NCLEX-PN tipo bandomieji klausimai (LPN/LVN): pasiruošimo paketas

Formulių lapai, pagrindiniai kiekvienos temos metodų žingsniai ir 34 uždavinių, o pilni sprendimai pateikti gale.

Nauji uždaviniaiAtgal į kursą

Spausdinimo lange pasirinkite „Išsaugoti kaip PDF“, kad nuosavą kopiją išsaugotumėte savo įrenginyje.

1Formulės ir metodai

Infekcijų kontrolė ir pacientų sauga

Metodas

  1. Pradėkite nuo standartinių atsargumo priemonių kiekvienam pacientui: rankų higiena, asmeninės apsaugos priemonės numatomai ekspozicijai, saugūs aštrūs daiktai.
  2. Pridėkite atsargumo priemones pagal plitimo kelią: kontaktinė (chalatas, pirštinės), lašelinė (chirurginė kaukė), oro (N95, neigiamo slėgio kambarys).
  3. Steriliems daiktams išlaikykite sterilumą: jei abejojate, jis nesterilus; pakeiskite, niekada nenuvalykite.
  4. Užkirskite kelią žalai aplinkoje: griuvimų prevencija, suvaržymai tik kaip paskutinė priemonė, RACE ir PASS gaisro atveju.
  5. Patikrinkite vaistų skyrimo teises, du identifikatorius ir papildomas apsaugos priemones didelės rizikos vaistams; praneškite apie klaidas ir vos nepasitaikiusius atvejus.

Prioritetų nustatymas ir delegavimas

Metodas

  1. Paklauskite, kas pacientui pakenks greičiausiai, jei nieko nedarysite.
  2. Taikykite ABC (C-A-B per širdies sustojimą), tada Maslow: fiziologiniai poreikiai pirma saugumo, saugumas pirma psichologinių poreikių.
  3. Palyginkite galimybes: ūmus prieš lėtinį, nestabilus prieš stabilų, netikėtas prieš tikėtiną, sisteminis prieš vietinį, ir kiekvieną požymį palyginkite su paciento pradiniu lygiu.
  4. Vertinkite prieš veikdami, nebent tai neatidėliotinas atvejis; tada rinkitės žingsnį, nuo kurio priklauso kiti.
  5. Delegavimui patikrinkite penkias teises: užduotis, aplinkybės, asmuo, nurodymai ir priežiūra. Vertinimas, mokymas ir įvertinimas lieka registruotai slaugytojai (RN).

Laboratorinės reikšmės ir elektrolitai

Metodas

  1. Palyginkite vertę su paties laboratorijos nustatytu referenciniu intervalu, tada su paciento pradiniu lygiu ir kitimu.
  2. Patikrinkite mėginį: hemolizė, vėlavimas ar kraujas, paimtas šalia IV, gali duoti klaidingus rezultatus.
  3. Susiekite vertę su tipiniais požymiais ir ją sukeliančiais vaistais bei būklėmis.
  4. Ieškokite sąveikų: mažas kalio ar magnio kiekis didina digoksino toksiškumą; dehidratacija didina ličio koncentraciją.
  5. Veikite pacientui: įvertinkite, sulaikykite vaistą, jei koncentracija nesaugi, kritines vertes perskaitykite atgal ir informuokite gydytoją.

Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemos

Metodas

  1. Įvardykite problemą: siurblio nepakankamumas, užsikimšusi arterija, ritmas, krešulys, kvėpavimo takų susiaurėjimas, infekcija ar prietaiso problema.
  2. Pirmiausia patikrinkite pavojaus požymius: hipoksiją, hipotenziją, krūtinės skausmą, naują sumišimą, šaltą kojos be pulso.
  3. Deguonį priderinkite pacientui: 94–98 % daugumai, 88–92 % tiems, kuriems kyla CO₂ susilaikymo rizika.
  4. Kiekvieną vaistą susiekite su jo tyrimu ir rizika: varfarinas ir INR, heparinas ir aPTT bei trombocitai, diuretikai ir kalis.
  5. Pasirinkite saugų pirmąjį veiksmą, tada eskaluokite ir vertinkite iš naujo.

Vidaus ligų ir chirurginė slauga: nervų, endokrininė ir inkstų sistemos

Metodas

  1. Pasitikrinkite gliukozę kiekvienam pacientui su nauju sumišimu, silpnumu ar traukuliais.
  2. Sąmonės lygį naudokite kaip ankstyviausią smegenų sutrikimo įspėjimą; vyzdžiai ir Cushing triada pasirodo vėlai.
  3. Diabeto nelaimėse atskirkite DKA (ketonai, acidozė) nuo HHS (labai didelis osmoliališkumas, dehidratacija); pirmiausia skirkite skysčių.
  4. Natrio ir vandens atveju nuspręskite, ar ADH yra per daug (SIADH), ar trūksta (DI), ir lėtinius pokyčius koreguokite lėtai.
  5. Inkstų problemų atveju priežastį priskirkite prerenalinei, vidinei ar postrenalinei ir stebėkite kalį bei skysčius.

Vidaus ligų ir chirurginė slauga: virškinimo trakto, perioperacinė ir onkologinė

Metodas

  1. Paklauskite, kas galėtų būti paslėpta: vidinis kraujavimas, infekcija be karščiavimo, hipoventiliacija esant normaliam SpO₂.
  2. Komplikacijas siaurinkite pagal laiką po operacijos: kraujavimas per valandas, krūtinės ląstos problemos per dienas, žaizdos ir nutekėjimo problemos vėliau.
  3. Skausmo atveju vertinkite, gydykite daugiamode analgezija, vertinkite iš naujo ir kiekvieno opioido metu stebėkite sedaciją.
  4. Onkologiniams pacientams bet kokią ligą nadyro metu laikykite neutropeniniu sepsiu ir žinokite onkologines skubias būkles.
  5. Nudegimų atveju skaičiuokite tik dalinio ir viso storio plotus, Parkland laikrodį paleiskite nuo nudegimo laiko ir titruokite pagal šlapimo išskyrimą.

Akušerinė slauga

Metodas

  1. Nustatykite moters padėtį laike: nėštumo savaitės, gimdymo tarpsnis ar diena po gimdymo, ir nuspręskite, kas tuo metu yra norma.
  2. Ieškokite pavojuje esančio paciento: motinos, vaisiaus ar naujagimio, o gal kelių iš jų.
  3. Susiekite požymį su priežastimi: VEAL CHOP deceleracijoms, keturi T kraujavimui, BUBBLE-HE po gimdymo.
  4. Pirmiausia rinkitės veiksmą, gerinantį kraujotaką ir deguonies patekimą (gulėjimas ant šono, oksitocino nutraukimas, gimdos dugno masažas), tada kvieskite pagalbą.

Pediatrinė slauga

Metodas

  1. Pirmiausia atkreipkite dėmesį į vaiko amžių: nuo jo priklauso gyvybinių rodiklių normos, raidos etapai ir tinkama skausmo skalė.
  2. Įvertinkite kvėpavimo takus, kvėpavimą ir kraujotaką, prisiminkite, kad vaikai kompensuoja, o paskui greitai blogėja.
  3. Pritaikykite veiksmą raidos etapui ir įtraukite šeimą.
  4. Patikrinkite, ar atsakymas saugus vaikui: dozė pagal svorį, jokio aspirino virusinės ligos metu, jokio kodeino jaunesniems nei 12 metų.

Psichikos sveikatos slauga

Metodas

  1. Nuspręskite, ar yra tiesioginis pavojus: savižudybė, smurtas, vaistų sukeltas neatidėliotinas atvejis ar somatinė liga.
  2. Pirmiausia imkitės saugumo veiksmų: stebėkite, pašalinkite priemones, nuraminkite, nutraukite žalingą vaistą, kvieskite pagalbą.
  3. Rinkitės terapinį atsaką: pripažinkite jausmus, pateikite tikrovę, venkite klaidingo raminimo ir klausimų „kodėl“.
  4. Gerbkite teises: mažiausiai varžanti galimybė, sutikimas ir konfidencialumas su jo ribomis.

Slaugos matematika ir vienetų konvertavimas

Metriniai žingsniai
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Svoris ir ilgis
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Buitiniai matai
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Temperatūra
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
24 valandų laikrodis
PM valandos 1–11: pridėkite 12; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Dozavimo greitis
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Laboratoriniai koeficientai
gliukozė 1 mmol/L = 18 mg/dL; kreatininas 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Metodas

  1. Užrašykite duotą dydį su jo vienetu ir norimą vienetą.
  2. Pasirinkite atitikmenį: 1000 tarp kg, g, mg ir mcg arba L ir mL; 1 kg = 2,2 lb; 1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 240 mL.
  3. Užrašykite trupmena taip, kad nereikalingas vienetas išsiredukuotų; greičiui naudokite po vieną trupmeną kiekvienam besikeičiančiam vienetui.
  4. Patikrinkite kryptį: mažesnis vienetas duoda didesnį skaičių.
  5. Apvalinkite tik galutinį atsakymą, klausime nurodytu tikslumu.

Dozių skaičiavimas

Dozė pagal koncentraciją
tūris = dozė / koncentracija
Dozė pagal kūno masę
dozė = mg/kg × kūno masė
Tabletės
skaičius = dozė / dozė tabletėje
Vienetai
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Metodas

  1. Paskirtą dozę ir turimo vaisto stiprumą išreikškite tais pačiais vienetais.
  2. Naudokite formulę „paskirta / turima × kiekis“: (D/H) × Q.
  3. Dozėms pagal kūno masę pirmiausia padauginkite iš masės kilogramais, tada paros dozę padalykite iš dozių skaičiaus.
  4. Pirmiausia įvertinkite apytiksliai ir patikrinkite, ar atsakymas tikėtinas.

Intraveninių infuzijų greitis

Pompos greitis
mL/h = volume (mL)/time (h)
Lašėjimo greitis
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Infuzijos trukmė
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Metodas

  1. Pompos greitis mL/h: tūris, padalytas iš laiko valandomis.
  2. Lašėjimo greitis lašais/min: tūris × lašų faktorius, padalytas iš laiko minutėmis.
  3. Likusiam laikui: likęs tūris, padalytas iš greičio.
  4. Apvalinkite taip, kaip reikalauja uždavinys arba įranga.

Infuziniai tirpalai ir skysčių balansas

Holliday–Segar per valandą
4 mL/kg (pirmiesiems 10 kg) + 2 mL/kg (kitiems 10 kg) + 1 mL/kg (kiekvienam kg virš 20)
Holliday–Segar per parą
100 / 50 / 20 mL/kg tiems patiems intervalams
Skysčių balansas
suvartota − išskirta
Ledo gabalėliai
skaičiuojami kaip pusė jų tūrio
Diurezė
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Infuzijos trukmė
laikas (h) = likęs tūris (mL) / greitis (mL/h)
Sulašintas tūris
mL = greitis × laikas

Klinikinio vertinimo skalės

Glazgo komos skalė
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
APGAR
5 požymiai × 0–2 = 0–10; 7–10 nuramina, 4–6 vidutiniškai nenormalu, 0–3 žema
Braden skalė
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 rizika
Morse griuvimų skalė
griuvimai 25, diagnozė 15, priemonė 15/30, IV 20, eisena 10/20, psichikos būklė 15
NEWS2 rizika
0–4 maža; pavienis 3 maža–vidutinė; 5–6 vidutinė; ≥ 7 didelė
Vidutinis arterinis spaudimas
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Pulsinis spaudimas ir šoko indeksas
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Kūno masės indeksas
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Metodas

  1. Raskite klausime naudojamą vertinimo lentelę ir jos ribas (GCS 3–15, Apgar 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Įvertinkite kiekvieną punktą atskirai, suderindami aprašymą su jo lygiu.
  3. Sudėkite punktų balus ir patikrinkite, ar suma patenka į intervalą.
  4. Taikykite ribas: NEWS2 atveju taip pat ieškokite bet kurio vieno rodiklio, įvertinto 3.
  5. Išvestinėms vertėms naudokite MAP = (SKS + 2·DKS)/3, PP = SKS − DKS, SI = pulsas/SKS ir KMI = kg/m².

2Uždaviniai

1.Slaugos pagrindaiVidutinis

In England and Wales, what does it mean if a child under 16 is "Gillick competent"?

  1. AThey are old enough to vote and drive
  2. BThey can refuse all treatment, whatever the risk, until they reach the age of 18
  3. CTheir parents must always make every decision for them
  4. DThey have enough understanding to consent to a particular treatment themselves
2.Slaugos pagrindaiSunkus

A colleague asks the nurse to countersign the controlled drug register for a dose the nurse did not see being prepared or given. What should the nurse do?

  1. ASign, but only if the colleague is senior
  2. BRefuse, as they can only sign for what they have witnessed
  3. CSign, as the colleague is trustworthy
  4. DSign it later, at the end of the shift, once the colleague explains
3.Infekcijų kontrolė ir pacientų saugaVidutinis

A patient is on a ventilator. Which bed position helps to prevent ventilator-associated pneumonia?

  1. AHead of the bed raised about 10 degrees
  2. BHead of the bed raised 30 to 45 degrees
  3. CTrendelenburg position
  4. DLying completely flat
4.Infekcijų kontrolė ir pacientų saugaSunkus

During a procedure, a nurse sees that the team is about to start without a time-out. What should the nurse do?

  1. ASpeak up clearly and stop the start until the time-out is done
  2. BWait and raise the issue after the procedure is finished
  3. CReport it to the manager at the end of the week
  4. DSay nothing, because the surgeon is responsible for the procedure
5.Prioritetų nustatymas ir delegavimasVidutinis

Two hours after birth, the nurse finds the uterus firm but above the umbilicus and pushed to the right. What should the nurse do first?

  1. AAsk the patient to lie still for another hour
  2. BGive a dose of oxytocin straight away
  3. CHelp the patient empty her bladder
  4. DMassage the uterus firmly for ten minutes
6.Prioritetų nustatymas ir delegavimasSunkus

A patient with diabetes is sweaty and confused, and no glucose meter is available. The patient can swallow. What should the nurse do?

  1. ATreat for hypoglycemia with fast-acting oral carbohydrate
  2. BWithhold all food and fluids until a meter is found
  3. CAsk the patient to lie down and sleep it off
  4. DGive a dose of rapid-acting insulin in case the glucose is high
7.Klinikinė slaugaVidutinis

Which drug is first-line in an acute asthma attack?

  1. AAn oral beta-blocker
  2. BAn oral antihistamine such as cetirizine taken every few hours
  3. CA long-acting inhaled corticosteroid, used alone at a higher dose
  4. DA nebulised or inhaled short-acting beta2-agonist (salbutamol/albuterol)
8.Klinikinė slaugaSunkus

Pacientą tris dienas pykina ir jis vemia, be to, vartoja furosemidą. Kuris elektrolitų sutrikimas tikėtiniausias?

  1. AHiperkalemija
  2. BTik hipernatremija
  3. CHipokalemija
  4. DHiperkalcemija
9.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitaiVidutinis

A patient on warfarin for atrial fibrillation has a target INR of 2,0–3,0. How does the usual target for a patient with a mechanical mitral valve compare?

  1. AHigher, about 2,5–3,5
  2. BMuch higher, about 5,0–6,0
  3. CLower, about 1,0–1,5
  4. DThe same, 2,0–3,0
10.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitaiSunkus

A nursing student has a positive interferon-gamma release assay (IGRA) for tuberculosis, no symptoms and a normal chest X-ray. What does this most likely mean?

  1. AActive pulmonary TB, which is contagious
  2. BA false result, as the test does not detect TB
  3. CLatent TB infection, which is not contagious
  4. DPast BCG vaccination only, with no infection
11.FarmakologijaVidutinis

A patient is starting lisinopril. Which rare but serious adverse effect should the nurse teach the patient to report immediately?

  1. ADarker skin after exposure to sunlight
  2. BSwelling of the lips, tongue or face
  3. CA harmless rash on the palms of the hands
  4. DAn increase in appetite in the evening
12.FarmakologijaSunkus

Why is gentamicin often given once daily instead of in several small doses?

  1. AIts killing depends on high peak levels, with a post-antibiotic effect
  2. BIt is absorbed slowly from the muscle over 24 hours
  3. CIts killing depends only on the time the level stays above the MIC
  4. DIt has a very long half-life of several days
13.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemosVidutinis

Pacientui, sergančiam supraventrikuline tachikardija, bus suleidžiamas adenozinas į veną. Ką slaugytojas turėtų jam pasakyti?

  1. AApie trumpą paraudimą ar krūtinės gniuždymą ir kelių sekundžių pauzę
  2. BApie kelias valandas trunkantį mieguistumą, užsikirtusią kalbą ir sumišimą po to
  3. CApie kelias dienas trunkantį galvos skausmą po to
  4. DApie maždaug savaitę trunkantį deginantį skausmą išilgai rankos venos
14.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemosSunkus

Praėjus valandai po širdies operacijos, tarpuplaučio drenažu nutekėjo 350 ml ryškiai raudono kraujo ir širdies susitraukimų dažnis didėja. Ką turėtų daryti slaugytojas?

  1. AUžrašyti tūrį ir toliau tikrinti kas valandą
  2. BStipriai braukyti vamzdelį kas penkias minutes
  3. CUžspausti drenažą, kad nebūtų prarasta daugiau kraujo
  4. DNedelsiant pranešti chirurgų komandai
15.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: nervų, endokrininė ir inkstų sistemosVidutinis

For which patient would the nurse question an order for pioglitazone?

  1. AA patient with asthma
  2. BA patient with heart failure
  3. CA patient with hypothyroidism
  4. DA patient with an allergy to latex
16.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: nervų, endokrininė ir inkstų sistemosSunkus

Pacientas, sveikstantis po ūminės kanalėlių nekrozės, patenka į poliurinę fazę, per dieną išskirdamas daugiau nei 4 l šlapimo. Kokia pagrindinė slaugos problema?

  1. ASkysčių perteklius su dideliu kalio kiekiu
  2. BŠlapimo susilaikymas ištemptoje šlapimo pūslėje
  3. CDehidratacija su mažu kalio ir natrio kiekiu
  4. DPer didelio insulino sukelta hipoglikemija
17.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: virškinimo trakto, perioperacinė ir onkologinėVidutinis

Which check is routinely made for a patient with a burn wound?

  1. AVisual acuity in both eyes
  2. BMeasles vaccination status
  3. CTetanus immunisation status
  4. DBlood group of the next of kin
18.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: virškinimo trakto, perioperacinė ir onkologinėSunkus

Trečią dieną po klubo operacijos vyresnio amžiaus pacientas ūmiai sutrinka, dėmesys svyruoja, jis sujaudintas. Ką slaugytojas turėtų daryti pirmiausia?

  1. AIeškoti priežasčių, pvz., hipoksijos, infekcijos, skausmo ar vaistų, ir eskaluoti
  2. BFiksuoti pacientą ir iš karto duoti didelę raminamojo dozę
  3. CPaprašyti šeimos parsivežti pacientą namo, kad nurimtų
  4. DManyti, kad tai demencija, ir tęsti priežiūros planą nepakeistą
19.Akušerinė slaugaVidutinis

Kuris sąrašas nurodo biofizinio profilio sudedamąsias dalis?

  1. AApgar balas, virkštelės kraujo dujos, gimimo svoris, ūgis ir galvos apimtis
  2. BVaisiaus širdies susitraukimų dažnio modelis, motinos kraujospūdis, gliukozė kraujyje, svoris ir baltymai šlapime
  3. CGimdos dugno aukštis, vaisiaus išsidėstymas, stotis, išsitrynimas ir atsivėrimas
  4. DNestresinis testas, vaisiaus kvėpavimas, vaisiaus judesiai, vaisiaus raumenų tonusas ir vaisiaus vandenų kiekis
20.Akušerinė slaugaSunkus

A woman needs an emergency caesarean under general anaesthesia. Why is she given an antacid such as sodium citrate before induction?

  1. ATo prevent nausea after the operation
  2. BTo speed up gastric emptying for surgery
  3. CTo make aspirated stomach contents less acidic
  4. DTo lower her blood pressure before surgery
21.Pediatrinė slaugaVidutinis

Which non-drug technique suits a 5-year-old during a cannula insertion?

  1. ABeing left alone so the child can concentrate
  2. BReading a detailed leaflet about the procedure
  3. CBlowing bubbles or looking at a pop-up book
  4. DDoing slow breathing exercises with a numeric scale
22.Pediatrinė slaugaSunkus

A child is recovering from Kawasaki disease at home. Which finding is expected in the recovery phase?

  1. APeeling skin on the fingers and toes
  2. BA new high fever lasting several days
  3. CSudden chest pain during play
  4. DA new purple rash on the legs
23.Psichikos sveikatos slaugaVidutinis

A student avoids eating in the canteen and speaking in seminars because she fears others will judge her or see her blush. Which disorder does this suggest?

  1. AAgoraphobia
  2. BSocial anxiety disorder
  3. CGeneralised anxiety disorder
  4. DObsessive-compulsive disorder
24.Psichikos sveikatos slaugaSunkus

A patient starting clozapine is being taught about blood tests. Which statement shows a need for further teaching?

  1. A"The tests are done because clozapine can lower my white cells."
  2. B"After a few months I can stop having blood tests."
  3. C"If I get a sore throat or fever, I'll tell someone straight away."
  4. D"I'll need regular blood tests for as long as I take clozapine."
25.Slaugos matematika ir vienetų konvertavimasVidutinis
94969810010210410635363738394041°F°C? °F39,2 °C

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Paciento temperatūra yra 39,2 °C. Konvertuokite į Farenheito laipsnius T pagal °F = °C × 9/5 + 32. Suapvalinkite iki vieno ženklo po kablelio.

39,2 °C
T = °F
26.Slaugos matematika ir vienetų konvertavimasSunkus
2 tsp · 3/parą · 5 d? mL1 tsp = 5 mL

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Recepte nurodyta: 2 tsp geriamosios suspensijos tris kartus per dieną 5 dienas. Naudodami 1 tsp = 5 mL, kiek mL V reikia visam kursui?

2 tsptris kartus per dieną5 dienos1 tsp = 5 mL
V = mL
27.Dozių skaičiavimasVidutinis
024681010 mL

14 kg sveriančiam vaikui paskirta 5 mg/kg vaisto. Pradiniame tirpale yra 25 mg/mL. Įtraukite dozę: kokį tūrį V suleidžiate?

14 kg5 mg/kg25 mg/mL
V = mL
28.Dozių skaičiavimasSunkus
40 mg/1 mLV = ? mL

Pacientas sveria 193,6 lb. Paskirta 2 mg/kg vienkartinė dozė, o pradiniame tirpale yra 40 mg 1 mL. Laikydami, kad 1 kg = 2,2 lb, raskite, kokį tūrį V duosite.

193,6 lb2 mg/kg40 mg/1 mL1 kg = 2,2 lb
V = mL
29.Intraveninių infuzijų greitisVidutinis
430 mLliko? mL/h9 h liko

Paskirta sulašinti 500 mL per 12 valandas. Po 3 valandų pastebite, kad maišelyje dar liko 430 mL, o infuzija vis tiek turi baigtis laiku. Kokį greitį R mL/h reikia nustatyti pompai iš naujo?

500 mL / 12 hpo 3 h: 430 mL
R = mL/h
30.Intraveninių infuzijų greitisSunkus
100 mg100 mL15 mL/h? mg/h

Maišelyje yra 100 mg vaisto 100 mL, jis laša 15 mL/h greičiu. Kiek miligramų per valandą D gauna pacientas?

100 mg/100 mL15 mL/h
D = mg/h
31.Infuziniai tirpalai ir skysčių balansasVidutinis
SuvartotaIšskirta12 valandų pamainavanduo300 mLsultys200 mLIntraveninė infuzija75 mL/h × 12 hintraveninis antibiotikas2 × 50 mLšlapimas475 mLšlapimas450 mLšlapimas300 mLšlapimas500 mL

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Lape pateikti paciento suvartoti ir išskirti skysčiai per vieną 12 valandų pamainą. Intraveninė infuzija visą pamainą buvo lašinama nurodytu greičiu. Raskite visą suvartotų skysčių kiekį I mL.

vanduo: 300 mLsultys: 200 mLIntraveninė infuzija: 75 mL/h × 12 hintraveninis antibiotikas: 2 × 50 mL
I = mL
32.Infuziniai tirpalai ir skysčių balansasSunkus
1000 mL→ 200 mL/hpradžia 08:00tiš viso​ = ? h100 mL/h × 3 h

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). 1000 mL infuzija pradedama 08:00 100 mL/h greičiu. Po 3 valandų greitis pakeičiamas į 200 mL/h ir daugiau nebekeičiamas. Po kiek valandų t nuo pradžios maišelis ištuštės? Apvalinkite iki vieno skaitmens po kablelio.

1000 mL100 mL/h · 3 h200 mL/h
t = h
33.Klinikinio vertinimo skalėsVidutinis
H? / 25+D? / 15+Aid? / 30+IV? / 20+G? / 20+MS? / 15Σ?

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Mokomasis pacientas vertinamas pagal Morse griuvimų skalę: griuvimų anamnezė per pastaruosius 3 mėnesius: taip; antrinė diagnozė: ne; judėjimo priemonė: ramentai, lazda ar vaikštynė; IV terapija arba fiziologinio tirpalo kateterio fiksatorius: taip; eisena: normali, lovos režimas ar neįgaliojo vežimėlis; psichikos būklė: žino savo ribas. Raskite Morse sumą MFS.

0–125
MFS =
34.Klinikinio vertinimo skalėsSunkus
maža rizikavidutinė rizikadidelė rizika

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Mokomasis pacientas vertinamas pagal Morse griuvimų skalę: griuvimų anamnezė per pastaruosius 3 mėnesius: ne; antrinė diagnozė: ne; judėjimo priemonė: ramentai, lazda ar vaikštynė; IV terapija arba fiziologinio tirpalo kateterio fiksatorius: ne; eisena: sutrikusi; psichikos būklė: žino savo ribas. Naudodami ribas 0–24 maža, 25–44 vidutinė ir 45 ar daugiau didelė, spustelėkite griuvimo rizikos lygį.

  1. 1maža rizika
  2. 2vidutinė rizika
  3. 3didelė rizika

3Tirpalai

1.Slaugos pagrindai

Atsakymas: D · They have enough understanding to consent to a particular treatment themselves

Kodėl tai yra atsakymas

A Gillick-competent young person under 16 has enough maturity and understanding to consent to a specific treatment. Competence is judged for each decision.

Atsakymas

D · They have enough understanding to consent to a particular treatment themselves
2.Slaugos pagrindai

Atsakymas: B · Refuse, as they can only sign for what they have witnessed

Kodėl tai yra atsakymas

Countersigning means confirming that you witnessed the check and administration. Signing for something you did not see is dishonest and removes an important safety check.

Atsakymas

B · Refuse, as they can only sign for what they have witnessed
3.Infekcijų kontrolė ir pacientų sauga

Atsakymas: B · Head of the bed raised 30 to 45 degrees

Kodėl tai yra atsakymas

Raising the head of the bed to 30–45 degrees reduces aspiration of oral and gastric secretions into the lungs. It is part of the usual ventilator care bundle, unless contraindicated.

Atsakymas

B · Head of the bed raised 30 to 45 degrees
4.Infekcijų kontrolė ir pacientų sauga

Atsakymas: A · Speak up clearly and stop the start until the time-out is done

Kodėl tai yra atsakymas

The time-out is a key step to prevent wrong-patient, wrong-site and wrong-procedure errors. Any team member who sees it being skipped should speak up and halt the procedure until it is done.

Atsakymas

A · Speak up clearly and stop the start until the time-out is done
5.Prioritetų nustatymas ir delegavimas

Atsakymas: C · Help the patient empty her bladder

Kodėl tai yra atsakymas

A uterus that is high and displaced to one side usually means a full bladder. A full bladder stops the uterus contracting well, so the nurse helps the patient void and reassesses.

Atsakymas

C · Help the patient empty her bladder
6.Prioritetų nustatymas ir delegavimas

Atsakymas: A · Treat for hypoglycemia with fast-acting oral carbohydrate

Kodėl tai yra atsakymas

When in doubt, treat as hypoglycemia. A little sugar will not harm a patient with high glucose, but untreated hypoglycemia can cause brain injury within minutes, and insulin could be fatal.

Atsakymas

A · Treat for hypoglycemia with fast-acting oral carbohydrate
7.Klinikinė slauga

Atsakymas: D · A nebulised or inhaled short-acting beta2-agonist (salbutamol/albuterol)

Kodėl tai yra atsakymas

Short-acting beta2-agonists relieve bronchospasm within minutes. Oxygen to target, steroids and other treatments are added according to severity.

Atsakymas

D · A nebulised or inhaled short-acting beta2-agonist (salbutamol/albuterol)
8.Klinikinė slauga

Atsakymas: C · Hipokalemija

Kodėl tai yra atsakymas

Vėmimas ir kilpiniai diuretikai sukelia kalio netekimą. Hipokalemija sukelia silpnumą, mėšlungį ir aritmijas, todėl reikia stebėti ir papildyti.

Atsakymas

C · Hipokalemija
9.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitai

Atsakymas: A · Higher, about 2,5–3,5

Kodėl tai yra atsakymas

Mechanical heart valves, especially in the mitral position, have a high risk of thrombosis, so the INR target is usually higher, about 2,5–3,5. An INR of 5 or more carries a high bleeding risk.Patikrinta pagal: Label: WARFARIN SODIUM tablet · DailyMed (NLM/FDA) (2012)

Atsakymas

A · Higher, about 2,5–3,5
10.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitai

Atsakymas: C · Latent TB infection, which is not contagious

Kodėl tai yra atsakymas

A positive IGRA with no symptoms and a normal chest X-ray indicates latent TB infection, which cannot spread to others. Treatment of latent TB is often offered to prevent later active disease. The IGRA is much less likely than the skin test to give a false-positive result after BCG vaccination.Patikrinta pagal: Tuberculosis Screening · MedlinePlus (NIH) (2026); PPD skin test · MedlinePlus (NIH) (2025)

Atsakymas

C · Latent TB infection, which is not contagious
11.Farmakologija

Atsakymas: B · Swelling of the lips, tongue or face

Kodėl tai yra atsakymas

ACE inhibitors can cause angioedema, which can obstruct the airway and needs emergency care. It is linked to raised bradykinin levels and can occur even after long use.

Atsakymas

B · Swelling of the lips, tongue or face
12.Farmakologija

Atsakymas: A · Its killing depends on high peak levels, with a post-antibiotic effect

Kodėl tai yra atsakymas

Aminoglycosides show concentration-dependent killing and a post-antibiotic effect. Once-daily dosing gives high peaks and a low trough, which may also reduce kidney and ear toxicity.

Atsakymas

A · Its killing depends on high peak levels, with a post-antibiotic effect
13.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemos

Atsakymas: A · Apie trumpą paraudimą ar krūtinės gniuždymą ir kelių sekundžių pauzę

Kodėl tai yra atsakymas

Adenozinas suleidžiamas greita bolus injekcija į veną ir praplaunamas fiziologiniu tirpalu, nuolat stebint EKG. Jis trumpam blokuoja laidumą per prieširdžių ir skilvelių mazgą, dažnai sukeldamas kelių sekundžių asistolę, paraudimą, krūtinės diskomfortą, dusulį ar mirties baimės jausmą. Poveikis trunka tik sekundes.

Atsakymas

A · Apie trumpą paraudimą ar krūtinės gniuždymą ir kelių sekundžių pauzę
14.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemos

Atsakymas: D · Nedelsiant pranešti chirurgų komandai

Kodėl tai yra atsakymas

Daugiau nei apie 100–200 ml/val. (ar staiga didelis šviežio kraujo tūris) nutekėjimas, ypač su tachikardija ar hipotenzija, gali rodyti chirurginį kraujavimą ir reikalauja skubaus įvertinimo. Užspaudus gali atsirasti širdies tamponada. Staigus drenavimo nutrūkimas krintant kraujospūdžiui taip pat gali rodyti tamponadą.

Atsakymas

D · Nedelsiant pranešti chirurgų komandai
15.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: nervų, endokrininė ir inkstų sistemos

Atsakymas: B · A patient with heart failure

Kodėl tai yra atsakymas

Pioglitazone can cause fluid retention and oedema, which can worsen heart failure. It is contraindicated in patients with heart failure. Weight gain and an increased fracture risk are other effects.

Atsakymas

B · A patient with heart failure
16.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: nervų, endokrininė ir inkstų sistemos

Atsakymas: C · Dehidratacija su mažu kalio ir natrio kiekiu

Kodėl tai yra atsakymas

Diurezės fazėje po ūminės kanalėlių nekrozės filtracija atsigauna anksčiau nei kanalėlių reabsorbcija, todėl išskiriama daug praskiesto šlapimo. Pacientams kyla hipovolemijos ir kalio bei natrio netekimo rizika. Stebimas skysčių balansas, kasdienis svoris ir elektrolitai, o skysčiai pakeičiami pagal paskyrimą.

Atsakymas

C · Dehidratacija su mažu kalio ir natrio kiekiu
17.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: virškinimo trakto, perioperacinė ir onkologinė

Atsakymas: C · Tetanus immunisation status

Kodėl tai yra atsakymas

Burns can be contaminated, so tetanus status is checked and a booster or immunoglobulin given if needed, according to guidelines.

Atsakymas

C · Tetanus immunisation status
18.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: virškinimo trakto, perioperacinė ir onkologinė

Atsakymas: A · Ieškoti priežasčių, pvz., hipoksijos, infekcijos, skausmo ar vaistų, ir eskaluoti

Kodėl tai yra atsakymas

Ūmus sumišimas su svyruojančiu dėmesiu rodo delyrą. Tai medicininė skubi būklė su daugybe galimų priežasčių, pvz., hipoksija, sepsis, skausmas, vaistai (įskaitant opioidus ir anticholinerginius vaistus), šlapimo susilaikymas, vidurių užkietėjimas, dehidratacija ir elektrolitų sutrikimai. Gydoma priežastis, taikomos nemedikamentinės priemonės, o sedacija – tik kaip paskutinė išeitis.

Atsakymas

A · Ieškoti priežasčių, pvz., hipoksijos, infekcijos, skausmo ar vaistų, ir eskaluoti
19.Akušerinė slauga

Atsakymas: D · Nestresinis testas, vaisiaus kvėpavimas, vaisiaus judesiai, vaisiaus raumenų tonusas ir vaisiaus vandenų kiekis

Kodėl tai yra atsakymas

Kiekviena iš penkių sudedamųjų dalių vertinama 0 arba 2 balais. 8–10 balų suma ramina; mažesnius balus reikia vertinti toliau arba planuoti gimdymą.

Atsakymas

D · Nestresinis testas, vaisiaus kvėpavimas, vaisiaus judesiai, vaisiaus raumenų tonusas ir vaisiaus vandenų kiekis
20.Akušerinė slauga

Atsakymas: C · To make aspirated stomach contents less acidic

Kodėl tai yra atsakymas

Pregnant women are at high risk of aspirating stomach contents under general anaesthesia. Sodium citrate neutralises gastric acid, reducing the severity of lung injury if aspiration happens.

Atsakymas

C · To make aspirated stomach contents less acidic
21.Pediatrinė slauga

Atsakymas: C · Blowing bubbles or looking at a pop-up book

Kodėl tai yra atsakymas

Distraction that suits the child's age, such as bubbles, books, toys or videos, reduces pain and distress. Blowing bubbles also encourages slow, deep breathing. Parents are encouraged to stay and help.

Atsakymas

C · Blowing bubbles or looking at a pop-up book
22.Pediatrinė slauga

Atsakymas: A · Peeling skin on the fingers and toes

Kodėl tai yra atsakymas

Peeling (desquamation) of the skin of the fingers and toes is typical in the subacute phase of Kawasaki disease. Chest pain could signal a coronary problem, and a new fever needs medical review.

Atsakymas

A · Peeling skin on the fingers and toes
23.Psichikos sveikatos slauga

Atsakymas: B · Social anxiety disorder

Kodėl tai yra atsakymas

Social anxiety disorder is a marked fear of social situations in which the person may be scrutinised, with fear of embarrassment or negative judgement, leading to avoidance or intense distress.

Atsakymas

B · Social anxiety disorder
24.Psichikos sveikatos slauga

Atsakymas: B · "After a few months I can stop having blood tests."

Kodėl tai yra atsakymas

Blood count monitoring is most frequent in the first months of clozapine treatment but continues throughout treatment, because agranulocytosis can occur at any time.

Atsakymas

B · "After a few months I can stop having blood tests."
25.Slaugos matematika ir vienetų konvertavimas

Atsakymas: T = 102,6 °F

Temperatūra: °C = (°F − 32) × 5/9 ir °F = °C × 9/5 + 32. Iš °F pirmiausia atimkite 32, o tik paskui dauginkite; iš °C pirmiausia dauginkite ir tada pridėkite 32. Greita patikra: 37 °C yra 98,6 °F, o kiekvienas 1 °C yra 1,8 °F.

Dauginkite iš 9/5

39,2·9/5 = 70,56

Pridėkite 32

T = 70,56 + 32 = 102,6 °F

Atsakymas

T = 102,6 °F
26.Slaugos matematika ir vienetų konvertavimas

Atsakymas: V = 150 mL

Dimensinė analizė: užrašykite duotą dydį, tada dauginkite iš perskaičiavimo koeficientų, užrašytų trupmenomis (pavyzdžiui, 60 min/1 h arba 1 mg/1000 mcg), kad kiekvienas nereikalingas vienetas pasirodytų vieną kartą viršuje ir vieną kartą apačioje ir susiredukuotų. Likus tik reikiamam vienetui, skaičiuokite. Naudokite klausime pateiktus atitikmenis ir apvalinkite tik galutinį atsakymą.

Vienos dozės tūris

2 tsp = 2·5 = 10 mL

Visas kursas

V = 10 mL × 3/parą × 5 = 150 mL

Atsakymas

V = 150 mL
27.Dozių skaičiavimas

Atsakymas: V = 2,8 mL

Dozės įtraukimas: tūris = (paskirta dozė/pradinio tirpalo stiprumas) × pradinio tirpalo tūris. Pirmiausia paverskite į tuos pačius vienetus, tada patikrinkite, ar tūris telpa į švirkštą ir patenka ant vienos iš jo skalės žymių.

Dozė pagal kūno svorį

D = 5·14 = 70 mg

Tūris

V = 70/25 = 2,8 mL

Ant švirkšto

Šio 10 mL švirkšto kiekviena maža linija yra 0,2 mL.

Atsakymas

V = 2,8 mL
28.Dozių skaičiavimas

Atsakymas: V = 4,4 mL

Dose calculation: the amount to give equals what is prescribed divided by what you have, times the quantity it comes in: amount = (desired dose/stock strength) × stock volume. Always keep the units the same (convert g to mg, mg to mcg first) and check that the answer is sensible.

Kūno masė kg

193,6/2,2 = 88 kg

Dozė

2·88 = 176 mg

Tūris

V = (176/40)·1 = 4,4 mL

Atsakymas

V = 4,4 mL
29.Intraveninių infuzijų greitis

Atsakymas: R = 47,78 mL/h

Infusion rates: a pump is set in mL/h = volume/time in hours. A gravity drip is counted in drops per minute: gtt/min = volume (mL) × drop factor (gtt/mL)/time (min). The drop factor is printed on the tubing package: macrodrip sets deliver 10, 15 or 20 gtt/mL (blood sets often 10 gtt/mL in the US, 15 in the UK) and microdrip sets 60 gtt/mL. Always use the drop factor the question or package gives.

Pradinis greitis

500/12 = 41,67 mL/h

Naujas greitis

R = 430/9 = 47,78 mL/h

Atsakymas

R = 47,78 mL/h

Daugelyje ligoninių toks koregavimas iki 25 % leidžiamas be naujo paskyrimo; pasitikrinkite vietos tvarką.

30.Intraveninių infuzijų greitis

Atsakymas: D = 15 mg/h

Infuzijos greitis: pompa nustatoma mL/h = tūris/laikas valandomis. Gravitacinė lašelinė skaičiuojama lašais per minutę: gtt/min = tūris (mL) × lašų koeficientas (gtt/mL)/laikas (min). Lašų koeficientas nurodytas ant infuzinės sistemos pakuotės: makrolašų sistemos duoda 10, 15 arba 20 gtt/mL (kraujo sistemos JAV dažnai 10 gtt/mL, JK 15), o mikrolašų sistemos 60 gtt/mL. Visada naudokite lašų koeficientą, nurodytą klausime arba ant pakuotės.

Koncentracija

100/100 = 1 mg/mL

Dozavimo greitis

D = 1·15 = 15 mg/h

Atsakymas

D = 15 mg/h
31.Infuziniai tirpalai ir skysčių balansas

Atsakymas: I = 1500 mL

Suvartoti ir išskirti skysčiai: suvartotiems priskiriama viskas, kas patenka į organizmą (geriami skysčiai, intraveninės infuzijos, intraveniniai vaistai ir praplovimai, maitinimas per zondą); ledo gabalėliai skaičiuojami kaip pusė jų tūrio. Išskirtiems priskiriamas šlapimas, drenų išskyros, vėmalai ir kiti netekimai. Balansas = visi suvartoti − visi išskirti skysčiai; neigiamas balansas reiškia grynąjį netekimą. Skaičiai skirti tik praktikai; prie paciento lovos visada vadovaukitės vietiniais protokolais, o didelės rizikos dozes tegul dar kartą patikrina kitas specialistas.

Sudėkite suvartotus skysčius

per os: 300 + 200 = 500 mL
Intraveninė infuzija: 75·12 = 900 mL
intraveninis antibiotikas: 2·50 = 100 mL
I = 1500 mL

Atsakymas

I = 1500 mL
32.Infuziniai tirpalai ir skysčių balansas

Atsakymas: t = 6,5 h

Infuzijos trukmė: laikas (h) = infuzuotinas tūris (mL)/greitis (mL/h); naudokite maišelyje dar likusį tūrį, o ne maišelio dydį. Sulašintas tūris = greitis × laikas. Dešimtaines valandas į valandas ir minutes perskaičiuokite padaugindami dalį iš 60 (0,5 h = 30 min, o ne 50 min). Skaičiai skirti tik praktikai; prie paciento lovos visada vadovaukitės vietiniais protokolais, o didelės rizikos dozes tegul dar kartą patikrina kitas specialistas.

Pirmoji dalis

100·3 = 300 mL
1000 − 300 = 700 mL liko

Antroji dalis

700/200 = 3,5 h

Bendra trukmė

t = 3 + 3,5 = 6,5 h

Atsakymas

t = 6,5 h

Tai maždaug 6 h 30 min, todėl maišelis ištuštės apie 14:30.

33.Klinikinio vertinimo skalės

Atsakymas: MFS = 60

Morse griuvimų skalė: šeši punktai. Griuvimų anamnezė: ne 0, taip 25. Antrinė diagnozė: ne 0, taip 15. Judėjimo priemonė: nėra, lovos režimas ar slaugytojos pagalba 0; ramentai, lazda ar vaikštynė 15; laikosi už baldų 30. IV terapija arba fiziologinio tirpalo kateterio fiksatorius: ne 0, taip 20. Eisena: normali, lovos režimas ar neįgaliojo vežimėlis 0; silpna 10; sutrikusi 20. Psichikos būklė: žino savo ribas 0; pervertina arba pamiršta ribas 15. Suma svyruoja nuo 0 iki 125. Rizikos ribos ligoninėse skiriasi; dažnai naudojama: 0–24 maža, 25–44 vidutinė ir 45 ar daugiau didelė.

Įvertinkite kiekvieną punktą

griuvimų anamnezė per pastaruosius 3 mėnesius: taip → 25
antrinė diagnozė: ne → 0
judėjimo priemonė: ramentai, lazda ar vaikštynė → 15
IV terapija arba fiziologinio tirpalo kateterio fiksatorius: taip → 20
eisena: normali, lovos režimas ar neįgaliojo vežimėlis → 0
psichikos būklė: žino savo ribas → 0

Sudėtis

Morse suma = 25 + 0 + 15 + 20 + 0 + 0 = 60

Atsakymas

MFS = 60
34.Klinikinio vertinimo skalės

Atsakymas: vidutinė rizika

Morse griuvimų skalė: šeši punktai. Griuvimų anamnezė: ne 0, taip 25. Antrinė diagnozė: ne 0, taip 15. Judėjimo priemonė: nėra, lovos režimas ar slaugytojos pagalba 0; ramentai, lazda ar vaikštynė 15; laikosi už baldų 30. IV terapija arba fiziologinio tirpalo kateterio fiksatorius: ne 0, taip 20. Eisena: normali, lovos režimas ar neįgaliojo vežimėlis 0; silpna 10; sutrikusi 20. Psichikos būklė: žino savo ribas 0; pervertina arba pamiršta ribas 15. Suma svyruoja nuo 0 iki 125. Rizikos ribos ligoninėse skiriasi; dažnai naudojama: 0–24 maža, 25–44 vidutinė ir 45 ar daugiau didelė.

Įvertinkite kiekvieną punktą

griuvimų anamnezė per pastaruosius 3 mėnesius: ne → 0
antrinė diagnozė: ne → 0
judėjimo priemonė: ramentai, lazda ar vaikštynė → 15
IV terapija arba fiziologinio tirpalo kateterio fiksatorius: ne → 0
eisena: sutrikusi → 20
psichikos būklė: žino savo ribas → 0

Sudėtis

Morse suma = 0 + 0 + 15 + 0 + 20 + 0 = 35

Rizikos lygis

35 → vidutinė rizika

Atsakymas

vidutinė rizika

Tai savarankiška mokymosi medžiaga. ExamProblems nėra susijusi su šį egzaminą organizuojančia institucija ir jos nėra patvirtinta, o egzamino pavadinimas naudojamas tik turiniui apibūdinti. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® yra the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN) prekių ženklai; ši organizacija nėra susijusi su ExamProblems, jo neremia ir neatsako už jo tikslumą.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-pn-practice-questions