NCLEX-PN tipo bandomieji klausimai (LPN/LVN): pasiruošimo paketas

Formulių lapai, pagrindiniai kiekvienos temos metodų žingsniai ir 34 uždavinių, o pilni sprendimai pateikti gale.

Nauji uždaviniaiAtgal į kursą

Spausdinimo lange pasirinkite „Išsaugoti kaip PDF“, kad nuosavą kopiją išsaugotumėte savo įrenginyje.

1Formulės ir metodai

Infekcijų kontrolė ir pacientų sauga

Metodas

  1. Pradėkite nuo standartinių atsargumo priemonių kiekvienam pacientui: rankų higiena, asmeninės apsaugos priemonės numatomai ekspozicijai, saugūs aštrūs daiktai.
  2. Pridėkite atsargumo priemones pagal plitimo kelią: kontaktinė (chalatas, pirštinės), lašelinė (chirurginė kaukė), oro (N95, neigiamo slėgio kambarys).
  3. Steriliems daiktams išlaikykite sterilumą: jei abejojate, jis nesterilus; pakeiskite, niekada nenuvalykite.
  4. Užkirskite kelią žalai aplinkoje: griuvimų prevencija, suvaržymai tik kaip paskutinė priemonė, RACE ir PASS gaisro atveju.
  5. Patikrinkite vaistų skyrimo teises, du identifikatorius ir papildomas apsaugos priemones didelės rizikos vaistams; praneškite apie klaidas ir vos nepasitaikiusius atvejus.

Prioritetų nustatymas ir delegavimas

Metodas

  1. Paklauskite, kas pacientui pakenks greičiausiai, jei nieko nedarysite.
  2. Taikykite ABC (C-A-B per širdies sustojimą), tada Maslow: fiziologiniai poreikiai pirma saugumo, saugumas pirma psichologinių poreikių.
  3. Palyginkite galimybes: ūmus prieš lėtinį, nestabilus prieš stabilų, netikėtas prieš tikėtiną, sisteminis prieš vietinį, ir kiekvieną požymį palyginkite su paciento pradiniu lygiu.
  4. Vertinkite prieš veikdami, nebent tai neatidėliotinas atvejis; tada rinkitės žingsnį, nuo kurio priklauso kiti.
  5. Delegavimui patikrinkite penkias teises: užduotis, aplinkybės, asmuo, nurodymai ir priežiūra. Vertinimas, mokymas ir įvertinimas lieka registruotai slaugytojai (RN).

Laboratorinės reikšmės ir elektrolitai

Metodas

  1. Palyginkite vertę su paties laboratorijos nustatytu referenciniu intervalu, tada su paciento pradiniu lygiu ir kitimu.
  2. Patikrinkite mėginį: hemolizė, vėlavimas ar kraujas, paimtas šalia IV, gali duoti klaidingus rezultatus.
  3. Susiekite vertę su tipiniais požymiais ir ją sukeliančiais vaistais bei būklėmis.
  4. Ieškokite sąveikų: mažas kalio ar magnio kiekis didina digoksino toksiškumą; dehidratacija didina ličio koncentraciją.
  5. Veikite pacientui: įvertinkite, sulaikykite vaistą, jei koncentracija nesaugi, kritines vertes perskaitykite atgal ir informuokite gydytoją.

Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemos

Metodas

  1. Įvardykite problemą: siurblio nepakankamumas, užsikimšusi arterija, ritmas, krešulys, kvėpavimo takų susiaurėjimas, infekcija ar prietaiso problema.
  2. Pirmiausia patikrinkite pavojaus požymius: hipoksiją, hipotenziją, krūtinės skausmą, naują sumišimą, šaltą kojos be pulso.
  3. Deguonį priderinkite pacientui: 94–98 % daugumai, 88–92 % tiems, kuriems kyla CO₂ susilaikymo rizika.
  4. Kiekvieną vaistą susiekite su jo tyrimu ir rizika: varfarinas ir INR, heparinas ir aPTT bei trombocitai, diuretikai ir kalis.
  5. Pasirinkite saugų pirmąjį veiksmą, tada eskaluokite ir vertinkite iš naujo.

Vidaus ligų ir chirurginė slauga: nervų, endokrininė ir inkstų sistemos

Metodas

  1. Pasitikrinkite gliukozę kiekvienam pacientui su nauju sumišimu, silpnumu ar traukuliais.
  2. Sąmonės lygį naudokite kaip ankstyviausią smegenų sutrikimo įspėjimą; vyzdžiai ir Cushing triada pasirodo vėlai.
  3. Diabeto nelaimėse atskirkite DKA (ketonai, acidozė) nuo HHS (labai didelis osmoliališkumas, dehidratacija); pirmiausia skirkite skysčių.
  4. Natrio ir vandens atveju nuspręskite, ar ADH yra per daug (SIADH), ar trūksta (DI), ir lėtinius pokyčius koreguokite lėtai.
  5. Inkstų problemų atveju priežastį priskirkite prerenalinei, vidinei ar postrenalinei ir stebėkite kalį bei skysčius.

Vidaus ligų ir chirurginė slauga: virškinimo trakto, perioperacinė ir onkologinė

Metodas

  1. Paklauskite, kas galėtų būti paslėpta: vidinis kraujavimas, infekcija be karščiavimo, hipoventiliacija esant normaliam SpO₂.
  2. Komplikacijas siaurinkite pagal laiką po operacijos: kraujavimas per valandas, krūtinės ląstos problemos per dienas, žaizdos ir nutekėjimo problemos vėliau.
  3. Skausmo atveju vertinkite, gydykite daugiamode analgezija, vertinkite iš naujo ir kiekvieno opioido metu stebėkite sedaciją.
  4. Onkologiniams pacientams bet kokią ligą nadyro metu laikykite neutropeniniu sepsiu ir žinokite onkologines skubias būkles.
  5. Nudegimų atveju skaičiuokite tik dalinio ir viso storio plotus, Parkland laikrodį paleiskite nuo nudegimo laiko ir titruokite pagal šlapimo išskyrimą.

Akušerinė slauga

Metodas

  1. Nustatykite moters padėtį laike: nėštumo savaitės, gimdymo tarpsnis ar diena po gimdymo, ir nuspręskite, kas tuo metu yra norma.
  2. Ieškokite pavojuje esančio paciento: motinos, vaisiaus ar naujagimio, o gal kelių iš jų.
  3. Susiekite požymį su priežastimi: VEAL CHOP deceleracijoms, keturi T kraujavimui, BUBBLE-HE po gimdymo.
  4. Pirmiausia rinkitės veiksmą, gerinantį kraujotaką ir deguonies patekimą (gulėjimas ant šono, oksitocino nutraukimas, gimdos dugno masažas), tada kvieskite pagalbą.

Pediatrinė slauga

Metodas

  1. Pirmiausia atkreipkite dėmesį į vaiko amžių: nuo jo priklauso gyvybinių rodiklių normos, raidos etapai ir tinkama skausmo skalė.
  2. Įvertinkite kvėpavimo takus, kvėpavimą ir kraujotaką, prisiminkite, kad vaikai kompensuoja, o paskui greitai blogėja.
  3. Pritaikykite veiksmą raidos etapui ir įtraukite šeimą.
  4. Patikrinkite, ar atsakymas saugus vaikui: dozė pagal svorį, jokio aspirino virusinės ligos metu, jokio kodeino jaunesniems nei 12 metų.

Psichikos sveikatos slauga

Metodas

  1. Nuspręskite, ar yra tiesioginis pavojus: savižudybė, smurtas, vaistų sukeltas neatidėliotinas atvejis ar somatinė liga.
  2. Pirmiausia imkitės saugumo veiksmų: stebėkite, pašalinkite priemones, nuraminkite, nutraukite žalingą vaistą, kvieskite pagalbą.
  3. Rinkitės terapinį atsaką: pripažinkite jausmus, pateikite tikrovę, venkite klaidingo raminimo ir klausimų „kodėl“.
  4. Gerbkite teises: mažiausiai varžanti galimybė, sutikimas ir konfidencialumas su jo ribomis.

Slaugos matematika ir vienetų konvertavimas

Metriniai žingsniai
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Svoris ir ilgis
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Buitiniai matai
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Temperatūra
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
24 valandų laikrodis
PM valandos 1–11: pridėkite 12; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Dozavimo greitis
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Laboratoriniai koeficientai
gliukozė 1 mmol/L = 18 mg/dL; kreatininas 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Metodas

  1. Užrašykite duotą dydį su jo vienetu ir norimą vienetą.
  2. Pasirinkite atitikmenį: 1000 tarp kg, g, mg ir mcg arba L ir mL; 1 kg = 2,2 lb; 1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 240 mL.
  3. Užrašykite trupmena taip, kad nereikalingas vienetas išsiredukuotų; greičiui naudokite po vieną trupmeną kiekvienam besikeičiančiam vienetui.
  4. Patikrinkite kryptį: mažesnis vienetas duoda didesnį skaičių.
  5. Apvalinkite tik galutinį atsakymą, klausime nurodytu tikslumu.

Dozių skaičiavimas

Dozė pagal koncentraciją
tūris = dozė / koncentracija
Dozė pagal kūno masę
dozė = mg/kg × kūno masė
Tabletės
skaičius = dozė / dozė tabletėje
Vienetai
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Metodas

  1. Paskirtą dozę ir turimo vaisto stiprumą išreikškite tais pačiais vienetais.
  2. Naudokite formulę „paskirta / turima × kiekis“: (D/H) × Q.
  3. Dozėms pagal kūno masę pirmiausia padauginkite iš masės kilogramais, tada paros dozę padalykite iš dozių skaičiaus.
  4. Pirmiausia įvertinkite apytiksliai ir patikrinkite, ar atsakymas tikėtinas.

Intraveninių infuzijų greitis

Pompos greitis
mL/h = volume (mL)/time (h)
Lašėjimo greitis
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Infuzijos trukmė
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Metodas

  1. Pompos greitis mL/h: tūris, padalytas iš laiko valandomis.
  2. Lašėjimo greitis lašais/min: tūris × lašų faktorius, padalytas iš laiko minutėmis.
  3. Likusiam laikui: likęs tūris, padalytas iš greičio.
  4. Apvalinkite taip, kaip reikalauja uždavinys arba įranga.

Infuziniai tirpalai ir skysčių balansas

Holliday–Segar per valandą
4 mL/kg (pirmiesiems 10 kg) + 2 mL/kg (kitiems 10 kg) + 1 mL/kg (kiekvienam kg virš 20)
Holliday–Segar per parą
100 / 50 / 20 mL/kg tiems patiems intervalams
Skysčių balansas
suvartota − išskirta
Ledo gabalėliai
skaičiuojami kaip pusė jų tūrio
Diurezė
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Infuzijos trukmė
laikas (h) = likęs tūris (mL) / greitis (mL/h)
Sulašintas tūris
mL = greitis × laikas

Klinikinio vertinimo skalės

Glazgo komos skalė
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
APGAR
5 požymiai × 0–2 = 0–10; 7–10 nuramina, 4–6 vidutiniškai nenormalu, 0–3 žema
Braden skalė
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 rizika
Morse griuvimų skalė
griuvimai 25, diagnozė 15, priemonė 15/30, IV 20, eisena 10/20, psichikos būklė 15
NEWS2 rizika
0–4 maža; pavienis 3 maža–vidutinė; 5–6 vidutinė; ≥ 7 didelė
Vidutinis arterinis spaudimas
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Pulsinis spaudimas ir šoko indeksas
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Kūno masės indeksas
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Metodas

  1. Raskite klausime naudojamą vertinimo lentelę ir jos ribas (GCS 3–15, Apgar 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Įvertinkite kiekvieną punktą atskirai, suderindami aprašymą su jo lygiu.
  3. Sudėkite punktų balus ir patikrinkite, ar suma patenka į intervalą.
  4. Taikykite ribas: NEWS2 atveju taip pat ieškokite bet kurio vieno rodiklio, įvertinto 3.
  5. Išvestinėms vertėms naudokite MAP = (SKS + 2·DKS)/3, PP = SKS − DKS, SI = pulsas/SKS ir KMI = kg/m².

2Uždaviniai

1.Slaugos pagrindaiVidutinis

Kuris elgesys rodo aktyvų klausymąsi?

  1. APaciento žodžių perfrazavimas supratimui patikrinti
  2. BTemos keitimas iškilus emocijoms
  3. CŽiūrėjimas į kompiuterio ekraną, kad pokalbio metu būtų užrašoma
  4. DAtsakymo planavimas pacientui kalbant
2.Slaugos pagrindaiSunkus

A stable patient is woken every hour for observations and is becoming tired and confused. What is the best nursing action?

  1. AAsk the doctor for a sedative to help the patient sleep
  2. BStop all observations so the patient can sleep
  3. CKeep the same plan, as observations matter more than sleep for patients
  4. DAsk the team whether the observations can safely be done less often
3.Infekcijų kontrolė ir pacientų saugaVidutinis

Which practice reduces back strain when a nurse moves a patient or heavy object?

  1. AHold the load at arm’s length to keep it steady
  2. BBend at the waist and keep both knees straight
  3. CStand with the feet close together for balance
  4. DKeep the load close to the body and avoid twisting
4.Infekcijų kontrolė ir pacientų saugaSunkus

In US nursing practice, which task should the RN not assign to an LPN/LVN?

  1. AThe initial admission assessment of a new patient with suspected sepsis
  2. BA dressing change on a healing surgical wound that has no signs of infection
  3. CReinforcing hand hygiene teaching that the RN has already given
  4. DGiving scheduled oral antibiotics to a stable patient
5.Prioritetų nustatymas ir delegavimasVidutinis

A patient is receiving continuous tube feeds. Which action best reduces the risk of aspiration?

  1. ATurn the feed off only while the patient is asleep at night
  2. BLay the patient flat for an hour after each bag is hung
  3. CKeep the head of the bed raised to at least 30 degrees
  4. DIncrease the feed rate so the stomach empties sooner
6.Prioritetų nustatymas ir delegavimasSunkus

During birth, the baby’s head delivers but the shoulders do not follow. What should the nurse do first?

  1. AHelp with the McRoberts position and give suprapubic pressure as directed
  2. BPull hard on the baby’s head and neck to free the trapped shoulders quickly
  3. CPush firmly on the top of the uterus (fundal pressure)
  4. DAsk the mother to stop pushing and wait an hour
7.Klinikinė slaugaVidutinis

Which blood result often rises in an upper GI bleed because blood is digested in the gut?

  1. ASodium
  2. BUrea (blood urea nitrogen)
  3. CGlucose
  4. DCalcium
8.Klinikinė slaugaSunkus

A patient has a swollen, warm, tender calf on one side. Which action should the nurse avoid?

  1. AMassaging the calf
  2. BReporting the findings to the doctor
  3. CChecking whether VTE prophylaxis was given
  4. DMeasuring and comparing calf circumference
9.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitaiVidutinis

A breathless patient in the emergency department has a BNP below 100 pg/mL. What does this suggest?

  1. AHeart failure is an unlikely cause of the breathlessness
  2. BThe kidneys are failing and the patient needs dialysis
  3. CThe patient has had a myocardial infarction in the past day
  4. DSevere heart failure is certainly the cause of the problem
10.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitaiSunkus

Pacientui, kurio kalcis 6,8 mg/dL (1,7 mmol/L), staiga atsiranda triukšmingas kvėpavimas ir užkimęs balsas. Ką tai rodo?

  1. ANerimą dėl kraujo tyrimų rezultatų, kuriam reikia ramaus nuraminimo
  2. BNormalų atsaką, kuris praeis be gydymo
  3. CLaringospazmą – skubią būklę, kuriai reikia skubios pagalbos ir kalcio į veną
  4. DŠiandien prasidėjusį peršalimą
11.FarmakologijaVidutinis

Which assessment is most important before giving a dose of IV morphine?

  1. ABowel sounds and urine colour
  2. BPupil size and hearing
  3. CRespiratory rate and level of sedation
  4. DBlood glucose and temperature, checked before each dose
12.FarmakologijaSunkus

A patient has a serum potassium of 7,0 mmol/L (mEq/L) and peaked T waves on the ECG. Which drug is given first to protect the heart?

  1. AOral potassium chloride
  2. BOral sodium polystyrene sulfonate
  3. CIntravenous calcium gluconate
  4. DIntravenous furosemide
13.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemosVidutinis

Kuris vaistų grupių derinys pagerina išgyvenamumą sergant širdies nepakankamumu su sumažėjusia išstūmimo frakcija?

  1. AVien kilpinis diuretikas didžiausia toleruojama doze
  2. BAKF inhibitorius ar ARNI, beta adrenoblokatorius, MRA ir SGLT2 inhibitorius
  3. CNVNU, aspirinas, statinas ir tiazidinis diuretikas
  4. DKilpinis diuretikas, digoksinas, nitratas ir kalcio kanalų blokatorius
14.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemosSunkus

A patient with known left-sided lung cancer starts coughing up large amounts of fresh blood. While help is called, how should the patient be positioned?

  1. ALying on the right side, with the bleeding lung up
  2. BProne with the head turned to one side
  3. CFlat on the back with the head down
  4. DLying on the left side, with the bleeding lung down
15.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: nervų, endokrininė ir inkstų sistemosVidutinis

A stroke patient speaks fluently, but the words make little sense, and they do not follow simple instructions. Which type of aphasia is this?

  1. ADysarthria from facial weakness
  2. BReceptive (Wernicke's) aphasia
  3. CGlobal aphasia with no speech at all
  4. DExpressive (Broca's) aphasia
16.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: nervų, endokrininė ir inkstų sistemosSunkus

A patient with a known ureteric stone develops a fever of 39 °C (102,2 °F) and rigors. Scanning shows a blocked, swollen kidney. What is needed?

  1. AA fluid restriction to reduce the swelling
  2. BStrong pain relief alone, then discharge
  3. CUrgent drainage of the kidney plus IV antibiotics
  4. DOral antibiotics and waiting for the stone to pass
17.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: virškinimo trakto, perioperacinė ir onkologinėVidutinis

When is cold therapy most useful for pain?

  1. AFor long-term muscle stiffness, applied continuously for several hours
  2. BDirectly on skin with poor circulation
  3. COver numb areas where sensation is lost
  4. DSoon after an acute soft tissue injury, to reduce swelling
18.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: virškinimo trakto, perioperacinė ir onkologinėSunkus

A patient with long-standing chronic pancreatitis now has weight loss, thirst and passing large volumes of urine. What should the nurse check first?

  1. AAbdominal girth
  2. BCapillary blood glucose
  3. CSerum amylase level
  4. DPeak expiratory flow
19.Akušerinė slaugaVidutinis

Why is it important that the uterus relaxes fully between contractions?

  1. AIt allows the cervix to close again between contractions
  2. BIt prevents the membranes from rupturing
  3. CBlood flow to the placenta is restored between contractions
  4. DIt reduces the mother's need for fluids
20.Akušerinė slaugaSunkus

Monochorionic twins at 22 weeks show one twin with polyhydramnios and a large bladder and the other with almost no fluid. What condition is suspected?

  1. ATwin-to-twin transfusion syndrome
  2. BPlacenta praevia
  3. CGestational diabetes in one twin
  4. DRh isoimmunisation
21.Pediatrinė slaugaVidutinis

How should a parent respond to a 2-year-old's temper tantrum in a safe place?

  1. ASmack the child to show that tantrums are not allowed
  2. BStay calm, keep the child safe and do not give in to the demand
  3. CShout loudly at the child to make the tantrum stop sooner
  4. DGive the child the sweet he wants so the tantrum stops
22.Pediatrinė slaugaSunkus

A 6-month-old has just learned to roll over. Which safety advice is most urgent now?

  1. ANever leave her alone on a changing table, bed or sofa
  2. BTurn pan handles towards the back of the stove and fit a guard around the cooker
  3. CTeach her not to touch the hot oven door
  4. DInstall locks on all kitchen cupboards and drawers
23.Psichikos sveikatos slaugaVidutinis

A man with few physical symptoms is convinced he has cancer, checks his body many times a day and is not reassured by normal test results. According to DSM-5, which disorder does this suggest?

  1. AFactitious disorder
  2. BSomatic symptom disorder
  3. CIllness anxiety disorder
  4. DConversion disorder
24.Psichikos sveikatos slaugaSunkus

Seanso metu pacientas sako ketinantis sunkiai sužaloti įvardytą kaimyną. Koks teisingas bendras principas?

  1. AGrasinimą reikėtų ignoruoti, nes pacientai dažnai sako dalykus, kurių neketina daryti
  2. BKonfidencialumas reiškia, kad nieko negalima atskleisti
  3. CPavojus identifikuojamam asmeniui turi būti atskleistas komandai ir gali tekti jį atskleisti tam asmeniui apsaugoti, laikantis įstatymų ir tvarkos
  4. DSlaugytojas turėtų pats nueiti ir įspėti kaimyną niekam nepasakęs komandai
25.Slaugos matematika ir vienetų konvertavimasVidutinis
10 lb 7 oz? kg1 lb = 16 oz1 kg = 2,2 lb

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Naujagimis sveria 10 lb 7 oz. Naudodami 1 lb = 16 oz ir 1 kg = 2,2 lb, raskite svorį m kilogramais. Suapvalinkite iki dviejų ženklų po kablelio.

10 lb 7 oz1 lb = 16 oz1 kg = 2,2 lb
m = kg
26.Slaugos matematika ir vienetų konvertavimasSunkus
20 mL/h? L/parą1 parą = 24 h1 L = 1000 mL

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Palaikomoji infuzija be pertraukos teka 20 mL/h greičiu. Kiek litrų V ji suleidžia per 24 valandas?

20 mL/h24 h
V = L
27.Dozių skaičiavimasVidutinis
024681010 mL

15 kg sveriančiam vaikui paskirta 2 mg/kg vaisto. Pradiniame tirpale yra 10 mg/mL. Įtraukite dozę: kokį tūrį V suleidžiate?

15 kg2 mg/kg10 mg/mL
V = mL
28.Dozių skaičiavimasSunkus
200 mg/5 mLV = ? mL

20 kg sveriančiam vaikui paskirta 20 mg/kg vienai dozei geriamosios suspensijos, kurios 5 mL yra 200 mg. Kokį tūrį V duosite?

20 kg20 mg/kg200 mg/5 mL
V = mL
29.Intraveninių infuzijų greitisVidutinis
1500 mL15 gtt/mL5 h? gtt/min

Sulašinkite 1500 mL per 5 valandų sistema, kurios koeficientas 15 lašai/mL. Raskite lašėjimo greitį R lašais per minutę.

1500 mL5 h15 gtt/mL
R = gtt/min
30.Intraveninių infuzijų greitisSunkus
4 g1000 mL? mL/h2 mg/min

Maišelyje yra 4 g vaisto 1000 mL tirpalo. Paskirta 2 mg per minutę. Kokį greitį R nustatysite pompai, mL/h?

4 g/1000 mL2 mg/min
R = mL/h
31.Infuziniai tirpalai ir skysčių balansasVidutinis
SuvartotaIšskirta12 valandų pamainaarbata150 mLsriuba150 mLledo gabalėliai100 mLIntraveninė infuzija125 mL/h × 12 hintraveninis antibiotikas1 × 100 mLšlapimas325 mLšlapimas175 mLšlapimas425 mL

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Lape pateikti paciento suvartoti ir išskirti skysčiai per vieną 12 valandų pamainą. Intraveninė infuzija visą pamainą buvo lašinama nurodytu greičiu. Raskite skysčių balansą B = suvartota − išskirta, mL (neigiamas atsakymas reiškia grynąjį netekimą). Ledo gabalėlius skaičiuokite kaip pusę jų tūrio.

arbata: 150 mLsriuba: 150 mLledo gabalėliai: 100 mLIntraveninė infuzija: 125 mL/h × 12 hintraveninis antibiotikas: 1 × 100 mLšlapimas: 325 mLšlapimas: 175 mLšlapimas: 425 mL
B = mL
32.Infuziniai tirpalai ir skysčių balansasSunkus
1000 mL300 mL sulašinta80 mL/h09:00t = ? h

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). 1000 mL maišelis lašinamas pompa 80 mL/h greičiu. 09:00 jau sulašinta 300 mL. Po kiek valandų t maišelis ištuštės? Apvalinkite iki vieno skaitmens po kablelio.

1000 mL300 mL sulašinta80 mL/h
t = h
33.Klinikinio vertinimo skalėsVidutinis
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96oras / O₂O₂orasSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Šiems stebėjimams naudokite NEWS2 lentelę (SpO₂ 1 skalė): kvėpavimo dažnis 20/min., SpO₂ 89 % kvėpuojant kambario oru, kraujospūdis 110/66 mmHg, pulsas 48/min., reaguoja tik į kalbinimą, temperatūra 39,0 °C. Kokia bendra NEWS2 suma?

RR 20SpO₂ 89%orasSBP 110HR 48VT 39,0 °C
NEWS2 =
34.Klinikinio vertinimo skalėsSunkus
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96oras / O₂O₂orasSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1žemasmaža–vidutinėvidutinisaukštas

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Šiems stebėjimams naudokite NEWS2 lentelę (SpO₂ 1 skalė): kvėpavimo dažnis 10/min., SpO₂ 96 % kvėpuojant kambario oru, kraujospūdis 88/52 mmHg, pulsas 64/min., budrus, temperatūra 37,1 °C. Į kokią klinikinės rizikos grupę patenka pacientas? Spustelėkite ją.

RR 10SpO₂ 96%orasSBP 88HR 64AT 37,1 °C
  1. 1žemas
  2. 2maža–vidutinė
  3. 3vidutinis
  4. 4aukštas

3Tirpalai

1.Slaugos pagrindai

Atsakymas: A · Paciento žodžių perfrazavimas supratimui patikrinti

Kodėl tai yra atsakymas

Aktyvus klausymasis apima dėmesį, tinkamą akių kontaktą, linktelėjimus, atspindėjimą ir perfrazavimą. Jis padeda pacientams jaustis išgirstiems, o slaugytojui suteikia tikslios informacijos.

Atsakymas

A · Paciento žodžių perfrazavimas supratimui patikrinti
2.Slaugos pagrindai

Atsakymas: D · Ask the team whether the observations can safely be done less often

Kodėl tai yra atsakymas

Lack of sleep can contribute to delirium. If the patient's scores are stable, the frequency of observations can be reviewed by the team so care is safe but less disruptive.

Atsakymas

D · Ask the team whether the observations can safely be done less often
3.Infekcijų kontrolė ir pacientų sauga

Atsakymas: D · Keep the load close to the body and avoid twisting

Kodėl tai yra atsakymas

Good body mechanics include a wide base of support, bending at the hips and knees, keeping the load close and turning with the feet instead of twisting the spine. Lifting aids are used whenever possible.

Atsakymas

D · Keep the load close to the body and avoid twisting
4.Infekcijų kontrolė ir pacientų sauga

Atsakymas: A · The initial admission assessment of a new patient with suspected sepsis

Kodėl tai yra atsakymas

The initial assessment of a new, potentially unstable patient is an RN responsibility. LPNs/LVNs can give routine medications, perform routine procedures and reinforce teaching for stable patients.

Atsakymas

A · The initial admission assessment of a new patient with suspected sepsis
5.Prioritetų nustatymas ir delegavimas

Atsakymas: C · Keep the head of the bed raised to at least 30 degrees

Kodėl tai yra atsakymas

Raising the head of the bed to at least 30 degrees during and after feeding lowers the risk of reflux and aspiration. Lying flat greatly increases the risk.

Atsakymas

C · Keep the head of the bed raised to at least 30 degrees
6.Prioritetų nustatymas ir delegavimas

Atsakymas: A · Help with the McRoberts position and give suprapubic pressure as directed

Kodėl tai yra atsakymas

In shoulder dystocia, the McRoberts maneuver (flexing the mother’s thighs onto her abdomen) and suprapubic pressure help free the shoulder. Fundal pressure and pulling on the head can worsen the injury.

Atsakymas

A · Help with the McRoberts position and give suprapubic pressure as directed
7.Klinikinė slauga

Atsakymas: B · Urea (blood urea nitrogen)

Kodėl tai yra atsakymas

Blood proteins digested in the upper GI tract are absorbed and converted to urea, so urea rises out of proportion to creatinine. Urea is part of the Glasgow-Blatchford bleeding score.

Atsakymas

B · Urea (blood urea nitrogen)
8.Klinikinė slauga

Atsakymas: A · Massaging the calf

Kodėl tai yra atsakymas

Unilateral calf swelling and tenderness suggests DVT. Massaging the leg is avoided in case it dislodges the clot; the patient needs medical review and investigation.

Atsakymas

A · Massaging the calf
9.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitai

Atsakymas: A · Heart failure is an unlikely cause of the breathlessness

Kodėl tai yra atsakymas

BNP is released from stretched ventricles, so a low value makes heart failure an unlikely cause of acute breathlessness. A high value supports heart failure, but BNP also rises with age, kidney disease and pulmonary embolism.Patikrinta pagal: Natriuretic Peptide Tests (BNP, NT-proBNP) · MedlinePlus (NIH) (2023)

Atsakymas

A · Heart failure is an unlikely cause of the breathlessness
10.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitai

Atsakymas: C · Laringospazmą – skubią būklę, kuriai reikia skubios pagalbos ir kalcio į veną

Kodėl tai yra atsakymas

Sunki hipokalcemija gali sukelti gerklų spazmą, užkertantį kvėpavimo takus. Slaugytojas kviečiasi skubią pagalbą, palaiko kvėpavimo takus ir paruošia kalcio gliukonatą į veną pagal paskyrimą, stebėdamas širdies veiklą.Patikrinta pagal: Hypocalcemia (StatPearls) · StatPearls (NCBI Bookshelf) (2026)

Atsakymas

C · Laringospazmą – skubią būklę, kuriai reikia skubios pagalbos ir kalcio į veną
11.Farmakologija

Atsakymas: C · Respiratory rate and level of sedation

Kodėl tai yra atsakymas

Opioids can cause respiratory depression, which is usually preceded by increasing sedation. Both are checked before and after each dose.

Atsakymas

C · Respiratory rate and level of sedation
12.Farmakologija

Atsakymas: C · Intravenous calcium gluconate

Kodėl tai yra atsakymas

IV calcium stabilises the myocardial cell membrane within minutes and reduces the risk of arrhythmia. Other treatments then shift potassium into cells (insulin with glucose) or remove it from the body.

Atsakymas

C · Intravenous calcium gluconate
13.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemos

Atsakymas: B · AKF inhibitorius ar ARNI, beta adrenoblokatorius, MRA ir SGLT2 inhibitorius

Kodėl tai yra atsakymas

Dabartinės rekomendacijos nurodo keturias ligos eigą keičiančias vaistų grupes sergant HFrEF: AKF inhibitorių, ARB ar ARNI (sakubitrilis/valsartanas); įrodymais pagrįstą beta adrenoblokatorių; MRA (spironolaktoną ar eplerenoną); ir SGLT2 inhibitorių. Kilpiniai diuretikai ir digoksinas gerina simptomus, bet ne išgyvenamumą. NVNU blogina širdies nepakankamumą.

Atsakymas

B · AKF inhibitorius ar ARNI, beta adrenoblokatorius, MRA ir SGLT2 inhibitorius
14.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemos

Atsakymas: D · Lying on the left side, with the bleeding lung down

Kodėl tai yra atsakymas

In massive haemoptysis, the patient is positioned with the bleeding lung lowermost so blood does not flood the healthy lung. Oxygen, suction, IV access and urgent senior help follow. Treatment may include bronchial artery embolisation.

Atsakymas

D · Lying on the left side, with the bleeding lung down
15.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: nervų, endokrininė ir inkstų sistemos

Atsakymas: B · Receptive (Wernicke's) aphasia

Kodėl tai yra atsakymas

Receptive aphasia comes from damage to Wernicke's area in the dominant temporal lobe. Speech is fluent but often meaningless, and comprehension is impaired. Patients are often unaware of their errors.

Atsakymas

B · Receptive (Wernicke's) aphasia
16.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: nervų, endokrininė ir inkstų sistemos

Atsakymas: C · Urgent drainage of the kidney plus IV antibiotics

Kodėl tai yra atsakymas

Infection behind an obstruction can quickly cause sepsis and kidney damage. Antibiotics alone will not clear it. The kidney needs urgent decompression, usually with a nephrostomy or ureteric stent.

Atsakymas

C · Urgent drainage of the kidney plus IV antibiotics
17.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: virškinimo trakto, perioperacinė ir onkologinė

Atsakymas: D · Soon after an acute soft tissue injury, to reduce swelling

Kodėl tai yra atsakymas

Cold reduces swelling, bleeding and nerve conduction in acute injuries. It is wrapped and applied for short periods and avoided on areas with poor circulation or sensation. Heat is better for muscle spasm and stiffness.

Atsakymas

D · Soon after an acute soft tissue injury, to reduce swelling
18.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: virškinimo trakto, perioperacinė ir onkologinė

Atsakymas: B · Capillary blood glucose

Kodėl tai yra atsakymas

Destruction of islet cells in chronic pancreatitis can cause diabetes (type 3c). Thirst, polyuria and weight loss suggest hyperglycaemia, which is checked straight away.

Atsakymas

B · Capillary blood glucose
19.Akušerinė slauga

Atsakymas: C · Blood flow to the placenta is restored between contractions

Kodėl tai yra atsakymas

During contractions, blood flow to the intervillous space falls. Relaxation between contractions restores oxygen delivery to the fetus. Short rest periods, as in tachysystole, can cause fetal hypoxia.

Atsakymas

C · Blood flow to the placenta is restored between contractions
20.Akušerinė slauga

Atsakymas: A · Twin-to-twin transfusion syndrome

Kodėl tai yra atsakymas

In monochorionic twins, unbalanced vascular connections can shunt blood from one twin to the other. The recipient becomes overloaded with polyhydramnios, while the donor has low fluid and growth restriction.

Atsakymas

A · Twin-to-twin transfusion syndrome
21.Pediatrinė slauga

Atsakymas: B · Stay calm, keep the child safe and do not give in to the demand

Kodėl tai yra atsakymas

Tantrums are normal as toddlers seek autonomy but cannot yet manage frustration. Staying calm, keeping the child safe, ignoring the outburst and giving attention for calm behaviour work best; giving in reinforces tantrums.

Atsakymas

B · Stay calm, keep the child safe and do not give in to the demand
22.Pediatrinė slauga

Atsakymas: A · Never leave her alone on a changing table, bed or sofa

Kodėl tai yra atsakymas

Rolling makes falls from raised surfaces the main immediate risk, so a hand should always stay on the baby on any raised surface. Cupboard locks and kitchen safety become important as she starts to crawl and pull to stand.

Atsakymas

A · Never leave her alone on a changing table, bed or sofa
23.Psichikos sveikatos slauga

Atsakymas: C · Illness anxiety disorder

Kodėl tai yra atsakymas

In illness anxiety disorder, the person is preoccupied with having or getting a serious illness, with no or only mild symptoms. In somatic symptom disorder, the distressing physical symptoms themselves are prominent. ICD-11 calls this condition hypochondriasis.

Atsakymas

C · Illness anxiety disorder
24.Psichikos sveikatos slauga

Atsakymas: C · Pavojus identifikuojamam asmeniui turi būti atskleistas komandai ir gali tekti jį atskleisti tam asmeniui apsaugoti, laikantis įstatymų ir tvarkos

Kodėl tai yra atsakymas

Sunkus grasinimas identifikuojamam asmeniui viršija konfidencialumą. Slaugytojas informuoja komandą, dokumentuoja grasinimą ir laikosi teisinių bei tvarkos procedūrų asmeniui apsaugoti.

Atsakymas

C · Pavojus identifikuojamam asmeniui turi būti atskleistas komandai ir gali tekti jį atskleisti tam asmeniui apsaugoti, laikantis įstatymų ir tvarkos
25.Slaugos matematika ir vienetų konvertavimas

Atsakymas: m = 4,74 kg

Buitiniai matai ir svoris: slaugos egzaminuose naudojami suapvalinti atitikmenys: 1 arbatinis šaukštelis (tsp) = 5 mL, 1 valgomasis šaukštas (tbsp) = 15 mL = 3 tsp, 1 skysčio uncija (fl oz) = 30 mL = 2 tbsp, o 1 puodelis = 8 fl oz = 240 mL. Svoriui 1 kg = 2,2 lb ir 1 lb = 16 oz; ilgiui 1 colis = 2,54 cm. Sudarykite perskaičiavimą taip, kad nereikalingas vienetas išsiredukuotų.

Uncijos į svarus

7 oz/16 = 0,4375 lb
10 + 0,4375 = 10,44 lb

Svarai į kilogramus

m = 10,44/2,2 = 4,744 ≈ 4,74 kg

Atsakymas

m = 4,74 kg
26.Slaugos matematika ir vienetų konvertavimas

Atsakymas: V = 0,48 L

Dimensinė analizė: užrašykite duotą dydį, tada dauginkite iš perskaičiavimo koeficientų, užrašytų trupmenomis (pavyzdžiui, 60 min/1 h arba 1 mg/1000 mcg), kad kiekvienas nereikalingas vienetas pasirodytų vieną kartą viršuje ir vieną kartą apačioje ir susiredukuotų. Likus tik reikiamam vienetui, skaičiuokite. Naudokite klausime pateiktus atitikmenis ir apvalinkite tik galutinį atsakymą.

Tūris per parą

20 mL/h × 24 h = 480 mL

Litrais

V = 480/1000 = 0,48 L

Atsakymas

V = 0,48 L
27.Dozių skaičiavimas

Atsakymas: V = 3 mL

Dozės įtraukimas: tūris = (paskirta dozė/pradinio tirpalo stiprumas) × pradinio tirpalo tūris. Pirmiausia paverskite į tuos pačius vienetus, tada patikrinkite, ar tūris telpa į švirkštą ir patenka ant vienos iš jo skalės žymių.

Dozė pagal kūno svorį

D = 2·15 = 30 mg

Tūris

V = 30/10 = 3 mL

Ant švirkšto

Šio 10 mL švirkšto kiekviena maža linija yra 0,2 mL.

Atsakymas

V = 3 mL
28.Dozių skaičiavimas

Atsakymas: V = 10 mL

Dozės skaičiavimas: skirtinas kiekis lygus paskirtai dozei, padalytai iš turimo preparato stiprumo, padaugintai iš kiekio, kuriame tas stiprumas yra: kiekis = (paskirta dozė/stiprumas) × tūris. Visada suvienodinkite vienetus (pirmiausia g paverskite mg, mg – mcg) ir patikrinkite, ar atsakymas logiškas.

Dozė pagal kūno masę

20·20 = 400 mg

Tūris

V = (400/200)·5 = 10 mL

Atsakymas

V = 10 mL
29.Intraveninių infuzijų greitis

Atsakymas: R = 75 gtt/min

Infuzijos greitis: pompa nustatoma mL/h = tūris/laikas valandomis. Gravitacinė lašelinė skaičiuojama lašais per minutę: gtt/min = tūris (mL) × lašų koeficientas (gtt/mL)/laikas (min). Lašų koeficientas nurodytas ant infuzinės sistemos pakuotės: makrolašų sistemos duoda 10, 15 arba 20 gtt/mL (kraujo sistemos JAV dažnai 10 gtt/mL, JK 15), o mikrolašų sistemos 60 gtt/mL. Visada naudokite lašų koeficientą, nurodytą klausime arba ant pakuotės.

Laikas minutėmis

5·60 = 300 min

Lašėjimo greitis

R = 1500·15/300 = 75 gtt/min

Atsakymas

R = 75 gtt/min
30.Intraveninių infuzijų greitis

Atsakymas: R = 30 mL/h

Dose-based infusions: concentration = amount of drug in the bag/bag volume. Pump rate (mL/h) = dose per hour/concentration, and dose per hour = mL/h × concentration. Convert per-minute doses to per-hour (× 60) and keep the mass units the same (1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg).

Koncentracija

4000 mg/1000 mL = 4 mg/mL

Dozė per valandą

2·60 = 120 mg/h

Pompos greitis

R = 120/4 = 30 mL/h

Atsakymas

R = 30 mL/h
31.Infuziniai tirpalai ir skysčių balansas

Atsakymas: B = 1025 mL

Suvartoti ir išskirti skysčiai: suvartotiems priskiriama viskas, kas patenka į organizmą (geriami skysčiai, intraveninės infuzijos, intraveniniai vaistai ir praplovimai, maitinimas per zondą); ledo gabalėliai skaičiuojami kaip pusė jų tūrio. Išskirtiems priskiriamas šlapimas, drenų išskyros, vėmalai ir kiti netekimai. Balansas = visi suvartoti − visi išskirti skysčiai; neigiamas balansas reiškia grynąjį netekimą. Skaičiai skirti tik praktikai; prie paciento lovos visada vadovaukitės vietiniais protokolais, o didelės rizikos dozes tegul dar kartą patikrina kitas specialistas.

Iš viso suvartota

per os: 150 + 150 = 300 mL
ledo gabalėliai: 100/2 = 50 mL
Intraveninė infuzija: 125·12 = 1500 mL
intraveninis antibiotikas: 1·100 = 100 mL
iš viso suvartota = 1950 mL

Iš viso išskirta

325 + 175 + 425 = 925 mL

Balansas

B = 1950 − 925 = 1025 mL

Atsakymas

B = 1025 mL

Teigiamas: gauta daugiau skysčių, nei išskirta.

32.Infuziniai tirpalai ir skysčių balansas

Atsakymas: t = 8,8 h

Infuzijos trukmė: laikas (h) = infuzuotinas tūris (mL)/greitis (mL/h); naudokite maišelyje dar likusį tūrį, o ne maišelio dydį. Sulašintas tūris = greitis × laikas. Dešimtaines valandas į valandas ir minutes perskaičiuokite padaugindami dalį iš 60 (0,5 h = 30 min, o ne 50 min). Skaičiai skirti tik praktikai; prie paciento lovos visada vadovaukitės vietiniais protokolais, o didelės rizikos dozes tegul dar kartą patikrina kitas specialistas.

Likęs tūris

1000 − 300 = 700 mL

Laikas

t = 700/80 = 8,75 ≈ 8,8 h

Atsakymas

t = 8,8 h

Tai maždaug 8 h 45 min, todėl maišelis ištuštės apie 17:45.

33.Klinikinio vertinimo skalės

Atsakymas: NEWS2 = 9

NEWS2 (Nacionalinė ankstyvojo perspėjimo skalė 2, Karališkoji gydytojų kolegija, 2017): įvertinkite kiekvieną iš septynių rodiklių pagal lentelę (kvėpavimo dažnis, SpO₂ pagal 1 skalę, oras ar papildomas deguonis, sistolinis kraujospūdis, pulsas, sąmonė pagal ACVPU skalę ir temperatūra) ir sudėkite balus. Klinikinė rizika: 0–4 maža; 3 balai bet kuriame viename rodiklyje – maža–vidutinė; 5–6 vidutinė; 7 ar daugiau didelė. Suma 5 ar daugiau reikalauja skubios reakcijos.

Įvertinkite kiekvieną rodiklį

RR 20/min → 0
SpO₂ 89% → 3
kvėpuojant oru → 0
SBP 110 mmHg → 1
HR 48/min → 1
reaguoja tik į kalbinimą (V) → 3
T 39,0 °C → 1

Sudėtis

NEWS2 = 0 + 3 + 0 + 1 + 1 + 3 + 1 = 9

Atsakymas

NEWS2 = 9
34.Klinikinio vertinimo skalės

Atsakymas: maža–vidutinė

NEWS2 (Nacionalinė ankstyvojo perspėjimo skalė 2, Karališkoji gydytojų kolegija, 2017): įvertinkite kiekvieną iš septynių rodiklių pagal lentelę (kvėpavimo dažnis, SpO₂ pagal 1 skalę, oras ar papildomas deguonis, sistolinis kraujospūdis, pulsas, sąmonė pagal ACVPU skalę ir temperatūra) ir sudėkite balus. Klinikinė rizika: 0–4 maža; 3 balai bet kuriame viename rodiklyje – maža–vidutinė; 5–6 vidutinė; 7 ar daugiau didelė. Suma 5 ar daugiau reikalauja skubios reakcijos.

Įvertinkite kiekvieną rodiklį

RR 10/min → 1
SpO₂ 96% → 0
kvėpuojant oru → 0
SBP 88 mmHg → 3
HR 64/min → 0
budrus (A) → 0
T 37,1 °C → 0

Suma ir raudoni balai

NEWS2 = 1 + 0 + 0 + 3 + 0 + 0 + 0 = 4
Bent vienas rodiklis vertinamas 3.

Rizikos grupė

maža–vidutinė

Atsakymas

maža–vidutinė

Vienas 3 balų įvertis reikalauja skubios apžiūros, net kai suma maža.

Tai savarankiška mokymosi medžiaga. ExamProblems nėra susijusi su šį egzaminą organizuojančia institucija ir jos nėra patvirtinta, o egzamino pavadinimas naudojamas tik turiniui apibūdinti. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® yra the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN) prekių ženklai; ši organizacija nėra susijusi su ExamProblems, jo neremia ir neatsako už jo tikslumą.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-pn-practice-questions