Spausdinimo lange pasirinkite „Išsaugoti kaip PDF“, kad nuosavą kopiją išsaugotumėte savo įrenginyje.
1Formulės ir metodai
Infekcijų kontrolė ir pacientų sauga
Metodas
Pradėkite nuo standartinių atsargumo priemonių kiekvienam pacientui: rankų higiena, asmeninės apsaugos priemonės numatomai ekspozicijai, saugūs aštrūs daiktai.
Pridėkite atsargumo priemones pagal plitimo kelią: kontaktinė (chalatas, pirštinės), lašelinė (chirurginė kaukė), oro (N95, neigiamo slėgio kambarys).
Steriliems daiktams išlaikykite sterilumą: jei abejojate, jis nesterilus; pakeiskite, niekada nenuvalykite.
Užkirskite kelią žalai aplinkoje: griuvimų prevencija, suvaržymai tik kaip paskutinė priemonė, RACE ir PASS gaisro atveju.
Patikrinkite vaistų skyrimo teises, du identifikatorius ir papildomas apsaugos priemones didelės rizikos vaistams; praneškite apie klaidas ir vos nepasitaikiusius atvejus.
Prioritetų nustatymas ir delegavimas
Metodas
Paklauskite, kas pacientui pakenks greičiausiai, jei nieko nedarysite.
Taikykite ABC (C-A-B per širdies sustojimą), tada Maslow: fiziologiniai poreikiai pirma saugumo, saugumas pirma psichologinių poreikių.
Palyginkite galimybes: ūmus prieš lėtinį, nestabilus prieš stabilų, netikėtas prieš tikėtiną, sisteminis prieš vietinį, ir kiekvieną požymį palyginkite su paciento pradiniu lygiu.
Vertinkite prieš veikdami, nebent tai neatidėliotinas atvejis; tada rinkitės žingsnį, nuo kurio priklauso kiti.
Delegavimui patikrinkite penkias teises: užduotis, aplinkybės, asmuo, nurodymai ir priežiūra. Vertinimas, mokymas ir įvertinimas lieka registruotai slaugytojai (RN).
Laboratorinės reikšmės ir elektrolitai
Metodas
Palyginkite vertę su paties laboratorijos nustatytu referenciniu intervalu, tada su paciento pradiniu lygiu ir kitimu.
Patikrinkite mėginį: hemolizė, vėlavimas ar kraujas, paimtas šalia IV, gali duoti klaidingus rezultatus.
Susiekite vertę su tipiniais požymiais ir ją sukeliančiais vaistais bei būklėmis.
Ieškokite sąveikų: mažas kalio ar magnio kiekis didina digoksino toksiškumą; dehidratacija didina ličio koncentraciją.
Veikite pacientui: įvertinkite, sulaikykite vaistą, jei koncentracija nesaugi, kritines vertes perskaitykite atgal ir informuokite gydytoją.
Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemos
Metodas
Įvardykite problemą: siurblio nepakankamumas, užsikimšusi arterija, ritmas, krešulys, kvėpavimo takų susiaurėjimas, infekcija ar prietaiso problema.
Pirmiausia patikrinkite pavojaus požymius: hipoksiją, hipotenziją, krūtinės skausmą, naują sumišimą, šaltą kojos be pulso.
Deguonį priderinkite pacientui: 94–98 % daugumai, 88–92 % tiems, kuriems kyla CO₂ susilaikymo rizika.
Kiekvieną vaistą susiekite su jo tyrimu ir rizika: varfarinas ir INR, heparinas ir aPTT bei trombocitai, diuretikai ir kalis.
Pasirinkite saugų pirmąjį veiksmą, tada eskaluokite ir vertinkite iš naujo.
Vidaus ligų ir chirurginė slauga: nervų, endokrininė ir inkstų sistemos
Metodas
Pasitikrinkite gliukozę kiekvienam pacientui su nauju sumišimu, silpnumu ar traukuliais.
Sąmonės lygį naudokite kaip ankstyviausią smegenų sutrikimo įspėjimą; vyzdžiai ir Cushing triada pasirodo vėlai.
Diabeto nelaimėse atskirkite DKA (ketonai, acidozė) nuo HHS (labai didelis osmoliališkumas, dehidratacija); pirmiausia skirkite skysčių.
Natrio ir vandens atveju nuspręskite, ar ADH yra per daug (SIADH), ar trūksta (DI), ir lėtinius pokyčius koreguokite lėtai.
Inkstų problemų atveju priežastį priskirkite prerenalinei, vidinei ar postrenalinei ir stebėkite kalį bei skysčius.
Vidaus ligų ir chirurginė slauga: virškinimo trakto, perioperacinė ir onkologinė
Metodas
Paklauskite, kas galėtų būti paslėpta: vidinis kraujavimas, infekcija be karščiavimo, hipoventiliacija esant normaliam SpO₂.
Komplikacijas siaurinkite pagal laiką po operacijos: kraujavimas per valandas, krūtinės ląstos problemos per dienas, žaizdos ir nutekėjimo problemos vėliau.
Skausmo atveju vertinkite, gydykite daugiamode analgezija, vertinkite iš naujo ir kiekvieno opioido metu stebėkite sedaciją.
Onkologiniams pacientams bet kokią ligą nadyro metu laikykite neutropeniniu sepsiu ir žinokite onkologines skubias būkles.
Nudegimų atveju skaičiuokite tik dalinio ir viso storio plotus, Parkland laikrodį paleiskite nuo nudegimo laiko ir titruokite pagal šlapimo išskyrimą.
Akušerinė slauga
Metodas
Nustatykite moters padėtį laike: nėštumo savaitės, gimdymo tarpsnis ar diena po gimdymo, ir nuspręskite, kas tuo metu yra norma.
Ieškokite pavojuje esančio paciento: motinos, vaisiaus ar naujagimio, o gal kelių iš jų.
Susiekite požymį su priežastimi: VEAL CHOP deceleracijoms, keturi T kraujavimui, BUBBLE-HE po gimdymo.
Pirmiausia rinkitės veiksmą, gerinantį kraujotaką ir deguonies patekimą (gulėjimas ant šono, oksitocino nutraukimas, gimdos dugno masažas), tada kvieskite pagalbą.
Pediatrinė slauga
Metodas
Pirmiausia atkreipkite dėmesį į vaiko amžių: nuo jo priklauso gyvybinių rodiklių normos, raidos etapai ir tinkama skausmo skalė.
Įvertinkite kvėpavimo takus, kvėpavimą ir kraujotaką, prisiminkite, kad vaikai kompensuoja, o paskui greitai blogėja.
Pritaikykite veiksmą raidos etapui ir įtraukite šeimą.
Patikrinkite, ar atsakymas saugus vaikui: dozė pagal svorį, jokio aspirino virusinės ligos metu, jokio kodeino jaunesniems nei 12 metų.
Psichikos sveikatos slauga
Metodas
Nuspręskite, ar yra tiesioginis pavojus: savižudybė, smurtas, vaistų sukeltas neatidėliotinas atvejis ar somatinė liga.
Pirmiausia imkitės saugumo veiksmų: stebėkite, pašalinkite priemones, nuraminkite, nutraukite žalingą vaistą, kvieskite pagalbą.
0–4 maža; pavienis 3 maža–vidutinė; 5–6 vidutinė; ≥ 7 didelė
Vidutinis arterinis spaudimas
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Pulsinis spaudimas ir šoko indeksas
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Kūno masės indeksas
BMI = kg/m² = 703·lb/in²
Metodas
Raskite klausime naudojamą vertinimo lentelę ir jos ribas (GCS 3–15, Apgar 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
Įvertinkite kiekvieną punktą atskirai, suderindami aprašymą su jo lygiu.
Sudėkite punktų balus ir patikrinkite, ar suma patenka į intervalą.
Taikykite ribas: NEWS2 atveju taip pat ieškokite bet kurio vieno rodiklio, įvertinto 3.
Išvestinėms vertėms naudokite MAP = (SKS + 2·DKS)/3, PP = SKS − DKS, SI = pulsas/SKS ir KMI = kg/m².
2Uždaviniai
1.Slaugos pagrindaiVidutinis
Oda išilgai periferinio intraveninio kateterio paraudusi, skausminga ir patinusi. Koks tinkamas veiksmas?
AUždengti nauju tvarsčiu ir tęsti infuziją, kaip paskirta
BPadidinti infuzijos greitį
CStipriau praplauti kateterį, kad jis prasivalytų
DIštraukti kateterį ir tai dokumentuoti, o jei dar reikia – įvesti naują kitoje vietoje
2.Slaugos pagrindaiSunkus
A patient with type 1 diabetes is vomiting and not eating. Which advice is correct?
AKeep taking basal insulin and check glucose and ketones more often
BHalve every dose and stop testing the glucose
CDrink only sugar-free fluids and stop testing for ketones until better
DStop all insulin until eating normally again
3.Infekcijų kontrolė ir pacientų saugaVidutinis
A nurse cleans an IV pump with a disinfectant wipe. What must happen for the disinfectant to work?
AThe wipe is used on many pumps to save product
BThe surface stays wet for the contact time on the product label
CThe surface is wiped once lightly without pressure
DThe surface is dried with a clean towel right after wiping
4.Infekcijų kontrolė ir pacientų saugaSunkus
A 2-year-old living in a house built many decades ago has anemia, irritability and poor appetite. Which cause should the nurse suspect?
ALead poisoning from old paint dust or chips
BCarbon dioxide from a gas cooker
CIron overload from eating too much red meat
DA food allergy to cow’s milk proteins
5.Prioritetų nustatymas ir delegavimasVidutinis
A patient with asthma has two inhalers: a corticosteroid and salbutamol (albuterol). Which statement shows a need for further teaching?
A“I will carry my salbutamol inhaler with me.”
B“I will use my steroid inhaler every day, even when I feel well.”
C“I will rinse my mouth after using the steroid inhaler.”
D“I will use my steroid inhaler when I have a sudden attack.”
6.Prioritetų nustatymas ir delegavimasSunkus
A marathon runner is confused, with a temperature of 41 °C and hot skin. What is the priority?
AGiving an antipyretic tablet and waiting for it to work
BRapid cooling while supporting airway and circulation
CAsking the runner to rest in the shade and drink slowly
DWrapping the runner in a blanket to prevent shivering
7.Klinikinė slaugaVidutinis
Which adverse effects should be monitored for in a patient receiving IV gentamicin?
AHyperglycaemia and tremor
BConstipation and urinary retention
CHair loss and weight gain
DKidney damage and hearing loss
8.Klinikinė slaugaSunkus
A patient going home after chemotherapy is taught about infection. Which statement shows a need for further teaching?
A"If I get a temperature, I'll take paracetamol and wait until my next clinic."
B"I will wash my hands well before eating and after using the toilet."
C"I will check my temperature if I feel unwell or shivery at home."
D"I will phone the helpline if I have a fever or shivering."
9.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitaiVidutinis
A patient with chronic kidney disease has a magnesium of 3,8 mEq/L (1,9 mmol/L). Which product is the most likely cause?
AMagnesium-containing laxatives or antacids
BLoop diuretics such as furosemide
CExcess alcohol use over many years
DProton pump inhibitors taken long term
10.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitaiSunkus
Netinkamai maitinamas pacientas vėl pradeda valgyti ir 3 dieną fosfatas yra 1,2 mg/dL (0,39 mmol/L), pasireiškia raumenų silpnumas ir dusulys. Kokia pagrindinė rizika?
AInkstų akmenys dėl iš kaulų išsiskyrusio kalcio
BGreitas svorio augimas, bet jokio rimto pavojaus
CSilpni kvėpavimo raumenys ir širdies nepakankamumas dėl mažo fosfato
DHiperkalemija, nes ląstelės išleidžia kalį
11.FarmakologijaVidutinis
Koks svarbiausias sulfonilšlapalų, pvz., gliklazido, nepageidaujamas poveikis?
ASausas kosulys
BPieno rūgšties acidozė
CHipoglikemija
DHiperkalemija
12.FarmakologijaSunkus
A patient has SIADH with mild hyponatraemia and no neurological symptoms. What is usually the first-line treatment?
AA rapid bolus of hypertonic saline
BFluid restriction
CDesmopressin
DLarge volumes of IV glucose 5%
13.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemosVidutinis
Kuris patarimas padeda išvengti GVT per ilgą skrydį ar po operacijos?
ADėvėti standžias elastines juostas tuoj žemiau kelio
BSėdėti sukryžiavus kojas patogumui
CMažiau gerti, kad nereikėtų eiti į tualetą
DReguliariai mankštinti čiurnas ir gerti pakankamai skysčių
14.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemosSunkus
A patient with heart failure wakes extremely breathless, coughing pink frothy sputum. BP is 168/96 mmHg and SpO₂ 86%. Help has been called. What is the best initial nursing action?
AEncourage the patient to walk to ease the breathing
BSit the patient upright with the legs down and give oxygen
CLie the patient flat with the legs raised on pillows
DGive a large IV fluid bolus to support the circulation
15.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: nervų, endokrininė ir inkstų sistemosVidutinis
Why is IV calcium gluconate given in severe hyperkalaemia?
AIt binds potassium in the gut
BIt protects the heart from arrhythmias
CIt moves potassium into the cells
DIt removes potassium through the kidneys
16.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: nervų, endokrininė ir inkstų sistemosSunkus
Kuris iš šių ūminiu išeminiu insultu sergančių pacientų mažiausiai tikėtinai tinka trombolizei į veną?
APacientas, kurio kraujospūdis 170/95 mmHg
BPacientas, kurio simptomai prasidėjo prieš 90 minučių
CPacientas, kuriam prieš penkias dienas atlikta didelė pilvo operacija
DPacientas, kurio KT neparodo jokių intrakranijinio kraujavimo požymių
17.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: virškinimo trakto, perioperacinė ir onkologinėVidutinis
Which measure helps reduce the risk of delirium in an older surgical patient?
AMoving them to a new bed space each night to reduce boredom
BKeeping the room dark during the day
CMaking sure they have their glasses and hearing aids
DGiving a sleeping tablet every night
18.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: virškinimo trakto, perioperacinė ir onkologinėSunkus
During radiotherapy to the chest, a patient develops pain on swallowing and is eating less. What is the most likely cause and nursing focus?
ANormal ageing; no action needed
BRadiation oesophagitis; analgesia, soft food and nutrition support
CA stomach ulcer; give an antacid after meals only
DA heart attack; give aspirin and arrange an ECG
19.Akušerinė slaugaVidutinis
Which statement describes the "4 Ts" causes of postpartum haemorrhage?
ATemperature, tachycardia, tears and time
BTone, trauma, tissue and thrombin
CTone, tachycardia, transfusion and tissue
DTrauma, tension, temperature and thrombosis
20.Akušerinė slaugaSunkus
A woman at 11 weeks has heavy bleeding, cramping and an open cervical os, and she has passed some tissue. Which type of miscarriage is this?
AThreatened miscarriage
BMissed miscarriage
CIncomplete miscarriage
DComplete miscarriage
21.Pediatrinė slaugaVidutinis
A 6-month-old's left eye turns inwards all the time. What should the nurse do?
AReassure the parents that this always resolves by school age
BCover the right eye with a patch at home without review
CRefer the baby to an eye specialist
DAdvise them to wait until the child can read letters
22.Pediatrinė slaugaSunkus
Šeima primygtinai reikalauja pasilikti su vaiku skausmingos procedūros metu. Koks atsakas tinkamiausias į šeimą orientuotoje priežiūroje?
APasakyti, kad jų buvimas sukelia vaikui prastesnį elgesį
BLeisti pasilikti tik jei stovi kampe ir neliečia, nelaiko ir nekalba su vaiku
CPalaikyti jų buvimą, paruošti juos tam, ką jie matys, ir suteikti jiems guodžiantį vaidmenį
DPrimygtinai reikalauti, kad visais atvejais laukia lauke
23.Psichikos sveikatos slaugaVidutinis
A patient lies awake in bed for hours worrying about not sleeping. Which stimulus control advice is correct?
ADo vigorous exercise in the bedroom until tired enough to fall asleep straight away
BIf still awake after about 20 minutes, get up, do something calm and return when sleepy
CLook at the clock often to check how much sleep is being lost
DStay in bed and watch television or use a phone until sleep finally comes
24.Psichikos sveikatos slaugaSunkus
A resident with dementia accuses staff of stealing her purse, which she has misplaced. What is the most appropriate response?
AInsist that nobody would steal from her
BTell her that her memory is the problem and that the purse is not stolen
CStay calm, acknowledge her worry and offer to help her look for it
DIgnore the accusation and walk away until she forgets about it
25.Slaugos matematika ir vienetų konvertavimasVidutinis
Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Dozė pažymėta 4:10 AM. Kuris įrašas yra tas pats laikas 24 valandų laikrodyje? Spustelėkite jį.
4:10 AM
116:10
204:10
303:10
405:10
26.Slaugos matematika ir vienetų konvertavimasSunkus
Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Recepte nurodyta: 1½ tsp geriamosios suspensijos kas 8 valandas 7 dienas. Naudodami 1 tsp = 5 mL, kiek mL V reikia visam kursui?
1½ tspkas 8 valandas7 dienos1 tsp = 5 mL
V = mL
27.Dozių skaičiavimasVidutinis
Epinefrino (adrenalino) ampulės etiketėje nurodyta 1:1000 (1 mg/mL). Paskirta 0,3 mg IM esant anafilaksijai. Kokį tūrį V įtrauksite į švirkštą?
1:10000,3 mg
V = mL
28.Dozių skaičiavimasSunkus
Paskirta 325 mikrogramų. Ampulėje yra 0,5 mg/mL. Įtraukite dozę į 1 mL švirkštą: kokį tūrį V suleidžiate?
325 mcg0,5 mg/mL
V = mL
29.Intraveninių infuzijų greitisVidutinis
Sulašinkite 1000 mL per 4 valandų sistema, kurios koeficientas 20 lašai/mL. Raskite lašėjimo greitį R lašais per minutę. Apvalinkite iki artimiausio sveikojo skaičiaus.
1000 mL4 h20 gtt/mL
R = gtt/min
30.Intraveninių infuzijų greitisSunkus
Maišelyje yra 250 mg vaisto 250 mL, jis laša 10 mL/h greičiu. Kiek miligramų per valandą D gauna pacientas?
250 mg/250 mL10 mL/h
D = mg/h
31.Infuziniai tirpalai ir skysčių balansasVidutinis
Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Lape pateikti paciento suvartoti ir išskirti skysčiai per vieną 8 valandų pamainą. Pacientas sveria 48 kg. Raskite vidutinę diurezę U mL/kg/h. Apvalinkite iki dviejų skaitmenų po kablelio.
48 kg8 hšlapimas: 225 mLšlapimas: 150 mLšlapimas: 400 mL
U = mL/kg/h
32.Infuziniai tirpalai ir skysčių balansasSunkus
Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). 1000 mL maišelis lašinamas pompa 100 mL/h greičiu. 19:00 jau sulašinta 100 mL. Po kiek valandų t maišelis ištuštės? Apvalinkite iki vieno skaitmens po kablelio.
1000 mL100 mL sulašinta100 mL/h
t = h
33.Klinikinio vertinimo skalėsVidutinis
Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Mokomasis pacientas vertinamas pagal Morse griuvimų skalę: griuvimų anamnezė per pastaruosius 3 mėnesius: taip; antrinė diagnozė: ne; judėjimo priemonė: ramentai, lazda ar vaikštynė; IV terapija arba fiziologinio tirpalo kateterio fiksatorius: taip; eisena: normali, lovos režimas ar neįgaliojo vežimėlis; psichikos būklė: pervertina arba pamiršta ribas. Raskite Morse sumą MFS.
0–125
MFS =
34.Klinikinio vertinimo skalėsSunkus
Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Šiems stebėjimams naudokite NEWS2 lentelę (SpO₂ 1 skalė): kvėpavimo dažnis 14/min., SpO₂ 97 % kvėpuojant kambario oru, kraujospūdis 150/90 mmHg, pulsas 48/min., budrus, temperatūra 36,9 °C. Į kokią klinikinės rizikos grupę patenka pacientas? Spustelėkite ją.
RR 14SpO₂ 97%orasSBP 150HR 48AT 36,9 °C
1žemas
2maža–vidutinė
3vidutinis
4aukštas
3Tirpalai
1.Slaugos pagrindai
Atsakymas: D · Ištraukti kateterį ir tai dokumentuoti, o jei dar reikia – įvesti naują kitoje vietoje
Kodėl tai yra atsakymas
Flebitas yra venos uždegimas. Kateterį reikia ištraukti, vietą užrašyti ir stebėti, o naują kateterį kitoje vietoje įvesti tik tada, jei jo vis dar reikia.
Atsakymas
D · Ištraukti kateterį ir tai dokumentuoti, o jei dar reikia – įvesti naują kitoje vietoje
2.Slaugos pagrindai
Atsakymas: A · Keep taking basal insulin and check glucose and ketones more often
Kodėl tai yra atsakymas
Sick-day rules say people with type 1 diabetes should never stop their insulin, as illness increases glucose and the risk of ketoacidosis. Frequent testing and early advice are needed.
Atsakymas
A · Keep taking basal insulin and check glucose and ketones more often
3.Infekcijų kontrolė ir pacientų sauga
Atsakymas: B · The surface stays wet for the contact time on the product label
Kodėl tai yra atsakymas
Each disinfectant has a contact (dwell) time during which the surface must stay visibly wet. Drying it early or spreading one wipe over many items reduces its effect.
Atsakymas
B · The surface stays wet for the contact time on the product label
4.Infekcijų kontrolė ir pacientų sauga
Atsakymas: A · Lead poisoning from old paint dust or chips
Kodėl tai yra atsakymas
Lead-based paint in older housing is the main source of lead exposure in young children, who put dust and chips in their mouths. Lead can cause anemia, behavior changes and developmental problems, and a blood lead level confirms it.
Atsakymas
A · Lead poisoning from old paint dust or chips
5.Prioritetų nustatymas ir delegavimas
Atsakymas: D · “I will use my steroid inhaler when I have a sudden attack.”
Kodėl tai yra atsakymas
Inhaled corticosteroids reduce inflammation over time and do not relieve an acute attack. Salbutamol (albuterol) is the quick-relief inhaler; rinsing after steroids helps prevent oral thrush.
Atsakymas
D · “I will use my steroid inhaler when I have a sudden attack.”
6.Prioritetų nustatymas ir delegavimas
Atsakymas: B · Rapid cooling while supporting airway and circulation
Kodėl tai yra atsakymas
Heat stroke is an emergency in which body temperature rises and the brain is affected. Rapid cooling, for example with cold water or ice, is the priority; antipyretics do not work for heat stroke.
Atsakymas
B · Rapid cooling while supporting airway and circulation
7.Klinikinė slauga
Atsakymas: D · Kidney damage and hearing loss
Kodėl tai yra atsakymas
Gentamicin is nephrotoxic and ototoxic. Blood levels and renal function are monitored, and any tinnitus, dizziness or hearing change is reported.
Atsakymas
D · Kidney damage and hearing loss
8.Klinikinė slauga
Atsakymas: A · "If I get a temperature, I'll take paracetamol and wait until my next clinic."
Kodėl tai yra atsakymas
A fever after chemotherapy may be neutropenic sepsis, which needs urgent assessment and antibiotics. Patients should call the oncology helpline straight away rather than masking the fever with paracetamol (acetaminophen).
Atsakymas
A · "If I get a temperature, I'll take paracetamol and wait until my next clinic."
9.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitai
Atsakymas: A · Magnesium-containing laxatives or antacids
Kodėl tai yra atsakymas
In kidney failure, magnesium from milk of magnesia, magnesium citrate or magnesium-containing antacids can build up to toxic levels. Patients with CKD are taught to avoid these products. Diuretics, PPIs and alcohol cause low magnesium.Patikrinta pagal:Magnesium Blood Test · MedlinePlus (NIH) (2023)
Atsakymas
A · Magnesium-containing laxatives or antacids
10.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitai
Atsakymas: C · Silpni kvėpavimo raumenys ir širdies nepakankamumas dėl mažo fosfato
Kodėl tai yra atsakymas
Vėl pradėjus maitinti, insulinas varo fosfatą į ląsteles, todėl fosfatas serume gali staigiai sumažėti (persimaitinimo sindromas). Sunki hipofosfatemija silpnina diafragmą ir širdį. Fosfatas papildomas, o maitinimas didinamas lėtai.Patikrinta pagal:Refeeding Syndrome · StatPearls (NCBI Bookshelf)
Atsakymas
C · Silpni kvėpavimo raumenys ir širdies nepakankamumas dėl mažo fosfato
11.Farmakologija
Atsakymas: C · Hipoglikemija
Kodėl tai yra atsakymas
Sulfonilšlapalai uždaro beta ląstelių nuo ATP priklausomus kalio kanalus, ir išsiskiria insulinas. Insulinas išsiskiria net tada, kai gliukozės jau mažai, todėl pagrindinė rizika – hipoglikemija.
Atsakymas
C · Hipoglikemija
12.Farmakologija
Atsakymas: B · Fluid restriction
Kodėl tai yra atsakymas
In SIADH, excess ADH makes the kidneys retain water. Restricting fluid intake raises sodium gradually; hypertonic saline is kept for severe symptomatic cases, and hypotonic fluids and desmopressin would worsen it.
Atsakymas
B · Fluid restriction
13.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemos
Atsakymas: D · Reguliariai mankštinti čiurnas ir gerti pakankamai skysčių
Kodėl tai yra atsakymas
Blauzdos raumenų veikla, hidratacija ir, kai indikuotina, tinkamai pritaikytos kompresinės kojinės ar medikamentinė profilaktika mažina veninį sąstovį ir krešulių susidarymą. Kojų sukryžiavimas ir standžios juostos blogina veninį grįžimą, o dehidratacija didina kraujo klampą.
Atsakymas
D · Reguliariai mankštinti čiurnas ir gerti pakankamai skysčių
14.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemos
Atsakymas: B · Sit the patient upright with the legs down and give oxygen
Kodėl tai yra atsakymas
This is acute pulmonary oedema. Sitting upright with the legs dependent reduces venous return and eases breathing, and oxygen is titrated to target. IV diuretics, and sometimes nitrates or CPAP, are expected. Lying flat or giving fluids would worsen the congestion.
Atsakymas
B · Sit the patient upright with the legs down and give oxygen
15.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: nervų, endokrininė ir inkstų sistemos
Atsakymas: B · It protects the heart from arrhythmias
Kodėl tai yra atsakymas
Calcium stabilises the cardiac cell membrane and reduces the risk of arrhythmias within minutes. It does not change the potassium level, so other treatments are needed to shift and remove potassium.
Atsakymas
B · It protects the heart from arrhythmias
16.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: nervų, endokrininė ir inkstų sistemos
Atsakymas: C · Pacientas, kuriam prieš penkias dienas atlikta didelė pilvo operacija
Kodėl tai yra atsakymas
Neseniai atlikta didelė operacija (daugelyje rekomendacijų per maždaug 14 dienų) labai padidina kraujavimo riziką ir yra trombolizės kontraindikacija. Pradžia per 4,5 valandos, kraujospūdis žemesnis nei 185/110 mmHg ir KT be kraujavimo yra sąlygos, leidžiančios ją skirti.
Atsakymas
C · Pacientas, kuriam prieš penkias dienas atlikta didelė pilvo operacija
17.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: virškinimo trakto, perioperacinė ir onkologinė
Atsakymas: C · Making sure they have their glasses and hearing aids
Kodėl tai yra atsakymas
Delirium prevention includes using glasses and hearing aids, orientation, good sleep, hydration, nutrition, early mobilisation, pain control, avoiding unnecessary sedatives and involving family.
Atsakymas
C · Making sure they have their glasses and hearing aids
18.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: virškinimo trakto, perioperacinė ir onkologinė
Atsakymas: B · Radiation oesophagitis; analgesia, soft food and nutrition support
Kodėl tai yra atsakymas
Radiotherapy to the chest can inflame the oesophagus, causing painful swallowing. Analgesia (sometimes before meals), soft moist food, nutritional supplements, dietitian input and monitoring weight are important.
Atsakymas
B · Radiation oesophagitis; analgesia, soft food and nutrition support
19.Akušerinė slauga
Atsakymas: B · Tone, trauma, tissue and thrombin
Kodėl tai yra atsakymas
The 4 Ts are tone (atony), trauma (tears, haematomas, rupture), tissue (retained placenta or clots) and thrombin (clotting disorders). Tone is the most common cause.
Atsakymas
B · Tone, trauma, tissue and thrombin
20.Akušerinė slauga
Atsakymas: C · Incomplete miscarriage
Kodėl tai yra atsakymas
An open os with some tissue passed and continued bleeding is an incomplete miscarriage. Retained tissue can cause haemorrhage and infection, so it is usually managed medically or surgically.
Atsakymas
C · Incomplete miscarriage
21.Pediatrinė slauga
Atsakymas: C · Refer the baby to an eye specialist
Kodėl tai yra atsakymas
An occasional squint is common in the first months, but a constant squint, or any squint after about 4–6 months, needs specialist assessment. Without treatment, the brain may suppress the image from the turning eye, causing amblyopia.
Atsakymas
C · Refer the baby to an eye specialist
22.Pediatrinė slauga
Atsakymas: C · Palaikyti jų buvimą, paruošti juos tam, ką jie matys, ir suteikti jiems guodžiantį vaidmenį
Kodėl tai yra atsakymas
Šeimos buvimas procedūrų metu palaikomas į šeimą orientuotoje priežiūroje. Paruoškite tėvus, suteikite jiems vaidmenį, pavyzdžiui, laikyti ar blaškyti vaiką, ir leiskite jiems patiems pasirinkti, ar pasilikti.
Atsakymas
C · Palaikyti jų buvimą, paruošti juos tam, ką jie matys, ir suteikti jiems guodžiantį vaidmenį
23.Psichikos sveikatos slauga
Atsakymas: B · If still awake after about 20 minutes, get up, do something calm and return when sleepy
Kodėl tai yra atsakymas
Stimulus control strengthens the bed as a cue for sleep. Getting up when unable to sleep, using the bed only for sleep and intimacy, and keeping a regular wake time are key parts.
Atsakymas
B · If still awake after about 20 minutes, get up, do something calm and return when sleepy
24.Psichikos sveikatos slauga
Atsakymas: C · Stay calm, acknowledge her worry and offer to help her look for it
Kodėl tai yra atsakymas
False accusations of theft are common in dementia when items are misplaced. Acknowledging the feeling, helping to search and keeping items in regular places reduce distress.
Atsakymas
C · Stay calm, acknowledge her worry and offer to help her look for it
25.Slaugos matematika ir vienetų konvertavimas
Atsakymas: 04:10
24 valandų laikrodis: nuo 13 val. (1 PM) pridėkite 12 prie valandos (3:45 PM = 15:45). Nuo vidurnakčio iki 12:59 AM yra 00:00–00:59, o 12:00–12:59 PM lieka 12:00–12:59. Grįžtant atimkite 12 iš 13–23 valandų ir pridėkite PM; 00 valanda tampa 12 AM. Laiką per vidurnaktį skaičiuokite dviem dalimis: iki 24:00 (00:00), paskui nuo 00:00.
Paverskite valandą
4 AM → 04
Atsakymas
04:10
Atsakymas
04:10
26.Slaugos matematika ir vienetų konvertavimas
Atsakymas: V = 157,5 mL
Dimensinė analizė: užrašykite duotą dydį, tada dauginkite iš perskaičiavimo koeficientų, užrašytų trupmenomis (pavyzdžiui, 60 min/1 h arba 1 mg/1000 mcg), kad kiekvienas nereikalingas vienetas pasirodytų vieną kartą viršuje ir vieną kartą apačioje ir susiredukuotų. Likus tik reikiamam vienetui, skaičiuokite. Naudokite klausime pateiktus atitikmenis ir apvalinkite tik galutinį atsakymą.
Vienos dozės tūris
1½ tsp = 1,5·5 = 7,5 mL
Visas kursas
V = 7,5 mL × 3/parą × 7 = 157,5 mL
Atsakymas
V = 157,5 mL
27.Dozių skaičiavimas
Atsakymas: V = 0,3 mL
Solution strengths: a percentage strength is grams per 100 mL, so 1% = 1 g/100 mL = 10 mg/mL. A ratio strength 1:1000 means 1 g in 1000 mL = 1 mg/mL; 1:10 000 is 0,1 mg/mL. For a dilution the amount of drug stays the same: C₁·V₁ = C₂·V₂.
Koncentracija
1:1000 = 1 g/1000 mL = 1 mg/mL
Tūris
V = 0,3/1 = 0,3 mL
Atsakymas
V = 0,3 mL
JAV etiketėse dabar nurodoma mg/mL (1 mg/mL = 1:1000; 0,1 mg/mL = 1:10 000). Niekada nesuleiskite 1 mg/mL epinefrino IV srove.
28.Dozių skaičiavimas
Atsakymas: V = 0,65 mL
Dozės įtraukimas: tūris = (paskirta dozė/pradinio tirpalo stiprumas) × pradinio tirpalo tūris. Pirmiausia paverskite į tuos pačius vienetus, tada patikrinkite, ar tūris telpa į švirkštą ir patenka ant vienos iš jo skalės žymių.
Tie patys vienetai
0,5 mg/mL = 500 mcg/mL
Tūris
V = 325/500 = 0,65 mL
Atsakymas
V = 0,65 mL
29.Intraveninių infuzijų greitis
Atsakymas: R = 83 gtt/min
Infuzijos greitis: pompa nustatoma mL/h = tūris/laikas valandomis. Gravitacinė lašelinė skaičiuojama lašais per minutę: gtt/min = tūris (mL) × lašų koeficientas (gtt/mL)/laikas (min). Lašų koeficientas nurodytas ant infuzinės sistemos pakuotės: makrolašų sistemos duoda 10, 15 arba 20 gtt/mL (kraujo sistemos JAV dažnai 10 gtt/mL, JK 15), o mikrolašų sistemos 60 gtt/mL. Visada naudokite lašų koeficientą, nurodytą klausime arba ant pakuotės.
Laikas minutėmis
4·60 = 240 min
Lašėjimo greitis
R = 1000·20/240 = 83,33 ≈ 83 gtt/min
Atsakymas
R = 83 gtt/min
Prie lovos apvalinama iki artimiausio sveiko lašo: 83 lašų/min.
30.Intraveninių infuzijų greitis
Atsakymas: D = 10 mg/h
Infuzijos greitis: pompa nustatoma mL/h = tūris/laikas valandomis. Gravitacinė lašelinė skaičiuojama lašais per minutę: gtt/min = tūris (mL) × lašų koeficientas (gtt/mL)/laikas (min). Lašų koeficientas nurodytas ant infuzinės sistemos pakuotės: makrolašų sistemos duoda 10, 15 arba 20 gtt/mL (kraujo sistemos JAV dažnai 10 gtt/mL, JK 15), o mikrolašų sistemos 60 gtt/mL. Visada naudokite lašų koeficientą, nurodytą klausime arba ant pakuotės.
Koncentracija
250/250 = 1 mg/mL
Dozavimo greitis
D = 1·10 = 10 mg/h
Atsakymas
D = 10 mg/h
31.Infuziniai tirpalai ir skysčių balansas
Atsakymas: U = 2,02 mL/kg/h
Suvartoti ir išskirti skysčiai: suvartotiems priskiriama viskas, kas patenka į organizmą (geriami skysčiai, intraveninės infuzijos, intraveniniai vaistai ir praplovimai, maitinimas per zondą); ledo gabalėliai skaičiuojami kaip pusė jų tūrio. Išskirtiems priskiriamas šlapimas, drenų išskyros, vėmalai ir kiti netekimai. Balansas = visi suvartoti − visi išskirti skysčiai; neigiamas balansas reiškia grynąjį netekimą. Skaičiai skirti tik praktikai; prie paciento lovos visada vadovaukitės vietiniais protokolais, o didelės rizikos dozes tegul dar kartą patikrina kitas specialistas.
Iš viso šlapimo
225 + 150 + 400 = 775 mL
Kilogramui per valandą
U = 775/(48·8) = 2,018 ≈ 2,02 mL/kg/h
Atsakymas
U = 2,02 mL/kg/h
32.Infuziniai tirpalai ir skysčių balansas
Atsakymas: t = 9 h
Infuzijos trukmė: laikas (h) = infuzuotinas tūris (mL)/greitis (mL/h); naudokite maišelyje dar likusį tūrį, o ne maišelio dydį. Sulašintas tūris = greitis × laikas. Dešimtaines valandas į valandas ir minutes perskaičiuokite padaugindami dalį iš 60 (0,5 h = 30 min, o ne 50 min). Skaičiai skirti tik praktikai; prie paciento lovos visada vadovaukitės vietiniais protokolais, o didelės rizikos dozes tegul dar kartą patikrina kitas specialistas.
Likęs tūris
1000 − 100 = 900 mL
Laikas
t = 900/100 = 9 h
Atsakymas
t = 9 h
Tai maždaug 9 h 00 min, todėl maišelis ištuštės apie 04:00.
33.Klinikinio vertinimo skalės
Atsakymas: MFS = 75
Morse griuvimų skalė: šeši punktai. Griuvimų anamnezė: ne 0, taip 25. Antrinė diagnozė: ne 0, taip 15. Judėjimo priemonė: nėra, lovos režimas ar slaugytojos pagalba 0; ramentai, lazda ar vaikštynė 15; laikosi už baldų 30. IV terapija arba fiziologinio tirpalo kateterio fiksatorius: ne 0, taip 20. Eisena: normali, lovos režimas ar neįgaliojo vežimėlis 0; silpna 10; sutrikusi 20. Psichikos būklė: žino savo ribas 0; pervertina arba pamiršta ribas 15. Suma svyruoja nuo 0 iki 125. Rizikos ribos ligoninėse skiriasi; dažnai naudojama: 0–24 maža, 25–44 vidutinė ir 45 ar daugiau didelė.
Įvertinkite kiekvieną punktą
griuvimų anamnezė per pastaruosius 3 mėnesius: taip → 25
antrinė diagnozė: ne → 0
judėjimo priemonė: ramentai, lazda ar vaikštynė → 15
IV terapija arba fiziologinio tirpalo kateterio fiksatorius: taip → 20
eisena: normali, lovos režimas ar neįgaliojo vežimėlis → 0
psichikos būklė: pervertina arba pamiršta ribas → 15
Sudėtis
Morse suma = 25 + 0 + 15 + 20 + 0 + 15 = 75
Atsakymas
MFS = 75
34.Klinikinio vertinimo skalės
Atsakymas: žemas
NEWS2 (Nacionalinė ankstyvojo perspėjimo skalė 2, Karališkoji gydytojų kolegija, 2017): įvertinkite kiekvieną iš septynių rodiklių pagal lentelę (kvėpavimo dažnis, SpO₂ pagal 1 skalę, oras ar papildomas deguonis, sistolinis kraujospūdis, pulsas, sąmonė pagal ACVPU skalę ir temperatūra) ir sudėkite balus. Klinikinė rizika: 0–4 maža; 3 balai bet kuriame viename rodiklyje – maža–vidutinė; 5–6 vidutinė; 7 ar daugiau didelė. Suma 5 ar daugiau reikalauja skubios reakcijos.
Įvertinkite kiekvieną rodiklį
RR 14/min → 0
SpO₂ 97% → 0
kvėpuojant oru → 0
SBP 150 mmHg → 0
HR 48/min → 1
budrus (A) → 0
T 36,9 °C → 0
Suma ir raudoni balai
NEWS2 = 0 + 0 + 0 + 0 + 1 + 0 + 0 = 1
Joks rodiklis nevertinamas 3.
Rizikos grupė
žemas
Atsakymas
žemas
Tai savarankiška mokymosi medžiaga. ExamProblems nėra susijusi su šį egzaminą organizuojančia institucija ir jos nėra patvirtinta, o egzamino pavadinimas naudojamas tik turiniui apibūdinti. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® yra the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN) prekių ženklai; ši organizacija nėra susijusi su ExamProblems, jo neremia ir neatsako už jo tikslumą.