NCLEX-PN tipo bandomieji klausimai (LPN/LVN): pasiruošimo paketas

Formulių lapai, pagrindiniai kiekvienos temos metodų žingsniai ir 34 uždavinių, o pilni sprendimai pateikti gale.

Nauji uždaviniaiAtgal į kursą

Spausdinimo lange pasirinkite „Išsaugoti kaip PDF“, kad nuosavą kopiją išsaugotumėte savo įrenginyje.

1Formulės ir metodai

Infekcijų kontrolė ir pacientų sauga

Metodas

  1. Pradėkite nuo standartinių atsargumo priemonių kiekvienam pacientui: rankų higiena, asmeninės apsaugos priemonės numatomai ekspozicijai, saugūs aštrūs daiktai.
  2. Pridėkite atsargumo priemones pagal plitimo kelią: kontaktinė (chalatas, pirštinės), lašelinė (chirurginė kaukė), oro (N95, neigiamo slėgio kambarys).
  3. Steriliems daiktams išlaikykite sterilumą: jei abejojate, jis nesterilus; pakeiskite, niekada nenuvalykite.
  4. Užkirskite kelią žalai aplinkoje: griuvimų prevencija, suvaržymai tik kaip paskutinė priemonė, RACE ir PASS gaisro atveju.
  5. Patikrinkite vaistų skyrimo teises, du identifikatorius ir papildomas apsaugos priemones didelės rizikos vaistams; praneškite apie klaidas ir vos nepasitaikiusius atvejus.

Prioritetų nustatymas ir delegavimas

Metodas

  1. Paklauskite, kas pacientui pakenks greičiausiai, jei nieko nedarysite.
  2. Taikykite ABC (C-A-B per širdies sustojimą), tada Maslow: fiziologiniai poreikiai pirma saugumo, saugumas pirma psichologinių poreikių.
  3. Palyginkite galimybes: ūmus prieš lėtinį, nestabilus prieš stabilų, netikėtas prieš tikėtiną, sisteminis prieš vietinį, ir kiekvieną požymį palyginkite su paciento pradiniu lygiu.
  4. Vertinkite prieš veikdami, nebent tai neatidėliotinas atvejis; tada rinkitės žingsnį, nuo kurio priklauso kiti.
  5. Delegavimui patikrinkite penkias teises: užduotis, aplinkybės, asmuo, nurodymai ir priežiūra. Vertinimas, mokymas ir įvertinimas lieka registruotai slaugytojai (RN).

Laboratorinės reikšmės ir elektrolitai

Metodas

  1. Palyginkite vertę su paties laboratorijos nustatytu referenciniu intervalu, tada su paciento pradiniu lygiu ir kitimu.
  2. Patikrinkite mėginį: hemolizė, vėlavimas ar kraujas, paimtas šalia IV, gali duoti klaidingus rezultatus.
  3. Susiekite vertę su tipiniais požymiais ir ją sukeliančiais vaistais bei būklėmis.
  4. Ieškokite sąveikų: mažas kalio ar magnio kiekis didina digoksino toksiškumą; dehidratacija didina ličio koncentraciją.
  5. Veikite pacientui: įvertinkite, sulaikykite vaistą, jei koncentracija nesaugi, kritines vertes perskaitykite atgal ir informuokite gydytoją.

Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemos

Metodas

  1. Įvardykite problemą: siurblio nepakankamumas, užsikimšusi arterija, ritmas, krešulys, kvėpavimo takų susiaurėjimas, infekcija ar prietaiso problema.
  2. Pirmiausia patikrinkite pavojaus požymius: hipoksiją, hipotenziją, krūtinės skausmą, naują sumišimą, šaltą kojos be pulso.
  3. Deguonį priderinkite pacientui: 94–98 % daugumai, 88–92 % tiems, kuriems kyla CO₂ susilaikymo rizika.
  4. Kiekvieną vaistą susiekite su jo tyrimu ir rizika: varfarinas ir INR, heparinas ir aPTT bei trombocitai, diuretikai ir kalis.
  5. Pasirinkite saugų pirmąjį veiksmą, tada eskaluokite ir vertinkite iš naujo.

Vidaus ligų ir chirurginė slauga: nervų, endokrininė ir inkstų sistemos

Metodas

  1. Pasitikrinkite gliukozę kiekvienam pacientui su nauju sumišimu, silpnumu ar traukuliais.
  2. Sąmonės lygį naudokite kaip ankstyviausią smegenų sutrikimo įspėjimą; vyzdžiai ir Cushing triada pasirodo vėlai.
  3. Diabeto nelaimėse atskirkite DKA (ketonai, acidozė) nuo HHS (labai didelis osmoliališkumas, dehidratacija); pirmiausia skirkite skysčių.
  4. Natrio ir vandens atveju nuspręskite, ar ADH yra per daug (SIADH), ar trūksta (DI), ir lėtinius pokyčius koreguokite lėtai.
  5. Inkstų problemų atveju priežastį priskirkite prerenalinei, vidinei ar postrenalinei ir stebėkite kalį bei skysčius.

Vidaus ligų ir chirurginė slauga: virškinimo trakto, perioperacinė ir onkologinė

Metodas

  1. Paklauskite, kas galėtų būti paslėpta: vidinis kraujavimas, infekcija be karščiavimo, hipoventiliacija esant normaliam SpO₂.
  2. Komplikacijas siaurinkite pagal laiką po operacijos: kraujavimas per valandas, krūtinės ląstos problemos per dienas, žaizdos ir nutekėjimo problemos vėliau.
  3. Skausmo atveju vertinkite, gydykite daugiamode analgezija, vertinkite iš naujo ir kiekvieno opioido metu stebėkite sedaciją.
  4. Onkologiniams pacientams bet kokią ligą nadyro metu laikykite neutropeniniu sepsiu ir žinokite onkologines skubias būkles.
  5. Nudegimų atveju skaičiuokite tik dalinio ir viso storio plotus, Parkland laikrodį paleiskite nuo nudegimo laiko ir titruokite pagal šlapimo išskyrimą.

Akušerinė slauga

Metodas

  1. Nustatykite moters padėtį laike: nėštumo savaitės, gimdymo tarpsnis ar diena po gimdymo, ir nuspręskite, kas tuo metu yra norma.
  2. Ieškokite pavojuje esančio paciento: motinos, vaisiaus ar naujagimio, o gal kelių iš jų.
  3. Susiekite požymį su priežastimi: VEAL CHOP deceleracijoms, keturi T kraujavimui, BUBBLE-HE po gimdymo.
  4. Pirmiausia rinkitės veiksmą, gerinantį kraujotaką ir deguonies patekimą (gulėjimas ant šono, oksitocino nutraukimas, gimdos dugno masažas), tada kvieskite pagalbą.

Pediatrinė slauga

Metodas

  1. Pirmiausia atkreipkite dėmesį į vaiko amžių: nuo jo priklauso gyvybinių rodiklių normos, raidos etapai ir tinkama skausmo skalė.
  2. Įvertinkite kvėpavimo takus, kvėpavimą ir kraujotaką, prisiminkite, kad vaikai kompensuoja, o paskui greitai blogėja.
  3. Pritaikykite veiksmą raidos etapui ir įtraukite šeimą.
  4. Patikrinkite, ar atsakymas saugus vaikui: dozė pagal svorį, jokio aspirino virusinės ligos metu, jokio kodeino jaunesniems nei 12 metų.

Psichikos sveikatos slauga

Metodas

  1. Nuspręskite, ar yra tiesioginis pavojus: savižudybė, smurtas, vaistų sukeltas neatidėliotinas atvejis ar somatinė liga.
  2. Pirmiausia imkitės saugumo veiksmų: stebėkite, pašalinkite priemones, nuraminkite, nutraukite žalingą vaistą, kvieskite pagalbą.
  3. Rinkitės terapinį atsaką: pripažinkite jausmus, pateikite tikrovę, venkite klaidingo raminimo ir klausimų „kodėl“.
  4. Gerbkite teises: mažiausiai varžanti galimybė, sutikimas ir konfidencialumas su jo ribomis.

Slaugos matematika ir vienetų konvertavimas

Metriniai žingsniai
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Svoris ir ilgis
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Buitiniai matai
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Temperatūra
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
24 valandų laikrodis
PM valandos 1–11: pridėkite 12; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Dozavimo greitis
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Laboratoriniai koeficientai
gliukozė 1 mmol/L = 18 mg/dL; kreatininas 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Metodas

  1. Užrašykite duotą dydį su jo vienetu ir norimą vienetą.
  2. Pasirinkite atitikmenį: 1000 tarp kg, g, mg ir mcg arba L ir mL; 1 kg = 2,2 lb; 1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 240 mL.
  3. Užrašykite trupmena taip, kad nereikalingas vienetas išsiredukuotų; greičiui naudokite po vieną trupmeną kiekvienam besikeičiančiam vienetui.
  4. Patikrinkite kryptį: mažesnis vienetas duoda didesnį skaičių.
  5. Apvalinkite tik galutinį atsakymą, klausime nurodytu tikslumu.

Dozių skaičiavimas

Dozė pagal koncentraciją
tūris = dozė / koncentracija
Dozė pagal kūno masę
dozė = mg/kg × kūno masė
Tabletės
skaičius = dozė / dozė tabletėje
Vienetai
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Metodas

  1. Paskirtą dozę ir turimo vaisto stiprumą išreikškite tais pačiais vienetais.
  2. Naudokite formulę „paskirta / turima × kiekis“: (D/H) × Q.
  3. Dozėms pagal kūno masę pirmiausia padauginkite iš masės kilogramais, tada paros dozę padalykite iš dozių skaičiaus.
  4. Pirmiausia įvertinkite apytiksliai ir patikrinkite, ar atsakymas tikėtinas.

Intraveninių infuzijų greitis

Pompos greitis
mL/h = volume (mL)/time (h)
Lašėjimo greitis
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Infuzijos trukmė
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Metodas

  1. Pompos greitis mL/h: tūris, padalytas iš laiko valandomis.
  2. Lašėjimo greitis lašais/min: tūris × lašų faktorius, padalytas iš laiko minutėmis.
  3. Likusiam laikui: likęs tūris, padalytas iš greičio.
  4. Apvalinkite taip, kaip reikalauja uždavinys arba įranga.

Infuziniai tirpalai ir skysčių balansas

Holliday–Segar per valandą
4 mL/kg (pirmiesiems 10 kg) + 2 mL/kg (kitiems 10 kg) + 1 mL/kg (kiekvienam kg virš 20)
Holliday–Segar per parą
100 / 50 / 20 mL/kg tiems patiems intervalams
Skysčių balansas
suvartota − išskirta
Ledo gabalėliai
skaičiuojami kaip pusė jų tūrio
Diurezė
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Infuzijos trukmė
laikas (h) = likęs tūris (mL) / greitis (mL/h)
Sulašintas tūris
mL = greitis × laikas

Klinikinio vertinimo skalės

Glazgo komos skalė
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
APGAR
5 požymiai × 0–2 = 0–10; 7–10 nuramina, 4–6 vidutiniškai nenormalu, 0–3 žema
Braden skalė
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 rizika
Morse griuvimų skalė
griuvimai 25, diagnozė 15, priemonė 15/30, IV 20, eisena 10/20, psichikos būklė 15
NEWS2 rizika
0–4 maža; pavienis 3 maža–vidutinė; 5–6 vidutinė; ≥ 7 didelė
Vidutinis arterinis spaudimas
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Pulsinis spaudimas ir šoko indeksas
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Kūno masės indeksas
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Metodas

  1. Raskite klausime naudojamą vertinimo lentelę ir jos ribas (GCS 3–15, Apgar 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Įvertinkite kiekvieną punktą atskirai, suderindami aprašymą su jo lygiu.
  3. Sudėkite punktų balus ir patikrinkite, ar suma patenka į intervalą.
  4. Taikykite ribas: NEWS2 atveju taip pat ieškokite bet kurio vieno rodiklio, įvertinto 3.
  5. Išvestinėms vertėms naudokite MAP = (SKS + 2·DKS)/3, PP = SKS − DKS, SI = pulsas/SKS ir KMI = kg/m².

2Uždaviniai

1.Slaugos pagrindaiVidutinis

Which response is an example of false reassurance?

  1. A"What are you most concerned about?"
  2. B"I can see this is hard for you."
  3. C"Don't worry, everything will be fine."
  4. D"You seem worried. Would you like to talk about it?"
2.Slaugos pagrindaiSunkus

Veiksnus pacientas atsisako paskirto gydymo. Ką turėtų daryti slaugytojas?

  1. APaprašyti artimojo duoti sutikimą vietoj jo
  2. BPaslėpti vaistą paciento maiste
  3. CVis tiek skirti gydymą, nes jis paskirtas ir gydytojas nusprendė, kad tai atitinka paciento interesus
  4. DGerbti atsisakymą, įsitikinti, kad pacientas supranta pasekmes, informuoti komandą ir tai užrašyti
3.Infekcijų kontrolė ir pacientų saugaVidutinis

A patient in bed has a generalized tonic-clonic seizure. What should the nurse do?

  1. APut a padded tongue blade between the teeth to protect the tongue from biting
  2. BHold the arms and legs firmly to stop the movements
  3. CGive sips of water to keep the airway moist
  4. DTurn the patient on their side and protect them from injury without restraining
4.Infekcijų kontrolė ir pacientų saugaSunkus

According to the “Swiss cheese” model of error, why do errors reach patients?

  1. ATechnology fails more often than people do
  2. BPatients often do not follow their care instructions
  3. COne careless person makes a mistake that no system could stop
  4. DWeaknesses in several layers of defense line up at the same time
5.Prioritetų nustatymas ir delegavimasVidutinis

A patient taking warfarin has an INR of 5,2 and no signs of bleeding. What should the nurse do?

  1. AEncourage the patient to take aspirin for pain
  2. BHold the warfarin dose and inform the provider
  3. CGive a double dose to correct the result
  4. DGive the usual dose and recheck the INR next month
6.Prioritetų nustatymas ir delegavimasSunkus

Pacientui per periferinę veną leidžiama kalio chlorido infuzija, jis skundžiasi deginimu vietoje, kuri paraudusi. Ką slaugytojas daro pirmiausia?

  1. APasako pacientui, kad deginimas tikėtinas, ir tęsia
  2. BUždeda šiltą kompresą ir tęsia infuziją
  3. CNutraukia infuziją ir įvertina venos kateterio vietą
  4. DPadidina infuzijos greitį, kad dozė greičiau pasibaigtų
7.Klinikinė slaugaVidutinis

A spontaneously breathing patient is critically ill and hypoxic. Which oxygen delivery gives the highest concentration?

  1. ANon-rebreathe mask with reservoir bag at 15 L/min
  2. BNasal cannula at 2 L/min
  3. CSimple face mask at 5 L/min with the patient sitting up
  4. DVenturi mask set to 24%
8.Klinikinė slaugaSunkus

Why must blood samples for a cross-match be labelled at the bedside immediately after they are taken?

  1. ATo speed up the laboratory's computer system and reduce the waiting time
  2. BTo keep the sample warm so the cells do not break down in transit
  3. CTo prevent "wrong blood in tube" errors that can cause fatal reactions
  4. DTo let the patient sign the label
9.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitaiVidutinis

A patient with chronic kidney disease receives an erythropoiesis-stimulating agent such as epoetin alfa. Which assessments are most important?

  1. AHemoglobin and blood pressure
  2. BSerum amylase and lipase
  3. CLiver enzymes and bilirubin
  4. DSerum glucose and ketones
10.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitaiSunkus

A patient has macrocytic anemia with low vitamin B12 and antibodies to intrinsic factor. What does this suggest, and how is it usually treated?

  1. AFolate deficiency, treated with folic acid only
  2. BHemolytic anemia, treated with blood transfusion
  3. CIron deficiency, treated with oral iron tablets
  4. DPernicious anemia, treated with B12 injections
11.FarmakologijaVidutinis

Kuris požymis būdingas apsinuodijimui opioidais?

  1. AGreitas, gilus kvėpavimas
  2. BTaškiniai vyzdžiai
  3. CLabai išsiplėtę vyzdžiai
  4. DAukšta kūno temperatūra
12.FarmakologijaSunkus

Vaisto pasiskirstymo tūris labai didelis (pvz., 500 L suaugusiajam). Ką tai rodo?

  1. AVaistą greitai išskiria inkstai
  2. BVaistas beveik visas lieka plazmos skyriuje
  3. CVaisto negalima leisti į veną
  4. DVaistas plačiai pasisavinamas audiniuose
13.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemosVidutinis

How is a patient usually positioned for a thoracentesis?

  1. AProne with the arms by the sides
  2. BLying on the affected side with the head down
  3. CSitting upright and leaning forward over a table
  4. DFlat on the back with the legs raised
14.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemosSunkus

A one-way speaking valve is fitted to a patient's tracheostomy tube while the cuff is still inflated. What is the danger?

  1. AThe patient cannot breathe out and may suffocate
  2. BThere is no danger, as the valve works with any cuff
  3. CThe valve will humidify the air too much
  4. DThe patient will speak too loudly
15.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: nervų, endokrininė ir inkstų sistemosVidutinis

Po galvos sužalojimo pacientui iš nosies varva skaidrus skystis. Kokia pagrindinė problema?

  1. ANormalios gleivės po verksmo
  2. BLikvoro nutekėjimas dėl kaukolės lūžio
  3. CPaprastas peršalimas ar šienligės priepuolis
  4. DAlerginė reakcija į KT kontrastą
16.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: nervų, endokrininė ir inkstų sistemosSunkus

Pacientui, sergančiam centriniu necukriniu diabetu, pradedamas skirti desmopresinas. Kokios komplikacijos turėtų stebėti slaugytojas?

  1. AHiperkalemijos
  2. BHiperglikemijos
  3. CSunkaus viduriavimo
  4. DHiponatremijos
17.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: virškinimo trakto, perioperacinė ir onkologinėVidutinis

Which advice helps prevent dumping syndrome after gastrectomy?

  1. AThree large meals a day with plenty of sweet drinks with each meal
  2. BSmall, frequent meals low in simple sugars, with fluids between meals
  3. CA high-sugar diet with fruit juice to keep energy levels up
  4. DSit upright and walk briskly straight after every meal
18.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: virškinimo trakto, perioperacinė ir onkologinėSunkus

A patient taking IV antibiotics has three unexplained loose stools in 24 hours. What should the nurse do first?

  1. AIsolate the patient and send a stool sample for testing
  2. BMove the patient to a bay with other patients to watch them closely
  3. CWait two days to see if the diarrhoea settles
  4. DGive loperamide after each loose stool and continue as usual
19.Akušerinė slaugaVidutinis

How does breast milk jaundice usually differ from early breastfeeding jaundice?

  1. AIt appears in the first 24 hours in a sick baby
  2. BIt always needs the baby to stop breastfeeding permanently
  3. CIt appears later, after the first week, in a thriving baby
  4. DIt is caused by too little milk intake
20.Akušerinė slaugaSunkus

A woman at 36 weeks has a positive syphilis test confirmed for the first time. What should the nurse expect?

  1. ATermination of the pregnancy is required
  2. BNo treatment until after the birth
  3. COnly the partner needs to be treated
  4. DPenicillin now and assessment of the baby at birth
21.Pediatrinė slaugaVidutinis

Kurios priemonės svarbiausios gydant pjautuvinės anemijos vazookliuzinę (skausmo) krizę?

  1. AGeležies preparatai
  2. BGriežtas lovos režimas be analgetikų
  3. CSkysčių ribojimas inkstams apsaugoti ir šalti kompresai skausmingoms vietoms
  4. DSkysčiai, veiksmingas nuskausminimas ir deguonis, jei vaikas hipoksiškas
22.Pediatrinė slaugaSunkus

A few weeks after diagnosis of type 1 diabetes, a child's insulin needs fall a lot. The parents think the diabetes is cured. What should the nurse explain?

  1. AThe diagnosis was probably wrong, and insulin can be stopped
  2. BThe child has become insulin resistant and now needs tablets instead of injections
  3. CThis is the temporary "honeymoon" phase; insulin is still needed
  4. DThe diabetes has turned into type 2 diabetes
23.Psichikos sveikatos slaugaVidutinis

How should the nurse position herself when talking to an agitated patient?

  1. ADirectly face to face, as close as possible, to show confidence
  2. BAt a safe distance, slightly to the side, with a clear exit available
  3. CBehind the patient and close to him, so that the patient does not feel threatened by eye contact
  4. DBetween the patient and the wall, so the patient can leave easily
24.Psichikos sveikatos slaugaSunkus

While caring for a highly anxious patient, a nurse notices her own heart racing and her speech getting faster. What is most important?

  1. AMatch the patient's level of anxiety to show empathy
  2. BRecognise that anxiety spreads between people, and calm herself first
  3. CLeave the patient immediately and not return
  4. DIgnore her own reaction, because the nurse's feelings do not matter in patient care
25.Slaugos matematika ir vienetų konvertavimasVidutinis
7 lb 13 oz? kg1 lb = 16 oz1 kg = 2,2 lb

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Naujagimis sveria 7 lb 13 oz. Naudodami 1 lb = 16 oz ir 1 kg = 2,2 lb, raskite svorį m kilogramais. Suapvalinkite iki dviejų ženklų po kablelio.

7 lb 13 oz1 lb = 16 oz1 kg = 2,2 lb
m = kg
26.Slaugos matematika ir vienetų konvertavimasSunkus
40 mL/h? L/parą1 parą = 24 h1 L = 1000 mL

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Palaikomoji infuzija be pertraukos teka 40 mL/h greičiu. Kiek litrų V ji suleidžia per 24 valandas?

40 mL/h24 h
V = L
27.Dozių skaičiavimasVidutinis
024681010 mL

40 kg sveriančiam vaikui paskirta 2 mg/kg vaisto. Pradiniame tirpale yra 50 mg/mL. Įtraukite dozę: kokį tūrį V suleidžiate?

40 kg2 mg/kg50 mg/mL
V = mL
28.Dozių skaičiavimasSunkus
00,10,20,30,40,50,60,70,80,911 mL

Paskirta 960 mikrogramų. Ampulėje yra 2 mg/mL. Įtraukite dozę į 1 mL švirkštą: kokį tūrį V suleidžiate?

960 mcg2 mg/mL
V = mL
29.Intraveninių infuzijų greitisVidutinis
V = ?60 gtt/mL50 gtt/min6 h

Lašinama 50 gtt/min greičiu per 60 gtt/mL sistemą. Kiek mililitrų V pacientas gauna per 6 valandas?

50 gtt/min60 gtt/mL6 h
V = mL
30.Intraveninių infuzijų greitisSunkus
200 mg250 mL6 mL/h? mcg/min

200 mg 250 mL infuzija lašinama 6 mL/h greičiu. Kiek mikrogramų per minutę D gauna pacientas?

200 mg/250 mL6 mL/h
D = mcg/min
31.Infuziniai tirpalai ir skysčių balansasVidutinis
SuvartotaIšskirta12 valandų pamainasultys120 mLpienas100 mLIntraveninė infuzija60 mL/h × 12 hintraveninis antibiotikas2 × 100 mLšlapimas300 mLšlapimas475 mLšlapimas425 mLžaizdos drenas140 mLvėmalai150 mL

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Lape pateikti paciento suvartoti ir išskirti skysčiai per vieną 12 valandų pamainą. Intraveninė infuzija visą pamainą buvo lašinama nurodytu greičiu. Raskite visą suvartotų skysčių kiekį I mL.

sultys: 120 mLpienas: 100 mLIntraveninė infuzija: 60 mL/h × 12 hintraveninis antibiotikas: 2 × 100 mL
I = mL
32.Infuziniai tirpalai ir skysčių balansasSunkus
1000 mL650 mL sulašinta60 mL/h21:00t = ? h

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). 1000 mL maišelis lašinamas pompa 60 mL/h greičiu. 21:00 jau sulašinta 650 mL. Po kiek valandų t maišelis ištuštės? Apvalinkite iki vieno skaitmens po kablelio.

1000 mL650 mL sulašinta60 mL/h
t = h
33.Klinikinio vertinimo skalėsVidutinis
S? / 4+M? / 4+A? / 4+Mob? / 4+N? / 4+F? / 3Σ?

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Mokomasis pacientas vertinamas pagal Braden skalę: jutiminis suvokimas: visiškai ribotas; drėgmė: labai drėgna; aktyvumas: prikaustytas prie lovos; judrumas: visiškai nejudrus; mityba: tikriausiai nepakankama; trintis ir šlytis: problema. Raskite Braden sumą B.

6–23
B =
34.Klinikinio vertinimo skalėsSunkus
rizikos nėramaža rizikavidutinė rizikadidelė rizikalabai didelė rizika

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Mokomasis pacientas vertinamas pagal Braden skalę: jutiminis suvokimas: labai ribotas; drėgmė: retai drėgna; aktyvumas: kartais vaikšto; judrumas: visiškai nejudrus; mityba: labai prasta; trintis ir šlytis: problema. Naudokite grupes: 19–23 rizikos nėra, 15–18 maža, 13–14 vidutinė, 10–12 didelė ir 9 ar mažiau labai didelė. Spustelėkite rizikos lygį.

  1. 1rizikos nėra
  2. 2maža rizika
  3. 3vidutinė rizika
  4. 4didelė rizika
  5. 5labai didelė rizika

3Tirpalai

1.Slaugos pagrindai

Atsakymas: C · "Don't worry, everything will be fine."

Kodėl tai yra atsakymas

False reassurance dismisses the patient's feelings and promises something the nurse cannot know. Acknowledging the worry and exploring it is more helpful.

Atsakymas

C · "Don't worry, everything will be fine."
2.Slaugos pagrindai

Atsakymas: D · Gerbti atsisakymą, įsitikinti, kad pacientas supranta pasekmes, informuoti komandą ir tai užrašyti

Kodėl tai yra atsakymas

Veiksnus suaugusysis gali atsisakyti gydymo. Slaugytojas turėtų išsiaiškinti priežastis, suteikti informacijos, pranešti paskyrusiam gydytojui ir užrašyti. Slaptas vaistų skyrimas be tinkamos teisinės procedūros nepriimtinas.

Atsakymas

D · Gerbti atsisakymą, įsitikinti, kad pacientas supranta pasekmes, informuoti komandą ir tai užrašyti
3.Infekcijų kontrolė ir pacientų sauga

Atsakymas: D · Turn the patient on their side and protect them from injury without restraining

Kodėl tai yra atsakymas

The nurse stays with the patient, turns them to the side to keep the airway clear, moves hard objects away and times the seizure. Objects in the mouth and restraint can cause injury.

Atsakymas

D · Turn the patient on their side and protect them from injury without restraining
4.Infekcijų kontrolė ir pacientų sauga

Atsakymas: D · Weaknesses in several layers of defense line up at the same time

Kodėl tai yra atsakymas

Reason’s Swiss cheese model shows that each safety layer, such as prescribing, dispensing, checking and scanning, has weaknesses. Harm happens when the holes in several layers line up, so safety improvement focuses on strengthening the system.

Atsakymas

D · Weaknesses in several layers of defense line up at the same time
5.Prioritetų nustatymas ir delegavimas

Atsakymas: B · Hold the warfarin dose and inform the provider

Kodėl tai yra atsakymas

An INR well above target raises the risk of serious bleeding. The nurse holds the dose, informs the provider and watches for bleeding. Without bleeding, holding warfarin is usually enough at this level; vitamin K is mainly used for very high INRs or bleeding.

Atsakymas

B · Hold the warfarin dose and inform the provider
6.Prioritetų nustatymas ir delegavimas

Atsakymas: C · Nutraukia infuziją ir įvertina venos kateterio vietą

Kodėl tai yra atsakymas

Skausmas ir paraudimas rodo flebitą ar infiltraciją. Slaugytojas nutraukia infuziją, įvertina vietą ir informuoja gydytoją. Tęsiant infuziją ar leidžiant greičiau audinių pažeidimas didėja.

Atsakymas

C · Nutraukia infuziją ir įvertina venos kateterio vietą
7.Klinikinė slauga

Atsakymas: A · Non-rebreathe mask with reservoir bag at 15 L/min

Kodėl tai yra atsakymas

A non-rebreathe mask with a filled reservoir at 15 L/min delivers a high oxygen concentration and is used first in critical illness. The dose is then titrated down to the target saturation.

Atsakymas

A · Non-rebreathe mask with reservoir bag at 15 L/min
8.Klinikinė slauga

Atsakymas: C · To prevent "wrong blood in tube" errors that can cause fatal reactions

Kodėl tai yra atsakymas

A sample labelled with the wrong patient's details can lead to incompatible blood being issued. Labelling at the bedside after positive identification is a key transfusion safety step.

Atsakymas

C · To prevent "wrong blood in tube" errors that can cause fatal reactions
9.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitai

Atsakymas: A · Hemoglobin and blood pressure

Kodėl tai yra atsakymas

Epoetin stimulates red cell production. Hemoglobin is monitored, because raising it too high increases the risk of hypertension, stroke and thrombosis. Blood pressure is monitored, and iron stores are checked, since iron is needed for a good response.Patikrinta pagal: Erythropoietin Stimulating Agents · StatPearls (NCBI Bookshelf) (2024)

Atsakymas

A · Hemoglobin and blood pressure
10.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitai

Atsakymas: D · Pernicious anemia, treated with B12 injections

Kodėl tai yra atsakymas

Pernicious anemia is an autoimmune condition in which antibodies block intrinsic factor or destroy the cells that make it, so B12 is not absorbed. Treatment is lifelong B12, usually by injection (very high oral doses are an alternative).Patikrinta pagal: Pernicious anemia · MedlinePlus (NIH) (2026)

Atsakymas

D · Pernicious anemia, treated with B12 injections
11.Farmakologija

Atsakymas: B · Taškiniai vyzdžiai

Kodėl tai yra atsakymas

Apsinuodijimui opioidais klasikiškai būdingi taškiniai vyzdžiai, retas ar paviršutiniškas kvėpavimas ir sutrikusi sąmonė. Naloksonas šį poveikį panaikina.

Atsakymas

B · Taškiniai vyzdžiai
12.Farmakologija

Atsakymas: D · Vaistas plačiai pasisavinamas audiniuose

Kodėl tai yra atsakymas

Vd, gerokai viršijantis bendrą kūno vandens kiekį, reiškia, kad koncentracija plazmoje maža, nes didžioji vaisto dalis yra audiniuose (riebaluose ar raumenyse), kaip digoksino ar amjodarono atveju.

Atsakymas

D · Vaistas plačiai pasisavinamas audiniuose
13.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemos

Atsakymas: C · Sitting upright and leaning forward over a table

Kodėl tai yra atsakymas

Sitting upright and leaning forward on a bedside table widens the intercostal spaces at the back and lets the fluid settle at the base. If the patient cannot sit, lying on the unaffected side may be used.

Atsakymas

C · Sitting upright and leaning forward over a table
14.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemos

Atsakymas: A · The patient cannot breathe out and may suffocate

Kodėl tai yra atsakymas

A speaking valve opens on inspiration and closes on expiration, so exhaled air must pass around the tube and up through the larynx. If the cuff is inflated, air cannot escape, causing air trapping and respiratory arrest. The cuff must be fully deflated first.

Atsakymas

A · The patient cannot breathe out and may suffocate
15.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: nervų, endokrininė ir inkstų sistemos

Atsakymas: B · Likvoro nutekėjimas dėl kaukolės lūžio

Kodėl tai yra atsakymas

Skaidrus skystis iš nosies ar ausų po galvos sužalojimo gali būti likvoras, rodantis pamatinį kaukolės lūžį. Apie tai reikia pranešti. Pacientui sakoma nešnypšti nosies, vengiama nosies vamzdelių ar aspiracijos. Likvoro nutekėjimas didina meningito riziką.

Atsakymas

B · Likvoro nutekėjimas dėl kaukolės lūžio
16.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: nervų, endokrininė ir inkstų sistemos

Atsakymas: D · Hiponatremijos

Kodėl tai yra atsakymas

Desmopresinas yra sintetinis ADH analogas. Jei pacientas toliau geria dideliais kiekiais, vandens sulaikymas gali sukelti hiponatremiją su galvos skausmu, sumišimu ar traukuliais. Pacientams patariama gerti pagal troškulį, o natris, svoris ir skysčių balansas stebimi.

Atsakymas

D · Hiponatremijos
17.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: virškinimo trakto, perioperacinė ir onkologinė

Atsakymas: B · Small, frequent meals low in simple sugars, with fluids between meals

Kodėl tai yra atsakymas

Small meals, fewer simple sugars, more protein and fibre, and taking fluids between rather than with meals slow emptying and reduce fluid shifts. Lying down briefly after meals can also help.

Atsakymas

B · Small, frequent meals low in simple sugars, with fluids between meals
18.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: virškinimo trakto, perioperacinė ir onkologinė

Atsakymas: A · Isolate the patient and send a stool sample for testing

Kodėl tai yra atsakymas

Unexplained diarrhoea in a patient on antibiotics should be treated as possible C. difficile. The patient is isolated promptly, a stool sample is sent and the antibiotics are reviewed with the medical team.

Atsakymas

A · Isolate the patient and send a stool sample for testing
19.Akušerinė slauga

Atsakymas: C · It appears later, after the first week, in a thriving baby

Kodėl tai yra atsakymas

Breast milk jaundice begins after the first week and can last several weeks in an otherwise healthy, well-fed baby. It is thought to be caused by substances in milk and rarely needs breastfeeding to stop.

Atsakymas

C · It appears later, after the first week, in a thriving baby
20.Akušerinė slauga

Atsakymas: D · Penicillin now and assessment of the baby at birth

Kodėl tai yra atsakymas

Syphilis is treated with penicillin in pregnancy, which also treats the fetus and prevents congenital syphilis. The partner is tested and treated, and the newborn is assessed and followed up.

Atsakymas

D · Penicillin now and assessment of the baby at birth
21.Pediatrinė slauga

Atsakymas: D · Skysčiai, veiksmingas nuskausminimas ir deguonis, jei vaikas hipoksiškas

Kodėl tai yra atsakymas

Svarbiausia hidratacija, skubus nuskausminimas (dažnai opioidais), šiluma ir deguonis, jei įsotinimas mažas. Šaltis sukelia vazokonstrikciją ir gali pabloginti pjautuvinį eritrocitų pasikeitimą.

Atsakymas

D · Skysčiai, veiksmingas nuskausminimas ir deguonis, jei vaikas hipoksiškas
22.Pediatrinė slauga

Atsakymas: C · This is the temporary "honeymoon" phase; insulin is still needed

Kodėl tai yra atsakymas

After insulin treatment starts, remaining beta cells may recover partly, so insulin needs fall for weeks to months. This partial remission is temporary; insulin should continue, with doses adjusted to glucose readings.

Atsakymas

C · This is the temporary "honeymoon" phase; insulin is still needed
23.Psichikos sveikatos slauga

Atsakymas: B · At a safe distance, slightly to the side, with a clear exit available

Kodėl tai yra atsakymas

Standing at an angle and outside arm's reach is less confrontational and safer. The nurse makes sure neither she nor the patient is trapped, so both have an exit.

Atsakymas

B · At a safe distance, slightly to the side, with a clear exit available
24.Psichikos sveikatos slauga

Atsakymas: B · Recognise that anxiety spreads between people, and calm herself first

Kodėl tai yra atsakymas

Anxiety can be communicated between people. A nurse who notices and manages her own anxiety can provide a calm, steady presence that helps reduce the patient's anxiety.

Atsakymas

B · Recognise that anxiety spreads between people, and calm herself first
25.Slaugos matematika ir vienetų konvertavimas

Atsakymas: m = 3,55 kg

Buitiniai matai ir svoris: slaugos egzaminuose naudojami suapvalinti atitikmenys: 1 arbatinis šaukštelis (tsp) = 5 mL, 1 valgomasis šaukštas (tbsp) = 15 mL = 3 tsp, 1 skysčio uncija (fl oz) = 30 mL = 2 tbsp, o 1 puodelis = 8 fl oz = 240 mL. Svoriui 1 kg = 2,2 lb ir 1 lb = 16 oz; ilgiui 1 colis = 2,54 cm. Sudarykite perskaičiavimą taip, kad nereikalingas vienetas išsiredukuotų.

Uncijos į svarus

13 oz/16 = 0,8125 lb
7 + 0,8125 = 7,813 lb

Svarai į kilogramus

m = 7,813/2,2 = 3,551 ≈ 3,55 kg

Atsakymas

m = 3,55 kg
26.Slaugos matematika ir vienetų konvertavimas

Atsakymas: V = 0,96 L

Dimensinė analizė: užrašykite duotą dydį, tada dauginkite iš perskaičiavimo koeficientų, užrašytų trupmenomis (pavyzdžiui, 60 min/1 h arba 1 mg/1000 mcg), kad kiekvienas nereikalingas vienetas pasirodytų vieną kartą viršuje ir vieną kartą apačioje ir susiredukuotų. Likus tik reikiamam vienetui, skaičiuokite. Naudokite klausime pateiktus atitikmenis ir apvalinkite tik galutinį atsakymą.

Tūris per parą

40 mL/h × 24 h = 960 mL

Litrais

V = 960/1000 = 0,96 L

Atsakymas

V = 0,96 L
27.Dozių skaičiavimas

Atsakymas: V = 1,6 mL

Dozės įtraukimas: tūris = (paskirta dozė/pradinio tirpalo stiprumas) × pradinio tirpalo tūris. Pirmiausia paverskite į tuos pačius vienetus, tada patikrinkite, ar tūris telpa į švirkštą ir patenka ant vienos iš jo skalės žymių.

Dozė pagal kūno svorį

D = 2·40 = 80 mg

Tūris

V = 80/50 = 1,6 mL

Ant švirkšto

Šio 10 mL švirkšto kiekviena maža linija yra 0,2 mL.

Atsakymas

V = 1,6 mL
28.Dozių skaičiavimas

Atsakymas: V = 0,48 mL

Dozės įtraukimas: tūris = (paskirta dozė/pradinio tirpalo stiprumas) × pradinio tirpalo tūris. Pirmiausia paverskite į tuos pačius vienetus, tada patikrinkite, ar tūris telpa į švirkštą ir patenka ant vienos iš jo skalės žymių.

Tie patys vienetai

2 mg/mL = 2000 mcg/mL

Tūris

V = 960/2000 = 0,48 mL

Atsakymas

V = 0,48 mL
29.Intraveninių infuzijų greitis

Atsakymas: V = 300 mL

Infusion rates: a pump is set in mL/h = volume/time in hours. A gravity drip is counted in drops per minute: gtt/min = volume (mL) × drop factor (gtt/mL)/time (min). The drop factor is printed on the tubing package: macrodrip sets deliver 10, 15 or 20 gtt/mL (blood sets often 10 gtt/mL in the US, 15 in the UK) and microdrip sets 60 gtt/mL. Always use the drop factor the question or package gives.

Greitis mL/h

50·60/60 = 50 mL/h

Tūris

V = 50·6 = 300 mL

Atsakymas

V = 300 mL
30.Intraveninių infuzijų greitis

Atsakymas: D = 80 mcg/min

Dose-based infusions: concentration = amount of drug in the bag/bag volume. Pump rate (mL/h) = dose per hour/concentration, and dose per hour = mL/h × concentration. Convert per-minute doses to per-hour (× 60) and keep the mass units the same (1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg).

Koncentracija

200000 mcg/250 mL = 800 mcg/mL

Dozė per valandą

6·800 = 4800 mcg/h

Dozė per minutę

D = 4800/60 = 80 mcg/min

Atsakymas

D = 80 mcg/min
31.Infuziniai tirpalai ir skysčių balansas

Atsakymas: I = 1140 mL

Suvartoti ir išskirti skysčiai: suvartotiems priskiriama viskas, kas patenka į organizmą (geriami skysčiai, intraveninės infuzijos, intraveniniai vaistai ir praplovimai, maitinimas per zondą); ledo gabalėliai skaičiuojami kaip pusė jų tūrio. Išskirtiems priskiriamas šlapimas, drenų išskyros, vėmalai ir kiti netekimai. Balansas = visi suvartoti − visi išskirti skysčiai; neigiamas balansas reiškia grynąjį netekimą. Skaičiai skirti tik praktikai; prie paciento lovos visada vadovaukitės vietiniais protokolais, o didelės rizikos dozes tegul dar kartą patikrina kitas specialistas.

Sudėkite suvartotus skysčius

per os: 120 + 100 = 220 mL
Intraveninė infuzija: 60·12 = 720 mL
intraveninis antibiotikas: 2·100 = 200 mL
I = 1140 mL

Atsakymas

I = 1140 mL
32.Infuziniai tirpalai ir skysčių balansas

Atsakymas: t = 5,8 h

Infuzijos trukmė: laikas (h) = infuzuotinas tūris (mL)/greitis (mL/h); naudokite maišelyje dar likusį tūrį, o ne maišelio dydį. Sulašintas tūris = greitis × laikas. Dešimtaines valandas į valandas ir minutes perskaičiuokite padaugindami dalį iš 60 (0,5 h = 30 min, o ne 50 min). Skaičiai skirti tik praktikai; prie paciento lovos visada vadovaukitės vietiniais protokolais, o didelės rizikos dozes tegul dar kartą patikrina kitas specialistas.

Likęs tūris

1000 − 650 = 350 mL

Laikas

t = 350/60 = 5,833 ≈ 5,8 h

Atsakymas

t = 5,8 h

Tai maždaug 5 h 50 min, todėl maišelis ištuštės apie 02:50.

33.Klinikinio vertinimo skalės

Atsakymas: B = 8

Braden skalė: šešios poskalės pragulų rizikai vertinti. Jutiminis suvokimas, drėgmė, aktyvumas, judrumas ir mityba vertinami 1–4 balais, nuo blogiausio lygio (1) iki problemos nebuvimo (4); trintis ir šlytis vertinama 1–3 balais. Suma svyruoja nuo 6 iki 23, o mažesnė suma reiškia didesnę riziką. Dažnos grupės: 19–23 rizikos nėra, 15–18 maža rizika, 13–14 vidutinė rizika, 10–12 didelė rizika ir 9 ar mažiau labai didelė rizika.

Įvertinkite kiekvieną poskalę

jutiminis suvokimas: visiškai ribotas → 1
drėgmė: labai drėgna → 2
aktyvumas: prikaustytas prie lovos → 1
judrumas: visiškai nejudrus → 1
mityba: tikriausiai nepakankama → 2
trintis ir šlytis: problema → 1

Sudėtis

Braden suma = 1 + 2 + 1 + 1 + 2 + 1 = 8

Atsakymas

B = 8
34.Klinikinio vertinimo skalės

Atsakymas: didelė rizika

Braden skalė: šešios poskalės pragulų rizikai vertinti. Jutiminis suvokimas, drėgmė, aktyvumas, judrumas ir mityba vertinami 1–4 balais, nuo blogiausio lygio (1) iki problemos nebuvimo (4); trintis ir šlytis vertinama 1–3 balais. Suma svyruoja nuo 6 iki 23, o mažesnė suma reiškia didesnę riziką. Dažnos grupės: 19–23 rizikos nėra, 15–18 maža rizika, 13–14 vidutinė rizika, 10–12 didelė rizika ir 9 ar mažiau labai didelė rizika.

Įvertinkite kiekvieną poskalę

jutiminis suvokimas: labai ribotas → 2
drėgmė: retai drėgna → 4
aktyvumas: kartais vaikšto → 3
judrumas: visiškai nejudrus → 1
mityba: labai prasta → 1
trintis ir šlytis: problema → 1

Sudėtis

Braden suma = 2 + 4 + 3 + 1 + 1 + 1 = 12

Rizikos lygis

12 → didelė rizika

Atsakymas

didelė rizika

Tai savarankiška mokymosi medžiaga. ExamProblems nėra susijusi su šį egzaminą organizuojančia institucija ir jos nėra patvirtinta, o egzamino pavadinimas naudojamas tik turiniui apibūdinti. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® yra the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN) prekių ženklai; ši organizacija nėra susijusi su ExamProblems, jo neremia ir neatsako už jo tikslumą.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-pn-practice-questions