75 mL

Atsakymas

V = 75 mL
27.Dozių skaičiavimas

Atsakymas: V = 5,6 mL

Dozės įtraukimas: tūris = (paskirta dozė/pradinio tirpalo stiprumas) × pradinio tirpalo tūris. Pirmiausia paverskite į tuos pačius vienetus, tada patikrinkite, ar tūris telpa į švirkštą ir patenka ant vienos iš jo skalės žymių.

Dozė pagal kūno svorį

D = 4·35 = 140 mg

Tūris

V = 140/25 = 5,6 mL

Ant švirkšto

Šio 10 mL švirkšto kiekviena maža linija yra 0,2 mL.

Atsakymas

V = 5,6 mL
28.Dozių skaičiavimas

Atsakymas: V₁ = 12,5 mL

Solution strengths: a percentage strength is grams per 100 mL, so 1% = 1 g/100 mL = 10 mg/mL. A ratio strength 1:1000 means 1 g in 1000 mL = 1 mg/mL; 1:10 000 is 0,1 mg/mL. For a dilution the amount of drug stays the same: C₁·V₁ = C₂·V₂.

Pradinio tirpalo tūris

V₁ = 2,5·250/50 = 12,5 mL

Atsakymas

V₁ = 12,5 mL
29.Intraveninių infuzijų greitis

Atsakymas: R = 63 gtt/min

Infuzijos greitis: pompa nustatoma mL/h = tūris/laikas valandomis. Gravitacinė lašelinė skaičiuojama lašais per minutę: gtt/min = tūris (mL) × lašų koeficientas (gtt/mL)/laikas (min). Lašų koeficientas nurodytas ant infuzinės sistemos pakuotės: makrolašų sistemos duoda 10, 15 arba 20 gtt/mL (kraujo sistemos JAV dažnai 10 gtt/mL, JK 15), o mikrolašų sistemos 60 gtt/mL. Visada naudokite lašų koeficientą, nurodytą klausime arba ant pakuotės.

Laikas minutėmis

2·60 = 120 min

Lašėjimo greitis

R = 500·15/120 = 62,5 ≈ 63 gtt/min

Atsakymas

R = 63 gtt/min

Prie lovos apvalinama iki artimiausio sveiko lašo: 63 lašų/min.

30.Intraveninių infuzijų greitis

Atsakymas: R = 22,5 mL/h

Dose-based infusions: concentration = amount of drug in the bag/bag volume. Pump rate (mL/h) = dose per hour/concentration, and dose per hour = mL/h × concentration. Convert per-minute doses to per-hour (× 60) and keep the mass units the same (1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg).

Koncentracija

4000 mg/500 mL = 8 mg/mL

Dozė per valandą

3·60 = 180 mg/h

Pompos greitis

R = 180/8 = 22,5 mL/h

Atsakymas

R = 22,5 mL/h
31.Infuziniai tirpalai ir skysčių balansas

Atsakymas: B = 660 mL

Suvartoti ir išskirti skysčiai: suvartotiems priskiriama viskas, kas patenka į organizmą (geriami skysčiai, intraveninės infuzijos, intraveniniai vaistai ir praplovimai, maitinimas per zondą); ledo gabalėliai skaičiuojami kaip pusė jų tūrio. Išskirtiems priskiriamas šlapimas, drenų išskyros, vėmalai ir kiti netekimai. Balansas = visi suvartoti − visi išskirti skysčiai; neigiamas balansas reiškia grynąjį netekimą. Skaičiai skirti tik praktikai; prie paciento lovos visada vadovaukitės vietiniais protokolais, o didelės rizikos dozes tegul dar kartą patikrina kitas specialistas.

Iš viso suvartota

per os: 100 + 240 + 150 = 490 mL
ledo gabalėliai: 100/2 = 50 mL
Intraveninė infuzija: 75·12 = 900 mL
intraveninis antibiotikas: 1·100 = 100 mL
iš viso suvartota = 1540 mL

Iš viso išskirta

350 + 400 + 30 + 100 = 880 mL

Balansas

B = 1540 − 880 = 660 mL

Atsakymas

B = 660 mL

Teigiamas: gauta daugiau skysčių, nei išskirta.

32.Infuziniai tirpalai ir skysčių balansas

Atsakymas: t = 6,7 h

Infuzijos trukmė: laikas (h) = infuzuotinas tūris (mL)/greitis (mL/h); naudokite maišelyje dar likusį tūrį, o ne maišelio dydį. Sulašintas tūris = greitis × laikas. Dešimtaines valandas į valandas ir minutes perskaičiuokite padaugindami dalį iš 60 (0,5 h = 30 min, o ne 50 min). Skaičiai skirti tik praktikai; prie paciento lovos visada vadovaukitės vietiniais protokolais, o didelės rizikos dozes tegul dar kartą patikrina kitas specialistas.

Likęs tūris

1000 − 500 = 500 mL

Laikas

t = 500/75 = 6,667 ≈ 6,7 h

Atsakymas

t = 6,7 h

Tai maždaug 6 h 40 min, todėl maišelis ištuštės apie 23:10.

33.Klinikinio vertinimo skalės

Atsakymas: vidutinė

Glazgo komos skalė: sudėkite geriausią atsaką trijose srityse. Akių atmerkimas E: 4 spontaniškai, 3 į garsą ar kalbinimą, 2 į spaudimą, 1 nėra. Žodinis atsakas V: 5 orientuotas, 4 sumišęs, 3 netinkami žodžiai, 2 nesuprantami garsai, 1 nėra. Motorinis atsakas M: 6 vykdo komandas, 5 lokalizuoja, 4 normalus lenkimas (atitraukia), 3 nenormalus lenkimas, 2 tiesimas, 1 nėra. Suma svyruoja nuo 3 iki 15. Po galvos traumos 13–15 paprastai vadinama lengva, 9–12 vidutine, o 3–8 sunkia.

Įvertinkite kiekvieną sritį

E: atmerkia akis į kalbinimą → 3
V: skleidžia tik nesuprantamus garsus, pavyzdžiui, dejones → 2
M: galūnės atitraukimas nuo spaudimo (normalus lenkimas) → 4

Sudėtis

GCS = 3 + 2 + 4 = 9

Sunkumas

GCS 9 → vidutinė

Atsakymas

vidutinė
34.Klinikinio vertinimo skalės

Atsakymas: žemas

NEWS2 (Nacionalinė ankstyvojo perspėjimo skalė 2, Karališkoji gydytojų kolegija, 2017): įvertinkite kiekvieną iš septynių rodiklių pagal lentelę (kvėpavimo dažnis, SpO₂ pagal 1 skalę, oras ar papildomas deguonis, sistolinis kraujospūdis, pulsas, sąmonė pagal ACVPU skalę ir temperatūra) ir sudėkite balus. Klinikinė rizika: 0–4 maža; 3 balai bet kuriame viename rodiklyje – maža–vidutinė; 5–6 vidutinė; 7 ar daugiau didelė. Suma 5 ar daugiau reikalauja skubios reakcijos.

Įvertinkite kiekvieną rodiklį

RR 18/min → 0
SpO₂ 99% → 0
su deguonimi → 2
SBP 136 mmHg → 0
HR 110/min → 1
budrus (A) → 0
T 37,1 °C → 0

Suma ir raudoni balai

NEWS2 = 0 + 0 + 2 + 0 + 1 + 0 + 0 = 3
Joks rodiklis nevertinamas 3.

Rizikos grupė

žemas

Atsakymas

žemas

Tai savarankiška mokymosi medžiaga. ExamProblems nėra susijusi su šį egzaminą organizuojančia institucija ir jos nėra patvirtinta, o egzamino pavadinimas naudojamas tik turiniui apibūdinti. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® yra the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN) prekių ženklai; ši organizacija nėra susijusi su ExamProblems, jo neremia ir neatsako už jo tikslumą.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-pn-practice-questions