NCLEX-PN tipo bandomieji klausimai (LPN/LVN): pasiruošimo paketas

Formulių lapai, pagrindiniai kiekvienos temos metodų žingsniai ir 34 uždavinių, o pilni sprendimai pateikti gale.

Nauji uždaviniaiAtgal į kursą

Spausdinimo lange pasirinkite „Išsaugoti kaip PDF“, kad nuosavą kopiją išsaugotumėte savo įrenginyje.

1Formulės ir metodai

Infekcijų kontrolė ir pacientų sauga

Metodas

  1. Pradėkite nuo standartinių atsargumo priemonių kiekvienam pacientui: rankų higiena, asmeninės apsaugos priemonės numatomai ekspozicijai, saugūs aštrūs daiktai.
  2. Pridėkite atsargumo priemones pagal plitimo kelią: kontaktinė (chalatas, pirštinės), lašelinė (chirurginė kaukė), oro (N95, neigiamo slėgio kambarys).
  3. Steriliems daiktams išlaikykite sterilumą: jei abejojate, jis nesterilus; pakeiskite, niekada nenuvalykite.
  4. Užkirskite kelią žalai aplinkoje: griuvimų prevencija, suvaržymai tik kaip paskutinė priemonė, RACE ir PASS gaisro atveju.
  5. Patikrinkite vaistų skyrimo teises, du identifikatorius ir papildomas apsaugos priemones didelės rizikos vaistams; praneškite apie klaidas ir vos nepasitaikiusius atvejus.

Prioritetų nustatymas ir delegavimas

Metodas

  1. Paklauskite, kas pacientui pakenks greičiausiai, jei nieko nedarysite.
  2. Taikykite ABC (C-A-B per širdies sustojimą), tada Maslow: fiziologiniai poreikiai pirma saugumo, saugumas pirma psichologinių poreikių.
  3. Palyginkite galimybes: ūmus prieš lėtinį, nestabilus prieš stabilų, netikėtas prieš tikėtiną, sisteminis prieš vietinį, ir kiekvieną požymį palyginkite su paciento pradiniu lygiu.
  4. Vertinkite prieš veikdami, nebent tai neatidėliotinas atvejis; tada rinkitės žingsnį, nuo kurio priklauso kiti.
  5. Delegavimui patikrinkite penkias teises: užduotis, aplinkybės, asmuo, nurodymai ir priežiūra. Vertinimas, mokymas ir įvertinimas lieka registruotai slaugytojai (RN).

Laboratorinės reikšmės ir elektrolitai

Metodas

  1. Palyginkite vertę su paties laboratorijos nustatytu referenciniu intervalu, tada su paciento pradiniu lygiu ir kitimu.
  2. Patikrinkite mėginį: hemolizė, vėlavimas ar kraujas, paimtas šalia IV, gali duoti klaidingus rezultatus.
  3. Susiekite vertę su tipiniais požymiais ir ją sukeliančiais vaistais bei būklėmis.
  4. Ieškokite sąveikų: mažas kalio ar magnio kiekis didina digoksino toksiškumą; dehidratacija didina ličio koncentraciją.
  5. Veikite pacientui: įvertinkite, sulaikykite vaistą, jei koncentracija nesaugi, kritines vertes perskaitykite atgal ir informuokite gydytoją.

Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemos

Metodas

  1. Įvardykite problemą: siurblio nepakankamumas, užsikimšusi arterija, ritmas, krešulys, kvėpavimo takų susiaurėjimas, infekcija ar prietaiso problema.
  2. Pirmiausia patikrinkite pavojaus požymius: hipoksiją, hipotenziją, krūtinės skausmą, naują sumišimą, šaltą kojos be pulso.
  3. Deguonį priderinkite pacientui: 94–98 % daugumai, 88–92 % tiems, kuriems kyla CO₂ susilaikymo rizika.
  4. Kiekvieną vaistą susiekite su jo tyrimu ir rizika: varfarinas ir INR, heparinas ir aPTT bei trombocitai, diuretikai ir kalis.
  5. Pasirinkite saugų pirmąjį veiksmą, tada eskaluokite ir vertinkite iš naujo.

Vidaus ligų ir chirurginė slauga: nervų, endokrininė ir inkstų sistemos

Metodas

  1. Pasitikrinkite gliukozę kiekvienam pacientui su nauju sumišimu, silpnumu ar traukuliais.
  2. Sąmonės lygį naudokite kaip ankstyviausią smegenų sutrikimo įspėjimą; vyzdžiai ir Cushing triada pasirodo vėlai.
  3. Diabeto nelaimėse atskirkite DKA (ketonai, acidozė) nuo HHS (labai didelis osmoliališkumas, dehidratacija); pirmiausia skirkite skysčių.
  4. Natrio ir vandens atveju nuspręskite, ar ADH yra per daug (SIADH), ar trūksta (DI), ir lėtinius pokyčius koreguokite lėtai.
  5. Inkstų problemų atveju priežastį priskirkite prerenalinei, vidinei ar postrenalinei ir stebėkite kalį bei skysčius.

Vidaus ligų ir chirurginė slauga: virškinimo trakto, perioperacinė ir onkologinė

Metodas

  1. Paklauskite, kas galėtų būti paslėpta: vidinis kraujavimas, infekcija be karščiavimo, hipoventiliacija esant normaliam SpO₂.
  2. Komplikacijas siaurinkite pagal laiką po operacijos: kraujavimas per valandas, krūtinės ląstos problemos per dienas, žaizdos ir nutekėjimo problemos vėliau.
  3. Skausmo atveju vertinkite, gydykite daugiamode analgezija, vertinkite iš naujo ir kiekvieno opioido metu stebėkite sedaciją.
  4. Onkologiniams pacientams bet kokią ligą nadyro metu laikykite neutropeniniu sepsiu ir žinokite onkologines skubias būkles.
  5. Nudegimų atveju skaičiuokite tik dalinio ir viso storio plotus, Parkland laikrodį paleiskite nuo nudegimo laiko ir titruokite pagal šlapimo išskyrimą.

Akušerinė slauga

Metodas

  1. Nustatykite moters padėtį laike: nėštumo savaitės, gimdymo tarpsnis ar diena po gimdymo, ir nuspręskite, kas tuo metu yra norma.
  2. Ieškokite pavojuje esančio paciento: motinos, vaisiaus ar naujagimio, o gal kelių iš jų.
  3. Susiekite požymį su priežastimi: VEAL CHOP deceleracijoms, keturi T kraujavimui, BUBBLE-HE po gimdymo.
  4. Pirmiausia rinkitės veiksmą, gerinantį kraujotaką ir deguonies patekimą (gulėjimas ant šono, oksitocino nutraukimas, gimdos dugno masažas), tada kvieskite pagalbą.

Pediatrinė slauga

Metodas

  1. Pirmiausia atkreipkite dėmesį į vaiko amžių: nuo jo priklauso gyvybinių rodiklių normos, raidos etapai ir tinkama skausmo skalė.
  2. Įvertinkite kvėpavimo takus, kvėpavimą ir kraujotaką, prisiminkite, kad vaikai kompensuoja, o paskui greitai blogėja.
  3. Pritaikykite veiksmą raidos etapui ir įtraukite šeimą.
  4. Patikrinkite, ar atsakymas saugus vaikui: dozė pagal svorį, jokio aspirino virusinės ligos metu, jokio kodeino jaunesniems nei 12 metų.

Psichikos sveikatos slauga

Metodas

  1. Nuspręskite, ar yra tiesioginis pavojus: savižudybė, smurtas, vaistų sukeltas neatidėliotinas atvejis ar somatinė liga.
  2. Pirmiausia imkitės saugumo veiksmų: stebėkite, pašalinkite priemones, nuraminkite, nutraukite žalingą vaistą, kvieskite pagalbą.
  3. Rinkitės terapinį atsaką: pripažinkite jausmus, pateikite tikrovę, venkite klaidingo raminimo ir klausimų „kodėl“.
  4. Gerbkite teises: mažiausiai varžanti galimybė, sutikimas ir konfidencialumas su jo ribomis.

Slaugos matematika ir vienetų konvertavimas

Metriniai žingsniai
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Svoris ir ilgis
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Buitiniai matai
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Temperatūra
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
24 valandų laikrodis
PM valandos 1–11: pridėkite 12; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Dozavimo greitis
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Laboratoriniai koeficientai
gliukozė 1 mmol/L = 18 mg/dL; kreatininas 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Metodas

  1. Užrašykite duotą dydį su jo vienetu ir norimą vienetą.
  2. Pasirinkite atitikmenį: 1000 tarp kg, g, mg ir mcg arba L ir mL; 1 kg = 2,2 lb; 1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 240 mL.
  3. Užrašykite trupmena taip, kad nereikalingas vienetas išsiredukuotų; greičiui naudokite po vieną trupmeną kiekvienam besikeičiančiam vienetui.
  4. Patikrinkite kryptį: mažesnis vienetas duoda didesnį skaičių.
  5. Apvalinkite tik galutinį atsakymą, klausime nurodytu tikslumu.

Dozių skaičiavimas

Dozė pagal koncentraciją
tūris = dozė / koncentracija
Dozė pagal kūno masę
dozė = mg/kg × kūno masė
Tabletės
skaičius = dozė / dozė tabletėje
Vienetai
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Metodas

  1. Paskirtą dozę ir turimo vaisto stiprumą išreikškite tais pačiais vienetais.
  2. Naudokite formulę „paskirta / turima × kiekis“: (D/H) × Q.
  3. Dozėms pagal kūno masę pirmiausia padauginkite iš masės kilogramais, tada paros dozę padalykite iš dozių skaičiaus.
  4. Pirmiausia įvertinkite apytiksliai ir patikrinkite, ar atsakymas tikėtinas.

Intraveninių infuzijų greitis

Pompos greitis
mL/h = volume (mL)/time (h)
Lašėjimo greitis
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Infuzijos trukmė
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Metodas

  1. Pompos greitis mL/h: tūris, padalytas iš laiko valandomis.
  2. Lašėjimo greitis lašais/min: tūris × lašų faktorius, padalytas iš laiko minutėmis.
  3. Likusiam laikui: likęs tūris, padalytas iš greičio.
  4. Apvalinkite taip, kaip reikalauja uždavinys arba įranga.

Infuziniai tirpalai ir skysčių balansas

Holliday–Segar per valandą
4 mL/kg (pirmiesiems 10 kg) + 2 mL/kg (kitiems 10 kg) + 1 mL/kg (kiekvienam kg virš 20)
Holliday–Segar per parą
100 / 50 / 20 mL/kg tiems patiems intervalams
Skysčių balansas
suvartota − išskirta
Ledo gabalėliai
skaičiuojami kaip pusė jų tūrio
Diurezė
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Infuzijos trukmė
laikas (h) = likęs tūris (mL) / greitis (mL/h)
Sulašintas tūris
mL = greitis × laikas

Klinikinio vertinimo skalės

Glazgo komos skalė
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
APGAR
5 požymiai × 0–2 = 0–10; 7–10 nuramina, 4–6 vidutiniškai nenormalu, 0–3 žema
Braden skalė
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 rizika
Morse griuvimų skalė
griuvimai 25, diagnozė 15, priemonė 15/30, IV 20, eisena 10/20, psichikos būklė 15
NEWS2 rizika
0–4 maža; pavienis 3 maža–vidutinė; 5–6 vidutinė; ≥ 7 didelė
Vidutinis arterinis spaudimas
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Pulsinis spaudimas ir šoko indeksas
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Kūno masės indeksas
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Metodas

  1. Raskite klausime naudojamą vertinimo lentelę ir jos ribas (GCS 3–15, Apgar 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Įvertinkite kiekvieną punktą atskirai, suderindami aprašymą su jo lygiu.
  3. Sudėkite punktų balus ir patikrinkite, ar suma patenka į intervalą.
  4. Taikykite ribas: NEWS2 atveju taip pat ieškokite bet kurio vieno rodiklio, įvertinto 3.
  5. Išvestinėms vertėms naudokite MAP = (SKS + 2·DKS)/3, PP = SKS − DKS, SI = pulsas/SKS ir KMI = kg/m².

2Uždaviniai

1.Slaugos pagrindaiVidutinis

How is pitting oedema checked?

  1. APinch the skin on the back of the hand and see how fast it falls back
  2. BMeasure the width of both calves with a tape measure once a week and compare them
  3. CPress over a bony area such as the shin for a few seconds and look for a dent
  4. DPress on the nail bed and time the return of colour
2.Slaugos pagrindaiSunkus

Veiksnus pacientas atsisako paskirto gydymo. Ką turėtų daryti slaugytojas?

  1. AGerbti atsisakymą, įsitikinti, kad pacientas supranta pasekmes, informuoti komandą ir tai užrašyti
  2. BPaslėpti vaistą paciento maiste
  3. CPaprašyti artimojo duoti sutikimą vietoj jo
  4. DVis tiek skirti gydymą, nes jis paskirtas ir gydytojas nusprendė, kad tai atitinka paciento interesus
3.Infekcijų kontrolė ir pacientų saugaVidutinis

How should a newborn be moved through hospital corridors?

  1. ACarried in the nurse’s arms for comfort
  2. BOn the mother’s lap in a wheelchair, without staff
  3. CIn the arms of any visitor who offers to help
  4. DIn a bassinet, not carried in the arms
4.Infekcijų kontrolė ir pacientų saugaSunkus

A nurse teaches the daughter of a patient with moderate Alzheimer’s disease about home safety. Which statement shows a need for further teaching?

  1. A“I keep her medicines locked away and give each dose to her myself.”
  2. B“We put locks high up on the outside doors.”
  3. C“I let Mom cook alone on the gas stove because she enjoys it.”
  4. D“She wears an ID bracelet in case she gets lost.”
5.Prioritetų nustatymas ir delegavimasVidutinis

A patient with angina is taught to use sublingual nitroglycerin (GTN). Which statement shows a need for further teaching?

  1. A“I will take five tablets one after the other before I call for help.”
  2. B“I will sit or lie down when I take a tablet.”
  3. C“I will carry the tablets with me when I go out.”
  4. D“If the pain has not eased as my action plan says, I will call emergency services.”
6.Prioritetų nustatymas ir delegavimasSunkus

Iš namų gaisro išgelbėtas pacientas turi veido nudegimus, apdegusius nosies plaukelius ir užkimusį balsą. Kas prioritetas?

  1. APradėti skysčių gaivinimą į veną pagal nudegimo dydį
  2. BApsaugoti kvėpavimo takus, ruoštis ankstyvai kvėpavimo takų pagalbai
  3. CIšvalyti ir sutvarstyti veido nudegimus
  4. DSuteikti nuskausminimą
7.Klinikinė slaugaVidutinis

Which mask is required for staff during an aerosol-generating procedure on a patient with a respiratory infection spread by aerosols?

  1. AA standard fluid-repellent surgical mask with a visor
  2. BNo mask, as long as gloves are worn
  3. CA cloth face covering
  4. DA fit-tested respirator mask (such as FFP3 or N95)
8.Klinikinė slaugaSunkus

A patient has a full-thickness burn all the way round the forearm. Which complication must be watched for closely?

  1. AExcessive bleeding from the burn surface needing an urgent blood transfusion
  2. BLoss of circulation to the hand as swelling builds under tight burned skin
  3. CHypoglycaemia caused by the body using glucose to heal the burn
  4. DDelayed hair growth on the arm
9.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitaiVidutinis

A patient with central diabetes insipidus starts desmopressin. Which laboratory result is most important to monitor for an adverse effect?

  1. ASerum sodium, which may fall too low
  2. BSerum glucose, which may rise very high
  3. CSerum potassium, which may rise too high
  4. DSerum calcium, which may rise too high
10.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitaiSunkus

Which cerebrospinal fluid (CSF) pattern most strongly suggests bacterial meningitis?

  1. ACloudy fluid, low glucose, high protein, many neutrophils
  2. BClear fluid, normal glucose, normal protein, no white cells
  3. CClear fluid, normal glucose, mildly raised protein, lymphocytes
  4. DClear fluid, high glucose, low protein, many red cells
11.FarmakologijaVidutinis

Which assessment is most important before giving a dose of IV morphine?

  1. APupil size and hearing
  2. BRespiratory rate and level of sedation
  3. CBowel sounds and urine colour
  4. DBlood glucose and temperature, checked before each dose
12.FarmakologijaSunkus

A patient taking carbimazole or methimazole (thiamazole) for Graves' disease reports a sore throat and fever. What should the nurse suspect and do?

  1. AHypothyroidism; add levothyroxine at once
  2. BThyroid storm; double the next dose of the drug
  3. CAgranulocytosis; stop the drug and check the white cell count urgently
  4. DA common cold; advise rest and fluids and continue the drug as usual
13.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemosVidutinis

What is the purpose of cardiac resynchronisation therapy (a biventricular pacemaker)?

  1. ATo deliver a shock whenever the heart rate exceeds 100/min
  2. BTo replace a damaged heart valve
  3. CTo slow the atrial rate in patients with atrial fibrillation
  4. DTo make both ventricles contract together and more efficiently
14.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemosSunkus

A patient with infective endocarditis is on IV gentamicin with another antibiotic. Which monitoring is most important?

  1. ADrug levels, renal function and hearing or balance changes
  2. BBlood glucose only
  3. CLiver size by daily palpation and weekly abdominal ultrasound
  4. DPeak flow readings and spirometry before and after each dose
15.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: nervų, endokrininė ir inkstų sistemosVidutinis

Kodėl DKA metu leidžiant insuliną į veną reikia atidžiai stebėti kalį?

  1. AInsulinas perkelia kalį į ląsteles, todėl jo kiekis gali greitai kristi
  2. BInsulinas priverčia inkstus sulaikyti kalį, todėl jo kiekis didės
  3. CInsulinas skaido kalį kraujyje
  4. DInsulinas DKA metu kalio neveikia
16.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: nervų, endokrininė ir inkstų sistemosSunkus

Infuzuojant alteplazę dėl insulto, pacientui atsiranda stiprus galvos skausmas, vėmimas ir krintantis GKS. Ką slaugytojas turėtų daryti pirmiausia?

  1. APaspartinti infuziją, kad ji greičiau baigtųsi
  2. BDuoti vaistą nuo pykinimo ir po valandos pakartotinai įvertinti GKS
  3. CSustabdyti infuziją ir skubiai kviesti insulto komandą
  4. DDuoti raminamąjį pacientui nuraminti ir tęsti
17.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: virškinimo trakto, perioperacinė ir onkologinėVidutinis

How should pancreatic enzyme replacement capsules usually be taken?

  1. AOne hour after meals, on an empty stomach
  2. BWith every meal and snack
  3. COnce a day at bedtime
  4. DOnly on days with abdominal pain
18.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: virškinimo trakto, perioperacinė ir onkologinėSunkus

Pacientui su epidurine nejautra po pilvo operacijos kraujospūdis 82/48 mmHg, pulsas 70/min., o pėdos šiltos. Kraujavimas atmestas. Kokia labiausiai tikėtina priežastis?

  1. AAnafilaksija vietinei nejautrai
  2. BKardiogeninis šokas po operacijos
  3. CSimpatinė blokada dėl epidurinės nejautros
  4. DHipovoleminis šokas dėl kraujo netekimo
19.Akušerinė slaugaVidutinis

Why are pregnant women at increased risk of urinary tract infection and pyelonephritis?

  1. APregnancy greatly reduces the production of urine
  2. BProgesterone dilates the ureters and slows the flow of urine
  3. CThe urine becomes more acidic in pregnancy
  4. DThe bladder empties more completely in pregnancy
20.Akušerinė slaugaSunkus

Which postpartum task can be delegated to an assistive staff member (healthcare assistant)?

  1. AAssessing the fundus of a woman with heavy bleeding
  2. BTaking vital signs of a stable woman
  3. CTeaching a first-time mother about breastfeeding
  4. DEvaluating a woman for signs of postpartum depression
21.Pediatrinė slaugaVidutinis

Kaip reikėtų duoti geriamojo rehidratacijos tirpalo vaikui, kuriam yra lengva ar vidutinė dehidratacija ir kuris vemia?

  1. ASumaišytą su vaisių sultimis, kad būtų skanesnis
  2. BTik tada, kai vėmimas nesikartoja 24 valandas, kad būtų išvengta tolesnių netekimų
  3. CMažais kiekiais, dažnai, pavyzdžiui, šaukšteliu ar švirkštu
  4. DVienu dideliu gėrimu kas kelias valandas
22.Pediatrinė slaugaSunkus

A child with eczema suddenly develops clusters of painful, punched-out blisters and erosions with a fever. What should the nurse suspect?

  1. AChickenpox, which is mild and needs no specific treatment
  2. BAn allergic reaction to the emollient
  3. CEczema herpeticum, which needs urgent antiviral treatment
  4. DA normal eczema flare that needs more emollient
23.Psichikos sveikatos slaugaVidutinis

Which information is essential when documenting the use of physical restraint?

  1. AThe reason for it, alternatives tried, start and end times, and the observations made
  2. BThe full names of the other patients who saw the incident
  3. CThe nurse's personal opinion of the patient's character and attitude
  4. DOnly the time the restraint started and the name of the nurse in charge of the shift
24.Psichikos sveikatos slaugaSunkus

A new nurse asks why the therapeutic relationship is different from a social relationship. Which statement is correct?

  1. AIt has no fixed end, and it can continue as a friendship after discharge if both the nurse and the patient want it to
  2. BBoth people share their needs equally, as in any friendship
  3. CThe patient is responsible for setting the boundaries of the relationship
  4. DIt is goal-directed and focused on the patient's needs, with the nurse responsible for keeping boundaries
25.Slaugos matematika ir vienetų konvertavimasVidutinis
94969810010210410635363738394041°F°C? °F35,5 °C

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Paciento temperatūra yra 35,5 °C. Konvertuokite į Farenheito laipsnius T pagal °F = °C × 9/5 + 32. Suapvalinkite iki vieno ženklo po kablelio.

35,5 °C
T = °F
26.Slaugos matematika ir vienetų konvertavimasSunkus
½ tsp · 3/parą · 5 d? mL1 tsp = 5 mL

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Recepte nurodyta: ½ tsp geriamosios suspensijos kas 8 valandas 5 dienas. Naudodami 1 tsp = 5 mL, kiek mL V reikia visam kursui?

½ tspkas 8 valandas5 dienos1 tsp = 5 mL
V = mL
27.Dozių skaičiavimasVidutinis
024681010 mL

24 kg sveriančiam vaikui paskirta 2,5 mg/kg vaisto. Pradiniame tirpale yra 20 mg/mL. Įtraukite dozę: kokį tūrį V suleidžiate?

24 kg2,5 mg/kg20 mg/mL
V = mL
28.Dozių skaičiavimasSunkus
20k vnt.1000 mL? mL/h2000 vnt./h

Infuzijoje yra 20000 vienetų vaisto 1000 mL. Paskirta 2000 vienetų per valandą. Kokį greitį R nustatysite pompoje, mL/h?

20000 vnt./1000 mL2000 vnt./h
R = mL/h
29.Intraveninių infuzijų greitisVidutinis
V = ?20 gtt/mL40 gtt/min3 h

Lašinama 40 gtt/min greičiu per 20 gtt/mL sistemą. Kiek mililitrų V pacientas gauna per 3 valandas?

40 gtt/min20 gtt/mL3 h
V = mL
30.Intraveninių infuzijų greitisSunkus
500 mg250 mL60 gtt/mL80 mg/h? gtt/min

500 mg vaisto praskiedžiama 250 mL ir lašinama savitaka per 60 gtt/mL sistemą. Paskirta 80 mg per valandą. Raskite lašėjimo greitį R lašais per minutę.

500 mg/250 mL80 mg/h60 gtt/mL
R = gtt/min
31.Infuziniai tirpalai ir skysčių balansasVidutinis
SuvartotaIšskirta8 valandų pamainasriuba200 mLarbata150 mLpienas100 mLledo gabalėliai240 mLIntraveninė infuzija80 mL/h × 8 hintraveninis antibiotikas1 × 50 mLšlapimas275 mLšlapimas225 mLžaizdos drenas130 mL

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Lape pateikti paciento suvartoti ir išskirti skysčiai per vieną 8 valandų pamainą. Pacientas sveria 72 kg. Raskite vidutinę diurezę U mL/kg/h. Apvalinkite iki dviejų skaitmenų po kablelio.

72 kg8 hšlapimas: 275 mLšlapimas: 225 mLžaizdos drenas: 130 mL
U = mL/kg/h
32.Infuziniai tirpalai ir skysčių balansasSunkus
1000 mL→ 60 mL/hpradžia 14:00tiš viso​ = ? h125 mL/h × 4 h

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). 1000 mL infuzija pradedama 14:00 125 mL/h greičiu. Po 4 valandų greitis pakeičiamas į 60 mL/h ir daugiau nebekeičiamas. Po kiek valandų t nuo pradžios maišelis ištuštės? Apvalinkite iki vieno skaitmens po kablelio.

1000 mL125 mL/h · 4 h60 mL/h
t = h
33.Klinikinio vertinimo skalėsVidutinis
H? / 25+D? / 15+Aid? / 30+IV? / 20+G? / 20+MS? / 15Σ?

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Mokomasis pacientas vertinamas pagal Morse griuvimų skalę: griuvimų anamnezė per pastaruosius 3 mėnesius: taip; antrinė diagnozė: ne; judėjimo priemonė: ramentai, lazda ar vaikštynė; IV terapija arba fiziologinio tirpalo kateterio fiksatorius: ne; eisena: sutrikusi; psichikos būklė: žino savo ribas. Raskite Morse sumą MFS.

0–125
MFS =
34.Klinikinio vertinimo skalėsSunkus
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96oras / O₂O₂orasSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1žemasmaža–vidutinėvidutinisaukštas

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Šiems stebėjimams naudokite NEWS2 lentelę (SpO₂ 1 skalė): kvėpavimo dažnis 14/min., SpO₂ 89 % kvėpuojant kambario oru, kraujospūdis 150/90 mmHg, pulsas 76/min., budrus, temperatūra 35,2 °C. Į kokią klinikinės rizikos grupę patenka pacientas? Spustelėkite ją.

RR 14SpO₂ 89%orasSBP 150HR 76AT 35,2 °C
  1. 1žemas
  2. 2maža–vidutinė
  3. 3vidutinis
  4. 4aukštas

3Tirpalai

1.Slaugos pagrindai

Atsakymas: C · Press over a bony area such as the shin for a few seconds and look for a dent

Kodėl tai yra atsakymas

Pressing over a bony surface pushes fluid out of the tissue; a dent that stays shows pitting oedema. Its depth and how long it lasts are recorded.

Atsakymas

C · Press over a bony area such as the shin for a few seconds and look for a dent
2.Slaugos pagrindai

Atsakymas: A · Gerbti atsisakymą, įsitikinti, kad pacientas supranta pasekmes, informuoti komandą ir tai užrašyti

Kodėl tai yra atsakymas

Veiksnus suaugusysis gali atsisakyti gydymo. Slaugytojas turėtų išsiaiškinti priežastis, suteikti informacijos, pranešti paskyrusiam gydytojui ir užrašyti. Slaptas vaistų skyrimas be tinkamos teisinės procedūros nepriimtinas.

Atsakymas

A · Gerbti atsisakymą, įsitikinti, kad pacientas supranta pasekmes, informuoti komandą ir tai užrašyti
3.Infekcijų kontrolė ir pacientų sauga

Atsakymas: D · In a bassinet, not carried in the arms

Kodėl tai yra atsakymas

Infants are moved in a bassinet through corridors. This prevents drops and makes abduction easier to spot, because carrying a baby in the arms in a hallway is unusual.

Atsakymas

D · In a bassinet, not carried in the arms
4.Infekcijų kontrolė ir pacientų sauga

Atsakymas: C · “I let Mom cook alone on the gas stove because she enjoys it.”

Kodėl tai yra atsakymas

People with moderate dementia may forget a lit stove, causing fires or burns. Cooking should be supervised, or stove knobs removed or controls disabled. The other statements show good safety planning.

Atsakymas

C · “I let Mom cook alone on the gas stove because she enjoys it.”
5.Prioritetų nustatymas ir delegavimas

Atsakymas: A · “I will take five tablets one after the other before I call for help.”

Kodėl tai yra atsakymas

Action plans differ slightly: US guidance says to call emergency services if pain is not better 5 minutes after the first dose, while UK guidance allows a second dose after 5 minutes and a 999 call if pain persists 5 minutes later. Taking many doses in a row delays care and can cause severe hypotension.

Atsakymas

A · “I will take five tablets one after the other before I call for help.”
6.Prioritetų nustatymas ir delegavimas

Atsakymas: B · Apsaugoti kvėpavimo takus, ruoštis ankstyvai kvėpavimo takų pagalbai

Kodėl tai yra atsakymas

Apdegę nosies plaukeliai ir užkimimas rodo įkvėpimo sužalojimą. Viršutiniai kvėpavimo takai gali patinti ir užsidaryti per kelias valandas, todėl jie saugomi anksti. Skysčiai, nuskausminimas ir žaizdų priežiūra seka vėliau.

Atsakymas

B · Apsaugoti kvėpavimo takus, ruoštis ankstyvai kvėpavimo takų pagalbai
7.Klinikinė slauga

Atsakymas: D · A fit-tested respirator mask (such as FFP3 or N95)

Kodėl tai yra atsakymas

Aerosol-generating procedures, such as intubation, release small infectious particles. Respirators that are fit-tested protect the wearer, while surgical masks mainly protect against droplets.

Atsakymas

D · A fit-tested respirator mask (such as FFP3 or N95)
8.Klinikinė slauga

Atsakymas: B · Loss of circulation to the hand as swelling builds under tight burned skin

Kodėl tai yra atsakymas

Circumferential full-thickness burns form a tight eschar that acts like a tourniquet as oedema develops. Neurovascular checks are needed, and escharotomy may be required.

Atsakymas

B · Loss of circulation to the hand as swelling builds under tight burned skin
9.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitai

Atsakymas: A · Serum sodium, which may fall too low

Kodėl tai yra atsakymas

Desmopressin acts like ADH, so the kidneys retain water. If the patient drinks too much, water retention can cause hyponatremia, which may lead to confusion and seizures. Sodium, weight and fluid balance are monitored.

Atsakymas

A · Serum sodium, which may fall too low
10.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitai

Atsakymas: A · Cloudy fluid, low glucose, high protein, many neutrophils

Kodėl tai yra atsakymas

Bacterial meningitis typically gives cloudy CSF with many neutrophils, high protein and low glucose, because bacteria and white cells use glucose. Viral meningitis usually shows lymphocytes with a normal glucose; option C is normal CSF.Patikrinta pagal: CSF glucose test · MedlinePlus (NIH) (2025); CSF cell count · MedlinePlus (NIH) (2025); CSF total protein · MedlinePlus (NIH) (2025)

Atsakymas

A · Cloudy fluid, low glucose, high protein, many neutrophils
11.Farmakologija

Atsakymas: B · Respiratory rate and level of sedation

Kodėl tai yra atsakymas

Opioids can cause respiratory depression, which is usually preceded by increasing sedation. Both are checked before and after each dose.

Atsakymas

B · Respiratory rate and level of sedation
12.Farmakologija

Atsakymas: C · Agranulocytosis; stop the drug and check the white cell count urgently

Kodėl tai yra atsakymas

Thionamides can cause agranulocytosis, which leaves the patient unable to fight infection. Sore throat, fever or mouth ulcers need an urgent full blood count, and the drug is stopped while waiting.

Atsakymas

C · Agranulocytosis; stop the drug and check the white cell count urgently
13.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemos

Atsakymas: D · To make both ventricles contract together and more efficiently

Kodėl tai yra atsakymas

In heart failure with a wide QRS (often left bundle branch block), the ventricles contract out of step. Pacing both ventricles restores coordinated contraction, improving symptoms and survival. Many devices also include a defibrillator.

Atsakymas

D · To make both ventricles contract together and more efficiently
14.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemos

Atsakymas: A · Drug levels, renal function and hearing or balance changes

Kodėl tai yra atsakymas

Gentamicin is nephrotoxic and ototoxic. Levels are measured to guide dosing, renal function is checked regularly and patients are asked about tinnitus, hearing loss and dizziness. Risk is greater with loop diuretics, older age and longer courses.

Atsakymas

A · Drug levels, renal function and hearing or balance changes
15.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: nervų, endokrininė ir inkstų sistemos

Atsakymas: A · Insulinas perkelia kalį į ląsteles, todėl jo kiekis gali greitai kristi

Kodėl tai yra atsakymas

Pacientams, kuriems DKA, bendras kalio kiekis organizme labai sumažėjęs, net jei serumo kalis iš pradžių normalus ar padidėjęs. Insulinas perkelia kalį į ląsteles, o tai gali sukelti pavojingą hipokalemiją. Kalis tikrinamas dažnai ir pagal paskyrimą pridedamas į skysčius; jei jo labai mažai, insulino skyrimas gali būti atidėtas, kol pradedamas papildymas.

Atsakymas

A · Insulinas perkelia kalį į ląsteles, todėl jo kiekis gali greitai kristi
16.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: nervų, endokrininė ir inkstų sistemos

Atsakymas: C · Sustabdyti infuziją ir skubiai kviesti insulto komandą

Kodėl tai yra atsakymas

Naujas galvos skausmas, vėmimas, hipertenzija ar neurologinis blogėjimas trombolizės metu ar po jos gali rodyti simptominį intrakranijinį kraujavimą. Infuzija stabdoma, skubiai kviečiamas gydytojas, laukiama skubios KT ir krešėjimo tyrimų.

Atsakymas

C · Sustabdyti infuziją ir skubiai kviesti insulto komandą
17.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: virškinimo trakto, perioperacinė ir onkologinė

Atsakymas: B · With every meal and snack

Kodėl tai yra atsakymas

Pancreatic enzymes digest fat, protein and carbohydrate, so they are taken with meals and snacks. The dose is adjusted to reduce steatorrhoea and support weight gain.

Atsakymas

B · With every meal and snack
18.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: virškinimo trakto, perioperacinė ir onkologinė

Atsakymas: C · Simpatinė blokada dėl epidurinės nejautros

Kodėl tai yra atsakymas

Epidurinė vietinė nejautra gali blokuoti simpatinį išėjimą, sukeldama vazodilataciją ir hipotenziją. Gydymas atliekamas pagal epidurinės nejautros protokolą: įvertinti, paguldyti pacientą horizontaliai, pagal paskyrimą skirti skysčių ar vazopresorių ir informuoti anesteziologą. Taip pat visada reikia apsvarstyti kraujavimą.

Atsakymas

C · Simpatinė blokada dėl epidurinės nejautros
19.Akušerinė slauga

Atsakymas: B · Progesterone dilates the ureters and slows the flow of urine

Kodėl tai yra atsakymas

Progesterone relaxes and dilates the ureters, and the growing uterus compresses them, so urine stasis occurs. This makes ascending infection easier, which is why asymptomatic bacteriuria is screened for and treated.

Atsakymas

B · Progesterone dilates the ureters and slows the flow of urine
20.Akušerinė slauga

Atsakymas: B · Taking vital signs of a stable woman

Kodėl tai yra atsakymas

Routine vital signs for a stable patient can be delegated, with the nurse interpreting results. Assessment, teaching and evaluation of unstable patients are nursing responsibilities.

Atsakymas

B · Taking vital signs of a stable woman
21.Pediatrinė slauga

Atsakymas: C · Mažais kiekiais, dažnai, pavyzdžiui, šaukšteliu ar švirkštu

Kodėl tai yra atsakymas

Maži, dažni gurkšniai paprastai toleruojami net vemiant. Sultyse ir gaiviuosiuose gėrimuose yra per daug cukraus ir per mažai druskos, todėl viduriavimas gali pasunkėti.

Atsakymas

C · Mažais kiekiais, dažnai, pavyzdžiui, šaukšteliu ar švirkštu
22.Pediatrinė slauga

Atsakymas: C · Eczema herpeticum, which needs urgent antiviral treatment

Kodėl tai yra atsakymas

Eczema herpeticum is a widespread herpes simplex infection of eczematous skin. It can spread quickly and cause serious illness, including eye involvement, so the child needs urgent medical review and antiviral treatment.

Atsakymas

C · Eczema herpeticum, which needs urgent antiviral treatment
23.Psichikos sveikatos slauga

Atsakymas: A · The reason for it, alternatives tried, start and end times, and the observations made

Kodėl tai yra atsakymas

Documentation records the reason, alternatives tried, who authorised and carried out the restraint, when it started and ended, the observations made and any injuries. This supports safety and accountability.

Atsakymas

A · The reason for it, alternatives tried, start and end times, and the observations made
24.Psichikos sveikatos slauga

Atsakymas: D · It is goal-directed and focused on the patient's needs, with the nurse responsible for keeping boundaries

Kodėl tai yra atsakymas

A therapeutic relationship has a clear purpose, focuses on the patient's needs and has a planned end. The nurse, not the patient, is responsible for keeping professional boundaries.

Atsakymas

D · It is goal-directed and focused on the patient's needs, with the nurse responsible for keeping boundaries
25.Slaugos matematika ir vienetų konvertavimas

Atsakymas: T = 95,9 °F

Temperatūra: °C = (°F − 32) × 5/9 ir °F = °C × 9/5 + 32. Iš °F pirmiausia atimkite 32, o tik paskui dauginkite; iš °C pirmiausia dauginkite ir tada pridėkite 32. Greita patikra: 37 °C yra 98,6 °F, o kiekvienas 1 °C yra 1,8 °F.

Dauginkite iš 9/5

35,5·9/5 = 63,9

Pridėkite 32

T = 63,9 + 32 = 95,9 °F

Atsakymas

T = 95,9 °F
26.Slaugos matematika ir vienetų konvertavimas

Atsakymas: V = 37,5 mL

Dimensinė analizė: užrašykite duotą dydį, tada dauginkite iš perskaičiavimo koeficientų, užrašytų trupmenomis (pavyzdžiui, 60 min/1 h arba 1 mg/1000 mcg), kad kiekvienas nereikalingas vienetas pasirodytų vieną kartą viršuje ir vieną kartą apačioje ir susiredukuotų. Likus tik reikiamam vienetui, skaičiuokite. Naudokite klausime pateiktus atitikmenis ir apvalinkite tik galutinį atsakymą.

Vienos dozės tūris

½ tsp = 0,5·5 = 2,5 mL

Visas kursas

V = 2,5 mL × 3/parą × 5 = 37,5 mL

Atsakymas

V = 37,5 mL
27.Dozių skaičiavimas

Atsakymas: V = 3 mL

Dozės įtraukimas: tūris = (paskirta dozė/pradinio tirpalo stiprumas) × pradinio tirpalo tūris. Pirmiausia paverskite į tuos pačius vienetus, tada patikrinkite, ar tūris telpa į švirkštą ir patenka ant vienos iš jo skalės žymių.

Dozė pagal kūno svorį

D = 2,5·24 = 60 mg

Tūris

V = 60/20 = 3 mL

Ant švirkšto

Šio 10 mL švirkšto kiekviena maža linija yra 0,2 mL.

Atsakymas

V = 3 mL
28.Dozių skaičiavimas

Atsakymas: R = 100 mL/h

Dozės skaičiavimas: skirtinas kiekis lygus paskirtai dozei, padalytai iš turimo preparato stiprumo, padaugintai iš kiekio, kuriame tas stiprumas yra: kiekis = (paskirta dozė/stiprumas) × tūris. Visada suvienodinkite vienetus (pirmiausia g paverskite mg, mg – mcg) ir patikrinkite, ar atsakymas logiškas.

Koncentracija

20000/1000 = 20 vnt./mL

Pompos greitis

R = 2000/20 = 100 mL/h

Atsakymas

R = 100 mL/h
29.Intraveninių infuzijų greitis

Atsakymas: V = 360 mL

Infusion rates: a pump is set in mL/h = volume/time in hours. A gravity drip is counted in drops per minute: gtt/min = volume (mL) × drop factor (gtt/mL)/time (min). The drop factor is printed on the tubing package: macrodrip sets deliver 10, 15 or 20 gtt/mL (blood sets often 10 gtt/mL in the US, 15 in the UK) and microdrip sets 60 gtt/mL. Always use the drop factor the question or package gives.

Greitis mL/h

40·60/20 = 120 mL/h

Tūris

V = 120·3 = 360 mL

Atsakymas

V = 360 mL
30.Intraveninių infuzijų greitis

Atsakymas: R = 40 gtt/min

Dose-based infusions: concentration = amount of drug in the bag/bag volume. Pump rate (mL/h) = dose per hour/concentration, and dose per hour = mL/h × concentration. Convert per-minute doses to per-hour (× 60) and keep the mass units the same (1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg).

Koncentracija

500/250 = 2 mg/mL

Tūris per valandą

80/2 = 40 mL/h

Lašėjimo greitis

R = 40·60/60 = 40 gtt/min

Atsakymas

R = 40 gtt/min
31.Infuziniai tirpalai ir skysčių balansas

Atsakymas: U = 0,87 mL/kg/h

Suvartoti ir išskirti skysčiai: suvartotiems priskiriama viskas, kas patenka į organizmą (geriami skysčiai, intraveninės infuzijos, intraveniniai vaistai ir praplovimai, maitinimas per zondą); ledo gabalėliai skaičiuojami kaip pusė jų tūrio. Išskirtiems priskiriamas šlapimas, drenų išskyros, vėmalai ir kiti netekimai. Balansas = visi suvartoti − visi išskirti skysčiai; neigiamas balansas reiškia grynąjį netekimą. Skaičiai skirti tik praktikai; prie paciento lovos visada vadovaukitės vietiniais protokolais, o didelės rizikos dozes tegul dar kartą patikrina kitas specialistas.

Iš viso šlapimo

275 + 225 = 500 mL

Kilogramui per valandą

U = 500/(72·8) = 0,8681 ≈ 0,87 mL/kg/h

Atsakymas

U = 0,87 mL/kg/h
32.Infuziniai tirpalai ir skysčių balansas

Atsakymas: t = 12,3 h

Infuzijos trukmė: laikas (h) = infuzuotinas tūris (mL)/greitis (mL/h); naudokite maišelyje dar likusį tūrį, o ne maišelio dydį. Sulašintas tūris = greitis × laikas. Dešimtaines valandas į valandas ir minutes perskaičiuokite padaugindami dalį iš 60 (0,5 h = 30 min, o ne 50 min). Skaičiai skirti tik praktikai; prie paciento lovos visada vadovaukitės vietiniais protokolais, o didelės rizikos dozes tegul dar kartą patikrina kitas specialistas.

Pirmoji dalis

125·4 = 500 mL
1000 − 500 = 500 mL liko

Antroji dalis

500/60 = 8,333 h

Bendra trukmė

t = 4 + 8,333 = 12,33 ≈ 12,3 h

Atsakymas

t = 12,3 h

Tai maždaug 12 h 20 min, todėl maišelis ištuštės apie 02:20.

33.Klinikinio vertinimo skalės

Atsakymas: MFS = 60

Morse griuvimų skalė: šeši punktai. Griuvimų anamnezė: ne 0, taip 25. Antrinė diagnozė: ne 0, taip 15. Judėjimo priemonė: nėra, lovos režimas ar slaugytojos pagalba 0; ramentai, lazda ar vaikštynė 15; laikosi už baldų 30. IV terapija arba fiziologinio tirpalo kateterio fiksatorius: ne 0, taip 20. Eisena: normali, lovos režimas ar neįgaliojo vežimėlis 0; silpna 10; sutrikusi 20. Psichikos būklė: žino savo ribas 0; pervertina arba pamiršta ribas 15. Suma svyruoja nuo 0 iki 125. Rizikos ribos ligoninėse skiriasi; dažnai naudojama: 0–24 maža, 25–44 vidutinė ir 45 ar daugiau didelė.

Įvertinkite kiekvieną punktą

griuvimų anamnezė per pastaruosius 3 mėnesius: taip → 25
antrinė diagnozė: ne → 0
judėjimo priemonė: ramentai, lazda ar vaikštynė → 15
IV terapija arba fiziologinio tirpalo kateterio fiksatorius: ne → 0
eisena: sutrikusi → 20
psichikos būklė: žino savo ribas → 0

Sudėtis

Morse suma = 25 + 0 + 15 + 0 + 20 + 0 = 60

Atsakymas

MFS = 60
34.Klinikinio vertinimo skalės

Atsakymas: maža–vidutinė

NEWS2 (Nacionalinė ankstyvojo perspėjimo skalė 2, Karališkoji gydytojų kolegija, 2017): įvertinkite kiekvieną iš septynių rodiklių pagal lentelę (kvėpavimo dažnis, SpO₂ pagal 1 skalę, oras ar papildomas deguonis, sistolinis kraujospūdis, pulsas, sąmonė pagal ACVPU skalę ir temperatūra) ir sudėkite balus. Klinikinė rizika: 0–4 maža; 3 balai bet kuriame viename rodiklyje – maža–vidutinė; 5–6 vidutinė; 7 ar daugiau didelė. Suma 5 ar daugiau reikalauja skubios reakcijos.

Įvertinkite kiekvieną rodiklį

RR 14/min → 0
SpO₂ 89% → 3
kvėpuojant oru → 0
SBP 150 mmHg → 0
HR 76/min → 0
budrus (A) → 0
T 35,2 °C → 1

Suma ir raudoni balai

NEWS2 = 0 + 3 + 0 + 0 + 0 + 0 + 1 = 4
Bent vienas rodiklis vertinamas 3.

Rizikos grupė

maža–vidutinė

Atsakymas

maža–vidutinė

Vienas 3 balų įvertis reikalauja skubios apžiūros, net kai suma maža.

Tai savarankiška mokymosi medžiaga. ExamProblems nėra susijusi su šį egzaminą organizuojančia institucija ir jos nėra patvirtinta, o egzamino pavadinimas naudojamas tik turiniui apibūdinti. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® yra the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN) prekių ženklai; ši organizacija nėra susijusi su ExamProblems, jo neremia ir neatsako už jo tikslumą.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-pn-practice-questions