NCLEX-PN tipo bandomieji klausimai (LPN/LVN): pasiruošimo paketas

Formulių lapai, pagrindiniai kiekvienos temos metodų žingsniai ir 34 uždavinių, o pilni sprendimai pateikti gale.

Nauji uždaviniaiAtgal į kursą

Spausdinimo lange pasirinkite „Išsaugoti kaip PDF“, kad nuosavą kopiją išsaugotumėte savo įrenginyje.

1Formulės ir metodai

Infekcijų kontrolė ir pacientų sauga

Metodas

  1. Pradėkite nuo standartinių atsargumo priemonių kiekvienam pacientui: rankų higiena, asmeninės apsaugos priemonės numatomai ekspozicijai, saugūs aštrūs daiktai.
  2. Pridėkite atsargumo priemones pagal plitimo kelią: kontaktinė (chalatas, pirštinės), lašelinė (chirurginė kaukė), oro (N95, neigiamo slėgio kambarys).
  3. Steriliems daiktams išlaikykite sterilumą: jei abejojate, jis nesterilus; pakeiskite, niekada nenuvalykite.
  4. Užkirskite kelią žalai aplinkoje: griuvimų prevencija, suvaržymai tik kaip paskutinė priemonė, RACE ir PASS gaisro atveju.
  5. Patikrinkite vaistų skyrimo teises, du identifikatorius ir papildomas apsaugos priemones didelės rizikos vaistams; praneškite apie klaidas ir vos nepasitaikiusius atvejus.

Prioritetų nustatymas ir delegavimas

Metodas

  1. Paklauskite, kas pacientui pakenks greičiausiai, jei nieko nedarysite.
  2. Taikykite ABC (C-A-B per širdies sustojimą), tada Maslow: fiziologiniai poreikiai pirma saugumo, saugumas pirma psichologinių poreikių.
  3. Palyginkite galimybes: ūmus prieš lėtinį, nestabilus prieš stabilų, netikėtas prieš tikėtiną, sisteminis prieš vietinį, ir kiekvieną požymį palyginkite su paciento pradiniu lygiu.
  4. Vertinkite prieš veikdami, nebent tai neatidėliotinas atvejis; tada rinkitės žingsnį, nuo kurio priklauso kiti.
  5. Delegavimui patikrinkite penkias teises: užduotis, aplinkybės, asmuo, nurodymai ir priežiūra. Vertinimas, mokymas ir įvertinimas lieka registruotai slaugytojai (RN).

Laboratorinės reikšmės ir elektrolitai

Metodas

  1. Palyginkite vertę su paties laboratorijos nustatytu referenciniu intervalu, tada su paciento pradiniu lygiu ir kitimu.
  2. Patikrinkite mėginį: hemolizė, vėlavimas ar kraujas, paimtas šalia IV, gali duoti klaidingus rezultatus.
  3. Susiekite vertę su tipiniais požymiais ir ją sukeliančiais vaistais bei būklėmis.
  4. Ieškokite sąveikų: mažas kalio ar magnio kiekis didina digoksino toksiškumą; dehidratacija didina ličio koncentraciją.
  5. Veikite pacientui: įvertinkite, sulaikykite vaistą, jei koncentracija nesaugi, kritines vertes perskaitykite atgal ir informuokite gydytoją.

Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemos

Metodas

  1. Įvardykite problemą: siurblio nepakankamumas, užsikimšusi arterija, ritmas, krešulys, kvėpavimo takų susiaurėjimas, infekcija ar prietaiso problema.
  2. Pirmiausia patikrinkite pavojaus požymius: hipoksiją, hipotenziją, krūtinės skausmą, naują sumišimą, šaltą kojos be pulso.
  3. Deguonį priderinkite pacientui: 94–98 % daugumai, 88–92 % tiems, kuriems kyla CO₂ susilaikymo rizika.
  4. Kiekvieną vaistą susiekite su jo tyrimu ir rizika: varfarinas ir INR, heparinas ir aPTT bei trombocitai, diuretikai ir kalis.
  5. Pasirinkite saugų pirmąjį veiksmą, tada eskaluokite ir vertinkite iš naujo.

Vidaus ligų ir chirurginė slauga: nervų, endokrininė ir inkstų sistemos

Metodas

  1. Pasitikrinkite gliukozę kiekvienam pacientui su nauju sumišimu, silpnumu ar traukuliais.
  2. Sąmonės lygį naudokite kaip ankstyviausią smegenų sutrikimo įspėjimą; vyzdžiai ir Cushing triada pasirodo vėlai.
  3. Diabeto nelaimėse atskirkite DKA (ketonai, acidozė) nuo HHS (labai didelis osmoliališkumas, dehidratacija); pirmiausia skirkite skysčių.
  4. Natrio ir vandens atveju nuspręskite, ar ADH yra per daug (SIADH), ar trūksta (DI), ir lėtinius pokyčius koreguokite lėtai.
  5. Inkstų problemų atveju priežastį priskirkite prerenalinei, vidinei ar postrenalinei ir stebėkite kalį bei skysčius.

Vidaus ligų ir chirurginė slauga: virškinimo trakto, perioperacinė ir onkologinė

Metodas

  1. Paklauskite, kas galėtų būti paslėpta: vidinis kraujavimas, infekcija be karščiavimo, hipoventiliacija esant normaliam SpO₂.
  2. Komplikacijas siaurinkite pagal laiką po operacijos: kraujavimas per valandas, krūtinės ląstos problemos per dienas, žaizdos ir nutekėjimo problemos vėliau.
  3. Skausmo atveju vertinkite, gydykite daugiamode analgezija, vertinkite iš naujo ir kiekvieno opioido metu stebėkite sedaciją.
  4. Onkologiniams pacientams bet kokią ligą nadyro metu laikykite neutropeniniu sepsiu ir žinokite onkologines skubias būkles.
  5. Nudegimų atveju skaičiuokite tik dalinio ir viso storio plotus, Parkland laikrodį paleiskite nuo nudegimo laiko ir titruokite pagal šlapimo išskyrimą.

Akušerinė slauga

Metodas

  1. Nustatykite moters padėtį laike: nėštumo savaitės, gimdymo tarpsnis ar diena po gimdymo, ir nuspręskite, kas tuo metu yra norma.
  2. Ieškokite pavojuje esančio paciento: motinos, vaisiaus ar naujagimio, o gal kelių iš jų.
  3. Susiekite požymį su priežastimi: VEAL CHOP deceleracijoms, keturi T kraujavimui, BUBBLE-HE po gimdymo.
  4. Pirmiausia rinkitės veiksmą, gerinantį kraujotaką ir deguonies patekimą (gulėjimas ant šono, oksitocino nutraukimas, gimdos dugno masažas), tada kvieskite pagalbą.

Pediatrinė slauga

Metodas

  1. Pirmiausia atkreipkite dėmesį į vaiko amžių: nuo jo priklauso gyvybinių rodiklių normos, raidos etapai ir tinkama skausmo skalė.
  2. Įvertinkite kvėpavimo takus, kvėpavimą ir kraujotaką, prisiminkite, kad vaikai kompensuoja, o paskui greitai blogėja.
  3. Pritaikykite veiksmą raidos etapui ir įtraukite šeimą.
  4. Patikrinkite, ar atsakymas saugus vaikui: dozė pagal svorį, jokio aspirino virusinės ligos metu, jokio kodeino jaunesniems nei 12 metų.

Psichikos sveikatos slauga

Metodas

  1. Nuspręskite, ar yra tiesioginis pavojus: savižudybė, smurtas, vaistų sukeltas neatidėliotinas atvejis ar somatinė liga.
  2. Pirmiausia imkitės saugumo veiksmų: stebėkite, pašalinkite priemones, nuraminkite, nutraukite žalingą vaistą, kvieskite pagalbą.
  3. Rinkitės terapinį atsaką: pripažinkite jausmus, pateikite tikrovę, venkite klaidingo raminimo ir klausimų „kodėl“.
  4. Gerbkite teises: mažiausiai varžanti galimybė, sutikimas ir konfidencialumas su jo ribomis.

Slaugos matematika ir vienetų konvertavimas

Metriniai žingsniai
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Svoris ir ilgis
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Buitiniai matai
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Temperatūra
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
24 valandų laikrodis
PM valandos 1–11: pridėkite 12; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Dozavimo greitis
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Laboratoriniai koeficientai
gliukozė 1 mmol/L = 18 mg/dL; kreatininas 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Metodas

  1. Užrašykite duotą dydį su jo vienetu ir norimą vienetą.
  2. Pasirinkite atitikmenį: 1000 tarp kg, g, mg ir mcg arba L ir mL; 1 kg = 2,2 lb; 1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 240 mL.
  3. Užrašykite trupmena taip, kad nereikalingas vienetas išsiredukuotų; greičiui naudokite po vieną trupmeną kiekvienam besikeičiančiam vienetui.
  4. Patikrinkite kryptį: mažesnis vienetas duoda didesnį skaičių.
  5. Apvalinkite tik galutinį atsakymą, klausime nurodytu tikslumu.

Dozių skaičiavimas

Dozė pagal koncentraciją
tūris = dozė / koncentracija
Dozė pagal kūno masę
dozė = mg/kg × kūno masė
Tabletės
skaičius = dozė / dozė tabletėje
Vienetai
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Metodas

  1. Paskirtą dozę ir turimo vaisto stiprumą išreikškite tais pačiais vienetais.
  2. Naudokite formulę „paskirta / turima × kiekis“: (D/H) × Q.
  3. Dozėms pagal kūno masę pirmiausia padauginkite iš masės kilogramais, tada paros dozę padalykite iš dozių skaičiaus.
  4. Pirmiausia įvertinkite apytiksliai ir patikrinkite, ar atsakymas tikėtinas.

Intraveninių infuzijų greitis

Pompos greitis
mL/h = volume (mL)/time (h)
Lašėjimo greitis
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Infuzijos trukmė
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Metodas

  1. Pompos greitis mL/h: tūris, padalytas iš laiko valandomis.
  2. Lašėjimo greitis lašais/min: tūris × lašų faktorius, padalytas iš laiko minutėmis.
  3. Likusiam laikui: likęs tūris, padalytas iš greičio.
  4. Apvalinkite taip, kaip reikalauja uždavinys arba įranga.

Infuziniai tirpalai ir skysčių balansas

Holliday–Segar per valandą
4 mL/kg (pirmiesiems 10 kg) + 2 mL/kg (kitiems 10 kg) + 1 mL/kg (kiekvienam kg virš 20)
Holliday–Segar per parą
100 / 50 / 20 mL/kg tiems patiems intervalams
Skysčių balansas
suvartota − išskirta
Ledo gabalėliai
skaičiuojami kaip pusė jų tūrio
Diurezė
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Infuzijos trukmė
laikas (h) = likęs tūris (mL) / greitis (mL/h)
Sulašintas tūris
mL = greitis × laikas

Klinikinio vertinimo skalės

Glazgo komos skalė
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
APGAR
5 požymiai × 0–2 = 0–10; 7–10 nuramina, 4–6 vidutiniškai nenormalu, 0–3 žema
Braden skalė
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 rizika
Morse griuvimų skalė
griuvimai 25, diagnozė 15, priemonė 15/30, IV 20, eisena 10/20, psichikos būklė 15
NEWS2 rizika
0–4 maža; pavienis 3 maža–vidutinė; 5–6 vidutinė; ≥ 7 didelė
Vidutinis arterinis spaudimas
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Pulsinis spaudimas ir šoko indeksas
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Kūno masės indeksas
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Metodas

  1. Raskite klausime naudojamą vertinimo lentelę ir jos ribas (GCS 3–15, Apgar 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Įvertinkite kiekvieną punktą atskirai, suderindami aprašymą su jo lygiu.
  3. Sudėkite punktų balus ir patikrinkite, ar suma patenka į intervalą.
  4. Taikykite ribas: NEWS2 atveju taip pat ieškokite bet kurio vieno rodiklio, įvertinto 3.
  5. Išvestinėms vertėms naudokite MAP = (SKS + 2·DKS)/3, PP = SKS − DKS, SI = pulsas/SKS ir KMI = kg/m².

2Uždaviniai

1.Slaugos pagrindaiVidutinis

Kaip reikia paguldyti be sąmonės esantį pacientą burnos priežiūrai?

  1. AAnt pilvo, veidu į pagalvę
  2. BAnt šono, galvą pasukus į šoną, paruošus siurblį
  3. CPlokščiai ant nugaros, galvą atlošus
  4. DVisiškai sėdint, galvą pakreipus į priekį
2.Slaugos pagrindaiSunkus

Senyvam pacientui, kuriam lašinami skysčiai į veną, atsiranda dusulys, karkalai plaučiuose ir patinusios kulkšnys. Kokia labiausiai tikėtina problema?

  1. AHipoglikemija
  2. BDehidratacija
  3. CSkysčių perteklius
  4. DNormali reakcija į intraveninius skysčius
3.Infekcijų kontrolė ir pacientų saugaVidutinis

Pacientui taikomas nesmurtinis suvaržymas. Pagal daugumą slaugos tvarkų, kaip dažnai mažiausiai jis atleidžiamas judesių amplitudės pratimams, tualetui ir odos priežiūrai?

  1. AKartą per 12 valandų pamainą
  2. BTik kai pacientas paprašo
  3. CKartą per dieną, praustis metu
  4. DBent kas 2 valandas
4.Infekcijų kontrolė ir pacientų saugaSunkus

Slaugytoja moko mažylio tėvus, kaip išvengti skendimo. Kuris teiginys rodo, kad reikia papildomo mokymo?

  1. A„Savo 2 metų vaiką minutei galiu palikti vonioje, jei vanduo negilus.“
  2. B„Kibirus su vandeniu ištuštinu iškart panaudojęs.“
  3. C„Kai esame prie bet kokio vandens, vaikas visada yra ranka pasiekiamas.“
  4. D„Baseino tvoros vartus visą laiką laikome uždarytus ir užrakintus.“
5.Prioritetų nustatymas ir delegavimasVidutinis

Paciento krūtinės ląstos drenas atsijungė nuo drenažo sistemos. Ką slaugytojas turėtų daryti pirmiausia?

  1. AĮmerkti vamzdelio galą į butelį su sterilaus vandens
  2. BPalaukti gydytojo ir iki tol nieko nedaryti
  3. CPerspausti vamzdelį likusiai pamainos daliai
  4. DIštraukti vamzdelį ir uždengti vietą
6.Prioritetų nustatymas ir delegavimasSunkus

Kūdikis springsta, negali verkti ar kvėpuoti. Kuri technika teisinga?

  1. AAklas burnos šluostymas pirštu
  2. BKūdikio laikymas aukštyn kojomis už kojų
  3. CSmūgiai į nugarą ir krūtinės paspaudimai
  4. DPilvo paspaudimai, kaip suaugusiesiems
7.Klinikinė slaugaVidutinis

Pacientui, kuriam yra diabetinė ketoacidozė, arterinio kraujo dujų tyrime nustatytas žemas pH ir mažas bikarbonatas. Koks tai sutrikimas?

  1. AKvėpavimo alkalozė
  2. BMetabolinė acidozė
  3. CMetabolinė alkalozė
  4. DKvėpavimo acidozė
8.Klinikinė slaugaSunkus

Pacientas, sergantis cukriniu diabetu, rastas sumišęs, neaiškiai kalbantis ir su vienos kūno pusės silpnumu. Ką slaugytojas turėtų patikrinti pirmiausia?

  1. ACholesterolio kiekį serume
  2. BPer paskutinę parą išskirtą šlapimo kiekį
  3. CKapiliarinę gliukozės koncentraciją kraujyje
  4. DKūno masės indeksą
9.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitaiVidutinis

Pacientas daug metų vartoja protonų siurblio inhibitorių (pvz., omeprazolą), o dabar jam atsirado raumenų mėšlungis ir tremoras. Kurio elektrolito koncentracija labiausiai tikėtinai maža?

  1. AMagnio
  2. BNatrio
  3. CFosfatų
  4. DChloridų
10.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitaiSunkus

Pacientas daug vartoja alkoholio ir prastai maitinasi, jo hemoglobinas 10,1 g/dL (101 g/L), MCV 110 fL, o eritrocitų folatų kiekis mažas. Kuris paaiškinimas tinka geriausiai?

  1. AGeležies stoka dėl lėto lėtinio kraujavimo žarnyne
  2. BTalasemijos požymis, paveldėtas iš vieno iš tėvų
  3. CFolatų trūkumas, pablogintas tiesioginio alkoholio poveikio
  4. DAnemija dėl ilgai trunkančios lėtinės inkstų ligos
11.FarmakologijaVidutinis

Koks svarbiausias sulfonilšlapalų, pvz., gliklazido, nepageidaujamas poveikis?

  1. APieno rūgšties acidozė
  2. BSausas kosulys
  3. CHipoglikemija
  4. DHiperkalemija
12.FarmakologijaSunkus

Pacientas, daug mėnesių kasdien vartojęs lorazepamą, jį staiga nutraukia. Kokia sunki komplikacija gali sekti?

  1. ASunki bradikardija
  2. BGilus kvėpavimo slopinimas
  3. CAbstinencijos traukuliai
  4. DTaškiniai vyzdžiai ir koma
13.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemosVidutinis

Pacientui, sergančiam LOPL, paskirta ilgalaikė deguonies terapija. Kiek valandų per parą jos paprastai reikia, kad pagerėtų išgyvenamumas?

  1. AApie vieną valandą kiekvieną rytą
  2. BBent 15 valandų per parą
  3. CTik valgant
  4. DTik vaikštant lauke
14.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemosSunkus

Vyresnio amžiaus pacientas, turintis tris šonkaulių lūžius, kvėpuoja paviršutiniškai ir dėl skausmo atsisako kosėti. Kokia prioritetinė intervencija?

  1. ANeskirti nuskausminamųjų, kad nebūtų slopinamas kvėpavimas
  2. BStipriai aprišti krūtinę tvarsčiais, kad šonkauliai nejudėtų
  3. CVeiksmingas nuskausminimas, kad jis galėtų giliai kvėpuoti ir kosėti
  4. DLaikyti pacientą ramiai gulintį lovoje, kol skausmas aprims
15.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: nervų, endokrininė ir inkstų sistemosVidutinis

Namuose po adatų ištraukimo pacientui pradeda kraujuoti fistulė. Ką jis turėtų daryti pirmiausia?

  1. ATvirtai prispausti vietą švariu marliniu tamponu
  2. BPakelti ranką ir leisti laisvai kraujuoti
  3. CVirš fistulės užveržti stangrų turniketą
  4. DLaukti kito dializės seanso
16.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: nervų, endokrininė ir inkstų sistemosSunkus

Naktį po klubo operacijos 84 metų pacientas staiga susimaišo ir bando išsitraukti veninį kateterį. Koks yra tinkamiausias pirmasis žingsnis?

  1. APasakyti šeimai, kad tai demencijos pradžia
  2. BUždėti riešų fiksatorius veniniam kateteriui apsaugoti
  3. CIeškoti priežasčių, pvz., mažo deguonies kiekio, skausmo, šlapimo susilaikymo ar infekcijos
  4. DPrašyti stipraus raminamojo vaisto, kad pacientas užmigtų
17.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: virškinimo trakto, perioperacinė ir onkologinėVidutinis

Kuri plaučių problema yra žinomas bleomicino toksiškumas?

  1. APlaučių vėžys per kelias savaites
  2. BPlaučių fibrozė
  3. CAstma nuo žiedadulkių
  4. DPneumotoraksas nuo kosulio
18.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: virškinimo trakto, perioperacinė ir onkologinėSunkus

Planinei bendrajai nejautrai paguldytas pacientas užsimena, kad prieš 3 valandas suvalgė skrebutį. Ką turėtų daryti slaugytojas?

  1. AInformuoti anesteziologą, nes operacija gali būti atidėta
  2. BNieko nesakyti, nes skrebutis yra lengvas maistas
  3. CDuoti išgerti daug skysčių, kad maistas pasislinktų
  4. DPaprašyti paciento pabandyti sukelti vėmimą, kad skrandis ištuštėtų
19.Akušerinė slaugaVidutinis

Moteris, serganti nėščiųjų nenumaldomu vėmimu, vemia jau kelias savaites. Kuris vitaminas skiriamas prieš gliukozės turinčius skysčius, kad būtų išvengta Wernicke encefalopatijos?

  1. AFitomenadionas (vitaminas K)
  2. BVitaminas D
  3. CAskorbo rūgštis (vitaminas C)
  4. DTiaminas (vitaminas B1)
20.Akušerinė slaugaSunkus

Po gimdos dugno masažo gimda tebėra suglebusi, o kraujavimas gausus. Koks tolesnis prioritetinis veiksmas?

  1. APasodinti moterį į aukštą Fowlerio padėtį
  2. BDuoti gerti skysčių ir po valandos patikrinti dar kartą
  3. CPasišaukti pagalbos ir pagal protokolą suleisti paskirtą gimdą sutraukiantį vaistą, pavyzdžiui, oksitociną
  4. DPačiai 30 minučių stipriai masažuoti gimdos dugną ir tik tada kviesti komandą
21.Pediatrinė slaugaVidutinis

Kuris radinys vaikui, patiriančiam hipovoleminį šoką, paprastai yra vėlyvas požymis?

  1. AŠaltos galūnės
  2. BŽemas kraujospūdis
  3. CTachikardija
  4. DPailgėjęs kapiliarų prisipildymas
22.Pediatrinė slaugaSunkus

Slaugytojas išmokė 1 tipo diabetu sergančio vaiko tėvus. Kuris teiginys rodo, kad reikia mokyti dar kartą?

  1. A„Kai cukraus per mažai, duosiu jai šokolado plytelę, nes tai greičiausias cukrus."
  2. B„Mokyklai duosime jos hipoglikemijos plano ir gliukagono kopiją."
  3. C„Praėjus maždaug 15 minučių po mažo cukraus gydymo dar kartą patikrinsime jos gliukozę."
  4. D„Prieš veždami ją į plaukimo pamoką patikrinsime jos gliukozę."
23.Psichikos sveikatos slaugaVidutinis

Manijos epizodo metu esantis pacientas per daug užsiėmęs, kad atsisėstų valgyti. Koks geriausias būdas palaikyti mitybą?

  1. ASiūlyti daug kalorijų turintį maistą rankomis ir gėrimus, kuriuos galima vartoti judant
  2. BReikalauti, kad pacientas sėdėtų prie stalo 1 valandą
  3. CLaukti, kol pacientas pats paprašys maisto
  4. DSiūlyti didelį trijų patiekalų valgį triukšmingoje valgykloje įprastu nustatytu valgymo laiku
24.Psichikos sveikatos slaugaSunkus

Neseniai autizmu diagnozuoto vaiko tėvas klausia: „Ar jo skiepai tai sukėlė?" Koks atsakymas tiksliausias?

  1. A„Autizmą sukelia šalto ir atsiribojusio auklėjimo stilius ankstyvoje vaikystėje."
  2. B„Nežinome, tad geriausia nutraukti visus kitus jo skiepus."
  3. C„Taip, MMR vakcina yra įrodyta autizmo priežastis."
  4. D„Dideli tyrimai nerado ryšio tarp skiepų ir autizmo."
25.Slaugos matematika ir vienetų konvertavimasVidutinis
76,4225 kg? kgapvalinti iki 0,1 kg

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Svorio konvertavimas duoda 76,4225 kg. Šio uždavinio taisyklė tokia: svoris apvalinamas iki kilogramo dešimtųjų. Kokią reikšmę x užrašote?

76,4225 kg
x = kg
26.Slaugos matematika ir vienetų konvertavimasSunkus
00:0018:3007:05t = ?

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Infuzija prasideda 18:30 ir baigiasi 07:05 kitą rytą (24 valandų laikrodis). Kiek minučių t ji truko?

18:3007:05
t = min
27.Dozių skaičiavimasVidutinis
70 kg7,5 mg/kgD = ? mg

Pacientas sveria 70 kg, jam paskirta 7,5 mg/kg vienkartinė dozė. Raskite dozę D mg.

70 kg7,5 mg/kg
D = mg
28.Dozių skaičiavimasSunkus
25k vnt.1000 mL? mL/h1250 vnt./h

Infuzijoje yra 25000 vienetų vaisto 1000 mL. Paskirta 1250 vienetų per valandą. Kokį greitį R nustatysite pompoje, mL/h?

25000 vnt./1000 mL1250 vnt./h
R = mL/h
29.Intraveninių infuzijų greitisVidutinis
370 mLliko? mL/h7 h liko

Paskirta sulašinti 500 mL per 10 valandas. Po 3 valandų pastebite, kad maišelyje dar liko 370 mL, o infuzija vis tiek turi baigtis laiku. Kokį greitį R mL/h reikia nustatyti pompai iš naujo?

500 mL / 10 hpo 3 h: 370 mL
R = mL/h
30.Intraveninių infuzijų greitisSunkus
400 mL20 gtt/mL28 gtt/mint = ? h

Lašelinė laša 28 lašų/min greičiu per 20 lašų/mL sistemą. Maišelyje liko 400 mL. Po kiek valandų t jis bus tuščias? Apvalinkite iki vieno skaitmens po kablelio.

28 gtt/min20 gtt/mL400 mL
t = h
31.Infuziniai tirpalai ir skysčių balansasVidutinis
SuvartotaIšskirta12 valandų pamainaarbata200 mLvanduo350 mLželė100 mLledo gabalėliai120 mLIntraveninė infuzija50 mL/h × 12 hintraveninis antibiotikas1 × 50 mLšlapimas250 mLšlapimas500 mLšlapimas175 mLšlapimas450 mLžaizdos drenas120 mL

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Lape pateikti paciento suvartoti ir išskirti skysčiai per vieną 12 valandų pamainą. Intraveninė infuzija visą pamainą buvo lašinama nurodytu greičiu. Raskite visą suvartotų skysčių kiekį I mL. Ledo gabalėlius skaičiuokite kaip pusę jų tūrio.

arbata: 200 mLvanduo: 350 mLželė: 100 mLledo gabalėliai: 120 mLIntraveninė infuzija: 50 mL/h × 12 hintraveninis antibiotikas: 1 × 50 mL
I = mL
32.Infuziniai tirpalai ir skysčių balansasSunkus
500 mL→ 200 mL/hpradžia 12:00tiš viso​ = ? h120 mL/h × 3 h

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). 500 mL infuzija pradedama 12:00 120 mL/h greičiu. Po 3 valandų greitis pakeičiamas į 200 mL/h ir daugiau nebekeičiamas. Po kiek valandų t nuo pradžios maišelis ištuštės? Apvalinkite iki vieno skaitmens po kablelio.

500 mL120 mL/h · 3 h200 mL/h
t = h
33.Klinikinio vertinimo skalėsVidutinis
S? / 4+M? / 4+A? / 4+Mob? / 4+N? / 4+F? / 3Σ?

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Mokomasis pacientas vertinamas pagal Braden skalę: jutiminis suvokimas: visiškai ribotas; drėgmė: labai drėgna; aktyvumas: prikaustytas prie lovos; judrumas: šiek tiek ribotas; mityba: puiki; trintis ir šlytis: problema. Raskite Braden sumą B.

6–23
B =
34.Klinikinio vertinimo skalėsSunkus
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96oras / O₂O₂orasSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1žemasmaža–vidutinėvidutinisaukštas

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Šiems stebėjimams naudokite NEWS2 lentelę (SpO₂ 1 skalė): kvėpavimo dažnis 14/min., SpO₂ 94 % skiriant papildomą deguonį, kraujospūdis 124/74 mmHg, pulsas 76/min., budrus, temperatūra 39,6 °C. Į kokią klinikinės rizikos grupę patenka pacientas? Spustelėkite ją.

RR 14SpO₂ 94%O₂SBP 124HR 76AT 39,6 °C
  1. 1žemas
  2. 2maža–vidutinė
  3. 3vidutinis
  4. 4aukštas

3Tirpalai

1.Slaugos pagrindai

Atsakymas: B · Ant šono, galvą pasukus į šoną, paruošus siurblį

Kodėl tai yra atsakymas

Gulint ant šono skystis ištekėja iš burnos, o ne patenka į kvėpavimo takus. Naudojamas tik nedidelis skysčio kiekis, o aspiracijos rizikai sumažinti šalia laikomas siurblys.

Atsakymas

B · Ant šono, galvą pasukus į šoną, paruošus siurblį
2.Slaugos pagrindai

Atsakymas: C · Skysčių perteklius

Kodėl tai yra atsakymas

Dusulys, karkalai, padažnėjęs kvėpavimas ir edema intraveninės terapijos metu rodo skysčių perteklių. Slaugytojas turėtų, kaip tinkama, sustabdyti ar sulėtinti infuziją, pasodinti pacientą ir informuoti.

Atsakymas

C · Skysčių perteklius
3.Infekcijų kontrolė ir pacientų sauga

Atsakymas: D · Bent kas 2 valandas

Kodėl tai yra atsakymas

Suvaržytų pacientų kraujotaka, oda ir komfortas tikrinami dažnai, o suvaržymas atleidžiamas bent kas 2 valandas judėjimui, tualetui, skysčiams ir odos priežiūrai. Tikslūs intervalai nustatomi pagal įstaigos tvarką.

Atsakymas

D · Bent kas 2 valandas
4.Infekcijų kontrolė ir pacientų sauga

Atsakymas: A · „Savo 2 metų vaiką minutei galiu palikti vonioje, jei vanduo negilus.“

Kodėl tai yra atsakymas

Mažylio niekada negalima palikti vienų vonioje, net akimirkai ir net negiliame vandenyje. Baseinų aptvėrimas, nuolatinė atidi priežiūra ir talpyklų ištuštinimas yra teisingi veiksmai.

Atsakymas

A · „Savo 2 metų vaiką minutei galiu palikti vonioje, jei vanduo negilus.“
5.Prioritetų nustatymas ir delegavimas

Atsakymas: A · Įmerkti vamzdelio galą į butelį su sterilaus vandens

Kodėl tai yra atsakymas

Įmerkus vamzdelio galą į sterilų vandenį, sudaroma laikina vandens sandara, kol prijungiama nauja drenažo sistema. Ilgas perspaudimas gali sukelti įtempimo pneumotoraksą, o drenas nešalinamas.

Atsakymas

A · Įmerkti vamzdelio galą į butelį su sterilaus vandens
6.Prioritetų nustatymas ir delegavimas

Atsakymas: C · Smūgiai į nugarą ir krūtinės paspaudimai

Kodėl tai yra atsakymas

Springstančiam kūdikiui slaugytojas atlieka ciklus po penkis smūgius į nugarą ir penkis krūtinės paspaudimus. Pilvo paspaudimai kūdikiams netaikomi, o aklas šluostymas pirštu gali įstumti daiktą giliau.

Atsakymas

C · Smūgiai į nugarą ir krūtinės paspaudimai
7.Klinikinė slauga

Atsakymas: B · Metabolinė acidozė

Kodėl tai yra atsakymas

Esant diabetinei ketoacidozei, ketorūgštys sunaudoja bikarbonatą ir sukelia metabolinę acidozę. Pacientas kvėpuoja giliai ir greitai (Kusmaulio kvėpavimas), kad kompensuodamas sumažintų PaCO2.

Atsakymas

B · Metabolinė acidozė
8.Klinikinė slauga

Atsakymas: C · Kapiliarinę gliukozės koncentraciją kraujyje

Kodėl tai yra atsakymas

Hipoglikemija gali sukelti židininius neurologinius simptomus, panašius į insulto. Gliukozės patikra prie paciento lovos yra greita ir turi būti atlikta kiekvienam pacientui, kuriam staiga atsirado neurologinių simptomų.

Atsakymas

C · Kapiliarinę gliukozės koncentraciją kraujyje
9.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitai

Atsakymas: A · Magnio

Kodėl tai yra atsakymas

Ilgai vartojami protonų siurblio inhibitoriai gali sukelti hipomagnezemiją, nes mažina magnio pasisavinimą žarnyne. Mažas magnio kiekis sukelia tremorą, mėšlungį, hiperreflekciją ir aritmijas, taip pat gali sumažinti kalio ir kalcio kiekį.Patikrinta pagal: Magnesium Blood Test · MedlinePlus (NIH) (2023); Proton pump inhibitors and hypomagnesemia: A meta-analysis of observational studies · PubMed Central (NIH/NLM)

Atsakymas

A · Magnio
10.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitai

Atsakymas: C · Folatų trūkumas, pablogintas tiesioginio alkoholio poveikio

Kodėl tai yra atsakymas

Prasta mityba ir alkoholis mažina folatų suvartojimą bei įsisavinimą, sukeldami makrocitinę anemiją, o pats alkoholis taip pat didina MCV. Geležies stoka ir talasemija sukelia mažas ląsteles. Folatai papildomi atmetus B12 trūkumą, dažnai skiriama ir tiamino.Patikrinta pagal: Folate-deficiency anemia - Medical Encyclopedia · MedlinePlus (NIH) (2026)

Atsakymas

C · Folatų trūkumas, pablogintas tiesioginio alkoholio poveikio
11.Farmakologija

Atsakymas: C · Hipoglikemija

Kodėl tai yra atsakymas

Sulfonilšlapalai uždaro beta ląstelių nuo ATP priklausomus kalio kanalus, ir išsiskiria insulinas. Insulinas išsiskiria net tada, kai gliukozės jau mažai, todėl pagrindinė rizika – hipoglikemija.

Atsakymas

C · Hipoglikemija
12.Farmakologija

Atsakymas: C · Abstinencijos traukuliai

Kodėl tai yra atsakymas

Staiga nutraukus ilgai vartotus benzodiazepinus, atsiranda nerimas, nemiga, tremoras ir kartais traukuliai. Ilgai vartojusiems dozė turi būti mažinama palaipsniui.

Atsakymas

C · Abstinencijos traukuliai
13.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemos

Atsakymas: B · Bent 15 valandų per parą

Kodėl tai yra atsakymas

Ilgalaikė deguonies terapija pagerina išgyvenamumą sergant LOPL su lėtine hipoksemija, kai taikoma bent 15 valandų per parą, įskaitant naktį. Pacientai negali rūkyti dėl gaisro pavojaus. Nešiojamo deguonies krūviui reikia atskiro vertinimo.

Atsakymas

B · Bent 15 valandų per parą
14.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemos

Atsakymas: C · Veiksmingas nuskausminimas, kad jis galėtų giliai kvėpuoti ir kosėti

Kodėl tai yra atsakymas

Šonkaulių lūžių skausmas sukelia paviršutinišką kvėpavimą ir silpną kosulį, o tai veda į atelektazę ir pneumoniją, ypač vyresnio amžiaus žmonėms. Svarbiausia – gera analgezija (kartais regioninės blokados), gilus kvėpavimas, kosėjimas prilaikant ir ankstyva mobilizacija. Krūtinės aprišimas riboja kvėpavimą ir netaikomas.

Atsakymas

C · Veiksmingas nuskausminimas, kad jis galėtų giliai kvėpuoti ir kosėti
15.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: nervų, endokrininė ir inkstų sistemos

Atsakymas: A · Tvirtai prispausti vietą švariu marliniu tamponu

Kodėl tai yra atsakymas

Prie vietos tvirtai tiesiogiai prispaudžiamas švarus marlės tamponas ar tvarstis. Turniketas galėtų užkrešinti fistulę. Jei kraujavimas nesiliauja, pacientas kviečia skubią pagalbą, nes fistulės kraujavimas gali būti gausus.

Atsakymas

A · Tvirtai prispausti vietą švariu marliniu tamponu
16.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: nervų, endokrininė ir inkstų sistemos

Atsakymas: C · Ieškoti priežasčių, pvz., mažo deguonies kiekio, skausmo, šlapimo susilaikymo ar infekcijos

Kodėl tai yra atsakymas

Ūmus sumišimas po operacijos dažnai yra deliriumas. Slaugytoja pirmiausia ieško priežasčių: hipoksijos, skausmo, šlapimo susilaikymo, vidurių užkietėjimo, infekcijos, mažos gliukozės, dehidratacijos ir vaistų. Sedacija ir fiksavimas gali pabloginti būklę ir yra paskutinė priemonė.

Atsakymas

C · Ieškoti priežasčių, pvz., mažo deguonies kiekio, skausmo, šlapimo susilaikymo ar infekcijos
17.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: virškinimo trakto, perioperacinė ir onkologinė

Atsakymas: B · Plaučių fibrozė

Kodėl tai yra atsakymas

Bleomicinas gali sukelti pneumonitą ir plaučių fibrozę, ypač vartojant didesnes kumuliacines dozes, vyresnio amžiaus pacientams ir esant didelei deguonies koncentracijai. Apie dusulį ar naują kosulį reikia pranešti.

Atsakymas

B · Plaučių fibrozė
18.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: virškinimo trakto, perioperacinė ir onkologinė

Atsakymas: A · Informuoti anesteziologą, nes operacija gali būti atidėta

Kodėl tai yra atsakymas

Kietas maistas paprastai nutraukiamas likus 6 valandoms iki nejautros dėl aspiracijos rizikos. Anesteziologas nusprendžia, ar atidėti, ar keisti planą; slaugytojas tiksliai praneša ir neslepia informacijos.

Atsakymas

A · Informuoti anesteziologą, nes operacija gali būti atidėta
19.Akušerinė slauga

Atsakymas: D · Tiaminas (vitaminas B1)

Kodėl tai yra atsakymas

Užsitęsęs vėmimas išeikvoja tiaminą. Skiriant gliukozės be tiamino, gali išsivystyti Wernicke encefalopatija su sumišimu, ataksija ir akių judesių sutrikimais.

Atsakymas

D · Tiaminas (vitaminas B1)
20.Akušerinė slauga

Atsakymas: C · Pasišaukti pagalbos ir pagal protokolą suleisti paskirtą gimdą sutraukiantį vaistą, pavyzdžiui, oksitociną

Kodėl tai yra atsakymas

Tebesitęsiantis kraujavimas esant prastam tonusui reikalauja nedelsiant kviesti pagalbą ir skirti gimdą sutraukiančių vaistų, toliau masažuojant, ištuštinant šlapimo pūslę, stebint gyvybinius rodiklius, palaikant veninę prieigą ir matuojant kraujo netektį. Pavojingiausia delsti kviesti pagalbą.

Atsakymas

C · Pasišaukti pagalbos ir pagal protokolą suleisti paskirtą gimdą sutraukiantį vaistą, pavyzdžiui, oksitociną
21.Pediatrinė slauga

Atsakymas: B · Žemas kraujospūdis

Kodėl tai yra atsakymas

Vaikai kraujospūdį palaiko vazokonstrikcija ir tachikardija, kol netenkama didelio tūrio. Hipotenzija reiškia dekompensuotą šoką ir gresiantį kolapsą.

Atsakymas

B · Žemas kraujospūdis
22.Pediatrinė slauga

Atsakymas: A · „Kai cukraus per mažai, duosiu jai šokolado plytelę, nes tai greičiausias cukrus."

Kodėl tai yra atsakymas

Hipoglikemija gydoma greitai veikiančiais angliavandeniais, pavyzdžiui, gliukozės tabletėmis ar saldžiu gėrimu. Šokolade yra riebalų, kurie lėtina įsisavinimą, todėl jis netinka kaip pirmasis gydymas. Kiti teiginiai teisingi.

Atsakymas

A · „Kai cukraus per mažai, duosiu jai šokolado plytelę, nes tai greičiausias cukrus."
23.Psichikos sveikatos slauga

Atsakymas: A · Siūlyti daug kalorijų turintį maistą rankomis ir gėrimus, kuriuos galima vartoti judant

Kodėl tai yra atsakymas

Manijos pacientai sudegina daug energijos ir lengvai išsiblaško. Padeda nešiojami, maistingi užkandžiai ir skysčiai bei svorio ir suvartojimo stebėjimas.

Atsakymas

A · Siūlyti daug kalorijų turintį maistą rankomis ir gėrimus, kuriuos galima vartoti judant
24.Psichikos sveikatos slauga

Atsakymas: D · „Dideli tyrimai nerado ryšio tarp skiepų ir autizmo."

Kodėl tai yra atsakymas

Dideli, gerai atlikti tyrimai nerado ryšio tarp skiepų ir autizmo, o straipsnis, pirmą kartą teigęs apie ryšį, buvo atšauktas. Autizmas yra neurovystymosi būklė, kuriai didelę įtaką daro genai.

Atsakymas

D · „Dideli tyrimai nerado ryšio tarp skiepų ir autizmo."
25.Slaugos matematika ir vienetų konvertavimas

Atsakymas: x = 76,4 kg

Apvalinimas: pažiūrėkite į skaitmenį iškart po apvalinamos vietos: 5 ar daugiau apvalinama aukštyn, 4 ar mažiau skaitmuo paliekamas. Apvalinkite tik galutinį atsakymą, niekada tarpinių žingsnių. Tipinės egzaminų taisyklės: 1 mL ar didesni tūriai iki dešimtųjų, mažesni nei 1 mL tūriai iki šimtųjų, lašų greitis iki sveikų lašų, svoris iki vieno ženklo po kablelio; visada laikykitės klausime nurodytos taisyklės.

Skaitmuo vietoje: dešimtosios

76.4225 → 4

Lemia tik kitas skaitmuo

76,4225 → 2
2 yra 4 ar mažiau, todėl 4 lieka.
Tolesni skaitmenys (25) neskaičiuojami: apvalinama vieną kartą, ne žingsniais.

Suapvalinkite

x = 76,4 kg

Atsakymas

x = 76,4 kg
26.Slaugos matematika ir vienetų konvertavimas

Atsakymas: t = 755 min

24 valandų laikrodis: nuo 13 val. (1 PM) pridėkite 12 prie valandos (3:45 PM = 15:45). Nuo vidurnakčio iki 12:59 AM yra 00:00–00:59, o 12:00–12:59 PM lieka 12:00–12:59. Grįžtant atimkite 12 iš 13–23 valandų ir pridėkite PM; 00 valanda tampa 12 AM. Laiką per vidurnaktį skaičiuokite dviem dalimis: iki 24:00 (00:00), paskui nuo 00:00.

Prieš vidurnaktį

18:30 → 24:00 = 330 min

Po vidurnakčio

00:00 → 07:05 = 425 min

Iš viso

t = 330 + 425 = 755 min

Atsakymas

t = 755 min
27.Dozių skaičiavimas

Atsakymas: D = 525 mg

Dozės skaičiavimas: skirtinas kiekis lygus paskirtai dozei, padalytai iš turimo preparato stiprumo, padaugintai iš kiekio, kuriame tas stiprumas yra: kiekis = (paskirta dozė/stiprumas) × tūris. Visada suvienodinkite vienetus (pirmiausia g paverskite mg, mg – mcg) ir patikrinkite, ar atsakymas logiškas.

Dozė

7,5·70 = 525 mg

Atsakymas

D = 525 mg
28.Dozių skaičiavimas

Atsakymas: R = 50 mL/h

Dozės skaičiavimas: skirtinas kiekis lygus paskirtai dozei, padalytai iš turimo preparato stiprumo, padaugintai iš kiekio, kuriame tas stiprumas yra: kiekis = (paskirta dozė/stiprumas) × tūris. Visada suvienodinkite vienetus (pirmiausia g paverskite mg, mg – mcg) ir patikrinkite, ar atsakymas logiškas.

Koncentracija

25000/1000 = 25 vnt./mL

Pompos greitis

R = 1250/25 = 50 mL/h

Atsakymas

R = 50 mL/h
29.Intraveninių infuzijų greitis

Atsakymas: R = 52,86 mL/h

Infuzijos greitis: pompa nustatoma mL/h = tūris/laikas valandomis. Gravitacinė lašelinė skaičiuojama lašais per minutę: gtt/min = tūris (mL) × lašų koeficientas (gtt/mL)/laikas (min). Lašų koeficientas nurodytas ant infuzinės sistemos pakuotės: makrolašų sistemos duoda 10, 15 arba 20 gtt/mL (kraujo sistemos JAV dažnai 10 gtt/mL, JK 15), o mikrolašų sistemos 60 gtt/mL. Visada naudokite lašų koeficientą, nurodytą klausime arba ant pakuotės.

Pradinis greitis

500/10 = 50 mL/h

Naujas greitis

R = 370/7 = 52,86 mL/h

Atsakymas

R = 52,86 mL/h

Daugelyje ligoninių toks koregavimas iki 25 % leidžiamas be naujo paskyrimo; pasitikrinkite vietos tvarką.

30.Intraveninių infuzijų greitis

Atsakymas: t = 4,8 h

Infuzijos greitis: pompa nustatoma mL/h = tūris/laikas valandomis. Gravitacinė lašelinė skaičiuojama lašais per minutę: gtt/min = tūris (mL) × lašų koeficientas (gtt/mL)/laikas (min). Lašų koeficientas nurodytas ant infuzinės sistemos pakuotės: makrolašų sistemos duoda 10, 15 arba 20 gtt/mL (kraujo sistemos JAV dažnai 10 gtt/mL, JK 15), o mikrolašų sistemos 60 gtt/mL. Visada naudokite lašų koeficientą, nurodytą klausime arba ant pakuotės.

Greitis mL/h

28·60/20 = 84 mL/h

Likęs laikas

t = 400/84 = 4,762 ≈ 4,8 h

Atsakymas

t = 4,8 h
31.Infuziniai tirpalai ir skysčių balansas

Atsakymas: I = 1360 mL

Suvartoti ir išskirti skysčiai: suvartotiems priskiriama viskas, kas patenka į organizmą (geriami skysčiai, intraveninės infuzijos, intraveniniai vaistai ir praplovimai, maitinimas per zondą); ledo gabalėliai skaičiuojami kaip pusė jų tūrio. Išskirtiems priskiriamas šlapimas, drenų išskyros, vėmalai ir kiti netekimai. Balansas = visi suvartoti − visi išskirti skysčiai; neigiamas balansas reiškia grynąjį netekimą. Skaičiai skirti tik praktikai; prie paciento lovos visada vadovaukitės vietiniais protokolais, o didelės rizikos dozes tegul dar kartą patikrina kitas specialistas.

Sudėkite suvartotus skysčius

per os: 200 + 350 + 100 = 650 mL
ledo gabalėliai: 120/2 = 60 mL
Intraveninė infuzija: 50·12 = 600 mL
intraveninis antibiotikas: 1·50 = 50 mL
I = 1360 mL

Atsakymas

I = 1360 mL
32.Infuziniai tirpalai ir skysčių balansas

Atsakymas: t = 3,7 h

Infuzijos trukmė: laikas (h) = infuzuotinas tūris (mL)/greitis (mL/h); naudokite maišelyje dar likusį tūrį, o ne maišelio dydį. Sulašintas tūris = greitis × laikas. Dešimtaines valandas į valandas ir minutes perskaičiuokite padaugindami dalį iš 60 (0,5 h = 30 min, o ne 50 min). Skaičiai skirti tik praktikai; prie paciento lovos visada vadovaukitės vietiniais protokolais, o didelės rizikos dozes tegul dar kartą patikrina kitas specialistas.

Pirmoji dalis

120·3 = 360 mL
500 − 360 = 140 mL liko

Antroji dalis

140/200 = 0,7 h

Bendra trukmė

t = 3 + 0,7 = 3,7 h

Atsakymas

t = 3,7 h

Tai maždaug 3 h 42 min, todėl maišelis ištuštės apie 15:42.

33.Klinikinio vertinimo skalės

Atsakymas: B = 12

Braden skalė: šešios poskalės pragulų rizikai vertinti. Jutiminis suvokimas, drėgmė, aktyvumas, judrumas ir mityba vertinami 1–4 balais, nuo blogiausio lygio (1) iki problemos nebuvimo (4); trintis ir šlytis vertinama 1–3 balais. Suma svyruoja nuo 6 iki 23, o mažesnė suma reiškia didesnę riziką. Dažnos grupės: 19–23 rizikos nėra, 15–18 maža rizika, 13–14 vidutinė rizika, 10–12 didelė rizika ir 9 ar mažiau labai didelė rizika.

Įvertinkite kiekvieną poskalę

jutiminis suvokimas: visiškai ribotas → 1
drėgmė: labai drėgna → 2
aktyvumas: prikaustytas prie lovos → 1
judrumas: šiek tiek ribotas → 3
mityba: puiki → 4
trintis ir šlytis: problema → 1

Sudėtis

Braden suma = 1 + 2 + 1 + 3 + 4 + 1 = 12

Atsakymas

B = 12
34.Klinikinio vertinimo skalės

Atsakymas: vidutinis

NEWS2 (Nacionalinė ankstyvojo perspėjimo skalė 2, Karališkoji gydytojų kolegija, 2017): įvertinkite kiekvieną iš septynių rodiklių pagal lentelę (kvėpavimo dažnis, SpO₂ pagal 1 skalę, oras ar papildomas deguonis, sistolinis kraujospūdis, pulsas, sąmonė pagal ACVPU skalę ir temperatūra) ir sudėkite balus. Klinikinė rizika: 0–4 maža; 3 balai bet kuriame viename rodiklyje – maža–vidutinė; 5–6 vidutinė; 7 ar daugiau didelė. Suma 5 ar daugiau reikalauja skubios reakcijos.

Įvertinkite kiekvieną rodiklį

RR 14/min → 0
SpO₂ 94% → 1
su deguonimi → 2
SBP 124 mmHg → 0
HR 76/min → 0
budrus (A) → 0
T 39,6 °C → 2

Suma ir raudoni balai

NEWS2 = 0 + 1 + 2 + 0 + 0 + 0 + 2 = 5
Joks rodiklis nevertinamas 3.

Rizikos grupė

vidutinis

Atsakymas

vidutinis

Suma 5 ar daugiau reikalauja skubios klinikinės reakcijos.

Tai savarankiška mokymosi medžiaga. ExamProblems nėra susijusi su šį egzaminą organizuojančia institucija ir jos nėra patvirtinta, o egzamino pavadinimas naudojamas tik turiniui apibūdinti. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® yra the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN) prekių ženklai; ši organizacija nėra susijusi su ExamProblems, jo neremia ir neatsako už jo tikslumą.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-pn-practice-questions