NCLEX-PN tipo bandomieji klausimai (LPN/LVN): pasiruošimo paketas

Formulių lapai, pagrindiniai kiekvienos temos metodų žingsniai ir 34 uždavinių, o pilni sprendimai pateikti gale.

Nauji uždaviniaiAtgal į kursą

Spausdinimo lange pasirinkite „Išsaugoti kaip PDF“, kad nuosavą kopiją išsaugotumėte savo įrenginyje.

1Formulės ir metodai

Infekcijų kontrolė ir pacientų sauga

Metodas

  1. Pradėkite nuo standartinių atsargumo priemonių kiekvienam pacientui: rankų higiena, asmeninės apsaugos priemonės numatomai ekspozicijai, saugūs aštrūs daiktai.
  2. Pridėkite atsargumo priemones pagal plitimo kelią: kontaktinė (chalatas, pirštinės), lašelinė (chirurginė kaukė), oro (N95, neigiamo slėgio kambarys).
  3. Steriliems daiktams išlaikykite sterilumą: jei abejojate, jis nesterilus; pakeiskite, niekada nenuvalykite.
  4. Užkirskite kelią žalai aplinkoje: griuvimų prevencija, suvaržymai tik kaip paskutinė priemonė, RACE ir PASS gaisro atveju.
  5. Patikrinkite vaistų skyrimo teises, du identifikatorius ir papildomas apsaugos priemones didelės rizikos vaistams; praneškite apie klaidas ir vos nepasitaikiusius atvejus.

Prioritetų nustatymas ir delegavimas

Metodas

  1. Paklauskite, kas pacientui pakenks greičiausiai, jei nieko nedarysite.
  2. Taikykite ABC (C-A-B per širdies sustojimą), tada Maslow: fiziologiniai poreikiai pirma saugumo, saugumas pirma psichologinių poreikių.
  3. Palyginkite galimybes: ūmus prieš lėtinį, nestabilus prieš stabilų, netikėtas prieš tikėtiną, sisteminis prieš vietinį, ir kiekvieną požymį palyginkite su paciento pradiniu lygiu.
  4. Vertinkite prieš veikdami, nebent tai neatidėliotinas atvejis; tada rinkitės žingsnį, nuo kurio priklauso kiti.
  5. Delegavimui patikrinkite penkias teises: užduotis, aplinkybės, asmuo, nurodymai ir priežiūra. Vertinimas, mokymas ir įvertinimas lieka registruotai slaugytojai (RN).

Laboratorinės reikšmės ir elektrolitai

Metodas

  1. Palyginkite vertę su paties laboratorijos nustatytu referenciniu intervalu, tada su paciento pradiniu lygiu ir kitimu.
  2. Patikrinkite mėginį: hemolizė, vėlavimas ar kraujas, paimtas šalia IV, gali duoti klaidingus rezultatus.
  3. Susiekite vertę su tipiniais požymiais ir ją sukeliančiais vaistais bei būklėmis.
  4. Ieškokite sąveikų: mažas kalio ar magnio kiekis didina digoksino toksiškumą; dehidratacija didina ličio koncentraciją.
  5. Veikite pacientui: įvertinkite, sulaikykite vaistą, jei koncentracija nesaugi, kritines vertes perskaitykite atgal ir informuokite gydytoją.

Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemos

Metodas

  1. Įvardykite problemą: siurblio nepakankamumas, užsikimšusi arterija, ritmas, krešulys, kvėpavimo takų susiaurėjimas, infekcija ar prietaiso problema.
  2. Pirmiausia patikrinkite pavojaus požymius: hipoksiją, hipotenziją, krūtinės skausmą, naują sumišimą, šaltą kojos be pulso.
  3. Deguonį priderinkite pacientui: 94–98 % daugumai, 88–92 % tiems, kuriems kyla CO₂ susilaikymo rizika.
  4. Kiekvieną vaistą susiekite su jo tyrimu ir rizika: varfarinas ir INR, heparinas ir aPTT bei trombocitai, diuretikai ir kalis.
  5. Pasirinkite saugų pirmąjį veiksmą, tada eskaluokite ir vertinkite iš naujo.

Vidaus ligų ir chirurginė slauga: nervų, endokrininė ir inkstų sistemos

Metodas

  1. Pasitikrinkite gliukozę kiekvienam pacientui su nauju sumišimu, silpnumu ar traukuliais.
  2. Sąmonės lygį naudokite kaip ankstyviausią smegenų sutrikimo įspėjimą; vyzdžiai ir Cushing triada pasirodo vėlai.
  3. Diabeto nelaimėse atskirkite DKA (ketonai, acidozė) nuo HHS (labai didelis osmoliališkumas, dehidratacija); pirmiausia skirkite skysčių.
  4. Natrio ir vandens atveju nuspręskite, ar ADH yra per daug (SIADH), ar trūksta (DI), ir lėtinius pokyčius koreguokite lėtai.
  5. Inkstų problemų atveju priežastį priskirkite prerenalinei, vidinei ar postrenalinei ir stebėkite kalį bei skysčius.

Vidaus ligų ir chirurginė slauga: virškinimo trakto, perioperacinė ir onkologinė

Metodas

  1. Paklauskite, kas galėtų būti paslėpta: vidinis kraujavimas, infekcija be karščiavimo, hipoventiliacija esant normaliam SpO₂.
  2. Komplikacijas siaurinkite pagal laiką po operacijos: kraujavimas per valandas, krūtinės ląstos problemos per dienas, žaizdos ir nutekėjimo problemos vėliau.
  3. Skausmo atveju vertinkite, gydykite daugiamode analgezija, vertinkite iš naujo ir kiekvieno opioido metu stebėkite sedaciją.
  4. Onkologiniams pacientams bet kokią ligą nadyro metu laikykite neutropeniniu sepsiu ir žinokite onkologines skubias būkles.
  5. Nudegimų atveju skaičiuokite tik dalinio ir viso storio plotus, Parkland laikrodį paleiskite nuo nudegimo laiko ir titruokite pagal šlapimo išskyrimą.

Akušerinė slauga

Metodas

  1. Nustatykite moters padėtį laike: nėštumo savaitės, gimdymo tarpsnis ar diena po gimdymo, ir nuspręskite, kas tuo metu yra norma.
  2. Ieškokite pavojuje esančio paciento: motinos, vaisiaus ar naujagimio, o gal kelių iš jų.
  3. Susiekite požymį su priežastimi: VEAL CHOP deceleracijoms, keturi T kraujavimui, BUBBLE-HE po gimdymo.
  4. Pirmiausia rinkitės veiksmą, gerinantį kraujotaką ir deguonies patekimą (gulėjimas ant šono, oksitocino nutraukimas, gimdos dugno masažas), tada kvieskite pagalbą.

Pediatrinė slauga

Metodas

  1. Pirmiausia atkreipkite dėmesį į vaiko amžių: nuo jo priklauso gyvybinių rodiklių normos, raidos etapai ir tinkama skausmo skalė.
  2. Įvertinkite kvėpavimo takus, kvėpavimą ir kraujotaką, prisiminkite, kad vaikai kompensuoja, o paskui greitai blogėja.
  3. Pritaikykite veiksmą raidos etapui ir įtraukite šeimą.
  4. Patikrinkite, ar atsakymas saugus vaikui: dozė pagal svorį, jokio aspirino virusinės ligos metu, jokio kodeino jaunesniems nei 12 metų.

Psichikos sveikatos slauga

Metodas

  1. Nuspręskite, ar yra tiesioginis pavojus: savižudybė, smurtas, vaistų sukeltas neatidėliotinas atvejis ar somatinė liga.
  2. Pirmiausia imkitės saugumo veiksmų: stebėkite, pašalinkite priemones, nuraminkite, nutraukite žalingą vaistą, kvieskite pagalbą.
  3. Rinkitės terapinį atsaką: pripažinkite jausmus, pateikite tikrovę, venkite klaidingo raminimo ir klausimų „kodėl“.
  4. Gerbkite teises: mažiausiai varžanti galimybė, sutikimas ir konfidencialumas su jo ribomis.

Slaugos matematika ir vienetų konvertavimas

Metriniai žingsniai
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Svoris ir ilgis
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Buitiniai matai
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Temperatūra
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
24 valandų laikrodis
PM valandos 1–11: pridėkite 12; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Dozavimo greitis
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Laboratoriniai koeficientai
gliukozė 1 mmol/L = 18 mg/dL; kreatininas 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Metodas

  1. Užrašykite duotą dydį su jo vienetu ir norimą vienetą.
  2. Pasirinkite atitikmenį: 1000 tarp kg, g, mg ir mcg arba L ir mL; 1 kg = 2,2 lb; 1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 240 mL.
  3. Užrašykite trupmena taip, kad nereikalingas vienetas išsiredukuotų; greičiui naudokite po vieną trupmeną kiekvienam besikeičiančiam vienetui.
  4. Patikrinkite kryptį: mažesnis vienetas duoda didesnį skaičių.
  5. Apvalinkite tik galutinį atsakymą, klausime nurodytu tikslumu.

Dozių skaičiavimas

Dozė pagal koncentraciją
tūris = dozė / koncentracija
Dozė pagal kūno masę
dozė = mg/kg × kūno masė
Tabletės
skaičius = dozė / dozė tabletėje
Vienetai
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Metodas

  1. Paskirtą dozę ir turimo vaisto stiprumą išreikškite tais pačiais vienetais.
  2. Naudokite formulę „paskirta / turima × kiekis“: (D/H) × Q.
  3. Dozėms pagal kūno masę pirmiausia padauginkite iš masės kilogramais, tada paros dozę padalykite iš dozių skaičiaus.
  4. Pirmiausia įvertinkite apytiksliai ir patikrinkite, ar atsakymas tikėtinas.

Intraveninių infuzijų greitis

Pompos greitis
mL/h = volume (mL)/time (h)
Lašėjimo greitis
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Infuzijos trukmė
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Metodas

  1. Pompos greitis mL/h: tūris, padalytas iš laiko valandomis.
  2. Lašėjimo greitis lašais/min: tūris × lašų faktorius, padalytas iš laiko minutėmis.
  3. Likusiam laikui: likęs tūris, padalytas iš greičio.
  4. Apvalinkite taip, kaip reikalauja uždavinys arba įranga.

Infuziniai tirpalai ir skysčių balansas

Holliday–Segar per valandą
4 mL/kg (pirmiesiems 10 kg) + 2 mL/kg (kitiems 10 kg) + 1 mL/kg (kiekvienam kg virš 20)
Holliday–Segar per parą
100 / 50 / 20 mL/kg tiems patiems intervalams
Skysčių balansas
suvartota − išskirta
Ledo gabalėliai
skaičiuojami kaip pusė jų tūrio
Diurezė
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Infuzijos trukmė
laikas (h) = likęs tūris (mL) / greitis (mL/h)
Sulašintas tūris
mL = greitis × laikas

Klinikinio vertinimo skalės

Glazgo komos skalė
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
APGAR
5 požymiai × 0–2 = 0–10; 7–10 nuramina, 4–6 vidutiniškai nenormalu, 0–3 žema
Braden skalė
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 rizika
Morse griuvimų skalė
griuvimai 25, diagnozė 15, priemonė 15/30, IV 20, eisena 10/20, psichikos būklė 15
NEWS2 rizika
0–4 maža; pavienis 3 maža–vidutinė; 5–6 vidutinė; ≥ 7 didelė
Vidutinis arterinis spaudimas
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Pulsinis spaudimas ir šoko indeksas
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Kūno masės indeksas
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Metodas

  1. Raskite klausime naudojamą vertinimo lentelę ir jos ribas (GCS 3–15, Apgar 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Įvertinkite kiekvieną punktą atskirai, suderindami aprašymą su jo lygiu.
  3. Sudėkite punktų balus ir patikrinkite, ar suma patenka į intervalą.
  4. Taikykite ribas: NEWS2 atveju taip pat ieškokite bet kurio vieno rodiklio, įvertinto 3.
  5. Išvestinėms vertėms naudokite MAP = (SKS + 2·DKS)/3, PP = SKS − DKS, SI = pulsas/SKS ir KMI = kg/m².

2Uždaviniai

1.Slaugos pagrindaiVidutinis

Kurios priemonės padeda išvengti vidurių užkietėjimo ligoninės pacientams?

  1. APakankamas skysčių kiekis, maistinės skaidulos ir judėjimas
  2. BNoro tuštintis sulaikymas
  3. CVaisių ir daržovių vengimas
  4. DSkysčių ribojimas ir gulėjimas lovoje, kad žarnynas pailsėtų
2.Slaugos pagrindaiSunkus

For a patient at risk of pressure ulcers, why is the head of the bed usually kept at 30 degrees or less if their condition allows?

  1. AHigher angles always cause breathing problems in patients who are bedbound
  2. BLower angles stop the patient from getting out of bed
  3. CHigher angles make the patient slide down, causing shear over the sacrum
  4. DLower angles increase blood flow to the heels
3.Infekcijų kontrolė ir pacientų saugaVidutinis

Kokia turi būti riešo fiksavimo juosta?

  1. APakankamai laisva, kad paciento plaštaka galėtų išslysti
  2. BPakankamai standi, kad sulėtėtų pulsas ties riešu
  3. CKuo standesnė, kad pacientas negalėtų judinti rankos
  4. DPakankamai laisva, kad tarp juostos ir odos tilptų du pirštai
4.Infekcijų kontrolė ir pacientų saugaSunkus

Sąmoningam pacientui, kuriam kyla užspringimo rizika, duodami geriamieji vaistai. Kuri praktika saugiausia?

  1. AVisas tabletes duoti kartu, kad sutaupytų laiko
  2. BVisas tabletes sutrinti nepatikrinus, ar tai leidžiama
  3. CPacientą paguldyti plokščiai ant nugaros, kad būtų lengviau nuryti
  4. DPacientą pasodinti tiesiai ir duoti po vieną tabletę
5.Prioritetų nustatymas ir delegavimasVidutinis

Which patient should the RN see first after receiving a report from the night nurse?

  1. ADay 2 after bowel surgery, asking to start a soft diet
  2. BDay 1 after bowel surgery, new chest pain and heart rate 110/min
  3. CDay 4 after bowel surgery, waiting for discharge teaching
  4. DDay 3 after bowel surgery, wants a shower and hair wash before breakfast
6.Prioritetų nustatymas ir delegavimasSunkus

Kuris paciento radinys yra netikėtas ir reikalauja veiksmų po transuretrinės prostatos rezekcijos su nuolatiniu šlapimo pūslės plovimu?

  1. ALengvi šlapimo pūslės spazmai, praeinantys nuo paskirto spazmolitiko
  2. BŠviesiai rausvas šlapimas, per dieną tampantis skaidresnis
  3. CNoras šlapintis, nepaisant kateterio
  4. DRyškiai raudonas šlapimas su krešuliais ir sumažėjęs tekėjimas pro kateterį
7.Klinikinė slaugaVidutinis

Paciento traukulių priepuolis trunka ilgiau nei penkias minutes. Ką tai reiškia?

  1. AReikia sulaikyti galūnes, kad judesiai liautųsi
  2. BĮ burną reikia įdėti daiktą, kad neįsikąstų liežuvio
  3. CJis turi būti gydomas kaip epilepsinė būklė, skiriant skubios pagalbos vaistų
  4. DTai normalu ir gydymo nereikia
8.Klinikinė slaugaSunkus

A postoperative patient on IV fluids has a sodium of 128 mmol/L and is becoming confused. Which fluid could make this worse if given in large amounts?

  1. AHuman albumin solution
  2. B5% glucose (D5W)
  3. C0,9% sodium chloride
  4. DHartmann's solution (similar to lactated Ringer's)
9.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitaiVidutinis

A patient is starting atorvastatin. Which laboratory test is usually checked at baseline?

  1. ASerum lipase
  2. BBlood cultures
  3. CThyroid antibodies
  4. DLiver enzymes
10.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitaiSunkus

Kuris rezultatų modelis atitinka SIADH?

  1. AMažas natris serume, didelis serumo osmoliališkumas ir praskiestas šlapimas
  2. BMažas natris serume, mažas serumo osmoliališkumas ir koncentruotas šlapimas
  3. CDidelis natris serume, didelis serumo osmoliališkumas ir labai praskiestas šlapimas
  4. DNormalus natris su labai praskiestu šlapimu
11.FarmakologijaVidutinis

Which adverse effect is a well-known risk of zidovudine?

  1. ARed–green colour blindness
  2. BOrange-red colouring of the urine and tears
  3. CGum overgrowth
  4. DBone marrow suppression, especially anaemia
12.FarmakologijaSunkus

A patient with Parkinson's disease has nausea. Why should metoclopramide be avoided?

  1. AIt causes severe diarrhoea in Parkinson's disease
  2. BIt inhibits the absorption of all oral drugs
  3. CIt increases dopamine levels in the brain too much and causes psychosis
  4. DIt blocks dopamine receptors in the brain and can worsen the parkinsonism
13.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemosVidutinis

A patient takes both digoxin and furosemide. Why does the nurse watch the potassium level closely?

  1. ALow potassium increases the risk of digoxin toxicity
  2. BPotassium has no link with either medicine
  3. CLow potassium makes digoxin stop working completely
  4. DHigh potassium is the main effect of furosemide
14.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemosSunkus

A nurse has four cardiac patients. Which one should be seen first?

  1. AA patient with heart failure whose weight is 0,3 kg up on yesterday's morning weight
  2. BA patient with AF and a heart rate of 86/min who is due an apixaban dose this morning
  3. CA patient after a radial angiogram asking when they can eat
  4. DA patient with angina whose chest pain has not eased with rest and who is sweating
15.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: nervų, endokrininė ir inkstų sistemosVidutinis

Why should long-term steroid treatment not be stopped suddenly?

  1. AThe suppressed adrenal glands cannot make enough cortisol at once
  2. BStopping suddenly makes the bones grow too quickly and then fracture
  3. CStopping causes the blood glucose to fall sharply
  4. DThe steroids build up and become toxic after they are stopped
16.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: nervų, endokrininė ir inkstų sistemosSunkus

A patient with a head injury now has a blood pressure of 190/70 mmHg, a pulse of 48/min and irregular breathing. How should the nurse interpret this?

  1. ANeurogenic shock from a spinal cord injury
  2. BA normal stress response to pain, anxiety and the noise of the ward
  3. CHypovolaemic shock from internal bleeding
  4. DCushing's triad, a late sign of raised intracranial pressure
17.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: virškinimo trakto, perioperacinė ir onkologinėVidutinis

Which statement about pain in older adults is correct?

  1. AThey may under-report pain, so active assessment is needed
  2. BOpioids must never be used in people over 70
  3. COlder adults feel less pain because nerves wear out
  4. DPain is a normal part of ageing and does not need any treatment at all
18.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: virškinimo trakto, perioperacinė ir onkologinėSunkus

A patient with cirrhosis and ascites has a falling urine output and a rising creatinine. They have not received nephrotoxic drugs and are not dehydrated. Which complication is likely?

  1. APolycystic kidney disease
  2. BNephrotic syndrome
  3. CUrinary tract infection
  4. DHepatorenal syndrome
19.Akušerinė slaugaVidutinis

A woman at 26 weeks asks which symptom she should report straight away. Which one is a danger sign?

  1. AMild swelling of the ankles at the end of the day
  2. BSudden swelling of the face and hands with a headache
  3. CIncreased vaginal discharge that is white and odourless
  4. DOccasional heartburn after large meals
20.Akušerinė slaugaSunkus

A non-stress test at 36 weeks shows no accelerations in 40 minutes. What is the most appropriate next step?

  1. ARecord the result as reactive and reassuring
  2. BSend her home and repeat the test in a month
  3. CFurther testing, such as a biophysical profile
  4. DImmediately start oxytocin to induce labour
21.Pediatrinė slaugaVidutinis

A newborn with suspected oesophageal atresia is drooling frothy saliva. What is the immediate nursing care?

  1. AKeep the baby nil by mouth, raise the head and suction the upper pouch as needed
  2. BGive a full feed by bottle and observe for vomiting afterwards
  3. COffer small sips of sterile water to check whether the baby can swallow
  4. DLay the baby flat and give the next feed slowly through a teat
22.Pediatrinė slaugaSunkus

The nurse has taught the parents of a 1-year-old about car safety. Which statement shows a need for further teaching?

  1. A"Her rear-facing seat can go in the front passenger seat with the airbag switched on."
  2. B"We will make sure the harness is snug, with no slack at the shoulders."
  3. C"We will keep her rear-facing for as long as her seat allows."
  4. D"We will not put her in the seat wearing a thick, padded coat."
23.Psichikos sveikatos slaugaVidutinis

Which measurement should be monitored regularly in a patient taking venlafaxine?

  1. AVisual acuity
  2. BBlood pressure
  3. CPeak expiratory flow
  4. DSerum lithium level
24.Psichikos sveikatos slaugaSunkus

During a panic attack, a patient breathes very fast and complains of light-headedness and tingling in her fingers and around her mouth. What should the nurse do?

  1. AAsk her to breathe into a paper bag for at least 10 minutes
  2. BStay with her and coach her to breathe slowly and steadily
  3. CLeave her alone so that she can calm down without anyone watching
  4. DGive her oxygen at a high flow rate through a mask
25.Slaugos matematika ir vienetų konvertavimasVidutinis
94969810010210410635363738394041°F°C? °F38,2 °C

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Paciento temperatūra yra 38,2 °C. Konvertuokite į Farenheito laipsnius T pagal °F = °C × 9/5 + 32. Suapvalinkite iki vieno ženklo po kablelio.

38,2 °C
T = °F
26.Slaugos matematika ir vienetų konvertavimasSunkus
4 mcg/kg/min? mg/h99 kg1 h = 60 min1 mg = 1000 mcg

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Paskyrime nurodyta 4 mcg/kg/min pacientui, kuris sveria 99 kg. Išreikškite dozės greitį D mg/h. Suapvalinkite iki dviejų ženklų po kablelio.

4 mcg/kg/min99 kg
D = mg/h
27.Dozių skaičiavimasVidutinis
67 kgBSA = 1,62 m²20 mg/m²D = ? mg

67 kg sveriančio paciento kūno paviršiaus plotas 1,62 m². Paskirta 20 mg/m². Raskite dozę D mg.

67 kgBSA = 1,62 m²20 mg/m²
D = mg
28.Dozių skaičiavimasSunkus
33 kg134 cmBSA = √(h·w/3600)175 mg/m²D = ? mg

Pacientas yra 134 cm ūgio ir sveria 33 kg. Paskirta 175 mg/m². Naudodami Mostellerio formulę BSA = √(ūgis (cm) × svoris (kg)/3600), raskite dozę D mg.

134 cm33 kg175 mg/m²
D = mg
29.Intraveninių infuzijų greitisVidutinis
V = ?60 gtt/mL60 gtt/min2 h

Lašinama 60 gtt/min greičiu per 60 gtt/mL sistemą. Kiek mililitrų V pacientas gauna per 2 valandas?

60 gtt/min60 gtt/mL2 h
V = mL
30.Intraveninių infuzijų greitisSunkus
500 mg500 mL60 gtt/mL75 mg/h? gtt/min

500 mg vaisto praskiedžiama 500 mL ir lašinama savitaka per 60 gtt/mL sistemą. Paskirta 75 mg per valandą. Raskite lašėjimo greitį R lašais per minutę.

500 mg/500 mL75 mg/h60 gtt/mL
R = gtt/min
31.Infuziniai tirpalai ir skysčių balansasVidutinis
SuvartotaIšskirta8 valandų pamainaželė100 mLsultys100 mLsriuba150 mLledo gabalėliai120 mLIntraveninė infuzija50 mL/h × 8 hintraveninis antibiotikas2 × 50 mLšlapimas200 mLšlapimas400 mLžaizdos drenas100 mLvėmalai150 mL

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Lape pateikti paciento suvartoti ir išskirti skysčiai per vieną 8 valandų pamainą. Intraveninė infuzija visą pamainą buvo lašinama nurodytu greičiu. Raskite visą suvartotų skysčių kiekį I mL. Ledo gabalėlius skaičiuokite kaip pusę jų tūrio.

želė: 100 mLsultys: 100 mLsriuba: 150 mLledo gabalėliai: 120 mLIntraveninė infuzija: 50 mL/h × 8 hintraveninis antibiotikas: 2 × 50 mL
I = mL
32.Infuziniai tirpalai ir skysčių balansasSunkus
500 mL250 mL sulašinta125 mL/h11:00t = ? h

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). 500 mL maišelis lašinamas pompa 125 mL/h greičiu. 11:00 jau sulašinta 250 mL. Po kiek valandų t maišelis ištuštės? Apvalinkite iki vieno skaitmens po kablelio.

500 mL250 mL sulašinta125 mL/h
t = h
33.Klinikinio vertinimo skalėsVidutinis
S? / 4+M? / 4+A? / 4+Mob? / 4+N? / 4+F? / 3Σ?

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Mokomasis pacientas vertinamas pagal Braden skalę: jutiminis suvokimas: visiškai ribotas; drėgmė: labai drėgna; aktyvumas: kartais vaikšto; judrumas: šiek tiek ribotas; mityba: puiki; trintis ir šlytis: akivaizdžios problemos nėra. Raskite Braden sumą B.

6–23
B =
34.Klinikinio vertinimo skalėsSunkus
rizikos nėramaža rizikavidutinė rizikadidelė rizikalabai didelė rizika

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Mokomasis pacientas vertinamas pagal Braden skalę: jutiminis suvokimas: sutrikimų nėra; drėgmė: nuolat drėgna; aktyvumas: kartais vaikšto; judrumas: labai ribotas; mityba: labai prasta; trintis ir šlytis: problema. Naudokite grupes: 19–23 rizikos nėra, 15–18 maža, 13–14 vidutinė, 10–12 didelė ir 9 ar mažiau labai didelė. Spustelėkite rizikos lygį.

  1. 1rizikos nėra
  2. 2maža rizika
  3. 3vidutinė rizika
  4. 4didelė rizika
  5. 5labai didelė rizika

3Tirpalai

1.Slaugos pagrindai

Atsakymas: A · Pakankamas skysčių kiekis, maistinės skaidulos ir judėjimas

Kodėl tai yra atsakymas

Skysčiai ir skaidulos suminkština išmatas, o fizinis aktyvumas skatina žarnyno peristaltiką. Padeda ir privatumas bei reagavimas į norą tuštintis. Opioidai ir nejudrumas didina riziką.

Atsakymas

A · Pakankamas skysčių kiekis, maistinės skaidulos ir judėjimas
2.Slaugos pagrindai

Atsakymas: C · Higher angles make the patient slide down, causing shear over the sacrum

Kodėl tai yra atsakymas

When the head is raised high, the body tends to slide while the skin stays still, distorting the tissues over the sacrum. Keeping the angle low, where safe, reduces this shear.

Atsakymas

C · Higher angles make the patient slide down, causing shear over the sacrum
3.Infekcijų kontrolė ir pacientų sauga

Atsakymas: D · Pakankamai laisva, kad tarp juostos ir odos tilptų du pirštai

Kodėl tai yra atsakymas

Galimybė po juosta pakišti du pirštus užtikrina saugų fiksavimą nenutraukiant kraujotakos ir nepažeidžiant odos. Kraujotaka, jutimas ir oda tikrinami dažnai.

Atsakymas

D · Pakankamai laisva, kad tarp juostos ir odos tilptų du pirštai
4.Infekcijų kontrolė ir pacientų sauga

Atsakymas: D · Pacientą pasodinti tiesiai ir duoti po vieną tabletę

Kodėl tai yra atsakymas

Atsisėdus tiesiai ir duodant vaistus po vieną sumažėja užspringimo rizika. Trinama tik vaistinei patvirtinus, kad saugu, nes kai kurie ilgai atpalaiduojantys ir žarnyne tirpstančiais dangalais dengti preparatai sutrinti yra pavojingi.

Atsakymas

D · Pacientą pasodinti tiesiai ir duoti po vieną tabletę
5.Prioritetų nustatymas ir delegavimas

Atsakymas: B · Day 1 after bowel surgery, new chest pain and heart rate 110/min

Kodėl tai yra atsakymas

New chest pain and tachycardia after surgery could be a myocardial infarction or pulmonary embolism. This patient needs immediate assessment; the others have routine needs.

Atsakymas

B · Day 1 after bowel surgery, new chest pain and heart rate 110/min
6.Prioritetų nustatymas ir delegavimas

Atsakymas: D · Ryškiai raudonas šlapimas su krešuliais ir sumažėjęs tekėjimas pro kateterį

Kodėl tai yra atsakymas

Ryškiai raudonas šlapimas su krešuliais rodo arterinį kraujavimą ir gali užkimšti kateterį, sukeldamas šlapimo pūslės išsiplėtimą. Šviesiai rausvas šlapimas, noras šlapintis ir lengvi spazmai po šios operacijos yra dažni.

Atsakymas

D · Ryškiai raudonas šlapimas su krešuliais ir sumažėjęs tekėjimas pro kateterį
7.Klinikinė slauga

Atsakymas: C · Jis turi būti gydomas kaip epilepsinė būklė, skiriant skubios pagalbos vaistų

Kodėl tai yra atsakymas

Penkias minutes ar ilgiau trunkantis priepuolis ar pasikartojantys priepuoliai be atsigavimo gydomi kaip epilepsinė būklė. Apsaugokite nuo sužalojimų, duokite deguonies ir, kaip paskirta, skubios pagalbos vaistų nuo traukulių.

Atsakymas

C · Jis turi būti gydomas kaip epilepsinė būklė, skiriant skubios pagalbos vaistų
8.Klinikinė slauga

Atsakymas: B · 5% glucose (D5W)

Kodėl tai yra atsakymas

The glucose in 5% glucose is metabolised, leaving free water that dilutes the plasma sodium further. Postoperative patients often have raised ADH, so large volumes of hypotonic fluid can cause dangerous hyponatraemia.

Atsakymas

B · 5% glucose (D5W)
9.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitai

Atsakymas: D · Liver enzymes

Kodėl tai yra atsakymas

Statins can raise liver enzymes, so a baseline ALT is usually checked, with a lipid panel to judge response. Routine repeat liver tests are not always needed, but symptoms of liver injury or muscle pain should be reported.Patikrinta pagal: Statins · MedlinePlus (NIH) (2025)

Atsakymas

D · Liver enzymes
10.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitai

Atsakymas: B · Mažas natris serume, mažas serumo osmoliališkumas ir koncentruotas šlapimas

Kodėl tai yra atsakymas

Antidiurezinio hormono perteklius sukelia vandens sulaikymą, praskiedžiantį kraują (mažas natris ir osmoliališkumas), o šlapimas netinkamai koncentruotas. Didelis natris su labai praskiestu šlapimu yra necukrinio diabeto modelis.Patikrinta pagal: Syndrome of inappropriate antidiuretic hormone secretion · MedlinePlus (NIH) (2025)

Atsakymas

B · Mažas natris serume, mažas serumo osmoliališkumas ir koncentruotas šlapimas
11.Farmakologija

Atsakymas: D · Bone marrow suppression, especially anaemia

Kodėl tai yra atsakymas

Zidovudine, a nucleoside reverse transcriptase inhibitor, can cause anaemia and neutropenia. Blood counts are checked regularly during treatment.

Atsakymas

D · Bone marrow suppression, especially anaemia
12.Farmakologija

Atsakymas: D · It blocks dopamine receptors in the brain and can worsen the parkinsonism

Kodėl tai yra atsakymas

Metoclopramide crosses the blood–brain barrier and antagonises D2 receptors. In Parkinson's disease this worsens rigidity and bradykinesia, so antiemetics that do not block central dopamine receptors are preferred.

Atsakymas

D · It blocks dopamine receptors in the brain and can worsen the parkinsonism
13.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemos

Atsakymas: A · Low potassium increases the risk of digoxin toxicity

Kodėl tai yra atsakymas

Digoxin binds to the Na⁺/K⁺-ATPase pump at the site potassium normally uses. When potassium is low, more digoxin binds, so toxicity and arrhythmias become more likely. Loop diuretics commonly cause hypokalaemia, so the combination needs monitoring.

Atsakymas

A · Low potassium increases the risk of digoxin toxicity
14.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemos

Atsakymas: D · A patient with angina whose chest pain has not eased with rest and who is sweating

Kodėl tai yra atsakymas

Chest pain that does not settle with rest, especially with sweating, suggests an acute coronary syndrome and needs immediate assessment and a 12-lead ECG. A controlled heart rate in AF, a very small weight change and a question about eating are not urgent.

Atsakymas

D · A patient with angina whose chest pain has not eased with rest and who is sweating
15.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: nervų, endokrininė ir inkstų sistemos

Atsakymas: A · The suppressed adrenal glands cannot make enough cortisol at once

Kodėl tai yra atsakymas

Long-term glucocorticoids suppress ACTH, and the adrenal glands shrink. Stopping abruptly can cause adrenal insufficiency or crisis. Doses are reduced gradually so the glands can recover.

Atsakymas

A · The suppressed adrenal glands cannot make enough cortisol at once
16.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: nervų, endokrininė ir inkstų sistemos

Atsakymas: D · Cushing's triad, a late sign of raised intracranial pressure

Kodėl tai yra atsakymas

Cushing's triad is hypertension with a widening pulse pressure, bradycardia and irregular respiration. It shows that the brainstem is being compressed and herniation may be imminent, so it is an emergency.

Atsakymas

D · Cushing's triad, a late sign of raised intracranial pressure
17.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: virškinimo trakto, perioperacinė ir onkologinė

Atsakymas: A · They may under-report pain, so active assessment is needed

Kodėl tai yra atsakymas

Older adults may minimise pain or have cognitive or sensory problems that hinder reporting. Regular assessment with suitable tools and careful analgesia, starting low and adjusting slowly, are recommended.

Atsakymas

A · They may under-report pain, so active assessment is needed
18.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: virškinimo trakto, perioperacinė ir onkologinė

Atsakymas: D · Hepatorenal syndrome

Kodėl tai yra atsakymas

In hepatorenal syndrome, severe vasodilation in advanced liver disease reduces kidney perfusion, causing kidney failure without another cause. It carries a poor prognosis and is managed by specialists, often with albumin and vasoconstrictors.

Atsakymas

D · Hepatorenal syndrome
19.Akušerinė slauga

Atsakymas: B · Sudden swelling of the face and hands with a headache

Kodėl tai yra atsakymas

Sudden facial or hand swelling, severe headache, visual changes and upper abdominal pain can signal pre-eclampsia. Mild ankle oedema, white discharge and heartburn are common discomforts.

Atsakymas

B · Sudden swelling of the face and hands with a headache
20.Akušerinė slauga

Atsakymas: C · Further testing, such as a biophysical profile

Kodėl tai yra atsakymas

A non-reactive NST may reflect a fetal sleep cycle or drugs, but it can also indicate hypoxia. A biophysical profile or contraction stress test is used to clarify fetal wellbeing.

Atsakymas

C · Further testing, such as a biophysical profile
21.Pediatrinė slauga

Atsakymas: A · Keep the baby nil by mouth, raise the head and suction the upper pouch as needed

Kodėl tai yra atsakymas

Nothing is given by mouth because it would pool and be inhaled. The head is raised and a tube in the upper pouch is used for continuous or frequent suction, while the baby is prepared for surgery.

Atsakymas

A · Keep the baby nil by mouth, raise the head and suction the upper pouch as needed
22.Pediatrinė slauga

Atsakymas: A · "Her rear-facing seat can go in the front passenger seat with the airbag switched on."

Kodėl tai yra atsakymas

A rear-facing seat must never be used in front of an active airbag, because the inflating airbag can strike the back of the seat and seriously injure the child. The other statements show correct use.

Atsakymas

A · "Her rear-facing seat can go in the front passenger seat with the airbag switched on."
23.Psichikos sveikatos slauga

Atsakymas: B · Blood pressure

Kodėl tai yra atsakymas

Venlafaxine is an SNRI. By increasing noradrenaline, it can raise blood pressure, particularly at higher doses, so blood pressure is checked regularly.

Atsakymas

B · Blood pressure
24.Psichikos sveikatos slauga

Atsakymas: B · Stay with her and coach her to breathe slowly and steadily

Kodėl tai yra atsakymas

Hyperventilation causes respiratory alkalosis, which leads to tingling and dizziness. Calm coaching of slow breathing restores carbon dioxide levels. Breathing into a paper bag is not recommended, because it can cause hypoxia and mask a medical cause.

Atsakymas

B · Stay with her and coach her to breathe slowly and steadily
25.Slaugos matematika ir vienetų konvertavimas

Atsakymas: T = 100,8 °F

Temperatūra: °C = (°F − 32) × 5/9 ir °F = °C × 9/5 + 32. Iš °F pirmiausia atimkite 32, o tik paskui dauginkite; iš °C pirmiausia dauginkite ir tada pridėkite 32. Greita patikra: 37 °C yra 98,6 °F, o kiekvienas 1 °C yra 1,8 °F.

Dauginkite iš 9/5

38,2·9/5 = 68,76

Pridėkite 32

T = 68,76 + 32 = 100,8 °F

Atsakymas

T = 100,8 °F
26.Slaugos matematika ir vienetų konvertavimas

Atsakymas: D = 23,76 mg/h

Dimensinė analizė: užrašykite duotą dydį, tada dauginkite iš perskaičiavimo koeficientų, užrašytų trupmenomis (pavyzdžiui, 60 min/1 h arba 1 mg/1000 mcg), kad kiekvienas nereikalingas vienetas pasirodytų vieną kartą viršuje ir vieną kartą apačioje ir susiredukuotų. Likus tik reikiamam vienetui, skaičiuokite. Naudokite klausime pateiktus atitikmenis ir apvalinkite tik galutinį atsakymą.

Sudarykite grandinę

D = 4 mcg/kg/min × 99 kg × (60 min/1 h) × (1 mg/1000 mcg)

Apskaičiuokite

D = 4·99·60/1000 = 23,76 mg/h

Atsakymas

D = 23,76 mg/h
27.Dozių skaičiavimas

Atsakymas: D = 32,4 mg

Body-surface-area dosing: many cytotoxic and some paediatric doses are prescribed per square metre of body surface area: dose (mg) = dose per m² × BSA (m²). The Mosteller formula estimates BSA = √(height (cm) × weight (kg)/3600).

Dozė

D = 20·1,62 = 32,4 mg

Atsakymas

D = 32,4 mg
28.Dozių skaičiavimas

Atsakymas: D = 194 mg

Body-surface-area dosing: many cytotoxic and some paediatric doses are prescribed per square metre of body surface area: dose (mg) = dose per m² × BSA (m²). The Mosteller formula estimates BSA = √(height (cm) × weight (kg)/3600).

Kūno paviršiaus plotas

BSA = √(134·33/3600) = √1,228 = 1,108 m²

Dozė

D = 175·1,108 = 194 mg

Atsakymas

D = 194 mg
29.Intraveninių infuzijų greitis

Atsakymas: V = 120 mL

Infusion rates: a pump is set in mL/h = volume/time in hours. A gravity drip is counted in drops per minute: gtt/min = volume (mL) × drop factor (gtt/mL)/time (min). The drop factor is printed on the tubing package: macrodrip sets deliver 10, 15 or 20 gtt/mL (blood sets often 10 gtt/mL in the US, 15 in the UK) and microdrip sets 60 gtt/mL. Always use the drop factor the question or package gives.

Greitis mL/h

60·60/60 = 60 mL/h

Tūris

V = 60·2 = 120 mL

Atsakymas

V = 120 mL
30.Intraveninių infuzijų greitis

Atsakymas: R = 75 gtt/min

Dose-based infusions: concentration = amount of drug in the bag/bag volume. Pump rate (mL/h) = dose per hour/concentration, and dose per hour = mL/h × concentration. Convert per-minute doses to per-hour (× 60) and keep the mass units the same (1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg).

Koncentracija

500/500 = 1 mg/mL

Tūris per valandą

75/1 = 75 mL/h

Lašėjimo greitis

R = 75·60/60 = 75 gtt/min

Atsakymas

R = 75 gtt/min
31.Infuziniai tirpalai ir skysčių balansas

Atsakymas: I = 910 mL

Suvartoti ir išskirti skysčiai: suvartotiems priskiriama viskas, kas patenka į organizmą (geriami skysčiai, intraveninės infuzijos, intraveniniai vaistai ir praplovimai, maitinimas per zondą); ledo gabalėliai skaičiuojami kaip pusė jų tūrio. Išskirtiems priskiriamas šlapimas, drenų išskyros, vėmalai ir kiti netekimai. Balansas = visi suvartoti − visi išskirti skysčiai; neigiamas balansas reiškia grynąjį netekimą. Skaičiai skirti tik praktikai; prie paciento lovos visada vadovaukitės vietiniais protokolais, o didelės rizikos dozes tegul dar kartą patikrina kitas specialistas.

Sudėkite suvartotus skysčius

per os: 100 + 100 + 150 = 350 mL
ledo gabalėliai: 120/2 = 60 mL
Intraveninė infuzija: 50·8 = 400 mL
intraveninis antibiotikas: 2·50 = 100 mL
I = 910 mL

Atsakymas

I = 910 mL
32.Infuziniai tirpalai ir skysčių balansas

Atsakymas: t = 2 h

Infuzijos trukmė: laikas (h) = infuzuotinas tūris (mL)/greitis (mL/h); naudokite maišelyje dar likusį tūrį, o ne maišelio dydį. Sulašintas tūris = greitis × laikas. Dešimtaines valandas į valandas ir minutes perskaičiuokite padaugindami dalį iš 60 (0,5 h = 30 min, o ne 50 min). Skaičiai skirti tik praktikai; prie paciento lovos visada vadovaukitės vietiniais protokolais, o didelės rizikos dozes tegul dar kartą patikrina kitas specialistas.

Likęs tūris

500 − 250 = 250 mL

Laikas

t = 250/125 = 2 h

Atsakymas

t = 2 h

Tai maždaug 2 h 00 min, todėl maišelis ištuštės apie 13:00.

33.Klinikinio vertinimo skalės

Atsakymas: B = 16

Braden skalė: šešios poskalės pragulų rizikai vertinti. Jutiminis suvokimas, drėgmė, aktyvumas, judrumas ir mityba vertinami 1–4 balais, nuo blogiausio lygio (1) iki problemos nebuvimo (4); trintis ir šlytis vertinama 1–3 balais. Suma svyruoja nuo 6 iki 23, o mažesnė suma reiškia didesnę riziką. Dažnos grupės: 19–23 rizikos nėra, 15–18 maža rizika, 13–14 vidutinė rizika, 10–12 didelė rizika ir 9 ar mažiau labai didelė rizika.

Įvertinkite kiekvieną poskalę

jutiminis suvokimas: visiškai ribotas → 1
drėgmė: labai drėgna → 2
aktyvumas: kartais vaikšto → 3
judrumas: šiek tiek ribotas → 3
mityba: puiki → 4
trintis ir šlytis: akivaizdžios problemos nėra → 3

Sudėtis

Braden suma = 1 + 2 + 3 + 3 + 4 + 3 = 16

Atsakymas

B = 16
34.Klinikinio vertinimo skalės

Atsakymas: didelė rizika

Braden skalė: šešios poskalės pragulų rizikai vertinti. Jutiminis suvokimas, drėgmė, aktyvumas, judrumas ir mityba vertinami 1–4 balais, nuo blogiausio lygio (1) iki problemos nebuvimo (4); trintis ir šlytis vertinama 1–3 balais. Suma svyruoja nuo 6 iki 23, o mažesnė suma reiškia didesnę riziką. Dažnos grupės: 19–23 rizikos nėra, 15–18 maža rizika, 13–14 vidutinė rizika, 10–12 didelė rizika ir 9 ar mažiau labai didelė rizika.

Įvertinkite kiekvieną poskalę

jutiminis suvokimas: sutrikimų nėra → 4
drėgmė: nuolat drėgna → 1
aktyvumas: kartais vaikšto → 3
judrumas: labai ribotas → 2
mityba: labai prasta → 1
trintis ir šlytis: problema → 1

Sudėtis

Braden suma = 4 + 1 + 3 + 2 + 1 + 1 = 12

Rizikos lygis

12 → didelė rizika

Atsakymas

didelė rizika

Tai savarankiška mokymosi medžiaga. ExamProblems nėra susijusi su šį egzaminą organizuojančia institucija ir jos nėra patvirtinta, o egzamino pavadinimas naudojamas tik turiniui apibūdinti. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® yra the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN) prekių ženklai; ši organizacija nėra susijusi su ExamProblems, jo neremia ir neatsako už jo tikslumą.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-pn-practice-questions