NCLEX-PN tipo bandomieji klausimai (LPN/LVN): pasiruošimo paketas

Formulių lapai, pagrindiniai kiekvienos temos metodų žingsniai ir 34 uždavinių, o pilni sprendimai pateikti gale.

Nauji uždaviniaiAtgal į kursą

Spausdinimo lange pasirinkite „Išsaugoti kaip PDF“, kad nuosavą kopiją išsaugotumėte savo įrenginyje.

1Formulės ir metodai

Infekcijų kontrolė ir pacientų sauga

Metodas

  1. Pradėkite nuo standartinių atsargumo priemonių kiekvienam pacientui: rankų higiena, asmeninės apsaugos priemonės numatomai ekspozicijai, saugūs aštrūs daiktai.
  2. Pridėkite atsargumo priemones pagal plitimo kelią: kontaktinė (chalatas, pirštinės), lašelinė (chirurginė kaukė), oro (N95, neigiamo slėgio kambarys).
  3. Steriliems daiktams išlaikykite sterilumą: jei abejojate, jis nesterilus; pakeiskite, niekada nenuvalykite.
  4. Užkirskite kelią žalai aplinkoje: griuvimų prevencija, suvaržymai tik kaip paskutinė priemonė, RACE ir PASS gaisro atveju.
  5. Patikrinkite vaistų skyrimo teises, du identifikatorius ir papildomas apsaugos priemones didelės rizikos vaistams; praneškite apie klaidas ir vos nepasitaikiusius atvejus.

Prioritetų nustatymas ir delegavimas

Metodas

  1. Paklauskite, kas pacientui pakenks greičiausiai, jei nieko nedarysite.
  2. Taikykite ABC (C-A-B per širdies sustojimą), tada Maslow: fiziologiniai poreikiai pirma saugumo, saugumas pirma psichologinių poreikių.
  3. Palyginkite galimybes: ūmus prieš lėtinį, nestabilus prieš stabilų, netikėtas prieš tikėtiną, sisteminis prieš vietinį, ir kiekvieną požymį palyginkite su paciento pradiniu lygiu.
  4. Vertinkite prieš veikdami, nebent tai neatidėliotinas atvejis; tada rinkitės žingsnį, nuo kurio priklauso kiti.
  5. Delegavimui patikrinkite penkias teises: užduotis, aplinkybės, asmuo, nurodymai ir priežiūra. Vertinimas, mokymas ir įvertinimas lieka registruotai slaugytojai (RN).

Laboratorinės reikšmės ir elektrolitai

Metodas

  1. Palyginkite vertę su paties laboratorijos nustatytu referenciniu intervalu, tada su paciento pradiniu lygiu ir kitimu.
  2. Patikrinkite mėginį: hemolizė, vėlavimas ar kraujas, paimtas šalia IV, gali duoti klaidingus rezultatus.
  3. Susiekite vertę su tipiniais požymiais ir ją sukeliančiais vaistais bei būklėmis.
  4. Ieškokite sąveikų: mažas kalio ar magnio kiekis didina digoksino toksiškumą; dehidratacija didina ličio koncentraciją.
  5. Veikite pacientui: įvertinkite, sulaikykite vaistą, jei koncentracija nesaugi, kritines vertes perskaitykite atgal ir informuokite gydytoją.

Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemos

Metodas

  1. Įvardykite problemą: siurblio nepakankamumas, užsikimšusi arterija, ritmas, krešulys, kvėpavimo takų susiaurėjimas, infekcija ar prietaiso problema.
  2. Pirmiausia patikrinkite pavojaus požymius: hipoksiją, hipotenziją, krūtinės skausmą, naują sumišimą, šaltą kojos be pulso.
  3. Deguonį priderinkite pacientui: 94–98 % daugumai, 88–92 % tiems, kuriems kyla CO₂ susilaikymo rizika.
  4. Kiekvieną vaistą susiekite su jo tyrimu ir rizika: varfarinas ir INR, heparinas ir aPTT bei trombocitai, diuretikai ir kalis.
  5. Pasirinkite saugų pirmąjį veiksmą, tada eskaluokite ir vertinkite iš naujo.

Vidaus ligų ir chirurginė slauga: nervų, endokrininė ir inkstų sistemos

Metodas

  1. Pasitikrinkite gliukozę kiekvienam pacientui su nauju sumišimu, silpnumu ar traukuliais.
  2. Sąmonės lygį naudokite kaip ankstyviausią smegenų sutrikimo įspėjimą; vyzdžiai ir Cushing triada pasirodo vėlai.
  3. Diabeto nelaimėse atskirkite DKA (ketonai, acidozė) nuo HHS (labai didelis osmoliališkumas, dehidratacija); pirmiausia skirkite skysčių.
  4. Natrio ir vandens atveju nuspręskite, ar ADH yra per daug (SIADH), ar trūksta (DI), ir lėtinius pokyčius koreguokite lėtai.
  5. Inkstų problemų atveju priežastį priskirkite prerenalinei, vidinei ar postrenalinei ir stebėkite kalį bei skysčius.

Vidaus ligų ir chirurginė slauga: virškinimo trakto, perioperacinė ir onkologinė

Metodas

  1. Paklauskite, kas galėtų būti paslėpta: vidinis kraujavimas, infekcija be karščiavimo, hipoventiliacija esant normaliam SpO₂.
  2. Komplikacijas siaurinkite pagal laiką po operacijos: kraujavimas per valandas, krūtinės ląstos problemos per dienas, žaizdos ir nutekėjimo problemos vėliau.
  3. Skausmo atveju vertinkite, gydykite daugiamode analgezija, vertinkite iš naujo ir kiekvieno opioido metu stebėkite sedaciją.
  4. Onkologiniams pacientams bet kokią ligą nadyro metu laikykite neutropeniniu sepsiu ir žinokite onkologines skubias būkles.
  5. Nudegimų atveju skaičiuokite tik dalinio ir viso storio plotus, Parkland laikrodį paleiskite nuo nudegimo laiko ir titruokite pagal šlapimo išskyrimą.

Akušerinė slauga

Metodas

  1. Nustatykite moters padėtį laike: nėštumo savaitės, gimdymo tarpsnis ar diena po gimdymo, ir nuspręskite, kas tuo metu yra norma.
  2. Ieškokite pavojuje esančio paciento: motinos, vaisiaus ar naujagimio, o gal kelių iš jų.
  3. Susiekite požymį su priežastimi: VEAL CHOP deceleracijoms, keturi T kraujavimui, BUBBLE-HE po gimdymo.
  4. Pirmiausia rinkitės veiksmą, gerinantį kraujotaką ir deguonies patekimą (gulėjimas ant šono, oksitocino nutraukimas, gimdos dugno masažas), tada kvieskite pagalbą.

Pediatrinė slauga

Metodas

  1. Pirmiausia atkreipkite dėmesį į vaiko amžių: nuo jo priklauso gyvybinių rodiklių normos, raidos etapai ir tinkama skausmo skalė.
  2. Įvertinkite kvėpavimo takus, kvėpavimą ir kraujotaką, prisiminkite, kad vaikai kompensuoja, o paskui greitai blogėja.
  3. Pritaikykite veiksmą raidos etapui ir įtraukite šeimą.
  4. Patikrinkite, ar atsakymas saugus vaikui: dozė pagal svorį, jokio aspirino virusinės ligos metu, jokio kodeino jaunesniems nei 12 metų.

Psichikos sveikatos slauga

Metodas

  1. Nuspręskite, ar yra tiesioginis pavojus: savižudybė, smurtas, vaistų sukeltas neatidėliotinas atvejis ar somatinė liga.
  2. Pirmiausia imkitės saugumo veiksmų: stebėkite, pašalinkite priemones, nuraminkite, nutraukite žalingą vaistą, kvieskite pagalbą.
  3. Rinkitės terapinį atsaką: pripažinkite jausmus, pateikite tikrovę, venkite klaidingo raminimo ir klausimų „kodėl“.
  4. Gerbkite teises: mažiausiai varžanti galimybė, sutikimas ir konfidencialumas su jo ribomis.

Slaugos matematika ir vienetų konvertavimas

Metriniai žingsniai
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Svoris ir ilgis
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Buitiniai matai
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Temperatūra
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
24 valandų laikrodis
PM valandos 1–11: pridėkite 12; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Dozavimo greitis
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Laboratoriniai koeficientai
gliukozė 1 mmol/L = 18 mg/dL; kreatininas 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Metodas

  1. Užrašykite duotą dydį su jo vienetu ir norimą vienetą.
  2. Pasirinkite atitikmenį: 1000 tarp kg, g, mg ir mcg arba L ir mL; 1 kg = 2,2 lb; 1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 240 mL.
  3. Užrašykite trupmena taip, kad nereikalingas vienetas išsiredukuotų; greičiui naudokite po vieną trupmeną kiekvienam besikeičiančiam vienetui.
  4. Patikrinkite kryptį: mažesnis vienetas duoda didesnį skaičių.
  5. Apvalinkite tik galutinį atsakymą, klausime nurodytu tikslumu.

Dozių skaičiavimas

Dozė pagal koncentraciją
tūris = dozė / koncentracija
Dozė pagal kūno masę
dozė = mg/kg × kūno masė
Tabletės
skaičius = dozė / dozė tabletėje
Vienetai
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Metodas

  1. Paskirtą dozę ir turimo vaisto stiprumą išreikškite tais pačiais vienetais.
  2. Naudokite formulę „paskirta / turima × kiekis“: (D/H) × Q.
  3. Dozėms pagal kūno masę pirmiausia padauginkite iš masės kilogramais, tada paros dozę padalykite iš dozių skaičiaus.
  4. Pirmiausia įvertinkite apytiksliai ir patikrinkite, ar atsakymas tikėtinas.

Intraveninių infuzijų greitis

Pompos greitis
mL/h = volume (mL)/time (h)
Lašėjimo greitis
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Infuzijos trukmė
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Metodas

  1. Pompos greitis mL/h: tūris, padalytas iš laiko valandomis.
  2. Lašėjimo greitis lašais/min: tūris × lašų faktorius, padalytas iš laiko minutėmis.
  3. Likusiam laikui: likęs tūris, padalytas iš greičio.
  4. Apvalinkite taip, kaip reikalauja uždavinys arba įranga.

Infuziniai tirpalai ir skysčių balansas

Holliday–Segar per valandą
4 mL/kg (pirmiesiems 10 kg) + 2 mL/kg (kitiems 10 kg) + 1 mL/kg (kiekvienam kg virš 20)
Holliday–Segar per parą
100 / 50 / 20 mL/kg tiems patiems intervalams
Skysčių balansas
suvartota − išskirta
Ledo gabalėliai
skaičiuojami kaip pusė jų tūrio
Diurezė
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Infuzijos trukmė
laikas (h) = likęs tūris (mL) / greitis (mL/h)
Sulašintas tūris
mL = greitis × laikas

Klinikinio vertinimo skalės

Glazgo komos skalė
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
APGAR
5 požymiai × 0–2 = 0–10; 7–10 nuramina, 4–6 vidutiniškai nenormalu, 0–3 žema
Braden skalė
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 rizika
Morse griuvimų skalė
griuvimai 25, diagnozė 15, priemonė 15/30, IV 20, eisena 10/20, psichikos būklė 15
NEWS2 rizika
0–4 maža; pavienis 3 maža–vidutinė; 5–6 vidutinė; ≥ 7 didelė
Vidutinis arterinis spaudimas
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Pulsinis spaudimas ir šoko indeksas
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Kūno masės indeksas
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Metodas

  1. Raskite klausime naudojamą vertinimo lentelę ir jos ribas (GCS 3–15, Apgar 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Įvertinkite kiekvieną punktą atskirai, suderindami aprašymą su jo lygiu.
  3. Sudėkite punktų balus ir patikrinkite, ar suma patenka į intervalą.
  4. Taikykite ribas: NEWS2 atveju taip pat ieškokite bet kurio vieno rodiklio, įvertinto 3.
  5. Išvestinėms vertėms naudokite MAP = (SKS + 2·DKS)/3, PP = SKS − DKS, SI = pulsas/SKS ir KMI = kg/m².

2Uždaviniai

1.Slaugos pagrindaiVidutinis

Kuris elgesys rodo aktyvų klausymąsi?

  1. AAtsakymo planavimas pacientui kalbant
  2. BŽiūrėjimas į kompiuterio ekraną, kad pokalbio metu būtų užrašoma
  3. CPaciento žodžių perfrazavimas supratimui patikrinti
  4. DTemos keitimas iškilus emocijoms
2.Slaugos pagrindaiSunkus

Kuris požymis jaunam suaugusiajam ankstyvo hipovoleminio šoko metu paprastai atsiranda prieš krentant kraujospūdžiui?

  1. ARetas širdies susitraukimų dažnis
  2. BLabai žemas kraujospūdis
  3. CŠilta, parausta oda
  4. DDidėjantis širdies susitraukimų dažnis su vėsiomis galūnėmis
3.Infekcijų kontrolė ir pacientų saugaVidutinis

Which room lighting is safest at night for a patient at high risk of falls?

  1. AComplete darkness so the patient sleeps more deeply
  2. BA low night light that lights the path to the bathroom
  3. CBright overhead lights left on all night in the room
  4. DOnly the light from the television screen
4.Infekcijų kontrolė ir pacientų saugaSunkus

Kuri mikroorganizmo ir perdavimo keliais pagrįstų atsargumo priemonių pora teisinga?

  1. AKiaulytė – lašinės
  2. BC. difficile – oru plintančių infekcijų
  3. CGripas – tik oru plintančių infekcijų
  4. DTymai – tik kontaktinės
5.Prioritetų nustatymas ir delegavimasVidutinis

Which two patients can most safely share a room?

  1. ATwo patients who both have C. difficile infection
  2. BA patient with chickenpox and a patient on chemotherapy
  3. CA patient with influenza and a patient with COPD
  4. DA patient with MRSA in a wound and a patient after surgery
6.Prioritetų nustatymas ir delegavimasSunkus

Several patients on a unit develop diarrhea within two days. What should the nurse do first?

  1. AWait to see if more patients become unwell
  2. BMove the affected patients into shared rooms with other patients to free up beds
  3. CPlace affected patients on contact precautions and inform infection control
  4. DGive all patients antidiarrheal drugs without assessment
7.Klinikinė slaugaVidutinis

In UK guidance, neutropenic sepsis is commonly defined by a temperature above 38 °C or signs of sepsis with a neutrophil count at or below:

  1. A5 × 109/L
  2. B15 × 109/L
  3. C150 × 109/L
  4. D0,5 × 109/L
8.Klinikinė slaugaSunkus

A patient due a blood transfusion is not wearing an identity band. What should the nurse do?

  1. AAsk the patient to state their name and date of birth, then start straight away
  2. BAsk another patient to confirm who the patient is
  3. CNot start until a correct identity band is in place and identity is confirmed
  4. DCheck the name on the bed and proceed
9.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitaiVidutinis

Paciento šiandienos gliukozė tuščiu skrandžiu yra 98 mg/dL (5,4 mmol/L), bet HbA1c yra 8,9 % (74 mmol/mol). Koks geriausias aiškinimas?

  1. APacientas neserga diabetu
  2. BHbA1c atspindi tik pastarąsias 24 valandas
  3. CGliukozės kontrolė per pastaruosius 2–3 mėnesius buvo prasta
  4. DŠiandienos geras rezultatas rodo, kad diabetas gerai kontroliuojamas
10.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitaiSunkus

Kuris rezultatų rinkinys tipiškiausias geležies stokos anemijai?

  1. AMažas hemoglobinas, dideli raudonieji kraujo kūneliai (didelis MCV) ir didelis feritinas
  2. BDidelis hemoglobinas ir didelis hematokritas
  3. CMažas hemoglobinas, maži raudonieji kraujo kūneliai (mažas MCV) ir mažas feritinas
  4. DNormalus hemoglobinas tik su dideliu trombocitų skaičiumi
11.FarmakologijaVidutinis

A woman taking the combined pill should seek care urgently for which symptom?

  1. ASlight nausea in the first few weeks
  2. BLight spotting between periods early on
  3. CA painful, swollen calf or sudden chest pain
  4. DMild breast tenderness in the first month
12.FarmakologijaSunkus

During an alteplase infusion for acute ischaemic stroke, the patient develops a sudden severe headache and her level of consciousness falls. What is the nurse's first action?

  1. AGive paracetamol for the headache and continue the infusion
  2. BStop the alteplase infusion and notify the provider urgently
  3. CGive a bolus of heparin to prevent a new clot
  4. DSlow the infusion to half the rate and recheck in 30 minutes
13.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemosVidutinis

Which exercise advice is recommended for intermittent claudication?

  1. ASupervised walking until pain is near maximal, then rest and repeat
  2. BWalking only on days when the legs feel warm and painless
  3. CStopping walking at the very first twinge of pain each time
  4. DComplete bed rest until the leg pain has gone for at least a month
14.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemosSunkus

Pacientas, kuriam po NSTEMI įstatytas vainikinių arterijų stentas, klausia, kodėl vartoja du antiagregantus. Kuris atsakymas tiksliausias?

  1. AAntrasis vaistas ištirpdo krešulį, sukėlusį pirminį infarktą
  2. BAbu vaistai mažina cholesterolį, todėl nauji užsikimšimai negali susidaryti
  3. CAntrasis vaistas saugo skrandžio gleivinę nuo aspirino
  4. DBlokuojami du keliai, tai saugo stentą, bet didėja kraujavimo rizika
15.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: nervų, endokrininė ir inkstų sistemosVidutinis

Why should antiepileptic drugs not be stopped suddenly?

  1. ASudden withdrawal can trigger seizures, including status epilepticus
  2. BThe drugs build up in the body and become toxic after stopping
  3. CStopping them suddenly causes a dangerous rise in blood pressure
  4. DStopping them suddenly causes permanent damage to the liver and kidneys
16.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: nervų, endokrininė ir inkstų sistemosSunkus

A patient with CKD has a potassium of 6,5 mmol/L. Which medicine combination is the most likely contributor?

  1. AAmlodipine, simvastatin and aspirin
  2. BParacetamol (acetaminophen), omeprazole and senna
  3. CRamipril, spironolactone and trimethoprim
  4. DFurosemide, salbutamol and insulin
17.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: virškinimo trakto, perioperacinė ir onkologinėVidutinis

Which group of findings suggests obstruction of the bile duct?

  1. APale urine, dark stools and a flapping tremor
  2. BRed urine, black stools and a high blood glucose
  3. CNormal skin colour with diarrhoea and fever
  4. DJaundice, dark urine, pale stools and itching
18.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: virškinimo trakto, perioperacinė ir onkologinėSunkus

A nurse teaches a patient to self-inject low molecular weight heparin at home. Which statement shows a need for further teaching?

  1. A"I'll report any unusual bruising or bleeding."
  2. B"I'll change the injection site each day."
  3. C"I'll put the used syringe in the sharps bin."
  4. D"I'll rub the area afterwards to spread the medicine."
19.Akušerinė slaugaVidutinis

Žindanti motina antrą dieną maitinimo metu jaučia pogimdyminius skausmus (mėšlungį). Kas tai paaiškina?

  1. AJos pieno gamyba per maža
  2. BŽindant išsiskiriantis oksitocinas sutraukia gimdą
  3. CPlacenta neišėjo visa ir vis dar stumiama lauk
  4. DJi serga šlapimo takų infekcija
20.Akušerinė slaugaSunkus

Which newborn finding should prompt checks for kidney and other anomalies?

  1. AMilia on the nose
  2. BA single umbilical artery
  3. CAcrocyanosis in the first hours
  4. DMild moulding of the head
21.Pediatrinė slaugaVidutinis

Which daily monitoring is most useful for a child with nephrotic syndrome?

  1. AWeight and urine dipstick for protein
  2. BPeak flow and oxygen saturation every morning
  3. CHead circumference and fontanelle tension
  4. DBlood glucose before and after every meal
22.Pediatrinė slaugaSunkus

A healthy breastfed baby has lost 7% of her birth weight on day 3. What is the best interpretation?

  1. AThis shows breastfeeding has failed, so formula should replace breast milk from now on
  2. BThis is severe dehydration and needs immediate IV fluids
  3. CThis weight loss is only normal in formula-fed babies
  4. DThis is within the usual range; observe a feed and follow the weight
23.Psichikos sveikatos slaugaVidutinis

Pacientas, sergantis šizofrenija, sako: „Balsai man sako, kad esu blogas." Kuris atsakymas geriausias?

  1. A„Dabar nekalbėkime apie balsus. Papasakokite man apie savo šeimą ir planus."
  2. B„Balsai nėra tikri, todėl tiesiog nekreipkite į juos dėmesio."
  3. C„Aš balsų negirdžiu, bet matau, kad jie jus vargina. Ką jie jums sako?"
  4. D„Jei girdite balsus, vadinasi, esate labai sergantis."
24.Psichikos sveikatos slaugaSunkus

A child has been admitted several times with unexplained fevers that only happen when her mother is present. Staff see the mother tampering with the child's IV line. What is the priority action?

  1. ADiscuss the matter with the mother alone and ask her to stop
  2. BEnsure the child's safety and follow child protection procedures
  3. CDischarge the child home with the mother as soon as possible
  4. DDocument the event carefully in the notes and wait to see whether it happens again before telling anyone else
25.Slaugos matematika ir vienetų konvertavimasVidutinis
94969810010210410635363738394041°F°C97,6 °F? °C

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Paciento temperatūra yra 97,6 °F. Konvertuokite į Celsijaus laipsnius T pagal °C = (°F − 32) × 5/9. Suapvalinkite iki vieno ženklo po kablelio.

97,6 °F
T = °C
26.Slaugos matematika ir vienetų konvertavimasSunkus
1½ tsp · 2/parą · 5 d? × 50 mL1 tsp = 5 mL

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Recepte nurodyta: 1½ tsp geriamosios suspensijos kas 12 valandų 5 dienas. Suspensija tiekiama 50 mL buteliukais. Naudodami 1 tsp = 5 mL, kiek sveikų buteliukų N reikia išduoti, kad kursas būtų baigtas?

1½ tspkas 12 valandų5 dienos50 mL1 tsp = 5 mL
N =
27.Dozių skaičiavimasVidutinis
30 kg25 mg/kg/parą2× per parąD = ? mg

Pacientas sveria 30 kg. Paskirta dozė – 25 mg/kg per parą, padalyta į 2 lygias dozes. Kiek miligramų D skiriama vienai dozei?

30 kg25 mg/kg/parą2× per parą
D = mg
28.Dozių skaičiavimasSunkus
50%pradinis tirpalasV₁ = ? mL

Turite paruošti 250 mL 5% (w/v) tirpalo iš 50% (w/v) pradinio tirpalo. Kokio pradinio tirpalo tūrio V₁ reikia?

C₁ = 50%C₂ = 5%V₂ = 250 mL
V₁ = mL
29.Intraveninių infuzijų greitisVidutinis
60 gtt/mL120 mL/h? gtt/min

Paskirta infuzija 120 mL/h greičiu, bet pompos nėra. Ji lašinama savitaka per 60 gtt/mL sistemą. Raskite lašėjimo greitį R lašais per minutę.

120 mL/h60 gtt/mL
R = gtt/min
30.Intraveninių infuzijų greitisSunkus
450 mL20 gtt/mL32 gtt/mint = ? h

Lašelinė laša 32 lašų/min greičiu per 20 lašų/mL sistemą. Maišelyje liko 450 mL. Po kiek valandų t jis bus tuščias? Apvalinkite iki vieno skaitmens po kablelio.

32 gtt/min20 gtt/mL450 mL
t = h
31.Infuziniai tirpalai ir skysčių balansasVidutinis
SuvartotaIšskirta12 valandų pamainaarbata200 mLželė120 mLsriuba180 mLIntraveninė infuzija60 mL/h × 12 hintraveninis antibiotikas2 × 50 mLšlapimas300 mLšlapimas175 mLžaizdos drenas90 mL

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Lape pateikti paciento suvartoti ir išskirti skysčiai per vieną 12 valandų pamainą. Intraveninė infuzija visą pamainą buvo lašinama nurodytu greičiu. Raskite visą suvartotų skysčių kiekį I mL.

arbata: 200 mLželė: 120 mLsriuba: 180 mLIntraveninė infuzija: 60 mL/h × 12 hintraveninis antibiotikas: 2 × 50 mL
I = mL
32.Infuziniai tirpalai ir skysčių balansasSunkus
1000 mL→ 150 mL/hpradžia 10:00tiš viso​ = ? h120 mL/h × 3 h

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). 1000 mL infuzija pradedama 10:00 120 mL/h greičiu. Po 3 valandų greitis pakeičiamas į 150 mL/h ir daugiau nebekeičiamas. Po kiek valandų t nuo pradžios maišelis ištuštės? Apvalinkite iki vieno skaitmens po kablelio.

1000 mL120 mL/h · 3 h150 mL/h
t = h
33.Klinikinio vertinimo skalėsVidutinis
S? / 4+M? / 4+A? / 4+Mob? / 4+N? / 4+F? / 3Σ?

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Mokomasis pacientas vertinamas pagal Braden skalę: jutiminis suvokimas: labai ribotas; drėgmė: labai drėgna; aktyvumas: kartais vaikšto; judrumas: visiškai nejudrus; mityba: puiki; trintis ir šlytis: akivaizdžios problemos nėra. Raskite Braden sumą B.

6–23
B =
34.Klinikinio vertinimo skalėsSunkus
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96oras / O₂O₂orasSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1žemasmaža–vidutinėvidutinisaukštas

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Šiems stebėjimams naudokite NEWS2 lentelę (SpO₂ 1 skalė): kvėpavimo dažnis 20/min., SpO₂ 99 % skiriant papildomą deguonį, kraujospūdis 136/82 mmHg, pulsas 82/min., budrus, temperatūra 36,8 °C. Į kokią klinikinės rizikos grupę patenka pacientas? Spustelėkite ją.

RR 20SpO₂ 99%O₂SBP 136HR 82AT 36,8 °C
  1. 1žemas
  2. 2maža–vidutinė
  3. 3vidutinis
  4. 4aukštas

3Tirpalai

1.Slaugos pagrindai

Atsakymas: C · Paciento žodžių perfrazavimas supratimui patikrinti

Kodėl tai yra atsakymas

Aktyvus klausymasis apima dėmesį, tinkamą akių kontaktą, linktelėjimus, atspindėjimą ir perfrazavimą. Jis padeda pacientams jaustis išgirstiems, o slaugytojui suteikia tikslios informacijos.

Atsakymas

C · Paciento žodžių perfrazavimas supratimui patikrinti
2.Slaugos pagrindai

Atsakymas: D · Didėjantis širdies susitraukimų dažnis su vėsiomis galūnėmis

Kodėl tai yra atsakymas

Kompensacija tachikardija ir vazokonstrikcija iš pradžių palaiko normalų kraujospūdį, todėl žemas kraujospūdis yra vėlyvas požymis. Tachikardija, vėsi oda ir lėtas kapiliarų prisipildymas turėtų paskatinti veikti.

Atsakymas

D · Didėjantis širdies susitraukimų dažnis su vėsiomis galūnėmis
3.Infekcijų kontrolė ir pacientų sauga

Atsakymas: B · A low night light that lights the path to the bathroom

Kodėl tai yra atsakymas

A night light lets the patient see obstacles and the way to the bathroom without disturbing sleep. Many falls happen in the dark on the way to the toilet.

Atsakymas

B · A low night light that lights the path to the bathroom
4.Infekcijų kontrolė ir pacientų sauga

Atsakymas: A · Kiaulytė – lašinės

Kodėl tai yra atsakymas

Kiaulytė plinta kvėpavimo takų lašeliais, todėl taikomos lašinės atsargumo priemonės. Tymai plinta oru, C. difficile reikia kontaktinių atsargumo priemonių, o gripui – lašinių.

Atsakymas

A · Kiaulytė – lašinės
5.Prioritetų nustatymas ir delegavimas

Atsakymas: A · Two patients who both have C. difficile infection

Kodėl tai yra atsakymas

Cohorting patients with the same organism is acceptable when single rooms are not available. The other pairs would expose a vulnerable patient to an infection.

Atsakymas

A · Two patients who both have C. difficile infection
6.Prioritetų nustatymas ir delegavimas

Atsakymas: C · Place affected patients on contact precautions and inform infection control

Kodėl tai yra atsakymas

A cluster of diarrhea may be an outbreak, for example of C. difficile or norovirus. Contact precautions and early notification of infection control limit spread.

Atsakymas

C · Place affected patients on contact precautions and inform infection control
7.Klinikinė slauga

Atsakymas: D · 0,5 × 109/L

Kodėl tai yra atsakymas

Neutropenic sepsis is defined by a neutrophil count of 0,5 × 109/L or lower with fever or other signs of sepsis. It needs empirical antibiotics within one hour.

Atsakymas

D · 0,5 × 109/L
8.Klinikinė slauga

Atsakymas: C · Not start until a correct identity band is in place and identity is confirmed

Kodėl tai yra atsakymas

Positive patient identification, using an identity band checked against the blood unit and prescription, is essential before every transfusion. Wrong blood incidents can cause fatal ABO incompatibility reactions.

Atsakymas

C · Not start until a correct identity band is in place and identity is confirmed
9.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitai

Atsakymas: C · Gliukozės kontrolė per pastaruosius 2–3 mėnesius buvo prasta

Kodėl tai yra atsakymas

HbA1c rodo vidutinę gliukozę per maždaug 2–3 mėnesius. Viena normali reikšmė tuščiu skrandžiu nerodo ilgalaikės kontrolės. 8,9 % HbA1c gerokai viršija įprastus tikslus, pavyzdžiui, žemiau 7 %.Patikrinta pagal: Hemoglobin A1C (HbA1c) Test · MedlinePlus (NIH) (2025)

Atsakymas

C · Gliukozės kontrolė per pastaruosius 2–3 mėnesius buvo prasta
10.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitai

Atsakymas: C · Mažas hemoglobinas, maži raudonieji kraujo kūneliai (mažas MCV) ir mažas feritinas

Kodėl tai yra atsakymas

Geležies stoka sukelia mikrocitinę anemiją (mažas MCV) su mažomis geležies atsargomis (mažas feritinas). Dideli raudonieji kraujo kūneliai rodo vitamino B12 ar folio rūgšties stoką.Patikrinta pagal: Ferritin Blood Test · MedlinePlus (NIH) (2025); RBC indices · MedlinePlus (NIH) (2026)

Atsakymas

C · Mažas hemoglobinas, maži raudonieji kraujo kūneliai (mažas MCV) ir mažas feritinas
11.Farmakologija

Atsakymas: C · A painful, swollen calf or sudden chest pain

Kodėl tai yra atsakymas

Combined hormonal contraception increases the risk of venous thromboembolism and, rarely, stroke. Leg pain or swelling, chest pain, breathlessness, severe headache or vision changes need urgent assessment.

Atsakymas

C · A painful, swollen calf or sudden chest pain
12.Farmakologija

Atsakymas: B · Stop the alteplase infusion and notify the provider urgently

Kodėl tai yra atsakymas

A sudden headache and neurological decline during thrombolysis suggest intracranial haemorrhage. The infusion is stopped at once and the provider is called for urgent assessment and imaging.

Atsakymas

B · Stop the alteplase infusion and notify the provider urgently
13.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemos

Atsakymas: A · Supervised walking until pain is near maximal, then rest and repeat

Kodėl tai yra atsakymas

Supervised exercise programmes, walking to near-maximal claudication pain, resting and repeating for about 30 minutes several times a week, improve walking distance. With smoking cessation, an antiplatelet and a statin, this is first-line management.

Atsakymas

A · Supervised walking until pain is near maximal, then rest and repeat
14.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemos

Atsakymas: D · Blokuojami du keliai, tai saugo stentą, bet didėja kraujavimo rizika

Kodėl tai yra atsakymas

Dvigubas antiagregantinis gydymas (aspirinas ir P2Y₁₂ inhibitorius, pvz., klopidogrelis, tikagreloras ar prasugrelis) mažina pasikartojančių įvykių ir stento trombozės riziką, paprastai iki 12 mėnesių. Jis didina kraujavimo riziką ir negali būti nutrauktas anksčiau be kardiologo patarimo, ypač po stento.

Atsakymas

D · Blokuojami du keliai, tai saugo stentą, bet didėja kraujavimo rizika
15.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: nervų, endokrininė ir inkstų sistemos

Atsakymas: A · Sudden withdrawal can trigger seizures, including status epilepticus

Kodėl tai yra atsakymas

Stopping antiepileptics abruptly can cause rebound seizures, which may be prolonged. Changes are made gradually under medical supervision, and missed doses should be avoided.

Atsakymas

A · Sudden withdrawal can trigger seizures, including status epilepticus
16.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: nervų, endokrininė ir inkstų sistemos

Atsakymas: C · Ramipril, spironolactone and trimethoprim

Kodėl tai yra atsakymas

ACE inhibitors and spironolactone reduce aldosterone effect, and trimethoprim blocks potassium secretion in the distal tubule. Together, in CKD, they can cause dangerous hyperkalaemia. Loop diuretics, salbutamol and insulin lower potassium.

Atsakymas

C · Ramipril, spironolactone and trimethoprim
17.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: virškinimo trakto, perioperacinė ir onkologinė

Atsakymas: D · Jaundice, dark urine, pale stools and itching

Kodėl tai yra atsakymas

When bile cannot reach the gut, conjugated bilirubin enters the blood and urine (dark urine), stools lose their colour, and bile salts in the skin cause itching. Causes include gallstones and pancreatic cancer.

Atsakymas

D · Jaundice, dark urine, pale stools and itching
18.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: virškinimo trakto, perioperacinė ir onkologinė

Atsakymas: D · "I'll rub the area afterwards to spread the medicine."

Kodėl tai yra atsakymas

Rubbing the site after LMWH increases bruising and is avoided. Rotating sites, reporting bleeding and safe sharps disposal are correct.

Atsakymas

D · "I'll rub the area afterwards to spread the medicine."
19.Akušerinė slauga

Atsakymas: B · Žindant išsiskiriantis oksitocinas sutraukia gimdą

Kodėl tai yra atsakymas

Čiulpimas skatina oksitocino išsiskyrimą, kuris sukelia pieno išsiskyrimą ir gimdos susitraukimus. Pogimdyminiai skausmai yra normalūs ir dažnai stipresni moterims, pagimdžiusioms kelis kūdikius. Padeda šlapimo pūslės ištuštinimas ir paprastas nuskausminimas.

Atsakymas

B · Žindant išsiskiriantis oksitocinas sutraukia gimdą
20.Akušerinė slauga

Atsakymas: B · A single umbilical artery

Kodėl tai yra atsakymas

A two-vessel cord can be associated with renal, cardiac and other anomalies. Milia, moulding and acrocyanosis are normal findings.

Atsakymas

B · A single umbilical artery
21.Pediatrinė slauga

Atsakymas: A · Weight and urine dipstick for protein

Kodėl tai yra atsakymas

Daily weights show changes in fluid retention, and urine dipsticks show whether protein loss is improving or relapsing. Abdominal girth and blood pressure are also often monitored.

Atsakymas

A · Weight and urine dipstick for protein
22.Pediatrinė slauga

Atsakymas: D · This is within the usual range; observe a feed and follow the weight

Kodėl tai yra atsakymas

Newborns commonly lose up to about 7–10% of birth weight in the first days and usually regain it by about 2 weeks. At this level, observing a feed, checking latch and nappy output and rechecking weight are appropriate.

Atsakymas

D · This is within the usual range; observe a feed and follow the weight
23.Psichikos sveikatos slauga

Atsakymas: C · „Aš balsų negirdžiu, bet matau, kad jie jus vargina. Ką jie jums sako?"

Kodėl tai yra atsakymas

Slaugytojas nesiginčija ir nesutinka, o išsako savo tikrovę, parodo empatiją ir klausia apie turinį, ypač apie įsakančias haliucinacijas, kurios gali kelti pavojų pacientui ar kitiems.

Atsakymas

C · „Aš balsų negirdžiu, bet matau, kad jie jus vargina. Ką jie jums sako?"
24.Psichikos sveikatos slauga

Atsakymas: B · Ensure the child's safety and follow child protection procedures

Kodėl tai yra atsakymas

This suggests factitious disorder imposed on another, which is a form of child abuse. The nurse protects the child and reports through safeguarding procedures. Confronting the parent alone can increase the risk to the child.

Atsakymas

B · Ensure the child's safety and follow child protection procedures
25.Slaugos matematika ir vienetų konvertavimas

Atsakymas: T = 36,4 °C

Temperatūra: °C = (°F − 32) × 5/9 ir °F = °C × 9/5 + 32. Iš °F pirmiausia atimkite 32, o tik paskui dauginkite; iš °C pirmiausia dauginkite ir tada pridėkite 32. Greita patikra: 37 °C yra 98,6 °F, o kiekvienas 1 °C yra 1,8 °F.

Atimkite 32

97,6 − 32 = 65,6

Dauginkite iš 5/9

T = 65,6·5/9 = 36,44 ≈ 36,4 °C

Atsakymas

T = 36,4 °C
26.Slaugos matematika ir vienetų konvertavimas

Atsakymas: N = 2

Dimensinė analizė: užrašykite duotą dydį, tada dauginkite iš perskaičiavimo koeficientų, užrašytų trupmenomis (pavyzdžiui, 60 min/1 h arba 1 mg/1000 mcg), kad kiekvienas nereikalingas vienetas pasirodytų vieną kartą viršuje ir vieną kartą apačioje ir susiredukuotų. Likus tik reikiamam vienetui, skaičiuokite. Naudokite klausime pateiktus atitikmenis ir apvalinkite tik galutinį atsakymą.

Bendras tūris

7,5 mL × 2 × 5 = 75 mL

Buteliukai

75/50 = 1,5 → N = 2

Atsakymas

N = 2
27.Dozių skaičiavimas

Atsakymas: D = 375 mg

Dozės skaičiavimas: skirtinas kiekis lygus paskirtai dozei, padalytai iš turimo preparato stiprumo, padaugintai iš kiekio, kuriame tas stiprumas yra: kiekis = (paskirta dozė/stiprumas) × tūris. Visada suvienodinkite vienetus (pirmiausia g paverskite mg, mg – mcg) ir patikrinkite, ar atsakymas logiškas.

Iš viso per parą

25·30 = 750 mg

Vienai dozei

D = 750/2 = 375 mg

Atsakymas

D = 375 mg
28.Dozių skaičiavimas

Atsakymas: V₁ = 25 mL

Solution strengths: a percentage strength is grams per 100 mL, so 1% = 1 g/100 mL = 10 mg/mL. A ratio strength 1:1000 means 1 g in 1000 mL = 1 mg/mL; 1:10 000 is 0,1 mg/mL. For a dilution the amount of drug stays the same: C₁·V₁ = C₂·V₂.

Pradinio tirpalo tūris

V₁ = 5·250/50 = 25 mL

Atsakymas

V₁ = 25 mL
29.Intraveninių infuzijų greitis

Atsakymas: R = 120 gtt/min

Infusion rates: a pump is set in mL/h = volume/time in hours. A gravity drip is counted in drops per minute: gtt/min = volume (mL) × drop factor (gtt/mL)/time (min). The drop factor is printed on the tubing package: macrodrip sets deliver 10, 15 or 20 gtt/mL (blood sets often 10 gtt/mL in the US, 15 in the UK) and microdrip sets 60 gtt/mL. Always use the drop factor the question or package gives.

Mililitrai per minutę

120/60 = 2 mL/min

Lašėjimo greitis

R = 2·60 = 120 gtt/min

Atsakymas

R = 120 gtt/min

Su mikrolašų sistema (60 gtt/mL) gtt/min lygu mL/h.

30.Intraveninių infuzijų greitis

Atsakymas: t = 4,7 h

Infuzijos greitis: pompa nustatoma mL/h = tūris/laikas valandomis. Gravitacinė lašelinė skaičiuojama lašais per minutę: gtt/min = tūris (mL) × lašų koeficientas (gtt/mL)/laikas (min). Lašų koeficientas nurodytas ant infuzinės sistemos pakuotės: makrolašų sistemos duoda 10, 15 arba 20 gtt/mL (kraujo sistemos JAV dažnai 10 gtt/mL, JK 15), o mikrolašų sistemos 60 gtt/mL. Visada naudokite lašų koeficientą, nurodytą klausime arba ant pakuotės.

Greitis mL/h

32·60/20 = 96 mL/h

Likęs laikas

t = 450/96 = 4,688 ≈ 4,7 h

Atsakymas

t = 4,7 h
31.Infuziniai tirpalai ir skysčių balansas

Atsakymas: I = 1320 mL

Suvartoti ir išskirti skysčiai: suvartotiems priskiriama viskas, kas patenka į organizmą (geriami skysčiai, intraveninės infuzijos, intraveniniai vaistai ir praplovimai, maitinimas per zondą); ledo gabalėliai skaičiuojami kaip pusė jų tūrio. Išskirtiems priskiriamas šlapimas, drenų išskyros, vėmalai ir kiti netekimai. Balansas = visi suvartoti − visi išskirti skysčiai; neigiamas balansas reiškia grynąjį netekimą. Skaičiai skirti tik praktikai; prie paciento lovos visada vadovaukitės vietiniais protokolais, o didelės rizikos dozes tegul dar kartą patikrina kitas specialistas.

Sudėkite suvartotus skysčius

per os: 200 + 120 + 180 = 500 mL
Intraveninė infuzija: 60·12 = 720 mL
intraveninis antibiotikas: 2·50 = 100 mL
I = 1320 mL

Atsakymas

I = 1320 mL
32.Infuziniai tirpalai ir skysčių balansas

Atsakymas: t = 7,3 h

Infuzijos trukmė: laikas (h) = infuzuotinas tūris (mL)/greitis (mL/h); naudokite maišelyje dar likusį tūrį, o ne maišelio dydį. Sulašintas tūris = greitis × laikas. Dešimtaines valandas į valandas ir minutes perskaičiuokite padaugindami dalį iš 60 (0,5 h = 30 min, o ne 50 min). Skaičiai skirti tik praktikai; prie paciento lovos visada vadovaukitės vietiniais protokolais, o didelės rizikos dozes tegul dar kartą patikrina kitas specialistas.

Pirmoji dalis

120·3 = 360 mL
1000 − 360 = 640 mL liko

Antroji dalis

640/150 = 4,267 h

Bendra trukmė

t = 3 + 4,267 = 7,267 ≈ 7,3 h

Atsakymas

t = 7,3 h

Tai maždaug 7 h 16 min, todėl maišelis ištuštės apie 17:16.

33.Klinikinio vertinimo skalės

Atsakymas: B = 15

Braden skalė: šešios poskalės pragulų rizikai vertinti. Jutiminis suvokimas, drėgmė, aktyvumas, judrumas ir mityba vertinami 1–4 balais, nuo blogiausio lygio (1) iki problemos nebuvimo (4); trintis ir šlytis vertinama 1–3 balais. Suma svyruoja nuo 6 iki 23, o mažesnė suma reiškia didesnę riziką. Dažnos grupės: 19–23 rizikos nėra, 15–18 maža rizika, 13–14 vidutinė rizika, 10–12 didelė rizika ir 9 ar mažiau labai didelė rizika.

Įvertinkite kiekvieną poskalę

jutiminis suvokimas: labai ribotas → 2
drėgmė: labai drėgna → 2
aktyvumas: kartais vaikšto → 3
judrumas: visiškai nejudrus → 1
mityba: puiki → 4
trintis ir šlytis: akivaizdžios problemos nėra → 3

Sudėtis

Braden suma = 2 + 2 + 3 + 1 + 4 + 3 = 15

Atsakymas

B = 15
34.Klinikinio vertinimo skalės

Atsakymas: žemas

NEWS2 (Nacionalinė ankstyvojo perspėjimo skalė 2, Karališkoji gydytojų kolegija, 2017): įvertinkite kiekvieną iš septynių rodiklių pagal lentelę (kvėpavimo dažnis, SpO₂ pagal 1 skalę, oras ar papildomas deguonis, sistolinis kraujospūdis, pulsas, sąmonė pagal ACVPU skalę ir temperatūra) ir sudėkite balus. Klinikinė rizika: 0–4 maža; 3 balai bet kuriame viename rodiklyje – maža–vidutinė; 5–6 vidutinė; 7 ar daugiau didelė. Suma 5 ar daugiau reikalauja skubios reakcijos.

Įvertinkite kiekvieną rodiklį

RR 20/min → 0
SpO₂ 99% → 0
su deguonimi → 2
SBP 136 mmHg → 0
HR 82/min → 0
budrus (A) → 0
T 36,8 °C → 0

Suma ir raudoni balai

NEWS2 = 0 + 0 + 2 + 0 + 0 + 0 + 0 = 2
Joks rodiklis nevertinamas 3.

Rizikos grupė

žemas

Atsakymas

žemas

Tai savarankiška mokymosi medžiaga. ExamProblems nėra susijusi su šį egzaminą organizuojančia institucija ir jos nėra patvirtinta, o egzamino pavadinimas naudojamas tik turiniui apibūdinti. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® yra the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN) prekių ženklai; ši organizacija nėra susijusi su ExamProblems, jo neremia ir neatsako už jo tikslumą.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-pn-practice-questions