NCLEX-PN tipo bandomieji klausimai (LPN/LVN): pasiruošimo paketas

Formulių lapai, pagrindiniai kiekvienos temos metodų žingsniai ir 34 uždavinių, o pilni sprendimai pateikti gale.

Nauji uždaviniaiAtgal į kursą

Spausdinimo lange pasirinkite „Išsaugoti kaip PDF“, kad nuosavą kopiją išsaugotumėte savo įrenginyje.

1Formulės ir metodai

Infekcijų kontrolė ir pacientų sauga

Metodas

  1. Pradėkite nuo standartinių atsargumo priemonių kiekvienam pacientui: rankų higiena, asmeninės apsaugos priemonės numatomai ekspozicijai, saugūs aštrūs daiktai.
  2. Pridėkite atsargumo priemones pagal plitimo kelią: kontaktinė (chalatas, pirštinės), lašelinė (chirurginė kaukė), oro (N95, neigiamo slėgio kambarys).
  3. Steriliems daiktams išlaikykite sterilumą: jei abejojate, jis nesterilus; pakeiskite, niekada nenuvalykite.
  4. Užkirskite kelią žalai aplinkoje: griuvimų prevencija, suvaržymai tik kaip paskutinė priemonė, RACE ir PASS gaisro atveju.
  5. Patikrinkite vaistų skyrimo teises, du identifikatorius ir papildomas apsaugos priemones didelės rizikos vaistams; praneškite apie klaidas ir vos nepasitaikiusius atvejus.

Prioritetų nustatymas ir delegavimas

Metodas

  1. Paklauskite, kas pacientui pakenks greičiausiai, jei nieko nedarysite.
  2. Taikykite ABC (C-A-B per širdies sustojimą), tada Maslow: fiziologiniai poreikiai pirma saugumo, saugumas pirma psichologinių poreikių.
  3. Palyginkite galimybes: ūmus prieš lėtinį, nestabilus prieš stabilų, netikėtas prieš tikėtiną, sisteminis prieš vietinį, ir kiekvieną požymį palyginkite su paciento pradiniu lygiu.
  4. Vertinkite prieš veikdami, nebent tai neatidėliotinas atvejis; tada rinkitės žingsnį, nuo kurio priklauso kiti.
  5. Delegavimui patikrinkite penkias teises: užduotis, aplinkybės, asmuo, nurodymai ir priežiūra. Vertinimas, mokymas ir įvertinimas lieka registruotai slaugytojai (RN).

Laboratorinės reikšmės ir elektrolitai

Metodas

  1. Palyginkite vertę su paties laboratorijos nustatytu referenciniu intervalu, tada su paciento pradiniu lygiu ir kitimu.
  2. Patikrinkite mėginį: hemolizė, vėlavimas ar kraujas, paimtas šalia IV, gali duoti klaidingus rezultatus.
  3. Susiekite vertę su tipiniais požymiais ir ją sukeliančiais vaistais bei būklėmis.
  4. Ieškokite sąveikų: mažas kalio ar magnio kiekis didina digoksino toksiškumą; dehidratacija didina ličio koncentraciją.
  5. Veikite pacientui: įvertinkite, sulaikykite vaistą, jei koncentracija nesaugi, kritines vertes perskaitykite atgal ir informuokite gydytoją.

Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemos

Metodas

  1. Įvardykite problemą: siurblio nepakankamumas, užsikimšusi arterija, ritmas, krešulys, kvėpavimo takų susiaurėjimas, infekcija ar prietaiso problema.
  2. Pirmiausia patikrinkite pavojaus požymius: hipoksiją, hipotenziją, krūtinės skausmą, naują sumišimą, šaltą kojos be pulso.
  3. Deguonį priderinkite pacientui: 94–98 % daugumai, 88–92 % tiems, kuriems kyla CO₂ susilaikymo rizika.
  4. Kiekvieną vaistą susiekite su jo tyrimu ir rizika: varfarinas ir INR, heparinas ir aPTT bei trombocitai, diuretikai ir kalis.
  5. Pasirinkite saugų pirmąjį veiksmą, tada eskaluokite ir vertinkite iš naujo.

Vidaus ligų ir chirurginė slauga: nervų, endokrininė ir inkstų sistemos

Metodas

  1. Pasitikrinkite gliukozę kiekvienam pacientui su nauju sumišimu, silpnumu ar traukuliais.
  2. Sąmonės lygį naudokite kaip ankstyviausią smegenų sutrikimo įspėjimą; vyzdžiai ir Cushing triada pasirodo vėlai.
  3. Diabeto nelaimėse atskirkite DKA (ketonai, acidozė) nuo HHS (labai didelis osmoliališkumas, dehidratacija); pirmiausia skirkite skysčių.
  4. Natrio ir vandens atveju nuspręskite, ar ADH yra per daug (SIADH), ar trūksta (DI), ir lėtinius pokyčius koreguokite lėtai.
  5. Inkstų problemų atveju priežastį priskirkite prerenalinei, vidinei ar postrenalinei ir stebėkite kalį bei skysčius.

Vidaus ligų ir chirurginė slauga: virškinimo trakto, perioperacinė ir onkologinė

Metodas

  1. Paklauskite, kas galėtų būti paslėpta: vidinis kraujavimas, infekcija be karščiavimo, hipoventiliacija esant normaliam SpO₂.
  2. Komplikacijas siaurinkite pagal laiką po operacijos: kraujavimas per valandas, krūtinės ląstos problemos per dienas, žaizdos ir nutekėjimo problemos vėliau.
  3. Skausmo atveju vertinkite, gydykite daugiamode analgezija, vertinkite iš naujo ir kiekvieno opioido metu stebėkite sedaciją.
  4. Onkologiniams pacientams bet kokią ligą nadyro metu laikykite neutropeniniu sepsiu ir žinokite onkologines skubias būkles.
  5. Nudegimų atveju skaičiuokite tik dalinio ir viso storio plotus, Parkland laikrodį paleiskite nuo nudegimo laiko ir titruokite pagal šlapimo išskyrimą.

Akušerinė slauga

Metodas

  1. Nustatykite moters padėtį laike: nėštumo savaitės, gimdymo tarpsnis ar diena po gimdymo, ir nuspręskite, kas tuo metu yra norma.
  2. Ieškokite pavojuje esančio paciento: motinos, vaisiaus ar naujagimio, o gal kelių iš jų.
  3. Susiekite požymį su priežastimi: VEAL CHOP deceleracijoms, keturi T kraujavimui, BUBBLE-HE po gimdymo.
  4. Pirmiausia rinkitės veiksmą, gerinantį kraujotaką ir deguonies patekimą (gulėjimas ant šono, oksitocino nutraukimas, gimdos dugno masažas), tada kvieskite pagalbą.

Pediatrinė slauga

Metodas

  1. Pirmiausia atkreipkite dėmesį į vaiko amžių: nuo jo priklauso gyvybinių rodiklių normos, raidos etapai ir tinkama skausmo skalė.
  2. Įvertinkite kvėpavimo takus, kvėpavimą ir kraujotaką, prisiminkite, kad vaikai kompensuoja, o paskui greitai blogėja.
  3. Pritaikykite veiksmą raidos etapui ir įtraukite šeimą.
  4. Patikrinkite, ar atsakymas saugus vaikui: dozė pagal svorį, jokio aspirino virusinės ligos metu, jokio kodeino jaunesniems nei 12 metų.

Psichikos sveikatos slauga

Metodas

  1. Nuspręskite, ar yra tiesioginis pavojus: savižudybė, smurtas, vaistų sukeltas neatidėliotinas atvejis ar somatinė liga.
  2. Pirmiausia imkitės saugumo veiksmų: stebėkite, pašalinkite priemones, nuraminkite, nutraukite žalingą vaistą, kvieskite pagalbą.
  3. Rinkitės terapinį atsaką: pripažinkite jausmus, pateikite tikrovę, venkite klaidingo raminimo ir klausimų „kodėl“.
  4. Gerbkite teises: mažiausiai varžanti galimybė, sutikimas ir konfidencialumas su jo ribomis.

Slaugos matematika ir vienetų konvertavimas

Metriniai žingsniai
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Svoris ir ilgis
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Buitiniai matai
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Temperatūra
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
24 valandų laikrodis
PM valandos 1–11: pridėkite 12; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Dozavimo greitis
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Laboratoriniai koeficientai
gliukozė 1 mmol/L = 18 mg/dL; kreatininas 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Metodas

  1. Užrašykite duotą dydį su jo vienetu ir norimą vienetą.
  2. Pasirinkite atitikmenį: 1000 tarp kg, g, mg ir mcg arba L ir mL; 1 kg = 2,2 lb; 1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 240 mL.
  3. Užrašykite trupmena taip, kad nereikalingas vienetas išsiredukuotų; greičiui naudokite po vieną trupmeną kiekvienam besikeičiančiam vienetui.
  4. Patikrinkite kryptį: mažesnis vienetas duoda didesnį skaičių.
  5. Apvalinkite tik galutinį atsakymą, klausime nurodytu tikslumu.

Dozių skaičiavimas

Dozė pagal koncentraciją
tūris = dozė / koncentracija
Dozė pagal kūno masę
dozė = mg/kg × kūno masė
Tabletės
skaičius = dozė / dozė tabletėje
Vienetai
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Metodas

  1. Paskirtą dozę ir turimo vaisto stiprumą išreikškite tais pačiais vienetais.
  2. Naudokite formulę „paskirta / turima × kiekis“: (D/H) × Q.
  3. Dozėms pagal kūno masę pirmiausia padauginkite iš masės kilogramais, tada paros dozę padalykite iš dozių skaičiaus.
  4. Pirmiausia įvertinkite apytiksliai ir patikrinkite, ar atsakymas tikėtinas.

Intraveninių infuzijų greitis

Pompos greitis
mL/h = volume (mL)/time (h)
Lašėjimo greitis
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Infuzijos trukmė
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Metodas

  1. Pompos greitis mL/h: tūris, padalytas iš laiko valandomis.
  2. Lašėjimo greitis lašais/min: tūris × lašų faktorius, padalytas iš laiko minutėmis.
  3. Likusiam laikui: likęs tūris, padalytas iš greičio.
  4. Apvalinkite taip, kaip reikalauja uždavinys arba įranga.

Infuziniai tirpalai ir skysčių balansas

Holliday–Segar per valandą
4 mL/kg (pirmiesiems 10 kg) + 2 mL/kg (kitiems 10 kg) + 1 mL/kg (kiekvienam kg virš 20)
Holliday–Segar per parą
100 / 50 / 20 mL/kg tiems patiems intervalams
Skysčių balansas
suvartota − išskirta
Ledo gabalėliai
skaičiuojami kaip pusė jų tūrio
Diurezė
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Infuzijos trukmė
laikas (h) = likęs tūris (mL) / greitis (mL/h)
Sulašintas tūris
mL = greitis × laikas

Klinikinio vertinimo skalės

Glazgo komos skalė
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
APGAR
5 požymiai × 0–2 = 0–10; 7–10 nuramina, 4–6 vidutiniškai nenormalu, 0–3 žema
Braden skalė
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 rizika
Morse griuvimų skalė
griuvimai 25, diagnozė 15, priemonė 15/30, IV 20, eisena 10/20, psichikos būklė 15
NEWS2 rizika
0–4 maža; pavienis 3 maža–vidutinė; 5–6 vidutinė; ≥ 7 didelė
Vidutinis arterinis spaudimas
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Pulsinis spaudimas ir šoko indeksas
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Kūno masės indeksas
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Metodas

  1. Raskite klausime naudojamą vertinimo lentelę ir jos ribas (GCS 3–15, Apgar 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Įvertinkite kiekvieną punktą atskirai, suderindami aprašymą su jo lygiu.
  3. Sudėkite punktų balus ir patikrinkite, ar suma patenka į intervalą.
  4. Taikykite ribas: NEWS2 atveju taip pat ieškokite bet kurio vieno rodiklio, įvertinto 3.
  5. Išvestinėms vertėms naudokite MAP = (SKS + 2·DKS)/3, PP = SKS − DKS, SI = pulsas/SKS ir KMI = kg/m².

2Uždaviniai

1.Slaugos pagrindaiVidutinis

On the first step of the WHO analgesic ladder, which drugs are used?

  1. ANon-opioids such as paracetamol (acetaminophen) or an NSAID
  2. BWeak opioids only, such as codeine
  3. CStrong opioids such as morphine
  4. DGeneral anaesthetic drugs given in low doses
2.Slaugos pagrindaiSunkus

Veiksnus suaugęs pacientas prašo slaugytojo nesakyti šeimai apie jo vėžio diagnozę. Ką turėtų daryti slaugytojas?

  1. APasakyti šeimai tik tada, jei ji tiesiogiai paklaus
  2. BVis tiek paprašyti gydytojo pasakyti šeimai
  3. CGerbti prašymą ir neperduoti informacijos šeimai
  4. DPasakyti šeimai, nes artimieji turi teisę žinoti apie sunkią diagnozę
3.Infekcijų kontrolė ir pacientų saugaVidutinis

Kurio pacientų perkėlimo būdo gaisro ligoninėje metu paprastai vengiama?

  1. ALovų ridenimo pro priešgaisrines duris
  2. BPerkėlimo horizontaliai į kitą zoną tame pačiame aukšte už priešgaisrinių durų
  3. CLaiptų
  4. DLiftų
4.Infekcijų kontrolė ir pacientų saugaSunkus

A nurse often skips barcode scanning to save time, as many colleagues do. In a just culture, how is this behavior classed?

  1. AReckless behavior, managed by immediate dismissal and reporting to the licensing board
  2. BSimple human error, managed only by consoling the nurse and moving on
  3. CAcceptable behavior, because it is common on the unit
  4. DAt-risk behavior, managed by coaching and fixing the system pressures behind it
5.Prioritetų nustatymas ir delegavimasVidutinis

A patient receiving chemotherapy has a temperature of 38,3 °C and a very low neutrophil count. What should the nurse do?

  1. ADocument the reading and mention it at the next handover
  2. BRecheck the temperature in four hours before telling anyone
  3. CReport it at once, because cultures and antibiotics are needed quickly
  4. DGive a cool shower and offer extra fluids, then wait and see what happens
6.Prioritetų nustatymas ir delegavimasSunkus

Atliekant START triažą, suaugusysis nekvėpuoja. Kvėpavimo takų padėtis pakeista, bet auka vis tiek nekvėpuoja. Kokia teisinga kategorija?

  1. AGeltona ir grįžti vėliau
  2. BRaudona, nes kvėpavimo nebuvimas yra skubiausias radinys
  3. CRaudona ir nedelsiant pradėti gaivinimą
  4. DJuoda (mirę arba tikėtina mirtis)
7.Klinikinė slaugaVidutinis

Why are alternate sutures sometimes removed first when taking out stitches?

  1. ATo reduce the cost of dressings
  2. BBecause the remaining sutures dissolve on their own within a day
  3. CTo make the procedure faster
  4. DTo check the wound stays closed before removing the rest
8.Klinikinė slaugaSunkus

Ciroze sergančiam pacientui su dideliu, įtemptu pilvu atliekama paracentezė. Kodėl gali būti skiriama albumino?

  1. AKad kepenys nustotų gaminti daugiau tulžies
  2. BKad padidėtų kalio kiekis šlapime
  3. CKad būtų gydoma skysčio infekcija
  4. DKad sumažėtų kraujotakos sutrikimo rizika pašalinus didelį skysčių tūrį
9.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitaiVidutinis

A patient starts lisinopril (an ACE inhibitor). Which laboratory values should the nurse expect to be monitored?

  1. ACalcium and phosphate
  2. BTSH and free T4
  3. CPotassium and creatinine
  4. DALT and bilirubin
10.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitaiSunkus

The nurse teaches a patient who is collecting a 24-hour urine sample at home. Which statement shows a need for further teaching?

  1. A"I'll keep the container cool as the laboratory told me to"
  2. B"I'll empty my bladder at the end time and add that urine"
  3. C"I'll ask whether any foods or drugs should be avoided first"
  4. D"If I forget to save one void, I'll just carry on to the end"
11.FarmakologijaVidutinis

A nurse realises that a patient has been given the wrong dose of a medicine. What is the first action?

  1. AAssess the patient for effects of the error
  2. BCorrect the chart so it shows the right dose
  3. CComplete the incident report before anything else
  4. DWait to see whether the patient notices
12.FarmakologijaSunkus

A patient with severe liver cirrhosis takes oral propranolol, a drug with a high first-pass metabolism. What effect is expected?

  1. ALess drug is absorbed from the gut, so a higher dose is needed
  2. BThe first-pass effect increases, so the drug becomes inactive
  3. CMore drug reaches the circulation, so a lower dose may be needed
  4. DThe drug is excreted faster by the kidney, so it works for a shorter time
13.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemosVidutinis

What is the main difference between CPAP and bilevel NIV (often called BiPAP)?

  1. ABilevel NIV gives oxygen only, without any positive airway pressure
  2. BBilevel NIV adds a higher inspiratory pressure, helping remove CO₂
  3. CCPAP is given only through a tracheostomy
  4. DCPAP is mainly used to lower a raised PaCO₂ in COPD exacerbations
14.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemosSunkus

Pacientas, sergantis širdies nepakankamumu, per tris dienas priaugo 2,5 kg, abiejuose pagrinduose atsirado karkalų ir dabar miega ant keturių pagalvių. Kraujospūdis 138/84 mmHg, SpO₂ 93 % kvėpuojant kambario oru. Kas prioritetas?

  1. ASkatinti gerti papildomai skysčių inkstams apsaugoti
  2. BPaguldyti pacientą ant nugaros, kad širdis ilsėtųsi ir sumažėtų apkrova
  3. CPasodinti pacientą, visapusiškai įvertinti ir pranešti apie skysčių perteklių
  4. DUžrašyti svorį ir pakartotinai patikrinti kitos savaitės pabaigoje
15.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: nervų, endokrininė ir inkstų sistemosVidutinis

Which symptoms are typical of hypokalaemia?

  1. ATingling lips and facial twitching
  2. BExcess thirst and very high glucose
  3. CMuscle weakness, cramps and palpitations
  4. DHeat intolerance and weight loss
16.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: nervų, endokrininė ir inkstų sistemosSunkus

A 74-year-old falls forward and hits their chin. Their arms are much weaker than their legs, and they have burning pain in the hands. Which injury is most likely?

  1. ABrown-Séquard syndrome
  2. BCauda equina syndrome
  3. CA complete lumbar cord injury
  4. DCentral cord syndrome
17.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: virškinimo trakto, perioperacinė ir onkologinėVidutinis

What is the main treatment for a venous leg ulcer with an adequate arterial supply?

  1. ACompression therapy
  2. BKeeping the leg hanging down all day
  3. CStrong oral antibiotics for all ulcers
  4. DSurgery to amputate the limb
18.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: virškinimo trakto, perioperacinė ir onkologinėSunkus

A patient's ileostomy output is 2,5 L a day. They feel tired and dizzy and are drinking large amounts of water. Which advice is usually appropriate?

  1. ADrink even more plain water and tea to replace the losses
  2. BLimit plain drinks and use an oral rehydration solution
  3. CEat only fruit and fruit juice
  4. DStop all drinking for 24 hours
19.Akušerinė slaugaVidutinis

Why do newborns become cold so easily?

  1. AThey have a large surface area and little fat
  2. BTheir blood is thicker than adult blood
  3. CThey sweat more than adults
  4. DThey cannot produce heat at all
20.Akušerinė slaugaSunkus

A breastfeeding mother asks whether she can have a progestin-only implant before discharge. Which reply is best?

  1. AImplants contain oestrogen, which is safe in breastfeeding
  2. BAny hormonal contraception will stop her milk supply
  3. CShe should wait until she stops breastfeeding before using any method
  4. DProgestin-only methods are compatible with breastfeeding
21.Pediatrinė slaugaVidutinis

Which approach best helps a 4-year-old during a vaccination?

  1. ATell the child the injection will not hurt at all
  2. BHold the child upright on a parent's lap and use distraction, such as blowing bubbles
  3. CPromise a reward only if the child stays completely still and does not cry
  4. DHave staff hold the child flat on the couch so the injection is quick
22.Pediatrinė slaugaSunkus

Mokyklinio amžiaus vaikas dėl ADHD vartoja metilfenidatą. Kuris mokymo punktas svarbiausias?

  1. ADozę vartoti ryte ir stebėti apetitą, miegą bei augimą
  2. BNutraukti tik mokyklos dienomis
  3. CVartoti prieš miegą, kad padėtų miegoti
  4. DDvigubinti dozę kontrolinių mokykloje dienomis, kad dar labiau pagerėtų susikaupimas
23.Psichikos sveikatos slaugaVidutinis

A patient with psychosis says, "There's a man standing in the corner." The nurse sees no one there. Which response uses presenting reality?

  1. A"What does the man in the corner look like?"
  2. B"The man will go away if you ignore him."
  3. C"That's just your illness talking, so there's nothing to worry about. Try to think of something else."
  4. D"I don't see anyone in the corner, but I know it seems real to you."
24.Psichikos sveikatos slaugaSunkus

Savanoriškai gulintis pacientas, kuriam nėra tiesioginės žalos rizikos, nori išeiti iš skyriaus prieš gydytojo valią. Koks teisingas bendras požiūris?

  1. APasakyti pacientui, kad personalas jį suvaržys ir grąžins į skyrių, jei jis bandys išeiti be gydytojo leidimo
  2. BPaslėpti paciento daiktus
  3. CUžrakinti duris, kad pacientas neišeitų
  4. DPaaiškinti riziką, informuoti komandą, dokumentuoti pokalbį ir gerbti jo teisę išeiti pagal įstatymus ir tvarką
25.Slaugos matematika ir vienetų konvertavimasVidutinis
1234567891011123:35 AM?02:3503:3515:3504:35

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Dozė pažymėta 3:35 AM. Kuris įrašas yra tas pats laikas 24 valandų laikrodyje? Spustelėkite jį.

3:35 AM
  1. 102:35
  2. 203:35
  3. 315:35
  4. 404:35
26.Slaugos matematika ir vienetų konvertavimasSunkus
4 mcg/kg/min? mg/h53 kg1 h = 60 min1 mg = 1000 mcg

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Paskyrime nurodyta 4 mcg/kg/min pacientui, kuris sveria 53 kg. Išreikškite dozės greitį D mg/h. Suapvalinkite iki dviejų ženklų po kablelio.

4 mcg/kg/min53 kg
D = mg/h
27.Dozių skaičiavimasVidutinis
024681010 mL

28 kg sveriančiam vaikui paskirta 4 mg/kg vaisto. Pradiniame tirpale yra 40 mg/mL. Įtraukite dozę: kokį tūrį V suleidžiate?

28 kg4 mg/kg40 mg/mL
V = mL
28.Dozių skaičiavimasSunkus
25k vnt.500 mL? mL/h800 vnt./h

Infuzijoje yra 25000 vienetų vaisto 500 mL. Paskirta 800 vienetų per valandą. Kokį greitį R nustatysite pompoje, mL/h?

25000 vnt./500 mL800 vnt./h
R = mL/h
29.Intraveninių infuzijų greitisVidutinis
60 gtt/mL40 mL/h? gtt/min

Paskirta infuzija 40 mL/h greičiu, bet pompos nėra. Ji lašinama savitaka per 60 gtt/mL sistemą. Raskite lašėjimo greitį R lašais per minutę.

40 mL/h60 gtt/mL
R = gtt/min
30.Intraveninių infuzijų greitisSunkus
750 mL20 gtt/mL28 gtt/mint = ? h

Lašelinė laša 28 lašų/min greičiu per 20 lašų/mL sistemą. Maišelyje liko 750 mL. Po kiek valandų t jis bus tuščias? Apvalinkite iki vieno skaitmens po kablelio.

28 gtt/min20 gtt/mL750 mL
t = h
31.Infuziniai tirpalai ir skysčių balansasVidutinis
SuvartotaIšskirta12 valandų pamainavanduo240 mLsriuba250 mLIntraveninė infuzija125 mL/h × 12 hintraveninis antibiotikas2 × 100 mLšlapimas225 mLšlapimas500 mL

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Lape pateikti paciento suvartoti ir išskirti skysčiai per vieną 12 valandų pamainą. Pacientas sveria 92 kg. Raskite vidutinę diurezę U mL/kg/h. Apvalinkite iki dviejų skaitmenų po kablelio.

92 kg12 hšlapimas: 225 mLšlapimas: 500 mL
U = mL/kg/h
32.Infuziniai tirpalai ir skysčių balansasSunkus
1000 mL50 mL/hpradžia 10:0014:00: ? mL

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). 1000 mL maišelis pradėtas lašinti 10:00 ir lašinamas pompa 50 mL/h greičiu. Kiek mL V liks maišelyje 14:00?

1000 mL50 mL/h10:00 → 14:00
V = mL
33.Klinikinio vertinimo skalėsVidutinis
H? / 25+D? / 15+Aid? / 30+IV? / 20+G? / 20+MS? / 15Σ?

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Mokomasis pacientas vertinamas pagal Morse griuvimų skalę: griuvimų anamnezė per pastaruosius 3 mėnesius: taip; antrinė diagnozė: ne; judėjimo priemonė: nėra, lovos režimas arba padeda slaugytoja; IV terapija arba fiziologinio tirpalo kateterio fiksatorius: ne; eisena: normali, lovos režimas ar neįgaliojo vežimėlis; psichikos būklė: žino savo ribas. Raskite Morse sumą MFS.

0–125
MFS =
34.Klinikinio vertinimo skalėsSunkus
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96oras / O₂O₂orasSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1žemasmaža–vidutinėvidutinisaukštas

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Šiems stebėjimams naudokite NEWS2 lentelę (SpO₂ 1 skalė): kvėpavimo dažnis 12/min., SpO₂ 98 % kvėpuojant kambario oru, kraujospūdis 92/56 mmHg, pulsas 88/min., reaguoja tik į kalbinimą, temperatūra 37,8 °C. Į kokią klinikinės rizikos grupę patenka pacientas? Spustelėkite ją.

RR 12SpO₂ 98%orasSBP 92HR 88VT 37,8 °C
  1. 1žemas
  2. 2maža–vidutinė
  3. 3vidutinis
  4. 4aukštas

3Tirpalai

1.Slaugos pagrindai

Atsakymas: A · Non-opioids such as paracetamol (acetaminophen) or an NSAID

Kodėl tai yra atsakymas

The WHO ladder starts with non-opioids, adds a weak opioid for moderate pain and a strong opioid for severe pain, with adjuvants at any step. It is still widely taught, although current WHO guidance stresses individual assessment over a strict step-by-step approach.

Atsakymas

A · Non-opioids such as paracetamol (acetaminophen) or an NSAID
2.Slaugos pagrindai

Atsakymas: C · Gerbti prašymą ir neperduoti informacijos šeimai

Kodėl tai yra atsakymas

Veiksnus pacientas sprendžia, kas gali gauti jo sveikatos informaciją. Slaugytojas gali išsiaiškinti paciento priežastis ir pasiūlyti paramą, bet turi gerbti jo norą.

Atsakymas

C · Gerbti prašymą ir neperduoti informacijos šeimai
3.Infekcijų kontrolė ir pacientų sauga

Atsakymas: D · Liftų

Kodėl tai yra atsakymas

Gaisro metu liftais nesinaudojama, nebent taip nurodo ugniagesiai, nes jie gali sustoti arba prisipildyti dūmų. Pacientai paprastai pirmiausia perkeliami horizontaliai už priešgaisrinių durų, o prireikus – žemyn laiptais.

Atsakymas

D · Liftų
4.Infekcijų kontrolė ir pacientų sauga

Atsakymas: D · At-risk behavior, managed by coaching and fixing the system pressures behind it

Kodėl tai yra atsakymas

At-risk behavior is a choice whose risk is not recognized or is believed to be justified, often because shortcuts have become normal. It is managed by coaching and removing the pressures behind it, while reckless behavior may need disciplinary action.

Atsakymas

D · At-risk behavior, managed by coaching and fixing the system pressures behind it
5.Prioritetų nustatymas ir delegavimas

Atsakymas: C · Report it at once, because cultures and antibiotics are needed quickly

Kodėl tai yra atsakymas

Neutropenic fever is a medical emergency. The patient may have few other signs of infection, so the nurse reports it immediately so that cultures can be taken and IV antibiotics started.

Atsakymas

C · Report it at once, because cultures and antibiotics are needed quickly
6.Prioritetų nustatymas ir delegavimas

Atsakymas: D · Juoda (mirę arba tikėtina mirtis)

Kodėl tai yra atsakymas

Pagal START, auka, nekvėpuojanti po kvėpavimo takų padėties pakeitimo, žymima juoda. Vieno žmogaus gaivinimas atitrauktų gelbėtojus nuo daugelio kitų, galinčių išgyventi. Jei po padėties pakeitimo kvėpavimas prasideda, auka raudona.

Atsakymas

D · Juoda (mirę arba tikėtina mirtis)
7.Klinikinė slauga

Atsakymas: D · To check the wound stays closed before removing the rest

Kodėl tai yra atsakymas

Removing alternate sutures allows the nurse to see whether the wound edges stay together. If they begin to separate, the remaining sutures can be left and the team informed.

Atsakymas

D · To check the wound stays closed before removing the rest
8.Klinikinė slauga

Atsakymas: D · Kad sumažėtų kraujotakos sutrikimo rizika pašalinus didelį skysčių tūrį

Kodėl tai yra atsakymas

Didelio tūrio paracentezė gali sukelti hipotenziją ir inkstų funkcijos sutrikimą. Albumino infuzija padeda išlaikyti cirkuliuojantį tūrį.

Atsakymas

D · Kad sumažėtų kraujotakos sutrikimo rizika pašalinus didelį skysčių tūrį
9.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitai

Atsakymas: C · Potassium and creatinine

Kodėl tai yra atsakymas

ACE inhibitors reduce aldosterone, so potassium can rise, and they lower the filtration pressure in the kidney, so creatinine can rise. Both are checked before and soon after starting or increasing the dose.Patikrinta pagal: Hyperkalemia · StatPearls (NCBI Bookshelf) (2025)

Atsakymas

C · Potassium and creatinine
10.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitai

Atsakymas: D · "If I forget to save one void, I'll just carry on to the end"

Kodėl tai yra atsakymas

A 24-hour collection is valid only if every void in the period is saved; if a void is lost, the nurse or clinic is told and the collection is usually restarted. Keeping the container cool as instructed, adding the final void at the end time and asking about restrictions are correct.Patikrinta pagal: Urine 24-hour volume · MedlinePlus (NIH) (2025)

Atsakymas

D · "If I forget to save one void, I'll just carry on to the end"
11.Farmakologija

Atsakymas: A · Assess the patient for effects of the error

Kodėl tai yra atsakymas

The first priority is to assess and monitor the patient, then inform the prescriber so treatment can be given if needed. The error is documented factually and reported through the incident system.

Atsakymas

A · Assess the patient for effects of the error
12.Farmakologija

Atsakymas: C · More drug reaches the circulation, so a lower dose may be needed

Kodėl tai yra atsakymas

In cirrhosis, less of the oral dose is removed by the liver on its first pass, partly because blood bypasses the liver through shunts. Bioavailability and plasma levels rise, so doses of such drugs often need to be reduced.

Atsakymas

C · More drug reaches the circulation, so a lower dose may be needed
13.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemos

Atsakymas: B · Bilevel NIV adds a higher inspiratory pressure, helping remove CO₂

Kodėl tai yra atsakymas

CPAP gives one continuous pressure that splints the airways and alveoli open, improving oxygenation (for example in pulmonary oedema or OSA). Bilevel NIV adds a higher inspiratory pressure that supports ventilation, so it is used for hypercapnic respiratory failure such as COPD exacerbations.

Atsakymas

B · Bilevel NIV adds a higher inspiratory pressure, helping remove CO₂
14.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemos

Atsakymas: C · Pasodinti pacientą, visapusiškai įvertinti ir pranešti apie skysčių perteklių

Kodėl tai yra atsakymas

Greitas svorio padidėjimas su karkalais ir ortopnėja rodo skysčių perteklių ir blogėjantį širdies nepakankamumą. Sėdima padėtis mažina veninį grįžimą ir palengvina kvėpavimą. Slaugytojas atlieka vertinimą (deguonies tendencija, skysčių balansas, edema) ir praneša, kad paskyręs gydytojas galėtų koreguoti diuretikus. Daugiau skysčių ar gulėjimas ant nugaros stiprintų užsistovėjimą.

Atsakymas

C · Pasodinti pacientą, visapusiškai įvertinti ir pranešti apie skysčių perteklių
15.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: nervų, endokrininė ir inkstų sistemos

Atsakymas: C · Muscle weakness, cramps and palpitations

Kodėl tai yra atsakymas

Low potassium causes muscle weakness, cramps, constipation and arrhythmias. ECG changes include flattened T waves and U waves. Tingling and twitching suggest low calcium.

Atsakymas

C · Muscle weakness, cramps and palpitations
16.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: nervų, endokrininė ir inkstų sistemos

Atsakymas: D · Central cord syndrome

Kodėl tai yra atsakymas

Central cord syndrome often follows hyperextension of an arthritic neck. The central fibres, which serve the arms, are affected most, so the arms are weaker than the legs. It is the most common incomplete cord syndrome.

Atsakymas

D · Central cord syndrome
17.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: virškinimo trakto, perioperacinė ir onkologinė

Atsakymas: A · Compression therapy

Kodėl tai yra atsakymas

Graduated compression reduces venous hypertension and oedema and speeds healing. Leg elevation, exercise and treating the underlying vein disease also help.

Atsakymas

A · Compression therapy
18.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: virškinimo trakto, perioperacinė ir onkologinė

Atsakymas: B · Limit plain drinks and use an oral rehydration solution

Kodėl tai yra atsakymas

In high-output stomas, hypotonic drinks increase sodium loss through the stoma. Restricting them and using a glucose–salt oral rehydration solution, with antimotility drugs as prescribed and medical review, helps correct dehydration.

Atsakymas

B · Limit plain drinks and use an oral rehydration solution
19.Akušerinė slauga

Atsakymas: A · They have a large surface area and little fat

Kodėl tai yra atsakymas

Newborns have a large surface area relative to body mass, little subcutaneous fat and thin skin with blood vessels near the surface. They rely on brown fat and cannot shiver effectively.

Atsakymas

A · They have a large surface area and little fat
20.Akušerinė slauga

Atsakymas: D · Progestin-only methods are compatible with breastfeeding

Kodėl tai yra atsakymas

Progestin-only methods such as implants, injections and pills do not have a clinically important effect on milk supply. Oestrogen-containing methods are usually avoided in the first weeks.

Atsakymas

D · Progestin-only methods are compatible with breastfeeding
21.Pediatrinė slauga

Atsakymas: B · Hold the child upright on a parent's lap and use distraction, such as blowing bubbles

Kodėl tai yra atsakymas

Upright comfort positions with a parent and distraction reduce fear and pain. Honest, simple explanations build trust; saying it won't hurt or making a reward depend on not crying increases distress.

Atsakymas

B · Hold the child upright on a parent's lap and use distraction, such as blowing bubbles
22.Pediatrinė slauga

Atsakymas: A · Dozę vartoti ryte ir stebėti apetitą, miegą bei augimą

Kodėl tai yra atsakymas

Stimuliatoriai gali mažinti apetitą ir sukelti nemigą, todėl jie skiriami ankstyvu dienos metu. Gydymo metu stebimas ūgis, svoris, kraujospūdis ir širdies susitraukimų dažnis.

Atsakymas

A · Dozę vartoti ryte ir stebėti apetitą, miegą bei augimą
23.Psichikos sveikatos slauga

Atsakymas: D · "I don't see anyone in the corner, but I know it seems real to you."

Kodėl tai yra atsakymas

Presenting reality calmly states the nurse's own perception while accepting that the experience feels real to the patient. It neither confirms the hallucination nor argues with the patient.

Atsakymas

D · "I don't see anyone in the corner, but I know it seems real to you."
24.Psichikos sveikatos slauga

Atsakymas: D · Paaiškinti riziką, informuoti komandą, dokumentuoti pokalbį ir gerbti jo teisę išeiti pagal įstatymus ir tvarką

Kodėl tai yra atsakymas

Savanoriškai gulintys pacientai paprastai gali išeiti, nors jų gali būti paprašyta palaukti, kol bus įvertinta rizika. Sulaikyti žmogų galima tik turint teisinį pagrindą. Slaugytojas informuoja komandą, vertina riziką ir dokumentuoja.

Atsakymas

D · Paaiškinti riziką, informuoti komandą, dokumentuoti pokalbį ir gerbti jo teisę išeiti pagal įstatymus ir tvarką
25.Slaugos matematika ir vienetų konvertavimas

Atsakymas: 03:35

24 valandų laikrodis: nuo 13 val. (1 PM) pridėkite 12 prie valandos (3:45 PM = 15:45). Nuo vidurnakčio iki 12:59 AM yra 00:00–00:59, o 12:00–12:59 PM lieka 12:00–12:59. Grįžtant atimkite 12 iš 13–23 valandų ir pridėkite PM; 00 valanda tampa 12 AM. Laiką per vidurnaktį skaičiuokite dviem dalimis: iki 24:00 (00:00), paskui nuo 00:00.

Paverskite valandą

3 AM → 03

Atsakymas

03:35

Atsakymas

03:35
26.Slaugos matematika ir vienetų konvertavimas

Atsakymas: D = 12,72 mg/h

Dimensinė analizė: užrašykite duotą dydį, tada dauginkite iš perskaičiavimo koeficientų, užrašytų trupmenomis (pavyzdžiui, 60 min/1 h arba 1 mg/1000 mcg), kad kiekvienas nereikalingas vienetas pasirodytų vieną kartą viršuje ir vieną kartą apačioje ir susiredukuotų. Likus tik reikiamam vienetui, skaičiuokite. Naudokite klausime pateiktus atitikmenis ir apvalinkite tik galutinį atsakymą.

Sudarykite grandinę

D = 4 mcg/kg/min × 53 kg × (60 min/1 h) × (1 mg/1000 mcg)

Apskaičiuokite

D = 4·53·60/1000 = 12,72 mg/h

Atsakymas

D = 12,72 mg/h
27.Dozių skaičiavimas

Atsakymas: V = 2,8 mL

Dozės įtraukimas: tūris = (paskirta dozė/pradinio tirpalo stiprumas) × pradinio tirpalo tūris. Pirmiausia paverskite į tuos pačius vienetus, tada patikrinkite, ar tūris telpa į švirkštą ir patenka ant vienos iš jo skalės žymių.

Dozė pagal kūno svorį

D = 4·28 = 112 mg

Tūris

V = 112/40 = 2,8 mL

Ant švirkšto

Šio 10 mL švirkšto kiekviena maža linija yra 0,2 mL.

Atsakymas

V = 2,8 mL
28.Dozių skaičiavimas

Atsakymas: R = 16 mL/h

Dozės skaičiavimas: skirtinas kiekis lygus paskirtai dozei, padalytai iš turimo preparato stiprumo, padaugintai iš kiekio, kuriame tas stiprumas yra: kiekis = (paskirta dozė/stiprumas) × tūris. Visada suvienodinkite vienetus (pirmiausia g paverskite mg, mg – mcg) ir patikrinkite, ar atsakymas logiškas.

Koncentracija

25000/500 = 50 vnt./mL

Pompos greitis

R = 800/50 = 16 mL/h

Atsakymas

R = 16 mL/h
29.Intraveninių infuzijų greitis

Atsakymas: R = 40 gtt/min

Infusion rates: a pump is set in mL/h = volume/time in hours. A gravity drip is counted in drops per minute: gtt/min = volume (mL) × drop factor (gtt/mL)/time (min). The drop factor is printed on the tubing package: macrodrip sets deliver 10, 15 or 20 gtt/mL (blood sets often 10 gtt/mL in the US, 15 in the UK) and microdrip sets 60 gtt/mL. Always use the drop factor the question or package gives.

Mililitrai per minutę

40/60 = 0,6667 mL/min

Lašėjimo greitis

R = 0,6667·60 = 40 gtt/min

Atsakymas

R = 40 gtt/min

Su mikrolašų sistema (60 gtt/mL) gtt/min lygu mL/h.

30.Intraveninių infuzijų greitis

Atsakymas: t = 8,9 h

Infuzijos greitis: pompa nustatoma mL/h = tūris/laikas valandomis. Gravitacinė lašelinė skaičiuojama lašais per minutę: gtt/min = tūris (mL) × lašų koeficientas (gtt/mL)/laikas (min). Lašų koeficientas nurodytas ant infuzinės sistemos pakuotės: makrolašų sistemos duoda 10, 15 arba 20 gtt/mL (kraujo sistemos JAV dažnai 10 gtt/mL, JK 15), o mikrolašų sistemos 60 gtt/mL. Visada naudokite lašų koeficientą, nurodytą klausime arba ant pakuotės.

Greitis mL/h

28·60/20 = 84 mL/h

Likęs laikas

t = 750/84 = 8,929 ≈ 8,9 h

Atsakymas

t = 8,9 h
31.Infuziniai tirpalai ir skysčių balansas

Atsakymas: U = 0,66 mL/kg/h

Suvartoti ir išskirti skysčiai: suvartotiems priskiriama viskas, kas patenka į organizmą (geriami skysčiai, intraveninės infuzijos, intraveniniai vaistai ir praplovimai, maitinimas per zondą); ledo gabalėliai skaičiuojami kaip pusė jų tūrio. Išskirtiems priskiriamas šlapimas, drenų išskyros, vėmalai ir kiti netekimai. Balansas = visi suvartoti − visi išskirti skysčiai; neigiamas balansas reiškia grynąjį netekimą. Skaičiai skirti tik praktikai; prie paciento lovos visada vadovaukitės vietiniais protokolais, o didelės rizikos dozes tegul dar kartą patikrina kitas specialistas.

Iš viso šlapimo

225 + 500 = 725 mL

Kilogramui per valandą

U = 725/(92·12) = 0,6567 ≈ 0,66 mL/kg/h

Atsakymas

U = 0,66 mL/kg/h
32.Infuziniai tirpalai ir skysčių balansas

Atsakymas: V = 800 mL

Infuzijos trukmė: laikas (h) = infuzuotinas tūris (mL)/greitis (mL/h); naudokite maišelyje dar likusį tūrį, o ne maišelio dydį. Sulašintas tūris = greitis × laikas. Dešimtaines valandas į valandas ir minutes perskaičiuokite padaugindami dalį iš 60 (0,5 h = 30 min, o ne 50 min). Skaičiai skirti tik praktikai; prie paciento lovos visada vadovaukitės vietiniais protokolais, o didelės rizikos dozes tegul dar kartą patikrina kitas specialistas.

Praėjęs laikas

10:00 → 14:00 = 4 h

Sulašintas tūris

50·4 = 200 mL

Likęs tūris

V = 1000 − 200 = 800 mL

Atsakymas

V = 800 mL
33.Klinikinio vertinimo skalės

Atsakymas: MFS = 25

Morse griuvimų skalė: šeši punktai. Griuvimų anamnezė: ne 0, taip 25. Antrinė diagnozė: ne 0, taip 15. Judėjimo priemonė: nėra, lovos režimas ar slaugytojos pagalba 0; ramentai, lazda ar vaikštynė 15; laikosi už baldų 30. IV terapija arba fiziologinio tirpalo kateterio fiksatorius: ne 0, taip 20. Eisena: normali, lovos režimas ar neįgaliojo vežimėlis 0; silpna 10; sutrikusi 20. Psichikos būklė: žino savo ribas 0; pervertina arba pamiršta ribas 15. Suma svyruoja nuo 0 iki 125. Rizikos ribos ligoninėse skiriasi; dažnai naudojama: 0–24 maža, 25–44 vidutinė ir 45 ar daugiau didelė.

Įvertinkite kiekvieną punktą

griuvimų anamnezė per pastaruosius 3 mėnesius: taip → 25
antrinė diagnozė: ne → 0
judėjimo priemonė: nėra, lovos režimas arba padeda slaugytoja → 0
IV terapija arba fiziologinio tirpalo kateterio fiksatorius: ne → 0
eisena: normali, lovos režimas ar neįgaliojo vežimėlis → 0
psichikos būklė: žino savo ribas → 0

Sudėtis

Morse suma = 25 + 0 + 0 + 0 + 0 + 0 = 25

Atsakymas

MFS = 25
34.Klinikinio vertinimo skalės

Atsakymas: vidutinis

NEWS2 (Nacionalinė ankstyvojo perspėjimo skalė 2, Karališkoji gydytojų kolegija, 2017): įvertinkite kiekvieną iš septynių rodiklių pagal lentelę (kvėpavimo dažnis, SpO₂ pagal 1 skalę, oras ar papildomas deguonis, sistolinis kraujospūdis, pulsas, sąmonė pagal ACVPU skalę ir temperatūra) ir sudėkite balus. Klinikinė rizika: 0–4 maža; 3 balai bet kuriame viename rodiklyje – maža–vidutinė; 5–6 vidutinė; 7 ar daugiau didelė. Suma 5 ar daugiau reikalauja skubios reakcijos.

Įvertinkite kiekvieną rodiklį

RR 12/min → 0
SpO₂ 98% → 0
kvėpuojant oru → 0
SBP 92 mmHg → 2
HR 88/min → 0
reaguoja tik į kalbinimą (V) → 3
T 37,8 °C → 0

Suma ir raudoni balai

NEWS2 = 0 + 0 + 0 + 2 + 0 + 3 + 0 = 5
Bent vienas rodiklis vertinamas 3.

Rizikos grupė

vidutinis

Atsakymas

vidutinis

Suma 5 ar daugiau reikalauja skubios klinikinės reakcijos.

Tai savarankiška mokymosi medžiaga. ExamProblems nėra susijusi su šį egzaminą organizuojančia institucija ir jos nėra patvirtinta, o egzamino pavadinimas naudojamas tik turiniui apibūdinti. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® yra the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN) prekių ženklai; ši organizacija nėra susijusi su ExamProblems, jo neremia ir neatsako už jo tikslumą.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-pn-practice-questions