NCLEX-PN tipo bandomieji klausimai (LPN/LVN): pasiruošimo paketas

Formulių lapai, pagrindiniai kiekvienos temos metodų žingsniai ir 34 uždavinių, o pilni sprendimai pateikti gale.

Nauji uždaviniaiAtgal į kursą

Spausdinimo lange pasirinkite „Išsaugoti kaip PDF“, kad nuosavą kopiją išsaugotumėte savo įrenginyje.

1Formulės ir metodai

Infekcijų kontrolė ir pacientų sauga

Metodas

  1. Pradėkite nuo standartinių atsargumo priemonių kiekvienam pacientui: rankų higiena, asmeninės apsaugos priemonės numatomai ekspozicijai, saugūs aštrūs daiktai.
  2. Pridėkite atsargumo priemones pagal plitimo kelią: kontaktinė (chalatas, pirštinės), lašelinė (chirurginė kaukė), oro (N95, neigiamo slėgio kambarys).
  3. Steriliems daiktams išlaikykite sterilumą: jei abejojate, jis nesterilus; pakeiskite, niekada nenuvalykite.
  4. Užkirskite kelią žalai aplinkoje: griuvimų prevencija, suvaržymai tik kaip paskutinė priemonė, RACE ir PASS gaisro atveju.
  5. Patikrinkite vaistų skyrimo teises, du identifikatorius ir papildomas apsaugos priemones didelės rizikos vaistams; praneškite apie klaidas ir vos nepasitaikiusius atvejus.

Prioritetų nustatymas ir delegavimas

Metodas

  1. Paklauskite, kas pacientui pakenks greičiausiai, jei nieko nedarysite.
  2. Taikykite ABC (C-A-B per širdies sustojimą), tada Maslow: fiziologiniai poreikiai pirma saugumo, saugumas pirma psichologinių poreikių.
  3. Palyginkite galimybes: ūmus prieš lėtinį, nestabilus prieš stabilų, netikėtas prieš tikėtiną, sisteminis prieš vietinį, ir kiekvieną požymį palyginkite su paciento pradiniu lygiu.
  4. Vertinkite prieš veikdami, nebent tai neatidėliotinas atvejis; tada rinkitės žingsnį, nuo kurio priklauso kiti.
  5. Delegavimui patikrinkite penkias teises: užduotis, aplinkybės, asmuo, nurodymai ir priežiūra. Vertinimas, mokymas ir įvertinimas lieka registruotai slaugytojai (RN).

Laboratorinės reikšmės ir elektrolitai

Metodas

  1. Palyginkite vertę su paties laboratorijos nustatytu referenciniu intervalu, tada su paciento pradiniu lygiu ir kitimu.
  2. Patikrinkite mėginį: hemolizė, vėlavimas ar kraujas, paimtas šalia IV, gali duoti klaidingus rezultatus.
  3. Susiekite vertę su tipiniais požymiais ir ją sukeliančiais vaistais bei būklėmis.
  4. Ieškokite sąveikų: mažas kalio ar magnio kiekis didina digoksino toksiškumą; dehidratacija didina ličio koncentraciją.
  5. Veikite pacientui: įvertinkite, sulaikykite vaistą, jei koncentracija nesaugi, kritines vertes perskaitykite atgal ir informuokite gydytoją.

Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemos

Metodas

  1. Įvardykite problemą: siurblio nepakankamumas, užsikimšusi arterija, ritmas, krešulys, kvėpavimo takų susiaurėjimas, infekcija ar prietaiso problema.
  2. Pirmiausia patikrinkite pavojaus požymius: hipoksiją, hipotenziją, krūtinės skausmą, naują sumišimą, šaltą kojos be pulso.
  3. Deguonį priderinkite pacientui: 94–98 % daugumai, 88–92 % tiems, kuriems kyla CO₂ susilaikymo rizika.
  4. Kiekvieną vaistą susiekite su jo tyrimu ir rizika: varfarinas ir INR, heparinas ir aPTT bei trombocitai, diuretikai ir kalis.
  5. Pasirinkite saugų pirmąjį veiksmą, tada eskaluokite ir vertinkite iš naujo.

Vidaus ligų ir chirurginė slauga: nervų, endokrininė ir inkstų sistemos

Metodas

  1. Pasitikrinkite gliukozę kiekvienam pacientui su nauju sumišimu, silpnumu ar traukuliais.
  2. Sąmonės lygį naudokite kaip ankstyviausią smegenų sutrikimo įspėjimą; vyzdžiai ir Cushing triada pasirodo vėlai.
  3. Diabeto nelaimėse atskirkite DKA (ketonai, acidozė) nuo HHS (labai didelis osmoliališkumas, dehidratacija); pirmiausia skirkite skysčių.
  4. Natrio ir vandens atveju nuspręskite, ar ADH yra per daug (SIADH), ar trūksta (DI), ir lėtinius pokyčius koreguokite lėtai.
  5. Inkstų problemų atveju priežastį priskirkite prerenalinei, vidinei ar postrenalinei ir stebėkite kalį bei skysčius.

Vidaus ligų ir chirurginė slauga: virškinimo trakto, perioperacinė ir onkologinė

Metodas

  1. Paklauskite, kas galėtų būti paslėpta: vidinis kraujavimas, infekcija be karščiavimo, hipoventiliacija esant normaliam SpO₂.
  2. Komplikacijas siaurinkite pagal laiką po operacijos: kraujavimas per valandas, krūtinės ląstos problemos per dienas, žaizdos ir nutekėjimo problemos vėliau.
  3. Skausmo atveju vertinkite, gydykite daugiamode analgezija, vertinkite iš naujo ir kiekvieno opioido metu stebėkite sedaciją.
  4. Onkologiniams pacientams bet kokią ligą nadyro metu laikykite neutropeniniu sepsiu ir žinokite onkologines skubias būkles.
  5. Nudegimų atveju skaičiuokite tik dalinio ir viso storio plotus, Parkland laikrodį paleiskite nuo nudegimo laiko ir titruokite pagal šlapimo išskyrimą.

Akušerinė slauga

Metodas

  1. Nustatykite moters padėtį laike: nėštumo savaitės, gimdymo tarpsnis ar diena po gimdymo, ir nuspręskite, kas tuo metu yra norma.
  2. Ieškokite pavojuje esančio paciento: motinos, vaisiaus ar naujagimio, o gal kelių iš jų.
  3. Susiekite požymį su priežastimi: VEAL CHOP deceleracijoms, keturi T kraujavimui, BUBBLE-HE po gimdymo.
  4. Pirmiausia rinkitės veiksmą, gerinantį kraujotaką ir deguonies patekimą (gulėjimas ant šono, oksitocino nutraukimas, gimdos dugno masažas), tada kvieskite pagalbą.

Pediatrinė slauga

Metodas

  1. Pirmiausia atkreipkite dėmesį į vaiko amžių: nuo jo priklauso gyvybinių rodiklių normos, raidos etapai ir tinkama skausmo skalė.
  2. Įvertinkite kvėpavimo takus, kvėpavimą ir kraujotaką, prisiminkite, kad vaikai kompensuoja, o paskui greitai blogėja.
  3. Pritaikykite veiksmą raidos etapui ir įtraukite šeimą.
  4. Patikrinkite, ar atsakymas saugus vaikui: dozė pagal svorį, jokio aspirino virusinės ligos metu, jokio kodeino jaunesniems nei 12 metų.

Psichikos sveikatos slauga

Metodas

  1. Nuspręskite, ar yra tiesioginis pavojus: savižudybė, smurtas, vaistų sukeltas neatidėliotinas atvejis ar somatinė liga.
  2. Pirmiausia imkitės saugumo veiksmų: stebėkite, pašalinkite priemones, nuraminkite, nutraukite žalingą vaistą, kvieskite pagalbą.
  3. Rinkitės terapinį atsaką: pripažinkite jausmus, pateikite tikrovę, venkite klaidingo raminimo ir klausimų „kodėl“.
  4. Gerbkite teises: mažiausiai varžanti galimybė, sutikimas ir konfidencialumas su jo ribomis.

Slaugos matematika ir vienetų konvertavimas

Metriniai žingsniai
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Svoris ir ilgis
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Buitiniai matai
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Temperatūra
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
24 valandų laikrodis
PM valandos 1–11: pridėkite 12; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Dozavimo greitis
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Laboratoriniai koeficientai
gliukozė 1 mmol/L = 18 mg/dL; kreatininas 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Metodas

  1. Užrašykite duotą dydį su jo vienetu ir norimą vienetą.
  2. Pasirinkite atitikmenį: 1000 tarp kg, g, mg ir mcg arba L ir mL; 1 kg = 2,2 lb; 1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 240 mL.
  3. Užrašykite trupmena taip, kad nereikalingas vienetas išsiredukuotų; greičiui naudokite po vieną trupmeną kiekvienam besikeičiančiam vienetui.
  4. Patikrinkite kryptį: mažesnis vienetas duoda didesnį skaičių.
  5. Apvalinkite tik galutinį atsakymą, klausime nurodytu tikslumu.

Dozių skaičiavimas

Dozė pagal koncentraciją
tūris = dozė / koncentracija
Dozė pagal kūno masę
dozė = mg/kg × kūno masė
Tabletės
skaičius = dozė / dozė tabletėje
Vienetai
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Metodas

  1. Paskirtą dozę ir turimo vaisto stiprumą išreikškite tais pačiais vienetais.
  2. Naudokite formulę „paskirta / turima × kiekis“: (D/H) × Q.
  3. Dozėms pagal kūno masę pirmiausia padauginkite iš masės kilogramais, tada paros dozę padalykite iš dozių skaičiaus.
  4. Pirmiausia įvertinkite apytiksliai ir patikrinkite, ar atsakymas tikėtinas.

Intraveninių infuzijų greitis

Pompos greitis
mL/h = volume (mL)/time (h)
Lašėjimo greitis
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Infuzijos trukmė
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Metodas

  1. Pompos greitis mL/h: tūris, padalytas iš laiko valandomis.
  2. Lašėjimo greitis lašais/min: tūris × lašų faktorius, padalytas iš laiko minutėmis.
  3. Likusiam laikui: likęs tūris, padalytas iš greičio.
  4. Apvalinkite taip, kaip reikalauja uždavinys arba įranga.

Infuziniai tirpalai ir skysčių balansas

Holliday–Segar per valandą
4 mL/kg (pirmiesiems 10 kg) + 2 mL/kg (kitiems 10 kg) + 1 mL/kg (kiekvienam kg virš 20)
Holliday–Segar per parą
100 / 50 / 20 mL/kg tiems patiems intervalams
Skysčių balansas
suvartota − išskirta
Ledo gabalėliai
skaičiuojami kaip pusė jų tūrio
Diurezė
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Infuzijos trukmė
laikas (h) = likęs tūris (mL) / greitis (mL/h)
Sulašintas tūris
mL = greitis × laikas

Klinikinio vertinimo skalės

Glazgo komos skalė
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
APGAR
5 požymiai × 0–2 = 0–10; 7–10 nuramina, 4–6 vidutiniškai nenormalu, 0–3 žema
Braden skalė
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 rizika
Morse griuvimų skalė
griuvimai 25, diagnozė 15, priemonė 15/30, IV 20, eisena 10/20, psichikos būklė 15
NEWS2 rizika
0–4 maža; pavienis 3 maža–vidutinė; 5–6 vidutinė; ≥ 7 didelė
Vidutinis arterinis spaudimas
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Pulsinis spaudimas ir šoko indeksas
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Kūno masės indeksas
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Metodas

  1. Raskite klausime naudojamą vertinimo lentelę ir jos ribas (GCS 3–15, Apgar 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Įvertinkite kiekvieną punktą atskirai, suderindami aprašymą su jo lygiu.
  3. Sudėkite punktų balus ir patikrinkite, ar suma patenka į intervalą.
  4. Taikykite ribas: NEWS2 atveju taip pat ieškokite bet kurio vieno rodiklio, įvertinto 3.
  5. Išvestinėms vertėms naudokite MAP = (SKS + 2·DKS)/3, PP = SKS − DKS, SI = pulsas/SKS ir KMI = kg/m².

2Uždaviniai

1.Slaugos pagrindaiVidutinis

Kur reikia laikyti šlapimo kateterio surinkimo maišelį?

  1. AŽemiau šlapimo pūslės lygio, ne ant grindų
  2. BAukščiau šlapimo pūslės lygio
  3. CAnt grindų šalia lovos
  4. DAnt paciento pilvo
2.Slaugos pagrindaiSunkus

A man skips bowel cancer screening because he feels healthy and thinks cancer will not happen to him. Which Health Belief Model concept best explains this?

  1. AHigh self-efficacy
  2. BLow perceived susceptibility
  3. CHigh perceived benefits
  4. DStrong cues to action
3.Infekcijų kontrolė ir pacientų saugaVidutinis

A patient with a fentanyl skin patch wants to use a heating pad on the area. What should the nurse teach?

  1. AAvoid heat on or near the patch, because it increases how fast the drug is absorbed
  2. BHeat makes the patch last longer, so fewer patches are needed each month
  3. CHeat is fine to use, because it helps the patch stick better to the skin
  4. DHeat only matters if the patch is on the chest
4.Infekcijų kontrolė ir pacientų saugaSunkus

A patient on a general ward for two days is found to have smear-positive pulmonary TB. What should the nurse do besides moving the patient to an airborne isolation room?

  1. ANothing more, because the patient has now been isolated
  2. BClose the ward to all new admissions for a full year
  3. CInform infection prevention so exposed patients and staff can be identified and followed up
  4. DTell all the exposed patients to start TB drugs at once, before any testing
5.Prioritetų nustatymas ir delegavimasVidutinis

A nurse teaches a patient to use an incentive spirometer. Which statement shows a need for further teaching?

  1. A“I will try to hold my breath for a few seconds at the top.”
  2. B“I will blow into it as hard and fast as I can.”
  3. C“I will use it several times every hour while awake.”
  4. D“I will breathe in slowly and deeply through the mouthpiece.”
6.Prioritetų nustatymas ir delegavimasSunkus

Skubios pagalbos skyriuje, kuris pacientas turėtų iškart eiti į procedūrų kambarį?

  1. A25 metų pacientas su išnirusiu riešu ir normaliais gyvybiniais rodikliais
  2. B60 metų vyras su krūtinės spaudimu, prakaitavimu ir pykinimu 20 minučių
  3. C45 metų pacientas, prašantis pakartotinio recepto
  4. D30 metų pacientas, dvi dienas skundžiantis gerklės skausmu ir 38,0 °C temperatūra
7.Klinikinė slaugaVidutinis

What should a patient be told before using sublingual glyceryl trinitrate (GTN, nitroglycerin) spray for angina?

  1. ATake it with a large glass of milk to protect the stomach lining
  2. BSit down before using it, as it can cause dizziness and low blood pressure
  3. CUse it only after the pain has lasted over an hour, with the patient lying flat
  4. DSwallow the spray rather than leaving it under the tongue
8.Klinikinė slaugaSunkus

LOPL sergantis pacientas, gaunantis didelės tėkmės deguonį, tampa mieguistas, pulsas šuoliuojantis, oda paraudusi. Kraujo dujų tyrimas rodo padidėjusį PaCO2 ir mažą pH. Kokia labiausiai tikėtina priežastis?

  1. AHiperkapninis kvėpavimo nepakankamumas, iš dalies dėl per didelio deguonies kiekio
  2. BHipoglikemija
  3. CAlergija opioidams
  4. DMetabolinė alkalozė dėl vėmimo
9.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitaiVidutinis

A patient taking furosemide has a potassium of 3,3 mEq/L and is told to eat more potassium-rich foods. Which snack is the best choice?

  1. ADried apricots
  2. BRice cakes
  3. CPlain crackers
  4. DWhite bread
10.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitaiSunkus

A patient in DKA is receiving IV fluids and insulin. The glucose has fallen to about 220 mg/dL (12,2 mmol/L), but the anion gap is still high. What change would the nurse expect?

  1. AGive an IV bolus of sodium bicarbonate at once
  2. BAdd dextrose to the IV fluids and continue the insulin
  3. CStop the insulin infusion because the glucose is near normal
  4. DStop the IV fluids and start oral fluids only
11.FarmakologijaVidutinis

Vankomicinas į veną dažnai skiriamas infekcijoms, kurias sukelia:

  1. AEscherichia coli
  2. BPseudomonas aeruginosa
  3. CCandida albicans
  4. DMRSA
12.FarmakologijaSunkus

A ventilated ICU patient receives vecuronium, a neuromuscular blocker. Why must sedation and pain relief also be given?

  1. AVecuronium causes severe pain at the injection site
  2. BVecuronium stops working unless a sedative is also given
  3. CNeuromuscular blockers paralyse muscles but do not cause sedation or analgesia
  4. DSedatives are needed to prevent vecuronium from causing seizures and agitation
13.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemosVidutinis

How does ezetimibe lower cholesterol?

  1. AIt dissolves plaques already in the arteries
  2. BIt increases cholesterol loss in the urine
  3. CIt reduces absorption of cholesterol from the gut
  4. DIt blocks cholesterol production by enzymes in the liver
14.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemosSunkus

A patient taking ramipril and indapamide for hypertension starts regular ibuprofen for back pain. A week later, creatinine has risen sharply. What is the most likely cause?

  1. AIbuprofen raising the blood pressure to levels that damage the kidneys
  2. BBack pain causing kidney damage
  3. CAn allergic reaction to the diuretic causing inflammation of the kidney
  4. DAn ACE inhibitor, diuretic and NSAID together reducing kidney perfusion
15.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: nervų, endokrininė ir inkstų sistemosVidutinis

A patient with diabetic neuropathy has an ulcer on the ball of the foot. Which measure is most important for healing?

  1. AWalking more to improve blood flow
  2. BTaking pressure off the ulcer
  3. CSoaking the foot in hot water daily
  4. DCovering it and checking it in a month
16.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: nervų, endokrininė ir inkstų sistemosSunkus

A patient has had a high sodium of 160 mmol/L for several days. Why must it be corrected slowly?

  1. ARapid correction raises the blood glucose
  2. BRapid correction causes kidney stones
  3. CRapid correction can cause brain swelling
  4. DThe sodium will rise again if corrected quickly
17.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: virškinimo trakto, perioperacinė ir onkologinėVidutinis

Which nursing care helps a new skin graft take?

  1. AEncouraging the patient to exercise the area straight away
  2. BRemoving the dressing every hour to look at it
  3. CKeeping the area still and avoiding shearing forces
  4. DMassaging the graft firmly several times a day
18.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: virškinimo trakto, perioperacinė ir onkologinėSunkus

Pacientas, sergantis kepenų encefalopatija, naktį neramus. Miegui siūlomas benzodiazepinas. Ką turėtų daryti slaugytojas?

  1. ADuoti ir nutraukti laktuliozę, kad nebūtų viduriavimo
  2. BDuoti, nes kepenys raminamųjų neveikia
  3. CDuoti dvigubą įprastą dozę, kad tikrai užmigtų
  4. DSuabejoti, nes raminamieji gali pabloginti encefalopatiją
19.Akušerinė slaugaVidutinis

How does breast milk jaundice usually differ from early breastfeeding jaundice?

  1. AIt appears later, after the first week, in a thriving baby
  2. BIt always needs the baby to stop breastfeeding permanently
  3. CIt appears in the first 24 hours in a sick baby
  4. DIt is caused by too little milk intake
20.Akušerinė slaugaSunkus

A woman 1 day after a caesarean asks how to hold her baby for breastfeeding without pressure on her wound. Which position is best?

  1. ALying flat on her back with the baby on her abdomen
  2. BStanding up while breastfeeding
  3. CThe cradle hold with the baby across the incision
  4. DThe football (rugby) hold or side-lying
21.Pediatrinė slaugaVidutinis

Which group of findings is typical in a teenager with severe anorexia nervosa?

  1. ASlow heart rate, low blood pressure and low body temperature
  2. BFast heart rate, high blood pressure and a high fever
  3. CWeight gain, oedema and high blood pressure
  4. DRapid growth, acne and an increased appetite
22.Pediatrinė slaugaSunkus

A family speaks little English. Their 10-year-old offers to translate during a discussion about consent for his sister's surgery. What should the nurse do?

  1. AArrange a professional interpreter
  2. BUse simple English and gestures only
  3. CAsk another patient's visitor who speaks the language
  4. DLet the 10-year-old translate to save time
23.Psichikos sveikatos slaugaVidutinis

According to DSM-5, how long must signs of the disturbance last before schizophrenia can be diagnosed?

  1. AAt least 2 weeks of continuous symptoms
  2. BAt least 1 month, with no further time required
  3. CAt least 2 years, including 6 months of active symptoms
  4. DAt least 6 months, including at least 1 month of active symptoms
24.Psichikos sveikatos slaugaSunkus

A nurse teaches a family member how to use a naloxone kit. Which statement shows a need for further teaching?

  1. A"Once I've given the naloxone, I don't need to call an ambulance."
  2. B"I'll check his breathing and put him in the recovery position if he is breathing but still not awake."
  3. C"I'll stay with him, because the overdose can come back."
  4. D"If he doesn't respond, I may need to give a second dose."
25.Slaugos matematika ir vienetų konvertavimasVidutinis
94969810010210410635363738394041°F°C103,5 °F? °C

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Paciento temperatūra yra 103,5 °F. Konvertuokite į Celsijaus laipsnius T pagal °C = (°F − 32) × 5/9. Suapvalinkite iki vieno ženklo po kablelio.

103,5 °F
T = °C
26.Slaugos matematika ir vienetų konvertavimasSunkus
1 tsp · 4/parą · 14 d? mL1 tsp = 5 mL

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Recepte nurodyta: 1 tsp geriamosios suspensijos kas 6 valandas 14 dienas. Naudodami 1 tsp = 5 mL, kiek mL V reikia visam kursui?

1 tspkas 6 valandas14 dienos1 tsp = 5 mL
V = mL
27.Dozių skaičiavimasVidutinis
024681010 mL

30 kg sveriančiam vaikui paskirta 2 mg/kg vaisto. Pradiniame tirpale yra 20 mg/mL. Įtraukite dozę: kokį tūrį V suleidžiate?

30 kg2 mg/kg20 mg/mL
V = mL
28.Dozių skaičiavimasSunkus
00,10,20,30,40,50,60,70,80,911 mL

Paskirta 0,95 mg. Ampulėje yra 1000 mikrogramų viename mL. Įtraukite dozę į 1 mL švirkštą: kokį tūrį V suleidžiate?

0,95 mg1000 mcg/mL
V = mL
29.Intraveninių infuzijų greitisVidutinis
V = ?60 gtt/mL30 gtt/min2 h

Lašinama 30 gtt/min greičiu per 60 gtt/mL sistemą. Kiek mililitrų V pacientas gauna per 2 valandas?

30 gtt/min60 gtt/mL2 h
V = mL
30.Intraveninių infuzijų greitisSunkus
300 mL15 gtt/mL40 gtt/mint = ? h

Lašelinė laša 40 lašų/min greičiu per 15 lašų/mL sistemą. Maišelyje liko 300 mL. Po kiek valandų t jis bus tuščias? Apvalinkite iki vieno skaitmens po kablelio.

40 gtt/min15 gtt/mL300 mL
t = h
31.Infuziniai tirpalai ir skysčių balansasVidutinis
SuvartotaIšskirta8 valandų pamainasultys100 mLželė100 mLsriuba150 mLIntraveninė infuzija50 mL/h × 8 hintraveninis antibiotikas2 × 100 mLšlapimas375 mLšlapimas225 mL

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Lape pateikti paciento suvartoti ir išskirti skysčiai per vieną 8 valandų pamainą. Intraveninė infuzija visą pamainą buvo lašinama nurodytu greičiu. Raskite skysčių balansą B = suvartota − išskirta, mL (neigiamas atsakymas reiškia grynąjį netekimą).

sultys: 100 mLželė: 100 mLsriuba: 150 mLIntraveninė infuzija: 50 mL/h × 8 hintraveninis antibiotikas: 2 × 100 mLšlapimas: 375 mLšlapimas: 225 mL
B = mL
32.Infuziniai tirpalai ir skysčių balansasSunkus
1000 mL→ 100 mL/hpradžia 09:00tiš viso​ = ? h125 mL/h × 4 h

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). 1000 mL infuzija pradedama 09:00 125 mL/h greičiu. Po 4 valandų greitis pakeičiamas į 100 mL/h ir daugiau nebekeičiamas. Po kiek valandų t nuo pradžios maišelis ištuštės? Apvalinkite iki vieno skaitmens po kablelio.

1000 mL125 mL/h · 4 h100 mL/h
t = h
33.Klinikinio vertinimo skalėsVidutinis
S? / 4+M? / 4+A? / 4+Mob? / 4+N? / 4+F? / 3Σ?

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Mokomasis pacientas vertinamas pagal Braden skalę: jutiminis suvokimas: labai ribotas; drėgmė: kartais drėgna; aktyvumas: kartais vaikšto; judrumas: apribojimų nėra; mityba: puiki; trintis ir šlytis: akivaizdžios problemos nėra. Raskite Braden sumą B.

6–23
B =
34.Klinikinio vertinimo skalėsSunkus
maža rizikavidutinė rizikadidelė rizika

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Mokomasis pacientas vertinamas pagal Morse griuvimų skalę: griuvimų anamnezė per pastaruosius 3 mėnesius: ne; antrinė diagnozė: ne; judėjimo priemonė: nėra, lovos režimas arba padeda slaugytoja; IV terapija arba fiziologinio tirpalo kateterio fiksatorius: taip; eisena: normali, lovos režimas ar neįgaliojo vežimėlis; psichikos būklė: žino savo ribas. Naudodami ribas 0–24 maža, 25–44 vidutinė ir 45 ar daugiau didelė, spustelėkite griuvimo rizikos lygį.

  1. 1maža rizika
  2. 2vidutinė rizika
  3. 3didelė rizika

3Tirpalai

1.Slaugos pagrindai

Atsakymas: A · Žemiau šlapimo pūslės lygio, ne ant grindų

Kodėl tai yra atsakymas

Laikant maišelį žemiau šlapimo pūslės lygio, šlapimas nuteka gravitacijos būdu ir negrįžta atgal. Laikant jį ne ant grindų, mažėja užteršimo ir infekcijos rizika.

Atsakymas

A · Žemiau šlapimo pūslės lygio, ne ant grindų
2.Slaugos pagrindai

Atsakymas: B · Low perceived susceptibility

Kodėl tai yra atsakymas

In the Health Belief Model, people act when they believe they are susceptible to a serious condition and that action will help. Low perceived susceptibility reduces the chance of screening.

Atsakymas

B · Low perceived susceptibility
3.Infekcijų kontrolė ir pacientų sauga

Atsakymas: A · Avoid heat on or near the patch, because it increases how fast the drug is absorbed

Kodėl tai yra atsakymas

Heat from heating pads, electric blankets, hot tubs or fever increases fentanyl absorption and can cause an overdose. Patients are taught to avoid heat over the patch.

Atsakymas

A · Avoid heat on or near the patch, because it increases how fast the drug is absorbed
4.Infekcijų kontrolė ir pacientų sauga

Atsakymas: C · Inform infection prevention so exposed patients and staff can be identified and followed up

Kodėl tai yra atsakymas

Infection prevention and public health carry out a contact investigation to identify and screen people exposed while the patient was not isolated. Treatment of contacts depends on their test results.

Atsakymas

C · Inform infection prevention so exposed patients and staff can be identified and followed up
5.Prioritetų nustatymas ir delegavimas

Atsakymas: B · “I will blow into it as hard and fast as I can.”

Kodėl tai yra atsakymas

An incentive spirometer is used by breathing in slowly and deeply, then holding the breath briefly. Blowing into it does not expand the lungs.

Atsakymas

B · “I will blow into it as hard and fast as I can.”
6.Prioritetų nustatymas ir delegavimas

Atsakymas: B · 60 metų vyras su krūtinės spaudimu, prakaitavimu ir pykinimu 20 minučių

Kodėl tai yra atsakymas

Krūtinės spaudimas su prakaitavimu ir pykinimu gali būti miokardo infarktas, todėl pacientui per kelias minutes reikia EKG. Kiti pacientai stabilūs ir gali saugiai palaukti.

Atsakymas

B · 60 metų vyras su krūtinės spaudimu, prakaitavimu ir pykinimu 20 minučių
7.Klinikinė slauga

Atsakymas: B · Sit down before using it, as it can cause dizziness and low blood pressure

Kodėl tai yra atsakymas

GTN causes vasodilation, which can lead to headache, flushing, dizziness and hypotension. Patients should sit, and seek emergency help if the pain does not settle after the advised doses.

Atsakymas

B · Sit down before using it, as it can cause dizziness and low blood pressure
8.Klinikinė slauga

Atsakymas: A · Hiperkapninis kvėpavimo nepakankamumas, iš dalies dėl per didelio deguonies kiekio

Kodėl tai yra atsakymas

Nekontroliuojamas deguonis CO2 sulaikantiems pacientams gali sustiprinti hiperkapniją ir kvėpavimo acidozę. Deguonis turėtų būti titruojamas iki 88–92% ir kreipiamasi į gydytoją, galbūt dėl neinvazinės ventiliacijos.

Atsakymas

A · Hiperkapninis kvėpavimo nepakankamumas, iš dalies dėl per didelio deguonies kiekio
9.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitai

Atsakymas: A · Dried apricots

Kodėl tai yra atsakymas

Dried fruits such as apricots, raisins and prunes are rich in potassium, as are bananas, oranges, potatoes, beans and tomatoes. Refined grain products such as white bread and crackers are low in potassium.Patikrinta pagal: Potassium in diet · MedlinePlus (NIH) (2026)

Atsakymas

A · Dried apricots
10.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitai

Atsakymas: B · Add dextrose to the IV fluids and continue the insulin

Kodėl tai yra atsakymas

The glucose usually falls before the ketoacidosis resolves. Dextrose is added so insulin can continue, clearing ketones without causing hypoglycemia, until the anion gap closes. Stopping insulin too early lets ketoacidosis return.

Atsakymas

B · Add dextrose to the IV fluids and continue the insulin
11.Farmakologija

Atsakymas: D · MRSA

Kodėl tai yra atsakymas

Vankomicinas yra glikopeptidas, blokuojantis gramteigiamų bakterijų ląstelės sienelės sintezę. Tai standartinis pasirinkimas MRSA atveju. Jis negali prasiskverbti pro gramneigiamų bakterijų išorinę membraną.

Atsakymas

D · MRSA
12.Farmakologija

Atsakymas: C · Neuromuscular blockers paralyse muscles but do not cause sedation or analgesia

Kodėl tai yra atsakymas

Neuromuscular blockers cause paralysis but leave awareness and pain sensation intact. Without sedation and analgesia, the patient could be awake and in pain while unable to move.

Atsakymas

C · Neuromuscular blockers paralyse muscles but do not cause sedation or analgesia
13.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemos

Atsakymas: C · It reduces absorption of cholesterol from the gut

Kodėl tai yra atsakymas

Ezetimibe blocks the intestinal cholesterol transporter (NPC1L1), so less dietary and biliary cholesterol is absorbed and LDL falls. It is often added to a statin. Statins act by inhibiting HMG-CoA reductase in the liver.

Atsakymas

C · It reduces absorption of cholesterol from the gut
14.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemos

Atsakymas: D · An ACE inhibitor, diuretic and NSAID together reducing kidney perfusion

Kodėl tai yra atsakymas

NSAIDs constrict the afferent arteriole, ACE inhibitors dilate the efferent arteriole and diuretics reduce volume. Together (sometimes called the "triple whammy") they can cause acute kidney injury. The NSAID is stopped, and the prescriber reviews the other drugs.

Atsakymas

D · An ACE inhibitor, diuretic and NSAID together reducing kidney perfusion
15.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: nervų, endokrininė ir inkstų sistemos

Atsakymas: B · Taking pressure off the ulcer

Kodėl tai yra atsakymas

Offloading (removing pressure) is essential for healing a neuropathic ulcer, along with infection control, good blood supply and specialist foot team care. Hot soaks risk burns because sensation is reduced.

Atsakymas

B · Taking pressure off the ulcer
16.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: nervų, endokrininė ir inkstų sistemos

Atsakymas: C · Rapid correction can cause brain swelling

Kodėl tai yra atsakymas

In chronic hypernatraemia, brain cells adapt by holding extra solutes. If the sodium falls too quickly, water rushes into the cells and causes cerebral oedema and seizures. Correction is gradual, with regular sodium checks.

Atsakymas

C · Rapid correction can cause brain swelling
17.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: virškinimo trakto, perioperacinė ir onkologinė

Atsakymas: C · Keeping the area still and avoiding shearing forces

Kodėl tai yra atsakymas

Grafts need close contact with the wound bed to gain a new blood supply. Immobilisation, careful dressings and avoiding friction, shearing and collections under the graft help it take.

Atsakymas

C · Keeping the area still and avoiding shearing forces
18.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: virškinimo trakto, perioperacinė ir onkologinė

Atsakymas: D · Suabejoti, nes raminamieji gali pabloginti encefalopatiją

Kodėl tai yra atsakymas

Benzodiazepinai ir opioidai kaupiasi esant kepenų nepakankamumui ir gali išprovokuoti ar pabloginti encefalopatiją. Ieškoma provokuojančių veiksnių, pvz., infekcijos, vidurių užkietėjimo, virškinamojo trakto kraujavimo, dehidratacijos ir elektrolitų pokyčių. Benzodiazepinai alkoholio abstinencijai yra išimtis, vartojama atsargiai.

Atsakymas

D · Suabejoti, nes raminamieji gali pabloginti encefalopatiją
19.Akušerinė slauga

Atsakymas: A · It appears later, after the first week, in a thriving baby

Kodėl tai yra atsakymas

Breast milk jaundice begins after the first week and can last several weeks in an otherwise healthy, well-fed baby. It is thought to be caused by substances in milk and rarely needs breastfeeding to stop.

Atsakymas

A · It appears later, after the first week, in a thriving baby
20.Akušerinė slauga

Atsakymas: D · The football (rugby) hold or side-lying

Kodėl tai yra atsakymas

The football hold places the baby along her side, and side-lying avoids any pressure on the abdomen. A pillow over the wound also helps.

Atsakymas

D · The football (rugby) hold or side-lying
21.Pediatrinė slauga

Atsakymas: A · Slow heart rate, low blood pressure and low body temperature

Kodėl tai yra atsakymas

Starvation leads to bradycardia, hypotension (often postural), hypothermia, cold hands and feet and missed periods. These findings help judge medical risk and the need for admission.

Atsakymas

A · Slow heart rate, low blood pressure and low body temperature
22.Pediatrinė slauga

Atsakymas: A · Arrange a professional interpreter

Kodėl tai yra atsakymas

Professional interpreters ensure accurate, confidential communication and informed consent. Using children as interpreters is avoided because they may not understand medical terms and it places an inappropriate burden on them.

Atsakymas

A · Arrange a professional interpreter
23.Psichikos sveikatos slauga

Atsakymas: D · At least 6 months, including at least 1 month of active symptoms

Kodėl tai yra atsakymas

Schizophrenia needs continuous signs for at least 6 months, with at least 1 month of active-phase symptoms such as delusions or hallucinations. An episode of 1 to 6 months is schizophreniform disorder.

Atsakymas

D · At least 6 months, including at least 1 month of active symptoms
24.Psichikos sveikatos slauga

Atsakymas: A · "Once I've given the naloxone, I don't need to call an ambulance."

Kodėl tai yra atsakymas

Naloxone is short-acting, so the opioid effect can return. Emergency services must always be called, and the person must be watched until help arrives.

Atsakymas

A · "Once I've given the naloxone, I don't need to call an ambulance."
25.Slaugos matematika ir vienetų konvertavimas

Atsakymas: T = 39,7 °C

Temperatūra: °C = (°F − 32) × 5/9 ir °F = °C × 9/5 + 32. Iš °F pirmiausia atimkite 32, o tik paskui dauginkite; iš °C pirmiausia dauginkite ir tada pridėkite 32. Greita patikra: 37 °C yra 98,6 °F, o kiekvienas 1 °C yra 1,8 °F.

Atimkite 32

103,5 − 32 = 71,5

Dauginkite iš 5/9

T = 71,5·5/9 = 39,72 ≈ 39,7 °C

Atsakymas

T = 39,7 °C
26.Slaugos matematika ir vienetų konvertavimas

Atsakymas: V = 280 mL

Dimensinė analizė: užrašykite duotą dydį, tada dauginkite iš perskaičiavimo koeficientų, užrašytų trupmenomis (pavyzdžiui, 60 min/1 h arba 1 mg/1000 mcg), kad kiekvienas nereikalingas vienetas pasirodytų vieną kartą viršuje ir vieną kartą apačioje ir susiredukuotų. Likus tik reikiamam vienetui, skaičiuokite. Naudokite klausime pateiktus atitikmenis ir apvalinkite tik galutinį atsakymą.

Vienos dozės tūris

1 tsp = 1·5 = 5 mL

Visas kursas

V = 5 mL × 4/parą × 14 = 280 mL

Atsakymas

V = 280 mL
27.Dozių skaičiavimas

Atsakymas: V = 3 mL

Dozės įtraukimas: tūris = (paskirta dozė/pradinio tirpalo stiprumas) × pradinio tirpalo tūris. Pirmiausia paverskite į tuos pačius vienetus, tada patikrinkite, ar tūris telpa į švirkštą ir patenka ant vienos iš jo skalės žymių.

Dozė pagal kūno svorį

D = 2·30 = 60 mg

Tūris

V = 60/20 = 3 mL

Ant švirkšto

Šio 10 mL švirkšto kiekviena maža linija yra 0,2 mL.

Atsakymas

V = 3 mL
28.Dozių skaičiavimas

Atsakymas: V = 0,95 mL

Dozės įtraukimas: tūris = (paskirta dozė/pradinio tirpalo stiprumas) × pradinio tirpalo tūris. Pirmiausia paverskite į tuos pačius vienetus, tada patikrinkite, ar tūris telpa į švirkštą ir patenka ant vienos iš jo skalės žymių.

Tie patys vienetai

0,95 mg = 950 mcg

Tūris

V = 950/1000 = 0,95 mL

Atsakymas

V = 0,95 mL
29.Intraveninių infuzijų greitis

Atsakymas: V = 60 mL

Infusion rates: a pump is set in mL/h = volume/time in hours. A gravity drip is counted in drops per minute: gtt/min = volume (mL) × drop factor (gtt/mL)/time (min). The drop factor is printed on the tubing package: macrodrip sets deliver 10, 15 or 20 gtt/mL (blood sets often 10 gtt/mL in the US, 15 in the UK) and microdrip sets 60 gtt/mL. Always use the drop factor the question or package gives.

Greitis mL/h

30·60/60 = 30 mL/h

Tūris

V = 30·2 = 60 mL

Atsakymas

V = 60 mL
30.Intraveninių infuzijų greitis

Atsakymas: t = 1,9 h

Infuzijos greitis: pompa nustatoma mL/h = tūris/laikas valandomis. Gravitacinė lašelinė skaičiuojama lašais per minutę: gtt/min = tūris (mL) × lašų koeficientas (gtt/mL)/laikas (min). Lašų koeficientas nurodytas ant infuzinės sistemos pakuotės: makrolašų sistemos duoda 10, 15 arba 20 gtt/mL (kraujo sistemos JAV dažnai 10 gtt/mL, JK 15), o mikrolašų sistemos 60 gtt/mL. Visada naudokite lašų koeficientą, nurodytą klausime arba ant pakuotės.

Greitis mL/h

40·60/15 = 160 mL/h

Likęs laikas

t = 300/160 = 1,875 ≈ 1,9 h

Atsakymas

t = 1,9 h
31.Infuziniai tirpalai ir skysčių balansas

Atsakymas: B = 350 mL

Suvartoti ir išskirti skysčiai: suvartotiems priskiriama viskas, kas patenka į organizmą (geriami skysčiai, intraveninės infuzijos, intraveniniai vaistai ir praplovimai, maitinimas per zondą); ledo gabalėliai skaičiuojami kaip pusė jų tūrio. Išskirtiems priskiriamas šlapimas, drenų išskyros, vėmalai ir kiti netekimai. Balansas = visi suvartoti − visi išskirti skysčiai; neigiamas balansas reiškia grynąjį netekimą. Skaičiai skirti tik praktikai; prie paciento lovos visada vadovaukitės vietiniais protokolais, o didelės rizikos dozes tegul dar kartą patikrina kitas specialistas.

Iš viso suvartota

per os: 100 + 100 + 150 = 350 mL
Intraveninė infuzija: 50·8 = 400 mL
intraveninis antibiotikas: 2·100 = 200 mL
iš viso suvartota = 950 mL

Iš viso išskirta

375 + 225 = 600 mL

Balansas

B = 950 − 600 = 350 mL

Atsakymas

B = 350 mL

Teigiamas: gauta daugiau skysčių, nei išskirta.

32.Infuziniai tirpalai ir skysčių balansas

Atsakymas: t = 9 h

Infuzijos trukmė: laikas (h) = infuzuotinas tūris (mL)/greitis (mL/h); naudokite maišelyje dar likusį tūrį, o ne maišelio dydį. Sulašintas tūris = greitis × laikas. Dešimtaines valandas į valandas ir minutes perskaičiuokite padaugindami dalį iš 60 (0,5 h = 30 min, o ne 50 min). Skaičiai skirti tik praktikai; prie paciento lovos visada vadovaukitės vietiniais protokolais, o didelės rizikos dozes tegul dar kartą patikrina kitas specialistas.

Pirmoji dalis

125·4 = 500 mL
1000 − 500 = 500 mL liko

Antroji dalis

500/100 = 5 h

Bendra trukmė

t = 4 + 5 = 9 h

Atsakymas

t = 9 h

Tai maždaug 9 h 00 min, todėl maišelis ištuštės apie 18:00.

33.Klinikinio vertinimo skalės

Atsakymas: B = 19

Braden skalė: šešios poskalės pragulų rizikai vertinti. Jutiminis suvokimas, drėgmė, aktyvumas, judrumas ir mityba vertinami 1–4 balais, nuo blogiausio lygio (1) iki problemos nebuvimo (4); trintis ir šlytis vertinama 1–3 balais. Suma svyruoja nuo 6 iki 23, o mažesnė suma reiškia didesnę riziką. Dažnos grupės: 19–23 rizikos nėra, 15–18 maža rizika, 13–14 vidutinė rizika, 10–12 didelė rizika ir 9 ar mažiau labai didelė rizika.

Įvertinkite kiekvieną poskalę

jutiminis suvokimas: labai ribotas → 2
drėgmė: kartais drėgna → 3
aktyvumas: kartais vaikšto → 3
judrumas: apribojimų nėra → 4
mityba: puiki → 4
trintis ir šlytis: akivaizdžios problemos nėra → 3

Sudėtis

Braden suma = 2 + 3 + 3 + 4 + 4 + 3 = 19

Atsakymas

B = 19
34.Klinikinio vertinimo skalės

Atsakymas: maža rizika

Morse griuvimų skalė: šeši punktai. Griuvimų anamnezė: ne 0, taip 25. Antrinė diagnozė: ne 0, taip 15. Judėjimo priemonė: nėra, lovos režimas ar slaugytojos pagalba 0; ramentai, lazda ar vaikštynė 15; laikosi už baldų 30. IV terapija arba fiziologinio tirpalo kateterio fiksatorius: ne 0, taip 20. Eisena: normali, lovos režimas ar neįgaliojo vežimėlis 0; silpna 10; sutrikusi 20. Psichikos būklė: žino savo ribas 0; pervertina arba pamiršta ribas 15. Suma svyruoja nuo 0 iki 125. Rizikos ribos ligoninėse skiriasi; dažnai naudojama: 0–24 maža, 25–44 vidutinė ir 45 ar daugiau didelė.

Įvertinkite kiekvieną punktą

griuvimų anamnezė per pastaruosius 3 mėnesius: ne → 0
antrinė diagnozė: ne → 0
judėjimo priemonė: nėra, lovos režimas arba padeda slaugytoja → 0
IV terapija arba fiziologinio tirpalo kateterio fiksatorius: taip → 20
eisena: normali, lovos režimas ar neįgaliojo vežimėlis → 0
psichikos būklė: žino savo ribas → 0

Sudėtis

Morse suma = 0 + 0 + 0 + 20 + 0 + 0 = 20

Rizikos lygis

20 → maža rizika

Atsakymas

maža rizika

Tai savarankiška mokymosi medžiaga. ExamProblems nėra susijusi su šį egzaminą organizuojančia institucija ir jos nėra patvirtinta, o egzamino pavadinimas naudojamas tik turiniui apibūdinti. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® yra the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN) prekių ženklai; ši organizacija nėra susijusi su ExamProblems, jo neremia ir neatsako už jo tikslumą.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-pn-practice-questions