NCLEX-PN tipo bandomieji klausimai (LPN/LVN): pasiruošimo paketas

Formulių lapai, pagrindiniai kiekvienos temos metodų žingsniai ir 34 uždavinių, o pilni sprendimai pateikti gale.

Nauji uždaviniaiAtgal į kursą

Spausdinimo lange pasirinkite „Išsaugoti kaip PDF“, kad nuosavą kopiją išsaugotumėte savo įrenginyje.

1Formulės ir metodai

Infekcijų kontrolė ir pacientų sauga

Metodas

  1. Pradėkite nuo standartinių atsargumo priemonių kiekvienam pacientui: rankų higiena, asmeninės apsaugos priemonės numatomai ekspozicijai, saugūs aštrūs daiktai.
  2. Pridėkite atsargumo priemones pagal plitimo kelią: kontaktinė (chalatas, pirštinės), lašelinė (chirurginė kaukė), oro (N95, neigiamo slėgio kambarys).
  3. Steriliems daiktams išlaikykite sterilumą: jei abejojate, jis nesterilus; pakeiskite, niekada nenuvalykite.
  4. Užkirskite kelią žalai aplinkoje: griuvimų prevencija, suvaržymai tik kaip paskutinė priemonė, RACE ir PASS gaisro atveju.
  5. Patikrinkite vaistų skyrimo teises, du identifikatorius ir papildomas apsaugos priemones didelės rizikos vaistams; praneškite apie klaidas ir vos nepasitaikiusius atvejus.

Prioritetų nustatymas ir delegavimas

Metodas

  1. Paklauskite, kas pacientui pakenks greičiausiai, jei nieko nedarysite.
  2. Taikykite ABC (C-A-B per širdies sustojimą), tada Maslow: fiziologiniai poreikiai pirma saugumo, saugumas pirma psichologinių poreikių.
  3. Palyginkite galimybes: ūmus prieš lėtinį, nestabilus prieš stabilų, netikėtas prieš tikėtiną, sisteminis prieš vietinį, ir kiekvieną požymį palyginkite su paciento pradiniu lygiu.
  4. Vertinkite prieš veikdami, nebent tai neatidėliotinas atvejis; tada rinkitės žingsnį, nuo kurio priklauso kiti.
  5. Delegavimui patikrinkite penkias teises: užduotis, aplinkybės, asmuo, nurodymai ir priežiūra. Vertinimas, mokymas ir įvertinimas lieka registruotai slaugytojai (RN).

Laboratorinės reikšmės ir elektrolitai

Metodas

  1. Palyginkite vertę su paties laboratorijos nustatytu referenciniu intervalu, tada su paciento pradiniu lygiu ir kitimu.
  2. Patikrinkite mėginį: hemolizė, vėlavimas ar kraujas, paimtas šalia IV, gali duoti klaidingus rezultatus.
  3. Susiekite vertę su tipiniais požymiais ir ją sukeliančiais vaistais bei būklėmis.
  4. Ieškokite sąveikų: mažas kalio ar magnio kiekis didina digoksino toksiškumą; dehidratacija didina ličio koncentraciją.
  5. Veikite pacientui: įvertinkite, sulaikykite vaistą, jei koncentracija nesaugi, kritines vertes perskaitykite atgal ir informuokite gydytoją.

Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemos

Metodas

  1. Įvardykite problemą: siurblio nepakankamumas, užsikimšusi arterija, ritmas, krešulys, kvėpavimo takų susiaurėjimas, infekcija ar prietaiso problema.
  2. Pirmiausia patikrinkite pavojaus požymius: hipoksiją, hipotenziją, krūtinės skausmą, naują sumišimą, šaltą kojos be pulso.
  3. Deguonį priderinkite pacientui: 94–98 % daugumai, 88–92 % tiems, kuriems kyla CO₂ susilaikymo rizika.
  4. Kiekvieną vaistą susiekite su jo tyrimu ir rizika: varfarinas ir INR, heparinas ir aPTT bei trombocitai, diuretikai ir kalis.
  5. Pasirinkite saugų pirmąjį veiksmą, tada eskaluokite ir vertinkite iš naujo.

Vidaus ligų ir chirurginė slauga: nervų, endokrininė ir inkstų sistemos

Metodas

  1. Pasitikrinkite gliukozę kiekvienam pacientui su nauju sumišimu, silpnumu ar traukuliais.
  2. Sąmonės lygį naudokite kaip ankstyviausią smegenų sutrikimo įspėjimą; vyzdžiai ir Cushing triada pasirodo vėlai.
  3. Diabeto nelaimėse atskirkite DKA (ketonai, acidozė) nuo HHS (labai didelis osmoliališkumas, dehidratacija); pirmiausia skirkite skysčių.
  4. Natrio ir vandens atveju nuspręskite, ar ADH yra per daug (SIADH), ar trūksta (DI), ir lėtinius pokyčius koreguokite lėtai.
  5. Inkstų problemų atveju priežastį priskirkite prerenalinei, vidinei ar postrenalinei ir stebėkite kalį bei skysčius.

Vidaus ligų ir chirurginė slauga: virškinimo trakto, perioperacinė ir onkologinė

Metodas

  1. Paklauskite, kas galėtų būti paslėpta: vidinis kraujavimas, infekcija be karščiavimo, hipoventiliacija esant normaliam SpO₂.
  2. Komplikacijas siaurinkite pagal laiką po operacijos: kraujavimas per valandas, krūtinės ląstos problemos per dienas, žaizdos ir nutekėjimo problemos vėliau.
  3. Skausmo atveju vertinkite, gydykite daugiamode analgezija, vertinkite iš naujo ir kiekvieno opioido metu stebėkite sedaciją.
  4. Onkologiniams pacientams bet kokią ligą nadyro metu laikykite neutropeniniu sepsiu ir žinokite onkologines skubias būkles.
  5. Nudegimų atveju skaičiuokite tik dalinio ir viso storio plotus, Parkland laikrodį paleiskite nuo nudegimo laiko ir titruokite pagal šlapimo išskyrimą.

Akušerinė slauga

Metodas

  1. Nustatykite moters padėtį laike: nėštumo savaitės, gimdymo tarpsnis ar diena po gimdymo, ir nuspręskite, kas tuo metu yra norma.
  2. Ieškokite pavojuje esančio paciento: motinos, vaisiaus ar naujagimio, o gal kelių iš jų.
  3. Susiekite požymį su priežastimi: VEAL CHOP deceleracijoms, keturi T kraujavimui, BUBBLE-HE po gimdymo.
  4. Pirmiausia rinkitės veiksmą, gerinantį kraujotaką ir deguonies patekimą (gulėjimas ant šono, oksitocino nutraukimas, gimdos dugno masažas), tada kvieskite pagalbą.

Pediatrinė slauga

Metodas

  1. Pirmiausia atkreipkite dėmesį į vaiko amžių: nuo jo priklauso gyvybinių rodiklių normos, raidos etapai ir tinkama skausmo skalė.
  2. Įvertinkite kvėpavimo takus, kvėpavimą ir kraujotaką, prisiminkite, kad vaikai kompensuoja, o paskui greitai blogėja.
  3. Pritaikykite veiksmą raidos etapui ir įtraukite šeimą.
  4. Patikrinkite, ar atsakymas saugus vaikui: dozė pagal svorį, jokio aspirino virusinės ligos metu, jokio kodeino jaunesniems nei 12 metų.

Psichikos sveikatos slauga

Metodas

  1. Nuspręskite, ar yra tiesioginis pavojus: savižudybė, smurtas, vaistų sukeltas neatidėliotinas atvejis ar somatinė liga.
  2. Pirmiausia imkitės saugumo veiksmų: stebėkite, pašalinkite priemones, nuraminkite, nutraukite žalingą vaistą, kvieskite pagalbą.
  3. Rinkitės terapinį atsaką: pripažinkite jausmus, pateikite tikrovę, venkite klaidingo raminimo ir klausimų „kodėl“.
  4. Gerbkite teises: mažiausiai varžanti galimybė, sutikimas ir konfidencialumas su jo ribomis.

Slaugos matematika ir vienetų konvertavimas

Metriniai žingsniai
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Svoris ir ilgis
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Buitiniai matai
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Temperatūra
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
24 valandų laikrodis
PM valandos 1–11: pridėkite 12; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Dozavimo greitis
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Laboratoriniai koeficientai
gliukozė 1 mmol/L = 18 mg/dL; kreatininas 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Metodas

  1. Užrašykite duotą dydį su jo vienetu ir norimą vienetą.
  2. Pasirinkite atitikmenį: 1000 tarp kg, g, mg ir mcg arba L ir mL; 1 kg = 2,2 lb; 1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 240 mL.
  3. Užrašykite trupmena taip, kad nereikalingas vienetas išsiredukuotų; greičiui naudokite po vieną trupmeną kiekvienam besikeičiančiam vienetui.
  4. Patikrinkite kryptį: mažesnis vienetas duoda didesnį skaičių.
  5. Apvalinkite tik galutinį atsakymą, klausime nurodytu tikslumu.

Dozių skaičiavimas

Dozė pagal koncentraciją
tūris = dozė / koncentracija
Dozė pagal kūno masę
dozė = mg/kg × kūno masė
Tabletės
skaičius = dozė / dozė tabletėje
Vienetai
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Metodas

  1. Paskirtą dozę ir turimo vaisto stiprumą išreikškite tais pačiais vienetais.
  2. Naudokite formulę „paskirta / turima × kiekis“: (D/H) × Q.
  3. Dozėms pagal kūno masę pirmiausia padauginkite iš masės kilogramais, tada paros dozę padalykite iš dozių skaičiaus.
  4. Pirmiausia įvertinkite apytiksliai ir patikrinkite, ar atsakymas tikėtinas.

Intraveninių infuzijų greitis

Pompos greitis
mL/h = volume (mL)/time (h)
Lašėjimo greitis
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Infuzijos trukmė
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Metodas

  1. Pompos greitis mL/h: tūris, padalytas iš laiko valandomis.
  2. Lašėjimo greitis lašais/min: tūris × lašų faktorius, padalytas iš laiko minutėmis.
  3. Likusiam laikui: likęs tūris, padalytas iš greičio.
  4. Apvalinkite taip, kaip reikalauja uždavinys arba įranga.

Infuziniai tirpalai ir skysčių balansas

Holliday–Segar per valandą
4 mL/kg (pirmiesiems 10 kg) + 2 mL/kg (kitiems 10 kg) + 1 mL/kg (kiekvienam kg virš 20)
Holliday–Segar per parą
100 / 50 / 20 mL/kg tiems patiems intervalams
Skysčių balansas
suvartota − išskirta
Ledo gabalėliai
skaičiuojami kaip pusė jų tūrio
Diurezė
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Infuzijos trukmė
laikas (h) = likęs tūris (mL) / greitis (mL/h)
Sulašintas tūris
mL = greitis × laikas

Klinikinio vertinimo skalės

Glazgo komos skalė
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
APGAR
5 požymiai × 0–2 = 0–10; 7–10 nuramina, 4–6 vidutiniškai nenormalu, 0–3 žema
Braden skalė
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 rizika
Morse griuvimų skalė
griuvimai 25, diagnozė 15, priemonė 15/30, IV 20, eisena 10/20, psichikos būklė 15
NEWS2 rizika
0–4 maža; pavienis 3 maža–vidutinė; 5–6 vidutinė; ≥ 7 didelė
Vidutinis arterinis spaudimas
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Pulsinis spaudimas ir šoko indeksas
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Kūno masės indeksas
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Metodas

  1. Raskite klausime naudojamą vertinimo lentelę ir jos ribas (GCS 3–15, Apgar 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Įvertinkite kiekvieną punktą atskirai, suderindami aprašymą su jo lygiu.
  3. Sudėkite punktų balus ir patikrinkite, ar suma patenka į intervalą.
  4. Taikykite ribas: NEWS2 atveju taip pat ieškokite bet kurio vieno rodiklio, įvertinto 3.
  5. Išvestinėms vertėms naudokite MAP = (SKS + 2·DKS)/3, PP = SKS − DKS, SI = pulsas/SKS ir KMI = kg/m².

2Uždaviniai

1.Slaugos pagrindaiVidutinis

Kuris garsas, matuojant kraujospūdį rankiniu būdu, žymi sistolinį spaudimą?

  1. AGarsas, girdimas prieš pripučiant manžetę
  2. BPirmasis aiškus tuksėjimas leidžiant orą iš manžetės
  3. CTaškas, kuriame visi garsai išnyksta leidžiant orą iš manžetės
  4. DGarsiausias girdimas garsas
2.Slaugos pagrindaiSunkus

On the sacrum there is a shallow open area with a pink wound bed and no slough. How is this pressure ulcer classified?

  1. ACategory 2
  2. BCategory 4
  3. CCategory 1
  4. DCategory 3
3.Infekcijų kontrolė ir pacientų saugaVidutinis

An order uses the abbreviation “MS”. Why is this unsafe?

  1. AIt means the drug must be given by mouth only
  2. BIt is reserved for drugs used in multiple sclerosis
  3. CIt can mean either morphine sulfate or magnesium sulfate
  4. DIt is the abbreviation for milliseconds, not a drug
4.Infekcijų kontrolė ir pacientų saugaSunkus

Paciento žaizdoje buvo MRSA ir dabar reikia keisti tvarstį. Kokios AAP tinkamos?

  1. ATik N95 respiratorius, nes MRSA yra atsparus mikroorganizmas
  2. BChalatas ir pirštinės, taip pat akių apsauga ir kaukė, jei tikėtini aptaškymai
  3. CJokių AAP, jei vėliau nuvalomos rankos
  4. DTik sterilios pirštinės, be chalato ar kitos apsaugos
5.Prioritetų nustatymas ir delegavimasVidutinis

Suaugusysis, valgantis dienos kambaryje, staiga čiumpa gerklę ir negali kalbėti, kvėpuoti ar kosėti. Ką slaugytojas turėtų daryti pirmiausia?

  1. AAklai šluoti burną pirštu
  2. BPalaukti, ar pacientas iškosės
  3. CPasišaukti pagalbos ir atlikti smūgius į nugarą bei pilvo spaudimus
  4. DDuoti pacientui stiklinę vandens maistui nuplauti
6.Prioritetų nustatymas ir delegavimasSunkus

Weeks after a kidney transplant, a patient has a fever, less urine and tenderness over the new kidney. What should the nurse suspect?

  1. AA side effect of eating salty food
  2. BRejection of the transplant
  3. CNormal healing of the transplant
  4. DDehydration from drinking too much
7.Klinikinė slaugaVidutinis

After a total hip replacement through a posterior approach, which movement should the patient usually avoid in the early weeks?

  1. ALying on their back
  2. BWalking short distances with a frame and a physiotherapist
  3. CDoing gentle ankle exercises
  4. DBending the hip beyond 90 degrees or crossing the legs
8.Klinikinė slaugaSunkus

Which route and site are recommended for the first dose of adrenaline (epinephrine) in anaphylaxis on a ward?

  1. AIntramuscular injection into the anterolateral thigh
  2. BIntravenous bolus given by the nurse without monitoring
  3. CSubcutaneous injection into the upper arm
  4. DOral tablet dissolved under the tongue
9.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitaiVidutinis

A patient with chronic kidney disease has a potassium of 5,6 mEq/L. Which food should the nurse advise the patient to limit?

  1. AApples
  2. BCabbage
  3. CBananas
  4. DWhite rice
10.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitaiSunkus

Two days after bowel surgery, a patient with nasogastric suction has a distended abdomen, absent bowel sounds and muscle weakness. The potassium is 2,8 mEq/L. Which interpretation is best?

  1. AThe potassium is normal for the second day after surgery
  2. BHyperkalemia from tissue damage is causing the bowel to stop
  3. CHypokalemia from gastric losses is contributing to paralytic ileus
  4. DThe low potassium is due to the patient drinking too much water
11.FarmakologijaVidutinis

Why is ketorolac given only for a short course?

  1. AGI bleeding and kidney injury become more likely with longer use
  2. BIt is a strong opioid that causes addiction
  3. CIt quickly loses all its pain-relieving effect because of tolerance
  4. DIt causes respiratory depression after a few days
12.FarmakologijaSunkus

How does levonorgestrel emergency contraception mainly work?

  1. AIt kills sperm in the vagina
  2. BIt causes an immediate period
  3. CIt ends an established pregnancy
  4. DIt delays or prevents ovulation
13.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemosVidutinis

Which position is usually best for the legs of a patient with chronic venous insufficiency and ankle swelling?

  1. AHanging down over the side of the bed
  2. BRaised above the level of the heart when resting
  3. CKept still in a standing position for long periods
  4. DCrossed at the knees while sitting
14.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemosSunkus

The stump of a recent below-knee amputation suddenly bleeds heavily through the dressing. What should the nurse do first?

  1. AApply a warm compress to the stump
  2. BEncourage the patient to walk on crutches to ease the pressure
  3. CApply firm direct pressure and call for urgent surgical help
  4. DRemove all the dressings and wait for the bleeding to stop by itself
15.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: nervų, endokrininė ir inkstų sistemosVidutinis

A conscious patient with a glucose of 3,1 mmol/L (56 mg/dL) can swallow safely. Which is the best first treatment?

  1. AA dose of rapid-acting insulin with a sandwich
  2. BGlucose tablets or a small glass of fruit juice
  3. CA chocolate bar and a cup of tea with milk
  4. DA glass of milk and two plain biscuits
16.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: nervų, endokrininė ir inkstų sistemosSunkus

A nurse teaches the family of a patient on insulin how to manage a severe hypo. Which statement shows a need for further teaching?

  1. A"When she can swallow, I will give her a snack."
  2. B"I will put her on her side and call an ambulance straight away."
  3. C"I will give the glucagon as I was shown."
  4. D"If she is unconscious, I will pour juice into her mouth."
17.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: virškinimo trakto, perioperacinė ir onkologinėVidutinis

Which is a recognised cause of anaphylaxis during surgery?

  1. AChlorhexidine skin preparation
  2. BA warmed blanket
  3. CThe patient's own blood from cell salvage
  4. DSterile normal saline
18.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: virškinimo trakto, perioperacinė ir onkologinėSunkus

Pacientui, kuriam prieš du mėnesius įstatytas vainikinių arterijų stentas ir kuris vartoja aspiriną bei klopidogrelį, atsirado melena, dabar jis stabilus. Koks požiūris į antiagregantus tinkamiausias?

  1. APranešti apie kraujavimą; sprendimą priima komanda su kardiologo pagalba, įvertindama kraujavimo ir stento trombozės riziką
  2. BVisam laikui nutraukti abu vaistus, nes bet koks kraujavimas reiškia, kad jie nebesaugūs
  3. CTęsti abu vaistus nekeičiant ir apie kraujavimą komandai nesakyti
  4. DPadvigubinti abi dozes, nes kraujavimas reiškia didesnę stento užkrešėjimo riziką
19.Akušerinė slaugaVidutinis

Why is it important to do newborn bloodspot screening at the recommended time rather than in the first hours?

  1. ASome results, such as PKU, need milk feeds first
  2. BThe baby's blood cannot be sampled before day 3
  3. CThe heel cannot be pricked until the cord falls off
  4. DEarlier testing always gives false negatives for all conditions
20.Akušerinė slaugaSunkus

A woman received an opioid IV 30 minutes ago. The tracing now shows minimal variability but no decelerations. What is the most likely cause?

  1. APlacental abruption
  2. BSevere fetal anaemia from Rh disease
  3. CProlapse of the umbilical cord
  4. DThe opioid's effect on the fetal brain
21.Pediatrinė slaugaVidutinis

How can acute rheumatic fever be prevented?

  1. ABy routine MMR vaccination in infancy
  2. BBy giving aspirin for every fever
  3. CBy prompt antibiotic treatment of streptococcal sore throat
  4. DBy avoiding dairy products and cold drinks during every cold or cough
22.Pediatrinė slaugaSunkus

6 metų vaiko, sergančio pjautuvine anemija, temperatūra yra 39,0 °C. Kodėl tai laikoma skubia būkle?

  1. ATai nėra skubu; karščiavimas dažnas visiems vaikams
  2. BKarščiavimas reiškia, kad prasidėjo pjautuvinė krizė, todėl vaikui reikia nedelsiant perpilti kraujo sugadintoms ląstelėms pakeisti
  3. CKarščiavimas yra normali kiekvienos skausmo krizės pradžia
  4. DSergančių pjautuvine anemija vaikų blužnies funkcija sumažėjusi ir jiems didelė sunkios bakterinės infekcijos rizika
23.Psichikos sveikatos slaugaVidutinis

A patient taking an antipsychotic is going on a summer day trip. What should the nurse teach?

  1. AAvoid all fluids so that there is less need to find a toilet
  2. BDrink enough fluids and avoid overheating, because the medicine can affect temperature control
  3. CStop the medicine for the day so that it does not interact with the sunlight and cause a dangerous reaction
  4. DExercise as hard as possible in the heat to burn off the extra weight
24.Psichikos sveikatos slaugaSunkus

A teenager says she cuts herself "to feel better, not to die." Which statement about this is correct?

  1. ANon-suicidal self-injury still increases the long-term risk of suicide, so risk is assessed each time
  2. BShe should be told that cutting is only attention-seeking behaviour
  3. CSelf-injury without suicidal intent shows that she has no mental health problems that need any treatment
  4. DSelf-injury without suicidal intent never needs any assessment
25.Slaugos matematika ir vienetų konvertavimasVidutinis
12345678910111221:30?8:30 PM9:30 AM9:30 PM11:30 PM

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Dozė pažymėta 21:30 (24 valandų laikrodis). Kuris įrašas yra tas pats laikas 12 valandų laikrodyje? Spustelėkite jį.

21:30
  1. 18:30 PM
  2. 29:30 AM
  3. 39:30 PM
  4. 411:30 PM
26.Slaugos matematika ir vienetų konvertavimasSunkus
12 mcg/min? mg/h1 h = 60 min1 mg = 1000 mcg

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Infuzija skiria 12 mcg/min. Išreikškite šį dozės greitį D mg/h.

12 mcg/min1 h = 60 min1 mg = 1000 mcg
D = mg/h
27.Dozių skaičiavimasVidutinis
90 kg10 mg/kgD = ? mg

Pacientas sveria 90 kg, jam paskirta 10 mg/kg vienkartinė dozė. Raskite dozę D mg.

90 kg10 mg/kg
D = mg
28.Dozių skaičiavimasSunkus
100 mg/1 mLV = ? mL

Pacientas sveria 48,4 lb. Paskirta 10 mg/kg vienkartinė dozė, o pradiniame tirpale yra 100 mg 1 mL. Laikydami, kad 1 kg = 2,2 lb, raskite, kokį tūrį V duosite.

48,4 lb10 mg/kg100 mg/1 mL1 kg = 2,2 lb
V = mL
29.Intraveninių infuzijų greitisVidutinis
V = ?20 gtt/mL35 gtt/min12 h

Lašinama 35 gtt/min greičiu per 20 gtt/mL sistemą. Kiek mililitrų V pacientas gauna per 12 valandas?

35 gtt/min20 gtt/mL12 h
V = mL
30.Intraveninių infuzijų greitisSunkus
50 mg500 mL12 mL/h? mcg/min

50 mg 500 mL infuzija lašinama 12 mL/h greičiu. Kiek mikrogramų per minutę D gauna pacientas?

50 mg/500 mL12 mL/h
D = mcg/min
31.Infuziniai tirpalai ir skysčių balansasVidutinis
SuvartotaIšskirta8 valandų pamainaarbata200 mLsriuba250 mLželė100 mLIntraveninė infuzija60 mL/h × 8 hintraveninis antibiotikas1 × 50 mLšlapimas350 mLšlapimas225 mLšlapimas350 mLžaizdos drenas60 mLvėmalai200 mL

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Lape pateikti paciento suvartoti ir išskirti skysčiai per vieną 8 valandų pamainą. Intraveninė infuzija visą pamainą buvo lašinama nurodytu greičiu. Raskite visą suvartotų skysčių kiekį I mL.

arbata: 200 mLsriuba: 250 mLželė: 100 mLIntraveninė infuzija: 60 mL/h × 8 hintraveninis antibiotikas: 1 × 50 mL
I = mL
32.Infuziniai tirpalai ir skysčių balansasSunkus
500 mL→ 125 mL/hpradžia 07:00tiš viso​ = ? h75 mL/h × 2 h

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). 500 mL infuzija pradedama 07:00 75 mL/h greičiu. Po 2 valandų greitis pakeičiamas į 125 mL/h ir daugiau nebekeičiamas. Po kiek valandų t nuo pradžios maišelis ištuštės? Apvalinkite iki vieno skaitmens po kablelio.

500 mL75 mL/h · 2 h125 mL/h
t = h
33.Klinikinio vertinimo skalėsVidutinis
lengvavidutinėsunki

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Mokomasis pacientas po galvos traumos atmerkia akis tik į spaudimą (skausmingą dirgiklį), neskleidžia jokių garsų ir geriausias motorinis atsakas: jokių judesių. Apskaičiuokite GCS ir pagal jį įvertinkite galvos traumos sunkumą. Spustelėkite atsakymą.

  1. 1lengva
  2. 2vidutinė
  3. 3sunki
34.Klinikinio vertinimo skalėsSunkus
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96oras / O₂O₂orasSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1žemasmaža–vidutinėvidutinisaukštas

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Šiems stebėjimams naudokite NEWS2 lentelę (SpO₂ 1 skalė): kvėpavimo dažnis 20/min., SpO₂ 97 % skiriant papildomą deguonį, kraujospūdis 142/86 mmHg, pulsas 70/min., budrus, temperatūra 36,2 °C. Į kokią klinikinės rizikos grupę patenka pacientas? Spustelėkite ją.

RR 20SpO₂ 97%O₂SBP 142HR 70AT 36,2 °C
  1. 1žemas
  2. 2maža–vidutinė
  3. 3vidutinis
  4. 4aukštas

3Tirpalai

1.Slaugos pagrindai

Atsakymas: B · Pirmasis aiškus tuksėjimas leidžiant orą iš manžetės

Kodėl tai yra atsakymas

Sistolinis spaudimas yra pirmasis aiškus Korotkovo garsas, kai kraujas pradeda tekėti pro manžetę. Diastolinis spaudimas paprastai fiksuojamas ten, kur garsai išnyksta.

Atsakymas

B · Pirmasis aiškus tuksėjimas leidžiant orą iš manžetės
2.Slaugos pagrindai

Atsakymas: A · Category 2

Kodėl tai yra atsakymas

Category 2 (Stage 2 in the US NPIAP system) is partial-thickness skin loss, seen as a shallow open ulcer with a pink-red bed or as a blister. Category 1 is intact skin; categories 3 and 4 are full thickness.

Atsakymas

A · Category 2
3.Infekcijų kontrolė ir pacientų sauga

Atsakymas: C · It can mean either morphine sulfate or magnesium sulfate

Kodėl tai yra atsakymas

“MS”, “MSO4” and “MgSO4” can be confused, and giving one drug instead of the other can cause serious harm. Drug names are written in full.

Atsakymas

C · It can mean either morphine sulfate or magnesium sulfate
4.Infekcijų kontrolė ir pacientų sauga

Atsakymas: B · Chalatas ir pirštinės, taip pat akių apsauga ir kaukė, jei tikėtini aptaškymai

Kodėl tai yra atsakymas

MRSA plinta kontaktu, todėl dėvimas chalatas ir pirštinės. Pagal standartines atsargumo priemones pridedama akių ir veido apsauga, kai galimas žaizdos skysčio aptaškymas. Dėl žaizdos MRSA respiratoriaus nereikia.

Atsakymas

B · Chalatas ir pirštinės, taip pat akių apsauga ir kaukė, jei tikėtini aptaškymai
5.Prioritetų nustatymas ir delegavimas

Atsakymas: C · Pasišaukti pagalbos ir atlikti smūgius į nugarą bei pilvo spaudimus

Kodėl tai yra atsakymas

Suaugusiajam, kuris negali kalbėti, kvėpuoti ar kosėti, yra sunki kvėpavimo takų obstrukcija. Gaivinimo gairės, pavyzdžiui, Europos gaivinimo tarybos, rekomenduoja iki 5 smūgių į nugarą, po kurių iki 5 pilvo spaudimų, kartojant, kol daiktas pasišalins; kai kuriose gairėse pradedama nuo pilvo spaudimų. Jei pacientas praranda sąmonę, pradedamas gaivinimas. Aklas šlavimas pirštu gali įstumti daiktą giliau.

Atsakymas

C · Pasišaukti pagalbos ir atlikti smūgius į nugarą bei pilvo spaudimus
6.Prioritetų nustatymas ir delegavimas

Atsakymas: B · Rejection of the transplant

Kodėl tai yra atsakymas

Fever, falling urine output and graft tenderness are signs of possible rejection. The nurse reports promptly, because early treatment can save the kidney.

Atsakymas

B · Rejection of the transplant
7.Klinikinė slauga

Atsakymas: D · Bending the hip beyond 90 degrees or crossing the legs

Kodėl tai yra atsakymas

Hip flexion past 90°, crossing the legs and turning the leg inwards can dislocate the hip after a posterior approach. Raised seats and toilet seats help, although specific precautions vary between units.

Atsakymas

D · Bending the hip beyond 90 degrees or crossing the legs
8.Klinikinė slauga

Atsakymas: A · Intramuscular injection into the anterolateral thigh

Kodėl tai yra atsakymas

IM adrenaline into the outer thigh is absorbed quickly and is the first-line route. IV adrenaline is reserved for experienced specialists with full monitoring because of the risk of arrhythmias.

Atsakymas

A · Intramuscular injection into the anterolateral thigh
9.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitai

Atsakymas: C · Bananas

Kodėl tai yra atsakymas

Bananas, oranges, potatoes, tomatoes, dried fruit and beans are high in potassium. Apples, white rice and cabbage are lower-potassium choices that are commonly allowed on a potassium-restricted diet.Patikrinta pagal: Potassium in diet · MedlinePlus (NIH) (2026); Chronic kidney disease · MedlinePlus (NIH) (2025)

Atsakymas

C · Bananas
10.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitai

Atsakymas: C · Hypokalemia from gastric losses is contributing to paralytic ileus

Kodėl tai yra atsakymas

Gastric suction removes potassium and causes metabolic alkalosis, which shifts more potassium into cells. Low potassium reduces smooth muscle contraction and contributes to ileus and weakness. The provider is informed and potassium is replaced as prescribed.Patikrinta pagal: Hypokalemia · StatPearls (NCBI Bookshelf) (2025)

Atsakymas

C · Hypokalemia from gastric losses is contributing to paralytic ileus
11.Farmakologija

Atsakymas: A · GI bleeding and kidney injury become more likely with longer use

Kodėl tai yra atsakymas

Ketorolac is a potent NSAID used for short-term moderate to severe pain. Its risks of GI bleeding, kidney injury and bleeding are high, so treatment is limited to a few days.

Atsakymas

A · GI bleeding and kidney injury become more likely with longer use
12.Farmakologija

Atsakymas: D · It delays or prevents ovulation

Kodėl tai yra atsakymas

Levonorgestrel emergency contraception mainly prevents or delays ovulation and does not disrupt an implanted pregnancy. Its effectiveness falls the longer it is delayed after unprotected sex.

Atsakymas

D · It delays or prevents ovulation
13.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemos

Atsakymas: B · Raised above the level of the heart when resting

Kodėl tai yra atsakymas

Elevating the legs above heart level reduces venous pressure and oedema. Compression therapy, walking and avoiding long periods of standing also help. By contrast, patients with arterial disease often find that lowering the legs eases pain.

Atsakymas

B · Raised above the level of the heart when resting
14.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemos

Atsakymas: C · Apply firm direct pressure and call for urgent surgical help

Kodėl tai yra atsakymas

Haemorrhage from a stump needs immediate direct pressure, elevation if appropriate, and urgent surgical help. A tourniquet should be available as policy directs. Vital signs are monitored for shock.

Atsakymas

C · Apply firm direct pressure and call for urgent surgical help
15.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: nervų, endokrininė ir inkstų sistemos

Atsakymas: B · Glucose tablets or a small glass of fruit juice

Kodėl tai yra atsakymas

About 15–20 g of fast-acting carbohydrate, such as glucose tablets or juice, raises glucose quickly. Chocolate and milk contain fat, which slows absorption. Glucose is rechecked after about 15 minutes.

Atsakymas

B · Glucose tablets or a small glass of fruit juice
16.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: nervų, endokrininė ir inkstų sistemos

Atsakymas: D · "If she is unconscious, I will pour juice into her mouth."

Kodėl tai yra atsakymas

An unconscious person cannot swallow safely, so fluids in the mouth can be aspirated. The family should put the person in the recovery position, give glucagon if trained and call for help. Once awake and able to swallow, the person eats a longer-acting carbohydrate.

Atsakymas

D · "If she is unconscious, I will pour juice into her mouth."
17.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: virškinimo trakto, perioperacinė ir onkologinė

Atsakymas: A · Chlorhexidine skin preparation

Kodėl tai yra atsakymas

Common causes of perioperative anaphylaxis include neuromuscular blockers, antibiotics, chlorhexidine and latex. Allergies are documented, and suspected reactions are investigated afterwards.

Atsakymas

A · Chlorhexidine skin preparation
18.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: virškinimo trakto, perioperacinė ir onkologinė

Atsakymas: A · Pranešti apie kraujavimą; sprendimą priima komanda su kardiologo pagalba, įvertindama kraujavimo ir stento trombozės riziką

Kodėl tai yra atsakymas

Netrukus po vainikinių arterijų stentavimo dvigubo antiagregantinio gydymo nutraukimas kelia didelę stento trombozės ir miokardo infarkto riziką, o tęsimas didina kraujavimą. Sprendimus priima gydytojų komanda, geriausia su kardiologo ir gastroenterologo pagalba; dažnai aspirinas tęsiamas, o antrasis vaistas trumpam sustabdomas arba tęsiamas, priklausomai nuo kraujavimo sunkumo ir endoskopijos radinių.

Atsakymas

A · Pranešti apie kraujavimą; sprendimą priima komanda su kardiologo pagalba, įvertindama kraujavimo ir stento trombozės riziką
19.Akušerinė slauga

Atsakymas: A · Some results, such as PKU, need milk feeds first

Kodėl tai yra atsakymas

Phenylalanine builds up only after the baby has had milk feeds, so very early samples can miss PKU. Programmes specify timing, and early samples may need repeating.

Atsakymas

A · Some results, such as PKU, need milk feeds first
20.Akušerinė slauga

Atsakymas: D · The opioid's effect on the fetal brain

Kodėl tai yra atsakymas

Opioids, magnesium sulfate and fetal sleep can temporarily reduce variability. Without decelerations, it is likely drug-related, but the tracing should be watched for return of variability.

Atsakymas

D · The opioid's effect on the fetal brain
21.Pediatrinė slauga

Atsakymas: C · By prompt antibiotic treatment of streptococcal sore throat

Kodėl tai yra atsakymas

Rheumatic fever is an immune reaction following group A streptococcal throat infection. Treating strep throat with a full course of antibiotics prevents it and the heart valve damage it can cause.

Atsakymas

C · By prompt antibiotic treatment of streptococcal sore throat
22.Pediatrinė slauga

Atsakymas: D · Sergančių pjautuvine anemija vaikų blužnies funkcija sumažėjusi ir jiems didelė sunkios bakterinės infekcijos rizika

Kodėl tai yra atsakymas

Pasikartojantys infarktai anksti vaikystėje pažeidžia blužnį (funkcinė asplenija), todėl kapsulines bakterijas turinčios infekcijos gali sukelti žaibišką sepsį. Karščiavimą reikia skubiai įvertinti ir dažniausiai skirti antibiotikų.

Atsakymas

D · Sergančių pjautuvine anemija vaikų blužnies funkcija sumažėjusi ir jiems didelė sunkios bakterinės infekcijos rizika
23.Psichikos sveikatos slauga

Atsakymas: B · Drink enough fluids and avoid overheating, because the medicine can affect temperature control

Kodėl tai yra atsakymas

Antipsychotics, especially those with anticholinergic effects, can impair sweating and thermoregulation, increasing the risk of heat stroke. Hydration, shade and avoiding strenuous activity in the heat are advised.

Atsakymas

B · Drink enough fluids and avoid overheating, because the medicine can affect temperature control
24.Psichikos sveikatos slauga

Atsakymas: A · Non-suicidal self-injury still increases the long-term risk of suicide, so risk is assessed each time

Kodėl tai yra atsakymas

Self-harm is a strong predictor of later suicide, even when the person does not intend to die. Each episode needs a compassionate assessment of risk, triggers and the function of the behaviour.

Atsakymas

A · Non-suicidal self-injury still increases the long-term risk of suicide, so risk is assessed each time
25.Slaugos matematika ir vienetų konvertavimas

Atsakymas: 9:30 PM

24 valandų laikrodis: nuo 13 val. (1 PM) pridėkite 12 prie valandos (3:45 PM = 15:45). Nuo vidurnakčio iki 12:59 AM yra 00:00–00:59, o 12:00–12:59 PM lieka 12:00–12:59. Grįžtant atimkite 12 iš 13–23 valandų ir pridėkite PM; 00 valanda tampa 12 AM. Laiką per vidurnaktį skaičiuokite dviem dalimis: iki 24:00 (00:00), paskui nuo 00:00.

Paverskite valandą

21 − 12 = 9 → PM

Atsakymas

9:30 PM

Atsakymas

9:30 PM
26.Slaugos matematika ir vienetų konvertavimas

Atsakymas: D = 0,72 mg/h

Dimensinė analizė: užrašykite duotą dydį, tada dauginkite iš perskaičiavimo koeficientų, užrašytų trupmenomis (pavyzdžiui, 60 min/1 h arba 1 mg/1000 mcg), kad kiekvienas nereikalingas vienetas pasirodytų vieną kartą viršuje ir vieną kartą apačioje ir susiredukuotų. Likus tik reikiamam vienetui, skaičiuokite. Naudokite klausime pateiktus atitikmenis ir apvalinkite tik galutinį atsakymą.

Sudarykite grandinę

D = 12 mcg/min × (60 min/1 h) × (1 mg/1000 mcg)

Apskaičiuokite

D = 12·60/1000 = 0,72 mg/h

Atsakymas

D = 0,72 mg/h
27.Dozių skaičiavimas

Atsakymas: D = 900 mg

Dozės skaičiavimas: skirtinas kiekis lygus paskirtai dozei, padalytai iš turimo preparato stiprumo, padaugintai iš kiekio, kuriame tas stiprumas yra: kiekis = (paskirta dozė/stiprumas) × tūris. Visada suvienodinkite vienetus (pirmiausia g paverskite mg, mg – mcg) ir patikrinkite, ar atsakymas logiškas.

Dozė

10·90 = 900 mg

Atsakymas

D = 900 mg
28.Dozių skaičiavimas

Atsakymas: V = 2,2 mL

Dose calculation: the amount to give equals what is prescribed divided by what you have, times the quantity it comes in: amount = (desired dose/stock strength) × stock volume. Always keep the units the same (convert g to mg, mg to mcg first) and check that the answer is sensible.

Kūno masė kg

48,4/2,2 = 22 kg

Dozė

10·22 = 220 mg

Tūris

V = (220/100)·1 = 2,2 mL

Atsakymas

V = 2,2 mL
29.Intraveninių infuzijų greitis

Atsakymas: V = 1260 mL

Infusion rates: a pump is set in mL/h = volume/time in hours. A gravity drip is counted in drops per minute: gtt/min = volume (mL) × drop factor (gtt/mL)/time (min). The drop factor is printed on the tubing package: macrodrip sets deliver 10, 15 or 20 gtt/mL (blood sets often 10 gtt/mL in the US, 15 in the UK) and microdrip sets 60 gtt/mL. Always use the drop factor the question or package gives.

Greitis mL/h

35·60/20 = 105 mL/h

Tūris

V = 105·12 = 1260 mL

Atsakymas

V = 1260 mL
30.Intraveninių infuzijų greitis

Atsakymas: D = 20 mcg/min

Dose-based infusions: concentration = amount of drug in the bag/bag volume. Pump rate (mL/h) = dose per hour/concentration, and dose per hour = mL/h × concentration. Convert per-minute doses to per-hour (× 60) and keep the mass units the same (1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg).

Koncentracija

50000 mcg/500 mL = 100 mcg/mL

Dozė per valandą

12·100 = 1200 mcg/h

Dozė per minutę

D = 1200/60 = 20 mcg/min

Atsakymas

D = 20 mcg/min
31.Infuziniai tirpalai ir skysčių balansas

Atsakymas: I = 1080 mL

Suvartoti ir išskirti skysčiai: suvartotiems priskiriama viskas, kas patenka į organizmą (geriami skysčiai, intraveninės infuzijos, intraveniniai vaistai ir praplovimai, maitinimas per zondą); ledo gabalėliai skaičiuojami kaip pusė jų tūrio. Išskirtiems priskiriamas šlapimas, drenų išskyros, vėmalai ir kiti netekimai. Balansas = visi suvartoti − visi išskirti skysčiai; neigiamas balansas reiškia grynąjį netekimą. Skaičiai skirti tik praktikai; prie paciento lovos visada vadovaukitės vietiniais protokolais, o didelės rizikos dozes tegul dar kartą patikrina kitas specialistas.

Sudėkite suvartotus skysčius

per os: 200 + 250 + 100 = 550 mL
Intraveninė infuzija: 60·8 = 480 mL
intraveninis antibiotikas: 1·50 = 50 mL
I = 1080 mL

Atsakymas

I = 1080 mL
32.Infuziniai tirpalai ir skysčių balansas

Atsakymas: t = 4,8 h

Infuzijos trukmė: laikas (h) = infuzuotinas tūris (mL)/greitis (mL/h); naudokite maišelyje dar likusį tūrį, o ne maišelio dydį. Sulašintas tūris = greitis × laikas. Dešimtaines valandas į valandas ir minutes perskaičiuokite padaugindami dalį iš 60 (0,5 h = 30 min, o ne 50 min). Skaičiai skirti tik praktikai; prie paciento lovos visada vadovaukitės vietiniais protokolais, o didelės rizikos dozes tegul dar kartą patikrina kitas specialistas.

Pirmoji dalis

75·2 = 150 mL
500 − 150 = 350 mL liko

Antroji dalis

350/125 = 2,8 h

Bendra trukmė

t = 2 + 2,8 = 4,8 h

Atsakymas

t = 4,8 h

Tai maždaug 4 h 48 min, todėl maišelis ištuštės apie 11:48.

33.Klinikinio vertinimo skalės

Atsakymas: sunki

Glazgo komos skalė: sudėkite geriausią atsaką trijose srityse. Akių atmerkimas E: 4 spontaniškai, 3 į garsą ar kalbinimą, 2 į spaudimą, 1 nėra. Žodinis atsakas V: 5 orientuotas, 4 sumišęs, 3 netinkami žodžiai, 2 nesuprantami garsai, 1 nėra. Motorinis atsakas M: 6 vykdo komandas, 5 lokalizuoja, 4 normalus lenkimas (atitraukia), 3 nenormalus lenkimas, 2 tiesimas, 1 nėra. Suma svyruoja nuo 3 iki 15. Po galvos traumos 13–15 paprastai vadinama lengva, 9–12 vidutine, o 3–8 sunkia.

Įvertinkite kiekvieną sritį

E: atmerkia akis tik į spaudimą (skausmingą dirgiklį) → 2
V: neskleidžia jokių garsų → 1
M: jokių judesių → 1

Sudėtis

GCS = 2 + 1 + 1 = 4

Sunkumas

GCS 4 → sunki

Atsakymas

sunki
34.Klinikinio vertinimo skalės

Atsakymas: žemas

NEWS2 (Nacionalinė ankstyvojo perspėjimo skalė 2, Karališkoji gydytojų kolegija, 2017): įvertinkite kiekvieną iš septynių rodiklių pagal lentelę (kvėpavimo dažnis, SpO₂ pagal 1 skalę, oras ar papildomas deguonis, sistolinis kraujospūdis, pulsas, sąmonė pagal ACVPU skalę ir temperatūra) ir sudėkite balus. Klinikinė rizika: 0–4 maža; 3 balai bet kuriame viename rodiklyje – maža–vidutinė; 5–6 vidutinė; 7 ar daugiau didelė. Suma 5 ar daugiau reikalauja skubios reakcijos.

Įvertinkite kiekvieną rodiklį

RR 20/min → 0
SpO₂ 97% → 0
su deguonimi → 2
SBP 142 mmHg → 0
HR 70/min → 0
budrus (A) → 0
T 36,2 °C → 0

Suma ir raudoni balai

NEWS2 = 0 + 0 + 2 + 0 + 0 + 0 + 0 = 2
Joks rodiklis nevertinamas 3.

Rizikos grupė

žemas

Atsakymas

žemas

Tai savarankiška mokymosi medžiaga. ExamProblems nėra susijusi su šį egzaminą organizuojančia institucija ir jos nėra patvirtinta, o egzamino pavadinimas naudojamas tik turiniui apibūdinti. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® yra the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN) prekių ženklai; ši organizacija nėra susijusi su ExamProblems, jo neremia ir neatsako už jo tikslumą.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-pn-practice-questions