Spausdinimo lange pasirinkite „Išsaugoti kaip PDF“, kad nuosavą kopiją išsaugotumėte savo įrenginyje.
1Formulės ir metodai
Infekcijų kontrolė ir pacientų sauga
Metodas
Pradėkite nuo standartinių atsargumo priemonių kiekvienam pacientui: rankų higiena, asmeninės apsaugos priemonės numatomai ekspozicijai, saugūs aštrūs daiktai.
Pridėkite atsargumo priemones pagal plitimo kelią: kontaktinė (chalatas, pirštinės), lašelinė (chirurginė kaukė), oro (N95, neigiamo slėgio kambarys).
Steriliems daiktams išlaikykite sterilumą: jei abejojate, jis nesterilus; pakeiskite, niekada nenuvalykite.
Užkirskite kelią žalai aplinkoje: griuvimų prevencija, suvaržymai tik kaip paskutinė priemonė, RACE ir PASS gaisro atveju.
Patikrinkite vaistų skyrimo teises, du identifikatorius ir papildomas apsaugos priemones didelės rizikos vaistams; praneškite apie klaidas ir vos nepasitaikiusius atvejus.
Prioritetų nustatymas ir delegavimas
Metodas
Paklauskite, kas pacientui pakenks greičiausiai, jei nieko nedarysite.
Taikykite ABC (C-A-B per širdies sustojimą), tada Maslow: fiziologiniai poreikiai pirma saugumo, saugumas pirma psichologinių poreikių.
Palyginkite galimybes: ūmus prieš lėtinį, nestabilus prieš stabilų, netikėtas prieš tikėtiną, sisteminis prieš vietinį, ir kiekvieną požymį palyginkite su paciento pradiniu lygiu.
Vertinkite prieš veikdami, nebent tai neatidėliotinas atvejis; tada rinkitės žingsnį, nuo kurio priklauso kiti.
Delegavimui patikrinkite penkias teises: užduotis, aplinkybės, asmuo, nurodymai ir priežiūra. Vertinimas, mokymas ir įvertinimas lieka registruotai slaugytojai (RN).
Laboratorinės reikšmės ir elektrolitai
Metodas
Palyginkite vertę su paties laboratorijos nustatytu referenciniu intervalu, tada su paciento pradiniu lygiu ir kitimu.
Patikrinkite mėginį: hemolizė, vėlavimas ar kraujas, paimtas šalia IV, gali duoti klaidingus rezultatus.
Susiekite vertę su tipiniais požymiais ir ją sukeliančiais vaistais bei būklėmis.
Ieškokite sąveikų: mažas kalio ar magnio kiekis didina digoksino toksiškumą; dehidratacija didina ličio koncentraciją.
Veikite pacientui: įvertinkite, sulaikykite vaistą, jei koncentracija nesaugi, kritines vertes perskaitykite atgal ir informuokite gydytoją.
Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemos
Metodas
Įvardykite problemą: siurblio nepakankamumas, užsikimšusi arterija, ritmas, krešulys, kvėpavimo takų susiaurėjimas, infekcija ar prietaiso problema.
Pirmiausia patikrinkite pavojaus požymius: hipoksiją, hipotenziją, krūtinės skausmą, naują sumišimą, šaltą kojos be pulso.
Deguonį priderinkite pacientui: 94–98 % daugumai, 88–92 % tiems, kuriems kyla CO₂ susilaikymo rizika.
Kiekvieną vaistą susiekite su jo tyrimu ir rizika: varfarinas ir INR, heparinas ir aPTT bei trombocitai, diuretikai ir kalis.
Pasirinkite saugų pirmąjį veiksmą, tada eskaluokite ir vertinkite iš naujo.
Vidaus ligų ir chirurginė slauga: nervų, endokrininė ir inkstų sistemos
Metodas
Pasitikrinkite gliukozę kiekvienam pacientui su nauju sumišimu, silpnumu ar traukuliais.
Sąmonės lygį naudokite kaip ankstyviausią smegenų sutrikimo įspėjimą; vyzdžiai ir Cushing triada pasirodo vėlai.
Diabeto nelaimėse atskirkite DKA (ketonai, acidozė) nuo HHS (labai didelis osmoliališkumas, dehidratacija); pirmiausia skirkite skysčių.
Natrio ir vandens atveju nuspręskite, ar ADH yra per daug (SIADH), ar trūksta (DI), ir lėtinius pokyčius koreguokite lėtai.
Inkstų problemų atveju priežastį priskirkite prerenalinei, vidinei ar postrenalinei ir stebėkite kalį bei skysčius.
Vidaus ligų ir chirurginė slauga: virškinimo trakto, perioperacinė ir onkologinė
Metodas
Paklauskite, kas galėtų būti paslėpta: vidinis kraujavimas, infekcija be karščiavimo, hipoventiliacija esant normaliam SpO₂.
Komplikacijas siaurinkite pagal laiką po operacijos: kraujavimas per valandas, krūtinės ląstos problemos per dienas, žaizdos ir nutekėjimo problemos vėliau.
Skausmo atveju vertinkite, gydykite daugiamode analgezija, vertinkite iš naujo ir kiekvieno opioido metu stebėkite sedaciją.
Onkologiniams pacientams bet kokią ligą nadyro metu laikykite neutropeniniu sepsiu ir žinokite onkologines skubias būkles.
Nudegimų atveju skaičiuokite tik dalinio ir viso storio plotus, Parkland laikrodį paleiskite nuo nudegimo laiko ir titruokite pagal šlapimo išskyrimą.
Akušerinė slauga
Metodas
Nustatykite moters padėtį laike: nėštumo savaitės, gimdymo tarpsnis ar diena po gimdymo, ir nuspręskite, kas tuo metu yra norma.
Ieškokite pavojuje esančio paciento: motinos, vaisiaus ar naujagimio, o gal kelių iš jų.
Susiekite požymį su priežastimi: VEAL CHOP deceleracijoms, keturi T kraujavimui, BUBBLE-HE po gimdymo.
Pirmiausia rinkitės veiksmą, gerinantį kraujotaką ir deguonies patekimą (gulėjimas ant šono, oksitocino nutraukimas, gimdos dugno masažas), tada kvieskite pagalbą.
Pediatrinė slauga
Metodas
Pirmiausia atkreipkite dėmesį į vaiko amžių: nuo jo priklauso gyvybinių rodiklių normos, raidos etapai ir tinkama skausmo skalė.
Įvertinkite kvėpavimo takus, kvėpavimą ir kraujotaką, prisiminkite, kad vaikai kompensuoja, o paskui greitai blogėja.
Pritaikykite veiksmą raidos etapui ir įtraukite šeimą.
Patikrinkite, ar atsakymas saugus vaikui: dozė pagal svorį, jokio aspirino virusinės ligos metu, jokio kodeino jaunesniems nei 12 metų.
Psichikos sveikatos slauga
Metodas
Nuspręskite, ar yra tiesioginis pavojus: savižudybė, smurtas, vaistų sukeltas neatidėliotinas atvejis ar somatinė liga.
Pirmiausia imkitės saugumo veiksmų: stebėkite, pašalinkite priemones, nuraminkite, nutraukite žalingą vaistą, kvieskite pagalbą.
0–4 maža; pavienis 3 maža–vidutinė; 5–6 vidutinė; ≥ 7 didelė
Vidutinis arterinis spaudimas
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Pulsinis spaudimas ir šoko indeksas
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Kūno masės indeksas
BMI = kg/m² = 703·lb/in²
Metodas
Raskite klausime naudojamą vertinimo lentelę ir jos ribas (GCS 3–15, Apgar 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
Įvertinkite kiekvieną punktą atskirai, suderindami aprašymą su jo lygiu.
Sudėkite punktų balus ir patikrinkite, ar suma patenka į intervalą.
Taikykite ribas: NEWS2 atveju taip pat ieškokite bet kurio vieno rodiklio, įvertinto 3.
Išvestinėms vertėms naudokite MAP = (SKS + 2·DKS)/3, PP = SKS − DKS, SI = pulsas/SKS ir KMI = kg/m².
2Uždaviniai
1.Slaugos pagrindaiVidutinis
How should oxygen cylinders be stored on a ward?
AIn a warm cupboard next to the radiator
BSecured upright in a holder or trolley, away from heat
CLying loose on the floor under the bed so they cannot fall over
DStacked on top of each other in a corridor
2.Slaugos pagrindaiSunkus
Suaugęs pacientas neveiksnus spręsti dėl gydymo ir neturi išankstinio sprendimo. Kaip turi būti priimtas sprendimas (Anglija ir Velsas)?
APaciento interesais, atsižvelgiant į jo ankstesnius norus ir konsultuojantis su artimais žmonėmis
BPagal tai, kas ligoninei pigiausia
CVien slaugytojo, nieko kito neįtraukiant
DNeribotai laukiant, kol pacientas atgaus veiksnumą, kad ir kokia skubi ar rimta būtų gydymo būtinybė
3.Infekcijų kontrolė ir pacientų saugaVidutinis
A patient is booked for an MRI scan. What must the nurse check beforehand?
AWhether the patient’s blood glucose has been in the normal range today
BWhether the patient has eaten a large meal recently
CWhether the patient has had a hearing test this year
DWhether the patient has any metal implants or devices, such as a pacemaker
4.Infekcijų kontrolė ir pacientų saugaSunkus
A patient is admitted with suspected pneumonic plague after a possible bioterrorism release. Which precautions are used?
AStandard precautions only
BAirborne precautions
CContact precautions only
DDroplet precautions
5.Prioritetų nustatymas ir delegavimasVidutinis
Which two patients can most safely share a room?
ATwo patients who both have C. difficile infection
BA patient with MRSA in a wound and a patient after surgery
CA patient with chickenpox and a patient on chemotherapy
DA patient with influenza and a patient with COPD
6.Prioritetų nustatymas ir delegavimasSunkus
Slaugytojas prižiūri naują slaugytojo padėjėją. Kada slaugytojas turėtų atidžiausiai tikrinti padėjėjo darbą?
ANiekada, nes padėjėjas turi pažymėjimą šiam vaidmeniui
BTik kai padėjėjas prašo pagalbos dėl užduoties, kurią mano sunkia
CKai padėjėjas naujas užduotyje arba pacientas mažiau stabilus
DTik pamainos pabaigoje, kai peržiūrimi dokumentai
7.Klinikinė slaugaVidutinis
Why is an ankle–brachial pressure index (ABPI) measured before applying compression bandages to a leg ulcer?
ATo work out the patient's fluid needs
BTo check for a urinary tract infection that could delay ulcer healing
CTo exclude significant arterial disease, as compression could cut off blood flow
DTo measure how deep the ulcer is and how much exudate it produces
8.Klinikinė slaugaSunkus
Why should chronic hypernatraemia be corrected gradually?
ASlow correction is only needed in children
BFast correction causes severe hyperkalaemia
CFast correction causes osmotic demyelination from swelling of the kidneys
DLowering the sodium too fast can cause cerebral oedema
9.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitaiVidutinis
A patient has taken a proton pump inhibitor (such as omeprazole) for many years and now has muscle cramps and tremor. Which electrolyte is most likely to be low?
ASodium
BPhosphate
CChloride
DMagnesium
10.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitaiSunkus
Which cerebrospinal fluid (CSF) pattern most strongly suggests bacterial meningitis?
ACloudy fluid, low glucose, high protein, many neutrophils
BClear fluid, high glucose, low protein, many red cells
CClear fluid, normal glucose, normal protein, no white cells
DClear fluid, normal glucose, mildly raised protein, lymphocytes
11.FarmakologijaVidutinis
Why should NSAIDs be used with caution in some people with asthma?
AThey can trigger bronchospasm in aspirin-sensitive asthma
BThey block the anti-inflammatory effect of inhaled corticosteroids
CThey cause mucus plugs by drying the airways
DThey increase the clearance of salbutamol
12.FarmakologijaSunkus
A patient took a large paracetamol (acetaminophen) overdose 6 hours ago and feels well. Why is treatment still urgent?
AThe drug will cause kidney stones within a few hours
BParacetamol overdose only causes harm if symptoms start in the first hour
CThe patient is at risk of immediate respiratory arrest
DLiver damage appears 1–3 days later, and early treatment works best
13.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemosVidutinis
Krūtinės ląstos drenažo vandens sandarinimo kameroje nuolat burbuliuoja, net kai pacientas nekosti. Ką tai rodo?
APlautis visiškai išsiplėtė ir drenažą galima šalinti
BSiurbimo šaltinis išjungtas
CDrenažą užkimšo krešulys vamzdelyje
DOro nuotėkį iš plaučių ar drenažo sistemos
14.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemosSunkus
Two adults with cystic fibrosis are admitted to the same ward. What is the correct infection-control plan?
ANurse them in separate single rooms and keep them apart
BPut them in the same bay so they can support each other
CLet them share physiotherapy sessions and equipment
DUse standard precautions only, as CF is not infectious
15.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: nervų, endokrininė ir inkstų sistemosVidutinis
Why is an ACE inhibitor often given to a patient with diabetes and albumin in the urine?
AIt lowers the blood glucose to normal
BIt raises potassium to protect the heart
CIt protects the kidneys and reduces albumin loss
DIt stops the kidneys from passing so much urine at night
16.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: nervų, endokrininė ir inkstų sistemosSunkus
A patient with nephrotic syndrome suddenly has loin pain, blood in the urine and a rise in creatinine. What is a likely cause?
AA simple bladder infection
BRenal vein thrombosis
CNormal fluctuation in the disease
DToo much dietary protein
17.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: virškinimo trakto, perioperacinė ir onkologinėVidutinis
Aspirate from a nasogastric tube has a pH of 7. What should the nurse do?
AFlush with 50 mL of air and start the feed
BGive the medicines but not the feed
CStart the feed slowly and watch the patient closely for coughing
DDo not use it; re-test later or arrange an X-ray as per policy
18.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: virškinimo trakto, perioperacinė ir onkologinėSunkus
A patient on chemotherapy has white plaques on the tongue and cheeks that wipe off to leave red areas. What is most likely?
ALeukoplakia from smoking
BNormal mucositis healing
CFood residue only
DOral candidiasis
19.Akušerinė slaugaVidutinis
Which substance in amniotic fluid is used to judge fetal lung maturity?
ASurfactant, assessed by the lecithin/sphingomyelin (L/S) ratio
BAlpha-fetoprotein, assessed by its level
CGlucose, assessed by its concentration
DBilirubin, assessed by its colour
20.Akušerinė slaugaSunkus
Žindyvė turi karštą, raudoną, skausmingą vietą vienoje krūtyje ir karščiuoja. Ji klausia, ar turėtų nustoti žindyti. Kuris patarimas geriausias?
AVisiškai nustoti žindyti, pieną nutraukti ir išpilti, kol praeis karščiavimas ir paraudimas
BSavaitę maitinti tik kita krūtimi
CToliau dažnai žindyti, įskaitant pažeistą krūtį, ir vartoti paskirtą gydymą
DNustoti gerti skysčius, kad sumažėtų pieno gamyba
21.Pediatrinė slaugaVidutinis
Which non-drug technique suits a 5-year-old during a cannula insertion?
ABlowing bubbles or looking at a pop-up book
BReading a detailed leaflet about the procedure
CDoing slow breathing exercises with a numeric scale
DBeing left alone so the child can concentrate
22.Pediatrinė slaugaSunkus
A sexually active 17-year-old has no symptoms and asks why chlamydia testing is offered. What is the best answer?
AChlamydia always causes severe pain, so testing is only a formality
BChlamydia often causes no symptoms but can lead to pelvic inflammatory disease and infertility
CTesting is required by law before any young person can see a nurse or doctor for any reason
DChlamydia can only be caught from shared towels and toilet seats
23.Psichikos sveikatos slaugaVidutinis
How does memantine work in Alzheimer's disease?
AIt blocks dopamine D2 receptors
BIt blocks NMDA glutamate receptors
CIt inhibits the breakdown of acetylcholine
DIt increases serotonin by blocking its reuptake
24.Psichikos sveikatos slaugaSunkus
Pacientas rastas nereaguojantis, kvėpavimo dažnis 6/min ir taškiniai vyzdžiai. Ką slaugytojas turėtų daryti pirmiausia?
ADuoti didelę stiklinę vandens
BPaguldyti pacientą atsigavimo padėtyje ir palaukti, kol jis natūraliai pabus, niekam neskambinant
CKviesti pagalbą, atverti kvėpavimo takus ir palaikyti kvėpavimą bei duoti naloksono pagal paskyrimą ar protokolą
DDuoti flumazenilio
25.Slaugos matematika ir vienetų konvertavimasVidutinis
Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Svorio konvertavimas duoda 13,6582 kg. Šio uždavinio taisyklė tokia: svoris apvalinamas iki kilogramo dešimtųjų. Kokią reikšmę x užrašote?
13,6582 kg
x = kg
26.Slaugos matematika ir vienetų konvertavimasSunkus
Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Infuzija skiria 5 mg/h. Išreikškite šį dozės greitį D mcg/min. Suapvalinkite iki vieno ženklo po kablelio.
5 mg/h1 mg = 1000 mcg1 h = 60 min
D = mcg/min
27.Dozių skaičiavimasVidutinis
14 kg sveriančiam vaikui paskirta 5 mg/kg vaisto. Pradiniame tirpale yra 25 mg/mL. Įtraukite dozę: kokį tūrį V suleidžiate?
14 kg5 mg/kg25 mg/mL
V = mL
28.Dozių skaičiavimasSunkus
Paskirta 4450 vienetų vaisto, kuris tiekiamas 5000 vienetų/mL. Įtraukite dozę į 1 mL švirkštą: kokį tūrį V suleidžiate?
4450 units5000 units/mL
V = mL
29.Intraveninių infuzijų greitisVidutinis
Paskirta infuzija 150 mL/h greičiu, bet pompos nėra. Ji lašinama savitaka per 20 gtt/mL sistemą. Raskite lašėjimo greitį R lašais per minutę.
150 mL/h20 gtt/mL
R = gtt/min
30.Intraveninių infuzijų greitisSunkus
500 mg vaisto praskiedžiama 500 mL ir lašinama savitaka per 60 gtt/mL sistemą. Paskirta 50 mg per valandą. Raskite lašėjimo greitį R lašais per minutę.
500 mg/500 mL50 mg/h60 gtt/mL
R = gtt/min
31.Infuziniai tirpalai ir skysčių balansasVidutinis
Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Lape pateikti paciento suvartoti ir išskirti skysčiai per vieną 12 valandų pamainą. Pacientas sveria 69 kg. Raskite vidutinę diurezę U mL/kg/h. Apvalinkite iki dviejų skaitmenų po kablelio.
69 kg12 hšlapimas: 175 mLšlapimas: 500 mLžaizdos drenas: 130 mL
U = mL/kg/h
32.Infuziniai tirpalai ir skysčių balansasSunkus
Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). 1000 mL maišelis lašinamas pompa 125 mL/h greičiu. 17:30 jau sulašinta 600 mL. Po kiek valandų t maišelis ištuštės? Apvalinkite iki vieno skaitmens po kablelio.
1000 mL600 mL sulašinta125 mL/h
t = h
33.Klinikinio vertinimo skalėsVidutinis
Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Mokomasis pacientas vertinamas pagal Braden skalę: jutiminis suvokimas: sutrikimų nėra; drėgmė: labai drėgna; aktyvumas: vaikšto dažnai; judrumas: visiškai nejudrus; mityba: tikriausiai nepakankama; trintis ir šlytis: problema. Raskite Braden sumą B.
6–23
B =
34.Klinikinio vertinimo skalėsSunkus
Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Mokomasis pacientas vertinamas pagal Morse griuvimų skalę: griuvimų anamnezė per pastaruosius 3 mėnesius: taip; antrinė diagnozė: ne; judėjimo priemonė: nėra, lovos režimas arba padeda slaugytoja; IV terapija arba fiziologinio tirpalo kateterio fiksatorius: ne; eisena: normali, lovos režimas ar neįgaliojo vežimėlis; psichikos būklė: pervertina arba pamiršta ribas. Naudodami ribas 0–24 maža, 25–44 vidutinė ir 45 ar daugiau didelė, spustelėkite griuvimo rizikos lygį.
1maža rizika
2vidutinė rizika
3didelė rizika
3Tirpalai
1.Slaugos pagrindai
Atsakymas: B · Secured upright in a holder or trolley, away from heat
Kodėl tai yra atsakymas
Cylinders are heavy and contain gas under pressure. They are kept upright and secured, away from heat and flames, and are handled carefully.
Atsakymas
B · Secured upright in a holder or trolley, away from heat
2.Slaugos pagrindai
Atsakymas: A · Paciento interesais, atsižvelgiant į jo ankstesnius norus ir konsultuojantis su artimais žmonėmis
Kodėl tai yra atsakymas
Sprendimai už neveiksnius asmenis turi būti priimami jų geriausiais interesais, atsižvelgiant į ankstesnius ir dabartinius norus, vertybes bei įsitikinimus ir konsultuojantis su globėjais bei šeima. Reikia rinktis mažiausiai ribojantį variantą.
Atsakymas
A · Paciento interesais, atsižvelgiant į jo ankstesnius norus ir konsultuojantis su artimais žmonėmis
3.Infekcijų kontrolė ir pacientų sauga
Atsakymas: D · Whether the patient has any metal implants or devices, such as a pacemaker
Kodėl tai yra atsakymas
The MRI magnet can move or heat metal objects and can stop some implanted devices from working. Patients are screened for implants, pacemakers, metal fragments and metal items such as jewelry before entering the scanner room.
Atsakymas
D · Whether the patient has any metal implants or devices, such as a pacemaker
4.Infekcijų kontrolė ir pacientų sauga
Atsakymas: D · Droplet precautions
Kodėl tai yra atsakymas
Pneumonic plague spreads from person to person by respiratory droplets, so droplet precautions are used until the patient has had effective antibiotics for the period set by policy. Bubonic plague without lung involvement needs standard precautions.
Atsakymas
D · Droplet precautions
5.Prioritetų nustatymas ir delegavimas
Atsakymas: A · Two patients who both have C. difficile infection
Kodėl tai yra atsakymas
Cohorting patients with the same organism is acceptable when single rooms are not available. The other pairs would expose a vulnerable patient to an infection.
Atsakymas
A · Two patients who both have C. difficile infection
6.Prioritetų nustatymas ir delegavimas
Atsakymas: C · Kai padėjėjas naujas užduotyje arba pacientas mažiau stabilus
Kodėl tai yra atsakymas
Priežiūra didesnė, kai deleguojamas asmuo turi mažiau patirties, paciento būklė mažiau nuspėjama ar užduotis rizikingesnė. Pasyvus ar pamainos pabaigos tikrinimas gali praleisti problemas, kol jas dar galima ištaisyti.
Atsakymas
C · Kai padėjėjas naujas užduotyje arba pacientas mažiau stabilus
7.Klinikinė slauga
Atsakymas: C · To exclude significant arterial disease, as compression could cut off blood flow
Kodėl tai yra atsakymas
ABPI compares ankle and arm blood pressures. A low result suggests arterial insufficiency, where compression could cause ischaemia; venous ulcers with adequate arterial supply are treated with compression.
Atsakymas
C · To exclude significant arterial disease, as compression could cut off blood flow
8.Klinikinė slauga
Atsakymas: D · Lowering the sodium too fast can cause cerebral oedema
Kodėl tai yra atsakymas
In chronic hypernatraemia, brain cells adapt by holding extra solutes. If sodium falls too quickly, water moves into brain cells and causes cerebral oedema, so correction is controlled.
Atsakymas
D · Lowering the sodium too fast can cause cerebral oedema
Atsakymas: A · Cloudy fluid, low glucose, high protein, many neutrophils
Kodėl tai yra atsakymas
Bacterial meningitis typically gives cloudy CSF with many neutrophils, high protein and low glucose, because bacteria and white cells use glucose. Viral meningitis usually shows lymphocytes with a normal glucose; option C is normal CSF.Patikrinta pagal:CSF glucose test · MedlinePlus (NIH) (2025); CSF cell count · MedlinePlus (NIH) (2025); CSF total protein · MedlinePlus (NIH) (2025)
Atsakymas
A · Cloudy fluid, low glucose, high protein, many neutrophils
11.Farmakologija
Atsakymas: A · They can trigger bronchospasm in aspirin-sensitive asthma
Kodėl tai yra atsakymas
In aspirin-exacerbated respiratory disease, COX inhibition increases leukotriene production, causing bronchospasm. These patients should avoid aspirin and other non-selective NSAIDs.
Atsakymas
A · They can trigger bronchospasm in aspirin-sensitive asthma
12.Farmakologija
Atsakymas: D · Liver damage appears 1–3 days later, and early treatment works best
Kodėl tai yra atsakymas
Paracetamol overdose often causes few symptoms at first, while the toxic metabolite damages the liver. Liver injury peaks after about 3 days, so the decision to treat is based on the timed blood level, not on symptoms.
Atsakymas
D · Liver damage appears 1–3 days later, and early treatment works best
13.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemos
Atsakymas: D · Oro nuotėkį iš plaučių ar drenažo sistemos
Kodėl tai yra atsakymas
Su pertraukomis burbuliavimas iškvepiant ar kosint tikėtinas, kol drenuojamas pneumotoraksas. Nuolatinis burbuliavimas rodo nuolatinį oro nuotėkį iš plaučių (pvz., bronchopleurinę fistulę) arba iš atsilaisvinusios jungties ar iškritusio vamzdelio. Sistemą reikia patikrinti nuo paciento žemyn ir apie tai pranešti.
Atsakymas
D · Oro nuotėkį iš plaučių ar drenažo sistemos
14.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemos
Atsakymas: A · Nurse them in separate single rooms and keep them apart
Kodėl tai yra atsakymas
People with CF are colonised with organisms such as Pseudomonas aeruginosa and Burkholderia cepacia complex that can pass between patients and worsen outcomes. They are cared for in single rooms and kept apart, without sharing equipment or sessions.
Atsakymas
A · Nurse them in separate single rooms and keep them apart
15.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: nervų, endokrininė ir inkstų sistemos
Atsakymas: C · It protects the kidneys and reduces albumin loss
Kodėl tai yra atsakymas
ACE inhibitors and ARBs reduce glomerular pressure, lower albuminuria and slow the progression of diabetic kidney disease, as well as treating blood pressure. Potassium and creatinine are checked after starting them.
Atsakymas
C · It protects the kidneys and reduces albumin loss
16.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: nervų, endokrininė ir inkstų sistemos
Atsakymas: B · Renal vein thrombosis
Kodėl tai yra atsakymas
Loss of anticoagulant proteins in nephrotic syndrome raises the risk of thrombosis, including in the renal vein. This can cause loin pain, haematuria and worse kidney function. Imaging and anticoagulation are needed.
Atsakymas
B · Renal vein thrombosis
17.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: virškinimo trakto, perioperacinė ir onkologinė
Atsakymas: D · Do not use it; re-test later or arrange an X-ray as per policy
Kodėl tai yra atsakymas
A pH above 5,5 may mean the tube is in the lung or oesophagus, or the stomach acid is reduced by drugs or feed. Nothing is given until position is confirmed according to local policy.
Atsakymas
D · Do not use it; re-test later or arrange an X-ray as per policy
18.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: virškinimo trakto, perioperacinė ir onkologinė
Atsakymas: D · Oral candidiasis
Kodėl tai yra atsakymas
Oral thrush is common during chemotherapy, especially with steroids or antibiotics. It is reported so that antifungal treatment can be prescribed, and good oral care continues.
Atsakymas
D · Oral candidiasis
19.Akušerinė slauga
Atsakymas: A · Surfactant, assessed by the lecithin/sphingomyelin (L/S) ratio
Kodėl tai yra atsakymas
Surfactant reduces surface tension and keeps alveoli open. An L/S ratio of about 2:1 or more suggests the lungs are mature. Amniotic fluid testing for lung maturity is now rarely used in practice.
Atsakymas
A · Surfactant, assessed by the lecithin/sphingomyelin (L/S) ratio
20.Akušerinė slauga
Atsakymas: C · Toliau dažnai žindyti, įskaitant pažeistą krūtį, ir vartoti paskirtą gydymą
Kodėl tai yra atsakymas
Mastitas gerėja, kai krūtis reguliariai ištuštinama. Toliau maitinti kūdikiui saugu. Priežiūrą sudaro poilsis, skysčiai, nuskausminimas ir, jei paskirta, antibiotikai.
Atsakymas
C · Toliau dažnai žindyti, įskaitant pažeistą krūtį, ir vartoti paskirtą gydymą
21.Pediatrinė slauga
Atsakymas: A · Blowing bubbles or looking at a pop-up book
Kodėl tai yra atsakymas
Distraction that suits the child's age, such as bubbles, books, toys or videos, reduces pain and distress. Blowing bubbles also encourages slow, deep breathing. Parents are encouraged to stay and help.
Atsakymas
A · Blowing bubbles or looking at a pop-up book
22.Pediatrinė slauga
Atsakymas: B · Chlamydia often causes no symptoms but can lead to pelvic inflammatory disease and infertility
Kodėl tai yra atsakymas
Chlamydia is the most commonly diagnosed bacterial STI in young people and is often asymptomatic. Untreated, it can cause pelvic inflammatory disease, ectopic pregnancy and infertility. Testing is simple and treatment is effective.
Atsakymas
B · Chlamydia often causes no symptoms but can lead to pelvic inflammatory disease and infertility
23.Psichikos sveikatos slauga
Atsakymas: B · It blocks NMDA glutamate receptors
Kodėl tai yra atsakymas
Memantine is an NMDA receptor antagonist used in moderate to severe Alzheimer's disease. It may be combined with a cholinesterase inhibitor.
Atsakymas
B · It blocks NMDA glutamate receptors
24.Psichikos sveikatos slauga
Atsakymas: C · Kviesti pagalbą, atverti kvėpavimo takus ir palaikyti kvėpavimą bei duoti naloksono pagal paskyrimą ar protokolą
Kodėl tai yra atsakymas
Pirmiausia palaikomi kvėpavimo takai ir kvėpavimas, o opioidų poveikiui panaikinti skiriamas naloksonas. Pacientas atidžiai stebimas, nes naloksonas gali nustoti veikti anksčiau už opioidą.
Atsakymas
C · Kviesti pagalbą, atverti kvėpavimo takus ir palaikyti kvėpavimą bei duoti naloksono pagal paskyrimą ar protokolą
25.Slaugos matematika ir vienetų konvertavimas
Atsakymas: x = 13,7 kg
Apvalinimas: pažiūrėkite į skaitmenį iškart po apvalinamos vietos: 5 ar daugiau apvalinama aukštyn, 4 ar mažiau skaitmuo paliekamas. Apvalinkite tik galutinį atsakymą, niekada tarpinių žingsnių. Tipinės egzaminų taisyklės: 1 mL ar didesni tūriai iki dešimtųjų, mažesni nei 1 mL tūriai iki šimtųjų, lašų greitis iki sveikų lašų, svoris iki vieno ženklo po kablelio; visada laikykitės klausime nurodytos taisyklės.
Skaitmuo vietoje: dešimtosios
13.6582 → 6
Lemia tik kitas skaitmuo
13,6582 → 5
5 yra 5 ar daugiau, todėl 6 apvalinama į didesnę pusę.
Tolesni skaitmenys (82) neskaičiuojami: apvalinama vieną kartą, ne žingsniais.
Suapvalinkite
x = 13,7 kg
Atsakymas
x = 13,7 kg
26.Slaugos matematika ir vienetų konvertavimas
Atsakymas: D = 83,3 mcg/min
Dimensinė analizė: užrašykite duotą dydį, tada dauginkite iš perskaičiavimo koeficientų, užrašytų trupmenomis (pavyzdžiui, 60 min/1 h arba 1 mg/1000 mcg), kad kiekvienas nereikalingas vienetas pasirodytų vieną kartą viršuje ir vieną kartą apačioje ir susiredukuotų. Likus tik reikiamam vienetui, skaičiuokite. Naudokite klausime pateiktus atitikmenis ir apvalinkite tik galutinį atsakymą.
Sudarykite grandinę
D = 5 mg/h × (1000 mcg/1 mg) × (1 h/60 min)
Apskaičiuokite
D = 5000/60 = 83,33 ≈ 83,3 mcg/min
Atsakymas
D = 83,3 mcg/min
27.Dozių skaičiavimas
Atsakymas: V = 2,8 mL
Dozės įtraukimas: tūris = (paskirta dozė/pradinio tirpalo stiprumas) × pradinio tirpalo tūris. Pirmiausia paverskite į tuos pačius vienetus, tada patikrinkite, ar tūris telpa į švirkštą ir patenka ant vienos iš jo skalės žymių.
Dozė pagal kūno svorį
D = 5·14 = 70 mg
Tūris
V = 70/25 = 2,8 mL
Ant švirkšto
Šio 10 mL švirkšto kiekviena maža linija yra 0,2 mL.
Atsakymas
V = 2,8 mL
28.Dozių skaičiavimas
Atsakymas: V = 0,89 mL
Dozės įtraukimas: tūris = (paskirta dozė/pradinio tirpalo stiprumas) × pradinio tirpalo tūris. Pirmiausia paverskite į tuos pačius vienetus, tada patikrinkite, ar tūris telpa į švirkštą ir patenka ant vienos iš jo skalės žymių.
Tūris
V = 4450/5000 = 0,89 mL
Ant švirkšto
Šio 1 mL švirkšto kiekviena maža linija yra 0,01 mL.
Atsakymas
V = 0,89 mL
29.Intraveninių infuzijų greitis
Atsakymas: R = 50 gtt/min
Infusion rates: a pump is set in mL/h = volume/time in hours. A gravity drip is counted in drops per minute: gtt/min = volume (mL) × drop factor (gtt/mL)/time (min). The drop factor is printed on the tubing package: macrodrip sets deliver 10, 15 or 20 gtt/mL (blood sets often 10 gtt/mL in the US, 15 in the UK) and microdrip sets 60 gtt/mL. Always use the drop factor the question or package gives.
Mililitrai per minutę
150/60 = 2,5 mL/min
Lašėjimo greitis
R = 2,5·20 = 50 gtt/min
Atsakymas
R = 50 gtt/min
30.Intraveninių infuzijų greitis
Atsakymas: R = 50 gtt/min
Dose-based infusions: concentration = amount of drug in the bag/bag volume. Pump rate (mL/h) = dose per hour/concentration, and dose per hour = mL/h × concentration. Convert per-minute doses to per-hour (× 60) and keep the mass units the same (1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg).
Koncentracija
500/500 = 1 mg/mL
Tūris per valandą
50/1 = 50 mL/h
Lašėjimo greitis
R = 50·60/60 = 50 gtt/min
Atsakymas
R = 50 gtt/min
31.Infuziniai tirpalai ir skysčių balansas
Atsakymas: U = 0,82 mL/kg/h
Suvartoti ir išskirti skysčiai: suvartotiems priskiriama viskas, kas patenka į organizmą (geriami skysčiai, intraveninės infuzijos, intraveniniai vaistai ir praplovimai, maitinimas per zondą); ledo gabalėliai skaičiuojami kaip pusė jų tūrio. Išskirtiems priskiriamas šlapimas, drenų išskyros, vėmalai ir kiti netekimai. Balansas = visi suvartoti − visi išskirti skysčiai; neigiamas balansas reiškia grynąjį netekimą. Skaičiai skirti tik praktikai; prie paciento lovos visada vadovaukitės vietiniais protokolais, o didelės rizikos dozes tegul dar kartą patikrina kitas specialistas.
Iš viso šlapimo
175 + 500 = 675 mL
Kilogramui per valandą
U = 675/(69·12) = 0,8152 ≈ 0,82 mL/kg/h
Atsakymas
U = 0,82 mL/kg/h
32.Infuziniai tirpalai ir skysčių balansas
Atsakymas: t = 3,2 h
Infuzijos trukmė: laikas (h) = infuzuotinas tūris (mL)/greitis (mL/h); naudokite maišelyje dar likusį tūrį, o ne maišelio dydį. Sulašintas tūris = greitis × laikas. Dešimtaines valandas į valandas ir minutes perskaičiuokite padaugindami dalį iš 60 (0,5 h = 30 min, o ne 50 min). Skaičiai skirti tik praktikai; prie paciento lovos visada vadovaukitės vietiniais protokolais, o didelės rizikos dozes tegul dar kartą patikrina kitas specialistas.
Likęs tūris
1000 − 600 = 400 mL
Laikas
t = 400/125 = 3,2 h
Atsakymas
t = 3,2 h
Tai maždaug 3 h 12 min, todėl maišelis ištuštės apie 20:42.
33.Klinikinio vertinimo skalės
Atsakymas: B = 14
Braden skalė: šešios poskalės pragulų rizikai vertinti. Jutiminis suvokimas, drėgmė, aktyvumas, judrumas ir mityba vertinami 1–4 balais, nuo blogiausio lygio (1) iki problemos nebuvimo (4); trintis ir šlytis vertinama 1–3 balais. Suma svyruoja nuo 6 iki 23, o mažesnė suma reiškia didesnę riziką. Dažnos grupės: 19–23 rizikos nėra, 15–18 maža rizika, 13–14 vidutinė rizika, 10–12 didelė rizika ir 9 ar mažiau labai didelė rizika.
Įvertinkite kiekvieną poskalę
jutiminis suvokimas: sutrikimų nėra → 4
drėgmė: labai drėgna → 2
aktyvumas: vaikšto dažnai → 4
judrumas: visiškai nejudrus → 1
mityba: tikriausiai nepakankama → 2
trintis ir šlytis: problema → 1
Sudėtis
Braden suma = 4 + 2 + 4 + 1 + 2 + 1 = 14
Atsakymas
B = 14
34.Klinikinio vertinimo skalės
Atsakymas: vidutinė rizika
Morse griuvimų skalė: šeši punktai. Griuvimų anamnezė: ne 0, taip 25. Antrinė diagnozė: ne 0, taip 15. Judėjimo priemonė: nėra, lovos režimas ar slaugytojos pagalba 0; ramentai, lazda ar vaikštynė 15; laikosi už baldų 30. IV terapija arba fiziologinio tirpalo kateterio fiksatorius: ne 0, taip 20. Eisena: normali, lovos režimas ar neįgaliojo vežimėlis 0; silpna 10; sutrikusi 20. Psichikos būklė: žino savo ribas 0; pervertina arba pamiršta ribas 15. Suma svyruoja nuo 0 iki 125. Rizikos ribos ligoninėse skiriasi; dažnai naudojama: 0–24 maža, 25–44 vidutinė ir 45 ar daugiau didelė.
Įvertinkite kiekvieną punktą
griuvimų anamnezė per pastaruosius 3 mėnesius: taip → 25
antrinė diagnozė: ne → 0
judėjimo priemonė: nėra, lovos režimas arba padeda slaugytoja → 0
IV terapija arba fiziologinio tirpalo kateterio fiksatorius: ne → 0
eisena: normali, lovos režimas ar neįgaliojo vežimėlis → 0
psichikos būklė: pervertina arba pamiršta ribas → 15
Sudėtis
Morse suma = 25 + 0 + 0 + 0 + 0 + 15 = 40
Rizikos lygis
40 → vidutinė rizika
Atsakymas
vidutinė rizika
Tai savarankiška mokymosi medžiaga. ExamProblems nėra susijusi su šį egzaminą organizuojančia institucija ir jos nėra patvirtinta, o egzamino pavadinimas naudojamas tik turiniui apibūdinti. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® yra the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN) prekių ženklai; ši organizacija nėra susijusi su ExamProblems, jo neremia ir neatsako už jo tikslumą.