Spausdinimo lange pasirinkite „Išsaugoti kaip PDF“, kad nuosavą kopiją išsaugotumėte savo įrenginyje.
1Formulės ir metodai
Infekcijų kontrolė ir pacientų sauga
Metodas
Pradėkite nuo standartinių atsargumo priemonių kiekvienam pacientui: rankų higiena, asmeninės apsaugos priemonės numatomai ekspozicijai, saugūs aštrūs daiktai.
Pridėkite atsargumo priemones pagal plitimo kelią: kontaktinė (chalatas, pirštinės), lašelinė (chirurginė kaukė), oro (N95, neigiamo slėgio kambarys).
Steriliems daiktams išlaikykite sterilumą: jei abejojate, jis nesterilus; pakeiskite, niekada nenuvalykite.
Užkirskite kelią žalai aplinkoje: griuvimų prevencija, suvaržymai tik kaip paskutinė priemonė, RACE ir PASS gaisro atveju.
Patikrinkite vaistų skyrimo teises, du identifikatorius ir papildomas apsaugos priemones didelės rizikos vaistams; praneškite apie klaidas ir vos nepasitaikiusius atvejus.
Prioritetų nustatymas ir delegavimas
Metodas
Paklauskite, kas pacientui pakenks greičiausiai, jei nieko nedarysite.
Taikykite ABC (C-A-B per širdies sustojimą), tada Maslow: fiziologiniai poreikiai pirma saugumo, saugumas pirma psichologinių poreikių.
Palyginkite galimybes: ūmus prieš lėtinį, nestabilus prieš stabilų, netikėtas prieš tikėtiną, sisteminis prieš vietinį, ir kiekvieną požymį palyginkite su paciento pradiniu lygiu.
Vertinkite prieš veikdami, nebent tai neatidėliotinas atvejis; tada rinkitės žingsnį, nuo kurio priklauso kiti.
Delegavimui patikrinkite penkias teises: užduotis, aplinkybės, asmuo, nurodymai ir priežiūra. Vertinimas, mokymas ir įvertinimas lieka registruotai slaugytojai (RN).
Laboratorinės reikšmės ir elektrolitai
Metodas
Palyginkite vertę su paties laboratorijos nustatytu referenciniu intervalu, tada su paciento pradiniu lygiu ir kitimu.
Patikrinkite mėginį: hemolizė, vėlavimas ar kraujas, paimtas šalia IV, gali duoti klaidingus rezultatus.
Susiekite vertę su tipiniais požymiais ir ją sukeliančiais vaistais bei būklėmis.
Ieškokite sąveikų: mažas kalio ar magnio kiekis didina digoksino toksiškumą; dehidratacija didina ličio koncentraciją.
Veikite pacientui: įvertinkite, sulaikykite vaistą, jei koncentracija nesaugi, kritines vertes perskaitykite atgal ir informuokite gydytoją.
Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemos
Metodas
Įvardykite problemą: siurblio nepakankamumas, užsikimšusi arterija, ritmas, krešulys, kvėpavimo takų susiaurėjimas, infekcija ar prietaiso problema.
Pirmiausia patikrinkite pavojaus požymius: hipoksiją, hipotenziją, krūtinės skausmą, naują sumišimą, šaltą kojos be pulso.
Deguonį priderinkite pacientui: 94–98 % daugumai, 88–92 % tiems, kuriems kyla CO₂ susilaikymo rizika.
Kiekvieną vaistą susiekite su jo tyrimu ir rizika: varfarinas ir INR, heparinas ir aPTT bei trombocitai, diuretikai ir kalis.
Pasirinkite saugų pirmąjį veiksmą, tada eskaluokite ir vertinkite iš naujo.
Vidaus ligų ir chirurginė slauga: nervų, endokrininė ir inkstų sistemos
Metodas
Pasitikrinkite gliukozę kiekvienam pacientui su nauju sumišimu, silpnumu ar traukuliais.
Sąmonės lygį naudokite kaip ankstyviausią smegenų sutrikimo įspėjimą; vyzdžiai ir Cushing triada pasirodo vėlai.
Diabeto nelaimėse atskirkite DKA (ketonai, acidozė) nuo HHS (labai didelis osmoliališkumas, dehidratacija); pirmiausia skirkite skysčių.
Natrio ir vandens atveju nuspręskite, ar ADH yra per daug (SIADH), ar trūksta (DI), ir lėtinius pokyčius koreguokite lėtai.
Inkstų problemų atveju priežastį priskirkite prerenalinei, vidinei ar postrenalinei ir stebėkite kalį bei skysčius.
Vidaus ligų ir chirurginė slauga: virškinimo trakto, perioperacinė ir onkologinė
Metodas
Paklauskite, kas galėtų būti paslėpta: vidinis kraujavimas, infekcija be karščiavimo, hipoventiliacija esant normaliam SpO₂.
Komplikacijas siaurinkite pagal laiką po operacijos: kraujavimas per valandas, krūtinės ląstos problemos per dienas, žaizdos ir nutekėjimo problemos vėliau.
Skausmo atveju vertinkite, gydykite daugiamode analgezija, vertinkite iš naujo ir kiekvieno opioido metu stebėkite sedaciją.
Onkologiniams pacientams bet kokią ligą nadyro metu laikykite neutropeniniu sepsiu ir žinokite onkologines skubias būkles.
Nudegimų atveju skaičiuokite tik dalinio ir viso storio plotus, Parkland laikrodį paleiskite nuo nudegimo laiko ir titruokite pagal šlapimo išskyrimą.
Akušerinė slauga
Metodas
Nustatykite moters padėtį laike: nėštumo savaitės, gimdymo tarpsnis ar diena po gimdymo, ir nuspręskite, kas tuo metu yra norma.
Ieškokite pavojuje esančio paciento: motinos, vaisiaus ar naujagimio, o gal kelių iš jų.
Susiekite požymį su priežastimi: VEAL CHOP deceleracijoms, keturi T kraujavimui, BUBBLE-HE po gimdymo.
Pirmiausia rinkitės veiksmą, gerinantį kraujotaką ir deguonies patekimą (gulėjimas ant šono, oksitocino nutraukimas, gimdos dugno masažas), tada kvieskite pagalbą.
Pediatrinė slauga
Metodas
Pirmiausia atkreipkite dėmesį į vaiko amžių: nuo jo priklauso gyvybinių rodiklių normos, raidos etapai ir tinkama skausmo skalė.
Įvertinkite kvėpavimo takus, kvėpavimą ir kraujotaką, prisiminkite, kad vaikai kompensuoja, o paskui greitai blogėja.
Pritaikykite veiksmą raidos etapui ir įtraukite šeimą.
Patikrinkite, ar atsakymas saugus vaikui: dozė pagal svorį, jokio aspirino virusinės ligos metu, jokio kodeino jaunesniems nei 12 metų.
Psichikos sveikatos slauga
Metodas
Nuspręskite, ar yra tiesioginis pavojus: savižudybė, smurtas, vaistų sukeltas neatidėliotinas atvejis ar somatinė liga.
Pirmiausia imkitės saugumo veiksmų: stebėkite, pašalinkite priemones, nuraminkite, nutraukite žalingą vaistą, kvieskite pagalbą.
0–4 maža; pavienis 3 maža–vidutinė; 5–6 vidutinė; ≥ 7 didelė
Vidutinis arterinis spaudimas
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Pulsinis spaudimas ir šoko indeksas
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Kūno masės indeksas
BMI = kg/m² = 703·lb/in²
Metodas
Raskite klausime naudojamą vertinimo lentelę ir jos ribas (GCS 3–15, Apgar 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
Įvertinkite kiekvieną punktą atskirai, suderindami aprašymą su jo lygiu.
Sudėkite punktų balus ir patikrinkite, ar suma patenka į intervalą.
Taikykite ribas: NEWS2 atveju taip pat ieškokite bet kurio vieno rodiklio, įvertinto 3.
Išvestinėms vertėms naudokite MAP = (SKS + 2·DKS)/3, PP = SKS − DKS, SI = pulsas/SKS ir KMI = kg/m².
2Uždaviniai
1.Slaugos pagrindaiVidutinis
A dying patient asks to see a chaplain or religious leader. What should the nurse do?
ATell the patient to wait until visiting hours tomorrow
BExplain that religious matters are not part of care
CAsk the patient's doctor if a visit is allowed
DArrange the visit as soon as possible
2.Slaugos pagrindaiSunkus
Kam naudojama Bradeno arba Waterlow skalė?
AKritimo rizikai įvertinti
BPragulų rizikai įvertinti
CSąmonės lygiui įvertinti
DTik mitybos būklei įvertinti
3.Infekcijų kontrolė ir pacientų saugaVidutinis
A patient cannot bear weight and cannot help with transfers. Which method is safest to move the patient from bed to chair?
AOne nurse doing a standing pivot transfer
BA mechanical lift used by enough trained staff
CTwo nurses lifting the patient under the arms
DAsking the patient to stand and try their best
4.Infekcijų kontrolė ir pacientų saugaSunkus
A nurse teaches new parents how to cope with an infant’s crying. Which statement shows a need for further teaching?
A“I will check whether he is hungry, wet or too warm.”
B“If he won’t stop crying, a quick shake will get his attention.”
C“If I get frustrated, I will put him safely in the crib and take a short break.”
D“I can call a friend or family member to help when I am tired.”
5.Prioritetų nustatymas ir delegavimasVidutinis
Using the Emergency Severity Index, which level fits a 70-year-old with chest pressure that suggests a heart attack, but normal vital signs?
ALevel 1
BLevel 2
CLevel 4
DLevel 5
6.Prioritetų nustatymas ir delegavimasSunkus
An infant is choking and cannot cry or breathe. Which technique is correct?
ABack blows and chest thrusts
BA blind finger sweep of the mouth
CHolding the infant upside down by the feet
DAbdominal thrusts, as in adults
7.Klinikinė slaugaVidutinis
A patient with pneumonia is breathless and coughing up thick sputum. Which nursing measure helps most with breathing?
ASitting the patient upright and supporting them to clear secretions
BRestricting all oral fluids
CDiscouraging coughing to save energy
DLying the patient flat so that they can rest and conserve energy
8.Klinikinė slaugaSunkus
Why are patients with nephrotic syndrome at increased risk of blood clots?
AThey lose all their red cells in the urine, which thickens the remaining blood
BTheir blood pressure is always very low
CThey lose most of their platelets in the urine every day
DAnticoagulant proteins are lost in the urine and clotting factors rise
9.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitaiVidutinis
A patient with type 1 diabetes has the flu, is eating little and has a glucose of 290 mg/dL (16,1 mmol/L). Which advice is correct?
AStop all insulin until you are eating normally again
BWait 3 days before checking the glucose again
CKeep taking insulin and check blood or urine ketones
DDrink only water and avoid all carbohydrate foods
10.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitaiSunkus
A patient without diabetes in the ICU with sepsis has a glucose of 260 mg/dL (14,4 mmol/L) and an HbA1c of 5,2%. What is the best interpretation?
AA meter error, because HbA1c is normal
BType 1 diabetes from autoimmune damage
CLong-standing undiagnosed type 2 diabetes
DStress hyperglycemia from acute illness
11.FarmakologijaVidutinis
Bethanechol may be used for non-obstructive urinary retention. How does it work?
AIt blocks muscarinic receptors and relaxes the bladder wall muscle
BIt increases urine production in the kidney
CIt shrinks the prostate gland
DIt stimulates muscarinic receptors and contracts the bladder muscle
12.FarmakologijaSunkus
Nulinio laipsnio eliminacija, kaip alkoholio įprastais kiekiais, reiškia, kad:
APer laiko vienetą pašalinama pastovi dalis
BEsant didelei koncentracijai eliminacija sustoja
CPer laiko vienetą pašalinamas pastovus kiekis
DPusinės eliminacijos laikas nekinta nepriklausomai nuo koncentracijos
13.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemosVidutinis
A woman had lymph nodes removed from her left armpit for breast cancer. Which advice helps reduce the risk of lymphoedema?
AKeep the left arm hanging down and as still as possible all day
BUse only the left arm for heavy lifting to build up its muscles
CAvoid BP cuffs and injections on the left arm where possible
DApply tight jewellery to the left wrist
14.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemosSunkus
A patient with obstructive sleep apnoea who uses CPAP at home is having surgery. Which plan is safest after the operation?
ALeave the CPAP machine at home, as it is not needed while in hospital
BUse their CPAP machine and monitor closely, using opioids with caution
CNurse the patient lying flat on their back to keep the airway open
DGive extra opioids so the patient sleeps through the night
15.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: nervų, endokrininė ir inkstų sistemosVidutinis
Which picture fits anterior cord syndrome?
ANormal movement but complete loss of position sense
BLoss of movement and pain sense, with position sense kept
CArms much weaker than legs after a neck injury
DWeakness on one side and loss of pain sensation on the other side
16.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: nervų, endokrininė ir inkstų sistemosSunkus
Which patient with a spinal cord injury is at risk of autonomic dysreflexia?
AA patient with an injury at T4
BA patient with an injury at L5
CA patient with an injury at S2
DA patient with an injury at L3
17.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: virškinimo trakto, perioperacinė ir onkologinėVidutinis
Kuris tvarstis paprastai tinka gausiai eksudatą išskiriančiai žaizdai?
AAlginatas arba putplastis
BHidrogelio lakštas
CPlona skaidri plėvelė
DSausa marlė, keičiama kas savaitę
18.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: virškinimo trakto, perioperacinė ir onkologinėSunkus
Pacientas, sergantis kepenų encefalopatija, naktį neramus. Miegui siūlomas benzodiazepinas. Ką turėtų daryti slaugytojas?
ADuoti ir nutraukti laktuliozę, kad nebūtų viduriavimo
BDuoti, nes kepenys raminamųjų neveikia
CDuoti dvigubą įprastą dozę, kad tikrai užmigtų
DSuabejoti, nes raminamieji gali pabloginti encefalopatiją
19.Akušerinė slaugaVidutinis
Which feature suggests a newborn is preterm rather than term?
ALabia majora covering the labia minora
BFirm ear cartilage that springs back
CPlantar creases only on the front of the sole
DCreases covering the whole sole
20.Akušerinė slaugaSunkus
Praėjus keturioms dienoms po gimdymo motina sako girdinti balsus, sakančius, kad jos kūdikis yra piktas. Kas yra prioritetas?
ANuraminti, kad tai pogimdyminis liūdesys ir jis praeis
BUžtikrinti, kad motina ir kūdikis nebūtų paliekami vieni, ir organizuoti skubų psichiatro įvertinimą
CPaprašyti partnerio naktį parsivežti kūdikį namo, o ją palikti pailsėti vieną ramiame kambaryje
DPatarti daugiau miegoti ir peržiūrėti būklę po savaitės
21.Pediatrinė slaugaVidutinis
In acute post-streptococcal glomerulonephritis, which assessment is especially important?
ABlood glucose
BBlood pressure
CPeak flow
DSerum bilirubin
22.Pediatrinė slaugaSunkus
A 3-month-old is gaining weight poorly. The mother says she adds extra water to the formula to make each tin last longer. Besides poor growth, what serious complication is the nurse concerned about?
AHigh blood glucose from the sugar in the diluted formula, causing diabetes
BVitamin K deficiency bleeding from the extra water
CLow sodium from water intoxication, which can cause seizures
DHigh sodium from too much powder, which causes dehydration
23.Psichikos sveikatos slaugaVidutinis
Which findings suggest recent cannabis use?
ASlow heart rate, constricted pupils, drooling and watery eyes
BRed eyes, increased appetite, dry mouth and a fast heart rate
CDilated pupils, high fever and severe muscle rigidity
DPinpoint pupils, slow breathing and drowsiness
24.Psichikos sveikatos slaugaSunkus
Which patient should the nurse check first?
AA patient given IM haloperidol and lorazepam 30 minutes ago who is hard to rouse, breathing 8/min
BA patient with OCD who is late for breakfast because of a long washing ritual in the bathroom
CA patient with schizophrenia who wants a cigarette break in the garden
DA patient with depression who is asking for help to phone his mother
25.Slaugos matematika ir vienetų konvertavimasVidutinis
Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Paciento temperatūra yra 103 °F. Konvertuokite į Celsijaus laipsnius T pagal °C = (°F − 32) × 5/9. Suapvalinkite iki vieno ženklo po kablelio.
103 °F
T = °C
26.Slaugos matematika ir vienetų konvertavimasSunkus
Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Palaikomoji infuzija be pertraukos teka 75 mL/h greičiu. Kiek litrų V ji suleidžia per 24 valandas?
75 mL/h24 h
V = L
27.Dozių skaičiavimasVidutinis
Pacientas sveria 70 kg, jam paskirta 2 mg/kg vienkartinė dozė. Raskite dozę D mg.
70 kg2 mg/kg
D = mg
28.Dozių skaičiavimasSunkus
16 kg sveriančiam vaikui paskirta 5 mg/kg vienai dozei geriamosios suspensijos, kurios 5 mL yra 125 mg. Kokį tūrį V duosite?
16 kg5 mg/kg125 mg/5 mL
V = mL
29.Intraveninių infuzijų greitisVidutinis
Lašinama 50 gtt/min greičiu per 15 gtt/mL sistemą. Kiek mililitrų V pacientas gauna per 12 valandas?
50 gtt/min15 gtt/mL12 h
V = mL
30.Intraveninių infuzijų greitisSunkus
Maišelyje yra 100 mg vaisto 500 mL, jis laša 5 mL/h greičiu. Kiek miligramų per valandą D gauna pacientas?
100 mg/500 mL5 mL/h
D = mg/h
31.Infuziniai tirpalai ir skysčių balansasVidutinis
Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Lape pateikti paciento suvartoti ir išskirti skysčiai per vieną 8 valandų pamainą. Intraveninė infuzija visą pamainą buvo lašinama nurodytu greičiu. Raskite visą suvartotų skysčių kiekį I mL. Ledo gabalėlius skaičiuokite kaip pusę jų tūrio.
Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). 500 mL infuzija pradedama 16:00 125 mL/h greičiu. Po 2 valandų greitis pakeičiamas į 75 mL/h ir daugiau nebekeičiamas. Po kiek valandų t nuo pradžios maišelis ištuštės? Apvalinkite iki vieno skaitmens po kablelio.
500 mL125 mL/h · 2 h75 mL/h
t = h
33.Klinikinio vertinimo skalėsVidutinis
Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Mokomasis pacientas po galvos traumos atmerkia akis į kalbinimą, taria netinkamus, atsitiktinius žodžius ir geriausias motorinis atsakas: galūnės atitraukimas nuo spaudimo (normalus lenkimas). Apskaičiuokite GCS ir pagal jį įvertinkite galvos traumos sunkumą. Spustelėkite atsakymą.
1lengva
2vidutinė
3sunki
34.Klinikinio vertinimo skalėsSunkus
Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Praėjus 1 minutei po gimimo, pratybų naujagimio būklė: rausva oda visur, pulsas 80/min., grimasa dirginant, šiek tiek sulenktos rankos ir kojos ir geras kvėpavimas su stipriu verksmu. Apskaičiuokite Apgar balą ir spustelėkite, kaip jis interpretuojamas.
1nuramina
2vidutiniškai nenormalu
3žemas
3Tirpalai
1.Slaugos pagrindai
Atsakymas: D · Arrange the visit as soon as possible
Kodėl tai yra atsakymas
Spiritual care is an important part of end-of-life care. The nurse responds promptly to such requests and records the patient's wishes.
Atsakymas
D · Arrange the visit as soon as possible
2.Slaugos pagrindai
Atsakymas: B · Pragulų rizikai įvertinti
Kodėl tai yra atsakymas
Abi skalės įvertina pragulų riziką ir padeda parinkti prevenciją, pavyzdžiui, padėties keitimą, priešpragulinius čiužinius ir mitybos palaikymą.
Atsakymas
B · Pragulų rizikai įvertinti
3.Infekcijų kontrolė ir pacientų sauga
Atsakymas: B · A mechanical lift used by enough trained staff
Kodėl tai yra atsakymas
For a patient who cannot bear weight or help, a mechanical lift prevents injury to both patient and staff. Lifting under the arms can injure the shoulders, and pivot transfers need weight bearing.
Atsakymas
B · A mechanical lift used by enough trained staff
4.Infekcijų kontrolė ir pacientų sauga
Atsakymas: B · “If he won’t stop crying, a quick shake will get his attention.”
Kodėl tai yra atsakymas
Shaking an infant can cause bleeding in the brain, permanent disability or death. Parents are taught to put the baby down safely and step away if they feel overwhelmed, and to ask for help.
Atsakymas
B · “If he won’t stop crying, a quick shake will get his attention.”
5.Prioritetų nustatymas ir delegavimas
Atsakymas: B · Level 2
Kodėl tai yra atsakymas
Possible acute coronary syndrome is a high-risk situation, so the patient is ESI level 2 and should be seen very soon. Level 1 is kept for patients who need an immediate life-saving intervention.
Atsakymas
B · Level 2
6.Prioritetų nustatymas ir delegavimas
Atsakymas: A · Back blows and chest thrusts
Kodėl tai yra atsakymas
For a choking infant, the nurse gives cycles of five back blows and five chest thrusts. Abdominal thrusts are not used in infants, and blind finger sweeps can push the object deeper.
Atsakymas
A · Back blows and chest thrusts
7.Klinikinė slauga
Atsakymas: A · Sitting the patient upright and supporting them to clear secretions
Kodėl tai yra atsakymas
An upright position improves lung expansion, and adequate fluids, deep breathing and coughing help clear sputum. Oxygen is given to target saturations if needed.
Atsakymas
A · Sitting the patient upright and supporting them to clear secretions
8.Klinikinė slauga
Atsakymas: D · Anticoagulant proteins are lost in the urine and clotting factors rise
Kodėl tai yra atsakymas
Loss of proteins such as antithrombin in the urine, together with increased hepatic production of clotting factors, creates a hypercoagulable state. Some patients need anticoagulation.
Atsakymas
D · Anticoagulant proteins are lost in the urine and clotting factors rise
9.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitai
Atsakymas: C · Keep taking insulin and check blood or urine ketones
Kodėl tai yra atsakymas
During illness, stress hormones raise glucose, so insulin is continued even when eating less. Glucose and ketones are checked often, fluids are taken, and the provider is contacted if ketones are moderate or high or vomiting prevents fluids.Patikrinta pagal:Diabetes - when you are sick · MedlinePlus (NIH) (2026)
Atsakymas
C · Keep taking insulin and check blood or urine ketones
10.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitai
Atsakymas: D · Stress hyperglycemia from acute illness
Kodėl tai yra atsakymas
Stress hormones and inflammation raise glucose in acute illness, even without diabetes. A normal HbA1c shows that glucose was normal over the previous months. Stress hyperglycemia is still treated, usually with insulin, because it worsens outcomes.Patikrinta pagal:Hemoglobin A1C (HbA1c) Test · MedlinePlus (NIH) (2025)
Atsakymas
D · Stress hyperglycemia from acute illness
11.Farmakologija
Atsakymas: D · It stimulates muscarinic receptors and contracts the bladder muscle
Kodėl tai yra atsakymas
Bethanechol mimics acetylcholine at muscarinic receptors, contracting the detrusor muscle. It must not be used if there is mechanical obstruction to outflow.
Atsakymas
D · It stimulates muscarinic receptors and contracts the bladder muscle
12.Farmakologija
Atsakymas: C · Per laiko vienetą pašalinamas pastovus kiekis
Kodėl tai yra atsakymas
Kai metabolizuojantys fermentai prisotinti, per valandą pašalinamas fiksuotas kiekis nepriklausomai nuo koncentracijos, todėl pusinės eliminacijos laikas ilgėja didėjant koncentracijai. Taip pat gali elgtis fenitoinas ir didelės aspirino dozės.
Atsakymas
C · Per laiko vienetą pašalinamas pastovus kiekis
13.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemos
Atsakymas: C · Avoid BP cuffs and injections on the left arm where possible
Kodėl tai yra atsakymas
After axillary node removal, the arm's lymph drainage is reduced. Patients are advised to protect the skin, treat cuts promptly, avoid tight items and, where possible, avoid BP measurements, cannulation and injections on that arm. Gentle exercise helps lymph flow.
Atsakymas
C · Avoid BP cuffs and injections on the left arm where possible
14.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemos
Atsakymas: B · Use their CPAP machine and monitor closely, using opioids with caution
Kodėl tai yra atsakymas
Sedatives and opioids worsen airway collapse in OSA. Patients should bring and use their CPAP after surgery, be monitored with pulse oximetry, have opioid-sparing analgesia where possible and be nursed semi-upright or on their side.
Atsakymas
B · Use their CPAP machine and monitor closely, using opioids with caution
15.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: nervų, endokrininė ir inkstų sistemos
Atsakymas: B · Loss of movement and pain sense, with position sense kept
Kodėl tai yra atsakymas
Anterior cord syndrome usually follows damage to the anterior spinal artery. Motor, pain and temperature pathways are lost below the injury, but the dorsal columns (fine touch, vibration and proprioception) at the back are spared.
Atsakymas
B · Loss of movement and pain sense, with position sense kept
16.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: nervų, endokrininė ir inkstų sistemos
Atsakymas: A · A patient with an injury at T4
Kodėl tai yra atsakymas
Autonomic dysreflexia usually occurs with injuries at T6 or above. Below this level, the body can still control the sympathetic response to stimuli such as a full bladder. Lumbar and sacral injuries do not usually cause it.
Atsakymas
A · A patient with an injury at T4
17.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: virškinimo trakto, perioperacinė ir onkologinė
Atsakymas: A · Alginatas arba putplastis
Kodėl tai yra atsakymas
Alginatai ir putplasčiai sugeria didelius eksudato kiekius. Hidrogeliai prideda drėgmės sausoms žaizdoms, plėvelės tinka paviršinėms žaizdoms su nedideliu eksudatu, o sausa marlė limpa prie žaizdos dugno. Aplinkinė oda saugoma nuo maceracijos.
Atsakymas
A · Alginatas arba putplastis
18.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: virškinimo trakto, perioperacinė ir onkologinė
Atsakymas: D · Suabejoti, nes raminamieji gali pabloginti encefalopatiją
Kodėl tai yra atsakymas
Benzodiazepinai ir opioidai kaupiasi esant kepenų nepakankamumui ir gali išprovokuoti ar pabloginti encefalopatiją. Ieškoma provokuojančių veiksnių, pvz., infekcijos, vidurių užkietėjimo, virškinamojo trakto kraujavimo, dehidratacijos ir elektrolitų pokyčių. Benzodiazepinai alkoholio abstinencijai yra išimtis, vartojama atsargiai.
Atsakymas
D · Suabejoti, nes raminamieji gali pabloginti encefalopatiją
19.Akušerinė slauga
Atsakymas: C · Plantar creases only on the front of the sole
Kodėl tai yra atsakymas
Preterm babies have few plantar creases, abundant lanugo, flat areolae, soft ears, prominent labia minora and an extended posture. Creases over the whole sole suggest a term baby.
Atsakymas
C · Plantar creases only on the front of the sole
20.Akušerinė slauga
Atsakymas: B · Užtikrinti, kad motina ir kūdikis nebūtų paliekami vieni, ir organizuoti skubų psichiatro įvertinimą
Kodėl tai yra atsakymas
Haliucinacijos netrukus po gimdymo leidžia įtarti pogimdyminę psichozę, kuri kelia pavojų ir motinai, ir kūdikiui. Užtikrinkite nuolatinę saugią priežiūrą ir skubų specialisto įvertinimą.
Atsakymas
B · Užtikrinti, kad motina ir kūdikis nebūtų paliekami vieni, ir organizuoti skubų psichiatro įvertinimą
21.Pediatrinė slauga
Atsakymas: B · Blood pressure
Kodėl tai yra atsakymas
Fluid and salt retention in glomerulonephritis often causes hypertension, which can lead to headache, visual disturbance and seizures (hypertensive encephalopathy). Blood pressure, weight, fluid balance and urine output are monitored closely.
Atsakymas
B · Blood pressure
22.Pediatrinė slauga
Atsakymas: C · Low sodium from water intoxication, which can cause seizures
Kodėl tai yra atsakymas
Over-diluted formula gives too few calories and too much free water, which can cause hyponatraemia and seizures. The nurse should also address the underlying problem, for example by linking the family with financial or social support.
Atsakymas
C · Low sodium from water intoxication, which can cause seizures
23.Psichikos sveikatos slauga
Atsakymas: B · Red eyes, increased appetite, dry mouth and a fast heart rate
Kodėl tai yra atsakymas
Cannabis intoxication typically causes conjunctival injection, increased appetite, dry mouth, tachycardia, impaired coordination and altered perception of time. High doses can cause anxiety or psychosis.
Atsakymas
B · Red eyes, increased appetite, dry mouth and a fast heart rate
24.Psichikos sveikatos slauga
Atsakymas: A · A patient given IM haloperidol and lorazepam 30 minutes ago who is hard to rouse, breathing 8/min
Kodėl tai yra atsakymas
Over-sedation with respiratory depression after rapid tranquillisation is a medical emergency. Airway, breathing and vital signs are checked immediately, and help is called.
Atsakymas
A · A patient given IM haloperidol and lorazepam 30 minutes ago who is hard to rouse, breathing 8/min
25.Slaugos matematika ir vienetų konvertavimas
Atsakymas: T = 39,4 °C
Temperatūra: °C = (°F − 32) × 5/9 ir °F = °C × 9/5 + 32. Iš °F pirmiausia atimkite 32, o tik paskui dauginkite; iš °C pirmiausia dauginkite ir tada pridėkite 32. Greita patikra: 37 °C yra 98,6 °F, o kiekvienas 1 °C yra 1,8 °F.
Atimkite 32
103 − 32 = 71
Dauginkite iš 5/9
T = 71·5/9 = 39,44 ≈ 39,4 °C
Atsakymas
T = 39,4 °C
26.Slaugos matematika ir vienetų konvertavimas
Atsakymas: V = 1,8 L
Dimensinė analizė: užrašykite duotą dydį, tada dauginkite iš perskaičiavimo koeficientų, užrašytų trupmenomis (pavyzdžiui, 60 min/1 h arba 1 mg/1000 mcg), kad kiekvienas nereikalingas vienetas pasirodytų vieną kartą viršuje ir vieną kartą apačioje ir susiredukuotų. Likus tik reikiamam vienetui, skaičiuokite. Naudokite klausime pateiktus atitikmenis ir apvalinkite tik galutinį atsakymą.
Tūris per parą
75 mL/h × 24 h = 1800 mL
Litrais
V = 1800/1000 = 1,8 L
Atsakymas
V = 1,8 L
27.Dozių skaičiavimas
Atsakymas: D = 140 mg
Dozės skaičiavimas: skirtinas kiekis lygus paskirtai dozei, padalytai iš turimo preparato stiprumo, padaugintai iš kiekio, kuriame tas stiprumas yra: kiekis = (paskirta dozė/stiprumas) × tūris. Visada suvienodinkite vienetus (pirmiausia g paverskite mg, mg – mcg) ir patikrinkite, ar atsakymas logiškas.
Dozė
2·70 = 140 mg
Atsakymas
D = 140 mg
28.Dozių skaičiavimas
Atsakymas: V = 3,2 mL
Dozės skaičiavimas: skirtinas kiekis lygus paskirtai dozei, padalytai iš turimo preparato stiprumo, padaugintai iš kiekio, kuriame tas stiprumas yra: kiekis = (paskirta dozė/stiprumas) × tūris. Visada suvienodinkite vienetus (pirmiausia g paverskite mg, mg – mcg) ir patikrinkite, ar atsakymas logiškas.
Dozė pagal kūno masę
5·16 = 80 mg
Tūris
V = (80/125)·5 = 3,2 mL
Atsakymas
V = 3,2 mL
29.Intraveninių infuzijų greitis
Atsakymas: V = 2400 mL
Infusion rates: a pump is set in mL/h = volume/time in hours. A gravity drip is counted in drops per minute: gtt/min = volume (mL) × drop factor (gtt/mL)/time (min). The drop factor is printed on the tubing package: macrodrip sets deliver 10, 15 or 20 gtt/mL (blood sets often 10 gtt/mL in the US, 15 in the UK) and microdrip sets 60 gtt/mL. Always use the drop factor the question or package gives.
Greitis mL/h
50·60/15 = 200 mL/h
Tūris
V = 200·12 = 2400 mL
Atsakymas
V = 2400 mL
30.Intraveninių infuzijų greitis
Atsakymas: D = 1 mg/h
Infuzijos greitis: pompa nustatoma mL/h = tūris/laikas valandomis. Gravitacinė lašelinė skaičiuojama lašais per minutę: gtt/min = tūris (mL) × lašų koeficientas (gtt/mL)/laikas (min). Lašų koeficientas nurodytas ant infuzinės sistemos pakuotės: makrolašų sistemos duoda 10, 15 arba 20 gtt/mL (kraujo sistemos JAV dažnai 10 gtt/mL, JK 15), o mikrolašų sistemos 60 gtt/mL. Visada naudokite lašų koeficientą, nurodytą klausime arba ant pakuotės.
Koncentracija
100/500 = 0,2 mg/mL
Dozavimo greitis
D = 0,2·5 = 1 mg/h
Atsakymas
D = 1 mg/h
31.Infuziniai tirpalai ir skysčių balansas
Atsakymas: I = 980 mL
Suvartoti ir išskirti skysčiai: suvartotiems priskiriama viskas, kas patenka į organizmą (geriami skysčiai, intraveninės infuzijos, intraveniniai vaistai ir praplovimai, maitinimas per zondą); ledo gabalėliai skaičiuojami kaip pusė jų tūrio. Išskirtiems priskiriamas šlapimas, drenų išskyros, vėmalai ir kiti netekimai. Balansas = visi suvartoti − visi išskirti skysčiai; neigiamas balansas reiškia grynąjį netekimą. Skaičiai skirti tik praktikai; prie paciento lovos visada vadovaukitės vietiniais protokolais, o didelės rizikos dozes tegul dar kartą patikrina kitas specialistas.
Sudėkite suvartotus skysčius
per os: 100 + 180 = 280 mL
ledo gabalėliai: 200/2 = 100 mL
Intraveninė infuzija: 50·8 = 400 mL
intraveninis antibiotikas: 2·100 = 200 mL
I = 980 mL
Atsakymas
I = 980 mL
32.Infuziniai tirpalai ir skysčių balansas
Atsakymas: t = 5,3 h
Infuzijos trukmė: laikas (h) = infuzuotinas tūris (mL)/greitis (mL/h); naudokite maišelyje dar likusį tūrį, o ne maišelio dydį. Sulašintas tūris = greitis × laikas. Dešimtaines valandas į valandas ir minutes perskaičiuokite padaugindami dalį iš 60 (0,5 h = 30 min, o ne 50 min). Skaičiai skirti tik praktikai; prie paciento lovos visada vadovaukitės vietiniais protokolais, o didelės rizikos dozes tegul dar kartą patikrina kitas specialistas.
Pirmoji dalis
125·2 = 250 mL
500 − 250 = 250 mL liko
Antroji dalis
250/75 = 3,333 h
Bendra trukmė
t = 2 + 3,333 = 5,333 ≈ 5,3 h
Atsakymas
t = 5,3 h
Tai maždaug 5 h 20 min, todėl maišelis ištuštės apie 21:20.
33.Klinikinio vertinimo skalės
Atsakymas: vidutinė
Glazgo komos skalė: sudėkite geriausią atsaką trijose srityse. Akių atmerkimas E: 4 spontaniškai, 3 į garsą ar kalbinimą, 2 į spaudimą, 1 nėra. Žodinis atsakas V: 5 orientuotas, 4 sumišęs, 3 netinkami žodžiai, 2 nesuprantami garsai, 1 nėra. Motorinis atsakas M: 6 vykdo komandas, 5 lokalizuoja, 4 normalus lenkimas (atitraukia), 3 nenormalus lenkimas, 2 tiesimas, 1 nėra. Suma svyruoja nuo 3 iki 15. Po galvos traumos 13–15 paprastai vadinama lengva, 9–12 vidutine, o 3–8 sunkia.
Įvertinkite kiekvieną sritį
E: atmerkia akis į kalbinimą → 3
V: taria netinkamus, atsitiktinius žodžius → 3
M: galūnės atitraukimas nuo spaudimo (normalus lenkimas) → 4
Sudėtis
GCS = 3 + 3 + 4 = 10
Sunkumas
GCS 10 → vidutinė
Atsakymas
vidutinė
34.Klinikinio vertinimo skalės
Atsakymas: nuramina
Apgar skalė: penki požymiai, kurių kiekvienas vertinamas 0, 1 ar 2 balais, tikrinami 1 ir 5 minutę po gimimo. Išvaizda (spalva): mėlyna ar išblyškusi 0, rausvas kūnas su mėlynomis galūnėmis 1, rausva visur 2. Pulsas: nėra 0, mažiau nei 100/min. 1, 100/min. ar daugiau 2. Reakcija į dirginimą (refleksinis jautrumas): nėra 0, grimasa 1, verksmas, kosulys ar čiaudulys 2. Aktyvumas (tonusas): suglebęs 0, šiek tiek lenkia 1, aktyvūs judesiai 2. Kvėpavimas: nėra 0, lėtas ar nereguliarus su silpnu verksmu 1, geras su stipriu verksmu 2. Suma 7–10 nuramina, 4–6 vidutiniškai nenormali ir 0–3 žema.
Įvertinkite kiekvieną požymį
Išvaizda: rausva oda visur → 2
Pulsas: 80/min → 1
Reakcija į dirginimą: grimasa dirginant → 1
Aktyvumas: šiek tiek sulenktos rankos ir kojos → 1
Kvėpavimas: geras kvėpavimas su stipriu verksmu → 2
Sudėtis
APGAR = 2 + 1 + 1 + 1 + 2 = 7
Interpretacija
7 → nuramina
Atsakymas
nuramina
Tai savarankiška mokymosi medžiaga. ExamProblems nėra susijusi su šį egzaminą organizuojančia institucija ir jos nėra patvirtinta, o egzamino pavadinimas naudojamas tik turiniui apibūdinti. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® yra the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN) prekių ženklai; ši organizacija nėra susijusi su ExamProblems, jo neremia ir neatsako už jo tikslumą.