NCLEX-PN tipo bandomieji klausimai (LPN/LVN): pasiruošimo paketas

Formulių lapai, pagrindiniai kiekvienos temos metodų žingsniai ir 34 uždavinių, o pilni sprendimai pateikti gale.

Nauji uždaviniaiAtgal į kursą

Spausdinimo lange pasirinkite „Išsaugoti kaip PDF“, kad nuosavą kopiją išsaugotumėte savo įrenginyje.

1Formulės ir metodai

Infekcijų kontrolė ir pacientų sauga

Metodas

  1. Pradėkite nuo standartinių atsargumo priemonių kiekvienam pacientui: rankų higiena, asmeninės apsaugos priemonės numatomai ekspozicijai, saugūs aštrūs daiktai.
  2. Pridėkite atsargumo priemones pagal plitimo kelią: kontaktinė (chalatas, pirštinės), lašelinė (chirurginė kaukė), oro (N95, neigiamo slėgio kambarys).
  3. Steriliems daiktams išlaikykite sterilumą: jei abejojate, jis nesterilus; pakeiskite, niekada nenuvalykite.
  4. Užkirskite kelią žalai aplinkoje: griuvimų prevencija, suvaržymai tik kaip paskutinė priemonė, RACE ir PASS gaisro atveju.
  5. Patikrinkite vaistų skyrimo teises, du identifikatorius ir papildomas apsaugos priemones didelės rizikos vaistams; praneškite apie klaidas ir vos nepasitaikiusius atvejus.

Prioritetų nustatymas ir delegavimas

Metodas

  1. Paklauskite, kas pacientui pakenks greičiausiai, jei nieko nedarysite.
  2. Taikykite ABC (C-A-B per širdies sustojimą), tada Maslow: fiziologiniai poreikiai pirma saugumo, saugumas pirma psichologinių poreikių.
  3. Palyginkite galimybes: ūmus prieš lėtinį, nestabilus prieš stabilų, netikėtas prieš tikėtiną, sisteminis prieš vietinį, ir kiekvieną požymį palyginkite su paciento pradiniu lygiu.
  4. Vertinkite prieš veikdami, nebent tai neatidėliotinas atvejis; tada rinkitės žingsnį, nuo kurio priklauso kiti.
  5. Delegavimui patikrinkite penkias teises: užduotis, aplinkybės, asmuo, nurodymai ir priežiūra. Vertinimas, mokymas ir įvertinimas lieka registruotai slaugytojai (RN).

Laboratorinės reikšmės ir elektrolitai

Metodas

  1. Palyginkite vertę su paties laboratorijos nustatytu referenciniu intervalu, tada su paciento pradiniu lygiu ir kitimu.
  2. Patikrinkite mėginį: hemolizė, vėlavimas ar kraujas, paimtas šalia IV, gali duoti klaidingus rezultatus.
  3. Susiekite vertę su tipiniais požymiais ir ją sukeliančiais vaistais bei būklėmis.
  4. Ieškokite sąveikų: mažas kalio ar magnio kiekis didina digoksino toksiškumą; dehidratacija didina ličio koncentraciją.
  5. Veikite pacientui: įvertinkite, sulaikykite vaistą, jei koncentracija nesaugi, kritines vertes perskaitykite atgal ir informuokite gydytoją.

Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemos

Metodas

  1. Įvardykite problemą: siurblio nepakankamumas, užsikimšusi arterija, ritmas, krešulys, kvėpavimo takų susiaurėjimas, infekcija ar prietaiso problema.
  2. Pirmiausia patikrinkite pavojaus požymius: hipoksiją, hipotenziją, krūtinės skausmą, naują sumišimą, šaltą kojos be pulso.
  3. Deguonį priderinkite pacientui: 94–98 % daugumai, 88–92 % tiems, kuriems kyla CO₂ susilaikymo rizika.
  4. Kiekvieną vaistą susiekite su jo tyrimu ir rizika: varfarinas ir INR, heparinas ir aPTT bei trombocitai, diuretikai ir kalis.
  5. Pasirinkite saugų pirmąjį veiksmą, tada eskaluokite ir vertinkite iš naujo.

Vidaus ligų ir chirurginė slauga: nervų, endokrininė ir inkstų sistemos

Metodas

  1. Pasitikrinkite gliukozę kiekvienam pacientui su nauju sumišimu, silpnumu ar traukuliais.
  2. Sąmonės lygį naudokite kaip ankstyviausią smegenų sutrikimo įspėjimą; vyzdžiai ir Cushing triada pasirodo vėlai.
  3. Diabeto nelaimėse atskirkite DKA (ketonai, acidozė) nuo HHS (labai didelis osmoliališkumas, dehidratacija); pirmiausia skirkite skysčių.
  4. Natrio ir vandens atveju nuspręskite, ar ADH yra per daug (SIADH), ar trūksta (DI), ir lėtinius pokyčius koreguokite lėtai.
  5. Inkstų problemų atveju priežastį priskirkite prerenalinei, vidinei ar postrenalinei ir stebėkite kalį bei skysčius.

Vidaus ligų ir chirurginė slauga: virškinimo trakto, perioperacinė ir onkologinė

Metodas

  1. Paklauskite, kas galėtų būti paslėpta: vidinis kraujavimas, infekcija be karščiavimo, hipoventiliacija esant normaliam SpO₂.
  2. Komplikacijas siaurinkite pagal laiką po operacijos: kraujavimas per valandas, krūtinės ląstos problemos per dienas, žaizdos ir nutekėjimo problemos vėliau.
  3. Skausmo atveju vertinkite, gydykite daugiamode analgezija, vertinkite iš naujo ir kiekvieno opioido metu stebėkite sedaciją.
  4. Onkologiniams pacientams bet kokią ligą nadyro metu laikykite neutropeniniu sepsiu ir žinokite onkologines skubias būkles.
  5. Nudegimų atveju skaičiuokite tik dalinio ir viso storio plotus, Parkland laikrodį paleiskite nuo nudegimo laiko ir titruokite pagal šlapimo išskyrimą.

Akušerinė slauga

Metodas

  1. Nustatykite moters padėtį laike: nėštumo savaitės, gimdymo tarpsnis ar diena po gimdymo, ir nuspręskite, kas tuo metu yra norma.
  2. Ieškokite pavojuje esančio paciento: motinos, vaisiaus ar naujagimio, o gal kelių iš jų.
  3. Susiekite požymį su priežastimi: VEAL CHOP deceleracijoms, keturi T kraujavimui, BUBBLE-HE po gimdymo.
  4. Pirmiausia rinkitės veiksmą, gerinantį kraujotaką ir deguonies patekimą (gulėjimas ant šono, oksitocino nutraukimas, gimdos dugno masažas), tada kvieskite pagalbą.

Pediatrinė slauga

Metodas

  1. Pirmiausia atkreipkite dėmesį į vaiko amžių: nuo jo priklauso gyvybinių rodiklių normos, raidos etapai ir tinkama skausmo skalė.
  2. Įvertinkite kvėpavimo takus, kvėpavimą ir kraujotaką, prisiminkite, kad vaikai kompensuoja, o paskui greitai blogėja.
  3. Pritaikykite veiksmą raidos etapui ir įtraukite šeimą.
  4. Patikrinkite, ar atsakymas saugus vaikui: dozė pagal svorį, jokio aspirino virusinės ligos metu, jokio kodeino jaunesniems nei 12 metų.

Psichikos sveikatos slauga

Metodas

  1. Nuspręskite, ar yra tiesioginis pavojus: savižudybė, smurtas, vaistų sukeltas neatidėliotinas atvejis ar somatinė liga.
  2. Pirmiausia imkitės saugumo veiksmų: stebėkite, pašalinkite priemones, nuraminkite, nutraukite žalingą vaistą, kvieskite pagalbą.
  3. Rinkitės terapinį atsaką: pripažinkite jausmus, pateikite tikrovę, venkite klaidingo raminimo ir klausimų „kodėl“.
  4. Gerbkite teises: mažiausiai varžanti galimybė, sutikimas ir konfidencialumas su jo ribomis.

Slaugos matematika ir vienetų konvertavimas

Metriniai žingsniai
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Svoris ir ilgis
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Buitiniai matai
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Temperatūra
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
24 valandų laikrodis
PM valandos 1–11: pridėkite 12; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Dozavimo greitis
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Laboratoriniai koeficientai
gliukozė 1 mmol/L = 18 mg/dL; kreatininas 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Metodas

  1. Užrašykite duotą dydį su jo vienetu ir norimą vienetą.
  2. Pasirinkite atitikmenį: 1000 tarp kg, g, mg ir mcg arba L ir mL; 1 kg = 2,2 lb; 1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 240 mL.
  3. Užrašykite trupmena taip, kad nereikalingas vienetas išsiredukuotų; greičiui naudokite po vieną trupmeną kiekvienam besikeičiančiam vienetui.
  4. Patikrinkite kryptį: mažesnis vienetas duoda didesnį skaičių.
  5. Apvalinkite tik galutinį atsakymą, klausime nurodytu tikslumu.

Dozių skaičiavimas

Dozė pagal koncentraciją
tūris = dozė / koncentracija
Dozė pagal kūno masę
dozė = mg/kg × kūno masė
Tabletės
skaičius = dozė / dozė tabletėje
Vienetai
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Metodas

  1. Paskirtą dozę ir turimo vaisto stiprumą išreikškite tais pačiais vienetais.
  2. Naudokite formulę „paskirta / turima × kiekis“: (D/H) × Q.
  3. Dozėms pagal kūno masę pirmiausia padauginkite iš masės kilogramais, tada paros dozę padalykite iš dozių skaičiaus.
  4. Pirmiausia įvertinkite apytiksliai ir patikrinkite, ar atsakymas tikėtinas.

Intraveninių infuzijų greitis

Pompos greitis
mL/h = volume (mL)/time (h)
Lašėjimo greitis
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Infuzijos trukmė
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Metodas

  1. Pompos greitis mL/h: tūris, padalytas iš laiko valandomis.
  2. Lašėjimo greitis lašais/min: tūris × lašų faktorius, padalytas iš laiko minutėmis.
  3. Likusiam laikui: likęs tūris, padalytas iš greičio.
  4. Apvalinkite taip, kaip reikalauja uždavinys arba įranga.

Infuziniai tirpalai ir skysčių balansas

Holliday–Segar per valandą
4 mL/kg (pirmiesiems 10 kg) + 2 mL/kg (kitiems 10 kg) + 1 mL/kg (kiekvienam kg virš 20)
Holliday–Segar per parą
100 / 50 / 20 mL/kg tiems patiems intervalams
Skysčių balansas
suvartota − išskirta
Ledo gabalėliai
skaičiuojami kaip pusė jų tūrio
Diurezė
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Infuzijos trukmė
laikas (h) = likęs tūris (mL) / greitis (mL/h)
Sulašintas tūris
mL = greitis × laikas

Klinikinio vertinimo skalės

Glazgo komos skalė
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
APGAR
5 požymiai × 0–2 = 0–10; 7–10 nuramina, 4–6 vidutiniškai nenormalu, 0–3 žema
Braden skalė
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 rizika
Morse griuvimų skalė
griuvimai 25, diagnozė 15, priemonė 15/30, IV 20, eisena 10/20, psichikos būklė 15
NEWS2 rizika
0–4 maža; pavienis 3 maža–vidutinė; 5–6 vidutinė; ≥ 7 didelė
Vidutinis arterinis spaudimas
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Pulsinis spaudimas ir šoko indeksas
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Kūno masės indeksas
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Metodas

  1. Raskite klausime naudojamą vertinimo lentelę ir jos ribas (GCS 3–15, Apgar 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Įvertinkite kiekvieną punktą atskirai, suderindami aprašymą su jo lygiu.
  3. Sudėkite punktų balus ir patikrinkite, ar suma patenka į intervalą.
  4. Taikykite ribas: NEWS2 atveju taip pat ieškokite bet kurio vieno rodiklio, įvertinto 3.
  5. Išvestinėms vertėms naudokite MAP = (SKS + 2·DKS)/3, PP = SKS − DKS, SI = pulsas/SKS ir KMI = kg/m².

2Uždaviniai

1.Slaugos pagrindaiVidutinis

When opening a sterile pack on a table, which flap is opened first?

  1. AThe flap on your dominant side
  2. BThe flap nearest to you
  3. CAny flap, as long as you wear sterile gloves
  4. DThe flap furthest away from you
2.Slaugos pagrindaiSunkus

Where must the final identity check before a blood transfusion take place?

  1. AAt the nurses' station, with the ward list
  2. BAt the bedside, with the patient and their wristband
  3. CIn the blood fridge, using the bag label
  4. DIn the ward office, using the patient's notes and the prescription
3.Infekcijų kontrolė ir pacientų saugaVidutinis

After teaching a patient about a new medication, how does the nurse best check understanding?

  1. AAsk “Do you understand?” and accept a yes
  2. BAsk the patient to explain in their own words how and when to take it
  3. CAsk the family whether they understood the teaching
  4. DGive a printed leaflet about the drug and assume the patient will read it at home
4.Infekcijų kontrolė ir pacientų saugaSunkus

Slaugytojas nėra tikras, ar steriliojo lauko kraštą palietė steriliąja pirštine. Kokie teisingi veiksmai?

  1. ATęsti, nes slaugytojas nėra tikras
  2. BPirštinę laikyti užterštą ir ją pakeisti
  3. CPaklausti paciento, ar jis matė
  4. DNušluostyti pirštinę alkoholiu
5.Prioritetų nustatymas ir delegavimasVidutinis

A patient with angina is taught to use sublingual nitroglycerin (GTN). Which statement shows a need for further teaching?

  1. A“I will take five tablets one after the other before I call for help.”
  2. B“I will sit or lie down when I take a tablet.”
  3. C“I will carry the tablets with me when I go out.”
  4. D“If the pain has not eased as my action plan says, I will call emergency services.”
6.Prioritetų nustatymas ir delegavimasSunkus

A patient has a heart rate of 38/min, feels dizzy and has a blood pressure of 80/50 mmHg. Which drug is usually given first, as prescribed?

  1. AAtropine
  2. BMetoprolol
  3. CDigoxin
  4. DDiltiazem
7.Klinikinė slaugaVidutinis

A nurse suspects that an older patient is being financially abused by a relative. What should the nurse do?

  1. AWait until the patient has been discharged
  2. BConfront the relative directly at the bedside about it
  3. CRaise the concern through the local safeguarding (adult protection) procedure
  4. DKeep it secret because it is a family matter
8.Klinikinė slaugaSunkus

Why must a unit of red cells be transfused within the set time limit (commonly four hours) after it leaves controlled cold storage?

  1. AThe blood group of the cells changes after a few hours
  2. BBacteria can grow in the blood at room temperature
  3. CThe bag stops dripping after four hours
  4. DThe red cells break down and turn into plasma
9.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitaiVidutinis

A patient with diabetes also takes propranolol. Why is regular glucose monitoring especially important?

  1. AThe drug stops the meter from reading correctly
  2. BThe drug blocks the insulin injection site
  3. CThe drug can mask warning signs of hypoglycemia
  4. DThe drug causes very high glucose in all patients
10.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitaiSunkus

A patient without symptoms has a finger-stick glucose of 340 mg/dL (18,9 mmol/L). The previous values were normal, and the patient has just peeled an orange. What should the nurse do first?

  1. AReport the result as a new diagnosis of diabetes mellitus
  2. BAsk the laboratory to measure HbA1c from the same drop of blood
  3. CHave the patient wash and dry their hands, then repeat the test
  4. DGive a correction dose of insulin for a glucose of 340 mg/dL
11.FarmakologijaVidutinis

A nurse has a needlestick injury from a patient with HIV. When should post-exposure prophylaxis start?

  1. AOnly if the patient's viral load is above a set level
  2. BAs soon as possible, and within 72 hours at the latest
  3. COnly after the nurse's HIV test turns positive
  4. DAfter one week, when the risk of infection is clearer
12.FarmakologijaSunkus

During general anaesthesia with a volatile agent and suxamethonium (succinylcholine), a patient develops muscle rigidity, rising end-tidal CO2 and a fast-rising temperature. Which drug is the specific treatment?

  1. ADantrolene
  2. BParacetamol
  3. CNeostigmine
  4. DNaloxone
13.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemosVidutinis

Analysis of a pleural effusion shows it is an exudate (high protein and LDH compared with blood). Which cause is most likely?

  1. APneumonia or cancer affecting the pleura
  2. BLiver cirrhosis with a low albumin
  3. CNephrotic syndrome with protein lost in urine
  4. DHeart failure with raised venous pressure
14.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemosSunkus

Two days after a coronary stent, a patient on aspirin and ticagrelor has black, tarry stools and feels faint on standing. What should the nurse do?

  1. ACheck vital signs, report urgently and anticipate a blood count
  2. BReassure the patient that iron tablets cause black stools
  3. CGive a laxative and repeat the observations tomorrow
  4. DStop both antiplatelet drugs permanently on the nurse's own decision
15.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: nervų, endokrininė ir inkstų sistemosVidutinis

For which patient with migraine would the nurse question an order for sumatriptan?

  1. AA patient with a history of angina
  2. BA patient with well-controlled hypothyroidism
  3. CA patient with an allergy to penicillin
  4. DA patient who also has asthma
16.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: nervų, endokrininė ir inkstų sistemosSunkus

On day 6 after a subarachnoid haemorrhage, a patient becomes newly confused and develops weakness in one arm. The aneurysm was secured on day 1. What is the most likely cause?

  1. ARe-bleeding from the secured aneurysm
  2. BHypoglycaemia from reduced eating
  3. CNormal tiredness after major surgery
  4. DDelayed cerebral ischaemia from vasospasm
17.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: virškinimo trakto, perioperacinė ir onkologinėVidutinis

For which stoma can colostomy irrigation be considered?

  1. AAny stoma that has liquid or very loose output
  2. BA new ileostomy in the first week
  3. CAn ileal conduit draining urine
  4. DAn established descending or sigmoid colostomy
18.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: virškinimo trakto, perioperacinė ir onkologinėSunkus

Which history should most alert the nurse to a possible latex allergy before surgery?

  1. AHay fever every spring since childhood
  2. BA rash after taking amoxicillin as a child, with a family history of asthma
  3. CFeeling sick after eating shellfish once
  4. DItching with bananas, avocado and kiwi, and many operations
19.Akušerinė slaugaVidutinis

A woman receiving an oxytocin infusion for many hours has a headache, confusion and very little urine. Which complication is suspected?

  1. ASpinal headache
  2. BHypoglycaemia
  3. CMagnesium toxicity
  4. DWater intoxication
20.Akušerinė slaugaSunkus

A woman at 29 weeks is in preterm labour and is given magnesium sulfate. What is the main reason for giving it at this gestation?

  1. ATo reduce the baby's risk of cerebral palsy
  2. BTo treat a urinary tract infection
  3. CTo prevent eclamptic seizures
  4. DTo speed up fetal lung maturation
21.Pediatrinė slaugaVidutinis

Kuriam vaikui paprastai negalima skirti gyvos vakcinos, pavyzdžiui, MMR?

  1. AVaikui, sergančiam lengvu peršalimu
  2. BVaikui, kurio brolis ar sesuo peršalo
  3. CVaikui, šiuo metu geriančiam antibiotikus dėl nesudėtingos ausies infekcijos
  4. DVaikui, kurio imunitetas sunkiai nusilpęs, pavyzdžiui, chemoterapijos metu
22.Pediatrinė slaugaSunkus

Mažyliui, sergančiam krupu, dabar stridoras ramybės būsenoje, jis neramus ir ryškiai įtraukia krūtinę. Kas prioritetas?

  1. AIšsiųsti vaiką namo su kosulio vaistais
  2. BApžiūrėti gerklę mentele ieškant triukšmingo kvėpavimo priežasties
  3. CSkubiai kviesti gydytoją; tai sunkus krupas, kuriam gali reikėti purškiamo epinefrino
  4. DPaguldyti vaiką ilsėtis
23.Psichikos sveikatos slaugaVidutinis

A patient taking clozapine complains of drooling, especially at night. How should the nurse respond?

  1. AExplain that it is a sign of an allergic reaction to the medicine
  2. BStop the clozapine immediately, because this is a sign of agranulocytosis
  3. CRecognise it as a common side effect, report it and suggest a towel on the pillow
  4. DTell him that it means the clozapine dose is too low and needs to be increased
24.Psichikos sveikatos slaugaSunkus

A patient in a catatonic stupor has not eaten or drunk anything for 24 hours and does not respond to speech. What is the priority nursing concern?

  1. AFluid and nutritional intake, and other physical needs
  2. BEncouraging him to join group therapy
  3. CExploring the meaning of his silence with open questions
  4. DTeaching him about his medicines
25.Slaugos matematika ir vienetų konvertavimasVidutinis
94969810010210410635363738394041°F°C? °F38,1 °C

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Paciento temperatūra yra 38,1 °C. Konvertuokite į Farenheito laipsnius T pagal °F = °C × 9/5 + 32. Suapvalinkite iki vieno ženklo po kablelio.

38,1 °C
T = °F
26.Slaugos matematika ir vienetų konvertavimasSunkus
00:0017:4501:40t = ?

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Infuzija prasideda 17:45 ir baigiasi 01:40 kitą rytą (24 valandų laikrodis). Kiek valandų t ji truko? Atsakymą pateikite valandomis dešimtainiu skaičiumi, suapvalintu iki dviejų ženklų po kablelio.

17:4501:40
t = h
27.Dozių skaičiavimasVidutinis
25 kg20 mg/kg/parą2× per parąD = ? mg

Pacientas sveria 25 kg. Paskirta dozė – 20 mg/kg per parą, padalyta į 2 lygias dozes. Kiek miligramų D skiriama vienai dozei?

25 kg20 mg/kg/parą2× per parą
D = mg
28.Dozių skaičiavimasSunkus
00,10,20,30,40,50,60,70,80,911 mL

Paskirta 8500 vienetų vaisto, kuris tiekiamas 10000 vienetų/mL. Įtraukite dozę į 1 mL švirkštą: kokį tūrį V suleidžiate?

8500 units10000 units/mL
V = mL
29.Intraveninių infuzijų greitisVidutinis
V = ?60 gtt/mL60 gtt/min2 h

Lašinama 60 gtt/min greičiu per 60 gtt/mL sistemą. Kiek mililitrų V pacientas gauna per 2 valandas?

60 gtt/min60 gtt/mL2 h
V = mL
30.Intraveninių infuzijų greitisSunkus
750 mL60 gtt/mL50 gtt/mint = ? h

Lašelinė laša 50 lašų/min greičiu per 60 lašų/mL sistemą. Maišelyje liko 750 mL. Po kiek valandų t jis bus tuščias?

50 gtt/min60 gtt/mL750 mL
t = h
31.Infuziniai tirpalai ir skysčių balansasVidutinis
SuvartotaIšskirta12 valandų pamainapienas240 mLvanduo120 mLželė120 mLIntraveninė infuzija50 mL/h × 12 hintraveninis antibiotikas2 × 50 mLšlapimas150 mLšlapimas400 mLšlapimas175 mLšlapimas225 mLžaizdos drenas70 mL

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Lape pateikti paciento suvartoti ir išskirti skysčiai per vieną 12 valandų pamainą. Intraveninė infuzija visą pamainą buvo lašinama nurodytu greičiu. Raskite visą suvartotų skysčių kiekį I mL.

pienas: 240 mLvanduo: 120 mLželė: 120 mLIntraveninė infuzija: 50 mL/h × 12 hintraveninis antibiotikas: 2 × 50 mL
I = mL
32.Infuziniai tirpalai ir skysčių balansasSunkus
500 mL→ 200 mL/hpradžia 06:00tiš viso​ = ? h100 mL/h × 4 h

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). 500 mL infuzija pradedama 06:00 100 mL/h greičiu. Po 4 valandų greitis pakeičiamas į 200 mL/h ir daugiau nebekeičiamas. Po kiek valandų t nuo pradžios maišelis ištuštės? Apvalinkite iki vieno skaitmens po kablelio.

500 mL100 mL/h · 4 h200 mL/h
t = h
33.Klinikinio vertinimo skalėsVidutinis
S? / 4+M? / 4+A? / 4+Mob? / 4+N? / 4+F? / 3Σ?

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Mokomasis pacientas vertinamas pagal Braden skalę: jutiminis suvokimas: šiek tiek ribotas; drėgmė: kartais drėgna; aktyvumas: vaikšto dažnai; judrumas: šiek tiek ribotas; mityba: pakankama; trintis ir šlytis: akivaizdžios problemos nėra. Raskite Braden sumą B.

6–23
B =
34.Klinikinio vertinimo skalėsSunkus
rizikos nėramaža rizikavidutinė rizikadidelė rizikalabai didelė rizika

Mokomasis pratimas (sugalvotos reikšmės, ne klinikinė rekomendacija). Mokomasis pacientas vertinamas pagal Braden skalę: jutiminis suvokimas: visiškai ribotas; drėgmė: labai drėgna; aktyvumas: kartais vaikšto; judrumas: apribojimų nėra; mityba: pakankama; trintis ir šlytis: galima problema. Naudokite grupes: 19–23 rizikos nėra, 15–18 maža, 13–14 vidutinė, 10–12 didelė ir 9 ar mažiau labai didelė. Spustelėkite rizikos lygį.

  1. 1rizikos nėra
  2. 2maža rizika
  3. 3vidutinė rizika
  4. 4didelė rizika
  5. 5labai didelė rizika

3Tirpalai

1.Slaugos pagrindai

Atsakymas: D · The flap furthest away from you

Kodėl tai yra atsakymas

Opening the far flap first means the nurse never reaches across the exposed sterile contents. The side flaps follow, and the nearest flap is opened last.

Atsakymas

D · The flap furthest away from you
2.Slaugos pagrindai

Atsakymas: B · At the bedside, with the patient and their wristband

Kodėl tai yra atsakymas

The final check matches the patient's identity, by asking and from the wristband, with the blood bag and prescription at the bedside. Most wrong-blood events come from checks done away from the patient.

Atsakymas

B · At the bedside, with the patient and their wristband
3.Infekcijų kontrolė ir pacientų sauga

Atsakymas: B · Ask the patient to explain in their own words how and when to take it

Kodėl tai yra atsakymas

With teach-back, the patient explains the information in their own words, which shows whether the teaching worked. A yes to “Do you understand?” does not confirm understanding.

Atsakymas

B · Ask the patient to explain in their own words how and when to take it
4.Infekcijų kontrolė ir pacientų sauga

Atsakymas: B · Pirštinę laikyti užterštą ir ją pakeisti

Kodėl tai yra atsakymas

Principas toks: „jei abejojate, tai nesterilu". Lauko kraštas yra nesterilus, todėl pirštinė keičiama. Tęsiant neaiškiu pagrindu pacientui kyla infekcijos rizika.

Atsakymas

B · Pirštinę laikyti užterštą ir ją pakeisti
5.Prioritetų nustatymas ir delegavimas

Atsakymas: A · “I will take five tablets one after the other before I call for help.”

Kodėl tai yra atsakymas

Action plans differ slightly: US guidance says to call emergency services if pain is not better 5 minutes after the first dose, while UK guidance allows a second dose after 5 minutes and a 999 call if pain persists 5 minutes later. Taking many doses in a row delays care and can cause severe hypotension.

Atsakymas

A · “I will take five tablets one after the other before I call for help.”
6.Prioritetų nustatymas ir delegavimas

Atsakymas: A · Atropine

Kodėl tai yra atsakymas

Atropine is the first-line drug for symptomatic bradycardia. Metoprolol, digoxin and diltiazem slow the heart and would make things worse; pacing may be needed if atropine does not work.

Atsakymas

A · Atropine
7.Klinikinė slauga

Atsakymas: C · Raise the concern through the local safeguarding (adult protection) procedure

Kodėl tai yra atsakymas

Financial abuse is a form of adult abuse. Nurses report concerns through safeguarding procedures, document facts accurately and involve the patient as appropriate.

Atsakymas

C · Raise the concern through the local safeguarding (adult protection) procedure
8.Klinikinė slauga

Atsakymas: B · Bacteria can grow in the blood at room temperature

Kodėl tai yra atsakymas

Red cells are stored cold to limit bacterial growth. Once out of controlled storage, the transfusion must be completed within the time limit to reduce the risk of bacterial contamination and transfusion-transmitted infection.

Atsakymas

B · Bacteria can grow in the blood at room temperature
9.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitai

Atsakymas: C · The drug can mask warning signs of hypoglycemia

Kodėl tai yra atsakymas

Beta-blockers, especially nonselective ones, blunt adrenergic warning signs of hypoglycemia such as tremor and tachycardia, and they can delay recovery. Sweating usually remains. Glucose checks help detect lows that the patient may not feel.Patikrinta pagal: Low blood sugar · MedlinePlus (NIH) (2026)

Atsakymas

C · The drug can mask warning signs of hypoglycemia
10.Laboratorinės reikšmės ir elektrolitai

Atsakymas: C · Have the patient wash and dry their hands, then repeat the test

Kodėl tai yra atsakymas

Sugar residue on the fingers can give a falsely high finger-stick result. The hands are washed with soap and water and dried, and the test repeated. If the value is still high, it is confirmed and reported. Treating a false result could cause hypoglycemia.

Atsakymas

C · Have the patient wash and dry their hands, then repeat the test
11.Farmakologija

Atsakymas: B · As soon as possible, and within 72 hours at the latest

Kodėl tai yra atsakymas

Post-exposure prophylaxis aims to stop infection becoming established. It works best when started within hours, is not started after 72 hours, and is usually taken for 28 days.

Atsakymas

B · As soon as possible, and within 72 hours at the latest
12.Farmakologija

Atsakymas: A · Dantrolene

Kodėl tai yra atsakymas

Malignant hyperthermia is caused by uncontrolled calcium release from the sarcoplasmic reticulum. Dantrolene blocks this release, and the triggering agents are stopped at once.

Atsakymas

A · Dantrolene
13.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemos

Atsakymas: A · Pneumonia or cancer affecting the pleura

Kodėl tai yra atsakymas

Transudates form when hydrostatic or oncotic pressure changes push fluid out of vessels, as in heart failure, cirrhosis and nephrotic syndrome. Exudates form when inflammation or tumour makes the pleura leaky, so protein and LDH are high (Light's criteria). Common causes are pneumonia, cancer, TB and pulmonary embolism.

Atsakymas

A · Pneumonia or cancer affecting the pleura
14.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemos

Atsakymas: A · Check vital signs, report urgently and anticipate a blood count

Kodėl tai yra atsakymas

Melaena with postural dizziness suggests upper gastrointestinal bleeding, a risk with dual antiplatelet therapy. The nurse assesses for shock, informs the team urgently and expects bloods, a group and save (type and screen) and possibly endoscopy. Stopping antiplatelets after a stent risks stent thrombosis, so the decision belongs to the medical and cardiology team.

Atsakymas

A · Check vital signs, report urgently and anticipate a blood count
15.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: nervų, endokrininė ir inkstų sistemos

Atsakymas: A · A patient with a history of angina

Kodėl tai yra atsakymas

Triptans constrict blood vessels, including the coronary arteries. They are contraindicated in coronary artery disease, previous stroke and uncontrolled hypertension.

Atsakymas

A · A patient with a history of angina
16.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: nervų, endokrininė ir inkstų sistemos

Atsakymas: D · Delayed cerebral ischaemia from vasospasm

Kodėl tai yra atsakymas

Vasospasm of cerebral arteries typically occurs several days after a subarachnoid haemorrhage and causes new focal deficits or confusion. It needs urgent medical review. Normal fluid balance is maintained, and nimodipine is continued.

Atsakymas

D · Delayed cerebral ischaemia from vasospasm
17.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: virškinimo trakto, perioperacinė ir onkologinė

Atsakymas: D · An established descending or sigmoid colostomy

Kodėl tai yra atsakymas

Irrigation instils water into a sigmoid or descending colostomy to empty the bowel at set times. It is not used for ileostomies or urostomies and needs specialist teaching.

Atsakymas

D · An established descending or sigmoid colostomy
18.Vidaus ligų ir chirurginė slauga: virškinimo trakto, perioperacinė ir onkologinė

Atsakymas: D · Itching with bananas, avocado and kiwi, and many operations

Kodėl tai yra atsakymas

Latex–fruit syndrome links latex allergy with foods such as banana, avocado, kiwi and chestnut. Repeated exposure, for example through many operations or catheters, also increases risk.

Atsakymas

D · Itching with bananas, avocado and kiwi, and many operations
19.Akušerinė slauga

Atsakymas: D · Water intoxication

Kodėl tai yra atsakymas

Oxytocin has an antidiuretic effect. Long infusions with large volumes of fluid can cause water retention and hyponatraemia, with headache, confusion, oliguria and seizures.

Atsakymas

D · Water intoxication
20.Akušerinė slauga

Atsakymas: A · To reduce the baby's risk of cerebral palsy

Kodėl tai yra atsakymas

Before about 32 weeks, magnesium sulfate given when preterm birth is imminent reduces the risk of cerebral palsy. It is a neuroprotective use, separate from seizure prevention in pre-eclampsia.

Atsakymas

A · To reduce the baby's risk of cerebral palsy
21.Pediatrinė slauga

Atsakymas: D · Vaikui, kurio imunitetas sunkiai nusilpęs, pavyzdžiui, chemoterapijos metu

Kodėl tai yra atsakymas

Gyvos vakcinos paprastai kontraindikuotinos esant sunkiam imunosupresijai ir nėštumo metu. Lengva liga ir gydymas antibiotikais nėra kontraindikacijos.

Atsakymas

D · Vaikui, kurio imunitetas sunkiai nusilpęs, pavyzdžiui, chemoterapijos metu
22.Pediatrinė slauga

Atsakymas: C · Skubiai kviesti gydytoją; tai sunkus krupas, kuriam gali reikėti purškiamo epinefrino

Kodėl tai yra atsakymas

Stridoras ramybės būsenoje, neramumas ir krūtinės įtraukimai rodo sunkią viršutinių kvėpavimo takų obstrukciją. Laikykite vaiką ramų su tėvu ar motina, prireikus duokite deguonies ir skubiai kvieskite pagalbą; purškiamas epinefrinas ir steroidai skiriami pagal paskyrimą.

Atsakymas

C · Skubiai kviesti gydytoją; tai sunkus krupas, kuriam gali reikėti purškiamo epinefrino
23.Psichikos sveikatos slauga

Atsakymas: C · Recognise it as a common side effect, report it and suggest a towel on the pillow

Kodėl tai yra atsakymas

Hypersalivation is a common, unpleasant effect of clozapine, often worse at night. It can be embarrassing and affect adherence, so it is reported; treatments are available, and the nurse also watches for aspiration risk.

Atsakymas

C · Recognise it as a common side effect, report it and suggest a towel on the pillow
24.Psichikos sveikatos slauga

Atsakymas: A · Fluid and nutritional intake, and other physical needs

Kodėl tai yra atsakymas

In catatonic stupor, the patient may not eat, drink, move or pass urine normally. Dehydration, malnutrition, pressure injuries and blood clots are real risks, so physical care is the priority while medical treatment is started.

Atsakymas

A · Fluid and nutritional intake, and other physical needs
25.Slaugos matematika ir vienetų konvertavimas

Atsakymas: T = 100,6 °F

Temperatūra: °C = (°F − 32) × 5/9 ir °F = °C × 9/5 + 32. Iš °F pirmiausia atimkite 32, o tik paskui dauginkite; iš °C pirmiausia dauginkite ir tada pridėkite 32. Greita patikra: 37 °C yra 98,6 °F, o kiekvienas 1 °C yra 1,8 °F.

Dauginkite iš 9/5

38,1·9/5 = 68,58

Pridėkite 32

T = 68,58 + 32 = 100,6 °F

Atsakymas

T = 100,6 °F
26.Slaugos matematika ir vienetų konvertavimas

Atsakymas: t = 7,92 h

24 valandų laikrodis: nuo 13 val. (1 PM) pridėkite 12 prie valandos (3:45 PM = 15:45). Nuo vidurnakčio iki 12:59 AM yra 00:00–00:59, o 12:00–12:59 PM lieka 12:00–12:59. Grįžtant atimkite 12 iš 13–23 valandų ir pridėkite PM; 00 valanda tampa 12 AM. Laiką per vidurnaktį skaičiuokite dviem dalimis: iki 24:00 (00:00), paskui nuo 00:00.

Prieš vidurnaktį

17:45 → 24:00 = 375 min

Po vidurnakčio

00:00 → 01:40 = 100 min

Iš viso

375 + 100 = 475 min
t = 475/60 = 7,917 ≈ 7,92 h

Atsakymas

t = 7,92 h
27.Dozių skaičiavimas

Atsakymas: D = 250 mg

Dozės skaičiavimas: skirtinas kiekis lygus paskirtai dozei, padalytai iš turimo preparato stiprumo, padaugintai iš kiekio, kuriame tas stiprumas yra: kiekis = (paskirta dozė/stiprumas) × tūris. Visada suvienodinkite vienetus (pirmiausia g paverskite mg, mg – mcg) ir patikrinkite, ar atsakymas logiškas.

Iš viso per parą

20·25 = 500 mg

Vienai dozei

D = 500/2 = 250 mg

Atsakymas

D = 250 mg
28.Dozių skaičiavimas

Atsakymas: V = 0,85 mL

Dozės įtraukimas: tūris = (paskirta dozė/pradinio tirpalo stiprumas) × pradinio tirpalo tūris. Pirmiausia paverskite į tuos pačius vienetus, tada patikrinkite, ar tūris telpa į švirkštą ir patenka ant vienos iš jo skalės žymių.

Tūris

V = 8500/10000 = 0,85 mL

Ant švirkšto

Šio 1 mL švirkšto kiekviena maža linija yra 0,01 mL.

Atsakymas

V = 0,85 mL
29.Intraveninių infuzijų greitis

Atsakymas: V = 120 mL

Infusion rates: a pump is set in mL/h = volume/time in hours. A gravity drip is counted in drops per minute: gtt/min = volume (mL) × drop factor (gtt/mL)/time (min). The drop factor is printed on the tubing package: macrodrip sets deliver 10, 15 or 20 gtt/mL (blood sets often 10 gtt/mL in the US, 15 in the UK) and microdrip sets 60 gtt/mL. Always use the drop factor the question or package gives.

Greitis mL/h

60·60/60 = 60 mL/h

Tūris

V = 60·2 = 120 mL

Atsakymas

V = 120 mL
30.Intraveninių infuzijų greitis

Atsakymas: t = 15 h

Infuzijos greitis: pompa nustatoma mL/h = tūris/laikas valandomis. Gravitacinė lašelinė skaičiuojama lašais per minutę: gtt/min = tūris (mL) × lašų koeficientas (gtt/mL)/laikas (min). Lašų koeficientas nurodytas ant infuzinės sistemos pakuotės: makrolašų sistemos duoda 10, 15 arba 20 gtt/mL (kraujo sistemos JAV dažnai 10 gtt/mL, JK 15), o mikrolašų sistemos 60 gtt/mL. Visada naudokite lašų koeficientą, nurodytą klausime arba ant pakuotės.

Greitis mL/h

50·60/60 = 50 mL/h

Likęs laikas

t = 750/50 = 15 h

Atsakymas

t = 15 h
31.Infuziniai tirpalai ir skysčių balansas

Atsakymas: I = 1180 mL

Suvartoti ir išskirti skysčiai: suvartotiems priskiriama viskas, kas patenka į organizmą (geriami skysčiai, intraveninės infuzijos, intraveniniai vaistai ir praplovimai, maitinimas per zondą); ledo gabalėliai skaičiuojami kaip pusė jų tūrio. Išskirtiems priskiriamas šlapimas, drenų išskyros, vėmalai ir kiti netekimai. Balansas = visi suvartoti − visi išskirti skysčiai; neigiamas balansas reiškia grynąjį netekimą. Skaičiai skirti tik praktikai; prie paciento lovos visada vadovaukitės vietiniais protokolais, o didelės rizikos dozes tegul dar kartą patikrina kitas specialistas.

Sudėkite suvartotus skysčius

per os: 240 + 120 + 120 = 480 mL
Intraveninė infuzija: 50·12 = 600 mL
intraveninis antibiotikas: 2·50 = 100 mL
I = 1180 mL

Atsakymas

I = 1180 mL
32.Infuziniai tirpalai ir skysčių balansas

Atsakymas: t = 4,5 h

Infuzijos trukmė: laikas (h) = infuzuotinas tūris (mL)/greitis (mL/h); naudokite maišelyje dar likusį tūrį, o ne maišelio dydį. Sulašintas tūris = greitis × laikas. Dešimtaines valandas į valandas ir minutes perskaičiuokite padaugindami dalį iš 60 (0,5 h = 30 min, o ne 50 min). Skaičiai skirti tik praktikai; prie paciento lovos visada vadovaukitės vietiniais protokolais, o didelės rizikos dozes tegul dar kartą patikrina kitas specialistas.

Pirmoji dalis

100·4 = 400 mL
500 − 400 = 100 mL liko

Antroji dalis

100/200 = 0,5 h

Bendra trukmė

t = 4 + 0,5 = 4,5 h

Atsakymas

t = 4,5 h

Tai maždaug 4 h 30 min, todėl maišelis ištuštės apie 10:30.

33.Klinikinio vertinimo skalės

Atsakymas: B = 19

Braden skalė: šešios poskalės pragulų rizikai vertinti. Jutiminis suvokimas, drėgmė, aktyvumas, judrumas ir mityba vertinami 1–4 balais, nuo blogiausio lygio (1) iki problemos nebuvimo (4); trintis ir šlytis vertinama 1–3 balais. Suma svyruoja nuo 6 iki 23, o mažesnė suma reiškia didesnę riziką. Dažnos grupės: 19–23 rizikos nėra, 15–18 maža rizika, 13–14 vidutinė rizika, 10–12 didelė rizika ir 9 ar mažiau labai didelė rizika.

Įvertinkite kiekvieną poskalę

jutiminis suvokimas: šiek tiek ribotas → 3
drėgmė: kartais drėgna → 3
aktyvumas: vaikšto dažnai → 4
judrumas: šiek tiek ribotas → 3
mityba: pakankama → 3
trintis ir šlytis: akivaizdžios problemos nėra → 3

Sudėtis

Braden suma = 3 + 3 + 4 + 3 + 3 + 3 = 19

Atsakymas

B = 19
34.Klinikinio vertinimo skalės

Atsakymas: maža rizika

Braden skalė: šešios poskalės pragulų rizikai vertinti. Jutiminis suvokimas, drėgmė, aktyvumas, judrumas ir mityba vertinami 1–4 balais, nuo blogiausio lygio (1) iki problemos nebuvimo (4); trintis ir šlytis vertinama 1–3 balais. Suma svyruoja nuo 6 iki 23, o mažesnė suma reiškia didesnę riziką. Dažnos grupės: 19–23 rizikos nėra, 15–18 maža rizika, 13–14 vidutinė rizika, 10–12 didelė rizika ir 9 ar mažiau labai didelė rizika.

Įvertinkite kiekvieną poskalę

jutiminis suvokimas: visiškai ribotas → 1
drėgmė: labai drėgna → 2
aktyvumas: kartais vaikšto → 3
judrumas: apribojimų nėra → 4
mityba: pakankama → 3
trintis ir šlytis: galima problema → 2

Sudėtis

Braden suma = 1 + 2 + 3 + 4 + 3 + 2 = 15

Rizikos lygis

15 → maža rizika

Atsakymas

maža rizika

Tai savarankiška mokymosi medžiaga. ExamProblems nėra susijusi su šį egzaminą organizuojančia institucija ir jos nėra patvirtinta, o egzamino pavadinimas naudojamas tik turiniui apibūdinti. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® yra the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN) prekių ženklai; ši organizacija nėra susijusi su ExamProblems, jo neremia ir neatsako už jo tikslumą.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-pn-practice-questions