NCLEX-PN tipo bandomieji klausimai (LPN/LVN): pasiruošimo paketas

Formulių lapai, pagrindiniai kiekvienos temos metodų žingsniai ir 34 uždavinių, o pilni sprendimai pateikti gale.

Nauji uždaviniaiAtgal į kursą

Spausdinimo lange pasirinkite „Išsaugoti kaip PDF“, kad nuosavą kopiją išsaugotumėte savo įrenginyje.

1Formulės ir metodai

Infekcijų kontrolė ir pacientų sauga

Metodas

  1. Pradėkite nuo standartinių atsargumo priemonių kiekvienam pacientui: rankų higiena, asmeninės apsaugos priemonės numatomai ekspozicijai, saugūs aštrūs daiktai.
  2. Pridėkite atsargumo priemones pagal plitimo kelią: kontaktinė (chalatas, pirštinės), lašelinė (chirurginė kaukė), oro (N95, neigiamo slėgio kambarys).
  3. Steriliems daiktams išlaikykite sterilumą: jei abejojate, jis nesterilus; pakeiskite, niekada nenuvalykite.
  4. Užkirskite kelią žalai aplinkoje: griuvimų prevencija, suvaržymai tik kaip paskutinė priemonė, RACE ir PASS gaisro atveju.
  5. Patikrinkite vaistų skyrimo teises, du identifikatorius ir papildomas apsaugos priemones didelės rizikos vaistams; praneškite apie klaidas ir vos nepasitaikiusius atvejus.

Prioritetų nustatymas ir delegavimas

Metodas

  1. Paklauskite, kas pacientui pakenks greičiausiai, jei nieko nedarysite.
  2. Taikykite ABC (C-A-B per širdies sustojimą), tada Maslow: fiziologiniai poreikiai pirma saugumo, saugumas pirma psichologinių poreikių.
  3. Palyginkite galimybes: ūmus prieš lėtinį, nestabilus prieš stabilų, netikėtas prieš tikėtiną, sisteminis prieš vietinį, ir kiekvieną požymį palyginkite su paciento pradiniu lygiu.
  4. Vertinkite prieš veikdami, nebent tai neatidėliotinas atvejis; tada rinkitės žingsnį, nuo kurio priklauso kiti.
  5. Delegavimui patikrinkite penkias teises: užduotis, aplinkybės, asmuo, nurodymai ir priežiūra. Vertinimas, mokymas ir įvertinimas lieka registruotai slaugytojai (RN).

Laboratorinės reikšmės ir elektrolitai

Metodas

  1. Palyginkite vertę su paties laboratorijos nustatytu referenciniu intervalu, tada su paciento pradiniu lygiu ir kitimu.
  2. Patikrinkite mėginį: hemolizė, vėlavimas ar kraujas, paimtas šalia IV, gali duoti klaidingus rezultatus.
  3. Susiekite vertę su tipiniais požymiais ir ją sukeliančiais vaistais bei būklėmis.
  4. Ieškokite sąveikų: mažas kalio ar magnio kiekis didina digoksino toksiškumą; dehidratacija didina ličio koncentraciją.
  5. Veikite pacientui: įvertinkite, sulaikykite vaistą, jei koncentracija nesaugi, kritines vertes perskaitykite atgal ir informuokite gydytoją.

Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemos

Metodas

  1. Įvardykite problemą: siurblio nepakankamumas, užsikimšusi arterija, ritmas, krešulys, kvėpavimo takų susiaurėjimas, infekcija ar prietaiso problema.
  2. Pirmiausia patikrinkite pavojaus požymius: hipoksiją, hipotenziją, krūtinės skausmą, naują sumišimą, šaltą kojos be pulso.
  3. Deguonį priderinkite pacientui: 94–98 % daugumai, 88–92 % tiems, kuriems kyla CO₂ susilaikymo rizika.
  4. Kiekvieną vaistą susiekite su jo tyrimu ir rizika: varfarinas ir INR, heparinas ir aPTT bei trombocitai, diuretikai ir kalis.
  5. Pasirinkite saugų pirmąjį veiksmą, tada eskaluokite ir vertinkite iš naujo.

Vidaus ligų ir chirurginė slauga: nervų, endokrininė ir inkstų sistemos

Metodas

  1. Pasitikrinkite gliukozę kiekvienam pacientui su nauju sumišimu, silpnumu ar traukuliais.
  2. Sąmonės lygį naudokite kaip ankstyviausią smegenų sutrikimo įspėjimą; vyzdžiai ir Cushing triada pasirodo vėlai.
  3. Diabeto nelaimėse atskirkite DKA (ketonai, acidozė) nuo HHS (labai didelis osmoliališkumas, dehidratacija); pirmiausia skirkite skysčių.
  4. Natrio ir vandens atveju nuspręskite, ar ADH yra per daug (SIADH), ar trūksta (DI), ir lėtinius pokyčius koreguokite lėtai.
  5. Inkstų problemų atveju priežastį priskirkite prerenalinei, vidinei ar postrenalinei ir stebėkite kalį bei skysčius.

Vidaus ligų ir chirurginė slauga: virškinimo trakto, perioperacinė ir onkologinė

Metodas

  1. Paklauskite, kas galėtų būti paslėpta: vidinis kraujavimas, infekcija be karščiavimo, hipoventiliacija esant normaliam SpO₂.
  2. Komplikacijas siaurinkite pagal laiką po operacijos: kraujavimas per valandas, krūtinės ląstos problemos per dienas, žaizdos ir nutekėjimo problemos vėliau.
  3. Skausmo atveju vertinkite, gydykite daugiamode analgezija, vertinkite iš naujo ir kiekvieno opioido metu stebėkite sedaciją.
  4. Onkologiniams pacientams bet kokią ligą nadyro metu laikykite neutropeniniu sepsiu ir žinokite onkologines skubias būkles.
  5. Nudegimų atveju skaičiuokite tik dalinio ir viso storio plotus, Parkland laikrodį paleiskite nuo nudegimo laiko ir titruokite pagal šlapimo išskyrimą.

Akušerinė slauga

Metodas

  1. Nustatykite moters padėtį laike: nėštumo savaitės, gimdymo tarpsnis ar diena po gimdymo, ir nuspręskite, kas tuo metu yra norma.
  2. Ieškokite pavojuje esančio paciento: motinos, vaisiaus ar naujagimio, o gal kelių iš jų.
  3. Susiekite požymį su priežastimi: VEAL CHOP deceleracijoms, keturi T kraujavimui, BUBBLE-HE po gimdymo.
  4. Pirmiausia rinkitės veiksmą, gerinantį kraujotaką ir deguonies patekimą (gulėjimas ant šono, oksitocino nutraukimas, gimdos dugno masažas), tada kvieskite pagalbą.

Pediatrinė slauga

Metodas

  1. Pirmiausia atkreipkite dėmesį į vaiko amžių: nuo jo priklauso gyvybinių rodiklių normos, raidos etapai ir tinkama skausmo skalė.
  2. Įvertinkite kvėpavimo takus, kvėpavimą ir kraujotaką, prisiminkite, kad vaikai kompensuoja, o paskui greitai blogėja.
  3. Pritaikykite veiksmą raidos etapui ir įtraukite šeimą.
  4. Patikrinkite, ar atsakymas saugus vaikui: dozė pagal svorį, jokio aspirino virusinės ligos metu, jokio kodeino jaunesniems nei 12 metų.

Psichikos sveikatos slauga

Metodas

  1. Nuspręskite, ar yra tiesioginis pavojus: savižudybė, smurtas, vaistų sukeltas neatidėliotinas atvejis ar somatinė liga.
  2. Pirmiausia imkitės saugumo veiksmų: stebėkite, pašalinkite priemones, nuraminkite, nutraukite žalingą vaistą, kvieskite pagalbą.
  3. Rinkitės terapinį atsaką: pripažinkite jausmus, pateikite tikrovę, venkite klaidingo raminimo ir klausimų „kodėl“.
  4. Gerbkite teises: mažiausiai varžanti galimybė, sutikimas ir konfidencialumas su jo ribomis.

Slaugos matematika ir vienetų konvertavimas

Metriniai žingsniai
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Svoris ir ilgis
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Buitiniai matai
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Temperatūra
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
24 valandų laikrodis
PM valandos 1–11: pridėkite 12; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Dozavimo greitis
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Laboratoriniai koeficientai
gliukozė 1 mmol/L = 18 mg/dL; kreatininas 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Metodas

  1. Užrašykite duotą dydį su jo vienetu ir norimą vienetą.
  2. Pasirinkite atitikmenį: 1000 tarp kg, g, mg ir mcg arba L ir mL; 1 kg = 2,2 lb; 1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 240 mL.
  3. Užrašykite trupmena taip, kad nereikalingas vienetas išsiredukuotų; greičiui naudokite po vieną trupmeną kiekvienam besikeičiančiam vienetui.
  4. Patikrinkite kryptį: mažesnis vienetas duoda didesnį skaičių.
  5. Apvalinkite tik galutinį atsakymą, klausime nurodytu tikslumu.

Dozių skaičiavimas

Dozė pagal koncentraciją
tūris = dozė / koncentracija
Dozė pagal kūno masę
dozė = mg/kg × kūno masė
Tabletės
skaičius = dozė / dozė tabletėje
Vienetai
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Metodas

  1. Paskirtą dozę ir turimo vaisto stiprumą išreikškite tais pačiais vienetais.
  2. Naudokite formulę „paskirta / turima × kiekis“: (D/H) × Q.
  3. Dozėms pagal kūno masę pirmiausia padauginkite iš masės kilogramais, tada paros dozę padalykite iš dozių skaičiaus.
  4. Pirmiausia įvertinkite apytiksliai ir patikrinkite, ar atsakymas tikėtinas.

Intraveninių infuzijų greitis

Pompos greitis
mL/h = volume (mL)/time (h)
Lašėjimo greitis
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Infuzijos trukmė
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Metodas

  1. Pompos greitis mL/h: tūris, padalytas iš laiko valandomis.
  2. Lašėjimo greitis lašais/min: tūris × lašų faktorius, padalytas iš laiko minutėmis.
  3. Likusiam laikui: likęs tūris, padalytas iš greičio.
  4. Apvalinkite taip, kaip reikalauja uždavinys arba įranga.

Infuziniai tirpalai ir skysčių balansas

Holliday–Segar per valandą
4 mL/kg (pirmiesiems 10 kg) + 2 mL/kg (kitiems 10 kg) + 1 mL/kg (kiekvienam kg virš 20)
Holliday–Segar per parą
100 / 50 / 20 mL/kg tiems patiems intervalams
Skysčių balansas
suvartota − išskirta
Ledo gabalėliai
skaičiuojami kaip pusė jų tūrio
Diurezė
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Infuzijos trukmė
laikas (h) = likęs tūris (mL) / greitis (mL/h)
Sulašintas tūris
mL = greitis × laikas

Klinikinio vertinimo skalės

Glazgo komos skalė
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
APGAR
5 požymiai × 0–2 = 0–10; 7–10 nuramina, 4–6 vidutiniškai nenormalu, 0–3 žema
Braden skalė
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 rizika
Morse griuvimų skalė
griuvimai 25, diagnozė 15, priemonė 15/30, IV 20, eisena 10/20, psichikos būklė 15
NEWS2 rizika
0–4 maža; pavienis 3 maža–vidutinė; 5–6 vidutinė; ≥ 7 didelė
Vidutinis arterinis spaudimas
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Pulsinis spaudimas ir šoko indeksas
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Kūno masės indeksas
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Metodas

  1. Raskite klausime naudojamą vertinimo lentelę ir jos ribas (GCS 3–15, Apgar 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Įvertinkite kiekvieną punktą atskirai, suderindami aprašymą su jo lygiu.
  3. Sudėkite punktų balus ir patikrinkite, ar suma patenka į intervalą.
  4. Taikykite ribas: NEWS2 atveju taip pat ieškokite bet kurio vieno rodiklio, įvertinto 3.
  5. Išvestinėms vertėms naudokite MAP = (SKS + 2·DKS)/3, PP = SKS − DKS, SI = pulsas/SKS ir KMI = kg/m².

2Uždaviniai

1.Slaugos pagrindaiVidutinis

How can nurses help patients sleep better on a hospital ward at night?

  1. ADo routine tasks such as bed changes at midnight while it is quiet
  2. BKeep the main lights on so staff can see clearly
  3. CGroup care and observations so patients are disturbed less often
  4. DGive every patient a sleeping tablet
2.Slaugos pagrindaiSunkus

A nurse escalated a deteriorating patient, but the doctor has not come after 30 minutes and the patient is getting worse. What should the nurse do?

  1. AWait, since the doctor has already been told
  2. BWrite in the notes that the doctor did not come and do nothing else
  3. CTreat the patient with drugs from the cupboard without a prescription
  4. DEscalate further, for example to a senior doctor or the rapid response team
3.Infekcijų kontrolė ir pacientų saugaVidutinis

A patient has received oral radioactive iodine therapy. Which precaution is usually taken?

  1. ALet the patient share a bathroom with other patients
  2. BPlace the patient on droplet precautions with a surgical mask
  3. CEncourage pregnant visitors to sit close to the patient to give emotional support
  4. DLimit time close to the patient and handle body fluids per radiation policy
4.Infekcijų kontrolė ir pacientų saugaSunkus

During bedside handoff, the patient says, “I’m allergic to sulfa drugs,” but no allergy is recorded. What should the nurse do?

  1. AIgnore it, because the electronic record is more reliable than the patient’s memory
  2. BTell the patient that sulfa drugs are always safe
  3. CClarify the reaction, update the allergy record and tell the prescriber
  4. DWait until the patient is discharged to update the record
5.Prioritetų nustatymas ir delegavimasVidutinis

During a blood transfusion, a patient develops chills, back pain and a fever. What is the nurse’s first action?

  1. AGive an antipyretic and continue the transfusion
  2. BSlow the transfusion and recheck in an hour
  3. CFinish the unit quickly through a pressure bag so that the reaction does not last long
  4. DStop the transfusion and keep the IV open with normal saline via new tubing
6.Prioritetų nustatymas ir delegavimasSunkus

Slaugytojas prižiūri naują slaugytojo padėjėją. Kada slaugytojas turėtų atidžiausiai tikrinti padėjėjo darbą?

  1. ANiekada, nes padėjėjas turi pažymėjimą šiam vaidmeniui
  2. BTik kai padėjėjas prašo pagalbos dėl užduoties, kurią mano sunkia
  3. CTik pamainos pabaigoje, kai peržiūrimi dokumentai
  4. DKai padėjėjas naujas užduotyje arba pacientas mažiau stabilus
7.Klinikinė slaugaVidutinis

Why are alternate sutures sometimes removed first when taking out stitches?

  1. ABecause the remaining sutures dissolve on their own within a day
  2. BTo check the wound stays closed before removing the rest
  3. CTo make the procedure faster
  4. DTo reduce the cost of dressings
8.Klinikinė slaugaSunkus

A patient two days after abdominal surgery coughs and says something "gave way". The wound has opened and bowel is visible. What should the nurse do first?

  1. AApply dry gauze tightly and ask the patient to keep coughing
  2. BGently push the bowel back into the abdomen and tape the wound edges firmly closed
  3. CCover the wound with sterile, saline-moistened dressings and get urgent surgical help
  4. DSit the patient fully upright and offer a hot drink
9.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitaiVidutinis

How does the nurse start a 24-hour urine collection at 08:00?

  1. ACollect only the first urine passed on waking, and repeat this the next morning
  2. BSave three samples spread across the day and discard all of the urine passed at night
  3. CHave the patient void and discard that urine, then save all urine until 08:00 the next day
  4. DSave the 08:00 urine as the first sample, then collect until 08:00 the next day
10.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitaiSunkus

Which patient's result should the nurse act on first?

  1. AHemoglobin 9,6 g/dL (96 g/L) in a patient with stable chronic kidney disease
  2. BHemoglobin 6,4 g/dL (64 g/L) with new chest pain and a pulse of 124/min
  3. CPlatelets 140 × 10³/µL in a patient with mild chronic liver disease
  4. DFerritin 15 ng/mL in a well patient with known iron-deficiency anemia on oral iron
11.FarmakologijaVidutinis

A child is starting methylphenidate for ADHD. Which advice is appropriate?

  1. AGive the drug only at weekends
  2. BExpect weight gain as the main side effect
  3. CGive doses early in the day and monitor appetite and growth
  4. DGive the last dose at bedtime to help the child sleep
12.FarmakologijaSunkus

A patient receives high-dose IV aciclovir for herpes encephalitis. Which nursing action reduces the main risk to the kidneys?

  1. ARestrict oral and IV fluids to prevent brain swelling
  2. BKeep the patient well hydrated and give the infusion slowly
  3. CGive a loop diuretic before each dose
  4. DGive the infusion as a rapid push
13.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemosVidutinis

Which exercise advice is recommended for intermittent claudication?

  1. ASupervised walking until pain is near maximal, then rest and repeat
  2. BWalking only on days when the legs feel warm and painless
  3. CStopping walking at the very first twinge of pain each time
  4. DComplete bed rest until the leg pain has gone for at least a month
14.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemosSunkus

Four surgical patients need VTE prevention. For which patient is mechanical prophylaxis alone most appropriate?

  1. AAn obese patient after hip surgery
  2. BA patient after an uncomplicated knee replacement
  3. CA patient with cancer having bowel surgery
  4. DA patient who had a brain haemorrhage two days ago
15.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: nervų, endokrininė ir inkstų sistemosVidutinis

A patient has acute glomerulonephritis with oedema and high blood pressure. Which nursing care is most appropriate?

  1. AEncourage a high-salt diet to balance the fluids
  2. BGive large amounts of IV fluid
  3. CMonitor BP, fluid balance and daily weight
  4. DCheck the weight once a week
16.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: nervų, endokrininė ir inkstų sistemosSunkus

Pacientui, kuriam padidėjęs intrakranijinis spaudimas, reikia endotrachėjinės aspiracijos. Kuris požiūris tinkamiausias?

  1. AAspiruoti kas 15 minučių kaip rutiną, net be sekretų
  2. BAspiruoti bent 30 sekundžių, kad visi sekretai būtų pašalinti iš karto
  3. CAspiracijos metu paguldyti pacientą horizontaliai pasukus galvą
  4. DPrieš tai prisotinti deguonimi, kiekvieną aspiraciją daryti trumpą ir riboti jų skaičių
17.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: virškinimo trakto, perioperacinė ir onkologinėVidutinis

Kuri skalė naudojama viršutinio virškinamojo trakto kraujavimo rizikai įvertinti prieš endoskopiją?

  1. AWaterlow pragulų rizikos skalė
  2. BGlazgo komos skalė
  3. CGlazgo-Blatchfordo skalė
  4. DWells GVT skalė
18.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: virškinimo trakto, perioperacinė ir onkologinėSunkus

Two days after surgery, a patient on regular ibuprofen has a low urine output and a rising creatinine, and intake has been poor. What should the nurse do?

  1. AWithhold the next dose and report to the prescriber
  2. BChange to a higher-strength NSAID tablet
  3. CIncrease the dose to treat the pain better and encourage fluids
  4. DGive the next dose with extra food
19.Akušerinė slaugaVidutinis

A woman who is not breastfeeding has painful engorged breasts on day 3. Which advice is best?

  1. AExpress milk often to relieve fullness
  2. BMassage the breasts to stimulate milk flow
  3. CApply warm showers to the breasts several times a day
  4. DWear a supportive bra and use cold packs
20.Akušerinė slaugaSunkus

A woman needs an emergency caesarean under general anaesthesia. Why is she given an antacid such as sodium citrate before induction?

  1. ATo speed up gastric emptying for surgery
  2. BTo prevent nausea after the operation
  3. CTo lower her blood pressure before surgery
  4. DTo make aspirated stomach contents less acidic
21.Pediatrinė slaugaVidutinis

Which snack is safest for a 2-year-old?

  1. ASmall pieces of soft cooked vegetables
  2. BWhole grapes from the fruit bowl
  3. CA small bowl of popcorn
  4. DA handful of whole peanuts
22.Pediatrinė slaugaSunkus

A 10-year-old has vomiting, abdominal pain, deep rapid breathing and a fruity smell on the breath. His blood glucose is very high. What is the most likely diagnosis?

  1. AGastroenteritis
  2. BAcute asthma attack with hyperventilation
  3. CDiabetic ketoacidosis
  4. DAppendicitis
23.Psichikos sveikatos slaugaVidutinis

A patient from a culture in which communication with ancestors is common says she sometimes hears her late grandmother giving advice. What is the most appropriate nursing approach?

  1. AExplore the experience in her cultural context before calling it a symptom
  2. BRecord it immediately as a command hallucination
  3. CTell her that her beliefs are not real
  4. DAvoid asking about it, because culture is not relevant to mental health
24.Psichikos sveikatos slaugaSunkus

For which patient is electroconvulsive therapy (ECT) most likely to be considered?

  1. AA patient with severe psychotic depression who has stopped eating and drinking
  2. BA patient with mild anxiety before exams
  3. CA patient with a personality disorder who self-harms when stressed
  4. DA patient with a first episode of mild depression who has not yet tried any other treatment
25.Slaugos matematika ir vienetų konvertavimasVidutinis
98,3176 kg? kgapvalinti iki 0,1 kg

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Svorio konvertavimas duoda 98,3176 kg. Šio uždavinio taisyklė tokia: svoris apvalinamas iki kilogramo dešimtųjų. Kokią reikšmę x užrašote?

98,3176 kg
x = kg
26.Slaugos matematika ir vienetų konvertavimasSunkus
13,8 g/dL? g/L1 L = 10 dL

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Hemoglobino rezultatas yra 13,8 g/dL. Išreikškite jį g/L Hb.

13,8 g/dL1 L = 10 dL
Hb = g/L
27.Dozių skaičiavimasVidutinis
2%10 mLm = ? mg

Kiek miligramų vaisto m yra 10 mL 2 % (w/v) tirpalo?

2% w/v10 mL
m = mg
28.Dozių skaičiavimasSunkus
50k vnt.250 mL? mL/h1500 vnt./h

Infuzijoje yra 50000 vienetų vaisto 250 mL. Paskirta 1500 vienetų per valandą. Kokį greitį R nustatysite pompoje, mL/h?

50000 vnt./250 mL1500 vnt./h
R = mL/h
29.Intraveninių infuzijų greitisVidutinis
500 mL15 gtt/mL10 h? gtt/min

Sulašinkite 500 mL per 10 valandų sistema, kurios koeficientas 15 lašai/mL. Raskite lašėjimo greitį R lašais per minutę. Apvalinkite iki artimiausio sveikojo skaičiaus.

500 mL10 h15 gtt/mL
R = gtt/min
30.Intraveninių infuzijų greitisSunkus
390 mLliko? mL/h2 h liko

Paskirta sulašinti 1000 mL per 6 valandas. Po 4 valandų pastebite, kad maišelyje dar liko 390 mL, o infuzija vis tiek turi baigtis laiku. Keliais procentais Δ reikia padidinti pradinį pompos greitį?

1000 mL / 6 hpo 4 h: 390 mL
Δ = %
31.Infuziniai tirpalai ir skysčių balansasVidutinis
SuvartotaIšskirta8 valandų pamainaarbata200 mLvanduo240 mLželė120 mLledo gabalėliai100 mLIntraveninė infuzija125 mL/h × 8 hintraveninis antibiotikas2 × 50 mLšlapimas250 mLšlapimas500 mLšlapimas425 mLšlapimas475 mLvėmalai200 mL

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Lape pateikti paciento suvartoti ir išskirti skysčiai per vieną 8 valandų pamainą. Intraveninė infuzija visą pamainą buvo lašinama nurodytu greičiu. Raskite skysčių balansą B = suvartota − išskirta, mL (neigiamas atsakymas reiškia grynąjį netekimą). Ledo gabalėlius skaičiuokite kaip pusę jų tūrio.

arbata: 200 mLvanduo: 240 mLželė: 120 mLledo gabalėliai: 100 mLIntraveninė infuzija: 125 mL/h × 8 hintraveninis antibiotikas: 2 × 50 mLšlapimas: 250 mLšlapimas: 500 mLšlapimas: 425 mLšlapimas: 475 mLvėmalai: 200 mL
B = mL
32.Infuziniai tirpalai ir skysčių balansasSunkus
1000 mL100 mL/hpradžia 09:3016:30: ? mL

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). 1000 mL maišelis pradėtas lašinti 09:30 ir lašinamas pompa 100 mL/h greičiu. Kiek mL V liks maišelyje 16:30?

1000 mL100 mL/h09:30 → 16:30
V = mL
33.Klinikinio vertinimo skalėsVidutinis
H? / 25+D? / 15+Aid? / 30+IV? / 20+G? / 20+MS? / 15Σ?

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Mokomasis pacientas vertinamas pagal Morse griuvimų skalę: griuvimų anamnezė per pastaruosius 3 mėnesius: taip; antrinė diagnozė: taip; judėjimo priemonė: nėra, lovos režimas arba padeda slaugytoja; IV terapija arba fiziologinio tirpalo kateterio fiksatorius: ne; eisena: normali, lovos režimas ar neįgaliojo vežimėlis; psichikos būklė: žino savo ribas. Raskite Morse sumą MFS.

0–125
MFS =
34.Klinikinio vertinimo skalėsSunkus
rizikos nėramaža rizikavidutinė rizikadidelė rizikalabai didelė rizika

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Mokomasis pacientas vertinamas pagal Braden skalę: jutiminis suvokimas: visiškai ribotas; drėgmė: labai drėgna; aktyvumas: prikaustytas prie kėdės; judrumas: visiškai nejudrus; mityba: tikriausiai nepakankama; trintis ir šlytis: problema. Naudokite grupes: 19–23 rizikos nėra, 15–18 maža, 13–14 vidutinė, 10–12 didelė ir 9 ar mažiau labai didelė. Spustelėkite rizikos lygį.

  1. 1rizikos nėra
  2. 2maža rizika
  3. 3vidutinė rizika
  4. 4didelė rizika
  5. 5labai didelė rizika

3Tirpalai

1.Slaugos pagrindai

Atsakymas: C · Group care and observations so patients are disturbed less often

Kodėl tai yra atsakymas

Clustering care, dimming lights, reducing noise and offering eye masks or earplugs improve sleep. Sedatives carry risks and are not routine.

Atsakymas

C · Group care and observations so patients are disturbed less often
2.Slaugos pagrindai

Atsakymas: D · Escalate further, for example to a senior doctor or the rapid response team

Kodėl tai yra atsakymas

If a response is delayed and the patient deteriorates, the nurse follows the escalation policy to the next level and keeps monitoring and supporting ABCDE. Each step is documented.

Atsakymas

D · Escalate further, for example to a senior doctor or the rapid response team
3.Infekcijų kontrolė ir pacientų sauga

Atsakymas: D · Limit time close to the patient and handle body fluids per radiation policy

Kodėl tai yra atsakymas

Radioactive iodine is excreted in urine, sweat and saliva, so the patient is usually in a private room with their own bathroom. Staff limit time near them, use distance and follow policy for body fluids and waste.

Atsakymas

D · Limit time close to the patient and handle body fluids per radiation policy
4.Infekcijų kontrolė ir pacientų sauga

Atsakymas: C · Clarify the reaction, update the allergy record and tell the prescriber

Kodėl tai yra atsakymas

Bedside handoff lets patients correct errors. The nurse asks about the reaction, updates the record and alerts the prescriber and pharmacy so current and future orders can be checked.

Atsakymas

C · Clarify the reaction, update the allergy record and tell the prescriber
5.Prioritetų nustatymas ir delegavimas

Atsakymas: D · Stop the transfusion and keep the IV open with normal saline via new tubing

Kodėl tai yra atsakymas

For any suspected transfusion reaction, the nurse stops the transfusion at once, keeps the vein open with normal saline through new tubing and informs the provider and blood bank.

Atsakymas

D · Stop the transfusion and keep the IV open with normal saline via new tubing
6.Prioritetų nustatymas ir delegavimas

Atsakymas: D · Kai padėjėjas naujas užduotyje arba pacientas mažiau stabilus

Kodėl tai yra atsakymas

Priežiūra didesnė, kai deleguojamas asmuo turi mažiau patirties, paciento būklė mažiau nuspėjama ar užduotis rizikingesnė. Pasyvus ar pamainos pabaigos tikrinimas gali praleisti problemas, kol jas dar galima ištaisyti.

Atsakymas

D · Kai padėjėjas naujas užduotyje arba pacientas mažiau stabilus
7.Klinikinė slauga

Atsakymas: B · To check the wound stays closed before removing the rest

Kodėl tai yra atsakymas

Removing alternate sutures allows the nurse to see whether the wound edges stay together. If they begin to separate, the remaining sutures can be left and the team informed.

Atsakymas

B · To check the wound stays closed before removing the rest
8.Klinikinė slauga

Atsakymas: C · Cover the wound with sterile, saline-moistened dressings and get urgent surgical help

Kodėl tai yra atsakymas

Evisceration is a surgical emergency. The exposed bowel is covered with sterile moist dressings, the patient is positioned to reduce tension on the abdomen (for example knees bent), kept nil by mouth and reviewed urgently.

Atsakymas

C · Cover the wound with sterile, saline-moistened dressings and get urgent surgical help
9.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitai

Atsakymas: C · Have the patient void and discard that urine, then save all urine until 08:00 the next day

Kodėl tai yra atsakymas

The collection starts with an empty bladder, so the first void is discarded and the time recorded. All urine for the next 24 hours is saved, including a final void at the end time. If urine is discarded by mistake, the collection usually has to restart.Patikrinta pagal: Urine 24-hour volume · MedlinePlus (NIH) (2025)

Atsakymas

C · Have the patient void and discard that urine, then save all urine until 08:00 the next day
10.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitai

Atsakymas: B · Hemoglobin 6,4 g/dL (64 g/L) with new chest pain and a pulse of 124/min

Kodėl tai yra atsakymas

Severe anemia with chest pain and tachycardia suggests the heart is not receiving enough oxygen, which needs urgent action, often including transfusion. The other results are mildly abnormal but expected or stable.Patikrinta pagal: Anemia · StatPearls (NCBI Bookshelf) (2026)

Atsakymas

B · Hemoglobin 6,4 g/dL (64 g/L) with new chest pain and a pulse of 124/min
11.Farmakologija

Atsakymas: C · Give doses early in the day and monitor appetite and growth

Kodėl tai yra atsakymas

Stimulants can cause insomnia, so doses are given in the morning and early afternoon. Reduced appetite can slow growth, so height and weight are tracked.

Atsakymas

C · Give doses early in the day and monitor appetite and growth
12.Farmakologija

Atsakymas: B · Keep the patient well hydrated and give the infusion slowly

Kodėl tai yra atsakymas

Aciclovir can crystallise in the tubules and cause acute kidney injury. Good hydration, slow infusion and monitoring of kidney function reduce this risk.

Atsakymas

B · Keep the patient well hydrated and give the infusion slowly
13.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemos

Atsakymas: A · Supervised walking until pain is near maximal, then rest and repeat

Kodėl tai yra atsakymas

Supervised exercise programmes, walking to near-maximal claudication pain, resting and repeating for about 30 minutes several times a week, improve walking distance. With smoking cessation, an antiplatelet and a statin, this is first-line management.

Atsakymas

A · Supervised walking until pain is near maximal, then rest and repeat
14.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemos

Atsakymas: D · A patient who had a brain haemorrhage two days ago

Kodėl tai yra atsakymas

When bleeding risk is high, such as after recent intracranial haemorrhage, mechanical methods (intermittent pneumatic compression) are used instead of anticoagulants until it is safe. The other patients are at high VTE risk and would usually receive pharmacological prophylaxis unless contraindicated.

Atsakymas

D · A patient who had a brain haemorrhage two days ago
15.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: nervų, endokrininė ir inkstų sistemos

Atsakymas: C · Monitor BP, fluid balance and daily weight

Kodėl tai yra atsakymas

In acute glomerulonephritis, salt and water retention cause oedema and hypertension. Close monitoring of BP, input and output and daily weights is needed, often with salt and fluid restriction and antihypertensives.

Atsakymas

C · Monitor BP, fluid balance and daily weight
16.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: nervų, endokrininė ir inkstų sistemos

Atsakymas: D · Prieš tai prisotinti deguonimi, kiekvieną aspiraciją daryti trumpą ir riboti jų skaičių

Kodėl tai yra atsakymas

Aspiracija didina IKS dėl kosulio, hipoksijos ir hiperkapnijos. Ji atliekama tik prireikus, prieš tai prisotinant deguonimi, ne ilgesnėmis nei maždaug 10–15 sekundžių aspiracijomis, nedaug kartų ir laikant galvą pakeltą ir vidurio linijoje. Kai kuriuose skyriuose gali būti naudojama sedacija ar lidokainas.

Atsakymas

D · Prieš tai prisotinti deguonimi, kiekvieną aspiraciją daryti trumpą ir riboti jų skaičių
17.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: virškinimo trakto, perioperacinė ir onkologinė

Atsakymas: C · Glazgo-Blatchfordo skalė

Kodėl tai yra atsakymas

Glazgo-Blatchfordo skalė naudoja karbamidą, hemoglobiną, sistolinį kraujospūdį, pulsą, meleną, sinkopę, kepenų ligą ir širdies nepakankamumą, kad nustatytų pacientus, kuriems reikia intervencijos. Pilna Rockall skalė naudojama po endoskopijos.

Atsakymas

C · Glazgo-Blatchfordo skalė
18.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: virškinimo trakto, perioperacinė ir onkologinė

Atsakymas: A · Withhold the next dose and report to the prescriber

Kodėl tai yra atsakymas

NSAIDs can cause acute kidney injury, particularly with hypovolaemia, older age or other nephrotoxic drugs. The nurse withholds and reports, and fluid status and other analgesia are reviewed.

Atsakymas

A · Withhold the next dose and report to the prescriber
19.Akušerinė slauga

Atsakymas: D · Wear a supportive bra and use cold packs

Kodėl tai yra atsakymas

In non-breastfeeding women, stimulation increases milk production. A firm supportive bra, cold packs and mild analgesics help until the engorgement settles in a few days.

Atsakymas

D · Wear a supportive bra and use cold packs
20.Akušerinė slauga

Atsakymas: D · To make aspirated stomach contents less acidic

Kodėl tai yra atsakymas

Pregnant women are at high risk of aspirating stomach contents under general anaesthesia. Sodium citrate neutralises gastric acid, reducing the severity of lung injury if aspiration happens.

Atsakymas

D · To make aspirated stomach contents less acidic
21.Pediatrinė slauga

Atsakymas: A · Small pieces of soft cooked vegetables

Kodėl tai yra atsakymas

Round, firm foods such as whole grapes, nuts and popcorn can block a young child's airway. Soft foods cut into small pieces are safer, and children should always sit down and be supervised while eating.

Atsakymas

A · Small pieces of soft cooked vegetables
22.Pediatrinė slauga

Atsakymas: C · Diabetic ketoacidosis

Kodėl tai yra atsakymas

Without insulin the body burns fat, producing ketones that cause metabolic acidosis. Deep, rapid (Kussmaul) breathing, a fruity breath smell, vomiting and abdominal pain with high glucose point to DKA, an emergency.

Atsakymas

C · Diabetic ketoacidosis
23.Psichikos sveikatos slauga

Atsakymas: A · Explore the experience in her cultural context before calling it a symptom

Kodėl tai yra atsakymas

A belief or experience that is accepted in the person's culture is not classed as a delusion or hallucination in itself. The nurse explores its meaning, how it is shared by others and whether it causes distress.

Atsakymas

A · Explore the experience in her cultural context before calling it a symptom
24.Psichikos sveikatos slauga

Atsakymas: A · A patient with severe psychotic depression who has stopped eating and drinking

Kodėl tai yra atsakymas

ECT is effective for severe depression, especially with psychotic features, high suicide risk or refusal of food and fluids, when a rapid response is needed. It is not a first choice for mild conditions.

Atsakymas

A · A patient with severe psychotic depression who has stopped eating and drinking
25.Slaugos matematika ir vienetų konvertavimas

Atsakymas: x = 98,3 kg

Apvalinimas: pažiūrėkite į skaitmenį iškart po apvalinamos vietos: 5 ar daugiau apvalinama aukštyn, 4 ar mažiau skaitmuo paliekamas. Apvalinkite tik galutinį atsakymą, niekada tarpinių žingsnių. Tipinės egzaminų taisyklės: 1 mL ar didesni tūriai iki dešimtųjų, mažesni nei 1 mL tūriai iki šimtųjų, lašų greitis iki sveikų lašų, svoris iki vieno ženklo po kablelio; visada laikykitės klausime nurodytos taisyklės.

Skaitmuo vietoje: dešimtosios

98.3176 → 3

Lemia tik kitas skaitmuo

98,3176 → 1
1 yra 4 ar mažiau, todėl 3 lieka.
Tolesni skaitmenys (76) neskaičiuojami: apvalinama vieną kartą, ne žingsniais.

Suapvalinkite

x = 98,3 kg

Atsakymas

x = 98,3 kg
26.Slaugos matematika ir vienetų konvertavimas

Atsakymas: Hb = 138 g/L

Dimensinė analizė: užrašykite duotą dydį, tada dauginkite iš perskaičiavimo koeficientų, užrašytų trupmenomis (pavyzdžiui, 60 min/1 h arba 1 mg/1000 mcg), kad kiekvienas nereikalingas vienetas pasirodytų vieną kartą viršuje ir vieną kartą apačioje ir susiredukuotų. Likus tik reikiamam vienetui, skaičiuokite. Naudokite klausime pateiktus atitikmenis ir apvalinkite tik galutinį atsakymą.

Konvertuoti

Hb = 13,8 g/dL × 10 dL/L = 138 g/L

Atsakymas

Hb = 138 g/L
27.Dozių skaičiavimas

Atsakymas: m = 200 mg

Solution strengths: a percentage strength is grams per 100 mL, so 1% = 1 g/100 mL = 10 mg/mL. A ratio strength 1:1000 means 1 g in 1000 mL = 1 mg/mL; 1:10 000 is 0,1 mg/mL. For a dilution the amount of drug stays the same: C₁·V₁ = C₂·V₂.

Koncentracija

2% = 2 g/100 mL = 20 mg/mL

Vaisto masė

m = 20·10 = 200 mg

Atsakymas

m = 200 mg
28.Dozių skaičiavimas

Atsakymas: R = 7,5 mL/h

Dozės skaičiavimas: skirtinas kiekis lygus paskirtai dozei, padalytai iš turimo preparato stiprumo, padaugintai iš kiekio, kuriame tas stiprumas yra: kiekis = (paskirta dozė/stiprumas) × tūris. Visada suvienodinkite vienetus (pirmiausia g paverskite mg, mg – mcg) ir patikrinkite, ar atsakymas logiškas.

Koncentracija

50000/250 = 200 vnt./mL

Pompos greitis

R = 1500/200 = 7,5 mL/h

Atsakymas

R = 7,5 mL/h
29.Intraveninių infuzijų greitis

Atsakymas: R = 13 gtt/min

Infuzijos greitis: pompa nustatoma mL/h = tūris/laikas valandomis. Gravitacinė lašelinė skaičiuojama lašais per minutę: gtt/min = tūris (mL) × lašų koeficientas (gtt/mL)/laikas (min). Lašų koeficientas nurodytas ant infuzinės sistemos pakuotės: makrolašų sistemos duoda 10, 15 arba 20 gtt/mL (kraujo sistemos JAV dažnai 10 gtt/mL, JK 15), o mikrolašų sistemos 60 gtt/mL. Visada naudokite lašų koeficientą, nurodytą klausime arba ant pakuotės.

Laikas minutėmis

10·60 = 600 min

Lašėjimo greitis

R = 500·15/600 = 12,5 ≈ 13 gtt/min

Atsakymas

R = 13 gtt/min

Prie lovos apvalinama iki artimiausio sveiko lašo: 13 lašų/min.

30.Intraveninių infuzijų greitis

Atsakymas: Δ = 17 %

Infusion rates: a pump is set in mL/h = volume/time in hours. A gravity drip is counted in drops per minute: gtt/min = volume (mL) × drop factor (gtt/mL)/time (min). The drop factor is printed on the tubing package: macrodrip sets deliver 10, 15 or 20 gtt/mL (blood sets often 10 gtt/mL in the US, 15 in the UK) and microdrip sets 60 gtt/mL. Always use the drop factor the question or package gives.

Pradinis greitis

1000/6 = 166,7 mL/h

Naujas greitis

R = 390/2 = 195 mL/h

Pokytis procentais

Δ = (195 − 166,7)/166,7·100% = 17%

Atsakymas

Δ = 17%

Daugelyje ligoninių toks koregavimas iki 25 % leidžiamas be naujo paskyrimo; pasitikrinkite vietos tvarką.

31.Infuziniai tirpalai ir skysčių balansas

Atsakymas: B = −140 mL

Suvartoti ir išskirti skysčiai: suvartotiems priskiriama viskas, kas patenka į organizmą (geriami skysčiai, intraveninės infuzijos, intraveniniai vaistai ir praplovimai, maitinimas per zondą); ledo gabalėliai skaičiuojami kaip pusė jų tūrio. Išskirtiems priskiriamas šlapimas, drenų išskyros, vėmalai ir kiti netekimai. Balansas = visi suvartoti − visi išskirti skysčiai; neigiamas balansas reiškia grynąjį netekimą. Skaičiai skirti tik praktikai; prie paciento lovos visada vadovaukitės vietiniais protokolais, o didelės rizikos dozes tegul dar kartą patikrina kitas specialistas.

Iš viso suvartota

per os: 200 + 240 + 120 = 560 mL
ledo gabalėliai: 100/2 = 50 mL
Intraveninė infuzija: 125·8 = 1000 mL
intraveninis antibiotikas: 2·50 = 100 mL
iš viso suvartota = 1710 mL

Iš viso išskirta

250 + 500 + 425 + 475 + 200 = 1850 mL

Balansas

B = 1710 − 1850 = −140 mL

Atsakymas

B = −140 mL

Neigiamas: pacientas neteko daugiau skysčių, nei gavo.

32.Infuziniai tirpalai ir skysčių balansas

Atsakymas: V = 300 mL

Infuzijos trukmė: laikas (h) = infuzuotinas tūris (mL)/greitis (mL/h); naudokite maišelyje dar likusį tūrį, o ne maišelio dydį. Sulašintas tūris = greitis × laikas. Dešimtaines valandas į valandas ir minutes perskaičiuokite padaugindami dalį iš 60 (0,5 h = 30 min, o ne 50 min). Skaičiai skirti tik praktikai; prie paciento lovos visada vadovaukitės vietiniais protokolais, o didelės rizikos dozes tegul dar kartą patikrina kitas specialistas.

Praėjęs laikas

09:30 → 16:30 = 7 h

Sulašintas tūris

100·7 = 700 mL

Likęs tūris

V = 1000 − 700 = 300 mL

Atsakymas

V = 300 mL
33.Klinikinio vertinimo skalės

Atsakymas: MFS = 40

Morse griuvimų skalė: šeši punktai. Griuvimų anamnezė: ne 0, taip 25. Antrinė diagnozė: ne 0, taip 15. Judėjimo priemonė: nėra, lovos režimas ar slaugytojos pagalba 0; ramentai, lazda ar vaikštynė 15; laikosi už baldų 30. IV terapija arba fiziologinio tirpalo kateterio fiksatorius: ne 0, taip 20. Eisena: normali, lovos režimas ar neįgaliojo vežimėlis 0; silpna 10; sutrikusi 20. Psichikos būklė: žino savo ribas 0; pervertina arba pamiršta ribas 15. Suma svyruoja nuo 0 iki 125. Rizikos ribos ligoninėse skiriasi; dažnai naudojama: 0–24 maža, 25–44 vidutinė ir 45 ar daugiau didelė.

Įvertinkite kiekvieną punktą

griuvimų anamnezė per pastaruosius 3 mėnesius: taip → 25
antrinė diagnozė: taip → 15
judėjimo priemonė: nėra, lovos režimas arba padeda slaugytoja → 0
IV terapija arba fiziologinio tirpalo kateterio fiksatorius: ne → 0
eisena: normali, lovos režimas ar neįgaliojo vežimėlis → 0
psichikos būklė: žino savo ribas → 0

Sudėtis

Morse suma = 25 + 15 + 0 + 0 + 0 + 0 = 40

Atsakymas

MFS = 40
34.Klinikinio vertinimo skalės

Atsakymas: labai didelė rizika

Braden skalė: šešios poskalės pragulų rizikai vertinti. Jutiminis suvokimas, drėgmė, aktyvumas, judrumas ir mityba vertinami 1–4 balais, nuo blogiausio lygio (1) iki problemos nebuvimo (4); trintis ir šlytis vertinama 1–3 balais. Suma svyruoja nuo 6 iki 23, o mažesnė suma reiškia didesnę riziką. Dažnos grupės: 19–23 rizikos nėra, 15–18 maža rizika, 13–14 vidutinė rizika, 10–12 didelė rizika ir 9 ar mažiau labai didelė rizika.

Įvertinkite kiekvieną poskalę

jutiminis suvokimas: visiškai ribotas → 1
drėgmė: labai drėgna → 2
aktyvumas: prikaustytas prie kėdės → 2
judrumas: visiškai nejudrus → 1
mityba: tikriausiai nepakankama → 2
trintis ir šlytis: problema → 1

Sudėtis

Braden suma = 1 + 2 + 2 + 1 + 2 + 1 = 9

Rizikos lygis

9 → labai didelė rizika

Atsakymas

labai didelė rizika

Tai savarankiška mokymosi medžiaga. ExamProblems nėra susijusi su šį egzaminą organizuojančia institucija ir jos nėra patvirtinta, o egzamino pavadinimas naudojamas tik turiniui apibūdinti. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® yra the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN) prekių ženklai; ši organizacija nėra susijusi su ExamProblems, jo neremia ir neatsako už jo tikslumą.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-pn-practice-questions